Ο θρύλος του αυτοκράτορα Κέννεντυ: μια νέα ανθρωπολογική διαμάχη 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο θρύλος του αυτοκράτορα Κέννεντυ: μια νέα ανθρωπολογική διαμάχη 1"

Transcript

1 Leszek KoŁakowski Ο θρύλος του αυτοκράτορα Κέννεντυ: μια νέα ανθρωπολογική διαμάχη 1 Η 6.684η1 ετησια συνεδρια της Ακαδημιας των Επιστημων προκάλεσε μια θερμή διαμάχη. Η βασική ομιλία που παρουσιάστηκε στην ημερίδα ήταν αφιερωμένη στον ελάχιστα γνωστό θρύλο κάποιου αυτοκράτορα ονόματι Κέννεντυ, ο οποίος λέγεται ότι βασίλευσε σε δύο τεράστιες χώρες στο απώτατο π.μ.κ. (προ της Μεγάλης Καταστροφής) παρελθόν. Ο δρ Ράμα, συγγραφέας της ομιλίας, συνέκρινε και ανέλυσε με εξαιρετική ευσυνειδησία όλες τις διαθέσιμες πηγές. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια εκτενή συλλογή πηγών, σε σύγκριση λόγου χάριν με την πληθώρα υλικού την οποία διαθέτουμε για έναν άλλο ηγεμόνα, τον Αλφόνσο ΙΓ, ο οποίος λέγεται ότι κυβέρνησε μια άλλη χώρα με το όνομα Εσπάγκνα, είτε νωρίτερα είτε αργότερα. Ωστόσο ο δρ Ράμα απέδειξε ότι από τις διαθέσιμες πηγές μπορούμε να συναγάγουμε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Ως γνωστόν μετά τη Μεγάλη Καταστροφή που συνέβη το έτος 0-72 (κατά προσέγγιση), όταν περίπου τα δύο τρίτα της οικουμένης κατακλύστηκαν από νερό και σχεδόν καταστράφηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης, μόνον οκτώ βιβλία της προγενέστερης εποχής διατηρήθηκαν ακέραια. 1. Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Emperor Kennedy Legend: A New Anthropological Debate» στο περιοδικό Salmagundi 72 (φθι νόπωρο 1986). Έχει αναδημοσιευτεί πολλές φορές, π.χ. στο βιβλίο του συγγραφέα Modernity on Endless Trial (Σικάγο, 1990), , και στον τόμο Reading the Past: Literature and History, επιμ. T. Spargo (Χάουντμιλς, 2000), Την άδεια για την ελληνική μετάφραση την παραχώρησε ο συγγραφέας τον Δεκέμβριο του Οι υποσημειώσεις του παρόντος κειμένου είναι του επιμελητή.

2 ιδ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ Πρόκειται για τα παρακάτω: John Williams, Creative Gardening, Omaha, Nebraska 2 (το αν ο Ομάχα Νεμπράσκα είναι ένα ή δύο πρόσωπα, αμφισβητείται ακόμα) Alice Besson, La vie d une idiote racontée par elle-même, 3 μυθιστόρημα (το βι βλίο φαίνεται να τυπώθηκε σε μια χώρα ή περιοχή ονόματι Γκαλλιμάρ 4 ) Laszlo Varga, Bridge for Beginners, aus dem Ungarischen übersetzt von Peter Harsch, Llandudno Dirk Hoegeveldt, De arte divinatoria Romanorum, Lugduni Bat Annuario telefonico di Ferrara 7 Arno Miller, Neue Tendenzen in amerikanischen Sozialwissenschaften, Hoser Verlag, Erlangen Dinah Ellberg, All my Lovers. 9 Παραλείψαμε το όγδοο βιβλίο δεδομένου ότι, εκτός απο τη μυστη ριώδη λέξη «Nagoya» 10 που εμφανίζεται από τη δεύτερη έως και την τελευταία σελίδα, έχει γραφεί σε μια απολύτως άγνωστη γραφή. Σύμφωνα με τους καλύτερους ειδικούς, το «Nagoya» ήταν πιθανότατα μαγική επωδή, που σκοπό είχε να εκδιώξει εχθρικά πνεύματα που έρχονταν από μια ξένη χώρα. Σημειωτέον ότι κανένα από αυτά τα βιβλία δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί εξ ολοκλήρου, υπάρχουν όμως ικανοποιητικές μεταφράσεις μερικών μικρών ή μεγάλων αποσπασμάτων. Ας αναφέρουμε ότι οι αριθμοί στα βιβλία αυτά μάλλον αναφέρονται σε έτη. Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα ούτε για τη μέθοδο υπολογισμού του χρόνου στην 2. Τζων Ουίλλιαμς, Δημιουργική κηπουρική, Ομάχα, Νεμπράσκα. 3. Αλίς Μπεσσόν, Ο βίος μιας ηλιθίας όπως τον αφηγήθηκε η ίδια. 4. Πρόκειται για τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Gallimard. 5. Λάσλο Βάργκα, Μπριτζ για αρχαρίους, μετάφραση από την Ουγγρι κή από τον Πήτερ Χαρς, Γιαντούντνο Ντιρκ Χέγκεφελντ, Περὶ τῆς τῶν Ρωμαίων μαντικῆς, Λούγδουνον Βατ Τηλεφωνικός κατάλογος της Φερράρας. 8. Άρνο Μίλλερ, Νέες τάσεις των αμερικανικών κοινωνικών επιστημών, Εκδόσεις Χόζερ, Ερλάνγκεν Ντάινα Έλλμπεργκ, Όλοι οι εραστές μου. 10. Πόλη της Ιαπωνίας.

3 Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ιε π.μ.κ. επο χή ούτε πότε άρχιζε το έτος τους, δεν είναι δυνατόν να χρονολογήσουμε σωστά τα γεγονότα. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε αν υπολό γι - ζαν τον χρόνο προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Αρκετοί επιστήμονες είναι της γνώμης ότι δεν αποκλείεται να χαρακτήριζαν τα έτη με έναν αριθμό που αντιστοιχούσε στο διάστημα που απέμενε μέχρι τη Μεγάλη Κατα στροφή, επομένως π.χ. το έτος 1657 ήταν τριακόσια χρόνια μετά και όχι πριν το έτος Ο θρύλος του αυτοκράτορα Κέννεντυ αναφέρεται μόνο σε ένα από τα προαναφερθέντα βιβλία, και αυτό οδήγησε μερικούς λογίους στην άποψη ότι δεν ήταν αρκετά διαδεδομένος μεταξύ των πρωτογόνων ή ότι δεν θεωρούνταν σημαντικός. Ωστόσο ο θρύλος εμφανίζεται αρκετές φορές σε δύο περίπου δεκάδες αποσπασματικά σωζόμενων βιβλίων αλλά και σε πάνω από 120 περιοδικά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, από τα οποία 13 σχεδόν άθικτα (ανάμεσά τους τα Chemical Engineering, Trybuna Ludu, Crossword for Children που είναι σχεδόν ακατανόητο, Il Messaggero και Vuelta). 11 Ο δρ Ράμα εξέτασε ενδελεχώς το σύνολο του υλικού και παρουσίασε την πρώτη συνολική ερμηνεία του. Τα βασικά στοιχεία του μύθου είναι, σύμφωνα με τη μελέτη του, τα παρακάτω: 1. Ο «Πρόεδρος» (ένας τίτλος σκοτεινής προέλευσης, προφανώς συνώνυμος του «αυτοκράτορας») Κέννεντυ κυβέρνησε ταυτόχρονα δύο μεγάλες χώρες, που ονομάζονταν αντίστοιχα Αμερική και ΟΥΣΑ (USA). 2. Καταγόταν από ένα θρυλικό νησί ονόματι Ιρλανδία του Βορρά. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν οριστικά αν αυτό το νησί ταυτίζεται με ένα άλλο νησί ονόματι Ισλανδία, που αναφέρεται σε μια άλλη πηγή. Ίσως ένα τυπογραφικό λάθος να δημιούργησε από μία χώρα δύο. 3. Ήταν πλούσιος. 4. Πολέμησε κατά των αρχόντων τριών άλλων βασιλείων με τα ονόματα Ρωσία, Σοβιετική Ένωση και Κούβα. Όπως φαίνεται τους νίκησε, αλλά στη συνέχεια νικήθηκε και ο ίδιος σε μια μάχη που έγινε στον Κόλπο των Χοίρων. Παρ όλα αυτά παρέμεινε αυτοκράτορας και των δύο χωρών του. 11. Χημική μηχανική, η πολωνική εφημερίδα Trybuna Ludu, Σταυρόλεξο για παιδιά, η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero και η ισπανική εφημερίδα Vuelta.

4 ιστ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ 5. Μια από τις εχθρικές χώρες ονόματι Βερολίνο (είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για άλλη ονομασία της Ρωσίας) έχτισε ένα ισχυρό τείχος για να εμποδίσει την προέλαση της στρατιάς του αυτοκράτορα, αλλά ο αυτοκράτορας με τόλμη εξεστόμισε ακριβώς από αυτό το τείχος προσβλητικά λόγια κατά των εχθρών. 6. Είχε δύο αδελφούς. Ο μεγαλύτερος σκοτώθηκε πριν από τον θάνατο του αυτοκράτορα, ο νεότερος μετά. 7. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας πληγώθηκε από τους εχθρούς του και πέθανε. 8. Η χήρα του Ζακλίν παντρεύτηκε αργότερα έναν «εκατομμυριούχο». Ο δρ Ράμα ανακάλυψε μία ακόμα μέχρι τούδε άγνωστη πληροφορί α μεγάλης σημασίας. Σε μισή σελίδα που σώθηκε από το περιοδικό Ici Paris 12 ο αυτοκράτορας χαρακτηρίζεται ως «un grand coureur des jupes». 13 Η μόνη λογική μετάφραση αυτής της έκφρασης είναι ότι συνήθιζε «να τρέχει με φούστες». Δεδομένου ότι είναι τεκμηριωμένο ότι οι φούστες ήταν αποκλειστικά γυναικείο ένδυμα, προφανώς ο αυτοκράτορας ήταν ανδρόγυνη μορφή, με ανδρικές και γυναικείες ιδιότητες. Ο δρ Ράμα διόρθωσε και την εσφαλμένη ερμηνεία της λέξης «εκατομμυριούχος», η οποία μέχρι πρόσφατα μεταφραζόταν άκριτα ως «πλούσιος άνδρας». Βρήκε ένα σχόλιο σε ένα απόσπασμα του Miami Star, το οποίο μέχρι τούδε είχε μείνει απαρατήρητο. Το σχόλιο λέει: «Και τι είναι σήμερα ένα εκατομμύριο; Μια χούφτα φιστίκια». Δεδομένου ότι το φιστίκι ήταν πολύ μικρός καρπός, ο «εκατομμυριούχος» κάθε άλλο παρά πλούσιος ήταν αντίθετα ήταν ένας «φτωχός άνδρας», κάποιος που έχει μικρή ιδοκτησία, μονάχα μια χούφτα φιστίκια. Αυτό ταιριάζει ωραιότατα στην ερμηνεία του δρος Ράμα. Ο δρ Ράμα τυχαίνει να είναι μαθητής του διάσημου επιστήμονα κυ ρίου Λέβι-Στρως, ο οποίος παράγει ειδικά παντελόνια για άνδρες και γυναί κες και για τούτο τον λόγο ισχυρίζεται ότι τα πάντα μπορούν να θεωρηθούν ως δομή, 14 η οποία αποτελείται από ένα ζεύγος αντιθέσεων, με αποτέλε- 12. Εδώ Παρίσι. 13. Επί λέξει, «ο δρομέας της φούστας» (αυτός που τρέχει πίσω από τις φούστες), δηλαδή ο κυνηγός του ποδόγυρου. 14. Ο συγγραφέας κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του ανθρωπολόγου Claude Lévi-Strauss ( ), εκπροσώπου του δομισμού/στρουκτουραλισμού, και της μάρκας παντελονιών Λίβαϊς της εταιρείας Levi Strauss & Co.

5 Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ιζ σμα κάθε έννοια ενός ζεύγους να χάνει τη σημασία της χωρίς την αντιθετική έννοια. Αν παραδείγματος χάριν κόψουμε το ένα πόδι ενός παντελονιού, το άλλο χάνει τη σημασία του. Εφαρμόζοντας αυτό το ερμηνευτικό εργαλείο, ο δρ Ράμα προτείνει την παρακάτω ερμηνεία του θρύλου: Ο μύθος του αυτοκράτορα Κέννεντυ αποτελούσε προσπάθεια να συμβιβαστούν βασικές, ασυμβίβαστες αντιθέσεις του ανθρώπινου βίου μέσω της μυθολογικής παράστασης. Έχουμε κατ αρχάς την αντίθεση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Σε μια πηγή η Αμερική μια από τις δύο χώρες που κυβερνούσε αναφέρεται ως «το όνειρο της ανθρωπότητας», ενώ σε μια άλλη πηγή γίνεται λόγος για τη «σκληρή πραγματικότητα της ΟΥΣΑ», κάτι που δείχνει σαφώς ότι η «ΟΥΣΑ» θεωρούνταν πραγματική. Έτσι στο πρόσωπο του Κέννεντυ συνενώθηκαν όνειρο και πραγματικότητα. Κατά δεύτερον έχουμε την αντίθεση Βορρά και Νότου. Ο Κέννεντυ ήρθε από τον Βορρά, αλλά κυβερνούσε τον Νότο, όπως συνάγεται από μια παρατήρηση σε ένα απόσπασμα χάρτου, όπου δηλώνεται σαφώς ότι «η μαγεία του Κέννεντυ κυριαρχεί στον Νότο». Δεδομένου ότι εκείνη την εποχή ο Νότος ήταν ζεστός και ο Βορράς κρύος δύο δυσάρεστες καταστάσεις, αν και για διαφορετικούς λόγους, προφανώς προσδοκούσαν ότι η μορφή του αυτοκράτορα θα μπορούσε να απομακρύνει με μαγικό τρόπο τα μειονεκτήματα και του Βορρά και του Νότου. Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί πολύ για να εξηγήσουν τη μυθο λογική σημασία των πολέμων που διεξήγαγε ο αυτοκράτορας και στο ση μείο αυτό ο δρ Ράμα βρήκε μια ιδιοφυή ερμηνεία. Ας θυμηθού με ότι ο αυτοκράτορας ενσάρκωνε και ανδρικές και θηλυκές ιδιότητε ς. Όπως φαίνεται, ενθάρρυνε τους υπηκόους του να γίνουν αρσενικοί (σύμφων α με την προαναφερθείσα εφημερίδα Ici Paris, έκανε πολλούς «cocus», δη λαδή κοκόρους). 15 Στις περισσότερες μυθολογίες ο κόκορας αποτελεί φαλλικό σύμβολο, αλλά, όπως είπαμε, ο αυτοκράτορας υπέστη ήττα από χοίρους, και το γουρούνι είναι επίσης σύμβολο ανδρισμού («αυτά τα ανδρικά σοβινιστικά γουρούνια», διαβάζουμε σε απόσπασμα του φυλ λα δίου «Το απερίγραπτο μαρτύριο των γυναικών της Αμερικής»). Έτσι από αυτόν τον μύθο προκύπτει μια πολύπλοκη διαλεκτική ανδρών και γυναικών. Μια ανδρόγυνη μορφή δημιουργεί άνδρες, υφίσταται ήττ α 15. Στα γαλλικά σημαίνει «κερατάς».

Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν

Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Марксизм и современность» [Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή], No 1-2 (35-36), 2006, σ. 17-23. Αφενός, ο κόσμος οδηγείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ: ΠΕΝΤΕ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Κείμενο 2

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ: ΠΕΝΤΕ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Κείμενο 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ: ΠΕΝΤΕ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Κείμενο 2 TO ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ. της Gayle Rubin 1975, The Traffic in Women: Notes on

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΔΙ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ «Αυτό το βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης γεγονότων που εκ πρώτης όψεως, ακόμα και εκ δεύτερης, φαίνονται,

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι που άλλαξε φύλο : Προσεγγίζοντας το κοινωνικό φύλο μέσα από ένα πομακικό λαϊκό παραμύθι»

«Το κορίτσι που άλλαξε φύλο : Προσεγγίζοντας το κοινωνικό φύλο μέσα από ένα πομακικό λαϊκό παραμύθι» «Το κορίτσι που άλλαξε φύλο : Προσεγγίζοντας το κοινωνικό φύλο μέσα από ένα πομακικό λαϊκό παραμύθι» Παρθενόπη Κελτσίδου (Ιστορικός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ*

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ* Α. Πολίτης. 'Υποσημειώσεις καί παραπομπές 183 πέμπουμε γενικώς και αόριστα στην εργασία απ' όπου αντλούμε, κι όχι στο σημείο που βρίσκεται η πληροφορία: τερτίπια μικροτεμπελιάς που συνήθως φανερώνουν περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ Το βιβλίο αποτελεί ένα σχεδόν θεοποιηµένο µέσο πληροφόρησης και επικοινωνίας που µέσα από το κείµενο, την εικόνα ή και τα δύο, στέλνει µηνύµατα. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Αναδημοσίευση του έργου του Μάο Τσε-τουνγκ με τίτλο: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Σημείωμα των Σελίδων Κριτικής Το κείμενο που ακολουθεί είναι μέρος της τελικής ομιλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Μία από τις πιο σηµαντικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη συγγραφή και δηµοσίευση µιας ερευνητικής εργασίας, είναι η αξιολόγησή της από έµπειρους επιστήµονες του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Τίτλος: «Ο χρυσός Αριθμός Φ» Συντονιστές καθηγητές: Σαββοπούλου Αντιγόνη- ΠΕ 09 Φουρναράκης Φίλιππος ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.» Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων «Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

Διαβάστε περισσότερα

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Κείµενα Εργασίας, αρ. 6 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Ιανουάριος 2014 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα

Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα Εισαγωγικά Σπανός Βασίλειος, δάσκαλος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής, Χαϊδογιάννου Χρυσούλα,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Π ΤΥΧ ΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Π ΤΥΧ ΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Π ΤΥΧ ΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Για τις ανάγκες του Τµήµατος ιοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίµων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες... Σε αυτό το κεφάλαιο: 14.1 Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών 14.2 Λίστες 14.3 Παραδείγματα... «Το πιο απίθανο πράγμα με τη ζωή είναι ότι πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ 2 17.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 17.2.

Κεφάλαιο 17. Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ 2 17.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 17.2. Κεφάλαιο 17 Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ 2 17.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 17.2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 17.3. ΤΟ χ 2 ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ 17.3.1. Ένα ερευνητικό παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;»

Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;» Πτυχιακή εργασία Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;» Φοιτήτρια: Οργιανέλη Δήμητρα Α.Μ. 671 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μυλωνά Ιφιγένεια Καστοριά, 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε ποιο είναι το αντικείμενο της διδασκαλίας του μαθήματος, ποια είναι η πιθανή έκταση και το βάθος της διδακτέας ύλης, σε ποιους μαθητές απευθύνεται το βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ

17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ 17 Αποκάλυψη 17:1 Και ήρθε ένας από τους επτά αγγέλους που είχαν τις επτά φιάλες, και μίλησε μαζί μου, λέγοντας σε μένα: Έλα, θα σου δείξω την κρίση της μεγάλης πόρνης, που κάθεται επάνω στα πολλά νερά

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ

Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ Άτομα ή κοινωνία; H οικονομική θεωρία έχει ως σημείο εκκίνησης ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δὲν ἔκαµα στὴ ζωὴ ὅ,τι ἤθελα, µὰ τόσο µπόρεσα!

Δὲν ἔκαµα στὴ ζωὴ ὅ,τι ἤθελα, µὰ τόσο µπόρεσα! Μίτση Σκ. Πικραµένου Δὲν ἔκαµα στὴ ζωὴ ὅ,τι ἤθελα, µὰ τόσο µπόρεσα! Η βιογραφία του Ίωνα Δραγούµη Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ Συγγραφέας: Μίτση Σκ. Πικραµένου Τίτλος: «Δὲν ἔκαµα στὴ ζωὴ ὅ,τι ἤθελα, µὰ

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ»

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» Η απόφαση της Ακαδηµίας Αθηνών να οργανώσει τρία ξεχωριστά συνέδρια, σχετικά µε την (τις) ηµεροµηνία (ες) και την προέλευση (εις) των σύγχρονων Ελλήνων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά έγγραφα: Βλέπε Παράρτημα Ι. Πίνακας Περιεχομένων Σελίδα

Σχετικά έγγραφα: Βλέπε Παράρτημα Ι. Πίνακας Περιεχομένων Σελίδα Προς τον Πρύτανη του ΕΜΠ καθ. κ. K. Μουτζούρη Κοινοποίηση: Αντιπρυτάνεις καθ. κ. Γερ. Σπαθή και καθ. κ. Ι. Πολύζο Όλα τα μέλη της Συγκλήτου Όλα τα μέλη ΔΕΠ της ΣΗΜΜΥ Φοιτητές της ΣΗΜΜΥ Τρίτη, 24 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα:

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα: ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ Σε αυτή την ενότητα: θα διαβάσουμε για τις βόλτες ενός άσπρου γάτου και τα αποτελέσματα τους θα διαβάσουμε διάφορες ιστορίες με λύκους και θα δούμε αν οι άνθρωποι τους φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα