ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ."

Transcript

1

2 Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1500 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΑΜΑΤΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΟΡΓΑΝΟ. Εικόνα 2 ΒΙΟΛΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ 5 ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΓΩ ΕΝΑΝ ΒΑΘΥ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΗΧΟ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ (ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1500) ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΝ. ΜΕΤΑ ΤΟ 1900 ΟΜΩΣ, ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΜΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ. Εικόνα 3 ΤΣΕΛΟ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΑ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΞΟΕΙΔΕΣ ΣΧΗΜΑ, ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΜΑΚΡΥ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΥΠΕΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ F, ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΟΛΥ ΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. Ο ΠΟΛΥ ΒΑΘΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΗΧΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΟΛΟ ΟΡΓΑΝΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ, ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1700, Ο ΒΑΘΥΣ ΗΧΟΣ ΜΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

3 Εικόνα 4 ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΣ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΕΤΡΑ. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΜΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ. ΒΓΑΖΩ ΗΧΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ. ΠΑΙΖΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΕΙΜΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 16 Ο ΑΙΩΝΑ. ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΕΛΑΦΡΥ ΩΣΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Εικόνα 5 ΟΜΠΟΕ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΠΝΕΥΣΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ, ΚΩΝΙΚΟ ΣΑΝ ΣΩΛΗΝΑ ΚΟΡΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΓΛΩΣΣΙΔΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ. ΕΙΜΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ 3 ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΠΙΟ ΑΠΑΛΟ ΗΧΟ. ΟΤΑΝ ΦΥΣΑΝΕ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ ΜΟΥ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΟΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΗΧΟ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ (ΚΟΥΜΠΙΑ) ΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΗΧΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΓΩ ΕΝΑΝ ΟΞΥ, ΔΙΑΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΝΟ. ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ «HAUTBOIS» ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΑ. ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 15 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΓΙΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟ. Εικόνα 6 ΑΡΠΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΧΟΡΔΕΣ ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΕΣ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΞΥΛΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΕΝΤΑΛ. ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΝΤΑΛ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΕΝΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ. ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΗ. Εικόνα 7 ΦΛΑΟΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΞΥΛΙΝΟ ΠΝΕΥΣΤΟ ΜΕ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙΑ. ΤΟ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙ. ΠΑΙΖΟΜΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΝ ΦΥΣΗΞΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ ΜΟΥ. ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΟΥ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ. ΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΟΝΟ ΜΟΥ Η ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ. ΕΙΜΑΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ 17 ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΤΟΝΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΟΥ.

4 Εικόνα 8 ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΠΝΕΥΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΜΕ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΑΝ ΣΩΛΗΝΑ, ΧΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ. Ο ΗΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΔΙΑ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ. Εικόνα 9 ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΡΝΟ Εικόνα 10 ΦΑΓΚΟΤΟ Εικόνα 11 ΣΑΞΟΦΩΝΟ ΠΝΕΥΣΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΕΝΟ ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗ ΣΩΛΗΝΑ, ΜΙΑ ΚΩΝΙΚΗ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΜΠΑΝΑ. ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΜΟΥ. Ο ΤΟΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1650, ΗΜΟΥΝ ΠΙΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΠΝΕΥΣΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΠΛΟ ΚΩΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΚΑΙ ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ. ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΓΩ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ. Ο ΔΙΠΛΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΩ ΔΙΠΛΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΥΟ. ΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ. ΠΝΕΥΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙΑ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΣΤΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ. ΕΓΙΝΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΤΖΑΖ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΤΟ 1846 ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΜΟΥ. Εικόνα 12 ΤΡΟΜΠΕΤΑ ΠΝΕΥΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΣΤΡΙΒΕΙ ΚΥΚΛΙΚΑ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ. ΕΧΩ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΟΥΠΑΣ ΣΤΗ ΜΙΑ ΜΟΥ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΟΙ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΗΧΟ ΜΟΥ. ΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΜΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΙΛΩ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ. ΣΗΜΕΡΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΟΡΓΑΝΑ.

5 Εικόνα 13 ΤΟΥΜΠΑ Εικόνα 14 ΤΡΟΜΠΟΝΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΠΝΕΥΣΤΟ ΜΑ ΒΑΛΒΙΔΕΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΚΩΝΙΚΗ ΤΡΥΠΑ, ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΟΜΙΟ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΜΠΑΝΑ. ΦΤΙΑΧΝΟΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΨΗ ΤΟΝΩΝ. ΕΓΙΝΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΕΝΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟΝΟ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ. ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΑ ΠΝΕΥΣΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ. ΠΝΕΥΣΤΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΥΓΙΣΜΕΝΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΜΠΑΝΑ. Η ΜΟΡΦΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΓΛΙΣΤΡΩ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΟΙΚΙΛΕΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΜΟΥ. Ο ΣΩΛΗΝΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΥΠΗΡΞΑ ΑΡΧΙΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΣΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΜΑΙ ΣΕ 3 ΜΕΓΕΘΗ: ΑΛΤΟ, ΤΕΝΟΡΟ, ΚΑΙ ΜΠΑΣΟ. Εικόνα 15 ΠΙΑΤΙΝΙΑ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΟΙΛΑ ΧΑΛΚΙΝΑ Ή ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΑ ΠΙΑΤΑ. ΠΑΡΑΓΩ ΕΝΑΝ ΟΞΥ, ΚΑΘΑΡΟ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΙΑΤΑ ΜΟΥ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ Ή ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΠΑΓΚΕΤΑ. ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. Εικόνα 16 ΞΥΛΟΦΩΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΞΥΛΙΝΕΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ, ΠΟΥ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΤΑ. ΟΙ ΡΑΒΔΟΙ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΜΕ ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ. ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΗΧΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΝ ΗΧΟ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΒΔΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΣ ΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΨΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΣ ΗΧΟΥΣ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1860, ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

6 Εικόνα 17 ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ Εικόνα 18 ΤΥΜΠΑΝΟ Εικόνα 19 ΤΥΜΠΑΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΡΑΒΔΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΠΑΡΑΓΩ ΤΟΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΗΧΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕ ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΣΦΥΡΑΚΙ. Ο ΗΧΟΣ ΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΛ ΣΟΥΡΝΤΙΝΑ. ΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΦΕ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΜΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΚΡΟΥΣΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ. ΕΧΩ ΠΕΝΤΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΝΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΜΕ ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΦΥΡΙ. ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΣΕΤ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΤΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΔΕΡΜΑ Ή ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΕΝΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩ ΕΝΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΗΧΟ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΡΟΤΑΛΙΣΜΑ. ΜΕ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ, ΤΗ ΤΖΑΖ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΓΕΡΑ, ΥΠΗΡΞΑ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 15 Ο ΑΙΩΝΑ.

7 Εικόνα 20 ΜΠΑΣΟ ΤΥΜΠΑΝΟ Εικόνα 21 ΜΑΡΙΜΠΑ Εικόνα 22 ΠΙΑΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕΓΑΛΟ, ΜΕ ΔΕΡΜΑ Ή ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΜΕ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΣΦΥΡΑΚΙ Ή ΕΝΑ ΠΕΝΤΑΛ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΗΧΟ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΚΑΡΦΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΜΟΥ. ΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ, ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΠ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΜΕ ΕΦΗΥΡΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1800 ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ. ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΡΑΒΔΟΥΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ. ΕΙΜΑΙ ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΜΟΥ ΤΟ ΞΥΛΟΦΩΝΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥ ΗΧΟ. ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΣΦΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΗΧΟ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΜΟΝΟ ΜΟΥ. ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΕΓΙΝΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΚΡΟΥΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΩΜΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΟΡΔΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΠΑΤΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΦΥΡΑΚΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΥ ΜΟΡΦΗ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΜΟΥ.

Φαγκότο ( βαρύαυλος)

Φαγκότο ( βαρύαυλος) Φαγκότο ( βαρύαυλος) Ιταλικά: fagotto Γαλλικά: basson Γερμανικά: fagot Αγγλικά: bassoon Προέλευση κατασκευή- τρόπος παιξίματος. Το φαγκότο είναι το μπάσο όργανο της οικογένειας των όμποε. ( Τα όμποε είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τρομπέτα. β) Είδη τρομπέτας. 1) Μικρή τρομπέτα ( piccolo) σε φα, μι ύφεση και ρε. Ειδική περίπτωση αποτελεί η τρομπέτα του Μπάχ ( σε ρε).

Τρομπέτα. β) Είδη τρομπέτας. 1) Μικρή τρομπέτα ( piccolo) σε φα, μι ύφεση και ρε. Ειδική περίπτωση αποτελεί η τρομπέτα του Μπάχ ( σε ρε). Τρομπέτα Ιταλικά: trompa Αγγλικά: trumpet Γαλλικά: trompette Γερμανικά: trompete α) Καταγωγή Ιστορική τοποθέτηση Οι τρομπέτες (ή τρόμπες) είναι σάλπιγγες με βαλβίδες περιστρεφόμενες ή παλινδρομικές (πιστόνια).

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13. Τα αερόφωνα με επιστόμιο

Κεφάλαιο 13. Τα αερόφωνα με επιστόμιο Κεφάλαιο 13 Τα αερόφωνα με επιστόμιο Τρόπος λειτουργίας Αξιοποιούνται οι ψηλότερες συχνότητες της αρμονικής σειράς Η τεχνική του υπερφυσήματος ανάγεται σε βασικό (ή και αποκλειστικό) τρόπο παραγωγής ήχου

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου 10 Φεβρουαρίου 2016 Γενικός στόχος των ανοιχτών δοκιμών: Οι μαθητές/τριες με την ακρόαση της δοκιμής θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει μια

Διαβάστε περισσότερα

Το βιολί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά

Το βιολί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά Το βιολί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 44

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ι

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ι ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ι ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ 1. ΜΕΤΡΑ ΕΙ Η ΜΕΤΡΩΝ απλά µέτρα: 2/4, 2/8, 3/4, 3/8 2/4 q q \ e e e e \ x x x x x x x x \ εµβατήριο 2/8

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Εισαγωγή στη μουσική 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός 2 Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό μπάσο (κοντραμπάσο)

Το διπλό μπάσο (κοντραμπάσο) Το διπλό μπάσο (κοντραμπάσο) Ιταλικά: Contrabasso Γαλλικά: Contre basse Γερμανικά: Kontrabass (πληθ.): Contrabassi Contre basses Kontrabasse Ιστορικά στοιχεία - κατασκευή - ιδιαιτερότητες Το κόντρα μπάσο

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο»

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Οήχος«ταξιδεύει» με κύματα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πυκνώματα και τα αραιώματα των κυμάτων με ένα πλαστικό παιχνίδιελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι).

Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι). Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι). Οι πλαγίαυλοι είναι τα φλάουτα που κρατιόνται προς τα πλάγια ιταλικά: flauto traverso. Ενώ είναι κλειστοί στο ένα τους άκρο, λειτουργούν ως ανοικτοί ηχητικοί σωλήνες λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΑ. Ιστορικά στοιχεία

ΒΙΟΛΑ. Ιστορικά στοιχεία Η Ιταλικά: Viola (πληθ.) Viole ΒΙΟΛΑ Γαλλικά: Alto ( πληθ.) Altos. Γερμανικά:Bratsche ( πληθ. ) Bratschen Ιστορικά στοιχεία Η βιόλα εμφανίζεται ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του βιολιού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Ηχόχρωμα Αρμονικές συχνότητες

Κεφάλαιο 2. Ηχόχρωμα Αρμονικές συχνότητες Κεφάλαιο 2 Ηχόχρωμα Αρμονικές συχνότητες Ηχόχρωμα Η ίδια νότα,αν παιχτεί από διαφορετικά όργανα, έχει διαφορετικό «άκουσμα» Συνήθως, ακόμα και δύο όργανα του ιδίου τύπου (π.χ. δύο βιολιά) έχουν επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων

Ιστορία των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων Ιστορία των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων Ενότητα: Τα Ιδιόφωνα Νικόλαος Μαλιάρας Τμήμα Μουσικών Σπουδών Περιεχόμενα 1. Τα τύμπανα... 4 Σελίδα 2 Τα ιδιόφωνα και τα μεμβρανόφωνα, τα κρουστά όπως γενικά έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Γιοχάνες Μπραµς [Johannes Brahms] (1833-1897) Γερµανός συνθέτης Συµφωνία αρ. 2, σε Ρε µείζονα Η συγκεκριµένη Συµφωνία γράφτηκε το 1877 κατά την επίσκεψη του συνθέτη στην περιοχή Pörtschach am Wörthersee,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν. Μουσικά όργανα. Η καθ ημάς Μικρά Ασία

Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν. Μουσικά όργανα. Η καθ ημάς Μικρά Ασία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν Μουσικά όργανα Η καθ ημάς Μικρά Ασία Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Μ Π Ο Υ Ζ Ο Ύ Κ Ι Το μπουζούκι είναι ένα έγχορδο όργανο,

Διαβάστε περισσότερα

Χάλκινα Πνευστά. Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Χάλκινα Πνευστά. Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Χάλκινα Πνευστά Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Τα Βασικά Όργανα Τρομπέτα Τρομπόνι Τούμπα Κόρνο Flugelhorn Γαλλικό Κόρνο

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως είσαι μουσικός;

Μήπως είσαι μουσικός; Μήπως είσαι μουσικός; Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μουσική Δημιουργός: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΗΡΤΖΟΓΛΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

L.V. BEETHOVEN. Eroica. Allegro con brio. Analysis by E. Sisiki, E. Ratsou, P. Ladas

L.V. BEETHOVEN. Eroica. Allegro con brio. Analysis by E. Sisiki, E. Ratsou, P. Ladas L.V. BEETHOVEN Eroica Allegro con brio Analysis by E. Sisiki, E. Ratsou, P. Ladas Έναρξη με tutti. Ακολουθούν μόνο έγχορδα. Sf που οδηγούν σε ff / χρήση διπλών ξύλινων πνευστών Το ίδιο μελωδικό σχήμα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου Με τον όρο κλασική μουσική αναφέρεται ευρύτερα η Δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων (Μέρος β )

Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων (Μέρος β ) Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων (Μέρος β ) ΕΜΠΝΕΥΣΤΑ - ΠΝΕΥΣΤΑ Ο αυλός δίαυλος ή διπλός αυλός Η σάλπιγγα Το κέρας (κεράτινη σάλπιγγα ) Η σύριγξ (σύριγγα του Πάνα, φλογέρα του βοσκού). ΑΥΛΟΣ Το ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Β Λυκείου. Εξωτικά μουσικά όργανα και ηχοχρώματα: Ένα ταξίδι στο κόσμο της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης

Ερευνητική εργασία Β Λυκείου. Εξωτικά μουσικά όργανα και ηχοχρώματα: Ένα ταξίδι στο κόσμο της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Εξωτικά μουσικά όργανα και ηχοχρώματα: Ένα ταξίδι στο κόσμο της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης Ρίξαμε τις πετονιές μας στις μουσικές θάλασσες του κόσμου! Να τι παράξενα ψάρια

Διαβάστε περισσότερα

& percussion. Boomwhackers. Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς

& percussion. Boomwhackers. Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς & percussion Boomwhackers Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς & percussion Βαλτετσίου 15, 10680 Αθήνα Τ: 210 3645147, F: 210 3645149 Ζακύνθου 7, 31100 Λευκάδα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Ξύλινα Πνευστά Όργανα: Μονής γλωττίδας Διπλής γλωττίδας (Γλωττίδα αέρα)

Διάλεξη 12. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Ξύλινα Πνευστά Όργανα: Μονής γλωττίδας Διπλής γλωττίδας (Γλωττίδα αέρα) Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Διάλεξη 12 Ξύλινα Πνευστά Όργανα: Μονής γλωττίδας Διπλής γλωττίδας (Γλωττίδα αέρα) Ξύλινα Πνευστά Όργανα Τα ξύλινα πνευστά αποτελούν τη μια από τις δύο ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

...ΑΣΥΜΦΩΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ... 1

...ΑΣΥΜΦΩΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ... 1 ...ΑΣΥΜΦΩΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ... 1 Ανοίγει η αυλαία και βλέπουμε μία μουσική σκηνή Εμφανίζονται τρία μουσικά όργανα κλαρίνο, βιολί, τρομπέτα και ο Άντε να μαζευόμαστε. Να κουρδιστούμε και ξεκινάμε πρόβα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

αντιστοιχίζεται με την εντολή περίμενε 0.5 (120/60=2 χτύποι ανά δευτερόλεπτο). Στην

αντιστοιχίζεται με την εντολή περίμενε 0.5 (120/60=2 χτύποι ανά δευτερόλεπτο). Στην Προγραμματίζοντας ήχους Το Scratch μας παρέχει εντολές για να προγραμματίσουμε ήχους, δηλαδή να ζητήσουμε την αναπαραγωγή συγκεκριμένων νοτών από διαφορετικά μουσικά όργανα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Ακουστική Οργανολογία. Επανάληψη στο Εργαστήριο

Μουσική Ακουστική Οργανολογία. Επανάληψη στο Εργαστήριο Μουσική Ακουστική Οργανολογία Επανάληψη στο Εργαστήριο Συντονιστής Helmholtz 1. Τι είναι ο παράγοντας ποιότητας ενός συντονισμού; 2. Πως ορίζεται το σχετικό σφάλμα μιας πειραματικής μέτρησης; 3. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. 7ο Λύκειο Καλλιθέας Σκαρλάτος Βασίλης Α4

Τεχνολογία ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. 7ο Λύκειο Καλλιθέας Σκαρλάτος Βασίλης Α4 Τεχνολογία ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ 7ο Λύκειο Καλλιθέας Σκαρλάτος Βασίλης Α4 Από τα παλιά χρόνια η κιθάρα χρησιμοποιούνταν ως μέσο ψυχαγωγίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΙΑΝΟ

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΙΑΝΟ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΙΑΝΟ Ονομασία Ο όρος πιάνο (piano) προέρχεται από την ιταλική λέξη pianoforte. Η ονομασία του στα ελληνικά είναι «κλειδοκύμβαλο». Είναι όργανο πληκτροφόρο με χορδές τις οποίες κτυπούν ειδικά

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα τέτοια αποτελούν η καλαθοσφαίριση και η χειροσφαίριση

Παραδείγµατα τέτοια αποτελούν η καλαθοσφαίριση και η χειροσφαίριση Η τριβή ως φυσικό φαινόμενο όπως αναπόφευκτα και σε κάθε άλλο θέμα, παίζει σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό. εν υπάρχει, στην πραγματικότητα, κανένα άθληµα που να µην υπόκειται, τουλάχιστον, σε κάποιες παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων Ενότητα 1: Εισαγωγή. Νικόλαος Μαλιάρας Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Ιστορία των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων Ενότητα 1: Εισαγωγή. Νικόλαος Μαλιάρας Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιστορία των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων Ενότητα 1: Νικόλαος Μαλιάρας Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Μουσικών Σπουδών Οι φθόγγοι που προκύπτουν από τις απλές αριθμητικές αναλογίες 1/3 Εικόνα 1 Εικόνα 2 3 Οι φθόγγοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ II εκδοχή 1.0

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ II εκδοχή 1.0 4.2.4. Χάλκινα πνευστά Στα όργανα της οικογένειας των χάλκινων πνευστών η παλµική κίνηση της αέριας στήλης του σωλήνα προκαλείται από την ελαστικότητα των χειλιών του εκτελεστή που τοποθετούνται µέσα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο.

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. 1 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Ω.Λ. ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. 3. ΣΧΟΛΗ ΠΝΕΥΣΤΩΝ: φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, σαξόφωνο,

Διαβάστε περισσότερα

Μια εκπαιδευτική διαδικασία Νικόλας Τσαφταρίδης ΕΕΔΙΠ, Α βαθµίδας Πανεπιστηµίου Αθηνών, Τµήµα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Μια εκπαιδευτική διαδικασία Νικόλας Τσαφταρίδης ΕΕΔΙΠ, Α βαθµίδας Πανεπιστηµίου Αθηνών, Τµήµα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ και ΗΧΟΣ Μια εκπαιδευτική διαδικασία Νικόλας Τσαφταρίδης ΕΕΔΙΠ, Α βαθµίδας Πανεπιστηµίου Αθηνών, Τµήµα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι.Ε.Κ. ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εξάμηνο Γ Εκπαιδεύτρια : Νικολέττα Κουκουλοπούλου 1 Λίγα λόγια για την Μουσικοκινητική αγωγή: Με το άκουσμα της

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή- γραφή- έκταση

Κατασκευή- γραφή- έκταση πίνακας 1. ΕΚΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ Κατασκευή- γραφή- έκταση Το τσέλο είναι το μπάσο όργανο της οικογένειας του βιολιού. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του,( ύψος αντηχείου 77 c.m.) δεν κρατιέται όπως το βιολί

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Ζωρζ Μπιζέ [George Bizet] (1836-1875) Γάλλος συνθέτης Συµφωνία αρ. 1, σε Ντο µείζονα Η µία και µοναδική συµφωνία του γάλλου συνθέτη του 19 ου αιώνα Ζωρζ Μπιζέ, ήταν ένα από τα πρώτα του έργα και γράφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία µε θέµα : ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ MIDI ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ( SEQUENCER

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ Ταχ. /νση: Ταχ. Κώδικας: Τηλ.: Σταδίου 7 0 8 0 7 44 97 9 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64

Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64 Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847) Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64 Η ορχηστρική μουσική του πρώιμου ρομαντικού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον περιλαμβάνει πέντε συμφωνίες, τις συναυλιακές εισαγωγές Όνειρο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ : Στην Αφρική Στην Αυστραλία Στην Αμερική Στην Ευρώπη Στην Κίνα

ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ : Στην Αφρική Στην Αυστραλία Στην Αμερική Στην Ευρώπη Στην Κίνα ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ : Στην Αφρική Στην Αυστραλία Στην Αμερική Στην Ευρώπη Στην Κίνα Στις αφρικανικές κοινωνίες, χώροι μουσικών δραστηριοτήτων είναι η πλατεία του χωριού, ο δρόμος, οι αυλές,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Το scratch διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία έτοιμων ενσωματωμένων ηχητικών clips τα οποία θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα και θα σας βάλουν σε πειρασμό να πειραματιστείτε

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής. 1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ορισμός της Μουσικής. Η Μουσική είναι μια τέχνη, η οποία εκφράζει τις αρετές της μέσα από την πλοκή και τον συνδυασμό των ήχων. Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ MOYΣIKΩN OPΓANΩN

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ MOYΣIKΩN OPΓANΩN ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ MOYΣIKΩN OPΓANΩN Νικόλας Τσαφταρίδης (ΜΑ, PhD) ΕΕΠ, Μουσικής Αγωγής, Τµήµα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήµιο Αθηνών Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία. Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1

Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία. Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική Αγωγή B εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικά Παραμύθια 2 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 1

Διαβάστε περισσότερα

Το Καρναβάλι των Ζώων Camille Sean Sans. Μουσικά Παραμύθια. Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία

Το Καρναβάλι των Ζώων Camille Sean Sans. Μουσικά Παραμύθια. Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία Μουσικοκινητική Αγωγή B εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικά Παραμύθια 2 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ιδακτικοί στόχοι: Επιδιώκεται οι µαθητές/τριες να είναι σε θέση: να διαπιστώνουν τον υποκειµενικό χαρακτήρα της πρόσληψης του ήχου µέσω του αισθητηρίου της ακοής, να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική Ι 14/1/ :00-13:00 13, 14 3 Ιστορία της Μουσικής Ι 19/1/ :00-12:00 12,13,14

ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική Ι 14/1/ :00-13:00 13, 14 3 Ιστορία της Μουσικής Ι 19/1/ :00-12:00 12,13,14 ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική Ι 1/1/2010 10:00-13:00 13, 1 3 Ιστορία της Μουσικής Ι 19/1/2010 10:00-12:00 12,13,1 Εισαγωγή στην Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική Ι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ"

ΩΔΕΙΟΝ ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ" Αναγνωρισμένο από το κράτος 33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ... Διδάσκονται όλα τα είδη Ενόργανης, Θεωρητικής και Φωνητικής Μουσικής Αγίας Λαύρας 95 210-2232339 210-2287555 www.odeio-nikos-skalkotas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΚΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 06/055

ΝΤΟΚΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 06/055 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Περιγραφή εκθεμάτων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός «Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Από τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΤΟΠΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΤΟΠΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. ΤΙΤΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΤΟΠΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ. ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΘΕΜΑΤΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική νησιώτικη μουσική

Ελληνική νησιώτικη μουσική Ελληνική νησιώτικη μουσική Περιεχόμενα : Γενικά Ρυθμός Χοροί Σποράδες Κυκλάδες Δωδεκάνησα Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος Επτάνησα Μουσικά Όργανα Λύρα Λαούτο Βιολί Μπουζούκι Ασκομαντούρα Γενικά : Νησιώτικα, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # (α) Ένα µικρό σώµα πηγαινοέρχεται γλιστρώντας στο κατώτερο µέρος ενός κυλινδρικού αυλακιού ακτίνας R. Ποια είναι η περίοδος

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # (α) Ένα µικρό σώµα πηγαινοέρχεται γλιστρώντας στο κατώτερο µέρος ενός κυλινδρικού αυλακιού ακτίνας R. Ποια είναι η περίοδος ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 11 1. (α) Ένα µικρό σώµα πηγαινοέρχεται γλιστρώντας στο κατώτερο µέρος ενός κυλινδρικού αυλακιού ακτίνας R. Ποια είναι η περίοδος των ταλαντώσεων του σώµατος; (το πλάτος των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Gottfried Schubert 0.11.2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Gottfried Schubert 0.11.2010 ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Gottfried Schubert 0.11.2010 1 of 45 2 of 45 Η μουσική ακουστική ασχολείται με την παραγωγή και αντίληψη της μουσικής. Τμήματα της μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Ιστορία της Οργανικής Μουσικής

Κεφάλαιο 5. Ιστορία της Οργανικής Μουσικής Κεφάλαιο 5 Ιστορία της Οργανικής Μουσικής Η ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα Οι παραδοσιακοί πολιτισμοί, αλλά και γενικότερα οι μουσικοί πολιτισμοί του κόσμου χρησιμοποιούν τα όργανα αποκλειστικά σε συνδυασμό με

Διαβάστε περισσότερα

α) στην ταλάντωση της αέριας στήλης ενός ηχητικού σωλήνα (π.χ. τροµπέτα, φλάουτο) β) στην ελεύθερη ροή του αέρα (π.χ. φυσαρµόνικα).

α) στην ταλάντωση της αέριας στήλης ενός ηχητικού σωλήνα (π.χ. τροµπέτα, φλάουτο) β) στην ελεύθερη ροή του αέρα (π.χ. φυσαρµόνικα). Α. AΕΡΟΦΩΝΑ Αερόφωνα ονοµάζονται τα µουσικά όργανα στα οποία χρησιµοποιείται ο αέρας για την παραγωγή του ήχου. Η ακουστική λειτουργία για την παραγωγή του ήχου στηρίζεται α) στην ταλάντωση της αέριας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Πρόεδρος της Ε..Τ.Π. Αλιείας

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Πρόεδρος της Ε..Τ.Π. Αλιείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυµη Εταιρεία Ο.Τ.Α Ταχ. /νση :Πλούτωνος 27 - Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα

Κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα Κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα (Δασκάλα: Στάλω Χριστοφή) Ι Δημοτικό Σχολείο Πάφου Φλεβάρης 2014 Με αφορμή την ενότητα του βιβλίου των Ελληνικών «Μουσική», ασχοληθήκαμε με την κατασκευή αυτοσχέδιων

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : "ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 Β' Εξαμήνου

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 Β' Εξαμήνου ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΙΙ) 8//010 10:00-1:00 1,13,14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΙΙ) 3//010 10:00-13:00 13,14 3 (ΙΙ) 4//010 13:00-15:00 (γραπτά) 14 (ΙΙ) 7//010 10:00-18:00 (προφορικά)

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Αγαπητοί/τές Μαθητές και Μαθήτριες, Μέσα από αυτή την παρουσίαση Θα γνωρίσετε: τη Συµφωνική Ορχήστρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 007 008 A/A ΚΩΔ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά.

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά. Το δεύτερο μέρος «Β», αντίθετο σε χαρακτήρα από αυτό που προηγήθηκε, κρύβει, μέσα από το έντονο ρυθμικό και χρωματικό του στοιχείο, την αισιοδοξία και την ελπίδα του Κύπριου για ένα καλύτερο «αύριο» για

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα, 26/7/2012 Αριθμ. Πρωτ. -1000- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την A τάξη των Δημοτικών Σχολείων Δράμας, Ερατεινού, Χρυσοχωρίου & Αγίασμου Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήχος. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης

Ο Ήχος. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Ο Ήχος Τµήµα: β1 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: Γεώργιος Ελευθεριάδης Ο Ήχος Έχει σχέση ο

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Διάλεξη 11. Ακουστική Χώρων Έγχορδα Όργανα. Διδάσκων: Δρ Διονύσιος Θ. Γ. Κατερέλος

Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Διάλεξη 11. Ακουστική Χώρων Έγχορδα Όργανα. Διδάσκων: Δρ Διονύσιος Θ. Γ. Κατερέλος Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Διάλεξη 11 Ακουστική Χώρων Έγχορδα Όργανα Ακουστική Χώρων Οι ερωτήσεις που θα θέσουμε σήμερα είναι: Πώς ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε μεταβάλλει τον ήχο που ακούμε;

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Μουσικών Σπουδών Ενορχήστρωση Ι Μαρωνίδης ηµήτρης. Ενορχήστρωση Ι Μάθηµα 9ο + 10o

Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Μουσικών Σπουδών Ενορχήστρωση Ι Μαρωνίδης ηµήτρης. Ενορχήστρωση Ι Μάθηµα 9ο + 10o Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Μουσικών Σπουδών Ενορχήστρωση Ι Μαρωνίδης ηµήτρης Ενορχήστρωση Ι Μάθηµα 9ο + 10o Ανακεφαλαίωση Συνοπτικοί κανόνες για την κλασσική ενορχήστρωση Ρόλος των ομάδων

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παιδεία και μουσικά όργανα στην Αρχαία Ελλάδα

Μουσική παιδεία και μουσικά όργανα στην Αρχαία Ελλάδα Μουσική παιδεία και μουσικά όργανα στην Αρχαία Ελλάδα Νικόλαος Μπρας Κατασκευαστής μουσικών οργάνων την Αρχαία Ελλάδα η μουσική μεσουράνησε νωρίτερα από τις άλλες καλές τέχνες, στην αποκαλούμενη αρχαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Το Βιολί. Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Βιολί. Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Βιολί Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Περίληψη Στην

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση μουσικών οργάνων. Χρήση μουσικών οργάνων. Χρήση μουσικών οργάνων. Χαρακτηριστικά μια κλίμακας Ηχητικές αποστάσεις που απέχουν οι νότες

Χρήση μουσικών οργάνων. Χρήση μουσικών οργάνων. Χρήση μουσικών οργάνων. Χαρακτηριστικά μια κλίμακας Ηχητικές αποστάσεις που απέχουν οι νότες Χρήση μουσικών οργάνων Τα όργανα (τυμπανάκια, μαράκες, κουδουνάκια, τριγωνάκια, ντέφια, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα κλπ) χρησιμοποιούνται, στις δραματοποιήσεις των τραγουδιών είτε συνοδεύοντας το ρυθμό, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια κιθάρας. Συνοδεία τραγουδιών. Οδηγός Ρυθμών. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr

Τετράδια κιθάρας. Συνοδεία τραγουδιών. Οδηγός Ρυθμών. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Τετράδια κιθάρας Συνοδεία τραγουδιών Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Χρήση...3 Ευχαριστίες...3 Μέρος Α : Αρπέζ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΛ

ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΛ ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ/ΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΛ ΕΤΟΣ 2019 1. ΕΠΩΝΥΜΟ: 2. ΟΝΟΜΑ: 3. ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: 4. ΜΗΤΡΩΝΥΜΟ: 5. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 6. ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 7. ΦΥΛΟ (ΑΓΟΡΙ ή ΚΟΡΙΤΣΙ):

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικό, 14 Ιουνίου Αγαπητοί γονείς,

Ψυχικό, 14 Ιουνίου Αγαπητοί γονείς, Ιδιωτικό-Ισότιμο Γυμνάσιο Κολλέγιο Αθηνών Ψυχικό, 14 Ιουνίου 2019 Αγαπητοί γονείς, Για την καλύτερη οργάνωση των απογευματινών δραστηριοτήτων της σχολικής χρονιάς 2019 2020, σας αποστέλλουμε σύντομη περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 1 Τα βασικά στη φλογέρα Ιστορικές πληροφορίες Η φλογέρα έχει μια πλούσια και μακρά ιστορία που εκτείνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΣΚΟΠΟΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ:ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία της Κατερίνας Λαµπροπούλου

Εργασία της Κατερίνας Λαµπροπούλου Εργασία της Κατερίνας Λαµπροπούλου Στην Αρχαία Ελλάδα η µουσική ήταν απόλυτα συνυφασµένη µε την καθηµερινότητα όλων των ανθρώπων, και σαν µια σύνθετη καλλιτεχνική και πνευµατική έκφραση είχε ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑ STANDARD OF EXCELLENCE BAND METHODS

ΒΙΒΛΙΑ STANDARD OF EXCELLENCE BAND METHODS ΒΙΒΛΙΑ STANDARD OF EXCELLENCE BAND METHODS Oι μέθοδοι εκμάθησης μουσικών οργάνωνstandard OF EXCELLENCE είναι ιδανικές για μπάντες στις οποίες ο μαέστρος ή οι δάσκαλοι χρειάζονται ταχύτητα στην εκμάθηση,

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή και προγραμματισμός ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων

Κατασκευή και προγραμματισμός ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων Κατασκευή και προγραμματισμός ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων Δραστηριότητα στο πλαίσιο του Ομίλου Προγραμματισμού Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών, του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κατά το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ-ΟΣΤΙΝΑΤΟ (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: Α ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ: ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1ο Επίπεδο 2ο Επίπεδο 3ο Επίπεδο 4ο Επίπεδο 5ο Ακούσουν το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΟYΝΙΟΣ 2015

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΟYΝΙΟΣ 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟYΣΙΚΗΣ www.hellenicmusiccentre.com ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΟYΝΙΟΣ 2015 Α. ΠΑΡΤΙΤΟYΡΕΣ Δυμιώτης, Φάνος (1965-2007) The Soldier s Blues (2007) για κλαρινέτο, φαγκότο, τρομπέτα, τρομπόνι, κρουστά

Διαβάστε περισσότερα

1. Για τη θέση (ΤΕ) Καθηγητή/τριας Σαξοφώνου (Κωδ. Θέσης 01) δεν υπήρξαν υποψηφιότητες.

1. Για τη θέση (ΤΕ) Καθηγητή/τριας Σαξοφώνου (Κωδ. Θέσης 01) δεν υπήρξαν υποψηφιότητες. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ζωγράφου 6-12-2018 Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» Αρ. Πρωτ.: 3328.. Γραφείο : Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού- Μητρώου και Διαδ/σιών Μητρώου Δ/νση : Ανακρέοντος 60,

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μελωδία Ντο Μείζων (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ και ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Οι μαθητές να: ο ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1 Επίπεδο 2 Διακρίνουν τη Ακούσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5. 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5. 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8 1.1. Περιοδική κίνηση Περιοδικά φαινόμενα 9 1.2. Ταλάντωση - Ταλαντούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Μάιο του 1976 στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, και όπως ο συνθέτης είχε δηλώσει η «Ψάπφα» ήταν μια «καθαρά ρυθμική σύνθεση» Ο Ξενάκης

Διαβάστε περισσότερα

Tα µουσικά όργανα KATAΣKEYH MOYΣIKΩN OPΓANΩN ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Tα µουσικά όργανα KATAΣKEYH MOYΣIKΩN OPΓANΩN ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ KATAΣKEYH MOYΣIKΩN OPΓANΩN ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Tα µουσικά όργανα Oι κατασκευές εκείνες οι οποίες έχουν φτιαχτεί για να παράγουν ελεγχόµενο ήχο µε την εφαρµογή µηχανικής η ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α 1 - Τ Υ Π Ι Κ Α Π Ρ Ο Σ Ο Ν Τ Α Ε Ν Τ Α Ξ Η Σ Σ Τ Ο Υ Σ Κ Λ Α Δ Ο Υ Σ Π Ε Π Ε Π Ε 1 7.

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α 1 - Τ Υ Π Ι Κ Α Π Ρ Ο Σ Ο Ν Τ Α Ε Ν Τ Α Ξ Η Σ Σ Τ Ο Υ Σ Κ Λ Α Δ Ο Υ Σ Π Ε Π Ε Π Ε 1 7. Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α 1 - Τ Υ Π Ι Κ Α Π Ρ Ο Σ Ο Ν Τ Α Ε Ν Τ Α Ξ Η Σ Σ Τ Ο Υ Σ Κ Λ Α Δ Ο Υ Σ Π Ε 1 6. 0 1 - Π Ε 1 6. 0 2 - Π Ε 1 7. 1 3 - Π Ε 1 7. 1 4 - Τ Ε 1 6 ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΥ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΕΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟΥ -

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τίτλος της έρευνας Ποιο υλικό είναι καλύτερο για την κατασκευή ενός καραβιού, ώστε αυτό να ταξιδεύει πιο γρήγορα στο νερό Μαθητές: Νίκος Χιωτέλλης -

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Το Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης

Το Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 31-10-2016 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. : 1403 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ένας απλός οδηγός, ένα απλό ζέσταμα για όλους

ένας απλός οδηγός, ένα απλό ζέσταμα για όλους Ζέσταμα Warm p ένας απλός οδηγός, ένα απλό ζέσταμα για όλους Γιώργος Κρίμπερης gkrimperis.com Μερικά πράγματα πριν ξεκινήσουμε το ζέσταμα Το ζέσταμα, και όχι το διάβασμα, δεν είναι τίποτα άλλο απο το μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Φλεγομενεσ ροδεσ

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Φλεγομενεσ ροδεσ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Φλεγομενεσ ροδεσ Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 202 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ( Ι ) (Αλυγιζάκης Α.) 2//202 0:00-:00, 2 ΑΡΜΟΝΙΑ ( Ι ) ( Βούβαρης Π.) //202 9:0-:0, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ( Ι ) (

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014 ΕΓΧΟΡΔΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Εργασία πληροφορικής

2013-2014 ΕΓΧΟΡΔΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Εργασία πληροφορικής ΕΓΧΟΡΔΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Εργασία πληροφορικής 2013-2014 Ονοματεπώνυμο: Αντωνιάδου Κατερίνα, Αντωνιάδου Μαρτίνα Μάθημα : Τεχνολογία Τμήμα: Β 1 Γυμνασίου - Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Καθηγητής: Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 4/9/2012 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΜ. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡ/ΤΩΝ Ταχ. /νση: Κουντουριώτου 17 Ταχ. Κώδικας: 546 25 Πληροφορίες: Αικ.

Διαβάστε περισσότερα