ΠΑΡΑΔΟΣΗ: εννοούμε το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, τους θρύλους του παππού, τα κάλαντα, τις μαντινάδες, τα έθιμα, τους χορούς και τους σκοπούς που

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΔΟΣΗ: εννοούμε το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, τους θρύλους του παππού, τα κάλαντα, τις μαντινάδες, τα έθιμα, τους χορούς και τους σκοπούς που"

Transcript

1

2 ΠΑΡΑΔΟΣΗ: εννοούμε το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, τους θρύλους του παππού, τα κάλαντα, τις μαντινάδες, τα έθιμα, τους χορούς και τους σκοπούς που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά, τις ενδυμασίες, τα κεντήματα, τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας.

3 Παράδοση είναι και οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια και οι χοροί, όπως επίσης και τα έθιμα που τα συνοδεύουν. Αυτό είναι και το θέμα της ερευνητικής μας εργασίας, και ειδικότερα οι τοπικές γιορτές, τα έθιμα, τα πανηγύρια και οι χοροί της επαρχίας Ερμιονίδας.

4

5 Η εορτή του Αγίου Ιωάννου στις 29 Αυγούστου, πολιούχου του Κρανιδίου, εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά και με μεγάλη ευλάβεια από τους Κρανιδιώτες και από τους κατοίκους των γύρω χωριών.

6 Παραμονή των Θεοφανείων έλεγαν τα φώτα. Κρατούσαν μπαστούνια στο χέρι τους τα κτυπούσαν κάτω και έλεγαν τα κάλαντα των φώτων. Τελειώνοντας έλεγαν: δώστε μας την κότα την πιο παχιά για να σας ειπούμε χρόνια πολλά. Την άλλη μέρα μετά την λειτουργία μαγείρευαν τις κότες που είχαν μαζέψει και έτρωγαν όλοι μαζί.

7 Του Τελώνου και του Φαρισαίου ανοίγει το Τριώδιο και τότε άρχιζαν τα μασκαρέματα. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών επικρατούσε η άποψη ότι ντύνονταν τα παιδάκια μασκαράδες, (τα αγόρια ντύνονταν βλαχάκια =τσολιαδάκια και τα κορίτσια βλαχούλες) την δεύτερη Κυριακή (την Κρεατινή) οι πιο μεγάλοι και την τρίτη Κυριακή ντυνόντουσαν οι μεγάλοι μασκαράδες και την αποκαλούσαν και Τυρινή. Το πιο γνωστό έθιμο της Αποκριάς ήταν η Λύριζα

8 Την πρώτη Κυριακή, έφτιαχναν πουπέκι ή γαλόπιτα, άνοιγαν τα σπίτια τους, τα χαιρόντουσαν με τα παιδιά τους. Την Κρεατινή (δεύτερη Κυριακή)την έλεγαν και άρτσι βούρτσι. Αυτή την εβδομάδα έσφαζαν αρνάκια και γουρουνάκια. Έτρωγαν απ' όλα εκείνες τις ημέρες, γιατί τα σπίτια εκείνης της εποχής είχαν τα πάντα. Το γλέντι ήταν απαραίτητο. Επίσης, την Τσικνοπέμπτη έφτιαχναν χοιρινά, τα τσιγαρίζανε στο τηγάνι και τρώγανε όλοι μαζί. Τις Κυριακές το βράδυ πήγαιναν στους συγγενείς, τους φίλους και έσερναν το χορό. Χόρευαν καλαματιανό με το τραγούδι Αρκαδιανή, συρτό, τσάμικο αλλά και τσάμικο με το σπαθί. Περνούσαν το σπαθί κάτω από τα πόδια. Την Καθαρά Δευτέρα, όποιος ήθελε, πήγαινε στου Κολκονάβη. Ήταν ένα μέρος έξω στα περιβόλια όπου φύτευαν μαρούλια.

9 Ήταν ένα αυτοσχέδιο γλέντι της γειτονιάς που γινόταν σε ένα πλάτωμα. Όλοι οι γείτονες έβγαζαν τραπέζια και καρέκλες στο πλάτωμα, έφερνε ο καθένας τις ετοιμασίες του, άφθονο κρανιδιώτικο κρασί και κυρίως το κέφι του για να γλεντήσουν. Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το μασκάρεμα, τα πειράγματα, οι πλάκες, και ο χορός. Πολύς χορός

10 Αγαπημένες μεταμφιέσεις ήταν οι απάχηδες και η γκαμήλα. Απαραίτητα εδέσματα ήταν οι γκόγκες (Φτιαχτά μακαρόνια) και το φτιαχτό γιαούρτι. Η αναβίωση αυτού του εθίμου ξεκίνησε το 2012 στη κάτω πλατεία του Κρανιδίου.

11 Τα παλικάρια ντυνόντουσαν απάχηδες. Φορούσαν μπλε παντελόνι, που 'χε στο πλάι μια λωρίδα κόκκινη, από πάνω μέχρι κάτω, άσπρο πουκάμισο και στα μάτια μαύρη μάσκα. Στο λαιμό φορούσαν μαντήλι μεταξωτό. Αυτά τα μαντήλια τα έφερναν οι σφουγγαράδες, οι ναυτικοί από την Μπαρμπαριά. Οι απάχηδες τραγουδούσαν απάχικα τραγούδια : «Στη παλαβή αποκριά όλοι, παιδιά, χαρείτε, και μαγουλάκια κοριτσιών φιλάτε, σαν να τα βρείτε».

12 Μεγάλες γιορτές που συνοδεύονταν και από τοπικό πανηγύρι ήταν: Ο Άγιος Γεώργιος Η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Πελεή την Παρασκευή της Λαμπροβδομάδας. Η γιορτή της Τουλίπας

13 Γιορτάζει το ένα από τα δύο εκκλησάκια βρίσκονται στη μικρή σπηλιά του χωριού. που

14 Ανήμερα της εορτής μετά την λειτουργία γινόταν μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με όργανα άλλοτε με ντόπιους οργανοπαίχτες και άλλες φορές με ξένους. Συρτά, καλαματιανά και τσάμικα ήταν οι χοροί που χόρευαν με πολύ μεράκι όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και πολλοί ξένοι που έρχονταν από τα γύρω χωριά. Όταν η γιορτή έπεφτε την επομένη μέρα του Πάσχα τότε το γλέντι ήταν διήμερο και πολλές φορές με περισσότερες από μια ορχήστρες που έφερναν οι ταβέρνες του χωριού. Οι ταβερνιάρηδες του χωριού κοντράρονταν μάλιστα για το ποιος θα φερνε την καλύτερη ορχήστρα. Σήμερα δεν γίνεται πια πανηγύρι αλλά μόνο η λειτουργία στο εκκλησάκι.

15 Γιορτάζει το εκκλησάκι της Παναγίας στην Πελεή. Παλαιότερα μετά την λειτουργία ξεκινούσε μεγάλο γλέντι στην αλάνα του οικισμού. Τα δύο ταβερνάκια φρόντιζαν με τις ορχήστρες που έφερναν και τους εκλεκτούς μεζέδες να διασκεδάσουν τον κόσμο. Ο τσάμικος (τρία μπρος και δύο πίσω) με το συρτό ήταν οι χοροί που κυριαρχούσαν στο γλέντι.

16 Κάθε χρόνο την περίοδο της Άνοιξης πραγματοποιείται η «γιορτή της Τουλίπας». Γιορτάζεται από το 1962, μιας και η περιοχή είναι απ τα λίγα μέρη της χώρας όπου συναντάται αυτοφυής άγρια τουλίπα.

17

18

19 ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ: ΘΕΟΦΑΝΙΑ (ΓΙΑΛΑ ΓΙΑΛΑ) ΚΑΨΙΜΟ ΙΟΥΔΑ ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΛΗΔΩΝΑΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

20 Στην Ερμιόνη γιορτάζονται από πολύ παλιά με ένα ιδιαίτερο τρόπο τα «Άγια Θεοφάνεια». Την παραμονή οι νέοι κατεβαίνουν στο λιμάνι και στολίζουν τις βάρκες με φοίνικες, σμύρτα, χουρμάδες, πορτοκάλια και σημαίες. Στις στολισμένες. Στις στολισμένες αυτές βάρκες θα μπουν την άλλη μέρα τα παιδιά που πρόκειται να πέσουν στη θάλασσα για τον σταυρό. Το στόλισμα, όπως και το ολονύχτιο γλέντι συνοδεύονται με το τοπικό τραγούδι των ημερών, το περίφημο ''ΓΙΑΛΑ ΓΙΑΛΑ''.

21 Το έθιμο είναι μοναδικό για την Ερμιόνη και έχει παραμείνει ως έχει από την γέννησή του μεχρι σήμερα με ασήμαντες παραλλαγές.

22 Ξεκίνησε την δεκαετία του 60, όπου γιορταζόταν στην πλατεία του ναού των Ταξιαρχών, ατόνησε για αρκετά χρόνια και αναβιώθηκε το 1977 από τον πολιτιστικό σύλλογο Λάσο.

23 Από τότε μέχρι σήμερα το ομοίωμα του κρεμασμένου Ιούδα καίγεται στο λιμάνι μέσα στη θάλασσα με ταυτόχρονη ρίψη βεγγαλικών και δυναμίτιδας.

24 Είναι ένα από τα παλιότερα και χαρακτηριστικότερα έθιμα της Ερμιόνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, τη γενέθλιο ημέρα του Άι-Γιάννη του βαπτιστή. Ο Κλήδονας ήταν μια λαϊκή μαντική διαδικασία, όπου αποκαλυπτόταν στις κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

25 Την μέρα αυτή ολόκληρη η Ερμιόνη κατακλυζόταν από φωτιές σε κάθε γειτονιά και δρόμο της. Ο καθένας έριχνε στη φωτιά κάτι σχετικό με τη δουλειά που έκανε (ο ψαράς κομμάτι από το δίχτυ του, ο ναυτικός σπασμένο σανίδι από το πλεούμενό του κ.ο.κ.) λέγοντας : χάρη να βρούνε αμέτρητη απ' της φωτιάς τη φλογερή τη δύναμη. Μετά από το επανειλημμένο πήδημα πάνω από τις φωτιές, οι κοπέλες άρπαζαν από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών τους τα κανάτια και πήγαιναν να φέρουν το αμίλητο νερό από το μεγαλοπήγαδο.

26 . Οι κοπέλες άδειαζαν το αμίλητο νερό σε ένα ανοιχτόλαιμο λαγίνι και μετά έριχναν μέσα ένα προσωπικό τους αντικείμενο, το ριζικάρι. Το βράδυ επέστρεφαν σπίτια τους και το επόμενο πρωί σηκώνονταν και ένα μικρό αγόρι διαλεγμένο από όλες λέγοντας : Κλειδώνουμε τον Κλήδονα με του Αη Γιαννιού τη χάρη και όποια έχει καλό ριζικό να δώσει να το πάρει. βούταγε το χέρι του στο λαγίνι και έπιανε ένα από τα ριζικάρια. Σε όποια ανήκε το ριζικάρι, εκείνη θα ήταν η τυχερή που θα παντρευόταν και σύντομα το όνειρο της θα γινόταν πραγματικότητα.

27 Το έθιμο ατόνησε την δεκαετία και αναβιώθηκε την τελευταία πενταετία.

28 Ήταν η αφορμή να συγκεντρωθεί η οικογένεια, Τα σπίτια άνοιγαν, οι νοικοκυρές μαγείρευαν ειδικά για την μέρα αυτή, όλοι έπιναν και τραγουδούσαν ανέμελα μέσα σε μια τρελή μασκαράτα.

29 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Το ξεφλουδισμένο αυγό, πασπαλισμένο με γιαούρτι, κρεμασμένο για να δούνε ποιος θα το πιάσει με το στόμα και αυτός παντρευόταν πρώτος. Επίσης περίμεναν τη ψώρα να κατέβει από την καμινάδα για να φάει τα μακαρόνια που περίσσευαν και να φέρει τύχη στο σπιτικό.

30 Το γλέντι των προηγούμενων ημερών συνεχιζόταν στις πλατείες με τραγούδι και χορό. Το έθιμο αυτό δυστυχώς δε συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας. Αυτό είναι βέβαια πολύ λυπηρό αφού έθιμα σαν αυτό έκαναν τους ανθρώπους ευτυχισμένους και έδιναν μια ιδιαίτερη ομορφιά στην περιοχή μας.

31

32 Στις 30 Νοεμβρίου τη γιορτή του Άγιου Αντρέα γιορτάζουν οι ψαράδες. Πριν περίπου 40 χρόνια έκανε πανηγύρι το χωριό για να τον τιμήσει με ορχήστρα και φαγητό (κρέατα αλλά και ψάρια που ψάρευαν στην λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας). Σήμερα το έθιμο αυτό έχει ατονίσει. Γιορτή του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) Στις 24 Μαρτίου μετά την λειτουργία της εκκλησίας γίνεται η περιφορά της εικόνας.

33 Πρώτη αναβίωση (30/11/12). Ήταν μια ομάδα καραβιών τα οποία σχημάτιζαν ένα ψαροκόκαλο. Έφευγαν από το Πόρτο-Χέλι 2 φορές το χρόνο μία το Πάσχα έως την γιορτή των Αγίων Αποστόλων και μία από τον Αύγουστο έως τη γιορτή του Άγιου Αντρέα. Ψάρευαν στις Κυκλάδες, Σποράδες, Επτάνησα, Δωδεκάνησα έως το Άγιο Όρος από την ανατολή του ήλιου μέχρι την δύση. Πήγαιναν τα ψάρια στον Πειραιά και μετά συνέχιζαν πάλι την δουλειά τους.

34

35 Στο Πορτοχέλι γίνεται αναβίωση της Τσέτας. Όταν τα καράβια γυρνάνε οι κάτοικοι του Χελιού βρίσκονται στην εκκλησία στο λιμάνι για να τους υποδεχτούν και μετά ακολουθεί παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την χορευτική ομάδα του συλλόγου «Φάρος» και μπουφές στο κατάστημα «Γκιουζέλης» με ζωντανή μουσικήγλέντι.

36 Γιορτάζεται εδώ και 2 χρόνια στις 24 Ιουνίου. Σ αυτήν τη γιορτή τα κορίτσια ζητούν να μαντέψουν τη μοίρα τους και ποιον θα παντρευτούν. Ο κλήδονας υπήρχε στην εποχή του Ομήρου και έδινε χρησμούς κυρίως ερωτικούς. Την ημέρα του κλήδονα τα κορίτσια μαζεύονται σε ένα σπίτι και αναθέτουν σε κάποια Μαρία να πάει να φέρει το «αμίλητο νερό» από μία πηγή.

37 Η Μαρία πρέπει να φτάσει σπίτι με το νερό χωρίς να μιλήσει όμως στο δρόμο. Υπάρχουν άνδρες που προσπαθούν με πειράγματα να την κάνουν να μιλήσει, αν μιλήσει όμως δεν θα ισχύει η μαντεία του κλήδονα. Αν στο δρόμο ακούσει κάποιο ανδρικό όνομα σημαίνει ότι αυτόν θα παντρευτεί. Όταν επιστρέψει σπίτι αφήνει το δοχείο κάτω από ένα δέντρο και βάζουν μαζί με τις φίλες της ένα δικό της αντικείμενο μέσα. Το σκεπάζουν μέχρι το πρωί με κόκκινο πανί μέχρι τη λειτουργία του Άγιου Γιάννη. Το βράδυ υποτίθεται πως βλέπουν στον ύπνο τους αυτόν που θα παντρευτούν.

38 Την παραμονή του Άγιου Γιάννη πηδάνε φωτιές και η Μαρία με τις φίλες της και άλλους για μάρτυρες ανοίγει το δοχείο και βγάζει τα αντικείμενα λέγοντας δύστυχα όπως: «Ανοίγουμε τον κλήδονα με του Άγιου Γιάννη τη χάρη και όποια έχει ριζικό καλό να δώσει να το πάρει». Αυτό επαναλαμβάνεται ώσπου να βγουν όλα τα αντικείμενα και μετά αφού πιουν μια γουλιά από αυτό το νερό κάθονται στο παράθυρο ώσπου να ακούσει αντρικό όνομα που θα είναι και αυτός που θα παντρευτεί.

39 Στην συνέχεια ακολουθεί γλέντι στο λιμάνι με παραδοσιακούς χορούς όπως: συρτό, κοιλαδιώτικο, ψαράδικοι, νησιώτικοι, χασαποσέρβικο, χασάπικο με το τραγούδι της Φραγκοσυριανής.

40 25 η Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) Ένα μεγάλο πανηγύρι που διατηρείται μέχρι σήμερα. Παραμονή γινόταν η περιφορά της εικόνας και μετά ξεκινούσε και το πανηγύρι, έχοντας βέβαια έντονο το θρησκευτικό χαρακτήρα. Παλιότερα το κάθε μαγαζί είχε και την δική του ορχήστρα και ο κόσμος διασκέδαζε πηγαίνοντας από το ένα μαγαζί στο άλλο. Το έθιμο διατηρείται μέχρι σήμερα, ανήμερα γίνεται οργανωμένο γλέντι που ξεκινά με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά του χωριού και συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

41 Οι τοπικές γιορτές της Κοιλάδας είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου γιορτάζει και η εκκλησία του χωριού (25 η Μαρτίου), και η γιορτή του Αγίου Νικολάου, καθώς είναι ο προστάτης των ψαράδων. Την παραμονή του Ευαγγελισμού γίνεται η περιφορά της εικόνας από τους ανθρώπους του χωριού αλλά και άλλων περιοχών όπου τελευταία συμμετέχει και η φιλαρμονική. Την παραμονή της περιφοράς, οι γυναίκες του χωριού μας αναλαμβάνουν το στολισμό της εικόνας της Παναγίας. Την ημέρα του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), γίνεται λειτουργία στο ξωκλήσι που βρίσκετε στην άκρη του χωριού. Εκείνη την ημέρα είναι αργία σο χωριό, καθώς δεν λειτουργεί το σχολείο και τα καταστήματα είναι κλειστά.

42 Τοπικά Πανηγύρια και Παραδοσιακοί χοροί της επαρχίας Ερμιονίδος. Η Γιορτή του Ψαρά Η γιορτή του ψαρά ξεκίνησε από τους ψαράδες οι οποίοι, όταν είχε μπαϊντούζι, όταν δηλαδή είχε πανσέληνο και το φεγγάρι ήταν γεμάτο, δεν πήγαιναν για δουλειά, και έτσι μαζεύονταν όλοι μαζί σε κάποια ταβέρνα, πλήρωναν τους εργάτες και γλεντούσαν. Η πρώτη γιορτή έγινε το 1983 στο τελωνείο της Κοιλάδας κάτω στο λιμάνι δίπλα στην ιχθυόσκαλα. Την γιορτή άνοιξαν οι Κονιτόπουλοι με τα τραγούδια τους ενώ ο πρώτος χορός (συρτός κοιλαδιώτικος) ήταν αποκλειστικά για τους ψαράδες. Η γιορτή διοργανώθηκε από τον τότε Ναυτικό Σύλλογο Κοιλάδας. Επίσης μεγάλη βοήθεια έδωσαν και οι γυναίκες του χωριού καθώς είχαν αναλάβει την ετοιμασία του φαγητού όλης της γιορτής.

43 Η σημερινή γιορτή δεν διαφέρει και πολύ από τότε. Έχει πλέον καθοριστεί να γίνετε κάθε Αύγουστο την ημέρα που πέφτει το μπαϊντούζι στην ιχθυόσκαλα, διότι ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος, λόγω του ότι έρχονται και από άλλα μέρη. Κάθε χρόνο έρχονται διαφορετικοί τραγουδιστές και την γιορτή ανοίγει το χορευτικό τμήμα της Κοιλάδας. Πλέον υπάρχει catering που φροντίζει να οργανώσει ένα μέρος της γιορτής, όμως όλα τα θαλασσινά εδέσματα τα έχουν προσφέρει οι ψαράδες και οι ιχθυοπαραγωγοί της Κοιλάδας. Ο κοιλαδιώτικος είναι ο χορός που κυριαρχεί στο γλέντι μιας και ο νησιώτικος συρτός στην Κοιλάδα έχει αντικατασταθεί από τον κοιλαδιώτικο

44

45 1. ΖΕΡΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 14. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ 2. ΓΑΛΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 15. ΦΛΩΡΗ ΜΑΤΙΝΑ 3. ΔΡΙΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑ 16. ΛΑΦΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ 4. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 17. ΜΠΑΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 5. ΓΚΟΛΕΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 18. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ 6. ΦΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΣΜΑΣ 19. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 7. ΜΠΙΜΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 20. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ 8. ΜΑΧΑΙΡΑ ΞΕΝΙΑ 9. ΠΟΥΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 10. ΤΟΥΣΑ ΜΑΡΚΕΛΑ 11. ΣΤΑΙΚΟΥ ΠΟΠΗ 12. ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΒΙΒΗ Γ. Λ. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ 13. ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου)

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) 2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) Ο Άγιος Νικόλαος, ο εν Μύροις ως προστάτης των θαλασσινών είχε τιμητική θέση στο εορτολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Τα νέα του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 56 ΤΙΜΗ 5 Ευρώ Τα νέα του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ και έντονη παρουσία στο χωριό μας. Η απουσία του θα είναι σε όλους μας αισθητή. Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ 7 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ 7 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ 7 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΠΡΟΛΟΓΟΣ σελ. 2 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ. 3 1) ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Νίκος Βάλλας: Ο επιχειρηματίας που βοήθησε χιλιάδες φοιτητές. Ο υπέροχος άνθρωπος, ο καλός οικογενειάρχης, ο ακραιφνής Ελληνας

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Νίκος Βάλλας: Ο επιχειρηματίας που βοήθησε χιλιάδες φοιτητές. Ο υπέροχος άνθρωπος, ο καλός οικογενειάρχης, ο ακραιφνής Ελληνας ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 16 - Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 Νίκος Βάλλας: Ο επιχειρηματίας που βοήθησε χιλιάδες φοιτητές. Ο υπέροχος άνθρωπος, ο καλός οικογενειάρχης, ο ακραιφνής Ελληνας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κονδυλάκη Μανώλη 15-9-98 στο Ηράκλειο. 1. ΚΑΣΕΤΑ Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κονδυλάκη Μανώλη 15-9-98 στο Ηράκλειο. 1. ΚΑΣΕΤΑ Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κονδυλάκη Μανώλη 15-9-98 στο Ηράκλειο 1. ΚΑΣΕΤΑ Α. Πλευρά Κύριε Μανώλη, πείτε μας στο χωριό σας, που γεννηθήκατε, παίζανε βιολιά παίζαν λύρες τι υπήρχε; Βιολιά. Γεννηθήκατε στα

Διαβάστε περισσότερα

19-12-2012. Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 4. Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα Πολυτεχνείου

19-12-2012. Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 4. Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα Πολυτεχνείου Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 4 19-12-2012 Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα Πολυτεχνείου Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας παρουσιάζουμε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας. Τα Πειραματικά Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σχωριάδες. Πωγωνίου. Αποστόλης Νάκας. Εισαγωγή Εισαγωγικό Σημείωμα. Ανοιξιάτικο Οδοιπορικό

Περιεχόμενα. Σχωριάδες. Πωγωνίου. Αποστόλης Νάκας. Εισαγωγή Εισαγωγικό Σημείωμα. Ανοιξιάτικο Οδοιπορικό Σχωριάδες Πωγωνίου Περιεχόμενα ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 12ο ΜΑΪΟΣ 2014 ΕΚΔΟΤΗΣ Θωμάς Νάκας Διευθυντής Αποστόλης Νάκας Επιμέλεια κειμένων Αρθρογράφος Σοφία Πολίτου-Βερβέρη ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σχεδίαση - Σελιδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΗΣ ( ΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΜΑ Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑ ΟΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΟΥ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΟΥΦΙ ΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (Α.Μ. 20/07) ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΑΤΖΑΚΑΣ ΘΥΜΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

5ο Γυμνάσιο Σερρών Ελληνικός Γάμος Παραδόσεις-Έθιμα

5ο Γυμνάσιο Σερρών Ελληνικός Γάμος Παραδόσεις-Έθιμα 5ο Γυμνάσιο Σερρών Ελληνικός Γάμος Παραδόσεις-Έθιμα H ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Συντονίστριες καθηγήτριες Αρβαντά Αγγελική - Κωφίδου Εμορφίλη - Λαΐνα Δήμητρα Καραμπετάκης Νικόλαος Κατσαμπέρη Γεωργία Κιοσσές Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία Αν έχετε ακούσει να σας μιλούν για την κυκλαδίτικη μαγεία, θα τη βρείτε οπωσδήπ καθώς θα ανηφορίζετε μέσα στα γραφικά στενοσόκακα της Φώρας για να φτ λόφου με τις κάτασπρες εκκλησούλες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ. Η περίπτωση του χωριού Εμμανουήλ Παπά

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ. Η περίπτωση του χωριού Εμμανουήλ Παπά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ Η περίπτωση του χωριού Εμμανουήλ

Διαβάστε περισσότερα

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια. για να συντηρήσουν την οικογένειά. τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούν

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια. για να συντηρήσουν την οικογένειά. τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούν ΤΕΥΧΟΣ 7 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2013 Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου τα σαΐνια Οικονομική κρίση : Άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ)

Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα πανηγύρια του χωριού µου

Τα πανηγύρια του χωριού µου Τα πανηγύρια του χωριού µου Τα πανηγύρια τότε (1) είχαν το πραγµατικό τους νόηµα (2). Ο κόσµος τα περίµενε πώς και πώς, να ξεκουραστεί, να καλοπεράσει, να διασκεδάσει. Η καθηµερινή σκληρή δουλειά, το µεροκάµατο,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ" ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ" ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283 ΕΤΟΣ 17 ΤΕΥΧΟΣ 66 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» ΕΜΜ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΔΟΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΔΟΛΟΒΙΤΣΑΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ

ΚΟΡΔΟΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΔΟΛΟΒΙΤΣΑΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΚΟΡΔΟΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΔΟΛΟΒΙΤΣΑΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΑΘΗΝΑ - 1989 Ο Πρόλογος Θα γράψω μια μικρή ιστορία για το πανέμορφο χωριό μας, πώς ήτανε και πώς είναι σήμερα. Αληθινά γεγονότα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΒΟΪΒΟΝΤΑΣ. Νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΒΟΪΒΟΝΤΑΣ. Νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΒΟΪΒΟΝΤΑΣ Νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ 1 ##################################################################### ### Ο σουλτάνος Σελίμ ο Β, αγνάντεψε

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασε το πιο δύσκολο τρίμηνο του χωριού μας, ένας ακόμα χειμώνας με δυο διαφορετικά

Πέρασε το πιο δύσκολο τρίμηνο του χωριού μας, ένας ακόμα χειμώνας με δυο διαφορετικά ÍÝá ÍÝá ΚΡΕΜΑΣΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΩΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ «Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ» ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 43 ΤΙΜΗ 5 Ευρώ - Τριμηνιαία έκδοση ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΑΧ.ΑΝΘΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡ. ΑΔ. 4 ΕΛΛΑΣ - HELLAS

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Παυλή Πολυράκη 11-2-1999. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Παυλή Πολυράκη 11-2-1999. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Παυλή Πολυράκη 11-2-1999 Α. Πλευρά Ερ. Για πέστε μου κύριε Παυλή, πότε άρχισες να παίζεις βιολί; Απ. Το πρώτο όργανο που έπιασα ήταν μαντολίνο σε ηλικία περίπου οχτώ χρονών, οχτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ. Γ και Δ Δημοτικού

ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ. Γ και Δ Δημοτικού ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Γ και Δ Δημοτικού . ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Ένα ακόμα σκαλί Ο Σεπτέμβρης... 191 Αναμνήσεις του καλοκαιριού... 193 Ένα ακόμα σκαλί... 195 Ξημερώνει μια νέα μέρα. Ώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΑΝΕΣΗ. Εξώφυλλο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ. Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας. Κος ΜΑΝΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΑΝΕΣΗ. Εξώφυλλο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ. Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας. Κος ΜΑΝΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε Εξώφυλλο Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας Έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα Αθανάσιος Διάκος Εργασίες μαθητών Γ και Ε Δημοτικού Κωνσταντίνος Καβάφης Το γαιτανάκι Ο Αχυρούλης Το νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 11 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2012. Ανδρέας Τρέλλης: Τον έδιωξε η Ελλάδα, τον κέρδισαν οι ΗΠΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 11 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2012. Ανδρέας Τρέλλης: Τον έδιωξε η Ελλάδα, τον κέρδισαν οι ΗΠΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 11 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 Ανδρέας Τρέλλης: Τον έδιωξε η Ελλάδα, τον κέρδισαν οι ΗΠΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ανδρέας Τρέλλης ο αγωνιστής Ο δρόμος της ζωής του Ανδρέα Τρέλλη,

Διαβάστε περισσότερα

«Παιχνίδι... για ενήλικες» Δηλώστε συμμετοχή σε ένα παιχνίδια για..μεγάλα παιδιά!

«Παιχνίδι... για ενήλικες» Δηλώστε συμμετοχή σε ένα παιχνίδια για..μεγάλα παιδιά! «Παιχνίδι... για ενήλικες» Δηλώστε συμμετοχή σε ένα παιχνίδια για..μεγάλα παιδιά! Εφημερίδα των παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΕΝΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΣΕ..ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Γράφει η διευθύντρια του

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»;

Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»; Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»; Οι μαθητές έψαξαν, ρώτησαν και απάντησαν: Εγώ ρώτησα τον παππού μου που έχει ελιές και μου είπε πως ονομάζεται «υγρό χρυσάφι» γιατί φέρνει χρήματα στους γεωργούς,

Διαβάστε περισσότερα

«Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

«Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ «Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ XPONOΣ 9ος AP. ΦYΛ. 29 ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 AΓ. IΩANNHΣ ''Καλοκαίρι 2012'' ΔΙΑΝΕΜΕ ΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Καθαρίζουμε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 3 ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου Β Τάξη Α Μέρος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 3 ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου Β Τάξη Α Μέρος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 3 ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου Β Τάξη Α Μέρος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Η 25 η Δεκεμβρίου ημέρα των Χριστουγέννων αποτελεί μια ημέρα σταθμό στο

Διαβάστε περισσότερα

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια ΤΕΥΧΟΣ 6 Νοέμβριος Δεκέμβριος 2012 Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου τα σαΐνια Η εφημερίδα μας Τα «σαΐνια» επανεκδίδονται. Με χαρά αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς, οι μαθητές της Ε τάξης, εφημερίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδικό ποικίλης ύλης Της Στ Ταξης του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ψυχικού.

Περιοδικό ποικίλης ύλης Της Στ Ταξης του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ψυχικού. Περιοδικό ποικίλης ύλης Της Στ Ταξης του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ψυχικού. Τεύχος Β, Φεβρουάριος 2014 1 ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ Γνωρίζω την πόλη μου...2 Παναγία Μαρμαριώτισσα...3 Παιδική χαρά Φιλοθέης...3

Διαβάστε περισσότερα

Καλό Πάσχα Ιερές... μπίζνες

Καλό Πάσχα Ιερές... μπίζνες ΔΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ Πρατίνου & Δούριδος 8-11634 Αθήνα Αρ. Φύλλου 97 Μαρτ. Απρ. 2011 Καλό Πάσχα Ιερές... μπίζνες από τη Βαρνάκοβα! Το Ευπάλιο μάς ενώνει Πολλά τα ενδιαφέροντα αυτού

Διαβάστε περισσότερα