ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από »

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από »"

Transcript

1 ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από » ΣΧΕΤ. Η εγκύκλιος 106/93. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν. 2335/95, οι οποίες προστέθηκαν ως εδάφιο στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 39 του Ν.2084/92 (ΦΕΚ 165τ.Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Α.Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοασφαλισμένων από Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/92 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 43 του ίδιου νόμου, εισάγεται μία νέα αρχή στην κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με την οποία οι νεοασφαλισμένοι, από και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας. Με τις νέες αυτές διατάξεις, για τους νεοασφαλισμένους καταργείται η παράλληλη ασφάλιση, η οποία προβλέπετε από τη νομοθεσία μας και αυτή περιορίζεται, μόνο στους παλαιούς ασφαλισμένους, αυτούς δηλαδή οι οποίοι μέχρι είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα ασφάλισης ή το Δημόσιο. Όπου δηλαδή από την μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση λόγω ιδιότητας και απασχόλησης π.χ. ιδιοκτήτης Δ.Χ. αυτοκινήτου - ΤΣΑ και απασχόλησης ως μισθωτού - ΙΚΑ ή λόγω διπλής απασχόλησης με διαφορετικούς φορείς ασφάλισης για κάθε απασχόληση π.χ. υπάλληλος Συνεταιριστικής Οργάνωσης - ΤΣΠΠΓΣΟ και υπάλληλος γραφείου - ΙΚΑ, με τις νέες διατάξεις, οι νεοασφαλισμένοι θα πρέπει, υποχρεωτικά να επιλέξουν το φορέα ασφάλισης που προτιμούν, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία που προέκυψε η υποχρέωση για δεύτερη ασφάλιση.

2 .2. Οι διατάξεις αυτές είχαν κοινοποιηθεί από την Υπηρεσία μας με την εγκύκλιο 106/93. Με την εγκύκλιο αυτή όπως ήταν φυσικό, δεν μπορέσαμε να ρυθμίσουμε με λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα που προέκυψαν στη συνέχεια από την εφαρμογή της διάταξης, αφού όπως αναφέρουμε και παραπάνω πρόκειται, για ένα νέο θεσμό που εφαρμόζεται από τις Υπηρεσίες μας για πρώτη φορά Τα περισσότερα προβλήματα που προέκυψαν από την αρχή της εφαρμογής της διάταξης ήταν κυρίως ως προς την έννοια της επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Β.Επί των διατάξεων του Ν. 2335/92. άρθρο. 2 Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις οι οποίες προστίθενται, στο άρθρο 39 του Ν. 2084/92, ορίζεται, καταρχήν ότι,: 1.Όσοι ασκήσουν το δικαίωμα επιλογής ασφαλίστρου φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92, θα ασφαλιστούν υποχρεωτικά και για τους κλάδους ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης που επέλεξαν. Ουσιαστικά δηλαδή, επιλογή γίνεται, για τον κλάδο σύνταξης και αυτός συμπαρασύρει και όλους του άλλους κλάδους που έχει ο ασφαλιστικός φορέας επιλογής (π.χ. κάποιος νεοασφαλισμένος που επιλέγει μεταξύ ΤΕΒΕ και ΙΚΑ ως συνταξιοδοτικό φορέα το ΤΕΒΕ, υποχρεωτικά θα υπαχθεί και για τον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος του ΤΕΒΕ, αφού ως γνωστό το ΤΕΒΕ καλύπτει και αυτόν τον κλάδο. Αν φυσικά καλύπτεσαι άλλους κλάδους θα υπήγετο υποχρεωτικά και στους άλλους κλάδους). Στις περιπτώσεις όμως που ο ασφαλιστικός φορέας επιλογής δεν καλύπτει όλους τους κλάδους ασφάλισης, που καλύπτει ο μη επιλεγείς φορέας, τότε τα πρόσωπα αυτά ως προς, τους ελλείποντες κλάδους θα υπαχθούν υποχρεωτικά στους αντίστοιχους κλάδους του μη επιλεγέντος ασφαλιστικού φορέα. Η διάταξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν η επιλογή γίνεται μεταξύ του ΙΚΑ και κάποιου άλλου ασφαλιστικού Οργανισμού, αφού ως γνωστό το ΙΚΑ καλύπτει όλους τους κλάδους (κύριας και επικουρικής ασφάλισης αλλά και τους κλάδους του ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, και ΟΕΕ). Για να γίνει κατανοητό το θέμα της επιλογής ασφαλιστικού φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92, παραθέτουμε το εξής παράδειγμα: Κάποιος νεοασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΕΒΕ. Παράλληλα όμως, απασχολείται ως υπάλληλος γραφείου και από την μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να υπαχθεί και στην ασφάλιση του ΙΚΑ λόγω απασχόλησης.

3 -3- Επειδή όμως πρόκειται για νεοασφαλισμένο, θα πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις τον άρθρου 39 ταυ Ν. 2084/92, μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία που γεννήθηκε η υποχρέωση, για ασφάλιση στο δεύτερο ασφαλιστικό φορέα, να επιλέξει, τον ασφαλιστικό φορέα που θέλει να ασφαλιστεί υποχρεωτικά (ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ). Έστω, ότι, μέσα στην τρίμηνη προθεσμία, με δήλωση του ο ενδιαφερόμενος επιλέγει ως φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης το ΤΕΒΕ. Το ΤΕΒΕ ως γνωστό καλύπτει, τους ασφαλισμένους του για τον κλάδο συντάξεων και για τον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, λόγω της επιλογής του, θα ασφαλιστεί υποχρεωτικά στο ΤΕΒΕ για όλους τους κλάδους που διαθέτει το Ταμείο, δηλαδή συντάξεων και παροχές ασθενείας σε είδος. Επειδή το ασφαλιστικό καθεστώς που επέλεξε - ΤΕΒΕ - δεν καλύπτει όλους τους κλάδους ασφάλισης που υπάρχουν στο ασφαλιστικό καθεστώς που μπορούσε να υπαχθεί λόγω της απασχόλησης του - ΙΚΑ - θα ασφαλιστεί συμπληρωματικά στο ΙΚΑ με εξαίρεση μόνο των κλάδων που καλύπτει το ΤΕΒΕ. Θα υπαχθεί δηλαδή στο ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε χρήμα, για τους κλάδους του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και για τον κλάδο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, εφόσον για την εργασία του αυτή δεν καλύπτεται από κάποιο άλλο επικουρικό ταμείο. Στις περιπτώσεις όμως που οι ασφαλισμένοι δεν ασκήσουν το δικαίωμα της επιλογής μέσα στην τρίμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος, τότε υποχρεωτικά υπάγονται στην ασφάλιση του φορέα της απασχόλησης και όχι σε αυτόν της ιδιότητας: Στο προηγούμενο παράδειγμα μας, εάν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει μέσα στην τρίμηνη προθεσμία, υποχρεωτικά θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που είναι ο ασφαλιστικός φορέας της απασχόλησης και θα εξαιρεθεί από το ΤΕΒΕ το οποίο τον ασφαλίζει λόγω. της ιδιότητας του ως ελεύθερου επαγγελματία. Όταν, βέβαια, πρόκειται για δύο απασχολήσεις και δεν ασκηθεί το δικαίωμα της επιλογής, τότε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται και στην εγκ. 106/93, υποχρεωτική θα είναι η ασφάλιση στο φορέα στον οποίο κάποιος υπάγεται για την πρώτη απασχόληση. Υποχρεωτική, επίσης, θα είναι η ασφάλιση στον φορέα της κύριας απασχόλησης, όταν πρόκειται για δύο απασχολήσεις (κύριας και μερικής) και όταν βέβαια δεν έχει ασκηθεί το δικαίωμα, επιλογής. 2.Τα αναφερόμενα παραπάνω για τη συμπληρωματική ασφάλιση στο ΙΚΑ, έχουν εφαρμογή και για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ). Ανεξάρτητα δηλαδή από τη ρητή αναφορά του άρθρου 39 του Ν. 2084/92 ότι η ασφάλιση στα ταμεία αυτά είναι υποχρεωτική, έχουν εφαρμογή και στις περιπτώσεις αυτές οι διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 1 του Ν. 2335/95 που αναφέρονται σε όσους έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επιλογής, αφού στην ουσία πρόκειται για επιλογή η οποία γίνεται κατευθείαν από το νόμο. Ο νόμος δηλαδή κατευθύνει τα πρόσωπα αυτά προς τα συγκεκριμένα ταμεία.

4 -4 - Επομένως, όταν οι ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων, παρέχουν παράλληλα και εξαρτημένη εργασία σχετική ή όχι με αυτή για την οποία ασφαλίζονται στα ειδικά ταμεία, θα υπάγονται και στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όσους κλάδους δεν καλύπτονται από τα εν λόγω ταμεία. Η θέσπιση των παραπάνω διατάξεων έγινε προκειμένου οι νεοασφαλισμένοι, από και μετά, να μην υποστούν καμία απώλεια των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, λόγω του ότι, επέλεξαν ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος δεν έχει, όλους τους κλάδους ασφάλισης. Τη θέση αυτή για συμπληρωματική ασφάλιση στο ΙΚΑ είχε υιοθετήσει, η Υπηρεσία μας και πριν τη θέσπιση των διατάξεων του Ν. 2335/95. Για το λόγο αυτό, σε όσες περιπτώσεις έχει χωρέσει ασφάλιση συμπληρωματική, πριν από την ισχύ της διάταξης θα παραμείνει ισχυρή, εφόσον βέβαια δεν αμφισβητηθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εξυπακούεται ότι αν αμφισβητηθεί έστω και από τη μία πλευρά, η ασφάλιση θα πρέπει να ακυρωθεί. Οι εισφορές που θα προκύψουν για την αναδρομική - συμπληρωματική ασφάλιση από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 2335/95 (6.9.95) μέχρι, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, εάν καταβληθούν μέχρι Μετά την εκπνοή της παραπάνω προθεσμίας, θα υπολογιστούν πρόσθετα τέλη από κατά τα γνωστά. 3.Εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, ο ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. καθηγητής που παραδίδει μαθήματα κατ' οίκον και, παράλληλα, παρέχει εξαρτημένη εργασία π.χ. σε φροντιστήριο, και που επέλεξε ως φορέα κύριας ασφάλισης του το ΤΕΒΕ, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθεί για τους ελλείποντες κλάδους του ΤΕΒΕ στον άλλο φορέα (ΙΚΑ), που θα μπορούσε να υπαχθεί λόγω της παρεχόμενης εξαρτημένης εργασίας του (καθηγητής στο φροντιστήριο). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπαχθεί και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ), εφόσον, βέβαια, δεν υπάρχει άλλο κλαδικό επικουρικό ταμείο που να υπάγεται σ' αυτό υποχρεωτικά. Επειδή όμως είναι γνωστό, ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ, στην ασφάλιση του υπάγονται υποχρεωτικά τα πρόσωπα εκείνα που ασφαλίζονται δυνάμει των κειμένων περί υποχρεωτικής ασφάλισης διατάξεων, στο ΙΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών, για το λόγο αυτό ζητήσαμε με το Τ01/652/45/ έγγραφο μας τις απόψεις του Υπουργείου. Το Υπουργείο απάντησε με το με αριθμ. πρωτ. 160/1912/ έγγραφο του, σύμφωνα δε με το που ο σκοπός των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 2335/95 είναι η πλήρης εφαρμογή της επιταγής του άρθρου 39 παρ. 1 του Ν. 2084/92 για όλους τους κλάδους ασφάλισης, στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται γι αυτούς από τον ασφ/κό φορέα της επιλογής τους, χωρίς αυτό να αποτελεί υπέρβαση των πλαισίων της ασφ/κής νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Επομένως, ο ανωτέρω ασφ/νος θα έχει ΤΕΒΕ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι γίνεται καταστρατήγηση των καταστατικών διατάξεων του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ, αφού οι προαναφερόμενοι νόμοι είναι μεταγενέστεροι και έχουν γενική εφαρμογή.

5 -5- Γ. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Όπως σας είχαμε γνωρίσει με την εγκ. 106/93, με τις διατάξεις τον άρθρου 39 του Ν. 2084/92 καταργείται η υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση. Δίνεται όμως η δυνατότητα, με τις διατάξεις των εδαφίων β και γ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, της προαιρετικής - παράλληλης ασφάλισης. Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, μπορεί κάποιος με αίτηση του να ζητήσει, να υπαχθεί προαιρετικά και στην ασφάλιση δεύτερου φορέα ασφάλισης, αν αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα, για την περίπτωση που ενδιαφέρει την Υπηρεσία μας, μπορεί να ζητήσει κάποιος να υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ. αφού θα έχει επιλέξει ως φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης κάποιο άλλο ταμείο, π.χ. κάποιος που υποχρεωτικά ασφαλίζεται στο ΤΈΒΕ από επιλογή, μεταξύ ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, επιθυμεί να ασφαλιστεί προαιρετικά και στο ΙΚΑ. Από το ΤΕΒΕ, όπως αναφέρουμε και παραπάνω καλύπτεταί υποχρεωτικά για όλους τους κλάδους αυτού, δηλαδή σύνταξης και παροχών ασθένειας σε είδος, από το ΙΚΑ επίσης καλύπτεται υποχρεωτικά συμπληρωματικά για παροχές ασθένειας σε χρήμα για τους κλάδους του ΟΑΕΔ του ΟΕΚ, και του ΟΕΕ και για τον κλάδο ΙΚΑ- ΤΕΑΜ. Προαιρετική ασφάλιση στο ΙΚΑ θα γίνει για τους κλάδους που καλύπτει το ΤΈΒΕ. Επειδή όμως από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθ. 14, παρ. 1 και 2 του Ν.Δ. 4277/62) δεν μπορεί κάποιος να είναι συγχρόνως σε περισσότερους του ενός Οργανισμούς Ασφάλισης ασθένειας, θα ασφαλιστεί προαιρετικά μόνο για τον κλάδο συντάξεων. Διαδικασία υπαγωγής στην προαιρετική - παράλληλη ασφάλιση. Για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση δεν τίθενται από τον νόμο προϋποθέσεις, αρκεί δηλαδή η υποβολή της αίτησης μέσα στη θεσπιζόμενη τρίμηνη προθεσμία, από την ημερομηνία που γεννάται η υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του δεύτερου, φορέα και μέσα στην οποία βέβαια έχει ασκηθεί και το δικαίωμα της επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Η αίτηση για την προαιρετική παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ θα, υποβάλλεται στο Υποκ/μα του ΙΚΑ του τόπου απασχόλησης, από το οποίο θα εκδίδεται απόφαση Διευθυντού περί υπαγωγής. Το Υποκ/μα του τόπου απασχόλησης επελέχθηκε, επειδή τα ασφαλιστικά στοιχεία της προαιρετικής - παράλληλης ασφάλισης (αποδοχές - ημέρες εργασίας κλπ) θα είναι αυτά της πραγματικής απασχόλησης. Μετά την έκδοση της απόφασης του Διευθυντού, θα ανοίγεται πινακίδα για την παρακολούθηση της καταβολής των εισφορών από τον ασφαλισμένο. Ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, εργοδότη και Κράτους, δηλαδή ποσοστό 30% για την κύρια σύνταξη (20% ασφαλισμένου και εργοδότη και 10% του Κράτους) Τα παραπάνω ποσοστά θα προσαυξάνονται με τα εκάστοτε ισχύοντα επασφάλιστρα, τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης, όταν πρόκειται για εργασίες, οι οποίες καλύπτονται από ειδικές διατάξεις (π.χ. βαρέα, υπογείων στοών, Ολυμπιακή κλπ).

6 -6- Η καταβολή των εισφορών θα γίνεται τοις μετρητοίς με γραμμάτιο είσπραξης που εκδίδεται και για την προαιρετική ασφάλιση του άρθρου 41 του ΑΝ. 1846/51, στο οποίο θα αναγράφεται το άρθρο 39 του Ν. 2084/92. Ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί των καταβαλλομένων αποδοχών, οι οποίες θα προκύπτουν από βεβαίωση του εργοδότη που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος κάθε μήνα. Στη βεβαίωση αυτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται και οι πραγματοποιηθείσες ημέρες εργασίας. Οι εισφορές καταβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι, το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της απασχόλησης. Η απεικόνιση της ασφάλισης θα γίνεται στα ασφαλιστικά βιβλιάρια, είτε κατά την καταβολή των εισφορών κάθε μήνα, είτε κατά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα βάσει των γραμματίων είσπραξης, θα σημαίνεται, δε με ειδική σφραγίδα στα πλαίσια των ΔΑΤΕ. Υπόδειγμα της σφραγίδας υπάρχει συνημμένο στην εγκύκλιο. Η διακοπή της προαιρετικής - παράλληλης ασφάλισης επέρχεται: Α. Με τη διακοπή της απασχόλησης β. Με δήλωση του ασφαλισμένου γ. Με την καθ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα επιλογής, οπότε από προαιρετική γίνεται πλέον υποχρεωτική και δ. Με καθυστέρηση καταβολής των εισφορών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 24 μήνες (απώλεια δικαιώματος). Είναι πιθανόν να εμφανισθούν περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα ζητηθεί να αρχίσει αναδρομικά η προαιρετική - παράλληλη ασφάλιση, δηλ. από την έναρξη ισχύος του ν. 2084/92 ( ) ή μεταγενέστερα. Στις περιπτώσεις αυτές, η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης είναι τρίμηνη από την 1η του επομένου μηνός της κοινοποίησης της εγκυκλίου, δηλ. θα λήξει στις 31/8/96. Επειδή οι εισφορές για την αναδρομική ασφάλιση θα αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα και επειδή, ταυτόχρονα, θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής και των εισφορών της τρέχουσας προαιρετικής - παράλληλης ασφάλισης, για οικονομική ελάφρυνση των ασφαλισμένων, η καταβολή των εισφορών για την αναδρομική ασφάλιση θα γίνεται ως εξής: Μαζί με τις εισφορές του τρέχοντες μηνός και εντός της προθεσμίας καταβολής τους θα καταβάλλονται και οι εισφορές που αντιστοιχούν σε ένα μήνα αναδρομικής ασφάλισης, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη. Π.χ. έστω ότι ζητείται αναδρομική ασφάλιση από 1/11/92 και εντεύθεν, η δε σχετική απόφαση επιδίδεται τον 9/96. Μαζί με τις εισφορές του 9/96, που πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31/10/96, θα καταβληθούν και οι εισφορές του του μήνα της αναδρομικής ασφάλισης, δηλ. του 11/96, κ.ο.κ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, θα επιβάλλονται τα δέοντα πρόσθετα τέλη. Δ.Μετά από τα παραπάνω, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέγουν άλλο ασφαλιστικό φορέα και, επομένως θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, για τους λοιπούς κλάδους ασφάλισης, που δεν καλύπτει ο φορέας αυτός, θα απογράφονται κανονικά στο ΙΚΑ σύμφωνα με τις οδηγίες των εγκυκλίων 28/1993, 73/1993 και 44/1994, εφόσον φυσικά δεν είχαν ήδη απογραφεί στο Ίδρυμα.

7 -7- Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος της ανωτέρω κατηγορίας ζητήσει και προαιρετική ασφάλιση στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα θα χορηγείται σαυτόν δεύτερο ασφαλιστικό βιβλιάριο στο οποίο θα απεικονίζεται, η προαιρετική αυτή ασφάλιση του. Η ανακεφαλαίωση και η αναγγελία των ημερών εργασίας στη Δ/νση Πληροφορικής θα γίνεται όπως και για την πολλαπλή απασχόληση και με τους σχετικούς κωδικούς της εγκ. 19/1990. Ακριβές Αντίγραφο Η ΤΜΗΜ/ΧΗΣ ΔΙΕΚ/ΣΗΣ & ΠΡΩΤ/ΛΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Φ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΘΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

8

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από »

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από » ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από 1.1.1993» Σχετικές εγκύκλιες: 106/93, 44/96. Με την παρούσα κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν. 2556/97

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά)

ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά) ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 2084/92 (ΦΕΚ 165/7-10-92 τ. Α) για την «Αναμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

1.ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ν. 2335/95)

1.ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ν. 2335/95) ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στον Κλάδο Παροχών Ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ των ανέργων που παρακολουθούν τα επιδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης» Σχετ. εγκύκλιος: 31/6

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στο ΙΚΑ, κατά του κινδύνου ατυχήματος, των Φοιτητών Α.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης»

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στο ΙΚΑ, κατά του κινδύνου ατυχήματος, των Φοιτητών Α.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης» ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στο ΙΚΑ, κατά του κινδύνου ατυχήματος, των Φοιτητών Α.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης» Σχετ. εγκ. 26/86, 112/92 και 69/94. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 13

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Με την παρούσα, σας κοινοποιούμε τις κάτωθι διατάξεις του ν. 2556/97(ΦΕΚ 270/24-12-97 τ.α), που αναφέρονται στα έναντι θέματα,

Διαβάστε περισσότερα

Β. Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας των ανωτέρω προσώπων, ως χρόνου ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του Ι.Κ.Α..

Β. Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας των ανωτέρω προσώπων, ως χρόνου ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του Ι.Κ.Α.. ΘΕΜΑ : Α. Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου σύνταξης του Ι.Κ.Α. των δικηγόρων, νομικών ή δικαστικών συμβούλων, που παρέχουν ή παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ., σε Ν.Π.Ι.Δ., σε επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν.3144/03 (ΦΕΚ 111/τ.Α /8-5-03) "Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, , / (ΦΕΚ 270Α),

ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, , / (ΦΕΚ 270Α), ΘΕΜΑ : «Από 1.4.1998, υπάγονται αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ όλοι οι επικουρικά ανασφάλιστοι μισθωτοί των ΝΠΔΔ & Οργανισμών, εφ'όσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του. Κοινοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ άρθρ ).

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ άρθρ ). -- 1063 -- * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11-9-1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθμ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 84 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ - ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων.

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων. ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων. Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214/Α/13.9.02) "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. 2335/95 (ΦΕΚ 185Α/6-9-95 και σας γνωρίζουμε τα εξής: 1.Σύσταση Νέου Λογαριασμού

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.2335/95(φεκ 185Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.2335/95(φεκ 185Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: ΘΕΜΑ: «Αναδρομική ασφάλιση των καθηγητών φροντιστηρίων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ιδιωτικών τεχνικών επαγγελματικών σχολών, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, κλπ. Ρύθμιση οφειλομένων εισφορών περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ / 73. ΠΡΟΣ : 1. ΕΦΚΑ Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων Σατωβριάνδου Αθήνα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ / 73. ΠΡΟΣ : 1. ΕΦΚΑ Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων Σατωβριάνδου Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Δ15) ΤΜΗΜΑ : Δ Πληροφορίες : Ε. Ράπτη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων.

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων. ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων. Σας κοινοποιούμε: α)τις διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 2676/99 (ΦΕΚ 1/5-1-99 τ.α) για την «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις»

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος Ασφάλισης - Κλάδοι Ασφάλισης

Τρόπος Ασφάλισης - Κλάδοι Ασφάλισης Θ Ε Μ Α : «Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ. αρθρ. 52-56). Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 26 του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό έγγραφα Α24/374/31-7-90

ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό έγγραφα Α24/374/31-7-90 ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται σε εργοδότες, με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α και β βαθμού συγγενείας» ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ. ΘΕΜΑ: Παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ) αγροτών απασχολουμένων παράλληλα και σε εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ.

ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ. ΘΕΜΑ: Παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ) αγροτών απασχολουμένων παράλληλα και σε εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: Παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ) αγροτών απασχολουμένων παράλληλα και σε εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ. Σας κοινοποιούμε το υπ'αριθ. Φ9/29/5.1.2001 έγγραφο της Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΚΕ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ι. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΚΕ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη δυνατότητα παράλληλης Ασφάλισης των ιερωμένων, καθώς και των άλλων προσώπων ασφαλισμένων στο ΤΑΚΕ, πριν και μετά την κατάργηση του κλάδου Σύνταξης αυτού». Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αντί άλλου Επικουρικού Ταμείου, Περίπτωση του άρθρου 15 του ν.1976/9γ'.

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αντί άλλου Επικουρικού Ταμείου, Περίπτωση του άρθρου 15 του ν.1976/9γ'. ΘΕΜΑ: "Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αντί άλλου Επικουρικού Ταμείου, Περίπτωση του άρθρου 15 του ν.1976/9γ'. 1.Κακή υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ - Προϋποθέσεις ομαλής συνέχισης. Μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΔ για όλους τους κλάδους, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προσώπων που εξαιρούντο από ορισμένους εξ αυτών»

ΘΕΜΑ : «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΔ για όλους τους κλάδους, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προσώπων που εξαιρούντο από ορισμένους εξ αυτών» ΘΕΜΑ : «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΔ για όλους τους κλάδους, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προσώπων που εξαιρούντο από ορισμένους εξ αυτών» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.2335/95

Διαβάστε περισσότερα

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ΘΕΜΑ : α. «Πρόσθετη ειδική εισφορά υπέρ ΙΚΑ - ΤΕΑΜ των απασχολουμένων σε υπόγειες στοές μεταλλείων λιγνιτωρυχείων και σε υποθαλάσσιες εργασίες, για το σύνολο του ασφ/κού τους χρόνου. (άρθρο 7 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: Η 173/ εγκύκλιος.

ΣΧΕΤ.: Η 173/ εγκύκλιος. ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της 173/1986 Εγκυκλίου, που αφορά την υπαγωγή των ιατρών και δικηγόρων στον κλάδο Ανεργίας του ΟΑΕΔ και στην Εργατική Εστία." ΣΧΕΤ.: Η 173/4.11.1986 εγκύκλιος.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2.

ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2. ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2.Τροποποίηση των διατάξεων περί εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου. 3.Πρόσθετη

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικές με την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Μισθωτών Κλωστοϋφαντουργίας (ΤΕΑΜΚ). ΣΧΕΤ: Η 5/87 εγκύκλιος. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008.

Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 7/11/2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ : ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-ΛΥΛ. Εγκύκλιος: 2. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-ΛΥΛ. Εγκύκλιος: 2. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕ5Π4691ΩΓ-Γ6Θ. ...Αιτ... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Το. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ

ΑΔΑ: ΒΕ5Π4691ΩΓ-Γ6Θ. ...Αιτ... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Το. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΥ :... ΟΔΟΣ :... ΑΡΙΘΜΟΣ :... ΠΟΛΗ ή ΧΩΡΙΟ :... ΤΑΧΥΔΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ :... ΤΗΛΕΦΩΝΟ :... Α.Φ.Μ. :.. Α.Μ.Κ.Α. :... ΠΡΟΣ : Το. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ..... (Υποκ/μα τόπου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ.

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ. ΘΕΜΑ: Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΙΚΑ των απασχολουμένων με σύμβαση μίσθωσης έργου σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, καθώς και σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, για δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 1992 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 1992 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 1992 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ.Πρωτ. ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Α34/606 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ.Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 ΑΡΙΘ. 95 : 10241

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέµατα Ασφάλισης και Εσόδων

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέµατα Ασφάλισης και Εσόδων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι ΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟ ΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΥΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (STAGE).

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (STAGE). ΘΕΜΑ: Ασφάλιση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (STAGE). Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 15, του αρ. 20, του Ν. 2639/98

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά: 1.Περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης του τ.τέαεδξε πριν την επέκταση της ασφάλισής του σε συγκεκριμένη περιοχή.

Σχετικά: 1.Περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης του τ.τέαεδξε πριν την επέκταση της ασφάλισής του σε συγκεκριμένη περιοχή. ΘΕΜΑ:«Διευκρινίσεις στα θέματα αναγνωρίσεων χρόνων ασφάλισης στο τ.τεαεδξε, προ επέκτασης και πλασματικών, καθώς και στην αντίστοιχη έναρξη συνταξιοδότησης» Σχετικά: οι εγκύκλιοι 71/85, 93/77, 94/96 &

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998 *ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ* Νο. 6 -- 1115 -- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ: A20/417/63 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 100 ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ανακεφαλαίωση οδηγιών σε θέματα, αρμοδιότητας ασφάλισης εσόδων, σχετικά με τη συγχώνευση του κλάδου σύνταξης του τ.τεαπελ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Ανακεφαλαίωση οδηγιών σε θέματα, αρμοδιότητας ασφάλισης εσόδων, σχετικά με τη συγχώνευση του κλάδου σύνταξης του τ.τεαπελ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ» ΘΕΜΑ: «Ανακεφαλαίωση οδηγιών σε θέματα, αρμοδιότητας ασφάλισης εσόδων, σχετικά με τη συγχώνευση του κλάδου σύνταξης του τ.τεαπελ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ» 1. Γενικά Οπως ήδη γνωρίζετε, με τις διατάξεις του κοινοποιουμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στο ΙΚΑ των απασχολουμένων με το κομμάτι (φασόν) Σ Χ Ε Τ : Οι εγκύκλιοι 83/88, 3/87 και 35/88.

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στο ΙΚΑ των απασχολουμένων με το κομμάτι (φασόν) Σ Χ Ε Τ : Οι εγκύκλιοι 83/88, 3/87 και 35/88. ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στο ΙΚΑ των απασχολουμένων με το κομμάτι (φασόν) Σ Χ Ε Τ : Οι εγκύκλιοι 83/88, 3/87 και 35/88. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 1902 90 (ΦΕΚ/138/17-10-90 τ. Α) Ρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Αθήνα 5/5/2011. Αριθμ. Πρωτ. Τ01/670/3. ΠΡΟΣ: Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ ΑΘΗΝΑ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Αθήνα 5/5/2011. Αριθμ. Πρωτ. Τ01/670/3. ΠΡΟΣ: Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ ΑΘΗΝΑ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδεύεις (ΕΛΠΕΚΕ)

ΘΕΜΑ: Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδεύεις (ΕΛΠΕΚΕ) ΘΕΜΑ: Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδεύεις (ΕΛΠΕΚΕ) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.2224/94 (ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94) σχετικά με το

Διαβάστε περισσότερα

Με τον τρόπο αυτό είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση του Ιδρύματος πολλά από αυτά τα άτομα, πλην όμως αρκετά άλλα, που ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εν

Με τον τρόπο αυτό είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση του Ιδρύματος πολλά από αυτά τα άτομα, πλην όμως αρκετά άλλα, που ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εν ΘΕΜΑ:. "Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ προσώπων, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μελών, της οικογένειας τους". Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου Ι παρ. Ι του ν. 1759/88 (ΦΕΚ 50/13.3.88 τ.α) "Ασφαλιστική

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 24/02/2014 Αριθμ. Πρωτ. Τ01/652/6

Αθήνα, 24/02/2014 Αριθμ. Πρωτ. Τ01/652/6 Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 17/24.2.2014 Απεικόνιση των Ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α, από 1-12-2013, στην Α.Π.Δ. μέσω ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των μισθωτών που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και καταβολή εισφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ»

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97»

ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97» ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 2470/97(ΦΕΚ 40/Α/21-03-97)«περί αναμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικά θέματα Εθελοντών Μακράς θητείας και Ανακατατασσομένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διαρκείας που παραμένουν στο στρατό.

ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικά θέματα Εθελοντών Μακράς θητείας και Ανακατατασσομένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διαρκείας που παραμένουν στο στρατό. ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικά θέματα Εθελοντών Μακράς θητείας και Ανακατατασσομένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διαρκείας που παραμένουν στο στρατό. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 4 και 6 του άρθρου 13 του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών.

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών. ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών. Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2639/98 (ΦΕΚ 205/2.9.98 τ.α) σχετικά με τη «Ρύθμιση εργασιοικών

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19/12/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ. 58770/1442 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες Εισφορών. {googleads left}

Πίνακες Εισφορών. {googleads left} Πίνακες Εισφορών {googleads left} Σύμφωνα με τις παρ. 1 & 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/05 και τις παρ. 14 του άρθρου 1 του Π.Δ. 5/07, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (παλαιοί και νέοι) θα υπάγονται σε ασφαλιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Η εγκύκλιος 65/01.

Σχετ.: Η εγκύκλιος 65/01. ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Δυνατότητα θεμελίωσης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και με τις

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Ν.Π.Δ.Δ. Α. Α.Ν. 3163/55 - Ν.Δ. 4277/62 (Ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς Ι.Κ.Α.) 1. Διορισθέντες μέχρι

- 2 - Ν.Π.Δ.Δ. Α. Α.Ν. 3163/55 - Ν.Δ. 4277/62 (Ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς Ι.Κ.Α.) 1. Διορισθέντες μέχρι ΘΕΜΑ : Εισφορές υπέρ Ι.Κ.Α. μετά τις διατάξεις του ν.2084/92 των τακτικών υπάλληλων. α)ν.π.δ.δ.(ν.3163/55-ν.δ.4277/62 και Α.Ν. 1846/51 ) Β) Ο.Τ.Α. (Α.Ν. 1846/51 ) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των μακροχρόνια ανέργων.»

ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των μακροχρόνια ανέργων.» ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των μακροχρόνια ανέργων.» Κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 1-3 του άρθρου 10 του Ν. 2434/96 (ΦΕΚ 188/20-08-96, τ.α') σχετικά με τα "Μέτρα πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικό καθεστώς προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.)»

ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικό καθεστώς προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.)» ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικό καθεστώς προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.)» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2512/97 (ΦΕΚ 138 Α) και την Γ4543/791/0092/16-07-97 σχετική εγκύκλιο του Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΉ. 1.Προϊσχύον ασφαλιστικό καθεστώς

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΉ. 1.Προϊσχύον ασφαλιστικό καθεστώς ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ,ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων που είναι εφοδιασμένες με άδεια Εργασίας. Σας κοινοποιούμε α)τις διατάξεις του

Διαβάστε περισσότερα

Α. Διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλιση στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε.

Α. Διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλιση στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα, 17/05/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝIKH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/νση Κύριας Ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. - 1221 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 40 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : "Ανακεφαλαιωτική εγκύκλιος περί επιβολής Π.Ε.Π.Ε.Ε." ΣΧΕΤ.: εγκ. 212/84, 2/88, 185/88, 13/92.

ΘΕΜΑ : Ανακεφαλαιωτική εγκύκλιος περί επιβολής Π.Ε.Π.Ε.Ε. ΣΧΕΤ.: εγκ. 212/84, 2/88, 185/88, 13/92. ΘΕΜΑ : "Ανακεφαλαιωτική εγκύκλιος περί επιβολής Π.Ε.Π.Ε.Ε." ΣΧΕΤ.: εγκ. 212/84, 2/88, 185/88, 13/92. Ως γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.1 του Ν. 1469/84, οι εργοδότες υποχρεούνται να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2874/00 (ΦΕΚ 286/29.12.00 τ.α') με θέμα «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΘΟ4691ΩΓ-Υ1Φ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 5 / 9 / Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ99/ 588 Αριθ. 58. ΠΡΟΣ: Τους Αποδέκτες του Πίνακα Α`

ΑΔΑ: Β4ΘΟ4691ΩΓ-Υ1Φ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 5 / 9 / Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ99/ 588 Αριθ. 58. ΠΡΟΣ: Τους Αποδέκτες του Πίνακα Α` ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 97 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α') αναφορικά µε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α.

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 97 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α') αναφορικά µε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α. Αθήνα, 11/7/2016 Αριθµ. Πρωτ. T01/652/18 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι ΡΥΜΑΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟ ΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, /..

Αθήνα, /.. Αθήνα, 4. 9. 1998 Θ Ε Μ Α : «Συνταξιοδότηση απολυομένων από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.» ΣΧΕΤ.: Το με αρ. Α 23/266/1/16.1.98 Γ.Ε. της Δ/νσης Ασφάλισης-Εσόδων.

Διαβάστε περισσότερα

2. Υπαγόμενα πρόσωπα στην ασφάλιση του συγχωνευθέντος Ταμείου.

2. Υπαγόμενα πρόσωπα στην ασφάλιση του συγχωνευθέντος Ταμείου. ΘΕΜΑ «Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Τ.Ε.Α.Υ./E.Ο.K.) στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ». Σχετικό (α) Το Τ01/658/4/17.1.1995 έγγραφο μας (β)το Φ 205/39/Α5718/1995 έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ.: 8. - 631 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 8. Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 Αριθμ.Πρωτ.: Γ99/1/9

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ.: 8. - 631 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 8. Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 Αριθμ.Πρωτ.: Γ99/1/9 - 631 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002 Αριθμ.Πρωτ.: Γ99/1/9 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α.

Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α. Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α. Στο ως άνω άρθρο και ειδικότερα στην περ. γ' της παρ. 1, εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου αναγνώρισης των πλασματικών

Διαβάστε περισσότερα

INFORMATICS XS^lg* DFVFI OPMFN DEVELOPMENT AGENCY. i-. ~7-«7V-.w :25:29 Τ AGENCY EEST

INFORMATICS XS^lg* DFVFI OPMFN DEVELOPMENT AGENCY. i-. ~7-«7V-.w :25:29 Τ AGENCY EEST INFORMATICS XS^lg* DFVFI OPMFN DEVELOPMENT AGENCY DATE: i-. ~7-«7V-.w 2017.03.31 15:25:29 Τ AGENCY EEST Reason: Location: Athens ΑΔΑ: Ω0ΠΖ465Θ1Ω-ΜΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Ασφάλιση στον κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ και στο ΤΕΑΜ των ανακατατασσομένων οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων"

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στον κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ και στο ΤΕΑΜ των ανακατατασσομένων οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων ΘΕΜΑ: "Ασφάλιση στον κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ και στο ΤΕΑΜ των ανακατατασσομένων οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων" Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.1911/1990 "Εισαγωγή γυναικών στις ανώτατες

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ» (ΑΣΦ/ΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/1993 Ν. 2084/92 άρθρο 39)

«ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ» (ΑΣΦ/ΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/1993 Ν. 2084/92 άρθρο 39) Επιλογή Ασφαλιστικού Φορέα Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις των άρθρων 18, 34 παρ.2 και 37 του ν.4387/2016 (Α 85) όπως έχει τροποποιηθεί με τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97»

ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97» ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97» Σας κοινοποιούμε τα υπ'αριθ. 358 και 359/97 Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ 240/τ.Α'/28-11-97) σχετικά με την νόμιμη παραμονή και εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών με τις διατάξεις του άρθρου 19του Ν 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α/15-3-2010)»

ΘΕΜΑ : «Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών με τις διατάξεις του άρθρου 19του Ν 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α/15-3-2010)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 26/3/2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/72/31097 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ (ΟΑΕΕ) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Aσφαλιστέα πρόσωπα του ΕΤΕΑΜ ( παρ. 1 του άρθρου 44 )

Α. Aσφαλιστέα πρόσωπα του ΕΤΕΑΜ ( παρ. 1 του άρθρου 44 ) 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙAΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 55 ΕΤΩΝ

Α. ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 55 ΕΤΩΝ ΘΕΜΑ: α) Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων ηλικίας από 29 έως 55 ετών β) Τροποποίηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών που καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ *ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ* Νο. 4 -- 1103 -- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : ΑΡ.96 ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ.

ΙΚΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ. ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΙΚΑ και ασφάλισή τους στον ΟΓΑ των εργατών γής (ΝΔ 4362/64 ) που απασχολούνται σε περιοχές στις οποίες έχει επεκταθεί η ασφάλιση του ΙΚΑ μέχρι 30/6/62» Σας κοινοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 1 ( παρ.2 εδ. α γ,στ & παρ.11) του Πρώτου Κεφαλαίου καθώς και του άρθρου 4

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 1 ( παρ.2 εδ. α γ,στ & παρ.11) του Πρώτου Κεφαλαίου καθώς και του άρθρου 4 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα 23 / 4 /2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση κατ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16»

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση κατ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : "ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ".

ΘΕΜΑ : ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. ΘΕΜΑ : "ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ". Σας κοινοποιούμε την με αριθμ. 7/805 /19.6.2001 Απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ 832/29/6/2001 τ.β) με θέμα: «Υπαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν.3996/2011, ως χρόνου ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Ι. ΕΝΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα, 10/6/2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα, 10/6/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα, 10/6/2014 ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ14/5/825151 Οργανισμός Ασφάλισης ΟΑΕΕ Ελευθέρων ΠΡΟΣ: Αποδέκτες του Πίνακα Α Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.»

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΣΧΕΤ.: Η 3/2001 εγκύκλιος. Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: Οι 75/83, 126/83 και 118/85 εγκύκλιοι.

ΣΧΕΤ.: Οι 75/83, 126/83 και 118/85 εγκύκλιοι. ΘΕΜΑ: Επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας και στους μετά την ισχύ του Ν.1358/83 συνταξιοδοτούμενους από ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. ΣΧΕΤ.: Οι 75/83, 126/83 και 118/85 εγκύκλιοι. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Σχ. το µε αρ.πρωτ. 471/ έγγραφο του ΕΤΕΑΜ.

Σχ. το µε αρ.πρωτ. 471/ έγγραφο του ΕΤΕΑΜ. Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Αθήνα 16.5.08 ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟ ΩΝ Αρ. Πρωτ. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Τ01/ 681/1 Ταχ. ιεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 33 Πληροφορίες : Α. Πρίτσα ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧ.ΔΙΕΥΘ: Ακτή Μιαούλη ΤΑΧ.ΚΩΔΙΚ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1.'Ολους τους ασφαλισμένους

ΤΑΧ.ΔΙΕΥΘ: Ακτή Μιαούλη ΤΑΧ.ΚΩΔΙΚ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1.'Ολους τους ασφαλισμένους ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Νο 79 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 27-5-2008 ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ν.ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡ.ΠΡΩΤ. 11797 ΤΑΧ.ΔΙΕΥΘ: Ακτή Μιαούλη 17-19 ΠΡΟΣ: ΤΑΧ.ΚΩΔΙΚ:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 20/10/2014. Αριθμ. Πρωτ. Α30/472/31. ΠΡΟΣ: Τους αποδέκτες του Πίνακα Α. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως ο συνημμένος Πίνακα Διανομής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 20/10/2014. Αριθμ. Πρωτ. Α30/472/31. ΠΡΟΣ: Τους αποδέκτες του Πίνακα Α. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως ο συνημμένος Πίνακα Διανομής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π. : ΣΥΣΤΑΣΗ Ε.Φ.Κ.Α. ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Ε.Φ.Κ.Α. ( Άρθρα 51 και 53 ν.4387/2016)

Α.Π. : ΣΥΣΤΑΣΗ Ε.Φ.Κ.Α. ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Ε.Φ.Κ.Α. ( Άρθρα 51 και 53 ν.4387/2016) Αθήνα 14/2/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α) Γενικές απόψεις επί του περιεχομένου του Ν. 3029/02.

Α) Γενικές απόψεις επί του περιεχομένου του Ν. 3029/02. ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση του Ν. 3029/2002 "Μεταρρύθμιση συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης"(ΦΕΚ 160 Α/11.7.02) και παροχή οδηγιών για τις παρ. 2, 5, 6 και 7 του άρθρου 2». Α) Γενικές απόψεις επί του περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 2.1. Ασφάλιση σπουδαστών Τ.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με το Π.Δ. 185/84 (ΦΕΚ 61/τ.Α'/8.5.84) παρέχεται ιατροφαρμακευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691ΩΓ-ΒΧ Αιτ... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : :... Τμήμα Εσόδων Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691ΩΓ-ΒΧ Αιτ... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : :... Τμήμα Εσόδων Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :...... ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΥ :... ΟΔΟΣ :...... ΑΡΙΘΜΟΣ :... ΠΟΛΗ ή ΧΩΡΙΟ :...... ΤΑΧΥΔΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ :... ΤΗΛΕΦΩΝΟ :.... Α.Φ.Μ. :... Α.Μ.Κ.Α. :.... Α.Μ.Α. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. :... ΥΠΟΚ/ΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων μετά το πέρας της Ειδικής Επιδότησης.

1. Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων μετά το πέρας της Ειδικής Επιδότησης. ΘΕΜΑ: 1. Συμπληρωματικές οδηγίες για την συνταξιοδότηση των απολυομένων από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕ και 2. Κοινοποίηση απόφασης ΣΤΕ. 1. Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων μετά το πέρας της

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. ιεύθυνση : Αγ. Κων/νου ΑΘΗΝΑ Αριθ. τηλεφώνου : : FAX: Ε mail:

Ταχ. ιεύθυνση : Αγ. Κων/νου ΑΘΗΝΑ Αριθ. τηλεφώνου : : FAX: Ε mail: Αθήνα 03/05/2012 Αριθµ. Πρωτ. Ε40/258 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι ΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟ ΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΕΛΕΓΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 21/2019 (Ορθή επανάληψη) Ασφάλιση μελών ή/και δι

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 21/2019 (Ορθή επανάληψη) Ασφάλιση μελών ή/και δι Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 21/2019 (Ορθή επανάληψη) Ασφάλιση μελών ή/και διαχειριστών εταιρειών μορφής Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. Αθήνα, 22/04/2019 Αριθμ. Πρωτ.: Δ.ΑΣΦ.:256 /513503/2019 ΟΡΘΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Οδηγίες σχετικά με την διαδικασία ασφάλισης του κατ οίκον του εργοδότη απασχολουμένου προσωπικού»

ΘΕΜΑ : «Οδηγίες σχετικά με την διαδικασία ασφάλισης του κατ οίκον του εργοδότη απασχολουμένου προσωπικού» ΘΕΜΑ : «Οδηγίες σχετικά με την διαδικασία ασφάλισης του κατ οίκον του εργοδότη απασχολουμένου προσωπικού» Σχετ : Η εγκ. 84/98 Με την ανωτέρω εγκύκλιο, έγινε ενημέρωση σας για τις νέες διατάξεις του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ {googleads left} ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αθήνα, 3/10/2011 Αρ. Πρωτ.Φ.11321/22575/1810 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ( 13) ΤΜΗΜΑ : '

/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ( 13) ΤΜΗΜΑ : ' Αθήνα, 19 / 12 / 2016 Αριθ. Πρωτ. : Φ.10043 / οικ.58770 / 1442 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ /ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -------------- Ι Δ Ρ Υ Μ Α Αθήνα, 6 Αυγούστου 1986 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ_ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -------------- Ι Δ Ρ Υ Μ Α Αθήνα, 6 Αυγούστου 1986 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ_ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -------------- Ι Δ Ρ Υ Μ Α Αθήνα, 6 Αυγούστου 1986 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ_ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αριθμ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Τ0Ι/550 TΜΗΜA ΕΙΔ. ΘΕΜ. ΑΣΦ/ΣΕΩΣ Ταχ.Δ/νση: 102 41 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά: Εγκ. 51/88,74/92,42/92,106/93,44/96,24/98,102/87 ΓΕ Τ01/652/26/

Σχετικά: Εγκ. 51/88,74/92,42/92,106/93,44/96,24/98,102/87 ΓΕ Τ01/652/26/ ΘΕΜΑ :«Η υπαγωγή προσώπων στην ασφάλιση του ΙΚΑ -ΤΕΑΜ. Διευκρινιστική εγκύκλιος ανακεφαλαιωτικού χαρακτήρα. Περιπτώσεις υπαγωγής, πρακτικά προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης τους.» Σχετικά: Εγκ. 51/88,74/92,42/92,106/93,44/96,24/98,102/87

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4404691ΩΓ-ΓΛΟ. Αθήνα 6/3/2012. Αριθμ. Πρωτ. Ε41/113

ΑΔΑ: Β4404691ΩΓ-ΓΛΟ. Αθήνα 6/3/2012. Αριθμ. Πρωτ. Ε41/113 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ:

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: {googleads left} Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 2/ Ασφάλιση των Ορκωτών Ελεγκτών-Λ. ΣΟΕΛ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4254/2014

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 2/ Ασφάλιση των Ορκωτών Ελεγκτών-Λ. ΣΟΕΛ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4254/2014 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 2/20.1.2015 Ασφάλιση των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών που είναι μέλη του ΣΟΕΛ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4254/2014 Αθήνα 20 / 1 / 2015 Αριθμ. Πρωτ. Α20/251/2

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ.Πρωτ.:Γ99/1/118

Αριθμ.Πρωτ.:Γ99/1/118 - 1155 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 24 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΓΡ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Αθήνα, 29 Ιουλίου 2002 Αριθμ.Πρωτ.:Γ99/1/118

Διαβάστε περισσότερα