Όλγα Ιακωβίδου ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όλγα Ιακωβίδου ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

Transcript

1 Όλγα Ιακωβίδου ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι οικονομολόγοι που ασχολήθηκαν πρώτοι με τη μελέτη και έρευνα των προγραμμάτων ανάπτυξης του τουρισμού* 1 επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: η πρώτη αφορούσε τα συστατικά στοιχεία του τομέα και τις επιπτώσεις που έχει η ανάπτυξή του στην οικονομία και η δεύτερη μελέτες περιπτώσεων, κυρίως υπό ανάπτυξη χωρών2 με υψηλό επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης (Τσάρτας, 1989). Οι παραπάνω έρευνες αντιμετώπισαν τον τουρισμό ως ένα ουδέτερο οικονομικό μέγεθος και σπάνια έλαβαν υπόψη τους τις κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Από τα τέλη της δεκαετίας του 60 άρχισε να εκδηλώνεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις της πολιτικής για την ανάπτυξη του τουρισμού τόσο από ανθρωπολόγους και γεωγράφους, όσο και Η κ. Όλγα Ιακωβίδου είναι λέκτορας Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Ευχαριστίες εκφράζονται στον Αν. Καθηγητή κ. Σιάρδο, ο οποίος διάβασε το πρώτο χειρόγραφο και έκανε πολύτιμες υποδείξεις. 1. Με τις έρευνες αυτές ασχολήθηκαν τόσο Διεθνείς Οργανισμοί όσο και ανεξάρτητοι ερευνητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Erbes R., Le tourisme international et Veconomie des pays en voie de développements, OCDE, Sessa A., Tourism as a Factor of Progress in the Economy of Developing Countries, UNESCO, Paris, Baretje R., and Deferì P., Aspects economiques du Tourisme, Berger-Levraut, Paris, Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπό ανάπτυξη χώρες αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι οι επιδράσεις του σ αυτές είναι περισσότερο εμφανείς και επίκαιρες (Thurot et al., 1976, σελ. 3).

2 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 33 από κοινωνιολόγους.3 Οι τελευταίοι ασχολήθηκαν με πολλά θέματα, το εύρος των οποίων εκτείνεται από τη συμβολή του τουρισμού στην κοινωνική αλλαγή και την επίπτωσή του στα τοπικά ήθη και έθιμα ώς τη δημιουργία στερεοτύπων ξενοφοβίας (Τσάρτας, 1989, σελ. 149). Ενώ οι καθαρά οικονομικές αναλύσεις του τουριστικού φαινομένου έχουν καταλήξει σε θετικά συμπεράσματα ως προς την επίδρασή του στην οικονομική ανάπτυξη, οι μη οικονομικές αναλύσεις, και κυρίως οι κοινωνιολογικές, βρίσκονται υπό διερεύνηση και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα συμπεράσματά τους (Thurot et al., 1976). Υπάρχουν οι αισιόδοξοι μελετητές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλλει στη βελτίωση της διεθνούς κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των λαών (Lucques, 1967, Σιορβάνε, 1974, Boudhida, 1980, Jaffari, 1973), και άλλοι που υποστηρίζουν ότι δεν επιφέρει αναγκαστικά τη συστηματική καταστροφή σε καθετί που είναι «ωραίο» (Evans, 1975, Nettecoven, 1972), ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων4 (Rambaud, 1980, σελ. 240). Υπάρχουν όμως μελετητές που θεωρούν ότι η ανάπτυξή του έχει «...τέτοιο κοινωνικό κόστος -το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί στο σύνολό τουώστε να δικαιολογείται η διακοπή εξάπλωσής του» (Bryden, 1973). Άλλοι, τέλος, υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλλει θετικά στην εμπορικοποίηση της τοπικής παράδοσης (Greenwood, 1977), όπως και στην αύξηση της πορνείας5 (Group huit, 1980) και της εγκληματικότητας (Jud, 1975). Παρά τη διαμάχη μεταξύ οικονομολόγων και κοινωνιολόγων, αλλά και μεταξύ των ίδιων των κοινωνιολόγων, είναι γενικά παραδεκτό ότι οι περισσότερο θετικές επιδράσεις από την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η δυνατότητα για τους κατοίκους της κοινωνίας υποδοχής να αυξήσουν το εισόδημά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους (Andronicou, 1980, Boissevain et Inglott, 1980, De Kadt, 1980, Mignon, 1981). Oi θέσεις αυτές μοιράζονται μεταξύ του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα, έτσι που ξενοδοχεία, εστιατόρια, πρακτορεία ταξιδίων και θεαμάτων να αντιπροσωπεύουν το 1/3 περίπου των θέσεων εργασίας, ενώ τα παρατουριστικά 3. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε ενδεικτικά: Sessa A., «Turismo e Terzo Mondo», Sarda Fossaturo, Cagliari, Greenwood D., Tourism as an Agent of Change: A Spanish Basque Case, Ethnology II, Jaffari J., Role of Tourism on Socio-economic Transformation of Developing Countries, Cornel University, 1973, Picard M., Sociétés et Tourisme. Reflexions pour la Recherche et l Action, Unesco, Paris, Nettecoven L., Implications socioculturelles du tourisme de l occident vers le Tiers-Monde, Berlin, Πιο συγκεκριμένα, αφορά κυρίως δημογραφικά προβλήματα, π.χ. ερήμωση χωριών, αγαμία αγροτών κ.ά.. 5. Οι μελετητές που ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν τη συμμετοχή-επιπτώσεις του τουρισμού στην αύξηση της πορνείας δεν έχουν καταλήξει σε ενιαία συμπεράσματα (Τσάρτας, 1989).

3 34 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ επαγγέλματα6 να κατέχουν κυρίαρχη θέση (Mignon, 1981). Από έρευνα που έγινε στην Ισπανία (Mignon, 1981) διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργοΰνται στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις κατασκευές είναι αυτές που ασκούν ιδιαίτερη έλξη στους αγρότες και κυρίως στους γεωργούς μικροκαλλιεργητές. Παράλληλα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο τουρισμός επιφέρει σημαντικές μεταβολές στην επαγγελματική δομή των αγροτικών περιοχών και προκαλεί την επαγγελματική κινητικότητα7 του αγροτικού πληθυσμού (Mignon, 1981). Αν και δεν υπάρχουν πλήρεις έρευνες σχετικά με την επαγγελματική κινητικότητα που δημιουργεί ο τουρισμός, από έρευνα που έγινε στην Ελλάδα (Τσάρτας, 1987), και διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ τουρισμού και επαγγελματικής κινητικότητας στα νησιά Ίος και Σέριφος, διαπιστώθηκε ότι το στάδιο του μαζικού τουρισμού χαρακτηρίζεται από μεγάλη επαγγελματική κινητικότητα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι επαγγελματίες οι οποίοι κατά κύριο λόγο στρέφονται προς τον τουρισμό είναι οι ναυτικοί, οι γεωργοί και οι ειδικευμένοι εργάτες (συνήθως πρώην μετανάστες στην Αθήνα). Εντούτοις, στις υπό ανάπτυξη κυρίως χώρες, υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που απορρέουν έμμεσα ή άμεσα από την ανάπτυξη του τουρισμού, στις οποίες ο ντόπιος πληθυσμός δεν μπορεί ν ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης ειδικών προσόντων (τουριστική επαγγελματική μόρφωση, γνώση ξένων γλωσσών, διάθεση κεφαλαίων), με αποτέλεσμα οι θέσεις αυτές να καλύπτονται από κατοίκους άλλων περιοχών (Ascher, 1984). Μελέτες ειδικών περιπτώσεων, τέλος, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες και οι νέοι είναι αυτοί που κυρίως επωφελούνται από τις δυνατότητες οικονομικής ανεξαρτησίας που προσφέρει η τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας (De Kadt, 1980). Στο άρθρο που ακολουθεί γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν οι επιπτώσεις από την ανάπτυξη του τουρισμού στον τομέα της απασχόλησης του αγροτικού πληθυσμού της Χαλκιδικής8 και, κυρίως, στην επαγγελματική του κινητικότητα, στη δημιουργία δυνατοτήτων πολυδραστηριότητας, καθώς και στην κατά φύλο διάκριση των επαγγελμάτων κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες. 6. Τα παρατουριστικά επαγγέλματα αφορούν εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις μεταφορών, ελευθέρια επαγγέλματα, κ.ά. (Mignon, 1981). 7. Ως επαγγελματική κινητικότητα χαρακτηρίζεται η μετακίνηση από ένα επάγγελμα σε ένα άλλο ή από έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας σε άλλον (Barberis, 1975). 8. Για την εκπόνηση της εργασίας αυτής χρησιμοποιήθηκε μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε το χρονικό διάστημα , και η οποία αποτέλεσε τη διδακτορική διατριβή με θέμα Επιπτώσεις της ανάπτυξης του τουρισμού στην αγροτική κοινωνία της Χαλκιδικής. Η διατριβή αυτή υποβλήθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1988.

4 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 35 Αναλυτικότερα διερευνώνται: 1. Οι επαγγελματικοί κλάδοι προς τους οποίους μετακινήθηκε ο αγροτικός πληθυσμός της Χαλκιδικής εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης. 2. Η αξιοποίηση, κατά επαγγελματικό κλάδο, των δυνατοτήτων πολυδραστηριότητας που δημιουργεί ο τουρισμός. 3. Η αξιοποίηση των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από την ανάπτυξη του τουρισμού κατά φύλο και ηλικία του αγροτικού πληθυσμού. 4. Ο κατά φύλο διαχωρισμός των επαγγελμάτων στις ξενοδοχειακές μονάδες. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ως ευρεία περιοχή έρευνας επιλέχθηκε η Χαλκιδική λόγω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Ειδικότερα, επιλέχτηκαν τριάντα οκτώ χωριά του νομού Χαλκιδικής, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο ανατολικό, νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: 1. Απόσταση του χωριού από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης μεγαλύτερη από 40 χλμ. 2. Πληθυσμός του χωριού μικρότερος από κατοίκους 3. Απασχόληση του πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στη γεωργία 4. Μεγάλη δυναμικότητα του τουριστικού ρεύματος9 5. Υψηλό επίπεδο τουριστικής υποδομής.10 Βασική πηγή άντλησης των δεδομένων της παρούσας έρευνας αποτέλεσε το ερωτηματολόγιο. Συντάχθηκαν δύο ερωτηματολόγια, τα οποία περιλάμβαναν ερωτήσεις «ανοικτού» και «κλειστού» τύπου. Το ένα από αυτά περιλάμβανε ερωτήσεις που αφορούσαν χαρακτηριστικά της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων11 και απευθύνθηκε στους υπεύθυνους των 47 ξενοδοχείων που 9. Η δυναμικότητα του τουριστικού ρεύματος χαρακτηρίζεται από τον αριθμό των τουριστών που αντιστοιχούν σε μόνιμους κατοίκους του χωριού. 10. Το επίπεδο τουριστικής υποδομής αποδίδεται από το είδος και το μέγεθος των παρεχόμενων καταλυμάτων, από τα υπάρχοντα καταστήματα διατροφής ή παροχής υπηρεσιών κ.λπ Προκαταρκτική έρευνα που έγινε και αφορούσε το σύνολο των ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφενείων, καταστημάτων ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ. έδειξε ότι μόνο οι υπεύθυνοι των ξενοδοχειακών μονάδων παρεχώρησαν αξιόπιστα στοιχεία, γι αυτό και η έρευνα επικεντρώθηκε σ αυτές.

5 36 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ λειτουργούσαν στην περιοχή έρευνας, από τους οποίους δέχθηκαν να απαντήσουν οι 36. Το άλλο ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις ως επί το πλείστον «κλειστές», με προκατασκευασμένες τις απαντήσεις, οι οποίες αφορούσαν ατομικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά του ερωτώμενου, χαρακτηριστικά απασχόλησης, παροχής υπηρεσιών στους τουρίστες, καθώς επίσης και στάσεις των κατοίκων απέναντι σε κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ανάπτυξης του τουρισμού. Το ερωτηματολόγιο αυτό απευθύνθηκε σε δείγμα 515 ατόμων και των δύο φύλων, ηλικίας 17 ετών και άνω. Η επιλογή του μεγέθους του δείγματος έγινε με την τεχνική της «ενστρωματωμένης τυχαίας δειγματοληψίας της άριστης κατανομής κατά Neyman» (Yamane, 1967). Τα κριτήρια στρωμάτωσης του δείγματος αφορούσαν τον αριθμό και το μέγεθος των οικογενειών που διαμένουν μόνιμα στο χωριό και η επιλογή των μελών του δείγματος έγινε σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορούσε την επιλογή από κάθε χωριό, των οικογενειών εκείνων που θ αποτελούσαν τις στατιστικές μονάδες του δείγματος και η δεύτερη την επιλογή, από τις οικογένειες, εκείνων των μελών που θα καλούνταν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τη μορφή των προσωπικών συνεντεύξεων κατά τη διάρκεια του έτους Από το σύνολο των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν τελικά 505 ως αξιόπιστα. Το δείγμα αυτό αντιπροσώπευε το 7,6% του συνόλου των οικογενειών που διαμένουν μόνιμα στα χωριά της περιοχής έρευνας. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων που αφορούσαν την απασχόληση και την επαγγελματική μετακίνηση των αγροτών έγινε με το στατιστικό έλεγχο χ2. Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ Ο νομός Χαλκιδικής το 1981 είχε κατοίκους, ενώ το 1971 ο πληθυσμός του ανερχόταν σε κατοίκους12 (ΕΣΥΕ, 1985 και 1977). Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 60, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 8%, 12. Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού της 17ης Μαρτίου 1991, η Χαλκιδική είχε κατοίκους (Εφημερίδα Μακεδονία, 23/3/1991). Έτσι, κατά τη δεκαετία παρουσίασε αύξηση του πληθυσμού της κατά 16% περίπου.

6 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 37 στα χρόνια ο πληθυσμός του νομού αυξήθηκε κατά 7% περίπου. Η αύξηση του πληθυσμού δεν εμφανίζεται ομοιόμορφη σε όλες τις περιοχές του νομού. Έτσι, ενώ στις ορεινές περιοχές η αύξηση περιορίζεται σε 0,15%, στις προβληματικές φθάνει στο 8,05% και στις δυναμικές στο 27,38%.13 Από τα σχετικά με τα αποτελέσματα απογραφής πληθυσμού κατοικιών στοιχεία για τα έτη 1971 και 1981 διαπιστώνεται ότι ο παιδικός πληθυσμός του νομού κατά τη δεκαετία έχει ελαττωθεί κατά 2,99%, ενώ έχει αυξηθεί ο ώριμος κατά 4,88%, όπως επίσης και ο γεροντικός κατά 42,29%. Εξετάζοντας τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό του νομού (Πίνακας 1), διαπιστώνουμε για το 1971 την άμεση επικράτηση του πρωτογενή τομέα (63,67%) έναντι του δευτερογενή (16,97%) και του τριτογενή (19,36%). Το 1981 επέρχεται σαφής διαφοροποίηση στην κατανομή αυτή. Έτσι, ο πρωτογενής τομέας απασχολεί το 44,51% του ενεργού πληθυσμού, ο δευτερογενής το 24,50% και ο τριτογενής το 30,99%. Από τη μελέτη της σύνθεσης της απασχόλησης κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στον ίδιο πίνακα, παρατηρούμε μείωση στους κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασών, Θήρας, αλιείας του πρωτογενή τομέα κατά 34,25% το 1981 έναντι του 1971 και αισθητή αύξηση σ αυτούς του δευτερογενή και τριτογενή. Ιδιαίτερα έντονη αύξηση παρουσιάστηκε στους κλάδους των οικοδομών και δημοσίων έργων (58,61%), όπως και στους σχετικούς με εμπορικές δραστηριότητες και ξενοδοχεία (50,05%). Τέλος, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις τράπεζες, τις ασφάλειες κ.λπ., ο αριθμός τους διπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία Η εξέλιξη, κατά κλάδο, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στο νομό Χαλκιδικής στη δεκαετία , εκφράζει την τάση αναδιάρθρωσης της οικονομίας της περιοχής. Αυτό επιβεβαιώνει και ο μεγάλος αριθμός των μελών του αγροτικού νοικοκυριού που απασχολείται εκτός της εκμετάλλευσης του αρχηγού το Από τα μη δημοσιευμένα αποτελέσματα της απογραφής Γεωργίας- Κτηνοτροφίας του 1981 διαπιστώνουμε ότι, από το σύνολο των μελών του αγροτικού νοικοκυριού του νομού Χαλκιδικής, (ποσοστό 43,32%) απασχολούνται εκτός της γεωργίας και κτηνοτροφίας και (ποσοστό 48,08%) απασχολούνται τόσο στην εκμετάλλευση του αρχηγού όσο και κάπου αλλού. 13. Η διάκριση σε ορεινές, προβληματικές και δυναμικές έγινε με βάση την οδηγία 268/75 της ΕΟΚ.

7 38 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Κατανομή τον οικονομικά ενεργού πληθυσμού κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (1971,1981) " Ενεργός πληθυσμός Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας 1971 % 1981 % % μεταβολή Γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, Θήρα, αλιεία , ,78-34,25 Ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, αλυκές , ,73-15,40 Βιομηχανία-βιοτεχνία , ,99 +30,32 Ηλεκτρισμός, φωταέριο, ατμός, ύδρευση 124 0, ,19-59,68 Οικοδομήσεις, δημόσια έργα , ,32 +58,61 Εμπόριο, εστιατόρια, ξενοδοχεία , ,40 +50,05 Μεταφορές, επικοινωνίες 976 3, ,29 +13,73 Τράπεζες, ασφάλειες κ.λπ , , ,51 Λοιπές υπηρεσίες , ,00 +60,50 Αλλα 212 0, , ,62 Σύνολο ,17 Πηγή: Ε.Σ.Υ.Ε., Αποτελέσματα Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών, της 14ης Μαρτίου 1971 και 5ης Απριλίου 1981, Τόμος III, Τεύχος Α', 1977 και 1985, αντίστοιχα. Παράλληλα, από τα δεδομένα της παρούσας έρευνας διαπιστώνουμε ότι 32,64% των γεωργών του δείγματος απασχολούνται και κάπου αλλού, εκτός από τη γεωργία, ενώ τα ποσοστά των απασχολουμένων και αλλού οικοδόμων, εργατών εφενός και εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών αφετέρου ανέρχονται σε 27,78% και 19,39%, αντίστοιχα. Η άλλη απασχόληση στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, και κυρίως στην ενοικίαση δωματίων στους τουρίστες. Αξιοση

8 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 39 μείωτο είναι το ποσοστό των νοικοκυρών (66,67%) που παράλληλα με τα οικιακά ασχολείται και με την ενοικίαση δωματίων. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι παράλληλα με την τάση αναδιάρθρωσης της οικονομίας του νομού Χαλκιδικής εμφανίζεται με ιδιαίτερες διαστάσεις το φαινόμενο της πολυαπασχόλησης14 των μελών των αγροτικών της νοικοκυριών. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Η κύρια και αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων της περιοχής έρευνας πριν την ανάπτυξη του τουρισμού ήταν ο πρωτογενής τομέας, και κυρίως η γεωργία. Όμως, οι περιορισμένες ποσότητες διαθέσιμου νερού για άρδευση -λόγω των φτωχών σχετικά υδροφόρων οριζόντων της περιοχής- σε συνδυασμό με τα φτωχά εδάφη, την προβληματική διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την κυριαρχία των μοναστηριακών εκτάσεων σε μεγάλο μέρος της περιοχής, δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη του τομέα αυτού, με αποτέλεσμα το γεωργικό εισόδημα να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα προβλήματα αυτά οδήγησαν τους αγρότες της Χαλκιδικής στην αναζήτηση νέων πηγών συμπληρωματικού εισοδήματος ή νέων δυνατοτήτων απασχόλησης. Η ανάπτυξη του τουρισμού από τις αρχές της δεκαετίας 1970 δημιούργησε ευκαιρίες απασχόλησής τους σε καινούργιες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Με βάση τα στοιχεία της κατανομής των μελών του δείγματος (Πίνακας 2), σύμφωνα με την κύρια απασχόληση που ασκούσαν τόσο πριν την ανάπτυξη του τουρισμού -αρχές της δεκαετίας του όσο και κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας 1986, διαπιστώνουμε ότι, παρά τη μείωση του ποσοστού των απασχολουμένων στη γεωργία, οι γεωργοί εξακολουθούν να κατέχουν το 28,51% των μελών του δείγματος, ενώ από 19,41% αντιπροσωπεύουν οι απασχολούμενοι στα εμπορικά και ελευθέρια καθώς και στα τουριστικά επαγγέλματα. Από την κατά φύλο και κλάδο απασχόλησης κατανομή των μελών του δείγματος (Πίνακας 3) παρατηρούμε ότι με τις οικοδομές και τα δημόσια έργα απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά οι άνδρες, ενώ με τα οικιακά οι γυναίκες. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι 72,92% αυτών που απασχολούνται στη 14. Η πολυαπασχόληση χρησιμοποιείται με την έννοια του φαινομένου εκείνου κατά το οποίο ένα ή περισσότερα μέλη του αγροτικού νοικοκυριού εξασκούν αμειβόμενη απασχόληση άλλη ή πρόσθετη στην καλλιέργεια της γεωργικής τους εκμετάλλευσης (Κασίμης, 1987).

9 40 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Κατανομή των μελών τον δείγματος ανάλογα με τον κλάδο απασχόλησής τους πριν και μετά1 την ανάπτυξη του τουρισμού Απασχολούμενοι Πριν την ανάπτυξη Μετά την ανάπτυξη Κλάδοι Απασχόλησης Αριθμός % Αριθμός % Γεωργία , ,51 Οικοδομές, δημόσια έργα 40 7, ,13 Εμπόριο, ελευθέρια επαγγέλματα 66 13, ,41 Τουρισμός 0 0, ,41 Αεργοι και άνεργοι ,95 0 0,00 Οικιακά 75 14, ,88 Σύνολο Το μετά αναφέρεται στο έτος διεξαγωγής της έρευνας (1986). 2. Η παρατηρούμενη διαφορά στο σύνολο των απασχολουμένων ατούς διάφορους κλάδους οφείλεται στον αριθμό (69 άτομα) των συνταξιούχων που υπήρχαν κατά τη στιγμή της διεξαγωγής της έρευνας. Πηγή: Ερωτηματολόγιο κατοίκων. ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Κατανομή των μελών του δείγματος κατά φύλο και κλάδο απασχόλησης Κλάδος απασχόλησης Φύλο Άνδρες Γυναίκες Αριθμός % Αριθμός % Γεωργία , ,08 Οικοδομές, δημόσια έργα 35 97,22 1 2,73 Εμπόριο, ελευθέρια επαγγέλματα 56 57, ,86 Τουρισμός 43 43, ,12 Οικιακά 0 0, ,00 Σύνολο Πηγή: Ερωτηματολόγιο κατοίκων.

10 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 41 γεωργία είναι άνδρες ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλεισψηφία (56,12%) αυτών που απασχολούνται στον τουρισμό. Ο στατιστικός έλεγχος με το χ2 επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικής σχέσης (χ2= 13,26, α=0,00) μεταξύ του φύλου των απασχολουμένων και της απασχόλησής τους στον τουρισμό. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με την επαγγελματική κινητικότητα (Πίνακας 4) έδειξε την ιδιαίτερα σημαντική σχέση που υπάρχει μεταξύ τής πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού και της σημερινής απασχόλησης του αγροτικού πληθυσμού της Χαλκιδικής (χ2=391,66, α=0,00). Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε έντονη επαγγελματική κινητικότητα του αγροτικού πληθυσμού προς επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την ανάπτυξη του τουρισμού. Η παραπέρα διερεύνηση των δεδομένων του Πίνακα 4 οδηγεί σε διαπιστώσεις σχετικά με τα επαγγέλματα προς τα οποία μετακινήθηκε ο αγροτικός πληθυσμός υπό την επίδραση της τουριστικής ανάπτυξης. Οι γεωργοί, αλλά και αυτοί που απασχολούνταν στις οικοδομές και στα δημόσια έργα, φαίνεται να αντιστέκονται στην πρόκληση των επαγγελμάτων που δημιουργούνται από την τουριστική ανάπτυξη και να μην εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους. Πράγματι, 101 από τους 142 γεωργούς (ποσοστό 71,13%) εξακολουθούν ν ασχολούνται με τη γεωργία και μετά την τουριστική ανάπτυξη, ενώ 26 άτομα (ποσοστό 18,31%) έχουν μετακινηθεί προς τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται άμεσα από τον τουρισμό (κηπουροί ή φύλακες, κατά κύριο λόγο, στις ξενοδοχειακές μονάδες). Ακόμη 19 από τα 33 άτομα (ποσοστό 57,58%), που απασχολούνταν στις οικοδομές και στα δημόσια έργα πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, 9 άτομα έχουν μετακινηθεί προς τη γεωργία, γεγονός που οφείλεται κατά κάποιο λόγο στον περιορισμό της προσφοράς εργασίας μετά την αποπεράτωση των βασικών έργων υποδομής, και μόνο 3 άτομα μετακινήθηκαν προς θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τον τουρισμό. Σ ό,τι αφορά τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, 25 από τα 63 άτομα (ποσοστό 39,68%) παρέμειναν στον επαγγελματικό τους χώρο, ενώ 18 άτομα (28,57%) μετακινήθηκαν προς θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν άμεσα από τον τουρισμό. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα που αφορούν αφενός τις περιπτώσεις των αέργων15 και ανέργων16 πριν την ανάπτυξη του τουρισμού 15. Ως άεργα χαρακτηρίζονται τα άτομα που δεν εργάζονται και δεν προσφέρονται να εργασθοΰν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους (μαθητές). 16. Ως άνεργα χαρακτηρίζονται τα άτομα εκείνα που δεν εργάζονται αν και προσφέρονται για εργασία. Στο δείγμα της δικής μας έρευνας οι άνεργοι αντιπροσωπεύουν 7 άτομα.

11 42 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

12 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 43 και αφετέρου τις περιπτώσεις όσων ασχολούνταν με τα οικιακά.17 Σε ό,τι αφορά τους άεργους και άνεργους, 62 από τα 126 άτομα (ποσοστό 49,21%) στράφηκαν προς το εμπόριο και τα ελευθέρια επαγγέλματα και 27 άτομα προτίμησαν τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν άμεσα από την ανάπτυξη του τουρισμού. Προς τα επαγγέλματα των οικοδομών και δημοσίων έργων κατευθύνθηκαν μόνο 11 άτομα (ποσοστό 8,73%), ενώ 17 άτομα (ποσοστό 13,49%) προτίμησαν τη γεωργία ως κύρια απασχόλησή τους. Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της ηλικίας των απασχολουμένων και της κατά κλάδο επαγγελμάτων απασχόλησής τους έδειξε ότι μεταξύ της ηλικίας των απασχολουμένων και της απασχόλησης στο εμπόριο και ελευθέρια επαγγέλματα, αφενός, και στον τουρισμό, αφετέρου, υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή σχέση (χ2=50,12, α=0,00 και χ2=15,10, α=0,002, αντίστοιχα). Με αυτούς τους κλάδους επαγγελμάτων ασχολούνται κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Η τάση όμως των νέων προς επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν ή αναπτύχθηκαν με την ανάπτυξη του τουρισμού -παρά τον εποχιακό τους χαρακτήρα- ανταποκρίνεται και στη στάση των γονέων-γεωργών απέναντι στο γεωργικό επάγγελμα, που δεν το θεωρούν ως το επάγγελμα εκείνο που θα προσέφερε ικανοποιητική αποκατάσταση στα παιδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση γονέα «...κουράστηκα πολύ στη ζωή μου ως γεωργός χωρίς να κερδίσω τίποτα. Δεν θέλω τα παιδιά μου να έχουν την ίδια τύχη με μένα». Παρά το υψηλό επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης στη Χαλκιδική, οι νέοι δε φαίνεται να προσανατολίζονται προς την εκπαίδευση σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Όσοι από τους νέους εκδήλωσαν την επιθυμία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προτιμούσαν άλλες σχολές απ αυτές των τουριστικών επαγγελμάτων. Οι υπόλοιποι επιθυμούσαν την απασχόλησή τους σε τουριστικές δραστηριότητες, χωρίς προηγούμενη όμως σχετική επιμόρφωση. Οι γυναίκες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού ασχολούνταν με τα οικιακά και συγχρόνως βοηθούσαν στις γεωργικές εργασίες, φαίνεται ότι προτίμησαν τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Πράγματι, παρόλο που οι μισές από όσες ασχολούνταν με τα οικιακά εξακολουθούν να έχουν την ίδια απασχόληση, 24 από τις 72 (ποσοστό 33,33%) απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν άμεσα από την ανάπτυξη του τουρισμού και 5 από αυτές (ποσοστό 6,94%) είναι υπεύθυνες εμπορικών καταστημάτων. 17. Στη συνέχεια της έρευνας οι άεργοι και άνεργοι θα αναφέρονται ως «νέοι», διότι η ηλικία τους είναι μικρότερη των 35 ετών, και οι απασχολούμενοι με τα οικιακά ως «γυναίκες».

13 44 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ Από τα στοιχεία που μας έδωσαν 36 από τα 47 ξενοδοχεία που λειτουργούν στην περιοχή έρευνας, διαπιστώνεται ότι (Πίνακας 5), σε σύνολο 836 ατόμων που εργάζονται στις μονάδες αυτές, 396 (ποσοστό 47,37%) είναι γυναίκες. Η με βάση τα στοιχεία αυτά ανάλυση, για τη διερεύνηση της σχέσης του φύλου των εργαζομένων με το είδος της εργασίας που ασκούν στις ξενοδοχειακές μονάδες, οδήγησε στη διαπίστωση ότι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή σχέση (χ2=389,99, α=0,00). Πράγματι, στις ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ «γυναικείας» και «ανδρικής» εργασίας. Στις γυναίκες απευθύνονται οι θέσεις καθαρίστριας, καμαριέρας, λαντζέρας κ.ά., που θεωρούνται «γυναικεία» επαγγέλματα τόσο για τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων όσο και για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής. Η παραπέρα διερεύνηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του φύλου των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες και του είδους της εργασίας κατά φύλο επιβεβαιώνει τα παραπάνω αποτελέσματα. ΠΙΝΑΚΑΣ 5 Διάρθρωση της εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες ανάλογα με το φύλο των εργαζομένων Είδος εργασίας Φύλο Συνολικός αριθμός εργαζομένων Ανδρες Γυναίκες Στατιστικός έλεγχος Διοικητικό προσ Καθαρίστριες Καμαριέρες Χ2=389,99 α=0,00 Λαντζέρες Μάγειροι Σερβιτόροι Κηπουροί Οδηγοί Λοιποί Σύνολο Περιλαμβάνονται οι σιτντηρητές, οι φύλακες, οι καλλιτέ [νες κ. ά.. Πηγή: Ερωτηματολόγιο ξενοδοχείων.

14 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 45 Έτσι, το σύνολο σχεδόν των θέσεων καθαρίστριας, καμαριέρας και λαντζέρας καταλαμβάνεται από γυναίκες, ενώ το σύνολο των θέσεων κηπουρού και οδηγού από άνδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία (70,74%) των σερβιτόρων είναι άνδρες, ενώ οι θέσεις των μαγείρων μοιράζονται μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέλος, στις θέσεις του διοικητικού προσωπικού, που απαιτούν άτομα με ειδικές γνώσεις και δυνατότητες, το ποσοστό των ανδρών (69,57%) είναι σημαντικά υψηλότερο απ αυτό των γυναικών (30,44%). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τις βασικότερες θετικές επιδράσεις που επέφερε η ανάπτυξη του τουρισμού στη Χαλκιδική είναι η δημιουργία καινούργιων επαγγελμάτων και νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που συνετέλεσε αφενός στη διεύρυνση και διαφοροποίηση της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο και αφετέρου στη δημιουργία δυνατοτήτων πολυαπασχόλησης του αγροτικού πληθυσμού, ενώ παράλληλα προκάλεσε την επαγγελματική του κινητικότητα. Οι νέοι και οι γυναίκες είναι εκείνοι που αξιοποίησαν κατά κύριο λόγο τις καινούργιες δυνατότητες απασχόλησης. Οι νέοι προτίμησαν τις πολύμορφες επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνεπάγεται η ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ οι γυναίκες τις ευκαιρίες απασχόλησης που δημιουργήθηκαν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ξενοδοχειακές μονάδες διακρίνονται σε ανδρικές και γυναικείες, και στις γυναίκες απευθύνονται οι θέσεις εκείνες που έχουν άμεση σχέση με τον προκαθορισμένο ρόλο τους στο νοικοκυριό. Ωστόσο, η απασχόληση των γυναικών αλλά και των νέων σε επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν από την ανάπτυξη του τουρισμού ανέδειξε τον αγνοημένο, στον αγροτικό χώρο, οικονομικό τους ρόλο και αποτέλεσε την απαρχή της οικονομικής τους ανεξαρτησίας. Εντούτοις, η δυνατότητα απασχόλησης των νέων σε τουριστικά και παρατουριστικά επαγγέλματα έχει προκαλέσει την απροθυμία τους για απασχόληση στη γεωργία, γεγονός που θα οδηγήσει στην έλλειψη διαδόχων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον της γεωργίας της περιοχής. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του τουρισμού στη δημιουργία δυνατοτήτων πολυαπασχόλησης του αγροτικού πληθυσμού, κυρίως σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Οι γεωργοί και οι νοικοκυρές, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, αξιοποίησαν τις δυνατότητες αυτές και εξασφάλισαν συμπληρωματικά εισοδήματα.

15 46 ΟΛΓΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ Η δημιουργία των νέων επαγγελμάτων από την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ εξασφάλισε καινούργιες πηγές εισοδημάτων για τον αγροτικό πληθυσμό και έδωσε σχετική λύση στο πρόβλημα της υποαπασχόλησης, δεν φαίνεται να το επέλυσε οριστικά, εξαιτίας του εποχιακού χαρακτήρα των επαγγελμάτων που δημιουργούνται. Ωστόσο, οι δυνατότητες απασχόλησης στα επαγγέλματα αυτά συνέβαλε ουσιαστικά αφενός στην παλιννόστηση μεταναστών στα τουριστικά αναπτυγμένα χωριά και αφετέρου στη συγκράτηση του πληθυσμού σ αυτά με άμεση συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού τους. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Andronicou A., 1980, «Tourisme à Chypre». Στο E. de Kadt, Tourisme: Passeport pour le développement? Economica, Paris, pp Asher F., 1984, «Sociétés transnationales et identités culturelles», Unesco, Paris. Barberis C., 1975, «Elementi di Sociologia Rurale», Edagricole, Bologna. Baretje R., Deferì P., 1972, «Aspects economiques du tourisme», Berger-Levraut, Paris. Boissevain J. et Inglott P.S., 1980, «Tourisme à Malte», Στο: E. de Kadt, Tourisme: Passeport pour le développement? Economica, Paris, pp Boudhiba A., 1980, «L impact du tourisme sur les valeurs traditionnelles et les croyances en Tunisie». Στο: E. de Kadt, Tourisme: Passeport pour le développement? Economica, Paris. Bryden J.M., 1973, Tourism and Development: a Case Study of the Commonwealth Caribbean, Cambridge University Press, Cambridge. De Kadt E.J., 1980, Tourisme: Passeport pour le développement? Economica, Paris. Ε.Σ.Υ.Ε., Αποτελέσματα Απογραφής Πληθυσμού Κατοικιών της 14ης Μαρτίου 1971, 5ης Απριλίου 1981, Τόμος II, Αθήνα, 1975 και 1985, αντίστοιχα. Evans Ν.Η., 1975, «Tourism and Cross-Cultural Communication». Annual Meeting of the American Anthropological Association, San Francisco. Greenwood D.J., 1972, «Tourism as an Agent of Change: A Spanish Basque Case», Ethnology II. Greenwood D.J., 1977, «Culture by the Pound: an Anthropological Perspective on Tourism as Cultural Commoditization», στο V. Smith: Hosts and Guests: The Anthropology of Tourism, University of Pensylvania Press. Group Huit, 1980, «Les effets socio-culturels du tourisme en Tunisie: monographie de Sousse», Στο: E. de Kadt Tourisme: Passeport pour le développement? Economica, Paris, pp Jaffari J., 1973, Role of Tourism on Socio-economic Transformation of Developing Countries, Cornell University. Jud D.G., 1975, «Tourism and Crime in Mexico», Social Science Quartely, 56(2). Κασίμης X. και Ντεμοΰσης Μ., 1987, «Οι οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της πολυαπασχόλησης των αγροτών», Εισήγηση στο Διεθνές Συμπόσιο «Αγροτικές Κοινότητες στη Μεσόγειο και Καπιταλιστικός Τρόπος Παραγωγής», Αγρίνιο, Νοεμβρίου. Lucques C., 1967, «Le regard du touriste. Une meditation sur l espace humain», Les Cahiers du Tourisme, CHET, Aix-en-Provence. Mignon C., 1981, «Campagnes et paysans de l Andalousie Mediterraneenne». Faculté des Lettres et Sciences Humaines de T Université de Clermont-Ferrand II, Clermont Ferrand. Nettecoven L., 1972, Massentourismus in Tunisien: Soziologische Untersuchungen an Touristen aus Hochindustrialisierten Gesellschaften, Starnberg.

16 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 47 Nettecoven L., 1973, Implications socio-culturelles du tourisme de l'occident vers le Tiers-Monde, Berlin. Noronha R., 1974, «Review of the American Sociological Littérature on Tourism», I.B.R.D., Washington. Picard M., 1979, Sociétés et Tourisme. Reflexions pour la Recherche et l Action, Unesco, Paris. Rambaud P., 1980, «Tourisme et village: Un débat de Société», Sociologia Ruralis, Vol. XX, No 4, pp Sessa A., 1972, «Turismo e Terzo Mondo», Sarda Fossaturo, Cagliari. Σιορβάνε N., 1974, To marketing στον Τουρισμό. Η φιλοσοφία του τουρισμού, Παποζήσης, Αθήνα. Thurot et al., 1976, «Les effets du tourisme sur les valeurs socio-culturelles». Les cahiers du Tourisme, Serie C, n. 34, C.H.E.T., Aix-en-Provence. Τσάρτας Π., 1987, «Κοινωνικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες», Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, τ. 66, σελ Τσάρτας Π., 1989, Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης στο Νομό Κυκλάδων και ιδιαίτερα στα νησιά Ίος και Σέριφος κατά την περίοδο , Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα. Υ.Χ.Ο.Π., 1984, Νομός Χαλκιδικής. Προτάσεις Χωροταξικής Οργάνωσης, Αθήνα. Yamane Τ., 1967, «Elementary Sampling Theory». Prentice-Hall, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίμηνο 2006

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίμηνο 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. Γ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίμηνο 2006 Πειραιάς, 29 Ιουνίου 2006 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Β τρίμηνο 2006 Πειραιάς, 28 Σεπτεμβρίου 2006 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2006 Πειραιάς, 19 Δεκεμβρίου 2006 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2005

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. Γ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2005 Πειραιάς, 16 Μαρτίου 2006 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2 0 0 2-2 0 0 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Κατάρτιση ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Κατάρτιση ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Κατάρτιση 2 0 0 0-2 0 0 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Υπεύθυνοι Λειτουργοί

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Απασχόλησης στην Κύπρο

Διαχρονικές Τάσεις Απασχόλησης στην Κύπρο Διαχρονικές Τάσεις Απασχόλησης στην Κύπρο 1980-2000 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Ο βασικός σκοπός της μελέτης είναι η ανάλυση και η εξέταση των διαχρονικών τάσεων απασχόλησης στην Κύπρο από το 1980 μέχρι το 2000.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Συμμετοχή σε Κατάρτιση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Συμμετοχή σε Κατάρτιση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Κατάρτιση 2 0 0 2-2 0 0 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Υπεύθυνοι Λειτουργοί

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Κατάρτιση

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Κατάρτιση Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Κατάρτιση 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Κατάρτιση 2 0 0 4-2 0 1 0 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2 0 0 0-2 0 0 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή σε Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

2 0 0 0-2 0 0 6. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας

2 0 0 0-2 0 0 6. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2 0 0 0-2 0 0 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ Β. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΝΑ-ΠΑΖΑΡΖΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ Β. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΝΑ-ΠΑΖΑΡΖΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ Β. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΝΑ-ΠΑΖΑΡΖΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΘΗΝΑ 2004 1 2 Απασχόληση και ανεργία των γυναικών: το χάσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 18 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2009 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2 0 0 2-2 0 0 8

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2 0 0 2-2 0 0 8 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2 0 0 2-2 0 0 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Συνέντευξη Τύπου Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει διεθνώς ανταγωνιστικός και είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ξένο εργατικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 3: Δημογραφικές Αλλαγές, Απασχόληση και Μετανάστες στην Ύπαιθρο (2/4)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓ. ΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίμηνο 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓ. ΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίμηνο 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2016 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓ Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει την Έρευνα Εργατικού Δυναμικοί για το Γ Τρίμηνο του 2016. Επισημαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2004-2010

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2004-2010 Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά Εργασίας 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Συμμετοχή και Προσφορά στην Αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 17 Σεπτεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Β τρίμηνο 2009

Πειραιάς, 17 Σεπτεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Β τρίμηνο 2009 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Πειραιάς, 17 Σεπτεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Β τρίμηνο 2009 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Β Τρίμηνο 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Β Τρίμηνο 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 16 Σεπτεμβρίου 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 16 Σεπτεμβρίου 2010 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Β Τρίμηνο 2010 Κατά το Β τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.426.992

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 5: Μεταβολές στην απασχόληση των αγροτικών περιοχών 2/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Διδάσκοντες: Ε. Καρύµπαλης Α.Γ. Παπαδόπουλος ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 13 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 13 Ιουνίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Ιουνίου 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2013 Κατά το Α Τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.595.921

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Γ τρίµηνο 2007

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Γ τρίµηνο 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, 19 εκεµβρίου 2007 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Γ τρίµηνο 2007 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2011 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2011 Κατά το Α Τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.194.429

Διαβάστε περισσότερα

Η απασχόληση κατά κλάδο 1993-2002

Η απασχόληση κατά κλάδο 1993-2002 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Τεύχος 100, Νοέμβριος 2003 Η απασχόληση κατά κλάδο 1993-2002 Η α πασ χόλ η σ η κα τά κ λ άδ ο ο ι κονομικ ής δρασ τ η ρ ιό τ η τας Εργασ ια κ έ ς σ χ έ σ ε ις κα ι εκ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Απασχόληση και Ανεργία

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Απασχόληση και Ανεργία Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Απασχόληση και Ανεργία 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Απασχόληση και Ανεργία 2 0 0 4-2 0 1 0 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 2: Η ιάρθρωση της Απασχόλησης κατά Τµήµα στα Ελληνικά Ξενοδοχεία Ποσοστό απασ χολο

Πίνακας 2: Η ιάρθρωση της Απασχόλησης κατά Τµήµα στα Ελληνικά Ξενοδοχεία Ποσοστό απασ χολο Σ Υ Ν Ο Ψ Η Αντικείµενο της µελέτης είναι η ανάλυση της διάρθρωσης της απασχόλησης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Η παρούσα µελέτη αποτελεί την τρίτη και τελευταία µελέτη που στηρίζεται σε δύο δειγµατοληψίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Συμμετοχή σε Κατάρτιση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Συμμετοχή σε Κατάρτιση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Συμμετοχή σε Κατάρτιση 2-2 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 26 ISBN -------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2004

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2004 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2004 Πειραιάς, 12 Απριλίου 2005 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η Απασχόληση στα Ελληνικά Ξενοδοχεία

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η Απασχόληση στα Ελληνικά Ξενοδοχεία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, 105 33 Τηλ. 331 2253, 331 0022 Fax: 33 120 33 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 5 Μαΐου 2004 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Απασχόληση στα Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Απασχόληση και Ανεργία

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Απασχόληση και Ανεργία Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Απασχόληση και Ανεργία 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία 2 0 0 4-2 0 1 0 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του Προέδρου του ΣΕΒ. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση»

Οµιλία του Προέδρου του ΣΕΒ. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση» Οµιλία του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην Ηµερίδα της ΓΣΕΕ «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση» Θεσσαλονίκη 5 Σεπτεµβρίου 2003 Ηλέκτρα Παλλάς 1 Τα τελευταία χρόνια, παρά την ταχεία ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 30/10/2012 4/1/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιατρική 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των

Διαβάστε περισσότερα

B Μελέτη Απορρόφησης Αποφοίτων ΤΕΙ Κρήτης [ ]

B Μελέτη Απορρόφησης Αποφοίτων ΤΕΙ Κρήτης [ ] B Μελέτη Απορρόφησης Αποφοίτων ΤΕΙ Κρήτης [2006 2009] Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Κρήτης τον Αύγουστο του 2013, ολοκλήρωσε την B Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων για τους απόφοιτους 2006 2009. Για την διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η ύπαιθρος κατέχει εξέχουσα θέση στον πολιτισµό της χώρας και στην ψυχή των κατοίκων της,

1. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η ύπαιθρος κατέχει εξέχουσα θέση στον πολιτισµό της χώρας και στην ψυχή των κατοίκων της, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Ολγα Ιακωβίδου Αν. Καθηγήτρια, Τµήµα Γεωπονίας, ΑΠΘ. 1. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Στις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία ( Project) Α Λυκείου. Καταγραφή επαγγελμάτων των γονέων των μαθητών της Α Λυκείου και κατανομή τους στους τρεις τομείς παραγωγής

Ερευνητική εργασία ( Project) Α Λυκείου. Καταγραφή επαγγελμάτων των γονέων των μαθητών της Α Λυκείου και κατανομή τους στους τρεις τομείς παραγωγής 1 ο ΓΕΛ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Ερευνητική εργασία ( Project) Α Λυκείου Θέμα: Καταγραφή επαγγελμάτων των γονέων των μαθητών της Α Λυκείου και κατανομή τους στους τρεις τομείς παραγωγής Α' Τετράμηνο Σεπτέμβρης 2013

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Κατάρτιση

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Κατάρτιση Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Συμμετοχή σε Κατάρτιση 24-21 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Συμμετοχή σε Κατάρτιση 2 4-2 1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία 2 0 0 2-2 0 0 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ISBN 978-9963-43-809-9

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 23 Νοεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2016 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ειδικ ική έκδο ση ενημ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ J J J J οικονομικά μη ενεργοί Σ ΤΑΤ ΙΣΤΙΚ ΑΡΧΗ

ειδικ ική έκδο ση ενημ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ J J J J  οικονομικά μη ενεργοί Σ ΤΑΤ ΙΣΤΙΚ ΑΡΧΗ Ποσοστιαία κατανομή του εργατικού δυναμικού κατά φύλο, ομάδες ηλικιών και επίπεδο εκπαίδευσης, Πίνακας. κατά κατηγορία και διάρκεια ανεργίας, στο σύνολο της Χώρας, - Διάρκεια ανεργίας ανέργων Τώρα θα αρχίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Απασχόληση και Ανεργία 2 0 0 0-2 0 0 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ISBN -------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμες Επικοινωνίας Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Πειραιάς, 19 Μαρτίου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2007 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Απασχόληση και Ανεργία ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Απασχόληση και Ανεργία ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Απασχόληση και Ανεργία 2 0 0 2-2 0 0 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Υπεύθυνοι Λειτουργοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006 196 Πέτρου Πατιά Πηγή: Τ.Ε.Ε., Έρευνα για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών, Φεβρουάριος 2007 http://portal.tee.gr/portal/page/portal/professional_issues/neoi_mixanikoi/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005 Πειραιάς, 14 Ιουλίου 2005 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ B τρίµηνο 2004

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ B τρίµηνο 2004 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ B τρίµηνο 2004 Πειραιάς, 21 εκεµβρίου 2004 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία-Φιλοσοφία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Η μελέτη της Ευαγγελίας Παπαπέτρου για την απασχόληση - ανεργία και τις μισθολογικές διαφορές ανδρών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Οκτώβριος Ιούλιος Οκτώβριος 1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμη Τμήμα ς 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 4.1 Τρόποι Προσέλκυσης Νέων...21 4.2 Προτάσεις Πολιτικής των Νέων...22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 4.1 Τρόποι Προσέλκυσης Νέων...21 4.2 Προτάσεις Πολιτικής των Νέων...22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ... Cities for Peace and Democracy in Europe Ε Ρ Ε ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Υ Ν Α με την υποστήριξη Ιανουάριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ...3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ...6

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για την αποτίμηση του φόρτου απόκρισης για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑT

Έκθεση για την αποτίμηση του φόρτου απόκρισης για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑT ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Έκθεση για την αποτίμηση του φόρτου απόκρισης για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑT Πειραιάς, Δεκέμβριος 2017 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 6: Η αστικο-αντιστροφή & οι μετανάστες στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η απασχόληση στον Τουρισμό και τους Λοιπούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας, Ιούνιος 2018

Η απασχόληση στον Τουρισμό και τους Λοιπούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας, Ιούνιος 2018 Η απασχόληση στον Τουρισμό και τους Λοιπούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας, 2008-2017 Ιούνιος 2018 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Σεραφείμ Κουτσός Επιστημονικός Διευθυντής Αναλυτής ΙΝΣΕΤΕ Επιτρέπεται η αναδημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιστορία-Αρχαιολογία Τμήμα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση 2 0 0 4-2 0 1 0

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2012 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2011 Κατά το Τρίµηνο του 2011 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.932.790 άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2006 Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2007

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δ τρίμηνο 2006 Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 2006 Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2007 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ηλεκτρολόγοι Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία. Η οικονομία του νομού Ιωαννίνων βασίζεται στην κτηνοτροφία, κυρίως μικρών ζώων, στη γεωργία και στα δάση. Η συμβολή της βιομηχανίας και

Οικονομία. Η οικονομία του νομού Ιωαννίνων βασίζεται στην κτηνοτροφία, κυρίως μικρών ζώων, στη γεωργία και στα δάση. Η συμβολή της βιομηχανίας και Οικονομία. Η οικονομία του νομού Ιωαννίνων βασίζεται στην κτηνοτροφία, κυρίως μικρών ζώων, στη γεωργία και στα δάση. Η συμβολή της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας είναι αρκετά χαμηλή, παρότι είναι μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012 Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 19/4/2012 25/6/2012 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία Τμήμα Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΜΒΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πάρις Τσάρτας ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Πάρις Τσάρτας ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ Πάρις Τσάρτας ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φαινόμενο των σύγχρονων κοινωνιών της μεταπολεμικής περιόδου ο τουρισμός εκφράζει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήματα: ς, Ποιμαντικής & Κοινωνικής ς 1 Μελέτη απορρόφησης του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2016

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2016 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2015 Κατά το Τρίµηνο του 2015 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.641.682 άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση 2004-2010 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση 2 0 0 4-2 0 1 0

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ξένες Γλώσσες Τμήματα: Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής & Ιταλικής

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 5: Μεταβολές στην απασχόληση των αγροτικών περιοχών 1/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝNΗΣΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2 0 0 7-2 0 1 3 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ISBN 978-9963-43-972-0 Υπεύθυνος Λειτουργός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 25 Νοεμβρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2015 Η Ελληνική Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο

Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο 2009-2015 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2 0 0 9-2 0 1 5 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Σύγκριση με Ευρωπαϊκή Ένωση 2 0 0 0-2 0 0 6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ISBN -------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. σε χιλιάδες 4200 4150 4100 4050 4000 3950 3900 3850 3800 3750 3700

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. σε χιλιάδες 4200 4150 4100 4050 4000 3950 3900 3850 3800 3750 3700 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Σεπτεµβρίου 2012 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Β Τρίµηνο 2012 Κατά το Β Τρίµηνο του 2012 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.793.147

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα -2011

Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα -2011 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα -2011 Π.2.1.3.α: Αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακή εµπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών

Εργασιακή εµπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών I. Εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των εργάστηκαν 75,4 Εργάστηκαν 20,7 3,9 Είδος εργασίας: Και και µη 3,3 Μόνο 11,1 Μόνο µη 6,3 Εργασιακή εµπειρία κατά τη διάρκεια των (για το υψηλότερο ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Πολιτική Επιστήμη 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα