ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ"

Transcript

1 101 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ 8.1 Η ολική πυρηνική ενέργεια Θεωρήστε ότι έχουμε ένα πυρήνα που αποτελείται από Α νουκλεόνια. Υποθέτουμε ότι από τα Α νουκλεόνια τα Ζ είναι πρωτόνια και τα υπόλοιπα Α-Ζ=Ν είναι νετρόνια. Θέλουμε να υπολογίσουμε την ολική ενέργεια αυτού του πυρήνα, η οποία αποτελείται από την ενέργεια ηρεμίας Z mc p + Nmc n των νουκλεονίων (όταν είναι απομονωμένα) συν την κινητική ενέργεια Ε Κ (βάσει των αρχών του Heisenberg και του Pauli) συν τη δυναμική ενέργεια Ε Δ. Η ποσότητα (Ε Κ +Ε Δ ), που είναι θετική, ονομάζεται ενέργεια σύνδεσης και συμβολίζεται συνήθως με Β: Β = (Ε Κ +Ε Δ ). Άρα E =Ζ mc + Zmc + E + E =Ζ mc + Zmc B. ολ p n Δ p n Ο όγκος V του πυρήνα είναι ανάλογος του γινομένου του όγκου, V o, κάθε νουκλεονίου επί τoν αριθμό, Α, των νουκλεονίων. V = av o (8.1) όπου η σταθερά αναλογίας a είναι προφανώς μεγαλύτερη από τη μονάδα (αφού μεταξύ των νουκλεονίων υπάρχει ακάλυπτος χώρος). O όγκος V o, του κάθε νουκλεονίου, ισούται με V o =(4π/3) r 3 o, όπου η ακτίνα r o του κάθε νουκλεονίου είναι ίση με 0,84f 1. Η ακτίνα του πυρήνα R συνδέεται με τον όγκο του, V: V=(4π/3)R 3. Αντικαθιστώντας τις παραπάνω εκφράσεις για το V και το V o στην (8.1) έχουμε ότι 1/3 1/3 R = a r o (8.1 ) Η εμπειρική τιμή του a 1/3 r o είναι περίπου 1,4 ± 0,06f που αντιστοιχεί στη μέση τιμή a= 3, και αλλάζει λίγο με το μέγεθος του πυρήνα. Οι μικρότερες τιμές του a αντιστοιχούν στα μεγάλα Α, ενώ οι μεγαλύτερες στα μικρά Α. Η τιμή του a για κάθε πυρήνα, όπως και όλων των ελεύθερων παραμέτρων, πρέπει να μπορεί να προκύψει θεωρητικά, από την ελαχιστοποίηση της ολικής ενέργειας. Η δυναμική ενέργεια έχει δύο συνιστώσες: την απωστική ενέργεια (Coulomb) E ΔC, μεταξύ των πρωτονίων (η οποία ισούται με τον αριθμό, Ζ(Ζ-1)/, των ζευγών πρωτονίων επί μια μέση τιμή e /r, της δυναμικής ενέργειας Coulomb). Z 1 e 1 Z( Z 1) e 5 EΔC = =, r R (8.) i, j= 1rij r 6 και την ελκτική ενέργεια E ΔΙ, λόγω των ισχυρών αλληλεπιδράσεων f 1fm 10 m Ο συντελεστής 5/6 προκύπτει αν δεχτούμε ότι τα πρωτόνια είναι κατανεμημένα ομοιόμορφα στον όγκο του πυρήνα. Μπορείτε να το αποδείξετε;

2 10 Η E ΔΙ ισούται με μια μέση ισχυρή ενέργεια, -ε, μεταξύ ενός ζεύγους διπλανών 3 νουκλεονίων επί τον αριθμό των ζευγών διπλανών νουκλεονίων. Παρατηρήστε όμως ότι ένα νουκλεόνιο που βρίσκεται στην επιφάνεια του πυρήνα έχει κατά μέσο όρο λιγότερους γείτονες, έστω Κ, από ένα που βρίσκεται στο εσωτερικό του πυρήνα και έχει κατά μέσο όρο Κ γείτονες. Εάν Α s είναι ο αριθμός των νουκλεονίων που βρίσκονται στην επιφάνεια και Α Β ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στο εσωτερικό, τότε ο αριθμός όλων των ζευγών ισούται με 1 1 s + B. Λαμβάνοντας υπόψη ότι s + B = ( B = s) έχουμε για την συνολική ελκτική ισχυρή δυναμική ενέργεια Ε ΔΙ : E 1 1 ΔΙ = ( Α Αs) ε Αs ε (8.3) Για τα Κ και Κ μια εύλογη επιλογή είναι Κ 8 και Κ 5. Δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ γειτονικών νουκλεονίων κυμαίνεται από περίπου 1,5f έως,5f με μέση τιμή γύρω στα,1fm μια λογική τιμή του ε, βάσει του Σχ. 7.1, είναι ε 11,4ΜeV. Ο αριθμός Α s των νουκλεονίων που βρίσκoνται στην επιφάνεια του πυρήνα είναι προφανώς ανάλογος του εμβαδού αυτής της επιφάνειας, το οποίο εμβαδόν ισούται με 4πR. Λόγω της (8.1 ) το R είναι ανάλογο του Α /3. Άρα και το Α s είναι ανάλογο του Α /3. Θα επιλέξουμε το συντελεστή αναλογίας ίσο με τη μονάδα. Αντικαθιστώντας τις παραπάνω αριθμητικές τιμές, έχουμε για τη συνολική ισχυρή δυναμική ενέργεια το εξής αποτέλεσμα: /3 /3 EΔΙ = 4ε + 1,5 ε = 45, 6+ 17,1 MeV (8.3 ) Απομένει να υπολογίσουμε την ελάχιστη κινητική ενέργεια (που δεν πρέπει να τη ξεχνάμε ποτέ). Βάσει του τύπου (.1) έχουμε: Z /3 N /3 E =,87 Z ( ) +,87 N ( ) (8.4) mp V mn V όπου V είναι ο διαθέσιμος 4 όγκος, που είναι περίπου το 0,5 του συνολικού όγκου 3 του πυρήνα: V 1 V = ( π / 3) ar. o Αντικαθιστούμε την έκφραση για το V στην (8.4) και έχουμε: 5/3 5/3 Z + N E = 0,804 (8.4 ) /3 mr0 θεωρώντας ότι mp mn m 1837, 4me. H ποσότητα (Z 5/3 +N 5/3 )/ /3 μπορεί να γραφεί προσεγγιστικά στην πιο βολική μορφή (την οποία να αποδείξετε κάνοντας μια ανάπτυξη Taylor ως προς τη διαφορά Ν-Ζ ): 5/3 5/3 Z + N 1 5( N Z) [ + ] (8.4 ) /3 /3 9 3 Λόγω του ότι οι ισχυρές αλληλεπιδράσεις είναι βραχείας εμβέλειας, γίνονται αισθητές μόνο μεταξύ γειτονικών νουκλεονίων, σε αντίθεση με τις αλληλεπιδράσεις Coulomb. 4 Ο όγκος που καταλαμβάνουν ίσες εφαπτόμενες σφαίρες σε τυχαία διάταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερος από περίπου φορές το άθροισμα των όγκων τους, γιατί πάντοτε θα υπάρχουν τα διάκενα μεταξύ σφαιρών που εφάπτονται. Στην περίπτωσή μας τα νουκλεόνια δεν εφάπτονται αφού η μέση απόσταση μεταξύ των κέντρων γειτονικών νουκλεονίων είναι περίπου ίση με 1, φορές τη διάμετρό τους.

3 103 που δείχνει ότι το ελάχιστο της κινητικής ενέργειας για σταθερό αριθμό νουκλεονίων, επιτυγχάνεται όταν Ζ=Ν=Α/. Αντικαθιστώντας τις αριθμητικές τιμές για τα, m, r o, a =3,, ε 11,4MeV στις σχέσεις (8,), (8,3 ), (8.4 ), (8.4 ), έχουμε το εξής αποτέλεσμα για την ενέργεια σύνδεσης Β (σε MeV) B=45,6-17,1 /3 (λόγω ισχυρής έλξης) Z( Z 1) 0,71 (λόγω άπωσης Coulomb) 1/ 3-9,74 ( ) 16,5 N Z (λόγω κινητικής ενέργειας Heisenberg-Pauli) + δ (8.5) όπου το δ είναι μια διόρθωση που οφείλεται στο ότι οι πυρήνες με Ζ και Ν άρτιο αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά τις ενεργειακές στάθμες σε σχέση με τους πυρήνες με Ζ και Ν περιττό (όπως φαίνεται στο Σχ. 8.1). Οι πυρήνες με Α περιττό είναι σε ενδιάμεση ενεργειακή κατάσταση. Η ποσότητα δ δίνεται από τον εμπειρικό τύπο: 34 δ = Μ ev όταν Ζ, Ν είναι άρτια 3/4 Α = 0 όταν Α περιττός 34 = 3/4 όταν Ζ, Ν είναι περιττά (8.6) Συνδυάζοντας τον πρώτο όρο της ισχυρής έλξης με τον πρώτο όρο της κινητικής ενέργειας καταλήγουμε στον τύπο: /3 ZZ ( 1) ( N Z) B = 15,86 17,1 0,71 16,5 + δ ολα σε MeV (8.5 ) 1/3 Σχ. 8.1 Και οι δύο πυρήνες έχουν Α=14. Ο πυρήνας όμως με Ζ=6 και Ν=8 έχει περίπου την ίδια ενέργεια με τον πυρήνα με Ζ=Ν=7, παρόλο που ο δεύτερος έχει ήδη κερδίσει 5 ΜeV περίπου λόγω του ότι N=Z. Επομένως οι πυρήνες με Ζ, Ν άρτιους έχουν ένα ενεργειακό πλεονέκτημα κατά δ έναντι αυτών με Α περιττό και κατά δ έναντι αυτών με Ν, Ζ περιττούς.

4 104 Ο τύπος (8.5 ) προέκυψε με βάση τη μάλλον στοιχειώδη ανάλυση της παρούσας ενότητας. Στη βιβλιογραφία δίνεται ένας όμοιος τύπος, όπου όμως οι συντελεστές έχουν προσαρμοσθεί με βάση εμπειρικά δεδομένα. Ο τύπος αυτός είναι ακόλουθος: /3 ZZ ( 1) ( Ν - Ζ) B = ( aiδ a0) β γ a MeV 1/3 + δ (8.5 ) Α Α όπου ( aiδ a0) =15,75, β=17,8, γ=0,71, a =3.69. Πιο πρόσφατες εναλλακτικές τιμές των συντελεστών είναι αντιστοίχως: 15,5 16,8 0,7 3. Είναι εντυπωσιακό πόσο λίγο διαφέρει ο δικός μας τύπος (8.5 ) από τον ημιεμπειρικό τύπο (8.5 ) (κυρίως στο συντελεστή του όρου (Ν-Ζ) /Α). 8. Ελαχιστοποιώντας την ολική ενέργεια Έχοντας την ολική ενέργεια Ζm p c +Nm n c B μπορούμε να την ελαχιστοποιήσουμε ως προς τις ελεύθερες παραμέτρους προκειμένου να υπολογίσουμε τις ιδιότητες του κάθε πυρήνα. Οι ελεύθερες παράμετροι είναι οι εξής: (α) Ο αριθμός των πρωτονίων Ζ για δεδομένο Α, οπότε Ν=Α-Ζ. Ο αριθμός αυτός είναι ελεύθερος, αφού λόγω των ασθενών αλληλεπιδράσεων νετρόνια μπορούν να μετατραπούν σε πρωτόνια (βλέπε Σχ.1.4) ή πρωτόνια να μετατραπούν σε νετρόνια (βλέπε Σχ.1.5 και κείμενο που ακολουθεί) ανάλογα με το ποια από τις δύο διαδικασίες μειώνει την ολική ενέργεια του πυρήνα. (β) Ο αριθμός των νουκλεονίων Α μέσω διάσπασης του πυρήνα σε δύο ή περισσότερα θραύσματα 5 : (8.7) (γ) Το μέγεθος του πυρήνα, που χαρακτηρίζεται από την παράμετρο a, του τύπου (8.1) ή (8.1 ). Για να υπολογίσουμε το a χρειαζόμαστε την εξάρτηση του ε, στον τύπο,5 0,83 (8.3 ), από το a. Αν δεχτούμε ότι ε 78/ d 3.5 / a MeV για d γύρω στα f προκύπτει η θεωρητική τιμή, a 3,3 που συμπίπτει πρακτικά με την εμπειρική τιμή α=3,. Για να ελαχιστοποιήσουμε ως προς Z την ολική ενέργεια υπό σταθερό Α, την παραγωγίζουμε ως προς Z (αφού θέσουμε Ν=Α-Ζ και αφού παραλείψουμε για απλότητα τον όρο δ) και μηδενίζουμε την παράγωγο, οπότε προκύπτει το ποσοστό των πρωτονίων ως συνάρτηση του Α: 1/3 ( mn mp) c γ 1+ + Z 4α 4α = /3 (8.8) γ + α ή, αντικαθιστώντας τις αριθμητικές τιμές, έχουμε 5 Το ένα από τα δύο θραύσματα μπορεί να είναι ο πυρήνας του Ηλίου 4 με Α 1 =4, Ν 1 =Ζ 1 = επειδή για το μέγεθός του έχει πολύ χαμηλή ενέργεια. Έχουμε τότε την ακτινοβολία α. Άλλη περίπτωση είναι η σχάση (για πολύ μεγάλους πυρήνες) όπου τα θραύσματα Α 1, Α είναι παρόμοιου μεγέθους.

5 105 1/3 Z 1, ,0075/ Z 1, 01 = ή, απλούστερα, /3 /3 + 0, ,015 (8.8 ) Από τον τύπο (8.8) προκύπτει ότι η απόκλιση του λόγου Z / από την τιμή 1/ οφείλεται κυρίως στο γ / α και ιδιαίτερα στον όρο γ /3 /α στον παρανομαστή της σχέσης (8.8). Από φυσική άποψη ο λόγος γ / α εκφράζει τον ανταγωνισμό μεταξύ ενέργειας Coulomb (που είναι ανάλογη του γ ) και της απόκλισης από την τιμή Z / =1/ (που είναι ανάλογη του α και οφείλεται στην κινητική ενέργεια, η οποία ευνοεί την επιλογή Ν=Ζ). Έπεται ότι για τους μικρούς πυρήνες θα έχουμε Ζ/Α 0,5, δηλαδή ίσο αριθμό πρωτονίων και νετρονίων. Καθώς εξετάζουμε μεγαλύτερους πυρήνες (μεγαλύτερο Α) ο όρος της άπωσης (Coulomb) (που είναι υπεύθυνος για τον προσθετέο γ /3 /α στον παρανομαστή του τύπου (8.8) παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο ευνοώντας φυσικά όσο το δυνατόν λιγότερα πρωτόνια. Μ άλλα λόγια το ποσοστό των πρωτονίων καθορίζεται από τον ανταγωνισμό της κινητικής ενέργειας που ευνοεί Ν=Ζ=Α/ και της ενέργειας Coulomb που ευνοεί Ν=Α-1, Ζ=1. Για μικρούς πυρήνες κυριαρχεί η κινητική ενέργεια και έχουμε N Ζ. Για μεγάλους πυρήνες ο ρόλος των απώσεων Coulomb έναντι της κινητικής 1/3 5/3 ενέργειας αυξάνει επειδή οι απώσεις αυτές είναι ανάλογες του Z( Z 1)/, ενώ η κινητική ενέργεια είναι ανάλογη του. Επομένως ο λόγος τους είναι 5/3 /3 /3 ανάλογος του / = και έτσι δικαιολογείται ο παράγοντας που εμφανίζεται στον όρο γ /3 /α. Πιο συγκεκριμένα ο λόγος ενέργειας Coulomb προς την απόκλιση της κινητικής ενέργειας από την τιμή Z / =1/ κυμαίνεται από 0,0378 για το He-4 έως 0,9 για το U-38. Στο Σχ. 8. συγκρίνονται τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τον τύπο (8.8) με τα πειραματικά δεδομένα για διάφορους πυρήνες με Α περιττό (ώστε να είναι δ=0). Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσο καλά συμφωνεί η απλοϊκή μας θεωρία με τα πειραματικά δεδομένα. Σχήμα 8. Ο λόγος Ζ/Α, όπως δίνεται από τον τύπο (8.8) (συνεχής γραμμή) και όπως προσδιορίζεται από το πείραμα για πυρήνες με Α περιττό (ώστε να αποφευχθεί ο ρόλος του όρου δ που δεν ελήφθη υπόψη στον τύπο (8.8)). Leighton[34], σελ. 548

6 106 Στο σχήμα 8.3 συγκρίνονται τα πειραματικά δεδομένα για την ποσότητα 6, Β/Α, ως συνάρτηση του Α, με τα αντίστοιχα θεωρητικά αποτελέσματα, βάσει του τύπου (8.5 ), και αφού γίνει η αντικατάσταση του Ζ και του Ν=Α-Ζ από τον τύπο (8.8). Σχ. 8.3 Η ποσότητα Β/Α (σε MeV) ως συνάρτηση του Α. Η συνεχής γραμμή είναι βάσει των τύπων (8.5 ), (8.8) (χωρίς τον όρο δ) και τα σημεία είναι τα πειραματικά δεδομένα. Παρατηρήστε ότι οι μικροί άρτιοι-άρτιοι πυρήνες (και ιδίως το He 4 ) έχουν αισθητά χαμηλότερη τιμή του Β/Α, λόγω του όρου δ (Για το He 4, -B/= 4.3 MeV (χωρίς τον όρο δ), ενώ με τον όρο δ / =34/4 7/4 =3MeV η τιμή γίνεται Β/Α=-7,3 MeV, δηλαδή, πολύ κοντά στην πειραματική τιμή Β/Α 7,074 MeV. Εν γένει η συμφωνία πειραματικών δεδομένων και απλοικής θεωρίας είναι εντυπωσιακά καλή. Σημειώστε ότι για μεγάλα Α, Α>100, η καμπύλη μπορεί να προσεγγισθεί αρκετά καλά από τη σχέση B/ 9,45+ 0, Απαντώντας σε μερικές εύλογες ερωτήσεις Ο τύπος για την ολική ενέργεια του πυρήνα επιτρέπει να έχουμε απαντήσεις σε ορισμένες βασικές ερωτήσεις που αφορούν τη συμπεριφορά των διαφόρων πυρήνων. 1. Γιατί οι πυρήνες είναι τέτοιοι τεράστιοι ενεργειακοί γίγαντες; Επειδή είναι τέτοιοι μικροσκοπικοί νάνοι σε μέγεθος: Πράγματι η ενεργειακή κλίμακα των πυρήνων καθορίζεται από την ενεργειακή κλίμακα της κινητικής ενέργειας ανά νουκλεόνιο, η οποία δίνεται περίπου από τη βασική σχέση: 6 Συνήθως, στα περισσότερα βιβλία, δίνεται η γραφική παράσταση του Β/Α και όχι του Β/Α. Είναι, νομίζω, προτιμότερο να σχεδιάζουμε το Β/Α γιατί το Β/Α δίνει ουσιαστικά την εικόνα της ολικής ενέργειας ανά νουκλεόνιο, Eo λ / (αφού E oλ / mpc -(B/)) και συνδέει το ελάχιστο με τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Δίνει επίσης πιο παραστατικά γιατί παίρνουμε ενέργεια από τη σύντηξη ή τη σχάση.

7 107 / mr po ε που για r 1fm ισούται με περίπου 41,5 ΜeV. o. Γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες με t 40 ; Επειδή συμφέρει ενεργειακά (και είναι και εφικτή) η διάσπαση ενός πυρήνα με t 40 σε δύο κομμάτια. Ας εξετάσουμε πρώτα την περίπτωση που το ένα 4 κομμάτι είναι ο πυρήνας του He, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως διάσπαση-α. Για να συμβεί αυτή η διάσπαση θα πρέπει κατ αρχήν η ενέργεια ηρεμίας των προϊόντων να είναι μικρότερη της ενέργειας ηρεμίας του αρχικού πυρήνα: E( ) > E( 4) + E(4) ή B ( ) < B ( 4) + B(4), όπου το Β στην περιοχή μεγάλων τιμών του Α-4 μπορεί να προσεγγισθεί από τη σχέση B ( 4) ( 4) [ 9, 45 0,008( 4) ] (8.5 ) ενώ B (4) = 4 7,074 = 8,3MeV. Αντικαθιστώντας στην ανισότητα βρίσκομε 150,4. Όμως η ύπαρξη ενεργειακού κέρδους δεν εξασφαλίζει το ότι η διάσπαση θα λάβει χώρα. Είναι και θέμα ενεργειακού φράγματος που αν είναι υψηλό και φαρδύ μπορεί να αποτρέψει πρακτικά τη διάσπαση. Άρα από τον προηγούμενο υπολογισμό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διάσπαση-α σε πυρήνες με μικρότερο ή περίπου ίσο με 150, ενώ μπορεί να γίνει για πυρήνες με 150. Τα πειραματικά δεδομένα είναι συμβατά με αυτά τα θεωρητικά συμπεράσματα: Δεν υπάρχει πυρήνας με < 144 που να υφίσταται αυθόρμητη διάσπαση-α. Μεταξύ υπάρχουν μόνο πέντε πυρήνες που υπόκεινται σε διάσπαση-α, αλλά με τεράστιους χρόνους ζωής (της 11 τάξεως του 10 έτη!). Για μεταξύ 15 και 08 είναι μερικοί πυρήνες που υφίστανται αυθόρμητη διάσπαση-α, αλλά η πλειονότητα είναι σταθεροί. Για 38 > 08 όλοι οι πυρήνες είναι μετασταθείς. Π.χ. το U μέσω μιας σειράς 06 διασπάσεων-α και μετασχηματισμών-β καταλήγει στο σταθερό πυρήνα Pb. Ας εξετάσουμε τώρα την περίπτωση της αυθόρμητης σχάσης, δηλαδή του να σπάσει ο πυρήνας σε δύο κομμάτια παρόμοιου μεγέθους. Για απλότητα θα θεωρήσουμε ότι τα δύο κομμάτια είναι ίσου μεγέθους, αν και άνισα κομμάτια έχουν μικρότερη ανηγμένη μάζα και επομένως μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεπεράσουν ένα ενδεχόμενο φράγμα δυναμικού μέσω του κβαντομηχανικού φαινομένου σήραγγος. Η διαφορά ενέργειας ΔΕ μεταξύ της αρχικής και της 1/3 /3 τελικής κατάστασης ισούται με ΔΕ = 0,37 γz / 0, 6β. Για να φτάσουμε στη σχέση αυτή για το ΔΕ προσεγγίσαμε το Ζ-1 με Ζ στον τύπο (8.5 ). Χρησιμοποιώντας τις τιμές β = 17,8 και γ = 0,71 βρίσκουμε ότι το ΔΕ γίνεται θετικό όταν Z / 17,6 που αντιστοιχεί περίπου στο Ζιρκόνιο με Ζ=40, Α=91 και Z / = 17,58. Αυτό που διασώζει τους πυρήνες των υπόλοιπων στοιχείων του Περιοδικού Πίνακα από Z = 41 έως Z = 9 είναι το φράγμα δυναμικού που αποτρέπει την αυθόρμητη σχάση τους και καθιστά το φαινόμενο σήραγγας πολύ απίθανο δεδομένου ότι η ανηγμένη μάζα των θραυσμάτων είναι πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη του 4 m p. Πρέπει λοιπόν να υπολογίσουμε το ύψος E B του φράγματος αυτού για να βεβαιωθούμε ότι έχει πράγματι την απαιτούμενη τιμή. Όπως φαίνεται στο Σχ. 8.4 (σελ. 111) το E B ισούται με τη διαφορά E ΔΕ, όπου το ΔΕ είναι η ενεργειακή διαφορά που μόλις υπολογίσαμε και E c c

8 108 είναι η μέγιστη τιμή της άπωσης Coulomb που προκύπτει εάν αντιστρέψουμε την πορεία των δύο θραυσμάτων και τα υποχρεώσουμε να πλησιάσουν μεταξύ τους όχι όμως τόσο κοντά ώστε η ισχυρή πυρηνική δύναμη να γίνει σημαντική. Η ενέργεια αυτή Coulomb δίνεται από το γνωστό τύπο Ec = Z1Z e / di, όπου η απόσταση d i που αντιστοιχεί στο μέγιστο μπορεί να εκτιμηθεί ως εξής, di R1+ R + 4fm, όπου R 1 και R είναι οι ακτίνες των δύο θραυσμάτων και η απόσταση 4fm εξασφαλίζει ότι η πυρηνική έλξη δεν έχει πάρει σημαντικές τιμές. Λαμβάνοντας υπόψη την (8.1 ) και υποθέτοντας ότι η τελική τιμή του θα είναι γύρω στο 300 μπορούμε να εκφράσουμε το d στην πιο βολική μορφή 1/3 1/3 1/3 1 di 1,6( + ),58, αφού 1 1 = =. Αντικαθιστώντας την τιμή αυτή του d στον τύπο για τη μέγιστη άπωση Coulomb βρίσκουμε i 1/3 Ec 0,1394Z και επομένως το ύψος του ενεργειακού φράγματος /3 1/3 προκύπτει ίσο με EB = 4,68 0,133 Z /. Το φράγμα αυτό μηδενίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω όταν 38 Z / 38. Για το U ο λόγος Z / είναι ίσο με 35,56, δηλαδή σαφώς κάτω από το υπολογισθέν όριο του 38. Επομένως, το όριο άνω του οποίου κανένας πυρήνας δεν μπορεί να υπάρξει γιατί θα υποστεί άμεση 7 σχάση προκύπτει από τους υπολογισμούς μας (με βάση τον παρακάτω πίνακα) ότι είναι ο τρανσουράνιος πυρήνας Z = 98, = 50. Z/ (7.8') Z Z / 50 0, ,4 70 0, , , , , , , , , , , , , ,36 i Στο φυσικό περιβάλλον της Γης δεν υπάρχει κανείς πυρήνας με Α μεγαλύτερο του 50. Πειραματικά έχουν δημιουργηθεί μεγαλύτεροι μετασταθείς, εξαιρετικά βραχύβιοι πυρήνες, όπως αυτός με Z = 116 και = 9 ( Z / = 46) ή αυτός με Z = 114 και = 98 ( Z / = 43.61). Το συμπέρασμα είναι ότι η απλοϊκή μας θεωρία παράγει αποτελέσματα κοντά στην πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι το άνω όριο αστάθειας λόγω άμεσης αυθόρμητης σχάσης είναι κοντά στο Α=300 και ότι δεν εξαρτάται μόνο από το λόγο Z / αλλά και από από άλλους παράγοντες όπως είναι π.χ. οι λεπτομέρειας των ενεργειακών σταθμών. Z / = 38 λόγω κβαντομηχνικού φαινομένου 7 Σχάση μπορεί να υπάρξει και κάτω του ορίου σήραγγας. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε μετασταθείς καταστάσεις με μη μηδενικό χρόνο ζωής, ενώ η άμεση σχάση σημαίνει ασταθείς καταστάσεις με μηδενικό χρόνο ζωής.

9 Πόση ενέργεια εκλύεται από τη σχάση του Ο τύπος 35 1/3 /3 35 U ; ΔΕ = 0, 67 Z / 4,68 δίνει ΔΕ= 184,1MeV ανά πυρήνα U έναντι 180,9MeV που είναι η πειραματική τιμή. Οι παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνουν την ενέργεια των 30,4MeV που εκλύεται στη συνέχεια λόγω ραδιενεργού διάσπασης των θραυσμάτων. Από αυτά τα 30,4MeV ένα μέρος ίσο με 1,6 ΜeV μένει στον αντιδραστήρα και προστίθεται στα 180,9 για να δώσει 35 συνολικά 0,5MeV ανά πυρήνα U, ενώ τα υπόλοιπα 8,8MeV είναι η ενέργεια των αντινετρίνων τα οποία την μεταφέρουν στο Σύμπαν. Για τη μέγιστη 1/3 ενέργεια Coulomb βρίσκουμε από τον τύπο Ec 0,1394 Z /, E c = 191,MeV, ενώ η πειραματική τιμή είναι 186,9MeV. Επομένως η 35 πειραματική τιμή για το ύψος του φράγματος δυναμικού στο U είναι περίπου 38 6MeV, ενώ η πειραματική τιμή για το U είναι κατά τι μεγαλύτερη (γύρω στο 6,MeV ) Γιατί το U είναι σχάσιμο ενώ το U δεν είναι; 35 Επειδή η αύξηση της ενέργειας του U με την ενσωμάτωση ενός νετρονίου 38 μηδενικής κινητικής ενέργειας υπερβαίνει το φράγμα δυναμικού, ενώ στο U δεν το υπερβαίνει. Είδαμε ότι στα ισότοπα του Ουρανίου υπάρχει ένα φράγμα δυναμικού της τάξεως των 6MeV που αποτρέπει την άμεση αυθόρμητη σχάση. Η τελευταία μπορεί να συμβεί μόνο μέσω του φαινομένου της σήραγγας και αυτό σπάνια λόγω του ότι η ανηγμένη μάζα των θραυσμάτων, m 56m p, είναι πολύ μεγάλη (για κάθε 50 εκατομμύρια διασπάσεις-α συμβαίνει κατά μέσο όρο μια μόνο αυθόρμητη σχάση). Όμως η σχάση μπορεί να γίνει άμεση αν στον πυρήνα, Z ενσωματωθεί ένα νετρόνιο. Ο νέος πυρήνας που θα προκύψει, + 1, Z θα έχει ενέργεια E * ( + 1, Z) ίση με EZ (, ) + ε, λόγω διατήρησης της ενέργειας, όπου ο αστερίσκος σημαίνει ότι νέος πυρήνας μπορεί να είναι σε διεγερμένη κατάσταση και ε είναι η κινητική ενέργεια του νετρονίου. Και από τα δύο μέλη της ισότητας έχει αφαιρεθεί η ενέργεια Nmpc + Zmpc ώστε να έχουμε τη σχέση δe E * ( + 1, Z ) E ( + 1, Z ) = E (, Z ) + ε E ( + 1, Z ) = BZ (, ) + ε + B ( + 1, Z). Χρησιμοποιώντας τη προσεγγιστική σχέση (8.5 ) που ισχύει για μεγάλα, B = 9, 45 0,008 + δ έχουμε ότι δ E = ε + 9,45 0,016 + δ( + 1) δ( ) Όταν η κινητική ενέργεια του νετρονίου είναι πρακτικά μηδέν 8, έχουμε δ E = 6,4 MeV για το U και 5,07 MeV για το U. Η διαφορά στο δ E 35 μεταξύ των δύο ισοτόπων οφείλεται κυρίως στο ότι για μονό (όπως το U ) 8 Όσο πιο μικρή η κινητική ενέργεια του νετρονίου τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ενσωμάτωσης στον πυρήνα. Γι αυτό το λόγο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες επιβραδύνουμε τα νετρόνια.

10 110 3/4 το + δ ( + 1) δ ( ) είναι θετικό και περίπου ίσο με 34/, ενώ για ζυγό 3/4 το + δ ( + 1) δ ( ) είναι αρνητικό και ίσο με 34/. Βλέπουμε λοιπόν ότι 35 το δ E είναι μεγαλύτερο από το φράγμα δυναμικού E B για το U και 35 επομένως ο πυρήνας U θα οδηγηθεί σε άμεση σχάση με την ενσωμάτωση ενός νετρονίου ακόμη και μηδενικής κινητικής ενέργειας, είναι δηλαδή εξ 39 ορισμού σχάσιμος, όπως σχάσιμοι είναι και οι μονοί τεχνητοί πυρήνες Pu και U. Αντίθετα το U δεν είναι σχάσιμο γιατί η ενσωμάτωση ενός νετρονίου μηδενικής κινητικής ενέργειας δεν του προσδίδει αρκετή ενέργεια ώστε να 38 ξεπεράσει το φράγμα δυναμικού. Για να υποστεί άμεση σχάση το U θα πρέπει το νετρόνιο που θα ενσωματωθεί να έχει κινητική ενέργεια τουλάχιστον ίση με 6, 5,07 1,1MeV, που είναι και η πειραματική τιμή. Αλλά και τότε το αμιγές 38 U δεν μπορεί να θεωρηθεί σχάσιμο γιατί η πιθανότητα ενσωμάτωσης ενός νετρονίου τόσο υψηλής κινητικής ενέργειας είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει σε αλυσωτή αντίδραση. 5. Γιατί τα θραύσματα της σχάσης μεγάλων πυρήνων είναι ραδιενεργά; Επειδή έχουν κληρονομήσει από το μητρικό πυρήνα το ποσοστό των νετρονίων (περίπου 61%) που του αναλογεί, ενώ για τα θραύσματα το ποσοστό των νετρονίων που ελαχιστοποιεί την ολική τους ενέργεια είναι χαμηλότερο γύρω στο 55% με 58% (βλέπε Σχ.8.). Άρα νετρόνια θα μετατραπούν σε πρωτόνια μέσω της διάσπασης -β, εκπέμποντας ηλεκτρόνια και αντινετρίνα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μετά τη διάσπαση-β ο πυρήνας είναι σε διεγερμένη κατάσταση και αποδιεγείρεται εκπέμποντας φωτόνιο υψηλής ενέργειας, δηλαδή ακτίνες γ. Οι συνέπειες της ραδιενέργειας οφείλονται στην εκπομπή ηλεκτρονίων και ακτίνων γ. 6. Πόσοι σταθεροί πυρήνες υπάρχουν με διαφορετικό Α; Αφού για κάθε υπάρχει μια τιμή του Z που ελαχιστοποιεί την ολική ενέργεια, είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί πυρήνες όσο είναι το μέγιστο που αντιστοιχεί σε σταθερό πυρήνα. Μία προφανής εξαίρεση σε αυτό το συμπέρασμα είναι η περίπτωση που το Z το οποίο ελαχιστοποιεί την ενέργεια να πέφτει ακριβώς στη μέση μεταξύ δύο διαδοχικών ακέραιων έτσι ώστε και οι δύο αυτοί ακέραιοι να δίνουν την ίδια συνολική ενέργεια. Αυτό συμβαίνει σε τέσσερις περιπτώσεις μονών πυρήνων (Γιατί δεν θα μπορούσε να συμβεί σε ζυγό πυρήνα;): = 87 και Z = 38 ή 37. = 113 και Z = 49 ή 48. = 115 και Ζ=50 ή 49. Α=13 και Ζ=51 ή 5. Όμως οι ζυγοί πυρήνες είναι αρκετά περισσότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση το επιχείρημα του Ζ που ελαχιστοποιεί την ολική ενέργεια. Για να δείτε το λόγο θεωρήστε τρεις ζυγούς πυρήνες με το ίδιο Α: (Ζ, Ν), (Ζ-1, Ν+1), (Ζ-, Ν+) και με το Ζ ζυγό. Υποθέστε ακόμη ότι ο πυρήνας (Ζ, Ν) έχει τη μικρότερη ενέργεια ανάμεσα στους τρεις. Λόγω του όρου δ είναι δυνατόν ο μονός/μονός πυρήνας (Ζ-1, Ν+1) να έχει τη μεγαλύτερη ενέργεια και από τους τρεις. Αυτό όμως καθιστά τον πυρήνα (Ζ-, Ν+) σταθερό, γιατί η μετάβασή του στον πυρήνα (Ζ, Ν) μέσω δύο διαδοχικών διασπάσεων-β είναι απαγορευμένη αφού περνάει από τον υψηλότερης ενέργειας πυρήνα (Ζ-1, Ν+1), εκτός εάν μια ταυτόχρονη διπλή διάσπαση-β είναι εφικτή. Έτσι για το ίδιο ζυγό Α είναι δυνατό να έχουμε δύο ή και τρεις σταθερούς ζυγούς/ζυγούς πυρήνες.

11 111 Το αποτέλεσμα είναι ότι ο συνολικός αριθμός σταθερών πυρήνων που αντιστοιχεί σε τιμές του Α από 1 έως 08 και τιμές του Ζ από 1 έως 8 (με εξαίρεση τους τεχνητούς ραδιενεργούς πυρήνες Ζ=43 (Tc) και Ζ=61 (Pm) ) είναι περίπου 70. (a) d d d E (b) EB ΔΕ EC 0 di Σχ.8.4. (α) Η σχάση ενός πυρήνα ακολουθεί το στάδιο της επιμήκυνσης, της ανάπτυξης ενός «λαιμού» και τέλος αυτό του διαχωρισμού συνήθως σε δύο θυγατρικούς πυρήνες με τον μικρότερο να έχει Α γύρω στο 95 και τον μεγαλύτερο να έχει Α γύρω στο 140 (Βλ. Eisberg and Resnick, Quantum Physics of toms, Molecules, Solids, Nuclei, and Particles, J. Wiley, New York, 1974, p. 654). (β) Η μεταβολή της ενέργειας ενός σχάσιμου πυρήνα ως συνάρτησης της απόστασης d, όπως προσδιορίζεται από το (α) d Για πιο λεπτομερείς απαντήσεις βλ. το βιβλίο, H Φυσική Σήμερα Τόμος ΙΙ, σελ , καθώς και το βιβλιο του Leighton, Principles of Modern Physics, McGraw-Hill, New York (1959).

12 11 Επίλεκτα προβλήματα 1. Το Ουράνιο 38 έχει χρόνο υποδιπλασιασμού ίσο με 4, έτη. Πόσες διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο (δηλαδή πόσα Bequerel) συμβαίνουν σ ένα γραμμάριο Ουρανίου 38; Γιατί το Ουράνιο είναι ραδιενεργό; Ποια είναι η ηλεκτρονική δομή του ατόμου του Ουρανίου; Από πόσα νετρόνια και από πόσα πρωτόνια αποτελείται ο πυρήνας του Ουρανίου 38; Το Ουράνιο 38 έπειτα από μια σειρά α- και β - διασπάσεων (εκπέμποντας συνολικά 8α και 6β - σωμάτια) καταλήγει σε μόλυβδο 06. Πόση ενέργεια απελευθερώνεται συνολικά ανά διάσπαση Ουρανίου 38 μέχρι να καταλήξει στο Pb-06; (Δίνεται ότι η διαφορά Mc muc είναι 116,6 MeV, 36,15 MeV και 3,607 MeV για το U-38, το Pb-06 και το Ηe-4 αντιστοίχως). Σε τι διαφέρει το U-35 από το Ουράνιο 38; Ποια είναι η περιεκτικότητα του φυσικού Ουρανίου σε U-38 και U-35; Τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο (Depleted Uranium, DU); Πως επιτυγχάνεται; Με φυσικές ή χημικές μεθόδους ; Με ποιες;. Γιατί τα ραδιενεργά κατάλοιπα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σχάσεως εκπέμπουν ακτινοβολία β (δηλαδή ηλεκτρόνια;). 3. Γιατί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν κάποιο υλικό ως επιβραδυντή; Γιατί το βαρύ ύδωρ είναι ο προτιμότερος επιβραδυντής (αγνοώντας το κόστος); 4. Ποια πυρηνική αντίδραση αποτελεί το πρώτο βήμα στη θερμοπυρηνική σύντηξη του υδρογόνου προς ήλιο (κύκλος καύσης pp) και ποια η σημασία της; Ποια χαρακτηριστική θερμοκρασία απαιτείται για την έναρξη της καύσης του κύκλου pp; Ποιος είναι ο ρυθμός καύσης υδρογόνου προς ήλιο στο εσωτερικό του Ήλιου (σε τόνους/sec); 5. Ένα ελεύθερο νετρόνιο διασπάται σύμφωνα με την εξώθερμη αντίδραση, n p+ e+ν e + 0,78MeV. Γιατί όλα τα νετρόνια κάθε πυρήνα δεν μετατρέπονται σε πρωτόνια; 6. Η ενέργεια συνδέσεως ενός πυρήνα είναι περίπου 8 MeV ανά νουκλεόνιο. Γιατί είναι τόσο μεγάλη; 7. Η κατανομή του μαζικού αριθμού των θραυσμάτων της σχάσης που οφείλεται σε ενσωμάτωση νετρονίου εξαρτάται από την ενέργεια του νετρονίου. Σ ένα πυρηνικό αντιδραστήρα παρουσιάζει δύο μέγιστα για Α=9 και Α=140 και ένα έντονο ελάχιστο στο μέσο (Α=116). Αντίθετα στην περίπτωση πυρηνικών όπλων και τα μέγιστα και το ελάχιστο είναι «στρογγυλεμένα» μέχρι σημείου να είναι δυσδιάκριτα. Έχετε κάποια εξήγηση; 4 8. Γιατί το He είναι τόσο έξω από τη συνεχή καμπύλη του Σχ. 7; Το φυσικό ουράνιο αποτελείται από U σε ποσοστό 99,3% και από U 9 σε ποσοστό 0,7%. Οι αντίστοιχοι χρόνοι ημισείας ζωής είναι 4,51 10 έτη 8 και 7,1 10 έτη. Δώστε κάποια όρια για την ηλικία του Σύμπαντος και για την ηλικία του πλανητικού μας συστήματος.

AΠO ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ & ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ

AΠO ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ & ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ AΠO ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ & ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ Στο βιβλίο «Από τα κουάρκ μέχρι το Σύμπαν» το παραπάνω θέμα είναι το αντικείμενο του 8 ου κεφαλαίου, σελ. 113-126. Σε ό,τι ακολουθεί η ύλη του 8 ου κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11-12: Ασκήσεις στην Πυρηνική Φυσική

Διάλεξη 11-12: Ασκήσεις στην Πυρηνική Φυσική Διάλεξη -: Ασκήσεις στην Πυρηνική Φυσική ) Υπολογισμός ενέργειας σύνδεσης ανά νουκλεόνιo για 56 Fe από τον πίνακα ατομικών μαζών και σύμφωνα με το πρότυπο της υγρής σταγόνας. (Ατομικές μάζες: M( 56 F)=55.934939,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Ενέργεια σύνδεσης και πυρηνικά πρότυπα

Διάλεξη 3: Ενέργεια σύνδεσης και πυρηνικά πρότυπα Διάλεξη 3: Ενέργεια σύνδεσης και πυρηνικά πρότυπα Ενέργεια σύνδεσης Η συνολική μάζα ενός σταθερού πυρήνα είναι πάντοτε μικρότερη από αυτή των συστατικών του. Ως παράδειγμα μπορούμε να θεωρήσουμε έναν πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

Σχάση. X (x, y i ) Y 1, Y 2 1.1

Σχάση. X (x, y i ) Y 1, Y 2 1.1 Σχάση Το 1934 ο Fermi βομβάρδισε Θόριο και Ουράνιο με νετρόνια και βρήκε ότι οι παραγόμενοι πυρήνες ήταν ραδιενεργοί. Οι χρόνοι ημισείας ζωής αυτών των νουκλιδίων δεν μπορούσε να αποδοθούν σε κανένα ραδιενεργό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 8: Πυρηνική ενέργεια από αντιδράσεις σχάσης. Πυρηνική σύντηξη

Διάλεξη 8: Πυρηνική ενέργεια από αντιδράσεις σχάσης. Πυρηνική σύντηξη Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /04/6 Διάλεξη 8: Πυρηνική ενέργεια από αντιδράσεις σχάσης. Πυρηνική σύντηξη Πυρηνική ενέργεια O άνθρωπος εδώ και δεκαετίες θέλησε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιδιότητες των πυρήνων

1. Ιδιότητες των πυρήνων . Ιδιότητες των πυρήνων To πρότυπο του Rutherford για το άτομο είναι όμοιο με αυτό του ηλιακού μας συστήματος. Το άτομο είναι σχεδόν άδειο στο εσωτερικό του. Ο πυρήνας ενός ατόμου μπορεί να θεωρηθεί σαν

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: Αλληλεπιδράσεις νετρονίων & πυρηνική σχάση

Διάλεξη 7: Αλληλεπιδράσεις νετρονίων & πυρηνική σχάση Διάλεξη 7: Αλληλεπιδράσεις νετρονίων & πυρηνική σχάση Αλληλεπιδράσεις νετρονίων Το νετρόνιο ως αφόρτιστο νουκλεόνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πυρηνική φυσική και στην κατανόηση των πυρηνικών αλληλεπιδράσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια

Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια Κ. Ν. Παπανικόλας, Ε. Στυλιάρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011 Περιεχόμενα Ενέργεια κατά την α-διάσπαση Θεωρία της α-διάσπασης Χρόνοι

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5: Αποδιέγερσεις α και β

Διάλεξη 5: Αποδιέγερσεις α και β Σύγχρονη Φυσική - 206: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 05/04/6 Διάλεξη 5: Αποδιέγερσεις α και β Αποδιέγερση α Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως κατά την αποδιέγερση α ένας πυρήνας μεταπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις #2 Μέγεθος και Μάζα πυρήνα. Ενέργεια σύνδεσης και το Q μιάς αντίδρασης. Κοιλάδα σταθερότητας.

Ασκήσεις #2 Μέγεθος και Μάζα πυρήνα. Ενέργεια σύνδεσης και το Q μιάς αντίδρασης. Κοιλάδα σταθερότητας. Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2018-19) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Ασκήσεις #2 Μέγεθος και Μάζα πυρήνα. Ενέργεια σύνδεσης και το Q μιάς αντίδρασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A Ένα ισότοπο, το οποίο συµβολίζουµε µε Z X, έχει ατοµικό αριθµό Ζ και µαζικό αριθµό Α. Ο πυρήνας του ισοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πυρήνας του Ατόμου

Ο Πυρήνας του Ατόμου 1 Σκοποί: Ο Πυρήνας του Ατόμου 15/06/12 I. Να δώσει μία εισαγωγική περιγραφή του πυρήνα του ατόμου, και της ενέργειας που μπορεί να έχει ένα σωματίδιο για να παραμείνει δέσμιο μέσα στον πυρήνα. II. III.

Διαβάστε περισσότερα

Aσκήσεις. Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο

Aσκήσεις. Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο Aσκήσεις Δήμος Σαμψωνίδης ( 26-11- 2014) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο 1 Ασκηση 2: Σχάση ουρανίου- 235 ( 235 U) Άσκηση 2: a) Πόση ενέργεια εκλύεται κατά την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική Επιλογής. Τα νετρόνια κατανέμονται ως εξής;

Πυρηνική Επιλογής. Τα νετρόνια κατανέμονται ως εξής; Πυρηνική Επιλογής 1. Ποιος είναι ο σχετικός προσανατολισμός των σπιν που ευνοεί τη συνδεδεμένη κατάσταση μεταξύ p και n; Η μαγνητική ροπή του πρωτονίου είναι περί τις 2.7 πυρηνικές μαγνητόνες, ενώ του

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16 Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /04/6 Διάλεξη 0: Πυρηνοσύνθεση Εισαγωγή Ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες κλάδους της πυρηνικής φυσικής είναι ο τομέας της πυρηνικής

Διαβάστε περισσότερα

α - διάσπαση Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο

α - διάσπαση Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο α - διάσπαση Δήμος Σαμψωνίδης (11-11- 2014) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο α - διάσπαση α- διάσπαση: M(A,Z) M(A- 4, Z- 2) + α + Q ( Μητρικός Θυγατρκός + α + Q )

Διαβάστε περισσότερα

Ξ. Ασλάνογλου Τμήμα Φυσικής Ακαδ. Έτος ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

Ξ. Ασλάνογλου Τμήμα Φυσικής Ακαδ. Έτος ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ξ. Ασλάνογλου Τμήμα Φυσικής Ακαδ. Έτος 2016-17 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Το Δυναμικό του Πυρήνα Πυρηνικές δυνάμεις: Πολύ ισχυρές ελκτικές, μικρής εμβέλειας, σε μικρές αποστάσεις γίνονται απωστικές (Δυναμικό τοίχου)

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4 α) QUIZ στην τάξη β) Κοιλάδα β-σταθερότητας γ) Άλφα διάσπαση δ) Σχάση και σύντηξη

Μάθημα 4 α) QUIZ στην τάξη β) Κοιλάδα β-σταθερότητας γ) Άλφα διάσπαση δ) Σχάση και σύντηξη Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2011-12) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 4 α) QUIZ στην τάξη β) Κοιλάδα β-σταθερότητας γ) Άλφα διάσπαση δ) Σχάση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο λαµπτήρας φθορισµού:

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνικές διασπάσεις. Δήμος Σαμψωνίδης (19-11- 2010) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο

Πυρηνικές διασπάσεις. Δήμος Σαμψωνίδης (19-11- 2010) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο Πυρηνικές διασπάσεις Δήμος Σαμψωνίδης (19-11- 2010) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο Ενέργεια σύνδεσης & Κοιλάδα σταθερότητας (επανάληψη) Πυρηνικές διασπάσεις Ραδιενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ο π υ π ρή ρ να ή ς να τ ο τ υ ο ατόµου

Ο Ο π υ π ρή ρ να ή ς να τ ο τ υ ο ατόµου Ο πυρήνας του ατόµου Το 1896 ο Henri Becquerel παρατήρησε ότι ένα ορυκτό που περιείχε ουράνιο εξέπεµπε αόρατη ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή ήταν εξαιρετικά διεισδυτική, διαπερνούσε το µαύρο χαρτί - περιτύλιγµα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε το πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου. Μάθημα 7

Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου. Μάθημα 7 Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο 2016-17 Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 7 α) Άλφα διάσπαση β) Σχάση και σύντηξη Πετρίδου Χαρά Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 6 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 6 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την

Διαβάστε περισσότερα

Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου. Μάθημα 8

Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου. Μάθημα 8 Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο 2016-17 Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 8 α) Άλφα διάσπαση β) Σχάση και σύντηξη Πετρίδου Χαρά Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

β διάσπαση II Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο

β διάσπαση II Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο β διάσπαση II Δήμος Σαμψωνίδης (28-11- 2018) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο 1 Spin και πάριτυ ενός πυρήνα (J και πάριτυ: J p ) Σπιν πυρήνα, J = ολικό τροχιακό σπίν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΛΕΞΗ 4: Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ. ιδάσκων Ευθύµιος Τάγαρης Φυσικός, ρ Περιβαλλοντικών Επιστηµών. ρ Ευθύµιος Α. Τάγαρης

ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΛΕΞΗ 4: Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ. ιδάσκων Ευθύµιος Τάγαρης Φυσικός, ρ Περιβαλλοντικών Επιστηµών. ρ Ευθύµιος Α. Τάγαρης ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΛΕΞΗ 4: Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ιδάσκων Ευθύµιος Τάγαρης Φυσικός, ρ Περιβαλλοντικών Επιστηµών Σταθερότητα πυρήνων Αριθµός πρωτονίων και νετρονίων Αριθµός νετρονίων (Ν) 20 Σταθεροί πυρήνες Ν=Ζ 20 Αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

Niels Bohr ( ) ΘΕΜΑ Α

Niels Bohr ( ) ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Niels Bohr (885-962) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις -, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

Το µοντέλο της υγρής σταγόνας

Το µοντέλο της υγρής σταγόνας Μ.Ζαµάνη 4-11-2010 Το µοντέλο της υγρής σταγόνας Για την ερµηνεία του φαινοµένου της σχάσης θεωρήθηκε ότι ένας πυρήνας που σχάζεται µοιάζει µε σταγόνα υγρού, ασυµπίεστη και οµοιόµορφα φορτισµένη. Η παροµοίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ.

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ. Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Ραδιενέργεια 1896: Ανακάλυψη από τον Henry Becquerel (βραβείο Nobel 1903)

Διαβάστε περισσότερα

β διάσπαση II Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο

β διάσπαση II Δήμος Σαμψωνίδης ( ) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο β διάσπαση II Δήμος Σαμψωνίδης (30-11- 2016) Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής & Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων 5 ο Εξάμηνο 1 Fermi- Kurie plot (μάζα ν) Διάγραμμα της ρίζας του αριθμού των σωματίων β με ορμή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 05 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4 α) Άλφα διάσπαση β) Σχάση και σύντηξη

Μάθημα 4 α) Άλφα διάσπαση β) Σχάση και σύντηξη Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2013-14) Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 4 α) Άλφα διάσπαση β) Σχάση και σύντηξη Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Υπό Γεωργίου Κολλίντζα

Υπό Γεωργίου Κολλίντζα ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ (ΒΑΣΙΚΟ+ΣΥΝΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ) ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Υπό

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις #1 επιστροφή 11/11/2011

Ασκήσεις #1 επιστροφή 11/11/2011 Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2011-12) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Ασκήσεις #1 επιστροφή 11/11/2011 Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις #1 επιστροφή 11/11/2011

Ασκήσεις #1 επιστροφή 11/11/2011 Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2011-12) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Ασκήσεις #1 επιστροφή 11/11/2011 Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.1

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.1 Πυρηνική Τεχνολογία - ΣΕΜΦΕ Κ ε φ ά λ α ι ο 2 ο Π α ρ ο υ σ ί α σ η 2. 1 1 Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.1 1. Αρχή Λειτουργίας των ΠΑΙ : Η Σχάση 2. Πυρηνική Ηλεκτροπαραγωγή ΠΗΣ 3. Πυρηνικά Υλικά και Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

α) Θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Bohr καθώς για την ενέργεια δίνει καλά αποτελέσματα:

α) Θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Bohr καθώς για την ενέργεια δίνει καλά αποτελέσματα: Ιατρική Φυσική ΑΡΝΟΣ-2257 Δ1 α) Θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Bohr καθώς για την ενέργεια δίνει καλά αποτελέσματα: E 3 E 2 =h f E n =E 1 /n 2 E 1 = 13.6eV c=λf hc λ= 1.89 1.6 10 19=656.886nm Εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) Επανάληψη μέσω ασκήσεων #2: Κοιλάδα σταθερότητας, ενέργεια σύνδεσης, φράγμα Coulomb

Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) Επανάληψη μέσω ασκήσεων #2: Κοιλάδα σταθερότητας, ενέργεια σύνδεσης, φράγμα Coulomb Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) Επανάληψη μέσω ασκήσεων #2: Κοιλάδα σταθερότητας, ενέργεια σύνδεσης, φράγμα Coulomb Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πυρηνική & Στοιχειώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα µε την ηλεκτροµαγνητική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή 13 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1. ύο µονοχρωµατικές ακτινοβολίες Α και Β µε µήκη κύµατος στο κενό

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Σ. Ε. Τζαμαρίας. Μάθημα 7 α-διάσπαση

Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Σ. Ε. Τζαμαρίας. Μάθημα 7 α-διάσπαση Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2015-16) Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Σ. Ε. Τζαμαρίας Μάθημα 7 α-διάσπαση Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πυρηνική

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) α-διάσπαση

Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) α-διάσπαση Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) α-διάσπαση Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πυρηνική & Στοιχειώδη Ι, Αριστοτέλειο Παν. Θ/νίκης, 9 Νοεμβρίου 2010 Από το βιβλίο σας:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 α) QUIZ στην τάξη β) Σχάση και σύντηξη γ) Πρώτο σετ ασκήσεων δ) β-διάσπαση (μέρος Α')

Μάθημα 5 α) QUIZ στην τάξη β) Σχάση και σύντηξη γ) Πρώτο σετ ασκήσεων δ) β-διάσπαση (μέρος Α') Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2011-12) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 5 α) QUIZ στην τάξη β) Σχάση και σύντηξη γ) Πρώτο σετ ασκήσεων δ) β-διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ & ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ Ν. Γιόκαρης,, (Κ.Ν.( Παπανικόλας) & Ε. Στυλιάρης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ,, 2016 Φλοιώδης Δομή των Πυρήνων Η σύζευξη Spin Τροχιάς (L S)( Διέγερση και Αποδιέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο Φως Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο του φωτός πρέπει: Να γνωρίζει πως εξελίχθηκε ιστορικά η έννοια του φωτός και ποια είναι η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ημιτελείς προτάσεις 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Όρια καταστατικής εξίσωσης ιδανικού αερίου 2. Αποκλίσεις των Ιδιοτήτων των πραγματικών αερίων από τους Νόμους

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16 Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /0/6 Διάλεξη 9: Αντιδραστήρες σύντηξης Αντιδραστήρες σύντηξης Δεδομένου ότι η πυρηνική σύντηξη αποτελεί μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 0 ΜΑΪΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 009 Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6 Μοντέλο σταγόνας: Hμιεμπειρικός τύπος μάζας (ή τύπος του Weitzecker). Κοιλάδα β-σταθερότητας

Μάθημα 6 Μοντέλο σταγόνας: Hμιεμπειρικός τύπος μάζας (ή τύπος του Weitzecker). Κοιλάδα β-σταθερότητας Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2017-18) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 6 Μοντέλο σταγόνας: Hμιεμπειρικός τύπος μάζας (ή τύπος του Weitzecker). Κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 o ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Πετρίδου Χαρά Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου

γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Πετρίδου Χαρά Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου γ-διάσπαση Διάλεξη 17η Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου 1 Τι θα μάθουμε σήμερα 2 Τι είναι η γ-διάσπαση γ-αποδιέγερση ηλεκτρόνια εσωτερικών μετατροπών εσωτερική δημιουργία ζεύγους (e + e - ) Πως προκύπτει?

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ Θέµα 1 ο 1. Σύµφωνα µε το πρότυπο του Bohr για το άτοµο του υδρογόνου: α) το ηλεκτρόνιο εκπέµπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Πυρηνική αντίδραση ονομάζεται η διαδικασία μετατροπής της δομής των πυρήνων των ατόμων ενός στοιχείου κατά το βομβαρδισμό τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ - ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ - ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ - ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η γέννηση της πυρηνικής φυσικής έγινε το 1896, με την ανακάλυψη της ραδιενέργειας από τον Becquerel και την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6: Φυσική Ραδιενέργεια και πυρηνικές αντιδράσεις

Διάλεξη 6: Φυσική Ραδιενέργεια και πυρηνικές αντιδράσεις Διάλεξη 6: Φυσική Ραδιενέργεια και πυρηνικές αντιδράσεις Φυσική Ραδιενέργεια Οι ραδιενεργοί πυρήνες ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες. Αυτούς που υπήρχαν και υπάρχουν στην φύση πριν από την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ενέργεια σύνδεσης των νουκλεονίων χαρακτηρίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά:

Η ενέργεια σύνδεσης των νουκλεονίων χαρακτηρίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ-ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ Ημι-εμπειρικός τύπος μάζας Η ενέργεια σύνδεσης των νουκλεονίων χαρακτηρίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά: 1. περιέχει «ζευγαρωμένες ενέργειες» των νουκλεονίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2010 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2010 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΙ ΕΙΣ 007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜ 1o Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η υπέρυθρη ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σχετικά µε τις ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ 004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

i. 3 ii. 4 iii. 16 Ε 1 = -13,6 ev. 1MeV= 1, J.

i. 3 ii. 4 iii. 16 Ε 1 = -13,6 ev. 1MeV= 1, J. ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

ν ( U-235) = 2.44, α (U-235) = 0.175

ν ( U-235) = 2.44, α (U-235) = 0.175 Ασκήσεις Ακ. Έτους 2016 17 (συλλογή από τις ασκήσεις που επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 10 24 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2: Πυρηνική Σταθερότητα, σπιν & μαγνητική ροπή

Διάλεξη 2: Πυρηνική Σταθερότητα, σπιν & μαγνητική ροπή Διάλεξη 2: Πυρηνική Σταθερότητα, σπιν & μαγνητική ροπή Πυρηνική Σταθερότητα Ο πυρήνας αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα σε έναν πάρα πολύ μικρό χώρο. Εύκολα καταλαβαίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 7 Απριλίου 201 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ  ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 7 MAΪΟΥ 200 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 13.3: ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΑΖΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

ΚΕΦ. 13.3: ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΑΖΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΚΕΦ. 13.3: ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΑΖΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΣΕΛ. 6 έως 3 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΣ. 3 Ο VIDEO, 0/1/013 Ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός νουκλεονίων που εμφανίζεται σε ενεργά άστρα είναι 59 και,510.

Διαβάστε περισσότερα

2015 ii. iii. 8 ii. iii. 9

2015 ii. iii. 8 ii. iii. 9 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την ηµιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1 Η υπέρυθρη ακτινοβολία α συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Μάζα των πυρήνων. Α. Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής

Μάζα των πυρήνων. Α. Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής Μάζα των πυρήνων Α. Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής Μονάδα για τη μέτρηση των πυρηνικών μαζών u : είναι η μονάδα ατομικής μάζας (atomic mass unit) εν συντομία amu. Ορίζεται ότι η μάζα του ατόμου 1 C (μαζί

Διαβάστε περισσότερα

Η κοιλάδα σταθερότητας των πυρήνων

Η κοιλάδα σταθερότητας των πυρήνων Η κοιλάδα σταθερότητας των πυρήνων Σταθερότητα των πυρήνων Όσο μεγαλύτερη η ενέργεια σύνδεσης ανά νουκλεόνιο δηλαδή όσο χαμηλότερη η μάζα του πυρήνα για δεδομένο Α τόσο πιο σταθερός ο πυρήνας. Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Τάσος Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Τάσος Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Τάσος Λιόλιος Μάθημα Πυρηνικής Φυσικής REF: Σ. Δεδούσης, Μ.Ζαμάνη, Δ.Σαμψωνίδης Σημειώσεις Πυρηνικής Φυσικής Πυρηνικά μοντέλα Βασικός σκοπός της Πυρηνικής Φυσικής είναι η περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) Eπανάληψη μέσω ασκήσεων #1 μέγεθος πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, η μάζα ως μορφή ενέργειας

Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) Eπανάληψη μέσω ασκήσεων #1 μέγεθος πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, η μάζα ως μορφή ενέργειας Πυρηνική και Στοιχειώδη Ι (5ου εξαμήνου) Eπανάληψη μέσω ασκήσεων #1 μέγεθος πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, η μάζα ως μορφή ενέργειας Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πυρηνική &

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΙΕΓΕΡΣΗ (ΔΙΑΣΠΑΣΗ)

ΑΠΟΔΙΕΓΕΡΣΗ (ΔΙΑΣΠΑΣΗ) ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ6932 946778 ΑΠΟΔΙΕΓΕΡΣΗ (ΔΙΑΣΠΑΣΗ) β Η αποδιέγερση β, κατά την οποία έχουμε μεταστοιχείωση (αλλαγή ατομικού αριθμού Ζ Ζ ± 1) με ταυτόχρονη εκπομπή ηλεκτρονίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Φυσικών της Ώθησης ΘΕΜΑ A ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 Παρασκευή, 0 Μαΐου 0 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται Ασκήσεις Ακ. Έτους 2015 16 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 10 24 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται με τον μαζικό αριθμό σε g

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 15 β-διάσπαση B' μέρος (διατήρηση σπίν, επιτρεπτές και απαγορευμένες

Μάθημα 15 β-διάσπαση B' μέρος (διατήρηση σπίν, επιτρεπτές και απαγορευμένες Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2017-18) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 15 β-διάσπαση B' μέρος (διατήρηση σπίν, επιτρεπτές και απαγορευμένες διασπάσεις)

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Ραδιενέργεια

Διάλεξη 4: Ραδιενέργεια Σύγχρονη Φυσική - 216: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 4/4/16 Διάλεξη 4: Ραδιενέργεια Βασικοί τρόποι αποδιέγερσης Όπως γνωρίζουμε στην φύση υπάρχουν σταθερές πυρηνικές καταστάσεις αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 0 ΜΑΪΟΥ 05 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α-Α4

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια Θεόδωρος Μερτζιμέκης, July 15, Προβλήματα διαλέξεων

Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια Θεόδωρος Μερτζιμέκης, July 15, Προβλήματα διαλέξεων Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια Θεόδωρος Μερτζιμέκης, July 15, 2015 Προβλήματα διαλέξεων Τα προβλήματα και οι συνοδευτικές λύσεις που ακολουθούν έχουν διδαχθεί στο μάθημα κορμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φυσικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φυσικών της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Ομάδα Φυσικών της Ώθησης 1 Τετάρτη, 20 Μα ου 2015 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 00 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία συμπληρώνει σωστά την

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 0 ΜΑΪΟΥ 013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις

Μάθημα 5 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο 2018-19 Τμήμα T3: Χ. Πετρίδου Μάθημα 5 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Απριλίου 01 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα