Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

Transcript

1 1 Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ www. netschoolbook.gr Γιακουμάτου Τερέζα

2 Τι είναι το Ισλάμ 2 Το Ισλάμ είναι η νεότερη μονοθεϊστική θρησκεία, (οι άλλες δύο είναι ο ιουδαϊσμός και ο χριστιανισμός) Διαμορφώθηκε με το κήρυγμα και τη δράση του Προφήτη Μωάμεθ στις αρχές του 7ου αιώνα. Σύμβολο του Ισλάμ: Η λέξη «Ο Θεός» ("Αλλάχου") γραμμένη στην αραβική γραφή

3 Η λέξη Ισλάμ 3 Η αραβική λέξη «ισλάμ» (αραβικά: Θεό» ( σημαίνει «υποταγή στον إسالم και εκείνοι που αποδέχονται τη στάση υπακοής, εξάρτησης και αφοσίωσης στον Θεό ονομάζονται μουσλίμ (muslim), που σημαίνει «υποταγμένος στον Ύψιστο».

4 Μωάμεθ 4 Ο Μωάμεθ ή Μουχάμμαντ,{ محمد θεωρείται από τους Μουσουλμάνους ότι υπήρξε ο τελευταίος προφήτης ο οποίος στάλθηκε για να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα με το άγγελμα του Ισλάμ. Σύμφωνα με το Ιερό Κοράνιο, ο Μωάμεθ είναι «Προφήτης» και «Απόστολος του Θεού», «ο τελευταίος αγγελιοφόρος» του Θεού ο οποίος στάλθηκε για να αποσαφηνίσει τις Γραφές στους πιστούς. (Κοράνιο 2:101 5: :32, 33)

5 Μωάμεθ 5 Ανήσυχη θρησκευτική φύση ο Μωάμεθ, φιλοσοφούσε πάνω σε προβλήματα της ζωής, της κοινωνίας, της αδικίας, της τελικής παγκόσμιας κρίσης και συχνά αποζητούσε τη μοναξιά των πολλών σπηλαίων στα όρη κοντά στην πόλη του, όπου καθόταν βυθισμένος σε περισυλλογή. Στο σπήλαιο του Χίρα, ο Μωάμεθ, σε ηλικία 40 ετών (610 μ.χ.), οραματίσθηκε τον άγγελο Γαβριήλ, που τον βεβαίωσε ότι θα ήταν "ο απεσταλμένος του Θεού". Στη συνέχεια, τον διέταζε να "απαγγείλει" κι έτσι άρχισε σταδιακά η αποκάλυψη του Κορανίου.

6 Κοράνι 6 Το Κοράνιο (στα αραβικά: (أ ل ق رآن είναι το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά "Απαγγελία" και ονομάζεται συχνά "αλ Κουράν αλ Καρίμ", δηλαδή το Ευγενές Κοράνιο. Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Κοράνιο είναι ο λόγος του Θεού, η καταγραφή της αποκάλυψής του στο ανθρώπινο γένος, έτσι όπως μεταδόθηκε στον προφήτη Μωάμεθ σε μια περίοδο 23 ετών από τον άγγελο Τζιμπριήλ (Γαβριήλ).

7 Μέκκα 7 Η Μέκκα ή Μακά (πλήρες όνομα, Μακά αλ Μουκαραμά, στην αραβική, مكة المكرمة )αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ). Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα στη Μέκκα. Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε στη Μέκκα. Πιστεύεται ότι μέρος του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων, του Κορανίου, δόθηκε από τον Θεό στον προφήτη Μωάμεθ το 610 Κ.Χ. στη Μέκκα.

8 8 Μέκκα

9 Το τέμενος του μαύρου λίθου Κάαμπα 9 Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο των προσευχών. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν την ιδιότητα του Χατζ

10 Τζαμί 10 Το τζαμί, στα αραβικά: مسجد ) μαστζίντ), είναι ο τόπος λατρείας των Μουσουλμάνων. Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα της Μέκκας. Από το τζαμί γίνεται πρόσκληση (αντάν) πέντε φορές την ημέρα, για να υπενθυμίσει στους πιστούς ότι έφτασε η ώρα της προσευχής. Αποχή από κάθε απεικόνιση έμψυχων όντων και η διακόσμηση είναι αποκλειστικά φυτική ή επιγραφική

11 Γέννηση ισλαμικής θρησκείας 11 Η Ισλαμική χρονολόγηση ξεκινά το 622 Εγίρα Ο Μωάμεθ μεταβαίνει από τη Μέκκα στη Μεδίνα 8 ος 9 ος αι. Από Γιβραλτάρ έως Ινδό & Ώξο ποταμό Καταλαμβάνουν Ιράκ Ιράν Αποσπούν από βυζαντινή αυτοκρατορία την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Αίγυπτο. Κυριεύουν την Ιβηρική χερσόνησο

12 12 Η εξάπλωση του Ισλάμ

13 Ισλαμική τέχνη 13 Δεν είναι θρησκευτική τέχνη Η ισλαμική θρησκεία δεν προϋποθέτει για τη λατρεία της τη χρήση λειτουργικών σκευών και αντικειμένων Οι Μουσουλμάνοι δεν χρειάζονται εικόνες, αγάλματα ή λατρευτικά σκεύη Τα περισσότερα έργα ανήκουν στην κοσμική τέχνη

14 Χαρακτηριστικά ισλαμικής τέχνης 14 Πολυτέλεια Τάση για ολοκληρωτική κάλυψη της επιφάνειας με διακόσμηση Δέχεται επιδράσεις από προγενέστερους και σύγχρονους πολιτισμούς (Βυζάντιο, Πέρσες, Κόπτες) 7 ος αι. μόνιμες εγκαταστάσεις ενιαίο ύφος

15 Αρχιτεκτονική 15 Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τη μεγαλοφυΐα τους

16 16 Cordoba Granada, Ισπανία

17 Τρούλοι 17 Dome of the Rock Murqana - Lotfollah Mosque, Isfahan Westminster Abbey, London

18 Ναός των βράχων Al Kuds (Jerusalem) Εντυπωσιακά μωσαϊκά 18

19 Το τζαμί Sulayman Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Αρχιτέκτονας ο Sinan, (c.1557) 19

20 Taj Mahal Agra, India Το μαυσωλείο αυτό ανήγειρε ο Μογγόλος Αυτοκράτορας (Σάχης) Τζαχάν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια. 20

21 Αραβούργημα 21 Κύρια χαρακτηριστικά της Ισλαμικής τέχνης είναι το φυτικό και το γεωμετρικό κόσμημα που εμφανίζονται μεμονωμένα ή συνδυάζονται δημιουργώντας πολύπλοκες σχηματοποιημένες συνθέσεις, γνωστές ως αραβούργημα. Στην ώριμη μορφή του, το αραβούργημα χαρακτηρίζεται από ρυθμική και συμμετρική επανάληψη ως προς έναν άξονα.

22 Καλλιγραφία 22 Η καλλιγραφία ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ισλαμική τέχνη κάθε εποχής. Ιδιαίτερη σημασία και ιερότητα, επειδή ακριβώς είναι η γλώσσα του Κορανίου Αποδίδει εικαστικά και ουσιαστικά το λόγο του θεού Υποκαθιστά τις θρησκευτικές παραστάσεις Εικονογράφηση βιβλίων

23 Μορφές καλλιγραφίας 23 Στους πρώτους αιώνες η κύρια μορφή καλλιγραφίας ήταν η κουφική, μια γωνιώδης γραφή με ευδιάκριτες οριζόντιες και κάθετες κεραίες γραμμάτων, που έλαβε το όνομά της από την πόλη Κούφα του Ιράκ. Τον 9ο αι. εμφανίζεται παράλληλα η φυλλόμορφη κουφική γραφή, στην οποία τα γράμματα αποκτούν φυλλοειδείς απολήξεις και εναρμονίζονται με το φυτικό διάκοσμο.

24 Κοσμική εικονογραφία 24 Σκηνές της καθημερινής ζωής της άρχουσας τάξης που περιλάμβανε πολυτελή συμπόσια με μουσική και χορό, κυνήγι άγριων ζώων και αθλητικές δραστηριότητες, όπως το πόλο με άλογα. Ενδιαφέρον για την αστρονομία, με τη συχνή απεικόνιση αστρολογικών συμβόλων και ζωδίων.

25 25 Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

26 Οι όροφοι του Μουσείου 26 Αίθουσα 1:Ο ισλαμικός κόσμος από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα. Αίθουσα 2: από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα. Αίθουσα 3: από τον 16ο έως τον 17ο αιώνα. Αίθουσα 4: από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

27 Ισλαμικός κόσμος (7 ος έως 12 ος αι.) 27 1 ος όροφος Μετά το θάνατο του Μωάμεθ οι διάδοχοί του συνεχίζουν την επέκταση Τεράστια αυτοκρατορία από Κεντρική Ασία και Ινδία έως τον Ατλαντικό ωκεανό Μωαβίας επίσημη γλώσσα η Αραβική Αββασίδες: υποστηρίζουν τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες Επιδράσεις του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, όσο και του Ιράν. Κέντρο (μέσα του 8ου αι) Βαγδάτη.

28 9 ος και 10 ος αιώνας 28 1 ος όροφος Στην τέχνη του 9ου και του 10ου αι. έντονη σχηματοποίηση των διακοσμητικών στοιχείων. Φατιμίδες ( ). Η κυριαρχία τους στους εμπορικούς δρόμους της Μεσογείου και της Ινδίας καθιστά το Κάιρο ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Στην τέχνη των Φατιμιδών παριστάνονται συχνά εικονογραφικά θέματα από τη ζωή της αυλής και αναμειγνύονται οι ποικίλες παραδόσεις της Αιγύπτου με τις επιδράσεις από το Βυζάντιο, την Ινδία και την Κίνα.

29 Η Εγγύς Ανατολή (12ος 16ος αι.) 29 Σελτζούκοι Τούρκοι και Σταυροφόροι 2 ος όροφος Σαλαδίνος, επιβάλλει την κυριαρχία του στην Αίγυπτο και τη Συρία και το 1187 εκδιώκει τους Φράγκους από την Ιερουσαλήμ. Πολιτιστική άνθηση. Παραγωγή πολυτελών εικονογραφημένων κωδίκων και έργων μικροτεχνίας, τα οποία αποτελούν την αιχμή της μεσαιωνικής ισλαμικής τέχνης.

30 Η Εγγύς Ανατολή (12ος 16ος αι.) 30 2 ος όροφος Οι διάδοχοί τους, οι Μαμελούκοι, ανήγειραν μεγάλο αριθμό τζαμιών, ιεροδιδασκαλίων και ταφικών οικοδομημάτων και τα προίκισαν με έργα μεταλλοτεχνίας, υαλουργίας και ξυλογλυπτικής. Στο διάκοσμο των έργων μικροτεχνίας αντικατοπτρίζεται η ιεραρχική δομή της μαμελουκικής κοινωνίας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κτητορικές επιγραφές και τη χρήση των οικοσήμων που δηλώνουν αξιώματα.

31 Σελτζούκοι Τούρκοι και Μογγόλοι 31 (11ος -16ος αι.) Αίθουσα 3 Οι Σελτζούκοι Τούρκοι αποκτούν τον έλεγχο του Ιράκ, της Ανατολίας και τμημάτων της Συρίας. Στις διακοσμητικές τέχνες κυριαρχεί το αραβούργημα, ενώ τα πολυτελή κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα κοσμούνται με σμάλτο ή ένθετο χρυσό και ασήμι. Το νέο καθοριστικό στοιχείο στην τέχνη είναι η επίδραση της Κίνας, ιδιαίτερα εμφανής στην κεραμική αλλά και στη θεματολογία των υφασμάτων και της μεταλλοτεχνίας.

32 Μογγόλοι 32 (11ος -16ος αι.) Αίθουσα 3 Ταμερλάνος, ηγέτης μιας τουρκομογγολικής νομαδικής φυλής κατακτά το Ιράν, τη Μεσοποταμία, την Ανατολία και την Ινδία. Τα μνημεία της εποχής του στη Σαμαρκάνδη, την Μπουχάρα και τη Χεράτη περιλαμβάνουν κολοσσιαίες κατασκευές καλυμμένες με απαστράπτοντα κεραμικά πλακίδια, ζωγραφισμένα με άνθη λωτού και αραβουργήματα.

33 Η Εποχή των Μεγάλων Αυτοκρατοριών (16ος 19ος αι.) 33 (16ος -19ος αι.) Αίθουσα 4 3 μεγάλες δυναστείες: οι Oθωμανοί στην Eγγύς Aνατολή, τη βόρειο Aφρική και τα Bαλκάνια ( ), διεθνής δύναμη με κορύφωση την άλωση της Κωνσταντινούπολης το Σαφαβίδες στο Iράν ( ) και οι Mογγόλοι στην Iνδία ( ). Ο 16ος αι. απόγειο δύναμης Οθωμανών κατακτούν την Αίγυπτο, τη Συρία και την Αραβία, καθώς και μεγάλο μέρος της Ουγγαρίας.

34 Οθωμανική τέχνη 34 (16ος -19ος αι.) Αίθουσα 4 Η ισχυρή συγκεντρωτική διάρθρωση των Οθωμανών αντικατοπτρίζεται στην τέχνη με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου καλλιτεχνικού λεξιλογίου με φυσιοκρατικά άνθη, που συνδυάζονται με φυτικό αραβούργημα ή γεωμετρικό διάκοσμο και εμφανίζονται εξίσου σε όλους τους κλάδους της μικροτεχνίας.

35 Σαφαβίδες θεοκρατικό κράτος 35 (16ος -19ος αι.) Αίθουσα 4 Πλούσια εικονογράφηση που εμπνέεται από τη λογοτεχνία και από διακόσμηση με επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Στην Ινδία πληθωρική χρήση πολύτιμων λίθων ή σκληρών υλικών, όπως ο νεφρίτης, τα εξαιρετικά εκλεπτυσμένα υφάσματα και παραπετάσματα, καθώς και η επίδοση των αυλικών ζωγράφων στην προσωπογραφία και τη δυτική προοπτική.

36 Τα πιο γνωστά έργα της συλλογής 36 Τα δύο ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα της Μεσοποταμίας του 8ου αιώνα, ένα μοναδικό ψάθινο χαλί της Τιβεριάδος του 10ου αιώνα, το ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν αλ Ουάρντ αλ Μάουσιλι και τη χρονολογία 1220, ο χάλκινος αστρολάβος του Αχμάντ ιμπν αλ Σαράτζ με χρονολογία 1328/29 και η περίφημη βελούδινη σέλα της Προύσας του 16ου αιώνα.

Ο Παραδεισένιος Κόσμος του Ισλαμικού Πολιτισμού

Ο Παραδεισένιος Κόσμος του Ισλαμικού Πολιτισμού Ο Παραδεισένιος Κόσμος του Ισλαμικού Πολιτισμού Εκπαιδευτικό υλικό προετοιμασίας Κείμενα και βιβλιογραφία Φωτεινή Γραμματικού Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα Αθήνα 2004 1. Τι είναι το ισλάμ Το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ.

Η ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΛΑΣΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΧΡΙΣΤΟ ΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

IΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ & ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

IΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ & ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ IΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ & ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΜΕTEIΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ : ΒΑΘΙ ΣΤΙΒΕΝΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας Κεφάλαιο 2 Από τη Ρωμαϊκή στη Βυζαντινή Aυτοκρατορία Η δημιουργία του Αραβοϊσλαμικού Xαλιφάτου Οι εξελίξεις στα «βαρβαρικά βασίλεια» της δυτικής Ευρώπης (6ος -- 7ος αιώνας) Οι ιστορικοί ονομάζουν τον 6ο

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ) إسالم (αραβικά: Η αραβική λέξη «Ισλάμ» σημαίνει «υποταγή» και νοείται από τους μουσουλμάνους ως «υποταγή στον Θεό» εκείνοι που αποδέχονται την θρησκεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ [1] 7 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών * Μουσείο Μπενάκη - (Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών * Μουσείο Μπενάκη - (Εκπαιδευτικά Προγράμματα i/ Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών * Μουσείο Μπενάκη - (Εκπαιδευτικά Προγράμματα Κείμενα και επιλογή υλικού: Φωτεινή Γραμματικού Επιμέλεια εντύπου: Τάσος Σουλάκης Εκτύπωση: Νηρέας Ε.Π.Ε. Μουσείο Μπενάκη - Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Project 4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΑ. 2oΓΕΛ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2011-2012 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Πολυμίλη Ελένη EIFFEL ΒΕΝΕΤΙΑ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ SYDNEY

Project 4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΑ. 2oΓΕΛ.ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2011-2012 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Πολυμίλη Ελένη EIFFEL ΒΕΝΕΤΙΑ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ SYDNEY Project 4 ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΥΤΡΩΤΗΣ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ GOLDEN GATE ΔΙΩΡΥΓΑ ΠΑΝΑΜΑ NOTRE DAME ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ STONEHENGE DUBAI EIFFEL ΒΕΝΕΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΑ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ SYDNEY ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου Αρχαία Ιστορία A' Γυμνασίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN

ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕPEYNΩN ΤΜΗΜΑ BΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡ ΕΥΝΩΝ ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN ΠEPIOΔOΣ ΚϚ (2012-2013) Το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών οργανώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα)

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα) Κεφάλαιο 8 Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της () Από τα μέσα του 15ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακμάζει: το κράτος εξαπλώνεται, η κεντρική εξουσία είναι ισχυρή, η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. Ιστορία της Τέχνης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. Ιστορία της Τέχνης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Ιστορία της Τέχνης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Τριβυζαδάκης Υπεύθυνος διαμόρφωσης επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009)

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7 71202 Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ.: (2810) 283219-288708 Fax: 283754 e-mail: info@historical-museum.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ 1 2 3 έ ν α ε γ χ ε ί ρ η µ α τ ο υ µ ε τ η ν υ π ο σ τ ή ρ ι ξ η τ η ς Ε υ ρ ω π α ϊ κ ή ς Έ ν ω σ η ς 1 0. 0 2 0 8. 0 4. 2 0 1 2 π α ρ α γ ω γ ή σ ε σ υ ν ε ρ γ α σ ί α µ ε

Διαβάστε περισσότερα

ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN

ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕPEYNΩN ΤΟΜΕΑΣ BΥΖΑΝΤ ΙΝΩΝ ΕΡ ΕΥΝΩΝ ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN ΠEPIOΔOΣ ΚH (2014-2015) Πληροφορίες URL: www.eie.gr www.facebook.com/fie.eie

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Project «Η Πόλη του Χθες και του σήμερα»

Εργασία Project «Η Πόλη του Χθες και του σήμερα» Εργασία Project «Η Πόλη του Χθες και του σήμερα» Αγιογραφίες: Η αγιογραφία είναι ιδιαίτερος κλάδος της ζωγραφικής του οποίου αποκλειστικό θέμα είναι η εικονογράφηση αγίων προσώπων του Χριστιανισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη

Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη 330-1453 μ.χ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ 2012 Εισαγωγή Αντικείμενο της βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης Η βυζαντινή αρχαιολογία ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ώρες λειτουργίας Θερινό ωράριο (Απρίλιος - Οκτώβριος) Δευτέρα - Σάββατο: 09.00-17.00 Κυριακές & Αργίες: Κλειστό Χειμερινό ωράριο (Νοέμβριος -

Διαβάστε περισσότερα

3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-14

3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-14 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-14 ΘΕΜΑ Θρησκείες του κόσμου και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση στάσης ζωής και κοινωνικής πραγματικότητας ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN

ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕPEYNΩN ΤΟΜΕΑΣ BΥΖΑΝΤ ΙΝΩΝ ΕΡ ΕΥΝΩΝ ΦPONTIΣTHPIO IΣTOPIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠPOΓPAMMA MAΘHMATΩN ΠEPIOΔOΣ ΚZ (2013-2014) Πληροφορίες URL: www.eie.gr www.facebook.com/fie.eie

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

Τ. Ε.1. ΠΕΙΡΑΙΑ. "ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝtΚΑ ΤΕΜΕΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ" ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓ ΑΣΙΑ. Αρχιτέκτων Μηχανικος - Πολεοδομος Ε Μ Π

Τ. Ε.1. ΠΕΙΡΑΙΑ. ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝtΚΑ ΤΕΜΕΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓ ΑΣΙΑ. Αρχιτέκτων Μηχανικος - Πολεοδομος Ε Μ Π Τ. Ε.1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓ ΑΣΙΑ "ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝtΚΑ ΤΕΜΕΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ" ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ - ΕΙΣΗΓΗΣ Η Δρ ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος (9ος -- 11ος αιώνας)

Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος (9ος -- 11ος αιώνας) Κεφάλαιο 4 Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος () Από τα μέσα του 9ου μέχρι τα μέσα του 11ου αιώνα η Bυζαντινή Αυτοκρατορία ακμάζει: εξα πλώνεται γεωγραφικά και αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια να είναι δίπλα µας κατά την συνάντησή µας αυτή ήταν η Παρασκευή Λεοντοπούλου.

Υπεύθυνη καθηγήτρια να είναι δίπλα µας κατά την συνάντησή µας αυτή ήταν η Παρασκευή Λεοντοπούλου. Η ερευνητική εργασία µας κατά το 2012-2013 έχει τίτλο: «Αγία Σοφιά Κωνσταντινούπολη. Συνάντηση δύο θρησκειών, δύο πολιτισµών» Υπεύθυνη καθηγήτρια να είναι δίπλα µας κατά την συνάντησή µας αυτή ήταν η Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με τίτλο «Το

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Λιάκου - Φιλόλογος

Μαρία Λιάκου - Φιλόλογος ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Μ. Ν. ΡΑΠΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» Β Τάξη Γενικού Λυκείου, φιλόλογος Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου κόσμου Περιέχει: 565-1815 μ. Χ. Β Λυκείου Γενικής Παιδείας Σχεδιαγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ : ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ : ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ : ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζα Συχνά αναφερόμαστε σε αυτή απλά ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΚΟΣΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ www.academy.edu.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΚΟΣΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ www.academy.edu.gr Η Αλεξάνδρεια ως σύμβολο της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας Από την ελληνιστική εποχή στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό ΠΟΤΙΤΣΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, Δρ. του Πανεπιστημίου των

Διαβάστε περισσότερα

Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ.

Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ. απο το λιθο στα μεταλλα -- η εποχη του χαλκου Κεφάλαιο 2 Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ. Την Εποχή του Χαλκού η πιο σημαντική πρώτη ύλη ήταν ο χαλκός. Σιγά σιγά ο χαλκός πήρε

Διαβάστε περισσότερα