1. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ... 5

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ... 3 2. ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ... 5"

Transcript

1 1

2 2 1. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΛΙΠΟΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑ - ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΝΕΡΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΨΑΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΑΝΑ 100 ΓΡ. ΩΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΦΑΛΜΑ! ΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙ Ο ΕΙΚΤΗΣ. 4. ΘΕΡΜΙ ΕΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ Ή ΨΑΡΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ - ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 17

3 3 ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή διατροφή έχει γίνει αντικείµενο πολλών επιστηµονικών µελετών τα τελευταία χρόνια. Ερευνητές συσχετίζουν το συγκεκριµένο τρόπο διατροφής µε ευεργετικά αποτελέσµατα για την υγεία και την πρόληψη πληθώρας ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Παγκοσµίως, αναφέρεται ως ιδανικό πρότυπο διατροφής. Θεωρείται ότι ένα τέτοιο µοντέλο διατροφής θωρακίζει την υγεία µας από πολλούς κινδύνους και αποτελεί αναµφισβήτητα βασικό παράγοντα µακροζωίας και ευεξίας. Με τον όρο µεσογειακή διατροφή εννοούµε το σύνολο των διαιτητικών συνηθειών που παρατηρήθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά από την πυραµίδα της Μεσογειακής διατροφής (εικόνα 1) οι κυριότερες διατροφικές συνήθειες που προσδιορίζουν τη µεσογειακή διατροφή είναι η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών και δηµητριακών, ο περιορισµός της κατανάλωσης κρέατος, η µέτρια κατανάλωση αυγών και γαλακτοκοµικών και η είσοδος στο διαιτολόγιο των ψαριών και θαλασσινών. Το ψάρι είναι µία τροφή µε σηµαντική διατροφική αξία και είναι στενά συνδεδεµένο µε την ελληνική διατροφή και παράδοση. Στην Πυραµίδα της Μεσογειακής διατροφής, το ψάρι έχει σηµαντική θέση και καταναλώνεται σε ποσότητα 3-4 µικροµερίδων την εβδοµάδα. Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία ο µέσος Έλληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρι το χρόνο κατέχοντας τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (όσον αφορά το κόκκινο κρέας είµαστε στον ευρωπαϊκό µέσο όρο µε 88 κιλά ανά έτος). Στην ελληνική αγορά µπορούµε να βρούµε άφθονα ψάρια, από αφρόψαρα (γαύρο, σαρδέλα), σκουµπρί, τόνο, µέχρι θαλασσινά όπως χταπόδια, καλαµάρια, σουπιές. Όλα αυτά τα ψάρια και θαλασσινά έχουν µεγάλη διατροφική αξία.

4 4 Εικόνα 1. Πυραµίδα Μεσογειακής δοατροφής

5 5 2. ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ Τα πρόσφατα επιστηµονικά δεδοµένα καταδεικνύουν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά (οστρακόδερµα, όπως οι γαρίδες και µαλάκια, όπως τα µύδια, τα στρείδια και το καλαµάρι) είναι µια πλούσια και πολύτιµη διατροφική πηγή. Οι µελέτες που έχουν γίνει σε σχέση µε τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών δείχνουν συνεχώς πως πρόκειται για µια τροφή πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο (σε όποια ηλικία και αν είναι). Καταρχήν, διακρίνονται για την ποιότητα του λίπους τους καθώς αποτελούν την κύρια πηγή των διάσηµων πλέον ω-3 λιπαρών οξέων. Παράλληλα, διαθέτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσια σε µικροθρεπτικά συστατικά όπως τα µέταλλα (π.χ. ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, χαλκός, σίδηρος, µαγνήσιο και ιώδιο). Επιπρόσθετα, περιλαµβάνουν σηµαντικές ποσότητες βιταµινών Α και D, καθώς και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β Λίπος Ω-3 λιπαρά οξέα Τα λιπαρά ψάρια και θαλασσινά περιέχουν µία από τις δυο οικογένειες απαραίτητων λιπαρών οξέων που ο οργανισµός αδυνατεί να παραγάγει µόνος του, την οµάδα των ωµέγα-3. Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν και συµβάλλουν στην πρόληψη και ρύθµιση ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ανωµαλίες του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήµατος, ο καρκίνος του µαστού, ο προστάτης κτλ. Ειδικότερα, όσον αφορά την καρδιοπροστατευική τους δράση, µειώνουν σηµαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίµα, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL και ελαττώνουν και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίµα. Επίσης, προϊόντα του µεταβολισµού των λιπαρών αυτών οξέων έχουν ισχυρή δράση έναντι της αρτηριοσκλήρυνσης και των θροµβώσεων. Παράλληλα, συµβάλλουν στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήµατος και στην καλύτερη υφή και προστασία του δέρµατος,.

6 6 H περιεκτικότητα των ψαριών και των θαλασσινών σε ω-3 λιπαρά οξέα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το είδος τους, τη γεωγραφική περιοχή και τα νερά από τα οποία ψαρεύονται, την εποχή αλιείας κ.ά. Γενικά, τα παχιά ψάρια και ορισµένα θαλασσινά είναι αυτά που περιέχουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Χοληστερόλη Το ψαχνό του ψαριού παρουσιάζει αντίστοιχη συγκέντρωση χοληστερόλης στα περισσότερα ψάρια (50-70 mg ανά 100 γραµµάρια προϊόντος). Μεταξύ των θαλασσινών υπάρχουν διαφορές στην περιεκτικότητα χοληστερόλης, µε τα οστρακόδερµα να έχουν συγκεντρώσεις παρόµοιες µε τα ψάρια, ενώ τα µαλάκια, π.χ. καλαµάρια, έχουν αυξηµένες συγκεντρώσεις ( mg χοληστερόλης ανά 100 γραµµάρια προϊόντος). Ωστόσο, η δυνατότητα των ψαριών και θαλασσινών για την αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίµα είναι πολύ µικρότερη από άλλα τρόφιµα. Αυτό συµβαίνει γιατί τα ψάρια και θαλασσινά έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που έχουν αποτέλεσµα τη µείωση της χοληστερόλης) και τη χαµηλή περιεκτικότητα σε κορεσµένα λίπαρά (των οποίων η περίσσεια έχει άµεση σχέση µε την αύξηση της χοληστερόλης του πλάσµατος). Εποµένως, η κλασική άποψη που επικρατεί ότι «τα θαλασσινά δεν κάνουν καλό στη χοληστερίνη» θεωρείται πλέον µη βάσιµη επιστηµονικά Πρωτεΐνες Τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως και οι άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, δίνουν στον οργανισµό µας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας απαραίτητες για τη δόµηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Για αυτό το λόγο, το ψάρι µπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας, ως προς την πρωτεϊνική του περιεκτικότητα Επίσης, οι πρωτεΐνες τους είναι πιο εύπεπτες από τις πρωτεΐνες των θηλαστικών. 100 γραµµάρια από οποιοδήποτε σχεδόν ψάρι συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας πρωτεϊνών για έναν υγιή ενήλικα.

7 Υδατάνθρακες Η παρουσία των υδατανθράκων στα ψάρια και τα θαλασσινά δεν είναι αξιοσηµείωτη. Στα περισσότερα είδη δεν υπερβαίνουν το 1%. Μόνο σε ορισµένα οστρακοειδή µε κελύφη εµφανίζονται υψηλότερα ποσά υδατανθράκων όπως τα στρείδια και τα µύδια, που περιέχουν 4,7 και 1,9 γραµµάρια αντίστοιχα στα 100 γραµµάρια προϊόντος Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία Όσον αφορά τα µεταλλικά στοιχεία, τα ψάρια αποτελούν µια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου και ιδιαίτερα τα µικρά, όπως ο γαύρος, η µαρίδα και η αθερίνα, επειδή τα τρώµε µε το κοκκαλάκι τους. Πλούσια σε ασβέστιο είναι και η γαρίδα. O φώσφορος υπάρχει επίσης σε σηµαντικές ποσότητες στα οστά των µικρών ψαριών, αλλά και σε ορισµένα θαλασσινά, όπως στο καλαµάρι, στη σουπιά, στο χταπόδι και στη γαρίδα. Τα δύο αυτά µέταλλα, βοηθούν στην καλύτερη δόµηση των δοντιών και οστών. Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι, επίσης, πλούσιες πηγές: ιωδίου, απαραίτητο για την οµαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. σιδήρου, ένα απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για τη σύνθεση της αιµοσφαιρίνης από τον οργανισµό. Π.χ. τα µύδια και τα στρείδια έχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από πολλά κρέατα. µαγνησίου, σηµαντικό συστατικό για σχεδόν κάθε λειτουργία και ιστό του σώµατος. ψευδαργύρου, που είναι συστατικό πολλών ενζύµων. Τα στρείδια, λόγου χάρη, είναι από τις πλουσιότερες πηγές ψευδαργύρου. µαγγανίου, που συµµετέχει σε πολλές µεταβολικές αντιδράσεις. καλίου, που είναι απαραίτητο για τους µυς και τα νεύρα, καθώς και για τη ρύθµιση της πίεσης του αίµατος και σεληνίου, που είναι µία σηµαντική αντιοξειδωτική ουσία.

8 Βιταµίνες Τα ψάρια είναι επίσης πηγή πολλών βιταµινών. Τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών παρέχουν κυρίως τις βιταµίνες Α και D. Ψάρια όπως ο σολοµός και ο ξιφίας είναι καλή πηγή βιταµίνης Α, η οποία έχει άµεση σχέση µε την όραση, αφού συµβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των µατιών µας. Η βιταµίνη D είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εµπλουτισµό των οστών και των δοντιών αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Οι βιταµίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στο ήπαρ των άλλων ψαριών, όπου υπάρχουν και µικρές ποσότητες βιταµίνης Ε. Το λάδι τους µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως συµπυκνωµένο συµπλήρωµα βιταµινών όντας η πιο συµπυκνωµένη φυσική πηγή λιποδιαλυτών βιταµινών. Το πιο γνωστό συµπλήρωµα τέτοιου τύπου είναι το µουρουνέλαιο. Πέρα από τις βιταµίνες Α και D, τα ψάρια µας παρέχουν και άλλες βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, όπως Β1, Β2, νιασίνη και Β12, που είναι σηµαντικές για το µεταβολισµό των βασικών διατροφικών στοιχείων αλλά και τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήµατος, καθώς και για την υγεία των ερυθρών αιµοσφαιρίων. Το κρέας των ψαριών δεν περιέχει βιταµίνη C, ωστόσο το συκώτι τους και τα αυγά τους περιέχουν περίπου 20 mg ανά 100 γραµµάρια, ποσότητα επαρκής για τη θρεπτική κάλυψη πληθυσµιακών οµάδων όπως οι Εσκιµώοι που κατά βάση τρέφονται µε ψάρια. Όπως και µε άλλα τρόφιµα, η περιεκτικότητα ψαριών και θαλασσινών σε ορισµένες βιταµίνες (Β1, Β3 και Β12) µειώνεται κατά το µαγείρεµά τους (βραστά, τηγανιτά, στο φούρνο) Νερό Το νερό είναι το στοιχείο µε τη µεγαλύτερη αφθονία στη σύσταση των ψαριών και θαλασσινών. Η περιεκτικότητά του είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την ποσότητα του λίπους, δηλαδή περισσότερο νερό, λιγότερο λίπος και το αντίστροφο. Σε άπαχο ψάρι και οστρακοειδή η περιεκτικότητα σε νερό κυµαίνεται µεταξύ 75 και 80%, ενώ πιο πλούσια σε λίπος ψάρια έχουν κάτω από 75% νερό.

9 9 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ Όπως αναφέρθηκε, όλα τα ψάρια δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες, µικροθρεπτικά συστατικά (βιταµίνες, µέταλλα, ιχνοστοιχεία) και νερό. Η σύστασή τους εξαρτάται από το είδος, από το χρόνο και τον τόπο αλίευσης (π.χ. ο σολοµός των παγωµένων νερών του Ατλαντικού αναπτύσσει περισσότερο λίπος από σολοµούς θερµότερων θαλασσών). Η σαρδέλα, για παράδειγµα, όταν αλιεύεται το Μάρτιο έχει 2% λίπος, ενώ το Σεπτέµβριο 23%! ΣΟΛΟΜΟΣ: ψάρι υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3. Περιέχει τόσες πρωτεΐνες όσες σχεδόν και το κρέας, µόνο που ο σολοµός δεν έχει τόση χοληστερόλη όση το κρέας. Τόσο ο φρέσκος όσο και ο καπνιστός σολοµός, περιέχουν πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο και ιώδιο. Ο καπνιστός σολοµός χάνει µέρος των λιπαρών ω-3 σε σχέση µε τον φρέσκο. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ,8 6, ,2 12,0 0,8 200 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ ΤΟΝΟΣ: είναι πλούσιος στις βιταµίνες D από τις πλέον σπάνιες Ε, Α, σελήνιο αλλά και φολικό οξύ. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΤΟΝΟΣ ,3 4, ,4 8,0 1,0 254 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ

10 10 ΣΚΟΥΜΠΡΙ: θέλει προσοχή, γιατί είναι αρκετά λιπαρό ψάρι. Ωστόσο περιέχει ω-3 και εµπλουτίζει τον οργανισµό µε βιταµίνη Α, ασβέστιο, µαγνήσιο, φώσφορο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΣΚΟΥΜΠΡΙ ,3 6, ,4 11,0 0,4 205 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ ΡΕΓΓΑ: πολύ λιπαρό ψάρι, πλουσιότατο σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταµίνη Α, και µία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και βιταµίνης D. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΡΕΓΓΑ ,0 9, ,7 57,0 1,1 236 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ ΣΑΡ ΕΛΑ: φηµίζεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην καρδιά και την καλή διάθεση. Αν και από τους πρωταθλητές σε περιεκτικότητα λίπους, χάρη στα άφθονα ω-3 που περιέχει, βοηθά στη µείωση της χοληστερόλης και εποµένως προστατεύει τις αρτηρίες και ρυθµίζει την καλή κυκλοφορία του αίµατος. Επιπλέον περιέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο.

11 11 ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΣΑΡ ΕΛΑ ,2 13, ,3 70,0 1,7 430 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ ΓΑΥΡΟΣ: πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, µε αξιοσηµείωτη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταµίνη D, καθώς και µία από τις καλύτερες επιλογές για χαµηλή θερµιδική απόδοση. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΓΑΥΡΟΣ ,4 4, ,6 147,0 3,3 174 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ ΧΤΑΠΟ Ι: ιδιαίτερα φτωχό σε λίπος και θερµίδες, είναι µια εντυπωσιακή πηγή βιταµίνης Β12 (µε 100 γρ. παίρνουµε 3,5 φορές τις ηµερήσιες ανάγκες) και πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σεληνίου και πρωτεϊνών. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ

12 12 ΧΤΑΠΟ Ι 82 14,9 1, ~0 20,0 53,0 5,3 186 ΚΑΛΑΜΑΡΙ: είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, µαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, βιταµίνες Α και Ε. Έχει ιδιαίτερα χαµηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αρκετά υψηλή σε χοληστερόλη. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙ 92 15,6 1, ~0 1,3 32,0 0,7 221 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ ΣΟΥΠΙΑ: σχεδόν άπαχο θαλασσινό, µε σχετικά υψηλή περιεκτικότητα χοληστερόλης. Σηµαντική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταµίνης Α. ανά 100 γρ. ωµού προϊόντος - Πηγή: United States Department of Agriculture (USDA) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΛΙΠΗ Ω-3 Λ.Ο. ΧΟΛΗΣΤΕ- ΡΟΛΗ Α D ΒΙΤ. Β12 (mcg) ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΙ ΗΡΟΣ ΣΟΥΠΙΑ 79 16,2 0, ~0 3,0 90,0 6,0 387 ΦΩΣΦΟ- ΡΟΣ

13 13 4. ΘΕΡΜΙ ΕΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι µπορούµε να τρώµε ψάρια και να µη φοβόµαστε την αύξηση του βάρους. Το ψάρι (λιπαρό ή άπαχο) θεωρείται ιδιαίτερα ελαφριά τροφή, µε λίγες θερµίδες ( θερµίδες το πολύ/100 γρ. ψηµένου ψαριού). Όχι µόνο δεν παχαίνει, αλλά µπορεί να συµβάλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, αφού παρέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα για τον καλό κορεσµό του στοµάχου. Και τα θαλασσινά, όµως, δεν είναι επιβαρυντικά για τη σιλουέτα, καθώς κατά µέσο όρο τα 100 γραµµάρια ψητών ή βραστών θαλασσινών δίνουν περίπου 150 έως 200 θερµίδες, όταν τα 100 γρ. ενός επίσης διάσηµου για δίαιτα τροφίµου του κοτόπουλου µε δέρµα δίνουν 230 θερµίδες. 5. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ Ή ΨΑΡΙ Το ψάρι και το κόκκινο κρέας είναι βασικά στοιχεία µιας ισορροπηµένης διατροφής. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιο από τα δύο πρέπει να προτιµούν περισσότερο στην καθηµερινή τους διατροφή. Τόσο το ψάρι όσο και το κρέας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα µέταλλα όπως ο σίδηρος, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, ενώ το ψάρι είναι πλούσιο και σε ψευδάργυρο καθώς και βιταµίνη Α και D. Ωστόσο, στο ψάρι βρίσκουµε καλής ποιότητας λίπος, κυρίως µε τη µορφή ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ αντίθετα τα κόκκινα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε κορεσµένο λίπος που σχετίζεται µε αυξηµένο κίνδυνο δυσλιπιδαιµιών, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Παράλληλα, τα ψάρια έχουν κατά µέσο όρο λιγότερες θερµίδες από τα κόκκινα κρέατα. Ακόµη, το ψάρι είναι πιο εύπεπτο από το κόκκινο κρέας και αυτό οφείλεται στην διαφορετική σύστασή τους. Η σάρκα των ψαριών εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, ωφέλιµων λιπών, βιταµινών και ανόργανων αλάτων χαρακτηρίζεται και από την υψηλή περιεκτικότητα σε «βιολογικό νερό», ενώ η περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε νερό είναι συγκριτικά µικρότερη. Επίσης, το ψάρι έχει λιγότερο συνδετικό ιστό από το κρέας των θηλαστικών και αυτό το κάνει ακόµη πιο εύπεπτο.

14 14 6. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Η συνιστώµενη εβδοµαδιαία πρόσληψη για: - Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών είναι 2-3 µερίδες ψαριού, µία από τις οποίες πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι (µία µερίδα αντιστοιχεί σε 140γρ. µαγειρεµένου ψαριού). - Τα µικρότερα παιδιά καλύπτονται και µε µικρότερες ποσότητες: από 18 µηνών έως 3 ετών είναι αρκετό να παίρνουν το 1/3 της µερίδας, από 4 έως 6 ετών τη µισή µερίδα, ενώ από 7 έως 11 ετών τα 2/3 της µερίδας. Ψάρια και θαλασσινά δεν πρέπει να δίνονται σε βρέφη µικρότερα των 6 µηνών, καθώς µπορεί να εµφανιστεί αλλεργική αντίδραση. Για να πάρουµε το µέγιστο αποτέλεσµα µπορούµε να επιλέξουµε ανάµεσα σε µια µεγάλη γκάµα ψαριών πλούσια σε ω- 3 λιπαρά οξέα. Τέτοια είναι, ψάρια και θαλασσινά, όπως ο φρέσκος τόνος, ο σολοµός, η σαρδέλα, η σουπιά, το σκυλόψαρο, η γαρίδα και το καβούρι. 7. ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Οι µητέρες που καταναλώνουν συχνά ψάρια στην αρχή της εγκυµοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασµού γεννούν πιο έξυπνα παιδιά! Σύµφωνα µε µελέτες, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης θα πρέπει να επιδιώκουν να καταναλώνουν τουλάχιστον µία µε δύο µερίδες θαλασσινών και ψαριών την εβδοµάδα, συµπεριλαµβανοµένων των λιπαρών ψαριών, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας και της γνωστικής ικανότητας του βρέφους. Η - υψηλότερη συγκέντρωση πολυακόρεστων οξέων (δοκοσαεξανοϊκού, συγκεκριµένα) στον εγκέφαλο, σε βρέφη δηλαδή που οι µητέρες τους κατά την εγκυµοσύνη έτρωγαν πιο πολλά ψάρια και θαλασσινά, συσχετίστηκε µε µεγαλύτερης διάρκειας κύηση, µε καλύτερη ακουστική ικανότητα του βρέφους και καλύτερες νοητικές και ψυχοκινητικές επιδόσεις.τα ψάρια

15 15 πρέπει να είναι ποικίλα µε προτίµηση στα µικρά ψάρια, καθώς έχουν πολύ µικρότερο κίνδυνο από τα µεγάλα να είναι µολυσµένα από βαρέα µέταλλα ή τοξίνες. Επίσης αρκετές µελέτες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη ψαριών ή άλλων πηγών λιπαρών οξέων µακριάς αλυσίδας ω-3 αποτρέπει την πρόωρη γέννα αυξάνοντας ελαφρώς τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και επίσης, αυξάνει ελαφρά το βάρος γέννησης του µωρού. 8. ΜΕΘΟ ΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ - ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ Κατά τα πρώτα χρόνια των Ναπολεόντιων πολέµων, το 1795, η διάσηµη γαλλική εφηµερίδα Le Monde, µε την προτροπή της κυβέρνησης, προσέφερε φράγκα για οποιονδήποτε που θα µπορούσε να επινοήσει µια φτηνή και αποτελεσµατική µέθοδο συντήρησης µεγάλων ποσοτήτων τροφών. Τα µεγάλα στρατεύµατα της εποχής απαιτούσαν αυξηµένη και µόνιµη παροχή ποιοτικής τροφής. Στόχος ήταν να καταπολεµηθεί η χαµηλή διαθεσιµότητα τροφής που περιορίζε τις επιχειρήσεις των στρατευµάτων τους δύσκολους χειµερινούς µήνες. Μετά από 15 χρόνια, το βραβείο απονεµήθηκε στο Νικολά Απέρ, αρχιµάγειρα και ζαχαροπλάστη, ο οποίος συσκεύαζε την τροφή σε µπουκάλια µε µεγάλο στόµιο. Κατόπιν τα σφράγιζε µε φελλό και σύρµα και τοποθετούσε κάθε µπουκάλι σε έναν υφασµάτινο σάκο. Το µπουκάλια ζεσταίνονταν µέσα σε µια κατσαρόλα µε νερό που έβραζε. Στην ουσία, ο Απέρ στηρίχτηκε στη θεωρία ότι για τη διατήρηση των µαγειρεµένων τροφών αρκεί η αφαίρεση του αέρα. Αργότερα έµαθε ότι η διατήρησή τους εξαρτάται από την ανυπαρξία βακτηρίων. Το πρώτο δίπλωµα ευρεσιτεχνίας «κονσερβοποιού» για συντήρηση τροφών απονεµήθηκε στην Αγγλία στον Πίτερ Ντιράν το 1810, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα να συσκευάσει τσάι µέσα σε κουτιά. Η ελλιπής πληροφόρηση όµως έχει δηµιουργήσει ένα µύθο γύρω από τα κονσερβοποιηµένα τρόφιµα αλλά και τα ψάρια, σχετικά µε την ασφάλειά τους, την θρεπτική τους αξία, την ποιότητά τους, και την γεύση τους.

16 16 Εξ άλλου έρευνες καταναλωτών έδειξαν ότι υπάρχει η εντύπωση πως η κονσερβοποίηση καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και ότι υπάρχει προσθήκη συντηρητικών. Αυτό όµως δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η πληροφόρηση προς τους καταναλωτές σχετικά µε την διαδικασία της κονσερβοποίησης. Η κονσερβοποίηση είναι η πιο ασφαλής και επιστηµονικά τεκµηριωµένη µέθοδος διατήρησης τροφών. Η χρήση της θερµότητας, όπως και στο µαγείρεµα (βράσιµο, ψήσιµο), έτσι και στην κονσερβοποίηση καταστρέφει όλους τους µικροοργανισµούς που αλλοιώνουν την τροφή ή µπορούν να προκαλέσουν τροφικές διαταραχές στον οργανισµό. Η διαδικασία θερµικής επεξεργασίας (αποστείρωση) των κονσερβών προκύπτει εντός της κονσέρβας καθώς η τροφή θερµένεται σε πολύ υψηλούς βαθµούς. 'Ετσι δεν χρησιµοποιούνται αλλά και ούτε χρειάζονται συντηρητικά. Η επιλογή των συνθηκών για την θερµική επεξεργασία των τροφών είναι τέτοια ώστε να διατηρείται η γεύση, η υφή, η διατροφική αξία και η µικροβιολογική ασφάλεια των τροφών. Η βιοµηχανική µεθοδολογία κονσερβοποίησης, που ανακαλύφθηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Όµως οι βιοµηχανίες πλέον µε την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας εφαρµόζουν πιο αυστηρούς, λεπτοµερείς και αποτελεσµατικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της κονσερβοποίησης. Να αναφέρουµε επίσης ότι τα µεταλλικά δοχεία (κονσέρβες) πέραν της µεγάλης τους αντοχής είναι εξαιρετικοί αγωγοί θερµότητας. Ετσι η υψηλή θερµότητα κατά την αποστείρωση διεισδύει στο κέντρο του προϊόντος που βρίσκεται µέσα στην κονσέρβα και σκοτώνει κάθε µικρόβιο. Για τους λόγους λοιπόν αυτούς δεν χρειάζονται πρόσθετα για να συντηρηθούν τα κονσερβοποιηµένα ψάρια. Επιπλέον ο αεροστεγής τρόπος κλεισίµατος της κονσέρβας εξασφαλίζει την απουσία αέρα µέσα στο δοχείο, γεγονός που σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν µικρόβια µέσα σε αυτήν, ή να αλλοιώσουν το προϊόν. Πρόσφατες εκτεταµένες µελέτες αµερικάνικων και ευρωπαϊκών πανεπιστηµίων σχετικά µε τα κονσερβοποιηµένα τρόφιµα επιβεβαιώνουν ότι τα κονσερβοποιηµένα τρόφιµα είναι εφάµιλλα και µερικές φορές ασφαλέστερα από τα αντίστοιχα φρέσκα η κατεψυγµένα. Συγκεκριµένα τα κονσερβοποιηµένα ψάρια και πουλερικά, που θεωρούνται πρωτεϊνούχα προϊόντα, είναι απολύτως εφάµιλλα µε τα αντίστοιχα φρεσκο-µαγειρεµένα, διότι οι πρωτεΐνες τους δεν

17 17 επηρεάζονται από την θερµική επεξεργασία (αποστείρωση) κατά την κονσερβοποίηση. Επίσης, τα λιπαρά οξέα στο ψάρι σε κονσέρβα µειώνονται µε χαµηλότερους ρυθµούς σε σχέση µε την κατάψυξη. οι ερευνητές κατέληξαν ότι ένα επιπλέον όφελος των κονσερβοποιηµένων ψαρικών είναι ότι ακόµα και τα µικρά κόκκαλά τους που περιέχουν ασβέστιο µαλακώνουν και εποµένως είναι βρώσιµα. Ετσι θεωρείται ότι τα κονσερβοποιηµένα ψαρικά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο απ ότι τα φρέσκα. Στα κονσερβοποιηµένα προϊόντα, ακόµη, παρατηρείται απώλεια βιταµινών λόγω της διάχυσής τους στο υγρό και της θερµοκρασίας αποστείρωσης. Γενικά, ωστόσο, η θρεπτική τους ποιότητα παραµένει πολύ υψηλή. Αλλα πλεονεκτήµατα των κονσερβοποιηµένων τροφίµων είναι η ασφάλεια τους και η ευκολία χρήσης τους. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι αποδεδειγµένα η θρεπτική τους αξία είναι εξίσου υψηλή µε τα αντίστοιχα φρέσκα ή κατεψυγµένα µπορούµε να τα καταναλώσουµε είτε άµεσα από την κονσέρβα είτε ως συστατικό στην καθηµερινή µας µαγειρική. Στο σηµείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η θρεπτική αξία του κονσερβοποιηµένου τροφίµου εξαρτάται και από τις προσθήκες στην κονσέρβα, π.χ. το είδος του προστιθέµενου λαδιού. Τα ψάρια και θαλασσινά, λόγου χάρη, αν συσκευάζονται µαζί µε ελαιόλαδο, συγκεντρώνουν και τα δικά του θρεπτικά οφέλη, όπως η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και τα πολύ ποιοτικά µονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Σε µια τέτοια περίπτωση, το κονσερβοποιηµένο τρόφιµο εντάσσεται ιδανικά στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής συγκεντρώνοντας βασικές του επιλογές τροφίµων. 9. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Seafood Choices: Balancing Benefits and Risks. Malden C. Nesheim, Ann L. Yaktine, Institute of Medicine (U.S.)., 2006 United States Department of Agriculture (USDA) N.N. Potter, J.H. Hotchkiss. Food Science. 5th ed. Springer, 1999 Krause s Food, Nutrition and Diet Therapy. L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump. 11 th Edition, Fish consumption during pregnancy: an overview of the risks and benefits. Dovydaitis T. J Midwifery Womens Health Jul-Aug;53(4):

18 18 Fatty acid facts, part II: Role in the prevention of carcinogenesis, or, more fish on the dish? Pauwels EK, Kairemo K. Drug News Perspect Nov;21(9): Dietary omega-3 fatty acid intake and cardiovascular risk. Psota TL, Gebauer SK, Kris-Etherton P. Am J Cardiol Aug 21;98(4A):3i-18i. P.J. Fellows. Food Processing Technology: Principles and Practice, 2nd Edition. Woodhead Pub Fish, meat, and risk of dementia: cohort study, British Medical Journal 2002;325: , 26 Οκτωβρίου 2002.

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Nutritional Medicine Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου:

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου: Ασβέστιο Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την ορμονική λειτουργία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ.

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ. Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό Επιστήμονα Ancel Keys για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή των εφήβων

Η διατροφή των εφήβων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Σχολικό έτος 2014-15 Ερευνητική εργασία Η διατροφή των εφήβων Α τάξη Α Τρίμηνο Συμμετέχοντες Μαθητές: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΜΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΚΟΒ ΜΑΡΙΑΝ, ΠΡΑΣΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας;

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας; Η οικονομική κρίση αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Η μία έρευνα μετά την άλλη αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες απομακρύνονται από το κρέας και τα ψάρια, καταναλώνοντας κυρίως όσπρια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής αναβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών

Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών ΕΘΙΑΓΕ 10 / 11 Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών Δέσποινα Στεργίου, Τεχνολόγος Τροφίμων Αντώνιος Τραγαντζόπουλος, Χημικός Γεώργιος Μόνιος,

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση ΕΦΕΤ/Δνση Αξιολόγησης - Εγκρίσεων Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση Δρ.Αγγελική Καρπούζα Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιολόγησης-Εγκρίσεων Κανονισμός (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια!

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Βιταμίνη Α Θειαμίνη (Β1) Ριβοφλαβίνη (Β2) Παντοθενικό Οξύ (B5) 800 mcg 1,1 mg 6,0 mg 13 βιταμίνες 11 μεταλλικά στοιχεία Ανά ημερήσια δόση (1 δισκίo) Βιταμίνη Ε Βιταμίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Εβδομάδας του Πάσχα

Μενού Εβδομάδας του Πάσχα Μενού Εβδομάδας του Πάσχα Τρίτη του Πάσχα Κυρίως πιάτο : ψαροκροκέτες ψητές* με ρύζι : βραστά λαχανικά (πατάτα, καρότο, κολοκύθι) 447 θερμίδες 14 γρ. 75 γρ 9 γρ. 2,5 γρ. 4,5 γρ. 1 γρ. 0,7 γρ. 155 θερμίδες

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 1 http://el.wikipedia.org/ 2 http://www.wikipedia.gr/

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 1 http://el.wikipedia.org/ 2 http://www.wikipedia.gr/ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζει ένα μοντέλο διατροφής στο οποίο διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα της Μεσογείου.Άλλο στην Ισπανία, την Ιταλία,την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία 1. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ 6 Ο Γ Ε. Λ. Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Τ Μ Η Μ Α : Β 1 Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ : Γ. Α Σ Η Μ Α Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Σ Χ. Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 6 2 0 1 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η ιδιαίτερη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ : Α2 ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η νηστεία κάνει θαύματα

Η νηστεία κάνει θαύματα Η νηστεία κάνει θαύματα Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άκρως ευεργετικές για την υγεία των παιδιών Οι ειδικοί λένε ότι η αποχή από τις

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Μεσογειακή διατροφή:

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Μεσογειακή διατροφή: O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Μεσογειακή διατροφή: 1950: διεξάγεται έρευνα σε 7 χώρες για τις διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες οτι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριοσκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και πού σας ωφελούν

Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και πού σας ωφελούν Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και πού σας ωφελούν Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντικά για τη διατροφή και την ευεξία μας. Πράγματι, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Vidaylin 50 + ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΑ ΔΙΣΚΙΑ με GINSENG & GINGKO BILOBA

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Vidaylin 50 + ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΑ ΔΙΣΚΙΑ με GINSENG & GINGKO BILOBA ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Vidaylin 50 + ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΑ ΔΙΣΚΙΑ με GINSENG & GINGKO BILOBA Χωρίς Ζάχαρη, Γλουτένη, Λακτόζη. Απαλλαγμένο από Τεχνητές Γεύσεις κaι Συντηρητικά Σωματική & Πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας.

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας. Είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού μας, που είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, είτε τις συνθέτει αλλα σε μικρότερες από τις αναγκαίες ποσότητες. Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΌ:: Γλυστρίδα Είναι ένα φυτό με πολλές βιταμίνες, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης C, D, E και σιδήρου.

ΦΥΤΌ:: Γλυστρίδα Είναι ένα φυτό με πολλές βιταμίνες, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης C, D, E και σιδήρου. Τα βότανα της φύσης ΦΥΤΌ:: Πικραλίδα ή Αγριοράδικο ή Ταραξάκο Είναι αγριόχορτο πλούσιο σε κάλιο καθώς επίσης και ένα αποτελεσματικό τονωτικό του συκωτιού και του πεπτικού συστήματος. ΦΥΤΌ:: Βήχιο ή Χαμολεύκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Η επισήμανση είναι ένας ιδιαίτερος τομέας στο χώρο της συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ESCAPE ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ Βασικές απαιτήσεις για τη διατροφή των αθλητών Τα τελευταία χρόνια οι αθλητικές επιδόσεις αυξάνονται αδιάκοπα. Η συνηθισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικά Συστατικά Κυριακή, 03 Απρίλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 09 Απρίλιος :32

Θρεπτικά Συστατικά Κυριακή, 03 Απρίλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 09 Απρίλιος :32 Για γερή καρδιά, γερό σκελετό και καλή όραση!! Κάθε θρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Κάποια όμως ξεχωρίζουν καθώς συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ότι τρώμε. Θετικές επιδράσεις της διατροφής

Είμαστε ότι τρώμε. Θετικές επιδράσεις της διατροφής Είμαστε ότι τρώμε Θετικές επιδράσεις της διατροφής Ζιούλη Ελευθερία, Κοτσώνης Χρήστος, Κουκλαμάνη Αναστασία, Κουμπούλη Αφροδίτη, Κριτσαντώνης Παρασκευάς ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Παγκύπρια Μέρα Διατροφής 10-5-2009 Ποικιλία - Μέτρο Ισορροπία στην Διατροφή Η Παγκύπρια μέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/5 (από το 2008) φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές αρχές της διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής.

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής. Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής Η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να «καθαρίζουμε τα τοξικά απόβλητα» από το σώμα μας, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 2 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση. Κυρίως γεύμα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* Σαλάτα : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα

Μενού 2 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση. Κυρίως γεύμα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* Σαλάτα : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα Μενού 2 ης εβδομάδας Δευτέρα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα 194 20 γρ. - 12 γρ. 1,9 γρ. 7,5 γρ. 1,6 γρ. - 1,2 γρ. 323 9,8 γρ. 48,4 γρ. 2,77 γρ. 9,4 γρ. 6,6 γρ. 0,95

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας»

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής Γαστρονομική κουλτούρα-δίαιτες-συνταγές Ελαιόλαδο βάση της Μεσογειακής διατροφής Επιβλέπουσες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να «κόψετε» το κρέας;

Θέλετε να «κόψετε» το κρέας; > της Νεκταρίας Καρακώστα Θέλετε να «κόψετε» το κρέας; Για λόγους οικονομικούς, ηθικούς, θρησκευτικούς, λόγους υγείας και περιβαλλοντικούς, χιλιάδες καταναλωτές αναζητούν τρόπους και λύσεις σε μια προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Μια από τις κύριες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV. Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV. Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης) Τις Βιταμίνες τις χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C) β) Λιποδιαλυτές Βιταμίνες (A, D, E, K) α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C) Βιταμίνη Β1 (Θιαμίνη) Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές. Γιώτα Καφρίτσα

Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές. Γιώτα Καφρίτσα Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές Γιώτα Καφρίτσα ΔΗΛΩΣΗ Δηλώνω ότι δεν έχω καμία σχέση με εταιρείες που προωθούν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, μπιμπερό, πιπίλες κατά παράβαση

Διαβάστε περισσότερα

premium dog Food Nutrican ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ

premium dog Food Nutrican ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ premium dog Food Nutrican ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΕΞΙΑ. ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΞΗΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μπάρες Πρωτεΐνης Ροφήματα Πρωτεΐνης

Μπάρες Πρωτεΐνης Ροφήματα Πρωτεΐνης ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ Μπάρες Πρωτεΐνης Ροφήματα Πρωτεΐνης 2 ΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΛΗ ΗΜΕΡΑ 7 πμ Πρωινό 19 g 10 πμ Σνακ 10 g 12 μμ Μεσημεριανό 19-25 g 4 μμ Σνακ 15 g 7 μμ Βραδινό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ- ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η σωστή διατροφή για κάθε ηλικία Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 IP/03/1022 Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 Πρόταση της Επιτροπής σχετικά µε τους ισχυρισµούς για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες των τροφίµων για την καλύτερη ενηµέρωση των καταναλωτών και την εναρµόνιση

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες ότι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων»

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος, Πετράκης Αντώνης,

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις βιβλίου Οικιακής Οικονομίας ΣΤ

Απαντήσεις βιβλίου Οικιακής Οικονομίας ΣΤ 1 Απαντήσεις βιβλίου Οικιακής Οικονομίας ΣΤ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕΛ. Τι γνωρίζω σ.12 για τις τροφές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Απαντήσεις κρυπτόλεξου: οριζόντια: δημητριακά, αυγά, φρούτα, ψάρια, όσπρια ζωικές κάθετα: γάλα, καρποί,

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ

I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ a) Υπολογισμός της θερμιδικής πρόσληψης του ατόμου και της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών (έλεγχος επάρκειας) Με τη λήψη: 1.Διαιτολογικού ιστορικού

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Στόχοι για την αντιμετώπιση του Γνώση Δεξιότητες Πηγές Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Μεσογειακή Διατροφή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα.

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα. ιατροφή στην εφηβεία και άθληση-ενεργειακή ισορροπία και πρόσληψη Ηµεροµηνία δηµοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2003 Τα διαιτολόγιο ενός νεαρού αθλητή θα πρέπει αρχικά να είναι επαρκές σε θερµίδες αλλά και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΤΑΞΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: TMHMA:.. ΑΡΙΘΜΟΣ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:. ΒΑΘΜΟΣ:.

Διαβάστε περισσότερα