ΘΕΜΑ Α2 α) Τι δηλώνει το «εν αρχή» στη διήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία του κόσμου;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑ Α2 α) Τι δηλώνει το «εν αρχή» στη διήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία του κόσμου;"

Transcript

1 α) Τι δηλώνει το «εν αρχή» στη διήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία του κόσμου; β) Να παρουσιάσετε την προσευχή ως έναν από τους «Πέντε στύλους» του Ισλάμ. Στην Κυριακή Προσευχή οι χριστιανοί προσεύχονται «ελθέτω η βασιλεία σου», δηλαδή να έλθει η Βασιλεία του Θεού στον κόσμο. Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το νόημα αυτού του αιτήματος στην εποχή μας;

2 α) Σύμφωνα με τη Γένεση, μετά την παρακοή, ο άνθρωπος αισθάνθηκε τη γυμνότητά του ως πρόβλημα. Γιατί συνέβη αυτό; β) Ποια στοιχεία παρέλαβε η Εκκλησία από την πολιτισμική παράδοση του Ελληνισμού και πώς τα αξιοποίησε στην ιστορική της πορεία; «Η γέννηση είναι πόνος, η φθορά είναι πόνος, η αρρώστια είναι πόνος, ο θάνατος είναι πόνος. Το ίδιο είναι η θλίψη και το πένθος, η συμφορά, ο θρήνος, η απελπισία. Το να συνυπάρχουμε με πράγματα που μας δυσαρεστούν, το να είμαστε χωρισμένοι από πράγματα που μας ευχαριστούν - αυτό είναι επίσης πόνος. Το να μην αποκτάμε ό,τι θέλουμε - αυτό επίσης είναι πόνος. Με ένα λόγο, αυτό το σώμα, αυτή η μάζα που αποτελείται από πέντε στοιχεία και που βασίζεται στην απληστία, είναι πόνος» (Σαμιούττα Νικάγια, ν. 421) Στο παραπάνω απόσπασμα αναγνωρίζουμε την «Πρώτη Ευγενική Αλήθεια» του Βουδισμού η οποία αφορά στην ύπαρξη του πόνου και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι προεκτάσεις και οι συνέπειες που έχει αυτή η διδασκαλία στον τρόπο ζωής ενός πιστού Βουδιστή;

3 α) Να ορίσετε με συντομία τους όρους: φανατισμός και μισαλλοδοξία. β) Η ανακύκληση των υπάρξεων (μετενσάρκωση) αποτελεί βασική ιδέα στον Ινδουισμό. Με ποια διαδικασία μπορεί ο πιστός να απελευθερωθεί από μορφή ύπαρξης που ταυτίζεται με την οδύνη; «Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό και τη δυστυχία; Γιατί είναι ένας Θεός αγάπης Όπου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν μπορεί να υπάρξει αγάπη. Ο Θεός, επομένως -επιθυμώντας να μοιραστεί την αγάπη του- δεν εδημιούργησε ρομπότ που θα τον υπάκουαν μηχανικά, αλλ' αγγέλους και ανθρώπινες υπάρξεις προικισμένες μ' ελεύθερη εκλογή. Και μ' αυτό, για να θέσουμε το ζήτημα με ανθρωπομορφικό τρόπο, ο Θεός ριψοκινδύνεψε: γιατί μαζί μ' αυτό το δώρο της ελευθερίας δόθηκε επίσης και η δυνατότητα της αμαρτίας. Αλλ' αυτός που δεν ριψοκινδυνεύει, δεν αγαπάει. Δίχως ελευθερία δεν θα υπήρχε αμαρτία. Αλλά δίχως ελευθερία ο άνθρωπος δεν θα ήταν κατ' εικόνα Θεού δίχως ελευθερία ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με το Θεό με μια σχέση αγάπης» (Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος) Στηριζόμενοι στο παραπάνω απόσπασμα να σχολιάσετε τους λόγους για τους οποίους ο Θεός δεν εμποδίζει το κακό.

4 α) Γιατί μιλάμε για αφρικανικά θρησκεύματα και όχι για αφρικανική θρησκεία; β) Από τους «Μακαρισμούς» να περιγράψετε τρεις τύπους ανθρώπων που είναι δυνατό να γίνουν μέλη της Βασιλείας του Θεού. «Το θαύμα που σήμανε την επικράτηση του Χριστιανισμού έσωσε το ελληνικό πνεύμα. Χωρίς το πνεύμα της Ελλάδος δε θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε ας πούμε ο δυτικός κόσμος. Αλλά και χωρίς το Χριστιανισμό, το ελληνικό πνεύμα θα είχε ταφεί κάτω από τα ερείπια του ρωμαϊκού κόσμου» (Παναγιώτης Κανελλόπουλος) Να εξηγήσετε αυτή τη θέση και να δείξετε με παραδείγματα τον τρόπο με τον οποίο ο χριστιανισμός διέσωσε στοιχεία του ελληνικού πνεύματος

5 α) Να αναφέρετε δύο εορτές του Ιουδαϊσμού και να αναλύσετε το περιεχόμενό τους. β) Στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της Παιδείας. Ποια ήταν η στάση τους απέναντι στην ελληνική παιδεία; «Για τους Ιάπωνες το κέντρο του κόσμου είναι η Ιαπωνία. Η φύση, το κράτος, ο λαός και η αυτοκρατορική δυναστεία, είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένα με την θεϊκή δημιουργία και ο κάθε Ιάπωνας πρέπει να υποτάσσει τα συμφέροντά του σ εκείνα της ομάδας. Και η μεγαλύτερη ομάδα είναι το ιαπωνικό έθνος, οδηγούμενο από τον θεό αυτοκράτορα τον οποίο πρέπει να υπακούει απεριόριστα» (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/6/1996) Με βάση το παραπάνω κείμενο-σχόλιο να εντοπίσετε τον ρόλο που παίζει στη ζωή του λαού της Ιαπωνίας η τοπική θρησκευτική παράδοση.

6 α) Να αναφέρετε τεχνικές των Σούφι μουσουλμάνων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ένωση με τον Θεό. β) Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι «Ο Θεός είναι αγάπη». Ποια δεδομένα από τη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο και τον κόσμο, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, δικαιολογούν αυτή τη φράση; «Θεωρώ τον θρησκευτικό φανατισμό ως παρέκκλιση του γνήσιου θρησκευτικού βιώματος. Ο φανατισμός αυτός, που συχνά εξελίσσεται σε μισαλλοδοξία, αναπτύσσεται είτε από σπέρματα θρησκευτικού τύπου είτε από μη θρησκευτικές ρίζες, όπως από παράγοντες πολιτικούς, εθνικιστικούς, που ζητούν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για άλλες επιδιώξεις...» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος). Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε τα χαρακτηριστικά του θρησκευτικού φανατισμού.

7 α) Δώστε το περιεχόμενο των λέξεων «Μπράχμαν» και «Άτμαν» στις Ουπανισάδες. β) Ποιος είναι ο τρόπος αναγνώρισης των αγίων στην Ορθόδοξη και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία; Λαμβάνοντας υπόψη και την εικόνα που παρατίθεται παρακάτω να αναπτύξετε την αντίληψη του Ταοϊσμού για το γιν και το γιανκ.

8 α) Να αναφέρετε την κύρια διαφορά στο πώς αντιλαμβάνεται τον τρόπο οργάνωσης της διοίκησης της Εκκλησίας η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Ρωμαιοκαθολικισμός. β) «Σκοπός του Σουφισμού είναι η ένωση του πιστού με τον Θεό». Πώς επιτυγχάνεται; «Η επιστήμη επιζητεί να κατανοήσει τον κόσμο. Οι Θρησκείες (και οι φιλοσοφίες) έχουν αναλάβει την αποστολή να δώσουν νόημα στη ζωή. Όσες φορές η Εκκλησία επιχείρησε να επιβάλλει τη δική της εξήγηση του κόσμου, επήλθε σύγκρουση. Ας θυμηθούμε το Γαλιλαίο, ο οποίος έλεγε στους θεολόγους αντιπάλους του: Πείτε μας τι κάνουμε στον ουρανό και αφήστε μας να σας πούμε τι κάνει ο ουρανός. Η επιστήμη ενδιαφέρεται για πράγματα ορατά και αντιληπτά. Δεν επιτρέπει την ερμηνεία αυτού που βρίσκεται πέραν του ορατού. Αντίθετα με μια διαδεδομένη γνώμη, δεν αποκλείει την ύπαρξη Θεού. Δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή του, ούτε την ανυπαρξία του. Αυτή η πραγματεία, της είναι ξένη». (H. Reeves, J.de Rosnay, Y.Coppens, D.Simonnet, Η πιο όμορφη ιστορία του κόσμου) Με βάση το κείμενο αυτό να αναπτύξετε τη σχέση μεταξύ πίστης και επιστήμης μέσα από τον ρόλο καθεμιάς στη ζωή του κόσμου.

9 α) Σύμφωνα με τη θέση του Deismus, ο δημιουργός Θεός δεν επεμβαίνει στη δημιουργία του. Ποια είναι η απάντηση της Εκκλησίας; β) Να αναφέρετε ένα παράδειγμα λανθασμένης κατανόησης του προσώπου του Ιησού Χριστού και να το σχολιάσετε με συντομία λαμβάνοντας υπόψη τη διδασκαλία της Εκκλησίας για το πρόσωπό του. «Για τους Ιάπωνες το κέντρο του κόσμου είναι η Ιαπωνία. Η φύση, το κράτος, ο λαός και η αυτοκρατορική δυναστεία, είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένα με την θεϊκή δημιουργία και ο κάθε Ιάπωνας πρέπει να υποτάσσει τα συμφέροντά του σ εκείνα της ομάδας. Και η μεγαλύτερη ομάδα είναι το ιαπωνικό έθνος, οδηγούμενο από τον «θεό αυτοκράτορα» τον οποίο πρέπει να υπακούει απεριόριστα» (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/6/1996) Με βάση το παραπάνω κείμενο-σχόλιο να εντοπίσετε το ρόλο που παίζει στη ζωή του λαού της Ιαπωνίας η τοπική θρησκευτική παράδοση.

10 α) Πώς θα μπορούσες να δικαιολογήσεις την άποψη πως ο άνθρωπος είναι θρησκευτικό ον ( homo religiosus); β) Να εξηγήσετε με συντομία ποια σημασία έχει η Μέκκα στη θρησκευτική παράδοση του Ισλάμ. «Ας δούμε ποια από τις αρετές μας μένει σε μας και ποια περνάει στους άλλους. Το να νηστεύεις, να κοιμάσαι στο χώμα, να καλλιεργείς την αγνότητα της ψυχής και του σώματος, να έχεις σωφροσύνη, αυτά ωφελούν εκείνους που τα κάνουν. Εκείνα όμως που από εμάς περνάνε στον πλησίον είναι η ελεημοσύνη, η διδασκαλία, η αγάπη. Και εδώ άκουσε τον Παύλο που λέει: Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δε μ ωφελεί» (Ιωάννης Χρυσόστομος). Με αφετηρία το κείμενο, να αναπτύξετε τη σημασία που έχει η αγάπη προς τον συνάνθρωπο για τη Βασιλεία του Θεού.

11 α) Η θρησκεία είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο. Δικαιολογήστε επαρκώς αυτή τη θέση. β) Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το κακό, αλλά έχει ευθύνη και για την καταπολέμησή του. Να σχολιάσετε την πρόταση. «Αγαπάς όλα όσα υπάρχουν και δεν αποστρέφεσαι κανένα από τα δημιουργήματά σου. Γιατί ποτέ δε θα δημιουργούσες κάτι που θα το μισούσες. Πώς ήταν άλλωστε δυνατό να παραμείνει κάτι που εσύ δε θα το ήθελες ή να διατηρηθεί κάτι που εσύ δε θα έφερνες στην ύπαρξη; Αντίθετα, όλα τα αγαπάς, γιατί είναι δικά σου, φιλόψυχε δεσπότη» (Σοφία Σολομώντος) Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεού, όπως φαίνεται στο παραπάνω κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης; Να αναφέρετε και άλλες περιπτώσεις που να το φανερώνουν.

12 α) Ποιοι είναι οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ; Δώστε ένα βασικό χαρακτηριστικό τους. β) Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το κακό, αλλά έχει ευθύνη και για την καταπολέμησή του. Να σχολιάσετε την πρόταση. Στην Κυριακή Προσευχή οι χριστιανοί προσεύχονται «ελθέτω η βασιλεία σου», δηλαδή να έλθει η Βασιλεία του Θεού στον κόσμο. Kατά τη γνώμη σας ποιο είναι το νόημα αυτού του αιτήματος στην εποχή μας;

13 α) Γιατί είναι αδύνατο ο ανθρώπινος νους να συλλάβει πλήρως την έννοια της ουσίας του Θεού; β) Το κακό είναι πανανθρώπινο φαινόμενο και διαπερνά τις δομές της κοινωνίας. Να παρουσιάσετε τρία παραδείγματα. «Θρησκεία είναι η αναζήτηση της ρίζας του ανθρώπου που τον καλεί ως προσωπική υπόθεση σε μια σχέση με το απόλυτο. Ιδιαίτερα στη χριστιανική πίστη ο σκοπός της θρησκείας περιλαμβάνει την μέσω του Χριστού ανάκτηση της αρμονίας σχέσεων του πιστού με το Θεό, τον κόσμο και τον συνάνθρωπο, μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας και της αγάπης. Πολλές φορές, όμως, ο σκοπός αυτός εκτρέπεται σε κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα η λατρεία της ύλης ή ο φανατισμός. Ο άνθρωπος ρέπει προς τη μυθοποίηση και τη θεοποίηση του κόσμου και των προσωπικών του επιδιώξεων». Να σχολιάσετε την παραπάνω περιγραφή με παραδείγματα.

14 α) Να αναφερθείτε με συντομία στη λατρεία των πνευμάτων στα αφρικανικά θρησκεύματα. β) Να δώσετε σύντομους ορισμούς στις παρακάτω μορφές του θρησκευτικού φανατισμού: θρησκοληψία, θεοκρατία και θρησκευτικός επεκτατισμός. «Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό και τη δυστυχία; Γιατί είναι ένας Θεός αγάπης Όπου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν μπορεί να υπάρξει αγάπη. Ο Θεός, επομένως -επιθυμώντας να μοιραστεί την αγάπη του- δεν εδημιούργησε ρομπότ που θα τον υπάκουαν μηχανικά, αλλ' αγγέλους και ανθρώπινες υπάρξεις προικισμένες μ' ελεύθερη εκλογή. Και μ' αυτό, για να θέσουμε το ζήτημα με ανθρωπομορφικό τρόπο, ο Θεός ριψοκινδύνεψε: γιατί μαζί μ' αυτό το δώρο της ελευθερίας δόθηκε επίσης και η δυνατότητα της αμαρτίας. Αλλ' αυτός που δεν ριψοκινδυνεύει, δεν αγαπάει. Δίχως ελευθερία δεν θα υπήρχε αμαρτία. Αλλά δίχως ελευθερία ο άνθρωπος δεν θα ήταν κατ' εικόνα Θεού δίχως ελευθερία ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με το Θεό με μια σχέση αγάπης» (Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος) Στηριζόμενοι στο παραπάνω απόσπασμα να σχολιάσετε τους λόγους για τους οποίους ο Θεός δεν εμποδίζει το κακό.

15 α) Κατά την άποψη της Εκκλησίας, με ποιους τρόπους εκδηλώνεται η πρόνοια του Θεού για τον κόσμο ήδη από τη δημιουργία του; β) Ποιες θεμελιώδεις ανάγκες της ανθρώπινης ζωής υπηρετούν οι θρησκείες; «Για έναν αστροφυσικό ή έναν βιολόγο ο Θεός υπάρχει τόσο κοντά ή τόσο μακριά όσο και για έναν απλό πολίτη. Η επιστήμη δεν θα αποδείξει ποτέ την ύπαρξη του Θεού. Ούτε, βέβαια -παρά τα όσα λέγονται και γράφονται- την ανυπαρξία του. Η πραγματική πίστη έχει μια υπερβατική διάσταση. Εναπόκειται λοιπόν στον κάθε άνθρωπο, στις εμπειρίες ή στον ψυχισμό του, να τη δεχθεί ή να την απορρίψει» (Γιώργος Γραμματικάκης) Η πίστη και η επιστήμη, δύο μεγάλα πνευματικά μεγέθη, είναι αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμπληρούμενα; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας στηριζόμενοι και στο παραπάνω απόσπασμα.

16 α) Να περιγράψετε τον συνοδικό τρόπο διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. β) Τι εκφράζει η δημιουργία της γυναίκας από την πλευρά του άνδρα στο κείμενο της Γένεσης; «Εκείνοι που πέθαναν ποτέ δεν έφυγαν Υπάρχουν μέσα στη σκιά που γίνεται όλο και παχύτερη Οι νεκροί δεν είναι κάτω από τη γη: Υπάρχουν στο δέντρο που θροΐζει, Υπάρχουν στο δάσος που βογγά, Υπάρχουν στο νερό που τρέχει, Υπάρχουν στο νερό που κοιμάται, Υπάρχουν στην καλύβα, υπάρχουν μέσα στο πλήθος...» (Ninian Smart, The Religious of Mankind) Σε ποια στοιχεία της αφρικανικής θρησκευτικότητας αναφέρεται το παραπάνω κείμενο και σε ποια στάση ζωής παραπέμπει τους πιστούς στη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους;

17 α) Μετά τη δημιουργία των ζώων, ο Θεός κάλεσε τον Αδάμ να ονοματοδοτήσει τα ζώα. Τι φανερώνει αυτή η πράξη; β) Ποιες είναι οι συνέπειες για τον άνθρωπο και τον κόσμο από την ένωση των δύο φύσεων στο πρόσωπο του Χριστού; «Η ψυχή δεν είναι άντρας ούτε γυναίκα ούτε αυτό που δεν είναι γυναίκα ούτε άντρας. Όταν η ψυχή παίρνει τη μορφή ενός σώματος, δένεται απ αυτό το ίδιο το σώμα. Η ψυχή γεννιέται και ξεδιπλώνεται σ ένα σώμα με όνειρα κι επιθυμίες και την τροφή της ζωής. Και μετά ξαναγεννιέται σε νέα σώματα, σύμφωνα με τα προγενέστερα έργα της... Η ποιότητα της ψυχής καθορίζει το μελλοντικό της σώμα: γήινο ή αέρινο, βαρύ ή ελαφρό. Οι σκέψεις του και οι πράξεις του μπορούν να το οδηγήσουν στην ελευθερία ή να το οδηγήσουν στη σκλαβιά, στη ζωή μετά τη ζωή» (Ουπανισάδες, 3.γ, 3.δ) Να παρουσιάσετε την κυρίαρχη, για τον άνθρωπο και την ύπαρξή του, διδασκαλία του Ινδουισμού που κρύβεται στο παραπάνω απόσπασμα.

18 α) Τι συμπεραίνεις από το γεγονός ότι η επιστήμη ερευνά το «πώς και πότε» της δημιουργίας και η θρησκεία το «ποιός και γιατί»; β) Στην Καινή Διαθήκη ορίζεται ότι «Ο Θεός είναι αγάπη». Ποια δεδομένα από τη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο και τον κόσμο δικαιολογούν αυτή τη φράση; «Όσο περισσότερα ταμπού και απαγορεύσεις υπάρχουν στον κόσμο τόσο περισσότερο φτωχοί θα είναι οι άνθρωποι. Όσο περισσότερο κοφτερά όπλα έχουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερα προβλήματα θα έχει το κράτος. Όσο περισσότερη εξυπνάδα έχει ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο κακά πράγματα θα εμφανιστούν. Όσο περισσότερο σημασία δίνεται στους νόμους και στα διατάγματα τόσο περισσότεροι κλέφτες και ληστές θα εμφανιστούν. Γι αυτό ο σοφός [ηγεμόνας] λέει: Δεν παίρνω κανένα μέτρο και οι άνθρωποι βελτιώνονται από μόνοι τους. Αγαπώ την γαλήνη και οι άνθρωποι διορθώνονται από μόνοι τους. Δεν αναλαμβάνω καμία δραστηριότητα και οι άνθρωποι ευημερούν από μόνοι τους. Δεν έχω καμία επιθυμία και οι άνθρωποι γίνονται απλοί από μόνοι τους» ( Από το Λάο-Τσε, Τάο-τε κινγκ) Με βάση το παραπάνω παραδοσιακό θρησκευτικό κείμενο να εξηγήσετε ποιό είναι το ιδανικό, κατά τον Ταοϊσμό, στη συμπεριφορά του ανθρώπου στη σχέση του με τον κόσμο και τα προβλήματα που υπάρχουν σ αυτόν.

19 α) Τι επιδιώκουν οι πιστοί με τις διάφορες προσφορές (π.χ. τροφής) και τις θυσίες προς τους προγόνους στα αφρικανικά θρησκεύματα; β) Να καταγράψετε παραδείγματα που, κατά την Αγία Γραφή, ο Θεός είναι γνωστός και «ψηλαφητός» στην ιστορία. «Δεν βλέπω καμιά αντίφαση και καμιά αντιπαράθεση μεταξύ της πίστης στην εξέλιξη και της πίστης στον Θεό. Προσωπικά πιστεύω στην εξέλιξη και δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που θεωρούν αντίθετη αυτή μου την πεποίθηση, με την πίστη στο Θεό. Σε τελική ανάλυση ποιοι είμαστε εμείς να αποφασίσουμε ότι ο Θεός μέσα στην παντοδυναμία Του δεν κανόνισε ώστε η ζωή να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ακριβώς έτσι όπως εξελίχθηκε; Ότι δεν όρισε το σύμπαν να έχει τη μορφή που έχει;» ( Άρης Πατρινός). Τι ακριβώς θέλει να πει ένας επιστήμονας των θετικών επιστημών, όπως ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου, με αυτά τα λόγια για τη σχέση πίστης και επιστήμης;

20 α) Τι είναι οι ραβίνοι στον Ιουδαϊσμό και ποια είναι η αποστολή τους; β) Ποιες είναι οι συνέπειες για τον άνθρωπο και τον κόσμο από την ένωση των δύο φύσεων στο πρόσωπο του Χριστού; «Ευσεβείς είναι όσοι πιστεύουν στο Θεό, στους αγγέλους του, στην ημέρα της κρίσεως, στη Βίβλο (Κοράνιο) και τους προφήτες, οι ευεργετούντες τον πλησίον τους, τα ορφανά, τους φτωχούς, τους οδοιπόρους τους ζητιάνους όσοι δεν ξεχνάνε την προσευχή ευτυχισμένοι οι πιστοί εκείνοι που προσεύχονται με ταπεινοφροσύνη όσοι τηρούν ακριβώς τις ώρες της προσευχής... Ο μήνας Ραμαζάν είναι ο ορισμένος μήνας για την αποχή από τις τροφές Ω πιστοί ο Μωάμεθ δεν είναι κανενός σας πατέρας αλλά είναι απόστολος του θεού και η σφραγίδα όλων των προφητών Να μάχεσθε για την πίστη σας εναντίον όσων σας πολεμούν Ουδείς πεθαίνει χωρίς τη βούληση του θεού Ο Κύριος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο ποιος ξεφεύγει από το δρόμο του και ποιος βαδίζει στην ευθεία οδό Να ποια είναι η εικόνα του Παραδείσου γι αυτούς που φοβούνται το Θεό ποταμοί από γάλα, ποταμοί από μέλι Να πηγαίνετε για προσκύνημα στη Μέκκα και για να επισκεφθείτε το ναό προς δόξαν Κυρίου Δόξα στο θεό, τον Κύριο του παντός, στον ελεήμονα, τον Κύριο της ημέρας της κρίσης» Να εντοπίσετε στα αποσπάσματα αυτά του Κορανίου και να παρουσιάσετε βασικές θεολογικές θέσεις από τη διδασκαλία του Ισλάμ και βασικές αρχές από τις υποχρεώσεις ενός πιστού Μουσουλμάνου.

21 α) Να εξηγήσετε με συντομία ποια θέση έχει στο Ισλάμ το πρόσωπο του Μωάμεθ. β) Σύμφωνα με τη διήγηση της Αγίας Γραφής, όλα έχουν δημιουργηθεί «καλά λίαν». Πώς συνδέεται η έκφραση αυτή με το σύγχρονο οικολογικό πρόβλημα; «Για έναν αστροφυσικό ή έναν βιολόγο ο Θεός υπάρχει τόσο κοντά ή τόσο μακριά όσο και για έναν απλό πολίτη. Η επιστήμη δεν θα αποδείξει ποτέ την ύπαρξη του Θεού. Ούτε, βέβαια -παρά τα όσα λέγονται και γράφονται- την ανυπαρξία του. Η πραγματική πίστη έχει μια υπερβατική διάσταση. Εναπόκειται λοιπόν στον κάθε άνθρωπο, στις εμπειρίες ή στον ψυχισμό του, να τη δεχθεί ή να την απορρίψει» (Γιώργος Γραμματικάκης) Η πίστη και η επιστήμη είναι δύο μεγάλα πνευματικά μεγέθη. Κατά τη γνώμη σας, είναι αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμπληρούμενα; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας στηριζόμενοι και στο παραπάνω απόσπασμα.

22 α) Ποιοι είναι οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ, δώστε ένα βασικό χαρακτηριστικό τους. β) Να ερμηνεύσετε σύντομα τους όρους «κατ εικόνα» και «καθ ομοίωσιν» που συναντάμε στη δημιουργία του ανθρώπου στο κείμενο της Γένεσης. Λαμβάνοντας υπόψη και την εικόνα που παρατίθεται παρακάτω να αναπτύξετε την αντίληψη του Ταοϊσμού για το γιν και το γιανγκ.

23 α) Να εξηγήσετε με παραδείγματα πώς τεκμηριώνεται ότι ο Ινδουισμός είναι πολυθεϊστική θρησκεία. β) Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, το κακό δεν υπάρχει ως δημιούργημα του Θεού. Τότε, πώς εξηγείται η παρουσία του στον κόσμο; «Η γέννηση είναι πόνος, η φθορά είναι πόνος, η αρρώστια είναι πόνος, ο θάνατος είναι πόνος. Το ίδιο είναι η θλίψη και το πένθος, η συμφορά, ο θρήνος, η απελπισία. Το να συνυπάρχουμε με πράγματα που μας δυσαρεστούν, το να είμαστε χωρισμένοι από πράγματα που μας ευχαριστούν - αυτό είναι επίσης πόνος. Το να μην αποκτάμε ό,τι θέλουμε - αυτό επίσης είναι πόνος. Με ένα λόγο, αυτό το σώμα, αυτή η μάζα που αποτελείται από πέντε στοιχεία και που βασίζεται στην απληστία, είναι πόνος» (Σαμιούττα Νικάγια, ν. 421) Στο παραπάνω απόσπασμα αναγνωρίζουμε την «Πρώτη Ευγενική Αλήθεια» του Βουδισμού η οποία αφορά στην ύπαρξη του πόνου και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή. Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι προεκτάσεις και οι συνέπειες που έχει αυτή η διδασκαλία στον τρόπο ζωής ενός πιστού Βουδιστή;

24 α) Τι σημαίνει ο όρος ενέργειες του Θεού; β) Η Έξοδος από την Αίγυπτο και η πορεία του Ιουδαϊκού λαού προς την ελευθερία αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του. Με ποιες μεγάλες γιορτές θυμούνται κάθε χρόνο ιδιαίτερες στιγμές εκείνης της περιόδου; «Ο Νεχρού Παντίτ, άλλοτε πρωθυπουργός της Ινδίας περιέγραψε τον Ινδουισμό ως εξής: Ο Ινδουισμός σαν πίστη είναι αόριστος, άμορφος, πολύπλευρος: όλα τα πράγματα σε όλους τους ανθρώπους. Είναι σχεδόν αδύνατο να δώσεις τον ορισμό του ή να πεις με βεβαιότητα αν είναι ή όχι μια θρησκεία με τη συνηθισμένη έννοια της λέξης. Στη σημερινή του μορφή, όπως και στην παλαιότερη, περικλείει πολλές πεποιθήσεις και λατρευτικές συνήθειες, από τις πιο υψηλές μέχρι τις πιο χαμηλές, που συχνά βρίσκονται σε αντίθεση ή αλληλοσυγκρούονται. Στην πραγματικότητα το πνεύμα του φαίνεται να βρίσκεται μέσα στη φράση: «να ζει κανείς και να αφήνει τους άλλους να ζουν» (Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Επίσκοπος Ανδρούσης) Στο παραπάνω κείμενο να εντοπίσετε και να σχολιάσετε τους λόγους που καθιστούν προβληματικό έναν ενιαίο ορισμό για τον Ινδουισμό.

25 α) Οι όροι «Βασιλεία των ουρανών» και «Βασιλεία του Θεού» είναι διαφορετικοί ή συνώνυμοι; Δικαιολογήστε την απάντησή σας. β) Να παρουσιάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά της πίστης των Σουνιτών μουσουλμάνων. «Αυτό, από το οποίο όλα αυτά τα όντα προέρχονται, αυτό μέσω του οποίου ζουν, αφού γεννήθηκαν, αυτό στο οποίο αυτά επιστρέφουν, όταν πεθαίνουν, αυτό πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι το Βράχμαν Κρυμμένος στην καρδιά όλων των πραγμάτων είναι ο Άτμαν, το Πνεύμα, το Εαυτό μικρότερο απ το πιο μικρό, μεγαλύτερο απ το πιο μεγάλο Αυτό είναι το πνεύμα που είναι στην καρδιά μου, πιο μικρό και απ τον κόκκο του ρυζιού ή τον κόκκο του κριθαριού ή τον κόκκο του σπόρου της μουστάρδας ή τον πυρήνα του κόκκου του καναρινόσπορου. Αυτό είναι το πνεύμα που είναι στη καρδιά μου, πιο μεγάλο απ τη γη, πιο μεγάλο απ τον ουρανό, πιο μεγάλο κι απ τα ουράνια, πιο μεγάλο από όλους αυτούς τους κόσμους» Με βάση τις πληροφορίες που δίνουν τα παραπάνω αποσπάσματα από τις Ουπανισάδες να παρουσιάσετε την κυρίαρχη διδασκαλία του Ινδουισμού για την ύπαρξη και λειτουργία του σύμπαντος.

26 α) Μία από τις αντιλήψεις για το πρόσωπο του Χριστού ήταν ότι είναι ένας μεγάλος κοινωνικός επαναστάτης. Ποια στοιχεία στο πρόσωπο και τη διδασκαλία του Χριστού διέκριναν οι κοινωνιστές (σοσιαλιστές); β) Να παρουσιάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά της πίστης των Σηιτών μουσουλμάνων. «Τότε θα κάθεται ο λύκος παρέα με το αρνί και θα κοιμάται ο πάνθηρας με το κατσίκι αντάμα. Το μοσχαράκι και το λιονταρόπουλο θα βοσκούνε μαζί κι ένα μικρό παιδί θα τα οδηγάει Κανένας δεν θα προξενεί στον άλλον βλάβη ούτε κακό πουθενά στο όρος το άγιο του Θεού, γιατί η γνώση του Κυρίου θα σκεπάζει όπως σκεπάζουν τα νερά τη θάλασσα. Σαν έρθει εκείνη η μέρα, το βλαστάρι από τη ρίζα του Ιεσσαί εκεί θα στέκεται για τους λαούς σημαία. Τα έθνη θα 'ρχονται να του ζητάνε συμβουλή και κατοικία του θα είν' η δόξα τον Κυρίου» (Ησαΐας 11, 6-10) Στον Ιουδαϊσμό καταγράφεται από αιώνες μια προσδοκία σωτηρίας και η προσμονή ενός Μεσσία, χρισμένου από τον Θεό γι αυτό τον σκοπό. Με βάση το παραπάνω κείμενο, να αναφερθείτε σε αυτή τη θέση και να σχολιάσετε τη διαχρονική σημασία της στη διδασκαλία του Ιουδαϊσμού.

27 α) Ποιο είναι το θεολογικό νόημα της φράσης «καλά λίαν», η οποία υπάρχει στο κείμενο της Γένεσης σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου; β) Να εξηγήσετε με συντομία πόσο σημαντική είναι στον Ινδουισμό η διδασκαλία της μετενσάρκωσης (σαμσάρα). «Ο ιεροδιάμεσος θεωρείται γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και υπερφυσικού κόσμου, απαραίτητος στη ζωή των ιθαγενών. Βασικό έργο του είναι να εκπροσωπεί την οικογενειακή ομάδα ενώπιον των πνευμάτων και αντιστρόφως τον κόσμο των πνευμάτων ενώπιον των ανθρώπων... βοηθάει συγκεκριμένα πρόσωπα σε προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, το επάγγελμα και το μέλλον. Η προσφορά του είναι άμεση στα επείγοντα σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Διαχωρισμός μεταξύ θρησκευτικού και κοσμικού, πνευματικών και υλικών αναγκών δεν υπάρχει στην Αφρική Το λειτούργημα του ιεροδιαμέσου κατά βάση είναι κληρονομικό και μπορούν να το αναλάβουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Την πλειοψηφία αποτελούν οι γυναίκες Η παράδοση έχει καθορίσει ιδιαίτερη διαδικασία εκλογής των ιεροδιαμέσων και η ένταξή τους γίνεται με ειδική τελετή μύησης. Οι ιεροδιάμεσοι κατά τις ειδικές τελετουργίες φέρουν ιδιαίτερη αμφίεση και χρησιμοποιούν ιδιάζουσα ιερή γλώσσα» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος) Στηριζόμενοι στο παραπάνω απόσπασμα, να εντοπίσετε και να αναλύσετε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ιεροδιάμεσου και το ρόλο που κατέχει στην αφρικανική θρησκευτικότητα.

28 α) «Και είπεν ο Θεός ποιήσωμεν άνθρωπον». Για την Εκκλησία, η χρήση πληθυντικού αριθμού έχει θεολογικό νόημα. Ποιο είναι αυτό; β) Ποια στοιχεία από την ινδουιστική παράδοση ενσωματώνει ο Μαχάτμα Γκάντι στη ζωή και στον αγώνα του; «Ο ουρανός όπου κατοικεί ο Θεός, ήταν κάποτε πολύ κοντύτερα από ό,τι είναι σήμερα. Τόσο κοντά ήταν που οι άνθρωποι μπορούσαν να τον αγγίξουν. Αλλά μια μέρα κάποιες γυναίκες πήραν κομμάτια από τον ουρανό για να τα μαγειρέψουν στη σούπα. Τότε ο Θεός θύμωσε και απομακρύνθηκε στη σημερινή του απόσταση» (Ninian Smart) Ποια στοιχεία της πίστης των αφρικανικών θρησκευμάτων εντοπίζετε στο κείμενο; Στη συνέχεια, περιγράψτε τη σχέση Θεού και ανθρώπων.

29 α) Μεταξύ των συνεπειών της πτώσης του ανθρώπου είναι και το λεγόμενο «κοινωνικό κακό». Να προσδιορίσετε τι σημαίνει αυτός ο όρος, δίνοντας μερικά παραδείγματα από τη σύγχρονη πραγματικότητα. β) Ο νεαρός Σιντάρτα Γκαουτάμα εγκατέλειψε την πριγκιπική ζωή επειδή ήθελε απαντήσεις πάνω στην αξία της ζωής. Τι τον οδήγησε σ αυτή την απόφαση; «Από την κλασική ακόμη εποχή οι Έλληνες καλούσαν τη φιλοσοφία τους «θεολογία», ο θεός των Ελλήνων ήταν πάντοτε δεμένος με τον κόσμο. Ουσιαστικά δεν ήταν αυτός η προϋπόθεση που ερμηνεύει τον κόσμο, αλλά το συμπέρασμα, στο οποίο φθάνουμε εξετάζοντας τον κόσμο (Πλάτων). Και όταν ακόμη ο Θεός δημιουργεί τον κόσμο από τη θέλησή του, όπως στον «Τίμαιο» του Πλάτωνος, τον δημιουργεί από ύλη που προϋπάρχει Είναι ήδη γνωστό πως δημιουργός σημαίνει στην ουσία διακοσμητής» (Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης) Με βάση το παραπάνω κείμενο να εξηγήσετε πώς αντιλαμβάνονται οι Έλληνες τη σχέση Θεού κόσμου και ποια προοπτική δίνει η χριστιανική διδασκαλία στο ζήτημα αυτό. Να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα από το φετινό μάθημα των Θρησκευτικών.

30 α) Η Μεγάλη Θεά (Σάκτι) με τη μορφή της Κάλι εμφανίζεται στις απεικονίσεις της ινδουιστικής τέχνης με κόκκινη από αίμα γλώσσα και με περιδέραιο από νεκροκεφαλές. Τι σημαίνουν αυτά για τον ρόλο της, στην ινδουιστική παράδοση; β) Κάθε θρησκεία υπόσχεται να προσφέρει «λύτρωση» στους πιστούς της. Ποιες μορφές μπορεί να πάρει η έννοια αυτή σε διάφορες θρησκείες; «Σε ότι αφορά το πρόβλημα της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας του Θεού, η μόνη λογική στάση είναι αυτή της απόλυτης σιωπής» (Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, σύγχρονος φιλόσοφος) Σε ποιες σκέψεις και συμπεράσματα σας οδηγεί η παραπάνω θέση;

31 α) Να αναγνωρίσετε ένα κοινό στοιχείο, εάν υπάρχει, στη διδασκαλία του Βουδισμού και του Ινδουισμού και να το αναφέρετε. β) Να καταγράψετε παραδείγματα που, κατά την Αγία Γραφή, ο Θεός είναι γνωστός και «ψηλαφητός» στην ιστορία. «Για έναν αστροφυσικό ή έναν βιολόγο ο Θεός υπάρχει τόσο κοντά ή τόσο μακριά όσο και για έναν απλό πολίτη. Η επιστήμη δεν θα αποδείξει ποτέ την ύπαρξη του Θεού. Ούτε, βέβαια -παρά τα όσα λέγονται και γράφονται- την ανυπαρξία του. Η πραγματική πίστη έχει μια υπερβατική διάσταση. Εναπόκειται λοιπόν στον κάθε άνθρωπο, στις εμπειρίες ή στον ψυχισμό του, να τη δεχθεί ή να την απορρίψει» (Γιώργος Γραμματικάκης) Η πίστη και η επιστήμη είναι δύο μεγάλα πνευματικά μεγέθη. Κατά τη γνώμη σας, είναι αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμπληρούμενα; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας στηριζόμενοι και στο παραπάνω απόσπασμα.

32 α) Να εξηγήσετε με συντομία τη σημασία του Τάο (δρόμος) στον Ταοϊσμό. β) Κατά τη γνώμη σας, η «Βασιλεία του θεού», όπως ορίζεται από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, έχει εγκόσμια και ιστορικά χαρακτηριστικά ή αναφέρεται σε μια υπερκόσμιαεξωκόσμια διάσταση; Να δικαιολογήσετε με συντομία την απάντησή σας. «Η χριστιανική παράδοση στη γνησιότητά της ούτε δέχθηκε ποτέ ούτε κήρυξε το ανελεύθερο δόγμα πίστευε και μη ερεύνα αλλά κήρυξε το ερευνάτε μετά πίστεως. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση από κάθε ιδεολογική δέσμευση, κάτι που συνιστά άλλωστε θεμελιώδη αρχή και της θετικής επιστημονικής γνώσης» (π. Γεώργιος Μεταλληνός) Με βάση την παραπάνω άποψη να αναπτύξετε τη σχέση πίστης και επιστήμης σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση.

33 α) Σε ποιες θρησκείες από αυτές που διδαχτήκατε στο φετινό μάθημα είναι διαδεδομένη η λατρεία των προγόνων; β) Οι Ιουδαίοι της εποχής του Χριστού παρερμήνευσαν το πρόσωπό Του. Να αναφέρετε παραδείγματα. «Ο φανατισμός, μπορεί να εμφανισθεί στους αθέους όπως και στους πιστούς, στους προοδευτικούς όπως και στους συντηρητικούς. Ριζώνει στο άγχος και στην αλαζονεία. Ο φανατικός έχει συχνά την ψύχωση της συνωμοσίας! Μάλιστα, μια μορφή απελπισμένης αλαζονείας μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να πεισθεί ότι είναι ο μόνος που μένει στην αλήθεια, μια αλήθεια την οποία απολυτοποιεί, και την οποίαν κατέχει Αν είσαι διαφορετικός από εμένα, αυτό σημαίνει ότι θέλεις το θάνατό μου! Ο φανατικός είναι συχνά ένα ον αβέβαιο, ανήσυχο, αποδιοργανωμένο, θεωρεί πως εκείνος που διαφωνεί μαζί του σε ένα σημείο, έστω και δευτερεύον, έχει άδικο σε όλα και για όλα. Είναι ανίκανος να περάσει μέσα στην ετερότητα του άλλου, να τον καταλάβει λίγο, να δεχτεί πως ίσως έχει δίκιο, έστω και εν μέρει. Ορισμένες λέξεις, που αγνοεί την πραγματική τους σημασία, τον κάνουν μανιακό» (Ολιβιέ Κλεμάν) Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που είναι φανατικός.

34 α) Ποιος ο ρόλος των βραχμάνων στη κοινωνική πραγματικότητα της Ινδίας; β) Γιατί το κείμενο της Γένεσης στη δημιουργία του ανθρώπου χρησιμοποιεί τα ρήματα «έπλασεν» και «ενεφύσησεν», ενώ στη δημιουργία των ζώων τα ρήματα «είπεν» και «εγένετο»; «Αυτοί οι άνθρωποι είναι πεισμένοι ότι το άγιο πνεύμα που τους διαπνέει βρίσκεται πάνω από τους νόμους και ότι ο ενθουσιασμός τους είναι ο μόνος νόμος στον οποίο πρέπει να υπακούουν. Τι να απαντήσεις σε έναν άνθρωπο, ο οποίος σου λέει ότι προτιμάει να υπακούει στο Θεό παρά στους ανθρώπους και ότι συνεπώς είναι σίγουρος ότι κερδίζει τον παράδεισο αν σε σφάξει;» (Πασκάλ Μπρικνέρ). Με αφετηρία το κείμενο να διερευνήσετε τα αίτια του θρησκευτικού φανατισμού.

35 α) Ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι εμφανίσεις του θεού Βισνού (αβατάρα) στη ζωή του Ινδουιστή; β) Τι εκφράζει η δημιουργία της γυναίκας από την πλευρά του άνδρα στο κείμενο της Γένεσης; «Ο πανίερος αυτός Τάφος (του Χριστού) μας καλεί να αποβάλουμε ένα ακόμη φόβο, τον πλέον ίσως διαδεδομένο στον σύγχρονο κόσμο μας: τον φόβο του άλλου, του διαφορετικού, του αλλοπίστου, του αλλοθρήσκου, του ετεροδόξου. Οι φυλετικές και κάθε είδους διακρίσεις επικρατούν ακόμη σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες μας και, το χειρότερο όλων, διαπερνούν συχνά και αυτό τον θρησκευτικό βίο των ανθρώπων. Ο θρησκευτικός φανατισμός απειλεί ήδη την ειρήνη σε πολλές περιοχές της γης, όπου και αυτό το ίδιο το δώρο της ζωής θυσιάζεται στο βωμό της μισαλλοδοξίας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το μήνυμα του ζωοδόχου Τάφου είναι επείγον και σαφές: αγαπήστε τον άλλο, τον διαφορετικό, τον αλλόπιστο, τον ετερόδοξο ως αδελφό. Το μίσος οδηγεί στον θάνατο, η αγάπη "έξω βάλλει τον φόβο" (Α Ιω. 4, 18) και οδηγεί στη ζωή» (Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος) Να εντοπίσετε στο κείμενο μορφές φανατισμού και να σχολιάσετε ελεύθερα τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή του.

36 α) Στον Χιναγυάνα Βουδισμό, όπου ιδανικό θεωρείται η μοναχική ζωή, με ποιον τρόπο μπορούν οι λαϊκοί να ελπίζουν σε μια καλύτερη αναγέννηση; β) Από τους «Μακαρισμούς» να περιγράψετε τρεις τύπους ανθρώπων, που είναι δυνατό να γίνουν μέλη της Βασιλείας του Θεού. «Η αμαρτία προκύπτει από μια ανταρσία του ανθρώπου, που επιδιώκει την ισοθεΐα ή την εξομοίωση με τον Θεό, όχι τη σχέση κτιστού και ακτίστου, φθαρτού και αφθάρτου, θνητού και αθανάτου, δημιουργήματος και δημιουργού αλλά επί ίσοις όροις. Τούτο σημαίνει διάρρηξη των σχέσεων Ο θάνατος πλήττει όχι μονάχα το είδος ή τη βιολογική υπόσταση, αλλά το πρόσωπο» (Ν. Ματσούκας) Με βάση το παραπάνω κείμενο να παρουσιάσετε τις συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος, στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

37 α) Ποια είναι η σημασία της Συναγωγής στην ιουδαϊκή λατρεία ; β) Ποιος είναι ο τρόπος αναγνώρισης των αγίων στην Ορθόδοξη και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία; «Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του Πρέπει να βλέπομε το καθετί με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μη σκεπτόμαστε για τους άλλους. Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας. Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό. Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη. Αυτά να μεταδίδομε. Να προσέχομε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν, μόνο να προσευχόμαστε γι' αυτούς με αγάπη. Ό,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπός μας, ποτέ να μη σκεπτόμαστε κακό γι' αυτόν» (όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης) Με βάση το παραπάνω κείμενο πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να καταπολεμήσει τις συνέπειες του κακού στη ζωή του, σε σχέση με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον;

38 α) Να εξηγήσετε ποια σημασία έχει η Εγίρα (622 μ.χ.) στην ιστορία του Ισλάμ. β) Είναι ανθρώπινο δικαίωμα ότι: «Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη». Πώς κατανοείτε αυτή τη φράση; Δώστε ένα παράδειγμα. «Η θρησκεία αποτελεί μέρος τον πνευματικού πολιτισμού κάθε έθνους και γι' αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με πνεύμα επιστημονικό. Η φιλολογία, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, η φιλοσοφία, η ηθική, τα ήθη και τα έθιμα κάθε λαού δέχονται μεγάλη επίδραση από τη θρησκεία...» (Ζάο Φουζάν, Κινέζος ακαδημαϊκός) Να σχολιάσετε κριτικά τις βασικές θέσεις του κειμένου.

39 α) Να παρουσιάσετε τη θέση που κατέχει το Κοράνιο στο Ισλάμ. β) Στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της Παιδείας. Ποια ήταν η στάση τους απέναντι στην ελληνική παιδεία; «Στην Ορθοδοξία δεν πιστεύουμε σε διάκριση μεταξύ φυσικών και μεταφυσικών αλλά σε διάκριση μεταξύ κτιστού και ακτίστου. Άκτιστος είναι ο Θεός και οι ενέργειές Του, και κτιστός είναι όλος ο κόσμος Το άκτιστο δεν έχει αρχή, φθορά και τέλος, ενώ το κτιστό έχει συγκεκριμένη αρχή, διακρίνεται για τη φθορά και δεν έχει τέλος, όχι γιατί αυτό οφείλεται στη φύση του αλλά γιατί έτσι το θέλησε ο Δημιουργός του» (Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος) Να εντοπίσετε και να αναπτύξετε σημεία της πίστης του Χριστιανισμού για τον Θεό και τη σχέση του με τον κόσμο.

40 α) Να περιγράψετε τον συνοδικό τρόπο διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. β) Σύμφωνα με τα αφρικανικά θρησκεύματα, ποιος είναι ο ρόλος των πνευμάτων; «Για μας τους χριστιανούς, ο Θεός δεν είναι μόνο στους ουρανούς... Είναι μαζί μας, πρώτον διότι είναι ο Λόγος και το πρότυπο της δημιουργίας και δεύτερον διότι έγινε άνθρωπος. Εν Χριστώ θεωρούμε τον Θεό ως τον τέλειο άνθρωπο. Ο Θεός μας δεν είναι κάπου στους ουρανούς. Οι άνθρωποι τον είδαν, εμείς τον βλέπουμε εν Χριστώ Ιησού τον από Ναζαρέτ» (Ιωάννης Μάγιεντορφ). Με βάση το κείμενο αυτό να παρουσιάσετε τα κύρια σημεία της Oρθόδοξης θεολογίας για τη σχέση του Θεού με τον κόσμο και τον άνθρωπο.

41 α) Να ορίσετε με συντομία τους όρους: φανατισμός και μισαλλοδοξία. β) Να περιγράψετε ομοιότητες και διαφορές στην αντίληψη του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού για τη μοναδικότητα του Θεού. «Αγαπάς όλα όσα υπάρχουν και δεν αποστρέφεσαι κανένα από τα δημιουργήματά σου. Γιατί ποτέ δε θα δημιουργούσες κάτι που θα το μισούσες. Πώς ήταν άλλωστε δυνατό να παραμείνει κάτι που εσύ δε θα το ήθελες ή να διατηρηθεί κάτι που εσύ δε θα έφερνες στην ύπαρξη; Αντίθετα, όλα τα αγαπάς, γιατί είναι δικά σου, φιλόψυχε δεσπότη» (Σοφία Σολομώντος) Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεού, όπως φαίνεται στο παραπάνω κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης; Μπορείτε να αναφέρετε και άλλες περιπτώσεις που να το φανερώνουν;

42 α) Σύμφωνα με αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, ο Θεός ήταν μέρος του κόσμου. Ποια είναι η χριστιανική θέση στο ζήτημα αυτό; β) Να παρουσιάσετε την προσευχή ως έναν από τους «Πέντε στύλους» του Ισλάμ. «(στη Βασιλεία του Θεού) δεν θα ερωτηθώ για τους ασκητικούς μου αγώνες, τη νηστεία και τις μετάνοιές μου. Θα ερωτηθώ όμως αν έθρεψα τους πεινασμένους, αν επισκέφτηκα τους φυλακισμένους και τους αρρώστους, αν φιλοξένησα τον άγνωστο. Μ άλλα λόγια, πώς σχετίζομαι με τους συνανθρώπους μου. Μοιράστηκα όσα έχω; Ήμουν απλώς ένα άτομο στραμμένο στον εαυτό του; Ή ήμουν ένα αυθεντικό πρόσωπο, που έζησα σε κοινωνία με τους άλλους;» (Επίσκοπος Κάλλιστος Ware). Γιατί το όραμα της Βασιλείας του Θεού ξεκινάει από την παρούσα ζωή, ανατρέπει, αμφισβητεί, φωτίζει, απελευθερώνει και κινητοποιεί, τους ανθρώπους που το επιθυμούν;

43 α) Τι δηλώνει η φράση «εν αρχή» στη διήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία του κόσμου; β) Το Ισλάμ επηρεάζει βασικούς τομείς της ισλαμικής κοινωνίας. Να αναφέρετε παραδείγματα. «(Οι χριστιανοί) ζουν στη δική τους ο καθένας πατρίδα αλλά ως πάροικοι. Μετέχουν σε όλα τα κοινά ως πολίτες και υπομένουν τα πάντα, όμως σαν να ήσαν ξένοι. Η ξενιτειά είναι πατρίδα τους και η πατρίδα τους ξενιτειά. Παντρεύονται όπως όλοι και γεννούν παιδιά αλλά δεν τα σκοτώνουν. Γήινοι άνθρωποι είναι αλλά δεν ζουν με ζωώδη τρόπο. Διαβιούν στην γη αλλά έχουν το πολίτευμα στον ουρανό. Υπακούουν στους κρατικούς νόμους αλλά με τον τρόπο ζωής τους ξεπερνούν τους νόμους. Αγαπούν τους πάντες έστω κι αν διώκονται από όλους» (Επιστολή προς Διόγνητον) Με αφετηρία το παραπάνω κείμενο (2 ος αιώνας μ.χ.) που δίνει έμφαση στον διαφορετικό τρόπο ζωής των χριστιανών, να σχολιάσετε τον τίτλο της διδακτικής ενότητας «Η Βασιλεία των Ουρανών: όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;»

44 α) Ο Αδάμ ονομάζει την Εύα «σάρκα από την σάρκα του». Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις των δύο φύλων; β) Στον Ινδουισμό υπάρχει η ιδέα της παγκόσμιας τάξης (ντάρμα). Ποιο είναι το περιεχόμενό της; «Εγώ για σένα πατέρας, εγώ αδελφός, εγώ σύζυγος, εγώ σπίτι, εγώ τροφή, εγώ ρούχο, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιο, ό,τι θέλεις εγώ. Να μη σου λείψει τίποτα. Θα δουλέψω εγώ. Ήρθα να σε υπηρετήσω, όχι να με υπηρετήσεις. Εγώ και φίλος, και μέλος του σώματός σου και κεφάλι, και αδελφός και αδελφή και μητέρα, όλα εγώ. Μόνο να είσαι κοντά μου. Εγώ φτωχός για σένα και αλήτης για σένα. Στον σταυρό για σένα, στον τάφο για σένα. Στον ουρανό παρακαλώ για σένα τον Πατέρα μου, στη γη έρχομαι πρεσβευτής του Πατέρα μου για σένα. Εσύ είσαι τα πάντα για μένα, και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος μου και μέλος του σώματός μου. Τι άλλο θέλεις;» (άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος) Στο παραπάνω κείμενο αναφέρονται πολλά στοιχεία της διδασκαλίας της Εκκλησίας για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Να τα παρουσιάσετε και να σχολιάσετε το βασικό μήνυμα του κειμένου προς τον σύγχρονο άνθρωπο.

45 α) Γιατί ο Θεός δεν εμπόδισε την πτώση των πρωτόπλαστων; Τί θα συνέβαινε αν το έκανε; β) Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται η λατρεία στις θεότητες του Ινδουισμού; «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ, τη λάμπα κρατώ ψηλά, να δούνε της γης οι θλιμμένοι, να ρθούνε, να βρουν συντροφιά. Να βρούνε στρωμένο τραπέζι, σταμνί για να πιει ο καημός κι ανάμεσά μας θα στέκει ο πόνος, του κόσμου αδερφός. Να βρούνε γωνιά ν ακουμπήσουν, σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός κι εκεί καθώς θα μιλάμε θα ρθει συντροφιά κι ο Χριστός» (Τάκης Λειβαδίτης) Ποια στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας για τον Χριστό και τη Βασιλεία του αναδεικνύει ο συγγραφέας στο παραπάνω ποίημα; Να αναπτύξετε την άποψή σας.

46 α) Στη διήγηση της Γένεσης, ο κήπος της Εδέμ διασχίζεται από τέσσερις ποταμούς (Νείλος, Γάγγης, Τίγρης, Ευφράτης). Πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. β) Σύμφωνα με τη δεύτερη «ευγενική αλήθεια» του Χιναγυάνα Βουδισμού, η αιτία του πόνου είναι η επιθυμία. Τι πρέπει να κάνει ο βουδιστής πιστός για τη θεραπεία του πόνου; «Ένας από τους πρωτοπόρους της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης ήταν ένας ιερέας, ο Ζορζ Λεμέτρ. Είπε κάποτε: Υπάρχουν δύο τρόποι να φτάσει κανείς στην αλήθεια. Αποφάσισα να τους ακολουθήσω και τους δύο. Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρουσης. Το πρόβλημα προκύπτει όταν φανατικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τη φύση χρησιμοποιώντας τη Βίβλο. Εάν τη διαβάσουμε όπως ένας θρησκόληπτος, τότε η Γη δεν κινείται και ο κόσμος είναι χρόνων. Ωστόσο νομίζω ότι οι περισσότεροι σκεπτόμενοι χριστιανοί δεν διαβάζουν τη Βίβλο κατά γράμμα αλλά σύμφωνα με το πνεύμα της». Σχολιάστε το παραπάνω κείμενο.

47 α) Σε ποιες σκέψεις σας οδηγεί η αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο άνθρωπος «πλάστηκε από χώμα»; β) Η θρησκεία που ασκεί η πλειονότητα του κινεζικού λαού αποτελεί συνδυασμό του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού και του Μαχαγυάνα Βουδισμού. Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζουν οι Κινέζοι καθεμία από αυτές; «Δεν βλέπω καμιά αντίφαση και καμιά αντιπαράθεση μεταξύ της πίστης στην εξέλιξη και της πίστης στον Θεό. Προσωπικά πιστεύω στην εξέλιξη και δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που θεωρούν αντίθετη αυτή μου την πεποίθηση, με την πίστη στο Θεό. Σε τελική ανάλυση ποιοι είμαστε εμείς να αποφασίσουμε ότι ο Θεός μέσα στην παντοδυναμία Του δεν κανόνισε ώστε η ζωή να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ακριβώς έτσι όπως εξελίχθηκε; Ότι δεν όρισε το σύμπαν να έχει τη μορφή που έχει;» ( Άρης Πατρινός) Τι ακριβώς θέλει να πει ένας επιστήμονας των θετικών επιστημών, όπως ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου, με αυτά τα λόγια για τη σχέση πίστης και επιστήμης;

48 α) Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση του κακού, αλλά και για την καταπολέμησή του. Να παρουσιάσετε τρόπους με τους οποίους μπορεί να την πετύχει. β) Η ιαπωνική θρησκευτικότητα συνδυάζει διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις. Να σχολιάσετε αυτό το φαινόμενο. Η αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο άνθρωπος πλάστηκε «σύμφωνα με την εικόνα και την ομοίωση του Θεού» φανερώνει αφενός τα χαρίσματα και τις ικανότητες και αφετέρου την αποστολή του ανθρώπου. Με ποια δικά σας λόγια θα εξηγήσετε την παραπάνω θέση σ έναν σύγχρονο άνθρωπο ώστε να του δώσετε ουσιαστικά μηνύματα για τη ζωή του;

49 α) Με ποιους τρόπους και πρακτικές οι ιεροδιάμεσοι ή σαμάνες στα αφρικανικά θρησκεύματα επηρεάζουν τη ζωή των πιστών τους; β) Πολλοί λένε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί ένας γενικά αποδεκτός ορισμός για τη θρησκεία. Συμφωνείς με την άποψη αυτή; Δικαιολόγησε την απάντησή σου. «Ο φανατισμός, μπορεί να εμφανισθεί στους αθέους όπως και στους πιστούς, στους προοδευτικούς όπως και στους συντηρητικούς. Ριζώνει στο άγχος και στην αλαζονεία Ο φανατικός έχει συχνά την ψύχωση της συνωμοσίας! Μάλιστα, μια μορφή απελπισμένης αλαζονείας μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να πεισθεί ότι είναι ο μόνος που μένει στην αλήθεια, μια αλήθεια την οποία απολυτοποιεί, και την οποίαν κατέχει Αν είσαι διαφορετικός από εμένα, αυτό σημαίνει ότι θέλεις το θάνατό μου! Ο φανατικός είναι συχνά ένα ον αβέβαιο, ανήσυχο, αποδιοργανωμένο, θεωρεί πως εκείνος που διαφωνεί μαζί του σε ένα σημείο, έστω και δευτερεύον, έχει άδικο σε όλα και για όλα. Είναι ανίκανος να περάσει μέσα στην ετερότητα του άλλου, να τον καταλάβει λίγο, να δεχτεί πως ίσως έχει δίκιο, έστω και εν μέρει. Ορισμένες λέξεις, που αγνοεί την πραγματική τους σημασία, τον κάνουν μανιακό» (Ολιβιέ Κλεμάν) Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που είναι φανατικός.

50 α) Ποια είναι η διαφορά του Πάσχα στον Ιουδαϊσμό και στον Χριστιανισμό; β) Να αναφέρετε τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας και τα ιδιώματά τους, σύμφωνα με την πίστη της Εκκλησίας. «Πώς γίνεται να γνωρίσει ο άνθρωπος τον Θεό όχι διανοητικά αλλά να έχει εμπειρία από Αυτόν, να έχει σχέση πραγματική μαζί Του; Αυτό μπορεί να γίνει, όπως μπορεί να γνωρίσει κανείς τον ζωγράφο μέσα από τη ζωγραφιά του, τον μουσουργό μέσα από τη μουσική του, τον ποιητή μέσα από το ποίημα. Γνωρίζουμε τον δημιουργό μέσα από το προσωπικό του δημιούργημα, την διαφορετικότητά του (το μοναδικό και ανεπανάληπτο της ύπαρξης και της δημιουργίας του) μέσα από το έργο του. Ακούμε ή βλέπουμε ή διαβάζουμε το ποίημα, και λέμε: αυτό είναι Kαβάφης, είναι Bαν Γκογκ, είναι Mότσαρτ. Δεν λέμε: είναι του τάδε, λέμε: είναι ο τάδε. Η γνώση γεννιέται από τη δυναμική της σχέσης με το δημιουργό» (Διασκευασμένο, Χ. Γιανναράς) Με αφορμή το κείμενο, να αναφερθείτε στην παρουσία του Θεού στη δημιουργία του κόσμου και την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι σε αυτήν.

51 α) Πώς περιγράφονται στο Κοράνιο η ανταμοιβή και η καταδίκη του πιστού μετά τον θάνατο; β) Ποια στοιχεία από τη ζωή του Χριστού κάνουν πολλούς να πιστεύουν γι Αυτόν ότι ήταν μόνο ένας κοινωνικός μεταρρυθμιστής ή επαναστάτης; «Δεν βλέπω καμιά αντίφαση και καμιά αντιπαράθεση μεταξύ της πίστης στην εξέλιξη και της πίστης στον Θεό. Προσωπικά πιστεύω στην εξέλιξη και δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που θεωρούν αντίθετη αυτή μου την πεποίθηση, με την πίστη στο Θεό. Σε τελική ανάλυση ποιοι είμαστε εμείς να αποφασίσουμε ότι ο Θεός μέσα στην παντοδυναμία Του δεν κανόνισε ώστε η ζωή να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ακριβώς έτσι όπως εξελίχθηκε; Ότι δεν όρισε το σύμπαν να έχει τη μορφή που έχει;» ( Άρης Πατρινός) Τι ακριβώς θέλει να πει ένας επιστήμονας των θετικών επιστημών (όπως ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου) με αυτά τα λόγια για τη σχέση πίστης και επιστήμης;

52 α) Ποιοι είναι οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ; Δώστε ένα βασικό χαρακτηριστικό τους. β) Η Εκκλησία διατύπωσε οριστικά και αμετάκλητα την πίστη της για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού στον όρο της Δ Οικουμενικής Συνόδου. Πώς Τον περιγράφει; «Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του Πρέπει να βλέπομε το καθετί με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μη σκεπτόμαστε για τους άλλους. Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας. Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό. Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη. Αυτά να μεταδίδομε. Να προσέχομε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν, μόνο να προσευχόμαστε γι' αυτούς με αγάπη. Ό,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπός μας, ποτέ να μη σκεπτόμαστε κακό γι' αυτόν». (όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης) Με βάση το παραπάνω κείμενο πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να καταπολεμήσει τις συνέπειες του κακού στη ζωή του, σε σχέση με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον;

53 α) Πού οφείλεται η ονομασία της βεδικής θρησκείας και γιατί η θρησκεία αυτή χαρακτηρίζεται πολυθεϊστική; β) Σύμφωνα με τη διήγηση της Αγίας Γραφής η δημιουργία του κόσμου έγινε διαδοχικά σε έξι ημέρες. Να εξηγήσετε τη σημασία των «έξι ημερών» καθώς και το δυναμικό και εξελικτικό χαρακτήρα της δημιουργίας. «Αν κάποιος από σας νομίζει ότι θρησκεύει, αλλά δε βάζει χαλινάρι στη γλώσσα του, αυτός εξαπατάει τον εαυτό του, και η θρησκεία του δεν έχει περιεχόμενο. Θρησκεία καθαρή και αμόλυντη για το Θεό και Πατέρα είναι αυτή: να συμπαραστέκεται στα ορφανά και τις χήρες όταν υποφέρουν και να διατηρείτε αγνό και άσπιλο τον εαυτό σας από την επιρροή του αμαρτωλού κόσμου» (Ιακ. 1,26-27) Σύμφωνα με τον χριστιανισμό η θρησκεία ορίζεται ως σχέση του πιστού με τον Θεό, με τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο. Με αφετηρία αυτή τη θέση, να σχολιάσετε το παραπάνω κείμενο.

54 α) Ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι εμφανίσεις του θεού Βισνού (αβατάρα) στη ζωή του Ινδουιστή; β) Τι εκφράζει η δημιουργία της γυναίκας από την πλευρά του άνδρα στο κείμενο της Γένεσης; «Για τους Ιάπωνες το κέντρο του κόσμου είναι η Ιαπωνία. Η φύση, το κράτος, ο λαός και η αυτοκρατορική δυναστεία, είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένα με την θεϊκή δημιουργία και ο κάθε Ιάπωνας πρέπει να υποτάσσει τα συμφέροντά του σ εκείνα της ομάδας. Και η μεγαλύτερη ομάδα είναι το ιαπωνικό έθνος, οδηγούμενο από τον «θεό αυτοκράτορα» τον οποίο πρέπει να υπακούει απεριόριστα» (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/6/1996) Με βάση το παραπάνω κείμενο-σχόλιο να εντοπίσετε τον ρόλο που παίζει στη ζωή του λαού της Ιαπωνίας η τοπική θρησκευτική παράδοση.

55 α) Ποιες είναι οι συνέπειες στη ζωή του άνδρα και της γυναίκας από την εμφάνιση του κακού σύμφωνα με τη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης; β) Ο νεαρός Σιντάρτα Γκαουτάμα εγκατέλειψε την πριγκιπική ζωή επειδή ήθελε απαντήσεις πάνω στην αξία της ζωής. Τι τον οδήγησε σ αυτή την απόφαση; «Η χριστιανική παράδοση στη γνησιότητά της ούτε δέχθηκε ποτέ ούτε κήρυξε το ανελεύθερο δόγμα πίστευε και μη ερεύνα αλλά κήρυξε το ερευνάτε μετά πίστεως. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση από κάθε ιδεολογική δέσμευση, κάτι που συνιστά άλλωστε θεμελιώδη αρχή και της θετικής επιστημονικής γνώσης» (π. Γεώργιος Μεταλληνός). Με βάση την παραπάνω άποψη να αναπτύξετε τη σχέση πίστης και επιστήμης σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση.

56 α) Είναι γνωστό ότι οι Προτεστάντες αρνούνται οποιαδήποτε έννοια Παράδοσης και στηρίζονται μόνο στην Αγία Γραφή. Πώς οδηγήθηκαν σ αυτή τη θέση; β) Η θρησκεία που ασκεί η πλειονότητα του κινεζικού λαού αποτελεί συνδυασμό του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού και του Μαχαγυάνα Βουδισμού. Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζουν οι Κινέζοι καθεμία από αυτές. «Ευσεβείς είναι όσοι πιστεύουν στο Θεό, στους αγγέλους του, στην ημέρα της κρίσεως, στη Βίβλο (Κοράνιο) και τους προφήτες, οι ευεργετούντες τον πλησίον τους, τα ορφανά, τους φτωχούς, τους οδοιπόρους, τους ζητιάνους. όσοι δεν ξεχνάνε την προσευχή. ευτυχισμένοι οι πιστοί εκείνοι που προσεύχονται με ταπεινοφροσύνη όσοι τηρούν ακριβώς τις ώρες της προσευχής... Ο μήνας Ραμαζάν είναι ο ορισμένος μήνας για την αποχή από τις τροφές Ω πιστοί ο Μωάμεθ δεν είναι κανενός σας πατέρας αλλά είναι απόστολος του θεού και η σφραγίδα όλων των προφητών. Να μάχεσθε για την πίστη σας εναντίον όσων σας πολεμούν Ουδείς πεθαίνει χωρίς τη βούληση του θεού Ο Κύριος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο ποιος ξεφεύγει από το δρόμο του και ποιος βαδίζει στην ευθεία οδό Να ποια είναι η εικόνα του Παραδείσου γι αυτούς που φοβούνται το Θεό ποταμοί από γάλα, ποταμοί από μέλι Να πηγαίνετε για προσκύνημα στη Μέκκα και για να επισκεφθείτε το ναό προς δόξαν Κυρίου Δόξα στο θεό, τον Κύριο του παντός, στον ελεήμονα, τον Κύριο της ημέρας της κρίσης» Να εντοπίσετε στα αποσπάσματα αυτά του Κορανίου και να παρουσιάσετε βασικές θεολογικές θέσεις από τη διδασκαλία του Ισλάμ και βασικές υποχρεώσεις ενός πιστού Μουσουλμάνου.

57 α) Πώς εξηγήθηκε στην παράδοση της Ιαπωνικής θρησκείας η θεϊκή καταγωγή του αυτοκράτορα; β) Να δώσετε σύντομους ορισμούς στις παρακάτω μορφές του θρησκευτικού φανατισμού: θρησκοληψία, θεοκρατία και θρησκευτικός επεκτατισμός. «Ας δούμε ποια από τις αρετές μας μένει σε μας και ποια περνάει στους άλλους. Το να νηστεύεις, να κοιμάσαι στο χώμα, να καλλιεργείς την αγνότητα της ψυχής και του σώματος, να έχεις σωφροσύνη, αυτά ωφελούν εκείνους που τα κάνουν. Εκείνα όμως που από εμάς περνάνε στον πλησίον είναι η ελεημοσύνη, η διδασκαλία, η αγάπη. Και εδώ άκουσε τον Παύλο που λέει: Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δε μ ωφελεί» (Ιωάννης Χρυσόστομος) Με αφετηρία το κείμενο να αναπτύξετε τη σημασία που έχει η αγάπη για τον συνάνθρωπο για τη Βασιλεία του Θεού.

58 α) Οι Κινέζοι αποδίδουν ιδιαίτερη τιμή στα πνεύματα των προγόνων τους. Για ποιο λόγο; β) Ποια σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην «Εκκλησία του Δήμου» και την «Εκκλησία του Χριστού»; «Είναι Υιός ένας, διπλός κατά τη φύση, αλλά όχι κατά την υπόσταση γι αυτό αληθινά κηρύττοντάς Τον ως τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο, ομολογούμε τον Χριστό τον Θεό μας». (Ύμνος του Εσπερινού). Με αφετηρία τον παραπάνω ύμνο, να αναπτύξετε τα βασικά σημεία της διδασκαλίας της Εκκλησίας για τον Ιησού Χριστό.

59 α) Η Μεγάλη Θεά (Σάκτι) με τη μορφή της Κάλι εμφανίζεται στις απεικονίσεις της ινδουιστικής τέχνης με κόκκινη από αίμα γλώσσα και με περιδέραιο από νεκροκεφαλές. Τι σημαίνουν αυτά για τον ρόλο της, στην ινδουιστική παράδοση; β) Να αναφέρετε ένα παράδειγμα λανθασμένης κατανόησης του προσώπου του Ιησού Χριστού και να το σχολιάσετε με συντομία λαμβάνοντας υπόψη τη διδασκαλία της Εκκλησίας για το πρόσωπό του. «Για εννέα πράγματα φροντίζει ο άριστος ό,τι κοιτάζει, να το βλέπει με διαύγεια ό,τι αφουγκράζεται, να το ακούει με ευκρίνεια η όψη του να είναι καλοπροαίρετη η στάση του να είναι σεβαστική τα λόγια του να είναι ειλικρινή αν διαχειρίζεται υποθέσεις, να είναι σεβαστικά προσεχτικός αν αμφιβάλλει, να ρωτάει πριν θυμώσει, να σκεφτεί τις συνέπειες πριν αποκτήσει το παραμικρό, να εξετάσει αν είναι δίκαιο. Οι νέοι στο σπίτι σέβονται τους γονείς, έξω τιμούν τους μεγαλύτερους, προσεκτικοί στα λόγια, τα τηρούν πάντοτε, πλημμυρίζουν αγάπη για όλους, ωστόσο συνδέονται στενά μόνο με τους τέλειους ανθρώπους» (Κομφούκιος, Ανάλεκτα) Ποιες βασικές αρχές του Κομφουκιανισμού μπορείτε να αναγνωρίσετε στα παραπάνω αποσπάσματα της διδασκαλίας του Κομφούκιου;

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ... Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, κατά τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. Στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΛΑΜ η θρησκεία της υποταγής στον Αλλάχ

ΙΣΛΑΜ η θρησκεία της υποταγής στον Αλλάχ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΙΣΛΑΜ η θρησκεία της υποταγής στον Αλλάχ Ιδρυτής του Ισλάμ είναι ο Μωάμεθ (ο οποίος θεωρείται απ τους μουσουλμάνους ο τελευταίος και μεγαλύτερος προφήτης) Το ιερό βιβλίο της θρησκείας

Διαβάστε περισσότερα

Ινδουισμός Βουδισμός

Ινδουισμός Βουδισμός Ινδουισμός Βουδισμός Με τον όρο εννοούμε το πολυσύνθετο σύνολο των παραδόσεων της Ινδίας. Στη χώρα αυτή περίπου 700.000.000 πιστοί ασπάζονται τον Ινδουισμό. Ο Ινδουισμός έχει απήχηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 1 Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 Αγαπητοί μου Αδελφοί, λίγες ημέρες μετά από τη λαμπρή πανήγυρη της Ανάστασης του Κυρίου, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά εορτάζουμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ Ο Κουμφουκιανισμός βασίστηκε στη διδασκαλία του κινέζου Κομφουκίου (6 ος αι. π.χ.), έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και στην μόρφωση. Χάρισε στον κόσμο αναρίθμητους επιστήμονες, εφευρέτες, τεχνικούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον»

Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον» Α Λυκείου - Θρησκευτικά Μαθημα 6. «Ποιησωμεν ανθρωπον» ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Να ερμηνεύουν θεολογικά τη φράση «κατ εικόνα και καθ ομοίωσιν». 2. Να διατυπώνουν το σκοπό δημιουργίας του ανθρώπου. 3. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΘΕΜΑ: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Εισηγήτρια :Βασιλική Καππαή Επιθεωρητής: Παπαδόπουλος Φαίδων ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Ο καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από (8/9/2016). * * *

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από  (8/9/2016). * * * Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘEMATIKH ΕNOTHTA 2. ΘΡΗΣΚΕΙΑ Β_ΘΕ 2.1 ΙΕΡΟΤΗΤΑ (Νοηματοδοτώντας) Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/8872?locale=el (8/9/2016). Γυναίκα που

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. 1. Ο χώρος τέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού)

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) 1 Ιουνίου 2019 Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Και τον ρώτησαν οι μαθητές του: Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, για να γεννηθεί τυφλός;»

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Erich Fromm (1900-1980) Γεώργιος Χαλκιάς Σχολικός Σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14 Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος Διδ. Εν. 14 Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς Με την Ανάληψη, επισφραγίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ.

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. Ι. (151) Όλα τα πράγµατα είναι αντίλαλοι της Φωνής του Θεού. 2 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο

Διαβάστε περισσότερα

Διδ. Εν. 35. Βουδισμός ( α μέρος)

Διδ. Εν. 35. Βουδισμός ( α μέρος) Διδ. Εν. 35 Βουδισμός ( α μέρος) Είναι ο Βουδισμός θρησκεία; Δεν αναγνωρίζει προσωπικό ή απρόσωπο υπέρτατο ον. Αναμφισβήτητα στηρίχτηκε στο θρησκευτικό βίωμα των ανθρώπων για να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Η δημιουργία του ανθρώπου

Η δημιουργία του ανθρώπου Η δημιουργία του ανθρώπου Στο τέλος της έκτης ημέρας, ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε το τελευταίο και το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Ψηφιδωτό από το Μονρεάλε της Σικελίας, 13ος αι.

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό.

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Το διάγραμμα του χρόνου Εποχή Αβραάμ Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου Γέννηση Ιησού Χριστού Άλωση Κων/πολης 2000 1900 1800 1700 1600 1500 1400

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΟΣΩΠΑ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος ο Θεολόγος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Μαυρόπους Ιωάννης Βασιλίτης 1 ος Βασιλίτης 2 ος Βασιλίτης 3 ος Γρηγορίτης 1 ος Γρηγορίτης 2 ος Γρηγορίτης 3 ος Ιωαννίτης 1 ος Ιωαννίτης

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως».

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». 23/12/2018 Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η Ορθοδοξία ως βίωμα προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό

Η Ορθοδοξία ως βίωμα προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό 17 Μαρτίου 2019 Η Ορθοδοξία ως βίωμα προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό Θρησκεία / Ιερός Άμβων Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Η ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι αυτό που καθιστά την ορθοδοξία μοναδική;. Παρακάτω καταγράφεται η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Τι είναι αυτό που καθιστά την ορθοδοξία μοναδική;. Παρακάτω καταγράφεται η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. ixthis.gr Πηγή του θέματος : http://www.ixthis.gr/show-content.phpconid=475 2011-02-11. - 14:07 pm. Τίτλος θέματος Τι είναι αυτό που καθιστά την ορθοδοξία μοναδική;. Πληροφορίες θέματος Το θέμα αυτό έχει

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3 Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο Διδ. Εν. 3 Η έννοια της θρησκείας Ο όρος «θρησκεία» συνδέεται με το φαινόμενο της θρησκείας γενικά και με τις επιμέρους θρησκείες ειδικότερα Με το πολυδιάστατο και

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της γυναίκας στο ισλάμ και στο χριστιανισμό. PROJECT 1 Υπεύθυνος καθηγητής Παπαγιάννης Γεώργιος ΠΕ01

Η θέση της γυναίκας στο ισλάμ και στο χριστιανισμό. PROJECT 1 Υπεύθυνος καθηγητής Παπαγιάννης Γεώργιος ΠΕ01 Η θέση της γυναίκας στο ισλάμ και στο χριστιανισμό PROJECT 1 Υπεύθυνος καθηγητής Παπαγιάννης Γεώργιος ΠΕ01 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΟΜΑΔΑ Α PROJECT 3 Οι Γυναίκες Στον Ισλάμ Και Στον Χριστιανισμό ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους ΜΑΘΗΜΑ 30 Ο 31 Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να συμπληρώσετε την πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου)

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Εν αρχή ην ο Λόγος. (Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Στις νωπογραφίες της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα φαίνεται να απεικονίζονται μέρη του ανθρώπινου σώματος, όπως ο εγκέφαλος,

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο

Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο 31 Ιανουαρίου 2019 Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο / Επικαιρότητα Όταν ο άνθρωπος έχει ειρήνη μέσα του και βεβαιωθεί η ψυχή του ότι όντως

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές.

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές. ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη λέξη «σωστό»

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί.

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Το θαύμα αυτό μας δείχνει ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος για αλλαγή στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Συγγραφείς 1. Δημήτριος Λ. Δρίτσας, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος 2. Δημήτριος Ν. Μόσχος, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Λυκείου Αναβύσσου 3. Στυλιανός Λ. Παπαλεξανδρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της

Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της Η δημιουργία του ανθρώπου Θεϊκή προέλευση του ανθρώπου Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της θάλασσας,

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης Reality of Faith- Greek Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης ΣΉΜΑ 11: 22-26 Απαντά σε 22 και ο Ιησούς saith το unto τους, ΈΧΕΙ ΠΊΣΤΗ στο ΘΕΌ. 23 Για verily λέω το unto

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ)

ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Η θρησκεία αυτή έχει θεμέλιο τον Ιησού Χριστό και σήμερα αποτελεί διαδεδομένη θρησκεία σε όλο τον κόσμο με δισεκατομμύρια πιστούς. Βασισμένη στα διδάγματα και στις παραβολές

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38)

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στον Γυμνότοπο την 1/6/2003) 1. Το δράμα του σκοταδιού Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μίλησε για έναν «τυφλό εκ

Διαβάστε περισσότερα

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία ΜΑΘΗΜΑ 24 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας):

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας): ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 99. Παρ ότι η δεύτερη ευχή είναι συγκροτημένη με το προοίμιό της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα προοίμια, ιδιαίτερα με εκείνα που σε περίληψη περιγράφουν το Μυστήριο της Σωτηρίας,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Μάθημα Δεύτερο από την σειρά Οικοδομώντας μία Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το

Διαβάστε περισσότερα

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας:

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας: Ιουδαϊσµός α) Παρουσίαση θρησκείας: Ο Ιουδαϊσµός είναι η παραδοσιακή θρησκεία των Εβραίων. Σύµφωνα µε τον ορθόδοξο Ιουδαϊσµό και τους βαθιά θρησκευόµενους Εβραίους, ο βιβλικός πατριάρχης Αβραάµ ήταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Πράξ. ιε, 1-32

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Πράξ. ιε, 1-32 Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Πράξ. ιε, 1-32 Με το τέλος της Α περιοδείας του αποστ. Παύλου υπάρχουν δύο ομάδες χριστιανών: ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Είναι Iουδαίοι Ακολουθούν τα ιουδαϊκά ήθη και έθιμα (περιτομή, αργία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! (There is only one God) Πού μπορείς να πάς ώστε να απομακρυνθείς από το Θεό; Ο Θεός γεμίζει κάθετόπο και χρόνο. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς να είναι εκεί ο Θεός. Ο Θεός μίλησε μέσα

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις του

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ Οι ερωτήσεις προέρχονται από την τράπεζα των χιλιάδων θεμάτων του γνωστικού αντικειμένου των θεολόγων που επιμελήθηκε η εξειδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς τον λένε τον θεό σου;

Πώς τον λένε τον θεό σου; Γιαν φον Χόλεμπεν Τζέιν Μπερ Κράουζε Πώς τον λένε τον θεό σου; Απορίες των παιδιών για πέντε θρησκείες Περιεχόμενα Ένας κόσμος, πολλές θρησκείες 10 Ο Θεός και η Ψυχή του Κόσμου 37 Πίστη και καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Βασισμένοι στην αποκάλυψη του Θεού 3 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός μελέτης.

Βασισμένοι στην αποκάλυψη του Θεού 3 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός μελέτης. 1 Βασισμένοι στην αποκάλυψη του Θεού 3 η Διάλεξη από τη σειρά μαθημάτων: «Διαμορφώνοντας τη θεολογία σου» Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Σχεδιάγραμμα Ένα σχεδιάγραμμα του μαθήματος Σημειώσεις Ένα πρότυπο που

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνέδριο του Π.Σ.'Ε'. στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, μέσα από συνεντεύξεις του πρεσβ. Πέτρου Χίρς

Το Συνέδριο του Π.Σ.'Ε'. στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, μέσα από συνεντεύξεις του πρεσβ. Πέτρου Χίρς Το Συνέδριο του Π.Σ.'Ε'. στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, μέσα από συνεντεύξεις του πρεσβ. Πέτρου Χίρς Date : Μαΐου 4, 2006 Ο π. Πέτρος Χιρς αμερικανός στην καταγωγή, πρώην προτεστάντης και νυν ορθόδοξος ιερεύς

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή «Καλή σας ημέρα» ΡΙΚ 1, 03/11/2014

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή «Καλή σας ημέρα» ΡΙΚ 1, 03/11/2014 Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή «Καλή σας ημέρα» ΡΙΚ 1, 03/11/2014 Δημοσιογράφος: -Μπορούν να συνυπάρξουν η θρησκεία και η επιστήμη; Ν.Λυγερός: -Πρώτα απ όλα συνυπάρχουν εδώ και αιώνες, και κάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΟΞΟΙ ΟΜΑΔΑ Β : Νεκταρία Πρωτόπαππα Λουκία Κουτρομάνου Κωνσταντίνα Κούλια Αλέξης Κραβαρίτης

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΟΞΟΙ ΟΜΑΔΑ Β : Νεκταρία Πρωτόπαππα Λουκία Κουτρομάνου Κωνσταντίνα Κούλια Αλέξης Κραβαρίτης ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΟΞΟΙ ΟΜΑΔΑ Β : Νεκταρία Πρωτόπαππα Λουκία Κουτρομάνου Κωνσταντίνα Κούλια Αλέξης Κραβαρίτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χριστιανισμός και Αλλόδοξοι Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη Η Χριστιανική

Διαβάστε περισσότερα

Nηπτική λύσις στο πρόβλημα της κατανοήσεως και της μεταφράσεως των Λειτουργικών Κειμένων (π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος)

Nηπτική λύσις στο πρόβλημα της κατανοήσεως και της μεταφράσεως των Λειτουργικών Κειμένων (π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος) Nηπτική λύσις στο πρόβλημα της κατανοήσεως και της μεταφράσεως των Λειτουργικών Κειμένων (π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος) Date : Οκτωβρίου 11, 2013 (Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

-17 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

-17 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ -17 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: «Θανάτου εορτάζουμε νέκρωσιν...» (κεφ.12) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής:Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951 Α Σκοπός: Να αντιληφθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ Κυριακή της Σαμαρείτιδος Ιωάν. 4, 5-42 (10/5/2015) Διάλογος ζωής και αλήθειας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ Κυριακή της Σαμαρείτιδος Ιωάν. 4, 5-42 (10/5/2015) Διάλογος ζωής και αλήθειας ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ Κυριακή της Σαμαρείτιδος Ιωάν. 4, 5-42 (10/5/2015) Διάλογος ζωής και αλήθειας Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου αδελφοί, έχει μεγίστη σημασία για την πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ

ΣΟΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ http://hallofpeople.com/gr.php?user=κίρκεγκωρ ΣΟΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ Απόσπασμα από Το κεντρί της ύπαρξης, μετάφραση: Κώστας Νησιώτης «Μια φορά ζούμε», λέει ένας, και θέλει να πάει στο Παρίσι πριν πεθάνει. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Βίος της Αγίας Σοφίας Η Αγία Σοφία έζησε την εποχή που βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ανδριανός, περίπου το 117-138 μ.χ. Προερχόταν από μια πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language)

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language) Η Ουράνια Γλώσσα (The heavenly language) 'Εχετε ταξιδέψει ποτέ σε μιά χώρα, όπου η γλώσσα είναι διαφορετική από τη δική σας; Μπορεί να μάθετε λίγο τη γλώσσα και ακόμα να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Κόσμος Κόσμημα δηλ. στολίδι, που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία, την τάξη και την αρμονία Φυσικός κόσμος μακρόκοσμος μικρόκοσμος Πως έγινε

Διαβάστε περισσότερα