ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α3

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α3"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α3

2

3 Τι πίστευαν οι αρχαίοι λαοί για τους σεισμούς; Ποιοι αρχαίοι φιλόσοφοι ερμήνευαν τα σεισμικά φαινόμενα; Ποιοι είναι οι φονικότεροι σεισμοί στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο; Ποιοι οι μεγαλύτεροι σεισμοί στο Ιόνιο αλλά και στην Λευκάδα ; Μπορούν να προβλεφτούν οι σεισμοί ;

4 Ποιοι είναι οι τύποι των σεισμικών κυμάτων; Τι είναι τα σεισμικά κύματα; Πως μετράμε τους σεισμούς ; Ποια είναι τα όργανα καταγραφής των σεισμών; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο; Πως δημιουργούνται τα παλιρροιακά κύματα και ποιες είναι οι μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν προκαλέσει; Ποιοι είναι οι φονικότεροι σεισμοί στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο;

5 ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ Ρωσία Στη Σιβηρία πίστευαν ότι ένας θεός με το όνομα Tuli οδηγάει ένα έλκηθρο που έχει πάνω τη Γη. Το έλκηθρο αυτό το σέρνουν σκύλοι, οι οποίοι έχουν ψύλλους. Συχνά τα σκυλιά σταματούν για να ξυστούν, οπότε η Γη κλονίζεται και γίνεται σεισμός. Νέα Ζηλανδία Στη Νέα Ζηλανδία πίστευαν ότι οι σεισμοί σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της Μητέρας Γης. Η Γη κυοφορεί το θεό Ru, ο οποίος συχνά την κλωτσάει. Κάθε φορά που γίνεται αυτό ο πλανήτης σείεται και εκδηλώνεται σεισμός.

6 Ρουμανία: Ένας Ρουμάνικος θρύλος λέει ότι η Γη είναι στηριγμένη σε τρεις κολόνες, την Πίστη, την Ελπίδα και την Φιλανθρωπία. Όταν κάποιο από αυτά τα σύμβολα της ηθικής ταλαντεύονταν ανάμεσα στην κακία των ανθρώπων, τότε η Γη σειόταν. Βέλγιο: Όταν οι άνθρωποι στη γη είναι πολύ αμαρτωλοί, ο θεός στέλνει έναν άγγελο να χτυπήσει τους αέρηδες γύρω από τη γη. Αυτό προκαλεί μουσικούς παλμούς που μεταφέρονται στη γη σαν σεισμός. Μοζαμβίκη: Η γη είναι ζωντανός οργανισμός που όταν αρρωσταίνει και παθαίνει ρίγος γίνεται σεισμός.

7 Μεξικό Στο Μεξικό, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο σατανικός El Diablo, δημιουργεί τεράστιες ρωγμές στο εσωτερικό της Γης. Αυτός και οι σύντροφοί του χρησιμοποιούν τις ρωγμές αυτές όταν θέλουν να βγουν στην επιφάνεια της Γης και να προκαλέσουν προβλήματα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση η Γη δονείται και εκδηλώνεται σεισμός. Ιαπωνία: Πάνω σε ένα γατόψαρο στέκονται τα νησιά της Ιαπωνίας. Από πάνω τους ένας ημίθεος το απειλεί με ένα βράχο για να μην κουνιέται. Όταν ο ημίθεος αφαιρείται το γατόψαρο σπαρταράει και γίνεται σεισμός.

8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Ο Εγκέλαδος στην ελληνική μυθολογία φέρεται ως ο αρχηγός των Γιγάντων. Ο επικρατέστερος μύθος αναφέρει ότι στη Γιγαντομαχία ο Εγκέλαδος ήταν αντίπαλος της θεάς Αθηνάς, η οποία τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Από τότε ο Εγκέλαδος προσπαθεί να ελευθερωθεί, προκαλώντας έτσι σεισμούς και εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Ποσειδώνα ως το θεό της θάλασσας, συχνά όμως συνέδεαν το θεό αυτό και με τους σεισμούς. Πίστευαν ότι χτυπούσε το πόδι του ή χτυπούσε τη Γη με την τρίαινα του για να δημιουργήσει ένα σεισμό.

9 ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο Θαλής ο Μιλήσιος ( π.χ.), πίστευε ότι η Γη πλέει στους ωκεανούς σαν ένα μεγάλο σκάφος και είναι οι κινήσεις της θάλασσας που προκαλούν τους σεισμούς. Ο Αναξίμανδρος ( π.χ.), είχε σημαντικές σεισμολογικές γνώσεις αφού, όπως αναφέρεται, όταν επισκέφτηκε τη Σπάρτη γύρω στα 550 π.χ. πρόβλεψε ένα μεγάλο σεισμό και προειδοποίησε τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο και σώθηκαν από τη καταστροφή

10 Ο Αναξιμένης πρέσβευε, ότι το εσωτερικό της Γής, αφού βραχεί, ξηραίνεται κατόπιν και διαρρήγνυται. Όταν οι βραχώδεις όγκοι πέφτουν στις σχηματιζόμενες κοιλότητες, προκαλούνται οι σεισμοί. Ο Πυθαγόρας ( π.χ.) πίστευε ότι η θερμότητα του εσωτερικού της Γης προκαλεί τους σεισμούς. Ο Αρχέλαος (5ος π.χ. αιώνας) αναφέρεται ως ο πρώτος φιλόσοφος που διατύπωσε την άποψη ότι ο συμπιεσμένος αέρας ή ατμοί μέσα στη Γη δημιουργεί ρωγμές (ρήγματα) στο έδαφος και προκαλεί τις σεισμικές καταστροφές.

11 Την άποψη ότι ο άνεμος μέσα στη Γη προκαλεί τους σεισμούς υιοθέτησε και ανάπτυξε πάρα πέρα ο Αριστοτέλης ( π.χ.) και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η άποψη αυτή επεκράτησε και κατά τη διάρκεια όλου του Μεσαίωνα. Ο Επίκουρος ( π.χ.) απέδιδε τους σεισμούς στη διαβρωτική και μεταφορική δράση του νερού.

12 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ Η Σεισμολογία αποτελεί κλάδο της Γεωφυσικής. Μπορούμε να χωρίσουμε την ιστορία της Σεισμολογίας: α) στην κλασσική, περίοδο(550 π.χ ), β) στην περίοδο ανάπτυξης της βασικής θεωρίας της ελαστικότητας, της διάδοσης των ελαστικών κυμάτων και της εφεύρεσης των σεισμογράφων ( ), γ) στη νέα περίοδο (1900-σήμερα).

13 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ MALLET: Για πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς κατέληξε στο σημαντικό συμπέρασμα ότι κάθε σεισμός γεννιέται σε ορισμένη σεισμική εστία. Poisson (1830), Stokes (1849): Έδειξαν ότι υπάρχουν δύο και μόνο δύο θεμελιώδεις τύποι ελαστικών κυμάτων που διαδίδονται στο εσωτερικό ομογενούς στερεού, τα επιμήκη κύματα (P κύματα) και τα εγκάρσια κύματα ( S κύματα)

14 Το 1935, ο Αμερικανός σεισμολόγος Charles Richter, εισήγαγε την ομώνυμη κλίμακα Richter,με την οποία περιορίζονται κατά πολύ τα σφάλματα

15 Σεισμός Σεισμός είναι η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης.

16 Τύποι Σεισμών - Τεκτονικoί σεισμοί - Ηφαιστειακοί σεισμοί - Κατακρημνισιγενείς σεισμοι

17 - Τεκτονικoί σεισμοί Προκαλούνται από τις πιέσεις που ασκούν οι πλάκες μεταξύ τους κυρίως λόγω των κινήσεων του μάγματος κάτω από αυτές που τις παρασύρει.

18 - Ηφαιστειακοί σεισμοί Ηφαιστειακός ονομάζεται ο σεισμός που είναι αποτέλεσμα αλλαγής της πίεσης στο εσωτερικό της γης, λόγω της εισροής ή εκροής μάγματος.

19 - Κατακρημνισιγενείς σεισμοί Ονομάζονται έτσι, επειδή οφείλονται στην κατακρήμνιση οροφών υπογείων κοιλωμάτων (π.χ. σπηλαίων) λόγω διάβρωσης.

20 Κατηγοριοποίηση των σεισμών του φλοιού της Γης ανάλογα με το βάθος τους Επιφανειακοί ή σεισμοί μικρού βάθους (0-30km) Σεισμοί ενδιαμέσου βάθους (30-70 km) Σεισμοί μεγάλου βάθους (άνω των 70 km)

21 Πως και που γεννιέται ένας σεισμός

22 Λιθοσφαιρικες Πλάκες Η λιθόσφαιρα της Γης αποτελείται από επτά μεγάλες πλάκες (Αφρικανική, Ευρασιατική, Ινδo-Αυστραλιανή, Ανταρκτική, πλάκα του Ειρηνικού, Βόρειο-Αμερικανική, Νοτιο-Αμερικανική).

23 Η κίνηση των λιθοσφαιρών πλακών Οι λιθοσφαιρικές πλάκες αλλού αποκλίνουν, αλλού συγκλίνουν και αλλού η μία κινείται παράλληλα εφαπτομενικά σε σχέση με τη διπλανή της. Στα πετρώματα που βρίσκονται κοντά στις περιοχές αυτές συσσωρεύονται τεράστια ποσά δυναμικής ενέργειας, και αναπτύσσονται μεγάλες τάσεις που συνεχώς αυξάνουν

24 Αποτελέσματα της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών Όταν οι τάσεις αυξηθούν, ώστε να υπερβούν το όριο αντοχής του λιθοσφαιρικού υλικού στο σημείο αυτό επέρχεται θραύση και πραγματοποιείται απότομη κίνηση των δύο τμημάτων που έχουν προκύψει κατά μία επιφάνεια έως ότου ισορροπήσουν σε νέες θέσεις Η επιφάνεια αυτή είναι το σεισμικό ρήγμα. Τη χρονική αυτή στιγμή γεννιέται ένας σεισμός

25 Καταγραφή Σεισμών

26 Ποια είναι τα όργανα καταγραφής των σεισμών; Τα όργανα καταγραφής των σεισμικών δονήσεων είναι τα σεισμοσκόπια, οι σεισμογράφοι, και τα σεισμόμετρα.

27 Πως μετράμε τους σεισμούς; Για να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης των σεισμών δημιουργήθηκε η ανάγκη υπολογισμού μίας ποσότητας που να τους χαρακτηρίζει. Έτσι ορίστηκε το μέγεθος (Μ) του σεισμού που είναι το μέτρο της ενέργειας που εκλύεται από την εστία κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

28 Για τον υπολογισμό του μεγέθους των σεισμών επινοήθηκαν διάφορες κλίμακες. Οι πιο γνωστές είναι: η κλίμακα τοπικού μεγέθους ΜL (κλίμακα Richter - το όνομά της το πήρε από τον Ch. Richter το 1935) και η τροποποιημένη 12βάθμια κλίμακα Mercalli. Τα μεγέθη ταξινομούνται ως εξής:

29 Τα μεγέθη ταξινομούνται ως εξής: Μεγάλος : M (Μέγεθος) > =8 Σημαντικός : 7 < =M < 7.9 Ισχυρός : 6 < = M < 6.9 Μέτριος : 5 < =M < 5.9 Ασθενής : 4 < =M < 4.9 Ασήμαντος : 3 < =M < 3.9 Μικρός : M < 3

30 Σεισμικά Κύματα Διακρίνονται σε 1. P waves 2. S waves 3. Love waves 4. Rayleigh

31 P,S waves Τα κύματα P είναι ο πρώτος παλμός της ενέργειας που έρχεται από το σημείο της εστίας. Τα κύματα S είναι πιο αργά αλλά πιο ισχυρά και καταστρεπτικά από τα επιμήκη κύματα.

32 L waves, Rayleigh Τα κύματα Love είναι επιφανειακά εγκάρσια κύματα που είναι πολωμένα οριζόντια. Τα κύματα Rayleigh μετακινούν το έδαφος όπως ένα θαλάσσιο κύμα μετακινεί τα επιφανειακά νερά.

33 Σεισμοι και Ελλαδικος χωρος Σεισμοί και Ελλαδικός Χώρος

34 Ελληνικό Τόξο Βασικό τεκτονικό γνώρισμα του Ελληνικού χώρου είναι το Ελληνικό τόξο. Το Ελληνικό τόξο (τόξο του Αιγαίου) αποτελεί το όριο επαφής της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας τμήμα της οποίας είναι το Αιγαίο, και της Αφρικανικής πλάκας τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατ. Μεσογείου

35 Η σύγκλιση των πλακών προκαλεί τους επιφανειακούς σεισμούς κατά μήκος του Ελληνικού τόξου καθώς και τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους στο Ν. Αιγαίο. Η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατανομή των επικέντρων των επιφανειακών σεισμών στον ελληνικό χώρο(papazachos B.C. et al, 1997).

36 ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΡΡΟΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

37 Παλιρροϊκό κύμα ή διαφορετικά τσουνάμι, είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει "το κύμα στο λιμάνι". Δεν είναι ένα κύμα, αλλά μια σειρά μεγάλων κυμάτων

38 Όσο διαδίδονται στην ανοιχτή θάλασσα με μεγάλο βάθος, έχουν ελάχιστο ύψος, που δεν ξεπερνά συνήθως τα 1-2 μέτρα. Παρά την τρομακτική αυτή ταχύτητα, δεν γίνονται αντιληπτά, από τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, ούτε καν από βάρκες.

39 Όταν τα τσουνάμι φτάνουν στα ρηχά, λόγω της μείωσης του βάθους αναδιπλώνονται και ενώ χάνουν ταχύτητα, κερδίζουν σε ύψος

40 Η περιοχή Ring of Fire έχει και έντονη σεισμική δραστηριότητα. Από το 1819, περισσότερα από 40 τσουνάμι έχουν χτυπήσει τα νησιά της Χαβάης.

41 ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ένα από τα πλέον γνωστά τσουνάμι ήταν αυτό που κατάστρεψε τον Μινωικό Πολιτισμό στην Κρήτη το 1450 π.χ., έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Από την Αρχαία Ελλάδα η μαρτυρία του Διόδωρου του Σικελιώτη περιγράφει τις συνέπειες του θαλάσσιου κύματος που δημιούργησε ένας καταστροφικός σεισμός στην Ελίκη το 373 π.χ. Μεταξύ των άλλων αναφέρει : «Η θάλασσα φούσκωσε πολύ και δημιούργησε μεγάλα κύματα που κάλυψαν τη Γη και εξαφάνισαν τους άνδρες που είχαν σταλεί εκεί για βοήθεια, καθώς και τα 10 πλοία των Λακεδαιμονίων που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Ελίκης».

42 To 1948 που μετά από ισχυρό σεισμό ένα παλιρροϊκό κύμα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Κάρπαθο. Το 1956 που μετά από ισχυρό σεισμό 7,5 Ρίχτερ που έγινε στην Αμοργό ένα παλιρροϊκό κύμα ύψους 20 μέτρων σάρωσε τις Κυκλάδες και την Κρήτη, προκαλώντας το θάνατο σε 4 ανθρώπους, ναυάγια και ανυπολόγιστες ζημιές Το 1963 που μετά από υποβρύχια κατολίσθηση προκλήθηκε στο δυτικό Κορινθιακό "Τsunami" ύψους 6 μέτρων, που έγινε αιτία να χαθούν 2 ζωές και να προκληθούν μεγάλες ζημιές.

43 Σεισμοί στην Ελλάδα και στον κόσμο

44 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ 9 Ρίχτερ στη Λισαβόνα ,000 νεκροί 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλληνία νεκροί 7,8 Ρίχτερ στην Κίνα ,00 νεκροί

45 Ο σεισμός στη Μεσίνα της Ιταλίας: 1908 Περισσότεροι από άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους Ο σεισμός στην επαρχία Haiyuan της Κίνας των 7,8 Ρίχτερ (1920). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θύματα Ο σεισμός στο Kanto της Ιαπωνίας, 1923 μεγέθους 7,9 Ρίχτερ. Ο μισός πληθυσμός έμεινε άστεγος και άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή Ο σεισμός του Τουρκμενιστάν: 1948, 7,3 Ρίχτερ, άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα συντρίμμια...

46 26 Δεκεμβρίου 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε συθέμελα τον βυθό του Ινδικού Ωκεανού. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για ζωές. Ο σεισμός του πακιστανικού Κασμίρ: 2005, 7,6 Ρίχτερ αφάνισε ανθρώπους και άφησε εκατομμύρια άλλους χωρίς στέγη

47 ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤO ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Spring X Cephalonia(Argostoli) May X Leukada Oct VIII Leukada June IX Leukada July X Leukada Sept X Cephalonia(Lixouri) Aug X Cephalonia

48 ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤO ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ VII Cephalonia Nov IX Leukada July VIII Cephalonia June VIII Leukada(Athani) Feb IX Leukada VII-VIII Cephalonia June /2 20 1/2 6 3/4 VII-IX Leukada June VIII Cephalonia

49 ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤO ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ July IX Cephalonia July X Cephalonia(Lixouri) Oct X Leukada Mar X Leukada (Athani) June /4 20 3/4 6 1/4 VII-VIII Leukada (Vavkeri) IX Leukada Mar IX Leukada Jan X Leukada

50 ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤO ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ July VII-IX Cephalonia Mar IX Cephalonia(Argostoli) Feb X Cephalonia (Paliki) Dec X Leukada Dec /4 20 3/4 5 3/4 VII-VIII Leukada (Englouvi)

51 Πίνακας των ισχυρότερων κύριων σεισμών τη περίοδο στο Ιόνιο. 1 11/8/1903 Κύθηρα /1/1912 Κεφαλονιά /11/1914 Λευκάδα /1/1915 Ιθάκη /8/1915 Ιθάκη /8/1915 Παξοί /5/1917 Πρέβεζα /12/1917 Ναύπακτο /2/1919 Κυπαρισσία /9/1921 Αμφιλοχία /9/1926 Μεσσηνία /10/1937 Κύθηρα 6.0

52 13 20/9/1939 Ζάκυνθος /10/1947 Μεσσηνία /4/1948 Λευκάδα /8/1953 Κεφαλονιά /8/1953 Αιτωλία /8/1958 Ζάκυνθος /11/1959 Ζάκυνθος /4/1962 Ζάκυνθος /7/1962 Ζάκυνθος /7/1964 Μεσσηνία /2/1966 Κρεμαστών 6.2

53 24 29/10/1966 Ακαρνανία /9/1972 Κεφαλονιά /5/1976 Ζάκυνθος /1/1983 Κεφαλονιά /9/1986 Καλαμάτα /10/1988 Ηλεία /6/1990 Πρέβεζα /11/1992 Κύθηρα /10/1997 Μεσσηνία /11/1997 Γαργαλιάνοι 6.6

54 Πίνακας σεισμών στη Λευκάδα Λευκάδα 1612 (Χ) Λευκάδα 1613 (VIII) Λευκάδα 1625 (IX) Λευκάδα 1630 (X) Λευκάδα 1704 (IX) Λευκάδα 1722 (VIII) Λευκάδα 1723 (IX) Λευκάδα 1769 (X) Αθάνι 1783 (X) Λευκάδα 1815 (IX) Λευκάδα 1820 (ΙΧ) Λευκάδα 1825 (X) Λευκάδα 1867 Λευκάδα 1868

55 Λευκάδα 1869 Λευκάδα 1885 Λευκάδα 1886 Λευκάδα 1904 Λευκάδα 1911 Λευκάδα 1914 (IX) Εγκλουβή 1915 Λευκάδα 1921 Λευκάδα 1938 Λευκάδα 1939 Βασιλική 1948 (IX) Λευκάδα 1957 Λευκάδα 1971 Λευκάδα 1973 (VII) Λευκάδα 1994 (V) Λευκάδα 2003

56 Λευκάδα 1869 (Χ) Δεκεμβρίου 28.Εξαιρετικά σοβαρός κατέστρεψε πλήρως την πόλη της Λευκάδας. Μόνο οικίες παρέμειναν ανέπαφες. Από τις 16 εκκλησίες άντεξε μόνο 1.Σημειωθηκαν 15 νεκροί.την ίδια καταστροφή υπέστη και το χωριό Τσουκαλάδες όμως τα γύρω χωριά μικρότερη. Λευκάδα 1885 Δεκέμβριος 14. Ισχυρός σεισμός στη δυτική ακτή της Λευκάδας κοντά στα χωριά Εγκλουβή και Καρυά. Οικίες της Καρυάς υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Πολυάριθμες καταρρεύσεις βράχων. Από αυτές και μια κοντά στο Καλαμίτσι παρέσυρε μερικές οικίες. Δεν είχαμε νεκρούς. Στην πρωτεύουσα ο σεισμός ήταν λιγότερο ισχυρός και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους υπήρχαν περίπου 80 μετασεισμοί.

57 Λευκάδα 1914 (IX) Ο σεισμός (Μ=6,3) που έπληξε τη Λευκάδα στις 27 Νοεμβρίου του 1914 προκάλεσε βλάβες κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού. 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Πολλά χωριά καταστράφηκαν όπως: Αθάνι, Δράγανο, Χορτάτα, Νικολί, Διαμιλιάνοι, Κομηλιό (ΙΧ), Αγ. Πέτρος, Ρουπάκια, Εξάνθεια, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας και Τσουκαλάδες. Παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις (Αθάνι, Κομηλιό, εκβολές Δημοσσάρι) καθώς και πτώσεις βράχων (αποκλείστηκαν τα χωριά Πόρος, Καρυά, Εγκλοβή, Χορτάτα και Κομηλιό). Εκδηλώθηκε θαλάσσιο κύμα βαρύτητας ύψους 2-3m ενώ υπήρξαν διαταραχές και στον υδροφόρο ορίζοντα.

58 Βασιλική 1948 Σύμφωνα με τα δεδομένα του NEIC, U. S. GEOLOGICAL SURVEY η ημερομηνία και τα επίκεντρα αντίστοιχα, είναι: : χιλιόμετρα βάθος 6.40M και : χιλιόμετρα βάθος 6.40M. Οι σημαντικότερες ζημίες προκλήθηκαν στη ΝΔ Λευκάδα όπου 244 κτίρια κατέρρευσαν εντελώς, 998 βλάφτηκαν σοβαρά, 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν.

59 Λευκάδα 2003 Στις 14 Αυγούστου του 2003 ισχυρός σεισμός (Μ=6,4) έπληξε τη Λευκάδα. Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στη Δυτική Ελλάδα. Στη Λευκάδα από τις 3165 αυτοψίες που έγιναν: 126 κτίρια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», 1495 «κίτρινα» και 1544 «πράσινα». Χαρακτηριστικό αυτού του σεισμού ήταν οι πτώσεις βράχων και καθιζήσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού καθώς και οι βλάβες σε λιμάνια του νησιού. Δύο μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,3 έγιναν την ίδια ημέρα με τον κύριο σεισμό

60 Χάρτες Σεισμικής Επικινδυνότητας Κατά το χρονικό διάστημα αναθεωρήθηκε ο Χάρτης Σεισμικής Επικινδυνότητας (κατάργηση της ζώνης χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας, κατανομή του ελλαδικού χώρου σε 3 ζώνες αντί 4. Ο Νέος Χάρτης τέθηκε σε εφαρμογή από

61 ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ Η "πρόγνωση σεισμών" χαρακτηρίζεται, ανάλογα με το χρονικό παράθυρο της πρόγνωσης, σαν "μακροπρόθεσμη", "μεσοπρόθεσμη", και "βραχείας" διάρκειας. Στην πρώτη περίπτωση το χρονικό παράθυρο της πρόγνωσης είναι μερικών δεκαετιών. Η περίπτωση της μεσοπροθέσμου πρόγνωσης αναφέρεται σε χρονικό παράθυρο μερικών ετών, ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση αναφέρεται σε οτιδήποτε μικρότερο χρονικό παράθυρο, πιθανόν και μέχρι μερικές ώρες.

62 Πρόγνωση ""βραχείας διάρκειας" ονομάζεται η εκ των προτέρων εκτίμηση τριών παραμέτρων ενός αναμενόμενου σεισμού, δηλ. του μεγέθους, του επικέντρου και του χρόνου γένεσης του, ο οποίος είναι της τάξεως των μερικών εβδομάδων. Επίσης στην πρόγνωση, εκτός από τις 3 κύριες παραμέτρους (μέγεθος, επίκεντρο, χρόνος γένεσης), πρέπει να δηλώνεται και η πιθανότητα να συμβεί το γεγονός.

63 Πρόγνωση σεισμών με τη μέθοδο ΒΑΝ Είναι μία μέθοδος βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών και δεν έχει καμία σχέση με προγνώσεις στατιστικής φύσεως.

64 Βασική θεωρία Στην δεκαετία του 1970, οι κ.κ Π. Βαρώτσος και Κ, Αλεξόπουλος, ερευνώντας τις πλεγματικές ατέλειες στα στερεά, δημοσίευσαν σειρά επιστημονικών άρθρων (περίπου 100) σε διεθνή περιοδικά Φυσικής Στερεάς Κατάστασης. Η θεωρία τους, που επαληθεύτηκε πειραματικά στο εργαστήριο, είναι με απλά λόγια η εξής: Όταν σε ένα στερεό η πίεση αυξάνεται σταδιακά, τα ηλεκτρικά δίπολα που περιέχει αποκτούν τον ίδιο προσανατολισμό με συνέπεια να εκπέμπεται, πριν από την θραύση του, ένα μεταβατικό ηλεκτρικό σήμα μικρής έντασης.

65 Με άλλα λόγια τα στερεά πριν σπάσουν εκπέμπουν ένα ηλεκτρικό σήμα που "προειδοποιεί" για το σπάσιμο αυτό. Το προσεισμικό αυτό ηλεκτρικό σήμα καθιερώθηκε στην διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο Seismic Electrical Signal (SES). Το πόσος χρόνος μεσολαβεί (πρόδρομος χρόνος) από την στιγμή της εκπομπής του μέχρι το σπάσιμο του στερεού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ,, πίεση, θερμοκρασία, φυσικές ιδιότητες του στερεού, κλπ.).

66 Ασκήσεις ετοιμότητας είναι απαραίτητες προκειμένου η συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια του σεισμού και όχι μόνο να είναι η πρέπουσα.

67 Οι ασκήσεις ετοιμότητας χωρίζονται σε τέσσαρις βασικές κατηγόριες που αφορούν: Την αυτοπροστασία των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε κτίρια την ώρα του σεισμού Την εκκένωση των κτιρίων μετά το σεισμό Την μετακίνηση του ανθρώπινου ρεύματος προς τους χώρους καταφυγής Την μεταφορά στο ύπαιθρο ή σε άλλους ασφαλέστερους χώρους των δραστηριοτήτων και του εξοπλισμού των φορέων ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς και των ιδρυμάτων που στεγάζουν ανήμπορα για διάφορους λόγους ανήμπορα άτομα.

68 Είναι αυτονόητο ότι οι ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε κλίμα αστεϊσμού απειθαρχίας και γλαφυρής διάθεσης των συμμετεχόντων γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν προσφέρουν τίποτα. Ένας άλλος τομέας που χρειάζεται προσοχή είναι η επιδίωξη ολοκλήρωσης των ασκήσεων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επιπλέον η τακτή επανάληψη αυτών είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους

69 Οδηγίες αντισεισμικής προστασίας Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα.

70 Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα. Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

71 Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο Μην τρέχετε προς την έξοδο Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο. Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα. Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.

72 Αν βρεθείτε έξω από κτίριο Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια. Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο. Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.

73 Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού). Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη. Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα. Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο Μην πλησιάζετε τις ακτές

74 Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο. Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.

75 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ: - Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Σειςμοί και Προςταςία

Σειςμοί και Προςταςία Σειςμοί και Προςταςία Ο ςειςμόσ είναι ένα φυςικό φαινόμενο που εκδηλώνεται, τισ περιςςότερεσ φορέσ, ξαφνικά και χωρίσ προειδοποίηςη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη ςειςμικότητα. Για το λόγο αυτό ο καθϋνασ

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του,

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, Σ Ε Ι Σ Μ Ο Σ Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική Εργασία. Διαχείριση κρίσεων

Διερευνητική Εργασία. Διαχείριση κρίσεων Διερευνητική Εργασία Διαχείριση κρίσεων Η Ελλάδα είναι η έκτη πιο σεισμογενείς χώρα του κόσμου. Αυτό οφείλεται εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, δηλαδή κοντά στα όρια της ευρασιατικής πλάκας με την αφρικάνικη.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας.

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Σκοποί του προγράµµατος είναι η εξοικείωση µε το φαινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ Ο σεισµός είναι ένα φυσικό φαινόµενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών. Εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν µπορεί να αποτραπεί και παρά τη µικρή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1. Τι είναι σεισμός; Σεισμός είναι η δόνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση (σπάσιμο) των πετρωμάτων. 2. Πως δημιουργείται ο σεισμός; Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Project : Θέμα σεισμός. Σεισμοθηλυκά Ταρακουνήματα!!

Project : Θέμα σεισμός. Σεισμοθηλυκά Ταρακουνήματα!! Project : Θέμα σεισμός Σεισμοθηλυκά Ταρακουνήματα!! Τι είναι σεισμός; Σεισμός είναι η δόνηση ή ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Συχνές ερωτήσεις http://www.oasp.gr/node/197 1. Ισχύει η οδηγία κάλυψης κάτω από ένα τραπέζι σε περίπτωση σεισμού, ή έχει αντικατασταθεί από το "τρίγωνο

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Μέτρα Προστασίας

Σεισμός Μέτρα Προστασίας Σεισμός Μέτρα Προστασίας www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν τον Σεισμό Κατά τη διάρκεια του Σεισμού Μετά τον Σεισμό Μέτρα Αυτοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΥΤΩΝ

ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΥΤΩΝ Τι Είναι Τα Σεισμικά Κύματα Η ενέργεια που παράγεται κατά την εκδήλωση ενός σεισμού διαδίδεται με τα σεισμικά κύματα. Μετρώντας τα χαρακτηριστικά των κυμάτων είναι δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Μυθολογία Το τεράστιο γατόψαρο προκαλεί τους σεισμούς στην Ιαπωνία Ελληνική Μυθολογία: O Εγκέλαδος είναι Γίγαντας που φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή

Διαβάστε περισσότερα

1. Ισχύει η οδηγία κάλυψης κάτω από ένα τραπέζι σε περίπτωση σεισμού, ή έχει αντικατασταθεί από το "τρίγωνο ζωής"; Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν

1. Ισχύει η οδηγία κάλυψης κάτω από ένα τραπέζι σε περίπτωση σεισμού, ή έχει αντικατασταθεί από το τρίγωνο ζωής; Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν 1. Ισχύει η οδηγία κάλυψης κάτω από ένα τραπέζι σε περίπτωση σεισμού, ή έχει αντικατασταθεί από το "τρίγωνο ζωής"; Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεστε μέσα σε κτίριο

Διαβάστε περισσότερα

Μια Κοντινή Ματιά στα Σεισμικά Φαινόμενα & στις Επιπτώσεις τους. Μανώλης Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Εργαστήριο Γεωφυσικής, Α.Π.Θ.

Μια Κοντινή Ματιά στα Σεισμικά Φαινόμενα & στις Επιπτώσεις τους. Μανώλης Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Εργαστήριο Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. 1 Μια Κοντινή Ματιά στα Σεισμικά Φαινόμενα & στις Επιπτώσεις τους Μανώλης Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Εργαστήριο Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. Ποια η εκπαίδευση για θέματα σεισμών που δίνουμε σήμερα στους αυριανούς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ. Τατιάνα Χρηστάκη Α'2

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ. Τατιάνα Χρηστάκη Α'2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ Τατιάνα Χρηστάκη Α'2 Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει χωρίς προιδοπείηση.προκαλεί μεγάλες ζημιές και πολλοί Άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Ο σεισμός

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΠΕ17.01

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΠΕ17.01 YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Μανουρά Μαρία ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ17.01 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σεισμική

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Σεισμός Μέτρα Προστασίας www.oasp.gr Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν το σεισμό Κατά τη διάρκεια του σεισμού Μετά το σεισμό Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν το σεισμό Πριν το σεισμό:

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Σχολικό Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Σχολικό Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Σχολικό Έτος 2013-2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Τίτλος Εργασίας: Το Σεισμικό Τόξο που Μας Ενώνει Καρδίτσα Μάιος 2014 1 Περιβαλλοντική ομάδα..3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Eur. Ing. Πλάτωνας Στυλιανού, Πολιτικός Μηχ., BEng (Hons), MSc, MICE, MCS, CEng, FCIArb Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο και πολύ ιδιαίτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ Για πολλές περιοχές της Ελλάδος ο κίνδυνος από τους σεισµούς είναι µεγάλος. Πρέπει να γνωρίζουµε ότι όλοι οι οικισµοί της χώρας µπορεί να πάθουν ζηµιές,

Διαβάστε περισσότερα

Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο, που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας

Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο, που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο, που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας ωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ. Τα τσουνάμι

Διαβάστε περισσότερα

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού»

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» «Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» Πειραιάς, Μάρτιος 2018 1 Ταυτότητα της έρευνας Γεωγραφική κατανομή δείγματος Δημογραφικά χαρακτηριστικά 2 Ταυτότητα της έρευνας Είδος έρευνας: Ποσοτική έρευνα on line

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΟΥ ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ. Το σεισμικό τόξο που μας σημαδεύει!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΟΥ ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ. Το σεισμικό τόξο που μας σημαδεύει! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΟΥ ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ Το σεισμικό τόξο που μας σημαδεύει! ΣΕΙΣΜΟΣ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ Θεματολόγιο: ΗΦυσικήτωνσεισμών.Τι είναι ο σεισμός

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά, Σχολικό έτος

Παιδιά, Σχολικό έτος ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εκπαιδευτήριο «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» Παιδιά, Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή υπάρχει πιθανότητα να γίνει σεισμός.

Διαβάστε περισσότερα

Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ

Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης; Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας

Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας Σεισµός Μέτρα Προστασίας www.oasp.gr Μέτρα Αυτοπροστασίας Πριν το σεισµό Κατά τη διάρκεια του σεισµού Μετά το σεισµό Πριν το σεισµό: Ενηµέρωση Εκπαίδευση Ενηµερωθείτε για το φαινόµενο του σεισµού, τις

Διαβάστε περισσότερα

Η Κλίμακα Ρίχτερ (Richter scale) είναι μία διαδεδομένη λογαριθμική κλίμακα μέτρησης του ποσοτικού μεγέθους ενός σεισμού.

Η Κλίμακα Ρίχτερ (Richter scale) είναι μία διαδεδομένη λογαριθμική κλίμακα μέτρησης του ποσοτικού μεγέθους ενός σεισμού. Κλίμακα Ρίχτερ Η Κλίμακα Ρίχτερ (Richter scale) είναι μία διαδεδομένη λογαριθμική κλίμακα μέτρησης του ποσοτικού μεγέθους ενός σεισμού. Ιστορικό Η κλίμακα αναπτύχθηκε το 1935 στην Νότια Καλιφόρνια των

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ.

Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. 223 Μa 200 Μa 135 Μa 35 Μa Present 2 Σχετικές Κινήσεις Λιθοσφαιρικών Πλακών 1. Απόκλισεις λιθοσφαιρικών πλακών (μεσο-ωκεάνιες ράχες) 2. Εφαπτομενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1. Το ηφαίστειο Mount Merapi Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια και σεισμούς. Το Mount Merapi βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 6,5 R ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 20/6/1978

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 6,5 R ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 20/6/1978 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ. 2310 997158, e-mail: louizou@ad.auth.gr Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Λευκάδα Μ

Σεισμός Λευκάδα Μ Σεισμός Λευκάδα Μ 6.4 17-11-2015 Δ. Ραπτάκης αν. καθ. ΤΠΜ ΑΠΘ (άμεση συλλογή πληροφοριών από ερευνητικές εργασίες για εκπαιδευτική χρήση) Θεσσαλονίκη 17-11-2015 ΛΕΥΚΑΔΑ 2015 ΛΕΥΚΑΔΑ 2015 ΛΕΥΚΑΔΑ 2015 ΛΕΥΚΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γελ Καλύμνου Μάθημα: Πρότζεκτ Σχολικό Έτος: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

2 ο Γελ Καλύμνου Μάθημα: Πρότζεκτ Σχολικό Έτος: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2 ο Γελ Καλύμνου Μάθημα: Πρότζεκτ Σχολικό Έτος: 2016-2017 ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΕΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1800 ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος (Ρίχτερ) 16/02/1810 Κρήτη 7.8 05/05/1829

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1978 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1978 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1978 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παπαζάχος Κων/νος Εργαστήριο Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ ΣΕΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

TO ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Α1 ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

TO ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Α1 ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ TO ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Α1 ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ 1 Η ΟΜΑΔΑ: ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ Ανδριγιαννάκη Κατερίνα Δημητρακάκη Στέλλα Ζαχαριουδάκης Μιχάλης Ζαχαροπούλου Γεωργία Καλλιονάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ, Ε, ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ»

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ, Ε, ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ» ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ, Ε, ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ» Βασιλική Α. Παγούνη Α Έτος Γενικής Αγωγής Α.Μ.: 031062 Ι. Μάθηµα ιδακτική ενότητα Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργιάδου Μαριλένα Καμασιά Άννα Καμπουράκης Γιώργος Χαραλάμπους Σωκράτης

Γεωργιάδου Μαριλένα Καμασιά Άννα Καμπουράκης Γιώργος Χαραλάμπους Σωκράτης Συγγραφείς : Γεωργιάδου Μαριλένα Καμασιά Άννα Καμπουράκης Γιώργος Χαραλάμπους Σωκράτης Τι είναι το Τσουνάμί; tsu και nami κύμα του λιμανιού σειρά από ωκεάνια κυμάτα κατά τα οποία μετατοπίζονται μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟ 1953 ΚΑΙ ΤΟ

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟ 1953 ΚΑΙ ΤΟ 1 ο Ε.ΠΑΛ. ΙΘΑΚΗΣ Α Τάξη Ερευνητική Εργασία Δευτέρου Τετραμήνου ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟ 1953 ΚΑΙ ΤΟ 2014 Ιθάκη 2015 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΖΑΓΑΡΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΕΚΑΤΣΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές επιδράσεις γεωθερμικών εκμεταλλεύσεων

Περιβαλλοντικές επιδράσεις γεωθερμικών εκμεταλλεύσεων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΙΙI Περιβαλλοντικές επιδράσεις γεωθερμικών εκμεταλλεύσεων ΑΠΟ Δρ. Α. ΤΖΑΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ. Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ. Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά Σχ. Έτος 2016-2017 Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λαμίας κατά το σχολικό έτος 2016-2017 Συμμετείχαν οι μαθητές: Από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ <<Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ>>

ΣΕΙΣΜΟΣ <<Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ>> ΣΕΙΣΜΟΣ Τι είναι ένας σεισμός; Σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο γίνεται με την σύγκρουση μιας πλάκας με μια άλλη. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πλάκας: η ηπειρωτική και η ωκεάνια

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά: η δόνηση, το τράνταγμα της Γης, ο σεισμός. Βασίλειος Καλογεράκης

Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά: η δόνηση, το τράνταγμα της Γης, ο σεισμός. Βασίλειος Καλογεράκης Όταν ο Εγκέλαδος ξυπνά: η δόνηση, το τράνταγμα της Γης, ο σεισμός. Βασίλειος Καλογεράκης Φυσικός (ΠΕ0401) Νικηφόρειο 1 ο Γυμνάσιο Καλύμνου Email: vasilis.kalogerakis@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εργασία ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Ευρασιατική, Αφρικανική και Αραβική

Ευρασιατική, Αφρικανική και Αραβική Έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι τα περιθώρια τεκτονικών πλακών σε ηπειρωτικές περιοχές είναι πολύ ευρύτερα από τις ωκεάνιες (Ευρασία: π.χ. Ελλάδα, Κίνα), αναφορικά με την κατανομή των σεισμικών εστιών. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ. Project co funded by the EU, Civil Protection Financial Instrument,

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ.   Project co funded by the EU, Civil Protection Financial Instrument, ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ Project co funded by the EU, Civil Protection Financial Instrument, Grant Agreement No.741/21/57966/SUB/C4 http://racce.nhmc.uoc.gr Η σύνταξη της μελέτης αναγκών ήταν απαραίτητη για τη συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Τεκτονικοί Ηφαιστειακοί σεισμοί Εγκατακρημνισιγενείς Σεισμοί Κρυογενείς Σεισμοί Τεχνητοί Σεισμοί

Τεκτονικοί Ηφαιστειακοί σεισμοί Εγκατακρημνισιγενείς Σεισμοί Κρυογενείς Σεισμοί Τεχνητοί Σεισμοί Τεκτονικοί Ηφαιστειακοί σεισμοί Εγκατακρημνισιγενείς Σεισμοί Κρυογενείς Σεισμοί Τεχνητοί Σεισμοί Τεκτονικοί Εγκατακρημνισιγενείς Σεισμοί Οι τεχνητοί σεισμοί προκαλούνται με εκρήξεις ή χτύπημα της επιφάνειας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2016 COM(2016) 462 final Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩΝ Εφεύρεση του σεισμογράφου Οι πρώτοι σεισμογράφοι κατασκευαστήκαν στην Ιαπωνία από τους Άγγλους Gray,Milne και Ewing περί το 1880 (μηχανικοί σεισμογράφοι που κατέγραφαν πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ «Σεισμός είναι, Μπερτόδουλε, δεν είναι τίποτε. Ζωντανό πράμα μαθές είναι η Κρήτη, κουνιέται. Μία μέρα, θα τη δείτε να κολλήσει στην Ελλάδα» 'Καπετάν Μιχάλης' Ν. Καζαντζάκης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετική Εργασία στη Γεωγραφία, Σχολικό έτος 2012 2013, Α Γυμνασίου. Θέμα: «Φυσικές Καταστροφές»

Συνθετική Εργασία στη Γεωγραφία, Σχολικό έτος 2012 2013, Α Γυμνασίου. Θέμα: «Φυσικές Καταστροφές» Συνθετική Εργασία στη Γεωγραφία, Σχολικό έτος 2012 2013, Α Γυμνασίου Θέμα: «Φυσικές Καταστροφές» Μαθητές: Θοδωρής Μαραγκάκης Μάνος Παπαστεφανάκης Νίκος Ρομάνος Σίφης Σηφογιαννάκης Περιεχόμενα 1. Τι ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ.

Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. 223 Μa 200 Μa 135 Μa 35 Μa Present 2 Σχετικές Κινήσεις Λιθοσφαιρικών Πλακών 1. Απόκλισεις λιθοσφαιρικών πλακών (μεσο-ωκεάνιες ράχες) 2. Εφαπτομενικές

Διαβάστε περισσότερα

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού»

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» «Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» Πειραιάς, Μάρτιος 2018 1 Ταυτότητα της έρευνας Γεωγραφική κατανομή δείγματος Δημογραφικά χαρακτηριστικά 2 Ταυτότητα της έρευνας Είδος έρευνας: Πληθυσμός έρευνας: Ποσοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμική Πρόγνωση Κεφάλαιο 15. Σώκος Ευθύμιος Λέκτορας

Σεισμική Πρόγνωση Κεφάλαιο 15. Σώκος Ευθύμιος Λέκτορας Σεισμική Πρόγνωση Κεφάλαιο 15 Σώκος Ευθύμιος Λέκτορας Σεισμική Πρόγνωση Από πολύ παλιά ο άνθρωπος προσπάθησε να προβλέψει τους σεισμούς Μετεωρολογικά φαινόμενα Ο Παυσανίας κατέγραψε «πρόδρομα» φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς

Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς Σχέδιο Εκκένωσης κτηρίου Μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς Οδηγίες πριν και κατά τη διάρκεια του σεισμού: Συμμετέχουμε στις ασκήσεις σεισμικού συναγερμού με σκοπό να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει» 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ ΣΤ1. Ο δάσκαλος: Θεόδωρος Κεχαγιάς.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει» 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ ΣΤ1. Ο δάσκαλος: Θεόδωρος Κεχαγιάς. Ο δάσκαλος: Θεόδωρος Κεχαγιάς Οι μαθητές: Αδαμοπούλου Δήμητρα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αθανασιάδης Αντώνης Αλεξανδρής Χρήστος Αλεξανδρόπουλος Θανάσης Αρρές Ιωάννης «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει» Βάλβη

Διαβάστε περισσότερα

(Γ2) «ΣΕΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

(Γ2) «ΣΕΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ (Γ2) «ΣΕΙΣΜΟΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» Αγαπητέ ή, Με το ερωτηµατολόγιο αυτό θα θέλαµε να µάθουµε τις δικές σας

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 14/4/2006

Θεσσαλονίκη 14/4/2006 Θεσσαλονίκη 14/4/2006 ΘΕΜΑ: Καταγραφές δικτύου επιταχυνσιογράφων του ΙΤΣΑΚ από τη πρόσφατη δράση στη περιοχή της Ζακύνθου. Στις 01:05 (ώρα Ελλάδας) της 5 ης Απριλίου 2006 συνέβη στο θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών στη Σελήνη. Ιδιότητες των Σεισμικών Αναγραφών στη Σελήνη. Μηχανισμός και Αίτια Γένεσης των Σεισμών της Σελήνης

Το Πρώτο Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών στη Σελήνη. Ιδιότητες των Σεισμικών Αναγραφών στη Σελήνη. Μηχανισμός και Αίτια Γένεσης των Σεισμών της Σελήνης Μάθημα 12ο Σεισμολογία της Σελήνης Το Πρώτο Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών στη Σελήνη Ιδιότητες των Σεισμικών Αναγραφών στη Σελήνη Μέθοδοι Διάκρισης των Δονήσεων της Σελήνης Σεισμικότητα της Σελήνης Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες. Α. Από τις παρακάτω απαντήσεις σε κάθε φράση η μία είναι σωστή. Να τη βρεις και να σημειώσεις ένα σταυρό δίπλα της.

Εργασίες. Α. Από τις παρακάτω απαντήσεις σε κάθε φράση η μία είναι σωστή. Να τη βρεις και να σημειώσεις ένα σταυρό δίπλα της. Εργασίες Α. Από τις παρακάτω απαντήσεις σε κάθε φράση η μία είναι σωστή. Να τη βρεις και να σημειώσεις ένα σταυρό δίπλα της. 1. Την ώρα του σεισμού: Τρέχουµε στις σκάλες. Βγαίνουµε στα µπαλκόνια. Μπαίνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ Θαλάσσια κύματα 1.1. Ορισμός Θαλάσσια κύματα είναι περιοδικές μηχανικές ταλαντώσεις των μορίων του νερού, στην επιφάνεια ή στο βάθος, οποιασδήποτε περιόδου, με τις οποίες γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7. Σεισμοί Διδάσκων: Μπελόκας Γεώργιος Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Ο Ελλαδικός χώρος µε την ευρεία γεωγραφική έννοια του όρου, έχει µια σύνθετη γεωλογικοτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμογενείς περιοχές και ηφαίστεια της Ελλάδας

Σεισμογενείς περιοχές και ηφαίστεια της Ελλάδας Σεισμογενείς περιοχές και ηφαίστεια της Ελλάδας 1 Λέκκα Ευγενία, 1 Μαγγίρα Ιωάννα, 1 Πάπας Χρήστος, 1 Σουλιάδης Δημήτρης, 1 Τσαγκαρόπουλος Ιορδάνης 1 Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου 1 lykeio@aristotelio.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικού της Γης. Κεφάλαιο 2. Αναστασία Α Κυρατζή Τοµέας Γεωφυσικής. Κυρατζή Α.. "Φυσική" της Λιθόσφαιρας" 1

Εσωτερικού της Γης. Κεφάλαιο 2. Αναστασία Α Κυρατζή Τοµέας Γεωφυσικής. Κυρατζή Α.. Φυσική της Λιθόσφαιρας 1 οµή και Σύσταση του Εσωτερικού της Γης Μάθηµα: Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 2 Αναστασία Α Κυρατζή Τοµέας Γεωφυσικής της Λιθόσφαιρας" 1 Μάθηµα 1 ο Εισαγωγή Ορισµοί Ελαστικά κύµατα Ταχύτητες ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενα ρευστοποίησης εδαφών στον Ελληνικό χώρο Κεφάλαιο 1

Φαινόµενα ρευστοποίησης εδαφών στον Ελληνικό χώρο Κεφάλαιο 1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Εισαγωγικό σηµείωµα Η προκαλούµενη, κατά τη διάδοση των σεισµικών κυµάτων, εφαρµογή κυκλικών διατµητικών τάσεων οδηγεί τους κορεσµένους χαλαρούς αµµώδεις σχηµατισµούς σε συµπύκνωση.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΙ ΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ & ΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΙ ΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ & ΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΙ ΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ & ΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ: 40 49 17 Ν 14 25 32 Ε ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ. EYXARISTOYME GIA TIN PROSOXI

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγή: Η σεισμικότητα μιας περιοχής χρησιμοποιείται συχνά για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με τις τεκτονικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί. Από τα τέλη του

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Σεισμός Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης. Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Συμπεριφορά Κτιριακών Κατασκευών σε Σεισμική Δράση www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μετά την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού Κλιμάκια μηχανικών των

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ηφαίστεια- Σεισμοί

Θέμα: Ηφαίστεια- Σεισμοί ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Θέμα: Ηφαίστεια- Σεισμοί Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείου Κορυδαλλού από τους μαθητές της Ε1 τάξης κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Μελέτη της δομής των επιφανειακών στρωμάτων του φλοιού της Γης ΣΚΟΠΟΣ Εντοπισμός Γεωλογικών δομών οικονομικής σημασίας και ανίχνευση γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας. Μαρία Γεραγά Γεώργιος Ηλιόπουλος

Στοιχεία Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας. Μαρία Γεραγά Γεώργιος Ηλιόπουλος Στοιχεία Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Μαρία Γεραγά Γεώργιος Ηλιόπουλος Ατμόσφαιρα Μοναδική μεταξύ των πλανητών Λόγω βαρύτητας Απορροφά ανεπιθύμητα φάσματα ακτινοβολίας Επιδρά στους ωκεανούς και χέρσο

Διαβάστε περισσότερα

Ο άνθρωπος προσπαθούσε πάντοτε να ερμηνεύσει τη γένεση των σεισμών σύμφωνα με τις παραστάσεις ή τις παραδόσεις του.

Ο άνθρωπος προσπαθούσε πάντοτε να ερμηνεύσει τη γένεση των σεισμών σύμφωνα με τις παραστάσεις ή τις παραδόσεις του. Σεισμός Ένα Φυσικό Φαινόμενο www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Σεισμός -Μύθοι Ιαπωνία Ιαπωνία Ο άνθρωπος προσπαθούσε πάντοτε να ερμηνεύσει τη γένεση των

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2 1.Τι είναι η γεωλογία; Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη όλων των φυσικών φαινομένων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο στερεό φλοιό της Γης από την περίοδο σχηματισμού του μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211

Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211 Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211 Το Ηφαίστειο Pinatubo Η λέξη Pinatubo σημαίνει: «αυτό που έχει μεγαλώσει»

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η εφαρμογή των γεωλογικών πληροφοριών σε ολόκληρο το φάσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού τους περιβάλλοντος Η περιβαλλοντική γεωλογία είναι εφαρμοσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα 1 Α στα Μηχανικά κύματα

Διαγώνισμα 1 Α στα Μηχανικά κύματα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4 5 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Από τις παρακάτω προτάσεις ποιες είναι σωστές και ποιες είναι λανθασμένες; α) Όταν ένα σώμα που ταλαντώνεται περνάει από τη θέση ισορροπίας, η τιμή της συνολικής δύναμης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ : πώς γίνεται αντιληπτή στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Συνάντηση Εργασίας (workshop)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙΣ: ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

ΚΥΜΑΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙΣ: ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΥΜΑΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙΣ: ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ του Γιώργου Ζαρκαδούλα Φυσικού M.Sc. Το τέρας, που ευγενικά αποκαλείται τσουνάμι, γεννιέται κάπου στα βάθη του ωκεανού. Ταξιδεύοντας με μεγάλη ταχύτητα γιγαντώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Β α σ ι κ έ ς σ εισµολογικές γνώσεις Βασίλης Παπαζάχος Καθηγητής Γεωφυσικής Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης α. Πού γεννιούνται οι σεισµοί; Είναι σήµερ

Β α σ ι κ έ ς σ εισµολογικές γνώσεις Βασίλης Παπαζάχος Καθηγητής Γεωφυσικής Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης α. Πού γεννιούνται οι σεισµοί; Είναι σήµερ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εκπαιδευτήριο «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» Παιδιά, Η Ελλάδα είναι µια χώρα µε µεγάλη σεισµική δραστηριότητα. Αυτό σηµαίνει ότι σε κάθε περιοχή υπάρχει πιθανότητα να γίνει σεισµός.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΜΣ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιού

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας

Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας Σεισµός Ένα Φυσικό Φαινόµενο www.oasp.gr Σεισµός - Μύθοι Ιαπωνία Ιαπωνία Ο άνθρωπος προσπαθούσε πάντοτε να ερµηνεύσει τη γένεση των σεισµών σύµφωνα µε τις παραστάσεις ή τις παραδόσεις του Είδη σεισµών

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Εκπαιδευτική Κοινότητα. Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σεισμοί και Εκπαιδευτική Κοινότητα. Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σεισμοί και Εκπαιδευτική Κοινότητα Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, Οκτώβριος 2015 Συνειδητοποίηση Ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

απευθύνονται κυρίως στους γονείς, στους εκπαιδευτές και στους συναδέλφους Ατόμων με Αναπηρία.

απευθύνονται κυρίως στους γονείς, στους εκπαιδευτές και στους συναδέλφους Ατόμων με Αναπηρία. Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Η δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων ενός ισχυρού σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ: ΜΙΑ ΜΕΣΟΩΚΕΑΝΕΙΑ ΡΑΧΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ, ΔΙΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»

ΣΕΙΣΜΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» ΣΕΙΣΜΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» ΣΕΙΣΜΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΑΤ2 1o ΕΠΑΛ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013 2014 ΣΤΑΘΑΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Σεισμός Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μέτρα Προστασίας πριν τον σεισμό κατά τη διάρκεια μετά τον σεισμό Πριν τον σεισμό

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2016) 462 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2016) 462 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2016 (OR. en) 11268/16 FIN 477 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Για τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

"Λάθος αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ελλιπή διδασκαλία των γεωεπιστημών" Αντώνης Δ.Στάης

Λάθος αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ελλιπή διδασκαλία των γεωεπιστημών Αντώνης Δ.Στάης "Λάθος αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ελλιπή διδασκαλία των γεωεπιστημών" Αντώνης Δ.Στάης Η Γεωλογική Γνώση στην Ελλάδα σήμερα Στα ελληνικά σχολεία, εδώ και αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με τα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί: Χατζηγιάννη Ευανθία & Σουλιώτη Ιουλία. 13 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί: Χατζηγιάννη Ευανθία & Σουλιώτη Ιουλία. 13 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών. 7 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης Ταχ.Δ/νση:Γρηγ.Παπαμιχαήλ 11Μυτιλήνη Ταχ.Κώδ. : 81100 Τηλ.&Fax:22510 28652 Πληροφορίες :Χατζηγιάννη Ευανθία e-mail: mail @7nip-mytil.les.sch.gr Δράσεις 7 ου Ολοήμερου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμική Επικινδυνότητα Κεφ.21

Σεισμική Επικινδυνότητα Κεφ.21 Σεισμική Επικινδυνότητα Κεφ.21 Αθήνα, 1999 Ε. Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Τμήμα Γεωλογίας Σεισμική επικινδυνότητα Ορισμοί Μεθοδολογίες Μοντέλα περιγραφής σεισμικότητας Εξασθένιση σεισμικής κίνησης Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ. Παπαχαραλάμπου Χρύσα Σβήγκας Νίκος

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ. Παπαχαραλάμπου Χρύσα Σβήγκας Νίκος ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ Παπαχαραλάμπου Χρύσα Σβήγκας Νίκος Τι είναι ; o Μελετά τα σεισμικά κύματα που προέρχονται από ηφαιστειακή δραστηριότητα o Το αντικείμενο της βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Θεσµικό πλαίσιο. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισµού

Σχεδιασµός Θεσµικό πλαίσιο. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισµού Σχέδια Εκκένωσης Κτιρίων Μέτρα Αντισεισµικής Προστασίας ρ Α. Κούρου Προϊσταµένη Τµηµ. Εκπαίδευσης - Ενηµέρωσης Ο.Α.Σ.Π. email: akourou@oasp.gr Ενηµερωτική Ηµερίδα: «ιαχείριση Κρίσεων Φυσικές Καταστροφές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ-ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ-ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΙ-ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑ Γ' Υποερωτήματα: 1) Τι είναι σεισμογράφος,από τι αποτελείται και πότε φτιάχτηκε. 2)Σεισμοσκόπια σεισμόμετρα και τα είδη τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Ανασκόπηση Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου

Διαβάστε περισσότερα