ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Ι. Βρεττός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Ι. Βρεττός"

Transcript

1 ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ι. Βρεττός

2 Πού οφείλεται συνήθως η αταξία; Χαμηλή ποιότητα της διδασκαλίας, κοινωνική ανωριμότητα, έκφραση των εσωτερικών κρίσεων που βιώνουν οι μαθητές κατά την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, αντίδραση κατά της κοινωνικής κρίσης και της ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται. Δεν ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες και αντιδρούν: με αργοπορία, απροσεξία, λεκτική και σωματική βία.

3 Ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει την αταξία Ακολουθώντας την τρέχουσα λογική : σύγκρουση του «κακού» στο παιδί με την ηθική τάξη= παιδεύω Την τρέχουσα κουλτούρα του σχολείου και την κρατούσα διδακτική κουλτούρα, Την προσωπική του εμπειρία από τα μαθητικά χρόνια.

4 Η λογική με τη μακρά παράδοση: Παιδεύω = διδάσκω και τιμωρώ Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι ο άνθρωπος είναι κράμα του καλού και του κακού εκ φύσεως. Ένστικτα και αγώνας για επιβολή και κυριαρχία πάνω στον άλλο, η προβολή δύναμης και εξουσίας κλπ. ενυπάρχουν στον άνθρωπο από την παιδική ηλικία. Πειθαρχία = σύγκρουση της ηθικής τάξης με τα κακά στοιχεία της παιδικής ψυχής. Επομένως χρειάζεται χαλιναγώγηση μέσω ποινών. Οι ποινές δεν έχουν εκδικητικό χαρακτήρα > παιδεύουν. Disciplina = διδασκαλία και πειθαρχία

5 Διδακτική κουλτούρα Αυτή η μακρά παράδοση θεωρεί ότι η αταξία της σχολικής τάξης είναι ανάλογη με την αμαρτία στον χώρο της ηθικής τάξης > η αταξία είναι διαφορετική από το μαθησιακό λάθος: αντιμετωπίζονται διαφορετικά (οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν συχνότερα τις ποινές για πειθαρχία και σπανιότερα τις αμοιβές για μάθηση).

6 Ο εκπαιδευτικός τιμωρεί την αταξία για να αποκατασταθεί η τάξη-για να μην επαναληφθεί η αταξία από τον ίδιο ή κάποιον άλλο επίδοξο μαθητή. Η μαθητική αταξία μπορεί να είναι μια προσπάθεια του παιδιού για αυτονομία (πρέπει να λειτουργεί, γιατί είναι φυσιολογική) ή μια στιγμιαία αδυναμία. Ωστόσο τιμωρείται μερικές φορές για να μη χάσει ο εκπαιδευτικός τον έλεγχο του μαθήματος. Πολλές φορές δεν επιβάλλεται για πρακτικούς αλλά για συμβολικούς λόγους: αποτροπή αμφισβήτησης του κύρους της εξουσίας, της εκπαίδευσης, του κοινωνικού status κλπ.

7 Από τον 20 ο αι. και μετά το «παιδί» και η παιδική ηλικία αποτελούν το επίκεντρο της μελέτης των κοινωνικών επιστημών. Δεν υπάρχει πια το εκ φύσεως κακό : έχει αντικατασταθεί από το ανώριμο και ατελές (πάλι σε σύγκριση με τον ενήλικο που καλείται να το ωριμάσει και τελειοποιήσει). Παιδική ηλικία: αντιμετωπίζεται όχι ως αυθύπαρκτη περίοδος και αυτόνομη κατάσταση αλλά ως μεταβατική προς τον κόσμο των ενηλίκων (με αφετηρία όχι το παιδί αλλά τον ενήλικο).

8 Οι ποινές: το πνεύμα μιας εποχής Προοδευτική αυστηρότητα.. Ξυλοδαρμός ( Πρωταγόρας (5 ος αι. π.χ.), Μένανδρος (4 ος αι. π.χ.): ο μη δαρείς παις ου παιδεύεται- ιουδαϊκός κόσμος: ος φείδεται της εαυτού βακτηρίας μισεί τον εαυτού υιόνγια την πατερική παράδοση οι «πληγές» είναι το έσχατο αλλά λίαν αποτελεσματικό μέσο αγωγής. Ιερός Αυγουστίνος ( ): καλύτερα να πεθάνω παρά να γίνω πάλι παιδί και να ξαναζήσω τη φρικαλεότητα της τιμωρίας. Ιωάννης ο Χρυσόστομος: χρήση των πληγών με μέτρο, όταν οι επιπλήξεις αποτύχουν.

9 Από τον 18 ο αι. υποχωρεί ή δέχεται κριτική η βαρβαρότητα των ποινών. Κονδυλάκης-Καζαντζάκης Η επιβολή της ποινής ήταν δείγμα της παιδαγωγικής αποτελεσματικότητας και ικανότητας ενός δασκάλου. Είχε γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κοινωνία αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές.

10 Αντιρρήσεις Πλάτων-Πλούταρχος: παραινέσεις και συμβουλές(για ελεύθερους πολίτες)- Rousseau-Νέα Αγωγή Μετά την απελευθέρωση (1834) δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τιμωρούν ανάλογα με την κρίση τους. Αυτό οδήγησε ορισμένους εκπαιδευτικούς σε ακραίες συμπεριφορές. Έτσι εκδόθηκαν εγκύκλιοι με απαγόρευση των σωματικών ποινών και με εναλλακτική πρόταση: γονυκλισία, ατελείωτη ανάγνωση, στέρηση φαγητού, φυλάκιση, ηθικές ποινές. «Πίναξ τιμής» και «μαύρος πίναξ της ατιμώσεως»(αναγράφονταν τα ονόματα των ατακτούντων(σε αυτούς κρεμούσαν στον λαιμό τα ποινικά παράσημα ή πιττακώματα (αμελής, φιλοπαίκτης, απειθής).

11 Η κατάσταση άλλαξε ριζικά, ο δάσκαλος προκαλεί χαρά και δεν σημαίνει πια τύραννος. Όμως δεν άλλαξε η θέση τους ότι η παρεκτροπή είναι θέμα στάσης και τάσης των μαθητών και όχι το αποτέλεσμα της ανικανότητας των παιδιών να αναπτύξουν άλλες αποτελεσματικότερες μορφές συμπεριφοράς. Έτσι ενώ στα λάθη είναι παιδαγωγοί (αναζητούν τις αιτίες, δοκιμάζουν εναλλακτικές προσεγγίσεις κλπ.), στην παρεκτροπή αντιδρούν με τιμωρία.

12 Σύγχρονη Παιδαγωγική Αποενοχοποίηση της αταξίας: η αταξία είναι μέρος μιας ενιαίας συμπεριφοράς του μαθητή. Ο μαθητής, για να προσαρμοσθεί στη σχολική πραγματικότητα, αξιοποιεί διάφορες συμπεριφορές που κρίνει ότι ενδείκνυνται για την περίσταση. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να κρίνει ποιες ενέργειες του μαθητή δεν είναι οι πρέπουσες για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η αταξία δεν ανάγεται σε μεταφυσικούς κανόνες ή το προαιώνιο κακό, αλλά οφείλεται στην κοινωνική ανωριμότητα του μαθητή.

13 Κανόνας: ο εκπαιδευτικός πρέπει να αντιμετωπίσει την αταξία όπως και το λάθος: να αναζητήσει τις αιτίες και να κάνει τις κατάλληλες διδακτικές παρεμβάσεις (όχι για την υποταγή του μαθητή αλλά για ανάπτυξη της κοινωνικής του συμπεριφοράς). Ο εκπαιδευτικός, ανάλογα με το πλαίσιο, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται, θεωρεί μια πράξη ως αταξία (κοιτάζει από το παράθυρο= χαζεύει ή σκέπτεται; Μιλάει με τον διπλανό= για άσχετο θέμα ή ζητά μια πληροφορία για το μάθημα; Πότε: στη μέση ή στο τέλος του μαθήματος; Ποιος μιλάει;: ένας άτακτος γενικά ή ένας ήσυχος μαθητής;).

14 Για ποια αταξία μιλάμε; Πότε θεωρεί ο εκπαιδευτικός μια πράξη ως αταξία; 1. Όταν εμποδίζει τη ροή του μαθήματος, 2. Όταν εμποδίζει τη μάθηση του ίδιου του μαθητή και των συμμαθητών του, 3. Όταν είναι ψυχολογικά και φυσικά επικίνδυνη για τη σχολική κοινότητα, 4.Όταν είναι καταστροφική για τη σχολική περιουσία, 5.Όταν προσβάλλει το κυρίαρχο σχολικό ήθος και το κύρος του εκπαιδευτικού ως μέρους του συστήματος (=αντικειμενικό κλίμα- είναι κοινωνικά προσδιορισμένο, αναθεωρείται συνεχώς και προκαλεί κοινωνικές προστριβές). 6.Ομαδική απειθαρχία-ομαδική βία.

15 Κατηγορίες αταξίας: προβλήματα Σχετικά με το μάθημα: δεν προσέχει, δεν αρχίζει ή δεν τελειώνει τις ασκήσεις, δεν κάνει αυτό που ζητά ο εκπαιδευτικός, δεν ετοιμάζει τις εργασίες, δεν φέρνει μαζί του βιβλία και τετράδια Συμπεριφοράς: «παίρνει τον λόγο αυθαίρετα, μιλάει με τον διπλανό για άλλα θέματα, ενοχλεί τον διπλανό με θορύβους, πειράγματα, μορφασμούς, διακόπτει, δεν συνεργάζεται κατά την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, πετάει τη γόμα κλπ, έρχεται με καθυστέρηση στο μάθημα,, βγαίνει έξω χωρίς άδεια, υβριστική ή εριστική γλώσσα, αντιγράφει, απουσιάζει Διαπροσωπικά: λεκτικοί καυγάδες, βίαιη επίθεση, ψεύδεται, κλέβει αντικείμενα, σεξουαλική παρενόχληση, εκβιασμός και εξαπάτηση.

16 Σχετικά με το σχολικό ήθος: απρεπής ενδυμασία, κόμμωση, κάπνισμα, ερωτοτροπεί ή κάνει άσεμνες χειρονομίες, καταναλώνει αλκοόλ ή ουσίες, οργανώνει σπείρες για εκδικητικές επιθέσεις κατά μαθητών και εκπαιδευτικών, έχει αιχμηρά αντικείμενα, κάνει βανδαλισμούς και καταστροφές. Σχετικά με την ομαδική απειθαρχία: σύγκρουση, επιθετικότητα, δεν θέλει ή δείχνει απροθυμία για ομαδική εργασία, θόρυβοι, τάση αποπροσανατολισμού και απόδρασης από το μάθημα, χαμηλό ηθικό, απαξιωτική στάση προς την εκπαίδευση και το σχολείο, Ομαδική βία: bullying: τρομοκρατεί και κακοποιεί κυρίως συνομηλίκους ή μικρότερους μαθητές(παιδιά μειονοτήτων ή παιδιά με σωματικές και διανοητικές αποκλίσεις). Αποδεικνύει την αποτυχία της κοινωνικοποίησης των μαθητών. Συνδέεται με τη μετασχολική παραβατικότητα.

17 Οι παραπάνω μορφές αταξίας είναι αποτέλεσμα: της δημογραφικής σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού αλλά και της λανθασμένης και αναποτελεσματικής συμπεριφοράς του εκπαιδευτικού. Βέβαια η γενικότερη ιδεολογία του εκπαιδευτικού ορίζει μια μικροπαράβαση ως αταξία ή όχι.

18 Θεωρίες για την Αταξία Α. Το παιδί ατελές ον: (θεωρία της ελλειμματικότητας): κοινωνική ελλειμματικότητα «Ο χρόνος θεραπεύει από την παιδική ηλικία και τη νεότητα» αλλά και βιολογική ελλειμματικότητα. Η αταξία αποδίδεται στην αναπτυξιακή αδυναμία του παιδιού και επομένως η τιμωρία δεν έχει νόημα.

19 Β. Το παιδί έχει ζωτικές ανάγκες (Θεωρία της ικανοποίησης αναγκών): είναι μια μορφή διαμαρτυρίας και προσπάθειας για ικανοποίησή τους. Και εδώ η τιμωρία δεν έχει νόημα. Και στις δύο θεωρίες προτείνεται η άμεση διδασκαλία και όχι η τιμωρία: σημασία έχει η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ηθικής κρίσης. Η κριτική σκέψη αναφέρεται σε προβλήματα της καθημερινής ζωής αλλά και στην ακαδημαϊκή μάθηση. Η ηθική κρίση αναφέρεται σε θέματα σχέσεων με τους άλλους.

20 Άλλες αιτίες και παράγοντες Ενδοατομικοί και προσωπικοί Κοινωνικοί (χάσμα των γενεών, απόρριψη αξιών, αντίθεση προς το σύστημα). Η τηλεόραση και η πληροφόρηση εξαφανίζουν την παιδική ηλικία. Αμβλύνεται το συναίσθημα της ντροπής που είναι δείκτης ανεπτυγμένου πολιτισμού (Ν. Postman: μια νέα εποχή βαρβαρότητας <η ντροπή είναι μέσο για να κρατήσουμε μακριά τη βαρβαρότητα). Οι γονείς η μοίρα του παιδιού (έλλειψη κοινωνικοποίησης μέσα στην οικογένεια, αγάπης, αρνητική αυτοαντίληψη

21 Το σχολείο ενισχύει την προβληματική συμπεριφορά Ο εκπαιδευτικός μέρος του προβλήματος

22 Τα μικροπροβλήματα δεν είναι και η συντέλεια του κόσμου! Ορισμένα μικροπροβλήματα λύνονται, αν ο εκπαιδευτικός επανεξετάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη δική του συμπεριφορά κλπ. Γενικότερα οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά διαθέτουν μέχρι και το 25% του διδακτικού χρόνου για την αντιμετώπισή τους.

23 Πρόληψη και όχι θεραπεία Οι έρευνες του Kounin: Πού οφείλεται η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού;): σύγκριση συμπεριφοράς δασκάλων που ήσαν γνωστοί για τις οργανωτικές τους ικανότητες με αυτήν άλλων δασκάλων που αντιμετώπιζαν προβλήματα οργάνωσης και πειθαρχίας. Και οι δύο κατηγορίες ενεργούσαν ωστόσο με τον ίδιο αναποτελεσματικό τρόπο απέναντι σε προβλήματα συμπεριφοράς. Επανέλαβε την έρευνα και διαπίστωσε ότι η επιτυχία των αποτελεσματικών εκπαιδευτικών οφειλόταν στην ικανότητά τους να προλαβαίνουν τα προβλήματα (πώς; : με την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών).

24 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; Μελέτη Περίπτωσης (ομάδες εργασίας): Α. Ένας μαθητής κάνει μορφασμούς προκαλώντας το γέλιο των συμμαθητών του. Ο εκπαιδευτικός τον αγνοεί, γιατί δεν θέλει να ενισχύσει την παραβατική συμπεριφορά του. Συμφωνείτε, και γιατί; Β. Σταμάτα, Κώστα, σε παρακαλώ. Έχουμε να τελειώσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αν κάθε φορά ασχολούμαι μαζί σου, θα καθυστερούμε χωρίς λόγο. Σε είδα και πριν που μιλούσες. Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πώς σκέπτεσαι;

25 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; Εσκεμμένη αγνόηση: αν κρίνει ότι δεν δημιουργούν κινδύνους και δεν θα διαρκέσουν. Δεν διακόπτει το μάθημα και δεν ανατροφοδοτεί τον άτακτο μαθητή(στόχος της αταξίας είναι η προσέλκυση της προσοχής). Βέβαια αν προβλέψει ότι θα εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, παρεμβαίνει άμεσα.

26 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; α. Ελάχιστη παρέμβαση: δεν επιδεικνύει την εξουσία του, σκοπός η αυτονομία του μαθητή και όχι η πρόσκαιρη πειθάρχησή του. Μπορεί να είναι αρκετή η προσέγγιση ενός μαθητή ή η οπτική επίπληξη, η απτική επαφή κλπ. β. Προοδευτική παρέμβαση: αμεσότερες υποδείξεις που δεν θίγουν την προσωπικότητα, αλλά έχουν μαθητοκεντρικό χαρακτήρα στην αρχή και στη συνέχεια περισσότερο δασκαλοκεντρικό.

27 Αρνητικά σημεία: -Αν ο εκπαιδευτικός αντιδρούσε, αλλά παύει να αντιδρά σε μια προβληματική συμπεριφορά, τότε μπορεί ο μαθητής να εντείνει την προσπάθειά του.- Οι άλλοι μαθητές το ερμηνεύουν ως αδυναμία ή και αδιαφορία του εκπαιδευτικού- Όποια συμπεριφορά αγνοεί ο εκπαιδευτικός, μπορεί να την ενισχύουν οι μαθητές.

28 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; Μη λεκτικός έλεγχος: δεν διακόπτεται το μάθημα, δεν υπάρχει λεκτικός διαπληκτισμός, δίνουν στον μαθητή τη δυνατότητα για αυτοδιόρθωση, οπτική επαφή > κίνηση του χεριού ή της κεφαλής > προσέγγιση στον χώρο > άγγιγμα (μήνυμα συναισθηματικής συμπαράστασηςαποφυγή παρερμηνείας)

29 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; Λεκτικός έλεγχος: *ενισχύει τη θετική συμπεριφορά κάποιου μαθητή αντί να σχολιάσει αρνητικά τη συμπεριφορά του άτακτου. Νόμος της κυματοειδούς επίδρασης. *Αναφορά του ονόματος του άτακτου μαθητή (ένταξη του ονόματος στο μάθημα). *Ρωτάει τον άτακτο μαθητή (στην αρχή το όνομα: ο μαθητής δεν αιφνιδιάζεται- στο τέλος το όνομα: ο μαθητής έρχεται σε δύσκολη θέση, γιατί δεν έχει προσέξει την ερώτηση). * Χιούμορ (ευεργετικά αποτελέσματα- αυτοσαρκασμός αλλά όχι σαρκασμός). * Τονισμός των επιπτώσεων στους συμμαθητές. * Τονισμός των επιπτώσεων στον εκπαιδευτικό (προϋπόθεση: να χαίρει της εκτίμησης των μαθητών)-αξιώνει από τους μαθητές να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και τα συναισθήματά του.

30 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; Τονίζει τα θετικά από την τήρηση των κανόνων: έτσι περνάμε σε δασκαλοκεντρική αντιμετώπιση ^Ευγενής παρέμβαση και απαίτηση για λήξη της αταξίας ^ Κακή χρήση υλικών (θρανίου, μολυβιού κλπ) ^Αναφορά του εκπαιδευτικού συμβολαίου: αν γίνει παράβαση, θα ακολουθήσει η απειλή, η οποία στη συνέχεια πρέπει να εφαρμοσθεί, αν επαναληφθεί η συμπεριφορά. Διαφορετικά υποσκάπτεται το κύρος του εκπαιδευτικού και ατονούν οι κανόνες.

31 Προληπτικά μέτρα: τι μπορώ να κάνω; Επίπληξη: όχι με οργή και εκφοβισμό ή προσωπικούς χαρακτηρισμούς- καλύτερα ιδιωτικά παρά δημόσια. Βέβαια οι μαθητές προκρίνουν τον εξωτερικό έλεγχο και την αυστηρή τιμωρία και όχι τόσο τον αυτοέλεγχο και την αυτορρύθμιση.

32 Επίμονα προβλήματα και κυρώσεις Μερικοί μαθητές εμμένουν στην παρεκτροπή παρά την προοδευτική χρήση έμμεσων και άμεσων παρεμβάσεων του εκπαιδευτικού. Αυξάνεται τώρα ο εξωτερικός έλεγχος χωρίς όμως να χάσει η παρέμβαση τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα. Τα προβλήματα δεν είναι τώρα περιστασιακά, αλλά οφείλονται στη μη ικανοποίηση αναγκών του μαθητή και στην έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. Αντιμετώπιση της παρεκτροπής με κατασταλτικό ή αναπτυξιακό τρόπο; Οι κατασταλτικές (τιμωρητικές) τεχνικές δεν θεραπεύουν την αιτία που την προκαλεί. Οι αναπτυξιακές μπορούν να βοηθήσουν τον μαθητή να συνειδητοποιήσει την προβληματική συμπεριφορά του και να αναζητήσει αποτελεσματικότερες μορφές συμπεριφοράς.

33 Επίμονα προβλήματα και κυρώσεις Κυρώσεις με βάση την αρχή της προοδευτικότητας: λιγότερο δεσμευτικές είναι αυτές που έχουν άμεση σχέση με την παράβαση (σχέση αμοιβαιότητας), ενώ οι περισσότερο δεσμευτικές δεν έχουν σχέση με την παράβαση και επιβάλλονται από την εξουσία του εκπαιδευτικού (τιμωρητικές ποινές).

34 Κυρώσεις αμοιβαιότητας o Φυσική συνέπεια για τον μαθητή (Rousseau). Προκύπτουν χωρίς τη μεσολάβηση του εκπαιδευτικού: Με την αντικοινωνική συμπεριφορά περιέρχεται σε κοινωνική απομόνωση. o Λογική συνέπεια με την παρέμβαση του εκπαιδευτικού: να αποκαταστήσει φθορές, να στερηθεί προνομίων-να υποστεί τα ίδια που προκάλεσε στους συμμαθητές του-να υιοθετήσει τους κανόνες για να γίνει αποδεκτός από την ομάδα. Καλό είναι να έχουν συνδιαμορφώσει τους κανόνες. Έτσι έχει περιθώρια αυτορρύθμισης και δεν εκλαμβάνονται οι κυρώσεις ως εκδίκηση.

35 Τιμωρητικές κυρώσεις Δεν σχετίζονται με την παράβαση. Σκοπός τους είναι ο ψυχικός και σωματικός πόνος, ώστε να αποθαρρυνθεί μια μελλοντική παράβαση και ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Και στις κυρώσεις αμοιβαιότητας ενυπάρχει το αρνητικό βίωμα, αλλά στηρίζεται με φυσικό ή λογικό τρόπο και στηρίζεται στους κανονισμούς της τάξης. Τώρα απορρέει από την εξουσία και την κρίση του εκπαιδευτικού.

36 Τιμωρητικές κυρώσεις Σωματικές ποινές (προκαλούν κόπωση) Ψυχολογικές ποινές: κοινωνική απομόνωση και συναισθηματική αποστέρηση (τον απομακρύνει από το θρανίο ή και από την τάξη: ωριαία απομάκρυνσηοι δάσκαλοι προτείνουν αλλαγή τμήματος, κάτι που αποδέχονται και οι μαθητές). Σε πολλά σχολεία του εξωτερικού: ολιγόλεπτη απομόνωση σε κάποια (απομονωμένη με διαχωριστικό!) γωνία της τάξης, για να ηρεμήσει-μπορεί να στείλει τον μαθητή σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης ή σε ειδικό χώρο εκτός αίθουσας, όπου οι μαθητές και άλλων τάξεων περνούν την υπόλοιπη διδακτική ώρα με την επίβλεψη παραδιδακτικού προσωπικού. Κατά την απομόνωση ο μαθητής επεξεργάζεται ένα «σχέδιο δράσης»για την υπέρβαση των προβλημάτων (αυτορρύθμιση).

37 Τιμωρητικές κυρώσεις Συναισθηματική αποστέρηση: η γνώμη του εκπαιδευτικού είναι βαρύνουσας σημασίας ακόμη και για τον έφηβο, ο οποίος υπολογίζει υπέρμετρα τη γνώμη των συνομηλίκων του. Αποστασιοποίηση για να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του και την αποδοκιμασία του. Αυτή η πρακτική πρέπει να είναι προσωρινή.

38 Τιμωρητικές κυρώσεις Για τους μπιχεβιοριστές είναι πολύ σημαντικές. Δεν είναι όμως εξίσου αποτελεσματικές (παίζουν ρόλο οι συνθήκες της τάξης, ο χρόνος, η ένταση και η συχνότητα κλπ.) Προκαλούν συναισθήματα φόβου, άγχους, θυμού και απογοήτευσης. Οι εκπαιδευτικοί προτιμούν τις αμοιβές από τις ποινές. Οι περισσότεροι παιδαγωγοί θεωρούν τις ποινές αναποτελεσματικές αλλά και αντιπαιδαγωγικές. Πάντως ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και μαθητών προβάλλουν την αναγκαιότητα της ποινής.

39 Παράλογα και Αρνητικές συνέπειες 1. Το παιδί δεν είναι «ένοχο», αλλά ευρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία. 2. Η ποινή καταστέλλει το σύμπτωμα<, αλλά δεν αναπτύσσει το άτομο. 3. Η ποινή κοινωνικοποιεί λανθασμένα: υποταγμένους, υπολογιστές και επαναστάτες. 4. Αναιρεί τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού. 5. Η ποινή έχει αρνητικές παρενέργειες( βία, απομόνωση, απουσίες, άγχος κλπ). 6. Η ποινή υπηρετεί τις ανάγκες του εκ/κού και όχι του μαθητή.

40 Ο αντιαυταρχικός δάσκαλος Α. Πιστεύει στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην επικοινωνία. Β. Πιστεύει στις δυνατότητες του παιδιού για αυτορρύθμιση. Γ. Πιστεύει στις ικανότητες του παιδιού για ικανοποίηση των αναγκών του και της επικοινωνίας με τους συμμαθητές. Δ. πιστεύει στα δικαιώματα του παιδιού. Ε. Πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για τις δικές του δυνατότητες ως σύγχρονου εκπαιδευτικού.

41 Τι λέει ο.νόμος Όχι οποιασδήποτε μορφής σωματική ποινή. Ωριαία απομάκρυνση, αποβολή λίγων ημερών από το σχολείο. Στενή συνεργασία δασκάλου, διευθυντή και γονέων για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων συμπεριφοράς. Έσχατο μέτρο η αλλαγή τμήματος ή η αλλαγή σχολείου με τη συναίνεση των γονέων.

42 Οι οδηγίες του υπουργείου μεταξύ άλλων προβλέπουν τα εξής: Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι εκτελεστή διοικητική πράξη που υπόκειται στη διαδικασία έκδοσης που προβλέπεται για κάθε διοικητική πράξη. Επομένως οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, για τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων συντάσσεται πρακτικό από τον γραμματέα που επικυρώνεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου και στο οποίο θα πρέπει να μνημονεύονται, ιδίως, τα ονόματα και η ιδιότητα των παρισταμένων μελών καθώς και ο τόπος και χρόνος συνεδρίασης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών αλλά στο πρακτικό θα πρέπει να καταχωρούνται οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν. Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση «παρών» ή η αδικαιολόγητη αποχή.

43 Θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις για τον συγκεκριμένο μαθητή και αναλυτική αναφορά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πριν από την υιοθέτηση της τελευταίας κατά σειρά κύρωσης. Θα πρέπει να τηρείται ειδική και επαρκής αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα της ποινής. Σε περίπτωση που με την ίδια απόφαση τιμωρούνται περισσότεροι του ενός μαθητή με την ίδια ποινή, η αιτιολογία θα πρέπει να διαχωρίζεται για τον κάθε μαθητή χωριστά. Επίσης θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος μαθητής θα ωφεληθεί από την αλλαγή αυτή. Η επιβολή της κύρωσης της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να μην περιορίζεται η παιδαγωγική αξία της επιβαλλόμενης κύρωσης και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.

44 Συμπέρασμα Αναπόφευκτη και παιδαγωγικά χρήσιμη η επιβολή κυρώσεων. Επιμένουμε στις μη λεκτικές και λεκτικές παρεμβάσεις-και για τα προβλήματα που επιμένουν τις φυσικές και λογικές κυρώσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τις ψυχολογικές ποινές. Όχι απειλή για επιβολή ποινής, απορρίπτουμε τον φόβο ως μέσο διαπαιδαγώγησης, γιατί δεν οδηγεί στην αυτόνομη ανάπτυξη του παιδιού και δημιουργεί καθυποταγμένα όντα που είναι έτοιμα να δεχθούν οποιαδήποτε μορφής εξουσία. Να προσδιορίζει ποια μορφή συμπεριφοράς περιμένει από τον μαθητή-να υπενθυμίζει τους κανόνες- να αναφέρει τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις του στον ίδιο και στους άλλους: δεν εκφοβίζει, αλλά υπενθυμίζει και υποδεικνύει

45 Συμπέρασμα Όχι αποβολή ούτε επιπλέον εργασία ως τιμωρία. Όχι ωριαία απομάκρυνση, γιατί δημιουργούνται κενά στη μάθηση, αλλά και εκλαμβάνεται ως ανάπαυση. Κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκτός τάξης> ποινικές ευθύνες. Αν εξασφαλισθούν συνθήκες ασφάλειας, τότε να χρησιμοποιείται αλλά με μέτρο. Όχι πρόσθετη εργασία, αλλά να κάνει μια εργασία που δεν έκανε (δεν θεωρείται τιμωρία). Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με μια έρευνα οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν πιο συχνά τη γραπτή τιμωρία παρά την επίπληξη.

46 Όταν επιβάλλει ποινές *πρέπει να είναι ήρεμος * να παρατηρήσει τον μαθητή πριν την επιβολή της ποινής, να του θυμίσει τους κανόνες και τις συνέπειες * να είναι σταθερός και συνεπής, αλλά και να μην έχει προκαταλήψεις κατά του μαθητή * να έχει σχέση με το παράπτωμα και να είναι έντονη, ώστε να γίνει αισθητή, διαφορετικά θα εκληφθεί ως έμμεση αμοιβή μέσω της προσοχής προς τον άτακτο μαθητή *η ποινή διακόπτεται, όταν αποκατασταθεί η τάξη ή συνεργασθεί με τον εκπαιδευτικό Να δίνει τη δυνατότητα στον μαθητή να επιλέξει μεταξύ ποινών.

47 Μέτρα κατά της αταξίας; Ανάλογα με την περίσταση και τον μαθητή!

48 ΤΑΞΗ: κανόνες συμπεριφοράς, Αναλυτικό Πρόγραμμα, δραστηριότητες λειτουργία και συμπεριφορά > πειθαρχία > σχολικό ήθος Η αταξία προσβάλλει το απαιτούμενο ήθος μέσα και έξω από την τάξη: δεν προσέχει στο μάθημα, αντιδρά αρνητικά προς τον εκπαιδευτικό, περιφρονεί και χλευάζει, δεν αποδέχεται αυτά που ακούει, είναι επιθετικός και εριστικός, βιαιοπραγεί

Παναγιώτης Παρασκευάς. Τ Ι Μ Ω Ρ Ι Ε ς Μ ΑΘ Η Τ Ω Ν

Παναγιώτης Παρασκευάς. Τ Ι Μ Ω Ρ Ι Ε ς Μ ΑΘ Η Τ Ω Ν Παναγιώτης Παρασκευάς Τ Ι Μ Ω Ρ Ι Ε ς Μ ΑΘ Η Τ Ω Ν Τι είναι η αταξία; Αταξία μπορεί να οριστεί ως η οιαδήποπτε φύσεως παρακώλυση του μαθησιακού κλίματος μέσα στην τάξη με υπαιτιότητα του μαθητή. Αταξία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ Η λέξη αταξία αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ Η λέξη αταξία αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο. Αντώνιος Μπούρας Φεβρουάριος 2013

Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο. Αντώνιος Μπούρας Φεβρουάριος 2013 Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο Αντώνιος Μπούρας Φεβρουάριος 2013 Οι εφτά φροντίδες ενός δάσκαλου: 1)Υποστήριξη, 2) Ενθάρρυνση, 3) Προσεκτική ακρόαση, 4) Αποδοχή,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Διαταραχές Συμπεριφοράς Ο όρος σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: διάγνωση & αντιμετώπιση

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: διάγνωση & αντιμετώπιση ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: διάγνωση & αντιμετώπιση Εννοιολογικός προσδιορισμός Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), η αντικοινωνική διαταραχή διαγιγνώσκεται σε παιδιά και εφήβους,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ορισμός O σχολική αίθουσα O κοινωνική ομάδα O σύστημα σχέσεων O σύστημα αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Σχολικός Εκφοβισμός. Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Σχολικός Εκφοβισμός. Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Σχολικός Εκφοβισμός Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Δοκοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Σχέσεις καθηγητών και μαθητών Επιμέλεια παρουσίασης: Αθηνά Φωτάκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ε. Το σχολικό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος Σχολικός εκφοβισμός Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας Πιτσίλκας Χρήστος Εκφοβισμός Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο βίαιες η επιθετικές πράξεις ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί η μία ομάδα παιδιών εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

Η πειθαρχία στην τάξη

Η πειθαρχία στην τάξη Η πειθαρχία στην τάξη Κάθε «έκρυθµη» κατάσταση στην τάξη έχει στοιχεία µοναδικότητας και διαφέρει από κάποιες άλλες: ιαφορετικοί πρωταγωνιστές ιαφορετικό κλίµα ιαφορετική διάθεση του εκπαιδευτικού κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης Οργάνωση και Διοίκηση της τάξης - Θεόδωρος Ηλία 1 Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης 1. Η έννοια της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 2. Σπουδαιότητα της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 3. Τρία μοντέλα Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

Αυταρχισμός και δημοκρατία στο σχολείο και στη σχολική τάξη

Αυταρχισμός και δημοκρατία στο σχολείο και στη σχολική τάξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αυταρχισμός και δημοκρατία στο σχολείο και στη σχολική τάξη Ενότητα 8: Προβλήματα συμπεριφοράς και «πειθαρχίας» Δημήτρης Θ. Ζάχος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ - ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ

1 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ - ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ 1 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ - ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. Το καθημερινό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.15 π.μ. Μετά την ώρα αυτή η πόρτα του σχολείου κλείνει. 2. Οι μαθητές προσέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1

Μάθηµα 6. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 Μάθηµα 6 1 Πραγµατική Διδασκαλία - 51% Οργάνωση των µαθητών 23% Αντιµετώπιση παραπτωµατικής συµπεριφοράς 14% Αντιµετώπιση ατοµικών προβληµάτων και κοινωνικών έργων 12% Doyle (1986) Στάσεις των µαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σφαιρική αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός M.Ed. Μονάδα Διαταραχών Προσοχής, Υπερκινητικότητας & Μάθησης Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία

Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία 1.Kριτήρια επιλογή θέματος α) Παρουσιάζει διαχρονικό ενδιαφέρον. β) Για να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Σχολικό έτος 2015-2016 Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση Ομάδα: Αγωγή Υγείας Σχολικός εκφοβισμός Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 12/4/2012 1

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 12/4/2012 1 ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 12/4/2012 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1. Η Νευρολογική βάση του φαινομένου της επιθετικότητας 2. Φυσιοκρατικές θεωρίες 3. Θεωρίες της Μάθησης 12/4/2012

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας

Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της διδασκαλίας Τι να κάνω;... Πως εξασφαλίζεται όμως η πειθαρχία; Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 Εγώ, ο/η... μαθητής/μαθήτρια της τάξης..., υπόσχομαι να τηρώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου Σχ. Σύμβουλος 43 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ ΟΡΙΣΜΟΣ «Ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται κατ επανάληψη και κατ εξακολούθηση σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1ου ΓΕΛ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1ου ΓΕΛ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1ου ΓΕΛ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Το σχολείο αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό και για να λειτουργήσει αποδοτικά, χρειάζεται την όσο το δυνατόν αρμονικότερη συνεργασία μαθητών, γονέων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα Στιλ Αγωγής

Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα Στιλ Αγωγής Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας Μέσα Στιλ Αγωγής Σχέση σκοπών-μέσων και μεθόδων αγωγής Οι μέθοδοι, οι τεχνικές και τα μέσα της παιδαγωγικής διαδικασίας εξαρτώνται από τους σκοπούς της Σχέση σκοπών-μέσων

Διαβάστε περισσότερα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα - Τεχνικές. Μέθοδοι της παιδαγωγικής διαδικασίας. Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Μέσα - Τεχνικές. Μέθοδοι της παιδαγωγικής διαδικασίας. Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013 Μέθοδοι της παιδαγωγικής διαδικασίας Μέσα - Τεχνικές http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Σχέση σκοπών-μέσων και μεθόδων αγωγής Οι μέθοδοι, οι τεχνικές και τα μέσα της παιδαγωγικής διαδικασίας εξαρτώνται

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BULLYING To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ Τ Η Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Σ Ζ Ω Η Σ

Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ Τ Η Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Σ Ζ Ω Η Σ 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολ. Έτος 2018 /2019 Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ Τ Η Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Σ Ζ Ω Η Σ Σκοπός του σχολικού κανονισμού είναι η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ιωάννης Βρεττός

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ιωάννης Βρεττός Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ιωάννης Βρεττός Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Γνώρισμα της προσωπικότητας ή ασκήσιμη συμπεριφορά; ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Κινήσεις μέσα στον χώρο Κινήσεις των χεριών και του σώματος Οι κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος Ανομοιογενής ομάδα διαταραχών που σχετίζονται με την απόκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης-ομιλίας-ανάγνωσης-γραφήςσυλλογισμού-μαθηματικών δεξιοτήτων. Δυσλεξία-Δυσγραφία-Δυσαναγνωσία-Δυσορθογραφία-Δυσαριθμησία

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω.

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς και να τηρούμε τους κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου μας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ A. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 1. Το σχολείο είναι χώρος όπου αναγνωρίζεται, διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS REGIO ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS REGIO ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS REGIO 2013-15 ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Β Αθήνας Αθανάσιος Φαλούκας Συντονίστρια του Προγράμματος Comenius Regio Δ.Δ.Ε. Β Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ευανθία, Φιλόλογος Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου αποτελεί βασικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Διαπροσωπικές σχέσεις καθηγητήμαθητών Επιμέλεια παρουσίασης: Βαγγέλης Χριστοφής Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ε. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Οι βασικές αρχές της σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία 4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το Η δηµιουργία του παρόντος υλικού έγινε στο πλαίσιο της ενέργειας 2.4.3 κατηγορία πράξεων γ του ΕΠΕΑΕΚ 2 µε τίτλο: «Προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μάρτιος 2015 Είναι η χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, με σκοπό την εσκεμμένη (συναισθηματική)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ( ή επειδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος!)

ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ( ή επειδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος!) ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ( ή επειδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος!) Αντιπαραγωγική σύγκρουση Παραγωγική σύγκρουση έξοδος Αντιπαραγωγική σύγκρουση Αναπτύσσει φαινόμενα βίας / ένταση Μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι...

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι... Γράφει η Γεωργία Λάττα Αυτό που ζητάμε είναι... παιδιά που αναλαμβάνουν ευθύνες, που ολοκληρώνουν την εργασία που τους έχει ανατεθεί, που δεν δικαιολογούν τα λάθη τους επιρρίπτοντας αλλού τις ευθύνες.

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία (bullying)

Ενδοσχολική βία (bullying) Ενδοσχολική βία (bullying) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του,

Διαβάστε περισσότερα

Η πειθαρχία στη σχολική τάξη

Η πειθαρχία στη σχολική τάξη Η πειθαρχία στη σχολική τάξη Επιμέλεια: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ Λέγεται η υπακοή σε κάθε ανώτερη εξουσία. Εννοείται ως η υπακοή στους νόμους, γραπτούς και άγραφους, σε διαταγές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας. Αρχικά επισημαίνει πως η αύξηση του φαινομένου οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας.

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. 1. Γενικά Τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια, έχουν αρχίσει στην Ελλάδα να εμφανίζονται έρευνες σχετικές με τη βία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά με τη μάθηση και την αγωγή για τη ζωή και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η κάθε αναπηρία ή η κάθε ιδιαιτερότητα συνήθως έχει επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠΥ; Αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 12 ετών. Τα κυριότερα

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization)

Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization) Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός; Η κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BULLYING? To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Οι µαθητές ΟΦΕΙΛΟΥΝ να έρχονται στο σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι της προσευχής. 2. ΕΝ εισέρχονται στις αίθουσες πριν από την προσευχή,

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Σχολικοί Σύμβουλοι: Φελούκα Βασιλική, 7 ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Αχαΐας Γιαννόπουλος Κων/νος, 8 ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Αχαΐας Ενότητες Βασικές αιτίες προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Ύψωνα

Γυμνάσιο Ύψωνα Γυμνάσιο Ύψωνα 2012-2014 1 1. Φύλο: 59 65 Αγόρι Κορίτσι Από το σύνολο των ερωτηματολογίων (124) και όσον αφορά το φύλο του δείγματος των μαθητών : 47.6%(59 άτομα) των ερωτηθέντων ήταν κορίτσια και 52.4%(65

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας

Κανονισμός Λειτουργίας Κανονισμός Λειτουργίας A. Κώδικας συμπεριφοράς Ο κώδικας στοχεύει στο να προστατεύει τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών και να εξασφαλίζει ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον, γι αυτό οι: Καθηγητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 Α. Η ένταξη του ατόμου στην Κοινωνία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ENOTHTA 1.4 3 1.4 Οι κοινωνικοί κανόνες 1/16 Οι κοινωνικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ 1. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού θεωρείται ότι είναι μία διαδικασία κυρίως: Α. Γνωστικής και συναισθηματικής μάθησης Β. Ψυχικής και σωματικής ωρίμανσης

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα.

ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. Eίναι κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας

«Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας «Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας Γιατί τα παιδιά γίνονται επιθετικά; H νευροβιολογία δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικός έλεγχος της αταξίας. Ι. Βρεττός

Εξωτερικός έλεγχος της αταξίας. Ι. Βρεττός Εξωτερικός έλεγχος της αταξίας Ι. Βρεττός Μπιχεβιοριστική Σχολή: περιβάλλον και συμπεριφορά Νεομπιχεβιοριστική Σχολή: η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν διαμορφώνεται μόνον από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΓΓΕΝΗΣ Η ΕΠΙΚΤΗΤΗ; Η επιθετικότητα είναι η πιο κοινή συναισθηματική αντίδραση του νηπίου. Διαφορετικές απόψεις έχουν διατυπωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ του 2 ου ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ του 2 ου ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ του 2 ου ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ Προτιμότερο να είσαι επαίτης παρά απαίδευτος, γιατί ως ζητιάνος σου λείπουν λεφτά μα ως απαίδευτος σου λείπει ανθρωπιά. Διογένης Σχολικός κανονισμός είναι ένα σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

εφηβεία σχολικό περιβάλλον

εφηβεία σχολικό περιβάλλον εφηβεία bullying Σχολική ζωή: κρίσεις, συγκρίσεις, προτάσεις ρατσισµός σχολικό περιβάλλον ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ 1. ΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ 2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟ ΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΩΝ 3. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ 2 ο ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ροντογιάννη Ελένη, Φιλόλογος Ντάρδας Αθανάσιος, Μαθηματικός ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Αντεκελίδου

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εξελικτική Ψυχολογία

Εξελικτική Ψυχολογία Εξελικτική Ψυχολογία Ενότητα 8: Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της σχολικής ηλικίας IΙ Ασημίνα Ράλλη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Σχολική Ηλικία Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Σχολικό Έτος:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Σχολικό Έτος: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Σχολικό Έτος: 2012-13 ΠαρεµβατικόΠρόγραµµαµετίτλο: ΣχολικόςΕκφοβισµός Υπεύθυνες Προγράµµατος: ΠαγώνηΝίτσα ΠΕ02 Λαγουδάκη Μαρία ΠΕ19 Συµµετέχουνοιµαθητέςτων τµηµάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Η οικογένεια είναι το κατ εξοχήν περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται το παιδί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος Εφηβεία, μία δυστοπία Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος 2012-13 Τομείς έρευνας: Συμπεριφορά των εφήβων Τρόπος ζωής και καθημερινότητα Ασχολίες και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική συμπεριφορά Πρόκειται για τη βία που εκδηλώνεται χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός: Άτομο ή Ομάδα

Εκφοβισμός: Άτομο ή Ομάδα Εκφοβισμός: Άτομο ή Ομάδα Χριστίνα Ι. Ρούση Βέργου, PhD Ψυχολόγος Ο ορισμός του Εκφοβισμού Μια επαναλαμβανόμενη επίθεση που προκαλεί ψυχική οδύνη όχι μόνο τη στιγμή της επίθεσης, και με την απειλή των

Διαβάστε περισσότερα