Δεδομένα & Υπηρεσίες για Εκτίμηση Σεισμικών Δράσεων Σχεδιασμού και Βλαβών σε Πραγματικό Χρόνο στον Ελληνικό Χώρο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δεδομένα & Υπηρεσίες για Εκτίμηση Σεισμικών Δράσεων Σχεδιασμού και Βλαβών σε Πραγματικό Χρόνο στον Ελληνικό Χώρο"

Transcript

1 Δεδομένα & Υπηρεσίες για Εκτίμηση Σεισμικών Δράσεων Σχεδιασμού και Βλαβών σε Πραγματικό Χρόνο στον Ελληνικό Χώρο Kωνσταντινίδου Κυριακή MSc Πληροφορικός, ΙΤΣΑΚ, Θεοδουλίδης Νικόλαος Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΣΑΚ, Μάργαρης Βασίλειος Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΣΑΚ, Παπαϊωάννου Χρήστος Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΣΑΚ, Σαββαϊδης Αλέξανδρος Κύριος Ερευνητής, ΙΤΣΑΚ, Εισαγωγή Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί αποτελούν για τη χώρα μας κίνδυνο πρώτου βαθμού τόσο για την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα όσο και για το δομημένο περιβάλλον. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των τεχνικών έργων καθοριστική παράμετρος επιβάρυνσης τους λόγω σεισμού είναι η χρονοϊστορία (time history) της εδαφικής επιτάχυνσης. Η ανάγκη απόκτησης δεδομένων για την παράμετρο αυτή οδήγησε πριν από περίπου 80 χρόνια στην κατασκευή και εγκατάσταση των επιταχυνσιογράφων, οργάνων που καταγράφουν άμεσα, κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, τη χρονική εξέλιξη της επιτάχυνσης του συστήματος υπέδαφος-έδαφος-κατασκευές. Από την επεξεργασία και ανάλυση των πρώτων καταγραφών επιταχυνσιογράφων (ΗΠΑ, Ιαπωνία), διαπιστώθηκε η εξαιρετική τους σημασία για ρεαλιστικό αντισεισμικό σχεδιασμό. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις διαρκώς αυξανόμενες ερευνητικές ανάγκες η χρήση των πληροφοριών που αποκτώνται από τα επιταχυνσιογραφήματα επεκτάθηκε σε ευρύ φάσμα εφαρμογών σχετικών τόσο με τη θέση εγκατάστασης του οργάνου όσο και με τον εστιακό χώρο και τον τρόπο διάδοσης της σεισμικής ενέργειας. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς η σπουδαιότητα των δικτύων επιταχυνσιογράφων σε σεισμικά ενεργές περιοχές και οι πληροφορίες που αυτά τα όργανα παρέχουν στους τομείς της Τεχνικής Σεισμολογίας, της Εδαφοδυναμικής και της Αντισεισμικής Μηχανικής σε μια χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία εκλύεται πλέον του 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Η εγκατάσταση των επιταχυνσιογράφων «ελευθέρου πεδίου» σχεδιάσθηκε και ξεκίνησε από το ΙΤΣΑΚ στις αρχές της δεκαετίας το 1980, με 45 αναλογικούς καταγραφείς (SMA-1) σε αστικά κέντρα κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα (Θεοδουλίδης και συν. 1986). Με την πάροδο του χρόνου το δίκτυο αναλογικών επιταχυνσιογράφων επεκτάθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στον Ελληνικό χώρο αλλά και αναβαθμίστηκε. Σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ρόδο, Ηράκλειο) εγκαταστάθηκαν πυκνότερα δίκτυα καταγραφής ισχυρής κίνησης καλύπτοντας

2 διαφορετικές εδαφικές συνθήκες. Το 2000 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα σε 3 περίπου χρόνια η αναβάθμιση 80 αναλογικών επιταχυνσιογράφων σε ψηφιακούς (QDR, ανάλυσης 11bits) και το 2008 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 32 ψηφιακών επιταχυνσιογράφων (GSR24, 22bits) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, έγινε και η εγκατάσταση modem για έλεγχο λειτουργίας και μεταφορά δεδομένων με τηλεφωνική τηλεμετρία (dial-up telemetry). Το 2010, ξεκίνησε από το ΙΤΣΑΚ, με χρηματοδότηση του ΟΑΣΠ, η εγκατάσταση σταθμών επιταχυνσιογράφων υψηλής ανάλυσης (CMG-5TD, 24bits) με δυνατότητα συνεχούς καταγραφής, απομακρυσμένης διαχείρισης καθώς και αποστολής των δεδομένων καταγραφής μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο (data streaming) στο υπολογιστικό κέντρο του ΙΤΣΑΚ. Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε το 2013 με την εγκατάσταση επιπλέον 118 οργάνων ανά την Επικράτεια. Οι επιταχυνσιογράφοι νέας γενιάς εμπλούτισαν τη γεωγραφική κατανομή του υφισταμένου δικτύου και η ποιότητα των δεδομένων τους δίνει τη δυνατότητα για νέες εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες για την εκτίμηση σεισμικών δράσεων σχεδιασμού και βλαβών σε πραγματικό χρόνο στον ελληνικό χώρο (ΕΔΕ, 2013). Σήμερα, το συνολικό εθνικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων (ΙΤΣΑΚ και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) αριθμεί πλέον των 400 σταθμών, εγκατεστημένων κυρίως σε μεγάλους οικισμούς της Ελλάδας καθώς και σε ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών (Σχ. 1). Οι επιταχυνσιογράφοι μπορούν να διακριθούν σε δύο γενικές κατηγορίες, (α) σε εκείνους με συνεχή καταγραφή και υψηλή ανάλυση [24bits resolution] και (β) σε εκείνους με επιλεγμένο το επίπεδο διέγερσης, με χαμηλότερη ανάλυση [11bits 22bits]. Σχ. 1. Εθνικό Δίκτυο επιταχυνσιογράφων (ΙΤΣΑΚ και Γεωδυναμικού Ινστιτούτου) συνεχούς και καταγραφής με διέγερση στον Ελληνικό χώρο.

3 Βάση Δεδομένων Επιταχυνσιογράφων Οι καταγραφές επιταχυνσιογράφων αποτελούν σημαντικό στοιχείο τόσο για την έρευνα στην τεχνική σεισμολογία όσο και στην αντισεισμική μηχανική. Οι σημαντικότερες 677 καταγραφές του εθνικού δικτύου επιταχυνσιογράφων που αποκτήθηκαν μέχρι το 2000, καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων HEAD (Theodoulidis et al. 2004) και στη συνέχεια αναρτήθηκαν, με ελεύθερη πρόσβαση, στην πρώτη σχεσιακή διαδικτυακή βάση δεδομένων ( Η βάση αυτή παρέχει μια βασική μηχανή αναζήτησης, που επιτρέπει την αναζήτηση δεδομένων με κριτήρια είτε την ημερομηνία γένεσης του σεισμού είτε τον σταθμό καταγραφής, ενώ επιστρέφει, εκτός από τις καταγραφές, και πληροφορίες για τον σταθμό ή τον σεισμό (μεταδεδομένα). Ωστόσο, σήμερα, που ο αριθμός των καταγραφών έχει υπερδεκαπλασιασθεί, έγινε επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης τους σε μια νέα, αναβαθμισμένη και πληρέστερη βάση δεδομένων, η οποία, πέραν της ενσωμάτωσης νέων καταγραφών, θα παρέχει στους χρήστες πιο πλούσιες και σύνθετες δυνατότητες αναζήτησης αλλά και σωστότερη τεκμηρίωση των καταγραφών αξιοποιώντας κατάλληλα τα μεταδεδομένα τους Τα μεταδεδομένα αυτά αφορούν κυρίως στις παραμέτρους του σεισμικού συμβάντος που προκάλεσε τη σεισμική δόνηση στη θέση σταθμού επιταχυνσιογράφου (όπως συντεταγμένες επικέντρου, μέγεθος, μηχανισμός γένεσης), πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογία και τα γεωφυσικά/γεωτεχνικά χαρακτηριστικά της θέσης εγκατάστασης, τα χαρακτηριστικά του κτιρίου στέγασης του οργάνου, και πληροφορίες για τον καταγραφέα-αισθητήρα. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την τεκμηρίωση του σεισμού και σταθμού καταγραφής και συνοδεύουν την κάθε καταγραφή ώστε να χρησιμοποιηθεί αξιόπιστα σε περαιτέρω αναλύσεις. Η κατανομή των δεδομένων για τη μέγιστη εδαφική επιτάχυνση (PGA) σε συνάρτηση με την απόσταση (R) δίνεται για μεγέθη σεισμών Μ 5 στο Σχ. 2. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού δεδομένων εγγύς σεισμικού ρήγματος R<10km είναι εμφανής ενώ τα δεδομένα έχουν δραστικά εμπλουτισθεί σε μεγάλες επικεντρικές αποστάσεις (R>150km). Ειδικότερα, κατά τα τελευταία 5 έτη, μετά την εγκατάσταση της νέας γενιάς περίπου 200 επιταχυνσιογράφων και την επακόλουθη πύκνωση του δικτύου, αποκτήθηκαν πολύτιμα για την αντισεισμική μηχανική & τεχνική σεισμολογία δεδομένα ισχυρής δόνησης εγγύς σεισμικού ρήγματος. Σχ. 2. Κατανομή των μέγιστων οριζόντιων εδαφικών επιταχύνσεων(pga) με την απόσταση(r) καταγραφών σεισμών του Ελληνικού χώρου, από το δίκτυο επιταχυνσιογράφων ΙΤΣΑΚ και Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

4 Η νέα βάση δεδομένων GHEAD (2015), είναι ένα ολοκληρωμένο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα και αποτελεί εξέλιξη της HEAD. Η αρχιτεκτονική του συστήματος είναι αρθρωτή και βασίζεται σε ανοιχτές τεχνολογίες και πρότυπα. Το τελικό σύστημα υλοποιήθηκε με την ενοποίηση διαφορετικών υποσυστημάτων, τα οποία με τη σειρά τους βασίζονται όλα σε λύσεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, η GHEAD αποτελείται από τη σχεσιακή γεωχωρική βάση δεδομένων (PostgreSQL/PostGIS), το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GeoServer/GeoNetwork), εφαρμογές για τη διαχείριση των δεδομένων καθώς και την διαδικτυακή εφαρμογή για την αναζήτηση, παρουσίαση, οπτικοποίηση και καταφόρτωση των δεδομένων. Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκαν υπηρεσίες για την δημοσίευση των δεδομένων σε καταλόγους ανοιχτών δεδομένων καθώς και υπηρεσίες WMS/WFS για την «άντληση» δεδομένων με σκοπό την επεξεργασία τους από GIS εφαρμογές γραφείου. Αυτές οι τελευταίες υπηρεσίες, βασίστηκαν στα ανοιχτά και ευρέως αποδεκτά πρότυπα του Open Geospatial Consortium (OGC) που έχουν υιοθετηθεί και από την οδηγία INSPIRE. Στο Σχ. 3 παρουσιάζεται η λογική αρχιτεκτονική του συστήματος GHEAD. Η GHEAD είναι ελεύθερα προσβάσιμη μέσω διαδικτύου ( δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν και να καταφορτώσουν, για περαιτέρω χρήση, δεδομένα καταγραφών από το δίκτυο επιταχυνσιογράφων. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν, για κάθε σεισμικό γεγονός, την αρχική καταγραφή της χρονοϊστορίας επιτάχυνσης (unprocessed) καθώς και σειρά επεξεργασμένων καταγραφών (επιτάχυνση, ταχύτητα, φάσματα απόκρισης). Έχει γίνει επεξεργασία με βάση πρόσφατη σχετική μεθοδολογία (Boore 2012) και έγινε εισαγωγή καταγραφών καθώς και μεταδεδομένων των ισχυρών σεισμών του Ελλαδικού χώρου με μέγεθος Μ 4.5, μέχρι το Ο εμπλουτισμός της βάσης με δεδομένα μετά το 2000 είναι σε εξέλιξη ενώ παράλληλα, λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων ειδικά μετά την επέκταση του δικτύου επιταχυνσιογράφων το 2010, σχεδιάζεται αυτόματος τρόπος εισαγωγής και ελέγχου αυτών. Σχ. 3. Η αρχιτεκτονική του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος GHEAD.

5 Χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή εφαρμογή, ο χρήστης της GHEAD μπορεί να αναζητήσει δείγμα των δεδομένων με επιλεγμένα κριτήρια (queries) τόσο σημειακά (μέγεθος, απόσταση, μέγιστες τιμές επιτάχυνσης, κατηγορία εδαφικών συνθηκών κατά EC8, κ.α.) όσο και χωρικά (περιοχές γύρω από γραμμικό στοιχείο, γεωγραφικά όρια, κ.α.) ενώ υποστηρίζονται και σύνθετα συνδυαστικά ερωτήματα που περιλαμβάνουν τόσο σημειακά όσο και χωρικά κριτήρια (Σχ. 4). Τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται στον χάρτη και ταυτόχρονα σε ξεχωριστό πίνακα, από όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να οπτικοποιήσει μια καταγραφή, να αποθηκεύσει την εικόνα του γραφήματος ή να αποθηκεύσει το δείγμα των δεδομένων που προέκυψε από την αναζήτηση, σε μορφή ascii, εύκολα διαχειρίσιμη από κάθε μηχανικό ή γεωεπιστήμονα (Σχ. 5). Σχ. 4. Παράθυρα διαλόγου για την επιλογή σημειακών και χωρικών κριτηρίων αναζήτησης Σχ. 5. Βάση δεδομένων GHEAD για τη διάχυση των επιταχυνσιογραφημάτων και των φασμάτων απόκρισης σεισμών του Ελληνικού χώρου, με παράδειγμα αναζήτησης με επιλεγμένα κριτήρια.

6 Το δε γράφημα που παρουσιάζεται είναι πλήρως δυναμικό δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να δει τις τιμές της καταγραφής σε κάθε σημείο του χρόνου αλλά και να μεγεθύνει ένα συγκεκριμένο σημείο του γραφήματος στον οριζόντιο ή στον κατακόρυφο άξονα (Σχ. 6). Σχ. 6. Οπτικοποίηση επεξεργασμένης καταγραφής επιτάχυνσης από τον σεισμό της Καλαμάτας ( ) και μεγέθυνση του σημαντικότερου τμήματος της καταγραφής. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να εμπλουτίσει το υπόβαθρο του χάρτη προσθέτοντας επίπεδα χωρικών δεδομένων που είτε προέρχονται από υπηρεσίες τρίτων συμβατές με τα πρότυπα του OGC (WMS/WFS) (π.χ. χρήσεις γης, όρια αστικών οικισμών, οδικό δίκτυο κλπ) είτε είναι τοπικά αρχεία (GML/KML). Τα επίπεδα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ως χωρικά κριτήρια αναζήτησης για το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να προσθέσει σαν χωρικό επίπεδο το πολύγωνο που ορίζει ένα συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και να αναζητήσει καταγραφές που βρίσκονται σε μια ορισμένη ακτίνα από αυτό. Στο παρακάτω Σχ. 7 δίνεται ένα παράδειγμα χωρικής αναζήτησης, όπου ο χρήστης έχει σχεδιάσει στον χάρτη το πολύγωνο που ορίζει τον οδικό άξονα Αθηνών-Πατρών και αναζητά καταγραφές σε ακτίνα 20 χλμ γύρω από τον άξονα αυτό. Σχ. 7. Παράδειγμα αναζήτησης δεδομένων στην GHEAD με χωρικά κριτήρια.

7 ΧΑΡΤΕΣ ΑΙΣΘΗΤΟΤΗΤΑΣ (SHAKEMAPS) Η γνώση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο των επιπτώσεων στο δομημένο περιβάλλον ενός ισχυρού σεισμού είναι αδιαμφισβήτητης σημασίας για την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση της συντεταγμένης πολιτείας αλλά και των πολιτών ως άτομα, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες της σεισμικής δόνησης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η εκτίμηση της έκτασης της πλειόσειστης περιοχής μετά από ισχυρό σεισμό κυμαίνεται από μερικές ώρες έως και ημέρες ανάλογα με την ένταση και έκταση των βλαβών. Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου υπάρχει μεγάλης έκτασης και πυκνότητας πολεοδομικός ιστός καθώς και μεγάλα έργα υποδομής. Η παραγωγή χαρτών αισθητότητας της σεισμικής δόνησης (Shakemaps) υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από την USGS, στο πλαίσιο προγράμματος σεισμικού κινδύνου, σε συνεργασία με διαχειριστές περιφερειακών σεισμολογικών δικτύων (Wald et al. 2003). Οι χάρτες αισθητότητας παρέχουν, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, πληροφορίες για την εδαφική κίνηση και την ένταση της σεισμικής δόνησης αμέσως μετά από ισχυρούς σεισμούς. Οι χάρτες και οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κεντρικές, περιφερειακές ή και τοπικές αρχές, από τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για ορθή μετασεισμική απόκριση και αποκατάσταση, για δημόσια και επιστημονική ενημέρωση καθώς και για ασκήσεις ετοιμότητας και σχεδιασμού αντιμετώπισης των καταστροφών. Από τα παραπάνω καθίσταται προφανής η αναγκαιότητα ανάπτυξης των Shakemaps σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας και σεισμικού κινδύνου όπως η χώρα μας. Για την παραγωγή των Shakemaps είναι απαραίτητες συγκεκριμένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικές με τις παραμέτρους της σεισμικής πηγής, του δρόμου διάδοσης και της εξεταζόμενης θέσης όπου γίνεται η εκτίμηση της σεισμικής δόνησης. Πρώτη βασική προϋπόθεση, είναι η λειτουργία ενός περιφερειακού δικτύου σεισμογράφων, υποστηριζόμενου από κατάλληλο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο να υπολογίζει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο (δλδ. χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση), με κατάλληλα τεκμηριωμένες επιστημονικές μεθόδους, το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού. Η υπηρεσία αυτή είναι σήμερα διαθέσιμη από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο ( Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία ενός δικτύου επιταχυνσιογράφων σε περιφερειακό επίπεδο - συνεχούς καταγραφής και μεταφοράς δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (data streaming). Οι παράμετροι της σεισμικής δόνησης, που υπολογίζονται από το πρώτο σύστημα, αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα υπολογισμού των Shakemaps και χρησιμοποιούνται για να γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο η αποκοπή των καταγραφών χρονοϊστορίας της εδαφικής επιτάχυνσης, από την συνεχή ροή δεδομένων, για περαιτέρω επεξεργασία. Προφανώς, η χρήση δεδομένων του δικτύου επιταχυνσιογράφων μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση των εστιακών παραμέτρων του σεισμού που εξυπηρετεί το δίκτυο σεισμογράφων και αντίστροφα, τα δεδομένα των σεισμογράφων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό των Shakemaps. Δεδομένων των εστιακών παραμέτρων του σεισμού και των γεωλογικών-γεωφυσικών-γεωτεχνικών στοιχείων (είδος & ηλικία γεωλογικού σχηματισμού, κλίσεις του εδάφους, μέση ταχύτητα διάδοσης εγκαρσίων κυμάτων-vs30, μεταξύ άλλων) της εξεταζόμενης θέσης, γίνεται χρήση κατάλληλα επιλεγμένων σχέσεων πρόβλεψης της ισχυρής σεισμικής κίνησης (Ground Motion Prediction Equatios: GMPEs) και υπολογίζεται η επιλεγμένη παράμετρος της αναμενόμενης σεισμικής κίνησης

8 σε πλέγμα σημείων σε επικεντρικές αποστάσεις συναρτώμενες με το μέγεθος του σεισμού και συγκεκριμένα της τάξης των 100km έως 200km (Skarlatoudis et al. 2003). Παράλληλα, όπου υπάρχει επιταχυνσιογράφος μέσα στο συγκεκριμένο πλέγμα, υπολογίζονται αυτόματα από τις χρονοϊστορίες επιτάχυνσης όλες εκείνες οι παράμετροι της σεισμικής κίνησης που πρόκειται να αποτυπωθούν στα Shakemaps (PGA, PGV, Sa[T], Instrumental Intensity). Οι παρατηρημένες αυτές τιμές αποτελούν και τη βάση ελέγχου των αντίστοιχων που προκύπτουν στην ίδια θέση με τη χρήση των GMPEs, και μπορεί να γίνει, όπου αυτό απαιτείται, η σχετική διόρθωση με γνώμονα την παρατηρημένη τιμή. Από το συνδυασμό των παραπάνω, προκύπτουν οι τελικές τιμές των παραμέτρων σεισμικής δόνησης στο πλέγμα σημείων που επιλέχθηκε και στη συνέχεια, με παρεμβολή, προκύπτουν οι σχετικοί χάρτες Shakemaps. Αυτοί περιλαμβάνουν χάρτες αισθητότητας της σεισμικής δόνησης (intensity maps) και χάρτες κατανομής της εδαφικής κίνησης (μέγιστη εδαφική επιτάχυνση, ταχύτητα, φασματική επιτάχυνση). Για την υλοποίηση της υπηρεσίας Shakemaps (χρηματοδότηση από το πρόγραμμα InGeoCloudS), το ΙΤΣΑΚ εγκατέστησε και λειτουργεί διακομιστή συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που βασίζεται στο ευρέως διαδεδομένο και ανοιχτό λογισμικό SeisComp3 και στην τεχνολογία Seedlink. Για την επεξεργασία και αποκοπή των καταγραφών χρονοϊστορίας της εδαφικής επιτάχυνσης χρησιμοποιείται το λογισμικό SAC ενώ η υλοποίηση της υπηρεσίας Shakemaps βασίστηκε στο σχετικό λογισμικό που ανέπτυξε η USGS προσαρμοσμένο, όπως ήδη αναφέρθηκε, στον Ελλαδικό χώρο. Η διαδικασία παραγωγής των Shakemaps ενεργοποιείται αυτόματα με την έλευση ειδοποίησης για τη γένεση ενός σεισμού από το συνεργαζόμενο δίκτυο σεισμογράφων του Σεισμολογικού Σταθμού ΑΠΘ και καταλήγει με την διαδικτυακή δημοσίευση των χαρτών αισθητότητας σε λίγα λεπτά της ώρας (Σχ. 8). Σχ. 8. Λογικό διάγραμμα της αυτόματης διαδικασίας παραγωγής των Shakemaps.

9 Οι χάρτες που παράγονται είναι διαθέσιμοι σε ποικίλες μορφοποιήσεις ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από διαφορετικές εφαρμογές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μορφές εικόνας (JPG), XML, ESRI Raster, Shapefile και KML. Στο Σχ. 9 δίνεται ως παράδειγμα ο χάρτης αισθητότητας και ο χάρτης κατανομής της μέγιστης εδαφικής επιτάχυνσης για τον σεισμό της Λευκάδας της 17/11/2015 (Μ6.4). Από την περιγραφή της παραπάνω διαδικασίας παραγωγής των Shakemaps είναι σαφές ότι, για την αποτελεσματική λειτουργία του όλου συστήματος απαιτείται ένα αξιόπιστο τεχνολογικό περιβάλλον υψηλής διαθεσιμότητας (διαδικτυακή σύνδεση, υψηλών προδιαγραφών σύστημα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων, ισχυρούς διακομιστές) καθώς και ερευνητική εργασία για την παραγωγή των δεδομένων και μεταδεδομένων που χρησιμοποιούνται στην όλη διαδικασία. Συγκεκριμένα απαιτούνται αντιπροσωπευτικά GMPEs, στοιχεία γεωχαρακτηρισμού της θέσης του επιταχυνσιογράφου αλλά και του σημείου του πλέγματος όπου γίνονται οι θεωρητικοί υπολογισμοί, στοιχεία τεκμηρίωσης του κτιρίου στέγασης του επιταχυνσιογράφου. Σχ. 9. Χάρτης αισθητότητας και χάρτης κατανομής της μέγιστης εδαφικής επιτάχυνσης για τον σεισμό της Λευκάδας της 17/11/2015 (Μ6.4). Από το 2010, παράλληλα με την εγκατάσταση του δικτύου επιταχυνσιογράφων υψηλής ανάλυσης, το ΙΤΣΑΚ επένδυσε στην ανάπτυξη των κτιριακών και υπολογιστικών υποδομών του. Σήμερα, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικά υπολογιστικό κέντρο με υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά τους διαθέσιμους υπολογιστικούς πόρους, την χωρητικότητα, την διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την απαίτηση της συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων και παροχής υπηρεσιών, όπως τα Shakemaps, σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, εμπλούτισε την τεκμηρίωση των θέσεων επιταχυνσιογράφων και εξέλιξε τις σχέσεις πρόβλεψης της ισχυρής σεισμικής κίνησης (GMPEs).

10 Η υπηρεσία των χαρτών αισθητότητας είναι ελεύθερα διαθέσιμη μέσω διαδικτύου στην διεύθυνση ενώ έχει αναπτυχθεί και σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (smartphones) που δημοσιεύει αυτόματα τους νέους χάρτες ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρόσβαση στους χάρτες των τελευταίων 2 ετών (Σχ. 10). Μελλοντικά, αξιοποιώντας τις γεωχωρικές δυνατότητες της GHEAD, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης των δύο υπηρεσιών με την αυτόματη δημοσίευση των χαρτών και την ενσωμάτωση των μεταδεδομένων τους. Σε εξέλιξη είναι πιλοτική υλοποίηση, με την δημοσίευση των χαρτών αισθητότητας και των σχετικών μεταδεδομένων των σεισμών του τελευταίου έτους (Σχ. 11). Σχ. 10. Λίστα σεισμών έτους 2016 και χάρτης αισθητότητας για τον σεισμό της Λευκάδας της (Μ6.4) από την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. ΣΥΖΗΤΗΣΗ & ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η συνεισφορά της ανοικτής βάσης δεδομένων ισχυρής δόνησης, GHEAD, είναι προφανής για την εκτίμηση των σεισμικών δράσεων σχεδιασμού από τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας αλλά και διεθνώς. Η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση παραμέτρων της σεισμικής πηγής, του δρόμου διάδοσης των σεισμικών κυμάτων καθώς και στην επίδραση των τοπικών συνθηκών στην τελική διαμόρφωση της σεισμικής κίνησης. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά σχέσεων πρόβλεψης της ισχυρής σεισμικής δόνησης τόσο για τις μέγιστες όσο και για τις φασματικές τιμές. Αυτές αποτελούν τη βάση για αξιόπιστη εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και τη ρεαλιστική κατηγοριοποίηση των σεισμικών ζωνών στον Ελληνικό χώρο αλλά και για επιλογή ομάδας κατάλληλων πραγματικών επιταχυνσιογραφημάτων συμβατών με ελαστικά φάσματα σχεδιασμού σε μια θέση. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια τον ρεαλιστικό αντισεισμικό σχεδιασμό μελλοντικών κατασκευών ή/και την εκτίμηση της σεισμικής επάρκειας υφιστάμενων.

11 Σχ. 11. Παράδειγμα δημοσίευσης χάρτη αισθητότητας πρόσφατου σεισμού στο περιβάλλον της GHEAD. Τα Shakemaps, με αξιόπιστη πληροφορία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχουν τις παραμέτρους εκείνες της σεισμικής κίνησης που συνδέονται με αναμενόμενες βλάβες επί κατασκευών (όπως μέγιστη εδαφική επιτάχυνση, ταχύτητα, φασματική επιτάχυνση). Είναι αδιαμφισβήτητη η χρησιμότητα μιας έγκαιρης και έγκυρης γνώσης των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ενός ισχυρού σεισμού για το σχεδιασμό της αντίδρασης της Πολιτικής Προστασίας σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο σε κατοικημένο πολεοδομικό ιστό, αλλά και σε απομακρυσμένα έργα υποδομών (γέφυρες, σήραγγες, αγωγοί φυσικού αερίου κ.α.). Η παραπέρα ανάπτυξη του συστήματος Shakemaps σε συνδυασμό με καμπύλες τρωτότητας απλών κατασκευών αλλά και έργων υποδομής θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή με επακόλουθο τη μείωση των συνεπειών του σεισμού στο δομημένο περιβάλλον και στον άνθρωπο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Οι Σ. Ζαχαρόπουλος, Α. Μαρίνος, Ν. Αδάμ εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του δικτύου επιταχυνσιογράφων του ΙΤΣΑΚ. Το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» χρηματοδότησε το Έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων - GHEAD» (MIS ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε το Έργο InGeoCloudS - Inspired Geodata Cloud Services (CA ).

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Boore D.M. (2012) TSPP a collection of FORTRAN programs for processing and manipulating time series, U.S.G.S Open File Report , Ver4.3,09 Oct 2012, 47 pp. ΕΔΕ-Εθνικό Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων (2013), Τελική Έκθεση, 27 σελ. & Παραρτήματα I-VI. GHEAD (2015), Έργο «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων» (MIS ), Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», Άξονας Προτεραιότητας «ΤΠΕ και βελτίωση της ποιότητας ζωής», ΕΣΠΑ Θεοδουλίδης Ν., Μάργαρης Β. Παπασταματίου Δ. (1986). Σχεδιασμός Δικτύου Επιταχυνσιογράφων, Τεχνική Έκθεση ΙΤΣΑΚ: InGeoCloudS: Inspired Geodata Cloud Services (CA ), co-funded by the European Commission under: The Information and Communication Technologies Policy Support Programme, OGC Consortium: Seiscomp3: Seismological software for data acquisition, processing, distribution and interactive analysis that has been developed by the GEOFON Program at Helmholtz Centre Potsdam, GFZ German Research Centre for Geosciences and gempa GmbH, SAC: Goldstein, P., D. Dodge, M. Firpo, Lee Minner (2003). SAC2000: Signal processing and analysis tools for seismologists and engineers, Invited contribution to The IASPEI International Handbook of Earthquake and Engineering Seismology, Edited by WHK Lee, H. Kanamori, P.C. Jennings, and C. Kisslinger, Academic Press, London. Skarlatoudis A.A., Papazachos C.B., Margaris B.N., Theodoulidis N.P., Papaioannou Ch.P., Kalogeras I., Scordilis E.M., Karakostas V.G. (2003) Empirical peak ground motion predictive relations for shallow earthquakes in Greece. Bull. Seism. Soc. Am. 93: Theodoulidis N., Kalogeras I., Papazachos C., Karastathis V., Margaris B., Papaioannou Ch., Skarlatoudis A. (2004). HEAD1.0: A unified Hellenic Accelerogram Database, Seism. Res Lett. 75: Wald, D. J., L. Wald, B. Worden, and J. Goltz (2003). ShakeMap-A Tool for Earthquake Response, U.S. Geological Survey Fact Sheet

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΙΤΣΑΚ - TEE/TKM 30/5/2018 Συµβολή του ΙΤΣΑΚ στη Μελέτη της Ισχυρής Σεισµικής Κίνησης και Παροχή Αντίστοιχων Υπηρεσιών στην Κοινωνία Θεοδουλίδης Ν.,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Μ5.3 ΤΗΣ 19/07/2019

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Μ5.3 ΤΗΣ 19/07/2019 ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Μ5.3 ΤΗΣ 19/07/2019 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 Η αναφορά στη χρήση του περιεχοµένου αυτής της έκθεσης είναι η εξής: ΙΤΣΑΚ (2019): Σεισµός ΒΔ Αττικής Μ5.3 της 19/7/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 8 ης Ιανουαρίου 2012 στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Λήμνου Ι. Καλογεράς, Ν. Μελής & Χ. Ευαγγελίδης

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 8 ης Ιανουαρίου 2012 στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Λήμνου Ι. Καλογεράς, Ν. Μελής & Χ. Ευαγγελίδης ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 8 ης Ιανουαρίου 2012 στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Λήμνου Ι. Καλογεράς, Ν. Μελής & Χ. Ευαγγελίδης Στις 16:16 τοπική ώρα της 8 ης Ιανουαρίου 2012 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 16 ης Απριλίου 2015 στο θαλάσσιο χώρο ΝΔ της Κάσου Ιωάννης Καλογεράς & Νικόλαος Μελής

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 16 ης Απριλίου 2015 στο θαλάσσιο χώρο ΝΔ της Κάσου Ιωάννης Καλογεράς & Νικόλαος Μελής ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 16 ης Απριλίου 2015 στο θαλάσσιο χώρο ΝΔ της Κάσου Ιωάννης Καλογεράς & Νικόλαος Μελής Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Στις 21:07 τοπική ώρα, της 16

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μ W 6.3 ΤΗΣ 12/06/2017

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μ W 6.3 ΤΗΣ 12/06/2017 ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μ W 6.3 ΤΗΣ 12/06/2017 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θ ΕΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 Η αναφορά στη χρήση του περιεχομένου αυτής της έκθεσης είναι η εξής: ΙΤΣΑΚ (2017): Σεισμός Λέσβου Μw 6.3 της 12/06/2017

Διαβάστε περισσότερα

The contribution of 3D recording networks of strong motion in the seismic risk of Thessaloniki

The contribution of 3D recording networks of strong motion in the seismic risk of Thessaloniki The contribution of 3D recording networks of strong motion in the seismic risk of Thessaloniki Η συνεισφορά των τρισδιάστατων δικτύων καταγραφής της ισχυρής κίνησης στην σεισμική διακινδύνευση της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Υποέργο: 05 Τίτλος: «Αρχιμήδης ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών ομάδων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ 24/5/2014 12:25 Μw=6.9. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΑΣΠ - ΙΤΣΑΚ. ΓΕΝΙΚΑ

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ 24/5/2014 12:25 Μw=6.9. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΑΣΠ - ΙΤΣΑΚ. ΓΕΝΙΚΑ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ 24/5/2014 12:25 Μw=6.9. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΑΣΠ - ΙΤΣΑΚ. ΓΕΝΙΚΑ Στις 24 Μαΐου 2014 και τοπική ώρα 12:25 (09:25 GΜT) σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στο Βόρειο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) Στις 12:28 UTC (15:28 ώρα Ελλάδας) της 12/06/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.3 μεταξύ Λέσβου και Χίου, ~15χλμ Ν-ΝΔ των νότιων ακτών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Βασίλης Μάργαρης & Νίκος Θεοδουλίδης Δ/ντές Ερευνών ΙΤΣΑΚ 1 Σεισμική Μηχανική T.Σεισμολογία Εδαφικές Κινήσεις Απόκριση Εδάφους/Κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) Στις 12:28 UTC (15:28 ώρα Ελλάδας) της 12/06/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.3 μεταξύ Λέσβου και Χίου, ~15χλμ Ν-ΝΔ των νότιων ακτών της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) Στις 12:28 UTC (15:28 ώρα Ελλάδας) της 12/06/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.3 μεταξύ Λέσβου και Χίου, ~15χλμ Ν-ΝΔ των νότιων ακτών της

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων

Παρουσίαση στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Παρουσίαση στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Αθήνα 25/4/2013 Για τον ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ, Δρ. Νικόλαος Θεοδουλίδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΣΑΚ: Ίδρυση, Αποστολή Tο ΙΤΣΑΚ ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ=6.1, 12/06/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ=6.1, 12/06/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ=6.1, 12/06/2017) Στις 12:28 UTC (15:28 ώρα Ελλάδας) της 12/06/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M=6.1 μεταξύ Λέσβου και Χίου, ~15χλμ Ν-ΝΔ των νότιων ακτών της Λέσβου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017)

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) Στις 03:51 UTC (05:51 ώρα Ελλάδας) της 06/02/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.2 βαθμών στα τουρκικά παράλια, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017)

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) Στις 03:51 UTC (05:51 ώρα Ελλάδας) της 06/02/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.2 βαθμών στα τουρκικά παράλια, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Μ w =6.3, 12/06/2017) Στις 12:28 UTC (15:28 ώρα Ελλάδας) της 12/06/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.3 μεταξύ Λέσβου και Χίου, ~15χλμ Ν-ΝΔ των νότιων ακτών της

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην εξέλιξη της Σεισμικής Μηχανικής και της Σεισμολογίας μετά τον σεισμό του 1978

Η συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην εξέλιξη της Σεισμικής Μηχανικής και της Σεισμολογίας μετά τον σεισμό του 1978 Η συμβολή του ΙΤΣΑΚ στην εξέλιξη της Σεισμικής Μηχανικής και της Σεισμολογίας μετά τον σεισμό του 1978 ITSAK's contribution to the development of Earthquake Engineering and Seismology after the Earthquake

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017)

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) Στις 03:51 UTC (05:51 ώρα Ελλάδας) της 06/02/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.2 βαθμών στα τουρκικά παράλια, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επιταχυνσιογράφων - Ειδικά δίκτυα κατασκευών - Διάγνωση δομικής κατάστασης - Εμπειρία ΙΤΣΑΚ

Δίκτυα Επιταχυνσιογράφων - Ειδικά δίκτυα κατασκευών - Διάγνωση δομικής κατάστασης - Εμπειρία ΙΤΣΑΚ Δίκτυα Επιταχυνσιογράφων - Ειδικά δίκτυα κατασκευών - Διάγνωση δομικής κατάστασης - Εμπειρία ΙΤΣΑΚ ΛΕΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27/6/2008 Τα σύγχρονα δίκτυα επιταχυνσιογράφων είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017)

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) Στις 03:51 UTC (05:51 ώρα Ελλάδας) της 06/02/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.2 βαθμών στα τουρκικά παράλια, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017)

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Β. ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (06/02/2017) Στις 03:51 UTC (05:51 ώρα Ελλάδας) της 06/02/2017 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.2 βαθμών στα τουρκικά παράλια, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 14/4/2006

Θεσσαλονίκη 14/4/2006 Θεσσαλονίκη 14/4/2006 ΘΕΜΑ: Καταγραφές δικτύου επιταχυνσιογράφων του ΙΤΣΑΚ από τη πρόσφατη δράση στη περιοχή της Ζακύνθου. Στις 01:05 (ώρα Ελλάδας) της 5 ης Απριλίου 2006 συνέβη στο θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017) Στις 01:31 ώρα Ελλάδας της 21/07/2017 (22:31 UTC, 20/07/2017) εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.6 μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής ΒΑ της Κω και των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017) Στις 01:31 ώρα Ελλάδας της 21/07/2017 (22:31 UTC, 20/07/2017) εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.6 μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής ΒΑ της Κω και των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 24/05/2014

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 24/05/2014 ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 24/05/2014 Στις 09:25 UTC (12:25 ώρα Ελλάδας) της 24/5/2014 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Την δόνηση ακολούθησε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 17/11/2015

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 17/11/2015 ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 17/11/2015 Στις 07:10 UTC (09:10 ώρα Ελλάδας) της 17/11/2015 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =6.4 βαθμών Νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Μ W 5.5 ΤΗΣ 15/10/2016

ΣΕΙΣΜΟΣ Μ W 5.5 ΤΗΣ 15/10/2016 ΣΕΙΣΜΟΣ Μ W 5.5 ΤΗΣ 15/10/2016 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ Θ ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ OKΤΩΒΡΙΟΣ 2016 Η αναφορά στη χρήση του περιεχομένου αυτής της έκθεσης είναι η εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 Στις 20:14 UTC (23:14 ώρα Ελλάδας) της 15/10/2016 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.3 βαθμών Βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΝΔ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (M=6.8, 26/10/2018)

ΣΕΙΣΜΟΣ ΝΔ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (M=6.8, 26/10/2018) ΣΕΙΣΜΟΣ ΝΔ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (M=6.8, 26/10/2018) 1. ΓΕΝΙΚΑ Στις 01:54 ώρα Ελλάδας (22:54 UTC) της 25 ης Οκτωβρίου 2018 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.8 στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Ζακύνθου. Τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017)

ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017) ΣΕΙΣΜΟΣ BA ΤΗΣ KΩ (Μ w =6.6, 21/07/2017) Στις 01:31 ώρα Ελλάδας της 21/07/2017 (22:31 UTC, 20/07/2017) εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M w =6.6 μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής ΒΑ της Κω και των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 17/11/2015

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 17/11/2015 ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 17/11/2015 Στις 07:10 UTC (09:10 ώρα Ελλάδας) της 17/11/2015 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =6.4 βαθμών Νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για το Σεισμό Μ=6.4 της 15/7/2008 στη Νοτιοανατολική Ακτή της Ρόδου Το πρωί της 15 ης Ιουλίου 2008 και ώρα Ελλάδας 06:26:35.50 σημειώθηκε στη περιοχή της Νοτιανατολικής Ρόδου ισχυρή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 26/01/2014

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 26/01/2014 ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 26/01/2014 Στις 13:55 UTC (15:55 ώρα Ελλάδας) της 26/1/2014 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =6.1 βαθμών στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

Σεισµός της 8 ης Ιουνίου 2008 (Μ 6.5), των Νοµών Αχαϊας & Ηλείας ΙΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ

Σεισµός της 8 ης Ιουνίου 2008 (Μ 6.5), των Νοµών Αχαϊας & Ηλείας ΙΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ Σεισµός της 8 ης Ιουνίου 28 (Μ 6.5), των Νοµών Αχαϊας & Ηλείας ΙΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ Το ίκτυο Επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισµολογίας και Αντισεισµικών

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής & Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής ΑΠΘ από το 1978 μέχρι σήμερα

Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής & Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής ΑΠΘ από το 1978 μέχρι σήμερα The Thessaloniki 2018 Earthquake - Special Session Commemoration of the Thessaloniki 1978 Earthquake, Challenges and achievements 40 Years of a Fragmentary Process Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 Στις 20:14 UTC (23:14 ώρα Ελλάδας) της 15/10/2016 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους MW=5.3 βαθμών Βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

Πολυδύναμο πεδίο δοκιμών για τη μελέτη της ισχυρής εδαφικής ταλάντωσης

Πολυδύναμο πεδίο δοκιμών για τη μελέτη της ισχυρής εδαφικής ταλάντωσης SDGEE ΕUROSEISTEST Πολυδύναμο πεδίο δοκιμών για τη μελέτη της ισχυρής εδαφικής ταλάντωσης Που βρίσκεται το EUROSEISTEST ~30 χλμ. ΒΑ της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των λιμνών Λαγκαδά και Βόλβης Image Placeholder

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 Στις 20:14 UTC (23:14 ώρα Ελλάδας) της 15/10/2016 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.3 βαθμών Βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15/10/2016 Στις 20:14 UTC (23:14 ώρα Ελλάδας) της 15/10/2016 εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M W =5.3 βαθμών Βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Την δόνηση ακολούθησε μετασεισμική

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα Κεφάλαιο 7.

Συμπεράσματα Κεφάλαιο 7. 7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης με τη χρήση τρισδιάστατων προσομοιωμάτων για τους εδαφικούς σχηματισμούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλονιά. Ινστιτούτο. Ληξουρίου, κόλπος

Κεφαλονιά. Ινστιτούτο. Ληξουρίου, κόλπος Προκαταρκτική ανάλυση καταγραφών επιταχυνσιογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για το σεισμό της 26 Ιανουαρίουυ 2014 στην Κεφαλονιά Επιμέλεια και πληροφορίες Δρ. Ι. Καλογεράς (i.kalog@noa) Την 26 η Ιανουαρίουυ

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Εκπαιδευτική Κοινότητα. Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σεισμοί και Εκπαιδευτική Κοινότητα. Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σεισμοί και Εκπαιδευτική Κοινότητα Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, Οκτώβριος 2015 Συνειδητοποίηση Ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. ρευστοποίηση,

1. ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. ρευστοποίηση, ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Λέκτορας ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ 10ης ΑΣΚΗΣΗΣ: Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Δρ. Γεωλόγος Issue #: [Date]

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Κουτουπές Γ. Καραντώνης, Α. Σωτηριάδης, Α. Κυρατζή, Κ. Βαλαδάκη, Ν. Θεοδουλίδης, Α. Σαββαίδης, Η. Τζιαβός, Π. Σαββαίδης, Ι.

Σταύρος Κουτουπές Γ. Καραντώνης, Α. Σωτηριάδης, Α. Κυρατζή, Κ. Βαλαδάκη, Ν. Θεοδουλίδης, Α. Σαββαίδης, Η. Τζιαβός, Π. Σαββαίδης, Ι. DESIGN, DEVELOPMENT AND APPLICATION OF AN INFORMATION SYSTEM TO ASSESS THE VULNERABILITY TO EARTHQUAKE HAZARD OF THE BUILT ENVIRONMENT OF THE PREFECTURE OF THESSALONIKI Σταύρος Κουτουπές Γ. Καραντώνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) «Αρχιμήδης ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών ομάδων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» Υποέργο: 05 Τίτλος: «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Κτίριο Ε4, Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά, 731 00 Χανιά Τηλ.: 28210 37033-46 Fax: 28210 37081, 37082 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1978 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1978 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1978 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παπαζάχος Κων/νος Εργαστήριο Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ ΣΕΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμολογία στην τάξη: ιδέες και προτάσεις Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σεισμολογία στην τάξη: ιδέες και προτάσεις Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σεισμολογία στην τάξη: ιδέες και προτάσεις Δρ. Ι. Καλογεράς Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, Οκτώβριος 2015 ως συνέχεια από την

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.indes-musa.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.indes-musa.gr ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Καινοτόμο Πολυπαραμετρικό Δίκτυο Παρακολούθησης Παραμορφώσεων και Σεισμικής Κίνησης σε Πολεοδομικά Συγκροτήματα με έντονα φαινόμενα Εδαφικών Καθιζήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Υποστήριξης Διαχείρισης Κρίσεων Πρόληψη & Πρόβλεψη: Επιπτώσεις Σεισμών σε Αστικό Περιβάλλον

Σύστημα Υποστήριξης Διαχείρισης Κρίσεων Πρόληψη & Πρόβλεψη: Επιπτώσεις Σεισμών σε Αστικό Περιβάλλον 7 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Hellas GIs 17-18 Μαΐου 2012 ΕΜΠ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου MAPPING SEISMIC VULNERABILITY and RISK of CITIES Σύστημα Υποστήριξης Διαχείρισης Κρίσεων Πρόληψη & Πρόβλεψη: Επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεισμός της 17 ης Νοεμβρίου 2015 στη Λευκάδα Ιωάννης Καλογεράς & Νικόλαος Μελής Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Στις 09:10 τοπική ώρα της 17 ης Νοεμβρίου 2015 σημειώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις επί των καταγραφών του σεισμού της 20 ης Δεκεμβρίου 2016, 08:03 στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου

Παρατηρήσεις επί των καταγραφών του σεισμού της 20 ης Δεκεμβρίου 2016, 08:03 στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου Παρατηρήσεις επί των καταγραφών του σεισμού της 20 ης Δεκεμβρίου 2016, 08:03 στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου Επιμέλεια Δρ. Ι. Καλογεράς & Δρ. Ν.Μελής Στις 08:03 τοπική ώρα (06:03 GMT) της 20ης Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ R=H*V

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ R=H*V Εισαγωγή - Ορισµοί R=H*V Ο σεισµικός κίνδυνος (R-seismic risk) αποτελεί εκτιµήσεις της πιθανότητας να συµβούν απώλειες που σχετίζονται µε παράγοντες της σεισµικής επικινδυνότητας (ανθρώπινες, κοινωνικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ Κωνσταντίνος Σπυράκος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής ΕΜΠ, Δ/ντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1. 1.1 ΓΕΝΙΚΑ Η παρούσα Τεχνική Έκθεση παρουσιάζει τη σύνθεση του συνόλου των ερευνών και μελετών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Μικροζωνικής Μελέτης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου Ν. Ιωνίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α. Π. Θ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α. Π. Θ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α. Π. Θ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ 7-9-99: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΣΕΙΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου Κεφάλαιο 1 Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου 1.1 Γεωμετρία φορέα - Δεδομένα Χρησιμοποιείται ο φορέας του Παραδείγματος 3 από το βιβλίο Προσομοίωση κατασκευών σε προγράμματα Η/Υ (Κίρτας & Παναγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική υποστήριξη: Νικόλαος ΑΔΑΜ 2, Ευστράτιος ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 2, Κυριακή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ 3, Απόστολος ΜΑΡΙΝΟΣ 2

Τεχνική υποστήριξη: Νικόλαος ΑΔΑΜ 2, Ευστράτιος ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 2, Κυριακή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ 3, Απόστολος ΜΑΡΙΝΟΣ 2 Χρήστος ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 1, Νίκος ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΗΣ 1, Χρήστος ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ 1, Βασίλειος ΛΕΚΙΔΗΣ 1, Κωνσταντία ΜΑΚΡΑ 1, Βασίλειος ΜΑΡΓΑΡΗΣ 1, Κωνσταντίνος ΜΟΡΦΙΔΗΣ 1, Εμμανουήλ ΡΟΒΙΘΗΣ 1, Αλέξανδρος ΣΑΒΒΑΙΔΗΣ 1, Θωμάς

Διαβάστε περισσότερα

Επιταχυνσιογράφημα Γραφική παράσταση εδαφικής

Επιταχυνσιογράφημα Γραφική παράσταση εδαφικής Εδαφικές κινήσεις στην Τεχνική Σεισμολογία Κεφ.18,19 Θ.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Τή Τμήμα Γεωλογίας Επιταχυνσιογράφοι και Επιταχυνσιογραφήματα Κεφ.19 0.8 0.6 c celeration [g] A c 0.4 0.2 0-0.2-0.4

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Π.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Π. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Π. Ημέρα 0: 26/01/2014, Κυριακή 15.55 Ώρα Ελλάδας, Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5.8 βαθμών της κλίμακας Richter, σε απόσταση 280χλμ Δυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Συµβολή του ΙΤΣΑΚ στην αποτίµηση της σεισµικής συµπεριφοράς-επάρκειας υφιστάµενων κατασκευών και αξιοποίηση µετρητικών δεδοµένων κατασκευών

Συµβολή του ΙΤΣΑΚ στην αποτίµηση της σεισµικής συµπεριφοράς-επάρκειας υφιστάµενων κατασκευών και αξιοποίηση µετρητικών δεδοµένων κατασκευών ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΙΤΣΑΚ TEE/TKM 30/5/2018 Συµβολή του ΙΤΣΑΚ στην αποτίµηση της σεισµικής συµπεριφοράς-επάρκειας υφιστάµενων κατασκευών και αξιοποίηση µετρητικών δεδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 7.1 Σύνοψη Η παρούσα διατριβή είχε ως στόχο τη µελέτη του φαινοµένου της ρευστοποίησης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και τη δηµιουργία νέων εµπειρικών σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τόπος : Αθήνα Ημερομηνία : 27/07/2010 Α.Π. : /ΨΣ4882/Α2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τόπος : Αθήνα Ημερομηνία : 27/07/2010 Α.Π. : /ΨΣ4882/Α2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Ταχ. Δ/νση : Λέκκα 23-25 Αθήνα Ταχ.Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification

Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification Speed-0 Web and Mobile Platform Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification Version Revision History Date Version Description People 5/4/2012 Αρχικές Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ (Ο.Α.Σ.Π.)

Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ (Ο.Α.Σ.Π.) Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) 1 «Αξιολόγηση και Αποτίμηση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για σεισμό» Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ (Ο.Α.Σ.Π.) ΑΘΗΝΑ 01-03-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΓΕΩ-ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΙΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΓΕΩ-ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Η Χαρτογραφία σε έναν κόσμο που αλλάζει Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου 2016 ΔΙΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΓΕΩ-ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΩ Μ W 6.6 ΤΗΣ 21/07/2017

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΩ Μ W 6.6 ΤΗΣ 21/07/2017 ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΩ Μ W 6.6 ΤΗΣ 21/07/2017 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θ ΕΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 Η αναφορά στη χρήση του περιεχομένου αυτής της έκθεσης είναι η εξής: ΙΤΣΑΚ (2017): Σεισμός Μw 6.6 της 21/07/2017 Προκαταρκτική

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών στη Σελήνη. Ιδιότητες των Σεισμικών Αναγραφών στη Σελήνη. Μηχανισμός και Αίτια Γένεσης των Σεισμών της Σελήνης

Το Πρώτο Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών στη Σελήνη. Ιδιότητες των Σεισμικών Αναγραφών στη Σελήνη. Μηχανισμός και Αίτια Γένεσης των Σεισμών της Σελήνης Μάθημα 12ο Σεισμολογία της Σελήνης Το Πρώτο Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών στη Σελήνη Ιδιότητες των Σεισμικών Αναγραφών στη Σελήνη Μέθοδοι Διάκρισης των Δονήσεων της Σελήνης Σεισμικότητα της Σελήνης Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ (Ο.Α.Σ.Π.)

Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ (Ο.Α.Σ.Π.) Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μ. Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτων Αναγκών σε Σεισμό»

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Λοΐσιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντισυνταγματάρχης) Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc στη Γεωπληροφορική Διευθυντής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Σεισμόπληκτα Κτίρια

Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Σεισμόπληκτα Κτίρια 3DR Engineering Software Ltd. Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Σεισμόπληκτα Κτίρια Οκτώβριος 2018 3DR Προγράμματα Μηχανικού Λ. Κηφισίας 340, 152 33 Χαλάνδρι, Αθήνα 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Προγράμματος 3DR.PΕSSOS για Σεισμόπληκτα Κτίρια

Χρήση του Προγράμματος 3DR.PΕSSOS για Σεισμόπληκτα Κτίρια 3DR Engineering Software Ltd. Χρήση του Προγράμματος 3DR.PΕSSOS για Σεισμόπληκτα Κτίρια Οκτώβριος 2018 3DR Προγράμματα Μηχανικού Λ. Κηφισίας 340, 152 33 Χαλάνδρι, Αθήνα 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ισχυρής κίνησης του σεισμού της 4 ης Ιουλίου 1978 (Μ5.1) Κεφάλαιο ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 4 ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1978 (Μ5.

Μελέτη της ισχυρής κίνησης του σεισμού της 4 ης Ιουλίου 1978 (Μ5.1) Κεφάλαιο ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 4 ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1978 (Μ5. 6. ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 4 ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1978 (Μ5.1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα προηγούμενα κεφάλαια μελετήθηκε η αξιοπιστία των διαθέσιμων τρισδιάστατων εδαφικών προσομοιωμάτων για την ευρύτερη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός Κεντρικής Ιταλίας (Μ=6.2) Προκαταρκτική Παρουσίαση Στοιχείων.

Σεισμός Κεντρικής Ιταλίας (Μ=6.2) Προκαταρκτική Παρουσίαση Στοιχείων. Σεισμός Κεντρικής Ιταλίας (Μ=6.2) 24.08.2016. Προκαταρκτική Παρουσίαση Στοιχείων. Βασίλειος Α. Λεκίδης Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, lekidis@itsak.gr Χρήστος Παπαιωάννου Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογραφήσεων Ελλάδας Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης και Απεικόνισης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Διεύθυνση Γεωπληροφορικής Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΙΟΝΙΟΥ Μ W 6.8 ΤΗΣ 26/10/2018

ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΙΟΝΙΟΥ Μ W 6.8 ΤΗΣ 26/10/2018 ΣΕΙΣΜΟΣ Ν. ΙΟΝΙΟΥ Μ W 6.8 ΤΗΣ 26/10/2018 Θ ΕΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 Η έκθεση συντάχθηκε από τους ερευνητές του ΙΤΣΑΚ Παπαϊωάννου Χρήστο, Σεισμολόγο Διευθυντή Ερευνών Θεοδουλίδη Νικόλαο, Σεισμολόγο Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο 1.1 Σεισµικά σενάρια και αποτίµηση σεισµικής επικινδυνότητας

Παραδοτέο 1.1 Σεισµικά σενάρια και αποτίµηση σεισµικής επικινδυνότητας ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΔΡΑΣΗ «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ» ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ Ολοκληρωµένo σύστηµα για την αποτίµηση και τη διαχείριση της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ.

Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. Ε.Μ. Σκορδύλης Καθηγητής Σεισμολογίας Τομέας Γεωφυσικής, Α.Π.Θ. 223 Μa 200 Μa 135 Μa 35 Μa Present 2 Σχετικές Κινήσεις Λιθοσφαιρικών Πλακών 1. Απόκλισεις λιθοσφαιρικών πλακών (μεσο-ωκεάνιες ράχες) 2. Εφαπτομενικές

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστική και μετελαστική ανάλυση πολυώροφων πλαισιακών κτιρίων Ο/Σ για ισοδύναμη σεισμική φόρτιση σύμφωνα με τον EC8

Ελαστική και μετελαστική ανάλυση πολυώροφων πλαισιακών κτιρίων Ο/Σ για ισοδύναμη σεισμική φόρτιση σύμφωνα με τον EC8 Ελαστική και μετελαστική ανάλυση πολυώροφων πλαισιακών κτιρίων Ο/Σ για ισοδύναμη σεισμική φόρτιση σύμφωνα με τον EC8 Γιώργος Βακανάς Msc Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Frederick, Κύπρος Μίλτων Δημοσθένους

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανολογική και Αιτιοκρατική Ανάλυση της Σεισμικής Επικινδυνότητας στην Περιοχή της Θεσσαλονίκης

Πιθανολογική και Αιτιοκρατική Ανάλυση της Σεισμικής Επικινδυνότητας στην Περιοχή της Θεσσαλονίκης Πιθανολογική και Αιτιοκρατική Ανάλυση της Σεισμικής Επικινδυνότητας στην Περιοχή της Θεσσαλονίκης Probabilistic and Deterministic Seismic Hazard Assessment in the Area of Thessaloniki ΚΟΥΤΡΑΚΗΣ, Σ.Κ. Γεωλόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.) Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Παρουσίαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων ΑΘΗΝΑ 25-04-2013 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφαρμογή "Υδροληψίες Αττικής" είναι ένα πληροφοριακό σύστημα (αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Άσκηση 1η: Αξιολόγηση σεισμογενών περιοχών της Ελλάδας Διονύσης Γιαννακόπουλος Τμήμα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

(Andronopoulos & Koukis, 1990; Higgins & Higgins, 1996). Η δομή αυτή είναι

(Andronopoulos & Koukis, 1990; Higgins & Higgins, 1996). Η δομή αυτή είναι Ανάπτυξη Δικτύου Επιταχυνσιογράφων στην περιοχή της Ακρόπολης: Υλοποίηση και προοπτικές Καλογεράς Ι., Σταυρακάκης, Γ., Μελής, Ν., Λουκάτος Δ. και Μπούκουρας, Κ. Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Συμπεριφορά Κτιριακών Κατασκευών σε Σεισμική Δράση www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μετά την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού Κλιμάκια μηχανικών των

Διαβάστε περισσότερα

SDGEE. sdgee.civil.auth.gr

SDGEE. sdgee.civil.auth.gr SDGEE EUROPROTEAS: Ομοίωμα κτιρίου για τη εκτέλεση στοχευμένων πειραμάτων πεδίου στην σεισμική μηχανική με έμφαση στην δυναμική αλληλεπίδραση εδάφουςθεμελίωσης-ανωδομής Καταγραφή και μελέτη σεισμικής απόκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ Ιδιότητες των σεισμικών πηγών στην Ελλάδα με έμφαση στη λεπτομερή μελέτη των σεισμών ενδιαμέσου βάθους του νοτίου Αιγαίου Φορείς Εκτέλεσης του Έργου

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστικά Φάσματα Απαίτησης σε Διαφορετικές Εδαφικές Συνθήκες Elastic demand spectra for different soil conditions

Ελαστικά Φάσματα Απαίτησης σε Διαφορετικές Εδαφικές Συνθήκες Elastic demand spectra for different soil conditions o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας 7 Νοεμβρίου, 8 Άρθρο 97 Ελαστικά Φάσματα Απαίτησης σε Διαφορετικές Εδαφικές Συνθήκες Elastic demand spectra for different soil conditions

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικοί κανονισμοί Κεφ.23. Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών

Αντισεισμικοί κανονισμοί Κεφ.23. Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών Κεφ.23 Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών Ο αντισεισμικός σχεδιασμός απαιτεί την εκ των προτέρων εκτίμηση των δυνάμεων που αναμένεται να δράσουν επάνω στην κατασκευή κατά τη διάρκεια της ζωής της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΠΕ) Δημιουργός: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΤΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΑΧΥΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Στέφανος ρίτσος. Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών

ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΑΧΥΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Στέφανος ρίτσος. Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών ΤΑΧΥΣ ΟΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Στέφανος ρίτσος Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών Κέρκυρα, Νοέµβριος 2005 ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ Νέες Κατασκευές 1995 Νέος Ελληνικός Κανονισµός ΕΑΚ 2000

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα

Ενημερωτικό Σημείωμα Αθήνα, 08/07/2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «Ο.Α.Σ.Π.» Ενημερωτικό Σημείωμα Θέμα: Μετάβαση Επιχειρησιακού Κλιμακίου στην

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμική Επικινδυνότητα Κεφ.21

Σεισμική Επικινδυνότητα Κεφ.21 Σεισμική Επικινδυνότητα Κεφ.21 Αθήνα, 1999 Ε. Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Τμήμα Γεωλογίας Σεισμική επικινδυνότητα Ορισμοί Μεθοδολογίες Μοντέλα περιγραφής σεισμικότητας Εξασθένιση σεισμικής κίνησης Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισµολογίας και Αντισεισµικών Κατασκευών Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Γεώργιος Γρ. Πενέλης Δρ. Πολιτικός Μηχ/κός Οµ. Καθηγητής Α.Π.Θ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 30/ΜΑΙΟΥ/2018

Διαβάστε περισσότερα

Κατανομή σεισμικών βλαβών σε μητροπολιτικές περιοχές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Ερωτηματολογίου: Η περίπτωση της πόλης της Θεσσαλονίκης

Κατανομή σεισμικών βλαβών σε μητροπολιτικές περιοχές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Ερωτηματολογίου: Η περίπτωση της πόλης της Θεσσαλονίκης 3 o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας 5 7 Νοεμβρίου, 2008 Άρθρο 1801 Κατανομή σεισμικών βλαβών σε μητροπολιτικές περιοχές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Ερωτηματολογίου:

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (GIS) στη διαχείριση καταστροφών

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (GIS) στη διαχείριση καταστροφών Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (GIS) στη διαχείριση καταστροφών Χρίστος Χαλκιάς ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΠΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΧΕΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΏΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα