Σκιές και σώµατα, φωνές στη σιωπή. Περιπτώσεις ονοµάτων στο πεζογραφικό έργο του Γιάννη Σκαρίµπα. Ελένη Κόλλια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σκιές και σώµατα, φωνές στη σιωπή. Περιπτώσεις ονοµάτων στο πεζογραφικό έργο του Γιάννη Σκαρίµπα. Ελένη Κόλλια"

Transcript

1 1 Σκιές και σώµατα, φωνές στη σιωπή. Περιπτώσεις ονοµάτων στο πεζογραφικό έργο του Γιάννη Σκαρίµπα Ελένη Κόλλια «Διάβαζα σήµερα Ντοστογιέβσκυ: Παντού και κατά τη διάρκεια όλης µου της ζωής ξεπέρασα τα όρια. Νοµίζω, έγραφα στα τετράδιά µου, πως µέσα στη φράση αυτή διακρίνω όλη την προσπάθεια που κάνει η ψυχή µου από τη στιγµή που βρήκα το δρόµο µου», έγραφε ο Στέλιος Ξεφλούδας στα Τετράδια του Παύλου Φωτεινού το Την ίδια χρονιά, πλάι στη Διασπορά του Γιάννη Μπεράτη και στο Λεµονοδάσος του Κοσµά Πολίτη, ένας άλλος «αναρχικός», που βαδίζει εκτός ορίων στο έργο του, δηµοσιεύει την πρώτη συλλογή διηγηµάτων του µε τίτλο Καϋµοί στο Γριπονήσι. Πρόκειται για τον Γιάννη Σκαρίµπα, του οποίου το ιδιόρρυθµο και καθαρά προσωπικό ύφος επισηµαίνεται από την κριτική της εποχής του ήδη από την παραπάνω συλλογή. Η πολλαπλότητα του σηµαίνοντος, που σύµφωνα µε τον Barthes 2 χαρακτηρίζει το Κείµενο, πλάι στον κατακερµατισµό της γλώσσας, συχνά της αφήγησης και τον µετεωρισµό µεταξύ φαντασίας και πραγµατικότητας που χαρακτηρίζουν τα νεωτερικά κείµενα, αποτελούν στοιχεία που αποτυπώνονται στην πεζογραφία του Σκαρίµπα. Ετούτη την αµφισβήτηση της ικανότητας της γλώσσας να σηµαίνει µοιάζει να καθρεπτίζει η επιλογή των ονοµάτων των ηρώων ήρωες που ζουν σε έναν πλασµατικό ετερόκοσµο, ο οποίος δεν αναφέρεται στον κόσµο της πραγµατικότητας αλλά στους ετερόκοσµους άλλων κειµένων του αιρετικού συγγραφέα. Ο διακειµενικός χαρακτήρας του υποκειµένου υπογραµµίζεται µε τη µορφή και το νόηµα των ονοµάτων αυτών, τα οποία δηλώνουν συγκεκριµένα χαρακτηριστικά των προσώπων ή των άψυχων αντικειµένων και συνήθως επαναλαµβάνουν κάποιο µοτίβο επιβάλλοντας µια ενότητα. Η αυθαιρεσία ως προς τη σχέση σηµαίνοντος και σηµαινοµένου οδηγεί συχνά σε τολµηρούς γλωσσικούς πειραµατισµούς, σε νέες λέξεις που πλάθει ο συγγραφέας, τα επιµέρους συστατικά των οποίων ανιχνεύονται κυρίως σε άλλες υπαρκτές λέξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σκαρίµπας πλάθει ονόµατα, τα οποία φέρουν άνθρωποι και µη, χαρίζοντας µε τον τρόπο αυτό τον ρόλο του πρωταγωνιστή στη γλώσσα και όχι στον εκάστοτε ήρωα. 1 (Ξεφλούδας 1930, 72) 2 (Μπάρτ 1988, 155-6)

2 2 Το όνοµα προσδιορίζεται από το συγκεκριµένο κειµενικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται 3 και στο πλαίσιο του οποίου µπορεί και να αλλάζει ωστόσο το όνοµα αυτό διαµορφώνει την ύπαρξη του ήρωα και µε βάση αυτό επικοινωνεί µε τον αναγνώστη ή µε άλλα λογοτεχνικά κείµενα. 4 Ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας είναι δυνατόν να αναφερθεί απλώς ως όνοµα ή να µεταφερθεί αυτούσιος σε κείµενα του ίδιου ή διαφορετικού συγγραφέα. Άλλοτε πάλι µπορεί το ίδιο πρόσωπο να µεταφερθεί µε διαφορετικό όνοµα και τότε η ταύτιση πραγµατοποιείται µέσα από χαρακτηριστικά γνωρίσµατα, συγκεκριµένες λέξεις/φράσεις που χρησιµοποιεί, µέσα από τις πράξεις του, τον ρόλο του και το αφηγηµατικό παρελθόν του. Τα σκαριµπικά ονόµατα αποδίδονται σε χαρακτήρες που άλλοτε έχουν σώµα και άλλοτε πάλι µοιάζουν µε πρόσωπα-σκιές ή πράγµατα που υπάρχουν συχνά για να ακυρώσουν την παρουσία τους. Η κυριολεκτική τους σηµασία άλλοτε συµφωνεί µε τον τρόπο που παρουσιάζεται ο χαρακτήρας και άλλοτε όχι για λόγους ειρωνείας. Πρόκειται για ονόµατα που δηµιουργούνται µε κάποιον από τους παρακάτω τρόπους: µε ηχοποίητες λέξεις, µέσω υιοθέτησης (µε παραποίηση ή όχι) ξένων λέξεων, µέσω παραγωγής ή σύνθεσης λέξεων από άλλες λέξεις και τέλος µε λέξεις που δεν σηµαίνουν τίποτα και σηµασιοδοτούνται αυθαίρετα από τον συγγραφέα. Άλλες φορές τα ονόµατα αυτά συνοδεύονται από το επώνυµο του εκάστοτε ήρωα και άλλες όχι πλησιάζοντας έτσι πιο κοντά σε περιπτώσεις ανωνυµίας. Στην εργασία αυτή θα εξεταστούν τα ονόµατα που πλάθει ο Σκαρίµπας προκειµένου να προσδιορίσει τα σώµατα και τις σκιές, τους ανθρώπους και τα «ζωντανά» πράγµατα που συνυπάρχουν µέσα και έξω από την πραγµατικότητα συγκεκριµένων έργων του. Παράλληλα, θα εξεταστεί η ίδια διαδικασία, όπως (ή αν) αυτή παρατηρείται σε άλλους πρωτοποριακούς συγγραφείς της γενιάς του. Ανάµεσα στους ήρωες µε σκαριµπικό όνοµα που έχουν σώµα κινείται ο ήρωας Τάκας Τακάς του µυθιστορήµατος Μαριάµπας (1935). Το όνοµά του αποδίδεται στον συγγραφέα του µυθιστορήµατος «Η Κυρία µε τα Μαύρα» που είναι ταυτόχρονα ήρωας στο µυθιστόρηµα του πρωταγωνιστή Ιωάννη Πιττακού και παραπέµπει στο παρατσούκλι «Τάτης» ή «Τατάκης» το οποίο ίσως προέρχεται από την τούρκικη λέξη «tat», δηλαδή τραυλός. 5 Λίγο διαφορετικό ως προς το επώνυµο (επαναλαµβάνεται η 3 Η άποψη αυτή συµφωνεί µε τον Ricœur ο οποίος υποστηρίζει πως η ταυτότητα της φιγούρας προσδιορίζεται από την ταυτότητα της ιστορίας. (Ricœur 2008, 198) 4 (Margolin, ) 5 (Τριανταφυλλίδης 1995, 75)

3 3 πρώτη συλλαβή), δηλαδή «Τάκας Τατάκας», 6 το όνοµα απαντά για πρώτη φορά στο Θείο Τραγί (1933) όπου αποδίδεται σε έναν ψεύτη. Όπως γίνεται φανερό το δοσµένο όνοµα µοιάζει µε τραύλισµα που επαναλαµβάνει τις συλλαβές αποτυπώνει την περιορισµένη δυνατότητα έκφρασης που παρέχει ο λόγος, καθώς και τη διάθεση του συγγραφέα για υπονόµευση της γλώσσας και των συµβάσεων που την υπηρετούν, µέσω της διεύρυνσης των ορίων της. Τάκης ή Τάκας, το όνοµα θα µπορούσε να αντιστοιχεί σε οποιοδήποτε πρόσωπο φανταστικού συγγραφέα, ώστε µοιάζει να υποδεικνύεται εδώ η ύπαρξη ενός ψεύτικου ονόµατος που αναπαριστά το κειµενικό περιβάλλον στο σκαριµπικό σύµπαν. Στο διήγηµα «Φιγουραζέρ Κυριών» της συλλογής Τυφλοβδοµάδα στη Χαλκίδα (1973), στο εστιατόριο όπου τρώει ο πρωταγωνιστής Ζανετόπουλος εµφανίζεται ο κύριος Λιβάνιος που πουλάει λιβάνια, όπως του επιβάλλει η σηµασία του ονόµατός του και ο οποίος αργότερα διεκπεραιώνει µια κηδεία. Την κυριολεκτική σηµασία του ονόµατός τους υπηρετούν επιπλέον ο κ. Μπαµκάτος του διηγήµατος «Petroleum é Dijelmen Company» της συλλογής Τρεις άδειες καρέκλες (1976) και ο Ζόµιο του διηγήµατος «Ζόµιο, το παιδί του τσίρκου» της ίδιας συλλογής. Το πρώτο όνοµα παραπέµπει στον ήχο «µπαµ» ενός όπλου και στον θάνατο (κάτω) και ίσως λειτουργεί ως πρόληψη της δολοφονίας του αντίζηλου, που είναι ροµπότ, από τον απατηµένο σύζυγο Μπαµκάτο. Το δεύτερο όνοµα «Ζόµιο» (ζω+όµοιος) µοιάζει να αναπαριστά την υπόθεση του διηγήµατος όπου απαντά, καθώς ο Ζόµιο (παιδί καλλιτεχνών του τσίρκου) πεθαίνει στην προσπάθειά του να µιµηθεί τον θάνατο της θείας Καρολίνας και γι αυτό τα παιδιά που τον παρακολουθούν δεν καταλαβαίνουν πως είναι νεκρός τον θεωρούν ζωντανό και εξαιρετικό στη µίµηση. Ώστε και η περίπτωση αυτή συµφωνεί µε την άποψη του Barthes ότι το λογοτεχνικό κύριο όνοµα βασίζεται στη σχέση µίµησης που υπάρχει µεταξύ σηµαίνοντος και σηµαινοµένου (αντίθετα µε το µη λογοτεχνικό όνοµα), γι αυτό και αποκτά νόηµα που µπορεί να αναλυθεί στο πλαίσιο ενός συγκεκριµένου µυθιστορηµατικού κόσµου. 7 Συνεπώς, τις περισσότερες φορές το όνοµα καθορίζει τον αφηγηµατικό ρόλο του χαρακτήρα που το φέρει. Πλάι στα παραπάνω πρόσωπα που έχουν και σώµα στο σκαριµπικό σύµπαν κινούνται φιγούρες φευγαλέες που δεν έχουν φωνή (ή η φωνή τους ακυρώνεται) µέσα στο εκάστοτε έργο και µοιάζουν µε σκιές. Ο ίσκιος, παρατηρεί ο Σταµπουλού, «δεν αντιγράφει πλέον το πρότυπό του, αλλά το παραµορφώνει, το ανασυνθέτει και συχνά 6 (Σκαρίµπας 1993, 34) 7 (Barthes 1967, 154)

4 4 το αντιστρέφει, αφού η ζωή δεν είναι αυτό που νοµίζουµε. Είναι ακριβώς το αντίθετο». 8 Το όνοµα που τους δίνει ο συγγραφέας και η αναφορά του είναι ο µοναδικός λόγος ύπαρξής τους συνήθως υπηρετεί την πλοκή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το όνοµα «Σαχραγιάννα Τιφφίν», που αποδίδεται στην Ινδή δασκάλα της πρωταγωνίστριας Κάι-Τσου στο µυθιστόρηµα Η µαθητευοµένη των τακουνιών (1961) και µας µεταφέρει στον κόσµο της Άπω Ανατολής όπου κινούνται οι ήρωες του έργου. Το µικρό της όνοµα παραπέµπει από τη µια στην έρηµο Σαχάρα (Σαχρα) και από την άλλη κρατάει κρυµµένο το όνοµα «Ιωάννα». Ο ίδιος ο Σκαρίµπας µας πληροφορεί πως η Σαχραγιάννα ήταν κρυπτοχριστιανή πριν βουδέψει, προετοιµάζοντας την αποκάλυψη της αληθινής ταυτότητας της Κάι-Τσου, που γίνεται αργότερα από την τελευταία σε άπταιστα ελληνικά, δικαιολογώντας έτσι και τις γλωσσολογικές της σπουδές στην Οξφόρδη. Ουσιαστικά το όνοµα «Σαχραγιάννα» εµφανίζεται για να δικαιολογήσει τα ελληνικά της Κινέζας πρωταγωνίστριας διατηρώντας ταυτόχρονα ζωντανή την ατµόσφαιρα της Άπω Ανατολής. Το επώνυµό της δεν έχει κάποια σηµασία, η ύπαρξή του ωστόσο φέρνει την ηρωίδα πιο κοντά στις συµβάσεις του ρεαλισµού, ώστε ο αναγνώστης αναρωτιέται για την παρουσίααπουσία της στον κόσµο του µυθιστορήµατος. Το όνοµα «Σιωπία» αποδίδεται σε ένα από εκείνα τα απατηλά πλάσµατα του Σκαρίµπα που αγγίζουν σχεδόν τα όρια της κειµενικής πραγµατικότητας και παραπέµπει στο αγαπηµένο του µοτίβο της σιωπής. Το όνοµα γεννιέται στο µυθιστόρηµα Μαριάµπας και εµφανίζεται επίσης σε άλλα τρία έργα 9 του συγγραφέα µε την ίδια ή διαφορετική µορφή (Σιωπή / Σιγή). Εδώ µοιάζει να προσωποποιείται ο λόγος (ή η απουσία του) προκειµένου να φανερωθεί η αδυναµία της γλώσσας να εκφράσει την πραγµατικότητα και συνεπώς η ανάγκη για διεύρυνση των ορίων της (Σταµπουλού 2007, 297 και Σταµπουλού 2009, 82) 9 Πρόκειται για τα µυθιστορήµατα Το Σόλο του Φίγκαρω (1939) και Το Βατερλώ δυο γελοίων (1959) καθώς και για το διήγηµα «Η τελευταία των 6½» της συλλογής Τρεις άδειες καρέκλες. Μάλιστα στο διήγηµα «Η τελευταία των 6½» η ηρωίδα Σιωπία, σύζυγος του πρωταγωνιστή Αγησίλαου, αποκτά φωνή µονάχα όταν κατεβαίνει από το τρένο µε το οποίο ταξιδεύουν στον χρόνο, προκειµένου να σώσει τον αγαπηµένο της. Το όνοµα που δηµιουργήθηκε γι αυτήν από τον συγγραφέα µοιάζει να λειτουργεί ειρωνικά όταν αυτό δεν συνδέεται µε το µοτίβο του τρένου που γυρνάει τους επιβάτες του πίσω στον χρόνο. Ο Αγησίλαος κατεβαίνει και εκείνος από το τρένο για να την συναντήσει και όταν τη βλέπει τη ρωτάει: «Σιωπία θα πει σσσσσουτ;» (Σκαρίµπας 1998, 55), ακυρώνοντας µε τον τρόπο αυτό τόσο την προσπάθειά του να της µιλήσει όσο και την σηµασία του ονόµατός της µε την απάντηση που προσδοκάει να ακούσει από τη Σιωπία. Η ηρωίδα τελικά δεν οδηγείται στην ανυπαρξία και στη σιωπή, όπως της επιβάλλει το όνοµά της σώζει τον εαυτό της και µαζί τον σύζυγό της, πλησιάζοντας την εξωκειµενική πραγµατικότητα και έχοντας πια αποµακρυνθεί από την «τελευταία των 6½». 10 Θυµίζουµε πως στον Μαριάµπα και στο Σόλο του Φίγκαρω το µοτίβο της σιωπής υποδηλώνεται και µέσω της εµφάνισης του (Γιάννη) Μηµίλια (µη+µιλώ), ο λόγος του οποίου δεν ακούγεται ποτέ ή ακούγεται µέσα από το στόµα του πρωταγωνιστή Πιττακού µε τον οποίο ταυτίζεται. Η Κωστίου

5 5 Πρόκειται για µια σκιά, µια γυναικεία φιγούρα που ακροβατεί ανάµεσα στο όνειρο και στη φαντασία, για µια από εκείνες τις γυναικείες µορφές που αποκτούν πνοή, σιωπούν για να ξαναζήσουν πάλι µέσω της γραφής. Ουσιαστικά καθρεφτίζει την γυναικεία παρουσία-απουσία που αγκαλιάζει ολόκληρο το πεζογραφικό έργο του Γιάννη Σκαρίµπα. Το «αµφίβολο σώµα» της ηρωίδας συνδέεται µε το «αµφίβολο όνοµα», µε το µοτίβο της σιωπής ή µε την ανωνυµία η σκιά γίνεται αντανάκλαση της σιωπής, του καθένα ή κανενός. 11 Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η Μυριανθούσα 12 που κατάγεται από τη Χίο και µοιάζει να έχει χάσει το τρένο στο έργο Φυγή προς τα εµπρός (1975) και η Νυχτανθούσα 13 του διηγήµατος «Ζόµιο, το παιδί του τσίρκου». Το πρώτο όνοµα καθρεπτίζει την αγάπη του συγγραφέα για τα άνθη. Το δεύτερο όνοµα παραπέµπει στο σκοτάδι και στον θάνατο, µοτίβο που επανέρχεται στο διήγηµα, καθώς το παιδί του τσίρκου πεθαίνει, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Σε αυτό το αδιάκοπο πηγαινέλα ανάµεσα στη ζωή και στον θάνατο µοιάζει να βαδίζει και η Χίµαιρα, ηρωίδα στο µυθιστόρηµα Το Βατερλώ δυο γελοίων (1959). Το όνοµά της περιγράφει σχεδόν ολόκληρο το έργο, όπου το θέµα της απάτης και της ένωσης των δύο κόσµων (ζωής και θανάτου) εµφανίζονται κυρίαρχα. 14 Είναι «κάποια άγνωστη και µακρυνή», 15 όπως µας πληροφορεί ο Σκαρίµπας συνδέοντας µε τη φυγή και την περιπλάνηση αυτή την απατηλή γυναικεία µορφή που αγγίζει τα όρια της ανυπαρξίας και της ουτοπίας, ακολουθώντας τη σηµασία του ονόµατός της. 16 Άλλωστε, ο κατακερµατισµός του ανθρώπινου σώµατος και η αντικατάστασή του συνδέεται µε την απουσία ονόµατος, σύµφωνα µε την Μπάτλερ 17 προς την απουσία αυτή µοιάζει να βαδίζει και η υποστηρίζει πως όλοι οι ήρωες του µυθιστορήµατος Το Σόλο του Φίγκαρω λειτουργούν ως «θεµατικές νύξεις που παραπέµπουν σε µια φανταστική πραγµατικότητα, για να αναδείξουν τα βασικά µοτίβα του έργου: την ανεπάρκεια της γλώσσας να εκφράσει την πραγµατικότητα και ιδίως να πλάσει µια καινούργια πραγµατικότητα, τη συµβατικότητα του χρόνου, το ξέφτισµα της ζωής µέσα στα πράγµατα, την αδυναµία της λογοτεχνίας να εκφράσει τη ζωή, την αυθαίρετη σχέση σηµαίνοντος και σηµαινοµένου, την οµοιότητα µεταξύ λογικής και σχιζοφρένειας». Βλ. το σηµείωµα της επιµελήτριας στο (Σκαρίµπας 1992, 128). 11 Ο συλλογισµός αυτός επιτρέπει την ταύτιση του ονόµατος της Σιωπίας µε οποιοδήποτε άλλο γυναικείο όνοµα κυκλοφορεί στο σκαριµπικό σύµπαν ουσιαστικά µοιάζει να αντανακλά τον ίσκιο της αγαπηµένης και «ιδανικής Φιγιέττας Γ. Πνευµατικού», η οποία όταν έφυγε από τη ζωή έγινε ο ίσκιος του Σκαρίµπα. 12 (Σκαρίµπας 1997, 60 και 70) 13 (Σκαρίµπας 1998, 68) 14 (Σκαρίµπας 1994, (Σκαρίµπας 1994, 166) 16 Ο Σταµπουλού υποστηρίζει πως η Χίµαιρα είναι η τελευταία εκδοχή της πολυώνυµης Άγνωστης του «Φίγκαρω». Βλ. (Σταµπουλού 2006, 315). 17 (Μπάτλερ 2008, 311)

6 6 Χίµαιρα, η οποία δεν έχει σώµα και υπάρχει µονάχα µέσω της γραφής χωρίς να ακούγεται ο λόγος της. Πλάι σε ετούτες τις «σκιές» γυναικών 18 που κυκλοφορούν στο σκαριµπικό σύµπαν, την ανθρώπινη παρουσία αντικαθιστούν και τα «ζωντανά» πράγµατα διαταράσσοντας τα όρια της ταυτότητάς τους. Πιο συγκεκριµένα, συχνά η βάρκα υποκαθιστά τη γυναικεία παρουσία και λειτουργεί ως αντικείµενο πόθου για τους ήρωες. Έτσι, στο διήγηµα «Πάπια του γιαλού» της συλλογής Καϋµοί στο Γριπονήσι ο πρωταγωνιστής Γιακουµής βαφτίζει τη βάρκα του «Καληωρίτσα» (καλή ώρα δηλαδή), ένα όνοµα που συνδέεται µε το µοτίβο του ταξιδιού και της περιπλάνησης. Το µοτίβο αυτό εµφανίζεται σε έξι από τα έντεκα διηγήµατα της συλλογής, 19 στα οποία η βάρκα έχει ιδιαίτερη σηµασία για τον εκάστοτε ήρωα γίνεται το άσυλο της ψυχής του, το καταφύγιο του σώµατός του που τον απελευθερώνει από τη δυσάρεστη εξωτερική του πραγµατικότητα, την κοινωνική του ταυτότητα, το παρελθόν του και τον οδηγεί σταδιακά στη λύτρωση. Ανάµεσα στα «ζωντανά» πράγµατα που υποκαθιστούν το σώµα βρίσκεται και η περίπτωση του ροµπότ. Το µοτίβο θεµατοποιείται στο διήγηµα «Petroleum é Dijelmen Company» της συλλογής Τρεις άδειες καρέκλες, όπου ο υπηρέτης Κρακ- Τοκ που είναι ροµπότ δολοφονείται από τον απατηµένο σύζυγο της κυρίας του, καθώς ο τελευταίος πιστεύει πως το ροµπότ έχει ερωτική σχέση µαζί της. Το όνοµά του σχηµατίζεται από τους ήχους «κρακ» και «τοκ» της πόρτας ή µιας µηχανής και υποδηλώνει τη φύση του. «Ο χορός των βαλβίδων» του, το τρίξιµο της κίνησής του, τα λόγια του που είναι «σαν εκποµπή» αποκαλύπτουν «το µυστικό της ζωής», «το µυστήριο της ύλης». 20 Τα σκαριµπικά ονόµατα που εξετάστηκαν παραπάνω σφραγίζουν το σύνολο του έργου του συγγραφέα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις συγγραφέων της ίδιας γενιάς που ακολουθούν την ίδια ή παρόµοια διαδικασία ως προς τον σχηµατισµό 18 Η Λαδογιάννη θεωρεί την αντικατάσταση του σώµατος από τη σκιά του και στη συνέχεια «από το µηχανικό ανδρείκελο και από ξύλινα αντικείµενα χρήσης» ως µια «προχωρηµένη µορφή χωλότητας» του ήρωα. Βλ. (Λαδογιάννη, 160-1). Για τον ρόλο της σκιάς στο έργο του Σκαρίµπα βλ. και (Σταµπουλού 2007, και Σταµπουλού 2009, 75-84). 19 Πρόκειται για τα ακόλουθα διηγήµατα: Τράτα κουλουριώτικη, Στις πετροκολώνες το λιµάνι, Ο καπετάν Σουρµελής ο Στουραΐτης, Ο διάβολος στην Κάβιανη, Πάπια του γιαλού και Μια µάχη που δεν πάρθηκε. 20 (Σκαρίµπας 1998, 12). «Η ζωή», γράφει κάπου ο συγγραφέας, «δεν είναι αυτό που νοµίζουµε - αυτό είναι όνειρο. Η ζωή είναι ακριβώς το ανάποδο αυτό που κοιµισµένοι εννοούµε. Κι ας το λέµε εµείς αυτό- όνειρο αντίς να το λέµε η ζωή! Στην πραγµατικότητα ζούµε από την άλλη µεριά». Βλ. το Επίµετρο στο (Σκαρίµπας 1998, 117).

7 7 ονοµάτων των ηρώων τους και εξετάζονται στη συνέχεια, δίχως βέβαια να εξαντλείται το θέµα στην εργασία αυτή.. Η πρώτη περίπτωση αφορά το αφήγηµα Διασπορά (1930) του Γιάννη Μπεράτη, όπου εµφανίζεται το όνοµα του Άκου-Ακούλι, τον τάφο του οποίου ξεκινούν να βρουν στην έρηµο ο αφηγητής µαζί µε τον ανώνυµο «Φίλο» 21 του. Όπως γίνεται αντιληπτό το επώνυµο επαναλαµβάνει το µικρό όνοµα και ταυτόχρονα παραπέµπει στο ρήµα «ακούω». Με τον τρόπο αυτό οι συνδηλώσεις του ονόµατος λειτουργούν ειρωνικά, καθώς δεν ακούγεται ο λόγος του προσώπου στο οποίο αποδίδεται. Ωστόσο, το κειµενικό περιβάλλον (δηλαδή το αφήγηµα φαντασίας) στο οποίο το όνοµα του Άκου-Ακούλι απαντά, υποδηλώνει πως πρόκειται για ένα όνοµα ψεύτικο, φανταστικό που ακολουθεί την πλοκή και ίσως ταυτίζεται µε αυτήν µια πλοκή που βαδίζει ανάµεσα σε καταστάσεις δυνητικά πραγµατικές και υπερφυσικά φαινόµενα. 22 Ο Κοσµάς Πολίτης πλάθει το όνοµα «Λατακέ», το οποίο αποδίδεται στον πρωταγωνιστή του διηγήµατος «Τζούλια» πρωτοδηµοσιευµένο στον τόµο Τρεις γυναίκες (1943). Το όνοµα στη γαλλική του εκδοχή (l attaqué) δηλώνει αυτόν που έχει υποστεί επίθεση, είναι δηλαδή το θύµα, όπως έχει ήδη επισηµανθεί από την Αναγνωστάκη. 23 Ετούτη η σηµασία αποτελεί υπαινιγµό για τον χαρακτήρα, ο οποίος πεθαίνει έπειτα από µια επίθεση µε µαχαίρι εναντίον του. Το τέλος του προσδιορίζεται από το όνοµά του σαν να δηµιουργήθηκε για να προβλέψει τον θάνατό του. Μάλιστα οι υπόλοιποι ήρωες αναρωτιούνται γύρω από το όνοµα αυτού του αινιγµατικού ανθρώπου που δεν µιλάει ακόµα κι όταν κάτι τον ρωτούν και αποκρίνεται µε «ένα γρυλισµό, σαν να τανε µουγκός», όπως µας πληροφορεί ο ίδιος ο Πολίτης. 24 Αυτή τη διαδικασία σχηµατισµού ονοµάτων µοιάζει να ακολουθεί και ο Ν. Γ. Πεντζίκης στο Μυθιστόρηµα της κυρίας Έρσης (1966) αλλά και στις Σηµειώσεις εκατό ηµερών (1973). Το όνοµα του Ρούιτ Χόρας, σηµαίνει «ο χρόνος τρέχει». 25 Οι µεταµορφώσεις του καταλήγουν διαδοχικά στον ίδιο τον αφηγητή και συνδέονται «µε το µοτίβο της περιπλάνησης, για να υποδηλωθεί η συνέχεια της ανθρώπινης ταυτότητας µέσα στο χρόνο», όπου όλα τα πράγµατα είναι ίδια, παρατηρεί η 21 Η ιδιότητά του µοιάζει να υποκαθιστά το όνοµα, στο οποίο παραπέµπει και το κεφαλαίο «Φ» της λέξης. 22 (Μπεράτης 1980, 29-30) 23 (Αναγνωστάκη 1993, 285) 24 (Πολίτης 1990, 56) 25 (Βογιατζάκη, 1118)

8 8 Βογιατζάκη. 26 Ο Ρούιτ Χόρας δηλώνει πως το νόηµα του ταξιδιού είναι «να µην καταλαβαίνει κανείς, να ξεχνά την έννοια του χώρου εν ονόµατι του χρόνου». 27 Ο χαρακτήρας αυτός λοιπόν είναι η προσωποποίηση του χρόνου γεγονός που σε συνδυασµό µε τις πολλαπλές εµφανίσεις του µοιάζει να υπογραµµίζει την πλαστότητα / µυθιστορηµατικότητά του. Το ζήτηµα της ονοµατοδοσίας θεµατοποιείται στις Σηµειώσεις εκατό ηµερών όπου εµφανίζονται τα ονόµατα του Πωσνατοµπούµ (πως να τον πούµε), της Χαµενµολύβ (χαµένο µολύβι) και του παιδιού τους του Αώου (α + ωό). Το όνοµα της κυρίας Χαµενµολύβ υποδηλώνει την απώλεια της γραφής, ενώ του Αώου την ικανότητά του να αντιλαµβάνεται τους γραµµατικούς φθόγγους από το Α έως το Ω µέσω της ακοής, όπως έχει υποστηριχτεί από την κριτική. 28 Την αδυναµία της γλώσσας να εκφράσει την πραγµατικότητα µοιάζει να καθρεπτίζει και το όνοµα της Σιωπής «µε τις πέντε αισθήσεις θυγατέρες της». 29 Όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση διαµορφώνουν τον τρόπο µε τον οποίο αντιλαµβάνεται κανείς τον κόσµο, ωστόσο ο λόγος τους δεν ακούγεται στο έργο. Ανάµεσά στα ονόµατα αυτά απαντά και το όνοµα του Κυρ Σ. Ώβρακου «που σαν σηκώθηκε προς νερού του µια νύχτα, τράβηξε κατά τ αντίθετο προς τη σκάλα µέρος του άφραχτου εξώστη του σπιτιού κι έπεσε από ψηλά, δίχως ευτυχώς να σκοτωθεί». 30 Όπως γίνεται αντιληπτό τα ονόµατα αυτά παραπέµπουν σε ηχητικές εικόνες είναι λέξεις µονάχα όχι ήρωες άνθρωποι, καθώς ο αναγνώστης αµφιβάλλει κάθε στιγµή για την ύπαρξή τους. Μια αµφιβολία που ενισχύεται συχνά από τον ίδιο τον συγγραφέα µε δηλώσεις του γύρω από φαντάσµατα 31 οι οποίες θολώνουν την ήδη αινιγµατική ατµόσφαιρα του κειµένου. Ένα χρόνο πριν από τη δηµοσίευση του έργου Σηµειώσεις εκατό ηµερών από τον Ν. Γ. Πεντζίκη δηµοσιεύεται Η Κάδµω (1972) της Μέλπως Αξιώτη. Το όνοµα «Κάδµω» πρωτοεµφανίζεται ωστόσο στο έργο της µε τίτλο Το Σπίτι µου (1965). Όπως έχει ήδη επισηµανθεί από τη Μικέ και τον Saunier, το όνοµά της είναι πλασµένο από το µυθικό «Κάδµος» και κατ αναλογία προς το όνοµα «Μέλπω», ώστε να δηλώνεται και η σχέση ανάµεσα στην ηρωίδα και στην Αξιώτη. 32 Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία της Κάδµως προς τη φθορά και τον θάνατο πλησιάζει εκείνη 26 (Βογιατζάκη 2004, 135) 27 (Πεντζίκης 1992, 109) 28 Βλ. (Βογιατζάκη, 1127) και (Βογιατζάκη 2004, 255) αντίστοιχα. 29 (Πεντζίκης 1988, 124) 30 Ν. Γ. Πεντζζίκης, σ (Πεντζίκης 1988, 13 και 21) 32 Για το όνοµα «Κάδµω» βλ. (Μικέ 1996, 51) και (Saunier 2005, ).

9 9 της συγγραφέως προς τη σιωπή. Ο θάνατος ανθρώπων, ζώων και πραγµάτων ταυτίζεται µε το ανέφικτο της γραφής. Η υπόσταση της Κάδµως δεν είναι απόλυτα ανθρώπινη όπως παρατηρεί η κριτική, καθώς η τελευταία ακροβατεί ανάµεσα στη ζωή και στον θάνατο, 33 ενώ µε την ίδια ευκολία η ύπαρξή της ταυτίζεται και µε αντικείµενα που παραπέµπουν στην ακινησία και στο κενό. 34 Τα όρια της πραγµατικότητας συγχέονται και πάλι. Συλλαβίζοντας τη γλώσσα των ονοµάτων, αυτές τις «παράξενες» λέξεις που γεννιούνται στο πλαίσιο ενός κειµένου και υπάρχουν µονάχα εκεί ή και ανεξάρτητα από αυτό, γίνεται αντιληπτό πως σε κάθε περίπτωση «ο συγγραφέας είναι σαν να τοποθετείται υπογείως των λέξεών του, να καταφεύγει στο εσωτερικό, στον ίσκιο τους να γίνεται ο ίδιος η λέξη και το αρνητικό της λέξης». 35 Η περίπτωση του Σκαρίµπα υπογραµµίζει µάλλον µια ρήξη στη συνέχεια, καθώς τα στοιχεία εκείνα που αφορούν τον σχηµατισµό των «σκαριµπικών» ονοµάτων τον εντάσσουν στις αποκλίσεις από τον «κανόνα» της γενιάς του. Η ίδια διαδικασία, όπως αυτή παρατηρείται σε άλλους πρωτοποριακούς συγγραφείς, αφορά συγκεκριµένες περιπτώσεις και όχι το σύνολο του έργου τους σ αυτές οι λέξεις-πρόσωπα συνήθως ταυτίζονται µε σκιές και πράγµατα βαδίζοντας προς την ανυπαρξία. Η µορφή και το νόηµα των ονοµάτων που πλάθει ο Σκαρίµπας όµως επιβάλλουν την ενότητα του έργου του µε την επανάληψη κάποιου µοτίβου πλάι στα υπόλοιπα ονόµατα των ηρώων του και σε άλλες νέες λέξεις (που δεν έχουν θέση ονόµατος) πλασµένες από τον συγγραφέα, ετούτοι οι τολµηροί γλωσσικοί πειραµατισµοί δίνουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή στους ήχους της γλώσσας και όχι στον ήρωα. Είναι ο προφορικός λόγος και όχι ο γραπτός που επιβάλλει την απελευθέρωση των µορφηµάτων της λέξης, παρουσιάζοντάς την σαν ένα είδος ηχητικής εικόνας, όπως γίνεται φανερό µέσα από τα «σκαριµπικά» ονόµατα αλλά και τις περιπτώσεις άλλων συγγραφέων που εξετάστηκαν στην εργασία αυτή. Πρόκειται στην ουσία για «νεολογισµούς» που αποτυπώνουν τη γλωσσική αναρχία του Σκαρίµπα και την ανατρεπτική του διάθεση, 33 (Αξιώτη 1972, 20) 34 (Αξιώτη 1972, 14-5). Για το ζήτηµα αυτό βλ. (Saunier 2005, 110-2) αλλά και (Φαλαγκάς 2011, 216-7). 35 Βλ. (Σταµπουλού 2007, 297) και (Σταµπουλού 2009, 82). «Είναι και τα γράµµατα πράγµατα» υποστηρίζει ο Πεντζίκης επαναλαµβάνοντας την άποψη του Freud πως δηλαδή «το όνειρο µεταχειρίζεται τις λέξεις γενικά πολλές φορές σαν πράγµατα οι λέξεις υφίστανται τότε τις ίδιες συνθέσεις όπως οι παραστάσεις των υλικών πραγµάτων. Αποτέλεσµα τέτοιων ονείρων είναι οι παράξενοι νεολογισµοί». Βλ. (Φρόυντ 1995, 267) και (Βογιατζάκη, 1127).

10 10 διεκδικώντας από τον αναγνώστη την ενεργό συµµετοχή του, ώστε να αντιληφθεί και να ερµηνεύσει τις µεταµορφώσεις των λέξεων ταυτόχρονα µε εκείνες των ηρώων. Βιβλιογραφία Αναγνωστάκη, Νόρα (Παρουσίαση-Ανθολόγηση): «Κοσµάς Πολίτης». Στο Η Μεσοπολεµική Πεζογραφία. Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο ( ). Τόµος Ζ. Αθήνα: Σοκόλης 1993: Αξιώτη, Μέλπω: Η Κάδµω. Αθήνα: Κέδρος Βογιατζάκη, Εύη: Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Ο άνθρωπος και τα σύµβολα Αθήνα: Σαββάλας Βογιατζάκη, Εύη: «Χριστιανική ποιητική και νεωτερικότητα στο έργο του Ν. Γ. Πεντζίκη ή Ο κονιορτοποιός, ο σακόραφος και ο Πωσνατοµπούµ στη χώρα του Τίποτα». Νέα Εστία 164 (2008): Λαδογιάννη, Γεωργία: «Η χωλότητα του ήρωα στο έργο του Γιάννη Σκαρίµπα». Το Τραµ 1 (1996): Margolin, Uri: «Naming and Believing: Practices of the Proper Name in Narrative Fiction». Narrative 10 (2002): Μικέ, Μαίρη: Μέλπω Αξιώτη. Κριτικές περιπλανήσεις. Αθήνα: Κέδρος Μπαρτ, Ρολάν: Εικόνα-µουσική-κείµενο. Μτφρ. Γιώργος Σπανός. Αθήνα: Πλέθρον Barthes, Roland: «Proust et les noms». Στο To Honour Roman Jakobson, vol. 1. Hague-Paris: Mouton 1967: Μπάτλερ, Τζούντιθ: Σώµατα µε σηµασία. Οριοθετήσεις του «φύλου» στο λόγο. Μτφρ. Πελαγία Μαρκέτου. Αθήνα: Εκκρεµές Μπεράτης, Γιάννης: Διασπορά-Στρόβιλος. Αθήνα: Ερµής Ξεφλούδας, Στέλιος: Τα τετράδια του Παύλου Φωτεινού. Θεσσαλονίκη: Τυπογραφείο «Ανατολή» Πεντζίκης, Ν. Γ.: Σηµειώσεις εκατό ηµερών. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής Πεντζίκης, Ν. Γ.: Το µυθιστόρηµα της κυρίας Έρσης. Αθήνα: Άγρας Πολίτης, Κοσµάς: Τρεις γυναίκες. Αθήνα: Ύψιλον Ricœur, Paul: Ο ίδιος ο εαυτός ως άλλος. Μτφρ. Βίκυ Ιακώβου. Επίµετρο Γιώργος Ξηροπαΐδης. Αθήνα: Πόλις Σκαρίµπας, Γιάννης: Το Βατερλώ δυο γελοίων. Επιµ. Κατερίνα Κωστίου. Αθήνα: Νεφέλη Σκαρίµπας, Γιάννης: Το Θείο Τραγί. Επιµ. Κατερίνα Κωστίου. Αθήνα: Νεφέλη Σκαρίµπας, Γιάννης: Το Σόλο του Φίγκαρω. Επιµ. Κατερίνα Κωστίου. Αθήνα: Νεφέλη Σκαρίµπας, Γιάννης: Τρεις άδειες καρέκλες. Επιµ. Κατερίνα Κωστίου. Αθήνα: Νεφέλη Σκαρίµπας, Γιάννης: Φυγή προς τα εµπρός. Επιµ. Κατερίνα Κωστίου. Αθήνα: Νεφέλη Saunier, Guy (Michel): Οι µεταµορφώσεις της Κάδµως. Έρευνα στο έργο της Μέλπως Αξιώτη. Αθήνα: Άγρας Σταµπουλού, Συµεών: «Ο ίσκιος της γραφής. Όψεις µιας επίµονης εικόνας του Γιάννη Σκαρίµπα». Στο Κωστίου (επιµ.), Πρακτικά Α Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Γιάννη Σκαρίµπα. Χαλκίδα: Διάµετρος 2007: Σταµπουλού, Συµεών Γρ.: Ο ίσκιος της γραφής. Μελέτες και σηµειώµατα για τον Γιάννη Σκαρίµπα. Αθήνα: Άγκυρα Σταµπουλού, Συµεών Γρ.: Πηγές της πεζογραφίας του Γιάννη Σκαρίµπα. Αθήνα: Σύλλογος προς διάδοσιν ωφέλιµων βιβλίων 2006.

11 Τριανταφυλλίδης, Μανόλης: Τα οικογενειακά µας ονόµατα. Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών Φαλαγκάς, Νίκος: «Η αναζήτηση της ταυτότητας στην Κάδµω της Μέλπως Αξιώτη», Ταυτότητες στον ελληνικό κόσµο (από το 1204 έως σήµερα). Πρακτικά Δ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών (επιµ. Κωνσταντίνος Α. Δηµάδης). Τόµος Β. Αθήνα: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών 2011: (http://www.eens.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/05/identities-in-the-greekworld-granada-2010-congress-vol_ isbn_ pdf) Φρόυντ, Σίγκµουντ: Η ερµηνεία των ονείρων. Μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου. Αθήνα: Επίκουρος

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής Ενότητα 5: Ειρωνικό προσωπείο: το παράδειγμα του Γιάννη Σκαρίμπα Κατερίνα Κωστίου Τμήμα Φιλολογίας ενότητα 5 Ειρωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΝΕΣ ΝΕΦ 206. Νεοελληνική πεζογραφία (1914 σήμερα) Διδάσκων: Μιχ. Γ. Μπακογιάννης Εαρινό εξάμηνο 2010-2011 Ιστορία της νεοελληνικής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Νέα Αθηναϊκή Σχολή Λογοτεχνία Β Λυκείου Εισαγωγή Επιμέλεια: Τ. Γιακουμάτου www.netschoolbook.gr 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Εσωτερική αναδιάρθρωση κράτους-στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58)

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 1. ΚΕΙΜΕΝO Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Σαµαράκης: «Το ποτάµι» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 333-335)

Αντώνης Σαµαράκης: «Το ποτάµι» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 333-335) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Αντώνης Σαµαράκης: «Το ποτάµι» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 333-335) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Στου Κεμάλ το Σπίτι» του Γιώργου Ιωάννου. Aπαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

«Στου Κεμάλ το Σπίτι» του Γιώργου Ιωάννου. Aπαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου 1 «Στου Κεμάλ το Σπίτι» του Γιώργου Ιωάννου Aπαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου 1) Γιατί τα αρχικώς αρνητικά συναισθήματα του αφηγητή απέναντι στη γυναίκα μετατρέπονται εν τέλει σε θετικά; Τι

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική

Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική Η εικαστική διαπραγμάτευση της σχέσης του παιδιού με το παιχνίδι-με την έννοια είτε του δρώμενου είτε του αντικειμένου ορίζεται από συνιστώσες

Διαβάστε περισσότερα

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» 3 3 4 σαν πέτρες µε βυθίζουν! 4 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Θέµατα της Επτανησιακής Σχολής που απαντούν στα δοθέντα αποσπάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η Τιµή και το Χρήµα (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 108-120)

Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η Τιµή και το Χρήµα (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 108-120) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η Τιµή και το Χρήµα (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 108-120) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Νικολαΐδου. Η Αθήνα ως κινηματογραφικός χαρακτήρας: μια τυπολογία ρόλων στις αφηγήσεις του ελληνικού κινηματογράφου 1990-2010

Αφροδίτη Νικολαΐδου. Η Αθήνα ως κινηματογραφικός χαρακτήρας: μια τυπολογία ρόλων στις αφηγήσεις του ελληνικού κινηματογράφου 1990-2010 Αφροδίτη Νικολαΐδου Η Αθήνα ως κινηματογραφικός χαρακτήρας: μια τυπολογία ρόλων στις αφηγήσεις του ελληνικού κινηματογράφου 1990-2010 «Η πόλη και ο κινηματογράφος» σαν πολυεδρικό ερευνητικό πεδίο Η πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία Γιώργος Θεοτοκάς Κωνσταντινούπολη 1905- Αθήνα 1966 Αργώ (Θέλω γράμματα) 1 Γραμματολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015 ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Αγέλη Λυκοπούλων ΧΑΛΚΙΝΗ ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ 103ov Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κισσόνεργας

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3,

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3, «...Πλαστήκαµε για να µην είµαστε µονάχοι. Για τούτο η καρδιά µας ασταµάτητα διψά για τους άλλους. Χωρίς το διάλογο των υπάρξεων µας η ζωή φαίνεται αδειανή, ερηµωµένη, αδικαιολόγητη. Ζούµε και πλησιάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Η Μηλιά ένας χώρος αφήγησης

Η Μηλιά ένας χώρος αφήγησης ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε. Σταδίου 5, 10562, Αθήνα τηλ. 210

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ αρχική εκδοχή: Θεοδωρίδης Μ. (2006), «Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα; σκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΝΕΣ Μάθηµα: Νεοελληνική πεζογραφία (1914 σήµερα) Κωδ. αρ.: ΝΕΦ 206 ιδάσκουσα: Μαίρη Μικέ Εαρινό εξάµηνο ακαδ. έτους 2010-2011 ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΗΔομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη (240

Διαβάστε περισσότερα

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Θέµατα & Ασκήσεις από: www.arnos.gr 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22 ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε τη θεωρία του εµπειρισµού

Διαβάστε περισσότερα

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82)

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 1. KEIMENO Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

www.synodoiporos,weebly.com Page 1

www.synodoiporos,weebly.com Page 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Σε πρώτη φάση διαβάζουμε τουλάχιστον 2 φορές ολόκληρο το κείμενο και φροντίζουμε να το κατανοήσουμε πλήρως. Προσέχουμε ιδιαίτερα τη στάση - άποψη του συγγραφέα και το σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Οπτική αντίληψη Ακουστική αντίληψη Γνωστικός - εκτελεστικός τοµέας Γνωστικός - εκφραστικός τοµέας Μίµηση Οπτική µνήµη Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες)

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Γ2 (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Ο φίλος σας έγραψε μία μελέτη σχετικά με τρόπους βελτίωσης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών. Επειδή, όμως, είναι ξένος, κάνει ακόμη λάθη,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Μάνσφηλντ: «Το µάθηµα µουσικής» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β14, σσ. 263-270)

Κ. Μάνσφηλντ: «Το µάθηµα µουσικής» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β14, σσ. 263-270) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Κ. Μάνσφηλντ: «Το µάθηµα µουσικής» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β14, σσ. 263-270) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ Αγαπητές/οί συνάδελφοι, σας παρουσιάουμε μερικά βιβλία που έχουν σχέση με τη γραφή και την ψυχανάλυση. Γιατί τι άλλο είναι μια συνεδρία, από μία συν-γραφή σε διαρκή εξέλιξη; Ελπίζουμε να τα βρείτε ενδιαφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΕΤΟ

ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΕΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Το φύλο δεν είναι ένα απλό γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

φιλολογικές σελίδες, λογοτεχνία

φιλολογικές σελίδες, λογοτεχνία ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Από την εισαγωγή του σχολικού βιβλίου Κείµενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, β τεύχος (σελ. 10-11) Μυθιστόρηµα Ιστορία περιπετειών ενός βασικού ήρωα Βίος και Πολιτεία Αλέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (1) Ποιοι μιλούν Η γλώσσα των ζώων Είναι αυτόγλώσσα; Η Dr Pepperberg και ο Alex (ο παπαγάλος) 3 Δομή της γλώσσας Πώς μελετούν τη γλώσσα η γνωστική ψυχολογία, η νευροψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Ο τάφος του Βίτγκεντάιν στο Κέιμπριτζ κοσμείται από το ομοίωμα μιας ανεμόσκαλας: «Οι προτάσεις μου αποτελούν διευκρινίσεις, όταν αυτός που με καταλαβαίνει, τελικά τις αναγνωρίσει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review Ημερομηνία 20/8/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.culture21century.gr Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/08/book-review_33.html ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review 20

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι στην 11η διάσταση

Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το κείμενο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς παρουσιάζονται οι 11 διστάσεις βάση της θεωρίας των υπερχορδών! Είναι περισσότερο «τροφή για σκέψη» παρά επιστημονική άποψη. Οι σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

"Εάν βγαίνεις απ' τη γραφή χωρίς οδύνη, κάτι δεν πάει καλά"

Εάν βγαίνεις απ' τη γραφή χωρίς οδύνη, κάτι δεν πάει καλά "Εάν βγαίνεις απ' τη γραφή χωρίς οδύνη, κάτι δεν πάει καλά" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους εκπροσώπους της

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΓΛΩΣΣΙΑ VIII ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΜΑΪΣΤΡΟΣ ΓΙΑΝΗΣ, ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ (Β )

ΤΕΧΝΟΓΛΩΣΣΙΑ VIII ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΜΑΪΣΤΡΟΣ ΓΙΑΝΗΣ, ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ (Β ) ΤΕΧΝΟΓΛΩΣΣΙΑ VIII ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΜΑΪΣΤΡΟΣ ΓΙΑΝΗΣ, ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ (Β ) ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της άσκησης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συστήματος διόρθωσης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270)

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Η αναπόληση

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές Οι λειτουργίες του αφηγητή 0 αφηγητής μπορεί να είναι πρόσωπο της αφήγησης, με πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο, ή μπορεί να είναι αμέτοχος

Διαβάστε περισσότερα

THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)

THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ) THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ) Μετάφραση: ΛΙΝΑ ΣΙΠΙΤΑΝΟΥ Εκδόσεις Κριτική 2003 Παρουσίαση του βιβλίου: Ευαγγελία Τατάγια ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το µυθιστόρηµα ξετυλίγεται

Διαβάστε περισσότερα

Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00 η Μάργκαρετ Ατγουντ θα μιλήσει στο Megaron Plus με θέμα «Δυστοπίες και η ελληνική επιρροή πάνω σε αυτές».

Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00 η Μάργκαρετ Ατγουντ θα μιλήσει στο Megaron Plus με θέμα «Δυστοπίες και η ελληνική επιρροή πάνω σε αυτές». ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ Ο ταλαντούχος αναγνώστης ζει με το βιβλίο Ίσως η μεγαλύτερη εν ζωή συγγραφέας στην αγγλόφωνη λογοτεχνία. Για μένα, μια περίπτωση που στο μέλλον θα θεωρηθεί ατόπημα αν η Σουηδική Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point.

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Τζακλίν Ουίλσον και απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής Ενότητα 8 Παρωδία Ι: Θεωρητική προσέγγιση Κατερίνα Κωστίου Τμήμα Φιλολογίας ενότητα 8 «Βατραχομυομαχία»: Σχέδιο του Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα

Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ύπνος των Γενναίων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 59-61)

Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ύπνος των Γενναίων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 59-61) 1. ΚΕΙΜΕΝO Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ύπνος των Γενναίων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 59-61) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό

Βιογραφικά είδη. Σοβαρό, επίσηµο, τυπικό Βιογραφικά είδη (Βιογραφία, µυθιστορηµατική βιογραφία, αυτοβιογραφία, µυθιστορηµατική αυτοβιογραφία, βιογραφικό σηµείωµα, αυτοβιογραφικό σηµείωµα, αποµνηµονεύµατα, ηµερολόγιο, συστατική επιστολή) Περιεχόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΈντι, ένας συγγραφέας, βρίσκεται μετά από ατύχημα απομονωμένος

ΟΈντι, ένας συγγραφέας, βρίσκεται μετά από ατύχημα απομονωμένος Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕΣ Σύγχρονη Λογοτεχνία Γιάννης Σκαραγκάς Επιμέλεια: Κατερίνα Σχινά ISBN: 978-960-218-942-9 Τιμή: 11.00 ευρώ Αριθμός σελίδων: 264 Διαστάσεις: 12,5x21 Γλώσσα: Ελληνικά Οκτωβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

αθηνόραµα travel αθηνόραµα umami αθηνόραµα digital αθηνόραµα Club

αθηνόραµα travel αθηνόραµα umami αθηνόραµα digital αθηνόραµα Club αθηνόραµα travel αθηνόραµα umami αθηνόραµα digital αθηνόραµα Club αθηνόραµα.gr Μενού ΣΙΝΕΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ BARS & CLUBS NIGHT LIVE FASHION & B Ανδροµάχη Η τραγωδία των ερωτευµένων Από Ιλειάνα

Διαβάστε περισσότερα

Πιάστε τους! Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Πιάστε τους! Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Πιάστε τους! Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρία Παπαγιάννη Εικονογράφηση: Μιχάλης Κουντούρης Σελ. 260 Έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ραστηριότητες για την Ε & την

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» Α ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53)

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

α) «άτοµα» β) «απεικάσµατα» γ) «επιθυµητικό». Μονάδες 12

α) «άτοµα» β) «απεικάσµατα» γ) «επιθυµητικό». Μονάδες 12 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2004-05-25 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΡΕΙΣ (3) ΟΜΑ Α Α Α.1 Να µεταφέρετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής. Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα

Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής. Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα Το παιδί µου δεν µιλάει καθαρά... Έως 2 ετών πρέπει να... Καταλαβαίνει σύνθετες

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249)

Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ο ποιητής, αξιοποιώντας την ιστορική του µνήµη, κινείται

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφροδίτη Βακάλη μας μίλησε για τις "219 ημέρες βροχής" 07 Νοεμβρίου

Η Αφροδίτη Βακάλη μας μίλησε για τις 219 ημέρες βροχής 07 Νοεμβρίου Η Αφροδίτη Βακάλη μας μίλησε για τις "219 ημέρες βροχής" 07 Νοεμβρίου Την Αφροδίτη Βακάλη την γνωρίσαμε πριν από έναν χρόνο, όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το πρώτο της βιβλίο με τίτλο, "Και

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης

Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ερμηνεία Αποκαλυπτικών κειμένων της Καινής Διαθήκης Ενότητα 12: Επιστολή Ιούδα & Β Πέτρου Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) Μαρία Πολυδούρη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Το ποίηµα υπερασπίζεται µια ορισµένη ποιητική επιλογή. Ποια είναι αυτή και σε ποιο είδος

Διαβάστε περισσότερα