ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ"

Transcript

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ E mail: ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

2 «Θύμωσα με το φίλο μου: είπα την οργή μου και η οργή μου έσβησε. Θύμωσα με τον εχθρό μου: δεν το είπα, κι η οργή μου θέριεψε.» Ουίλιαμ Μπλέικ ( ) Άγγλος ποιητής, χαράκτης, ζωγράφος και μυστικιστής

3 Τι κοινό μπορεί να έχουν: Μια συνομιλία με τους φίλους μας, μια συνεργασία μας στον επαγγελματικό χώρο, μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, ένα e mail, η παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής εκπομπής, το διάβασμα ενός βιβλίου, η ομιλία σε ένα ακροατήριο, η συνομιλία στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, LinkedIn κλπ) η σύνταξη μιας προσφοράς για ένα προϊόν της εκμετάλλευσής μας Είναι όλα μορφές επικοινωνίας

4 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Έχει υπολογιστεί ότι οι άνθρωποι δαπανούν περισσότερο χρόνο για επικοινωνία απ όσο δαπανούν για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά τους στη ζωή τους. Παρόλα αυτά η επικοινωνία είναι μια λέξη που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ορίσουν και να περιγράψουν, και πολύ περισσότερο να την εφαρμόσουν αποτελεσματικά στη ζωή τους. Σήμερα ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και ο καθένας μας έχει εύκολη πρόσβαση σε πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών και μηνυμάτων. Τι τελικά αξιοποιούμε από τα μηνύματα αυτά στην προσωπική μας ζωή, όσο και μέσα στις επιχειρήσεις, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

5 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακόμη τα μηνύματα που στέλνουμε στους συνεργάτες μας μέσα στην επιχείρηση περνούν εύκολα ή όχι, και γιατί; Γιατί δημιουργούνται προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο; Πώς αυτά μπορούν να επιλυθούν; Ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα: Πώς πρέπει να μιλάω στους ανθρώπους; Πώς μπορώ να πουλάω στους ανθρώπους; Πώς μπορώ να δώσω νέες ιδέες σε ανθρώπους; Πώς μπορώ να βρω πως σκέφτονται οι άνθρωποι; Πώς μπορώ να χειριστώ τη δουλειά μου καλύτερα;

6 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ένας απλός ορισμός της επικοινωνίας (communication) είναι και τα 7W s: 1. Who, 2. What, 3. Who, 4. Whom, 5. Where, 6. When, 7. Why), δηλαδή: Ποιος, Λέει τι, Πως το λέει, σε Ποιον το λέει, Που, Πότε και Γιατί.

7 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! Η ικανότητα ενός εργαζομένου να επικοινωνεί αποτελεσματικά, κατά κανόνα: αυξάνει την παραγωγικότητα τόσο τη δική του, όσο και της επιχείρησης. μπορεί να προβλέπει τα προβλήματα να βρίσκει λύσεις, να παίρνει σωστές αποφάσεις, να αναπτύσσει καλές σχέσεις, να προωθεί με επιτυχία τα προϊόντα. Πολλές επιχειρήσεις στον κόσμο σήμερα, όταν θέλουν να προσλάβουν κάποιον νέο εργαζόμενο, εξετάζουν σε σημαντικό βαθμό τις επικοινωνιακές δεξιότητές του.

8 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ; Αποδοχή γι αυτό που είναι, Να δέχεται αναγνώριση και στοργή, Να είναι μέλος της ομάδας, Να μην υποτιμάται, Να εργάζεται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας και τέλος και βασικότερο Ναθέλειναπάειστηδουλειάτου, δηλ. να πηγαίνει με ευχαρίστηση και όχι καταναγκαστικά, επειδή πρέπει.

9 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πρόθεση 3. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Προσοχή ΠΟΜΠΟΣ Α 1. ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΚΤΗΣ Β 2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην ολοκληρωθεί ένας κύκλος επικοινωνίας είναι: Ο Α να μην κατάφερε να εκπέμψει επικοινωνία Ο Β να μην κατάφερε να ακούσει την επικοινωνία Ο Β να μην κατάφερε να απαντήσει στην επικοινωνία που έλαβε Ο Α να μην κατάφερε να αναγνωρίσει με κάποιο νεύμα ή κάποια λέξη ό,τι άκουσε από τον Β.

10 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γιάννης:«Ποια είναι η τιμή του βιολογικού βοδινού κρέατος που πουλάτε;» Κώστας:«Ξέρετε αυτό το βόδι πώς έχει μεγαλώσει!» Γιάννης:«Ποια είναι η τιμή του βιολογικού βοδινού κρέατος που πουλάτε;» Κώστας: χμ χμ (αφού το σκέφτηκε 20 «Ε, νομίζω κοστίζει 15 το κιλό» Γιάννης:«Ποια είναι η τιμή του βιολογικού βοδινού κρέατος που πουλάτε;» Κώστας:«Γιατί ρωτάτε;» Γιάννης:«Ποια είναι η τιμή του βιολογικού βοδινού κρέατος που πουλάτε;» Κώστας:..(ατελείωτη σιωπή) Γιάννης: «Ποια είναι η τιμή του βιολογικού βοδινού κρέατος που πουλάτε; Ξέρετε μια φορά αγόρασα βιολογικό κρέας από τις Σέρρες και ήμουν πολύ ικανοποιημένος. Δεν ξέρω όμως πώς ακριβώς γίνεται η βιολογική τους παραγωγή. Άκουσα ότι στο Βέλγιο χρησιμοποιούν την τάδε μέθοδο παραγωγής. Ακόμη μια φορά που πήγα σε μια έκθεση αγροτικών προιόντων στη Γερμανία είδα» Κώστας: Δεν έχει την ευκαιρία να απαντήσει!!!!!

11 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 3. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΜΠΟΣ Α 1. ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΚΤΗΣ Β 2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΚΤΗΣ Α 1. ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΜΠΟΣ Β 3. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

12 ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Έχω την πρόθεση να δεχθώ και να πάρω επικοινωνία και να βρίσκομαι «εκεί». Δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία αν το σώμα είναι στο χώρο που πρόκειται να διεξαχθεί μια επικοινωνία και το πνεύμα είναι αλλού. Βρίσκομαι στο χώρο, έχω πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντος και μπορώ να παρατηρώ ξεκάθαρα το τι συμβαίνει γύρω. 2. Εκπέμπω ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον άλλο, χωρίς να γίνεται κουραστική η επικοινωνία με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και επεξηγήσεις. Άνθρωποι με πνευματικό επίπεδο πάνω από το μέσο έχουν τις προϋποθέσεις να επικοινωνήσουν εύκολα. Πολλές φορές δεν συμβαίνει, γιατί απουσιάζουν κάποια από τα υπόλοιπα εννέα (9) χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας. 3. Προσπαθώ να ακούω προσεκτικά το συνομιλητή χωρίς να αποσπάται η προσοχή από οτιδήποτε, τον κοιτάζω στο πρόσωπο νοιώθοντας άνετα και προσέχοντας τη «γλώσσα του σώματος» (βλέμμα, εκφράσεις προσώπου, στάσεις και κινήσεις του σώματος κλπ).

13 ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 4. Χρησιμοποιώ την αναγνώριση σε οποιαδήποτε απάντησή του, εφαρμόζοντας τον αμφίδρομο κύκλο επικοινωνίας, λέγοντας συχνά: σε ευχαριστώ, μπράβο, πολύ ωραία, καλή δουλειά, μπορείς να με βοηθήσεις να κάνω, το λάθος έγινε, εντάξει, τι έμαθες τώρα από αυτό, συνέχισε την προσπάθεια, μη τα παρατάς., είμαι σίγουρος, ότι μπορείς να βρεις λύση, αν όμως χρειαστείς βοήθεια, ξέρεις που θα με βρεις., και κάνω συχνή χρήση του ονόματός του) 5. Υπάρχει αντικειμενικότητα στην κρίση μου και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια απλά να συμφωνήσω σε κάτι που δεν είναι σωστό, μόνοκαιμόνογιαναείμαιαρεστόςκαιγιαναυπάρξειαπλάμια συμφωνία (που μπορεί μερικές φορές να είναι και ανήθικο). Η αντικειμενικότητα είναι κάτι που αναγνωρίζεται και στο παρόν και στο μέλλον από τον άλλον, ακόμη και αν υπάρχει διαφορετική άποψη.

14 ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 6. Δεν διακόπτω, όσο ο άλλος επικοινωνεί μαζί μου και τον αφήνω να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Είναι πολύ ενοχλητική για το συνομιλητή η διακοπή, καθώς προκαλεί εκνευρισμό και θυμό μερικές φορές, ενώ μειώνει την επιθυμία του να επικοινωνεί μαζί μου. Άρα προσπαθώ να τον ακούω προσεκτικά μέχρι να τελειώσει κάνω, αν χρειάζεται, μια σύντομη αναφορά σε ό,τι άκουσα και μετά απαντώ. 7. Ζητώ διευκρινήσεις για οτιδήποτε δεν κατάλαβα καλά για να μην μείνω με απορίες ή παρανοήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις και λανθασμένες ενέργειες. 8. Χρησιμοποιώ τη «γλώσσα του σώματος», και δεν μένω ακίνητος μεταφέροντας απλά το μήνυμα ή ακούγοντας την απάντηση του άλλου. Με φυσικές κινήσεις (σε καμία περίπτωση να μην είναι υπερβολικές) κάνοντας θετικά νεύματα του κεφαλιού, κουνώντας τα χέρια, αλλάζοντας τον τόνο της φωνής, παροτρύνοντας τον άλλο με λόγια ή με κινήσεις.

15 ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 9. Φροντίζω να βρω κοινά σημεία επαφής και επικοινωνίας, χωρίςναεπιδιώκωναεπιβάλωτηγνώμημου, χωρίς να διαφωνώ έντονα και ριζικά, σεβόμενος τα επιχειρήματα του πελάτη και τις ανάγκες του. 10. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, κρατώντας μια αίσθηση του χιούμορ την κατάλληλη, βέβαια χρονική στιγμή. Αποφεύγωπάσηθυσίαταειρωνικάκαισαρκαστικάσχόλια, καθώς και επικριτικά, σχόλια ακόμη και για ανταγωνιστές.

16 ΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ 1. Είναι η ξεκάθαρη επικοινωνία, η πρόθεση συζήτησης για οτιδήποτε μας «ενοχλεί», χωρίς να το κρατάμε μέσα μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο άλλος θέλει να ακούσει πραγματικά. 2. Είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα, στις γνώσεις και στην ικανότητα των άλλων. 3. Είναι η αναγνώριση της ομαδικότητας, ως βασικού παράγοντα επίτευξης πολύ μεγαλύτερων στόχων από αυτούς, που μπορεί να πετύχουν 1 ή 2 άτομα ή μια μικρή ομάδα. 4. Είναι η θέσπιση ξεκάθαρων στόχων και αρμοδιοτήτων του κάθε μέλους της ομάδας, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις ρόλων και να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει 5. Είναιηαναγνώρισηότιτοσυμφέρονκαιτοκαλότηςομάδαςπρέπεινα είναι πάντα μεγαλύτερο από αυτό μιας υποομάδας κλίκας ή του ατόμου.

17 ΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ 6. Είναι η μετάδοση των γνώσεων και των εμπειριών του κάθε μέλους της ομάδας στα υπόλοιπα μέλη, για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ομάδας. 7. Είναι η τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί. 8. Είναι η απουσία εγωισμού και ισχυρισμού ότι η γνώμη και η άποψη αυτού που μιλάει είναι η πιο σωστή και θα πρέπει να επιβληθεί και στους άλλους με οποιονδήποτε τρόπο. 9. Είναι η θέληση και διάθεση για προσφορά στην ομάδα, με αντίτιμο την ικανοποίηση του από το συναίσθημά του αυτό. Αυτό επιτυγχάνεται από «ανοιχτούς» ανθρώπους. 10. Είναι η συνειδητοποίηση του κερδίζεις κερδίζω (win to win).

18 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ 18

Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι.

Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι. Άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι Όχι όμως κατ' ανάγκη όμοιοι. Tα δύο φύλα έχουν την τάση να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους και οι διαφορές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μυστηριώδεις αποτυχίες όταν

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 1.0 Θέλω να γίνω επιχειρηματίας. Έχω ό,τι χρειάζεται για να γίνω;... 6 1.1 Εισαγωγή... 6 1.2 Μία αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία είναι η διαδικασία µε την οποία µεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήµατα από έναν άνθρωπο σε άλλον.

Επικοινωνία είναι η διαδικασία µε την οποία µεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήµατα από έναν άνθρωπο σε άλλον. 16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 141 156, έκδοση 2014 : σελίδες 136 150 ) 3.3.4 Επικοινωνία Η επικοινωνία ταυτίζεται µε την ανθρώπινη ύπαρξη. Χωρίς αυτήν η ζωή του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή.. σελίδα 3 -Κεφάλαιο 1 Τι είναι συναίσθημα.. σελίδα 5 Συναισθηματική Νοημοσύνη Ο όρος της Σ.Ν στη ζωή μας σελίδα 6 -Πυλώνες Συναισθηματικής Νοημοσύνης σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Ομάδων-Επικοινωνία

Δυναμική Ομάδων-Επικοινωνία ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 3α Δυναμική Ομάδων-Επικοινωνία 3.3. Δυναμική Ομάδων-Βασικές έννοιες Η ομάδα είναι όρος που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Εισηγήτρια:, PhD Οκτώβριος 2011 Περιεχόμενα Α Μέρος: Συναισθηματική Νοημοσύνη 1. Ιστορική Αναδρομή 3 2. Οι επιμέρους διαστάσεις της Συναισθηματικής Νοημοσύνης 6 2.1.Αυτεπίγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 12

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 12 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 12 Το μάνατζμεντ της αλλαγής Αθήνα 2012 τετράδιο 12 Το μάνατζμεντ της αλλαγής ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η συζήτηση ξεκινά με τη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Θωμάς Καλπάκογλου, PhD Εισαγωγή Η εκπαίδευση της διεκδικητικής συμπεριφοράς έχει στόχο να διδάξει τους ανθρώπους να εκφράζουν τους εαυτούς τους καλύτερα και συχνότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 4 1.1 ΕΙ ΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΕΝΌΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥ ΙΚΤΎΟΥ 4 1.1.1 Εστιασμένα 4 1.1.2 Υπέρβαση των ορίων 4 1.1.3 Συμπληρωματικές βασικές ικανότητες 4 1.1.4 Ισότητα των μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Προγράμματα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΙ IES055

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Απρίλιος 2007 Αρχές Συμβουλευτικής 1. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να κλείνεις συµφέρουσες συµφωνίες

Πώς να κλείνεις συµφέρουσες συµφωνίες Σάββας Αλοίμονος Πώς να κλείνεις συµφέρουσες συµφωνίες Επαγγελματική Επιμόρφωση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Διαπραγμάτευση. Πώς να κλείνεις συμφέρουσες συμφωνίες 1 Δημιουργική Βιβλιοθήκη Ατομική & επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Προφίλ ωφελουμένου Εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών, ικανοτήτων κλίσεων, ενδιαφερόντων και εμπειριών των ωφελουμένων Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Για να φαίνεστε σίγουρη και άψογη στο τηλέφωνο

Για να φαίνεστε σίγουρη και άψογη στο τηλέφωνο Για να φαίνεστε σίγουρη και άψογη στο τηλέφωνο The telephone (from the Greek: τῆλε, tēle, "far" and φωνή, phōnē, "voice") Ως γραµµατέας θα κάνετε µάλλον πολλά τηλέφωνα και εποµένως θα γνωρίζετε πώς έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΑΡΠΑΤΖΑΝΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΡΠΑΤΖΑΝΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΡΠΑΤΖΑΝΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003 Πρόλογος Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας έχει ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση»

Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ: κ. Αιμίλιος Χατζηπετρής 1. Τι καταλαβαίνετε με την έννοια παραγωγικότητα ; 1. Η παραγωγικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Μάνεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ

ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: Εμμανουήλ Ταυλαρίδης

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους; ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;» Ανάλογα με το επίπεδο της κοινωνικής τους ανάπτυξης είναι και το επίπεδο της λειτουργικής τους

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Μιχάλης Πιτσιλλής Εκπαιδευτικός στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) και στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και

Εισηγητής: Μιχάλης Πιτσιλλής Εκπαιδευτικός στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) και στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Εισηγητής: Μιχάλης Πιτσιλλής Εκπαιδευτικός στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) και στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Θα αναφέρουμε εδώ δύο ορισμούς: της UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ PMI

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ PMI ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ PMI ΜΉΝΥΜΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΎΝΟΝΤΑ ΣΎΜΒΟΥΛΟ Αγαπημένοι μου συνάδελφοι, Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω τον Οδηγό επιτυχίας της PMI, ο οποίος ενημερώνει και

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΤΡΙΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΤΡΙΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΤΡΙΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ:ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Η επαγγελματική σταδιοδρομία έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στη Διαφήμιση Γιώργος Κοκκίνης Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008- KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα