ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΤΧ. «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!» ΟΜΙΛΙΑ ΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝ ΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΤΧ. «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!» ΟΜΙΛΙΑ ΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝ ΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΤΧ «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!» ΟΜΙΛΙΑ ΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝ ΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας παρουσιάζουμε σήμερα τους στόχους και το περιεχόμενο του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών που αναλαμβάνουμε στο επαρχιακό επίπεδο. Ο ήμος Λεμεσού είναι ο συντονιστής ήμος ο Τελικός ικαιούχος με βάση την ορολογία που χρησιμοποιείται από τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης κατά 95% και από την Κυπριακή ημοκρατία για το υπόλοιπο 5%. Οι εταίροι μας είναι ένα μικτό σχήμα συνεργασίας: Ο ήμος Μέσα Γειτονιάς, Το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς του ήμου Λεμεσού Το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και Οι Σύμβουλοι Στρατηγικής και Επικοινωνίας Opinion & Action Services Ltd Το όλο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 126 χιλιάδων ευρώ για την περίοδο εφαρμογής του από τον Ιανουάριο που πέρασε, έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Είναι ένα φιλόδοξο και εντατικό πρόγραμμα (έξη μηνών), την επιτυχία του οποίου εγγυούμαστε εμείς, όλοι οι συντελεστές του, με κέφι, σκληρή δουλειά και διάθεση για δημιουργία σε ένα κρίσιμο κοινωνικό τομέα τον τομέα της κοινωνικής ένταξης.

2 Η επιτυχία του θα επιτρέψει την επέκτασή του και τον επόμενο χρόνο, έως ότου αρχίζουν τα πολυετή αντίστοιχα προγράμματα της νέας περιόδου Τότε θα είναι πολυετή, όχι όπως τώρα που είναι ετήσια. Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!» Ο τίτλος θέλει να αποτυπώσει με ακρίβεια την ουσία και το περιεχόμενο του προγράμματος, γιατί σχεδιάστηκε για να είναι επωφελές για το σύνολο των ανθρώπων που ζουν στην πόλη μας. Τόσο για τους δημότες μας, όσο και τους Υπηκόους Τρίτων Χωρών που ζουν μαζί μας. Η Λεμεσός, αγαπητοί φίλοι, θέλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης πολυπολιτισμικής πόλης. Το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης που σήμερα παρουσιάζουμε, αποτελεί μια έμπρακτη εφαρμογή της πολιτικής μας για μια πόλη που αγκαλιάζει τους πολίτες της. Με αυτοπεποίθηση γιατί η Λεμεσός έχει ιστορία, μακρά παράδοση και ισχυρή ταυτότητα. Με δυναμισμό για το μέλλον γιατί, είναι μια πόλη εξωστρεφής, ανοιχτή στον κόσμο, στις καινούργιες ιδέες, στους άλλους πολιτισμούς. Η Λεμεσός είναι επίσης μια πόλη με βαθιά αντίληψη για την ανάγκη κοινωνικής συνοχής και σεβασμού προς τις ευάλωτες ομάδες. Μια πόλη που κάνει πράξη την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών γιατί βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Είναι με αυτό τον τρόπο που η Λεμεσός δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα και ανταγωνιστικό απόθεμα. Οι βασικοί στόχοι μας! Με βάση την απογραφή πληθυσμού πριν από δύο χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού, κατοικούν περίπου 20 χιλιάδες Υπήκοοι Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ). Μιλάμε για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες μή μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΥΤΧ αντιστοιχούν στο 12% του τοπικού πληθυσμού. Πρόκειται για αξιοσημείωτο αριθμό.

3 Οι κοινότητες των μεταναστών έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνουν ανθρώπους με διαφορετική εθνική καταγωγή και θρησκεία, χρώμα και φυλή. Πρόκειται επίσης για ανθρώπους με διαφορετική ενασχόληση και εισοδήματα. Αρκετοί είναι επιχειρηματίες που έχουν έδρα τους τη Λεμεσό και άλλοι μόνιμα εργαζόμενοι στην Κύπρο και ζουν μαζί με τις οικογένειές τους. Ένας άλλος σημαντικός αριθμός είναι άνθρωποι που βρίσκονται στην Κύπρο με άδεια εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς σε χειρονακτικές κι άλλες δουλειές, όπου δεν απασχολούνται Κύπριοι. Τέλος είναι (οι πλείστοι) γυναίκες ΥΤΧ με νόμιμη άδεια εργασίας, για να προσφέρουν υπηρεσίες οικιακής φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους. Όλοι ζουν ανάμεσά μας και αποτελούν μέρος της ζωής μας. Συμβάλλουν ο καθένας τους, με τον τρόπο και τις δεξιότητές τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας μας. Το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης που εφαρμόζουμε είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής που ακολουθεί η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νόμιμη μετανάστευση. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες ομαλής ενσωμάτωσης των μεταναστών στη χώρα υποδοχής. Είναι σημαντικό μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα μας να είναι σε θέση να προσαρμόζει τη μεταναστευτική πολιτική της για να ικανοποιεί τις ανάγκες που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό και τομείς απασχόλησης, χωρίς να επηρεάζει τον τοπικό πληθυσμό. Είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αρμονίας με τους μετανάστες. Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος είναι σε θέση να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη της μετανάστευσης για την ανάπτυξη και να εμπεδώνει συνθήκες αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Το πολυπολιτισμικό μας μωσαϊκό Το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε σήμερα έχει στόχο τη γνωριμία με τους ΥΤΧ, την ενημέρωση και την αλληλεπίδραση με τους δημότες μας και την τοπική κοινωνία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινή ζωή. Για τους ΥΤΧ είναι σημαντικό να μπορούν να καλύπτουν τις πιο βασικές ανάγκες τους για να εξοικειωθούν με την κυπριακή πραγματικότητα. Η εκμετάλλευση, η περιθωριοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται νόμιμα μαζί μας, αφαιρούν από την κοινωνία και την οικονομία μας, δεν προσθέτουν.

4 Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε οι ήμοι και οι κοινωνικοί φορείς που το συμμετέχουν να αξιοποιούν υφιστάμενες υποδομές και προσωπικό, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για την υλοποίηση των δράσεων. Αρκετά νέα παιδιά, επιστήμονες Λεμεσιανοί, στελεχώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται για την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος. Αγαπητοί φίλοι, Όπως γνωρίζετε, η Λεμεσός είναι μια πόλη που ήδη καταγράφεται στον περιφερειακό χάρτη της Μεσογείου γιατί είναι μέλος του ικτύου ιαπολιτισμικών Πόλεων. Η φιλοσοφία του ικτύου αυτού είναι η ανάδειξη του «πλεονεκτήματος της διαφορετικότητας». Αυτό κάνουμε με το πρόγραμμα «Μια πόλη, ο κόσμος όλος». Τι προσφέρει το πρόγραμμα; Το πρόγραμμα προσφέρει σειρά υπηρεσιών ενημέρωσης, κατάρτισης και στήριξης των ΥΤΧ. Ταυτόχρονα προσφέρει την ευκαιρία για σειρά από διαπολιτισμικές ανταλλαγές για γνωριμία και αλληλεπίδραση με τους δημότες. Οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες κατανέμονται στους εταίρους του προγράμματος για να ενημερώσουν, να εκπαιδεύσουν και θα δώσουν ευκαιρίες πληρέστερης συμμετοχής των ΥΤΧ στην κοινωνική ζωή. Παράλληλα προσφέρουν στους δημότες μας την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στις εκδηλώσεις και να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη γύρω από την ανάγκη για την καλή οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης στην Κύπρο. Οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες είναι πλήρως χρηματοδοτημένες για την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος και δε συνεπάγονται οποιοδήποτε οικονομικό βάρος στους επωφελούμενους. Θα δώσω το λόγο στον συνάδελφο ήμαρχο Μέσα Γειτονιάς τον οποίο και ευχαριστώ για τη συνεργασία στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Στο μέλλον ευελπιστώ ότι αναλόγως των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και των αναγκών σε συγκέντρωση μεταναστών, θα είμαστε σε θέση να διευρύνουμε τη συμμετοχή κι άλλων ήμων ή φορέων.

5 Εν συνεχεία θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τη συνάδελφο ημοτική Γραμματέα Γιωργούλλα Λεωνίδου, αναλυτικά τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του προγράμματος.