Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ"

Transcript

1 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων 9 Η χρήση του διακόπτη 10 Σε σειρά και παράλληλα 11 Έλεγχος αγωγιμότητας 12 Ειδικοί διακόπτες 1 13 Ειδικοί διακόπτες 2 14 Διακόπτες μεμβράνης 15 Σύνδεσμοι 16 Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση 17 Ηλεκτρομαγνήτης 18 Σύμβολα κυκλώματος 19

2 2 Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο προσφέρει μια εισαγωγή στο κόσμο του ηλεκτρισμού. Περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον δάσκαλο ή τον καθηγητή και περιέχει πολλές εργασίες ή πειράματα για τους μαθητές που μπορούν να γίνουν με απλό και κατανοητό τρόπο. Κάθε σελίδα μπορεί να φωτοτυπηθεί ελεύθερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσα στο σχολείο που έχει αγοράσει το πακέτο, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί από τους μαθητές για την απόκτηση και κατανόηση των βασικών εννοιών. Τα πειράματα ηλεκτρισμού είναι διασκεδαστικά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα του δικτύου πόλης μπορεί να σκοτώσει. Αν και δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό αιτία να φοβηθούν οι μαθητές τον ηλεκτρισμό θα πρέπει να συζητηθεί πριν αρχίσουμε τα πειράματα. Το ηλεκτρικό ρεύμα που προκαλεί μια μικρή μπαταρία σε ένα κύκλωμα δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο και έτσι οι μαθητές μπορούν να το χειρίζονται με απόλυτη ασφάλεια. Ένας άλλος τρόπος να παράγουμε ασφαλές ηλεκτρικό ρεύμα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό τροφοδοτικό συνεχούς τάσης. Τα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα στις εργασίες αυτού το φυλλαδίου περιλαμβάνονται μέσα στο πακέτο. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ένας πλήρης κατάλογος αυτών των εξαρτημάτων. Σημείωση: Οι συμβατικές μπαταρίες δεν έχουν αρκετή ισχύ για να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας για αυτό και είναι ασφαλείς. Μερικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όμως μπορούν να προκαλέσουν ρεύμα υψηλής έντασης. Σε αυτή την περίπτωση οι μπαταρίες υπερθερμαίνονται και μπορεί προκαλέσουν φωτιά ή κάψιμο. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τέτοιες μπαταρίες απαιτείται μια ειδική ηλεκτρική ασφάλεια έτσι ώστε να αποτραπεί η περίπτωση ατυχήματος. Ηλεκτρικά εξαρτήματα Παρακάτω φαίνονται τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις εργασίες αυτού του φυλλαδίου. Κροκοδειλάκια Διακόπτες Μονή θήκη μπαταρίας Μαχαιρωτοί διακόπτες Κόκκινο καλώδιο Μαχαιρωτός διακόπτης Λάμπες 2,5 V Σύνδεσμοι Κινητήρες 3-6 V LED 8 mm Κόκκινα LED 8 mm Κίτρινα LED 8 mm Πράσινα Μεταβλητή αντίσταση Απογυμνωτές Διπλές θήκες μπαταριών Διακόπτες πίεσης (Μπουτόν) Τροχαλία κινητήρα Μαύρο καλώδιο Λάμπες 3,5 V Βάσεις για λάμπες Επαφές μπαταρίας Βομβητής 3 V Κατσαβίδι ηλεκτρολογίας Μικροδιακόπτες Διακόπτες διαφόρων τύπων Ακροδέκτες

3 3 Πολλές συσκευές στο σπίτι λειτουργούν με ηλεκτρισμό, όπως η τηλεόραση, το μίξερ, το ηλεκτρικό σίδερο, το στερεοφωνικό και τα φώτα. Οι συσκευές αυτές τροφοδοτούνται από το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης που έχει τάση 220 volt. Η τάση αυτή είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα. ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΗΣ (ΠΡΙΖΕΣ)! Η ηλεκτρική ισχύς των μικρών μπαταριών δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει κάποιο ατύχημα. Έτσι μπορείτε να μάθετε πολλά ενδιαφέρονται πράγματα για τον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να διασκεδάσετε, με απόλυτη ασφάλεια.

4 4 Για να λειτουργήσει μια ηλεκτρική συσκευή, όπως μια λάμπα, ένας βομβητής, ένας διακόπτης ή ένας κινητήρας, χρειάζεται μια μπαταρία για να προσφέρει την απαραίτητη τάση, η οποία μετριέται σε βολτ (V), και μερικά καλώδια. Η μπαταρία έχει ένα θετικό (+) και έναν αρνητικό (-) πόλο. Το ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργείται μόνο όταν το κύκλωμα είναι κλειστό. Το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά τους αγωγούς, όπως είναι τα μέταλλα. Δεν μπορεί όμως να διαπεράσει τους μονωτές, όπως είναι τα αντικείμενα από πλαστικό. Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος μετριέται σε αμπέρ (A). Η αντίσταση-δυσκολία που εμφανίζεται στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος μετριέται σε ωμ (Ω).

5 5 Πάνω σε κάθε λάμπα αναγράφεται η τάση λειτουργίας της. Η τάση αυτή είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει κανονικά. Οι λάμπες βιδώνονται σε ειδικές βάσεις. Τα καλώδια ενώνονται στις δύο βίδες της βάσης με ένα μικρό κατσαβίδι. Συγκρίνετε την τάση λειτουργίας κάθε εξαρτήματος που θα χρησιμοποιήσετε με την τάση της μπαταρίας. Μπορείτε να αυξήσετε την τάση όσο θέλετε ενώνοντας πολλές όμοιες μπαταρίες μεταξύ τους. Οι κυλινδρικές μπαταρίες είναι των 1,5 volt. Αν ενώσετε δύο μεταξύ τους, όπως στο σχήμα, φτιάχνετε μια συστοιχία μπαταριών με τάση 3 volt. Ανάψτε μια λάμπα με μια μπαταρία. Ύστερα ανάψτε την με δύο μπαταρίες. Τι παρατηρείτε;

6 6 Το καλώδιο που ενώνεται με το θετικό (+) πόλο της μπαταρίας είναι συνήθως κόκκινο. Το καλώδιο που συνδέεται με το αρνητικό ( ) πόλο της μπαταρίας είναι μαύρο. Αν οι μπαταρίες τοποθετηθούν μέσα σε μια θήκη τότε αυτόματα οι θετικοί πόλοι τους βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Για περισσότερη ευκολία στη συνδεσμολογία χρησιμοποιείται ένας ειδικός ακροδέκτης ο οποίος προσαρμόζεται στους πόλους κάθε θήκης μπαταριών. Από τον ακροδέκτη ξεκινούν ένα κόκκινο και ένα μαύρο καλώδιο που αντιστοιχούν στον θετικό και τον αρνητικό πόλο.

7 7 Όταν αποφασίσετε να φτιάξετε ένα δικό σας κύκλωμα θα χρειαστεί να κόψετε και να ενώσετε καλώδια. Στην προσπάθεια σας αυτή θα σας βοηθήσει το ειδικό εργαλείο το οποίο μπορεί να κόβει και να απογυμνώνει καλώδια πριν τα ενώσετε μεταξύ τους ή τα ενώσετε σε οποιαδήποτε συσκευή. Για να κόψετε ένα καλώδιο χρησιμοποιείστε τις λεπίδες βρίσκονται στο λαιμό του εργαλείου. που Όταν φτιάχνετε μια συνδεσμολογία καλωδίων θα χρειαστεί να απογυμνώσετε το μεταλλικό σύρμα από το πλαστικό περίβλημά του. Το εργαλείο που έχετε στα χέρια σας θα απογυμνώσει το καλώδιο πολύ εύκολα. Τοποθετήστε το καλώδιο ανάμεσα στις σιαγόνες του εργαλείου και πιέστε τις λαβές του. Το καλώδιο θα απογυμνωθεί αμέσως και θα είναι έτοιμο για τη συνδεσμολογία.

8 8 Βρείτε ένα εξάρτημα που μοιάζει με μικρό πλαστικό κουτί από το οποίο ξεκινούν δύο καλώδια ένα κόκκινο και ένα μαύρο. Για να λειτουργήσει χρειάζεται τάση 3 volt. Μπορείτε να βρείτε τι ακριβώς κάνει; Προσπαθήστε να συνδέσετε αυτό το εξάρτημα με την μπαταρία με δύο τρόπους (π.χ. με το κόκκινο καλώδιο στο θετικό πόλο και με το μαύρο στον αρνητικό και αντιστρόφως). Με ποιο τρόπο λειτουργεί; Συνδέστε μια μπαταρία με ένα κινητήρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κροκοδειλάκια για να κάνετε την συνδεσμολογία πιο εύκολη. Όταν καταφέρετε να κάνετε το κινητήρα να λειτουργήσει προσπαθήστε να τον κάνετε να περιστρέφεται και προς την άλλη κατεύθυνση. Η πλαστική τροχαλία που προσαρμόζεται στον άξονα του κινητήρα θα σας χρησιμεύσει για να δώσετε κίνηση σε ένα μοντέλο, χρησιμοποιώντας ίσως ένα λάστιχο ως ιμάντα κίνησης.

9 9 Όταν συνδέσουμε την μπαταρία σε ένα κύκλωμα τότε αυτό αρχίζει να λειτουργεί. Για να ελέγχουμε τη λειτουργία του χρειαζόμαστε ένα διακόπτη. Ο διακόπτης μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει το κύκλωμα. Θα βρείτε αρκετά είδη διακοπτών. Ο τύπος διακόπτη που φαίνεται στο διάγραμμα μπορεί να έχει κόκκινη ή μαύρη κεφαλή. Φτιάξτε το κύκλωμα του επόμενου διαγράμματος χρησιμοποιώντας το διακόπτη του ενός χρώματος κάθε φορά για να δείτε τη λειτουργία τους. Μπορείτε να σκεφτείτε που εξυπηρετούν αυτά τα κυκλώματα; Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας απλό διακόπτη με τη φαντασία σας; Μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα υλικά: ένα κομμάτι ξύλο, δύο πινέζες και ένα συνδετήρα.

10 10 Το ηλεκτρικό ρεύμα θα διαπεράσει το κύκλωμα όταν τα εξαρτήματα ενωθούν σε σειρά το ένα μετά το άλλο. Επίσης, το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να διαπεράσει κάποια εξαρτήματα ταυτόχρονα όταν αυτά συνδέονται παράλληλα. Προσπαθήστε να φτιάξετε κυκλώματα με αυτές τις συνδεσμολογίες ακολουθώντας τα παρακάτω διαγράμματα. Παρατηρείτε κάποια διαφορά ανάμεσά τους;

11 11 Χρησιμοποιώντας καλώδιο, μια λάμπα με τη βάση της, μια μπαταρία σε θήκη και δύο πινέζες φτιάξτε το κύκλωμα που φαίνεται παρακάτω. Μπορείτε να στηρίξετε το κύκλωμα πάνω σε ένα κομμάτι από χαρτόνι ή φελιζόλ. Επειδή το κύκλωμα είναι ανοικτό η λάμπα δεν ανάβει. Όταν τοποθετήσετε έναν αγωγό στο κενό συνδέοντας τις δύο πινέζες τότε το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το κύκλωμα και η λάμπα θα ανάψει. Χρησιμοποιήστε αυτό το κύκλωμα για να ξεχωρίσετε ποια υλικά, από αυτά που υπάρχουν στην τάξη, είναι αγωγοί του ηλεκτρισμού.

12 12 Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ένας μαχαιρωτός διακόπτης. Προσπαθήστε να τον συνδέσετε σε ένα κύκλωμα. Για να προστατέψετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας χρησιμοποιήστε ένα διακόπτη κλίσης. Ο διακόπτης αυτός είναι ένα μικρό κουτί με υδράργυρο, που είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου. Ο υδράργυρος είναι ένας καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Με κατάλληλη κλίση ο υδράργυρος ρέει και συνδέει τις επαφές του διακόπτη κλείνοντας το κύκλωμα. Τότε μια σειρήνα συναγερμού μπορεί να μπει σε λειτουργία. (Χρησιμοποιήστε αυτόν τον διακόπτη με ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο υδράργυρος είναι δηλητηριώδης)

13 13 Μια στενόμακρη θήκη περιέχει ένα είδος διακόπτη που θυμίζει θερμόμετρο. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά το διακόπτη αυτόν θα δείτε ότι αποτελείται από δύο μεταλλικά νήματα που είναι τοποθετημένα μέσα στο γυάλινο περίβλημα. Αν κοιτάξετε καλύτερα θα δείτε ότι τα δύο νήματα δεν βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους. Όταν ο διακόπτης αυτός συνδέεται σε ένα κύκλωμα τότε το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να τον διαπεράσει. Προσπαθήστε να κάνετε ένα τέτοιο κύκλωμα να λειτουργήσει. Υπόδειξη: Θα χρειαστείτε ένα μαγνήτη. Ένα άλλο είδος διακόπτη είναι ο μικροδιακόπτης. Χρησιμοποιείται κυρίως στις βιομηχανίες ως διακόπτης μηχανών. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν τρεις επαφές σε ένα μικροδιακόπτη. Μόνο οι δύο είναι απαραίτητες σε ένα κύκλωμα, αλλά ποιες είναι αυτές οι δύο; Δοκιμάστε να συνδέσετε ένα τέτοιο διακόπτη σε ένα κύκλωμα. Πιέζοντάς τον θα καταλάβετε ότι η μια επιλογή σας στις επαφές διατηρεί το κύκλωμα κλειστό μέχρι να πιέσετε πάλι το διακόπτη. Η άλλη επιλογή θα διατηρεί το κύκλωμα ανοικτό μέχρι να πιέσετε πάλι το διακόπτη.

14 14 Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας διακόπτη χρησιμοποιώντας χαρτόνι και φύλλο αλουμινόχαρτου. Ο διακόπτης αυτός είναι όμοιος αλλά αρκετά μεγαλύτερος με τους διακόπτες που υπάρχουν στα πληκτρολόγια των υπολογιστών και στις αριθμομηχανές. Πάρτε τρία φύλλα χαρτονιού Α5. Στο ένα φύλλο κολλήστε δύο ταινίες από αλουμινόχαρτο σε απόσταση περίπου 1 cm. Ενώστε τις ταινίες με το κύκλωμά σας στη θέση που θα τοποθετούσατε ένα διακόπτη. Στη κάτω πλευρά του δεύτερου φύλλου κολλήστε ένα τετράγωνο κομμάτι αλουμινόχαρτου και τοποθετήστε πάνω από το φύλλο με τις ταινίες. Όταν πιέσετε τα δύο φύλλα μεταξύ τους το αλουμινόχαρτο θα γεμίσει το κενό ανάμεσα στις δύο ταινίες κλείνοντας το κύκλωμα. Αν παρεμβάλλεται το τρίτο φύλλο στο οποίο έχετε ανοίξει ένα τετράγωνο παράθυρο τότε ο διακόπτης θα παραμένει ανοικτός μέχρι να του ασκηθεί κάποια πίεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη αυτόν ως παγίδα με τη βοήθεια ενός βομβητή;

15 15 Η σύνδεση ηλεκτρικών εξαρτημάτων με κροκοδειλάκια είναι αρκετά εύκολη. Όταν θέλουμε όμως οι επαφές να είναι μόνιμες τότε χρησιμοποιούμε ένα κύβο επαφών. Η συνδεσμολογία με κύβους επαφών είναι εύκολη και σίγουρη. Απλά ξεβιδώνετε τις βίδες του κύβου, τοποθετείτε τις γυμνές άκρες των καλωδίων μέσα στις τρύπες και βιδώνετε πάλι τις βίδες μέχρι να σφίξουν. Σημείωση: Κόψτε τους κύβους που χρειάζεστε πριν τη χρήση τους. Οι σφιγκτήρες είναι χρήσιμοι για να στερεώσουμε τον κινητήρα σε ένα μοντέλο.

16 16 Υπάρχει ένα είδος λάμπας που αναβοσβήνει αυτόματα όταν συνδέεται σε ένα κύκλωμα. Όμοια με ένα διακόπτη η λάμπα αυτή ανοιγοκλείνει το κύκλωμα κάθε φορά που αναβοσβήνει. Η λάμπα αυτή μπορεί να κάνει και άλλες λάμπες να αναβοσβήνουν. Απλά συνδέσετε τις άλλες λάμπες σε σειρά με αυτήν. Βρείτε το εξάρτημα που φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί και λέγεται μεταβλητή αντίσταση ή ροοστάτης. Προσπαθήστε να φτιάξετε το απλό κύκλωμα με τη λάμπα. Περιστρέφοντας τον άξονα του ροοστάτη θα δείτε το φως της λάμπας να μεταβάλλεται. Τι συμβαίνει όταν συνδέετε το ροοστάτη με ένα κινητήρα ή ένα βομβητή;

17 17 Μπορείτε να φτιάξετε έναν ηλεκτρομαγνήτη χρησιμοποιώντας: μια μεγάλη μπαταρία, 5 μέτρα μονωμένο καλώδιο από χαλκό και μια μεγάλη βίδα. Τυλίξτε τα 5 μέτρα καλώδιο γύρω από τη βίδα και στη συνέχεια ενώστε τα άκρα της με τους πόλους της μπαταρίας. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το καλώδιο τότε η βίδα μετατρέπεται σε μαγνήτη. Όταν το καλώδιο αποσυνδέεται από την μπαταρία τότε η βίδα χάνει το μαγνητισμό της. Υπάρχουν κάποια μικρά λαμπάκια που ονομάζονται δίοδοι εκπομπής φωτός (L.E.D.). Επειδή τα λαμπάκια αυτά δεν έχουν βάσεις στήριξης χρειάζονται ένα κύβο επαφής για να συνδεθούν σε ένα κύκλωμα. Το πλεονέκτημα αυτών των πηγών φωτός είναι ότι είναι ανθεκτικά και λειτουργούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σε πολλά χρώματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτεινά μάτια ή ως σηματοδότες σε διάφορα μοντέλα. (Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τάση μεγαλύτερη από 3 volt γιατί τα L.E.D. θα καούν) Τα L.E.D. χρειάζεται να συνδεθούν με τη σωστή πολικότητα για να λειτουργήσουν. Το ένα άκρο τους είναι πιο κοντό από το άλλο και αντιστοιχεί στον αρνητικό πόλο.

18 18 Όταν σχεδιάζουμε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα χρησιμοποιούμε σύμβολα για να αναπαραστήσουμε τα διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται κάποια από αυτά τα σύμβολα. Πόσα από αυτά μπορείς να θυμάσαι; Με αυτά τα σύμβολα μπορούμε να σχεδιάζουμε ηλεκτρικά κυκλώματα εύκολα και γρήγορα. Τα σύμβολα αυτά αποτελούν μια γλώσσα που μπορεί να γίνει κατανοητή σε όλο τον κόσμο.

Στατικός Ηλεκτρισμός. Ηλέκτριση με τριβή

Στατικός Ηλεκτρισμός. Ηλέκτριση με τριβή Ο ηλεκτρισμός Επιστημονικό μέρος Ο ηλεκτρισμός διακρίνεται σε στατικό και δυναμικό. Στο στατικό ηλεκτρισμό τα ηλεκτρικά φορτία είναι στατικά ενώ στον δυναμικό ηλεκτρισμό τα ηλεκτρικά φορτία μετακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Β Γυμνασίου: Βιβλίο Μαθητή ΤΑΞΗ Β Συγγραφή: Συντονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτροµαγνητισµός

Ο ηλεκτροµαγνητισµός Ο ηλεκτροµαγνητισµός Επιστηµονικό µέρος Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι συνδεµένος µε τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύµατος. Όλες οι οικιακές συσκευές λειτουργούν µε ηλεκτρικό ρεύµα και οι ανάγκες για την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος.

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 01. Robotale (Arduino-Compatible) 02. Ράστερ 830 οπών 03. Κουτί αποθήκευσης 04. Κόκκινα leds (τεμ. 5) 05. Κίτρινα leds (τεμ. 5) 06. Πράσινα leds (τεμ. 5) 07. Αντιστάτες 220 Ohm (τεμ. 8) 08.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Φυσικά ημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Τάξη Ε Βιβλίο μαθητή Τόμος 2ος «Φυσικά» Ε ημοτικού Ερευνώ και Ανακαλύπτω Βιβλίο Μαθητή Τόμος 2ος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας

Ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Πασχαλέρης Βασίλειος ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γεωργίου Θεόδωρος Κατσιρντή Άννα ΣΕΡΡΕΣ 2008

Διαβάστε περισσότερα

IUSES Toolkit Εισαγωγή Το «κουτί πειραµάτων» είναι ένα εκπαιδευτικό πακέτο για τη διεξαγωγή πειραµάτων σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

Σούπερ Αναρροφητής Σχεδιασμός μηχανήματος για τον καθαρισμό απορριμάτων

Σούπερ Αναρροφητής Σχεδιασμός μηχανήματος για τον καθαρισμό απορριμάτων Σούπερ Αναρροφητής Σχεδιασμός μηχανήματος για τον καθαρισμό απορριμάτων Ηλεκτρολογική Μηχανική Ηλεκτρισμός Ενότητα για μαθητές από 11-12 ετών ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Scientix Awarded Resource 1 Εισαγωγή Το παρόν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

1 Τράπεζα θεμάτων 2014-15 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

1 Τράπεζα θεμάτων 2014-15 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ 1 2 ΘΕΜΑ B Ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος 1. ΘΕΜΑ Β 2-15438 B.1 Ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα έντασης i = 5 A. Το ηλεκτρικό φορτίο q που περνά από μια διατομή του αγωγού σε χρόνο t = 10 s

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου. Τράπεζα θεμάτων

Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου. Τράπεζα θεμάτων Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Φώτης Μπαμπάτσικος www.askisopolis.gr Συνεχές Ηλεκτρικό ρεύμα Δ Θέμα Συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα Θέμα Δ 4_15559 Δίνονται δύο αντιστάτες (1) και (2). Ο αντιστάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Γ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Γ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Γ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ I. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ Οι υποψήφιοι για την άδεια του Εγκαταστάτη

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων 1 Πίνακας Περιεχομένων Τι περιλαμβάνει το κιτ...3 Τα φωτοβολταϊκά πάνελ...4 Ο inverter...5 Πως συνδέεται ο inverter στους συσσωρευτές...6 Οι συσσωρευτές...7 Γενικές πληροφορίες για τους συσσωρευτές...7

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ.. 1 2. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.. 2 3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 2 4. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ... 2 5. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.. 4 6. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ..

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος περιεχομένων

Κατάλογος περιεχομένων 1 2 Κατάλογος περιεχομένων Εισαγωγή...5 Η δομή του εγχειριδίου...7 Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά...9 Watt, Volt, Ampere: Ισχύς, Τάση, Ένταση...9 Προσοχή στο πάχος των καλωδίων...10

Διαβάστε περισσότερα

Ìéá Ýêäïóç ðñïóöïñü ôçò. Í. ËáêáóÜò - Ð. Áñâáíéôßäçò

Ìéá Ýêäïóç ðñïóöïñü ôçò. Í. ËáêáóÜò - Ð. Áñâáíéôßäçò Ìéá Ýêäïóç ðñïóöïñü ôçò Í. ËáêáóÜò - Ð. Áñâáíéôßäçò Ðáíôá Ýíá âþìá ìðñïóôü Το εγχειρίδιο αυτό που κρατάτε στα χέρια σας είναι η 2η έκδοση της OLYMPIA ELECTRONICS A.E. σχετικά με την Πυρανίχνευση. Η 1η

Διαβάστε περισσότερα

Thermomix Tm31 instruction manual Guide d utilisation manual de instrucciones Οδηγίες Χρηςης

Thermomix Tm31 instruction manual Guide d utilisation manual de instrucciones Οδηγίες Χρηςης Thermomix TM31 Instruction Manual Retain for future reference! Guide d utilisation A conserver pour consultation ultérieure! Manual de Instrucciones Consérvelo para futuras consultas! Οδηγίες Χρήσης Κρατήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡOΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ DIS

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡOΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ DIS ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡOΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ DIS ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ.Η.Ε. ΙΙ

ΘΕΜΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ.Η.Ε. ΙΙ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΘΕΜΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ.Η.Ε. ΙΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κέρκυρα 010 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1.A1 Μέτρηση του πάχους μιας μολυβιάς ή του πάχους μιας τρίχας.a Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2: Ηλεκτρονόμοι, Πολυπλέκτες, Ανάδραση

Εργαστήριο 2: Ηλεκτρονόμοι, Πολυπλέκτες, Ανάδραση ΗΥ-120: Ψηφιακή Σχεδίαση Φθινόπωρο 2011 Τμ. Επ. Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Εργαστήριο 2: Ηλεκτρονόμοι, Πολυπλέκτες, Ανάδραση 18-21 Οκτωβρίου 2011 (βδομάδα 3) 2.1 Συνδέσεις με την Πλακέτα Εισόδων/Εξόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ Page 1 of 66 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ Οι ηλεκτρονόμοι ( ΡΕΛΕ ) αποτελούν βασικό στοιχείο στα κυκλώματα του κλασσικού αυτοματισμού. Με την χρήση των ηλεκτρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ AURORA Φωτοβολταϊκοί αναστροφείς ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Αριθμός μοντέλου: PVI-3.8/4.6-I-OUTD Αναθ. 1.4 Εγχειρίδιο εγκατάστασης και λειτουργίας Σελίδα 2 από 98 Αναθεώρηση του εγγράφου ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1-1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM. Σύμβολο αντιστάτη με αντίσταση R. Γραφική παράσταση της αντίστασης συναρτήσει της έντασης του ρεύματος σε γραμμικό αντιστάτη

1-1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM. Σύμβολο αντιστάτη με αντίσταση R. Γραφική παράσταση της αντίστασης συναρτήσει της έντασης του ρεύματος σε γραμμικό αντιστάτη - ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM Το 86 ο Γερμανός φυσικός Georg Ohm ανακάλυψε ότι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος i που διαρρέει έναν αγωγό είναι ανάλογη της διαφοράς δυναμικού v που εφαρμόζεται στα άκρα του, δηλαδή ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

AgentSheets: Εκπαιδευτικό Εργαλείο ανάπτυξης αλληλεπιδραστικών προσομοιώσεων και δραστηριοτήτων για το Ελληνικό Σχολείο

AgentSheets: Εκπαιδευτικό Εργαλείο ανάπτυξης αλληλεπιδραστικών προσομοιώσεων και δραστηριοτήτων για το Ελληνικό Σχολείο Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού και Ολοκληρωμένων Εκπαιδευτικών Πακέτων για τα Ελληνικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Διάθεση Προϊόντων Εκπαιδευτικού Λογισμικού στα Σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σάκκουλα Βάλια Κεφάλαιο 1 ο 1.1. Ηλεκτρική δύναμη Τα σώματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε άλλα ελαφρά αντικείμενα, όταν τα τρίψουμε με κάποιο άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη

Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη Ένα από τα βασικά εξαρτήματα σε ένα αυτοκίνητο είναι η μπαταρία. Ίσως θα έλεγα και το σπουδαιότερο αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν τίποτα. Τι γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα