Είδη μαγνητών ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Είδη μαγνητών ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ"

Transcript

1 1 Είδη μαγνητών Χάλυβας Φτιαγμένοι από σίδηρο με 6% χρώμιο και με σχήμα πετάλου ή κυλίνδρου. Σίδηρος Φτιαγμένοι από σίδηρο με 15% κοβάλτιο και με σχήμα ράβδου. Κράματα Ραβδόμορφοι μαγνήτες φτιαγμένοι από μίγμα αργιλίου, νικελίου, κοβαλτίου και σιδήρου. Οι μαγνήτες αυτοί είναι ισχυροί και χάνουν δύσκολα το μαγνητισμό τους. Φερίτες Κράμα οξειδίων βαρίου, στροντίου και σιδήρου. Επιπλέει, είναι ελαστικό και ελατό. Οι φερίτες είναι αμέταλλα και είναι εύθραυστα υλικά όπως και τα κεραμικά. Οι δακτύλιοι από μαγνητικούς φερίτες ονομάζονται κεραμικοί μαγνήτες. Οι μαγνητικοί πόλοι των δακτυλίων αυτών βρίσκονται στις επιφάνειες τους (ο βόρειος στη μια και ο νότιος στην άλλη), έτσι ώστε ένας δακτύλιος να μπορεί να αιωρείται όταν τοποθετηθεί πάνω από τον άλλο. Οι μαγνητικοί φερίτες μπορούν να προστατευτούν αν κολληθούν με ταινία γιατί είναι εξαιρετικά εύθραυστοι. Μαγνητικό ελαστικό φύλλο Ελαστικό φύλλο που σχηματίζεται από φερίτες κολλημένους σε πλαστικό. Το υλικό αυτό κόβεται με ψαλίδι και έχει ασθενείς μαγνητικές ιδιότητες. Μαγνητίτης Έτσι ονομάζεται το πέτρωμα που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για την κατασκευή πυξίδων ναυσιπλοΐας. Ταλαντώμενοι μαγνήτες Οι πόλοι αυτών των μαγνητών βρίσκονται κατά μήκος των εδρών τους αντί να βρίσκονται στα άκρα τους. Οι μαγνήτες αυτοί αν τοποθετηθούν κατάλληλα με αντικριστούς τους όμοιους πόλους μπορούν να αιωρηθούν ο ένας πάνω από τον άλλο.

2 2 Αποθήκευση και φροντίδα των μαγνητών Το μαγνητικό πεδίο των μαγνητικών μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ηλεκτρικές συσκευές. Κρατάτε τους μαγνήτες μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών, τις τηλεοράσεις, τα βίντεο, τα ρολόγια, και κάθε μορφής μέσον μαγνητικής αποθήκευσης όπως κασέτες ή δισκέτες. Όλοι οι μαγνήτες κάποια στιγμή χάνουν το μαγνητισμό τους, η διαδικασία αυτή, όμως, επιταχύνεται λόγω κακής χρήσης ή κακής αποθήκευσης. Εκπαιδεύστε τους μαθητές να χειρίζονται τους μαγνήτες προσεκτικά, να μην τους αφήσουν να πέσουν και να μην τους κτυπούν με άλλα αντικείμενα. Ο μαγνητισμός ενός ισχυρού μαγνήτη μπορεί να επηρεάσει το μαγνητισμό ενός πιο αδύναμου. Αποθηκεύετε πάντα τους μαγνήτες με τους «οπλισμούς». Αποθηκεύετε τους ραβδόμορφους μαγνήτες σε ένα κουτί προσανατολισμένους ως N/S ή S/N. Μην αφήνετε τους μαγνήτες να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Σημείωση: Οι οπλισμοί θα πρέπει να τοποθετούνται προσεκτικά στους μαγνήτες. Θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα χωρίς να σύρονται πάνω σε αυτούς.

3 3 Ποτέ! Ποτέ μην τοποθετείτε ένα μαγνήτη κοντά σε τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή, ρολόγια, δισκέτες, κασέτες μαγνητοφώνου, βίντεο και βιντεοκασέτες. Ποτέ μην ρίχνετε τους μαγνήτες κάτω και μην τους χτυπάτε με άλλα αντικείμενα γιατί θα χάσουν γρήγορα το μαγνητισμό τους.

4 4 Έλξη Ανακαλύψτε ποια αντικείμενα έλκονται από ένα μαγνήτη και ποια όχι. Αντικείμενο Μαγνητικό Μερικώς Μαγνητικό Οδοντόβουρτσα Φελλός Συνδετήρας Μη Μαγνητικό Καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας.

5 5 Ο πιο δυνατός μαγνήτης Μερικοί μαγνήτες μπορούν να σηκώσουν πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα. Μαζέψτε πολλούς μαγνήτες και βρείτε ένα τρόπο για να ανακαλύψετε ποιος είναι ο πιο δυνατός. Προσπαθήστε να μετρήσετε τους συνδετήρες που μπορεί να σηκώσει κάθε μαγνήτης. Χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα σαν το παραπάνω, μετρήστε την μέγιστη απόσταση από την οποία μπορεί ένας μαγνήτης να έλκει ένα συνδετήρα. Σκεφτείτε ένα δικό σας τρόπο να βρείτε τον πιο δυνατό.

6 6 Πυξίδα Η πυξίδα είναι μια βελόνα από μαγνητικό υλικό που ισορροπεί πάνω σε μια ακίδα ή επιπλέει μέσα σε υγρό ώστε να μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Τοποθετήστε την πυξίδα σε οριζόντιο επίπεδο και θα διαπιστώσετε ότι η βελόνα δείχνει πάντα προς μια κατεύθυνση. Η κατεύθυνση της πυξίδα είναι η βορράς/νότος. Η βελόνα της πυξίδας έχει διαφορετικό χρώμα σε κάθε άκρη της έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο βορράς. Συνήθως η πιο σκούρα άκρη δείχνει το βορρά.

7 7 Μαγνητίτης Κρεμάστε ένα κομμάτι μαγνητίτη με ένα νήμα. Σημαδέψτε το με μια λευκή τελεία, όπως στο σχήμα. Αφήστε τον να ισορροπήσει μέχρι να ακινητοποιηθεί. Παρατηρείστε την κατεύθυνση την οποία δείχνει. Περιστρέψτε το μαγνητίτη και αφήστε τον ελεύθερο. Τι συμβαίνει; Ο μαγνητίτης ακινητοποιείται στη κατεύθυνση βορρά/νότου. Ελέγξτε το με μια πυξίδα.

8 8 Οι μαγνήτες απωθούνται! Οι άκρες των μαγνητών ονομάζονται πόλοι. Κάθε μαγνήτης έχει ένα βόρειο και ένα νότιο πόλο. Σε μερικούς μαγνήτες οι πόλοι είναι σημαδεμένοι με N για το βόρειο και S για το νότιο. Όταν δύο μαγνήτες βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους τότε έλκονται ή απωθούνται. Βρείτε ποιοι πόλοι έλκονται και ποιοι απωθούνται.

9 9 Φτιάξτε μια πυξίδα Κόψτε λίγο σύρμα και σχηματίστε μια βελόνα. Μαγνητίστε τη βελόνα τρίβοντάς την πάνω σε ένα μόνιμο μαγνήτη περίπου 100 φορές προς την ίδια πάντα κατεύθυνση. Τοποθετήστε τη βελόνα πάνω σε ένα μικρό κομμάτι φελλού ή φελιζόλ που να μπορεί να επιπλέει μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Η βελόνα θα περιστραφεί μέχρι να αποκτήσει την κατεύθυνση βορρά/νότου. Μπορείτε επίσης να καρφιτσώσετε τη βελόνα σε ένα κομμάτι χαρτί και να το κρεμάσετε με ένα νήμα μέσα σε ένα βάζο. Αυτό θα περιστραφεί μέχρι να δείξει το βορρά.

10 10 Φτιάξτε ένα διακοσμητικό σημειωματάριο Κόψτε ένα κομμάτι μαγνητικής ταινίας και κόλλησέ το σε ένα ξύλινο μανταλάκι. Κόψτε ένα σχέδιο από χαρτόνι ή ξύλο και κολλήστε το πάνω στο μανταλάκι. Το σημειωματάριο θα μπορεί να στέκεται πλέον στην πόρτα του ψυγείου και να περιέχει σημειώσεις που πρέπει να θυμάστε.

11 11 Φτιάξτε ένα παιχνίδι Ο μαγνητισμός διαπερνά τα στερεά σώματα. Μπορείτε να ελέγξετε την κίνηση μιας σιδερένια μπίλιας με έναν μαγνήτη κάτω από ένα φύλλο από χαρτόνι ή ξύλο. Προσπαθήστε να βγείτε από το λαβύρινθο. Με δύο μαγνήτες μπορείτε να προκαλέσετε ένα φίλο σας σε ένα πρωτότυπο ποδοσφαιράκι.

12 12 Φτιάξτε ένα παιχνίδι για το νερό Μπορείτε να ψαρέψετε ένα μαγνητικό ψάρι μέσα από ένα ρηχό δοχείο νερού... καθώς και να συναγωνιστείτε με ξύλινα μαγνητικά ιστιοφόρα.

13 13 Φτιάξτε έναν ηλεκτρομαγνήτη Τυλίξτε δύο μέτρα χάλκινου σύρματος γύρω από μια βίδα ή ένα μεγάλο καρφί. Ενώστε τα άκρα του καλωδίου με τους πόλους μιας μπαταρίας. Όταν το καλώδιο είναι ενωμένο με την μπαταρία η βίδα γίνεται μαγνήτης. Όταν αποσυνδέετε την μπαταρία η βίδα παύει να είναι μαγνήτης.

14 14 Μαγνητικό πεδίο Μπορείτε να χρησιμοποιήστε ρινίσματα σιδήρου για αν δείτε τις μαγνητικές γραμμές γύρω από ένα μαγνήτη. Τοποθετήστε ένα λεπτό φύλλο χαρτονιού πάνω στο μαγνήτη. Ρίξτε λίγα ρινίσματα σιδήρου πάνω στο χαρτόνι και παρατηρήστε το σχήμα που φτιάχνουν. Τα ρινίσματα προσανατολίζονται πάνω στις μαγνητικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου. Κάντε το ίδιο πείραμα χρησιμοποιώντας μαγνήτες σε διάφορα σχήματα.

ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο;

ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο; ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο; Με αφορμή την παραπάνω εικόνα, φαντάσου ότι σου δίνουν δύο ράβδους. Η μία από τις δύο είναι μαγνήτης, η

Διαβάστε περισσότερα

4.1. Μαγνητικό πεδίο 4.2. Μαγνητικό πεδίο ρευματοφόρων αγωγών 4.3. Ηλεκτρομαγνητική δύναμη 4.4. Η ύλη μέσα στο μαγνητικό πεδίο 4.5.

4.1. Μαγνητικό πεδίο 4.2. Μαγνητικό πεδίο ρευματοφόρων αγωγών 4.3. Ηλεκτρομαγνητική δύναμη 4.4. Η ύλη μέσα στο μαγνητικό πεδίο 4.5. 128 4ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ 4.1. Μαγνητικό πεδίο 4.2. Μαγνητικό πεδίο ρευματοφόρων αγωγών 4.3. Ηλεκτρομαγνητική δύναμη 4.4. Η ύλη μέσα στο μαγνητικό πεδίο 4.5. Εφαρμογές ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων 4.6. Ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Β Γυμνασίου: Βιβλίο Μαθητή ΤΑΞΗ Β Συγγραφή: Συντονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

μηχανικη στερεου σωματοσ

μηχανικη στερεου σωματοσ μηχανικη στερεου σωματοσ 4 Ροπή δύναμης 112 Ισορροπία στερεού 115 Ροπή αδράνειας 116 Στροφορμή 122 Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής 126 Σύνοψη 131 Ασκήσεις 132 4-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην προσπάθειά μας να απλοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 13, 11525 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ 210 6779 800 ΦΑΞ 210 6779 803 WWW.WHY.GR EMAIL: WHY@WHY.GR

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 13, 11525 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ 210 6779 800 ΦΑΞ 210 6779 803 WWW.WHY.GR EMAIL: WHY@WHY.GR Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 13, 11525 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ 210 6779 800 ΦΑΞ 210 6779 803 WWW.WHY.GR EMAIL: WHY@WHY.GR 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ Σελ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟΥ 2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ 3-4 ΕΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεσαι: Ένα πλαστικό μπουκάλι (ή ένα στενόμακρο ποτήρι), ένα μολύβι, ένα κομμάτι μονόκλωνο καλώδιο ή σύρμα, νερό, οινόπνευμα, λάδι, αλάτι.

Τι χρειάζεσαι: Ένα πλαστικό μπουκάλι (ή ένα στενόμακρο ποτήρι), ένα μολύβι, ένα κομμάτι μονόκλωνο καλώδιο ή σύρμα, νερό, οινόπνευμα, λάδι, αλάτι. ΑΝΩΣΗ Πείραμα 1: Το αυγό που κολυμπάει. Τι χρειάζεσαι: ένα βρασμένο αυγό, ένα πλατύ ποτήρι ή ένα πλαστικό μπουκάλι, ένα μαχαίρι, νερό, αλάτι, ένα κουταλάκι. Τι θα κάνεις: Αν δεν είναι εύκολο να έχεις ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Γενικής Παιδείας ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΥΠOΥΡΓΕIO ΠΑIΔΕIΑΣ ΚΑI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σάκκουλα Βάλια Κεφάλαιο 1 ο 1.1. Ηλεκτρική δύναμη Τα σώματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε άλλα ελαφρά αντικείμενα, όταν τα τρίψουμε με κάποιο άλλο

Διαβάστε περισσότερα

EUR-OCEANS, http://www.eur-oceans.info EUR-OCEANS!

EUR-OCEANS, http://www.eur-oceans.info EUR-OCEANS! EUR-OCEANS, http://www.eur-oceans.info EUR-OCEANS! Περιεχόμενα Πως ορίζουμε τον καιρό και το κλίμα;... 2 Πάρτε μέρος σε ένα δίκτυο παρατηρητών... 3 Όργανα... 4 Οδηγός κατασκευών... 7 Ανεμόμετρο...... 7

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΟΧΗΜΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΟΧΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΟΧΗΜΑ Στόχος(οι): Να μάθουν οι μαθητές ότι κάθε μέσο μεταφοράς χρειάζεται ενέργεια για να κινηθεί και ότι διάφορες πηγές ενέργειας, με διαφορετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα Αρχικό Κείμενο: Πάνος Μουρούζης (Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κερκύρας) Προσθήκες, Τροποποιήσεις: Βασίλης Γαργανουράκης (Υπεύθυνος 2 ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδιότητα αυτή είναι η κίνηση, δηλαδή η δυνατότητα που έχουν τα σώματα να αλλάζουν θέση στο χώρο.

Η ιδιότητα αυτή είναι η κίνηση, δηλαδή η δυνατότητα που έχουν τα σώματα να αλλάζουν θέση στο χώρο. ΚΙΝΗΣΗ Εισαγωγικά (Εικόνες με τις αντίστοιχες λεζάντες) Ένας αετός πετά Ένας άνθρωπος περπατά Μια τίγρης ορμάει στο θύμα της Ενα ψάρι κολυμπάει Μια μπαλαρίνα περιστρέφεται Τα ρήματα που χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 1 Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτροµαγνητισµός

Ο ηλεκτροµαγνητισµός Ο ηλεκτροµαγνητισµός Επιστηµονικό µέρος Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι συνδεµένος µε τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύµατος. Όλες οι οικιακές συσκευές λειτουργούν µε ηλεκτρικό ρεύµα και οι ανάγκες για την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση Περιεχόμενα. 1. Μέτρηση μήκους και χρόνου 2. Καταγραφή κίνησης 3. Μέση και στιγμιαία ταχύτητα 5. Διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου 6.

Κίνηση Περιεχόμενα. 1. Μέτρηση μήκους και χρόνου 2. Καταγραφή κίνησης 3. Μέση και στιγμιαία ταχύτητα 5. Διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου 6. 1 Κίνηση Περιεχόμενα 1. Μέτρηση μήκους και χρόνου 2. Καταγραφή κίνησης 3. Μέση και στιγμιαία ταχύτητα 5. Διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου 6. Επιτάχυνση 2 Μέτρηση μήκους Εισαγωγή Μονάδες μήκους Το πολύ μικρό

Διαβάστε περισσότερα

Η επάνω άκρη έγινε τώρα δεξιά πλευρά. Τέσσερις γωνίες. Η αριστερή άκρη είναι τώρα επάνω άκρη

Η επάνω άκρη έγινε τώρα δεξιά πλευρά. Τέσσερις γωνίες. Η αριστερή άκρη είναι τώρα επάνω άκρη PROFESSIONAL DECORATING TECHNIQUES - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚEΣ ΤΕΧΝΙΚEΣ ΙΑΚOΣΜΗΣΗΣ Σελίδα 1 2 της Αγγλικής Μετάφρασης Κ Α Τ A Λ Ο Γ Ο Σ Ε Ρ Γ Α Λ Ε I Ω Ν Υ Λ Ι Κ Ω Ν Κόφτης (σε λουρίδες) Ψαλίδι Συρραπτικό Χάρακας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ TIMSS 2003

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ TIMSS 2003 ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ TIMSS 2003 Οι ερωτήσεις που ακολουθούν μπορούν να αξιοποιηθούν στις ενότητες του Αναλυτικού Προγράμματος των Φυσικών Επιστημών κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - 1 - 1. ΔΥΝΑΜΕΙΣ. (6 π) Οι μαθητές και μαθήτριες να: 1.1 Η δύναμη ως διάνυσμα. 1.1.1 Ορίζουν τη δύναμη από τα αποτελέσματά της. 1.1.1.1 Μια δύναμη μπορεί να προκαλέσει:

Διαβάστε περισσότερα

Στατικός Ηλεκτρισμός. Ηλέκτριση με τριβή

Στατικός Ηλεκτρισμός. Ηλέκτριση με τριβή Ο ηλεκτρισμός Επιστημονικό μέρος Ο ηλεκτρισμός διακρίνεται σε στατικό και δυναμικό. Στο στατικό ηλεκτρισμό τα ηλεκτρικά φορτία είναι στατικά ενώ στον δυναμικό ηλεκτρισμό τα ηλεκτρικά φορτία μετακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 6 Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα,

Διαβάστε περισσότερα

Κατακτώ την κορυφή Φυσικά

Κατακτώ την κορυφή Φυσικά Βασίλης Γρηγορίου, Νάντια Παπαγεωργίου Κατακτώ την κορυφή Φυσικά Ε και ΣΤ Δημοτικού 1 Θέση υπογραφής δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εφόσον η υπογραφή προβλέπεται από τη σύμβαση. «Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Φυσική Β' ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Φυσική Β' ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Φυσική Β' ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της δύναμης χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη ν αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων. Ο Νεύτωνας πίστευε ότι:

Η έννοια της δύναμης χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη ν αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων. Ο Νεύτωνας πίστευε ότι: Επιστημονικό μέρος Η έννοια της δύναμης Μια δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα είναι δυνατό να το παραμορφώσει, να το σταματήσει όταν κινείται, να το κινήσει όταν αυτό είναι ακίνητο, να επιταχύνει ή να επιβραδύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο μέρος αυτό της εργασίας παρουσιάζονται ο συχνότητες και τα ποσοστά στις απαντήσεις των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Μαγνητικό Πεδίο & Υλικά

Κεφάλαιο 1. Μαγνητικό Πεδίο & Υλικά Κεφάλαιο 1 Μαγνητικό Πεδίο & Υλικά Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία σύντομη ανασκόπηση της θεωρίας των μαγνητικών πεδίων και της φυσικής των μαγνητικών υλικών. Το κεφάλαιο διαιρείται σε τρείς βασικές ενότητες.

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση. Φυλάξτε το παρόν φυλλάδιο για μελλοντική αναφορά.

Προειδοποίηση. Φυλάξτε το παρόν φυλλάδιο για μελλοντική αναφορά. ERGASTHRIO_XHMEIAS_2013_LIBRETTO 19/09/2013 10:24 π.μ. Page 1 Προειδοποίηση. Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 8 ετών. Να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ενηλίκου. Περιέχει χημικά που θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα