Το Μεσολόγγι μέσα από την Ματιά. Ελλήνων και Φιλελλήνων Ζωγράφων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Μεσολόγγι μέσα από την Ματιά. Ελλήνων και Φιλελλήνων Ζωγράφων"

Transcript

1 Το Μεσολόγγι μέσα από την Ματιά Ελλήνων και Φιλελλήνων Ζωγράφων Κυριακή 26 Απριλίου 2009 Το Μεσολόγγι που έχει περάσει ήδη από τα επαναστατικά χρόνια στο χώρο του φανταστικού, του θρύλου, είναι η Πόλη που η φήμη της ταξίδεψε μακριά σε όλον τον κόσμο, μεταφέροντας τη φρίκη για τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, τον πόνο για την απώλεια του μεγάλου ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, που η προσωπική παρουσία του συμβόλιζε για τους Έλληνες τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη όλου του δυτικού κόσμου και τέλος με το φοβερό επιστέγασμα, την απονενοημένη Έξοδο και το ολοκαύτωμα, δημιούργησε το Έπος του θανάτου, που συγκλόνισε και συντάραξε όσο κανένα άλλο περιστατικό του αγώνα την παγκόσμια κοινότητα. Το Μεσολόγγι αψηφώντας το θάνατο έκανε την Ελλάδα να αναγεννηθεί και να ζήσει. Η ηρωική Έξοδος θα σταθεί το έναυσμα ενός δίχως προηγούμενο Φιλελληνικού ρεύματος στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ζωγραφικά έργα και χαρακτικά με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση κάνουν την εμφάνισή τους. 1. Η πρώτη εικόνα είναι ένα χρονολόγιο του 1823 του Γκουζέ, διακοσμημένο με δύο βινιέτες που απεικονίζουν αντικριστά, φανταστική σκηνή μάχης από την Α πολιορκία του Μεσολογγίου και σκηνή μάχης από την αρχαία Ελληνική ιστορία.

2 2. Εδώ βλέπουμε μια ζωγραφισμένη διαφήμιση του «φιλελληνικού ηδύποτου», στο οποίο αναγράφεται στα Γαλλικά «Λικέρ Μεσολογγίου, το λικέρ των γενναίων Ελλήνων» και έχουμε αναπαράσταση Ελλήνων και Γάλλων ναυτικών.

3 3. «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι». Φέρει τη χρονολογία 1861, ανήκει στις μεγάλες ιστορικές συνθέσεις του Βρυζάκη, που φιλοτεχνήθηκαν από το 1851 έως το Η συμβολή του μεγάλου ρομαντικού ποιητή του 19 ου αιώνα στον Ελληνικό Αγώνα, έγινε θρύλος και η άφιξή του στο Μεσολόγγι, χαιρετίσθηκε με ενθουσιασμό και συγκίνηση. Στο κέντρο της σύνθεσης βρίσκεται ο ποιητής με την ακολουθία του και τους Έλληνες προεστούς και οπλαρχηγούς, ενώ δεξιά πανηγυρίζουν οι αγωνιστές και αριστερά ο κλήρος και πλήθος κόσμου. Στο πίσω μέρος διακρίνεται η πόλη του Μεσολογγίου με το βουνό Βαράσοβα, που δεσπόζει στο κέντρο σαν ένα επιβλητικό σκηνικό. Η ατμόσφαιρα είναι εορταστική και η σκηνή μεταδίδει τον ενθουσιασμό από τον οποίο διακατέχονται όλοι, καθώς οι αγωνιστές φέρουν σημαίες και κλάδους ελιάς και σηκώνουν πανηγυρικά ψηλά τα χέρια τους, ενώ ο δεσπότης ευλογεί, οι ιερωμένοι κρατούν λάβαρα και εικόνες, και οι γυναίκες και τα παιδιά γονατίζουν για να υποδεχτούν τον σωτήρα. Η παράσταση σχηματίζει ένα ανοιχτό ημικύκλιο και το πυκνό πλήθος των συγκεντρωμένων δημιουργεί τείχος αδιαπέραστο μπροστά από το οποίο με άνεση και σε στάση αγόρευσης, στέκεται ο Φιλέλληνας ποιητής, ενώ απέναντί του την αντιπροσωπεία των οπλαρχηγών, συνοδεύει φραγκοφορεμένος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

4 Η μεγάλη ποικιλία των ενδυμασιών και η εναλλαγή των χρωμάτων, που με την παρεμβολή του κόκκινου δημιουργούν ένα πολυποίκιλτο λαμπερό μωσαϊκό, καθώς και το πλήθος μορφών, μετατρέπουν την παράσταση σε ενδιαφέρουσα αναβίωση του ιστορικού γεγονότος. Η έλλειψη άνεσης χώρου ανάμεσα στις μορφές είναι ηθελημένη για την έκφραση του μαζικού πανηγυρισμού. Το έργο ανήκει στη συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης και είναι δωρεά του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντίγραφο του Γιάννη Κασόλα υπάρχει στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. 4. «Η ορκωμοσία του Λόρδου Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη». Είναι έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι. Ο πίνακας βρίσκεται στο μουσείο Μπενάκη και είναι μια μικρογραφική επανάληψη μιας μνημειακής σύνθεσης του ίδιου ζωγράφου. Χρονολογείται γύρω στα 1850

5 και αποδίδει την απήχηση που είχε στο φιλελληνικό κίνημα της Ιταλίας, η προσφορά και ο θάνατος του ποιητή στο Μεσολόγγι. Μετά την άφιξή του, ο μεγάλος Φιλέλληνας ζήτησε να δώσει όρκο πίστης στο ιερότερο σημείο της πόλης, θέλοντας να πείσει για τις αγαθές προθέσεις του. Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου όρισαν σαν τέτοιο σημείο τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη. Στο γεγονός δίνεται μεγάλη επισημότητα. Πίσω από την κεντρική μορφή του Βύρωνα, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας κρατούν λάβαρα και εξαπτέρυγα. Παρόντες οι αξιωματούχοι και οι προεστοί της πόλης. Με προσδοκία και προβληματισμό ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους συμπαρίσταται πάνδημα ο λαός. Ο Λόρδος Βύρων ορκίζεται στις 7 Απριλίου Συμβολικοί και αυτός και ο προηγούμενος πίνακας του Βρυζάκη. Συμβολίζουν τον Εθνικό και Θρησκευτικό χαρακτήρα του Αγώνα των Ελλήνων.

6 5. Στην επόμενη εικόνα έχουμε το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, που έγινε στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Είναι η λιθογραφική αναπαραγωγή του ομώνυμου έργου του Γάλλου ζωγράφου Λαγκλουά. Ασπρόμαυρη χαλκογραφία. Βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Από τους πιο γενναίους Σουλιώτες καπεταναίους, έλαβε μέρος στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και αφού πέθανε θάφτηκε με τιμές ήρωα στο Μεσολόγγι. Θέλοντας ο καλλιτέχνης να τονίσει τον θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα του Αγώνα, αποδίδει το σώμα του Μπότσαρη στα χέρια των συντρόφων του σε στάση που θυμίζει την Αποκαθήλωση του Χριστού από το Σταυρό στην εικονογραφία της Χριστιανικής Εκκλησίας.

7 6. Σ αυτήν την εικόνα έχουμε την κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι (Αύγουστος 1823). Σ αυτήν τον πίνακα του Αθανάσιου Ιατρίδη υπερτονίζεται η παρουσία του Ιερατείου που προχωρεί προς τον τάφο. Τον νεκρό κρατούν Έλληνες αγωνιστές, ενώ άλλοι κρατούν λάβαρα. Βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. 7. Και σε αυτήν την εικόνα έχουμε το ίδιο θέμα της Εξοδίου ακολουθίας, του Μάρκου Μπότσαρη από τη συλλογή Κουτλίδη. Κάτω από την ελληνική σημαία που ανεμίζει, κείτεται ο νεκρός ήρωας και μαζί του βρίσκονται οι συμπολεμιστές του ιερείς, αξιωματούχοι και λαός που εκφράζει τον πόνο του για τον χαμό του. Ακόμη αριστερά φαίνονται τα πλούσια λάφυρα από τις νικηφόρες μάχες του νεκρού. Σέρνονται επίσης

8 και Τούρκοι αιχμάλωτοι αλυσοδεμένοι, σύμβολα της ανδρείας του σκοτωμένου. Στο βάθος του πίνακα διακρίνεται κάστρο ενετικό, φανταστική απόδοση του καλλιτέχνη του τείχους και των σπιτιών του Μεσολογγίου. Ας προσέξουμε ότι μπροστά στο κάτω μέρος του πίνακα διακρίνει κανείς κιονόκρανα και κομμάτια από αρχαίους κίονες ναών. Έτσι ο πίνακας αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, υποδηλώνοντας ότι οι σύγχρονοι Έλληνες αγωνιστές, είναι άξιοι απόγονοι των αρχαίων προγόνων τους. 8. Στην επόμενη εικόνα έχουμε: «Το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» ζωγραφισμένο από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Ουίλιαμ Πάρσερ. Το σπίτι του Χρήστου Καψάλη στο οποίο φιλοξενήθηκε ο Βύρωνας, όταν ήρθε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Έζησε εκεί μόλις τέσσερις μήνες και σε αυτό πέθανε. Η συνοδεία του και ο ίδιος βρίσκονταν εγκατεστημένοι στον πάνω όροφο, ενώ στο ισόγειο

9 στρατωνιζόταν το σώμα των Σουλιωτών σωματοφυλάκων. Συγκεκριμένα ο Βύρωνας διέμενε στο υπερυψωμένο δωμάτιο που βλέπει προς τη λιμνοθάλασσα. Το σπίτι ανατινάχθηκε το βράδυ της Εξόδου από τον ιδιοκτήτη του, Χρήστο Καψάλη. Στα 1924 επέτειο 100 χρόνων από το θάνατο του Βύρωνα, στη θέση του στήθηκε επιτύμβια στήλη. 9. Όταν ο Λόρδος Βύρωνας έβγαινε για ιππασία τον ακολουθούσε η προσωπική του φρουρά από 56 Σουλιώτες. Ο αρχηγός τους και η μισή φρουρά προηγούντο όλοι πεζοί. Έπειτα ερχόταν έφιππος ο Βύρωνας έχοντας από το ένα πλευρό του τον φίλο του Pietro Camba και στο άλλο τον Έλληνα διερμηνέα του. Πίσω του ίππευαν δύο ακόλουθοι. Την ακολουθία του Βύρωνα έκλεινε το υπόλοιπο της φρουράς των Σουλιωτών. Όποιος ήθελε να αποπειραθεί να περάσει τότε έφιππος τους κατεστραμμένους δρόμους του Μεσολογγίου, κινδύνευε να τραυματιστεί. Όταν ο Βύρωνας αποφάσιζε να ιππεύσει έβγαινε από την πόλη δια θαλάσσης με το πριάρι του Γιάννη Καζή και αποβιβαζόταν μετά το

10 «Military Canal», εκεί όπου τον ανέμεναν τα άλογά του, κοντά στα ερείπια της εκκλησίας του «Αι Γιωργιού». Μπροστά βλέπουμε απόδοση του τείχους του Μεσολογγίου. 10. Στο κέντρο αυτής της εικόνας βλέπουμε τα ερείπια της οικίας του Χρήστου Καψάλη, όπως έμεναν ακόμα σωριασμένα έξι χρόνια μετά την ανατίναξη.

11 11. Εδώ βλέπουμε τον τύμβο των υπερασπιστών του 1826 και εμπρός τον τάφο μνημείο του Λόρδου Βύρωνα. Ξυλογραφία δημοσιευμένη το Πάνω στον τάφο μνημείο τώρα βρίσκεται μαρμάρινος ανδριάντας του Βύρωνα, του Τήνιου γλύπτη Γεωργίου Βιτάλη. 12. Στην επόμενη εικόνα έχουμε «Τη μάχη του Πασά και του Γκιαούρ» έργο του Ευγένιου Ντελακρουά Βρίσκεται στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. Το έργο είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Βύρωνα «Γκιαούρ» Η υπόθεσή του: Ο Γκιαούρ, Βενετός πολεμιστής στην υπηρεσία του Χασάν, ερωτεύεται μια από τις γυναίκες του Τούρκου, τη Πεϊλά. Εκείνη θανατώνεται για την απιστία της και εκείνος εκδικείται σκοτώνοντας το Χασάν.

12 Η σύνθεση μετατρέπεται σε αλληγορία της θριαμβευτικής εκδίκησης της Ελλάδας, για τα δεινά που έχει υποστεί από τους τυράννους της. 13. Η επόμενη εικόνα είναι η «Ήττα», λιθογραφία του έργου του Βεγνέ, που παριστάνει τον Γκιαούρ θριαμβευτή, πάνω από το άψυχο σώμα του Χασάν, ενώ προστάζει τον ακόλουθο του Τούρκου, να αποκεφαλίσει το νεκρό κύριό του. Η «Ήττα» χρονολογείται το 1827, χρονολογία της «Ναυμαχίας του Ναυαρίνου», ώστε εύκολα μπορεί να θεωρηθεί μια αλληγορία της κατατρόπωσης των Οθωμανών.

13 Ο Γκιαούρ ανάγεται κατά κάποιο τρόπο σε σύμβολο της επαναστατημένης Ελλάδας και η σκηνή της εκδίκησης γνωρίζει πολλές εικονογραφικές παραλλαγές την εποχή του Φιλελληνικού κινήματος.

14 14. Σε αυτήν την εικόνα έχουμε τις διάφορες πολιορκίες του Μεσολογγίου. Διακρίνονται το Μεσολόγγι, η Κλείσοβα και το Βασιλάδι. Έργο του λαϊκού ζωγράφου, του Δημητρίου Ζωγράφου, καθ υπόδειξη του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Υδατογραφία σε χαρτόνι. Διακρίνεται στο βάθος το όρος Αράκυνθος και η χερσόνησος της πόλεως του Μεσολογγίου καθώς και οι ντάπιες του Κοκκίνη γύρω από την πόλη. 15. Η επόμενη εικόνα είναι «Η άμυνα του Μεσολογγίου». Γαλλική λιθογραφία, η οποία αντιγράφει τον ομώνυμο πίνακα του Ντενεβίλ, με θέμα την Χριστουγεννιάτικη επίθεση του Ομέρ Βρυώνη κατά την πρώτη πολιορκία της πόλης. Σύσσωμο το έθνος, ακόμη και γυναίκες, μάχεται τους άπιστους εχθρούς και υποδηλώνεται έτσι, το άνισο του αγώνα, καθώς επίσης και με το ότι οι γυναίκες δεν φέρουν όπλα, αλλά μάχονται πετώντας πέτρες.

15 Οι Τούρκοι προσπαθούν να περάσουν το τείχος του Μεσολογγίου. Βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη. 16. «Η επίθεση του Ιμπραήμ». Πίνακας του Ματσόλα, βασισμένος σε παλιά χαλκογραφία του Λαγκλουά. Το πρωτότυπο βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου και αντίγραφο του Ιωάννη Κασόλα στην Πινακοθήκη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ο Ιμπραήμ και οι άντρες του συγκλονίζονται από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης του Μεσολογγίου από τον Καψάλη.

16 17. «Ο επίσκοπος Ιωσήφ Ρωγών κοινωνάει τους πολεμιστές». Έργο του Ντε Σεζέρ. Ο Ιωσήφ των Ρωγών ήταν από τις μεγάλες μορφές της Ελληνικής Εκκλησίας. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν για τους πολιορκημένους, ο Ιωσήφ Ρωγών πολεμούσε στις ντάπιες. Το μεσημέρι του Σαββάτου, στην ντάπια Μακρή οι αγωνιστές εξομολογήθηκαν ο ένας στον άλλο και κοινώνησαν. Οι Τούρκοι μετά την ανατίναξη, τον βρήκαν μισοκαμένο και μισοπεθαμένο και αφού τον βασάνισαν, τον κρέμασαν από τα ερείπια του Ανεμόμυλου. Τα πρόσωπα είναι όλα σφραγισμένα από τον πόνο και την εγκαρτέρηση.

17 18. Οι επόμενες δύο εικόνες έχουν το ίδιο θέμα: «Η τελευταία Θεία Μετάληψη από τον Επίσκοπο Ιωσήφ Ρωγών της Κοζύλης». Η δεύτερη είναι μια ασπρόμαυρη λιθογραφία του Γοσινιού, που βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ο καλλιτέχνης φαντάζεται τον επίσκοπο με αμφίεση, που θυμίζει ιερέα του καθολικού σχήματος, σύνηθες φαινόμενο στην ευρωπαϊκή εικονογραφία της Ελληνικής Επανάστασης, που δικαιολογείται εν μέρει, από την άγνοια ορισμένων καλλιτεχνών σχετικά με την ορθή εμφάνιση των Ελλήνων ορθοδόξων κληρικών. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοήσουμε την κατευθυνόμενη προσπάθεια φιλελληνικών κύκλων να ευαισθητοποιήσουν το κοινό τους, απευθυνόμενοι στο θρησκευτικό του αίσθημα και να διακηρύξουν την χριστιανική αλληλοϋποστήριξη, προβάλλοντάς του οικείες εικόνες και σίγουρα αποφεύγοντας να θίξουν λεπτά θέματα, όπως εκείνο του δογματικού σχίσματος, που ενδεχομένως

18 θα πυροδοτούσε αντιδράσεις, με τα αντίθετα των επιθυμητών αποτελέσματα. Όμοια στις παραπάνω συνθέσεις το πλήθος συγκεντρώνεται γύρω από τον ιερέα για να λάβει την Αγία Κοινωνία, η οποία ακολουθεί το εθιμοτυπικό της Δυτικής Εκκλησίας (η μετάληψη γίνεται με την «όστια» των Καθολικών). 19. «Η ανατίναξη του Καψάλη». Ο Χρήστος Καψάλης ήταν ένας σεβαστός δημογέροντας, που είχε προσφέρει μεγάλα ποσά για το χτίσιμο του τείχους του Μεσολογγίου. Όταν αποφασίστηκε η Έξοδος, μια και η ηλικία του τον εμπόδιζε να ακολουθήσει τους άλλους, μάζεψε τους αρρώστους, κάποια γυναικόπαιδα και τους γέρους και κλείστηκαν στο σπίτι του, που χρησίμευε τότε σαν μπαρουταποθήκη. Ο Καψάλης το πρωί είχε θάψει τη γυναίκα του. Όλοι μαζί έψαλαν τη νεκρώσιμη ακολουθία, κι όταν υπολόγισαν ότι είχαν μαζευτεί πολλοί Τούρκοι, γύρω από το σπίτι, έβαλε

19 φωτιά στο μπαρούτι. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αποδώσει με ρεαλισμό την ένταση της στιγμής. Στο βάθος στο παράθυρο ο εχθρός παραμονεύει. Ο πρωτότυπος πίνακας είναι του ζωγράφου Θεοδώρου Βρυζάκη. 20. «Η ανατίναξη του Ανεμόμυλου». Ο πίνακας ανήκει στον Θεόδωρο Βρυζάκη. Δείχνει την ανατίναξη στον Ανεμόμυλο από τον δεσπότη Ιωσήφ Ρωγών. Βρέθηκαν εκεί, όσοι δεν μπόρεσαν να φύγουν κατά την Έξοδο. Ο Ιωσήφ Ρωγών με κίνηση γεμάτη αποφασιστικότητα, ετοιμάζεται να δώσει τη λύτρωση στα δεινά τους, που θα γίνει ταυτόχρονα και δικαίωση του αγώνα τους. Είναι οι τελευταίοι υπερασπιστές του Μεσολογγίου.

20 21. Η επόμενη εικόνα έχει το ίδιο θέμα. Συμβολίζει τον θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία από τους αλλόθρησκους τυράννους. 22. «Μεσολόγγι» Ελαιογραφία του Λουί Μπενζαμέν Ντεβούζ, από τη συλλογή του Αντώνη Μπενάκη. Έχοντας μόλις δώσει τον ιερό όρκο, άνδρες και γυναίκες ορμούν στη μάχη με προτροπή του σεβάσμιου ιερέα. Με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό οι αγωνιστές προχωρούν αγκαλιασμένοι. Ένας πολεμιστής με το τουφέκι του στον ώμο, βαδίζει πλάι σε έναν παπά που κρατάει έναν σταυρό. Τα λάβαρα με το σύμβολο του σταυρού κυματίζουν πάνω τους. Η παράσταση έχει ένα δοξαστικό τόνο που ωστόσο διασώζει τη συγκίνηση της στιγμής.

21 Πατρίδα και θρησκεία συνοψίζουν τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι Έλληνες το Τα θρησκευτικά σύμβολα αποτελούσαν προσφιλή μοτίβα της φιλελληνικής εικονογραφίας, καθώς ο αγώνας των Ελλήνων Χριστιανών ενάντια στους άπιστους είχε το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης σταυρού και ημισελήνου που χαρακτήριζε στις σταυροφορίες. 23. «Το τέλος του Μεσολογγίου» Ελαιογραφία του Αλεξί Νικολά Περινιόν, από ιδιωτική συλλογή στην Αθήνα. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να καταλάβουν την πόλη μετά από μια μακρά πολιορκία. Οι Έλληνες αποφάσισαν να πεθάνουν παρά να υποφέρουν τη σκλαβιά. Απελπισμένοι αλλά εμψυχωμένοι από τον πατριωτικό τους ενθουσιασμό και την θρησκευτική τους αποφασιστικότητα, γυναίκες, γέροι και παιδιά συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία. Αυτοί που είναι ακόμη ικανοί να κρατούν όπλα, σχημάτισαν

22 ένα τάγμα, το οποίο θα πολεμήσει μια απεγνωσμένη μάχη ενάντια στους εχθρούς της χώρας τους. Οι άλλοι θα παραμείνουν με τις γυναίκες και τα παιδιά και θα μοιραστούν το πεπρωμένο τους. Η στιγμή που αναπαριστά ο πίνακας είναι αυτή του χωρισμού. Αυτοί που πρόκειται να βαδίσουν στη μάχη αποχωρίζονται τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Ένας Έλληνας ιερέας υψώνει το σταυρό στους κατοίκους που τον περιβάλλουν. Στο πρώτο επίπεδο ένας πληγωμένος και ανήμπορος πολεμιστής, θα πυροδοτήσει το φυτίλι το οποίο θα μεταφέρει τη φλόγα στα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Τα μάτια του είναι καρφωμένα στον αρχηγό, που καλεί τους συμπατριώτες του στην τελευταία μάχη, περιμένοντάς τον να αναχωρήσει.

23 24. Εδώ έχουμε μια φανταστική απεικόνιση των οχυρώσεων της Κλείσοβας, από Γερμανό καλλιτέχνη. Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται τα πτώματα των εισβολέων, ενώ στο βάθος διακρίνουμε το ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου. 25. «Φυγή από το Μεσολόγγι». Πίνακας του Γάλλου φιλέλληνα ζωγράφου Μεγσιέγ. Βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

24 26. «Μεσολογγίτισσες προσφυγοπούλες στην Πάτρα με τα παιδιά τους» μετά την πτώση του Μεσολογγίου. 27. «Η άμυνα του Μεσολογγίου». Φανταστική αγγλική παράσταση. Βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Παλαιά Βουλή.

25 Τα κιονόκρανα και οι κίονες συμβολίζουν την άμεση σύνδεση των σύγχρονων αγωνιζόμενων Ελλήνων με τους αρχαίους τους προγόνους. 28. «Η αποθέωση των μαρτύρων του Μεσολογγίου». Ασπρόμαυρη λιθογραφία, που αποδίδεται σε ανώνυμο λαϊκό ζωγράφο. Βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Κάτω αριστερά διακρίνουμε να φλέγεται το Μεσολόγγι. Οι ουρανοί έχουν ανοίξει για να υποδεχτούν τους ήρωες και άγγελοι με στεφάνια δόξας περιμένουν να τους στεφανώσουν. Εδώ έχουμε φανταστική απόδοση του τείχους του Μεσολογγίου.

26 29. «Σφαγή των Ελλήνων στο Μεσολόγγι». Λιθογραφία του Βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων, τμήμα χαρακτικής και φωτογραφίας. Αποδίδεται μάλλον στον Αχιλλέα Ντεβεριά. Ο πίνακας έχει σαν θέμα τη σφαγή που ακολούθησε την Έξοδο. Τούρκοι πολεμιστές έφιπποι εκτός ελέγχου και με απίστευτη βαρβαρότητα, πέφτουν πάνω σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρέφη ποδοπατώντας και σκοτώνοντάς τους. Στο κέντρο της σύνθεσης βρίσκεται μια γυναίκα πεσμένη στο έδαφος, που μάταια προσπαθεί να προστατέψει με το σώμα της το βρέφος που κρατά στην αγκαλιά της, ενώ ένας καβαλάρης με υψωμένο το ξίφος του κατευθύνει πάνω τους, το άλογό του. Στη σέλα του ζώου είναι δεμένος ένας σωρός με κομμένα κεφάλια, που προφανώς ανήκουν σε προηγούμενα θύματα των Τούρκων και συνθέτουν ένα ζωηρό σύμπλεγμα σωμάτων και κινήσεων. Ο πίνακας μας δημιουργεί αποτροπιασμό για την βαρβαρότητα και βαναυσότητα των Τούρκων.

27 30. «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» του Θόδωρου Βρυζάκη. Το έργο αυτό ανήκει στις πιο σημαντικές δημιουργίες του Βρυζάκη. Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις (έκθεση Βιέννης το 1853 όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο, 1855 Παρίσι, 1862 Λονδίνο, 1867 Λειψία, 1884 έκθεση του Αγώνα Παρνασσός, 1911 Ρώμη). Ο πίνακας απεικονίζει την ηρωική έξοδο τη νύχτα της 10 ης Απριλίου Η πολυπρόσωπη σύνθεση χωρίζεται σε δύο επίπεδα, το επίγειο στο οποίο συντελείται η μάχη και το ουράνιο, απ όπου ο ένθρονος Παντοκράτορας ευλογεί τους αγωνιστές. Ο κεντρικός χώρος της συμπλοκής είναι η ξύλινη γέφυρα πάνω από την τάφρο όπου, μέσα από το τείχος, μια ομάδα πολεμιστών, κρατώντας την ελληνική σημαία, ορμά με τουφέκια και σπαθιά εναντίον των εχθρών. Στο δεξιό μέρος της παράστασης εικονίζονται Τούρκοι, που ανεβαίνουν το τείχος της πόλης, για να υψώσουν την τουρκική σημαία. Η μάχη αναπτύσσεται μέσα σ ένα σύννεφο καπνού και σκόνης από τα όπλα και τα ποδοβολητά. Την ώρα που στην κάτω γήινη σφαίρα εξελίσσεται η σύγκρουση, στον ουρανό, πάνω στα σύννεφα, ο γαλήνιος Παντοκράτορας, υψώνει τα χέρια του ευλογώντας, ενώ πλήθος αγγέλων κρατούν δάφνινα στεφάνια για τους ήρωες Μεσολογγίτες. Στη σύνθεση του Βρυζάκη κυριαρχεί η ενιαία σύλληψη του χώρου. Η ουράνια σφαίρα σχεδόν εισχωρεί στη γήινη με τα σύννεφα που κατεβήκαν δεξιά και αριστερά στο πεδίο της μάχης και

28 τους αγγέλους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα όπλα των πολεμιστών. Η ελληνική σημαία αγγίζει τα σύννεφα ενώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τα δύο μέρη.

29 31. «Η Ελλάδα μέσα απ τα ερείπια του Μεσολογγίου». Πίνακας του μεγάλου ζωγράφου Ντελακρουά. Ο πίνακας συνδυάζει τη λιτότητα της κλασσικής γραμμής με τη ρομαντική έμπνευση. Οι πίνακες που ο Ντελακρουά εμπνεύσθηκε από την ελληνική ιστορία είναι: «Η σφαγή της Χίου» και «Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους». Πολλά στοιχεία του συγκεκριμένου πίνακα (κίνηση της Ελευθερίας, πεσμένη πλάκα, φως ιλαρόν) παραπέμπουν με μοναδική ευκρίνεια στην Ανάσταση του Χριστού. Συμβολίζει την επερχόμενη Ανάσταση του Έθνους. Το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο του Μπορντώ απ όπου και το φωτοαντίγραφο.

30 32. Από τους γνωστότερους πίνακες του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης, στο Παλαιό Δημαρχείο Μεσολογγίου. Μια Μεσολογγίτισσα στο τελευταίο σκαλοπάτι της απόγνωσης, σκοτώνει το παιδί της κι ετοιμάζεται να σκοτωθεί κι εκείνη. Ο πίνακας έγινε στα 1828, είναι έργο του Ντελασάνκ, μαθητή του Ντελακρουά. Η επίδραση του δασκάλου είναι φανερή. Το θέμα, το χρώμα, η γραμμή μας θυμίζουν τις «Σφαγές της Χίου». Στα πόδια της τραγικής γυναίκας συμβούλου, είναι πεσμένος ο εχθρός (ο εχθρός του πολιτισμού).

31 Δεξιά φαίνονται αρχαία ερείπια που η φαντασία των ευρωπαϊκών ρομαντικών ήθελε να υπάρχουν απαραίτητα σε μάθε ελληνικό τοπίο, άσχετα αν το Μεσολόγγι δεν γνώρισε παλιές δόξες, αλλά εκείνη την ώρα, ακριβώς, δημιουργούσε καινούργιες. Θέλει ο καλλιτέχνης να τονίσει ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι άξιοι συνεχιστές του έργου των αρχαίων προγόνων τους. Το πρόσωπο της γυναίκας μάνας που αψηφά το θάνατο, εκφράζει αποφασιστικότητα και διδάσκει αξιοπρέπεια. Ο πίνακας είναι ο πρωτότυπος. Η Έλενα Βενιζέλου τον αγόρασε από το Μουσείο του Λούβρου και τον χάρισε στο Μεσολόγγι. 33. «Μεσολογγίτισσα μητέρα με το παιδί της». Πίνακας του Τζιοβάνι Μπερσέλι.

32 34. «Η πτώση του Μεσολογγίου». Ελαιογραφία. Έργο του Δημιούργημα του Πιερ Ρος Βινιερόν στο Μουσείο Σαλιέ. Πίνακας ημιτελής. Η πυραμιδική μορφή της σκηνής καταλήγει σε σταυρό που πλαισιώνεται από δύο γυναικείες μορφές. Η μία κραδαίνει αριστερά ένα σπαθί και η άλλη ανεμίζει το λάβαρο που φέρει το σταυρό της Ορθοδοξίας. Συμβολίζει τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του Αγώνα των Ελλήνων. Το κεντρικό πρόσωπο τεντώνει τα χέρια προς τα πίσω, σαν να θέλει να προστατεύσει την γυναίκα με το λάβαρο. Ένας πολεμιστής με σπαθί αντλεί ύστατο κουράγιο από το λάβαρο με το σταυρό. Ο πίνακας μπορεί να θεωρηθεί ως η κατ εξοχή εικαστική έκφραση των Ευρωπαίων διανοουμένων, οι οποίοι είδαν τον αγώνα του Μεσολογγίου με τις ιδέες του, σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα και σύμβολο της ύπαρξής τους. Στρατεύτηκαν όλα τα μεγάλα πνεύματα των Ευρωπαίων διανοητών και συσπειρώθηκαν γύρω από τον αγώνα των Μεσολογγιτών.

33 Όλα αυτά τα ζωγραφικά έργα και οι λιθογραφικές συνθέσεις που είδαμε, καθώς και πάρα πολλά άλλα, αποτελούν φόρο τιμής τόσο στους ηρωικούς υπερασπιστές της πόλης του Μεσολογγίου, που έγινε το απόλυτο σύμβολο τραγικού ηρωισμού και αυτοθυσίας, όσο και στο σύνολο των αγωνιζομένων μέχρι εσχάτων Ελλήνων, αλλά και συμβολικές εκκλήσεις βοήθειας προς την επίσημη Ευρώπη. Το Μεσολόγγι και ό,τι αυτό πανανθρώπινα συμβολίζει, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για Έλληνες και Φιλέλληνες της εποχής του Αγώνα των Ελλήνων ενάντια των Τούρκων. Ας αποτελέσει λοιπόν πηγή έμπνευσης και για τους σύγχρονους Έλληνες, γιατί όπως έγραψε ο Εθνικός μας ποιητής στους Στοχασμούς των Ελευθέρων Πολιορκημένων: «Από την μικρότητα ρου τόπου ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δυνάμεις θα βγουν οι Μεγάλες Ουσίες». Ελένα Σπίνουλα Ζαβιτσανάκη

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα είναι µια έντονη διαµαρτυρία εναντίον του πολέµου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα µήνυµα που θέλει να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Σολωµός ( )

ιονύσιος Σολωµός ( ) ιονύσιος Σολωµός (1798 1857) Ένας από τους σηµαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Είναι ο εθνικός µας ποιητής Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηµατικά τη δηµοτική γλώσσα Αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική

Διαβάστε περισσότερα

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο;

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881-8 Απριλίου, 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 2011 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και πέθανε στην Κέρκυρα το 1857 Μετά το θάνατο

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Βουλευτή, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι,

Κύριε Βουλευτή, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι, Κύριε Βουλευτή, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι, Όπως πολλοί Βρετανοί της γενιάς μου, μεγάλωσα σε μια οικογένεια και πήγα σε ένα σχολείο όπου η μνήμη και η απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η έξοδος του Μεσολογγίου [10 Απριλίου 1826]

Η έξοδος του Μεσολογγίου [10 Απριλίου 1826] 1 of 5 9/2/2015 11:43 µµ Η έξοδος του Μεσολογγίου [10 Απριλίου 1826] Γονική Κατηγορία: Ιστορική Βιβλιοθήκη Κατηγορία: Ελληνική Επανάσταση 1821 - Σύσταση Ελληνικού Κράτους ηµοσιευµένο στις Πέµπτη, 10 Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αδέλφια στο σχολείο Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου Οι μαθήτριες του Χριστού Κάποτε, μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μάρθα, υποδέχτηκε στο σπίτι της τον Ιησού. Η Μάρθα, ήταν αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις 26/12/2018 Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις / Επικαιρότητα Η πόλη της Βηθλεέμ είναι ένας προορισμός μεγάλου ενδιαφέροντος όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και ιστορικού. ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους.

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Κεφάλαιο 14 Ο Φιλελληνισµός (σελ. 126 129) Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Η προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας.

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 2. Ποια η έννοια της λέξεως είδωλο στο θρησκευτικό τομέα; 3. Ποιο από τα παρακάτω αποτελούν μορφές σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

Φωτορεπορτάζ και βίντεο, στο τέλος του κειμένου. Πρόεδρος Σερβίας προς Έλληνες: Διαφυλάξτε τη χώρα σας! (VIDEO)

Φωτορεπορτάζ και βίντεο, στο τέλος του κειμένου. Πρόεδρος Σερβίας προς Έλληνες: Διαφυλάξτε τη χώρα σας! (VIDEO) Να διαφυλάξουν τη χώρα τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης κάλεσε τους Έλληνες ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως υποστηρίζουν τους Σέρβους να διαφυλάξουν τη δική τους. Φωτορεπορτάζ και βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Το έργο ξεκινά με το διάλογο Αθηνάς και Ποσειδώνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Κ Α Λ Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν

Δ Η Μ Ο Σ Κ Α Λ Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Δ Η Μ Ο Σ Κ Α Λ Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Ρουσσέτου Παναγιωτάκη: «Σταυροί», χαρακτικό. Συμπληρώνονται, φέτος, 70 χρόνια από τη μοιραία, 13η Δεκεμβρίου του 1943, ημερομηνία που σφράγισε, ανεξίτηλα, τα Καλάβρυτα και

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Γερµανοί σφαγιάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στον Μελιγαλά! [13-15 Σεπτεµβρίου 1944]

Οι Γερµανοί σφαγιάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στον Μελιγαλά! [13-15 Σεπτεµβρίου 1944] ράπεζα Ἰδεῶν - Οι Γερµανοί σφαγιάζουν 1.450 άνδρες, γυναίκες και... of 7 14/10/2014 12:12 µµ Οι Γερµανοί σφαγιάζουν 1.450 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στον Μελιγαλά! [13-15 Σεπτεµβρίου 1944] Γονική Κατηγορία:

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Επανάσταση. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

Η Ελληνική Επανάσταση. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή. Η Ελληνική Επανάσταση Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή. 29 Μαΐου 1453 Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Αποφράδα μέρα για τον Ελληνισμό. Η Κερκόπορτα θα ανοίξει και τα πλήθη των

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση του Αριστείδη Ξ. Καβάγια, εκπαιδευτικού Για το βιβλίο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΑΚΚΑ : «ΕΞΟΔΟΣ»

Εισήγηση του Αριστείδη Ξ. Καβάγια, εκπαιδευτικού Για το βιβλίο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΑΚΚΑ : «ΕΞΟΔΟΣ» Εισήγηση του Αριστείδη Ξ. Καβάγια, εκπαιδευτικού Για το βιβλίο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΑΚΚΑ : «ΕΞΟΔΟΣ» To Λευτέρη Σακκά, το νέο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα από το Περιστέρι Αττικής, δεν τον γνώριζα. Γνωριστήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ

Νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ Νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ Μαρτύρησε στις 23 Μαΐου 1996 Ο Νεομάρτυρας Ευγένιος Ροντιόνωφ γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1977 κοντά στη Μόσχα και συγκεκριμένα στο χωριό Κουρίλοβο, στην περιοχή της πόλεως Παντόλσκ-.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» 3 3 4 σαν πέτρες µε βυθίζουν! 4 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Θέµατα της Επτανησιακής Σχολής που απαντούν στα δοθέντα αποσπάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία 10/08/2019 Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία / Ορθόδοξες Προβολές Μοναδικό γεωλογικό- θρησκευτικό φαινόμενο αποτελεί στην Ελληνική επικράτεια και πιθανότατα και στην Ευρώπη- ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα αντικείμενα μικροτεχνίας του μουσείου της βιβλιοθήκης του Βατικανού

Τα αντικείμενα μικροτεχνίας του μουσείου της βιβλιοθήκης του Βατικανού 5 Νοεμβρίου 2017 Τα αντικείμενα μικροτεχνίας μουσείου της βιβλιοθήκης Βατικανού Πολιτισμός / Ζωγραφική & Εικαστικές Τέχνες Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. Η συλλογή αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης 3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Σύγχρονη Συνάντηση με την Παράδοση Ομαδική Εργασία Μνημειακού Χαρακτήρα Ομάδα 1 Γυμνάσιο Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ξυλογλυπτική,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 25 η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 25 η ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 195 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΥΘΗΡΑ, 25 η ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη 1815: Παλινόρθωση 1821-1826: Ελληνική επανάσταση 1823-1827: Ευρωπαϊκή διπλωματία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας):

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας): ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 99. Παρ ότι η δεύτερη ευχή είναι συγκροτημένη με το προοίμιό της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα προοίμια, ιδιαίτερα με εκείνα που σε περίληψη περιγράφουν το Μυστήριο της Σωτηρίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας- άγγελος των καρκινοπαθών του Αρεταιείου νοσοκομείου

Ο φύλακας- άγγελος των καρκινοπαθών του Αρεταιείου νοσοκομείου 02/03/2019 Ο φύλακας- άγγελος των καρκινοπαθών του Αρεταιείου νοσοκομείου Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Είναι το μέρος όπου άφησε την τελευταία του πνοή και εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το Σκλαβί. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το Σκλαβί. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Το Σκλαβί ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της Το Σκλαβί ξεκινήσαμε να το γράφουμε μαζί με τον Θωμά Μοσχόπουλο. Γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #4: Για αρχάριους Οι Σταυροφορίες Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (2015) «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός - Events - Διασκέδαση - Αθλητισμός [4] ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Πολιτισμός - Events - Διασκέδαση - Αθλητισμός [4] ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Πολιτισμός - Events - Διασκέδαση - Αθλητισμός [4] Ευχές για την νέα χρονιά Αρχαία Τύρινθα 6o Παλαμήδειο Πρωτάθλημα Η Εθνική ομάδα Νέων της Αυστρίας στο Τολό Εθελοντική αιμοδοσία στο Τολό Εορταστικές εκδηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει.

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει. Πέντε χιλιόμετρα από τα στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει. Βρίσκεται στους πρόποδες του

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Παιδικό δωμάτιο Κάπου στην Αθήνα ΑΓΟΡΙ Ένα αγόρι ξανθό, με μάτια που αστράφτουν, στεκόταν όρθιο μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Το αγόρι σήκωσε το βλέμμα του ψηλά. Ήξερε τι έψαχνε.

Διαβάστε περισσότερα

Καραβάτζιο, Η κλήση του Ματθαίου. Εκκλησία Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων, Ρώµη

Καραβάτζιο, Η κλήση του Ματθαίου. Εκκλησία Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων, Ρώµη Καραβάτζιο, Η κλήση του Ματθαίου Εκκλησία Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων, Ρώµη Διδακτικό υλικό Μάθηµα: Θρησκευτικά Πρότυπο Πειραµατικό Σχολείο Πανεπιστηµίου Αθηνών Τάξη: Β Γυµνασίου Καθηγητής: Γ. Παπαδάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΥΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΡΟΥΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΥΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΠΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ Είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών Είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1 Πότε, για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Βιβλίο μαθητή ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Αθανάσιος Καλλιανιώτης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

Με πρωταγωνιστή τη θέα

Με πρωταγωνιστή τη θέα 222 TA TA ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ KAΛYTEPA ΣΠITIA THΣ THΣ KYΠPOY 223 Με πρωταγωνιστή τη θέα Κείμενο/STyling Παυλίνα Τελεβάντου Φωτογραφία ΝταΪνα Κάπρου TA TA ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ KAΛYTEPA ΣΠITIA THΣ THΣ KYΠPOY 225 224 Ένα διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ «Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 «Κι είναι ακόμη τα γόνατα που κάθιζε αμίλητος, δυο δυο τα παιδιά κι απλώνοντας δίπλα του,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Εικονογραφία

Εισαγωγή στην Εικονογραφία Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εισαγωγή στην Εικονογραφία Διάρκεια 20 ώρες Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Συνάντηση 1 η Σάββατο 29/09/18 (10:00-14:00) Συνάντηση 2 η Κυριακή 30/09/18 (10:00-14:00) Συνάντηση 3 η Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας

Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας 22/07/2019 Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας / Ιερές Μονές Στο κεφαλοχώρι της Βολισσού σε γραφική ακρογιαλιά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του ιερού Προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τη φετινή χρονιά 2018-2019, ο Σύλλογος διδασκόντων του 2 ου ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να τιμήσει το ηρωικό «ΟΧΙ» του λαού μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Η περιοχή ΒΔ της Αγοράς μέχρι το τείχος της πόλης, όπου το Δίπυλο, αλλά και πέρα από το τείχος, όπου και το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Η ονομασία της οφείλεται στις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα