Έτοιµοι για παιχνίδι: 'Ωρα για ύπνο

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έτοιµοι για παιχνίδι: 'Ωρα για ύπνο"

Transcript

1 Έτοιµοι για παιχνίδι: 'Ωρα για ύπνο Μετάφραση: Φανή Καραµανώλη Το φυλλάδιο αυτό είναι γεµάτο ιδέες µερικές από τις οποίες ίσως σας χρήσιµες και άλλες όχι. Αυτός είναι και ο σκοπός µας-δε θέλουµε να νοµίζετε ότι πρέπει να δοκιµάσετε όλα όσα σας προτείνουµε. Ίσως σε ορισµένα σηµεία σας φανεί πως αυτά που λέµε είναι υπερβολικά. Ίσως πάλι νιώθετε πως δεν µπορείτε να γίνετε η τέλεια µητέρα ή ο τέλειος πατέρας, που θα θέλατε. Αν συµβεί κάτι τέτοιο, θυµηθείτε πως κανένας γονέας δε χρειάζεται να είναι τέλειος-απλώς όσο το δυνατό καλύτερος. Άλλωστε εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα. Αν το φυλλάδιο σας δώσει νέες ιδέες ίσως να θελήσετε να σηµειώσετε κάπου τα βασικά σηµεία. Το πιο σηµαντικό πράγµα είναι να τα πηγαίνετε καλά µε το παιδί σας και ο ύπνος να µην έχει γίνει πεδίο µάχης. Είναι πολύ πιθανό να έχετε βρει λύσεις, που δεν αναφέρονται εδώ. Αυτός δεν είναι λόγος να µη συνεχίσετε να τις εφαρµόζετε, αν βρίσκετε ότι φέρνουν αποτέλεσµα. Ώρα για ύπνο Αν το παιδί σας έχει αργή ανάπτυξη αυτό το φυλλάδιο µπορεί να σας δώσει κάποιες αρχικές ιδέες για το πως να αντιµετωπίσετε την κατάσταση. Αν το παιδί έχει κι άλλα προβλήµατα-όπως κάποια σωµατική αναπηρία-τότε ίσως αποφασίσετε πως οι πληροφορίες που σας δίνουµε, δεν είναι επαρκείς. Σκοπός µας είναι να εφαρµόσετε όσες σας φαίνονται σωστές. Όλοι γνωρίζουµε περιπτώσεις παιδιών που αγωνίζονται να µείνουν ξύπνια το βράδυ ακόµα και όταν τα µάτια τους κλείνουν. Ορισµένα παιδιά ζητούν επίµονα ένα φιλί ή ένα ποτήρι νερό-οτιδήποτε σκεφτούν για να αποφύγουν να ξαπλώσουν. Υπάρχουν επίσης παιδιά που τους αρέσει να κοιµούνται στο κρεβάτι των γονιών τους. Μη χάνετε το κουράγιο σας. Μπορούµε να σας εγγυηθούµε ότι το παιδί σας θα κοιµάται ήσυχα όλο το βράδυ, αν ακολουθήσετε τις ιδέες του φυλλαδίου. Πιστεύουµε όµως ότι θα καταφέρετε να περνάτε πιο ήσυχα βράδια. Το φυλλάδιο αποτελείται από µια σειρά ερωτήσεων. Πρέπει να τις διαβάσετε και να δείτε αν υπάρχουν πράγµατα που έχουν σχέση µε τον τρόπο που συµπεριφέρεται το παιδί σας. Αν ναι, θα βρείτε περισσότερες ιδέες και προτάσεις στις αντίστοιχες σελίδες.

2 1α. Το παιδί σας ενοχλεί τα άλλα άτοµα που κοιµούνται στο ίδιο δωµάτιο, επειδή έχει ανήσυχο ύπνο; Δεν είναι δυνατό πάντα να κοιµούνται όλοι σε ξεχωριστά δωµάτια. Αν το παιδί έχει ανήσυχο ύπνο, προσπαθήστε να το βάλετε σε δωµάτιο µόνο του, αν αυτό είναι δυνατό. Σε ορισµένα σπίτια είναι δυνατό να χωριστεί ένα δωµάτιο µεγάλο σε δύο µικρότερα µε ένα χώρισµα ή µε κατάλληλη µετακίνηση επίπλων. Ίσως αυτό βοηθήσει. Ίσως χρειαστεί να βάλετε το παιδί που κοιµάται ήσυχα στο δικό σας δωµάτιο. Αυτό µπορεί προκαλέσει άλλα προβλήµατα, όµως αν είναι απαραίτητο δοκιµάσετε το για λίγο καιρό ιδιαίτερα αν το παιδί αυτό ενοχλείται από το άλλο. Αν έχετε 2 παιδιά στο ίδιο δωµάτιο µια καλή λύση είναι οι κουκέτες. Μπορείτε να βάλετε το παιδί που το παίρνει εύκολα ο ύπνος και κοιµάται ήσυχα στο κρεβάτι και έτσι να ενοχλείται λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι δύσκολο για όλους µας να κοιµηθούµε, αν υπάρχει θόρυβος. Καλύτερα να βάζετε τα παιδιά να κοιµούνται διαφορετική ώρα αρχίζοντας µε το πιο "δύσκολο". Αφού το κοιµίσετε, µπορεί και το άλλο να κοιµηθεί ευκολότερα. Κάποια παιδιά αποκτούν κακές συνήθειες στον ύπνο, επειδή κοιµούνται πολύ ανήσυχα, κλωτσάνε τα σκεπάσµατα και ξυπνούν νωρίς επειδή κρυώνουν. Προσπαθήστε να βρείτε µια ολόσωµη φόρµα ύπνου για να λύσετε το πρόβληµα αυτό. 1β. Φοβάται το σκοτάδι; Ενοχλείται από το φως; Σιγουρευτείτε πως το δωµάτιο είναι αρκετά ζεστό και σκοτεινό (ή φωτεινό αν χρειαστεί). Το καλοκαίρι συχνά τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιµηθούν, επειδή έχει πολύ φως έξω. Αν θέλετε, κρεµάστε χοντρές κουρτίνες ή σκεπάστε τις καλοκαιρινές σας µε µια κουβέρτα. Αν φοβάται το σκοτάδι, αγοράστε µια λάµπα µε χαµηλό φωτισµό ή ένα διακόπτη µε ροοστάτη ή αφήστε λίγο ανοιχτή την πόρτα. 1γ. Θόρυβος κατά τη διάρκεια της νύχτας Δεν υπάρχει χειρότερο πράγµα από το να ακούν οι γονείς το παιδί τους να παίζει το πιανάκι του στις 4 το πρωί. Η απλούστερη λύση είναι να αποµακρύνετε τα παιχνίδια πριν κοιµηθεί, κάτι που δεν είναι εύκολο αν έχετε µικρό σπίτι. Σιγουρευτείτε πως τα παιχνίδια που βρίσκονται στο δωµάτιό του δεν είναι ενδιαφέροντα και δεν κάνουν θόρυβο! Αν δεν βρει τίποτα να κάνει, όταν ξυπνήσει, τότε θα βαρεθεί και θα ξανακοιµηθεί.

3 Βέβαια, το δωµάτιο του παιδιού σας δεν πρέπει να είναι βαρετό. Κρεµάστε µόµπιλς, βάλτε εικόνες στους τοίχους. Εξηγήστε του πως θα επιτρέψετε παιχνίδια στο δωµάτιο όταν αρχίσει να κοιµάται ήσυχα χωρίς να σας ενοχλεί. 2. Δεν του αρέσει να κοιµάται νωρίτερα από την υπόλοιπη οικογένεια; Ορισµένα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πως η ώρα έχει περάσει. Δεν ξέρουν την ώρα και νιώθουν πως το παιχνίδι που µόλις έπαιζαν τελείωσε απότοµα µόνο και µόνο επειδή κάποιος µεγάλος αποφάσισε ότι πρέπει να κοιµηθούν. 2α. Βάλτε ένα πρόγραµµα στον ύπνο Αποφασίστε σε ποιο χώρο και ποια ώρα θα βοηθάτε το παιδί σας να ξεντυθεί. Θέλετε να κάνει µπάνιο πριν κοιµηθεί; Θα του διαβάζετε κάποιο παραµύθι; Μερικές φορές τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τι συµβαίνει. Το ένα βράδυ τα βάζουν να κοιµηθούν βιαστικά, το επόµενο να δουν τηλεόραση ως αργά. Όταν το παιδί αρχίσει να κατανοεί τι ακριβώς γίνεται κάθε βράδυ, θα σταµατήσει να το στεναχωρεί η κατάσταση αυτή. Είναι σηµαντικές οι απαιτήσεις που έχετε από το παιδί σας. Αν υποχωρήσετε εύκολαέστω και 1φορά-στις φωνές του και πείτε "ακόµα 5 λεπτά, µόνο αυτή τη φορά όµως", θα δυσκολευτείτε πολύ να το βάλετε σε πρόγραµµα. Είναι σηµαντικό όλη η οικογένεια να συµφωνήσει στην τακτική που θα ακολουθήσετε. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα αν όλοι δεν κρατούν την ίδια στάση. 2β. Το κρεβάτι είναι για ύπνο, όχι για τιµωρία Η ώρα του ύπνου θέλουµε να είναι ένα ευχάριστο τέλος της µέρας. Δεν πρέπει να χρησιµοποιείται σαν τιµωρία, όταν οι άλλες απειλές δεν οδηγούν πουθενά. Αν βάλετε κάποιο πρόγραµµα θα µπορείτε να προετοιµάζεται το παιδί σας (πχ. σε 5' είναι ώρα για µπάνιο και ύπνο). Αν συνηθίσει στην ιδέα πως το µπάνιο και ένα παραµύθι σηµαίνουν ότι σε λίγο θα κοιµηθεί δεν θα ξαφνιάζεται όταν του το λέτε. Όταν µάθει την ώρα µπορείτε να πείτε "όταν ο µεγάλος δείκτης πάει στο 12 και ο µικρός στο 9, θα κοιµηθούµε". 2γ. Θα πιούµε κάτι-και ένα παραµύθι-και ύπνο

4 Αν µπορείτε να κάνετε το παιδί να νιώσει ζεστασιά και χαλάρωση στο τέλος της ηµέρας, τόσο το καλύτερο. Σε πολλά παιδιά αρέσει να πίνουν κάτι ζεστό ή να τους διαβάζετε ένα παραµύθι. Ίσως χρειαστεί να ξεκαθαρίσετε ότι θα διαβάσετε µόνο ένα παραµύθι και όχι µια ολόκληρη βιβλιοθήκη! Ίσως το παιδί σας θέλει να διαλέξει το παραµύθι που θα διαβάσετε. Είναι καλό να κάνετε µε το παιδί κάτι ευχάριστο πριν πάει για ύπνο. Προσπαθήστε να βρείτε µια ήρεµη δραστηριότητα και όχι να "παλέψετε", ακόµα και αν είναι αυτό το αγαπηµένο του παιχνίδι. Σε πολλά παιδιά αρέσει η µουσική ή να κοιτούν βιβλία µε εικόνες. Η δραστηριότητα αυτή πρέπει αν είναι ευχάριστη και χαλαρωτική και για τους δυο σας. Κάποιες φορές βοηθάει να ζητήσετε από τα µέλη της οικογένειας να περάσουν από το δωµάτιο του παιδιού και να πουν καληνύχτα. Πείτε στο παιδί πως θα χαρούν όλοι περισσότερο αν βρίσκεται ήδη στο κρεβάτι του ήσυχα, όταν έρθουν στο δωµάτιό του. Πείτε το και στους άλλους για να αντιδράσουν ανάλογα και το παιδί να καταλάβει ότι έχετε δίκιο σ'αυτό που λέτε. 3. Σηκώνεται από το κρεβάτι του πολλές φορές, αφού το βάλετε για ύπνο; 3α. Ασφάλεια Το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο στο δωµάτιό του και πρέπει να είναι ασφαλές εκεί µέσα. Τι µπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους: Πόρτες: Αν του αρέσει να 'δραπετεύει" και νοµίζετε πως µπορεί να βρει επικίνδυνα αντικείµενα στο σπίτι βάλτε µια καγκελόπορτα ασφαλείας. Αν είναι σε µεγαλύτερη ηλικία βάλτε ένα δεύτερο χερούλι ψηλά στην πόρτα για να µην µπορεί να το φτάσει ή βάλτε ένα σύρτη ψηλά στην πόρτα της κουζίνας. Μπρίζες: Καλύψτε µε τα ειδικά πλαστικά καπάκια που πωλούνται στην αγορά. Παράθυρα: Να τα έχετε µόνο λίγο ανοιχτά και αν είναι δυνατό βάλτε σύρτη για να µην ανοίγουν διάπλατα. Θερµάστρες: Βάλτε ειδικό προστατευτικό κάλυµµα. Θερµοφόρες, ηλεκτρικές κουβέρτες: Να βγάζετε τις θερµάστρες και να σβήνετε τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Μπορεί να προκαλέσουν εγκαύµατα. Τροφές/υγρά: Αν το παιδί έχει κάτι δίπλα για να πιει αν ξυπνήσει βάλτε το σε πλαστικό ποτήρι. Μην αφήνετε κοντά τροφές που µπορεί να το πνίξουν, αν τις φάει το βράδυ. 3β. Πως να κρατήσετε το παιδί σας στο κρεβάτι και να κοιµάται

5 Αν το παιδί έχει ανήσυχο ύπνο χρησιµοποιήστε σεντόνια µε λάστιχα που δεν βγαίνουν εύκολα και πάπλωµα αντί για κουβέρτα (είναι ζεστό, ελαφρύ και δεν πέφτει όταν κινείται το παιδί). Κάποια παιδιά πέφτουν επίτηδες από το κρεβάτι για να τους δώσετε σηµασία. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα πόδια του κρεβατιού για να µείνει µόνο η βάση και το στρώµα ή να βάλετε το στρώµα στο πάτωµα. Έτσι, δεν θα υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει όταν πέφτει και δεν θα χρειάζεται να τρέχετε να δείτε τι έγινε. Σύντοµα θα σταµατήσει να το κάνει, αφού δεν θα δίνετε πια σηµασία. Είναι πιο εύκολο να κοιµηθεί το παιδί σε κρεβατάκι παιδικό (µε κάγκελα) παρά σε κανονικό κρεβάτι. Τα παιδιά, όµως, µεγαλώνουν γρήγορα και δεν χωρούν σε παιδικά κρεβάτια. Χρήσιµα είναι τα µεγάλα κρεβάτια που έχουν κάγκελα, τα οποία µπορούν να αφαιρεθούν όταν το παιδί µεγαλώσει. Φροντίστε το κρεβάτι που θα αγοράσετε να πληροί τους κανόνες ασφαλείας. Σε κάποια κρεβάτια τα κάγκελα εχουν µεγάλη απόσταση µεταξύ τους και µπορεί να σφηνώσει το κεφάλι του παιδιού. Κρεµάστε στο κρεβάτι του παιδιού διάφορα παιχνίδια, τα οποία να αλλάζετε για να µην τα βαρεθεί. Η λύση αυτή είναι προτιµότερη από το ακούτε το παιδί να χτυπάει διάφορα αντικείµενα. Χρήσιµες είναι οι προστατευτικές 'πάντες", που καλύπτουν τα κάγκελα του κρεβατιού του παιδιού και έτσι δεν µπορεί να χτυπάει διάφορα αντικείµενα πάνω τους. Αν του αρέσει να χοροπηδάει και να κουνιέται όλο το κρεβάτι του, βάλτε το τελευταίο σε ένα χαλί. Μην αφήνετε καρέκλες ή άλλα µικρο-έπιπλα κοντά στο κρεβάτι του παιδιού για να µην διευκολύνεται και βγαίνει. Προσπαθήστε να µην καταλάβει πως "πέφτουν"τα κάγκελα από τη µία πλευρά του κρεβατιού ή γυρίστε την πλευρά αυτή προς τον τοίχο. 3γ. Αν βγει τελικά από το κρεβάτι Αν το παιδί σας βγαίνει από το κρεβάτι και προσπαθεί µετά να έρθει στο σαλόνι µαζί σας ή να µπει στο κρεβάτι σας, πηγαίνετέ το στο δωµάτιό του. Μην µπαίνετε στον πειρασµό να το "κανει µια φορά". 4. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να κοιµίσετε το παιδί; Σας φωνάζει, κλαίει, σηκώνεται από το κρεβάτι; Είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα πρόγραµµα "προετοιµασίας για ύπνο". Δεν ωφελεί να το πηγαίνετε για ύπνο, αλλά να µην κοιµάται. Αν είναι σε ηλικία που χρειάζεται εσείς να το κοιµίσετε, κάντε το στο δικό του δωµάτιο. Αυτό ίσως είναι το πρώτο βήµα για να βάλετε κάποιο πρόγραµµα στον ύπνο.

6 Προσπαθήστε όλες οι ενέργειες µαζί του να είναι ήρεµες και ήσυχες. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να το γαργαλήσετε ή να παλέψετε. Πολλά παιδιά ηρεµούν ακούγοντας µουσική από σιντι ή κάποιο παιχνίδι. Σε µεγαλύτερα παιδιά αρέσει να ακούν παραµύθια από σιντι, µια καλή λύση γιατί δεν απαιτείται να είστε στο δωµάτιο και δεν πειράζει αν το παιδί αργήσει λίγο να κοιµηθεί. Σε µερικά παιδιά αρέσει να έχουν ένα αρκουδάκι µαζί τους στο κρεβάτι. Είναι σηµαντικό να µην συνδυάσουν τον ύπνο µε το φαγητό, αν θέλετε να κοιµούνται όλο το βράδυ και να µην ξυπνάνε. Μην δίνετε µπιµπερό αν ξυπνήσουν το βράδυ για να τα ξανακοιµίσετε, γιατί έτσι συνδυάζουν το ξύπνηµα µε το γάλα. Αν θέλουν να ρουφήξουν κάτι, δώστε πιπίλα. Μην υποχωρείτε αν θέλει να έρθει στο δωµάτιο που κάθεστε. Βάλτε όρια και εφαρµόστε τα. Είναι σηµαντικό να µάθει το παιδί πως "ωρα για ύπνο" σηµαίνει πως πρέπει να µείνει στο δωµάτιό του άσχετα µε το αν θα κοιµηθεί αµέσως ή όχι. Αν ζητάει κάτι, πηγαίνετέ το εσείς στο δωµάτιο, µην το αφήνετε να γυρίζει όλο το σπίτι και να το ψάχνει. 5. Πρέπει να κάθεται κάποιος δίπλα του για να κοιµηθεί; Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσετε τέτοιες καταστάσεις. Αντιµετωπίστε τις συνήθειες αυτές σταδιακά. Στην αρχή πρέπει να συνηθίσει να κάθεστε δίπλα του στο κρεβάτι αντί να ξαπλώνετε. Δώστε του µια κουβέρτα, ένα αρκουδάκι, µια πιπίλα για συντροφιά. Όχι µπιµπερό. Μπορείτε να δοκιµάσετε µουσική ή τραγουδάκια. Ουσιαστικά αυτό που προσπαθείτε είναι να πάρει τη θέση σας ένα άψυχο αντικείµενο και να του προσφέρει παρόµοια ζεστασιά. Αν έχει συνηθίσει να του τραγουδάτε για να κοιµηθεί, συνεχίστε να κάθεστε δίπλα του, αλλά χρησιµοποιήστε ένα σιντι. Σιγά σιγά αποµακρυνθείτε. Ίσως χρειαστεί να µείνετε στο δωµάτιο, αλλά µπορείτε να κάνετε κάτι άλλο-διάβασµα πχ. Σκοπός είναι να νιώθει σιγουριά µε την παρουσία σας, αλλά να µη χρειάζεται να είστε διαρκώς δίπλα του. Στο επόµενο στάδιο σκοπός είναι να σας αντικαταστήσει µε κάποιο αγαπηµένο άψυχο αντικείµενο, πχ.το αρκουδάκι του. Έτσι, θα µάθει να κοιµάται ήσυχα. 5α. Αλλαγές κρεβατιών Μεγαλύτερο πρόβληµα αποτελούν τα παιδιά που θέλουν να κοιµηθούν σε άλλο κρεβάτι και όχι το δικό τους. Συχνά ένας από τους δύο γονείς καταλήγει σε άλλο κρεβάτι. Η συνήθεια αυτή ξεπερνιέται δύσκολα. Το καλύτερο είναι να µην την ξεκινήσετε ποτέ. Αν το παιδί σας ζητάει να έρθει στο κρεβάτι σας ξαναπηγαίνετε το στο δικό του κρεβάτι. Πρέπει να καταλάβει πως ο καθένας έχει το κρεβάτι του.

7 Αν το "κάνετε µόνο µία φορά' το παιδί θα καταλάβει πως αν φωνάξει θα γίνει το δικό του. Είναι δύσκολο να µην υποχωρήσει κανείς-ειδικά αν µένετε σε διαµέρισµα. Εξηγήστε στους γείτονες τι προσπαθείτε να κάνετε και να θυµάστε πως οι περισσότεροι γονείς έχουν αντιµετωπίσει παρόµοιες καταστάσεις. Αφού τα καταφέρετε, µπορείτε να αφήνετε κάποιες φορές τα παιδιά να έρθουν µαζί σας στο κρεβάτι το πρωί -αφού ξυπνήσετε όµως. Έτσι θα µάθουν ότι είναι ευπρόσδεκτα στο δωµάτιό σας, αλλά υπάρχει κατάλληλη ώρα γι'αυτό. Προσπαθήστε να µάθετε για ποιο λόγο το παιδί θέλει να είναι κοντά σας το βράδυ. Φοβάται το σκοτάδι, τους θορύβους ή απλώς θέλει παρέα; Παρακάτω θα βρείτε ιδέες για το θέµα αυτό. 6. Θέλετε να συνηθίσει το παιδί σας να κοιµάται κάποια συγκεκριµένη ώρα; Θα πρέπει να βρείτε µια ισορροπία µεταξύ των δικών σας αναγκών και των αναγκών των παιδιών σας, είτε έχουν αναπηρία ειτε όχι. Είναι καλό για τα µικρά παιδιά να έχουν κάποιο πρόγραµµα ύπνου ειδικά για την ώρα του ύπνου, γιατί διαφορετικά νιώθουν σαν να µην ξέρουν τι θα συµβεί. Αν το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλάβει τι γίνεται γύρω του, τότε σίγουρα θα το βοηθήσετε αν ακολουθείτε πάντα το ίδιο πρόγραµµα στην καθηµερινότητά σας. 6α. Πόσος ύπνος χρειάζεται; Εξετάστε τις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες του παιδιού σας. Ίσως θέλετε να χαλαρώσετε το απόγευµα πριν βάλετε το παιδί σας για ύπνο. Δεν έχει µεγάλη σηµασία η ώρα που θα κοιµηθεί. Αυτό που έχει σηµασία είναι να κοιµάται περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξεκουράζεται αρκετά. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους µεγάλους. Όταν τα παιδιά κοιµούνται αργά, αργούν συνήθως να ξυπνήσουν το πρωί. Το πρόγραµµα αυτό βολεύει κάποιους, γιατί αν το παιδί πηγαίνει για ύπνο πολύ νωρίς δεν προλαβαίνει ποτέ ο πατέρας του να το δει, µιας και εργάζεται. Άλλοι προτιµούν να έχουν ησυχία το απόγευµα και δεν τους ενοχλεί το πρωινό ξύπνηµα. Αποφασίστε ποια επιλογή προτιµάτε και επιµείνατε σε αυτή. 6β. Και αν µετά από όλα αυτά πάλι δεν κοιµάται το παιδί; Όταν φτάσουν στο σηµείο αυτό οι γονείς ζητούν τη βοήθεια του γιατρού. Ίσως η λύση αυτή να σας εξυπηρετήσει για µικρό χρονικό διάστηµα. Μετά από 2-3 µέρες, ακόµα και αν αυτή η λύση δεν έχει τα επιθυµητά αποτελέσµατα, µιας και ο ύπνος είναι 'τεχνητός". Τα παιδιά δεν συνηθίζουν να κοιµούνται καλύτερα µε τον τρόπο αυτό, απλώς οι γονείς ίσως να έχουν 2-3 µέρες ησυχίας. Αν σκεφτείτε να

8 χρησιµοποιήσετε µια τέτοια λύση, συµβουλευτείτε πρώτα τον οικογενειακό σας γιατρό. 7. Καταλαβαίνει πότε πρόκειται να πάει για ύπνος Όταν λέτε "ώρα για ύπνο" τρέχει προς την πόρτα ή ψάχνει για κάτι να πάρει στο κρεβάτι του; Το τι ακριβώς θα κάνετε για να βάλετε ένα πρόγραµµα εξαρτάται από σας και το παιδί σας. Το καλύτερο είναι να βρείτε µια δραστηριότητα που αρέσει και στους δυο σας και να την κάνετε µέρος του καθηµερινού σας προγράµµατος. Όσο προσεκτικά και αν προσπαθείτε να τα συνηθίσετε σε κάποιο πρόγραµµα ορισµένα παιδιά αρχίζουν πάλι να κλαίνε µόλις τα βάλετε στο κρεβάτι τους. Δεν πειράζει αν κλάψουν λίγο. Αν, όµως, δείτε ότι κάθε βράδυ το παιδί σας κλαίει πολύ, τότε µετά από λίγο θα χρειαστεί να σκεφτείτε πως θα ξεπεράσετε την κατάσταση. Μην αφήνετε το παιδί σας να κουραστεί υπερβολικά. Μπορείτε να αποφύγετε εύκολα ορισµένες προστριβές. Μην προσπαθείτε να το βάλετε να κοιµηθεί στη µέση του αγαπηµένου του προγράµµατος. Δεν πειράζει αν κοιµηθεί λίγο αργότερα. Μπορείτε να κλείσετε την τηλεόραση στο τέλος του προγράµµατος και µετά να πάτε το παιδί σας στο κρεβάτι αποφεύγοντας φωνές και κλάµατα. Αν παρόλα αυτά έχετε φασαρίες κάθε βράδυ πιθανώς να το αφήσετε να κοιµηθεί µόνο του στον καναπέ και µετά να το πάτε στο κρεβάτι του. Έτσι, όµως, δεν θα µάθει τι σηµαίνει "ώρα για ύπνο". Τα παιδιά εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να µένουν ξύπνια. Ορισµένα επιµένουν να τους διαβάσετε ένα παραµύθι, να πιουν κάτι κλπ. Αν υποχωρήσετε σε ένα από αυτά πιθανώς να σκεφτεί ακόµα περισσότερα και να αλλάζετε έτσι κάθε βράδυ το πρόγραµµά σας. Αυτό ίσως µπερδέψει το παιδί και να του προκαλέσει άγχος-έτσι ίσως δυσκολευτεί να κοιµηθεί. 8. Ξυπνάει συχνά νωρίς το πρωί; Είστε σίγουροι πως δεν βάζετε το παιδί σας να κοιµηθεί υπερβολικά νωρίς; Αν η µέρα σας ήταν δύσκολη ίσως υποκύψετε στον πειρασµό να το βάλετε νωρίτερα για ύπνο. Το πιο πιθανό είναι να µην κοιµηθεί 2-3 ώρες παραπάνω το πρωί. 8α. Κοιµάται τη σωστή ώρα, αλλά και πάλι ξυπνάει νωρίς; Εξηγήστε στο παιδί σας τι εννοείτε. Πείτε κάτι σαν 'αν ξυπνήσεις, µείνε στο δωµάτιό σου µέχρι να έρθει ο µπαµπάς και η µαµά να σε δουν" ή "µέχρι να ακούσεις το ρολόι να χτυπάει' ή"µέχρι να χτυπήσει το ρολόι στο δικό σου δωµάτιο". Έτσι, γίνεται πιο ξεκάθαρο αυτό που ζητάτε και έχετε εσείς τον έλεγχο. Αν το παιδί πάει να

9 µπει στο κρεβάτι σας ή να ξυπνήσει τα αδέρφια του, ξαναβάλτε το στο κρεβάτι του. Επιµείνετε στους κανόνες που έχετε θεσπίσει. Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί να µείνει στο δωµάτιό του. Ίσως του αρέσει να παίζει µόνο του, όταν ξυπνάει το πρωί. Φυσικά τα παιχνίδια που θα έχει κοντά του δεν θα κάνουν θόρυβο. Αν το παιδί σας είναι πολύ κινητικό και βγαίνει τρέχοντας από το δωµάτιό του µόλις ξυπνήσει, δοκιµάστε τη λύση µε τα διπλά χερούλια, που προαναφέρθηκε. Αν το παιδί σας δεν λερώνεται τη νύχτα πιθανώς να χρειαστεί να αφήσετε ένα γιογιό στο δωµάτιό του το βράδυ. Διαφορετικά θα προσπαθεί να πάει στην τουαλέτα και ίσως τριγυρνάει στο σπίτι, ενώ κοιµάστε. Αργότερα θα µπορέσετε να του µάθετε να πηγαίνει στην τουαλέτα το βράδυ και να επιστρέφει στο δωµάτιό του χωρίς να ενοχλεί τους άλλους. 8β. Φτιάξτε το δικό σας πρόγραµµα Αυτό που προσπαθούµε να κάνουµε είναι να οργανώσουµε ένα πρωινό πρόγραµµα που να βολεύει εσάς και την οικογένειά σας. Είναι σηµαντικό το παιδί να ακολουθεί τις συνήθειες των υπολοίπων. Ενηµερώστε το παιδί για τα όρια και τους κανόνες. 9. Λερώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας; Μερικά παιδιά αργούν να φτάσουν στο στάδιο αυτό. Δεν µπορούµε να έχουµε την απαίτηση ένα παιδί που συµπεριφέρεται καθ'όλα σαν παιδί µικρότερης ηλικίας να"καθαρίσει" στην ίδια ηλικία µε άλλα παιδιά. Ακόµα και όταν δεχόµαστε την υπόλοιπη συµπεριφορά των παιδιών είναι δύσκολο να δεχτούµε την περίπτωση να χρειάζονται πάνες σε ηλικία 6-9 ετών. Υπάρχουν ειδικές πάνες για παιδιά που είναι µεγαλύτερα σε ηλικία. Είναι χρήσιµα και τα πλαστικά σεντόνια, που δένουν πάνω στο στρώµα. Αν βάλετε ένα κανονικό σεντόνι µε λάστιχο γύρω γύρω πάνω από το πλαστικό δεν θα λερώνεται τόσο εύκολα το στρώµα. Κάντε υποµονή αν το παιδί σας λερώνεται και σε άλλα σηµεία. Δώστε στο παιδί σας άλλα πράγµατα για να παίζει και να είναι απασχοληµένο. Μια άλλη ιδέα είναι να αγοράσετε φόρµες ύπνου, που κουµπώνουν στο πίσω µέρος και έτσι δεν µπορεί να λερωθεί από την πάνα του. Οι φόρµες είναι καλύτερη λύση από τις πυτζάµες, ενώ µπορείτε να βάλετε κουµπιά στα δύο µέρη της πυτζάµας για να κλείνει και να είναι πιο δύσκολο για το παιδί να τη βγάλει. Κάποιοι γονείς σηκώνουν το παιδί τους από το κρεβάτι πριν πάει να κοιµηθεί για να πάει τουαλέτα. Για κάποιους γονείς η λύση αυτή είναι σωτήρια, ενώ για κάποιους άλλους είναι προβληµατική, καθώς τα παιδιά ενοχλούνται, δε µαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και είναι δύσκολο να µαντέψουν οι γονείς τι ώρα να σηκώσει το παιδί από το κρεβάτι. Η τελική απόφαση είναι δική σας.

10 Αν βρέχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας το παιδί σας, µην του δίνετε πολλά υγρά πριν κοιµηθεί. Αν ξέρει ότι το βράδυ θα θελήσει να πάει στην τουαλέτα, αλλά δεν θα προλάβει, βάλτε ένα γιογιό στο δωµάτιό του. Να θυµάστε πως τα παιδιά "καθαρίζουν" πρώτα κατά τη διάρκεια της µέρας και µετά τη νύχτα.

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος!

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος! Διαταραχές ύπνου και Αυτισµός Ελένη Λούκουτου Λογοθεραπεύτρια ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

12. Σχέδια για το καλοκαίρι

12. Σχέδια για το καλοκαίρι 12. Σχέδια για το καλοκαίρι Τι φαντάζεται ο Αντόνιο για τις διακοπές του; Τι φαντάζεται ο Αλέξανδρος για τις διακοπές του; Εσύ τι προτιμάς να κάνεις στις διακοπές σου; Είναι Μάρτιος και όλοι κάνουν σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Wee Game. Οδηγός για Γονείς

Wee Game. Οδηγός για Γονείς Wee Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης της κύστης θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας,

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίστε το περιβάλλον όπου κοιμάστε να είναι εντελώς ήσυχο, σκοτεινό, άνετο και με την κατάλληλη για σας θερμοκρασία.

Φροντίστε το περιβάλλον όπου κοιμάστε να είναι εντελώς ήσυχο, σκοτεινό, άνετο και με την κατάλληλη για σας θερμοκρασία. Οδηγός καλού ύπνου 2 Συμβουλές Είναι σημαντικό να κοιμάστε το βράδυ και να ξυπνάτε το πρωί περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, το σώμα σας συντονίζεται με το ωράριο ύπνου και απολαμβάνετε έναν επαρκή

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας.

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας. Νοιώθεις θυμωμένος Το φυλλάδιο θα σε βοηθήσει στην περίπτωση που νιώθεις ότι ο θυμός σου δυσκολεύει τη ζωή σου και θα σου προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίζεις και να ελέγχεις τα έντονα συναισθήματα θυμού...

Διαβάστε περισσότερα

Wee Game. Οδηγός για Γονείς

Wee Game. Οδηγός για Γονείς Wee Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης της κύστης θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Σχολική χρονιά 2015-2016 Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα φύλλο εργασίας. Ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει για να πραγματοποιήσεις μια σειρά από δραστηριότητες. Έτσι θα μάθεις να δουλεύεις

Διαβάστε περισσότερα

Το κόστος της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

Το κόστος της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Το κόστος της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Στη συμβουλευτική γονέων έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με την ακόλουθη απορία των γονιών: «Είναι τόσο τραγικό να δίνω στο παιδί μου μια ξυλιά στον ποπό όταν κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Εμπνεύστε το παιδί σας να κατακτήσει τη ζωή του! Ελατε να ξεκλειδωσουμε μια-μια τις πορτες που οδηγουν στην αυτοεκτιμηση και στην επιτυχια του! Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση «Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση». Αυτή είναι η συμβουλή του βετεράνου τερματοφύλακα της Tottenham, Brand Friedel. Ποιά είναι η ρουτίνα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Συζητήστε με τον εξεταστή / την εξετάστρια για το παρακάτω θέμα: Πηγαίνουν τις μέρες μας οι νέοι στην όπερα;

Συζητήστε με τον εξεταστή / την εξετάστρια για το παρακάτω θέμα: Πηγαίνουν τις μέρες μας οι νέοι στην όπερα; ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ / ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗΣ Οι προφορικές εξετάσεις αποτελούνται από τρία αξιολογούμενα μέρη. Στα θέματα Β και Γ ο εξεταζόμενος / η εξεταζόμενη έχει 30 δευτερόλεπτα να σκέφτεται τα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να χρησιμοποιεί το «κουτί άμμου»?

Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να χρησιμοποιεί το «κουτί άμμου»? Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να χρησιμοποιεί το «κουτί άμμου»? Το να μην χρησιμοποιούν οι γάτες το κουτί άμμου είναι ίσως το πιο κοινό πρόβλημα όλων των ιδιοκτητών γατιών. Μια γάτα μπορεί να αποφεύγει το

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

PH123792 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

PH123792 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ PH123792 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ Inter IKEA Systems B.V. 2015 Φόρτισε το τηλέφωνό σου εκεί που είσαι! Είτε ψάχνουμε για μια συνταγή με μακαρόνια για το αποψινό μας δείπνο, είτε κουβεντιάζουμε με ένα φίλο ή διαβάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών:

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: 1. Αν αισθάνεστε ως γονείς πως δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίζετε ικανοποιητικά τον θυμό του παιδιού σας, ξεκινήστε να διαβάζετε, να

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη µέρα που το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθµό είναι σηµαντική στη ζωή του.

Η πρώτη µέρα που το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθµό είναι σηµαντική στη ζωή του. ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ιεύθυνση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο FAX e-mail Ελευθερίας 24 Τριανδρία 55337 Ι.Βαφειάδης 2313 3317726 2313 305464 Προς Θεσσαλονίκη, 15/ 09/2016 Αρ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί Τρόποι να βοηθήσω το παιδί μου από τους πρώτους μήνες της ζωής του να βελτιώσει τις γλωσσικές του δεξιότητες!

Απλοί Τρόποι να βοηθήσω το παιδί μου από τους πρώτους μήνες της ζωής του να βελτιώσει τις γλωσσικές του δεξιότητες! Απλοί Τρόποι να βοηθήσω το παιδί μου από τους πρώτους μήνες της ζωής του να βελτιώσει τις γλωσσικές του δεξιότητες! 0Μια έκδοση των 10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΩΣΕΙ ΤΙΣ ΓΛΩΩΣΣΙΚΕΣ ΤΟΥ Δ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Από

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 5: Ένας ένοικος έχει παράπονο

Διάλογος 5: Ένας ένοικος έχει παράπονο Ενότητα 2 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Στο μπάνιο Διάλογος 2: Ραντεβού στο κομμωτήριο Διάλογος 3: Μεσημεριανό Διάλογος 4: Ψυχαγωγία διασκέδαση Διάλογος 5: Ένας ένοικος έχει παράπονο B1 A2 A2 B1 B2 Διάλογος 5:

Διαβάστε περισσότερα

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Του Τάκη Γιαννόπουλου Του Τάκη Γιαννόπουλου Δεν πρόλαβε να τελειώσει καλά καλά η σεζόν κι άρχισαν τα σενάρια για την επόμενη! Τελικά εμείς οι γονείς, πρέπει να είμαστε, πολύ άρρωστοι με το ποδοσφαιρικό μέλλον των παιδιών μας

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου

Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου Ασφάλεια Ποτέ μην ταρακουνάτε ένα βρέφος, ούτε καν για παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μελετά μόνο του και να έχει αποτέλεσμα;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μελετά μόνο του και να έχει αποτέλεσμα; Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μελετά μόνο του και να έχει αποτέλεσμα; Είτε πρόκειται για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είτε όχι, η οργάνωση δεν είναι ό,τι πιο εύκολο γενικά για τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο

Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο ...... O άλλος μου εαυτός Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνα Ελαιοτριβάρη Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2009 ΕΥΑ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΥ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A.

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Ερωτήσεων & Απαντήσεων για το πώς να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι

Φυλλάδιο Ερωτήσεων & Απαντήσεων για το πώς να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι Question & Answer Sheet on cooling this summer Greek Φυλλάδιο Ερωτήσεων & Απαντήσεων για το πώς να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι Αντί της χρήσης κλιματιστικών για να δροσιστώ, τι θα ήταν μια φθηνότερη

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή προφορικού λόγου

Παραγωγή προφορικού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 Πρώτο Μέρος Πώς λέγεστε; Από πού είστε; Σε ποια πόλη μένετε; Πόσο καιρό μένετε στο εξωτερικό; Γιατί ήρθατε στην Ελλάδα (σε περίπτωση που κάποιος μένει μόνιμα πλέον στην Ελλάδα); Σας αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα