Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

2 Τι είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου Φαινόµενο του θερµοκηπίου ονοµάζεται η φυσική διαδικασία κατά την οποία η ατµόσφαιρα ενός πλανήτη συµβάλει στην θέρµανσή του. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο µαθηµατικό και φυσικό Ζοζέφ Φουριέ, το 1824, ενώ διερευνήθηκε συστηµατικά από τον Σβάντε Αρρένιους το Τα τελευταία χρόνια ο όρος συνδέεται µε την παγκόσµια θέρµανση (global warming), ενώ θεωρείται πως το φαινόµενο έχει ενισχυθεί σηµαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

3 Φαινόµενο του θερµοκηπίου - µηχανισµός Οι υδρατµοί, το διοξείδιο του άνθρακα και το µεθάνιο, σχηµατίζουν ένα φυσικό διαχωριστικό στρώµα γύρω από τη γη. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου διέρχεται µέσα από την γήινη αυτή ατµόσφαιρα. Ένα ποσό της ακτινοβολίας, απορροφάται από µόρια όζοντος- νερού. Το υπόλοιπο φθάνει στην επιφάνεια της γης, την θερµαίνει και επανεκπέµπεται ως υπέρυθρη ακτινοβολία.

4 Φαινόµενο του θερµοκηπίου - µηχανισµός Περίπου το 70% της ενέργειας του ήλιου, ακτινοβολείται προς τα πίσω, στο διάστηµα. Αλλά κάποιο ποσό παγιδεύεται από τα αέρια του θερµοκηπίου, που θερµαίνουν ακόµη περισσότερο την ατµόσφαιρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, η γη να διατηρείται θερµή και να εµφανίζεται το φαινόµενο της ζωής. Αλλά οι αυξηµένες ποσότητες των εκποµπών των αερίων, αλλάζουν την ισορροπία του σύνθετου αυτού οικοσυστήµατος, προξενώντας την παγκόσµια άνοδο της θερµοκρασίας.

5 Προσοµοίωση φαινοµένου µε ένα πραγµατικό θερµοκήπιο Σε ένα συνηθισµένο θερµοκήπιο το γυαλί ή το νάιλον που το καλύπτει είναι διαπερατό για τα µήκη κύµατος του ηλιακού φωτός. Τα σώµατα που υπάρχουν στο εσωτερικό του απορροφούν ακτινοβολία, ανάλογα µε τη θερµοκρασία τους, και επανεκπέµπουν ακτινοβολία, που αντιστοιχεί στην υπέρυθρη. Το γυαλί όµως δεν είναι διαπερατό για µήκη κύµατος του υπέρυθρου φάσµατος. Η ακτινοβολία αυτή παγιδεύεται θερµαίνοντας τον αέρα και τα σώµατα, και αυξάνοντας τη θερµοκρασία µέσα στο θερµοκήπιο. Το ίδιο ακριβώς φαινόµενο παρατηρείται και στην ατµόσφαιρα του πλανήτη, αλλά τη θέση του γυαλιού παίρνουν τα λεγόµενα αέρια του θερµοκηπίου.

6 Αέρια του θερµοκηπίου Όλα τα αέρια της ατµόσφαιρας που συµβάλουν στο φαινόµενο του θερµοκηπίου, εντάσσονται στον όρο αέρια του θερµοκηπίου. Το φαινόµενο του θερµοκηπίου είναι φυσικό, ωστόσο ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία συµβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερµοκηπίου. Άρα τα τελευταία χρόνια, λέγοντας φαινόµενο του θερµοκηπίου, δεν αναφερόµαστε στη φυσική διεργασία, αλλά στην έξαρση αυτής, λόγω της ρύπανσης της ατµόσφαιρας από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

7 Ρύπανση του περιβάλλοντος και φαινόµενο θερµοκηπίου ιοξείδιο του άνθρακα: -χρήση ορυκτών καυσίµων (6 δισ. τόνοι) - καταστροφή των δασών σε µεγάλη κλίµακα (1.7 έως 2 δισ. τόνοι) Υποξείδιο του αζώτου: - ανάπτυξη της γεωργίας - χρήση ορυκτών καυσίµων Όζον: -ρύποι από βιοµηχανίες, αυτοκίνητα, κεντρικές θερµάνσεις Χλωροφθοριωµένοι υδρογονάνθρακες: -σχηµατίζονται και συσσωρεύονται στην ατµόσφαιρα αποκλειστικά λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

8 Κλιµατικές αλλαγές και φαινόµενο του θερµοκηπίου Αύξηση της θερµοκρασίας του πλανήτη Μεταβολές στην κίνηση των ανέµων Μετάθεση των καλλιεργήσιµων και δασικών εκτάσεων Άνοδος της στάθµης της θάλασσας

9 Κλιµατικές αλλαγές και φαινόµενο του θερµοκηπίου Αύξηση της θερµοκρασίας του πλανήτη Η µέση θερµοκρασία της γης θα αυξάνεται κατά 0.3 εώς 0.6 C για τα επόµενα 100 χρόνια. Μια τέτοια αύξηση, φαινοµενικά µικρή, θα οδηγήσει σε σηµαντικές κλιµατικές αλλαγές µε απρόβλεπτες συνέπειες. Εντονότερη εξάτµιση κατά 16%. Αύξηση της στάθµης της θάλασσας Στα επόµενα 100 χρόνια οι επιστήµονες προβλέπουν αύξηση της στάθµης της θάλασσας από 9 ως 88 εκ. που θα οφείλεται στα αέρια του θερµοκηπίου και στο λιώσιµο των πάγων, µε συνέπεια την επέκταση των ωκεανών (το νερό διαστέλλεται καθώς αυξάνεται η θερµοκρασία του). Κίνηση των ανέµων Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται αύξηση της µέσης ταχύτητας των ανέµων σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη.

10 Κλιµατικές αλλαγές και φαινόµενο του θερµοκηπίου Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος Η αύξηση της θερµοκρασίας της γης έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, αφού απειλούνται πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών, διότι δεν µπορούν να ζήσουν σε θερµότερα νερά. Μείωση υδατικών αποθεµάτων Λόγω αύξησης της µέσης θερµοκρασίας της γης, οι θερµές νότιες περιοχές θα γίνουν ακόµη θερµότερες και τα υδατικά τους αποθέµατα θα µειωθούν λόγω µεγάλης εξάτµισης και παρατεταµένων περιόδων ξηρασίας, ενώ αντίθετα η ζήτηση θα αυξηθεί. Ανάλογη θα είναι και η κατάσταση στις βόρειες περιοχές.

11 Κλιµατικές αλλαγές και φαινόµενο του θερµοκηπίου στην Κύπρο Αύξηση της θερµοκρασίας µε ρυθµό 0.01C/ C/χρόνο. Η βροχόπτωση σηµειώνει φθίνουσα τάση µε ρυθµό 1mm/ mm/χρόνο. Η άνοδος της στάθµης της θάλασσας απειλεί τις παράκτιες περιοχές και τα έργα υποδοµής και ανάπτυξης, λόγω διάβρωσης, δηλαδή σταδιακής καταστροφής τους από τη θάλασσα. Μείωση των υδατικών αποθεµάτων λόγω ξηρών και παρατεταµένων καλοκαιριών. Υποβάθµιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Ερηµοποίηση παράκτιων οικότοπων, στους οποίους συγκαταλέγονται οι γεωργικές εκτάσεις, οι υγρότοποι (αλυκές) και τα υποθαλάσσια λιβάδια φυκιών. Αλυσιδωτές κοινωνικές και οικονοµικές επιπτώσεις.

12 ιάβρωση των παράκτιων περιοχών Το ένα πέµπτο περίπου των ακτών της Ευρώπης, έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τη διάβρωση (σταδιακή καταστροφή του εδάφους από τη θάλασσα), αφού παρατηρήθηκαν να υποχωρούν κατά 0.5 έως 2 µέτρα ετησίως. Συγκεκριµένα για τη Κύπρο, σύµφωνα µε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι κόλποι Λάρνακας και Λεµεσού, η νότια ακτή Πάφου, η παράκτια ζώνη Ακρωτηρίου, η παραλιακή περιοχή Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, η περιοχή Ποτίµων στην Πάφο, η ακτή ανατολικά του Ζυγίου, η παραλιακή περιοχή από το Αλιευτικό Καταφύγιο Λατσιού µέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο Πόλης Χρυσοχούς, η ακτή Μενεού, η ακτή Κίτι -Σοφτάδες, ο παραλιακός δρόµος Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, οι παραλιακές περιοχές Περβολιών και Γεροσκήπου και η παραλιακή περιοχή Ορµήδειας αντιµετωπίζουν πρόβληµα διάβρωσης.

13 ιαχείριση κυβέρνησης Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων διάβρωσης των ακτών της Κύπρου η κυπριακή Κυβέρνηση, αφού έθεσε "µορατόριουµ" στην κατασκευή έργων προστασίας της παραλίας (κυµατοθραύστες κλπ) µακροχρόνιο πρόγραµµα (Μaster Plan) διαχείρισης και προστασίας των ακτών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μελέτη για την Προστασία και Βελτίωση των Ακτών Κ. Πύργου Τηλλυρίας, Κόλπου Χρυσοχούς και Ζυγίου, Κιτίου Μελέτη για την παραλία της Γεροσκήπου. Στις µελέτες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, προτείνεται κατά κύριο λόγο η κατασκευή παράλληλων κυµατοθραυστών.

14 ιαχείριση προβλήµατος από τον πολίτη Εξοικονόµηση ενέργειας χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας Εξοικονόµηση νερού αύξηση υδατικών αποθεµάτων Χρήση υβριδικών αυτοκινήτων χρήση δηµόσιων συγκοινωνιών Χρήση φίλτρων στα φουγάρα των εργοστασίων Περιορισµένη χρήση γεωργικών φυτοφαρµάκων Συνειδητοποίηση των διαστάσεων και των συνεπειών του προβλήµατος από τον πολίτη, λόγω της δικής του δραστηριότητας Ο στόχος θα επιτευχθεί όταν ο κάθε πολίτης λάβει ενεργό µέρος στην όλη προσπάθεια, συµµετέχοντας στον κοινό αγώνα. Όµως, για να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο που κατανοούµε τη θέση µας στην κατάσταση των πραγµάτων, χρειάζεται, πρώτα, γνώση και στη συνέχεια µετουσίωσή της σε τρόπο ζωής, ώστε να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον που να αρµόζει στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

15 ιαχείριση προβλήµατος από τους πολιτικούς µηχανικούς Κατασκευή παράλληλων κυµατοθραυστών στις περιοχές όπου υφίσταται πρόβληµα διάβρωσης και εφαρµογή πολιτικής της οπισθοχώρησης. Προώθηση αιολικών πάρκων εκµετάλλευση ανανεώσιµης πηγής ενέργειας. Προώθηση δηµιουργίας βιολογικών σταθµών επεξεργασίας αποβλήτων, όπου είναι δυνατό να εφαρµοστεί παραγωγή και εκµετάλλευση βιοαερίου. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός των νέων κτιρίων -κάλυψη των νότιων πλευρών των κτιρίων µε φυλλοβόλα αναρριχητικά και δένδρα, ώστε το καλοκαίρι να δροσίζονται τα κτίρια και όπου είναι δυνατόν, θερµοκήπια στη νότια πλευρά για θερµική άνεση το χειµώνα και αποφυγή των ενεργοβόρων κλιµατιστικών το καλοκαίρι).

16 Ευχαριστούµε για την προσοχή σας! Αλκιβιάδου Σταύρη Γεωργίου Αγγελική Μιχαήλ Νικολέττα Παντελή Ανδριανή

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 39 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 40 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Bιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων

Bιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Bιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων Σπουδαστές Κουνάδης Σπυρίδων Κάλτσας Κωνσταντίνος Επιβλέπων καθηγητής Μαυρίδης Κωνσταντίνος Καβάλα 2011 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Περιεχόµενα Περίληψη 1 Η κρίση του κλίµατος 3 Οι επιπτώσεις από την κρίση του κλίµατος 5 Η Σύµβαση Πλαίσιο για τις Κλιµατικές Αλλαγές 6 Ελλάδα και πολιτική για το κλίµα 6

Διαβάστε περισσότερα

3.3.1 El Niño και La Niña... 19

3.3.1 El Niño και La Niña... 19 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΕΡΓΑ Έφη αρείου 11 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτύπωµα Άνθρακα στα Ελληνικά Νοικοκυριά»

«Αποτύπωµα Άνθρακα στα Ελληνικά Νοικοκυριά» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Σχολή Χηµικών Μηχανικών & Τµήµα Βιοµηχανικής ιοίκησης & Τεχνολογίας ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστήµατα ιαχείρισης Ενέργειας & Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ - ΕΠΙΒΛΕΠΩN ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ - ΕΠΙΒΛΕΠΩN ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ TMHMA ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και Πράσινη Οικονοµία» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ - ΕΠΙΒΛΕΠΩN ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Α Τετράµηνο ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Οµάδα Εργασίας ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΠΙΤΧΑΒΑ ΑΜΑΛΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΤΑΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων σε κτιριακό περιβάλλον λαµβάνοντας υπόψη το νέο θεσµικό πλαίσιο πώλησης ενέργειας στη ΕΗ.

Σχεδιασµός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων σε κτιριακό περιβάλλον λαµβάνοντας υπόψη το νέο θεσµικό πλαίσιο πώλησης ενέργειας στη ΕΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Σχεδιασµός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων σε κτιριακό περιβάλλον λαµβάνοντας υπόψη το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Νικολάου Χρύσω Γ 3 Χαρίτωνος Σταύρια Γ 3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Νικολάου Χρύσω Γ 3 Χαρίτωνος Σταύρια Γ 3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έρευνα από τους μαθητές: Επιβλέπων Καθηγητής: Αναστασίου Μιχάλη Γ 3 Νικολάου Χρύσω Γ 3 Χαρίτωνος Σταύρια Γ 3 Νικόλας Σιήκκης ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & OI ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & OI ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & OI ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΜΠΙTΧΑΒΑ ΑΜΑΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Φυσικών Πόρων Γ ΕΠΑΛ Επιλογής 2012-2013. ΚΕΦ. 2ο - Περίληψη

Διαχείριση Φυσικών Πόρων Γ ΕΠΑΛ Επιλογής 2012-2013. ΚΕΦ. 2ο - Περίληψη 4 ο ΕΠΑ.Λ. ΑΘΗΝΩΝ Εκπαιδευτικός: Πάσχου Κωνσταντίνα Διαχείριση Φυσικών Πόρων Γ ΕΠΑΛ Επιλογής 2012-2013 ΚΕΦ. 2ο - Περίληψη Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της γης και η χρήση της τεχνολογίας επιδρούν δυσμενώς

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ: ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΠΕΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕΙΘ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΠΙΤΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΣΧΟΛΗ: ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΠΕΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕΙΘ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΠΙΤΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΤΕΙΘ ΣΧΟΛΗ: ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΠΕΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΠΙΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείµενο της πτυχιακής µας εργασίας είναι η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Η βόµβα του κλίµατος (και πώς να την αφοπλίσετε)

Η βόµβα του κλίµατος (και πώς να την αφοπλίσετε) ικτύο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Η βόµβα του κλίµατος (και πώς να την αφοπλίσετε) ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ εκέµβριος 2005 Η παρούσα έκδοση είναι µέρος των δραστηριοτήτων του: ιεθνές ίκτυο για την Βιώσιµη Ενέργεια Με την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Ενέργεια Συμβατικές πηγές ενέργειας Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Γαιάνθρακες, Πυρηνική ενέργεια Συνέπειες / Προβλήματα από τις συμβατικές πηγές ενέργειας Οικονομία στην

Διαβάστε περισσότερα

Β ό λ ο ς Τοπικό σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή 2010-2020

Β ό λ ο ς Τοπικό σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή 2010-2020 Βόλος Τοπιικό σχέδιιο δράσης γιια την κλιιματιική αλλαγή 2010-2020 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Περίληψη σχεδίου... 6 Κεφάλαιο 1 ο : Οι κλιματικές αλλαγές... 12 Κεφάλαιο 2 ο : Το αποτύπωμα άνθρακα του Βόλου...

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο CYPADAPT LIFE10 ENV/CY/000723

Ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο CYPADAPT LIFE10 ENV/CY/000723 Ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο CYPADAPT LIFE10 ENV/CY/000723 Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής της Κύπρου στην Kλιματική Aλλαγή Παραδοτέο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ψυκτικές Διατάξεις και ο τρόπος λειτουργίας τους

Οι Ψυκτικές Διατάξεις και ο τρόπος λειτουργίας τους ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οι Ψυκτικές Διατάξεις και ο τρόπος λειτουργίας τους Του φοιτητή Βαλωμένου Ευάγγελου, του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης 2010 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΜΑΔΑ: PANDORA S BOX ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΙΩΒΑ ΤΑΣΙΑ-ΑΡΓΥΡΩ (ΤΑΡΙΑ), ΚΟΥΚΙΟ ΣΕΡΤΖΙΟ, ΚΟΥΚΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ), ΛΕΜΟΝΙΑ- ΜΕΛΙΝΑ ΛΑΤΣΟΥΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 EDITORIAL 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 5 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 EDITORIAL 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 5 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 EDITORIAL 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 5 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ - Η ΛΥΣΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 9 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 16 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 23 ΑΙΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Kλιματική αλλαγή και ελληνικές επιχειρήσεις Kίνδυνοι και ευκαιρίες

Kλιματική αλλαγή και ελληνικές επιχειρήσεις Kίνδυνοι και ευκαιρίες Kλιματική αλλαγή και ελληνικές επιχειρήσεις Kίνδυνοι και ευκαιρίες Ένας πρακτικός οδηγός για ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις Πρόγραμμα Life+ climabiz (LIFE08 ENV/GR/000552) Αθήνα, Aπρίλιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

Δράση για το κλίμα. Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Δράση για το κλίμα. Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Δράση για το κλίμα Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε Μια οικονομία χαμηλών εκπομπών τονώνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Γιατί χρειαζόμαστε μια

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβάλλον Ενεργειακή Επανάσταση-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Σύνθημά μας: «Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα ανθρώπινο πλανήτη!

«Περιβάλλον Ενεργειακή Επανάσταση-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Σύνθημά μας: «Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα ανθρώπινο πλανήτη! Η ιαδραστική Τηλεδιάσκεψη στην Υπηρεσία του Σύγχρονου Σχολείου Πρόγραµµα Οδυσσέας 1 ος Κύκλος 2009 «Περιβάλλον Ενεργειακή Επανάσταση-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Σύνθημά μας: «Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...3 Θάλασσες, Ωκεανοί, Ζωή...5 Θαλάσσιοι Πόροι...12 Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)...27 Θαλάσσιες Μεταφορές Ναυτιλία...

Πρόλογος...3 Θάλασσες, Ωκεανοί, Ζωή...5 Θαλάσσιοι Πόροι...12 Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)...27 Θαλάσσιες Μεταφορές Ναυτιλία... Ιούνιος 2014 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...3 1. Θάλασσες, Ωκεανοί, Ζωή...5 1.1 Βιοποικιλότητα - Βιογεωχηµικοί Κύκλοι - Ενέργεια - Μεταφορές...6 1.2 Κλίµα - Θάλασσα - Ωκεανοί - Ζώνη Ωκεάνιας Μεταφοράς...8 1.3

Διαβάστε περισσότερα