Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας"

Transcript

1 Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας Eμμανουήλ Ι. Kαρδάσης Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Aθήνα) 8 Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Θάσος Οκτωβρίου 2013 Περίληψη H καταγραφή των πλανητών αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη, και πολλές φορές δύσκολη, διαδικασία λόγω της θέσης τους στον ουράνιο θόλο. Οι εσωτερικοί πλανήτες βρίσκονται φαινομενικά κοντά στον 'Ηλιο για μεγάλες περιόδους. Επίσης, οι πλανήτες με ατμόσφαιρες παρουσιάζουν δυναμικά και ταχέως εξελισσόμενα φαινόμενα τόσο στο χρόνο όσο και στη θέση τους. Επομένως, απαιτείται η συνεχής παρακολούθησή τους που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις παρατηρήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, ορισμένες από τις οποίες είναι μοναδικές. Παραδοσιακά οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιούνται με τον Ήλιο κάτω από τον ορίζοντα με αποτέλεσμα όταν οι οι πλανήτες είναι φαινομενικά κοντά στον Ήλιο να υπάρχει ένα παρατηρησιακό κενό. Ωστόσο, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εφικτή την καταγραφή τους ακόμα και με τον Ήλιο πάνω από τον ορίζοντα, στο φως της ημέρας. Σε αυτή την εργασία παρουσιάζονται η μεθοδολογία και ενδεικτικά αποτελέσματα ψηφιακών ημερήσιων παρατηρήσεων (Ψ.Η.Π., Digital Daylight Observations DDO) των πλανητών με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο (11ίντσες ή 0,28 μ.). Σκοπός της είναι να αποτελέσει κίνητρο για παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ειδικά όταν αυτό μπορεί να είναι σημαντικό και μοναδικό. 1. Eισαγωγή Ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν πλανητικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης χρήσιμες κυρίως για την καταγραφή των αλλαγών στις ατμόσφαιρες τους. Δεν υπάρχουν επαγγελματικά προγράμματα συνεχούς παρατήρησης κατά συνέπεια οι ερασιτεχνικές παρατηρήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. [1,2]. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων παρατηρήσεων, κυρίως ερασιτεχνικών που είναι προσβάσιμες από επαγγελματίες και ερασιτέχνες [3,4]. Η συνέχεια των παρατηρήσεων διακόπτεται όταν οι πλανήτες πλησιάζουν φαινομενικά τον Ήλιο (συζυγίες). Κατά συνέπεια η συνέχιση των παρατηρήσεων κατά την διάρκεια της ημέρας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και εφικτή από την στιγμή που είναι αρκετά φωτεινοί. Στο παρελθόν ο Ε.Αντωνιάδης πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ημερήσιων οπτικών παρατηρήσεων του πλανήτη Ερμή με καταγραφές επιφανειακών του σχηματισμών [5]. Σήμερα η ψηφιακή παρατήρηση των πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας έχει πολλές δυσκολίες αλλά είναι εφικτή. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε, εν συντομία, την μεθοδολογία ημερήσιας παρατήρησης και κάποια πρώτα αποτελέσματα.

2 2. Μεθοδολογία Η κλασσική μεθοδολογία ψηφιακών πλανητικών παρατηρήσεων παρουσιάστηκε από τον γράφοντα στο 7ο Π.Σ.Ε.Α. στα Χανιά [6]. Η ημερήσια παρατήρηση έχει κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες, τις οποίες θα παρουσιάσουμε αλλά και θα περιγράψουμε σύντομα πως αυτές μπορούν να ξεπεραστούν. 1. Πολική ευθυγράμμιση της βάσης. Απαιτείται καλή ευθυγράμμιση η οποία στις μόνιμες εγκαταστάσεις μπορεί να γίνει μία φορά επιτυχημένα. Στην περίπτωση φορητού εξοπλισμού η ευθυγράμμιση μπορεί να γίνει από το προηγούμενο βράδυ, και να γίνουν σημάδια στο έδαφος εκεί που τοποθετείται ο τρίποδας. 2. Φίλτρα. Η σκέδαση του φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης είναι πιο έντονη στα μικρότερα μήκη κύματος. Η καταγραφή με υπεριώδη (UV) και μπλε (Β) φίλτρα είναι σχεδόν αδύνατη στο φως της ημέρας (είναι πιθανώς δυνατή με αφαίρεση φωτός υποβάθρου). Η ποσότητα του φωτός που σκεδάζεται είναι περίπου 9 φορές λιγότερο στα 700nm (υπέρυθρο-ir) από ό, τι στα 400nm (μπλε) (από τον τύπο της σκέδασης Rayleigh), ως εκ τούτου, η χρήση των φίλτρων IR απαιτείται. Η καταγραφή με κόκκινο (R) φίλτρο είναι δυνατή και με το πράσινο(g) είναι πολύ δύσκολη. Όλα αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του πλανήτη και του Ήλιου, όπως θα αναλυθεί στην επόμενη παράγραφο. 3. Θέση του πλανήτη και του Ήλιου στον ουρανό. Η δυσκολία των ημερήσιων παρατηρήσεων εξαρτάται και από τη θέση του πλανήτη και του Ήλιου στον ουρανό, καθώς και την απόσταση μεταξύ τους (αποχή). Η ιδανική συνθήκη για τον πλανήτη είναι να είναι ψηλά στον ουρανό, μακριά από τον Ήλιο και ο Ήλιος να είναι χαμηλά στον ορίζοντα. Το χειρότερο είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε περιπτώσεις όπου ο Ήλιος είναι πολύ πάνω από τον ορίζοντα τότε μιλάμε για καταγραφή σε συνθήκες πλήρους φωτός, το οποίο θεωρείται πολύ δύσκολο. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούμε να σχεδιάσουμε τις παρατηρήσεις επιλέγουμε τη βέλτιστη κατάσταση (δηλαδή, όπως στην εικόνα με τον Ήλιο κοντά στον ορίζοντα και τον πλανήτη μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, ή καλύτερα κοντά στο μεσημβρινό) (Εικόνα 1).

3 Εικόνα 1. Βέλτιστες θέσεις του πλανήτη και του Ήλιου για την ημερήσια παρατήρηση 4. Βρίσκοντας τον πλανήτη. Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο σημείο. Οι πλανήτες είναι φωτεινοί, και στην πράξη, μπορεί να βρεθούν εάν υπάρχει γνώση της ακριβούς θέσης τους στον ουρανό. Οι συντεταγμένες θέσης είναι διαθέσιμες σε όλα τα λογισμικά πλανητάριου (π.χ. Χάρτες του Ουρανού). Το μόνο πρόβλημα που απομένει είναι η ακριβής ευθυγράμμιση της βάσης. Οι σταθερές ρομποτικές go-to βάσεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Ο μη μόνιμος εξοπλισμός πρέπει να ευθυγραμμιστεί επακριβώς. Αυτό μπορεί να γίνει με την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου στο φεγγάρι, αν είναι ορατό ή πιο εύκολα με τον Ήλιο με ένα ηλιακό φίλτρο. Αυτό απαιτεί πολύ προσοχή, διότι ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια ή τον εξοπλισμό. Eισάγουμε όλα τα στοιχεία (ημερομηνία, ώρα, τη ζώνη ώρας κλπ) σε ένα goto τηλεσκόπιο πολικά ευθυγραμμισμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιακό φίλτρο και στέλνουμε το τηλεσκόπιο στις συντεταγμένες του Ήλιου. Λύνουμε τα φρένα, κεντράρουμε με τα χέρια τον Ήλιο και κλειδώνουμε πάλι τα φρένα. Τώρα, το τηλεσκόπιο είναι ικανοποιητικά ευθυγραμμισμένο και μπορούμε να το «στείλουμε» να εντοπίσει τον απαιτούμενο πλανήτη. Η χρήση των φακών Barlow βελτιώνει την ανάλυση και περιριορίζει την ποσότητα του προσπιτώμενου φωτός στην κάμερα. Είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να βρεις και να εστιάσεις στον πλανήτη. Ένα σύστημα flip-mirror με ένα προσοφθάλμιο μπορεί να είναι χρήσιμο για το ακριβές κεντράρισμα του πλανήτη (Εικόνα 2).

4 Εικόνα 2. Το flip-mirror σας βοηθά στην ευθυγράμμιση και στο κεντράρισμα του πλανήτη με τον προσοφθάλμιο. Στη συνέχεια ο παρατηρητής αφήνει το φως να περάσει προς τον τροχό φίλτρων και την κάμερα.. 5. Εμφάνιση του πλανήτη στην οθόνη του υπολογιστή / Εστίαση. Ένα κλασικό πρόβλημα στις ημερήσιες παρατηρήσεις είναι η δυνατότητα να βλέπουμε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή κάτω από το έντονο ηλιακό φώς. Αυτό μπορεί να γίνει απλά βάζοντας μια κουβέρτα ο παρατηρητής πάνω από το κεφάλι του και τον υπολογιστή. Μια καλύτερη ιδέα είναι μια μόνιμη κατασκευή που θα μειώσει το φως γύρω από τον υπολογιστή: ο παρατηρητής θα κάθεται αναπαυτικά και ταυτόχρονα αυτός/αυτή θα πρέπει να προστατεύεται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα (Εικ.3). Στο στάδιο της ευθυγράμμισης με τον Ήλιο (ή το φεγγάρι) μπορούμε να εστιάσουμε και να ρυθμίσουμε την κάμερα ώστε να βλέπουμε μέρος του Ήλιου πάνω στην οθόνη. Οι ρυθμίσεις μπορούν να βρεθούν εύκολα με την προσαρμογή της έκθεσης, του gain και του gamma ώστε να βλέπουμε την "επιφάνεια" του Ήλιου. Μπορούμε στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Όλες οι ρυθμίσεις της κάμερας εξαρτώνται από την κάμερα, το τηλεσκόπιο, το εστιακό μήκος, τις συνθήκες, το ύψος του πλανήτη και του Ήλιο, την απόσταση μεταξύ τους κ.λπ. ( οι ρυθμισεις μπορεί να μεταβάλονται όπως συμβαίνει και στην παραδοσιακή νυκτερινή μεθοδολογία).

5 Εικόνα 3. Μια κατασκευή για ημερήσια παρατήρηση που επιτρέπει στον παρατηρητή να βλέπει την οθόνη του υπολογιστή, να τον προστατεύει από το άμεσο ηλιακό φως και να του επιτρέπει να εργάζεται άνετα (εικόνα απο παρατήρηση του πλανήτη Δία). 6. Ρυθμίσεις της κάμερας. Ήρθε η ώρα να «στείλετε» το τηλεσκόπιο στον επιθυμητό πλανήτη. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, αφαιρέσετε το ηλιακό φίλτρο και κεντράρετε τον πλανήτη με το flip-mirror και το προσοφθάλμιο. Γυρίστε το flip-mirror και αφήστε το φως να πέσει πάνω στην κάμερα. Οι ρυθμίσεις της έκθεσης, του gain και του gamma πρέπει να αλλάξουν και πάλι. Η ταχύτητα λήψης πρέπει να είναι τουλάχιστον fps. Αρχικά θα δείτε μόνο μια λευκή οθόνη και τίποτα άλλο, σταδιακά μειώνουμε το gamma σε μια τιμή της τάξης του 10-30% της τιμής που χρησιμοποιείτε για τη καταγραφή νύχτας (Για την DMK η κανονική τιμή είναι 100 και την ημέρα ). Μπορείτε να μειώσετε στη συνέχεια την τιμή του gain κοντά στο ελάχιστο. Τέλος, μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε το χρόνο έκθεσης μέχρι να δείτε μια γκρι οθόνη και τον πλανήτη να εμφανίζεται στην οθόνη. Για να βρείτε τις βέλτιστες τιμές, χρησιμοποιήστε το ιστόγραμμα. Στο ιστόγραμμα όλες οι κάθετες γραμμές, συνήθως, θα πρέπει να ξεκινούν κοντά στο αριστερό άκρο και να τελειώνουν ομαλά στο δεξί άκρο. Ορισμένες ρυθμίσεις και το ιστόγραμμα κατά την καταγραφή του Δία, σε διαφορετικά εστιακά μήκη, παρουσιάζονται στην εικόνα. 4 & 5.

6 Εικόνα 4. Η οθόνη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια ημερήσιας παρατήρησης του Δία στις 2, Φεβ.2013 με 0,28/f10 τηλεσκόπιο και έναν 3x Barlow. Εικόνα 5. Η οθόνη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια ημερήσιας παρατήρησης του Δία στις 4, Mαίου.2013 στην κύρια εστία 0,28/f10 τηλεσκοπίου. 7. Αντανακλάσεις & προβλήματα λόγω θερμότητας. Η παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί πρόσθετα προβλήματα από την ηλιακή θέρμανση που παράγει ρεύματα αέρα στον περιβάλλοντα χώρο και στο τηλεσκόπιο. Κατά τις πρωινές ώρες είναι συνήθως καλύτερα, δεδομένου ότι

7 το έδαφος δεν έχει ακόμη ζεσταθεί από την ηλιακή θερμότητα. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός επίσης επηρεάζεται από τη θέρμανση και παράγει περισσότερο θόρυβο. Μια καλή λύση θα ήταν ο εξοπλισμός να σκιάζεται με μια ειδική κατασκευή. Αν το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε παρατηρητήριο, ο θόλος μπορεί να προστατεύει τον εξοπλισμό από τις άμεσες ακτίνες του Ήλιου. Ορισμένοι ηλιακοί παρατηρητές επενδύουν τον εξοπλισμό τους με ανακλαστικό φύλλο αλουμινίου. Αυτή είναι, επίσης, μια καλή λύση. Ανεπιθύμητες αντανακλάσεις μπορούν να προκληθούν εσωτερικά του τηλεσκοπίου. Αυτό είναι εμφανές, ιδίως όταν οι πλανήτες είναι πιο κοντά στον Ήλιο. Οι φακοί Barlow με επιστρώσεις παράγουν ακόμα περισσότερες αντανακλάσεις, οπότε και θα πρέπει να αποφεύγονται. Εικόνα 6. Προστασία του εξοπλισμού από τον Ήλιο με αλουμινόχαρτο ( Philippe Tosi, CN) 3. Παρατηρήσεις και αποτελέσματα Όλες οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με ένα μικρό τηλεσκόπιο 0,28μ και μια DMK21AS618 κάμερα κατά τη περίοδο Τα πειράματα έγιναν στα ακόλουθα φάσματα: στο εγγύς υπέρυθρο ~ nm (Baader IR685, Asronomik IR742 και Hutech CH4 892 φίλτρα διέλευσης ζώνης), στο κόκκινο, πράσινο, μπλε οπτικό (RGB φίλτρα Astronomik) και στο υπεριώδες (UV Venus Astrodon φίλτρο). Τα υπέρυθρα φίλτρα παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα (υποφέρουν λιγότερο από την ατμοσφαιρική διαταραχή της γης), αλλά το πιο σημαντικό είναι οτι επηρεάζονται λιγότερο από την σκέδαση Rayleigh. Αντίθετα, η καταγραφή με μπλε και υπεριώδες φίλτρο είναι πολύ δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Η μεθοδολογία παρατήρησης με τον Ήλιο σε χαμηλό υψόμετρο, κοντά στον ορίζοντα και τον πλανήτη μακριά από αυτόν, είναι παρόμοια με την παραδοσιακή μεθοδολογία νύχτας και σχεδόν όλα τα φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 3.1 Γεώδεις πλανήτες

8 Η γειτνίαση του Ερμή με τον Ήλιο, κάνει την ημερήσα παρατηρήση αναπόφευκτη. Ο Έλληνας αστρονόμος E.M. Αντωνιάδης το χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο 83 εκατοστών του παρατηρητηρίου της Meudon και προσπάθησε να δημιουργήσει τον πρώτο χάρτη του Ερμή [5]. Ακολούθησε τον πλανήτη σε απόσταση μέχρι και 4 μοίρες από το χείλος του Ήλιου, και απέδειξε ότι οι ημερήσιες οπτικές παρατηρήσεις είναι εφικτές αλλά και χρήσιμες. Η χαρτογράφηση του πλανήτη από το διαστημικό σκάφος Messenger και η απουσία ατμόσφαιρας κάνουν τις παρατηρήσεις του Ερμή από τη Γη σχεδόν άχρηστες. Παρ'όλα αυτά, ο πλανήτης αποτελεί έναν καλό στόχο για πειράματα, δεδομένου ότι ποτέ δεν είναι πολύ μακριά από τον Ήλιο. Η ημερήσια παρατήρηση αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες. Όπως μπορούμε να δούμε στις εικόνες 7 & 8 εμφανίζονατι σκοτεινές και φωτεινές περιοχές, χαρακτηριστικά της επιφάνειας του, που όπως φαίνεται μπορούμε να καταγράψουμε. Εικόνα 7. Ψηφιακή ημερήσια παρατήρηση (ΨΗΠ, DDO) του πλανήτη Ερμή (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 33,5 º, ύψος Ήλιου: º, αποχή: 21 E º) Εικόνα 8. Ψηφιακή ημερήσια παρατήρηση (ΨΗΠ, DDO) του πλανήτη Ερμή (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 40 º, ύψος Ήλιου: 19 º, αποχή: 22.5 ) Από την άλλη πλευρά, η δυναμική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και η κοντινή φαινόμενη απόσταση απο τον Ήλιο (σε πολλές περιπτώσεις) απαιτούν παρατήρηση κατα την διάρκεια της ημέρας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη [7]. Στις εικόνες 9,10,11,12.βλέπουμε εικόνες της Αφροδίτης που καταγράφησαν με την παρούσα μεθοδολογία. Στις εικ. 9,12 βλέπουμε ειδικότερα κάποιες σπάνια καταγεγραμένες φάσεις.

9 Εικόνα 9. Ψηφιακή ημερήσια παρατήρηση (ΨΗΠ, DDO) ημέρας της Αφροδίτης, λίγες μέρες μετά την διάβαση μπροστά από τον Ήλιο. Αποκάλυπτεται η σκέδαση του φωτός στην ατμόσφαιρα. Το φωτιζόμενο τμήμα είναι μόλις (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη: 59 º, ύψος Ήλιου: 55 º, αποχή: 21 ) Εικόνα 10. Ψηφιακή παρατήρηση ημέρας της Αφροδίτης με διαφορετικά φίλτρα (LT+ 3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 41 º, ύψος Ήλιου: 3.2 º, αποχή: 39.8 ) Οι έγχρωμες παρατηρήσεις είναι πολύ δύσκολες δεδομένου ότι το μπλε φίλτρο είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο κεφ.1. Ωστόσο, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, όταν ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα (Εικ.11).

10 Εικόνα 11. Έγχρωμη ψηφιακή παρατήρηση ημέρας της Αφροδίτης (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 31 º, ύψος Ήλιου: 1.3 º, αποχή: 40 ) Εικόνα 12. Σπάνια παρατήρηση, σε αυτή τη φάση, της Αφροδίτης κατα της μεσημβρινές ώρες (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 58 º, ύψος Ήλιου: 70 º, αποχή: 17.7 ) Ο Άρης μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στο φως της ημέρας, κυρίως με χρήση φίλτρων IR και R. Ωστόσο,οι χρήσιμες καταγραφές νεφών με τη χρήση του μπλε φίλτρου είναι εξαιρετικά δύσκολες (όπως αιτιολογήθηκε παραπάνω). Επιπλέον, όταν ο Άρης φαινόμενικά πλησιάζει τον 'Ηλιο η απόσταση του από τη Γη αυξάνεται, το οποίο συνεπάγεται μια πολύ μικρή φαινόμενη διάμετρο και πολύ χαμηλή ανάλυση για τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Ωστόσο, ορισμένα μεγάλα χαρακτηριστικά μπορούν να καταγραφούν ακόμη και σε ενα τόσο μικρό δίσκο (Εικ. 13)

11 Σχήμα 13. Ημερήσια παρατήρηση του πλανήτη Άρη με μέγεθος δίσκου μόλις 3,9 δευτερόλεπτα του τόξου. Είναι ορατές οι φωτεινές περιοχές Amazonis-Tharsis,και η σκοτεινή Mare Sirenum στο πάνω μέρος (ώρα UT, LT 3 ώρες από UT, Planet alt:. 75 º, Sun alt:. 59 º, Αποχή:. 25 º Δ) 3.1 Αέριοι γίγαντες Οι γίγαντες πλανήτες Δίας και Κρόνος έχουν δυναμικές ατμόσφαιρες με μεγάλη χωρική/χρονική μεταβλητότητα. Η συνεχής παρακολούθηση επιτυγχάνεται με παρατηρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις όμως,η γρήγορη εξέλιξη των καιρικών φαινομένων χρειάζεται πυκνές παρατηρήσεις. Ο πλανήτης μπορεί να είναι ορατός στον τοπικό ουρανό, όταν ο Ήλιος είναι ακόμα πάνω από τον ορίζοντα ή στο σούρουπο. Ένα τυπικό παράδειγμα συνέβη το 2010 όταν λάμβανε χώρα η «Επανασύσταση της Νότιας Ισημερινής Ταινίας (SEB Revival)" του Δία [8]. Είναι το πιο δραματικό μετεωρολογικό φαινόμενο στην ατμόσφαιρα του Δία και η εξέλιξή του έπρεπε να παρακολουθείται σε κάθε περιστροφή του πλανήτη. Η περιοχή της κεντρικής διαταραχής του φαινομένου ήταν ορατή πάνω από τον τοπικό ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 16 Νοε Στην εικόνα 14 βλέπουμε μια έγχρωμη παρατήρηση που δείχνει την εξέλιξη του φαινομένου 18 περιστροφές μετά την εναρξή του.

12 Εικόνα 14. Έγχρωμη ψηφιακή παρατήρηση του Δία που αποκαλύπτει την κεντρινή περιοχή του φαινομένου Επανασύστασης της Νότιας Ισημερινής Ταινίας (LT +2 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 31 º, ύψος Ήλιου: 1.3 º, αποχή: 40 Δ) Εικόνα 15. Ψηφιακή παρατήρηση ημέρας του Δία με διαφορετικά φίλτρα (LT 2 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 48 º, ύψος Ήλιου: 9 º, αποχή: 112 Α) Η ψηφιακή παρατήρηση με τον Ήλιο σε χαμηλό υψός (<10 º) και τον παρατηρούμενο πλανήτη ψηλά στον ουρανό μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χρήση φίλτρων RGB, IR και CH4 (εικ. 15). Η μεθοδολογία λήψης είναι παρόμοια με τη κλασσική πλανητική μεθοδολογία. Όταν ο Κρόνος και ο Δίας σταδιακά απομακρύνονται από τη Γη, η φαινόμενη διάμετρος του δίσκου τους γίνεται όλο και πιο μικρή και φαινομενικά πλησιάζουν τον 'Ηλιο. Σε αυτές τις συνθήκες οι παρατηρήσεις μπορεί να επιτευχθουν μόνο με την μεθοδολογία παρατήρησης ημέρας, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο. Λίγες εβδομάδες πριν από την σύνοδο του Δία στις 14 Μαίου 2012, δύο σημαντικές διαταραχές είχαν ξεκίνησει στη Βόρεια Ισημερινή Ταινία (ΝΕΒ) και τη Βόρεια Εύκρατη Ταινία (NTB). Ο Δίας επανεμφανίστηκε στις αρχές Ιουνίου 2012, αλλά ήταν πολύ κοντά στον Ήλιο για παρατηρήση, ακόμη και στο λυκαυγές. Οι παρατηρήσεις με την παρουσιαζόμενη μεθοδολογία σε διάστημα μιας εβδομάδας οδήγησαν στην κατασκευή του χάρτη της εικ. 16. Ο χάρτης αυτός επιβεβαίωσε ότι και τα δύο φαινόμενα είχαν αναπτύχθει εντυπωσιακά και οδηγησαν

13 στην "αναταραχή" του βόρειου ημισφαίριο του πλανήτη (northern hemisphere upheaval) [11]. Εικόνα 16. Ο πρώτος (διεθνώς) χάρτης του Δία της παρατηρησιακής περιόδου 2012/13 [9]. Είναι κατασκευασμένος με ημερήσες παρατηρήσεις και τη χρήση του λογισμικού WinJupos [10]. Επιβεβαίωσε την "αναταραχή" στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (Northern hemisphere upheaval) [11]. (Τοπική ώρα: +2 ώρες από UT, ύψος Ήλιου: 41.2 º, 51.1 º, 70,5 º, 62.4 º, 24.2º, αποχή º Δ) Η πρώτη παρατήρηση ημέρας του Δία για το 2012/13 έγινε 22 ημέρες μετά τη σύνοδο του 2012 (Εικ. 16) και η τελευταία (εικ. 17) έγινε 16 ημέρες πριν την σύνοδο του Αυτό αποδεικνύει ότι οι χαμηλής ανάλυσης παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν στον Δία, ακόμη και όταν φαινομενικά είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί λόγω της γειτνιασής του με αυτόν. Η χρήση αυτής της μεθοδολογίας παρατήρησης μειώνει δραματικά το παρατήρησιακό χρονικά κενό κοντά στις συνόδους.

14 Σχήμα 17. Ο τελευταίος χάρτης του Δία της παρατηρησιακής περιόδου 2012/13. Πραγματοποιήθηκε με τη μεθοδολογία ΨΗΠ και τη χρήση του λογισμικού WinJupos [10]. Αυτό έγινε όταν η αποχή του Δία από τον Ήλιο ήταν μόλις 11 μοίρες, έτσι ώστε όλες οι παρατηρήσεις έγιναν με τον 'Ηλιο ψηλά στον ουρανό. Η παρατήρηση άρχισε το πρωί και τελείωσε το βράδυ ολοκλήρωνοντας μια ημέρα Δία. Καταγραφή μεγάλης ανάλυσης μπορεί να επιτευχθεί στο φως της ημέρας όταν η θέση των αντικειμένων είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζονται στην Εικ. 1. Επίσης, ακόμη και αν ο Ήλιος είναι πολύ ψηλά στον ουρανό, και ο πλανήτης είναι επίσης ψηλά αλλά η αποχή μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 25 (εικ. 18), εικόνες υψηλης αναλυσης μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση των υπέρυθρων φίλτρων (Εικ.19).

15 Σχήμα 18. Προσομοίωση του ουρανού κατά τη διάρκεια της παρατήρησης της Εικ.19 στις 27 Ιουλίου 2013 (τοπική ώρα, +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη: 74 º, ύψος Ήλιου 60 º, αποχή 27.5 º Ε.) Σχήμα 19. Μια καλής ανάλυσης εικόνα του Δία που έγινε μεσημέρι. Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε όταν η αποχή του Δία από τον Ήλιο ήταν 27,5 º (τοπική ώρα:+ 3 ώρες από UT, τα δεδομένα θέσης των αντικειμένων υπάρχουν στην εικόνα)

16 3. Συμπεράσματα Η σύγχρονη τεχνολογία και οι τεχνικές επεξεργασίας εικόνας επιτρέπουν πλανητικές παρατηρήσεις σχεδόν όλο το χρόνο και όλη την ημέρα. Παρουσιάσαμε τη μεθοδολογία παρατήρησης πλανητών κατα την διάρκεια της ημέρας και κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα (υψός <10 μοίρες) η μεθοδολογία ψηφιακής καταγραφής πλανητών είναι παρόμοια με την παραδοσιακή νυκτερινή και άριστα αποτελέσματα είναι δυνατόν να επιτευχθούν ακόμη και με φίλτρα RGB. Όταν ο Ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό (ευρύ φως ημέρας) η ψηφιακή καταγραφή είναι επίσης δυνατή. Παρουσιάστηκαν προσαρμογές στην κλασική νυχτερινή μεθοδολογία για την ψηφιακή παρατηρήση ημέρας. Τα πειράματα διεξήχθησαν στον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη και ειδικά στον Δία. Η εργασία αυτή ελπίζουμε να παρακινήσει ερασιτέχνες να την προσπαθήσουν με προσοχή, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον και οι εντοπίζομενες αλλαγές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες. Η παρούσα εργασία παρουσιάστηκε από τον γράφοντα στο Ευρωπαικό συνέδριο πλανητικής επιστήμης ΕPSC2013 στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Λονδίνο[12]. Προτάθηκε η συντομογραφία της συγκεκριμένης μεθοδολογίας να είναι DDO δηλ. τα αρχικά γράμματα των λέξεων Digital Daylight Observation. Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Δήμητρα και τους γιους μου Γιάννη και Γιώργο, για την υπομονή και την υποστήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αντωνία και τον Γιώργο Κοτσά, την Ελένη και τον Γιάννη Καρδάση. Ευχαριστώ, επίσης, τον Απόστολο Χρήστου και τον John Rogers για τα σχόλια τους. Αναφορές [1] Legarreta, J.; Hueso, R.; Sanchez-Lavega, A., 2012, Amateur contributions to Jupiter and Saturn science using the PVOL-IOPW database of Giant Planets observations, EPSC 2012, September, 2012 in Madrid, Spain. id. EPSC [2] Orton, G.,A, 2012, New Mission-Supporting Era of Amateur Astronomy: The Juno Mission and the Role of Amateur Astronomers, EPSC 2012, held September, 2012 in Madrid, Spain. id. EPSC [3] Hueso, R. et al.,2010, The international outer planets watch atmospheres node database of giantplanet images, Planetary & Space Science, 58, pp , Διαθέσιμο στο:: [4] ALPO-Japan, 2013, Association of Lunar and Planetary Observers in Japan, planetary database since 1997, Διαθέσιμο στο: [5] Graham, D. L.,1995, The nature of albedo features on Mercury, with maps for the telescopic observer. Part II: The nature of the albedo markings, JBAA, vol.105, no.2, p [6] Καρδάσης Ε. Εργαστήρι ψηφιακής παρατήρησης πλανητών, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, 7-9 Oκτ.2011, Χανιά. Κρήτη. Διαθέσιμο στο:

17 [7] Benton J.L., Jr. 1999, A.L.P.O. Venus Section, available at: [8] Kardasis, E. 2011, Jupiter in 2010/11 and the SEB Revival, EPSC-DPS Joint Meeting 2011,02 07 October 2011, Nantes, France. Διαθέσιμο στο: και ολόκληρη η ελληνική εργασία εδώ: [9] Kardasis, E. 2012, Jupiter Map 4-9 June 2012, ALPO-Japan Report, Διαθέσιμο στο: [10] Hahn, G. 2019, WinJUPOS software, available at: [11] Rogers J., 2012, Jupiter reappears with major outbreaks on NEB and NTB, Jupiter Section of BAA, APPARITION REPORTS: Report No.1, Διαθέσιμο στο: [12] Kardasis, E. 2013, Digital daylight observations of the planets with small telescopes, EPSC 2013, 8 13 September 2013, London, UK.H περίληψη είναι διαθέσιμη στο:

Πρόγραμμα Παρατήρησης

Πρόγραμμα Παρατήρησης Πρόγραμμα Παρατήρησης Η αναζήτηση του ζοφερού ουρανού Άγγελος Κιοσκλής Οκτώβριος 2005 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ * η παρατήρηση πραγματοποιείται κατά προτίμηση όταν η Σελήνη δεν εμφανίζεται στον ουρανό, διότι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Εισαγωγή Η πιο κάτω παρουσίαση είναι η αρχή του δρόµου στη µακριά λεωφόρο της γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ Η κίνηση των πλανητών είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης 2 κινήσεων: μίας περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η περίοδος της οποίας μας δίνει το έτος κάθε πλανήτη, και πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό είναι ο Σείριος Α του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (a Canis Majoris) και αποτελεί μέρος διπλού συστήματος αστέρων. Απέχει από το ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] Τι είναι το Google Earth Το Google Earth είναι λογισμικό-εργαλείο γραφικής απεικόνισης, χαρτογράφησης και εξερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας Ελληνική Αστρονομική Ένωση (Ε.Α.Ε.) Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας του Άρη Μυλωνά Εισαγωγή Έχετε βρεθεί ποτέ στην εξοχή; Έχετε βρεθεί σε σκοτεινό νυκτερινό ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων; Έχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ Αν υποθέσουμε ότι ο Ήλιος αναπαριστάται με σφαίρα (μεγέθους) διαμέτρου 10 cm, τότε η Γη τοποθετείται περίπου 11 μέτρα μακριά και έχει μέγεθος μόλις 1 mm (χιλιοστό). Ο Ερμής και η Αφροδίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ Τ Ι Ε Ι Ν Α Ι Τ Ο Σ Ε Λ Α Σ ;

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΙΙ: Ο ΗΛΙΟΣ 1. Ο Ήλιος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της περιοχής μας, του Γαλαξία μας αλλά και του σύμπαντος (NASA Science, εικόνα 1), όντας ο μοναδικός στο ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Αστρονομία Μπιρσιάνης Γιώργος Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Λαμπρότητα : 100 φορές τη

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος B - Διδακτικών Σημειώσεων

Τεύχος B - Διδακτικών Σημειώσεων Τεύχος B - Διδακτικών Σημειώσεων ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Δημήτρης Δεληκαράογλου Αναπλ. Καθ., Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Επισκ.

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακήΓεωµετρία Γιάννης Κατσίγιαννης ΗηλιακήενέργειαστηΓη Φασµατικήκατανοµήτηςηλιακής ακτινοβολίας ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιο ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιοµπορεί να αναλυθεί σε δύο κύριες συνιστώσες: Περιφορά

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ

ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΦΩΣ ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΦΩΣ ΜΟΥ ΠΥΛΗΤΟΥΗΧΟΥ ΤΟΦΩΣΤΟΥΗΛΙΟΥ SOUNDTRACK ΑΠΌ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος 11, Ιανουάριος 2014 Διάττοντες M20 Tr ifid Δραστηριότητες ΣΕΑ

τεύχος 11, Ιανουάριος 2014 Διάττοντες M20 Tr ifid Δραστηριότητες ΣΕΑ τεύχος 11, Ιανουάριος 2014 Διάττοντες 2013 Galler y Δραστηριότητες ΣΕΑ M8 Lagoon M20 Tr ifid Πλειάδες ενημερωτικό περιοδικό ΣΕΑ / τεύχος 11 / Ιανουάριος 2014 Συντονιστές Τομέων Ήλιος: Στρίκης Ιάκωβος-Μάριος

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση φωτός από συμπαγή δίσκο (CD)

Περίθλαση φωτός από συμπαγή δίσκο (CD) Περίθλαση φωτός από συμπαγή δίσκο (CD) Επίδειξη-Πείραμα Σκοπός Με την άσκηση αυτή θέλουμε να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα φαινόμενα της συμβολής και περίθλασης, χρησιμοποιώντας ένα καθημερινό και πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SEEING-GR ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SEEING-GR ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2005 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SEEING-GR ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2005 3,0 Seeing X Seeing Y 2,5 2,0 SEEING (") 1,5 1,0 0,5 0,0 0,20 0,25 0,30 0,35 0,40 0,45 0,50 JD=2452727+ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το

Διαβάστε περισσότερα

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες

Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες Νίκος Κυλάφης Πανεπιστήµιο Κρήτης Η µελέτη του θέµατος ξεκίνησε ως διδακτορική διατριβή του Δηµήτρη Γιαννίου (Princeton) και συνεχίζεται. Ιωάννινα, 8-9-11 Κατ αρχάς, πώς ξέρομε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη στην κεντρική Κρήτη, σε υψόμετρο 1750 μ., σε απευθείας απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Άσκηση 4. Διαφράγματα. Θεωρία Στο σχεδιασμό οπτικών οργάνων πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από το πού και πώς σχηματίζεται το είδωλο ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. Βασίλης Δριμούρας

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. Βασίλης Δριμούρας ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. Βασίλης Δριμούρας Βήμα 1 ο -Υπολογισμός διάστασης οθόνης, γωνίας και απόστασης θέασης. Κάντε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ Το πιο µεγαλειώδες θέαµα στη φύση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ο ΗΛΙΟΣ Η ΓΗ Η ΣΕΛΗΝΗ ΦΑΣΕΙΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ ΑΚΤΥΛΙΟΕΙ ΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗ ΦΑΣΕΙΣ ΟΛΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΑΣΦΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Ασλανίδης 1, Αδάμ Δαμιανάκης 2, Κατερίνα Τσαδήμα 2 info@educationplace.gr, ad@conceptum.gr, katerina@conceptum.gr 1

Άρης Ασλανίδης 1, Αδάμ Δαμιανάκης 2, Κατερίνα Τσαδήμα 2 info@educationplace.gr, ad@conceptum.gr, katerina@conceptum.gr 1 Το εκπαιδευτικό λογισμικό «Μαθαίνουμε Γεωλογία- Γεωγραφία Α Γυμνασίου στον Διαδραστικό Πίνακα» και η αξιοποίησή του στη διδασκαλία του μαθήματος «Ο πλανήτης Γη» Άρης Ασλανίδης 1, Αδάμ Δαμιανάκης 2, Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογράφηση Βαθέως Ουρανού

Φωτογράφηση Βαθέως Ουρανού Φωτογράφηση Βαθέως Ουρανού Aντώνης Aγιομαμίτης (Πάτρα 2007) 1/27/2008 1 Βαθύς Ουρανός Γαλαξίες, Νεφελώματα, Σμήνη, Αστέρες (πχ. Άνθρακα, διπλοί) Αμυδρά αντικείμενα Ηλιος μέγεθος 26.7 Σελήνη μέγεθος 11.4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩ ΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (UV-Index)

ΕΙΚΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩ ΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (UV-Index) ΕΙΚΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩ ΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (UV-Index) Τι είναι η υπεριώδης (ultraviolet-uv) ηλιακή ακτινοβολία Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάδοσή της στη γήινη ατµόσφαιρα απορροφάται κυρίως από το στρατοσφαιρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας στην 1 η φάση, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε συμπληρώσει τον πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΑ «ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΙΚΡΑ «ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΜΙΚΡΑ «ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Αλέξης Πετίδης 160 Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Στα προηγούμενα τρία συνέδρια, και ιδιαίτερα σε αυτά του Βόλου και της Κέρκυρας, κατέστη

Διαβάστε περισσότερα

Η λέπτυνση του στρώματος του όζοντος στην Ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οφθαλμό.

Η λέπτυνση του στρώματος του όζοντος στην Ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οφθαλμό. Γιώργος Ασημέλλης, Ph.D. Η λέπτυνση του στρώματος του όζοντος στην Ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οφθαλμό. Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών Athens Plaza Hotel Τρίτη 24 Μαΐου 2010 Ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Κλεομένης Τσιγάνης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Κλεομένης Τσιγάνης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Κλεομένης Τσιγάνης Σεμινάριο στα πλαίσια του Μαθήματος Εισαγωγή στην Αστρονομία (τμ. Λ. Βλάχου), Νοέμβριος 2009 Εξερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη

Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη Καθηγητης: κ.μαυροειδής Τμήμα: Α1 Το βάθος πεδίου (Depth of

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Σελίδα 1 από 6

Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Σελίδα 1 από 6 Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Στόχος(οι): Η παρατήρηση της τροχιάς του ήλιου στον ουρανό και της διακύμανση της ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή την εποχή. Εν τέλει, η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει τους μαθητές να

Διαβάστε περισσότερα

Το Τηλεσκόπιο. Ιάκωβος Τζώκας. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Τηλεσκόπιο. Ιάκωβος Τζώκας. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Τηλεσκόπιο Ιάκωβος Τζώκας Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 29/11/2013

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική μπάρα υπερύθρων υψηλής ασφάλειας

Επαγγελματική μπάρα υπερύθρων υψηλής ασφάλειας International Patent n 05014276.9 made by Η σπουδαία μικρή μπάρα Το υπέρυθρο σύστημα ανίχνευσης εισβολών PHOTON έχει θέσει ένα νέο πρότυπο για όλες τις ενεργές υπέρυθρες μπάρες της αγοράς σήμερα, κερδίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Hubble Το Hubble είναι ένα τελειοποιημένο ρομποτικό διαστημικό τηλεσκόπιο, που εκπέμπει από τη εξωτερική ατμόσφαιρα, σε κυκλική τροχιά γύρω από τη γη και στα 593 km πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η ηλιόσφαιρα. Κεφάλαιο 6

Η ηλιόσφαιρα. Κεφάλαιο 6 Κεφάλαιο 6 Η ηλιόσφαιρα 285 Η ΗΛΙΟΣΦΑΙΡΑ Ο Ήλιος κατέχει το 99,87% της συνολικής µάζας του ηλιακού συστήµατος. Ως σώµα κυριαρχεί βαρυτικά στον χώρο του και το µαγνητικό του πεδίο απλώνεται πολύ µακριά.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΔΑΙΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΩΔΑΙΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΚ. ΕΤΟΣ 2006-2007 ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 157 80 Ζωγράφος Αθήνα Τηλ.: 210 772 2666 2668, Fax: 210 772 2670 ΓΕΩΔΑΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Να το πάρει το ποτάµι;

Να το πάρει το ποτάµι; Να το πάρει το ποτάµι; Είναι η σκιά ενός σώµατος που το φωτίζει ο Ήλιος. Όπως η σκιά του γνώµονα ενός ηλιακού ρολογιού που µε το αργό πέρασµά της πάνω απ τα σηµάδια των ωρών και µε το ύφος µιας άλλης εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Dectro International. Dectro International reserved.2010. www.dectro.com

Dectro International. Dectro International reserved.2010. www.dectro.com APILUX 2G APL Η Dectro,με την άριστη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση της τριχοφιύας,πιστεύοντας ότι η τεχνολογία της επιτρέπει πλέον να κατασκευάσει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο μηχάνημα φωτόλυσης, χρηματοδότησε

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Κύριος

ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Κύριος ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5: ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣ ΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 5.4.1: 1 η ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Βασίλης Αμοιρίδης Κύριος Ερευνητής Αθήνα, Φεβρουάριος 2014 Ανίχνευση αλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πολυχρόνης Σ. Καραγκιοζίδης Χημικός M.Sc - Σχολικός Σύμβουλος info@polkarag.gr Ο τεχνητός φωτισμός αποτελεί χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του

Διαβάστε περισσότερα

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6).

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6). ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΑ Η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους σε μια εικόνα. Στηρίζεται στο ότι η τρισδιάστατη φυσική όραση πραγματοποιείται διότι κάθε μάτι βλέπει το ίδιο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ορολογία και χαρακτηριστικά στις κάμερες επιτήρησης

Ορολογία και χαρακτηριστικά στις κάμερες επιτήρησης Ορολογία και χαρακτηριστικά στις κάμερες επιτήρησης Τα τεχνικά εγχειρίδια περιέχουν ένα πλήθος συντομογραφιών που είναι απαραίτητο να μπορούμε να ερμηνεύουμε, έτσι ώστε να επιλέγουμε την κατάλληλη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού

Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού Ως Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού ορίζουμε την φωτογράφιση αντικειμένων έξω από το ηλιακό μας σύστημα, όπως Νεφελώματα, Γαλαξίες και Αστρικά σμήνη. Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνευτές CCD: Αρχή λειτουργίας και εφαρμογές. Κουτσουμπής Στέφανος ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μυρσίνη Μακροπούλου

Ανιχνευτές CCD: Αρχή λειτουργίας και εφαρμογές. Κουτσουμπής Στέφανος ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μυρσίνη Μακροπούλου Ανιχνευτές CCD: Αρχή λειτουργίας και εφαρμογές Κουτσουμπής Στέφανος ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μυρσίνη Μακροπούλου Τι θα δούμε Τι είναι ο ανιχνευτής CCD Πως λειτουργεί Τεχνικές κατασκευής Επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας τον σωστό φακό

Επιλέγοντας τον σωστό φακό Επιλέγοντας τον σωστό φακό Αφού έχομε επιλέξει την κάμερα κλειστόυ κυκλώματος, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε το σωστό φακό και τα σωστά υλικά για το σύστημα σας. Αυτός ο σύντομος οδηγός στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ Γαλαξιακές συγκρούσεις και αστρικά πυροτεχνήματα Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Μάιος 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ Download PDF Πρόσφατα, δόθηκε στη δημοσιότητα η μεγαλύτερη συλλογή εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Ν έφη ονοµάζονται οι αιωρούµενοι ατµοσφαιρικοί σχηµατισµοί οι οποίοι αποτελούνται από υδροσταγόνες, παγοκρυστάλλους ή και από συνδυασµό υδροσταγόνων και παγοκρυστάλλων. Ουσιαστικά πρόκειται για το αποτέλεσµα

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του

Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του Σκοπός Μέθοδος 14 Φασματοσκοπία πρίσματος Βαθμονόμηση Φασματοσκόπιου και ταυτοποίηση αερίου από το φάσμα του Η άσκηση αυτή αποσκοπεί στην κατανόηση της αρχή λειτουργίας του οπτικού φασματοσκόπιου και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015 Ώρα: 10:00-11:00 ΘΕΜΑ 1 ο - 2 ο : O Διομήδης χρησιμοποίησε όμοιους κύβους για να φτιάξει τις πιο κάτω κατασκευές. Οι κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

1. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία

1. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία 1. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία 1.1 Γενικά Η ροή της ηλεκτρομαγνητικής ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στο όριο της γήινης ατμόσφαιρας είναι περίπου 1368 Wm -2 και ονομάζεται ηλιακή σταθερά. Η τιμή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ερασιτεχνική Αστρονομία

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ερασιτεχνική Αστρονομία Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ερασιτεχνική Αστρονομία Ιωάννης Χουϊνάβας Φυσικός στο Αστεροσκοπείο Λάρισας larobs@otenet. Περίληψη Στον έναστρο νυχτερινό ουρανό τον αστερισμό του Ορίωνα ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΣΗΣΗ 5

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΣΗΣΗ 5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΣΗΣΗ 5 Προσδιορισµός του ύψους του οραικού στρώµατος µε τη διάταξη lidar. Μπαλής

Διαβάστε περισσότερα

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως:

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως: KATAΡΑΧΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ Ο καταρράκτης, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θόλωσης της όρασής μας μετά από κάποια ηλικία. Ο καταρράκτης είναι μέρος του φαινομένου της γήρανσης του ματιού. Ολοι οι άνθρωποι μετά

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Σύστημα διπλών υαλοπινάκων από την Θερμοπλαστική Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Μειώστε δραστικά τους λογαριασμούς για θέρμανση και δροσισμό και βελτιώστε την ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΖΟΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟ

ΠΕΖΟΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟ ΠΕΖΟΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟ NORATEX A.B.E.E. 17o Χλμ. Λεωφόρος Σπάτων 15351 Παλλήνη Τηλ. 210 6030221 Φαξ. 210 6030226 Email : neofitos@noratex.gr georgios@noratex.gr thania@noratex.gr Web site : www.noratex.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LASER ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ «Ίσως το φως θα ναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.» Κ.Π.Καβάφης ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ LASER Εισαγωγικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Ζωντανή Παρατήρηση του Σύμπαντος μέσω Internet

Ζωντανή Παρατήρηση του Σύμπαντος μέσω Internet Ζωντανή Παρατήρηση του Σύμπαντος μέσω Internet Ροσσολάτος Αντώνιος Πρόλογος Αμέσως μετά την απόκτηση ενός μεγάλου ρομποτικού τηλεσκοπίου μαζί με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό του, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΝΑ ΗΛΙΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Διαστημικός καιρός. Αποτελεί το σύνολο της ηλιακής δραστηριότητας (ηλιακός άνεμος, κηλίδες, καταιγίδες, εκλάμψεις, προεξοχές, στεμματικές εκτινάξεις ηλιακής μάζας) που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ Β' Τάξη Γενικού Λυκείου Ομάδα συγγραφής: Κων/νος Γαβρίλης, καθηγητής Μαθηματικών Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μαργαρίτα Μεταξά, Δρ. Αστροφυσικής, καθηγήτρια Φυσικής του Τοσιτσείου-Αρσακείου

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδαίοι Κομήτες της Ιστορίας

Σπουδαίοι Κομήτες της Ιστορίας Σπουδαίοι Κομήτες της Ιστορίας Ανδρέας Παπαλάμπρου 18/4/2007 - Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 1 Κομήτες Μικρά σώματα που βρίσκονται σε τροχιά πολύ πέρα από τον Πλούτωνα σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Μάθημα προς τους ειδικευόμενους γιατρούς στην Οφθαλμολογία, Στο Κ.Οφ.Κ.Α. την 18/11/2003. Υπό: Δρος Κων. Ρούγγα, Οφθαλμιάτρου. 1. ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Όταν μια φωτεινή ακτίνα ή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. Κυριάκος Πανίτσας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός-Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό "Move the Ball!"»

«Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό Move the Ball!» ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ Εργασία Εξαµήνου Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό "Move the Ball!"

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμολογία φασματοσκοπίου και προσδιορισμός φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης.

Βαθμολογία φασματοσκοπίου και προσδιορισμός φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης. Ο9 Βαθμολογία φασματοσκοπίου και προσδιορισμός φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης. 1 Σκοπός Όταν αναλύεται το φως που εκπέμπεται από ένα σώμα τότε λαμβάνεται το φάσμα του. Ειδικά το φάσμα των αερίων αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 6.00μμ, Καφέ Άρια, Νέα Χώρα, Χανιά - Κοπή Πίτας ΣΦΑΚ. Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 Εις Μνήμη: Τζον Ντομπσον (1915-2014)

Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 6.00μμ, Καφέ Άρια, Νέα Χώρα, Χανιά - Κοπή Πίτας ΣΦΑΚ. Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 Εις Μνήμη: Τζον Ντομπσον (1915-2014) 2014 Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 6.00μμ, Καφέ Άρια, Νέα Χώρα, Χανιά - Κοπή Πίτας ΣΦΑΚ Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στο ARIA Cafe-Bar την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

Το πείραμα του Ερατοσθένη και η μέτρηση της περιφέρειας της Γης

Το πείραμα του Ερατοσθένη και η μέτρηση της περιφέρειας της Γης Το πείραμα του Ερατοσθένη και η μέτρηση της περιφέρειας της Γης Οδηγός για τον εκπαιδευτικό Περιεχόμενα Προετοιμασία δραστηριότητας Α. Υλικά και φύλλα εργασίας 3 Β. Εγκατάσταση του προγράμματος "Google

Διαβάστε περισσότερα

Κύμα, κάθε διαταραχή που μεταφέρει ενέργεια με ορισμένη ταχύτητα. Γραμμικό κύμα

Κύμα, κάθε διαταραχή που μεταφέρει ενέργεια με ορισμένη ταχύτητα. Γραμμικό κύμα 2 Η ηλιακή ακτινοβολία 2.1 21Κύματα Κύμα, κάθε διαταραχή που μεταφέρει ενέργεια με ορισμένη ταχύτητα Γραμμικό κύμα Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαδίδονται στο χώρο και μεταφέρουν ηλεκτρική και μαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

18 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013. 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Ανάλυση Δεδομένων

18 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013. 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Ανάλυση Δεδομένων 18 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Ανάλυση Δεδομένων Παρακαλούμε, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω: 1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρακα και το κομπιουτεράκι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Φαντάσου πως κάποια μέρα μπορεί αντί να κατοικούμε στην Γη, να «μεταναστεύσουμε» σε έναν άλλο πλανήτη! Όσο απίθανο και αν ακούγεται, επιστήμονες εξετάζουν την πιθανή κατάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων Πάρνωνας 9-11 Ιουλίου 2010 www.astroexormisi2010.gr Συνδιοργάνωση Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «ΩΡΙΩΝ» 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ Πάρνωνας,

Διαβάστε περισσότερα

Διας. Νότια και Βόρεια Ισημερινή Ταινία Δία. Βίντεο Καταγραφές Διαττόντων. Γέννηση μεγάλων άστρων (περιοχή S106) Κομήτες

Διας. Νότια και Βόρεια Ισημερινή Ταινία Δία. Βίντεο Καταγραφές Διαττόντων. Γέννηση μεγάλων άστρων (περιοχή S106) Κομήτες Πλανήτες, κομήτες και Σελήνη επόμενου τριμήνου τεύχος 3, Ιανουάριος 2012 Νότια και Βόρεια Ισημερινή Ταινία Δία Γέννηση μεγάλων άστρων (περιοχή S106) Βίντεο Καταγραφές Διαττόντων Κομήτες 78P(Gehrels) C/2010

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Μαζί με την αίτηση έκδοσης διαβατηρίου πρέπει να υποβάλλεται μία (1) πρόσφατη φωτογραφία. Οι φωτογραφίες των αιτουμένων διαβατήριο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος»

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Σωτήρης Τσαντίλας (PhD, MSc), Μαθηματικός Αστροφυσικός Σύντομη περιγραφή: Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο

Διαβάστε περισσότερα

Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός)

Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός) Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός) Υπήρξε εφευρέτης του πρώτου σήματος ασυρμάτου τηλεφώνου και εκμεταλλεύτηκε εμπορικά την εφεύρεση. Ίδρυσε το 1897 την Ανώνυμη Εταιρεία Ασυρμάτου Τηλεγράφου

Διαβάστε περισσότερα

3. Κάντε φίλο σας τον ουρανό. Κόστος: ο χρόνος σας.

3. Κάντε φίλο σας τον ουρανό. Κόστος: ο χρόνος σας. 10 Βήματα Για Επιτυχημένη Αστροπαρατήρηση 1. Μην αγοράσετε τηλεσκόπιο... ακόμα. Κόστος: 0 ευρώ. Η απόκτηση ενός τηλεσκοπίου θεωρείται από πολλούς το εισιτήριο για να εισέλθει κανείς στο χόμπι της ερασιτεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s η 7 σειρά ασκήσεων Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s 1. Εξηγήστε γιατί, όταν φως διαπερνά μία διαχωριστική

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

F LIGHT II TUNNELS 2014

F LIGHT II TUNNELS 2014 F LIGHT TUNNELS 2014 II ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να παρέχουμε φυσικό φως, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν την εγκατάσταση κάθετων παραθύρων ή παραθύρων στέγης μία αποτελεσματική λύση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εικ 1 Μετόπη από το ναό της Αθηνάς στην Τροία με ανάγλυφη παράσταση του Ήλιου πάνω στο άρμα του. (Staatliche Museen, Βερολίνο) ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Μέση Απόσταση = 21.392.000 x 10 33 gr ΜD

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΣΤΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΣΤΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΣΤΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΔΑΣ ΜΑΡΙΟΣ 2008 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Στον κ. Ι. Τάκο για την καθοδήγηση του σε όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372

ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372 ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ UNIT-T UT371/372 Οδηγίες Χρήσης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιληπτικά 3 2. Τι θα βρείτε στη συσκευασία... 3 Πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της συσκευής...3 Κανόνες για την ασφαλή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό εργαστήριο Οπτικής

Μικρό εργαστήριο Οπτικής Μικρό εργαστήριο Οπτικής Επίπεδοι καθρέπτες Μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να βρει εύκολα στα τζαμάδικα της περιοχής του επίπεδους καθρέπτες για το εργαστήριο του σχολείου του. Ο τζαμάς κατά πάσα πιθανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις φωτισμού AEGIS από την Bosch Φωτισμός προστασίας και ασφάλειας

Διατάξεις φωτισμού AEGIS από την Bosch Φωτισμός προστασίας και ασφάλειας Διατάξεις φωτισμού AEGIS από την Bosch Φωτισμός προστασίας και ασφάλειας 2 Διατάξεις φωτισμού AEGIS Διατάξεις φωτισμού AEGIS Illuminators Φωτισμός προστασίας & ασφάλειας Η τεχνολογία Constant Light, για

Διαβάστε περισσότερα

3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο

3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο Σηµειώσεις ΑΠΕ Ι Κεφ. 3 ρ Π. Αξαόπουλος Σελ. 1 3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο Η γνώση της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται ένα κεκλιµένο επίπεδο είναι απαραίτητη στις περισσότερες εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα