Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας"

Transcript

1 Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας Eμμανουήλ Ι. Kαρδάσης Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Aθήνα) 8 Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Θάσος Οκτωβρίου 2013 Περίληψη H καταγραφή των πλανητών αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη, και πολλές φορές δύσκολη, διαδικασία λόγω της θέσης τους στον ουράνιο θόλο. Οι εσωτερικοί πλανήτες βρίσκονται φαινομενικά κοντά στον 'Ηλιο για μεγάλες περιόδους. Επίσης, οι πλανήτες με ατμόσφαιρες παρουσιάζουν δυναμικά και ταχέως εξελισσόμενα φαινόμενα τόσο στο χρόνο όσο και στη θέση τους. Επομένως, απαιτείται η συνεχής παρακολούθησή τους που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις παρατηρήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, ορισμένες από τις οποίες είναι μοναδικές. Παραδοσιακά οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιούνται με τον Ήλιο κάτω από τον ορίζοντα με αποτέλεσμα όταν οι οι πλανήτες είναι φαινομενικά κοντά στον Ήλιο να υπάρχει ένα παρατηρησιακό κενό. Ωστόσο, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εφικτή την καταγραφή τους ακόμα και με τον Ήλιο πάνω από τον ορίζοντα, στο φως της ημέρας. Σε αυτή την εργασία παρουσιάζονται η μεθοδολογία και ενδεικτικά αποτελέσματα ψηφιακών ημερήσιων παρατηρήσεων (Ψ.Η.Π., Digital Daylight Observations DDO) των πλανητών με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο (11ίντσες ή 0,28 μ.). Σκοπός της είναι να αποτελέσει κίνητρο για παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ειδικά όταν αυτό μπορεί να είναι σημαντικό και μοναδικό. 1. Eισαγωγή Ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν πλανητικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης χρήσιμες κυρίως για την καταγραφή των αλλαγών στις ατμόσφαιρες τους. Δεν υπάρχουν επαγγελματικά προγράμματα συνεχούς παρατήρησης κατά συνέπεια οι ερασιτεχνικές παρατηρήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. [1,2]. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων παρατηρήσεων, κυρίως ερασιτεχνικών που είναι προσβάσιμες από επαγγελματίες και ερασιτέχνες [3,4]. Η συνέχεια των παρατηρήσεων διακόπτεται όταν οι πλανήτες πλησιάζουν φαινομενικά τον Ήλιο (συζυγίες). Κατά συνέπεια η συνέχιση των παρατηρήσεων κατά την διάρκεια της ημέρας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και εφικτή από την στιγμή που είναι αρκετά φωτεινοί. Στο παρελθόν ο Ε.Αντωνιάδης πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ημερήσιων οπτικών παρατηρήσεων του πλανήτη Ερμή με καταγραφές επιφανειακών του σχηματισμών [5]. Σήμερα η ψηφιακή παρατήρηση των πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας έχει πολλές δυσκολίες αλλά είναι εφικτή. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε, εν συντομία, την μεθοδολογία ημερήσιας παρατήρησης και κάποια πρώτα αποτελέσματα.

2 2. Μεθοδολογία Η κλασσική μεθοδολογία ψηφιακών πλανητικών παρατηρήσεων παρουσιάστηκε από τον γράφοντα στο 7ο Π.Σ.Ε.Α. στα Χανιά [6]. Η ημερήσια παρατήρηση έχει κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες, τις οποίες θα παρουσιάσουμε αλλά και θα περιγράψουμε σύντομα πως αυτές μπορούν να ξεπεραστούν. 1. Πολική ευθυγράμμιση της βάσης. Απαιτείται καλή ευθυγράμμιση η οποία στις μόνιμες εγκαταστάσεις μπορεί να γίνει μία φορά επιτυχημένα. Στην περίπτωση φορητού εξοπλισμού η ευθυγράμμιση μπορεί να γίνει από το προηγούμενο βράδυ, και να γίνουν σημάδια στο έδαφος εκεί που τοποθετείται ο τρίποδας. 2. Φίλτρα. Η σκέδαση του φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης είναι πιο έντονη στα μικρότερα μήκη κύματος. Η καταγραφή με υπεριώδη (UV) και μπλε (Β) φίλτρα είναι σχεδόν αδύνατη στο φως της ημέρας (είναι πιθανώς δυνατή με αφαίρεση φωτός υποβάθρου). Η ποσότητα του φωτός που σκεδάζεται είναι περίπου 9 φορές λιγότερο στα 700nm (υπέρυθρο-ir) από ό, τι στα 400nm (μπλε) (από τον τύπο της σκέδασης Rayleigh), ως εκ τούτου, η χρήση των φίλτρων IR απαιτείται. Η καταγραφή με κόκκινο (R) φίλτρο είναι δυνατή και με το πράσινο(g) είναι πολύ δύσκολη. Όλα αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του πλανήτη και του Ήλιου, όπως θα αναλυθεί στην επόμενη παράγραφο. 3. Θέση του πλανήτη και του Ήλιου στον ουρανό. Η δυσκολία των ημερήσιων παρατηρήσεων εξαρτάται και από τη θέση του πλανήτη και του Ήλιου στον ουρανό, καθώς και την απόσταση μεταξύ τους (αποχή). Η ιδανική συνθήκη για τον πλανήτη είναι να είναι ψηλά στον ουρανό, μακριά από τον Ήλιο και ο Ήλιος να είναι χαμηλά στον ορίζοντα. Το χειρότερο είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε περιπτώσεις όπου ο Ήλιος είναι πολύ πάνω από τον ορίζοντα τότε μιλάμε για καταγραφή σε συνθήκες πλήρους φωτός, το οποίο θεωρείται πολύ δύσκολο. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούμε να σχεδιάσουμε τις παρατηρήσεις επιλέγουμε τη βέλτιστη κατάσταση (δηλαδή, όπως στην εικόνα με τον Ήλιο κοντά στον ορίζοντα και τον πλανήτη μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, ή καλύτερα κοντά στο μεσημβρινό) (Εικόνα 1).

3 Εικόνα 1. Βέλτιστες θέσεις του πλανήτη και του Ήλιου για την ημερήσια παρατήρηση 4. Βρίσκοντας τον πλανήτη. Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο σημείο. Οι πλανήτες είναι φωτεινοί, και στην πράξη, μπορεί να βρεθούν εάν υπάρχει γνώση της ακριβούς θέσης τους στον ουρανό. Οι συντεταγμένες θέσης είναι διαθέσιμες σε όλα τα λογισμικά πλανητάριου (π.χ. Χάρτες του Ουρανού). Το μόνο πρόβλημα που απομένει είναι η ακριβής ευθυγράμμιση της βάσης. Οι σταθερές ρομποτικές go-to βάσεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Ο μη μόνιμος εξοπλισμός πρέπει να ευθυγραμμιστεί επακριβώς. Αυτό μπορεί να γίνει με την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου στο φεγγάρι, αν είναι ορατό ή πιο εύκολα με τον Ήλιο με ένα ηλιακό φίλτρο. Αυτό απαιτεί πολύ προσοχή, διότι ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια ή τον εξοπλισμό. Eισάγουμε όλα τα στοιχεία (ημερομηνία, ώρα, τη ζώνη ώρας κλπ) σε ένα goto τηλεσκόπιο πολικά ευθυγραμμισμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιακό φίλτρο και στέλνουμε το τηλεσκόπιο στις συντεταγμένες του Ήλιου. Λύνουμε τα φρένα, κεντράρουμε με τα χέρια τον Ήλιο και κλειδώνουμε πάλι τα φρένα. Τώρα, το τηλεσκόπιο είναι ικανοποιητικά ευθυγραμμισμένο και μπορούμε να το «στείλουμε» να εντοπίσει τον απαιτούμενο πλανήτη. Η χρήση των φακών Barlow βελτιώνει την ανάλυση και περιριορίζει την ποσότητα του προσπιτώμενου φωτός στην κάμερα. Είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να βρεις και να εστιάσεις στον πλανήτη. Ένα σύστημα flip-mirror με ένα προσοφθάλμιο μπορεί να είναι χρήσιμο για το ακριβές κεντράρισμα του πλανήτη (Εικόνα 2).

4 Εικόνα 2. Το flip-mirror σας βοηθά στην ευθυγράμμιση και στο κεντράρισμα του πλανήτη με τον προσοφθάλμιο. Στη συνέχεια ο παρατηρητής αφήνει το φως να περάσει προς τον τροχό φίλτρων και την κάμερα.. 5. Εμφάνιση του πλανήτη στην οθόνη του υπολογιστή / Εστίαση. Ένα κλασικό πρόβλημα στις ημερήσιες παρατηρήσεις είναι η δυνατότητα να βλέπουμε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή κάτω από το έντονο ηλιακό φώς. Αυτό μπορεί να γίνει απλά βάζοντας μια κουβέρτα ο παρατηρητής πάνω από το κεφάλι του και τον υπολογιστή. Μια καλύτερη ιδέα είναι μια μόνιμη κατασκευή που θα μειώσει το φως γύρω από τον υπολογιστή: ο παρατηρητής θα κάθεται αναπαυτικά και ταυτόχρονα αυτός/αυτή θα πρέπει να προστατεύεται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα (Εικ.3). Στο στάδιο της ευθυγράμμισης με τον Ήλιο (ή το φεγγάρι) μπορούμε να εστιάσουμε και να ρυθμίσουμε την κάμερα ώστε να βλέπουμε μέρος του Ήλιου πάνω στην οθόνη. Οι ρυθμίσεις μπορούν να βρεθούν εύκολα με την προσαρμογή της έκθεσης, του gain και του gamma ώστε να βλέπουμε την "επιφάνεια" του Ήλιου. Μπορούμε στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Όλες οι ρυθμίσεις της κάμερας εξαρτώνται από την κάμερα, το τηλεσκόπιο, το εστιακό μήκος, τις συνθήκες, το ύψος του πλανήτη και του Ήλιο, την απόσταση μεταξύ τους κ.λπ. ( οι ρυθμισεις μπορεί να μεταβάλονται όπως συμβαίνει και στην παραδοσιακή νυκτερινή μεθοδολογία).

5 Εικόνα 3. Μια κατασκευή για ημερήσια παρατήρηση που επιτρέπει στον παρατηρητή να βλέπει την οθόνη του υπολογιστή, να τον προστατεύει από το άμεσο ηλιακό φως και να του επιτρέπει να εργάζεται άνετα (εικόνα απο παρατήρηση του πλανήτη Δία). 6. Ρυθμίσεις της κάμερας. Ήρθε η ώρα να «στείλετε» το τηλεσκόπιο στον επιθυμητό πλανήτη. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, αφαιρέσετε το ηλιακό φίλτρο και κεντράρετε τον πλανήτη με το flip-mirror και το προσοφθάλμιο. Γυρίστε το flip-mirror και αφήστε το φως να πέσει πάνω στην κάμερα. Οι ρυθμίσεις της έκθεσης, του gain και του gamma πρέπει να αλλάξουν και πάλι. Η ταχύτητα λήψης πρέπει να είναι τουλάχιστον fps. Αρχικά θα δείτε μόνο μια λευκή οθόνη και τίποτα άλλο, σταδιακά μειώνουμε το gamma σε μια τιμή της τάξης του 10-30% της τιμής που χρησιμοποιείτε για τη καταγραφή νύχτας (Για την DMK η κανονική τιμή είναι 100 και την ημέρα ). Μπορείτε να μειώσετε στη συνέχεια την τιμή του gain κοντά στο ελάχιστο. Τέλος, μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε το χρόνο έκθεσης μέχρι να δείτε μια γκρι οθόνη και τον πλανήτη να εμφανίζεται στην οθόνη. Για να βρείτε τις βέλτιστες τιμές, χρησιμοποιήστε το ιστόγραμμα. Στο ιστόγραμμα όλες οι κάθετες γραμμές, συνήθως, θα πρέπει να ξεκινούν κοντά στο αριστερό άκρο και να τελειώνουν ομαλά στο δεξί άκρο. Ορισμένες ρυθμίσεις και το ιστόγραμμα κατά την καταγραφή του Δία, σε διαφορετικά εστιακά μήκη, παρουσιάζονται στην εικόνα. 4 & 5.

6 Εικόνα 4. Η οθόνη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια ημερήσιας παρατήρησης του Δία στις 2, Φεβ.2013 με 0,28/f10 τηλεσκόπιο και έναν 3x Barlow. Εικόνα 5. Η οθόνη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια ημερήσιας παρατήρησης του Δία στις 4, Mαίου.2013 στην κύρια εστία 0,28/f10 τηλεσκοπίου. 7. Αντανακλάσεις & προβλήματα λόγω θερμότητας. Η παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί πρόσθετα προβλήματα από την ηλιακή θέρμανση που παράγει ρεύματα αέρα στον περιβάλλοντα χώρο και στο τηλεσκόπιο. Κατά τις πρωινές ώρες είναι συνήθως καλύτερα, δεδομένου ότι

7 το έδαφος δεν έχει ακόμη ζεσταθεί από την ηλιακή θερμότητα. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός επίσης επηρεάζεται από τη θέρμανση και παράγει περισσότερο θόρυβο. Μια καλή λύση θα ήταν ο εξοπλισμός να σκιάζεται με μια ειδική κατασκευή. Αν το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε παρατηρητήριο, ο θόλος μπορεί να προστατεύει τον εξοπλισμό από τις άμεσες ακτίνες του Ήλιου. Ορισμένοι ηλιακοί παρατηρητές επενδύουν τον εξοπλισμό τους με ανακλαστικό φύλλο αλουμινίου. Αυτή είναι, επίσης, μια καλή λύση. Ανεπιθύμητες αντανακλάσεις μπορούν να προκληθούν εσωτερικά του τηλεσκοπίου. Αυτό είναι εμφανές, ιδίως όταν οι πλανήτες είναι πιο κοντά στον Ήλιο. Οι φακοί Barlow με επιστρώσεις παράγουν ακόμα περισσότερες αντανακλάσεις, οπότε και θα πρέπει να αποφεύγονται. Εικόνα 6. Προστασία του εξοπλισμού από τον Ήλιο με αλουμινόχαρτο ( Philippe Tosi, CN) 3. Παρατηρήσεις και αποτελέσματα Όλες οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με ένα μικρό τηλεσκόπιο 0,28μ και μια DMK21AS618 κάμερα κατά τη περίοδο Τα πειράματα έγιναν στα ακόλουθα φάσματα: στο εγγύς υπέρυθρο ~ nm (Baader IR685, Asronomik IR742 και Hutech CH4 892 φίλτρα διέλευσης ζώνης), στο κόκκινο, πράσινο, μπλε οπτικό (RGB φίλτρα Astronomik) και στο υπεριώδες (UV Venus Astrodon φίλτρο). Τα υπέρυθρα φίλτρα παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα (υποφέρουν λιγότερο από την ατμοσφαιρική διαταραχή της γης), αλλά το πιο σημαντικό είναι οτι επηρεάζονται λιγότερο από την σκέδαση Rayleigh. Αντίθετα, η καταγραφή με μπλε και υπεριώδες φίλτρο είναι πολύ δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Η μεθοδολογία παρατήρησης με τον Ήλιο σε χαμηλό υψόμετρο, κοντά στον ορίζοντα και τον πλανήτη μακριά από αυτόν, είναι παρόμοια με την παραδοσιακή μεθοδολογία νύχτας και σχεδόν όλα τα φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 3.1 Γεώδεις πλανήτες

8 Η γειτνίαση του Ερμή με τον Ήλιο, κάνει την ημερήσα παρατηρήση αναπόφευκτη. Ο Έλληνας αστρονόμος E.M. Αντωνιάδης το χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο 83 εκατοστών του παρατηρητηρίου της Meudon και προσπάθησε να δημιουργήσει τον πρώτο χάρτη του Ερμή [5]. Ακολούθησε τον πλανήτη σε απόσταση μέχρι και 4 μοίρες από το χείλος του Ήλιου, και απέδειξε ότι οι ημερήσιες οπτικές παρατηρήσεις είναι εφικτές αλλά και χρήσιμες. Η χαρτογράφηση του πλανήτη από το διαστημικό σκάφος Messenger και η απουσία ατμόσφαιρας κάνουν τις παρατηρήσεις του Ερμή από τη Γη σχεδόν άχρηστες. Παρ'όλα αυτά, ο πλανήτης αποτελεί έναν καλό στόχο για πειράματα, δεδομένου ότι ποτέ δεν είναι πολύ μακριά από τον Ήλιο. Η ημερήσια παρατήρηση αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες. Όπως μπορούμε να δούμε στις εικόνες 7 & 8 εμφανίζονατι σκοτεινές και φωτεινές περιοχές, χαρακτηριστικά της επιφάνειας του, που όπως φαίνεται μπορούμε να καταγράψουμε. Εικόνα 7. Ψηφιακή ημερήσια παρατήρηση (ΨΗΠ, DDO) του πλανήτη Ερμή (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 33,5 º, ύψος Ήλιου: º, αποχή: 21 E º) Εικόνα 8. Ψηφιακή ημερήσια παρατήρηση (ΨΗΠ, DDO) του πλανήτη Ερμή (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 40 º, ύψος Ήλιου: 19 º, αποχή: 22.5 ) Από την άλλη πλευρά, η δυναμική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και η κοντινή φαινόμενη απόσταση απο τον Ήλιο (σε πολλές περιπτώσεις) απαιτούν παρατήρηση κατα την διάρκεια της ημέρας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη [7]. Στις εικόνες 9,10,11,12.βλέπουμε εικόνες της Αφροδίτης που καταγράφησαν με την παρούσα μεθοδολογία. Στις εικ. 9,12 βλέπουμε ειδικότερα κάποιες σπάνια καταγεγραμένες φάσεις.

9 Εικόνα 9. Ψηφιακή ημερήσια παρατήρηση (ΨΗΠ, DDO) ημέρας της Αφροδίτης, λίγες μέρες μετά την διάβαση μπροστά από τον Ήλιο. Αποκάλυπτεται η σκέδαση του φωτός στην ατμόσφαιρα. Το φωτιζόμενο τμήμα είναι μόλις (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη: 59 º, ύψος Ήλιου: 55 º, αποχή: 21 ) Εικόνα 10. Ψηφιακή παρατήρηση ημέρας της Αφροδίτης με διαφορετικά φίλτρα (LT+ 3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 41 º, ύψος Ήλιου: 3.2 º, αποχή: 39.8 ) Οι έγχρωμες παρατηρήσεις είναι πολύ δύσκολες δεδομένου ότι το μπλε φίλτρο είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο κεφ.1. Ωστόσο, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, όταν ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα (Εικ.11).

10 Εικόνα 11. Έγχρωμη ψηφιακή παρατήρηση ημέρας της Αφροδίτης (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 31 º, ύψος Ήλιου: 1.3 º, αποχή: 40 ) Εικόνα 12. Σπάνια παρατήρηση, σε αυτή τη φάση, της Αφροδίτης κατα της μεσημβρινές ώρες (LT +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 58 º, ύψος Ήλιου: 70 º, αποχή: 17.7 ) Ο Άρης μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στο φως της ημέρας, κυρίως με χρήση φίλτρων IR και R. Ωστόσο,οι χρήσιμες καταγραφές νεφών με τη χρήση του μπλε φίλτρου είναι εξαιρετικά δύσκολες (όπως αιτιολογήθηκε παραπάνω). Επιπλέον, όταν ο Άρης φαινόμενικά πλησιάζει τον 'Ηλιο η απόσταση του από τη Γη αυξάνεται, το οποίο συνεπάγεται μια πολύ μικρή φαινόμενη διάμετρο και πολύ χαμηλή ανάλυση για τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Ωστόσο, ορισμένα μεγάλα χαρακτηριστικά μπορούν να καταγραφούν ακόμη και σε ενα τόσο μικρό δίσκο (Εικ. 13)

11 Σχήμα 13. Ημερήσια παρατήρηση του πλανήτη Άρη με μέγεθος δίσκου μόλις 3,9 δευτερόλεπτα του τόξου. Είναι ορατές οι φωτεινές περιοχές Amazonis-Tharsis,και η σκοτεινή Mare Sirenum στο πάνω μέρος (ώρα UT, LT 3 ώρες από UT, Planet alt:. 75 º, Sun alt:. 59 º, Αποχή:. 25 º Δ) 3.1 Αέριοι γίγαντες Οι γίγαντες πλανήτες Δίας και Κρόνος έχουν δυναμικές ατμόσφαιρες με μεγάλη χωρική/χρονική μεταβλητότητα. Η συνεχής παρακολούθηση επιτυγχάνεται με παρατηρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις όμως,η γρήγορη εξέλιξη των καιρικών φαινομένων χρειάζεται πυκνές παρατηρήσεις. Ο πλανήτης μπορεί να είναι ορατός στον τοπικό ουρανό, όταν ο Ήλιος είναι ακόμα πάνω από τον ορίζοντα ή στο σούρουπο. Ένα τυπικό παράδειγμα συνέβη το 2010 όταν λάμβανε χώρα η «Επανασύσταση της Νότιας Ισημερινής Ταινίας (SEB Revival)" του Δία [8]. Είναι το πιο δραματικό μετεωρολογικό φαινόμενο στην ατμόσφαιρα του Δία και η εξέλιξή του έπρεπε να παρακολουθείται σε κάθε περιστροφή του πλανήτη. Η περιοχή της κεντρικής διαταραχής του φαινομένου ήταν ορατή πάνω από τον τοπικό ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 16 Νοε Στην εικόνα 14 βλέπουμε μια έγχρωμη παρατήρηση που δείχνει την εξέλιξη του φαινομένου 18 περιστροφές μετά την εναρξή του.

12 Εικόνα 14. Έγχρωμη ψηφιακή παρατήρηση του Δία που αποκαλύπτει την κεντρινή περιοχή του φαινομένου Επανασύστασης της Νότιας Ισημερινής Ταινίας (LT +2 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 31 º, ύψος Ήλιου: 1.3 º, αποχή: 40 Δ) Εικόνα 15. Ψηφιακή παρατήρηση ημέρας του Δία με διαφορετικά φίλτρα (LT 2 ώρες από UT, ύψος πλανήτη:. 48 º, ύψος Ήλιου: 9 º, αποχή: 112 Α) Η ψηφιακή παρατήρηση με τον Ήλιο σε χαμηλό υψός (<10 º) και τον παρατηρούμενο πλανήτη ψηλά στον ουρανό μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χρήση φίλτρων RGB, IR και CH4 (εικ. 15). Η μεθοδολογία λήψης είναι παρόμοια με τη κλασσική πλανητική μεθοδολογία. Όταν ο Κρόνος και ο Δίας σταδιακά απομακρύνονται από τη Γη, η φαινόμενη διάμετρος του δίσκου τους γίνεται όλο και πιο μικρή και φαινομενικά πλησιάζουν τον 'Ηλιο. Σε αυτές τις συνθήκες οι παρατηρήσεις μπορεί να επιτευχθουν μόνο με την μεθοδολογία παρατήρησης ημέρας, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο. Λίγες εβδομάδες πριν από την σύνοδο του Δία στις 14 Μαίου 2012, δύο σημαντικές διαταραχές είχαν ξεκίνησει στη Βόρεια Ισημερινή Ταινία (ΝΕΒ) και τη Βόρεια Εύκρατη Ταινία (NTB). Ο Δίας επανεμφανίστηκε στις αρχές Ιουνίου 2012, αλλά ήταν πολύ κοντά στον Ήλιο για παρατηρήση, ακόμη και στο λυκαυγές. Οι παρατηρήσεις με την παρουσιαζόμενη μεθοδολογία σε διάστημα μιας εβδομάδας οδήγησαν στην κατασκευή του χάρτη της εικ. 16. Ο χάρτης αυτός επιβεβαίωσε ότι και τα δύο φαινόμενα είχαν αναπτύχθει εντυπωσιακά και οδηγησαν

13 στην "αναταραχή" του βόρειου ημισφαίριο του πλανήτη (northern hemisphere upheaval) [11]. Εικόνα 16. Ο πρώτος (διεθνώς) χάρτης του Δία της παρατηρησιακής περιόδου 2012/13 [9]. Είναι κατασκευασμένος με ημερήσες παρατηρήσεις και τη χρήση του λογισμικού WinJupos [10]. Επιβεβαίωσε την "αναταραχή" στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (Northern hemisphere upheaval) [11]. (Τοπική ώρα: +2 ώρες από UT, ύψος Ήλιου: 41.2 º, 51.1 º, 70,5 º, 62.4 º, 24.2º, αποχή º Δ) Η πρώτη παρατήρηση ημέρας του Δία για το 2012/13 έγινε 22 ημέρες μετά τη σύνοδο του 2012 (Εικ. 16) και η τελευταία (εικ. 17) έγινε 16 ημέρες πριν την σύνοδο του Αυτό αποδεικνύει ότι οι χαμηλής ανάλυσης παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν στον Δία, ακόμη και όταν φαινομενικά είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί λόγω της γειτνιασής του με αυτόν. Η χρήση αυτής της μεθοδολογίας παρατήρησης μειώνει δραματικά το παρατήρησιακό χρονικά κενό κοντά στις συνόδους.

14 Σχήμα 17. Ο τελευταίος χάρτης του Δία της παρατηρησιακής περιόδου 2012/13. Πραγματοποιήθηκε με τη μεθοδολογία ΨΗΠ και τη χρήση του λογισμικού WinJupos [10]. Αυτό έγινε όταν η αποχή του Δία από τον Ήλιο ήταν μόλις 11 μοίρες, έτσι ώστε όλες οι παρατηρήσεις έγιναν με τον 'Ηλιο ψηλά στον ουρανό. Η παρατήρηση άρχισε το πρωί και τελείωσε το βράδυ ολοκλήρωνοντας μια ημέρα Δία. Καταγραφή μεγάλης ανάλυσης μπορεί να επιτευχθεί στο φως της ημέρας όταν η θέση των αντικειμένων είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζονται στην Εικ. 1. Επίσης, ακόμη και αν ο Ήλιος είναι πολύ ψηλά στον ουρανό, και ο πλανήτης είναι επίσης ψηλά αλλά η αποχή μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 25 (εικ. 18), εικόνες υψηλης αναλυσης μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση των υπέρυθρων φίλτρων (Εικ.19).

15 Σχήμα 18. Προσομοίωση του ουρανού κατά τη διάρκεια της παρατήρησης της Εικ.19 στις 27 Ιουλίου 2013 (τοπική ώρα, +3 ώρες από UT, ύψος πλανήτη: 74 º, ύψος Ήλιου 60 º, αποχή 27.5 º Ε.) Σχήμα 19. Μια καλής ανάλυσης εικόνα του Δία που έγινε μεσημέρι. Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε όταν η αποχή του Δία από τον Ήλιο ήταν 27,5 º (τοπική ώρα:+ 3 ώρες από UT, τα δεδομένα θέσης των αντικειμένων υπάρχουν στην εικόνα)

16 3. Συμπεράσματα Η σύγχρονη τεχνολογία και οι τεχνικές επεξεργασίας εικόνας επιτρέπουν πλανητικές παρατηρήσεις σχεδόν όλο το χρόνο και όλη την ημέρα. Παρουσιάσαμε τη μεθοδολογία παρατήρησης πλανητών κατα την διάρκεια της ημέρας και κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα (υψός <10 μοίρες) η μεθοδολογία ψηφιακής καταγραφής πλανητών είναι παρόμοια με την παραδοσιακή νυκτερινή και άριστα αποτελέσματα είναι δυνατόν να επιτευχθούν ακόμη και με φίλτρα RGB. Όταν ο Ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό (ευρύ φως ημέρας) η ψηφιακή καταγραφή είναι επίσης δυνατή. Παρουσιάστηκαν προσαρμογές στην κλασική νυχτερινή μεθοδολογία για την ψηφιακή παρατηρήση ημέρας. Τα πειράματα διεξήχθησαν στον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη και ειδικά στον Δία. Η εργασία αυτή ελπίζουμε να παρακινήσει ερασιτέχνες να την προσπαθήσουν με προσοχή, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον και οι εντοπίζομενες αλλαγές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες. Η παρούσα εργασία παρουσιάστηκε από τον γράφοντα στο Ευρωπαικό συνέδριο πλανητικής επιστήμης ΕPSC2013 στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Λονδίνο[12]. Προτάθηκε η συντομογραφία της συγκεκριμένης μεθοδολογίας να είναι DDO δηλ. τα αρχικά γράμματα των λέξεων Digital Daylight Observation. Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Δήμητρα και τους γιους μου Γιάννη και Γιώργο, για την υπομονή και την υποστήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αντωνία και τον Γιώργο Κοτσά, την Ελένη και τον Γιάννη Καρδάση. Ευχαριστώ, επίσης, τον Απόστολο Χρήστου και τον John Rogers για τα σχόλια τους. Αναφορές [1] Legarreta, J.; Hueso, R.; Sanchez-Lavega, A., 2012, Amateur contributions to Jupiter and Saturn science using the PVOL-IOPW database of Giant Planets observations, EPSC 2012, September, 2012 in Madrid, Spain. id. EPSC [2] Orton, G.,A, 2012, New Mission-Supporting Era of Amateur Astronomy: The Juno Mission and the Role of Amateur Astronomers, EPSC 2012, held September, 2012 in Madrid, Spain. id. EPSC [3] Hueso, R. et al.,2010, The international outer planets watch atmospheres node database of giantplanet images, Planetary & Space Science, 58, pp , Διαθέσιμο στο:: [4] ALPO-Japan, 2013, Association of Lunar and Planetary Observers in Japan, planetary database since 1997, Διαθέσιμο στο: [5] Graham, D. L.,1995, The nature of albedo features on Mercury, with maps for the telescopic observer. Part II: The nature of the albedo markings, JBAA, vol.105, no.2, p [6] Καρδάσης Ε. Εργαστήρι ψηφιακής παρατήρησης πλανητών, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, 7-9 Oκτ.2011, Χανιά. Κρήτη. Διαθέσιμο στο:

17 [7] Benton J.L., Jr. 1999, A.L.P.O. Venus Section, available at: [8] Kardasis, E. 2011, Jupiter in 2010/11 and the SEB Revival, EPSC-DPS Joint Meeting 2011,02 07 October 2011, Nantes, France. Διαθέσιμο στο: και ολόκληρη η ελληνική εργασία εδώ: [9] Kardasis, E. 2012, Jupiter Map 4-9 June 2012, ALPO-Japan Report, Διαθέσιμο στο: [10] Hahn, G. 2019, WinJUPOS software, available at: [11] Rogers J., 2012, Jupiter reappears with major outbreaks on NEB and NTB, Jupiter Section of BAA, APPARITION REPORTS: Report No.1, Διαθέσιμο στο: [12] Kardasis, E. 2013, Digital daylight observations of the planets with small telescopes, EPSC 2013, 8 13 September 2013, London, UK.H περίληψη είναι διαθέσιμη στο:

Διας. Νότια και Βόρεια Ισημερινή Ταινία Δία. Βίντεο Καταγραφές Διαττόντων. Γέννηση μεγάλων άστρων (περιοχή S106) Κομήτες

Διας. Νότια και Βόρεια Ισημερινή Ταινία Δία. Βίντεο Καταγραφές Διαττόντων. Γέννηση μεγάλων άστρων (περιοχή S106) Κομήτες Πλανήτες, κομήτες και Σελήνη επόμενου τριμήνου τεύχος 3, Ιανουάριος 2012 Νότια και Βόρεια Ισημερινή Ταινία Δία Γέννηση μεγάλων άστρων (περιοχή S106) Βίντεο Καταγραφές Διαττόντων Κομήτες 78P(Gehrels) C/2010

Διαβάστε περισσότερα

Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Μεθοδολογία, Εξοπλισμός, Προετοιμασία και Αποτελέσματα της Προσπάθειας Καταγραφής Συγκεκριμένων Γεγονότων Αποκρύψεων Αστέρων από Αστεροειδείς σε Βίντεο, κατά την περίοδο 2005-2007» Βαγγέλης Τσάμης Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Η Λ Ι Α Κ Α Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α

Η Λ Ι Α Κ Α Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α Η Λ Ι Α Κ Α Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α Αναγνωστοπούλου Στρατηγούλα (5553), Σταυρίδη Δήμητρα (5861) 1 ΛΙΓΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1.1 Η κίνηση της Γης Η Γη κινείται με τρεις τρόπους: περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της σε 24h,

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Εκδότης: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, Θεσσαλονίκη ISSN 2241-3561 Τέσσερις νύχτες αστρονομίας......μας

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

HIPPARCHOS. 9o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο. The Hellenic Astronomical Society Newsletter Volume 2, Issue 6 ISSN: 1790-9252

HIPPARCHOS. 9o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο. The Hellenic Astronomical Society Newsletter Volume 2, Issue 6 ISSN: 1790-9252 HIPPARCHOS The Hellenic Astronomical Society Newsletter Volume 2, Issue 6 ISSN: 1790-9252 9o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο Αθήνα 20-24/9/2009 περιεχόμενα HIPPARCHOS ISSN: 1790-9252 Hipparchos is the official

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γίδαρης Ιωάννης. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τζεκάκης Εμμανουήλ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γίδαρης Ιωάννης. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τζεκάκης Εμμανουήλ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γίδαρης Ιωάννης ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τζεκάκης Εμμανουήλ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V. Celestia

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V. Celestia ΚΕΦΑΛΑΙΟ V Celestia Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: πλοηγηθεί στο ηλιακό σύστημα και στον υπόλοιπο γαλαξία εντοπίζει πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα κατασκευάζει

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ Καθ. Φυσικής Το 2009 καθορίστηκε επίσημα σαν το Διεθνές έτος Αστρονομίας. Η αφορμή δόθηκε από το ιστορικό πλέον γεγονός ότι ακριβώς πριν από 400 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 50 Θερινό Ηλιοστάσιο 2015

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 50 Θερινό Ηλιοστάσιο 2015 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 50 Θερινό Ηλιοστάσιο 2015 Ι Ε 9η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων 17-18-19 Ιουλίου 2015 Φιλιππαίοι Γρεβενών http://www.astroexormisi2015.gr/ Διοργάνωση: Αστρονομικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΕΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΕΡΑΣ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΕΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΕΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΕΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΕΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΛΙΑΚΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Μελέτη Γκιόκας Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗ ΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» Επιβλέπων καθηγητής: Κ. Αντωνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ Α. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ Γ. Καλλίρης, Μ. Ματσιώλα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ Γ. Καλλίρης, Μ. Ματσιώλα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ Γ. Καλλίρης, Μ. Ματσιώλα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Θεσσαλονίκη 2004 Κεφάλαιο 1 ο... 3 1.Τηλεοπτικές λήψεις...3

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος A. Κριεμπάρδης. Φυσικός M.Sc, Εκπ/κός

Γιώργος A. Κριεμπάρδης. Φυσικός M.Sc, Εκπ/κός ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρών εγχειρίδιο φιλοδοξεί να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στον μη ειδικό ενδιαφερόμενο για την αστρονομία. Γράφτηκε με σκοπό να τον εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή Εργασία Διεπαφή Χρήστη Υπολογιστή με την Τεχνολογία καταγραφής κίνησης οφθαλμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΟΚΙΜΗ «ΖΟΟΜ» ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΟΚΙΜΗ «ΖΟΟΜ» ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΟΚΙΜΗ «ΖΟΟΜ» ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΩΝ Από τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΟΦΟΛΟΓΗ 06-02-2008 ιαβάζοντας δοκιµές στο internet, διαπιστώνει κανείς πως κάθε δοκιµή προσοφθαλµίων zoom που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές από τις προτεινόµενες απαντήσεις. 1. Το φαινόµενο µέγεθος ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων. ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 100 kwp. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Τίτλος: Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΤΟ ΦΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάκτης: : Δημήτριος. Επιβλέπων. Βόλος. Ιούνιος

Συντάκτης: : Δημήτριος. Επιβλέπων. Βόλος. Ιούνιος ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μοντελοποίησηη ροής και μετάδοσης θερμότητας σε αερολέβητα με υπέρυθρη θερμογραφία και CFD Συντάκτης: : Δημήτριος Τζιουρτζιούμης Επιβλέπων Καθηγητής: Αναστάσιος Σταματέλλος Βόλος Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή διατριβή ΤΑΧΕΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΕΝΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ : Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΖΩΤΟΥ. Μαρίνα Γρηγορίου

Πτυχιακή διατριβή ΤΑΧΕΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΕΝΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ : Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΖΩΤΟΥ. Μαρίνα Γρηγορίου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή ΤΑΧΕΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΕΝΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ : Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΖΩΤΟΥ Μαρίνα Γρηγορίου Λεμεσός 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-14 ΕΤΩΝ

ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-14 ΕΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-14 ΕΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 47 Φθινοπωρινή Ισημερία 2014 Εκδότης: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, Θεσσαλονίκη ISSN 2241-3561 «Για τον Ελικώνα μονοπάτι πήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2007. Βασιλική Κούσκουρα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2007. Βασιλική Κούσκουρα ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο "Μέθοδοι ανίχνευσης εκρήξεων υπερκαινοφανών σε κοντινούς γαλαξίες: Επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων" εκπονήθηκε κατά το θερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους

Διαβάστε περισσότερα

Τρισδιάστατη σάρωση με σαρωτή δομημένου φωτός και κάθετες εφαρμογές

Τρισδιάστατη σάρωση με σαρωτή δομημένου φωτός και κάθετες εφαρμογές Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τ.Ε. Τρισδιάστατη σάρωση με σαρωτή δομημένου φωτός και κάθετες εφαρμογές Νικολέτα Λευθέρη Α.Μ. : 1258 Υπό την καθοδήγηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ)

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) www.lefkk.gr μαθήματα φωτογραφίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα μάτια μας αποτελούν το κυριότερο αισθητήριο όργανο. Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα