Ε. Κονσουλίδου, Γ. Ευσταθίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε. Κονσουλίδου, Γ. Ευσταθίου"

Transcript

1 Παρουσίαση ατοµικής περίπτωσης οµοφυλόφιλου άντρα 29 ετών µε σωµατοδυσµορφική διαταραχή 12 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας Μαΐου 2009, Βόλος Ε. Κονσουλίδου, Γ. Ευσταθίου

2 Γενικές πληροφορίες Ο Γιάννης είναι 29 ετών, άγαµος, κατάγεται από ευρωπαϊκή χώρα από γονείς Έλληνες µετανάστες, απασχολείται στον χώρο της σχεδίασης και διατηρεί δική του επιχείρηση Αίτηµα: να ανακαλύψει τους λόγους που δεν του αρέσει το σώµα του (ιδίως οι «καµπύλες» του) και να το αποδεχθεί. Αποδοχή της οµοφυλοφιλίας του προκειµένου να νιώθει άνετα να την αποκαλύπτει και στους άλλους. Το περιστατικό αυτό επιλέχθηκε λόγω του κλινικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Σωµατόµορφη διαταραχή και η αντιµετώπισή της µε τη γνωσιακή συµπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

3 Ιστορικό παρούσας διαταραχής Παιδική ηλικία: παχουλός, θηλυπρεπές σώµα, γυναικοµαστία, δεν ξέρουν αν είναι αγόρι ή κορίτσι, τον κοροϊδεύουν για το σώµα του, «κρύβεται» κάτω από πολλά ρούχα. Έλλειψη εξοικείωσης µε σώµα, ποτέ χάδια και φιλιά από τους γονείς, το γυµνό σώµα θεωρείται ταµπού στην οικογένεια. Εφηβεία: δεν µπορεί να αναγνωρίσει αλλαγές στο σώµα του (ύψος, απώλεια κιλών), θεωρεί τα κοµπλιµέντα κοροϊδία. Ενήλικη ζωή: «πειράµατα» για να διαπιστώσει αν είναι επιθυµητός, επιλέγει πολύ όµορφους άντρες που δεν ανταποκρίνονται επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι αρεστός και αποδεκτός. Προσπάθειες αντιµετώπισης: Αποφυγή όλων των καταστάσεων στις οποίες νιώθει έντονο άγχος ή ντροπή. Εκγύµναση, προκειµένου να «εξαφανίσει» τις καµπύλες του. εν αποκαλύπτει σε κανέναν ότι είναι οµοφυλόφιλος.

4 Ατοµικό ιστορικό ηµοτικό: «χοντρός», «θηλυπρεπής», όλοι τον µπέρδευαν για κορίτσι, τον κορόιδευαν, δεν τον έκαναν παρέα. Εφηβεία: πήρε απότοµα ύψος, έχασε κιλά, φαίνεται σαν «θηλυπρεπές αγόρι», κερδίζει την αποδοχή των συµµαθητών του. Τέλος εφηβείας: συνειδητοποιεί την οµοφυλοφιλία, δεν την παραδέχεται (δεν είναι αποδεχτή από το κοινωνικό του περιβάλλον). 18 ετών: πρώτη ολοκληρωµένη σχέση µε κοπέλα. 19 ετών: εγχείρηση για αντιµετώπιση γυναικοµαστίας (κρυφά από τους γονείς του). εν ντύνεται πλέον «σαν κρεµµύδι» προκειµένου να κρύψει το στήθος του. 21 ετών: σεξουαλικές σχέσεις της µιας βραδιάς (για να διαπιστώσει αν είναι αποδεκτός από τους άλλους άντρες). 22 ετών: συνάπτει οµοφυλόφιλη σχέση, διαρκεί 7 χρόνια ετών: απατά τον σύντροφό του για «αναζήτηση αποδοχής και σεξουαλικής ευχαρίστησης».

5 Οικογενειακό ιστορικό Μητέρα: τον ήθελε συνέχεια µαζί της, δεν τον άφηνε να βγαίνει από το σπίτι και να κάνει παρέα µε τα άλλα παιδιά. Λόγω κακοµεταχείρισης που έχει υποστεί, µισεί όλους τους άντρες και το λέει συνέχεια στον Γιάννη. Αποδίδει την οµοφυλοφιλία του στο γεγονός ότι η µητέρα του τον ενίσχυε να µην συµπεριφέρεται σαν άντρας και του έλεγε διαρκώς ότι «οι άντρες είναι κακοί». Στην εφηβεία που γίνεται αποδεκτός από τους συνοµηλίκους του και αρχίζει να βγαίνει, ξεκινούν έντονοι καβγάδες µε τη µητέρα του. Ο Γιάννης αδιαφορεί και νιώθει έντονο θυµό. Πατέρας: ο Γιάννης τον µισεί, προσπαθεί να µην «συµπεριφέρεται σαν άντρας» για να µην προκαλεί τον θυµό της µητέρας του. Θείος: πρότυπο του Γιάννη, ήθελε να του µοιάσει (να είναι αρρενωπός και να φαίνεται άντρας)

6 ιάγνωση όθηκε η διάγνωση της Σωµατοδυσµορφικής διαταραχής: Ενασχόληση µε ένα φανταστικό ελάττωµα στην εµφάνιση. Αν είναι παρούσα µικρή σωµατική ανωµαλία, η ανησυχία του ατόµου είναι σαφώς υπερβολική. Η ενασχόληση προκαλεί σηµαντική ενόχληση ή έκπτωση της λειτουργικότητας. Η ενασχόληση δεν εξηγείται καλύτερα µε άλλη ψυχική διαταραχή. εν δόθηκε η διάγνωση της ιαταραχής της Ταυτότητας του Γένους, επειδή δεν πληρούνταν τα κριτήρια. Αποτελέσµατα ψυχοµετρικών δοκιµασιών: BΑI : 9 (ήπιο άγχος) BDI: 7 (απουσία κλινικής κατάθλιψης) SCL-90-R: φοβικό άγχος (62) [ερµηνεύτηκε ως ενδεικτικό του άγχους που συνδέεται µε τη µορφή του σώµατός του]

7 Γνωσιακή διατύπωση Κατάσταση 1 Βλέπει τον εαυτό του γυµνό στον καθρέφτη Κατάσταση 2 Βλέπει την αντανάκλασή του σε καθρέφτη σε µπαρ Κατάσταση 3 Κάνει ντους στα αποδυτήρια του κολυµβητηρίου Κατάσταση 4 Ένας φίλος του λέει άσχηµα πράγµατα για τους οµοφυλόφιλους Αυτόµατη σκέψη Είµαι απαίσιος εν θέλω να είµαι άλλο έτσι Αυτόµατη σκέψη Ξεχειλίζω από παντού. Οι καµπύλες µου φαίνονται πολύ έντονα Αυτόµατη σκέψη Όλοι θα σκέφτονται πόσο θηλυκό σώµα έχω Αυτόµατη σκέψη Την ίδια γνώµη θα είχε και για µένα αν το ήξερε Νόηµα Απόρριψη Νόηµα Μη αποδοχή Νόηµα Κοροϊδία Νόηµα Απόρριψη, κατακραυγή Συναίσθηµα Στεναχώρια Θυµός Συναίσθηµα Στεναχώρια Άγχος Συναίσθηµα Άγχος Θλίψη Συναίσθηµα Θυµός, ντροπή Συµπεριφορά Σταµατάω να κοιτάζοµαι Συµπεριφορά Προσπαθώ να κάτσω µε τρόπο που να µην φαίνονται οι καµπύλες Συµπεριφορά Κάνω ντους όσο πιο γρήγορα µπορώ Συµπεριφορά εν λέω τίποτα

8 Οριζόντια διερεύνηση Αυτόµατες σκέψεις: Είµαι απαίσιος εν θέλω να είµαι άλλο έτσι εν θέλω να κοιτάξω τις καµπύλες µου εν θα έπρεπε να είναι εκεί εν θέλω να µε δουν οι άλλοι Θα αηδιάσουν µε την εικόνα µου Συναισθήµατα: Άγχος, στεναχώρια, ντροπή, θυµός Συµπεριφορά: Φοράει πολλά ρούχα για να κρύψει τις καµπύλες του Αποφεύγει τις αγχογόνες καταστάσεις ή τις υποµένει µε έντονη δυσφορία

9 Θεραπευτικός σχεδιασµός (Ι) Θεραπευτικό πλάνο: Καταγραφή αγχογόνων καταστάσεων και συµπεριφορών ασφαλείας Σύνδεση σκέψεών και συναισθηµάτων του παρόντος µε αυτές του παρελθόντος Ιεράρχηση αγχογόνων καταστάσεων, έκθεση, αποµάκρυνση συµπεριφορών ασφαλείας Ενηµέρωση για οµοφυλοφιλία Καταγραφή ερµηνειών για οµοφυλοφιλία Γνωσιακή αναδόµηση Έκθεση (να µην αποκρύπτει οµοφυλοφιλία και να µιλάει σε φίλους για την προσωπική του ζωή)

10 Θεραπευτικός σχεδιασµός (ΙΙ) Λίστα προβληµάτων: Κάνει πολύ γρήγορα ντους (1-2 λεπτά) για να µην βλέπει ή αγγίζει το σώµα του για πολύ ώρα εν κοιτάζει το σώµα του στον καθρέφτη Φοράει πολλά ή φαρδιά ρούχα για να κρύψει τις «καµπύλες» του Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής δεν βγάζει τη µπλούζα του, δεν αφήνει τον άλλον να αγγίζει τις καµπύλες του, σκέφτεται συνέχεια τι σχόλια θα κάνει ο άλλος Στο κολυµβητήριο ξεντύνεται, κάνει ντους και ντύνεται πολύ γρήγορα για να αποφύγει τα «βλέµµατα αηδίας» Στην παραλία δεν βγάζει ποτέ την µπλούζα του και µπαίνει τρέχοντας στη θάλασσα για να µην προλάβουν να τον παρατηρήσουν εν αποδέχεται την οµοφυλοφιλία του εν την «αποκαλύπτει» στους άλλους εν συζητά µε τους φίλους του την προσωπική του ζωή

11 Θεραπευτικός σχεδιασµός (ΙΙΙ) Θεραπευτικοί στόχοι: Να κάνει περισσότερη ώρα µπάνιο (10 λεπτά), να αφιερώνει χρόνο στην περιποίηση του σώµατός του Να κοιτάζεται στον καθρέφτη όταν είναι γυµνός Να φοράει στενές µπλούζες Να µην προβάρει όλα τις µπλούζες πριν βγει από το σπίτι προκειµένου να διαπιστώσει ποια κρύβει καλύτερα τις καµπύλες του Να µην ελέγχει στον καθρέφτη την «κατάλληλη στάση σώµατος» ώστε να µην φαίνονται οι καµπύλες του Να κάνει σεξ χωρίς να φοράει την µπλούζα του και να αφήνει τον σύντροφό του να χαϊδέψει τις καµπύλες του Στο κολυµβητήριο να αφιερώνει περισσότερη ώρα στο ντους και στο ντύσιµο Να µην φοράει την µπλούζα του στην παραλία Να αποδεχτεί την οµοφυλοφιλία του Να αποκαλύπτει την οµοφυλοφιλία του στους άλλους Να συζητάει την ερωτική του ζωή µε τους φίλους του

12 Θεραπευτική σχέση υσκολία: εξαιρετικά έντονη αρνητική αντίδραση του Γιάννη στη διαδικασία της έκθεσης (θυµός, κλάµα). Έτρεµε στην ιδέα ότι θα αναγκαζόταν να φορέσει στενή µπλούζα. Σκέψη να διακόψει τη θεραπεία. εν ήθελε άλλο να κρύβεται. υνατά σηµεία: η αποφασιστικότητα του Γιάννη να «σταµατήσει να κρύβεται». Κάνει µόνος του βήµατα να αλλάξει τη συµπεριφορά του. Θεραπευτική σχέση: το άγχος της θεραπεύτριας στην πρώτη συνεδρία έκανε τον Γιάννη να νιώσει άβολα και να µην µπορεί να ανοιχτεί. Έπειτα από συζήτηση, η σχέση µε τον Γιάννη κύλισε οµαλά.

13 Θεραπευτικές τεχνικές Ηµερολόγιο υσλειτουργικών Σκέψεων Αναβιώσεις εµπειριών του παρελθόντος Σύνδεση των εµπειριών αυτών µε σκέψεις και συναισθήµατα του παρόντος Έκθεση σε καταστάσεις που προκαλούσαν δυσφορία στον Γιάννη και τις απέφευγε Γνωσιακή αναδόµηση των σκέψεων που αφορούσαν στο σώµα του, στην οµοφυλοφιλία του και στις αντιδράσεις των άλλων απέναντι σε αυτά τα δυο.

14 Πορεία της θεραπείας 1-5: δηµιουργία θεραπευτικής σχέσης, λήψη ιστορικού, κύρια προβλήµατα, ιστορικό προβληµάτων. 6-9: καταγραφή προβληµάτων, εύρεση εκλυτικών ερεθισµάτων, εύρεση στρατηγικών αντιµετώπισης, οριζόντια και κάθετη ανάλυση συµπεριφοράς : συζήτηση υπόθεση εργασίας, ψυχοεκπαίδευση στη Σωµατοδυσµορφική διαταραχή, στόχοι, συζήτηση θεραπευτικού πλάνου : έκθεση στο να κάνει µπάνιο αρκετή ώρα, να κοιτάζει το σώµα του την ώρα που το πλένει, να κοιτάζεται γυµνός στον καθρέφτη : έκθεση σε αποδυτήρια κολυµβητηρίου και στη θάλασσα. Πήγε σε παραλία γυµνιστών : έκθεση στο να φοράει όλο και πιο στενές µπλούζες : νιώθει άνετα µε το σώµα του, κάνει καινούργιες παρέες, γνωρίζει άντρες. Εκπαίδευση στην οµοφυλοφιλία, στόχοι, θεραπευτικό πλάνο : µεταγνωσιακές τεχνικές, πρόληψη υποτροπής : λέει σε φίλους και ανθρώπους που γνωρίζει πρώτη φορά ότι είναι οµοφυλόφιλος, κάνει σεξ, συζητάει άνετα µε φίλους την προσωπική του ζωή.

15 Έκβαση (Ι) Ολοκλήρωση θεραπείας: Φοράει στενές µπλούζες, νιώθει άνετα εν ελέγχει αν η µπλούζα κρύβει καµπύλες ιαπιστώνει ότι οι καµπύλες δεν υπήρχαν ποτέ Όλο το καλοκαίρι κυκλοφορούσε γυµνόστηθος Έβγαλε µπλούζα και ξάπλωσε για επίδειξη µασάζ Στο σεξ νιώθει άνετα να είναι γυµνός, δέχεται χάδια συντρόφου. Συζητάει ελεύθερα µε φίλους ερωτική ζωή. εν διστάζει να πει ότι είναι οµοφυλόφιλος. 1 ο follow up (3 µήνες): ιατήρηση αλλαγών 2 ο follow up (9 µήνες): Ισχυροποίηση αλλαγών. «Έβλεπα κάτι που δεν υπήρχε». «εν φοβάµαι όπως παλιά και είναι πολύ ωραία».

16 Έκβαση (ΙΙ) Σύγκριση των βαθµολογιών στις ψυχοµετρικές δοκιµασίες πριν και µετά τη λήξη της θεραπείας BAI BDI SCL-90 9 (ήπιοάγχος) 7 (απουσία κλινικής κατάθλιψης) 62 (κλινικά σηµαντική διαταραχή) 6 (απουσίαάγχους 0 (απουσίακατάθλιψης) <50 (µη κλινικά σηµαντική διαταραχή)