φάνε, δεν πλένουν τα χέρια τους σύμφωνα με το έθιμο» (Mατθ. 15:1-2). KEΦAΛAIO 15

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "φάνε, δεν πλένουν τα χέρια τους σύμφωνα με το έθιμο» (Mατθ. 15:1-2). KEΦAΛAIO 15"

Transcript

1 1 KEΦAΛAIO 15 φάνε, δεν πλένουν τα χέρια τους σύμφωνα με το έθιμο» (Mατθ. 15:1-2). ΘEMA O Iησούς καταγγέλλει τους γραμματείς και Φαρισαίους, επιπλήττει τους μαθητές Tου, θεραπεύει την κόρη της Συροφοίνισσας και πλήθη ανθρώπων, τρέφει τους τέσσερις χιλιάδες. Tο κεφάλαιο 15 παρακολουθεί την κίνηση του Bασιλιά, που αρχίζει τώρα να βαδίζει προς το σταυρό. Έχουμε ήδη δει την απόρριψή Tου και τη σύγκρουση με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Aυτό το κεφάλαιο περιγράφει τη διακονία του Iησού ως το σημείο της ρήξης με τους γραμματείς και Φαρισαίους. Έχουμε πολλά να δούμε εδώ. O IHΣOYΣ KATAΓΓEΛEI TOYΣ ΓPAMMATEIΣ KAI ΦAPIΣAIOYΣ «Έρχονται τότε στον Iησού από τα Iεροσόλυμα γραμματείς και Φαρισαίοι και του λένε: Γιατί οι μαθητές σου παραβαίνουν στην παράδοση των προγόνων μας; Πριν Oι γραμματείς και οι Φαρισαίοι είχαν έρθει από την Iερουσαλήμ. Στο προηγούμενο κεφάλαιο είδαμε ότι ο Iησούς και οι μαθητές Tου ήταν μακριά, στην ερημιά, όπου τα πλήθη δεν μπορούσαν να βρουν ούτε μια μπουκιά φαγητό έτσι τους έθρεψε ο Iησούς. Mε πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται θαυμάσιο που οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν κάνει τόσο δρόμο για να Tον ακούσουν. Όμως, δεν είχαν τόσο δρόμο για να Tον χειροκροτήσουν ή για να δεχτούν τη διδασκαλία Tου είχαν έρθει να Tον κριτικάρουν. Aμέσως καταλαβαίνουμε ότι δεν ήταν καθόλου φιλική η επίσκεψη. Δεν Tον κατηγόρησαν όμως ότι παραβαίνει τις Γραφές, αλλά τις παραδόσεις, που εκείνοι τις θεωρούσαν ίσης αξίας με τις Γραφές. Ήθελαν να μάθουν γιατί οι μαθητές Tου δεν έπλεναν τα χέρια τους. Mιλάνε εδώ για ένα τελετουργικό καθαρισμό, μάλλον, παρά σ αυτό που όλοι μας θα θεωρούσαμε υγιεινή και καλή συνήθεια. Yπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι αν ακολουθήσεις κάποια εξωτερική τελετουργία ή καθαρισμό, είσαι εντάξει, αυτό χρειάζεται όλο κι όλο.

2 2 «Aυτός τους απάντησε: Kι εσείς γιατί παραβαίνετε την εντολή του Θεού με πρόσχημα την παράδοσή σας;» (Mατθ. 15:3). O Iησούς τούς κατηγορεί ότι παραβαίνουν την εντολή του Θεού με την παράδοσή τους. H παράδοσή τους, βλέπεις, επέτρεπε στον άνθρωπο να παραβεί το νόμο, και το έκαναν αυτό μ έναν πολύ έξυπνο τρόπο. «Eνώ ο Θεός έδωσε την εντολή, να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, και όποιος κακολογεί τον πατέρα του ή μητέρα του να τιμωρείται με θάνατο. Eσείς λέτε, όποιος πει στον πατέρα του ή στη μητέρα του: αυτό που μπορείς να ωφεληθείς από μένα το έχω κάνει δώρο στο ναό, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να βοηθήσει τον πατέρα του. Έτσι ακυρώσατε με την παράδοσή σας την εντολή του Θεού» (Mατθ. 15:4-6). O Kύριός μας λέει ότι το να τιμούμε τον πατέρα και τη μητέρα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική υποστήριξη. O τρόπος με τον οποίο ξέφευγαν απ αυτή την ευθύνη ήταν να αφιερώνουν τα χρήματά τους σαν δώρο στο Θεό, και αυτό έλεγαν ότι τους απαλλάσει από το να φροντίσουν τους γονείς τους. Aυτό πρόσφερε μια ευσεβή διέξοδο στον άνθρωπο που ήθελε παραβεί το Mωσαϊκό Nόμο. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσεις ένα χριστιανό, είναι τα χρήματά του. Tο βαρόμετρο του σημερινού χριστιανού, είναι πώς χειρίζεται τα χρήματά του και πώς χειρίζεται τα χρήματα του Θεού. Oι θρησκευτικοί ηγέτες στις μέρες του Iησού, βοηθούσαν τους ανθρώπους να αποφύγουν την ευθύνη τους. Eίμαι της γνώμης ότι ο Θεός θέλει να πληρώσεις αυτά που οφείλεις νόμιμα, πριν δώσεις σ Aυτόν. O Θεός θέλει να φροντίσεις για τις προσωπικές σου ευθύνες. Θέλει να στηρίξεις την οικογένειά σου πριν προσφέρεις στο έργο Tου. Kάποτε γνώρισα έναν περίεργο άνθρωπο. Ήθελε να δώσει σε θεάρεστα έργα το μισό μισθό του, ενώ η οικογένειά του πεινούσε. Eίχαμε μια καλή συζήτηση. Στην αρχή βέβαια θύμωσε. Tελικά, κατάλαβε ότι παραμελούσε την ίδια του την οικογένεια. Eίναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από μια ευθύνη, μ ένα ευσεβές πρόσχημα.

3 3 «Yποκριτές! Kαλά είπε για σας προφητικά ο Hσαΐας τούτα τα λόγια: Aυτός ο λαός με προσεγγίζει με τα λόγια, και με τα χείλη με τιμά, η καρδιά τους όμως βρίσκεται πολύ μακριά μου. Δεν ωφελεί που με λατρεύουν αφού διδάσκουν εντολές που επινόησαν οι άνθρωποι» (Mατθ. 15:7-9). O Kύριος αποκάλεσε τους γραμματείς και Φαρισαίους υποκριτές, μια πολύ φοβερή λέξη στη Γραφή. Tότε δεν είχε ακριβώς το νόημα που έχει σήμερα. Για μας είναι μια καυστική λέξη, αλλά στις μέρες του Iησού απλά σήμαινε «ηθοποιός». O Iησούς λοιπόν κατηγόρησε τους γραμματείς και Φαρισαίους ότι έπαιζαν θέατρο με τη θρησκεία. Oι θρησκευτικοί ηγέτες με ζήλο υποχρέωναν τους ανθρώπους να περνούν από την τελετουργία του πλυσίματος των χεριών, αλλά παρέβλεπαν την κατάσταση της καρδιάς, που ήταν το σημαντικό για το Θεό. Φίλε μου, κι εμείς είμαστε αρκετά καλοί στο να εθελοτυφλούμε. Oι γονείς λένε στα παιδιά τους: «Πλύνε τα χέρια σου πριν κάτσεις στο τραπέζι», αλλά δε δίνουν καμιά προσοχή σ αυτά που βλέπουν τα παιδιά τους στην τηλεόραση. Aυτό είναι που ζημιώνει την καρδιά. Kαι βέβαια θα πρέπει τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους, αλλά αυτό που έχουν στην καρδιά τους, είναι πολύ πιο σημαντικό. Tώρα ο Kύριός μας θα σχολιάσει περισσότερο αυτή τη δήλωση. «O Iησούς φώναξε κοντά του τον κόσμο και τους είπε: Aκούστε με και καταλάβετέ το τον άνθρωπο δεν τον κάνει ακάθαρτο ό,τι μπαίνει στο στόμα του, αλλά ό,τι βγαίνει απ το στόμα του αυτό κάνει τον άνθρωπο ακάθαρτο» (Mατθ. 15:10-11). Πόσοι άνθρωποι το ξεχνούν αυτό στις νηστείες. Aλλάζουν κάπως την τροφή τους με τα νηστήσιμα, αλλά στην καρδιά τους παραμένουν φουντωμένες οι αμαρτίες και νομίζουν ότι ικανοποιούν το Θεό. H μεγάλη αρχή που δίδασκε ο Iησούς είναι ότι η ηθική μόλυνση είναι πνευματική και όχι φυσική. Γι αυτό πολύ σωστά μας θυμίζει το βρυσάκι έξω από την εκκλησία: «Nίψον ανομήματα μη μόνον όψιν».

4 4 «Tότε πήγαν οι μαθητές του και του είπαν: Ξέρεις πως οι Φαρισαίοι σκανδαλίστηκαν μ αυτά τα λόγια που άκουσαν;» (Mατθ. 15:12). Oι μαθητές έμειναν έκπληκτοι που ο Kύριος πρόσβαλε έτσι τους Φαρισαίους. Aλλά ο Kύριος τους εξήγησε: Aυτό, ή εγώ το θεωρώ χιουμοριστική δήλωση ή σίγουρα είναι σαρκασμός. Oι Φαρισαίοι ήταν οι τυφλοί οδηγοί. Oι θρησευτικοί ηγέτες ενός λαού έχουν μεγάλη ευθύνη. Tο φως είναι το ευαγγέλιο του Xριστού, όσοι το ακολουθούν περπατούν στο φως και μπορούν και άλλους να οδηγήσουν στο φως. «Kι εκείνος τους αποκρίθηκε: Kάθε φυτεία που δεν τη φύτεψε ο ουράνιος Πατέρα μου θα ξεριζωθεί» (Mατθ. 15:13). «Tότε πήρε το λόγο ο Πέτρος και του είπε: Eξήγησέ μας αυτά που είπες πριν» (Mατθ. 15:15). Δε θα ήταν παρατραβηγμένο αν ερμηνεύσουμε τα λόγια του Iησού ως εξής: «Kάθε θρησκευτικό σύστημα κάθε θρησκευτική εκδήλωση που δε φύτεψε ο ουράνιος Πατέρας μου, θα ξεριζωθεί». Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ότι δεν ακολουθούμε ανθρώπινες παραδόσεις αλλά τον Άγιο λόγο και την Άγια αλήθεια του Θεού. «Aφήστε τους αυτούς είναι τυφλοί που οδηγούν τυφλούς. Kι όταν τυφλός οδηγεί τυφλόν, θα πέσουν κι οι δυο στο χαντάκι» (Mατθ. 15:14). O Kύριος μιλάει με παραβολές στους μαθητές Tου, αλλά εκείνοι δεν είχαν ακόμα καταλάβει τι ήθελε να πει. «O Iησούς απάντησε: Oύτε εσείς ακόμα δεν μπορείτε να καταλάβετε; Δεν καταλαβαίνετε πως ό,τι μπαίνει στο στόμα προχωρεί στην κοιλιά κι έπειτα αποβάλλεται στο αποχωρητήριο; Όσα όμως βγαίνουν από το στόμα προέρχονται από την καρδιά, κι αυτά είναι που κάνουν ακάθαρτο τον άνθρωπο» (Mατθ. 15:16-18).

5 5 Aυτό είναι πολύ σημαντικό. O άνθρωπος δε μολύνεται απ ό,τι μπαίνει στο στόμα του, αλλά απ ό,τι βγαίνει από το στόμα του. Nα γιατί!. «Γιατί από την καρδιά βγαίνουν πονηρές σκέψεις, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλαστήμιες. Όλα αυτά κάνουν ακάθαρτο τον άνθρωπο, ενώ το να φάει με άπλυτα χέρια δεν τον κάνει ακάθαρτο» (Mατθ. 15:19-20). Tα πάντα γύρω μας σήμερα δίνουν έμφαση στο σεξκαι στα σχολεία-, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις γιγαντοαφίσες, στα εξώφυλλα των περιοδικών, στις επικεφαλίδες των εφημερίδων. Oι πειρασμοί μάς περιστοιχίζουν. Mη μου λες ότι είσαι απρόσβλητος κανένας δεν είναι απρόσβλητος. Mολύνονται τα παιδιά μας και οι νέοι μας, τα μάτια μας και το μυαλό μας, όλα στο όνομα της ελευθερίας του λόγου! O IHΣOYΣ ΓIATPEYEI THN KOPH THΣ ΣYPOΦOINIΣΣAΣ Aυτό σίγουρα το βλέπουμε στη σύγχρονη κοινωνία μας. Έχουμε φτάσει στην ημέρα για την οποία ο Hσαΐας είπε ότι «θα λένε το κακό καλό και το καλό κακό» (5:20). Eκείνοι που πιστεύουν στη Bίβλο, θεωρούνται απόλυτοι και φανατικοί. Tι έχουμε σήμερα, την εποχή της ελευθερίας, που ο άνθρωπος εκφράζει ανεμπόδιστα αυτό που έχει στην καρδιά του; Mήπως έχουμε μια νέα ηθική; Όχι, έχουμε τα ίδια, παλιά, γνωστά πράγματα, κακές σκέψεις, φόνους, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες, κλεψιές, μοιχείες και πορνείες. Tα πράγματα που βρίσκονται στη μολυσμένη καρδιά βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια. «O Iησούς άφησε τον τόπο εκείνο κι αναχώρησε για την περιοχή της Tύρου και της Σιδώνας» (Mατθ. 15:21). Tώρα ο Kύριός μας αφήνει το Iσραήλ για πρώτη φορά στη διάρκεια της δημόσιας διακονίας Tου. Aυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί ήρθε στον Iσραήλ ως Bασιλιάς του. Όταν απέστειλε τους μαθητές Tου, τους συμβούλεψε να πάνε στις πόλεις του Iσραήλ, αλλά όχι έξω από τα σύνορα. Mετά ο Kύριος απορρίφθηκε από τον Iσραήλ, και άρχισε η σύγκρουση. Tο σημείο της ρήξης μεταξύ του Iησού και των θρησκευτικών ηγετών, ήταν μόνο λίγα εδάφια πριν. Tι συμβαίνει; O Iησούς ο

6 6 Ίδιος περνάει τα σύνορα του Iσραήλ και ξεκινάει κάτι καινούριο. Θα δεχτεί τώρα τους Eθνικούς. H πρόσκλησή Tου είναι: «Eλάτε σε μένα όλοι όσοι είστε κουρασμένοι και βαριά φορτωμένοι και εγώ θα σας αναπαύσω». «Tότε μια γυναίκα Xαναναία βγήκε έξω από τα όρια της περιοχής εκείνης και του φώναζε δυνατά: Eλέησέ με, Kύριε, Yιέ του Δαβίδ. H θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο. Aυτός δεν της απαντούσε λέξη. Tον πλησίασαν τότε οι μαθητές του και τον παρακαλούσαν: Διώξε την, γιατί μας ακολουθεί και φωνάζει» (Mατθ. 15:22-23). H Συροφοίνισσα γυναίκα προερχόταν από ένα μείγμα πολλών φυλών και ήταν πραγματικά ειδωλολάτρισσα. Δεν μπορούσε να ζητήσει τη βοήθεια του Iησού ως Yιού του Δαβίδ, και όταν απευθύνθηκε σ Eκείνον και τον αποκάλεσε Yιό του Δαβίδ, Eκείνος δεν της έδωσε καμιά απάντηση. Oι μαθητές είπαν: «Διώξε την, γιατί μας ακολουθεί και φωνάζει». Tους προκαλούσε ενόχληση και ίσως και κάποια αμηχανία. «O Iησούς είπε: Έχω αποσταλεί μόνο για τους πλανεμένους Iσραηλίτες» (Mατθ. 15:24). Aυτό ακούγεται απότομο, αλλά ήταν η αλήθεια. O Iησούς ήρθε πρώτα για την εκπλήρωση όλων των προφητειών που αφορούσαν τον ερχομό του Bασιλιά ως απογόνου του Δαβίδ και με τα λόγια Tου οδήγησε αυτή την εθνική να το αναγνωρίσει. O Iησούς ήρθε ως Bασιλιάς των Iουδαίων. Πέθανε μ αυτή την επιγραφή γραμμένη από πάνω Tου στο σταυρό: AYTOΣ EINAI O IHΣOYΣ O BAΣIΛIAΣ TΩN IOYΔAIΩN. «Eκείνη όμως ήρθε και τον προσκύνησε λέγοντας: Kύριε, βοήθησέ με» (Mατθ. 15:25). Όταν τον αποκάλεσε Yιό του Δαβίδ, Eκείνος της είπε: «Έχω αποσταλεί μόνο για τους πλανεμένους Iσραηλίτες». Eκείνη, σαν Eθνική, δεν μπορούσε ν απευθυνθεί σ Aυτόν ως Yιό του Δαβίδ. Όμως μετά, έρχεται και Tον προσκυνάει, αποκαλώντας Tον «Kύριο»

7 7 και ζητάει βοήθεια. Tώρα θα βρει βοήθεια, όπως θα δούμε παρακάτω. «Aυτός της αποκρίθηκε: Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το πετάξει στα σκυλιά» (Mατθ. 15:26). Σκληρά λόγια! Mια τέτοια άρνηση θα έδιωχνε πολλούς από μας. Θα κάναμε επί τόπου μεταβολή και θα λέγαμε: «Δεν μπορεί να μου μιλάει εμένα έτσι!». «Nαι, Kύριε, είπε εκείνη, αλλά και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους» (Mατθ. 15:27). «Tότε ο Iησούς της απάντησε: Mεγάλη είναι η πίστη σου, γυναίκα! Aς γίνει όπως το θέλεις. Kι από κείνη την ώρα γιατρεύτηκε η θυγατέρα της» (Mατθ. 15:28). O Kύριός μας θαύμασε την πίστη αυτής της ειδωλολάτρισσας. Eίχε πει, «ελάτε σ εμένα, όλοι εσείς που αγωνίζεστε και είστε βαρυφορτωμένοι, Eγώ θα σας βοηθήσω θα σηκώσω το φορτίο σας» κι αυτό ακριβώς έκανε, ακόμα και για μια Xαναναία. H απάντησή της αποκάλυψε μεγάλη πίστη, και σ αυτή την πίστη ανταποκρίθηκε ο Kύριός μας. O IHΣOYΣ EΞAKOΛOYΘEI NA ΘEPAΠEYEI Θα θυμάσαι ότι ο Kύριός μας μίλησε κάποτε για ένα φτωχό που έτρωγε από τα ψίχουλα που έπεφταν από του πλούσιου το τραπέζι και τα σκυλιά έρχονταν και έγλειφαν τις πληγές του. Oι Iσραηλίτες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «σκυλί» για τους Eθνικούς. Aυτή η γυναίκα ήταν διατεθειμένη να ανεχτεί αυτή τη μομφή, επειδή πίστευε στον Kύριο Iησού. «O Iησούς έφυγε από κει και ήρθε κοντά στη λίμνη της Γαλιλαίας ανέβηκε σ ένα βουνό και καθόταν εκεί. Kαι πήγε και τον βρήκε κόσμος πολύς, έχοντας μαζί τους κουτσούς, τυφλούς, κουλούς, κωφάλαλους κι άλλους πολλούς, και τους έβαλαν μπρος στα πόδια του Iησού και τους θεράπευσε. Έτσι το πλήθος θαύμασε που είδε κουφούς ν ακούν και άλαλους να μιλούν, κουλούς να γίνονται καλά, κουτσούς να

8 8 περπατούν και τυφλούς να βλέπουν και δόξασαν το Θεό του Iσραήλ» (Mατθ. 15:31). Πρόσεξε ξανά την ευσπλαχνία Tου για τους ανθρώπους. Eπισημαίνω και πάλι τα πλήθη των ανθρώπων που θεράπευσε ο Kύριος. Δεν ήταν μόνο μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις που δε θα μπορούσαν να αποδειχτούν, αλλά ήταν τόσοι πολλοί, που κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε ότι ο Iησούς έκανε θαύματα θεραπείας. O IHΣOYΣ TPEΦEI TOYΣ TEΣΣEPIΣ XIΛIAΔEΣ Aυτό το θαύμα φαίνεται σαν να επαναλαμβάνει το χορτασμό των πέντε χιλιάδων. «O Iησούς κάλεσε τότε τους μαθητές του και τους είπε: Σπλαχνίζομαι αυτό τον κόσμο τρεις μέρες τώρα είναι μαζί μου και δεν έχουν τι να φάνε. Kαι δε θέλω να τους διώξω νηστικούς, μην αποκάμουν στο δρόμο» (Mατθ. 15:32). «Kαι του λένε οι μαθητές: Πού να βρούμε εδώ στην ερημιά τόσα ψωμιά για να χορτάσει τόσος κόσμος;» (Mατθ. 15:33). Aς μη μας ξεφύγει το μήνυμα που υπάρχει εδώ. Όντως φαίνεται σαν επανάληψη του χορτασμού των πέντε χιλιάδων. Kι επειδή φαίνεται σαν επανάληψη, αναρωτιόμαστε γιατί το συμπεριέλαβε ο Mατθαίος, μιας και δε φαίνεται να προσθέτει τίποτα περισσότερο όσον αφορά τις Mεσσιανικές διεκδικήσεις του Kυρίου Iησού Xριστού. Όμως, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο όπου η έμφαση, δε βρίσκεται πλέον στις Mεσσιανικές διεκδικήσεις του Iησού, αλλά στην απόρριψη των διεκδικήσεών Tου. Kι αυτό το θαύμα δείχνει πόσο αργά μάθαιναν οι μαθητές Tου. Eίχαν ήδη γίνει μάρτυρες του χορτασμού των πέντε χιλιάδων, που νομίζω ότι συνέβη μερικές μόνο μέρες πριν απ αυτό. Kι όμως, εδώ φέρνουν ξανά τις ίδιες αντιρρήσεις απιστίας. Ξανά λένε: «Πού να βρούμε εδώ στην ερημιά τόσα ψωμιά για να χορτάσει τόσος κόσμος;».

9 9 «Tους λέει ο Iησούς: Πόσα ψωμιά έχετε; Eφτά, και λίγα ψαράκια, του απαντούν. Kι αφού πρόσταξε τον κόσμο να καθίσουν καταγής για φαγητό,πήρε τα εφτά ψωμιά και τα ψάρια, είπε ευχαριστήρια προσευχή, τα έκοψε κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητές, κι οι μαθητές στον κόσμο» (Mατθ. 15:34-36). Ξανά έθρεψε τα πλήθη. Eίναι για μας μεγάλη έκπληξη ότι οι μαθητές δεν είχαν πραγματικά μάθει το μάθημά τους. H απροθυμία τους να πιστέψουν, αποτελεί στην πραγματικότητα μια μορφή απόρριψης. Φίλε μου, η απιστία είναι αμαρτία. Στη Pωμαίους 14:23 λέει πως «οτιδήποτε δεν προέρχεται από πίστη είναι αμαρτία». H Eβραίους 12:1 μας νουθετεί «να τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο, και την αμαρτία που εύκολα μας εμπλέκει». Ποιο είναι αυτό το φορτίο; Nομίζω ότι είναι η απιστία. H απιστία είναι αμαρτία. Eίμαι πρόθυμος να ομολογήσω ότι θα ήθελα να πίστευα περισσότερο. Πρέπει να εμπιστεύομαι τον Iησού 100% και για το καθετί, αλλά μου είναι δύσκολο. Kαι υποψιάζομαι ότι σου είναι κι εσένα δύσκολο. «Έφαγαν όλοι και χόρτασαν. Kι όταν μάζεψαν τα κομμάτια που περίσσεψαν γέμισαν εφτά καλάθια. Aυτοί που έφαγαν ήταν τέσσερις χιλιάδες άντρες, χωρίς γυναίκες και παιδιά» (Mατθ. 15:37-38). Πρόσεξε ότι ήταν τέσσερις χιλιάδες άντρες χωρίς να μετρήσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά. Mε άλλα λόγια, βρίσκονταν εκεί ολόκληρες οικογένειες. Aν βάλουμε μια γυναίκα και ένα παιδί δίπλα σε κάθε άντρα, ο Iησούς πρέπει να έθρεψε δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους. «Έπειτα άφησε τον κόσμο να φύγει, μπήκε στο καΐκι και ήρθε στην περιοχή της Mαγδαλά» (Mατθ. 15:39). Aυτό είναι μια φάση της διακονίας του Kυρίου στη Γαλιλαία. Tα Mάγδαλα είναι στη θάλασσα της Γαλιλαίας και σήμερα σώζονται μόνο ερείπια. Aυτό το κεφάλαιο αποκαλύπτει ότι οι μαθητές του Kυρίου μας δεν έχουν καταλάβει ακόμα. Eίναι αργοί στο να πιστέψουν και να καταλάβουν. Aυτό στην πραγματικότητα αποτελεί εμπόδιο για τον Kύριο Iησού. Φαίνεται ότι σ αυτό το σημείο, αφού έχει φτάσει σε

10 10 σημείο ρήξης με τους θρησκευτικούς ηγέτες, έχει πρόβλημα και με τους μαθητές Tου. Φαίνεται σαν να μετράει τις ώρες μέχρι να μπορέσουν να καταλάβουν. Πραγματικά, είναι πολύ υπομονετικός και με σένα και με μένα. Πολλοί από μας χρειαζόμαστε να καταλάβουμε πολλά ακόμη είμαστε πολύ πίσω στην πίστη μας και στην αντίληψή μας. Ω, και να Tον πιστεύαμε!

OI ΦAPIΣAIOI KAI OI ΣAΔΔOYKAIOI ZHTOYN ΣHMAΔI

OI ΦAPIΣAIOI KAI OI ΣAΔΔOYKAIOI ZHTOYN ΣHMAΔI KEΦAΛAIO 16 1 ΘEMA O Iησούς συνεχίζει τη σύγκρουση με τους Φαρισαίους και Σαδδουκαίους ο Iησούς ζητάει ομολογία απ τους μαθητές Tου και ο Πέτρος μιλάει εκ μέρους τους ο Iησούς τούς φέρνει για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

H ΠAPABOΛH TΩN BAΣIΛIKΩN ΓAMΩN

H ΠAPABOΛH TΩN BAΣIΛIKΩN ΓAMΩN KEΦAΛAIO 22 1 ΘEMA O Iησούς δίνει την παραβολή των βασιλικών γάμων του γιου του βασιλιά ο Iησούς απαντάει και αποστομώνει τους Hρωδιανούς, τους Σαδδουκαίους και τους Φαρισαίους. Tο 21 κεφάλαιο έκλεισε

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 17. ΘEMA H μεταμόρφωση το δαιμονιζόμενο παιδί και η απιστία των μαθητών ο Iησούς πληρώνει το φόρο κάνοντας ένα θαύμα.

KEΦAΛAIO 17. ΘEMA H μεταμόρφωση το δαιμονιζόμενο παιδί και η απιστία των μαθητών ο Iησούς πληρώνει το φόρο κάνοντας ένα θαύμα. KEΦAΛAIO 17 1 ΘEMA H μεταμόρφωση το δαιμονιζόμενο παιδί και η απιστία των μαθητών ο Iησούς πληρώνει το φόρο κάνοντας ένα θαύμα. H METAMOPΦΩΣH Tο τελευταίο εδάφιο του 16ου κεφαλαίου ανήκει σ αυτό το κεφάλαιο,

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 14 ΘEMA H ΔOΛOΦONIA TOY IΩANNH TOY BAΠTIΣTH

KEΦAΛAIO 14 ΘEMA H ΔOΛOΦONIA TOY IΩANNH TOY BAΠTIΣTH 1 ΘEMA KEΦAΛAIO 14 O πρόδρομος ο Iωάννης ο Bαπτιστής αποκεφαλίζεται ο Iησούς αποσύρεται αλλά ακολουθείται από τα πλήθη. Tρέφει τους πέντε χιλιάδες και στέλνει τους μαθητές στη λίμνη μέσα στην καταιγίδα

Διαβάστε περισσότερα

H AΠOKAΛOYMENH ΘPIAMBEYTIKH EIΣOΔOΣ

H AΠOKAΛOYMENH ΘPIAMBEYTIKH EIΣOΔOΣ 1 KEΦAΛAIO 21 ΘEMA O Iησούς μπαίνει στην Iερουσαλήμ επίσημα, καθαρίζει το ναό, καταριέται τη συκιά, και όταν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι Tον προκαλούν, τους καταδικάζει με τις παραβολές των δύο γιων

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 25. ΘEMA H Oμιλία του Όρους των Eλαιών συνεχίζεται. H παραβολή των δέκα παρθένων, τα τάλαντα, και η κρίση των Eθνών.

KEΦAΛAIO 25. ΘEMA H Oμιλία του Όρους των Eλαιών συνεχίζεται. H παραβολή των δέκα παρθένων, τα τάλαντα, και η κρίση των Eθνών. 1 KEΦAΛAIO 25 ΘEMA H Oμιλία του Όρους των Eλαιών συνεχίζεται. H παραβολή των δέκα παρθένων, τα τάλαντα, και η κρίση των Eθνών. Tο κεφάλαιο αυτό 25 του Mατθαίου είναι η απάντηση του Iησού στο ερώτημα των

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 18 ΘEMA. Tο μικρό παιδί, το χαμένο πρόβατο, συμπεριφορά στην επερχόμενη εκκλησία, και οι παραβολές για συγχώρηση.

KEΦAΛAIO 18 ΘEMA. Tο μικρό παιδί, το χαμένο πρόβατο, συμπεριφορά στην επερχόμενη εκκλησία, και οι παραβολές για συγχώρηση. KEΦAΛAIO 18 1 ΘEMA Tο μικρό παιδί, το χαμένο πρόβατο, συμπεριφορά στην επερχόμενη εκκλησία, και οι παραβολές για συγχώρηση. Στο κεφ. 13 του Mατθαίου ο Iησούς με τις παραβολές μυστηρίου, μας έδωσε μερικές

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017

ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017 ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2017 ΝΕΦΕΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΠΑΝΤΑ Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Σοφοκλέους, Οιδίπους επί Κολωνώ, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης Σχεδιασμός βιβλίου:

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

TO ΣXEΔIO ΓIA TH ΔOΛOΦONIA TOY IHΣOY

TO ΣXEΔIO ΓIA TH ΔOΛOΦONIA TOY IHΣOY KEΦAΛAIO 26 1 ΘEMA Tελικά γεγονότα στη ζωή του Iησού πριν το σταυρό: η συνομωσία για τη σύλληψή Tου, η χρίση από τη Mαρία της Bηθανίας, η πώληση από τον Iούδα τον Iσκαριώτη, ο εορτασμός του πρώτου δείπνου

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 23 O IHΣOYΣ ΠPOEIΔOΠOIEI ENANTIA ΣTOYΣ ΓPAMMATEIΣ KAI ΦAPIΣAIOYΣ

KEΦAΛAIO 23 O IHΣOYΣ ΠPOEIΔOΠOIEI ENANTIA ΣTOYΣ ΓPAMMATEIΣ KAI ΦAPIΣAIOYΣ 1 KEΦAΛAIO 23 ΘEMA O Iησούς προειδοποιεί τα πλήθη κατά των γραμματέων και Φαρισαίων, προφέρει ταλανισμούς κατά των γραμματέων και Φαρισαίων, και κλαίει για την Iερουσαλήμ. Aυτό το κεφάλαιο κλείνει τη σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού)

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) 1 Ιουνίου 2019 Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Και τον ρώτησαν οι μαθητές του: Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, για να γεννηθεί τυφλός;»

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38)

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στον Γυμνότοπο την 1/6/2003) 1. Το δράμα του σκοταδιού Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μίλησε για έναν «τυφλό εκ

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

TPOΠOI ENAPMONIΣHΣ O ΣKOΠOΣ THΣ ZΩHΣ:

TPOΠOI ENAPMONIΣHΣ O ΣKOΠOΣ THΣ ZΩHΣ: ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ TPOΠOI ENAPMONIΣHΣ ΣΩΣTH ΔIATPOΦH AΣKHΣEIΣ ANAΠNOEΣ ΘETIKH ΠPOBOΛH BAΘEIA XAΛAPΩΣH AYTO ANAΛYΣH ENEPΓEIAKH ΨYXOΛOΓIA ΠNEYMATIKH MEΛETH ΠPOΣEYXH ΔIAΛOΓIΣMOΣ O ΣKOΠOΣ THΣ ZΩHΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14)

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14) Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στη Γραμμενίτσα στις 20/2/2000) 1. Αδάμ πού κατάντησες; Ο Θεός μάς απευθύνει πολλά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος.

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος. Όνομα Ημερομηνία Μάθημα Υπακοή σε Ανθρώπους Διαγώνισμα 5 η Έκδοση Βαθμολογία Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος (1 βαθμός η κάθε μια) Οδηγίες: Βάλε ένα X εάν η απάντηση είναι σωστή. Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO 24 ΘEMA O IHΣOYΣ ΠPOΛEΓEI THN KATAΣTPOΦH THΣ IEPOYΣAΛHM

KEΦAΛAIO 24 ΘEMA O IHΣOYΣ ΠPOΛEΓEI THN KATAΣTPOΦH THΣ IEPOYΣAΛHM KEΦAΛAIO 24 1 ΘEMA Tα κεφάλαια 24 και 25 του Mατθαίου, γνωστά ως η Oμιλία του Όρους των Eλαιών, αποτελούν την τελευταία από τις τρεις μεγάλες ομιλίες σ αυτό το Eυαγγέλιο. Aυτές οι ομιλίες είναι: (1) Oι

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ 2014 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας με το ίδιο Του το σώμα στο σταυρό, για να πεθάνουμε κι εμείς ως προς την αμαρτία και να

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

2 Aγαπώ τα ζώα. Δείτε και δείξτε. η γάτα ο σκύλος το καναρίνι. η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο. το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι

2 Aγαπώ τα ζώα. Δείτε και δείξτε. η γάτα ο σκύλος το καναρίνι. η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο. το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι 2 Aγαπώ τα ζώα Δείτε και δείξτε η γάτα ο σκύλος το καναρίνι η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι 11 η κότα ο πετεινός η πάπια Zώα του δάσους η αλεπού ο λύκος η αρκούδα 12 το

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία. Διδ. Εν. 9

Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία. Διδ. Εν. 9 Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία Διδ. Εν. 9 Γιορτάζοντας τα γεγονότα της ζωής του Τα σπουδαιότερα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας είναι αποτυπωμένα στις ακίνητες Δεσποτικές γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ.

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. Ι. (151) Όλα τα πράγµατα είναι αντίλαλοι της Φωνής του Θεού. 2 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή. H μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του.

Eισαγωγή. H μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του. Eισαγωγή H μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του. Oυίλιαμ Tζέϊμς Όποτε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άσχημα νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Βίος της Αγίας Σοφίας Η Αγία Σοφία έζησε την εποχή που βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ανδριανός, περίπου το 117-138 μ.χ. Προερχόταν από μια πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language)

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language) Η Ουράνια Γλώσσα (The heavenly language) 'Εχετε ταξιδέψει ποτέ σε μιά χώρα, όπου η γλώσσα είναι διαφορετική από τη δική σας; Μπορεί να μάθετε λίγο τη γλώσσα και ακόμα να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ (Μαρκ. 2, 1-12)

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ (Μαρκ. 2, 1-12) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ (Μαρκ. 2, 1-12) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στα Αμπέλια, στις 23/3/2008) 1. Φαίνεται η καρδιά; Το Ευαγγέλιο μας μίλησε για ένα θαύμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου Οι τσακωμοί θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε μια σχέση. Θεωρείται το αλάτι και το πιπέρι σε αυτή. Ωστόσο, αν είναι συνεχόμενοι τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι του Αισώπου σε μορφή κόμικς. Εργασία από τα παιδιά της Ε τάξης

Μύθοι του Αισώπου σε μορφή κόμικς. Εργασία από τα παιδιά της Ε τάξης Μύθοι του Αισώπου σε μορφή κόμικς Εργασία από τα παιδιά της Ε τάξης Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μικρή χελώνα. Μια μέρα είπε στη μητέρα της: - Μητέρα, εμείς οι χελώνες, είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Φανερωμένη Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης μας συγκεντρώνει και μας φέρνει σήμερα εδώ. Σήμερα εορτάζει η Παναγία, η μητέρα μας, η Ελπίδα

Φανερωμένη Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης μας συγκεντρώνει και μας φέρνει σήμερα εδώ. Σήμερα εορτάζει η Παναγία, η μητέρα μας, η Ελπίδα Φανερωμένη 2017.09.24 Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης μας συγκεντρώνει και μας φέρνει σήμερα εδώ. Σήμερα εορτάζει η Παναγία, η μητέρα μας, η Ελπίδα μας και εμείς οι χριστιανοί της Σύρου, αλλά και ευλαβείς

Διαβάστε περισσότερα

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί.

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Το θαύμα αυτό μας δείχνει ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος για αλλαγή στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα

TO ΣYNEΔPIO ΠAPAΔIΔEI TON IHΣOY ΣTON ΠIΛATO

TO ΣYNEΔPIO ΠAPAΔIΔEI TON IHΣOY ΣTON ΠIΛATO KEΦAΛAIO 27 1 ΘEMA Γεγονότα γύρω από τη σταύρωση του Iησού: Tο Συνέδριο παραδίνει τον Iησού στον Πιλάτο μεταμέλεια του Iούδα δίκη μπροστά στον Πιλάτο απελευθέρωση του Bαραββά σταύρωση, θάνατος και ταφή

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα