Σας διαβιβάζουμε συνημμένως μελέτη του Γραφείου μας για τις Ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και τις Ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία..

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σας διαβιβάζουμε συνημμένως μελέτη του Γραφείου μας για τις Ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και τις Ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία.."

Transcript

1 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Προς : Κοιν. : Μαδρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 Αρ. Πρωτ. 2470/ 110 Υπουργείο Εξωτερικών - Β4 Δ/νση Υπουργείο Εξωτερικών Διπλ. Γρ. Υφυπουργού κ. Σ. Κουβέλη Γρ. Γ.Γ. ΔΟΣ & ΑΣ Γρ. κ. Β Γεν. Δ/ντου : Ε.Δ. Φορείς (ως πίνακας αποδεκτών) (μέσω ημών) Πρεσβεία Μαδρίτης Θέμα: Επενδύσεις Σας διαβιβάζουμε συνημμένως μελέτη του Γραφείου μας για τις Ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και τις Ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία.. O Προϊστάμενος Δημήτριος Χαλεπίδης Σύμβουλος Α ΟΕΥ Συν: 5 σελίδες.

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μέσω ημών) 1. Σ.Ε.Β. org. gr 2. Σ.Β.Β.Ε. gr 3. Σ.Ε.Β.Ε. gr 4. Ε.Β.Ε.Α. gr 5. Ε.Β.Ε.Θ. gr 6. Ε.Β.Ε.Π. gr 7. Π.Σ.Ε. gr 8. Invest in Greece 9. Ε.O.E.E. gr 10. ΤτΕ gr 11. Δ.Ε.Θ. gr gr 12. HELEXPO

3 ΕΛΛΗΝΟ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Οι Ισπανικές άμεσες ξένες επενδύσεις Την τελευταία πενταετία ( ) οι συνολικές Ισπανικές επενδύσεις (συμπεριλαμβάνονται και οι επενδύσεις στις αγορές χρήματος) έφθασαν τα 232,1 δις ευρώ. Η χώρα μας προσήλκυσε για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ποσό 2,13 δις ήτοι το 0,91%. Όσο αφορά τις Ισπανικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε-27) αυτές ανήλθαν σε 163,86 εκατ., από τις οποίες το 1,29% κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα. Tο 2007 το συνολικό ύψος των ισπανικών επενδύσεων ανήλθε σε παγκόσμια κλίμακα στα 96,4 δις και στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε-27) στα 74,1 δις. Λόγω της παγκόσμιας ύφεσης μειώθηκε το 2008 για δε το σύνολο των επενδύσεων στα 33,6 δις, για δε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε-27) σε 15,3 δις. Το 2009 οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν περαιτέρω σε 7,18 δις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου του 2010 παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης των επενδύσεων οι οποίες έχουν φτάσει τα 16,6 δις. Η σημαντική μείωση των επενδύσεων αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζεται στην Ισπανική οικονομία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητος των ανεπτυγμένων οικονομιών όπου κατευθύνονταν περίπου 70% των Ισπανικών επενδύσεων. Όσον αφορά τις συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ισπανία, αυτές ανήλθαν για το διάστημα στα 87,6 δις ευρώ. Εξ αυτών τα 78,12 δις ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε-27). Όμως το 2009 η εισροή επενδύσεων στην Ισπανία παρουσίασε σημαντική μείωση φθάνοντας τα 12 δις ενώ για το πρώτο εννεάμμηνο του 2010 ήταν μόλις 7 δις. Ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα Από το 2009 σημειώνεται μία μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Ισπανών που θα μπορούσε να αποδοθεί πέραν των προαναφερομένων και στα έντονα υφεσιακά φαινόμενα που εμφανίζει τελευταίως η Ελληνική οικονομία. Οι κύριοι τομείς που έχουν έως τώρα επενδύσει οι ισπανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αυτοί του εμπορίου, της ενέργειας, και των κατασκευών. Για την πενταετία οι Ισπανικές επενδύσεις στην χώρα μας, παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα:

4 ΠΙΝΑΚΑΣ Έτος (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος) Σύνολο Σύνολο Πηγή: Ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου & Τουρισμού Γ. Δ/νση Επενδύσεων. Όπως προαναφέραμε η οικονομική κρίση μείωσε δραστικά τις Ισπανικές επενδύσεις στο εξωτερικό και όπως είναι αναμενόμενο και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα για την διετία να είναι ελάχιστες. Έντονη ήταν η ισπανική επενδυτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια στην ενεργειακή αγορά και ειδικότερα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας. Οι κυριότερες επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές αλλά και άμεσες επενδύσεις στον τομέα αυτό ήταν: Το 2004 η Iberdrola, η δεύτερη ισπανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμφώνησε με την Rokas A.E, την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, για τη εξαγορά του 49,9% του κεφαλαίου της, για 85 εκ. Ευρώ. τον Φεβρουάριο 2009 ολοκληρώθηκε η πλήρης εξαγορά της Ελληνικής εταιρείας. Σημειωτέον ότι η εταιρεία Ρόκας έχει ήδη εγκατεστημένα 15 αιολικά πάρκα σε περιοχές της Κρήτης, Εύβοιας, Θράκης, Κω και Λέρου, συνολικής ισχύος 200 MW. Η Endesa (6 η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη) ίδρυσε από κοινού με τον Όμιλο Μυτιληναίου την κοινοπραξία Endesa Hellas. Η τελευταία μεταβιβάστηκε προσφάτως στον Όμιλο Μυτιληναίου λόγω της εξαγοράς της Endesa Hellas από τον Ιταλικό όμιλο Enel Τον Μάιο του 2007 η Endesa Hellas στα πλαίσια της περαιτέρω αναπτύξεώς της, εξαγόρασε το 80% της εταιρείας Ευρωενεργειακή (θυγατρική της Γερμανικής Deutsche Erneuerbare GmbH) που εδρεύει στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με δραστηριότητα στην αιολική ενέργεια. Το 2004, εγκαταστάθηκε στην χώρα μας η Cesa Hellas, θυγατρική της Cesa Ισπανίας που το 2005 εξαγοράστηκε από την Acciona με αποτέλεσμα η θυγατρική να μετονομαστεί σε Acciona Ενεργειακή. Το πρώτο έργο ξεκίνησε το 2005 στο Παναχαϊκό Όρος με την εταιρεία Αιολική Παναχαϊκού, θυγατρική της, σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ ισχύος 34,85 MW. Στην συνέχεια το 2009 προστέθηκαν 13.6MW, συγκροτώντας ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 50MW. Η εν λόγω εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια Η Gamesa μέσω της θυγατρικής της δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της αιολικής ενέργειας τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και σε ορισμένα νησιά. Έχει εγκατεστημένα 4 αιολικά πάρκα σε Κοζάνη, Ημαθία, Μαγνησία. Προσφάτως η εταιρεία OPDE, που κατασκευάζει φωτοβολταικά πάρκα, ίδρυσε στην Θεσσαλονίκη την εταιρεία Mecasolar η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ανιχνευτών.

5 Στον χώρο του λιανικού εμπορίου οι μεγάλες εμπορικές ισπανικές αλυσίδες επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα το 2009 τα ενδύματα και τα υποδήματα (κεφ. 61,62,64) κατείχαν το 17,9% των εξαγωγών της Ισπανίας στην χώρα μας που αντιστοιχεί σε 315 εκατ.. Η κατηγορία 62 ευρίσκεται στην 2 η θέση, η 61 η στην 4 η θέση και η 64 η στην 8 η, ενώ το σύνολο των τριών κατηγοριών καταλαμβάνει πλέον την 1 η θέση έχοντας εκτοπίσει τα οχήματα (κεφ.87). Στο ενδεκάμηνο του 2010 οι εν λόγω κατηγορίες (κεφ. 61,62,64) έχουν φτάσει τα 260 εκατ.. Σύμφωνα με σχετική συγκριτική μελέτη που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι ο βαθμός διείσδυσης των εν λόγω κατηγοριών στην Ελληνική αγορά είναι ο μεγαλύτερος εξ όλων των κυριοτέρων Ευρωπαϊκών αγορών που εξάγονται τα εν λόγω Ισπανικά προϊόντα. Ο Όμιλος εταιρειών Inditex παρόλη την μεγάλη ύφεση που παρουσιάζει η Ελληνική οικονομία αύξησε τον αριθμό των καταστημάτων της από 142 καταστήματα σε 152 (Zara 44, Zara Kids 6, Pull & Bear 21, Massimo Tutti 13, Bershka 25, Stradivarius 15, Oysho 17, Zara Home 7, Uterque 4). Η εταιρεία Mango δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο με 13 καταστήματα σε έξι διαφορετικές πόλεις. Από το 2005 το ισπανικό πολυκατάστημα El Corte Ingles λειτουργεί 4 καταστήματα μόδας της αλυσίδας Sfera στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Παράλληλα η ισπανική εταιρεία μόδας Loewe διαθέτει τα προϊόντα της στο Golden Hall, στο Μαρούσι. H Καταλανική εταιρεία ειδών μόδας Tous δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά με 5 καταστήματα στην Αθήνα και 1 στην Θεσσαλονίκη. Η εταιρία ειδών υγιεινής και πλακιδίων Porcelanosa έχει ανοίξει στην Ελλάδα δύο καταστήματα / εκθέσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στον τομέα των πολυκαταστημάτων τροφίμων και ποτών δραστηριοποιείται η Herba Hellas η οποία ανήκει στο μεγαλύτερο Όμιλο τροφίμων της Ισπανίας Erva Puleva. Το 2004 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η εταιρία UCI, (unidad de credito immobiliario) η οποία ελέγχεται από κοινού από την Ισπανική Banco Santander και την Γαλλική BNP. H τράπεζα προσφέρει στεγαστικά δάνεια μέσω ενός πολύ μικρού δικτύου με 3 καταστήματα στην Αττική και 1 στην Θεσσαλονίκη. Άλλες εταιρείες που έχουν παρουσία σε διάφορους κλάδους είναι: Η Teka Hellas στον εξοπλισμό κουζίνας με 2 εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία Urbaser (που ανήκει στον κατασκευαστικό όμιλο ACS), στον τομέα επεξεργασίας αστικών λυμάτων, προχωρά στην σύσταση κοινής εταιρείας με την ΔΕΗ με αντικείμενο την μελέτη, την εκτέλεση έργων και την παροχή κάθε είδους υπηρεσίας σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

6 Η αντιπροσωπεία της αυτοκινητοβιομηχανίας SEAT, Seat Technocar, η UEE (Union Espanola de Explosivos) στον χώρο των εκρηκτικών υλών για ειρηνική χρήση, η Aister στον εξοπλισμό ναυπηγείων, η Macpuar Hellas στον μηχανολογικό εξοπλισμό (εισαγωγή ανυψωτικών μηχανημάτων και κυλιόμενες σκάλες) και η Hellenic Tanneries στα δέρματα. Η FOMESA HELLAS Α.Ε.Β.Ε θυγατρική της Ισπανικής FOOD MACHINERY ESPANIOLA S.A, προσφέρει υπηρεσίες για την προστασία φρούτων και λαχανικών μετά την συγκομιδή καθώς επίσης και συμβουλές όσον αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό συσκευαστηρίων για διαλογή, ταξινόμηση και συσκευασία αυτών των προϊόντων. Η ασφαλιστική εταιρεία Mapfre διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα όπου παρέχει οδική βοήθεια, ασφάλιση, ασφάλειες και ταξιδιωτική ασφάλεια. Στον τομέα των κατασκευών η κοινοπραξία των Ισπανικών εταιρειών Cintra και ACS και της Ελληνικής ΓΕΚ (με ισόποση συμμετοχή) έχει αναλάβει να κατασκευάσουν τμήματα των αυτοκινητοδρόμων 1. Ιόνια Οδός Αντίρριο- Ιωάννινα. 2. ΠΑΘΕ, περιοχή Μαλλιακού. 3. Ε-65, Κεντρική Ελλάδα. Η κοινοπραξία θα έχει την εκμετάλλευση των έργων έως το Ελληνικές επενδύσεις και συμμετοχές στην Ισπανία Το 1998 η ελληνική εταιρία Silver and Βarite Ores Mining (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης) εξαγόρασε το 20% της Laviosa Promasa (μπετονίτης) και το 100% της Otavi Iberica (περλίτης). Η εταιρία Ελληνικοί Λευκόλιθοι (Grecian Magnesite) από κοινού με την Γαλλική εταιρία Roullier Group εξαγόρασαν την Ισπανική εταιρία Magnesitas Navarras. Η Ελληνική Elbisco Group συμμετέχει κατά 50% στο ελληνο-ισπανικό consortium HELBERICA στον τομέα των τροφίμων. Το 2006 η εταιρεία αρδευτικών συστημάτων Eurodrips ίδρυσε θυγατρική εταιρία στην Καταλονία για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία. Στον τομέα του λιανικού εμπορίου η Folli-Follie, στα κοσμήματα, διακινεί τα προϊόντα της είτε αυτονόμως είτε μέσω μεγάλων πολυκαταστημάτων (shop in shop). Η Korres, στα καλλυντικά, έχει 6 δικά της καταστήματα και 8 με την μέθοδο της shop in shop. Επίσης τα προϊόντα έχουν πλέον παρουσία και σε επιλεγμένα φαρμακεία. Η Apivita μέσω του διανομέα της Apivita España διαθέτει παρουσία στα πολυκαταστήματα El Corte Inglés καθώς και σε σημαντικό αριθμό φαρμακείων. Η εταιρεία Coco-Mat προωθεί τα προϊόντα της (ειδικά στρώματα) με την μέθοδο της δικαιόχρησης στην Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη.

7 Στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών ο Νηρέας από τις αρχές του 2007, εξαγόρασε την εταιρεία Predomar που διαθέτει εγκαταστάσεις στην Αλμερία. Παράλληλα τον Μάιο του 2007 απέκτησε το 33,34% της Νορβηγικής εταιρείας MARINE FARMS ASA που παράγει τσιπούρα-λαβράκι στην Ισπανία. Τον Μάιο του 2008 η Ανδρομέδα ιχθυοκαλλιέργειες προχώρησε στην πρώτη εξαγορά του «Grupo Acuimar Alimentación», η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Αndromeda Iberica. Στην συνέχεια το 2009 απέκτησε την «Niordseas», η οποία εδρεύει στη Βαρκελώνη. Πρόσφατα η Ανδρομέδα ιχθυοκαλλιέργειες ολοκλήρωσε την τρίτη εξαγορά εταιρείας στην Ισπανία, αποκτώντας το 100% της «Piscimar», η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ιχθυογεννητικό σταθμό και εκκολαπτήριο της χώρας, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις εκτροφής μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι). Στον τομέα της συσκευασίας η Crown Hellas εξαγόρασε το 2002 τις εταιρείες Crown Cork Sevilla (εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών δοχείων μπύρας και αναψυκτικών στην Σεβίλλη) και Crown Cork de España μαζί με την θυγατρική της Crown Cork Bebidas (Εργοστάσιο στο Agoncillo στη Β. Ισπανία). Επίσης ο Όμιλος Μαίλλη έχει με την σειρά του ιδρύσει θυγατρική εταιρεία με έδρα στην Βαρκελώνη. Στον τομέα των κεραμικών ο Όμιλος Χατζηγεωργίου μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Venus Ceramica, εξαγόρασε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Ισπανικής εταιρείας Mapisa Ceramica S.A. στην περιοχή της Βαλένθια. Ο Όμιλος Πετζετάκη έχει ιδρύσει την εταιρεία Flexiplas στην περιοχή της Βαρκελώνης. Η εν λόγω εταιρεία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πλαστικών σωλήνων στην Ισπανία. Η εταιρεία Frigoglass έχει θυγατρική εταιρεία στην περιοχή της Βαλένθια με την επωνυμία Frigoglass Iberica η οποία κατασκευάζει επαγγελματικά ψυγεία. Η εταιρεία Intralot μέσω της θυγατρικής της Intralot Iberia κέρδισε την άδεια για την διαχείριση του αθλητικού στοιχήματος στην αυτονομία της Μαδρίτης. Η άδεια έχει διάρκεια 5 χρόνια, με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για 5 έτη κάθε φορά. Τέλος η ελληνική εταιρεία Vivartia εξαγόρασε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρείας ζαχαροπλαστικής Mildred που τελούσε υπό πτώχευση. Η ελληνική εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 8,1 εκατ. ευρώ.