Ανάκληση οδηγιών των εγκυκλίων 23/1991 και 22/1992, που είναι σχετικές με τον υπολογισμό των εισφορών για την αναγνώριση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάκληση οδηγιών των εγκυκλίων 23/1991 και 22/1992, που είναι σχετικές με τον υπολογισμό των εισφορών για την αναγνώριση."

Transcript

1 ΘΕΜΑ: «- Εφαρμογή των διατάξεων της κοινής διαδοχικής ασφάλισης στους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν, για πρώτη φορά, στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α ή τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ μετά την και, στη συνέχεια, μονιμοποιήθηκαν διατηρώντας το ΙΚΑ (αν. ν. 1846/51) ως ασφ/κό φορέα - Ανακεφαλαίωση οδηγιών για την ανωτέρω κατηγορία υπαλλήλων, που προσλήφθηκε όμως μ έ χ ρ ι την , και εξακολουθεί να αναγνωρίζει στο ΙΚΑ το χρόνο που ασφαλίστηκε στο Δημόσιο.» ΣΧΕΤ.: Εγκύκλιες : 34/1986, 11/1987, 29/1989, 23/1991, 22/1992,72/1992. Γεν. Εγγραφο: Τ01/652/36/ Ανάκληση οδηγιών των εγκυκλίων 23/1991 και 22/1992, που είναι σχετικές με τον υπολογισμό των εισφορών για την αναγνώριση. Σας κοινοποιούμε το 1265/144/0092/ έγγραφο του Γενικού Λογ/ρίου του Κράτους και θέτουμε υπόψη σας τα εξής: 1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 1.1. Οπως γνωρίζετε, με το ν. 1476/1984, αλλά και μεταγενέστερους που παραπέμπουν σ' αυτόν, διορίστηκε σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων (μονιμοποιήθηκε) το με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετούσε στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α.

2 -2- Στη συνέχεια, ο ν. 1583/1985, καθώς και μεταγενέστεροι όπως ο ν. 1813/1988 (άρθρο 13), ο ν. 1902/1990 (άρθρο 9 παρ. 7 και 8), ο ν. 1976/1991 (άρθρο 5 παρ. 6) και ο ν. 2042/1992 (άρθρο 4 παρ. 5), ρύθμισαν τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά θέματα των προσώπων που μονιμοποιήθηκαν, ως ανωτέρω. Οι νόμοι αυτοί έδωσαν την δυνατότητα, στα πρόσωπα που μονιμοποιήθηκαν, να διατηρήσουν, μετά από επιλογή τους, τον προηγούμενο της μονιμοποίησης τους ασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό) φορέα, δηλαδή το ΙΚΑ ή άλλο φορέα κυρίας ασφάλισης. Το δικαίωμα επιλογής το ασκούσαν με υπεύθυνη δήλωση, που υποβάλονταν σας υπηρεσίες τους και ήταν αναγκαία, μόνο σ εκείνες τις περιπτώσεις, που υπήρχε προτίμηση διατήρησης του ασφ/κού φορέα που είχαν πριν μονιμοποιηθούν και αυτό, επειδή η υπαγωγή τους στην ασφ/κή προστασία του Δημοσίου ή του ν. 3163/55 ή άλλου ομοίου καθεστώτος γίνονταν αυτοδικαίως με την πράξη της μονιμοποίησης τους Οπως ρητά αναφέρει ο νόμος, όσοι θα επιλέξουν τη συνταξιοδότηση τους από το φορέα που είχαν ασφαλιστεί πριν μονιμοποιηθούν (ΙΚΑ - αν. ν. 1846/1951 στην περίπτωση μας), εφόσον είχε διακοπεί η ασφάλιση τους, θεωρούνται ότι ουδέποτε έπαψαν να είναι ασφαλισμένοι σ'αυτόν, με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες εισφορές του εργοδότη από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ. Α. και του ασφ/νου από τους ίδιους. Στο ΙΚΑ, η ασφάλιση, για το χρονικό διάστημα από την ημέρα της μονιμοποίησης ως την ημέρα της επιλογής (δηλαδή ο χρόνος που ασφαλίστηκαν στο δημόσιο), υλοποιούνταν με έκδοση αναγνωριστικής απόφασης και καταβολή των αναλογουσών εισφορών, όπως όριζε ο νόμος. Με την καταβολή των εισφορών, οι ασφαλιστικά αποκαθιστάμενοι θεωρούνταν, ότι ουδέποτε έπαψαν να είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ. 2. ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ Ν.Π.Δ.Δ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Για την κατηγορία των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν, για πρώτη φορά, στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α ή τα άλλα Ν.ΠΔ.Δ. μετά την και, στη συνέχεια, μονιμοποιήθηκαν διατηρώντας τον προηγούμενο της μονιμοποίησης ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2084/92, 2227/94 και 2320/95 και το περιεχόμενο του

3 -3- εγγράφου που σας κοινοποιείται (παρ. 2), θα εφαρμόζονται πλέον οι κανόνες της κοινής διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι, για την ασφαλιστική τακτοποίηση του χρόνου από την ημέρα της μονιμοποίησης μέχρι την ημέρα της επιλογής φορέα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι, εν λόγω υπάλληλοι είχαν υπαχθεί αυτοδίκαια στην ασφαλιστική - συνταξιοδοτική προστασία του δημοσίου ή του ν. 3163/55 ή άλλου ομοίου καθεστώτος κατά περίπτωση, δεν θα εκδίδουμε πλέον αποφάσεις αναγνώρισης. Ο ανωτέρω χρόνος θα παραμένει ως έχει, δηλαδή χρόνος του δημοσίου κ.λ.π. και θα υπολογίζεται συντάξιμος κατά τον κανονισμό της σύνταξης, συμφωνά με τους κανόνες της κοινής διαδοχικής ασφάλισης (ν.δ. 4202/1961), όπως ισχύει σήμερα. Η αιτιολόγηση της ανωτέρω θέσης προκύπτει από τη συνδυασμένη εφαρμογή των κατωτέρω διατάξεων: α. Αρθρο 4 παρ. 2 ν. 2084/92 Ορίζει τους συντάξιμους χρόνους. Μεταξύ αυτών, συντάξιμος είναι και ο χρόνος κάθε υπηρεσίας που παρασχέθηκε στο δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ. με οποιαδήποτε σχέση. β. Αρθρο 17 ν. 2084/92 Καθορίζει τους τρόπους, με τους οποίους θεωρούνται συντάξιμες οι υπηρεσίες του ανωτέρω άρθρου και είναι είτε η αναγνώριση με πράξη είτε η εφαρμογή της κοινής διαδοχικής ασφάλισης. β.1. Αναγνώριση με πράξη (άρθρο 17 παρ. 2 όπως το α' εδάφιο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 2320/95). Με αναγνώριση, θεωρείται συντάξιμη η υπηρεσία που παρασχέθηκε στο δημόσιο, κ.λ.π. με οποιαδήποτε σχέση, όταν γι αυτήν δεν έχουν καταβληθεί εισφορές στο δημόσιο ή σε άλλο ασφ/κό οργανισμό κύριας ασφάλισης. Η αναγνώριση γίνεται με πράξη του αρμοδίου οργάνου, που περιέχει όσα ο νόμος ρητώς ορίζει και καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ασφ/κή εισφορά, το ποσοστό της οποίας είναι ίσο με αυτό που ισχύει κάθε φορά για τους ασφ/νους στην κοινή ασφάλιση του ΙΚΑ β.2. Εφαρμογή κοινής διαδοχικής ασφάλισης. (άρθρο 17 παρ. 3 ν. 2084/92, όπως τροποποιήθηκαν με αυτές του άρθρου 5 παρ. 3 ν. 2320/95). Με εφαρμογή της κοινής διαδοχικής ασφάλισης, θεωρείται συντάξιμη η υπηρεσία που παρασχέθηκε στο δημόσιο, κ.λ.π. με οποιαδήποτε σχέση, όταν, γι αυτήν έχουν καταβληθεί ασφ/κές εισφορές σε άλλο ασφ/κό οργανισμό κύριας ασφάλισης.

4 -4- γ. Αρθρο 18 παρ. 1.2 ν. 2084/92. (όπως αντικαταστάθηκαν, από τότε που ίσχυσαν, με αυτές του άρθρου 5 παρ. 5 του ν. 2320/95). Οι διατάξεις αυτές προσδιορίζουν την έκταση εφαρμογής και των διατάξεων που προηγήθηκαν. Σύμφωνα μ' αυτές, οι διατάξεις που προηγήθηκαν, έχουν εφαρμογή μόνο για όσους προσλαμβάνονται, για πρώτη φορά, στο δημόσιο, ως μόνιμοι ή ως στρατιωτικοί, μετά την , και μέχρι δεν είχαν ασφαλιστεί σε κανέναν ασφ/κό οργανισμό κύριας ασφάλισης. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, που προσλαμβάνονται ή κατατάσσονται με οποιαδήποτε άλλη σχέση, για πρώτη φορά, από και μετά, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ ή στον οικείο, ανάλογα με την ειδικότητα, φορέα κύριας ασφ/σης. Αν μεταγενέστερα διοριστούν σε μόνιμες θέσεις, θα καλύπτονται από τις ανωτέρω διατάξεις, εφόσον μέχρι δεν είχαν ασφαλιστεί σε κανέναν ασφ/κό οργανισμό κύριας ασφάλισης, ενώ αν είχαν ασφαλιστεί μέχρι αυτή την ημερομηνία σε οποιαδήποτε ασφ/κό οργανισμό κύριας ασφάλισης, θα υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που διέπει τους διορισθέντες στο δημόσιο από μέχρι δ. Αρθρο 20 παρ. 4 ν. 2084/92 (όπως το τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε με το άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 2227/94 και εν συνεχεία με το άρθρο 5 παρ. 7 του ν. 2320/95) Σύμφωνα μ' αυτές τις διατάξεις, η εφαρμογή της κοινής διαδοχικής ασφάλισης, που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 3 που προεκτέθηκαν, έχουν εφαρμογή αναδρομικά και για όσους προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από μέχρι Από τη γραμματική διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης, προκύπτει, ότι, στη συγκεκριμένη κατηγορία, το καθοριστικό στοιχείο για την εφαρμογή της διαδοχικής ασφ/σης είναι το γεγονός της πρόσληψης τους στο δημόσιο, για πρώτη φορά, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν ενδιαφέρει το γεγονός πότε ασφαλίστηκαν(δηλαδή αν είναι νέοι ή παλαιοί ασφ/νοι, γεγονός που είναι σημείο αναφοράς για τις ρυθμίσεις που περιέχει ο ν. 2084/92). ε. Αρθρο 18 παρ. 5 ν. 2084/92 Αρθρο 20 παρ. 10 ν. 2084/92 Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, όσα ρυθμίζουν οι διατάξεις που προεκτέθηκαν, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το δημόσιο, είτε άλλους φορείς.

5 -5- στ. Αρθρα 40 και 47 παρ. 12 ν. 2084/92 Προσδιορίζουν τους χρόνους ασφάλισης για τους ασφ/νους στην κοινή ασφάλιση του ΙΚΑ, είτε αυτοί είναι νεοασφαλισμένοι, είτε παλαιοί ασφ/νοι, και ως τέτοιοι, είναι πρωτίστως οι χρόνοι πραγματικής απασχόλησης. Από το σύνολο τον ανωτέρω διατάξεων γίνεται σαφές ότι, για όσους προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ. από 01/01/ /12/1992, ο χρόνος τους στις υπηρεσίες αυτές είναι συντάξιμη υπηρεσία και για το καθεστώς ασφάλισης του αν. ν. 1846/51, αφού πρόκειται για πραγματική απασχόληση, που μπορεί όμως να αξιοποιηθεί μόνο με την εφαρμογή των διατάξεων της κοινής διαδοχικής ασφάλισης ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 2.2. α. Ανάκληση αποφάσεων αναγνώρισης Για όσους έχουν προσληφθεί από έως , από το σύνολο των προεκτεθέντων προκύπτει ότι, έχει επέλθει μεταβολή της νομοθεσίας που διέπει το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α και άλλα Ν.Π.Δ.Δ. με οποιαδήποτε σχέση και τον τρόπο που οι υπηρεσίες αυτές θα αξιοποιηθούν συνταξιοδοτικά. Η ανωτέρω μεταβολή δημιουργεί υποχρέωση επανεξέτασης των περιπτώσεων που κρίθηκαν με το προϊσχύον νομικό καθεστώς. Δημιουργεί, δηλαδή, υποχρέωση επανεξέτασης των αποφάσεων αναγνώρισης που είχαν εκδοθεί με βάση τον προϊσχύσαντα νόμο και άρση του περιεχομένου τους με έκδοση νέας απόφασης που θα ανακαλεί την προηγούμενη. Η έκδοση της νέας απόφασης θα γίνει "οίκοθεν" από τις υπηρεσίες μας και θα κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους, δηλαδή στον εργοδότη (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α.) και στους ασφαλισμένους. Στην κοινοποίηση θα περιέχεται και η πληροφορία, ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την επιστροφή των εισφορών που κατέβαλαν για την αναγνώριση του συγκεκριμένου χρόνου της απόφασης. Στις περιπτώσεις αυτές θεωρούμε, ότι η αξίωση για επιστροφή εισφορών γεννάται μετά την έκδοση της ανακλητικής απόφασης. Κατά συνέπεια, η πενταετής παραγραφή του δικαιώματος επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών (άρθρο 40 ΑΝ. 1846/51) αρχίζει από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης. Η ανάκληση των αποφάσεων είναι, κατ' αρχήν, υποχρεωτική, παρά το γεγονός ότι, με τη μεταβολή της νομοθεσίας και μάλιστα αναδρομικώς, θίγονται αναγνωρισμένα δικαιώματα αυτών που αφορούν. Για την κατηγορία των υπηρεσιών αυτών, ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την ευχέρεια να παραμείνουν ισχυρές οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως ρητώς το έπραξε, με τις διατάξεις

6 -6- της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2227/94 και τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 5 του ν. 2320/95, για τις προϋπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα Επειδή όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος ασφάλισης των αποφάσεων αναγνώρισης χρησιμοποιήθηκε από ασφ/νους, όταν συνέτρεξαν γι αυτούς οι ουσιαστικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και, τελικά, συνταξιοδοτήθηκαν είτε υπολογίζοντας είτε όχι, στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης τους, και το χρόνο των αποφάσεων αναγνώρισης, προτείνουμε την αντιμετώπισή τους όπως εκτίθεται κατωτέρω β. Αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι και χρησιμοποιήθηκαν για την απονομή σύνταξης. Οι πράξεις αναγνώρισης που χρησιμοποιήθηκαν για την απονομή σύνταξης μέχρι (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 2084/92), κατά την γνώμη μας, δεν πρέπει να θιγούν. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ανακληθούν οι αποφάσεις αναγνώρισης που εκδόθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την απονομή σύνταξης. Και τούτο, γιατί η ατομική διοικητική πράξη της αναγνώρισης, αλλά και της συνταξιοδότησης, που εκδόθηκαν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, κατά το χρόνο έκδοσης τους ήταν νόμιμες με το προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς. Η εκ των υστέρων μεταβολή της νομοθεσίας, με αναδρομική εφαρμογή και για όσους είχαν διοριστεί από 01/01/ /12/1992, δεν τις καθιστά παράνομες, αλλά, κατ' αρχήν, υποχρεώνει τις υπηρεσίες μας για επανεξέταση και τυχόν ανάκλησή τους. Οταν όμως, κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου και το άρθρο μόνο του αν. ν. 261/1968, η διοίκηση δεν ανακαλεί και τις παράνομες ακόμη πράξεις της, εφόσον παρήλθε μακρύς χρόνος από την έκδοσή τους και δημιουργήθηκε υπέρ των διοικούμενων πραγματική κατάσταση τέτοια, ώστε η μετά πάροδο μακρού χρόνου ανατροπή της να προσκρούει στις αρχές της εύρυθμης και χρηστής διοίκησης, άποψή μας είναι ότι θα προσέκρουε, πολύ περισσότερο, στις ανωτέρω αρχές η ανάκληση των συγκεκριμένων πράξεων αναγνώρισης και συνταξιοδότησης που ήταν νόμιμες και δεν καθίστανται παράνομες ούτε με τη μεταβολή της νομοθεσίας έστω και χωρίς πρόβλεψη μεταβατικής ρύθμισης για τους ασφ/νους που έχουν ήδη αποκτήσει δικαίωμα στη σύνταξη γ. Αποφάσεις που εκδόθηκαν από και μετά και χρησιμοποιήθηκαν για την απονομή σύνταξης. Είναι γνωστό, ότι η χρονολογία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της κατάρτισης της διοικητικής πράξης, γιατί από αυτή κρίνεται όχι μόνο η αρμοδιότητα του διοικητικού οργάνου αλλά, κατά κύριο λόγο, η νομιμότητα γενικά της πράξης. Με βάση τα ανωτέρω, οι πράξεις αναγνώρισης που πιθανόν έχουν εκδοθεί μετά την (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 2084/92), καθώς

7 -7- και οι αποφάσεις συνταξιοδότησης με συνυπολογισμό ή την επιφύλαξη συνυπολογισμού του χρόνου ασφ/σης των αναγνωριστικών αποφάσεων, στερούνται της ουσιαστικής προϋπόθεσης της συμφωνίας του περιεχομένου τους προς το νόμο. Διοικητική πράξη όμως εκδοθείσα κατά παράβαση ουσιαστικής διάταξης νόμου είναι παράνομη - πλημμελής και, ως τέτοια, οφείλει η διοίκηση να την ανακαλέσει εντός ευλόγου χρόνου (5ετία κατά τον αν. ν. 261/68). Ωστόσο, κατ' εξαίρεση, και υπό προϋποθέσεις από το διοικητικό δίκαιο και τη νομολογία των δικαστηρίων προβλέπεται η προστασία και των πλημμελών διοικητικών πράξεων και η καθιέρωση γι αυτές του αμετακλήτου. Οι προϋποθέσεις είναι: α) Η πάροδος από την έκδοση τους ευλόγου χρονικού διαστήματος, τουλάχιστον μιάς 5ετίας. β) Ο ωφελούμενος από την πράξη να διατελεί σε καλή πίστη, δηλαδή να μην έχει προκαλέσει ο ίδιος την πράξη με απατηλή ενέργεια του και γ) δημιουργία δικαιωμάτων υπέρ των διοικουμένων ή πραγματικών καταστάσεων άξιων προστασίας. Η κατ' εξαίρεση, προστασία των εν λόγω πράξεων συμβαίνει, γιατί η πολιτεία επιθυμεί να προστατεύσει τις πραγματικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν καλόπιστα υπέρ του διοικούμενου από τη μακροχρόνια άσκηση κάποιου δικαιώματος, η ανατροπή των οποίων θα προσέκρουε στις αρχές της εύρυθμης και χρηστής διοίκησης. Εξάλλου, με την προστασία που παρέχεται στις εν λόγω πράξεις, εξασφαλίζεται στον διοικούμενο η απόλαυση των ωφελημάτων, όπως και σε μία έγκυρη πράξη. Κατ' εξαίρεση και των ανωτέρω, επιβάλλεται η διατήρηση των αποτελεσμάτων των πλημμελών διοικητικών πράξεων και μέσα στην 5ετία, όταν συντρέχουν ειδικές συνθήκες που αποκλείουν τη δυνατότητα της βιοτικής προσαρμογής του καλόπιστα ωφελουμένου από την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Στις περιπτώσεις του συγκεκριμένου κεφαλαίου, νομίζουμε ότι, σίγουρα, δημιουργήθηκαν, καλοπίστως, υπέρ των διοικούμενων πραγματικές καταστάσεις που διατηρήθηκαν για αρκετό χρόνο και μάλιστα με άμεση σύμπραξη της διοίκησης, με συνέπεια σήμερα, ο μη σεβασμός σ' αυτές και η ανατροπή τους, να προσκρούει σας αρχές της εύρυθμης και χρηστής διοίκησης. Με βάση τα αμέσως προαναφερόμενα και με δεδομένο ότι και η νομολογία αποβλέπει κατά κανόνα στην προστασία των καλοπίστως δημιουργηθεισών καταστάσεων, όταν αφορούν το δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, άποψη μας είναι να μη θιγούν άρα να μην ανακληθούν οι πράξεις αναγνώρισης που χρησιμοποιήθηκαν ή έγινε επιφύλαξη χρησιμοποίησής τους και απονεμήθηκαν οριστικές ή προσωρινές συντάξεις δ. Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης Οι αποφάσεις αναγνώρισης που υπάρχουν σε εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης, ανεξαρτήτως του πότε εκδόθηκαν (πριν την ή

8 -8- μετά), πρέπει να ανακληθούν. Αυτό γιατί, ναι μεν, η μεταβολή των διατάξεων νόμου, κατ αρχήν, δεν επιδρά επί του αμετακλήτου των νομίμων διοικητικών πράξεων και δεν είναι ικανή να καταστήσει ανακλητές τις πράξεις που εκδόθηκαν με διάφορο προϊσχύουσα διάταξη, αφού ο μεταγενέστερος νόμος διέπει, κατά κανόνα, τις πράξεις που εκδίδονται μετά την ισχύ του, πλην όμως, ο μεταγενέστερος νόμος επιδρά και στις πράξεις που είχαν εκδοθεί μέχρι την ισχύ του, όταν ειδική διάταξη τον οπλίζει με αναδρομική δύναμη, όπως συνέβη για όσους προσλήφθηκαν από έως στο Δημόσιο. 3. ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ Ν.Π.Δ.Δ., ΜΕΧΡΙ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ Για την κατηγορία των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν, για πρώτη φορά, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ ή τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ. μέχρι και, στη συνέχεια, μονιμοποιήθηκαν διατηρώντας τον προηγούμενο της μονιμοποίησης ασφ/κό - συνταξιοδοτικό φορέα, θα εξακολουθήσετε να εκδίδετε αποφάσεις αναγνώρισης προκειμένου ο χρόνος αυτός να θεωρηθεί συντάξιμος με τις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ (αν. ν. 1846/51). Σημειώνουμε, ότι οι αποφάσεις αναγνώρισης θα εκδίδονται για όσους μονιμοποιήθηκαν με το ν. 1476/84 ή μεταγενέστερους που παραπέμπουν σ' αυτόν και επέλεξαν το ΙΚΑ, με το ν. 1583/85 ή μεταγενέστερους, μέσα στις ανατρεπτικές προθεσμίες που αυτοί έτασαν. Επίσης, σημειώνουμε, ότι η τελευταία παράταση επιλογής ασφ/κού - συνταξιοδοτικού φορέα δόθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 2042/1992 και έληγε την Για τις διατάξεις αυτές, δεν έχει δώσει οδηγίες η υπηρεσία μας. Οδηγίες δόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινοποιήθηκαν με την εγκύκλιο 72/1992 της Δ/νσης Συντάξεων Προσωπικού Ν.Π.Δ.Δ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Η ανωτέρω κατηγορία υπαλλήλων είναι παλαιοί ασφ/νοι, αφού έχουν ασφαλιστεί μέχρι Ωστόσο, γι αυτούς δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις που να αποκλίνουν από τα γενικώς ρυθμιζόμενα για τους παλαιούς ασφ/νους, όπως συνέβη για όσους προσλήφθηκαν από μέχρι και για τους οποίους αναφερόμαστε στο κεφ. 2 της παρούσας. Για την αναγνώριση, επομένως, του χρόνου που μεσολάβησε από τη μονιμοποίηση τους μέχρι την ημερομηνία που επέλεξαν ασφ/κό - συνταξιοδοτικό φορέα (δηλαδή για το χρόνο ασφάλισης τους στο δημόσιο), θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από αυτές των ν. 2084/92, 2227/94

9 -9- και 2320/95. Αυτές είναι το άρθρο 84 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 1041/79), όπως ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες, όσοι. επέλεξαν το κοινό καθεστώς ασφ/σης του ΙΚΑ (αν. ν. 1846/51) θεωρείται ότι ουδέποτε έπαψαν να είναι ασφ/νοι σ' αυτό, αφού καταβληθούν οι προβλεπόμενες εισφορές του εργοδότη από το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα άλλα Ν.Π.ΔΔ. και του ασφ/νου από τους ίδιους. Εξάλλου, ο ανωτέρω χρόνος, είναι χρόνος πραγματικής απασχόλησης, που είναι συντάξιμος κατά τις διατάξεις των άρθρων 40 και 47 παρ. 12εδαφ. α' του ν. 2084/92. Για την αναγνώριση του δε, δεν ισχύει η διάταξη του εδαφ. β' της παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 2084/92, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρον 5 του ν. 2335/95, που προβλέπει την κατάργηση, από , της αναγνώρισης χρόνου για προσμέτρηση ή θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και, επομένως, αυτή μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ Επειδή, στο παρελθόν, είχαν υιοθετηθεί διαχρονικά δύο τρόποι αναγνώρισης του χρόνου από τη μονιμοποίηση ως την επιλογή, με την παρούσα εγκύκλιο ανακεφαλαιώνουμε τις οδηγίες, τροποποιούμε και συμπληρώνουμε αυτές, όπου παρίσταται ανάγκη και σημειώνουμε, ότι παύει να ισχύει κάθε αντίθετη οδηγία που δόθηκε στο παρελθόν Χρόνος που αναγνωρίζεται Ο χρόνος που αναγνωρίζεται είναι αυτός που αντιστοιχεί από τη μονιμοποίηση μέχρι την επιλογή ασφ/κού φορέα, κατά τον οποίο ο εργαζόμενος ασφαλίστηκε στο Δημόσιο, κ.λ.π. Ο ανωτέρω χρόνος, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερόμενους. αναγνωρίζεται στο σύνολό του και δεν υπάρχει ευχέρεια αναγνώρισης τμήματος μόνον αυτού. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι υποβάλουν αίτηση για αναγνώριση τέτοιου χρόνου, δεν μπορούν να περιορίσουν το αίτημα τους στην αναγνώριση τμήματος μόνον αυτού. Αντίθετο; είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν την αναγνώριση του συνόλου του χρόνου αυτού. Σημειώνουμε, ότι, για το αν υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης τμήματος μόνο του ανωτέρω χρόνου ή υποχρεωτικά πρέπει να αναγνωριστεί το σύνολο αυτού, απευθύναμε ερώτημα στη Νομική μας υπηρεσία. Επ' αυτού εκδόθηκε η 307/1993 Γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον κ. Διοικητή του Ιδρύματος την Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τελευταίας, δεν παρασχέθηκε ευχέρεια στους συγκεκριμένους υπαλλήλους να ζητήσουν την αναγνώριση τμήματος μόνο του ως άνω χρόνου με την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής των αναλογουσών στο χρόνο αυτό εισφορών.

10 -10- Αν ο νομοθέτης ήθελε να παράσχει τέτοια δυνατότητα, θα έπρεπε να το είχε ρυθμίσει ειδικότερα, γεγονός που δε συνέβη. Αντίθετα, από τη γραμματική διατύπωση των διατάξεων που παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής της συνταξιοδότησής τους, από το ΙΚΑ ή άλλο ασφ/κό φορέα κύριας ασφάλισης, μέσα στα οριζόμενα κάθε φορά χρονικά περιθώρια, ορίζεται, ότι όσοι επιλέξουν το φορέα, στον οποίο προηγουμένως είχαν ασφαλιστεί, θεωρείται, ότι όσοι επιλέξουν το φορέα, στον οποίο προηγουμένως είχαν ασφαλιστεί, θεωρείται, ότι ουδέποτε έπαψαν να είναι ασφαλισμένοι σ αυτόν, αφού καταβληθούν οι προβλεπόμενες εισφορές του εργοδότη από το δημόσιο και του ασφ/νου από του ίδιους. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτείται να καταβάλουν όλες τις οφειλόμενες εισφορές που αντιστοιχούν στον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο, ανεξάρτητα αν τμήμα μόνο του χρόνου αυτού τους είναι απαραίτητο, είτε για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε για προσαύξηση της σύνταξης τους Τρόπος αναγνώρισης Αρμόδιο Υποκ/μα Η ασφάλιση για το χρονικό διάστημα που ασφαλίστηκαν στο δημόσιο κ.λ.π. θα παραγματοποιείται με έκδοση αναγνωριστικής απόφασης Δ/ντή και καταβολή των εισφορών που αναλογούν στον κλάδο Σύνταξης. Οι εισφορές του εργοδότη θα καταβληθούν από το Δημόσιο ή τα οικεία ν.π.δ.δ ή τους ΟΤΑ αναλόγως και του ασφ/νου από τους ίδιους. Αρμόδιο Υποκ/μα για την έκδοση της απόφασης είναι εκείνο του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Σαυτό, όσοι έχουν επιλέξει το κοινό καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ, θα υποβάλουν σχετική αίτηση με την οποία θα εκφράζουν τη βούλησή τους για αναγνώριση στο ΙΚΑ του χρόνου ασφάλισης τους στο δημόσιο, κ.λ.π. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους οποτεδήποτε, χωρίς περιορισμό από προθεσμίες, αφού δεν θέτει προθεσμίες ο νόμος Δικαιολογητικά Η αίτηση αναγνώρισης θα πρέπει να συνοδεύεται από τα κατωτέρω δικαιολογητικά: α.- Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών β.- Βεβαίωση της υπηρεσίας τους (ή εκκαθαριστικά σημειώματα ή τριμηνιαία δελτία), από την οποία θα προκύπτουν αναλυτικά το σύνολο των κάθε φύσης μηνιαίων αποδοχών όλης της χρονικής περιόδου, καθώς και τα επιδόματα εορτών χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, που

11 -11- αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή και επί των οποίων θα υπολογιστούν οι εισφορές. γ.- Φωτοαντίγραφο της δήλωσης επιλογής, και δ.- Το τελευταίο δελτίο ασφαλιστικής ταυτότητας και εισφορών ή ατομικό δελτίο εισφορών ΙΚΑ Υπολογισμός εισφορών Αποδοχές: Ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται με βάση το σύνολο των κάθε φύσης μηνιαίων αποδοχών τους, αλλά και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας, που έπαιρναν κατά τον προς αναγνώριση χρόνο. Ασφάλιστρο : Ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνει με το ποσοστό ασφάλισης κλάδου σύνταξης που ίσχυε κατά το χρόνο που αναγνωρίζεται. Εξυπακούεται ότι, όπου η συγκεκριμένη απασχόληση καλύπτονταν από τις διατάξεις του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, το ποσοστό ασφάλισης του κλάδου Σύνταξης θα είναι προσαυξημένο με την ειδική εισφορά των βαρέων. Επίσης, θα είναι προσαυξημένο το ανωτέρω ποσοστό με την πρόσθετη ειδική εισφορά για το προσωπικό των ΟΤΑ, που απασχολούνται σας ειδικότητες και εργασίες που προβλέπει το άρθρο 36 του ν. 1694/1987, καθώς και με οποιαδήποτε τυχόν άλλη πρόσθετη εισφορά ανάλογα με την ειδικότητα Σημείωση : Σ αυτό το σημείο, κρίνουμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι, με όσα προεκτέθηκαν επανερχόμαστε στον υπολογισμό των εισφορών που προέβλεπε η εγκύκλιος 29/1989 και, επομένως, παύουν να ισχύουν όσα, οι μεταγενέστερες εγκύκλιοι 23/1991 και 22/1992, περιλαμβάνουν για το θέμα αυτό. Η επαναφορά στην προηγούμενη θέση είναι σωστή, για το λόγο ότι στους υπαλλήλους αυτούς εφαρμόζεται μεν ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, όσον αφορά την υπηρεσιακή τους κατάσταση, όμως για την καταβολή των εισφορών, το ποσοστό ασφαλίστρου, τις αποδοχές που θεωρούνται συντάξιμες κ,λ.π πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία που έχει επιλεγεί, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο αν. ν 1846/51. Ειδικά για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ και των άλλων ν.π.δ.δ που, μετά τη μονιμοποίηση τους, είχαν υπαχθεί συνταξιοδοτικά στο ειδικό καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ(ν. 3163/55) και στη συνέχεια διατήρησαν, μετά από επιλογή τους, το κοινό καθεστώς αυτού (αν. ν. 1846/51),θα εκδοθούν αποφάσεις αναγνώρισης, μετά από αίτηση τους, για να θεωρηθεί ότι ουδέποτε έπαψαν να είναι ασφαλισμένα στον αν. ν. 1846/51, δεν θα καταβληθούν όμως εισφορές για την αναγνώριση του χρόνου. Αυτό επειδή, η εισφορά του κλάδου σύνταξης (εργοδότη, ασφ/νου) που, από τη μονιμοποίηση, είχε καταβληθεί για την ασφάλιση τους στο ειδικό καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ ανέρχονταν σε ποσοστό 32% και υπερκάλυπτε

12 -12- το σύνολο του ποσοστού της εισφοράς του κλάδου σύνταξης του αν. ν 1846/51 και όταν ακόμη είχε προσαυξηθεί με την εισφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Δεν πρέπει να καταβληθούν εισφορές και για τον ουσιαστικό πρόσθετο λόγο ότι, οι συγκεκριμένα υπάλληλοι, συνέχισαν να είναι ασφαλισμένα και μετά το διορισμό τους σε μόνιμες θέσεις και καταβάλονταν υπέρ αυτών εισφορές του κλάδου σύνταξης στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα(δηλ. στο ΙΚΑ),ενώ παράλληλα, κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.δ 4277/1962 όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 4 Ν.Δ 4579/66, είχαν ήδη κατά την έξοδο τους κεκτημένο δικαίωμα επιλογής μεταξύ των διατάξεων του αν. ν. 1846/51 και του ν. 3163/ Τρόπος και προθεσμία καταβολής των εισφορών Οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη πρέπει να καταβληθούν από το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ και τους ΟΤΑ ε φ ά π α ξ σε δύο (2) μήνες από το τέλος του μήνα κατά τον οποίο θα κοινοποιηθεί σαυτούς η απόφαση αναγνώρισης του Δ/ντή του Υποκ/τος. Η κοινοποίηση θα γίνεται με απόδειξη παραλαβής στην υπηρεσία όπου υπηρετεί ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές των ασφ/νων υπάρχει ευχέρεια να καταβληθούν είτε ε φ ά π α ξ είτε, προς αποφυγή μεγάλης επιβάρυνσής τους από την αναδρομική ασφάλιση, σε μηνιαίες δόσεις ο αριθμός των οποίων δεν θα υπερβαίνει, κατά περίπτωση, τον αριθμό των προς αναγνώριση μηνών. Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής, αυτή πρέπει να γίνει σε δύο (2) μήνες από το τέλος του μήνα της κοινοποίησής της αναγνωριστικής απόφασης. Στην περίπτωση της τμηματικής καταβολής, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της απόφασης αναγνώρισης, οι δε υπόλοιπες κατά μήνα και μέχρι το τέλος κάθε μήνα. Για τον έλεγχο των ανωτέρω προθεσμιών η αναγνωριστική απόφαση πρέπει να κοινοποιείται με απόδειξη παραλαβής. Εξυπακούεται ότι, στις περιπτώσεις που, μετά τη μονιμοποίηση και την αυτοδίκαιη υπαγωγή τους στο Δημόσιο ή το καθεστώς των μονίμων συναδέλφων τους για άλλες υπηρεσίες, συνεχίστηκε από λάθος η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα και οι εισφορές του κλάδου Σύνταξης έχουν επιστραφεί, θα καταβληθούν εκ νέου. Εάν όμως δεν έχουν επιστραφεί, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα δε θα αναζητηθούν άλλες εισφορές. Στην τελευταία περίπτωση θα γίνει ειδική αναφορά στην αναγνωριστική απόφαση προκειμένου να νομιμοποιηθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Και εδώ σημειώνουμε ότι, για το θέμα του κεφαλαίου αυτού, παύουν να ισχύουν οι οδηγίες των εγκυκλίων 23/1991 και 22 /1992. Επίσης παύει να ισχύει η έκπτωση 10% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής από τους ασφαλισμένους. Αυτό γιατί, η επαναφορά στις

13 -13- προηγούμενες οδηγίες, δεν προβλέπει και έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις για την αναγνώριση δημόσιας υπηρεσίας που αναλογικά εφαρμόσαμε στις εγυκλίους των οποίων οι οδηγίες καταργούνται. Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι, δε μπορούν να ικανοποιηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις στα υποκαταστήματα μας, με αίτημα την τροποποίηση των αναγνωριστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν γιαυτούς με τις οδηγίες της εγκ. 29/1989 και την επιστροφή σαυτούς ποσοστού 10% από τις εισφορές που κατέβαλαν εφάπαξ, γιατί ήταν η σωστή αντιμετώπιση του θέματος Συνέπειες μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών Καθυστέρηση καταβολής των εισφορών πέρα από τις πιό πάνω προθεσμίες θα συνεπάγεται την επιβάρυνση τους με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία του ΙΚΑ πρόσθετα τέλη. Η μη καταβολή της εισφοράς, είτε της εργοδοτικής είτε του ασφ/νου, αποκλείει την αναγνώριση των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν σαυτή. Για το λόγο αυτό η καταβολή των εισφορών θα παρακολουθείται από το Υποκ/μα που θα εκδώσει την απόφαση αναγνώρισης και θα εφαρμόζονται, κατ αναλογία, οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί για τον τρόπο παρακολούθησης και εξόφλησης σε άλλες σχετικές περιπτώσεις (π.χ πινακίδα προαιρετικής ασφ/σης κ.λ.π.) Εναρξη αποτελεσμάτων αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης Η ενεργοποίηση των ημερών εργασίας, δηλαδή τα αποτελέσματα αυτών στα διακαιώματα παροχών της ασφάλισης, αρχίζει μετά την ολοσχερή εξόφληση των εισφορών από το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ, τους ΟΤΑ και τους ασφ/νους. Τότε οι ημέρες που αναγνωρίστηκαν θα αναγγέλονται στη Δ/νση Μηχανογραφικών Εφαρμογών και θα εντάσσονται στον ατομικό λογ/σμό του ασφ/νου με τον κωδικό αριθμό, ανάλογα με τους κλάδους ασφάλισης. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης των ενδιαφερομένων. Δηλαδή οι ημέρες εργασίας που αναγνωρίστηκαν γι αυτούς, θα λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, αν προηγουμένως εξοφληθούν εξολοκλήρου οι εισφορές του ασφ/νου που αναλογούν. Και για το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι παύουν να ισχύουν οι οδηγίες των εγκυκλίων 23/1991 και 22/1992. Ως αφετηρία έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων του αναγνωριζόμενου χρόνου για τους ενδιαφερομένους,που βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία, είναι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι προηγουμένως το Δημόσιο, τα ν.π,δ.δ, οι ΟΤΑ και οι ίδιοι οι ασφ/νοι θα έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση τους, της

14 -14- καταβολής των εισφορών ενώ για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση θα λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του ασφ/νου Πρόσωπα που επιλέγουν Οπως γνωρίζετε, τα πρόσωπα που μονιμοποιήθηκαν με το ν. 1476/84 ή μεταγενέστερους νόμους που παραπέμπουν σαυτόν, δεν είχαν όλα δικαίωμα να διατηρήσουν, μετά από επιλογή τους, τον προηγούμενο της μονιμοποίησής τους ασφ/κό (συνταξιοδοτικό)φορέα. Το ποιοι κάθε φορά είχαν τέτοιο δικαίωμα ρυθμίστηκε με χους νόμους 1583/85 (άρθρο 1), 1813/88 (άρθρο 13), 1902/90 (άρθρο 9 παρ. 7,8), 1976/91 (άρθρο 5 παρ. 5,6) και 2042/92 (άρθρο 4 παρ. 5). Οδηγίες για το θέμα αυτό δόθηκαν με τις εγκυκλίους 34/1986, 29/1989, 23/1991, 22/1992 και 72/1992 αντιστοίχως. Οι οδηγίες των τελευταίων για το συγκεκριμένο θέμα εξακολουθούν να ισχύουν. Σ αυτές πρέπει να ανατρέχετε προκειμένου να εξακριβώσετε αν συγκεκριμένος ασφ/νος είχε δικαίωμα επιλογής ή όχι. 4. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Πα την επικουρική ασφάλιση των μονιμοποιηθέντων υπαλλήλων ισχύουν ανάλογα τα όσα αναφέρονται στο καθεστώς της κύριας ασφάλισης, επειδή υποχρεωτικά η επιλογή διατήρησης ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού φορέα ακολουθεί το καθεστώς της κύριας σύνταξης (κάθετη ασφάλιση). Ακριβές αντίγραφο Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠ/ΣΗΣ & ΠΡΩΤ/ΛΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥΛΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ι. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΚΕ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ι. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΚΕ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη δυνατότητα παράλληλης Ασφάλισης των ιερωμένων, καθώς και των άλλων προσώπων ασφαλισμένων στο ΤΑΚΕ, πριν και μετά την κατάργηση του κλάδου Σύνταξης αυτού». Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικά θέματα Εθελοντών Μακράς θητείας και Ανακατατασσομένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διαρκείας που παραμένουν στο στρατό.

ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικά θέματα Εθελοντών Μακράς θητείας και Ανακατατασσομένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διαρκείας που παραμένουν στο στρατό. ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικά θέματα Εθελοντών Μακράς θητείας και Ανακατατασσομένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διαρκείας που παραμένουν στο στρατό. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 4 και 6 του άρθρου 13 του

Διαβάστε περισσότερα

Β. Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας των ανωτέρω προσώπων, ως χρόνου ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του Ι.Κ.Α..

Β. Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας των ανωτέρω προσώπων, ως χρόνου ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του Ι.Κ.Α.. ΘΕΜΑ : Α. Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου σύνταξης του Ι.Κ.Α. των δικηγόρων, νομικών ή δικαστικών συμβούλων, που παρέχουν ή παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ., σε Ν.Π.Ι.Δ., σε επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν.3996/2011, ως χρόνου ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Ι. ΕΝΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από »

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από » ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από 1.1.1993» ΣΧΕΤ. Η εγκύκλιος 106/93. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν. 2335/95, οι οποίες προστέθηκαν ως εδάφιο στο τέλος του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΟΖΧ4691ΩΓ-ΚΦΓ. Αθήνα 20/2/2012. Αριθμ. Πρωτ. T01/636/156 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 16

ΑΔΑ: ΒΟΖΧ4691ΩΓ-ΚΦΓ. Αθήνα 20/2/2012. Αριθμ. Πρωτ. T01/636/156 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 16 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΠΑΡΟΧΩΝ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΟΓΑ Αρ. Πρωτ.. Τοπ./Δημ. Kοιν.. Νομού Κωδ. Τοπ./Δημ. Κοιν. Ημ. Μην. Έτος 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97»

ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97» ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 2470/97(ΦΕΚ 40/Α/21-03-97)«περί αναμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΕΦΚΑ 26/24.05.2019 ΕΦΚΑ 26/24.05.2019 (Αριθμ. Πρωτ. Δ.ΑΣΦ.292/638501/2019) Ασφαλιστική τακτοποίηση σχολικών φυλάκων κατ εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν. 4554/2018. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικές εγκύκλιοι: 1. Φ.10043/οικ.58770/1442/ (ΑΔΑ : 6ΦΧ3465Θ1Ω-0ΧΞ) 2. Φ.10043/οικ.14224/430/ (ΑΔΑ : Ω0ΠΖ465Θ1Ω-ΜΜΟ)

Σχετικές εγκύκλιοι: 1. Φ.10043/οικ.58770/1442/ (ΑΔΑ : 6ΦΧ3465Θ1Ω-0ΧΞ) 2. Φ.10043/οικ.14224/430/ (ΑΔΑ : Ω0ΠΖ465Θ1Ω-ΜΜΟ) Αθήνα, 29 /12/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Δ29/17) ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ ΤΑΧ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό έγγραφα Α24/374/31-7-90

ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό έγγραφα Α24/374/31-7-90 ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται σε εργοδότες, με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α και β βαθμού συγγενείας» ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-ΛΥΛ. Εγκύκλιος: 2. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-ΛΥΛ. Εγκύκλιος: 2. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων.

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων. ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων. Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214/Α/13.9.02) "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: Οι 75/83, 126/83 και 118/85 εγκύκλιοι.

ΣΧΕΤ.: Οι 75/83, 126/83 και 118/85 εγκύκλιοι. ΘΕΜΑ: Επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας και στους μετά την ισχύ του Ν.1358/83 συνταξιοδοτούμενους από ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. ΣΧΕΤ.: Οι 75/83, 126/83 και 118/85 εγκύκλιοι. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Α. Aσφαλιστέα πρόσωπα του ΕΤΕΑΜ ( παρ. 1 του άρθρου 44 )

Α. Aσφαλιστέα πρόσωπα του ΕΤΕΑΜ ( παρ. 1 του άρθρου 44 ) 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙAΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

γ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και δ. τα αιρετά όργανα (Βουλευτές και Δήμαρχοι).

γ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και δ. τα αιρετά όργανα (Βουλευτές και Δήμαρχοι). Ανταποδοτική σύνταξη Ειδικότερα για παλαιούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο, ισχύει ότι από 1-1-2017, ως συντάξιμες αποδοχέςνοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικό καθεστώς προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.)»

ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικό καθεστώς προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.)» ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικό καθεστώς προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.)» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2512/97 (ΦΕΚ 138 Α) και την Γ4543/791/0092/16-07-97 σχετική εγκύκλιο του Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά)

ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά) ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 2084/92 (ΦΕΚ 165/7-10-92 τ. Α) για την «Αναμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικές με την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Μισθωτών Κλωστοϋφαντουργίας (ΤΕΑΜΚ). ΣΧΕΤ: Η 5/87 εγκύκλιος. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από »

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από » ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από 1.1.1993» Σχετικές εγκύκλιες: 106/93, 44/96. Με την παρούσα κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν. 2556/97

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97»

ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97» ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97» Σας κοινοποιούμε τα υπ'αριθ. 358 και 359/97 Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ 240/τ.Α'/28-11-97) σχετικά με την νόμιμη παραμονή και εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ56/15 ΑΡ. 40 Πληροφορίες: M.Παναγοπούλου Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215191

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ.

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ. ΘΕΜΑ: Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΙΚΑ των απασχολουμένων με σύμβαση μίσθωσης έργου σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, καθώς και σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, για δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Σ40/17 ΑΡ.: 10

Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Σ40/17 ΑΡ.: 10 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες: Π. Δάβου Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189 FAX: 2105230046

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Σ40/17 ΑΡ.: 10

Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Σ40/17 ΑΡ.: 10 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες: Π. Δάβου Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189 FAX: 2105230046

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 36/2005. ΘΕΜΑ : "Αναγνώριση Προϋπηρεσίας και στρατιωτικής υπηρεσίας στον κλάδο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ."

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 36/2005. ΘΕΜΑ : Αναγνώριση Προϋπηρεσίας και στρατιωτικής υπηρεσίας στον κλάδο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟ ΩΝ και ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 36/2005 ΘΕΜΑ : "Αναγνώριση Προϋπηρεσίας και στρατιωτικής υπηρεσίας στον κλάδο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ." Σας κοινοποιούµε τις διατάξεις των παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Το προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3654/2008 αποχωρεί από την υπηρεσία την

Το προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3654/2008 αποχωρεί από την υπηρεσία την ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 25.2.2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ /ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ /ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Αριθ. Πρωτ. ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Διαβάστε περισσότερα

O.A.E.E ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :62 ΑΔΑ: 45ΒΝ4691Ω3-ΧΦΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, 07 / 11 /2011

O.A.E.E ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :62 ΑΔΑ: 45ΒΝ4691Ω3-ΧΦΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, 07 / 11 /2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ O.A.E.E ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓ.

Διαβάστε περισσότερα

για τις ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ

για τις ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ ΠΦΣ: Ενημέρωση επί του εγγράφου του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνι Αθήνα, 03 Οκτωβρίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΠΔΔ Αριθμ. Πρωτ. 4970 Προς: 1.

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Ν.Π.Δ.Δ. Α. Α.Ν. 3163/55 - Ν.Δ. 4277/62 (Ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς Ι.Κ.Α.) 1. Διορισθέντες μέχρι

- 2 - Ν.Π.Δ.Δ. Α. Α.Ν. 3163/55 - Ν.Δ. 4277/62 (Ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς Ι.Κ.Α.) 1. Διορισθέντες μέχρι ΘΕΜΑ : Εισφορές υπέρ Ι.Κ.Α. μετά τις διατάξεις του ν.2084/92 των τακτικών υπάλληλων. α)ν.π.δ.δ.(ν.3163/55-ν.δ.4277/62 και Α.Ν. 1846/51 ) Β) Ο.Τ.Α. (Α.Ν. 1846/51 ) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων

Διαβάστε περισσότερα

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ΘΕΜΑ : α. «Πρόσθετη ειδική εισφορά υπέρ ΙΚΑ - ΤΕΑΜ των απασχολουμένων σε υπόγειες στοές μεταλλείων λιγνιτωρυχείων και σε υποθαλάσσιες εργασίες, για το σύνολο του ασφ/κού τους χρόνου. (άρθρο 7 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας ημεδαπών σε διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών, διεθνείς επιτροπές και ξένες αποστολές".

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας ημεδαπών σε διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών, διεθνείς επιτροπές και ξένες αποστολές. ΘΕΜΑ: "Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας ημεδαπών σε διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών, διεθνείς επιτροπές και ξένες αποστολές". Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39 του ν.1902/1990

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ / 73. ΠΡΟΣ : 1. ΕΦΚΑ Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων Σατωβριάνδου Αθήνα

Αθήνα, 14 / 2 / Αριθ. Πρωτ. : Δ.15 / Δ / οικ / 73. ΠΡΟΣ : 1. ΕΦΚΑ Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων Σατωβριάνδου Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Δ15) ΤΜΗΜΑ : Δ Πληροφορίες : Ε. Ράπτη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μέχρι 31/12/92 δικαιούνται να συνεχίσουν την ασφάλιση

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μέχρι 31/12/92 δικαιούνται να συνεχίσουν την ασφάλιση {googleads left} Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μέχρι 31/12/92 δικαιούνται να συνεχίσουν την ασφάλισή τους προαιρετικά σαυτόν μετά τη διακοπή της δραστηριότητάς τους, με την προϋπόθεση να μην είναι ασφαλισμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Αθήνα, 22.1.2018 Αριθ. Πρωτ. Σ40/9/107633

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειγμα Νο 1. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 248 του ν.4281/2014.

Υπόδειγμα Νο 1. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 248 του ν.4281/2014. Υπόδειγμα Νο 1 ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΕΠΩΝΥΜΟ : ΟΝΟΜΑ : ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΥ : ΟΔΟΣ : ΑΡΙΘΜΟΣ : ΠΟΛΗ ή ΧΩΡΙΟ : ΤΑΧΥΔΡ ΚΩΔΙΚΑΣ : ΤΗΛΕΦΩΝΟ : Το Υποκ/μα ΙΚΑ ΕΤΑΜ Τμήμα Εσόδων Παρακαλώ να αναγνωρίσετε ως συντάξιμο

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : «Επίσπευση διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων- Έκδοση Προσωρινών Αποφάσεων-Ανακεφαλαιωτική Εγκύκλιος.»

Θ Ε Μ Α : «Επίσπευση διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων- Έκδοση Προσωρινών Αποφάσεων-Ανακεφαλαιωτική Εγκύκλιος.» Θ Ε Μ Α : «Επίσπευση διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων- Έκδοση Προσωρινών Αποφάσεων-Ανακεφαλαιωτική Εγκύκλιος.» Σχετ.: Οι με αριθμ. 115/83,178/83,201/85,66/87,101/99 εγκύκλιες οδηγίες.» Στο

Διαβάστε περισσότερα

Σχ. α) η 72/06 εγκ. της /σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. β) τo µε αρ. πρωτ. Φ.20203/29642/1451/ έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α.

Σχ. α) η 72/06 εγκ. της /σης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. β) τo µε αρ. πρωτ. Φ.20203/29642/1451/ έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α. Συµπληρωµατικές οδηγίες για την αναγνώριση και εξαγορά πρόσθετου συντάξιµου χρόνου (άρθρο 22) καθώς και επιστροφής εισφορών (άρθρο 12) µε βάση τις Καταστατικές διατάξεις του Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης»

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 16 / 12/ 2014 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/4 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 68 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

1.ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ν. 2335/95)

1.ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ν. 2335/95) ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στον Κλάδο Παροχών Ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ των ανέργων που παρακολουθούν τα επιδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης» Σχετ. εγκύκλιος: 31/6

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 45774691ΩΓ-ΡΧΡ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 45774691ΩΓ-ΡΧΡ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ` ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΣΕΙΣ:- ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. - ΠΑΡΟΧΩΝ -ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: - ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19.09.2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Aρ. πρ.: Φ.1500/οικ.1681/119 & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.»

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΣΧΕΤ.: Η 3/2001 εγκύκλιος. Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΛΔ4691ΩΓ-4Τ. Αθήνα 18/2/2011 Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τ00/ΦΑ/2622 ΑΡ: 15

ΑΔΑ: 4ΑΛΔ4691ΩΓ-4Τ. Αθήνα 18/2/2011 Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τ00/ΦΑ/2622 ΑΡ: 15 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH:ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (102 41 ) Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215195-198 FAX: 2105215195 e-mail:diefpar@ika.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α.

Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α. Ειδικότερα: 1. Αναγνωριζόμενοι - πλασματικοί χρόνοι στον Ε.Φ.Κ.Α. Στο ως άνω άρθρο και ειδικότερα στην περ. γ' της παρ. 1, εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου αναγνώρισης των πλασματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ:

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: {googleads left} Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά µε τη συνέχιση της ασφάλισης των µισθωτών της επιχ/σης «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.»

Σχετικά µε τη συνέχιση της ασφάλισης των µισθωτών της επιχ/σης «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.» Σχετικά µε τη συνέχιση της ασφάλισης των µισθωτών της επιχ/σης «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.» ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟ ΩΝ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 85/2007 Αριθµ. Πρωτ.: Α23/266/12/7-6-2007 Σας κοινοποιούµε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αντί άλλου Επικουρικού Ταμείου, Περίπτωση του άρθρου 15 του ν.1976/9γ'.

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αντί άλλου Επικουρικού Ταμείου, Περίπτωση του άρθρου 15 του ν.1976/9γ'. ΘΕΜΑ: "Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αντί άλλου Επικουρικού Ταμείου, Περίπτωση του άρθρου 15 του ν.1976/9γ'. 1.Κακή υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ - Προϋποθέσεις ομαλής συνέχισης. Μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά: 1.Περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης του τ.τέαεδξε πριν την επέκταση της ασφάλισής του σε συγκεκριμένη περιοχή.

Σχετικά: 1.Περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης του τ.τέαεδξε πριν την επέκταση της ασφάλισής του σε συγκεκριμένη περιοχή. ΘΕΜΑ:«Διευκρινίσεις στα θέματα αναγνωρίσεων χρόνων ασφάλισης στο τ.τεαεδξε, προ επέκτασης και πλασματικών, καθώς και στην αντίστοιχη έναρξη συνταξιοδότησης» Σχετικά: οι εγκύκλιοι 71/85, 93/77, 94/96 &

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΠΩ4691ΩΓ-Α4Τ ΑΡ. : 15

ΑΔΑ: Β4ΠΩ4691ΩΓ-Α4Τ ΑΡ. : 15 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ :

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 7/2015 ΘΕΜΑ:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 7/2015 ΘΕΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30-10-2015 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η ΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΑΔΟΙ: ΙΓ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ Α ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Η ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση: Πατησίων 30

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αθήνα, 19 Μαρτίου 1988 ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αθήνα, 19 Μαρτίου 1988 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αθήνα, 19 Μαρτίου 1988 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΤΜΗΜΑ Γεν. Ασφ. Μισθωτών Α2Ι/Φ.Τ.296 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8,10241 ΑΘΗΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ: 35 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, , / (ΦΕΚ 270Α),

ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, , / (ΦΕΚ 270Α), ΘΕΜΑ : «Από 1.4.1998, υπάγονται αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ όλοι οι επικουρικά ανασφάλιστοι μισθωτοί των ΝΠΔΔ & Οργανισμών, εφ'όσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του. Κοινοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ιατάξεις της παρ. 3 & 4 του άρθρου 18 του Ν.3522/2006

ιατάξεις της παρ. 3 & 4 του άρθρου 18 του Ν.3522/2006 Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν.3518/2006 (ΦΕΚ 272 τ. Α 21-12-2006) Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 3 & 4 του άρθρου 18 του Ν.3522/2006 (ΦΕΚ 276 τ. Α 22-12-2006) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Η εγκύκλιος 65/01.

Σχετ.: Η εγκύκλιος 65/01. ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Δυνατότητα θεμελίωσης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998 *ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ* Νο. 6 -- 1115 -- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ: A20/417/63 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 100 ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13) Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ {googleads left} ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008.

Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 7/11/2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ : ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

2. Υπαγόμενα πρόσωπα στην ασφάλιση του συγχωνευθέντος Ταμείου.

2. Υπαγόμενα πρόσωπα στην ασφάλιση του συγχωνευθέντος Ταμείου. ΘΕΜΑ «Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Τ.Ε.Α.Υ./E.Ο.K.) στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ». Σχετικό (α) Το Τ01/658/4/17.1.1995 έγγραφο μας (β)το Φ 205/39/Α5718/1995 έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.

Α. Ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ & ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Αριθ. Τηλεφώνου: 210 5215000 e-mail: diefpar@ika.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αυτοδίκαιες απολύσεις λόγω τριακονταπενταετίας και ορίου ηλικίας και αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών

ΘΕΜΑ: Αυτοδίκαιες απολύσεις λόγω τριακονταπενταετίας και ορίου ηλικίας και αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Γ' ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Θηβών 401 Αιγάλεω

Διαβάστε περισσότερα

: ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΗΛ. : , ΦΑΞ. :

: ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΗΛ. : , ΦΑΞ. : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ O.A.E.E. Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 1 /11 /2011 Ασφάλισης Αριθ. Πρωτ. ΔΙΠΣΥΝ/Φ1 / 12 /84127 Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ»

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις.

Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις. ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4075/11-4-12 (ΦΕΚ 89Α) Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

-5 - Άλλως, αν πρόκειται για πρόσωπα μη καταλαμβανόμενα από τους ν.1379/83, ν.1489/84 και ν.2227/94, η ασφάλιση για το εκτός Υπηρεσίας διάστημα που

-5 - Άλλως, αν πρόκειται για πρόσωπα μη καταλαμβανόμενα από τους ν.1379/83, ν.1489/84 και ν.2227/94, η ασφάλιση για το εκτός Υπηρεσίας διάστημα που ΘΕΜΑ: Αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου παραμονής εκτός Υπηρεσίας των επαναπροσληφθέντων με τις διατάξεις του αρθρ. 25 του ν.2190/94, που υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι σε δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ.,

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. 2335/95 (ΦΕΚ 185Α/6-9-95 και σας γνωρίζουμε τα εξής: 1.Σύσταση Νέου Λογαριασμού

Διαβάστε περισσότερα

Α. Διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλιση στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε.

Α. Διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλιση στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. ή σε περίπτωση θανάτου τους, οι δικαιούχοι σύνταξης δύνανται να αναγνωρίσουν με εξαγορά τους κάτωθι χρόνους:

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. ή σε περίπτωση θανάτου τους, οι δικαιούχοι σύνταξης δύνανται να αναγνωρίσουν με εξαγορά τους κάτωθι χρόνους: Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. ή σε περίπτωση θανάτου τους, οι δικαιούχοι σύνταξης δύνανται να αναγνωρίσουν με εξαγορά τους κάτωθι χρόνους: α) Το χρόνο δραστηριότητας για τον οποίο δεν κατέβαλαν εισφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ».

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχετ 1: Η με αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/ (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) εγκύκλιος.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχετ 1: Η με αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/ (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) εγκύκλιος. Φ10042/οικ. 13567/329/8.6.2018 - Συμπληρωματικές οδηγίες για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2.

ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2. ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2.Τροποποίηση των διατάξεων περί εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου. 3.Πρόσθετη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 6/8/2010. Αριθμ. Πρωτ. Τ01/670/1

Αθήνα 6/8/2010. Αριθμ. Πρωτ. Τ01/670/1 ΕΕΛΛΗΝΙΙΚΗ ΔΔΗΜΟΚΡΡΑΤΤΙΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΔ ΙΙ Ο ΙΙ Κ Η ΣΣ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΤΜΗΜΑ : ΕΕΠΙΙΚΟΥΡΡΙΙΚΗΣΣ ΑΣΣΦΑΛΙΙΣΣΗΣΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης.

Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης. Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης. Σας κοινοποιούμε, για γνώση και εφαρμογή, τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19/12/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ. 58770/1442 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.2335/95(φεκ 185Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.2335/95(φεκ 185Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: ΘΕΜΑ: «Αναδρομική ασφάλιση των καθηγητών φροντιστηρίων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ιδιωτικών τεχνικών επαγγελματικών σχολών, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, κλπ. Ρύθμιση οφειλομένων εισφορών περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α.Π: Φ. 80000/οικ.32449/1078 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών ΠΡΟΣ: 1. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ.

ΙΚΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ. ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΙΚΑ και ασφάλισή τους στον ΟΓΑ των εργατών γής (ΝΔ 4362/64 ) που απασχολούνται σε περιοχές στις οποίες έχει επεκταθεί η ασφάλιση του ΙΚΑ μέχρι 30/6/62» Σας κοινοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Ασφαλισμένων

Κατηγορίες Ασφαλισμένων Κατηγορίες Ασφαλισμένων Υπάρχουν ασφαλισμένοι για τους οποίους απο τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται καταβολή προσαυξημένου ή μειωμένου ασφαλίστρου όπως αναλυτικά περιγράφονται στις υποομάδες που ακολουθούν.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ άρθρ ).

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ άρθρ ). -- 1063 -- * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11-9-1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθμ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 84 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ - ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση των συνταξιούχων του Δημοσίου γενικά που απασχολούνται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση των συνταξιούχων του Δημοσίου γενικά που απασχολούνται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του ΘΕΜΑ: Ασφάλιση των συνταξιούχων του Δημοσίου γενικά που απασχολούνται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 16 του Ν.2227/1994 (ΦΕΚ 129/11.8.94τ.Α),

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν.3144/03 (ΦΕΚ 111/τ.Α /8-5-03) "Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων.

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων. ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων. Σας κοινοποιούμε: α)τις διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 2676/99 (ΦΕΚ 1/5-1-99 τ.α) για την «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. - 1221 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 40 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : "ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ".

ΘΕΜΑ : ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. ΘΕΜΑ : "ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ". Σας κοινοποιούμε την με αριθμ. 7/805 /19.6.2001 Απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ 832/29/6/2001 τ.β) με θέμα: «Υπαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Με την παρούσα, σας κοινοποιούμε τις κάτωθι διατάξεις του ν. 2556/97(ΦΕΚ 270/24-12-97 τ.α), που αναφέρονται στα έναντι θέματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΧΧ4691ΩΓ-ΝΒΦ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Το.. Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ... ΕΠΩΝΥΜΟ :... Τμήμα Εσόδων ΟΝΟΜΑ :...

ΑΔΑ: 4ΑΧΧ4691ΩΓ-ΝΒΦ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Το.. Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ... ΕΠΩΝΥΜΟ :... Τμήμα Εσόδων ΟΝΟΜΑ :... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... Το.. Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.... Τμήμα Εσόδων ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ :...... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΟΔΟΣ :... ΑΡΙΘΜΟΣ :... Τ.Κ. :...... ΠΟΛΗ ή ΧΩΡΙΟ :... ΤΗΛΕΦΩΝΟ :... ΑΜΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα, 17/05/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝIKH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Δ/νση Κύριας Ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 1 ( παρ.2 εδ. α γ,στ & παρ.11) του Πρώτου Κεφαλαίου καθώς και του άρθρου 4

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 1 ( παρ.2 εδ. α γ,στ & παρ.11) του Πρώτου Κεφαλαίου καθώς και του άρθρου 4 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα 23 / 4 /2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΔΑ: Β4ΣΘ4691ΩΓ-7ΩΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες: Π. Δάβου Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι η κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων;

τι είναι η κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων; Ποιος θεωρείται παλαιός και ποιος νέος ασφαλισμένος; Παλαιός ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2874/00 (ΦΕΚ 286/29.12.00 τ.α') με θέμα «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αρμόδιος, οργανισμός για να κρίνει αίτημα συνταξιούχου κατ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ.4202/61 (διαδοχικής ασφάλισης).

ΘΕΜΑ: Αρμόδιος, οργανισμός για να κρίνει αίτημα συνταξιούχου κατ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ.4202/61 (διαδοχικής ασφάλισης). ΘΕΜΑ: Αρμόδιος, οργανισμός για να κρίνει αίτημα συνταξιούχου κατ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ.4202/61 (διαδοχικής ασφάλισης). 1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 1405/83 αντικαταστάθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 169/2007.

Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 169/2007. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ» Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 169/2007. 1. α. Στο τέλος του άρθρου 1 του π.δ. 169/2007 (Α 210), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 17 ως

Διαβάστε περισσότερα

Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr)

Published on TaxExperts (https://www.taxexperts.gr) Πίνακας περιεχομένων Αριθ. πρωτ.: Φ. 10043/ 30188/792/ 2016 Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή του άρθρου 29 του ν.4387/2016 για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης Αθήνα, 20 / 10 / 2016 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3-3-2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 25-2-2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ78/8 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση νέου Πίνακα εργασιών και ειδικοτήτων του Κανονισµού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελµάτων Κ.Β.Α.Ε.»

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση νέου Πίνακα εργασιών και ειδικοτήτων του Κανονισµού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελµάτων Κ.Β.Α.Ε.» Αθήνα 20/3/2012 Αριθµ. Πρωτ. Α32/1150 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι ΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟ ΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΤΡΩΟΥ

Διαβάστε περισσότερα