Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου. Ecoguide. οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου. Ecoguide. οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου"

Transcript

1 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 1 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου

2 Γιατί; Οι επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα, καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη και προωθούν την εργασία μας. Το δέντρο του εξώφυλλου αναφέρεται στο Green Spirit, το σύμβολο που επέλεξε ο όμιλος Electrolux, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι ο κώδικας ηθικής που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και επίγνωσης. Η Electrolux κατασκευάζει τα προϊόντα της σκεπτόμενη τις γενιές που θα έρθουν. Ο Ecoguide δημιουργήθηκε μ αυτό το πνεύμα και σας βοηθά στην επιλογή, χρήση και συντήρηση των επαγγελματικών ψυγείων. Ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης και απόδοση της επιχείρησής σας στην εστίαση.

3 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 3 Όλα τα ψυγεία δεν είναι ίδια Γιατί τα επαγγελματικά ψυγεία Electrolux είναι διαφορετικά από τ άλλα; Η απάντηση πρέπει να καλύπτει κάθε φάση του κύκλου ζωής του προϊόντος: από τον σχεδιασμό, την χρήση των υλών, την παραγωγή, την μεταφορά έως και την ανακύκλωσή του. Η Electrolux χρόνια τώρα αποδέχθηκε την ευκαιρία συνεισφοράς για ένα καλύτερο κόσμο, χάρη στις μειώσεις καταναλώσεων και έξυπνη χρήση της ενέργειας. Οι επόμενες σελίδες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εύκολα τους κανόνες επιλογής ενός πράσινου ψυγείου*. Σχεδιασμός Ανακύκλωση Πρώτες ύλες Απόρριψη υλών Προμηθευτές Κατανάλωση από χρήση Παραγωγή Μεταφορές *Τα εργοστάσια της Electrolux Professional είναι πιστοποιημένα με ISO41001 σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς για το περιβάλλον. Κάθε χρόνο, ο στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%. Οι πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα δεν έχουν στοιχεία RoHS, δηλαδή δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και είναι σύμφωνα με την (Restricted Material List / RML) λίστα απαγορευμένων υλών, η οποία περιλαμβάνει χημικές ουσίες απαγορευμένες από την Electrolux για τα προϊόντα της. Ανταποκρινόμαστε στους κανονισμούς διαχείρισης αποβλήτων WEEE, τα επαγγελματικά ψυγεία Electrolux είναι κατά 98% πλήρως ανακυκλώσιμα.

4 4 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου Αξιόπιστη ψύξη Τα επαγγελματικά ψυγεία συντηρούν ένα βασικό έξοδο: τα τρόφιμα. Την ίδια ώρα η λειτουργία τους καταναλώνει περίπου 40% της συνολικής κατανάλωσης μιας επαγγελματικής κουζίνας (βλέπε σχήμα). Λειτουργούν μέρα νύχτα και καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Έτσι λοιπόν τα ποιοτικά στοιχεία στην επιλογή ενός επαγγελματικού ψυγείου υποστηρίζουν την βέλτιστη κατανάλωση και προωθούν την απόδοση της λειτουργίας του. Επιλέξτε ψυγεία που παρέχουν μέγιστη αξιοπιστία δηλαδή σταθερή και ομοιόμορφη θερμοκρασία με ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης και επίδρασης στο περιβάλλον. Τα επαγγελματικά ψυγεία είναι τα μόνα μηχανήματα που λειτουργούν 24 ώρες ανά ημέρα, 365 ημέρες ανά έτος. Με την νέα γενιά ψυγείων μπορείτε να εξοικονομήσετε έως 720 ανά έτος (καταψύκτης) και 360 ανά έτος σε σχέση με όμοια ψυγεία της ενεργειακής κλάσης 1* *βλέπε σημείωση σελίδας 5 Καταμερισμός της κατανάλωσης στην επαγγελματική κουζίνα 40% Ψύξη 37% Μαγειρική 12% Εξαερισμός 6% Θέρμανση νερού 5% Άλλο Υπολογισμοί της Electrolux Professional.

5 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 5 Η πιο πρόσφατη πράσινη επίτευξη της Electrolux είναι η E.C.E. (Energy Classification Label) ), σήμανση ενεργειακής απόδοσης που προώθησε η ceced Ιταλίας. Για πρώτη φορά στον επαγγελματικό κόσμο υπάρχει σήμανση ενεργειακής απόδοσης στα ψυγεία θαλάμους. Μια εύκολα αναγνώσιμη σήμανση αξιολόγησης των ψυγείων με βάση τις καταναλώσεις ως προς την ενεργειακή απόδοσή τους. ecostore cabinets energy savings euro/year Temporary label at press time εξοικονόμηση έως* 720 (καταψύκτης) 360 (ψυγείο) Associazione Nazionale Produttoridi Apparecchi Domestici e Professionali * potential energy savings based on ceceditalia (National Association Domestic and Professional Manufactures) studies obtained by comparing class1 refrigerators and freezers with equivalent cabinets in class 7 (energy cost of 0,17 /kwh and average net volume of 600lt). Energy Classification Label E.C.E. ranks from class 1 to 7. Κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Κόστος κατανάλωσης ( /έτος)* Εξοικονόμηση κλάσεων 1 προς 7 ( /έτος)* Θάλαμος κατάψυξη Θάλαμος ψυγείο *Εξοικονομήσεις ρεύματος με βάση τις μελέτες ceced Ιταλίας (National Association Domestic and Professional Maintenance) με σύγκριση ψυγείων και καταψυκτών κατηγορίας 1 με όμοια κατηγορία 7 (κόστος ρεύματος 0,17 /KWh και μέσο όρο χωρητικότητας των 600 λίτρων). Η Σήμανση Ενεργειακής Απόδοσης E.C.E. περιλαμβάνει κατηγορίες από 1 έως 7.

6 6 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου Επιλέξτε την καλύτερη λύση Τα προϊόντα της Electrolux Professional είναι σύμφωνα με τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση του κόστους. ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ECA (Enhanced Capital Allowance) Πιστοποιούνται τα πλέον αποδοτικά προϊόντα, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτά τα προϊόντα έχουν ελεγχθεί και συμπεριληφθεί στην λίστα ETL (Energy Technology List), η οποία επιβεβαιώνει την ενεργειακή τους απόδοση. Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην λίστα ETL προσφέρουν σημαντικές μακροπρόθεσμες οικονομικές ωφέλειες και έχουν μειωμένες εκπομπές CO 2. ΔΑΝΙΑ Go Energimærk (The Danish Energy Saving Label) H Go Energi, είναι ένας ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός υπό του Δανέζικου Υπουργείου Κλίματος και Ενέργειας, για την ενεργειακή απόδοση. Δείτε την πλήρη λίστα προϊόντων που συνιστά: ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ EIA (Energy Investment Allowance) Είναι ένα πρόγραμμα επιστροφής φόρων, οικονομικής υποστήριξης στις Ολλανδικές εταιρίες, που επενδύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στα αξιόπιστα βιώσιμα μηχανήματα. ΙΤΑΛΙΑ E.C.E. (Energy Classification Label) Η ceced Ιταλίας αντιπροσωπεύει το μέλλον της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την σήμανση ενεργειακής απόδοσης. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου έχει επιβεβαιωθεί από τα εργαστήρια IMQ για την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης (label). Η επιλογή ενός πιστοποιημένου επαγγελματικού ψυγείου αποτελεί εγγύηση

7 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 7 Τα φυσικά αέρια αποτελούν την αξιόπιστη εναλλακτική Το σύστημα ψύξης και η μόνωση αφρού στα τοιχώματα των ψυγείων περιέχουν αέριο. Μέχρι τα πρωτόκολλα του Κιότο και του Μόντρεαλ, χρησιμοποιούνταν οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) καθώς και οι υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFCs) υπεύθυνοι φθοράς του στρώματος όζοντος. Μετά τα CFCs και HCFCs, χρησιμοποιήθηκαν οι υδροφθοράνθρακες (HFC) με τους οποίους μειώθηκε στο μηδέν η φθορά. Τα τελευταίας γενιάς επαγγελματικά ψυγεία έχουν φυσικά αέρια όπως το κυκλοπεντάνιο και προπάνιο (υδρογονάνθρακες HC) τα οποία δεν βλάπτουν το όζον ούτε συνεισφέρουν στην επιδείνωση του φαινομένου θερμοκηπίου. Εκτός της μείωσης στο περιβάλλον, οι υδρογονάνθρακες (HC) έχουν μικρότερη επίδραση και φθορές στα στοιχεία του ψυγείου. Το αποτέλεσμα είναι η επιμήκυνση των χρόνων λειτουργίας τους, η μικρότερη ανάγκη συντήρησης και η εξοικονόμηση κόστους Επίδραση των αερίων στο περιβάλλον Δείκτης πιθανής υπερθέρμανσης Δείκτης μείωσης του όζοντος 100 cfc hcfc hfc 0 0,1 HC 0 Υπολογισμοί της Electrolux Professional.

8 8 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου Η καλή θερμομόνωση μειώνει την κατανάλωση ρεύματος περιορισμό Το σύστημα θερμομόνωσης είναι καθοριστικό για τον περιορισμό της κατανάλωσης και την εξασφάλιση της υψηλής απόδοσης. Μόνο με ασφαλή υλικά όπως το κυκλοπεντάνιο, η εσωτερική θερμοκρασία παραμένει σταθερή, επειδή μειώνει τις απώλειες ψύξης και κατά συνέπεια τις ώρες λειτουργίας του συμπιεστή. Αυξάνει την απόδοση της μόνωσης και διατηρεί την αποτελεσματικότητά της για πολύ μεγαλύτερο χρόνο από τα άλλα αέρια. Οι παραδοσιακές μονώσεις χάνουν 18% της απόδοσής τους εντός 2 μηνών*. Αυτό έχει τρία πολύ θετικά αποτελέσματα: μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικού, λιγότερες φθορές και οξειδώσεις του συμπιεστή και εύκολη απόρριψη του κυκλοπεντάνιου, αφού είναι φυσικό αέριο. Η επιλογή ενός ψυγείου τροπικών συνθηκών, δηλαδή η ικανότητα να κρατάει τις θερμοκρασίες μέσα του σταθερές ακόμη και με θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 43 C, είναι συνώνυμη της μεγάλης απόδοσης και αξιοπιστίας. Το σύστημα θερμομόνωσης είναι καθοριστικό για τον της κατανάλωσης 75 χιλ. Απαιτούμενη δομή για πάχος κατασκευής μόνωσης, γέμιση: 75 χιλ. Αφαιρούμενη φλάντζα πόρτας για εύκολο καθαρισμό και διατήρηση των ιδιοτήτων θερμομόνωσης. Σύνθεση της φλάντζας πόρτας από 3 θαλάμους για ελαχιστοποίηση των απωλειών. *Υπολογισμοί της Electrolux Professional.

9 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 9 Περισσότερη χωρητικότητα, περισσότερη άνεση Όταν επιλέγετε ένα ψυγείο πρέπει να προσέξετε πολύ για την (ωφέλιμη) χωρητικότητά του, η οποία πρέπει να προκύπτει από τον όγκο, από την βάση της σχάρας στο πάτωμα και της γραμμής που δείχνει το μέγιστο φορτίο στην κορυφή του. Το ιδανικό μηχάνημα είναι αυτό που παρέχει στο ίδιο μέγεθος περισσότερο χώρο μέσω της πρακτικής χρήσης. Άλλος παράγοντας είναι να μη παραβλεφθεί το μέρος τοποθέτησης της ψυκτικής μονάδας, το οποίο πρέπει να ναι πάνω από τον θάλαμο και να μη καταλαμβάνει χώρο όπου μπορεί να αποθηκευτούν τρόφιμα. Επιλέξτε ψυγείο ομοίου μεγέθους που προσφέρει περισσότερο χώρο για τρόφιμα

10 10 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου Κάθε είδος τροφής στην θέση του Για να διατηρηθεί καλύτερη και για μεγαλύτερο χρόνο η τροφή, πρέπει πρώτα να μπει στο ψυγείο. Πρώτα απ όλα τα τρόφιμα δεν πρέπει να μπερδεύονται μεταξύ τους, διότι προκαλούνται πιθανές επιμολύνσεις των τροφών. Για κάθε είδος φαγητού (ψάρια, λαχανικά, πουλερικά, κόκκινα κρέατα) υπάρχει ο σωστός χώρος στο ψυγείο. Η φύλαξη των τροφών σε κλειστά δοχεία, αποτρέπει την μίξη των οσμών, κάνει τον καθαρισμό ευκολότερο και παρέχει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σ αυτά. Συνιστάται επίσης η αφαίρεση των τροφίμων από τις αρχικές συσκευασίες τους, διότι αυτές έχουν ήδη ένα μεγάλο φορτίο βακτηρίων. Επίσης η χρήση των τροφίμων με την αρχή FIFO (πρώτο μέσα πρώτο έξω) χρησιμοποιώντας πρώτα αυτό που βάλαμε μέσα πρώτα, αυξάνει τον χρόνο συντήρησης των τροφίμων που παραμένουν μέσα στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα με την αρχή, πρώτο μέσα πρώτο έξω

11 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 11 Το ιδανικό κλίμα Το σύστημα Optiflow είναι ένα έξυπνο σύστημα κυκλοφορίας της ψύξης, το οποίο προσφέρει σταθερή θερμοκρασία για οποιεσδήποτε συνθήκες φόρτωσης. Μία ανεκτίμητης αξίας βοήθεια για την άριστη συντήρηση των τροφίμων και την παραμονή της κατανάλωσης ρεύματος στα ελάχιστα επίπεδα. Επιλέξτε μηχανήματα με συστήματα καλής κυκλοφορίας του αέρα, σ ολόκληρο τον θάλαμο για ασφαλή ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας και υγρασίας * Σύστημα διανομής ψύξης των νέων ψυγείων Electrolux ecostore.

12 12 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου Που να βάλω το ψυγείο Τα ψυγεία πρέπει να τοποθετούνται μακριά από πηγές θερμότητας (φούρνοι, κουζίνες, σόμπες, καμινάδες, όπως και από παράθυρα και τοίχους που τους χτυπά ο ήλιος) επειδή πρέπει να λειτουργούν σκληρότερα προκειμένου να διατηρήσουν σταθερή την θερμοκρασία εσωτερικά, καταναλώνοντας έτσι λιγότερο ρεύμα. Επίσης καλό είναι να χουν μια ελάχιστη απόσταση από τον τοίχο, την οροφή, για να αερίζονται εύκολα. Λάβετε υπόψη τις συμβουλές των επαγγελματιών τεχνικών και τοποθετείστε τα ψυγεία σας μακριά από τοίχους και πηγές θερμότητας

13 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου 13 Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα Τα ψυγεία, όπως ήδη αναφέρθηκε, λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Μπορείτε να αποφύγετε τις δυσλειτουργίες και τις μεγάλες καταναλώσεις, μέσω της συντήρησής τους. Εδώ θα βρείτε μερικά παραδείγματα περιοδικού ελέγχου. Έλεγχος φλαντζών Οι φλάντζες των θυρών στα ψυγεία και στους καταψύκτες εξασφαλίζουν το σωστό κλείσιμο και αποκλείουν τις απώλειες. Ο καθαρισμός τους και ο έλεγχός τους μια φορά τον μήνα, συμβάλλει στον περιορισμό της σπατάλης ηλεκτρικού. Οι φλάντζες σε καλή κατάσταση αποκλείουν τις ακριβές απώλειες ψύξης. Συνιστάμε τον καθαρισμό τους ανά μήνα

14 14 Ecoguide οδηγός επιλογής επαγγελματικού ψυγείου Καθαρισμός του συμπιεστή Ο πυκνωτής πρέπει να παραμένει καθαρός από σκόνες που ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα λειτουργίας. Πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα κάποια ψυγεία τελευταίας γενιάς έχουν εξοπλισμό που τα ασφαλίζει από την συσσώρευση σκόνης*. Απόψυξη εξατμιστή Το στρώμα πάγου που δημιουργείται από υγρασία ή υδρατμούς των φαγητών εμποδίζει την καλή λειτουργία και αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος. Η απομάκρυνση του πάγου γίνεται εύκολα εάν το ψυγείο διαθέτει αυτόματο σύστημα απόψυξης. Η νέα γενιά ψυγείων κάνει απόψυξη μόνον όταν είναι αναγκαία και έτσι μειώνεται το κόστος κατανάλωσης ρεύματος**. Η κανονική συντήρηση σας βοηθά στην εξοικονόμηση Για την εξασφάλιση μέγιστης απόδοσης του ψυγείου και για την μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος (βλέπε σχήμα) το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ο περιοδικός έλεγχος. Η συχνότητα του εξαρτάται από το χώρο τοποθέτησής του. Είναι σωστό να ζητάτε τεχνική βοήθεια από εξουσιοδοτημένα κέντρα υπηρεσιών του κατασκευαστή και να ζητάτε μόνο αυθεντικά ανταλλακτικά. Σε χώρους όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, και πιτσαρίες (λόγω οσμών) ή σε ταχυφαγεία, καντίνες (όπου ο αέρας είναι επιβαρυμένος με λίπος) είναι απαραίτητη η συντήρησή τους συχνότερα. Συνιστάμε για τα επαγγελματικά ψυγεία έλεγχο service 2 φορές το χρόνο. Η κανονική συντήρηση σας εξοικονομεί χρήματα *Κατασκευή των νέων ψυγείων ecostore από την Electrolux Professional. Δεν απαιτείται καθαρισμός του συμπυκνωτή. **Κατασκευή των νέων ψυγείων ecostore από την Electrolux Professional. Αναλογία τεχνικών προβλημάτων και αύξησης κατανάλωσης Ελάχιστη απώλεια ψυκτικού υγρού Ακάθαρτος συμπυκνωτής Ελαττωματικό κλείσιμο πόρτας Ανεπαρκής απόψυξη + 15% + 15% + 10% + 100% Υπολογισμοί της Electrolux Professional.

15

16 ΕΛΕΚΤΡΟΛΟΥΞ ΕΛΛΑΣ Professional Α.Ε. Θεσ/κη: Λήμνου 4, Τ.Κ Τηλ.: Φαξ: Αθήνα: Αγ. Γερασίμου 2 & Τριών Ιεραρχών 1 Άλιμος, Τ.Κ Τηλ.: , Φαξ: Share more of our thinking at