Απολογισµός Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2006

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Απολογισµός Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2006"

Transcript

1 Απολογισµός Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2006

2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Απολογισµός Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2006 «Γιορτές της Γης» Πλούσιο σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες ήταν το πρόγραµµα των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2006 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου. Στόχος των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από το Μουσείο και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ήταν να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού τη δυνατότητα να γνωρίσουν αξιόλογους δηµιουργούς σε διάφορες µορφές τέχνης κυρίως δε αυτούς που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και µάλιστα στην περιοχή του Απολιθωµένου άσους. Προσέφερε έτσι µια πολύ ουσιαστική πρόταση ψυχαγωγίας και επαφής µε την Τέχνη ενώ έδωσε βήµα προβολής σε δηµιουργούς της περιοχής, ανταποκρινόµενο µε επιτυχία στις δυνατότητες ενός σύγχρονου Μουσείου στην ελληνική περιφέρεια. Όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις που πραγµατοποιήθηκαν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού ενώ προκάλεσαν τα θετικά σχόλια του τύπου και των ΜΜΕ, γεγονός που συνέβαλε στην προβολή του Απολιθωµένου άσους Λέσβου αλλά και των δραστηριοτήτων του Μουσείου.

3 7 η Γιορτή Αγροτουρισµού 2006 (1 Ιουλίου - 10 Οκτωβρίου 2006) Με ιδιαίτερα µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε και φέτος η 6η Γιορτή Αγροτουρισµού «Οι καρποί της λεσβιακής γης» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι της Λέσβου. Η Γιορτή Αγροτουρισµού έχει πλέον ριζώσει και αποτελεί θεσµό που επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο και προβάλει προϊόντα και υπηρεσίες της Λέσβου. Στόχος της 6ης Γιορτής Αγροτοτουρισµού ήταν η προβολή των προϊόντων των γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισµών της Λέσβου, των προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, των τυποποιηµένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων καθώς και των παραδοσιακών και µοντέρνων προϊόντων που παρασκευάζουν τα άξια χέρια των παραγωγών και βιοτεχνών της Λέσβου. Ταυτόχρονα µε την ενίσχυση των υπαρχόντων δραστηριοτήτων και προϊόντων, το Μουσείο επίσης προσπάθησε να προωθήσει και να ενισχύσει τις Αγροτουριστικές δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία του νησιού. Και το φετινό καλοκαίρι οι επισκέπτες της δυτικής Λέσβου, στα ειδικά περίπτερα της Γιορτής που στήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα αρώµατα, τις γεύσεις από την λεσβιακής γη, να γνωρίσουν τα χειροτεχνήµατα του νησιού καθώς και να ενηµερωθούν για τα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες της Λέσβου, από κάθε γωνιά του νησιού. Την 6η Γιορτή Αγροτουρισµού επισκέφτηκαν επισκέπτες. Στην έκθεση της 6ης Γιορτής Αγροτουρισµού συµµετείχαν µε περίπτερα Αγροτουριστικοί Συνεταιρισµοί της Λέσβου και ντόπιες επιχειρήσεις µε τα προϊόντα τους.

4 Έκθεση φωτογραφίας της Μυρσίνης Τουρβαλή «Γυναίκα» ιάρκεια: 1 η έως 14 Ιουλίου 2006 Την έκθεση φωτογραφίας της Μυρσίνης Τουρβαλή µε θέµα «Γυναίκα» φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, στο Σίγρι από 1 η έως 14 Ιουλίου 2006 Η Μυρσίνη Τουρβαλή παρουσίασε στις φωτογραφίες της µια πρώτη σπουδή για τη γυναίκα της σηµερινής εποχής, στις καθηµερινές δηµόσιες και προσωπικές στιγµές της. Όταν µοχθεί, όταν δίνεται µε όλο της το είναι σ αυτό που καταπιάνεται. «Όταν απλόχερα χαρίζει τα αισθήµατά της ή όταν αναδύεται σαν Αφροδίτη, σκορπώντας πέπλα σαγήνης στο πέρασµά της» Στις φωτογραφίες της Μυρσίνης Τουρβαλή που εκτέθηκαν στο Μουσείο παρουσιάστηκαν κυρίως πορτραίτα γυναικών «της διπλανής πόρτας», στιγµιότυπα της δράσης τους ή στον προσωπικό τους χώρο. «Το θέµα «Γυναίκα» ξεκίνησε ως σπουδή και δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί. Πώς να ολοκληρώσεις µια εικόνα, που είναι όλη η ζωή», αναρωτιέται η ίδια στο πρόγραµµα της έκθεσης. Στην επίσηµη παρουσίαση της έκθεσης, η φωτογράφος είχε την ευκαιρία να δείξει στους παριστάµενους απλές τεχνικές για την φωτογραφική λήψη, ιδιαίτερα στις προσωπογραφίες. Η Μυρσίνη Τουρβαλή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και µεγάλωσε στην Αγιάσο. Εργάζεται ως κτηνίατρος στη Μυτιλήνη. Έχει παρακολουθήσει τον κύκλο µαθηµάτων της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης το 2001 και αυτή ήταν η πρώτη ατοµική της έκθεση.

5 Παράσταση χορού «Με τη φωνή του αέρα» 9 Ιουλίου 2006 Η νεανική οµάδα µοντέρνου χορού από τη Μυτιλήνη παρουσίασε στις 9 Ιουλίου 2006 στους χώρους του Μουσείου πρωτότυπες χορογραφίες µε στοιχεία κλασικού µπαλέτου, µοντέρνου χορού, αεροβικής κ.ά., πάνω σε σύγχρονες µουσικές συνθέσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Με τη φωνή του αέρα». Η οµάδα αυτή αποτελείται από µαθήτριες Λυκείων της Μυτιλήνης οι οποίες ασχολούνται ερασιτεχνικά µε τον χορό στον ελεύθερο χρόνο τους και δουλεύουν µόνες τους την χορογραφία κάθε κοµµατιού. Η παράσταση δόθηκε στον χώρο µπροστά από το εκδοτήριο, εντός του Μουσείου, σ ένα εντυπωσιακό σµίξιµο του µουσειακού χώρου µε την ορχηστική τέχνη, όπου ο χορός και η ένταση του σώµατος είχε σκηνικό τα Απολιθωµένα έντρα.

6 Έκθεση χειροτεχνίας της Ροδακινιάς Καλαϊτζή «Όσα µου χάρισε η θάλασσα» ιάρκεια: Ιουλίου 2006 Μια διαφορετική έκθεση χειροτεχνίας φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το Μουσείο. Η Ροδακινιά Καλαϊτζή που ζει στην Ερεσό και εργάζεται στη ηµοτική Βιβλιοθήκη, αναζήτησε σε πράγµατα απλά και ταπεινά που βρήκε στους περιπάτους της στ ακροθαλάσσι, τα υλικά µε τα οποία έπλασε και στόλισε αντικείµενα της καθηµερινότητάς µας. Πέτρες που ο χρόνος σµίλεψε κι άµµος που κολλάει στα πόδια, κεραµίδια που η δύναµη της θάλασσας τα έφτιαξε στολίδια, ξύλα που φανέρωσαν τη δύναµή τους, σπασµένα γυαλιά πολύχρωµα, λογιώ λογιώ κοχύλια και τόσα άλλα που µε σοφία θα µπορούσε να πει κανείς πως εναποθέτει η θάλασσα στις αγκάλες της να τις πλουµίσει. Αυτά τα υλικά συνάντησε η Ροδακινιά στους περιπάτους που της έδιναν τη δύναµη να συνεχίσει τη ζωή και να ανακτήσει την ενεργητικότητά της, µετά από ένα πολύς σοβαρό πρόβληµα υγείας. Κι ύστερα, αυτά έγιναν η παρέα της, η συντροφιά της κι η ασχολία της. Και µ αυτά, µε χέρια που πάλευαν να είναι γερά, άρχισε να φτιάχνει αντικείµενα, να συνθέτει εικόνες, να δηµιουργεί έργα και να ονειρεύεται. Τα έργα της είναι κυρίως πίνακες, κορνίζες, καθρέφτες, κηροπήγια, φωτιστικά, καπέλα, διακοσµητικές κατασκευές, αλλά και µικρά αγαλµατάκια που ζωντανεύουν τις πέτρες σ ένα σκηνικό µιας καθηµερινής παράστασης στ ακροθαλάσσι. «Όσα µου χάρισε η θάλασσα» ονόµασε αυτήν την έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας πραγµατοποιήθηκαν την Πέµπτη, 13 Ιουλίου 2006, µε την παρουσία πολλών φίλων της καλλιτέχνιδας, επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής.

7 Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καλιγιάννη «Τοπία» ιάρκεια: Ιουλίου 2006 Την έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καλιγιάννη «Τοπία» φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, από την Παρασκευή 14 Ιουλίου, έως τις 30 Ιουλίου. Ο ζωγράφος, στα εγκαίνια της έκθεσης αναφέρθηκε στα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, έργα της τελευταίας δηµιουργικής του περιόδου, λάδια και ακουαρέλες, που παρουσιάζουν µε χρώµατα εξωστρεφή τοπία γνώριµα αλλά και τόσο άγνωστά µας: ακρογιάλια, πλαγιές, κάµποι µε ένταση και ουρανούς γεµάτους πάθος. Ο Μιχάλης Καλιγιάννης γεννήθηκε στο Παρίσι. Τη δεκαετία του 1970 σπούδασε στη Νίκαια (νότια Γαλλία) Αρχιτεκτονική, γραφικές και διακοσµητικές τέχνες, αλλά και Σχέδιο και Χαρακτική. Στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού διδάσκεται Χαρακτική, Λιθογραφία και Ζωγραφική και αποκτά τα διπλώµατα Χαρακτικής και Ζωγραφικής. Η πρώτη του ατοµική έκθεση (Χαρακτικής) πραγµατοποιήθηκε στην Νίκαια της Γαλλίας, για να ακολουθήσουν πολλές ακόµα στο Παρίσι, το Ντακάρ (Σενεγάλη), τη Λέσβο, τη Χίο, την Κρήτη, την Αθήνα, ενώ συµµετείχε σε πολλές οµαδικές εκθέσεις µε έργα του στη Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο), τη Γαλλία (Παρίσι, Caen, Ussel), στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, τη Βολιβία, και πολλά µέρη της Ελλάδας. Έχει εργαστεί σε εργαστήρια συντήρησης πινάκων ζωγραφικής και χαρακτικής τυπογραφίας, στο Παρίσι, ως συντηρητής αρχαιοτήτων και καλλιτεχνικός συνεργάτης για την πραγµατοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τµήµα Χαρακτικής στη Σχολή Σχεδίου και Χαρακτικής της Νίκαιας και έχει διδάξει ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική κ. ά., σε µικρούς και µεγάλους, στη Λέσβο αλλά και την Κρήτη. Έχει συνεργαστεί για την σκηνογραφία θεατρικών έργων και έχει εικονογραφήσει παιδικά παραµύθια

8 ιηµερίδα: «Αγροτουρισµός σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής κληρονοµιάς. Προκλήσεις και προοπτικές» Χρήσιµα συµπεράσµατα για έναν κρίσιµο τοµέα 21 και 22 Ιουλίου 2006 Πολλές απόψεις και διαφορετικές εµπειρίες ακούστηκαν στην διηµερίδα µε θέµα «Αγροτουρισµός σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής κληρονοµιάς Προκλήσεις & Προοπτικές», η οποία πραγµατοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Σίγρι, στις 21 και 22 Ιουλίου Η διηµερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της Γιορτής Αγροτουρισµού 2006 που πραγµατοποιήθηκε για έβδοµη συνεχή χρονιά στο Μουσείο και συνδιοργανώθηκε µε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων - Υπηρεσία ιαχείρισης Κ.Π. LEADER+, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, το Τµήµα Γεωγραφίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας. Στην διηµερίδα συµµετείχαν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, πανεπιστηµιακοί, εκπρόσωποι γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισµών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τοµείς αγροτουρισµού αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον αγροτουρισµό. Την δική τους εµπειρία παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισµών γυναικών που έχουν δηµιουργηθεί και λειτουργούν στη Λέσβο. Στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στον ενθουσιασµό των πρώτων ηµερών αλλά και το άγνωστο που είχαν να αντιµετωπίσουν, τα προβλήµατα που παρουσιάστηκαν στην πορεία και πώς αυτά αντιµετωπίζονται, την αποδοχή και συµπαράσταση της τοπικής κοινωνίας ή την δυσπιστία της στο εγχείρηµά τους, αλλά και πόσο αυτή η προσπάθειά τους άλλαξε τις ίδιες, τη θέση των γυναικών, την οικονοµική κατάσταση της οικογένειας και πόσο αυτό συµβάλει στην οικονοµική και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου. Την δεύτερη ηµέρα της ηµερίδας, οι συµµετέχοντες περιηγήθηκαν τους υπαίθριους χώρους του Απολιθωµένου άσους, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τα αποτελέσµατα των τελευταίων ανασκαφών και να διαπιστώσουν για άλλη µια φορά τη µοναδικότητα του Απολιθωµένου άσους, το οποίο αποτελεί σηµείο αναφοράς στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.

9 Παρουσίαση του λευκώµατος Απολιθωµένο άσος Λέσβου Ένα βιβλίο αντάξιο ενός µοναδικού µνηµείου! Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2006 Σε µια κατάµεστη αίθουσα, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, παρουσιάστηκε την Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2006, το νέο λεύκωµα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου και των εκδόσεων «Τοπίο», «Απολιθωµένο άσος Λέσβου». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος Σιγριανών και κατοίκων της Λέσβου, µεταναστών και επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι εκφράστηκαν µε θερµά λόγια για το βιβλίο αλλά και την προσπάθεια του Μουσείου, η οποία συµβάλλει στην προβολή του Απολιθωµένου άσους. Για το βιβλίο µίλησαν ο ήµαρχος Ερεσού-Αντίσσης Πολύδωρος Αµπατζής, ο φιλόλογος και δηµοσιογράφος Παναγιώτης Σκορδάς, ο φωτογράφος και εκδότης ηµήτρης Ταλιάνης, οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του οποίου ζωντανεύουν τα απολιθώµατα, ο Καθηγητής Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου Ευάγγελος Βελιτζέλος, και ο ιευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νικόλαος Ζούρος. Το λεύκωµα «Απολιθωµένο άσος Λέσβου» είναι µια πολυτελής τετράχρωµη έκδοση 160 σελίδων, µε κείµενα των Ευάγγελου Βελιτζέλου, Καθηγητή Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και Πρόεδρο του ιοικητικού Συµβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου και Νικόλαου Ζούρου, Επικ. Καθηγητή στο Τµήµα Γεωγραφίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και ιευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου.

10 Έκθεση ζωγραφικής της Μαριάνθης Πρίµου-Σούγιουλτζη «Χρώµατα της Λέσβου» ιάρκεια: 30 Ιουλίου 11 Αυγούστου 2006 «Χρώµατα της Λέσβου» ήταν ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Μαριάνθης Πρίµου - Σούγιουλτζη που φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το Μουσείο από την Κυριακή 30 Ιουλίου έως την Παρασκευή 11 Αυγούστου. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα της µακράς δηµιουργικής περιόδου της ζωγράφου, κυρίως τοπία της Λέσβου, νεκρές φύσεις αλλά και πρόσωπα. «Η µατιά της ζωγράφου είναι ζεστή, φιλική, και δίνει στους πίνακές της εικόνες καθηµερινές, αγαπηµένες, όσο κι όµορφες. Το παιχνίδι της µε τα χρώµατα δεν είναι µάχη, αλλά έρωτας γεµάτος πάθος και τρυφερότητα, µε ανταπόδοση, ροµαντισµό, χαρά, ευτυχία και αγάπη για τη ζωή. Στα τοπία της αναγνωρίζει κανείς πολλές γνωστές γωνιές της Λέσβου, από το Σίγρι ως τη Μυτιλήνη.» Η Μαριάνθη Πρίµου- Σούγιουλτζη, Μαριανθούλα για όσους τη γνωρίζουν και για όλον τον κόσµο, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Έχει πραγµατοποιήσει πολλές ατοµικές εκθέσεις και έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές, στην Ελλάδα και την Αµερική. Ήταν η πρώτη φορά που έργα της παρουσιάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, στο Σίγρι

11 Θεατρική παράσταση από την Οµάδα «Άστεγοι» «Λίστα Γάµου» Κυριακή, 30 Ιουλίου 2006 Η Θεατρική Οµάδα Μυτιλήνης Άστεγοι, η πρώτη οµάδα που παρουσίασε θεατρικό έργο στους χώρους του Μουσείου, πριν ακόµα κατασκευαστεί το υπαίθριο αµφιθέατρο, χάρισε και φέτος µια ξεχωριστή βραδιά στους πολυπληθείς θεατές, µε την «Λίστα Γάµου», µια σύγχρονη κωµωδία, που διαδραµατίζεται στην Ελλάδα του σήµερα και αφορά συνηθισµένους ανθρώπους, µε φυσιολογικές αντιδράσεις. Η παράσταση µε το έργο του ιονύση Χαριτόπουλου δόθηκε στο υπαίθριο αµφιθέατρο του Μουσείου, την Κυριακή 30 Ιουλίου, στις 9:00 το βράδυ και απέσπασε το θερµό χειροκρότηµα όλων. Η «Λίστα Γάµου» αναφέρεται σε µια παρέα φίλων, οι οποίοι συναντιόνται σε ένα σπίτι κληρονοµιά του ενός, στο οποίο όµως όλοι καταφεύγουν για να ξεφύγουν από την υπόλοιπη ζωή τους και να περάσουν καλά, αφού όλοι το νιώθουν σαν δικό τους σπίτι. Το πρόβληµα είναι η φτωχή του επίπλωση, ζήτηµα για το οποίο οι φίλοι θα βρουν µια πανέξυπνη και ανέξοδη λύση. Φυσικά, τα πράγµατα θα ξεφύγουν από τον αρχικό σχεδιασµό! Σ αυτό το σενάριο οι Άστεγοι δούλεψαν µε κέφι και έφτιαξαν µια πολύ ευχάριστη κωµωδία, συνεχίζοντας την παράδοση που εδώ και χρόνια έχουν δηµιουργήσει, των πολύ προσεγµένων όσο και ποιοτικών τους παραστάσεων, σε όποιο είδους θεάτρου έχουν καταπιαστεί. Τη «Λίστα Γάµου» σκηνοθέτησε η Κική Γεωργαντά και έπαιξαν οι: Νίκη Καρδακάρη, Κλεοµένης Τζανέτος, Χρήστος Μαλακός, Λευτέρης Μυρσινιάς, Αντώνης Αντωνίου, Παναγιώτης Χλίµπος και Αντώνης Χιώτης. Χόρεψαν οι Μαρίνα Ιωαννάτου και ο Τέλης Καραδούκας.

12 Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τζέλης Χατζηδηµητρίου «Ανεξερεύνητη Λέσβος» Σάββατο 5 Αυγούστου 2006, ώρα Σε µια κατάµεστη αίθουσα, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, παρουσιάστηκε το Σάββατο, 5 Αυγούστου 2006, το νέο βιβλίο της Τζέλης Χατζηδηµητρίου «Ανεξερεύνητη Λέσβος», το οποίο µόλις κυκλοφόρησε. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου και οι εκδόσεις ROAD και παραβρέθηκαν σ αυτήν πλήθος κατοίκων του Σιγρίου και της Λέσβου γενικότερα, αλλά και πολλοί επισκέπτες. Για το βιβλίο µίλησαν µε θερµά λόγια ο ιευθυντής του Μουσείου κ. Νίκος Ζούρος, ο Νοµάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ο οποίος επεσήµανε πώς τέτοιες προσπάθειες βοηθούν στην τουριστική -αλλά όχι µόνο σ αυτήνανάπτυξη ενός τόπου σαν τη Λέσβο, ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Σκορδάς και η κα Κατερίνα Μπαρδάκα, εκπροσωπώντας τις εκδόσεις ROAD. Η συγγραφέας Τζέλη Χατζηδηµητρίου, αναφέρθηκε στην διετή «περιπέτεια» ως την έκδοση του οδηγού, τις περιπλανήσεις της στην απέραντη λεσβιακή ύπαιθρο, χωρίς να ξεχάσει να ευχαριστήσει τους απλούς ανθρώπους που την οδήγησαν και στις πιο απόµερες αλλά εξίσου σηµαντικές γωνιές του νησιού. «εν είχα ιδέα στην αρχή πόσο µεγάλο έργο αναλάµβανα», σηµείωσε. «Πίστευα ότι θα το τελειώσω πολύ γρήγορα, αλλά αµέσως διαπίστωσα τον τεράστιο όγκο οµορφιάς που έπρεπε να καταγράψω. Γιατί η Λέσβος δεν είναι ένα νησί, αλλά µια χώρα, µια ήπειρος, µε τόσο πολλά και τόσα διαφορετικά πράγµατα που αξίζει να γνωρίσει κανείς». Στη συνέχεια, µε την προβολή οπικοακουστικού υλικού (slide show) µε εικόνες από το βιβλίο, που είχε επιµεληθεί η συγγραφέας του βιβλίου, παρουσίασε τις διαδροµές που ακολουθήθηκαν, ταξιδεύοντας ουσιαστικά όσους παραβρίσκονταν στην αίθουσα σ όλη τη Λέσβο και τις οµορφιές της.

13 Με εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής του Θανάση Μανούσου, παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Τσίκνα, εγκαίνια έκθεσης παλαιών φωτογραφιών του Σιγρίου Ποιήµατα, γλυπτά και παλιές φωτογραφίες Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 Κατάµεστο ήταν το αµφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου στην σπονδυλωτή εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006, για τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του Θανάση Μανούσου «Τα ξύλινα τείχη του Αιγαίου», την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Τσίκνα «Παράθυρο στο Αιγαίο» όσο και τα εγκαίνια της έκθεσης παλαιών φωτογραφιών του Σιγρίου και των ανθρώπων του. Έκθεση γλυπτικής Η εκδήλωση άρχισε µε την παρουσίαση της νέας δουλειάς του γλύπτη Θανάση Μανούσου «Τα ξύλινα τείχη του Αιγαίου». Πρόκειται για αναπαραστάσεις καραβιών που ταξίδεψαν τα νερά του Αιγαίου, από την αρχαιότητα µέχρι πρόσφατα, κατασκευασµένα από µέταλλο, µε ειδική επεξεργασία οξείδωσης. Στον πρόλογό του, ο ιευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος καλωσόρισε τον δηµιουργό, ο οποίος εκθέτει για δεύτερη φορά στο Μουσείο. Στη συνέχεια, ο Θ. Μανούσος αναφέρθηκε στη νέα του δουλειά και την πηγή έµπνευσής του «την θάλασσα, η οποία µας περιβάλλει, µας ορίζει, µας ταξιδεύει, µας γεννά». Μίλησε επίσης για τα σκαριά των αρχαίων κλασικών χρόνων αλλά και της βυζαντινής περιόδου, καράβια που αρµένισαν στο Αιγαίο στην µακραίωνη όσο και τρικυµιώδη ιστορία του.

14 Παρουσίαση βιβλίου Για την ποιητική συλλογή του κ. Ιωάννη Τσίκνα «Παράθυρο στο Αιγαίο», ο ιευθυντής του Μουσείου εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίασή της στον χώρο αυτό, καθώς πρόκειται για το ποιητικό έργο ενός κατοίκου της περιοχής του φιλοξενεί τα Απολιθωµένα έντρα και το Μουσείο, ενός ανθρώπου που από πολύ παλιά έχει δραστηριοποιηθεί στην προστασία και ανάδειξη των Απολιθωµένων έντρων. Στη συνέχεια µίλησε ο γνωστός δηµοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του συγγραφέα και την ιδιαίτερη σχέση του µε το Σίγρι, την επαγγελµατική και κοινωνική του καταξίωση, αλλά και την σηµερινή γνωστοποίηση µιας παλιάς του ενασχόλησης, της ποίησης. Ποιήµατα από την ηλικία των έντεκα ετών ως πρόσφατα, που είναι γεµάτα ευαισθησία αλλά και γεµάτα µε την έννοια του «χρέους», αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα αλλά και τους δασκάλους. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται και πρέπει να γίνονται στο Σίγρι και σε περιοχές όπως το Σίγρι, που βοηθούν τον τόπο να πάει ένα βήµα µπρος και πως αυτές οι προσπάθειες χρειάζονται την ουσιαστική ενίσχυση όλων και ιδιαίτερα αυτών που µπορούν. Στη συνέχεια ο Ι. Τσίκνας, αφού αναφέρθηκε στη θετική παρέµβαση του Μουσείου στα πολιτιστικά δρώµενα της περιοχής και τη θετική συνεισφορά του, σηµειώνοντας µάλιστα τη σχέση των λέξεων «Μούσαι» και «Μουσείο», στη συνέχεια ανέλυσε τα πώς και τα γιατί των ποιηµάτων του - τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Σίγρι, τους δασκάλους που εµφύσησαν την µάθηση, τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα στη διάρκεια της ζωής, τη δηµιουργία της οικογένειας, τη φιλία, την αγάπη. Ευχαρίστησε επίσης όσους βοήθησαν στην έκδοση αυτής της συλλογής και τους δικούς του ανθρώπους για τη στήριξη που του παρέχουν.

15 Έκθεση παλιάς φωτογραφίας Στο τρίτο µέρος της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην έκθεση παλιάς φωτογραφίας που παρουσιάστηκε στους χώρους του Μουσείου. Ο ιευθυντής του Μουσείου ανέφερε την ιδιαίτερη σηµασία που έχει για το Μουσείο η έκθεση αυτή, καθώς συνδέει τόσο έντονα τους ανθρώπους του τόπου που φιλοξενεί το Απολιθωµένο άσος µε το Μουσείο του Απολιθωµένου άσους. Σηµείωσε πως η έκθεση θα εµπλουτίζεται συνεχώς, µε φωτογραφίες από το αρχείο κι άλλων Σιγριανών, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ταξινοµηθούν και να ψηφιοποιηθούν, στην προοπτική έκδοσης ενός λευκώµατος. Η εκδήλωση έκλεισε µε µια ευχάριστη έκπληξη, καθώς ένα ζευγάρι γάλλων παραθεριστών παρουσίασε ένα άψογα εκτελεσµένο χορευτικό πρόγραµµα µε µοντέρνους χορούς και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις δύο νέες εκθέσεις του Μουσείου και να θαυµάσουν τα εκθέµατα τόσο τα εντυπωσιακά γλυπτά του Θανάση Μανούσου, όσο και τις παλιές φωτογραφίες του Σιγρίου και των ανθρώπων του. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που συγκινήθηκαν, βλέποντας αγαπηµένα πρόσωπα και στιγµές παλιότερων εποχών, από το σχολείο, την εξοχή και τα γλέντια σε κάθε αφορµή. Εκδήλωσαν δε την πρόθεσή τους να συµβάλλουν στον εµπλουτισµό της έκθεσης µε φωτογραφίες από το προσωπικό τους αρχείο.

16 1 η Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Πόλεων και Περιοχών Ηφαιστείων Με τη δύναµη των Ηφαιστείων 31 Αυγούστου και 1 η Σεπτεµβρίου Ο ηφαιστειακός τουρισµός µια νέα µορφή τουρισµού που αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσµιο επίπεδο - έχει πολύ µεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα µας, η οποία διαθέτει πολλά και ποικίλα ηφαιστειακά µνηµεία, ενώ οι πόλεις και περιοχές που τα φιλοξενούν πρέπει να συντονίσουν και να εντείνουν τις δράσεις τους για την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισµού. Σ αυτές τις λέξεις θα µπορούσαν να συνοψισθούν τα συµπεράσµατα της συνάντησης εργασίας που πραγµατοποίησαν τα µέλη της ελληνικής Ένωσης Πόλεων και Περιοχών Ηφαιστείων, που πραγµατοποιήθηκε στη Λέσβο 31 Αυγούστου και 1 η Σεπτεµβρίου, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων των φορέων που έχουν συνυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης ήµαρχοι, Πρόεδροι ηµοτικών Συµβουλίων, Πρόεδροι Αναπτυξιακών Εταιριών, εκπρόσωποι Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και άλλων οργανισµών. Την διοργάνωση της συνάντησης είχε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, µε τη στήριξη της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, το ήµο Μυτιλήνης ΕΠΤΑΜ και τον ήµο Ερεσού Αντίσσης. Κατά την πρώτη µέρα των εργασιών (Πέµπτη, 31 Αυγούστου) πραγµατοποιήθηκε το πρωί στο Παλαιό ηµαρχείο Μυτιλήνης η πρώτη Συνεδρίαση του ιοικητικού Συµβουλίου της Ένωσης, ενώ το απόγευµα στην αίθουσα του Νοµαρχιακού Συµβουλίου η συνάντηση των µελών της Ένωσης. Κατά τη δεύτερη µέρα της παρουσίας τους στο νησί της Λέσβου οι συµµετέχοντες στη συνάντηση εργασίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους σηµαντικότερους ηφαιστειακούς σχηµατισµούς της Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, το Πάρκο Απολιθωµένου άσους Σιγρίου και, τέλος, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «υτική Λέσβος περί πετρωµάτων, φυτών και ζώων.

17 Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «υτική Λέσβος, Περί Πετρωµάτων, Φυτών και Ζώων» Ένα βιβλίο για τη φύση στη υτική Λέσβο Παρασκευή, 1 η Σεπτεµβρίου Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου των Ν. Ζούρου, Γ. Καρατζά και Μ. Γιαννέλλη «υτική Λέσβος, Περί Πετρωµάτων, Φυτών και Ζώων», έκδροση του ήµου Ερεσού-Αντίσσης, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους, στο Σίγρι, την περασµένη Παρασκευή, 1 η Σεπτεµβρίου. Η παρουσίαση έγινε στην κατάµεστη από κόσµο αίθουσα οπτικοακουστικών µέσων του Μουσείου και την παρακολούθησαν µεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύµνης κκ Νικόδηµος, καθώς και τα µέλη της Ένωσης Πόλεων και Περιοχών Ηφαιστείων που συµµετείχαν στην 1 η Συνάντηση Εργασίας που πραγµατοποιήθηκε στη Λέσβο. Για το βιβλίο µίλησαν ο ήµαρχος Ερεσού-Αντίσσης κ. Πολύδωρος Αµπατζής και οι συγγραφείς του, ο επικ. Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αιγαίου και ιευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος ο κ. Γιάννης Καρατζάς, πολιτικός µηχανικός στο επάγγελµα, και η κα Μαίρη Γιαννέλλη, γεωπόνος, οι οποίοι σηµείωσαν τη χαρά τους που συνεργάστηκαν γι αυτό το βιβλίο το οποίο µπορεί να φανεί χρήσιµο σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει το περιβάλλον της υτικής Λέσβου, να αποτελεί οδηγό για επιστήµονες, µελετητές, ερευνητές και επισκέπτες, αλλά και το ίδιο να αποτελέσει αφορµή για να γνωρίσει κανείς το «βιωτικό και αβιωτικό» περιβάλλον της υτικής Λέσβου.

18 Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Απολιθωµένου άσους Πλάκας Σιγρίου Ένα νέο Πάρκο, γεµάτο εκπλήξεις ευτέρας, 11 Σεπτεµβρίου Ένας πολύ δυνατός βοριάς που φυσούσε κι ένας υπέροχος ήλιος που έδυε στο Αιγαίο πίσω απ τη Νησιώπη Έτσι συµµετείχε η Φύση, δυναµικά, στην τελετή των εγκαινίων του Πάρκου Απολιθωµένου άσους Πλάκας Σιγρίου που πραγµατοποιήθηκαν το απόγευµα της ευτέρας, 11 Σεπτεµβρίου 2006, από τον Γενικό Γραµµατέα της Περιφέρειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιο Τσίφτη. Οι δεκάδες φίλοι του Απολιθωµένου άσους, µετά τον αγιασµό, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του ιοικητικού Συµβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, Καθηγητή κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, ο οποίος έκανε και τον προσδιορισµό των Απολιθωµένων ένδρων που βρέθηκαν στο Πάρκο. Η τελετή συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου. Ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την ολοκλήρωση του έργου και αναφέρθηκε στον προγραµµατισµό της Περιφέρειας για την πραγµατοποίηση τέτοιων έργων τα οποία συγχρηµατοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράµµατα. Στη συνέχεια ο ιευθυντής του Μουσείου, Επικ. Καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος έκανε µια εκτενή αναφορά στις δράσεις του Μουσείου για την έρευνα, µελέτη, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση, φύλαξη και κάθε πρόσφορη αξιοποίηση του Απολιθωµένου άσους της Λέσβου, τόσο εντός του Μουσείου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή όπου υπάρχουν Απολιθωµένα ένδρα, ενώ ο Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, Καθηγητής κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος αναφέρθηκε στις συνεχιζόµενες έρευνες που γίνονται στο Απολιθωµένο άσος Λέσβου και συνεχώς φέρνουν στο φως εντυπωσιακά νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την µοναδικότητα του Απολιθωµένου άσους.

19 Μια ιδιαίτερη εκδήλωση τιµής και µνήµης Τιµή στους πρωτεργάτες της ανάδειξης του Απολιθωµένου άσους ευτέρα, 11 Σεπτεµβρίου 2006 Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ατµόσφαιρα κατά την εκδήλωση τιµής και µνήµης που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, την ευτέρα, 11 Σεπτεµβρίου 2006, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2006 «Γιορτές της Γης». Μια εκδήλωση οφειλόµενης τιµής σε όλους, τους επιστήµονες και τους απλούς ανθρώπους, που από τον Θεόφραστο ως τις µέρες µας ασχολήθηκαν µε την υπόθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου και συνέβαλαν στην µελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση, φύλαξη και κάθε πρόσφορη αξιοποίηση του. Στην κατάµεστη αίθουσα οπτικοακουστικών µέσων του Μουσείου πραγµατοποιήθηκε τρισάγιο στη µνήµη των πρωτεργατών του Απολιθωµένου άσους Λέσβου, των ανθρώπων που άνοιξαν τον δρόµο για να φτάσουµε στην σηµερινή κατάσταση της παγκόσµιας αναγνώρισης. Ο ονοµαστικός κατάλογος αυτών των ανθρώπων είναι µακρύς. εκάδες επώνυµοι και ανώνυµοι πολίτες συνέβαλλαν στην προσπάθεια. Το Μουσείο, στο πρόσωπο των - κορυφαίων σ αυτήν την µεγάλη προσπάθεια τιµά κάθε έναν ξεχωριστά όλους όσοι πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην προστασία και ανάδειξη του Απολιθωµένου άσους: τον ηµήτρη Μανδαλόπουλο, που µελέτησε και έκανε γνωστό το απολιθωµένο άσος στην Αµερική προσκαλώντας κορυφαίους επιστήµονες και αµερικανικά έντυπα να το επισκεφθούν και να το προστατεύσουν, τον Ιωάννη Λάσκαρη, που έγραψε το πρώτο βιβλία για το Απολιθωµένο δάσος και αγωνίσθηκε για την προστασία και την ανάδειξη του, τον Ησαΐα Βαλόγλου, που αγωνίσθηκε για την διάσωση των απολιθωµάτων από τους επισκέπτες και την δηµιουργία της πρώτης συλλογής της Κοινότητας Σιγρίου και τον Κωνσταντίνο Αθανασιάδη, που πρωτοστάτησε στην δηµιουργία του Μουσείου σε συνεργασία µε τον τότε Νοµάρχη Λέσβου Νίκο Σηφουνάκη και στην παραχώρηση της έκτασης για την ανέγερση του. Στην εκδήλωση µίλησαν ο Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, Καθηγητής κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος και ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης ο οποίος απένειµε τιµητικές πλακέτες στους συγγενείς των τιµώµενων πρωτεργατών.

20 Κάθε Πέµπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου, στο Σίγρι Προβολές µε αιτία! Ιούλιος Αύγουστος 2006 Ιδιαίτερη επιτυχία και σηµαντική προσέλευση κόσµου είχε το πρόγραµµα προβολών που διοργάνωσε το Μουσείο, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσείο για το καλοκαίρι του 2006 «Γιορτές της Γης». Οι προβολές πραγµατοποιούνταν κάθε Πέµπτη στις 9.00 το βράδυ, στην αίθουσα οπτικοακουστικών µέσων του Μουσείου. Η θεµατική των προβολών κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: Ο πρώτος αφορούσε στο Απολιθωµένο άσος και τον ευρύτερο τοµέα της επιστήµης της γεωλογίας και παλαιοντολογίας, όπου προβλήθηκαν «Το Απολιθωµένο άσος», σε σκηνοθεσία Γιώργου άµπαση, ντοκιµαντέρ για τα ηφαίστεια και τους δεινοσαύρους. Ο δεύτερος τοµέας αφορούσε τη γνωριµία µε την περιοχή όπου φιλοξενούνται τα Απολιθωµένα έντρα. Προβλήθηκαν τα ντοκιµαντέρ: «Ελαίας Αίγλη» παραγωγής ΤΕ Κ Ν. Λέσβου 1986, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραµαγγιώλη, «Ταξιδεύοντας» µε τη Μάγια Τσόκλη «Λέσβος, το νησί της αρµονίας» των Βαρβάρας Γκιγκιλίνη και Αντώνη Χιώτη, «Η δική µου Μυτιλήνη», µε αρχειακό υλικό από παλιές ταινίες του Μήτσα Κουρτζή, Η βραβευµένη ταινία του Χρήστου Βούπουρα «Ο Χορός των Αλόγων». Στην προβολή παραβρέθηκε και προλόγισε ο σκηνοθέτης. Ο τρίτος άξονας στην επιλογή των προβολών, είχε να κάνει µε παραγωγές που άµεσα ή έµµεσα σχετίζονται µε το Σίγρι: που γυρίστηκαν στο Σίγρι ή που τις γύρισαν άνθρωποι που σχετίζονται µε το Σίγρι. Προβλήθηκαν: Η τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ, 1982, Το Γυµνό Κορίτσι που βασίστηκε στο οµώνυµο µυθιστόρηµα του Νίκου Αθανασιάδη. Η τηλεταινία παραγωγής 1992 της σουηδικής τηλεόρασης STV, µε τίτλο «Den ena karleken och den andra» («Η µια αγάπη και η άλλη») σε σκηνοθεσία Εύας Μπέργκµαν

21 Έκθεση «Φυτά της Λέσβου- Καρποί και γεύσεις της Λεσβιακής γης» Ευρωπαϊκές Ηµέρες Πολιτιστικής Κληρονοµιάς Σεπτεµβρίου 2006 Για άλλη µια χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου άσους Λέσβου συµµετείχε στον εορτασµό των Ευρωπαϊκών Ηµερών Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι την έκθεση «Φυτά της Λέσβου Καρποί και γεύσεις της Λεσβιακής γης» ενώ παράλληλα για τους µαθητές Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υλοποιήθηκε οµώνυµο εκπαιδευτικό πρόγραµµα. Στον εορτασµό των Ευρωπαϊκών Ηµερών Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, ο οποίος αποτελεί θεσµό, συµµετέχουν όλες οι χώρες µέλη της Ευρωπαϊκής Σύµβασης Πολιτισµού µε στόχο µέσα από τις εκδηλώσεις να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέµατα προστασίας της πολιτιστικής κληρονοµιάς, να συνειδητοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονοµική ταυτότητα, αλλά και να προωθηθεί η ενίσχυση της συλλογικής µας µνήµης ως Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Ευρωπαϊκές Ηµέρες Πολιτιστικής Κληρονοµιάς (ΕΗΠΚ) γιορτάζονται στη χώρα µας για δωδέκατη συνεχόµενη χρονιά και θα πραγµατοποιηθούν εκδηλώσεις σε τριάντα τέσσερα σηµεία (34) της χώρας (εκθέσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παραστάσεις, γευστικά δρώµενα. Εθνικός συντονιστής του προγράµµατος είναι το Τµήµα ηµοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών της ιεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων. Για τη διετία το θέµα των ΕΗΠΚ είναι «Ο πολιτισµός στο τραπέζι Ποικίλες προσεγγίσεις της ιστορίας της διατροφής».

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ 2 0 0 8 ΣΙΓΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απολογισμός δράσης 2008..

Διαβάστε περισσότερα

ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ. ÅÔÏÓ 9 ï ÔÅÕ ÏÓ 19

ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ. ÅÔÏÓ 9 ï ÔÅÕ ÏÓ 19 Sekoia 19.qxd 24/12/2009 1:51 Page 1 ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÅÔÏÓ 9 ï ÔÅÕ ÏÓ 19 Sekoia 19.qxd 24/12/2009 1:52 Page 2 ΣΕΚΟ Α

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ 2 0 1 0 ΣΙΓΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ 2 0 0 9 ΣΙΓΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απολογισμός Δράσης 2009..

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ατέλειωτος φυσικός & πολιτισµικός πλούτος

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ατέλειωτος φυσικός & πολιτισµικός πλούτος ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 10 ο ΤΕΥΧΟΣ 25 ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ατέλειωτος φυσικός & πολιτισµικός πλούτος ΣΕΚΟ Α Ϊ Έτος 10 ο Τεύχος

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια! ιεθνής προβολή Συµµετοχή σε Συνέδρια Εκδηλώσεις & Εκθέσεις ίκτυα Συνεργασίας

Εξωστρέφεια! ιεθνής προβολή Συµµετοχή σε Συνέδρια Εκδηλώσεις & Εκθέσεις ίκτυα Συνεργασίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 12 ο ΤΕΥΧΟΣ 26 Εξωστρέφεια! ιεθνής προβολή Συµµετοχή σε Συνέδρια Εκδηλώσεις & Εκθέσεις ίκτυα Συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΩΡΕΑΝ ΙΑΝΟΜΗ

ΤΕΥΧΟΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΩΡΕΑΝ ΙΑΝΟΜΗ ο ΤΕΥΧΟΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΩΡΕΑΝ ΙΑΝΟΜΗ Κρατάτε σήµερα στα χέρια σας το πρώτο για το 2010 και 7ο κατά σειρά - ενηµερωτικό τεύχος της έκδοσης του ήµου Χανίων «Χανιά, ο ήµος µας», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Messel της Γερµανίας

Έκθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Messel της Γερµανίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 13 ο ΤΕΥΧΟΣ 29 Έκθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Messel της Γερµανίας Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

ÛÂÏ MEPO O IO EK OTHΣ: 10.00 13.00 & 17.00 20.00 I IOKTHΣIA: e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org.

ÛÂÏ MEPO O IO EK OTHΣ: 10.00 13.00 & 17.00 20.00 I IOKTHΣIA: e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org. ο άγιος αθανάσιος ενηµερωτική εφηµερίδα ήµου Αγίου Αθανασίου Τεύχος 10 / Νοέµβριος 2008 Καλό Χειµώνα ÛÂÏ 2 Αντί χαιρετισµού: Aναθεώρηση Τοπικών Σχεδίων Ώρα για ενεργότερη συµµετοχή και δικαιότερες αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΥΧΟΣ 1 Περιεχόμενα 1 Νόμος 3028/2002 1 20 χρόνια Ελληνικό Τμήμα του ICOM 2 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2003 «Μουσεία και Φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΝΤΟΣΤΡΑΤΟ

ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΝΤΟΣΤΡΑΤΟ APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 27 ο AYΓOYΣTOΣ - ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΣ 2008 Δ I A N E M E T A I Δ Ω P E A N K Ω Δ. A P I Θ M O Σ 6 9 5 6 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ο ΤΕΥΧΟΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ Κρατάτε στα χέρια σας το 6ο τεύχος του διμηνιαίου ενημερωτικού περιοδικού «Χανιά ο Δήμος μας». Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο εκδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

C o r i n n e M e n t z e l op o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ όπ ο υ λ ο ς. Τ α γ ε ν έ θ λ ι α τ ο υ Π α ν ε π ι σ τ η μ ί ο υ Π α τ ρ ώ ν

C o r i n n e M e n t z e l op o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ όπ ο υ λ ο ς. Τ α γ ε ν έ θ λ ι α τ ο υ Π α ν ε π ι σ τ η μ ί ο υ Π α τ ρ ώ ν ΧΡΟΝΙΑ @up Δ η μ ή τ ρ ι ο ς Σ φ ή κ α ς & Β έ ρ α Σ φ ή κ α C o r i n n e M e n t z e l op o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ όπ ο υ λ ο ς Περιοδική Έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών 2η περίοδος -

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Τιστορική αναδρομή

Σύντομη Τιστορική αναδρομή Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» έδωσαν το βήμα στα Μουσεία του νομού με σκοπό να σκιαγραφήσουν την ταυτότητά τους, το όραμα τους, την αποστολή τους αλλά και τα μέσα τα οποία αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΗAΘΑΝΑΣΙΤΙΚΑ ΝΕΑ. Eυχές για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ένας δήμος που αξίζει να ζεις...

ΑΗAΘΑΝΑΣΙΤΙΚΑ ΝΕΑ. Eυχές για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ένας δήμος που αξίζει να ζεις... ΑΗAΘΑΝΑΣΙΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ένας δήμος που αξίζει να ζεις... www.agiosathanasios.org.cy Τεύχος 17 / Δεκέμβριος 2011 Eυχές για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2012 Αη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΔΩΡΟΣ 40. 11ο διεθνεσ φεστιβαλ νεανικων ορχηστρων. Επίσκεψη του Έλληνα Κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτζίχιν στο Δήμαρχο Εχεδώρου

ΕΧΕΔΩΡΟΣ 40. 11ο διεθνεσ φεστιβαλ νεανικων ορχηστρων. Επίσκεψη του Έλληνα Κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτζίχιν στο Δήμαρχο Εχεδώρου ΕΧΕΔΩΡΟΣ 40 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ 0,01 Επίσκεψη του Έλληνα Κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτζίχιν στο Δήμαρχο Εχεδώρου 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ Συνέντευξη Yφυπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 www.efe.com.gr

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 www.efe.com.gr ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 www.efe.com.gr Φωτογραφία Εξωφύλλου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μια νέα δημιουργική χρονιά ξεκινά για την ΕΦΕ. Αντιλαμβανόμενοι την

Διαβάστε περισσότερα

Χώρα Στεμνίτσα. εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ἐν Ἀθήναις τῇ 3/8/2013

Χώρα Στεμνίτσα. εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ἐν Ἀθήναις τῇ 3/8/2013 Χώρα Στεμνίτσα εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Στεμνίτσα Αρκαδίας Τ.Κ. 220 24, Τηλ. 27950 81494, Fax: 211 8003221, e-mail: horastemnitsa@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Βούλγαρης Loukoumartre. English version inside! Ερευνητική αποστολή στη Γυάρο. Στην Αντίπαρο με σπορτέξ. Συνέντευξη. Dance Fest Αkropoditi

Παντελής Βούλγαρης Loukoumartre. English version inside! Ερευνητική αποστολή στη Γυάρο. Στην Αντίπαρο με σπορτέξ. Συνέντευξη. Dance Fest Αkropoditi ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 - #32 Συνέντευξη Παντελής Βούλγαρης Loukoumartre στις Κυκλάδες Dance Fest Αkropoditi Ερευνητική αποστολή στη Γυάρο Στην Αντίπαρο με σπορτέξ English version inside! 02 περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

προσεχώς Περιοδική έκδοση της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης ΤΕΥΧΟΣ 23 - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 περιεχόμενα

προσεχώς Περιοδική έκδοση της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης ΤΕΥΧΟΣ 23 - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 περιεχόμενα προσεχώς Περιοδική έκδοση της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης ΤΕΥΧΟΣ 23 - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 περιεχόμενα Κινηματογραφικές Λέσχες Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας - Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης:

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ H ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔIΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΥΡΟΪ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Μήνυμα Δημάρχου «Συνεχίζουμε με υπομονή και αισιοδοξία προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες» Συνδημότισσες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και πάλι η ΧΟΡΩ ΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ στο ΤΡΟΝΤΧΑΪΜ της ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και πάλι η ΧΟΡΩ ΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ στο ΤΡΟΝΤΧΑΪΜ της ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 2 ΜΑΪΟΣ 2009 Χρόνος 37ος Αριθμός Φύλλου 366 Κωδικός 2971 Ιδρυτής: ΤΑΣΟΣ Μ. ΛΟ Ι ΖΟΣ Ιδιοκτήτης: ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ Γραφείο: Μύκονος, Πολιτιστικό Κέντρο ΚΔΕΠΑΜ, Τ.Θ. 114, ΤΚ 84 600, τηλ. 22890 27190

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ. Ερμήνευσαν σαν πραγματικοί ηθοποιοί. οι εργασίες στην Ιόνια Οδό. Λείπει το θέµα αιχµής από τη συνεδρίαση του δηµ. συµβουλίου Σελίδα 15

ΜΕ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ. Ερμήνευσαν σαν πραγματικοί ηθοποιοί. οι εργασίες στην Ιόνια Οδό. Λείπει το θέµα αιχµής από τη συνεδρίαση του δηµ. συµβουλίου Σελίδα 15 Κωδικός 2417 Ε ΡΑ: ΦΙΛΙΠΠΙΑ Α ΕΤΟΣ ΕΚ ΟΣΗΣ 1957 Ι ΡΥΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ Ι ΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΕΚ ΟΤΗΣ - ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ Κ. ΜΠΑΡΚΑΣ efimfon1@otenet.gr ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 Μαΐου 2015 Αριθ. Φύλλου 2482 Αρχ. Σπυρίδωνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 18 Ιανουαρίου 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 18 Ιανουαρίου 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ διαδρο ές διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr ΕΛΙΑ ΚΟΥΜΗ διαδρομές ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΕΚΔΟΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Πολιτική Δήμου Πτολεμαΐδας

Κοινωνική Πολιτική Δήμου Πτολεμαΐδας σελ.33 Κοινωνική Πολιτική Δήμου Πτολεμαΐδας Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2008 η Κοινωνική Λειτουργός Κυριακή Βαρδανίκα παρέστη στην Ημερίδα «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας» και «1ο Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Ο Σ Η Τ Η Σ Α Ε Λ Φ Ο Τ Η ΤΑ Σ Τ Ω Ν Α Π Α Ν ΤΑ Χ Ο Υ Β Ο Υ Ρ ΓΑ Ρ Ε Λ Ι Ω Τ Ω Ν Α Ρ ΤΑ Σ

Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Ο Σ Η Τ Η Σ Α Ε Λ Φ Ο Τ Η ΤΑ Σ Τ Ω Ν Α Π Α Ν ΤΑ Χ Ο Υ Β Ο Υ Ρ ΓΑ Ρ Ε Λ Ι Ω Τ Ω Ν Α Ρ ΤΑ Σ ΚΕΜΠΑΘ 4225 ΚΩ ΙΚΟΣ 012709 Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Ο Σ Η Τ Η Σ Α Ε Λ Φ Ο Τ Η ΤΑ Σ Τ Ω Ν Α Π Α Ν ΤΑ Χ Ο Υ Β Ο Υ Ρ ΓΑ Ρ Ε Λ Ι Ω Τ Ω Ν Α Ρ ΤΑ Σ Χρόνος 35ος - Γραφεία: Φειδίου 18, 106 78 Αθήνα - Τηλ. - Fax: 210

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα