Β ΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ «ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Β ΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ «ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»"

Transcript

1 Β ΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ «ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» Σπουδαίο γεγονός για την προώθηση της τοπικής μας ιστορίας αποτέλεσε η διεξαγωγή του Β ιεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Οι Σέρρες και η περιοχή τους από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τη διοργάνωσή του επωμίστηκε εξολοκλήρου ήμος Σερρών, μέσω της ημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (.Ε.Π.Κ.Α.). Το συνέδριο αυτό αποτελεί συνέχεια του πρώτου που πραγματοποιήθηκε το Την οργάνωσή του ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία δωδεκαμελής επιτροπή που τη συγκροτούσαν εκπρόσωποι διαφόρων τοπικών φορέων, με πρόεδρο τον κ. Ι. Μωυσιάδη, δήμαρχο Σερρών, και αντιπρόεδρο τον κ. Ευ. Τζιώνη, πρόεδρο της.ε.π.κ.α. Σερρών. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, που αξιολόγησαν όλες τις εισηγήσεις και στήριξαν επιστημονικά το συνέδριο, υπήρξαν η κ. A. Ξανθοπούλου-Κυριακού, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.-Τομέας Νεότερης Ιστορίας ως πρόεδρος και μέλη: η κ. Α. Γερόλυμπου-Καραδήμου, καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο κ. Α. Καραθανάσης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο κ. Ευ. Πελαγίδης, ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου υτικής Μακεδονίας, ο κ. Κ. Φωτιάδης, καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου, η κ. Χ. Χατζητάκη-Καψωμένου, αναπλ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ο κ. Π. Σαμσάρης, διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια των έξι συνεδριάσεων, από τις 57 συνολικά ερευνητικές συνθετικές εισηγήσεις, που είχαν ενταχθεί στο αρχικό πρόγραμμα του συνεδρίου, ανακοινώθηκαν τελικώς στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση, οι 53. Ο μεγάλος αυτός αριθμός των ανακοινώσεων δηλώνει το έντονο ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων για την ιστορία της περιοχής μας. Ανάμεσα στο πλήθος των εισηγητών χαρήκαμε ιδιαίτερα την παρου- ΣΙΡΙΣ 7 ( )

2 Μαρία Σιομπότη, Β ιεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σερρών 261 σία αρκετών συνδημοτών μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αντάξια στις αυστηρές απαιτήσεις ενός επιστημονικού συνεδρίου, αποδεικνύοντας ότι στην πόλη αυτή διαβιούν σοβαροί ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται αθόρυβα, αποφεύγοντας τα φώτα της εφήμερης δημοσιότητας. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών δρ. Πέτρος Σαμσάρης, ο οποίος εργάστηκε με μεγάλο ζήλο ταυτόχρονα ως μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Από τους υπολοίπους αξίζει να αναφέρουμε τον δρ. Γ. Πάσχο, Γ. Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής, την δρ. Κ. Πανοπούλου, λέκτορα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, τον επιστημονικό συνεργάτη του Τ.Ε.Ι. Σερρών δρ. Ν. Γιοβάνη και οι δύο μέλη επίσης της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, την ε- πικ. καθηγήτρια του Τ.Ε.Ι. Σερρών κ. Λ. Θεοδωρίδου-Σωτηρίου, το διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών κ. Ι. Καραβασίλη, το συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Κ. Παπακυριάκου, τον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών κ. Κ. Κουνούπη, τον αποσπασμένο φιλόλογο στα Γ.Α.Κ. Αρχεία Ν. Σερρών κ. Ι. Τσαρούχα, τον αρχειονόμο-βιβλιοθηκονόμο κ. Α. Φραγγεδάκη και τέλος τους αρχιτέκτονες κ. Ευ. Ράντου και κ. Κ. Παπαγούτη.

3 262 Σύμμεικτα Tρεις παράλληλες εκδηλώσεις προσέλκυσαν την προσοχή του κοινού με τα εκθέματά τους: 1) «Οι Σέρρες του 20 ου αιώνα: Φωτογραφίες-έντυπα» των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Σερρών, 2) του αρχειακού υλικού από την εφημερίδα «Μακεδονία» της αρχιτέκτονος κας Θ. Καραφύλλη και 3) «Τα Σέρρας που χάθηκαν» με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας του ζωγράφου κ. Χρ. Μελλίδη. Το άρτια οργανωμένο αυτό συνέδριο αποτέλεσε ομολογουμένως γεγονός μεγάλης αξίας τόσο για την επιστήμη και τον πολιτισμό, όσο και για την κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θεωρούμε ότι ο στόχος του, που ήταν η πληρέστερη και σφαιρική καταγραφή της ιστορικής και πολιτισμικής γνώσης της περιοχής μας σε ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, δηλαδή από τα τέλη του 14 ου αι. μέχρι το β μισό του 20 ου αιώνα, επιτεύχθηκε στο ακέραιο. Μικρή γεύση πήραν, όσοι δεν κατάφεραν να το παρακολουθήσουν, από τις επιμελημένες δίγλωσσες περιλήψεις που εκδόθηκαν σε πολυσέλιδο έντυπο. Αναμένεται όμως με προσμονή από όλους η έκδοση των ογκωδέστατων πρακτικών που θα αποτελέσουν το επιστέγασμα αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας και ανεκτίμητη παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές. Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ακόλουθο αναλυτικό πρόγραμμα: ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006 Πρόεδροι: Ι. Μωυσιάδης, Α. Ξανθοπούλου,. Σαμσάρης 18.30: Τελετή έναρξης στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι. Σερρών. Χαιρετιστήρια μηνύματα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Προσφωνήσεις από το ήμαρχο & Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Ι. Μωυσιάδη, τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγου και τον εκπρόσωπο του Νομάρχη Σερρών κ. Κ. Παπαπαναγιώτου : Κήρυξη έναρξης του Συνεδρίου από το Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Τσιότρα : Τιμητική διάκριση στο Σερραίο καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. ημήτριο Σαμσάρη : Εναρκτήρια ομιλία από τον τιμώμενο καθηγ. με θέμα: «Σχέσεις παρελθόντος/παρόντος (αρχαίου/νεότερου) στην ιστορία των Σερρών».

4 Μαρία Σιομπότη, Β ιεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σερρών : Παραδοσιακά τοπικά τραγούδια από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006 Α. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Πρωινή Συνεδρία Πρόεδροι: Μ. Kiel, [K. Φωτιάδης], Γ. Πάσχος : GORDANA BLAGOJEVIC, Οι Σέρρες και οι γύρω περιοχές στη σερβική ιστοριογραφία από την εποχή των τουρκικών κατακτήσεων έως και το πρώτο ήμισυ του 20 ου αιώνα : DEAN SAKEL, Σερραϊκής προέλευσης παραλλαγές του μεταβυζαντινού χρονογράφου : ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΥΡΚΙΝΗ-ΚΟΥΤΟΥΛΑ, Σχέσεις ανταγωνισμού και συμμαχίες ανάμεσα στον Ισμαήλ Μπέη των Σερρών και τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στα πλαίσια της οθωμανικής διοίκησης [δεν ανακοινώθηκε] : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΖΑΚΙΩΤΗΣ, Οι πρώτοι αντιπρόσωποι ξένων κρατών στις Σέρρες (τέλη 18 ου -αρχές 19 ου αιώνα). Άνθρωποι στη δίνη του πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού : CONSTANTIN JORDAN, A Point of Observation of the Serres Region at the Beginning of the XX th Century. Romania s General Consulate in Salonika : Συζήτηση : ιάλειμμα. Πρόεδροι: Α. Καραθανάσης, C. Jordan, Κ. Σιαμάκης : ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ, Ο Μακεδονικός αγώνας στο νομό Σερρών από τα αρχεία του Ελληνικού Υποπροξενείου των Σερρών και από τα ανέκδοτα απομνημονεύματα Σερραίων Μακεδονομάχων : ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, «Ήταν πολύ δύσκολα εκείνα τα χρόνια». Προφορικές μαρτυρίες των βλαχόφωνων από την ομηρία τους στο Ποζάροβιτς της Γιουγκοσλαβίας : ΕΛΠΙ Α ΒΟΓΛΗ, Τα ιδεολογικά ερείσματα του βενιζελισμού στις Σέρρες του Μεσοπολέμου. Από την προοπτική του αστικού εκσυγχρονισμού στην πολιτική πράξη : ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΣ, Η εγκύκλιος της και οι εξ αυτής μεταπολεμικές περιπέτειες του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Κωνσταντίνου Μεγγρέλη. Η δίωξη του ιεράρχη

5 264 Σύμμεικτα από το Συνοδικό ικαστήριο και το ικαστήριο οσιλόγων, : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙ ΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΙΝΤΖΟ- ΓΛΟΥ, Η δράση των αντιπάλων δυνάμεων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο νομό Σερρών μέσα από αρχειακές πηγές του «Εθνικού Στρατού», : Συζήτηση. Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : ANASTASIOS M. TAMIS, Η μετανάστευση και εγκατάσταση των Σερραίων στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία [δεν ανακοινώθηκε] : JOVANKA DJORDJEVIC-JOVANOVIC, Έλληνες απόδημοι από την Τζουμαγιά στη Σερβία : ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕΛΑΓΙ ΗΣ, Το προσφυγικό πρόβλημα του νομού Σερρών στη βενιζελική τετραετία Η περίπτωση των παραμεθόριων προσφυγικών οικισμών και των οργανωμένων προσφυγικών φορέων : Συζήτηση. Απογευματινή Συνεδρία Πρόεδροι: Ευ. Πελαγίδης, D. Sakel, H. Veli Aydin : ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΧΟΣ, Η ιστορική παρουσία των ρομικών ο- μάδων στο νομό Σερρών και η σχέση τους με την επίσημη εκπαίδευση του ελληνικού κράτους : ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΖΙΚΑΣ, Μακριά από τη γενέτειρα. Εσωτερική μετανάστευση και συγκρότηση της τοπικής ταυτότητας : ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙ ΗΣ, Η μετανάστευση από το νομό Σερρών στη δεκαετία του Κοινωνικές και οικονομικές όψεις [δεν ανακοινώθηκε] : MACHIEL KIEL, Population, Settlement and Economy of Serres from the late-byzantine Period to the 19 th Century : HEATH W. LOWRY, The Urban Organization, Economy and Population of Ottoman Serres (Siroz), [δεν ανακοινώθηκε] : Συζήτηση : ιάλειμμα.

6 Μαρία Σιομπότη, Β ιεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σερρών 265 Πρόεδροι: [A. Τάμης, Η. Lowry], Κ. Πανοπούλου : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, Οικονομικά δεδομένα της περιοχής των Σερρών κατά την πρώιμη τουρκοκρατία (15 ος αιώνας) : HACI VELI AYDIN, History of Tobacco Cultivation in Serres and its Periphery in 18 th Century : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΑΜΑΚΗΣ, Καλλιέργειες και εκτροφές εισηγμένες στην περιοχή των Σερρών μετά την οθωμανική κατάκτηση : ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, Προσδοκίες και όρια στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής στο νομό Σερρών κατά το Μεσοπόλεμο : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΟΒΑΝΗΣ, Τα λιγνιτωρυχεία του νομού Σερρών πριν και μετά το : Συζήτηση. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006 Γ. ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Πρωινή Συνεδρία Πρόεδροι: Α. Γλαβίνας, Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου, Ι. Καραβασίλης : ΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Με το Γεννάδιο Σχολάριο στις Σέρρες το : ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, Ανέκδοτες επιστολές του Σερρών Ιακώβου ( ) : ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΓΚΡΑΚΗΣ, Ελληνοσερβικές εκκλησιαστικές και διπλωματικές αντιπαραθέσεις στις Σέρρες κατά τα τέλη του 19 ου αιώνα : ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, Ανέκδοτες επιστολές για την Ιερά Μονή «Καραντάχης» Σερρών. Από άγνωστο κώδικα αλληλογραφίας του Βελεσσών Παρθενίου, 1908 [δεν ανακοινώθηκε] : ΜΩΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗΣ, Η Εβραϊκή παρουσία στις Σέρρες μέχρι το ολοκαύτωμα : ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΙΤΖΑΛΕΟΣ, Εβραϊκές συνοικίες στις Σέρρες από το Τανζιμάτ μέχρι την οικονομική κρίση στο Μεσοπόλεμο, : Συζήτηση : ιάλειμμα.

7 266 Σύμμεικτα Πρόεδροι:. Αποστολόπουλος, D. Jankovic-Mougrakis, Ν. Γιοβάνης : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, Σέρρες, μέρες του ιαφωνίες παραγόντων της Ελληνικής Κοινότητας ως προοίμιο του «Κοινοτικού ζητήματος» : ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΕΚΡΙ ΗΣ, Εκπαιδευτική κινητικότητα στον άξονα Σερρών-Μελενίκου (πρώτο μισό του 19 ου αιώνα) : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΑΚΟΥΡΑ, Η εκπαίδευση των γυναικών στην ελληνική κοινότητα της πόλης των Σερρών (αρχές 19 ου αι ). Ριζοσπαστικές τάσεις και χαρακτηριστικά : ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ, Εκπαιδευτικά ζητήματα των Σερρών κατά το β μισό του 19 ου αιώνα. Ο Μακεδ. Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Σερρών και τα προβλήματα λειτουργίας του : ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΗΣ, Η μουσική αγωγή στα εκπαιδευτήρια της πόλης των Σερρών κατά την περίοδο Πληροφορίες και ειδήσεις : ΣΙ ΗΡΟΥΛΑ ΖΙΩΓΟΥ-ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, Αικατερίνη Λασκαρίδου ( ) και ημήτριος Καλαμπακίδης (αρχές 19 ου αιώνα ). υο πρωτοπόροι παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί από το Μελένικο : Συζήτηση. Απογευματινή Συνεδρία Πρόεδροι: Ευ. Κεκρίδης, [Ι. Σκούρτης], Ι. Τσαρούχας : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, Περί των εκπαιδευτικών ερίδων εις Σέρρας ( ) : ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ, Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στις Σέρρες στα τέλη του 19 ου αιώνα : DRAGICA JANKOVIC-MOUGKRAKIS, Το σερβικό σχολείο στα τέλη του 19 ου αιώνα : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ, Η συμβολή του νηπιακού επιμελητηρίου Μελά στην ίδρυση σχολείων στο σαντζάκι των Σερρών (αρχές 20 ου αιώνα) : Συζήτηση : ιάλειμμα : ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΚΑΓΚΑΛΙ- ΟΥ, Η Μαρία Αμαριώτου και το ιδασκαλείο Σερρών : ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΡΑΓΓΕ ΑΚΗΣ, Αγροτικές Μεταβατικές Οικοκυρικές Σχολές (Α.Μ.Ο.Σ.) του Ν. Σερρών ( ). Θεσμός εκπαίδευσης και κατάρτισης : ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ, Οι αναφορές των Επιθεωρητών ημοτικής Εκπαίδευσης για τις Α και Β εκπαιδευτικές περι-

8 Μαρία Σιομπότη, Β ιεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σερρών : Συζήτηση. φέρειες των Σερρών μέσω των Γενικών Απολογιστικών Εκθέσεών τους, περιόδου ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ-ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πρωινή Συνεδρία Πρόεδροι: A. Γερόλυμπου, Αιμ. Στεφανίδου, Λ. Θεοδωρίδου : ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΝΟΒΑΣ, Τα μετόχια Γενίκιοϊ-Αγιασμάτ-Πραβίστας της Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, στην περιοχή των Σερρών : ΤΖΟΥΛΙΑ ΘΕΟ ΩΡΑΚΗ-ΠΑΤΣΗ, Η οικιστική δομή των α- γροτικών οικισμών του νομού Σερρών : ΕΥ ΟΚΙΑ ΡΑΝΤΟΥ, Ανασχεδιάζοντας την πόλη μετά την καταστροφή. Το πρώτο Ελληνικό σχέδιο των Σερρών, : ΚΙΚΗ ΚΑΥΚΟΥΛΑ, Μια ευρωπαϊκή πόλη από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Οραματισμός και τεχνογνωσία στην ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς Σερρών μετά το : ΑΘΗΝΑ ΒΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, Από κεντρικό πέρασμα σε μεθοριακό σταθμό. Μετασχηματισμοί στο ρόλο και τη μορφή του Σιδηροκάστρου : ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Νάσιουτζικ και ο μηχανικός Γεώργιος Η. Παπάζογλου : Συζήτηση : ιάλειμμα. Ε. ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ-ΛΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Πρόεδροι: Ευ. Τσιγαρίδας, Τζ. Θεοδωράκη-Πάτση, Π. Σαμσάρης : ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Α ΑΚΗ, Η εκκλησιαστική μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην περιοχή των Σερρών : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Οι χώροι στέγασής της : ΑΙΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ, Το χαμάμ στην πόλη των Σερρών : ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ, Πέτρινες στρογγυλές καλύβες γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης στην ορεινή περιοχή Σερρών. Μια συγκριτική προσέγγιση.

9 268 Σύμμεικτα : ΛΙΛΑ ΘΕΟ ΩΡΙ ΟΥ-ΣΩΤΗΡΙΟΥ, Το χρονικό της κατασκευής του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Ελευθερίας Σερρών : ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ - ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥΤΗΣ, Ο Εκλεκτικισμός στην πόλη των Σερρών. Τα σπίτια του Μεσοπολέμου : Συζήτηση. Απόγευμα : Επίσκεψη στη μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και ξενάγηση στα λαογραφικά μουσεία της πόλης. ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006 ΣΤ. ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Πρωινή Συνεδρία Πρόεδροι: Γ. Βελένης, Χ. Χατζητάκη-Καψωμένου, Κ. Παπακυριάκου : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΧΙΝΟΖΛΗΣ, Περί των ονομάτων των Σερραίων (19 ος -1913). Το επώνυμο Νταρνάκας : ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΠΥΡΕΛΗ, Το περιοδικό Γιατί. Μια περίπτωση πολιτισμικής παρέμβασης στο χώρο των Σερρών στη δεκαετία του : ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ, Μελοποιημένα άσματα προς τιμήν Ιεραρχών της Μητροπόλεως Σερρών από το ανέκδοτο χειρόγραφο του πρωτοψάλτη Σερρών Παναγιώτη Παπα-Αγγελίδη ( ) : ALEXANDRA TRIFONOVA, Μεταβυζαντινά κειμήλια αργυροχοΐας και μικροτεχνίας από την πόλη των Σερρών και τη μονή του Τιμίου Προδρόμου σε μουσεία της Σόφιας : ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙ ΑΣ, Φορητές εικόνες του ιονυσίου του εκ Φουρνά των Αγράφων στις Σέρρες : ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΜΣΑΡΗΣ, Η εικονογραφία του αγίου Γεωργίου του Nέου (ή Φουστανελά) στην όψιμη μεταβυζαντινή ζωγραφική της περιοχής των Σερρών : Συζήτηση : ιαπιστώσεις - Συμπεράσματα. Σύνοψη από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγήτρια κ. Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού : Λήξη από το ήμαρχο και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Ιωάννη Μωυσιάδη. ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΜΠΟΤΗ Φιλόλογος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ. Επιμέλεια Προγράμματος. Θωμάς Μπάκας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ. Επιμέλεια Προγράμματος. Θωμάς Μπάκας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Επιμέλεια Προγράμματος Θωμάς Μπάκας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου... 9 Αναλυτικό Πρόγραμμα Εργασιών Συνεδρίου... 15 Περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΡΙΣ 7 (2003-2007) 288-304

ΣΙΡΙΣ 7 (2003-2007) 288-304 Σέρρες: Από το χθες στο σήμερα Serres: Past and Present Επιμέλεια: Πέτρος Κ. Σαμσάρης Εκτύπωση: «Typographic» Σέρρες: ήμος Σερρών, 2001, 255 σ.; εικ.; 21 εκ. Η απουσία ενός χρηστικού ενημερωτικού Οδηγού,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ε. 28 και 29-06-2012: Εορτασμός Ιερού Ναού Αγίου Παύλου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

ε. 28 και 29-06-2012: Εορτασμός Ιερού Ναού Αγίου Παύλου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης. Α. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ α. 18-01-2012: Τελετή Εγκαινίων Αγιασμού των νέων Γραφείων Διοίκησης της Φ.Α.Α.Θ. με τις ευλογίες του Παναγιοτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου. β. 20-01-2012: Τελετή

Διαβάστε περισσότερα

30οκτωβρίου 01νοεμβρίου

30οκτωβρίου 01νοεμβρίου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ υπό την αιγίδα του ΙΕΡΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 15 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ã é á ô ç í å è í é ê Þ á õ ô ï ã í ù ó ß á θεματική ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γεώργιος Χαλκιάς εργάζεται ως δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στα Λιμενάρια της Θάσου

Ο Γεώργιος Χαλκιάς εργάζεται ως δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στα Λιμενάρια της Θάσου ISBN: 978-960-467-183-0 Σχεδίαση εξωφύλλου: Βασίλης Τζομπανόπουλος Η ιστορία του Κάστρου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Θάσου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η πορεία του στο χρόνο και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΕΙΞΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΝΑΔΕΙΞΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρακτικά της Ημερίδας: ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ *

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ * ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΖΙΚΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ * Το θέμα το οποίο πρόκειται να μας απασχολήσει έχει να κάνει με το φαινόμενο της συγκρότησης της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ(ΤΕΦΑΑ) Η ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ. του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΤΣΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ. του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΤΣΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΤΣΑ Οκτώβριος 2012 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ...3 ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ...3 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΣ...5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) ΙΔΡΥΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) ΙΔΡΥΣΗ Η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1993 στις Σέρρες από τα παρακάτω ιδρυτικά μέλη: Αγγειοπλάστη Γιώργο Ανδρονίδη Θεολόγη Γοργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 MAΡTΙΟΥ 2012 Ενημερωτικό Σημείωμα 1. Πεπραγμένα Δ.Σ. για το έτος 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012 2. Εκθέσεις εγκεκριμένων πεπραγμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2012 1 2 ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Τ. Θ. 1548, 65110 Καβάλα Γ' ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ: Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ."

Διαβάστε περισσότερα

«Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους» Πέµπτη 2 Οκτωβρίου

«Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους» Πέµπτη 2 Οκτωβρίου ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Α ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους» Γρεβενά, 2-5 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Χτο Ενημερωτικό Δελτίο, αρ. 20, Δεκέμβριος 1997, είχε αναγγελθεί η εκπόνηση ενός

Χτο Ενημερωτικό Δελτίο, αρ. 20, Δεκέμβριος 1997, είχε αναγγελθεί η εκπόνηση ενός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου, 1784-1996 Επιστημονικός υπεύθυνος: Λούκια Δρούλια Συντονίστρια έργου: Γιούλα Κουτσοπανάγου ΕΠΕΤ II, Πρόγραμμα Συγχρηματοδότησης 1996 Χτο Ενημερωτικό Δελτίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Εγγραφές: 09.00 09.30 1 η Συνεδρία: Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος Πρόσφυγες στη δεκαετία του 1910 (09.30-10.45) Συντονιστής: Βασίλης Γούναρης Λάμπρος Φλιτούρης, Λέκτορας Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Δράσης Διοικητικού Συμβουλίου

Απολογισμός Δράσης Διοικητικού Συμβουλίου Απολογισμός Δράσης Διοικητικού Συμβουλίου Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης ιδρύθηκε το 1968 και αποτελεί το μοναδικό, αναγνωρισμένο, πανελλήνιο επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

τα νέα της Λαπήθου ετά από 192 χρόνια, αντιπροσωπεία Λαπηθιωτών ανταποδίδει την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο

τα νέα της Λαπήθου ετά από 192 χρόνια, αντιπροσωπεία Λαπηθιωτών ανταποδίδει την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ Ο Δήμος Λαπήθου και το Προσφυγικό Σωματείο «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» διοργανώνουν την καθιερωμένη Παιδική Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση και το κόψιμο της Βασιλόπιτας την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Το Άγιον Όρος στον 17 ο και 18 ο αιώνα Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους

Το Άγιον Όρος στον 17 ο και 18 ο αιώνα Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ Το Άγιον Όρος στον 17 ο και 18 ο αιώνα Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες. Έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας

Δραστηριότητες. Έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας Δραστηριότητες Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Α - Η Μ Ε Ρ Ι Δ Ε Σ Ο νέος οργανισμός του ΥΠΠΑΤ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Με τη με αριθμ. 118763/10.10.2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών & Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΟΥΔΗ-ΓΑΒΑΛΑ (ΘΕΟ)ΔΩΡΑ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΜΟΝΙΟΥΔΗ-ΓΑΒΑΛΑ (ΘΕΟ)ΔΩΡΑ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών 1 (ΘΕΟ) Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ημερομηνία γέννησης: 31 Δεκεμβρίου 1954. Τόπος γέννησης: Χίος Χίου. Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμη (με τον αρχιτέκτονα Θωμά Γαβαλά).

Διαβάστε περισσότερα

_ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ανά έτος και σε χρονική ακολουθία) 20 ΧΡΟΝΙΑ Μ.Β.Π.

_ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ανά έτος και σε χρονική ακολουθία) 20 ΧΡΟΝΙΑ Μ.Β.Π. _ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ανά έτος και σε χρονική ακολουθία) 20 ΧΡΟΝΙΑ Μ.Β.Π. 1994 11/9 : Εγκαίνια Μουσείου 28/11-5/12: Στο πλαίσιο των «Δημητρίων» του Δήμου Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ. Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου. Προσεύλευση - Υποδοχή - Καφές 10.30 π.μ. - 10.45 π.μ.: 10.00 π.μ. - 10.30 π.μ.:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ. Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου. Προσεύλευση - Υποδοχή - Καφές 10.30 π.μ. - 10.45 π.μ.: 10.00 π.μ. - 10.30 π.μ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ Εικονογράφηση εξωφύλλου: Ψηφιακός ανασχεδιασμός λεπτομέρειας από την Ενδυμασία της Μυκονιάτισσας του T. Hope, 1790 (Μουσείο Μπενάκη). Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 10.00 π.μ. - 10.30 π.μ.:

Διαβάστε περισσότερα

9ο (Δ Ι Ε Θ Ν Ε Σ) Σ Υ Μ Π Ο Σ Ι Ο Τ Ρ Ι Κ Α Λ Ι Ν Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν (Φιλολογία Ιστορία Αρχαιολογία Λαογραφία)

9ο (Δ Ι Ε Θ Ν Ε Σ) Σ Υ Μ Π Ο Σ Ι Ο Τ Ρ Ι Κ Α Λ Ι Ν Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν (Φιλολογία Ιστορία Αρχαιολογία Λαογραφία) ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) ΤΡΙΚΑΛΩΝ 9ο (Δ Ι Ε Θ Ν Ε Σ) Σ Υ Μ Π Ο Σ Ι Ο Τ Ρ Ι Κ Α Λ Ι Ν Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν (Φιλολογία Ιστορία Αρχαιολογία Λαογραφία) Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΪΜΑΚΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΪΜΑΚΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΪΜΑΚΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Επώνυμο Ζαϊμάκης Όνομα Γιάννης Τόπος γέννησης Ηράκλειο Υπηκοότητα Ελληνική Δ/νση επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΕΕΒΕΠ)- ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ

40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΕΕΒΕΠ)- ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ()- ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης ιδρύθηκε το 1968 και αποτελεί το μοναδικό, αναγνωρισμένο,

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Λ Ε Τ Η Π Α ΡΑ Ο Σ Η Σ - Π Α ΡΑ Λ Α Β Η Σ Ι Ο Ι Κ Η Σ Ε Ω Σ Σ Μ Υ

Τ Ε Λ Ε Τ Η Π Α ΡΑ Ο Σ Η Σ - Π Α ΡΑ Λ Α Β Η Σ Ι Ο Ι Κ Η Σ Ε Ω Σ Σ Μ Υ Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 35 * Περίοδος Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2008 Non Commissioned Officer`s School * Issue: 35th * Period: January - February

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια» Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΙΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΧΑΙΡΙ Η. - Βιογραφικά σηµειώµατα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΙΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΧΑΙΡΙ Η. - Βιογραφικά σηµειώµατα ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΙΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΧΑΙΡΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - Εισηγητές - Περιλήψεις ανακοινώσεων - Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα