Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία"

Transcript

1 Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία Προσοχή - Επίπεδο 1, Ασκείτε τις συνήθεις προφυλάξεις Έκδοση: 11 Μαρτίου 2014 Εκτός αν δηλώνεται δηλώνεται διαφορετικά, οι διευθύνσεις URL που εμφανίζονται σε αυτήν τη σελίδα είναι διαθέσιμες μόνο στα αγγλικά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Fédération Internationale de Football Association (FIFA) είναι ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια με ομάδες που ανταγωνίζονται από όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 έχει προγραμματιστεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου του 2014 και θα διεξαχθεί σε δώδεκα πόλεις σε όλη τη Βραζιλία. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA για το 2014, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις που θα σάς βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς. Τι μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους; Πριν από το ταξίδι σας: Δείτε τις πληροφορίες υγείας για τους ταξιδιώτες προς τη Βραζιλία του CDC στη διεύθυνση wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/brazil.

2 Προγραμματίστε ένα ραντεβού για να εξετάσετε την υγεία σας τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας. Συζητήστε με το γιατρό ή το/την νοσηλευτή/τρια σχετικά με τα εμβόλια και τα φάρμακα που συνιστώνται για τη Βραζιλία. o Το CDC συνιστά σε όλους τους ταξιδιώτες να είναι εμβολιασμένοι με τα εμβόλια ρουτίνας, όπως της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), της διφθερίτιδας-τετάνουκοκίτη, της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της γρίπης. o Άλλα συνιστώμενα εμβόλια μπορεί να περιλαμβάνουν της ηπατίτιδας Α, του τυφοειδούς πυρετού, της ηπατίτιδας Β, του κίτρινου πυρετού και της λύσσας. o Μπορεί να συνιστώνται φάρμακα για την ελονοσία και τη διάρροια των ταξιδιωτών. o Δείτε την ιστοσελίδα Find a Clinic (Βρείτε μια κλινική) (wwwnc.cdc.gov/travel/page/findclinic) που θα σας βοηθήσει να βρείτε μια τοπική κλινική με φάρμακα για ταξιδιώτες. Επιπλέον, η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτει έναν παγκόσμιο κατάλογο κλινικών για ταξιδιώτες στο Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ασφάλιση ταξιδιωτικής υγείας και ιατρικής εκκένωσης. Πακετάρετε ένα κιτ με προϊόντα υγείας για το ταξίδι σας (wwwnc.cdc.gov/travel/page/packsmart). Παρακολουθείτε τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και ενημερώσεις και διαβάστε ταξιδιωτικές συμβουλές από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (http://travel.state.gov/content/passports/english/alertswarnings.html). Εγγραφείτε στο πρόγραμμα Smart Traveler Enrollment Program (Πρόγραμμα Εγγραφής Έξυπνων Ταξιδιωτών) (για τους πολίτες των ΗΠΑ) στη διεύθυνση Αφήστε ένα αντίγραφο της διαδρομής σας, τα στοιχεία επικοινωνίας, αντίγραφα πιστωτικών καρτών και ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σε κάποιον άλλο στο σπίτι σας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας: Ακολουθήστε τις οδηγίες ασφάλειας και προστασίας. Οι ταξιδιώτες των Η.Π.Α. μπορεί να αποτελέσουν στόχο εγκληματιών κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. o Εάν είναι δυνατόν, μην μετακινήστε τη νύχτα, αποφεύγετε τις αμφισβητήσιμες περιοχές και ταξιδεύετε με συνταξιδιώτες. o Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Οι μεθυσμένοι είναι πιο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους ανθρώπους, να επιδοθούν σε επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες ή να συλληφθούν.

3 o Έχετε μαζί σας ένα φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου σας και τη σφραγίδα εισόδου σας. Αφήστε το πραγματικό διαβατήριο σε ασφαλές μέρος στο ξενοδοχείο σας. o Έχετε μαζί σας τα στοιχεία επικοινωνίας της πλησιέστερης πρεσβείας ή προξενείου των Η.Π.Α. στη Βραζιλία (http://travel.state.gov/content/passports/english/country/brazil.html#more_embassies) και τους τοπικούς αριθμούς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: 190 (αστυνομία), 192 (ασθενοφόρο) και 193 (πυροσβεστική). Σημειώστε ότι αυτοί οι τοπικοί τηλεφωνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης είναι διαθέσιμοι μόνο στα πορτογαλικά. o Τηρείτε όλους τους τοπικούς νόμους και να σέβεστε τα τοπικά κοινωνικά έθιμα. o Μην φοράτε ακριβά ρούχα ή κοσμήματα. o Διατηρείτε πάντα τις πόρτες στο ξενοδοχείο κλειδωμένες και φυλάσσετε τα τιμαλφή σε ασφαλή μέρη. o Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε δωμάτια του ξενοδοχείου από το 2ο ως τον 6ο όροφο. Ένα δωμάτιο στον 1ο όροφο ενός ξενοδοχείου μπορεί να παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε εγκληματίες. Τα δωμάτια από τον 7ο όροφο και πάνω μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες σε περίπτωση διαφυγής λόγω πυρκαγιάς. Ακολουθείτε τις οδηγίες ασφάλειας των τροφίμων και του νερού: Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και μολυσμένου νερού ή αναψυκτικών/ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α, ο τυφοειδής πυρετός και η διάρροια των ταξιδιωτών. o Τρώτε κρέας, ψάρια, αυγά και λαχανικά που είναι πλήρως μαγειρεμένα και σερβίρονται ζεστά. o Τρώτε μόνο φρούτα που έχουν πλυθεί με καθαρό νερό ή τα έχετε ξεφλουδίσει οι ίδιοι. o Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. o Αποφύγετε τα ωμά λαχανικά (όπως οι σαλάτες και η «σάλσα»). o Αποφύγετε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές. o Πίνετε ποτά που έχουν εμφιαλωθεί και είναι σφραγισμένα (νερό, ανθρακούχα ποτά, αθλητικά ποτά) ή που έχουν υποβληθεί σε βρασμό (καυτός καφές και τσάι). o Αποφεύγετε τα ποτά από fountains και τον πάγο στα ποτά. Αποτρέπετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό: Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός, είναι κοινές σε ολόκληρη τη Βραζιλία. o Καλύψτε το δέρμα σας φορώντας μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και καπέλο.

4 o Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό για το εκτεθειμένο δέρμα. o Σκεφτείτε τη χρήση ρούχων και εξοπλισμού επεξεργασμένων με περμεθρίνη (permethrin) (όπως μπότες, εσώρουχα, κάλτσες και σκηνές). Μπορείτε να αγοράσετε προεπεξεργασμένα ρούχα και εξοπλισμό και να ολοκληρώσετε μόνοι σας την επεξεργασία τους. o Μείνετε και κοιμηθείτε σε δωμάτια με σήτες ή κλιματισμό ή χρησιμοποιήστε ένα κρεβάτι με κουνουπιέρα εάν η περιοχή όπου κοιμάστε εκτίθεται σε εξωτερικούς χώρους. o Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για προστασία από την ελονοσία ή να κάνετε ένα εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού. Συζητήστε με το γιατρό ή τον/τη νοσηλευτή/τρια σχετικά με τα βήματα πρόληψης που είναι κατάλληλα για εσάς. (Δείτε το παρακάτω πλαίσιο.)

5 Πληροφορίες για τον κίτρινο πυρετό και την ελονοσία για τη Βραζιλία Εμβόλιο του κίτρινου πυρετού Απαιτήσεις: Καμία Συστάσεις: Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες με ηλικία 9 μηνών που ταξιδεύουν στις παρακάτω περιοχές: το σύνολο των κρατών της Acre, Amapá, Amazones, Distrito Federal (Ομοσπονδιακή Περιφέρεια - συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσα Μπραζίλια), Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondônia, Roraima, Tocantins και καθορισμένες περιοχές από τις παρακάτω πολιτείες: Bahia, Paraná, Piauí, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, και São Paulo (πολιτεία). Ο εμβολιασμός συνιστάται επίσης για ταξιδιώτες που επισκέπτονται τους καταρράκτες Iguassu Falls. Σημειώστε ότι το 2011, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας επέκτεινε τον κατάλογο των δήμων/κοινοτήτων για τους οποίους συνιστάται εμβολιασμός κατά του κίτρινου πυρετού στις 4 νοτιοανατολικές πολιτείες São Paulo, Paraná, Santa Catarina και Rio Grande do Sul. Δεν συνιστάται για τους ταξιδιώτες των οποίων τα δρομολόγια περιορίζονται σε περιοχές που δεν αναφέρονται παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Fortaleza, Recife, Rio de Janeiro, Salvador και São Paulo. Δείτε το χάρτη 3-17 στη διεύθυνση wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/chapter-3-infectiousdiseases- related-to-travel/yellow-fever#4274. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τις οδηγίες εμβολιασμών κατά δήμους/κοινότητες από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας στο wwwnc.cdc.gov/travel/pdf/yellow-fever-vaccine-recs-brazil pdf. Ελονοσία Περιοχές με ελονοσία: Πολιτείες Acre, Amapá, Amazonas, Mato Grosso, Maranhaõ, Para, Rondonia, Roraima και Tocantins. Επίσης απαντάται σε αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως οι Belem, Boa Vista, Macapa, Manaus, Maraba, Porto Velho και Santarem. Δεν έχει μεταδοθεί στους καταρράκτες Iguassu Falls. Κατ' εκτίμηση σχετικός κίνδυνος της ελονοσίας για τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ: Χαμηλός. Αντοχή σε φάρμακα: Χλωροκίνη (αναφέρεται στο P. falciparum malaria). Είδη της ελονοσίας: P. vivax 85%, P. falciparum 15%. Συνιστώμενη χημειοπροφύλαξη: Atovaquone-proguanil (Ατοβακόνη-προγουανίλη), doxycycline (δοξυκυκλίνη) ή mefloquine (μεφλοκίνη).

6 Ακολουθείτε τις οδηγίες για ζεστά κλίματα: Η αφυδάτωση και οι σχετικές με τη θερμότητα παθήσεις είναι κοινές κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων. o Πίνετε άφθονο (εμφιαλωμένο!) νερό. o Φοράτε δροσερά, φαρδιά, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμένετε στη σκιά. o Φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό (με SPF 15 τουλάχιστον και προστασία UVA και UVB). Αποφεύγετε την κολύμβηση σε γλυκό νερό, λίμνες και ποτάμια. Η σχιστοσωμίαση είναι μια παρασιτική μόλυνση που μπορεί να εξαπλωθεί σε γλυκό νερό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μειώστε τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ): Σε περιόδους εορτών, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες, ειδικά υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή. Έχετε μαζί σας προφυλακτικά που αγοράσατε από μια αξιόπιστη πηγή. Επιλέξτε ασφαλή μεταφορά: Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η 1η αιτία θανάτου υγιών πολιτών των ΗΠΑ σε χώρες του εξωτερικού. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να τραυματιστείτε σε ατύχημα: o Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας και βάλτε τα παιδιά στα καθίσματα των αυτοκινήτων. o Όταν είναι δυνατόν, αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου τη νύχτα. o Μην οδηγείτε μοτοσικλέτες. Εάν πρέπει να οδηγήσετε μια μοτοσικλέτα, φοράτε κράνος. o Γνωρίζετε τους τοπικούς νόμους οδικής κυκλοφορίας πριν οδηγήσετε. o Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ. o Χρησιμοποιείτε μόνο ταξί με επίσημη επισήμανση, που έχουν ζώνες ασφαλείας. o Αποφύγετε τα υπερπλήρη, υπερφορτωμένα ή με υψηλό βάρος στο επάνω μέρος λεωφορεία ή φορτηγά. o Να προσέχετε ιδιαίτερα όταν διασχίζετε δρόμους. Μειώστε την έκθεσή σας στα μικρόβια: Πλένετε τα χέρια σας συχνά και αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε ασθένειες ή τη μετάδοση ασθενειών σε άλλους ενώ ταξιδεύετε: o Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν από το φαγητό.

7 o Εάν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό, καθαρίστε τα χέρια σας με απολυμαντικό χεριών (που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη). o Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Εάν πρέπει να αγγίξετε το πρόσωπό σας, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά. o Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο ή το μανίκι σας (όχι με τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. o Προσπαθήστε να αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. o Εάν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, εκτός εάν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Εάν νιώθετε άρρωστοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας - o Συζητήστε με ένα γιατρό ή νοσηλευτή/τρια εάν αισθάνεστε σοβαρά άρρωστοι, ειδικά αν έχετε πυρετό. o Αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους, ενώ είστε άρρωστος/η. o Οι παρακάτω πηγές παρέχουν καταλόγους γιατρών και κλινικών που μπορούν να φροντίσουν ταξιδιώτες: Μετά το ταξίδι σας: Joint Commission International (www.jointcommissioninternational.org ). Ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος σε πολλές γλώσσες. Επιλέξετε μια γλώσσα στο επάνω αριστερό μέρος της σελίδας. η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτει έναν παγκόσμιο κατάλογο κλινικών στο Διεθνής Ένωση για την ιατρική βοήθεια σε ταξιδιώτες (www.iamat.org). Απαιτείται συνδρομή, αλλά είναι δωρεάν. Εάν δεν αισθάνεστε καλά μετά από το ταξίδι σας, μπορεί να χρειαστεί να δείτε ένα γιατρό. Βεβαιωθείτε ότι θα ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με το ταξίδι σας, πού πήγατε και τι κάνατε κατά το ταξίδι σας. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν υποστήκατε κάποιο δάγκωμα ή γρατζουνιά από ζώο κατά το ταξίδι σας. Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να βρείτε έναν ειδικό ταξιδιωτικής ιατρικής, δείτε την ιστοσελίδα Find a Clinic (Βρείτε μια κλινική) (wwwnc.cdc.gov/travel/page/find-clinic). Επιπλέον, η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτει έναν παγκόσμιο κατάλογο κλινικών για ταξιδιώτες στο

8 Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της ελονοσίας για το ταξίδι σας, συνεχίστε να παίρνετε τα υπόλοιπα χάπια σας αφού επιστρέψετε στο σπίτι σας. Εάν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας πολύ σύντομα, θα υπάρχει ακόμη πιθανότητα να αρρωστήσετε. Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και μπορεί να είναι θανατηφόρα. Εάν αρρωστήσετε με πυρετό, είτε όταν ταξιδεύετε σε μια περιοχή κινδύνου ελονοσίας είτε μετά την επιστροφή σας στο σπίτι (έως και 1 έτος), θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα και θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το ταξιδιωτικό σας ιστορικό.

στις έκτακτες ανάγκες

στις έκτακτες ανάγκες Παραμείνετε ασφαλείς στις έκτακτες ανάγκες Αριθμοί Τηλεφώνων Έκτακτων Αναγκών Έκτακτη ανάγκη (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο) 000 Έκτακτη ανάγκη ΤΤΥ (για άτομα με πρόβλημα όρασης και ακοής) 106 Βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Στο δρόμο για άτομα 65 χρονών και άνω

Στο δρόμο για άτομα 65 χρονών και άνω Οδική Ασφάλεια Στο δρόμο για άτομα 65 χρονών και άνω Πώς να παραμείνετε ανεξάρτητοι και ασφαλείς Οδική ασφάλεια για άτομα 65 χρονών και άνω Ο οδηγός αυτός παρέχει συμβουλές και χρήσιμες οδηγίες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic).

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic). Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic). Η πανδημία γρίπης μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα σε πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου. Οι συζητήσεις για μια πανδημία γρίπης έχουν απασχολήσει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΘΗΝΑ 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα; Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Γήρανση και Οδήγηση: Πρόγραμμα Ανανέωσης Άδειας Οδήγησης για Οδηγούς Ηλικίας 80 και άνω. (Συμπληρωματικό Υλικό)

Γήρανση και Οδήγηση: Πρόγραμμα Ανανέωσης Άδειας Οδήγησης για Οδηγούς Ηλικίας 80 και άνω. (Συμπληρωματικό Υλικό) Γήρανση και Οδήγηση: Πρόγραμμα Ανανέωσης Άδειας Οδήγησης για Οδηγούς Ηλικίας 80 και άνω (Συμπληρωματικό Υλικό) 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή 3 2. Προτερήματα Ηλικιωμένων Οδηγών Ηλικίας 80+ 3 3. Οι

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Επιλογές. Ταξιδιωτική ιατρική

Περιεχόμενα. Επιλογές. Ταξιδιωτική ιατρική Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αγράφων 3-5, Μαρούσι, 15123, 210 5212000, info@keelpno.gr, http://www.keelpno.gr Ιούνιος 2012 Αρ. 16 / Έτος 2ο ISSN 1792-9016 Περιεχόμενα Κυρίως θέμα: Ταξιδιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ε συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θερμαϊκού και την ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ.

ε συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θερμαϊκού και την ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ. 1 2 ε συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θερμαϊκού και την ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ. 3 4 Είναι γεγονός όηι η Τοπική Ασηοδιοίκηζη και η Πρόληψη Ανηιμεηώπιζη Εκηάκηων Αναγκών αποηελούν ένα θέμα απόλσηα ζσνδεδεμένο

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές προφυλάξεις για την πρόληψη της λοίμωξης σε δημόσιες εγκαταστάσεις

Τυπικές προφυλάξεις για την πρόληψη της λοίμωξης σε δημόσιες εγκαταστάσεις Τυπικές προφυλάξεις για την πρόληψη της λοίμωξης σε δημόσιες εγκαταστάσεις Τυπικές προφυλάξεις πρόληψης των λοιμώξεων σε δημόσιες εγκαταστάσεις 3. Εισαγωγή 4. Ζητήματα ελέγχου των λοιμώξεων σε δημόσιους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κάρτας InterRail 2014. Κατεβάστε την εφαρμογή InterRail Rail Planner App. Είναι δωρεάν και λειτουργεί εκτός σύνδεσης.

Οδηγός κάρτας InterRail 2014. Κατεβάστε την εφαρμογή InterRail Rail Planner App. Είναι δωρεάν και λειτουργεί εκτός σύνδεσης. Οδηγός κάρτας InterRail 2014 Κατεβάστε την εφαρμογή InterRail Rail Planner App. Είναι δωρεάν και λειτουργεί εκτός σύνδεσης. Αγαπητέ ταξιδιώτη της κάρτας InterRail, Επιλέξατε τον ιδανικό τρόπο για να ταξιδέψετε

Διαβάστε περισσότερα

µε... βαθµό προστασίας Κωδικός: παιδί... Το ευαίσθητο παιδικό δέρμα και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τον ήλιο 19

µε... βαθµό προστασίας Κωδικός: παιδί... Το ευαίσθητο παιδικό δέρμα και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τον ήλιο 19 Οι 10 καλύτερες παραλίες της 30 Ελλάδας!r KAΛΟΚΑΙΡΙ 2015 - ΤΕΥΧΟΣ 1 HealthyToday Κάντε τον ήλιο φίλο σας! Καλοκαίρι µε... βαθµό προστασίας ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού Όλες οι απαντήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Στο Οντάριο, οι κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για θύελλες παγωμένου χιονιού και διακοπές ρεύματος,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ια ς δ ί ν σει χ ι α ή Π ασκ & Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κινδύνων ee e e ee e ee e e σθηση Κατολί International Federation of

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε τα πάντα για το AIDS

Μάθε τα πάντα για το AIDS Μάθε τα πάντα για το AIDS Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εγκαινίασε μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων επικοινωνίας με τους νέους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ - Ρεθύμνου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ - Ρεθύμνου ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ - Ρεθύμνου Γενικές Πληροφορίες Η Κρήτη αποτελεί από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Με τις θερμότερες ευχές μας!!!

Με τις θερμότερες ευχές μας!!! EDUCATIONAL TOUR OPERATORS 28 ης Οκτωβρίου 7, 151 24 Μαρούσι Αθήνα Τηλ : 210 6120616 Fax : 210 6141781 Email : study@studytours.gr Site : www.studytours.gr Χρόνο με το χρόνο, τα εκπαιδευτικά ταξίδια ενισχύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Οδηγός χρήσης User Guide LG-E440. www.lg.com MFL67868136 (1.0)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Οδηγός χρήσης User Guide LG-E440. www.lg.com MFL67868136 (1.0) ΕΛΛΗΝΙΚΑ E N G L I S H Οδηγός χρήσης User Guide LG-E440 MFL67868136 (1.0) www.lg.com ΕΛΛΗΝΙΚΑ Οδηγίες χρήσης Οι ενδείξεις της οθόνης και οι εικόνες ενδέχεται να διαφέρουν από εκείνες που βλέπετε στο τηλέφωνό

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτια για το Haringey Πυρασφάλεια στο σπίτι σας

Σπίτια για το Haringey Πυρασφάλεια στο σπίτι σας Greek Σπίτια για το Haringey Πυρασφάλεια στο σπίτι σας This is the Greek version of Homes for Haringey s leaflet called Fire safety in your home. It contains important information about what to do in a

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ! ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ! Η 4 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ (1-31 ΜΑΡΤΙΟΥ) (ΜΕΤΑ)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ Θέλουμε να πηγαίνουμε όπου επιθυμούμε, όποτε το χρειαζόμαστε, με όποιο τρόπο μας αρέσει. Αυτή η δυνατότητα έχει γίνει πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές για Παιδιά που Πρόκειται να Ταξιδέψουν

Γενικές Αρχές για Παιδιά που Πρόκειται να Ταξιδέψουν Θεανώ Γεωργακοπούλου, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, ΚΕΕΛΠΝΟ Ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν ή ζουν μακριά από την πατρίδα τους έχει αυξηθεί δραματικά. Εκτιμάται ότι 1,9 εκατομμύρια παιδιά ταξιδεύουν κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτική Ασφάλιση της easyjet Ανασκόπηση Καλύψεων

Ταξιδιωτική Ασφάλιση της easyjet Ανασκόπηση Καλύψεων (English Version Pages 13-23) Ταξιδιωτική Ασφάλιση της easyjet Ανασκόπηση Καλύψεων Για άμεση παροχή βοήθειας σε κάθε περίπτωση συμβάντος που καλύπτεται από το παρόν συμβόλαιο επικοινωνήστε άμεσα - 24 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH. Οδηγός χρήσης User Guide LG-D605. www.lg.com MFL67982010 (1.0)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH. Οδηγός χρήσης User Guide LG-D605. www.lg.com MFL67982010 (1.0) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH Οδηγός χρήσης User Guide LG-D605 MFL67982010 (1.0) www.lg.com ΕΛΛΗΝΙΚΑ Οδηγίες χρήσης Οι ενδείξεις της οθόνης και οι εικόνες ενδέχεται να διαφέρουν από εκείνες που βλέπετε στο τηλέφωνό

Διαβάστε περισσότερα

Smart 4 mini Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Smart 4 mini Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Smart 4 mini Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Κάποιες υπηρεσίες και εφαρμογές μπορεί να μην είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες. Παρακαλώ ρωτήστε στα καταστήματα για λεπτομέρειες. To Αndroid είναι εμπορικό σήμα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικές Οδηγίες και Οδηγίες Χρήσης

Συνοπτικές Οδηγίες και Οδηγίες Χρήσης Συνοπτικές Οδηγίες και Οδηγίες Χρήσης 1 Συνοπτικές Οδηγίες Σας ευχαριστούµε! Συγχαρητήρια για την αγορά ενόςσύστηµατος mē! Το mē είναι µια πρωτοποριακή συσκευή που µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην άνεση και

Διαβάστε περισσότερα