Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία"

Transcript

1 Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία Προσοχή - Επίπεδο 1, Ασκείτε τις συνήθεις προφυλάξεις Έκδοση: 11 Μαρτίου 2014 Εκτός αν δηλώνεται δηλώνεται διαφορετικά, οι διευθύνσεις URL που εμφανίζονται σε αυτήν τη σελίδα είναι διαθέσιμες μόνο στα αγγλικά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Fédération Internationale de Football Association (FIFA) είναι ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια με ομάδες που ανταγωνίζονται από όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 έχει προγραμματιστεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου του 2014 και θα διεξαχθεί σε δώδεκα πόλεις σε όλη τη Βραζιλία. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA για το 2014, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις που θα σάς βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς. Τι μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους; Πριν από το ταξίδι σας: Δείτε τις πληροφορίες υγείας για τους ταξιδιώτες προς τη Βραζιλία του CDC στη διεύθυνση wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/brazil.

2 Προγραμματίστε ένα ραντεβού για να εξετάσετε την υγεία σας τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας. Συζητήστε με το γιατρό ή το/την νοσηλευτή/τρια σχετικά με τα εμβόλια και τα φάρμακα που συνιστώνται για τη Βραζιλία. o Το CDC συνιστά σε όλους τους ταξιδιώτες να είναι εμβολιασμένοι με τα εμβόλια ρουτίνας, όπως της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), της διφθερίτιδας-τετάνουκοκίτη, της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της γρίπης. o Άλλα συνιστώμενα εμβόλια μπορεί να περιλαμβάνουν της ηπατίτιδας Α, του τυφοειδούς πυρετού, της ηπατίτιδας Β, του κίτρινου πυρετού και της λύσσας. o Μπορεί να συνιστώνται φάρμακα για την ελονοσία και τη διάρροια των ταξιδιωτών. o Δείτε την ιστοσελίδα Find a Clinic (Βρείτε μια κλινική) (wwwnc.cdc.gov/travel/page/findclinic) που θα σας βοηθήσει να βρείτε μια τοπική κλινική με φάρμακα για ταξιδιώτες. Επιπλέον, η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτει έναν παγκόσμιο κατάλογο κλινικών για ταξιδιώτες στο Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ασφάλιση ταξιδιωτικής υγείας και ιατρικής εκκένωσης. Πακετάρετε ένα κιτ με προϊόντα υγείας για το ταξίδι σας (wwwnc.cdc.gov/travel/page/packsmart). Παρακολουθείτε τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και ενημερώσεις και διαβάστε ταξιδιωτικές συμβουλές από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ( Εγγραφείτε στο πρόγραμμα Smart Traveler Enrollment Program (Πρόγραμμα Εγγραφής Έξυπνων Ταξιδιωτών) (για τους πολίτες των ΗΠΑ) στη διεύθυνση Αφήστε ένα αντίγραφο της διαδρομής σας, τα στοιχεία επικοινωνίας, αντίγραφα πιστωτικών καρτών και ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σε κάποιον άλλο στο σπίτι σας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας: Ακολουθήστε τις οδηγίες ασφάλειας και προστασίας. Οι ταξιδιώτες των Η.Π.Α. μπορεί να αποτελέσουν στόχο εγκληματιών κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. o Εάν είναι δυνατόν, μην μετακινήστε τη νύχτα, αποφεύγετε τις αμφισβητήσιμες περιοχές και ταξιδεύετε με συνταξιδιώτες. o Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Οι μεθυσμένοι είναι πιο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους ανθρώπους, να επιδοθούν σε επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες ή να συλληφθούν.

3 o Έχετε μαζί σας ένα φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου σας και τη σφραγίδα εισόδου σας. Αφήστε το πραγματικό διαβατήριο σε ασφαλές μέρος στο ξενοδοχείο σας. o Έχετε μαζί σας τα στοιχεία επικοινωνίας της πλησιέστερης πρεσβείας ή προξενείου των Η.Π.Α. στη Βραζιλία ( και τους τοπικούς αριθμούς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: 190 (αστυνομία), 192 (ασθενοφόρο) και 193 (πυροσβεστική). Σημειώστε ότι αυτοί οι τοπικοί τηλεφωνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης είναι διαθέσιμοι μόνο στα πορτογαλικά. o Τηρείτε όλους τους τοπικούς νόμους και να σέβεστε τα τοπικά κοινωνικά έθιμα. o Μην φοράτε ακριβά ρούχα ή κοσμήματα. o Διατηρείτε πάντα τις πόρτες στο ξενοδοχείο κλειδωμένες και φυλάσσετε τα τιμαλφή σε ασφαλή μέρη. o Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε δωμάτια του ξενοδοχείου από το 2ο ως τον 6ο όροφο. Ένα δωμάτιο στον 1ο όροφο ενός ξενοδοχείου μπορεί να παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε εγκληματίες. Τα δωμάτια από τον 7ο όροφο και πάνω μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες σε περίπτωση διαφυγής λόγω πυρκαγιάς. Ακολουθείτε τις οδηγίες ασφάλειας των τροφίμων και του νερού: Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και μολυσμένου νερού ή αναψυκτικών/ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α, ο τυφοειδής πυρετός και η διάρροια των ταξιδιωτών. o Τρώτε κρέας, ψάρια, αυγά και λαχανικά που είναι πλήρως μαγειρεμένα και σερβίρονται ζεστά. o Τρώτε μόνο φρούτα που έχουν πλυθεί με καθαρό νερό ή τα έχετε ξεφλουδίσει οι ίδιοι. o Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. o Αποφύγετε τα ωμά λαχανικά (όπως οι σαλάτες και η «σάλσα»). o Αποφύγετε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές. o Πίνετε ποτά που έχουν εμφιαλωθεί και είναι σφραγισμένα (νερό, ανθρακούχα ποτά, αθλητικά ποτά) ή που έχουν υποβληθεί σε βρασμό (καυτός καφές και τσάι). o Αποφεύγετε τα ποτά από fountains και τον πάγο στα ποτά. Αποτρέπετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό: Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός, είναι κοινές σε ολόκληρη τη Βραζιλία. o Καλύψτε το δέρμα σας φορώντας μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και καπέλο.

4 o Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό για το εκτεθειμένο δέρμα. o Σκεφτείτε τη χρήση ρούχων και εξοπλισμού επεξεργασμένων με περμεθρίνη (permethrin) (όπως μπότες, εσώρουχα, κάλτσες και σκηνές). Μπορείτε να αγοράσετε προεπεξεργασμένα ρούχα και εξοπλισμό και να ολοκληρώσετε μόνοι σας την επεξεργασία τους. o Μείνετε και κοιμηθείτε σε δωμάτια με σήτες ή κλιματισμό ή χρησιμοποιήστε ένα κρεβάτι με κουνουπιέρα εάν η περιοχή όπου κοιμάστε εκτίθεται σε εξωτερικούς χώρους. o Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για προστασία από την ελονοσία ή να κάνετε ένα εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού. Συζητήστε με το γιατρό ή τον/τη νοσηλευτή/τρια σχετικά με τα βήματα πρόληψης που είναι κατάλληλα για εσάς. (Δείτε το παρακάτω πλαίσιο.)

5 Πληροφορίες για τον κίτρινο πυρετό και την ελονοσία για τη Βραζιλία Εμβόλιο του κίτρινου πυρετού Απαιτήσεις: Καμία Συστάσεις: Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες με ηλικία 9 μηνών που ταξιδεύουν στις παρακάτω περιοχές: το σύνολο των κρατών της Acre, Amapá, Amazones, Distrito Federal (Ομοσπονδιακή Περιφέρεια - συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσα Μπραζίλια), Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondônia, Roraima, Tocantins και καθορισμένες περιοχές από τις παρακάτω πολιτείες: Bahia, Paraná, Piauí, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, και São Paulo (πολιτεία). Ο εμβολιασμός συνιστάται επίσης για ταξιδιώτες που επισκέπτονται τους καταρράκτες Iguassu Falls. Σημειώστε ότι το 2011, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας επέκτεινε τον κατάλογο των δήμων/κοινοτήτων για τους οποίους συνιστάται εμβολιασμός κατά του κίτρινου πυρετού στις 4 νοτιοανατολικές πολιτείες São Paulo, Paraná, Santa Catarina και Rio Grande do Sul. Δεν συνιστάται για τους ταξιδιώτες των οποίων τα δρομολόγια περιορίζονται σε περιοχές που δεν αναφέρονται παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Fortaleza, Recife, Rio de Janeiro, Salvador και São Paulo. Δείτε το χάρτη 3-17 στη διεύθυνση wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/chapter-3-infectiousdiseases- related-to-travel/yellow-fever#4274. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τις οδηγίες εμβολιασμών κατά δήμους/κοινότητες από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας στο wwwnc.cdc.gov/travel/pdf/yellow-fever-vaccine-recs-brazil pdf. Ελονοσία Περιοχές με ελονοσία: Πολιτείες Acre, Amapá, Amazonas, Mato Grosso, Maranhaõ, Para, Rondonia, Roraima και Tocantins. Επίσης απαντάται σε αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως οι Belem, Boa Vista, Macapa, Manaus, Maraba, Porto Velho και Santarem. Δεν έχει μεταδοθεί στους καταρράκτες Iguassu Falls. Κατ' εκτίμηση σχετικός κίνδυνος της ελονοσίας για τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ: Χαμηλός. Αντοχή σε φάρμακα: Χλωροκίνη (αναφέρεται στο P. falciparum malaria). Είδη της ελονοσίας: P. vivax 85%, P. falciparum 15%. Συνιστώμενη χημειοπροφύλαξη: Atovaquone-proguanil (Ατοβακόνη-προγουανίλη), doxycycline (δοξυκυκλίνη) ή mefloquine (μεφλοκίνη).

6 Ακολουθείτε τις οδηγίες για ζεστά κλίματα: Η αφυδάτωση και οι σχετικές με τη θερμότητα παθήσεις είναι κοινές κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων. o Πίνετε άφθονο (εμφιαλωμένο!) νερό. o Φοράτε δροσερά, φαρδιά, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμένετε στη σκιά. o Φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό (με SPF 15 τουλάχιστον και προστασία UVA και UVB). Αποφεύγετε την κολύμβηση σε γλυκό νερό, λίμνες και ποτάμια. Η σχιστοσωμίαση είναι μια παρασιτική μόλυνση που μπορεί να εξαπλωθεί σε γλυκό νερό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μειώστε τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ): Σε περιόδους εορτών, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες, ειδικά υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή. Έχετε μαζί σας προφυλακτικά που αγοράσατε από μια αξιόπιστη πηγή. Επιλέξτε ασφαλή μεταφορά: Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η 1η αιτία θανάτου υγιών πολιτών των ΗΠΑ σε χώρες του εξωτερικού. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να τραυματιστείτε σε ατύχημα: o Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας και βάλτε τα παιδιά στα καθίσματα των αυτοκινήτων. o Όταν είναι δυνατόν, αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου τη νύχτα. o Μην οδηγείτε μοτοσικλέτες. Εάν πρέπει να οδηγήσετε μια μοτοσικλέτα, φοράτε κράνος. o Γνωρίζετε τους τοπικούς νόμους οδικής κυκλοφορίας πριν οδηγήσετε. o Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ. o Χρησιμοποιείτε μόνο ταξί με επίσημη επισήμανση, που έχουν ζώνες ασφαλείας. o Αποφύγετε τα υπερπλήρη, υπερφορτωμένα ή με υψηλό βάρος στο επάνω μέρος λεωφορεία ή φορτηγά. o Να προσέχετε ιδιαίτερα όταν διασχίζετε δρόμους. Μειώστε την έκθεσή σας στα μικρόβια: Πλένετε τα χέρια σας συχνά και αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε ασθένειες ή τη μετάδοση ασθενειών σε άλλους ενώ ταξιδεύετε: o Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν από το φαγητό.

7 o Εάν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό, καθαρίστε τα χέρια σας με απολυμαντικό χεριών (που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη). o Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Εάν πρέπει να αγγίξετε το πρόσωπό σας, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά. o Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο ή το μανίκι σας (όχι με τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. o Προσπαθήστε να αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. o Εάν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, εκτός εάν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Εάν νιώθετε άρρωστοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας - o Συζητήστε με ένα γιατρό ή νοσηλευτή/τρια εάν αισθάνεστε σοβαρά άρρωστοι, ειδικά αν έχετε πυρετό. o Αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους, ενώ είστε άρρωστος/η. o Οι παρακάτω πηγές παρέχουν καταλόγους γιατρών και κλινικών που μπορούν να φροντίσουν ταξιδιώτες: Μετά το ταξίδι σας: Joint Commission International ( ). Ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος σε πολλές γλώσσες. Επιλέξετε μια γλώσσα στο επάνω αριστερό μέρος της σελίδας. η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτει έναν παγκόσμιο κατάλογο κλινικών στο Διεθνής Ένωση για την ιατρική βοήθεια σε ταξιδιώτες ( Απαιτείται συνδρομή, αλλά είναι δωρεάν. Εάν δεν αισθάνεστε καλά μετά από το ταξίδι σας, μπορεί να χρειαστεί να δείτε ένα γιατρό. Βεβαιωθείτε ότι θα ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με το ταξίδι σας, πού πήγατε και τι κάνατε κατά το ταξίδι σας. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν υποστήκατε κάποιο δάγκωμα ή γρατζουνιά από ζώο κατά το ταξίδι σας. Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να βρείτε έναν ειδικό ταξιδιωτικής ιατρικής, δείτε την ιστοσελίδα Find a Clinic (Βρείτε μια κλινική) (wwwnc.cdc.gov/travel/page/find-clinic). Επιπλέον, η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτει έναν παγκόσμιο κατάλογο κλινικών για ταξιδιώτες στο

8 Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της ελονοσίας για το ταξίδι σας, συνεχίστε να παίρνετε τα υπόλοιπα χάπια σας αφού επιστρέψετε στο σπίτι σας. Εάν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας πολύ σύντομα, θα υπάρχει ακόμη πιθανότητα να αρρωστήσετε. Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και μπορεί να είναι θανατηφόρα. Εάν αρρωστήσετε με πυρετό, είτε όταν ταξιδεύετε σε μια περιοχή κινδύνου ελονοσίας είτε μετά την επιστροφή σας στο σπίτι (έως και 1 έτος), θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα και θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το ταξιδιωτικό σας ιστορικό.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΡΔΗ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΡΔΗ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ 2 η Ημερίδα Καλοκαίρι και Υγεία ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΡΔΗ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ 27 Μαΐου 2015 Βασικά επίπεδα προετοιμασίας του ταξιδιώτη 1. Εκτίμηση της γενικής κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Έργα* στη Βραζιλία που χρηματοδοτούνται από Διεθνείς Χρηματοδοτικούς και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς

Έργα* στη Βραζιλία που χρηματοδοτούνται από Διεθνείς Χρηματοδοτικούς και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Έργα* στη Βραζιλία που χρηματοδοτούνται από Διεθνείς Χρηματοδοτικούς και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Πηγή χρηματοδότησης Αριθμός έργων Δάνειο (δολάρια ΗΠΑ) Inter-American Development Bank Παναμερικανική

Διαβάστε περισσότερα

WORLD PRIDE, Μαδρίτη 23/6 2/7/2017 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

WORLD PRIDE, Μαδρίτη 23/6 2/7/2017 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ WORLD PRIDE, Μαδρίτη 23/6 2/7/2017 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ Αγαπητοί φίλοι, Με την επιστολή αυτή το ΚΕΕΛΠΝΟ επιθυμεί να σας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Για το νέο ιό της γρίπης

Για το νέο ιό της γρίπης Για το νέο ιό της γρίπης Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ανεβάζει τοσυναγερμό στο 6, για τον κίνδυνο πανδημίας από τη γρίπη των χοίρων (H1N1), η ανησυχία μας κορυφώνεται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υγείας. Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής. Ελονοσία και ταξίδι

Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υγείας. Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής. Ελονοσία και ταξίδι Ελονοσία και ταξίδι 1 Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή παρασιτική λοίμωξη και σημαντικό αίτιο θανάτου παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300-500 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιώτες που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς: Visiting Friends and Relatives (VFRs)

Ταξιδιώτες που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς: Visiting Friends and Relatives (VFRs) Ταξιδιώτες που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς: Visiting Friends and Relatives (VFRs) Σπηλιώτη Αθηνα Παιδίατρος-Υγιεινολόγος Ως VFRs ορίζονται οι ταξιδιώτες οι οποίοι είναι μετανάστες εθνικά και φυλετικά

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις στην Κοινότητα

Λοιμώξεις στην Κοινότητα Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής Τρίτη 07 Μαΐου 2019 12.00 14.00 9 η Θεματική Ενότητα Μάθημα: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2018 2019 Λοιμώξεις στην Κοινότητα Δρ. Ευτυχία Σ. Ευαγγελίδου ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Χασιώτης Στυλιανός, Φαρμακοποιός Πολεμικής Αεροπορίας, ΜΠΣ Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ Βασσάλου Ευδοκία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:ΟΔΗΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:ΟΔΗΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:ΟΔΗΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ 3 ο ΥΠΟΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ 3 Η ΟΜΑΔΑ: ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΒΙΒΗ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΙΜΠΑΣΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΟΠΕΑΝΟΥ ΕΥΗ ΝΑΚΟΥΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Δεκέμβριος 2010 Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1 E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 157-80, τηλ.: 7721568, 7721566 Fax: 7721567 Οδηγίες περιορισμού της διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα

Τα σκίτσα φιλοτέχνησε ο Στάθης (Σταυρόπουλος)

Τα σκίτσα φιλοτέχνησε ο Στάθης (Σταυρόπουλος) Οι οδηγίες διαμορφώθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος ECORAIP (www.ecoraip.eu) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου Τα σκίτσα φιλοτέχνησε

Διαβάστε περισσότερα

Ελονοσία (Malaria) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Κοινό Σεπτέμβριος 2011

Ελονοσία (Malaria) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Κοινό Σεπτέμβριος 2011 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ελονοσία (Malaria) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Κοινό Σεπτέμβριος 2011 Τι είναι η ελονοσία; Η ελονοσία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες 28 Φεβρουαρίου 2011 1. Εποχική γρίπη Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γίνεται η µετάδοση στους ανθρώπους; Η µετάδοση της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους γίνεται συνήθως από τους µολυσµένους χοίρους, ωστόσο, σε µερι

Πώς γίνεται η µετάδοση στους ανθρώπους; Η µετάδοση της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους γίνεται συνήθως από τους µολυσµένους χοίρους, ωστόσο, σε µερι Ενηµέρωση και κατευθυντήριες οδηγίες της ΠΟΥ (Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας) για την γρίπη των χοίρων Τι είναι η γρίπη των χοίρων; Η γρίπη των χοίρων είναι µια ιδιαίτερα µεταδοτική οξεία αναπνευστική νόσος

Διαβάστε περισσότερα

Επιδηµίες και συµβάντα στον κόσµο Προληπτικά µέτρα για τους ταξιδιώτες 21 Απριλίου 2011

Επιδηµίες και συµβάντα στον κόσµο Προληπτικά µέτρα για τους ταξιδιώτες 21 Απριλίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Επιδηµίες και συµβάντα στον κόσµο Προληπτικά µέτρα για τους ταξιδιώτες 21 Απριλίου 2011 1. Ιλαρά- Παρωτίτιδα Ευρώπη Έως τις 18 Απριλίου 2011, 33 Ευρωπαϊκές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α(Η1Ν1) ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ. Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου 22/07/2009

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α(Η1Ν1) ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ. Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου 22/07/2009 (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α(Η1Ν1) ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου 22/07/2009 Τι

Διαβάστε περισσότερα

The Traveller s Handbook for people with epilepsy

The Traveller s Handbook for people with epilepsy The Traveller s Handbook for people with epilepsy Produced as a service to epilepsy Οδηγίες Πρώτων Βοηθειών Σε ϖερίϖτωση ϖου έχω µια εϖιληϖτική κρίση µε σϖασµούς: Προστάτεψε το κεφάλι µου. Μην εµϖοδίζεις

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιώτες που Επισκέπτονται Φίλους και Συγγενείς (VFRs)

Ταξιδιώτες που Επισκέπτονται Φίλους και Συγγενείς (VFRs) Ανδρούλα Παυλή, Γενικός Ιατρός Δρ. Έλενα Μαλτέζου, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων Ορισμός Ως VFRs ορίζονται οι ταξιδιώτες οι οποίοι είναι μετανάστες, εθνικά και φυλετικά διαφορετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Εποχικής Γρίπης

Εμβόλιο Εποχικής Γρίπης Εμβόλιο Εποχικής Γρίπης ΤΙ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης από την εποχική γρίπη; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΠΗΣ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η σιγκέλλωση; Η σιγκέλλωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από μια ομάδα βακτηρίων με το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Πληροφορίες σχετικά με την Υγεία Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Πληροφορίες σχετικά με την Υγεία Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1) Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Πληροφορίες σχετικά με την Υγεία Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1) Ερώτηση 1: Τι είναι ο ιός γρίπης Α(Η1Ν1); Ο υφιστάμενος επιδημικός

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα γραφικά λήφθησαν από το: Centers for Disease Control and Prevention, USA

Όλα τα γραφικά λήφθησαν από το: Centers for Disease Control and Prevention, USA Όλα τα γραφικά λήφθησαν από το: Centers for Disease Control and Prevention, USA https://www.cdc.gov/zika/pdfs/zika-activity-book.pdf ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Σημείωμα για γονείς και δασκάλους:

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic).

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic). Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic). Η πανδημία γρίπης μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα σε πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου. Οι συζητήσεις για μια πανδημία γρίπης έχουν απασχολήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗ : Η είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό του ανθρώπου. ΛΟΙΜΩΞΗ : Η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός του παθογόνου μικροοργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα πρόληψης και αποφυγής κουνουπιών σε οικίες:

Μέτρα πρόληψης και αποφυγής κουνουπιών σε οικίες: Μέτρα πρόληψης και αποφυγής κουνουπιών σε οικίες: Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα; Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΑΚΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΑΥΡΑΚΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΥΡΑΚΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ Ο χώρος του νοσοκομείου είναι ένας ιδιόμορφος χώρος, ο οποίος εξ ορισμού επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα, αναφορικά με την υγιεινή των τροφίμων. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Fly Away. Για να ταξιδεύετε χωρίς έννοιες.

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Fly Away. Για να ταξιδεύετε χωρίς έννοιες. Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Fly Away Για να ταξιδεύετε χωρίς έννοιες. 01 Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Fly Away Ταξίδι, όπως το έχετε φανταστεί! Σήμερα, τα ταξίδια τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών.

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Στο Οντάριο, οι κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για θύελλες παγωμένου χιονιού και διακοπές ρεύματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με ιη συμβολή του τεστ ΠΑΠ, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Υγιεινή - Απλές συμβουλές για Όλους 2 Ας ξαναθυμηθούμε μερικούς από τους Bασικούς Kανόνες Υγιεινής που ισχύουν για όλους μας, παιδιά και ενήλικες. 1. Πλύσιμο Χεριών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ Αμαλία Τσαγκάρη 2.3.2015 Με βάση το εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην υγιεινή και τον χειρισμό των τροφίμων για τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Σημαντικά Σημεία ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ) Η δηλούμενη επίπτωση της ελονοσίας στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση. Για την πενταετία

Διαβάστε περισσότερα

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!!

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη Η διάρροια του ταξιδιώτη είναι η τυπική διάρροια που σχετίζεται με το πόσιμο νερό σε ξένες περιοχές. Χαρακτηρίζεται από άφθονες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Δημόσια Υγεία στην καθημερινή πρακτική (ζωή) Απόστολος Βανταράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Πανεπιστήμιο Πατρών Τι είναι η Δημόσια Υγεία; Οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές

Πρόληψη Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές Δρ. Έλενα Μαλτέζου, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, ΚΕΕΛΠΝΟ Δρ. Γεωργία Νικολοπούλου, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, ΚΕΕΛΠΝΟ Προφύλαξη με ανθελονοσιακά Η ελονοσία είναι παρασιτική νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

Ebola. Ενημερωνόμαστε - προετοιμαζόμαστε- προσέχουμε

Ebola. Ενημερωνόμαστε - προετοιμαζόμαστε- προσέχουμε Ebola Ενημερωνόμαστε - προετοιμαζόμαστε- προσέχουμε Οκτώβριος 2014 Πρόλογος Μια από τις τελευταίες απειλές που γέμισε έντονη ανησυχία ολόκληρο τον πλανήτη είναι η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Μια ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα

Το Παιδί ως Ταξιδιώτης

Το Παιδί ως Ταξιδιώτης Το Παιδί ως Ταξιδιώτης Δρ. Έλενα Μαλτέζου Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2010 Τα τελευταία 200

Διαβάστε περισσότερα

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης στο περιβάλλον της εργασίας Dr. Παναγιώτης Πανουργιάς Παθολόγος Γαστρεντερολόγος Ιατρός Εργασίας Τι είναι η γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1);

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΗΣ : ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ : Β 2

ΜΑΘΗΤΗΣ : ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ : Β 2 ΜΑΘΗΤΗΣ : ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ : Β 2 Εισαγωγή Τα ατυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, συνήθως σε άτομα ηλικίας έως 45 ετών. Καθημερινά διαπιστώνεται ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους

Διαβάστε περισσότερα

Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης

Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης Αν έχετε µια επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή, πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκοµείου ή καλέστε αµέσως το 911. Ο/η

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Αποστολή ειδικών οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς

Θέμα: Αποστολή ειδικών οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Μαρούσι, 28-08 - 2009 Αριθ. Πρωτ. 2965 Α. Παπανδρέου 37 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Πληροφορίες : Α. Κόπτσης Θ. Νικολόπουλος Τηλέφωνο : 210.34.42.238 210.34.43.605 Fax : 210.34.42.241

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης.

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας Κάντε άλλο ένα βήμα μπροστά Απαιτείται μεγάλη ικανότητα ώστε να προσδιοριστεί η πηγή των προβλημάτων γονιμότητας και να συστηθεί η κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο Euro Park

Ξενοδοχείο Euro Park Ξενοδοχείο Euro Park Αστρίς Παραλία 64002 Θάσος Τηλ. 2593051171 Φαξ. 2593055040 Email. info@europark.gr www.europark.gr Κατάλογος Υπηρεσιών του Ξενοδοχείου Αγαπητοί µας επισκέπτες, Σας καλωσορίζουµε θερµά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλειαστοδρόµο, ασφάλειαστηζωή αφιέρωµα στους νέους

Ασφάλειαστοδρόµο, ασφάλειαστηζωή αφιέρωµα στους νέους Ασφάλειαστοδρόµο, ασφάλειαστηζωή αφιέρωµα στους νέους Καλές πρακτικές για ασφαλείς µετακινήσεις Ευη Μπλάνα Γραµµατεία ιυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 1 6 Απριλίου 2012 Τροχαία ατυχήµατα και νέοι

Διαβάστε περισσότερα

Πλύσιμο χεριών. 5. Στεγνώστε τα χέρια καλά με χαρτοπετσέτα ή φυσητήρα θερμού αέρα. Σταματήστε την εξάπλωση των μικροβίων

Πλύσιμο χεριών. 5. Στεγνώστε τα χέρια καλά με χαρτοπετσέτα ή φυσητήρα θερμού αέρα. Σταματήστε την εξάπλωση των μικροβίων Πλύσιμο χεριών 1. Βρέξτε τα χέρια. 2. Εφαρμόστε σαπούνι. 3. Κάνετε σαπουνάδα για 15 δευτερόλεπτα. Τρίψτε ανάμεσα στα δάκτυλα, τη ράχη των χεριών, τα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια. 4. Ξεπλύνετε καλά κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος προετοιμάζει; - Φαρμακευτική Προσέγγιση -

Ποιος προετοιμάζει; - Φαρμακευτική Προσέγγιση - Ποιος προετοιμάζει; - Φαρμακευτική Προσέγγιση - Ευδοκία Βασσάλου, Φαρμακοποιός-Υγιεινολόγος Υπεύθυνη μαθήματος «Ταξιδιωτική και Τροπική Ιατρική», ΜΠΣ Δημόσιας Υγείας, ΕΣΔΥ Εκατομύρια άνθρωποι ταξιδεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παροχή πληροφοριών σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών από κουνούπια και σκνίπες»

ΘΕΜΑ: «Παροχή πληροφοριών σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών από κουνούπια και σκνίπες» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Ταχ. Δ/νση : ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 19 Ταχ. Κώδικας : 185 32 Πληροφορίες : Αναγνωστοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πριν το ταξίδι 4. Εμβόλια 4. Φάρμακα 5. Αεροπορικές Μετακινήσεις 6. Επιλογή & Εγκατάσταση σε Ξενοδοχείο 12. Κάπνισμα & χρήση Φλόγας 17

Περιεχόμενα. Πριν το ταξίδι 4. Εμβόλια 4. Φάρμακα 5. Αεροπορικές Μετακινήσεις 6. Επιλογή & Εγκατάσταση σε Ξενοδοχείο 12. Κάπνισμα & χρήση Φλόγας 17 ασφαλώς 1 Περιεχόμενα Πριν το ταξίδι 4 Εμβόλια 4 Φάρμακα 5 Αεροπορικές Μετακινήσεις 6 Επιλογή & Εγκατάσταση σε Ξενοδοχείο 12 Κάπνισμα & χρήση Φλόγας 17 Κατανάλωση Τροφίμων και Νερού 18 Κατανάλωση Γλυκών

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA)

Ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ & ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ Ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) Οι πληροφορίες αυτές παρέχουν εξηγήσεις σχετικά με τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση Η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατασκηνώσεις δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σίδνεϊ ας ετοιμαστούμε

Σίδνεϊ ας ετοιμαστούμε Σίδνεϊ ας ετοιμαστούμε Πως να ετοιμαστείτε για έκτακτη ανάγκη στον Δήμο του Σίδνεϊ. Σημαντικές πληροφορίες για δημότες, εργαζομένους και επισκέπτες. www.getreadysydney.com.au 1 Δημιουργήστε προσωπικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ. Αστυνομία, Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο 000. Γραμμή Αστυνομικής Βοήθειας 131 444

ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ. Αστυνομία, Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο 000. Γραμμή Αστυνομικής Βοήθειας 131 444 ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΑΣ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΟΙΚΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΤΟ Email ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ Αστυνομία, Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενήλικες μπορεί να πάσχουν από Χ.Α.Π αν έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή ένα βήχα που δεν φεύγει

Οι ενήλικες μπορεί να πάσχουν από Χ.Α.Π αν έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή ένα βήχα που δεν φεύγει Χ.Α.Π www.xαπ.gr Οι ενήλικες μπορεί να πάσχουν από Χ.Α.Π αν έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή ένα βήχα που δεν φεύγει πρωτοβουλία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια διαθέσιμη στο Οι γιατροί δεν μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ελονοσία και Ανθελονοσιακά Φάρμακα

Ελονοσία και Ανθελονοσιακά Φάρμακα Ελονοσία και Ανθελονοσιακά Φάρμακα Ημερίδα Ταξιδιωτικής Ιατρικής Ιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας Κερύνειας «Ιπποκράτης» Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 2010 Αίθουσα Διαλέξεων Τράπεζας Κύπρου Ελπιδοφόρος Σ. Σωτηριάδης,

Διαβάστε περισσότερα

Λοίμωξη στην κύηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Λοίμωξη στην κύηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Λοίμωξη στην κύηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Από τον Πέτρο Χειρίδη, MD, PhD Μαιευτήρα Γυναικολόγο Ενδοσκόπο, Συνεργάτη ΓΑΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΊΑΣΗ ΑΠΟ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Το ταξίδι της επιτόκου στις αναπτυσσόμενες

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Μαθητή 2 Φίλοι Μαθητές, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας για όλους είναι σημαντικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ Οι ακόλουθες οδηγίες αφορούν τους εργαζοµένους κατά την διάρκεια καύσωνα. Τα άτοµα αυτά υπόκεινται σε θερµική κόπωση. Ο εργαζόµενος υπόκειται σε θερµική κόπωση όταν το άµεσο εργασιακό του περιβάλλον είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ) Τι είναι το Έκζεμα (Ατοπική δερματίτιδα); Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Όσα πρέπει να γνωρίζουμε..

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.. ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ17.03 Τι μας αρρωσταίνει: Ιοί Βακτήρια - Μύκητες Ιοί.. Οι μικρότεροι μολυσματικοί οργανισμοί (10-300 10-9 m: είναι ορατοί μόνο μέσα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο).

Διαβάστε περισσότερα

www.c-afora.gr Η Ηπατίτιδα C μας αφορά όλους!

www.c-afora.gr Η Ηπατίτιδα C μας αφορά όλους! www.c-afora.gr Η Ηπατίτιδα C μας αφορά όλους! www.c-afora.gr Η ηπατίτιδα C είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται αιματογεν ασθενών που προσβάλλονται δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον αναπτύξει κίρρωση

Διαβάστε περισσότερα

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη 15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κρυολόγημα και τη γρίπη; Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα και οι δύο ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αλλά προκαλούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Αν κατοικείτε ή βρίσκεστε συχνά σε περιοχή στην οποία υπάρχουν τεχνολογικοί κίνδυνοι (ενημερωθείτε σχετικά από τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης) οι επιλογές είναι δύο:

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:.

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2018 ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.... ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. Επιτρεπόμενη διάρκεια γραπτού

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη Θέμα Σωματική Υγιεινή και Παιδική Ανάπτυξη Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Εργασίες: Άθληση Ανθρώπων (Αναστάσιος Ανδρέου) Σωστή Διατροφή (Σωτήρης Δημακάκος Και Μανόλης Γιορταμάκης) Σχέση Σωματικής υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1, Ποια από τις προτάσεις αυτές είναι σωστή; α, Τα εμβόλια χορηγούνται στους ξένους με βάση τις οδηγίες WHO. β, Οι δόσεις εμβολίου συμπεριλαμβάνουν το πνευμονιοκοκκικό και

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4.3: Ποιοι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για τις ασθένειες των μαθητών/τριών; 40 Ωραία είναι όλα αυτά που μάθαμε για τους μικροοργανισμούς, μέχρι τώρα. Αλλά ποια συγκεκριμένα μικρόβια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για τη γρίπη και την εποχική γρίπη

Ενημέρωση για τη γρίπη και την εποχική γρίπη Ενημέρωση για τη γρίπη και την εποχική γρίπη 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, 31 Ιανουαρίου 2019 Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, 31 Ιανουαρίου 2019 Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, 31 Ιανουαρίου 2019 INFLUENZA VIRUS Οικογένεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Τι είναι η Ανεμοβλογιά; Η ανεμοβλογιά (varicella) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οι περισσότερες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! For the Automobile and Society ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Καρκίνος και ΑΙDS Βουβωνική πανώλη Ισπανική Γρίπη Η ελονοσία Έμπολα Η χολέρα Η Ευλογιά Πολιομυελίτιδα Φυματίωση Γρίπη Διάρροια

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Καρκίνος και ΑΙDS Βουβωνική πανώλη Ισπανική Γρίπη Η ελονοσία Έμπολα Η χολέρα Η Ευλογιά Πολιομυελίτιδα Φυματίωση Γρίπη Διάρροια ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Καρκίνος και ΑΙDS Βουβωνική πανώλη Ισπανική Γρίπη Η ελονοσία Έμπολα Η χολέρα Η Ευλογιά Πολιομυελίτιδα Φυματίωση Γρίπη Διάρροια AIDS 25 εκατ. Θάνατοι από το 1981 έως σήμερα Το AIDS

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε

Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στο Alma Luxury Resort Hotel. Η διεύθυνση και το προσωπικό είναι πάντα στην διάθεσή σας για να έχετε μια ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στη νέα γρίπη

Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στη νέα γρίπη Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στη νέα γρίπη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Νοέμβριος 2009 PI09116 /ΚΑ1109/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος. 1 Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος. 1 Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης Σελίδα 1/7 1 Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης Όνομα προϊόντος: dill Εφαρμογή προϊόντος: Υγρό διάλυσης αλάτων Υπεύθυνος κυκλοφορίας: Δ.Γ. ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. Τμήμα πληροφοριών: Δ.Γ. ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οντάριο και Τρίτη Ηλικία: Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οντάριο και Τρίτη Ηλικία: Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Οντάριο και Τρίτη Ηλικία: Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Στο Οντάριο, οι κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για θύελλες παγωμένου χιονιού

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος Βαρύ κεφάλι, βαρυστομαχιά-ξινίλα-φούσκωμα-πόνοι στομάχου, λόξιγκας, αύξηση ζαχάρου-χοληστε Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κατά την διάρκεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος : LEKKERA - C Υγρό καθαριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορα ναι, επικίνδυνα όχι Συμβουλές για διανομείς με μοτοσικλέτα

Γρήγορα ναι, επικίνδυνα όχι Συμβουλές για διανομείς με μοτοσικλέτα Γρήγορα ναι, επικίνδυνα όχι Συμβουλές για διανομείς με μοτοσικλέτα EEER-2205 hkfjdskdp:lsdjfl www.edrive.yme.gov.gr Μοτοσικλέτα: ένα «εργαλείο» δουλειάς Οι μοτοσικλέτες επιτρέπουν την οικονομική και γρήγορη

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ στην ενότητα 2

Τελικό τεστ στην ενότητα 2 Ενότητα 2 - Σελίδα 1 Τελικό τεστ στην ενότητα 2 Συμπληρώστε τα κενά. Στο μπάνιο σκουπίστηκε, θόρυβο, κήπο, βόλτα, Τετάρτη, καυτό, πλυθεί, σαμπουάν, φορέσει, σαπούνι Ο κος Μάριος είχε κοιμηθεί άσχημα γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Με το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται η αγωνία των γονιών για την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελληνική Λέσχη

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οικοδόµοι σχετικά µε τη µολυβδίαση

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οικοδόµοι σχετικά µε τη µολυβδίαση Προσέχετε όταν εργάζεστε! Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οικοδόµοι σχετικά µε τη µολυβδίαση Προστατεύστε την οικογένειά σας από τη µολυβδίαση. Ο µόλυβδος που µεταφέρετε στο σπίτι σας µε τα ρούχα εργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα