NATRUM MURIATICUM Το αλάτι στην ομοιοπαθητική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "NATRUM MURIATICUM Το αλάτι στην ομοιοπαθητική"

Transcript

1 NATRUM MURIATICUM Το αλάτι στην ομοιοπαθητική Ευγενία Στρατηγάκη Ιατρός Πνευμονολόγος και Ομοιοπαθητικός μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Το natrum muriaticum (χλωριούχο νάτριο) είναι ένα πολύτιμο και πολύχρηστο φάρμακο στην Ομοιοπαθητική. Στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της,έφερε την έκπληξη για το πώς μια ουσία αδρανής στην καθημερινή λήψη της,στις απειροελάχιστες δόσεις έχει εντυπωσιακή βιολογική δράση. Η θλίψη και το πένθος είναι η αναγνωριστική σφραγίδα του. Και επειδή όλοι έχουμε περάσει στενοχώριες που μας επηρέασαν σε κάποια στιγμή της ζωής μας πολλοί θα βρούμε στοιχεία του εαυτού μας στην εικόνα που θα περιγράψουμε. ΨΥΧΟΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ευαισθησία Η προσωπικότητα των ασθενών Νat-m είναι εκλεπτυσμένη και πολύ ευάλωτη. Είναι άτομα πληγωμένα είτε από προσβολή είτε από επίκριση είτε από απόρριψη ή αναπόφευκτη απώλεια. Άτομα που σαν παιδιά στερήθηκαν αγάπη και φροντίδα. Εσωστρέφεια και συγκράτηση Από το φόβο να μη ξαναπληγωθούν φτιάχνουν ένα ψυχικό τείχος γύρω τους και κρατούν συναισθηματική απόσταση από τους άλλους. Κλείνονται στον εαυτό τους και φαίνονται απόμακροι ίσως και σκληροί. Εμπιστεύονται λίγους και κάνουν δύσκολα καινούργιες γνωριμίες. Για τα σοβαρά προσωπικά τους προβλήματα δεν θέλουν να μιλούν σχεδόν σε κανένα και μόνο με πολύ υπομονή και ενδιαφέρον θα τους τα εκμαιεύσει ο γιατρός. Το να ανοιχθούν είναι ένα επιπλέον στρες για αυτούς που μπορεί να τους φέρει δάκρυα η ξέσπασμα με πολύ κλάμα και παράπονο. Υπευθυνότητα και τελειομανία Προκειμένου να μην απορριφθούν και κυρίως να μην γελοιοποιηθούν ποτέ, γίνονται πολύ «σωστοί» και «καθωσπρέπει» στην συμπεριφορά τους. Είναι πολύ σοβαροί,συνεπείς σε ότι υπόσχονται και η εργασία τους είναι καλή και προσεγμένη. Αναλαμβάνουν συνήθως και υποχρεώσεις παραπάνω από ότι τους αναλογούν για να είναι σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα μιας υπόθεσης. Εμμονή στα παλιά Η λύπη τους συνήθως ανάγεται σε παλιές πικρίες και απορρίψεις που για χρόνια και επίμονα μπορεί να τις σκέφτονται. Συχνά δεν κοιμούνται τα βράδια επειδή σκέφτονται παλιά και καινούργια προβλήματα. Τίποτα δεν ξεχνούν και δεν συγχωρούν κατά βάθος. Χειρότερα με την παρηγοριά Οτιδήποτε θα τους φέρει σε θέση ταπείνωσης η κακής κριτικής είναι δυσβάστακτο. Για αυτό και δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια, δεν θέλει τον οίκτο. Η παρηγοριά τον εκνευρίζει και τον κάνει να αντιδρά άσχημα.

2 Καλός ακροατής και σύμβουλος. Ο ίδιος στέκεται σοβαρός και με κατανόηση σε ότι του εμπιστεύονται οι άλλοι και δεν λέει ποτέ τα μυστικά τους. Αφού θα του ήταν φριχτό να τον εκθέσουν δεν το κάνει και αυτός. Αν αθέλητα πληγώσουν κάποιον δεν θα συγχωρέσουν τον εαυτό τους. Είναι άτομα ενοχικά. Τέτοιες προσωπικότητες εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη και προσελκύουν πολλούς που τους λένε τα κρυφά τους προβλήματα. Είναι αλήθεια πως σε τέτοια άτομα μια υπερτροφική λογική αναπτύσσεται και προστατεύει το ευαίσθητο συναισθηματικό τους επίπεδο. Γεννημένοι σύμβουλοι και όχι ηγέτες γίνονται καλοί ψυχοθεραπευτές, δικηγόροι, ιερωμένοι. Ρομαντισμός Τα άτομα Nat-m ακολουθούν αυστηρά τις αρχές τους. Στις σχέσεις τους τις ερωτικές η και τις φιλικές είναι πιστοί και αφοσιωμένοι. Αν απογοητευτούν η προδοθούν το σοκ θα είναι μεγάλο και θα περάσει πολύς χρόνος για να ξανακάνουν σχέσεις. Θα γίνουν ακόμα πιο επιφυλακτικοί στην αγάπη των άλλων. Έτσι δύσκολα αποφασίζουν να χωρίσουν και μένουν υποφέροντας σε μακροχρόνιες κακές σχέσεις. Είναι συχνά το φάρμακο των πολύ μοναχικών ανθρώπων. Ασχολούνται συχνά με τις τέχνες και είναι ευαίσθητοι στην μουσική ειδικά στην απαλή που τους γαληνεύει αλλά μπορεί και να τους φέρει υπερβολική συγκίνηση. Ανάρμοστοι έρωτες Ο συνδυασμός έντονου ερωτικού ταμπεραμέντου και ανασφάλειας στις πραγματικές σχέσεις τους οδηγεί σε φαντασιώσεις και πλατωνικούς έρωτες με άτομα ακατάλληλα για αυτούς η άτομα με τα οποία γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η σχέση. Αυτό συμβαίνει συχνά σε εφήβους που ερωτεύονται π.χ. έναν παντρεμένο καθηγητή τους. Υστερία Η μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και η κούραση από τον υπερβολικό έλεγχο, τους κάνει κάποια στιγμή να σπάνε και να φτάνουν στο άλλο άκρο με ακούσιο υστερικό κλάμα η γέλιο υστερικό σε στιγμές που δεν δικαιολογείται. Μπορεί να έχει ανεξέλεγκτο θυμό και κακία η να παρουσιάσει ξεδιάντροπη συμπεριφορά σε προχωρημένες ψυχοδιανοητικές παθολογίες. Συνήθως είναι άτομα που δεν κλαίνε που «έχουν στερέψει» που θα ήθελαν να κλάψουν αλλά δεν μπορούν. Εναλλαγές στη διάθεση. Έλεγχος και υποχονδρία Προσπαθώντας για έλεγχο στο περιβάλλον και στο σώμα, γίνονται συχνά σχολαστικοί με τη τάξη και φοβικοί με τις αρρώστιες. Το παραμικρό σπυράκι τρέμουν ότι μπορεί να είναι σοβαρή νόσος που θα τους κάνει ανήμπορους και θα χάσουν την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια τους. Παιδιά και έφηβοι Ήσυχα και υπάκουα φαίνονται πιο ώριμα την από την ηλικία τους παρόλο που τα μωρά αργούν να μάθουν να περπατούν και να μιλούν. Είναι ευαίσθητα και έχουν ανάγκη από αγάπη,αν και διώχνουν τους γονείς με τη παρηγορητική αγκαλιά τους. Περνούν δύσκολη εφηβεία και είναι συνεπείς και υπεύθυνοι στα μαθήματα τους αλλά και στις ανάγκες της οικογένειας. Έφηβοι και μεγαλύτεροι συχνά καταφεύγουν στα ναρκωτικά η το αλκοόλ για να «μουδιάσουν» τον μεγάλο ψυχικό τους πόνο.

3 Nόσηση μετά από στενοχώρια Με το Natrum muriaticum,το συμπληρωματικό του κυρίως σε πιο οξείες καταστάσεις Ignatia και άλλα φάρμακα, έχει κατορθώσει η Ομοιοπαθητική να θεραπεύσει ήπιες η βαριές παθήσεις που έχουν ξεκινήσει μετά από μια μεγάλη στενοχώρια όπως θάνατο, χωρισμό η άλλη μεγάλη απογοήτευση. ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κεφάλι Πονοκέφαλοι και ημικρανίες. Πονοκέφαλοι χειρότερα από το φώς, τον ήλιο, πριν η μετά την περίοδο, από το θόρυβο η κτύπημα στο κεφάλι. Χειρότερα από τις 10π.μ έως τις 3μ.μ. Πονοκέφαλος «σαν να κτυπούν το κεφάλι σφυράκια». Από λύπη. Από κούραση των ματιών. Σε μαθήτριες. Που μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού, πιο συχνά στην αριστερή πλευρά η ημικρανία, αλλά και ινιακά κ.λπ. Καλυτερεύουν ξαπλώνοντας σε σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, από την εφίδρωση και τα κρύα επιθέματα. Εξάνθημα στα όρια του τριχωτού(sulphur). Από τα πιο συχνά φάρμακα για έρπεις, ερπητικές φυσαλίδες στα χείλη η αλλού στο πρόσωπο. Ρωγμές στα χείλη συχνά και στις γωνίες από ξηρότητα. Άφθες, γεωγραφική γλώσσα. Μάτια και μύτη Αλλεργική ρινίτιδα με άφθονη καταρροή και βλέννα που μοιάζει με το ασπράδι του αυγού. Δακρύρροια κατά τον βήχα, στον ανοιχτό αέρα η άνεμο, στο διάβασμα. Αλλεργία με απώλεια οσμής και όσφρησης. Εύκολη κόπωση των ματιών στο διάβασμα και στο φώς. Ημιανοψία πριν τον πονοκέφαλο. Λαιμός Αδύνατος τράχηλος. Κόμπος στο λαιμό. Βρογχοκήλη και θυρεοειδίτιδες κάθε είδους. Πεπτικό Έλκος που συνήθως εμφανίζεται μετά από πένθος η σύγκρουση. Δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες που αιμορραγούν. Μεγάλη δίψα για παγωμένα ποτά(phos, Sulph). Επιθυμεί: Αλάτι, ξινά, λεμόνι, πικρά, μπύρα, σοκολάτα, ψάρι, καμένη τροφή η φρυγανιά, ψωμί, γάλα. Απεχθάνεται: Λίπος, λιπαρές τροφές, γλοιώδεις τροφές και ασπράδι αυγού, κοτόπουλο, ψωμί, αλάτι, γάλα. Ουροποιητικό και γεννητικό Δεν μπορεί να ουρήσει μπροστά σε άλλους. Οι γυναίκες έχουν κάποια απώλεια ούρων στον έντονο βήχα. Ξηρότητα κόλπου και συνεπώς επώδυνη επαφή. Δυσπαρευνία. Στειρότητα. Κολπίτιδα. Λευκόρροια.

4 Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας μετά από μεγάλη λύπη η απογοήτευση. Αναπνευστικό Άσθμα το απόγευμα χειρότερα 5 με 7 μμ. Αίσθημα παλμών το βράδυ κυρίως ξαπλώνοντας στην αριστερή πλευρά και από θόρυβο. Αναστεναγμοί. Πλάτη και άκρα Ραχιαλγία και οσφυαλγία που βελτιώνεται ξαπλώνοντας σε κάτι σκληρό η όταν πιέζει με κάτι π.χ. ένα βιβλίο η τη γροθιά του. Ρωγμές και ξεφλούδισμα στα δάκτυλα των χεριών, κυρίως στις θηλές τους αλλά και στα νύχια. Έκζεμα ουρτικάρια, μύκητες. Τρόμος χεριών (αλλά και όλου του κεφαλιού). Τρώει τα νύχια του. Γενικά Συνήθως επιδεινώνεται από τη ζέστη, τον ήλιο, στις 10 πμ, από τη θάλασσα. Περιοδικότητα στις ενοχλήσεις. Υπόστροφος πυρετός. Αν ιδρώσει γενικά βελτιώνεται. Ελονοσία η και κληρονομικό ιστορικό ελονοσίας. Αναιμία. Απίσχναση παρά την αυξημένη όρεξη και το πολύ φαγητό, συχνά και παχυσαρκία με πιο αδύνατο το πάνω μέρος του σώματος. Νευρολογικές παθήσεις,θεωρείται από τα κύρια φάρμακα για τη Συσπάσεις, δεσμιδώσεις, τικ κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι. πολλαπλή σκλήρυνση. Ίλιγγος, στην εγκυμοσύνη από τσάι, όταν κοιτάζει μακριά. Με έντονη ναυτία και τάση να πέσει, συνήθως προς τα αριστερά. Κοιμάται στην αριστερή πλευρά,συχνά βλέπει όνειρα με κλέφτες. Συνήθεις κλινικές καταστάσεις Αλλεργία. Αναιμία. Αρρυθμία. Άσθμα. Ευαισθησία σε χημικά. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Κολίτιδα. Νόσοι του συνδετικού ιστού. Κατάθλιψη. Σακχαρώδης Διαβήτης. Δυσπαρευνία. Έκζεμα. Πυρετός. Πυρετός αγνώστου προέλευσης. Γαστρίτιδα. Υστερικός κόμπος. Βρογχοκήλη. Νόσος του Grave. Κεφαλαλγίες. Αιμορροΐδες. Έρπις. Υπέρταση. Φλεγμονώδεις νόσοι των εντέρων. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αϋπνία. Οσφυαλγία. Ελονοσία. Κακοήθεις όγκοι. Ημικρανίες. Πολλαπλή σκλήρυνση. Νεφρίτιδα. Παχυσαρκία. Πεπτικό έλκος. Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Ψωρίαση. Ισχιαλγία. Σεξουαλική δυσλειτουργία. Στοματίτιδα. Αυτοκτονικές τάσεις. Θυρεοειδίτιδα. Τριχόφυτα. Ουρτικάρια. Κολπίτιδα. Ίλιγγος. Συμπληρωματικά φάρμακα Apis, Bryonia, Ignatia, Lycopodium, Sepia. Συγκρίσεις Natrum carbonicum: Πονοκέφαλοι, χειροτερεύει από ήλιο, γάλα, στενοχώρια, ευαίσθητο στη μουσική και το θόρυβο, άφθες, έρπις. Natrum sulphuricum: Πονοκέφαλοι, γαστρεντερικές διαταραχές, λύπη έως και βαριά κατάθλιψη, ευαίσθητο στη μουσική, άσθμα, τραυματισμός στο κεφάλι. Ignatia: Πένθος, υστερικός κόμπος, απέχθεια στην παρηγοριά, αναστεναγμοί κλπ. Sepia: Απόσυρση συναισθημάτων, απέχθεια στο σεξ, βελτιώνεται μόνη, απέχθεια στο αλάτι, βελτίωση από την άσκηση κλπ.

5 Aurum: Σοβαρός περήφανος, λύπη και ερωτική απογοήτευση, ευαίσθητος στην μουσική, καρδιακά συμπτώματα, βαριά κατάθλιψη. Staphysagria, Phosphorus, Kali carbonicum, China, Borax, Causticum, Cocculus. Βιβλιογραφία Σημειώσεις από τις παραδόσεις του Γ. Βυθούλκα, Κ. Τσιτινίδη, Ν. Κορακίτη, Σ. Μπαρμπαγιάννη R.Murphy: Lotus Materia Medica R. Morrison : Desktop Guide Α. Τσαμασλίδη: Ύλη Ομοιοπαθητικής.Εγχειρίδιο ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας.

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΔIΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΔIΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Τεύχος 66 (Νέα περίοδος τεύχος 37) τιμή: 4 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2013 ΔIΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

υγεία Μνημονίου Κλειστόν λόγω Σακχαρώδης διαβήτης Καλοκαίρι και γυναίκες Αφιέρωμα: Τροφικές αλλεργίες 27-28 7 2013 [σελ. 43]

υγεία Μνημονίου Κλειστόν λόγω Σακχαρώδης διαβήτης Καλοκαίρι και γυναίκες Αφιέρωμα: Τροφικές αλλεργίες 27-28 7 2013 [σελ. 43] ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υγεία 27-28 7 2013 Σακχαρώδης διαβήτης Ο Δημήτρης Ν. Παπαχρήστου, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ, ενδοκρινολόγος και παθολόγος/ διαβητολόγος, μας εξηγεί τι είναι το «σάκχαρο» και πώς

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα σχετικά με το καθεστώς της μη συμβατικής ιατρικής.

Ψήφισμα σχετικά με το καθεστώς της μη συμβατικής ιατρικής. ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 1 ΙΑΝ. - ΦΕΒΡ. - ΜΑΡΤ. 2010 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô 2,90 SEX ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ 50 54 6 8 12 18 24 26 30 LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE EDITORIAL 10+ 1 ΑΠΟΡΙΕΣ για την υπνική άπνοια 12

Διαβάστε περισσότερα

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη NORMA HELLAS S.A. VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Σερτραλίνη EPILYD Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

σειρά προτεραιότητας ΤΜΉΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜ. ΤΕΧΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη

σειρά προτεραιότητας ΤΜΉΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜ. ΤΕΧΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη To MEDICUM COLLEGE με την πολυετή πείρα του, είναι σε θέση να προσφέρει έγκυρες γνώσεις και εξειδίκευση, σε φαρμακοποιούς, φοιτητές και βοηθούς φαρμακείων, που θέλουν να διευρύνουν το αντικείμενο της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανανέωση τώρα! link. Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ.

Ανανέωση τώρα! link. Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ. Αλλεργίες Μάθετε πώς να προφυλαχθείτε από τον πιο ύπουλο σύμμαχο της άνοιξης, σελ. 06 Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ. 24 Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό τεύχος Νο 3. Μάρτιος 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ιριδολογία και Ομοιοπαθητική (μέροςιιι). 2. Μυoπάθεια. 3. Σκλήρυνση κατά πλάκας. 4. Ολιστική Ιριδολογία (επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365 www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνέντευξη Διατροφή Δερματολογία Κατερίνα Λέχου: «Πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας» σελ. 3 Τροφές που προσδίδουν ενέργεια. Μύθοι & αλήθειες σελ. 5 Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης ΤΕΧΝΟΛΟ ΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η επίδραση της νόσου στην ψυχική ή υγεία των καρκινοπαθών ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΣ Α.Μ. : 56 Επόπτης : Χαρανά

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς µανιοκατάθλιψη ανήκει στις συναισθηµατικές διαταραχές. Αυτές είναι βιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροθορίες Ψστιαηρικών Φαρμάκων

Πληροθορίες Ψστιαηρικών Φαρμάκων Πληροθορίες Ψστιαηρικών Φαρμάκων Οδηγός για Αζθενείς & Φρονηιζηές DO NOT REPRODUCE WITHOUT PERMISSION Professor David Castle Πρόεδρος Ψστιαηρικής & Σύμβοσλος Ψστίαηρος Ms. Nga Tran Ανώηερος Φαρμακοποιός,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck Copyright by: Lundbeck (Schweiz) AG, Cherstrasse 4, 8152 Glattbrugg/ZH Martin E. Keck Κατάθλιψη Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο υφηγητής Dr.

Διαβάστε περισσότερα

Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων & Ομοιοπαθητικοί ιατροί Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές Εφημερίες Ομοιοπαθητικών Φαρμακείων

Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων & Ομοιοπαθητικοί ιατροί Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές Εφημερίες Ομοιοπαθητικών Φαρμακείων Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Μάρτιος / Απρίλιος / Μάιος #8 Εκλογές Ιατρικών Συλλόγων & Ομοιοπαθητικοί ιατροί Ομοιοπαθητική: «Κλασική» και άλλες μορφές Εφημερίες Ομοιοπαθητικών

Διαβάστε περισσότερα