Μικρό Απόσπασµα Από το βιβλίο του Roger Morrison, Desktop Companion. Επιµέλεια Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μικρό Απόσπασµα Από το βιβλίο του Roger Morrison, Desktop Companion. Επιµέλεια Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος"

Transcript

1 Μικρό Απόσπασµα Από το βιβλίο του Roger Morrison, Desktop Companion. Επιµέλεια Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

2 ΑΛΛΕΡΓΙΑ & ΟΞΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΟΗ Η οµοιοπαθητική θεραπεία για αλλεργίες και καταρροές («κρυώµατα») χρησιµοποιεί την ίδια βάση πληροφοριών. Αλλά, δεν είναι σχεδόν ποτέ χρήσιµο να θεραπεύουµε «κρυώµατα» µε οµοιοπαθητικά φάρµακα. Μιας και η πάθηση αυτοπεριορίζεται, και µάλλον χρησιµεύει για να µικροσυντονίσει το ανοσοποιητικό σύστηµα και σπάνια παράγει µία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για να αναγνωρίσουµε το φάρµακο. Εποµένως, εάν δίνουµε θεραπεία η οποία αποτυγχάνει, ο ασθενής µας σκέφτεται: «Αυτή η οµοιοπαθητική ούτε ένα κρύωµα δε µπορεί να θεραπεύσει»! Εάν ο ασθενής παρουσιάζει ξεκάθαρα την εικόνα ενός φαρµάκου και εάν δεν λαµβάνει κάποια ιδιοσυγκρασιακή οµοιοπαθητική θεραπεία, τότε είναι αποδεκτό να θεραπεύσουµε τη µόλυνση και τα φάρµακα δρουν εντυπωσιακά καλά.

3 ΑΛΛΕΡΓΙΑ & ΟΞΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΟΗ Από την άλλη, η αλλεργική ρινίτιδα είναι σηµάδι αστάθειας στο ανοσοποιητικό σύστηµα και συχνά δηµιουργεί σηµαντική διαταραχή στη ζωή του ασθενούς. Για να θεραπεύσουµε την αλλεργική ρινίτιδα µόνιµα, ο ασθενής θα χρειαστεί ιδιοσυγκρασιακή θεραπεία. Αλλά, κατά την οξεία κρίση, µπορεί να χρειαστεί να δώσουµε µία οξεία θεραπεία για αλλεργική ρινίτιδα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Μόλις περάσει η κρίση (και δε µιλάµε για την οικονοµική κρίση ;-) ) ο ασθενής πρέπει να ξανάρθει για ιδιοσυγκρασιακή θεραπεία.

4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Οι αλλεργίες γενικά δρουν αρκετά καλά σε οµοιοπαθητική θεραπεία. Αλλά η πάθηση µπορεί να επιµένει, µερικές φορές και να χρειάζεται 3 ή 4 σεζόν για να εξαφανιστεί εντελώς. Συχνά έχουµε θεαµατικά αποτελέσµατα από ένα φάρµακο που δώσουµε κατά τη διάρκεια αλλεργίας. Το φάρµακο µπορεί να εξαφανίσει την αλλεργία εντελώς για όλη την υπόλοιπη σεζόν. Δυστυχώς, τα συµπτώµατα επιστρέφουν φουλ την επόµενη χρονιά. Επαναλαµβάνοντας την ίδια θεραπεία µπορεί να έχουµε και πάλι θεαµατικά αποτελέσµατα ή να µην υπάρξει καµία αλλαγή στην κατάσταση εάν τα συµπτώµατα έχουν αλλάξει έστω και στο ελάχιστο.

5 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Μπορεί να χρειαστεί εντελώς διαφορετική θεραπεία την επόµενη σεζόν. Ο µόνος τρόπος για να σταµατήσει αυτός ο κύκλος είναι να βρούµε το ιδιοσυγκρασιακό φάρµακο σε περίοδο που ο οργανισµός δεν είναι σε φάση οξείας κρίσης. Με το ιδιοσυγκρασιακό φάρµακο, οι αλλεργικές ρινίτιδες γίνονται όλο και πιό ήπιες κάθε χρόνο. Οταν θεραπεύουµε αλλεργική ρινίτιδα, χρησιµοποιούµε οξεία ή χρόνια φάρµακα. Παρόλο που µπορεί να ψάχνουµε πιό βαθιά, µόνο ένα οξύ φάρµακο µπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια κρίσης, και αυτή η συνταγή µπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ακόµα και κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν. Όταν το ενδεδειγµένο φάρµακο είναι το «ιδιοσυγκρασιακό» φάρµακο, µπορούµε να ελπίζουµε για µακροχρόνιες λύσεις του προβλήµατος.

6 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Αυτές οι διακρίσεις είναι επιφανειακές αλλά χρήσιµες. Φυσικά, οποιοδήποτε φάρµακο µπορεί να είναι είτε οξύ είτε ιδιοσυγκρασιακό και µπορεί να εκπλαγούµε όταν ένα φάρµακο που έχει επιλεγεί για οξεία κατάσταση, δρα βαθιά. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν θεραπευθεί από ιδιοσυγκρασιακό φάρµακο το οποίο δεν υπάρχει στις λίστες µας στο κοµµάτι της αλλεργικής ρινίτιδας.

7 Θεραπευτικές Συµβουλές Οµοιοπαθητική: Όταν ο ασθενής παίρνει ιδιοσυγκρασιακό φάρµακο και τα συµπτώµατα της αλλεργικής ρινίτιδας όλο και µειώνονται κάθε επόµενη χρονιά, καλό είναι να µη δώσουµε στον ασθενή άλλο φάρµακο. Εάν όµως, τα συµπτώµατα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζονται θεραπεία, το πρώτο βήµα γενικά είναι να επαναλαµβάνουµε το ιδιοσυγκρασιακό φάρµακο σε χαµηλή δυναµοποίηση όπως 12C ή 30C. Εάν αυτή η στρατηγική αποτύχει, τότε πρέπει να επιλέξουµε ένα οξύ φάρµακο µε βάση τα τρέχοντα συµπτώµατα.

8 Θεραπευτικές Συµβουλές Φυσικοπαθητική: Πολλοί ασθενείς οφελούνται από τη χρήση: Λινέλαιο (1 κουτάλι της σούπας BID). Τσουκνίδα (2 κάψουλες TID). Κερσετίνη (400mg. BID πριν από γεύµατα). Ωµό ντόπιο µέλι. Γύρη µελισσών µπορεί να βοηθήσει κάποιους ασθενείς αν και θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί µε προσοχή λόγω έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε κάποιες περιπτώσεις. Η βιταµίνη C 2000mg µε βιοφλαβονοειδή µπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Επίσης 50mg ηµερισίως βιταµίνης Β6 παντοθενικό οξύ µπορεί να βοηθήσουν. Ειδικά σε ασθενείς µε µέτρια συµπτώµατα αλλεργικής ρινίτιδας οι οποίοι κάνουν ιδιοσυγκρασιακή θεραπεία, προτιµούµε αυτές τις επιπλέον θεραπείες παρά τις συγκεκριµένες οµοιοπαθητικές θεραπείες. Ρυνική πλήση µε αλατούχο διάλυµα είτε χρησιµοποιώντας µία κατσαρόλα µε δίχτυ είτε µε µπουκάλι που αγοράζουµε στο εµπόριο, µπορεί να µειώσει πολλά συµπτώµατα. Προσοχή στην καθαριότητα, ηλεκτρική σκούπα, ξεσκόνισµα, φίλτρα αέρα µε µικροπόρους και µην ξεχνάτε να βγάζεται κατοικίδια και φυτά από το σπίτι, ειδικά από τους χώρους ύπνου. Όλα αυτά είναι σηµαντικά για να βοηθηθεί η θεραπεία.

9 Θεραπευτικές Συµβουλές Αλλοπαθητική: Πριν θεραπεύσουµε τον ασθενή καλό θα ήταν να σταµατήσει τα αλλοπαθητικά φάρµακα εκτός εάν υπάρχει ασθµατικό κοµµάτι στην αλλεργία. Επιπλέον των φαρµάκων, πολλοί ασθενείς επίσης λαµβάνουν θεραπεία απευαισθητοποίησης. Αυτή η θεραπεία (η οποία έχει απογοητεύσει ακόµα και πολλούς αλλοπαθητικούς) θα πρέπει να τη σταµατούν όλοι οι ασθενείς εκτός από εκείνους που έχουν συγκεκριµένες ή µοναδικές αλλεργίες και αντιδράσεις επικίνδυνες για τη ζωή τους. Σε ασθενείς µε γενικά καλή υγεία οι οποίοι έχουν µία ή δύο συγκεκριµένες αλλεργίες, η απευαισθητοποίηση σπάνια δηµιουργεί προβλήµατα. Αλλά για ασθενείς µε πολλές αλλεργίες και ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστηµα, αυτές οι ενέσεις είναι γενικά άχρηστες, συχνά παρεµβαίνουν στην οµοιοπαθητική θεραπεία και κάποιες φορές έχουν ως αποτέλεσµα βαθύτερες δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστηµα όπως Ευαισθησία Χηµικής Διαταραχής (Περιβαλλοντική Ασθένεια). Εάν ο ασθενής δεν αντέχει να διακόψει τα φάρµακά του, θα πρέπει να του δώσουµε τα λιγότερο παρεµβατικά αλλοπαθητικά φάρµακα.

10 Ιεραρχία Αλλοπαθητικών Φαρµάκων Ρινικά εισπνεόµενα (Cromolyn) Αντιισταµινικά Ρινικά Στεροειδή εισπνεόµενα Συστηµικά στεροειδή.

11 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ALLIUM CEPA (Οξεία) Καταρροή µε οξύ ρινικό υγρό που µπορεί να ερεθίσει τη µύτη ή το πάνω χείλος. Έντονο νερουλό υγρό, «στάζει σαν βρύση». Ο ασθενής έχει τόση καταρροή που βάζει χαρτοµάντηλο µόνιµα στη µύτη. Έντονο φτέρνισµα. Μύτη εντελώς µπλοκαρισµένη από βλέννες. Χειρότερα: Αργά το απόγευµα ή το βράδυ. Τέλος καλοκαιριού. Ζεστό δωµάτιο. Αριστερή πλευρά ή ξεκινάει από αριστερή πλευρά. Πολύ ευαισθησία στα λουλούδια, στα ροδάκινα και στη γύρη. Καλύτερα: Ύπαιθρο. Κρύος αέρας. Συνακόλουθα: Έντονος πόνος στο λάρυγγα, χειρότερα όταν βήχει. Έντονος πονοκέφαλος, καλύτερα όταν η µύτη είναι ξεµπλοκαρισµένη.

12 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ARSENICUM ALBUM (Οξεία ή Χρόνια) Έντονη, νερουλή καταρροή. Στάζει η µύτη η οποία είναι εντελώς µπλοκαρισµένη. Δεξιά πλευρά καταρροή. Κάψιµο στη µύτη, στα µάτια και στο λαιµό, καλύτερα µε ζέστη ή ζεστά ροφήµατα. Φτέρνισµα λόγω γαργαλιτού σε ένα σηµείο «σαν από φτερό». Φτέρνισµα το πρωί µε το που ξυπνάει. Καλύτερα: Σε ένα ζεστό δωµάτιο. Ζεστά ροφήµατα. Χειρότερα: Κρύο ή εισπνέει κρύο αέρα. Συνακόλουθα: πληγές δηµιουργούνται µέσα στα ρουθούνια.

13 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ EUPHRASIA (Οξεία) Μάτια µε φλεγµονή: έντονος ερεθισµός, κάψιµο, φαγούρα Μάτια που καίνε, έχουν φαγούρα, έχουν πληγή, φωτοφοβία που προκαλεί συνεχές ανοιγόκλειµα των βλεφαρίδων. Τα υγρά στεγνώνουν και ξυπνάει µε κολληµένα βλέφαρα. Έντονη καταρροή και δακρύρροια. Έντονο φτέρνισµα και νερουλή καταρροή. Χειρότερα: Πρωί. Ζεστό αεράκι. Αέρας. Καλύτερα: Νύχτα µε το που ξαπλώνει. Συνακόλουθα: Αλλεργικό άσθµα. Συνεχής, γαργαλιστικός βήχας. Βήχας καλύτερα όταν είναι ξαπλωµένος και το βράδυ. Χειρότερα την ηµέρα. Το υγρό µαζεύεται τη νύχτα στη µύτη και δηµιουργεί βήχα το πρωί µε το που ξυπνάει.

14 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ NATRUM MURIATICUM (Χρόνια) Αλλεργική ρινίτιδα σε πνευµατικούς, καταπιεσµένους ασθενείς. Έντονη καταρροή µε λευκωµατώδες υγρό, «σαν ασπράδι αυγού». Καταρροή και µπούκωµα χειρότερα στον καθαρό αέρα και στον αέρα. Παροξυσµός φτερνίσµατος, προσπαθεί να περιορίσει το φτέρνισµα. Αναποτελεσµατικό φτέρνισµα. Σπασµένα χείλη και κοµµένες οι άκρες του στόµατος. Η λευκωµατώδης καταρροή χειροτερεύει κάθε φορά που περπατάει έξω. Χειρότερα στον αέρα.

15 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ NUX VOMICA (Οξεία ή Χρόνια) Πολύ φτέρνισµα και καταρροή το πρωί µε το που σηκώνεται από το κρεβάτι. Καταρροή το πρωί και µέσα στη µέρα. Πολύ στεγνό, ωµό µπούκωµα τη νύχτα και στο κρεβάτι. Μπουκωµένη και ερεθισµένη µύτη, τρέχει σε ζεστό δωµάτιο µε γενική ανακούφιση του ασθενούς. Χειρότερα: Πρωί µε το που ξυπνάει. Ύπαιθρος. Μετά από γεύµα. Καλύτερα: Ζεστό δωµάτιο ή ζεστά ροφήµατα. Παιδιά µε αλλεργία, τρίβουν προς τα πάνω τη µύτη τους µε το επίπεδο µέρος της παλάµης µέχρι να αφήσει ένα οριζόντιο σηµάδι στη µύτη.

16 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ PULSATILLA (Οξεία ή Χρόνια) Αλλεργική ρινίτιδα ειδικά την άνοιξη ή µέσα στη ζέστη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Νερουλό υγρό από τη µύτη και τα µάτια (µπορεί να προκαλέσει λοίµωξη). Έντονη φαγούρα στα µάτια. Καλύτερα µε κρύες κοµπρέσες. Χειρότερα: Υπερθέρµανση από τον ήλιο, ζεστό φαγητό, ζέστη του κρεβατιού, κλπ. Στην ύπαιθρο (αντίθετο από τα συνήθη συµπτώµατα της Pulsatilla). Έντονη ευαισθησία σε όλα τα είδη γύρης, ξηρή αλλεργία, αγριόχορτο. Καλύτερα: Κλιµατισµός όπως στην ύπαιθρο χωρίς τη γύρη. Συνακόλουθα: Αλλεργικό άσθµα, βήχας που χειροτερεύει όταν είναι ξαπλωµένος.

17 ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ SABADILLA (Οξεία) Τροµεροί παροξυσµοί φτερνίσµατος. Εξουθενωτικό φτέρνισµα. Καταρροή και φτέρνισµα χειρότερα στον κρύο αέρα και καλύτερα στη ζέστη και µε ζεστά ροφήµατα. Συνεχής φαγούρα και ενόχληση µέσα στη µύτη. Νερουλή καταρροή. Μπλοκαρισµένη µύτη. Δακρύρροια, κάψιµο και κόκκινα µάτια. Κάθε φτέρνισµα προκαλεί δάκρυα. Χειρότερα: Ύπαιθρος. Γύρη ειδικά από τα λουλούδια. Καλύτερα: Ζεστό δωµάτιο. Ζεστά ροφήµατα. Συνακόλουθα: Αλλεργικό άσθµα. Ξηρός βήχας. Φλεγµονή αριστερής πλευράς λαιµού

Τι είναι η αλλεργία; Πώς εμφανίζεται η αλλεργία;

Τι είναι η αλλεργία; Πώς εμφανίζεται η αλλεργία; Τι είναι η αλλεργία; Η αλλεργία είναι μια «άλλη» (διαφορετική από τη φυσιολογική) αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε μια ξένη για αυτό ουσία. Η ουσία αυτή που προκαλεί τα συμπτώματα ονομάζεται αλλεργιογόνο

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος Καθηγητής Οφθαλµολογίας Παν/µιου Νέας Υόρκη

ρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος Καθηγητής Οφθαλµολογίας Παν/µιου Νέας Υόρκη ΒΛΕΦΑΡΙΤΙ Α και ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ (Dry Eye) Ένας ενηµερωτικός οδηγός για την πραγµατικότητα του σήµερα ρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος Καθηγητής Οφθαλµολογίας Παν/µιου Νέας Υόρκη Οφθαλµολογικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Παρελθόν. Παρόν. Μέλλον. MAΪΟΣ 2014

Παρελθόν. Παρόν. Μέλλον. MAΪΟΣ 2014 MAΪΟΣ 2014 Παρελθόν. Παρόν. Μέλλον. Προβληματίζομαι και αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι στεναχωριούνται για ότι έχει συμβεί στο παρελθόν και βασανίζονται για όσα θα συμβούν στο μέλλον. Αυτοί που ασχολούνται

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω θα δείτε ελάχιστες διαστάσεις των κλουβιών για διάφορες ράτσες κουνελιών:

Παρακάτω θα δείτε ελάχιστες διαστάσεις των κλουβιών για διάφορες ράτσες κουνελιών: ΧΩΡΟΣ Το κλουβί του κουνελιού πρέπει να είναι σχετικά µεγάλο, έτσι ώστε το κουνέλι να µπορεί να τεντώνετε, να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά, να σηκώνετε στα πίσω πόδια και να κάνει µικρά πηδήµατα µέσα σ αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Σχολικό έτος 2009-2010 Με το θέμα ασχολήθηκαν : Οι μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξης Η εκπαιδευτικός: Ακούτα

Διαβάστε περισσότερα

Πατήστε (αριστερά) Πατήστε (δεξιά)

Πατήστε (αριστερά) Πατήστε (δεξιά) ΚΩ : ΒΚΕΡΑΜ VELFORM ROTAIR CERAMIC BRUSH Οδηγίες Συγχαρητήρια για την αγορά της Velform Rotair Ceramic Brush. Για να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος και να αποφύγετε την κακή χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ µε Aloe Vera

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ µε Aloe Vera ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ µε Aloe Vera H Aloe Vera, της οποίας υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη, καλλιεργείται κυρίως στις ξηρές περιοχές της Αφρικής, Ασίας, Ευρώπης και Αµερικής. Παρόλο που η Aloe Vera είναι µέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. &.Ε. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ /ΝΣΗ.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΖΙΟΥΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ11 ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ02

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα Η λέξη κατάθλιψη έχει πολλές διαφορετικές σηµασίες. Άλλα εννοούµε όταν την χρησιµοποιούµε στην καθηµερινή µας γλώσσα και άλλα όταν την

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ» ΒΙΙΟΛΟΓΓΙΙΚΗ,, ΨΥΧΟΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΚΑΙΙ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

link Υποδεχόµαστε την Άνοιξη Αφιέρωµα σώµα Ψυχογενής Ανορεξία

link Υποδεχόµαστε την Άνοιξη Αφιέρωµα σώµα Ψυχογενής Ανορεξία Ψυχογενής Ανορεξία Τι κρύβεται πίσω από το σύµπτωµα, σελ. 12 Αφιέρωµα σώµα Όλα όσα πρέπει να προσέξετε, ώστε η άνοιξη να σας βρει όµορφες, λαµπερές και σε φόρµα, σελ. 20 ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ Το κοινό κρυολόγημα, γνωστό και ως οξεία ρινοφαρυγγίτιδα, κόρυζα ή απλώς κρυολόγημα, είναι ο τυπικός όρος περιγραφής, μιας εξαιρετικά μεταδοτικής

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

Η Οικογένεια Take Care

Η Οικογένεια Take Care Η Οικογένεια Take Care Διάλογοι περί υγείας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι «Διάλογοι περί υγείας» έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γλωσσικών δεξιοτήτων για θέματα υγείας στην Κύπρο. Όταν οι άνθρωποι δε νιώθουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ ΑΝΝΑ ΠΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ IBCLC

ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ ΑΝΝΑ ΠΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ IBCLC ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ ΑΝΝΑ ΠΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ IBCLC Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Σύµφωνα µε την Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας, τη UNICEF και την Αµερικάνικη Ακαδηµία Παιδιατρικής, κάθε επαγγελµατίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΙΚΗ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙ Α

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΙΚΗ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙ Α www.pediatric-rheumathology.printo.it ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΙΚΗ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙ Α Τι είναι; Ο Ρευµατικός Πυρετός (ΡΠ) είναι ένα νόσηµα που εµφανίζεται µετά από λοίµωξη που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητική Θεραπεία Οξέων Ασθενειών

Ομοιοπαθητική Θεραπεία Οξέων Ασθενειών Ομοιοπαθητική Θεραπεία Οξέων Ασθενειών Τόμος A Άθως Όθωνος Ιατρος Ομοιοπαθητικης Ιατρικης Ομοιοπαθητική Θεραπεία ΟΞΕΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Τόμος Α (Κρυολογήματα, Ουρολοιμώξεις, Οσφυαλγία) -Οξείες και Χρόνιες Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας

Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας Το πεπτικό σας σύστηµα Το αίσθηµα αδιαθεσίας, που πολλές φορές συνοδεύεται από ναυτία και εµετό, είναι ένα σύµπτωµα συνδεδεµένο µε τη δράση ορισµένων

Διαβάστε περισσότερα

Μητρικός Θηλασμός. Οδηγίες για γονείς

Μητρικός Θηλασμός. Οδηγίες για γονείς Μητρικός Θηλασμός Οδηγίες για γονείς 1 Περιεχόμενα Σελίδα 1. Εισαγωγή 4 2. Τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού 5 3. Οι ημέρες στο μαιευτήριο Ι. Τοκετός, θηλασμός στην 1 η ώρα, επαφή δέρμα με δέρμα 6 (skin to

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

«Υπέρταση: Η προσέγγιση της φύσης» Νίκη Κουτσιανά Παvοτοπούλου Φαρµακοποιός

«Υπέρταση: Η προσέγγιση της φύσης» Νίκη Κουτσιανά Παvοτοπούλου Φαρµακοποιός «Υπέρταση: Η προσέγγιση της φύσης» Νίκη Κουτσιανά Παvοτοπούλου Φαρµακοποιός Marketingηg Director της ΑΡIVΙΤ Α Η υπέρταση είναι από τις παθήσεις που συναντώνται συχνά. Τα αίτια ωστόσο που την προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ενδοσκοπική Χειρουργική Ορθοπαδικός Χειρουργός:

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ενδοσκοπική Χειρουργική Ορθοπαδικός Χειρουργός: Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Ενδοσκοπική Χειρουργική Ορθοπαιδική χειρουργική Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ενδοσκοπική Χειρουργική Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ανοικτή επέμβαση

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ανοικτή επέμβαση Συνδρόμο Καρπιαίου Σωλήνα - Ανοιχτή επέμβαση Ορθοπαιδική χειρουργική Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ανοικτή επέμβαση Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΦθΑΛΜΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑθΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ΟΦθΑΛΜΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑθΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Η ΟΦθΑΛΜΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑθΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Στυλιανός Σ. Γκότσης Αν. Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Η οφθαλμική αλλεργία είναι συχνά οικογενής, εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

link Γιορτάζουµε µαζί σας µε επιστροφή 50% Κρυολόγηµα Θεραπευτικά βότανα Οδηγός προστασίας από τα κρυολογήµατα του χειµώνα, σελ. 6

link Γιορτάζουµε µαζί σας µε επιστροφή 50% Κρυολόγηµα Θεραπευτικά βότανα Οδηγός προστασίας από τα κρυολογήµατα του χειµώνα, σελ. 6 Κρυολόγηµα Οδηγός προστασίας από τα κρυολογήµατα του χειµώνα, σελ. 6 Θεραπευτικά βότανα Ανακαλύψτε την καλύτερη συντροφιά για τις κρύες ηµέρες, σελ. 16 ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

NATRUM MURIATICUM Το αλάτι στην ομοιοπαθητική

NATRUM MURIATICUM Το αλάτι στην ομοιοπαθητική NATRUM MURIATICUM Το αλάτι στην ομοιοπαθητική Ευγενία Στρατηγάκη Ιατρός Πνευμονολόγος και Ομοιοπαθητικός μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Το natrum muriaticum (χλωριούχο νάτριο) είναι

Διαβάστε περισσότερα