ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

2 Πίνακας Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια των Ακτινιδίων (σύμφωνα με το πρότυπο του ΥΠ.Α.Α.Τ.: ) Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Γενικές οδηγίες

3 Περίοδος (Εγκατάσταση οπωρώνα και σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου) ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Ριζοκτόνια Rhizoctonia solani Kuhn ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Καλλιεργητικά μέτρα Επιδιώκεται η καλή αποστράγγιση στον οπωρώνα, καταστροφή των ζιζανίων ενώ αποφεύγονται τα φρεζαρίσματα. NAI Αποφυγή ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση υγρασίας γύρω από το λαιμό των φυτών και των τεχνικών, που πληγώνουν τις ρίζες. Επιπλέον μέτρα Επιδιώκεται αραιότερη σπορά ή φύτευση, καλή αποστράγγιση και κανονική άρδευση. Στην επιφάνεια του σπορείου τοποθετείται στρώμα άμμου για την αποφυγή διατηρήσεως υψηλής υγρασίας γύρω από τα φυτάρια. Οι αρδεύσεις γίνονται τις πρωινές ώρες για να μην παραμένουν τα φυτά υγρά κατά τη νύκτα. NAI Αποφυγή δημιουργίας γύρω από τα φυτά υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού. Ηλιοαπολύμανση του εδάφους με κάλυψη με διαφανή πλαστικά φύλλα πολυαιθυλενίου ΟΧΙ NAI Επιτυγχάνεται θερμική καταστροφή του παθογόνου, αέριοι μεταβολίτες και άλλοι

4 πάχους 25-30μm για 4-6 εβδομάδες. μηχανισμοί εμπλέκονται στη βιολογική καταπολέμηση και έμμεσα έλεγχος ζιζανίων, νηματωδών και ακάρεων. Βιολογική καταπολέμηση με χρήση μυκήτων του γένους Trichoderma ή βακτήρια του γένους Pseudomonas (P. fluorescens). OXI NAI Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου.

5 Περίοδος (Εγκατάσταση οπωρώνα και σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου) ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Φυτόφθορα Phytophthora megasperma Drechsler. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Καλλιεργητικά μέτρα Για την εγκατάσταση της ακτινιδιοφυτείας επιλέγεται έδαφος καλής μηχανικής σύστασης και με ικανοποιητική στράγγιση. Κατόπιν, οι καλλιεργητικές φροντίδες, κατά τα πρώτα χρόνια ηλικίας της ακτινιδιοφυτείας, αποσκοπούν στην καλή εγκατάσταση και γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Ιδιαίτερα, δίδεται προσοχή στην καλή καταπολέμηση των ζιζανίων και την αποφυγή διατήρησης υγρασίας γύρω από το λαιμό των φυτών με κατάλληλη διευθέτηση της επιφάνειας του εδάφους. NAI Σε ασβεστούχα εδάφη παθαίνει χλώρωση σιδήρου ενώ σε βαρειά και υγρά εδάφη είναι ευπαθές στις αναερόβιες συνθήκες. Παρέχει ωφέλειες στο δένδρο και βοηθά στη διατήρηση της εδαφικής ξηρότητας. Επιπλέον μέτρα Να χρησιμοποιούνται τελείως υγιή δενδρύλλια από το φυτώριο και να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν και στο φυτώριο. Επάλειψη του κορμού των δένδρων μέχρι ένα μέτρο από το έδαφος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα (αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη). Για πρόληψη της ασθένειας και καλή εγκατάσταση των φυτών. Οι φυκομύκητες είναι ευαίσθητοι στα χαλκούχα.

6 Απολύμανση του νερού αρδεύσεως με θειϊκό χαλκό (2-3 φορές). Σε οπωρώνες που αρδεύονται από δεξαμενή ή έχουν είσοδο από ένα κεντρικό αυλάκι ποτίσματος τοποθετούμε μια λινάτσα με κρυστάλλους θειϊκού χαλκού. Να μην έρχεται η βάση του κορμού των δένδρων σε επαφή με το νερό αρδεύσεως. ΟΧΙ Ομοίως. Η περίσσεια υγρασίας γύρω από τους κορμούς δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Αποφυγή συχνών ποτισμάτων και διατηρήσεως του εδάφους σε κατάσταση υπερβολικής υγρασίας. Αποφυγή δημιουργίας πληγών στις ρίζες και στη βάση του κορμού των δένδρων. Εκρίζωση των ξηρών ή έντονα προσβεβλημένων δένδρων μαζί με τις ρίζες και απομάκρυνσή τους από το δενδροκομείο. Καθώς ευνοεί το παθογόνο. Ομοίως. Για αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας σε γειτονικά δένδρα. Σε περίπτωση προσβολής που είναι στα αρχικά στάδια, συνιστάται αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά του μεταχρωματισμένου φλοιού και καμβίου μαζί με ζώνη 5 cm γύρω από τους υγιείς ιστούς και στη συνέχεια να γίνεται απολύμανση των πληγών με βορδιγάλειο πάστα. Εάν το προσβεβλημένο τμήμα είναι περιορισμένο και δεν έχει καλύψει μεγάλο μέρος του κορμού. Ηλιοαπολύμανση του εδάφους με κάλυψη με διαφανή πλαστικά φύλλα πολυαιθυλενίου πάχους 25-30μm για 4-6 εβδομάδες. Βιολογική καταπολέμηση με τη χρησιμοποίηση ανταγωνιστικών μυκήτων (γένους Trichoderma ΟΧΙ Επιτυγχάνεται θερμική καταστροφή του παθογόνου, αέριοι μεταβολίτες και άλλοι μηχανισμοί εμπλέκονται στη βιολογική καταπολέμηση και έμμεσα έλεγχος ζιζανίων, νηματωδών και ακάρεων.

7 και Gliocladium) ή βακτηρίων. Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου.

8 Περίοδος (Εγκατάσταση οπωρώνα και σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου) ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Αρμιλλάρια (Σηψιρριζία) Armillaria melea Karst. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Σε χωράφια που πρόκειται να εγκατασταθεί νέος οπωρώνας με εκρίζωση του παλαιού ή άλλων δενδρώνων ή δασικών φυτών επιβάλλεται η εφαρμογή αγρανάπαυσης ή καλλιέργειας σιτηρών που δεν προσβάλλονται από τα παθογόνα για δύο ή περισσότερα χρόνια. Στα χωράφια αυτά χρειάζεται προσεκτική απομάκρυνση των ριζών των προηγούμενων καλλιεργειών. ΟΧΙ Επειδή η αντιμετώπιση της ασθένειας όταν εγκατασταθεί σε έναν οπωρώνα είναι δύσκολη, γι αυτό γίνεται προσπάθεια αποφυγής εγκατάστασης του μύκητα. Επιπλέον μέτρα Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Να εξετάζεται προηγουμένως το φυτώριο και να ελέγχεται η υγιεινή κατάσταση των δένδρων. Αποφυγή μεταφοράς μολύσματος με διάφορα εργαλεία και μηχανικά καλλιεργητικά μέσα. Απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων και μετά την εκρίζωση ο λάκκος να παραμείνει ανοικτός για ένα τουλάχιστον χρόνο. Σε τμηματική προσβολή, απομόνωση των Ομοίως. Εμπόδιση μετάδοσης της ασθένειας. Επιτυγχάνεται η καταστροφή του μύκητα. Για να εντοπιστεί η κηλίδα προσβολής και να προσδιοριστούν ακριβώς τα ασθενή δένδρα.

9 άρρωστων-συμπεριλαμβανομένων και δύο σειρών υγιών- με χαντάκι βάθους 60 και πλάτους 30 cm ή με τη βοήθεια κάποιου κάθετου ενσωματωμένου πλαστικού. Στα τμήματα αυτά η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνεται στο τέλος. Αποφυγή εξασθένησης δένδρων από άλλα αίτια (έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, διάφορες ασθένειες ή προσβολές εντόμων). Απογύμνωση του λαιμού και των χονδρών ριζών και επάλειψή τους με πάστα (10%) ή προσθήκη στη ριζόσφαιρα βορδιγάλειου πολτού (2-3%) (στο λάκκο γύρω από τον κορμό). Θέρμανση του εδάφους με ατμό ή με νερό γεωθερμίας, στους 43 ο C για 2 ώρες. Ηλιοαπολύμανση του εδάφους, ιδιαίτερα στους νέους οπωρώνες, και, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, για 4-6 εβδομάδες τους καλοκαιρινούς μήνες με τη βοήθεια διαφανούς πλαστικού πολυαιθυλενίου πάχους μm. Χρησιμοποίηση ανταγωνιστικών μικροοργανισμών, του γένους Trichoderma (Τ. harzianum, Τ. viride, Τ. koningii), γένους Gliocladium, Bacillus subtilis και των μυκορριζών Boletus granulatus, Β. luteus και Scleroderma spp. ΟΧΙ Γιατί τα δένδρα γίνονται πιο επιρρεπή στην ασθένεια. Οι φυκομύκητες είναι ευαίσθητοι στα χαλκούχα. Η θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τα παθογόνα, δεν προκαλεί ζημιά στο ριζικό σύστημα των πρέμνων και σέβεται την ανταγωνιστική μικροχλωρίδα. Επιτυγχάνεται θερμική καταστροφή του παθογόνου, αέριοι μεταβολίτες και άλλοι μηχανισμοί εμπλέκονται στη βιολογική καταπολέμηση και έμμεσα έλεγχος ζιζανίων, νηματωδών και ακάρεων. Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου.

10 Περίοδος (Εγκατάσταση οπωρώνα και σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου) ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Βακτήριο εξοιδητικό Agrobacterium tumefaciens (Smith & Tows.) Conn ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Καλλιεργητικά μέτρα Ένα προληπτικό μέτρο είναι η αποφυγή εγκατάστασης φυτωρίων σε θέσεις που το έδαφος είναι γνωστό από προηγούμενη χρήση πως περιέχει μεγάλη ποσότητα μολύσματος. Ένα τέτοιο έδαφος θα πρέπει να καλλιεργείται για μερικά χρόνια με σιτηρά, πριν διατεθεί για φυτωριακή εκμετάλλευση ή εγκατάσταση οπωρώνα. Σοβαρό μέτρο πρόληψης είναι η απολύμανση των εργαλείων, που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του εδάφους ή για το κλάδευμα των φυτών. Αξιοσύστατο μέτρο είναι η αποφυγή πληγώματος του υπόγειου τμήματος των σπορόφυτων και δενδρυλίων κατά την καλλιέργεια εδάφους ή την εκρίζωση του υλικού αυτού. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να καταπολεμούνται τα έντομα που προσβάλουν το υπόγειο τμήμα καθώς και οι παρασιτικοί νηματώδεις σκώληκες. Το βακτήριο επιβιώνει για πολλά χρόνια στο έδαφος και η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δύσκολη. Γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεται η τοπική διασπορά του βακτηρίου. Γιατί το βακτήριο μολύνει τα φυτά μόνο από πρόσφατες πληγές.

11 Επίσης θα πρέπει ν αποφεύγεται για την εγκατάσταση οπωρώνων η χρησιμοποίηση δενδρυλίων με συμπτώματα προσβολής από το βακτήριο. Επιπλεόν, πρέπει να φροντίζουμε το νερό να μη περνά από σημεία όπου υπάρχουν ασθενή δένδρα. Γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεται η μεταφορά μολυσμάτων σε μεγάλες αποστάσεις και σε αμόλυντες περιοχές. Γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεται η τοπική διασπορά του βακτηρίου. Προληπτικό μέτρο θεωρείται η αλλαγή θέσεως του φυτωρίου για να μη μολύνεται υπερβολικά το έδαφος. Εξάλλου για τη δημιουργία φυτωρίων πρέπει να αποφεύγονται τα βαρειά και υγρά εδάφη. Ομοίως. Επιπλέον μέτρα Σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι η κάλυψη του ριζικού συστήματος τη στιγμή της φύτευσης. Αποτελεσματική πρόληψη της ασθένειας αποτελεί η βιολογική καταπολέμηση με χρησιμοποίηση ενός στελέχους Agrobacterium radiobacter το K84, το οποίο είναι ανταγωνιστικό και συγγενικό βακτήριο. Τα βακτήρια των βιοτύπων 1 και 2, που προσβάλλουν τα οπορωφόρα είναι ευαίσθητα στο Κ84. Αναλυτικότερα, από καλλιέργεια του ανταγωνιστικού βακτηρίου ετοιμάζεται αιώρημα σε μη χλωριωμένο νερό, στο οποίο εμβαπτίζονται τα μοσχεύματα ή τα μεταφυτευόμενα φυτά, αμέσως πριν τη φύτευση τους στην οριστική θέση. Χρησιμοποίηση ανταγωνιστικών μικροοργανισμών, του γένους Trichoderma και Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου.

12 Gliocladium. ΟΧΙ Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου.

13 Περίοδος (από άνθηση μέχρι συγκομιδή) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae Συνιστώνται όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που βοηθούν στην αποφυγή ή και στη μη εξάπλωση του βακτηρίου, όπως η τακτική επιθεώρηση του κτήματος για τον έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων, η τακτική απολύμανση εργαλείων, το ξερίζωμα και κάψιμο προσβεβλημένων φυτών και η φύτευση υγιών δενδρυλλίων. Επίσης συνιστάται η αποφυγή κλαδεύματος σε βροχερές περιόδους, η απολύμανση μεγάλων τομών και το πότισμα να γίνεται με το ελάχιστο βρέξιμο των δέντρων. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν την άρδευση ώστε να μην παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα απ αυτή που χρειάζονται τα δένδρων και να μην βρέχεται ο κορμός. Αποφυγή διασποράς μολύσματος. Ευνοϊκή συνθήκη για την εξάπλωση της ασθένειας είναι βροχή επειδή δημιουργεί πληγές και διευκολύνεται η διασπορά και είσοδος του βακτηρίου. Επιπλέον μέτρα Οι ψεκασμοί θρέψης των φυτών με φυτικά αμινοξέα, σίδηρο, μαγγάνιο, χλωριούχο Μειώνουν την ευπάθεια των δένδρων στο βακτήριο.

14 ασβέστιο και νιτρικό μαγνήσιο, βελτιώνουν τη φυσική άμυνα ενάντια στο βακτήριο. Χημική καταπολέμηση Συστήνεται ψεκασμός με υποξειδίου του χαλκού (copper oxide) σε δόση 167 γρ./100lt νερού μέχρι 4 εφαρμογές κατά την πτώση των φύλλων και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Διαθέτει βακτηριοκτόνο δράση.

15 Περίοδος (από άνθηση μέχρι συγκομιδή) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Βοτρύτης Botrytis cinerea Pers. Καλλιεργητικά μέτρα Αποφυγή πληγών κατά την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών και κατά τη συγκομιδή. Αποφυγή άλλων μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών, που μπορούν να δημιουργήσουν εισόδους του παρασίτου. Παρεμπόδιση εισόδου του μύκητα. Ομοίως. Ιδιαίτερη σημασία έχει το επίκαιρο του ψεκασμού όταν αυτός συστήνεται. Σοβαρό μέτρο πρόληψης είναι η απολύμανση των εργαλείων, που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του εδάφους ή για το κλάδευμα των φυτών. Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών (συχνές βροχές, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία). Αποφυγή διασποράς μολύσματος. Χρησιμοποίηση ανταγωνιστικών μικροοργανισμών, του γένους Trichoderma. Χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων, όπως ρίγανης, βασιλικού και θυμαριού. ΟΧΙ ΟΧΙ Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου. Διαθέτει μυκητοστατική δράση.

16 Χημική καταπολέμηση Για την καταπολέμησή του συστήνεται ένας ψεκασμός ανά καλλιεργητική περίοδο με δικαρβοξιμιδικό μυκητοκτόνο, το iprodione, σε δόση ml/100lt νερού από το στάδιο της άνθησης μέχρι τη συγκομιδή. Πολύ ευπαθές στάδιο είναι η άνθηση.

17 Περίοδος (από άνθηση μέχρι συγκομιδή) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Αλτερνάρια Alternaria alternata. (Fr.) Keissl. Καλλιεργητικά μέτρα Αποφυγή πληγών κατά την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών και κατά τη συγκομιδή. Παρεμποδίζει είσοδο παθογόνου. Αποφυγή άλλων μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών, που μπορούν να δημιουργήσουν εισόδους του παρασίτου. Ομοίως. Απομάκρυνση και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων φυτικών οργάνων ή ολόκληρων των φυτών. Περιορισμός της υγρασίας στις υγρές περιοχές. Βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης των φυτών με ισορροπημένη λίπανση. Σοβαρό μέτρο πρόληψης είναι η απολύμανση των εργαλείων, που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του εδάφους ή για το Περιορίζει το αρχικό μόλυσμα στον οπωρώνα. Παρεμποδίζει την ανάπτυξη και εξέλιξη της ασθένειας. Βελτίωση της άμυνας των φυτών. Αποφυγή διασποράς μολύσματος.

18 κλάδευμα των φυτών. Χρησιμοποίηση ανταγωνιστικών μικροοργανισμών, του γένους Streptomyces, Pseudomonas, Bacillus, Nectria και Gomatobotrys. OXI Χρήση μικροοργανισμού κατά παθογόνου (παρασιτισμός, ανταγωνισμός για θρεπτικά στοιχεία, έκκριση αντιβιοτικών ουσιών).

19 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Βαμβακάδα Pseudaulacaspis pentagona (Targioni- Tozzetti) (Hemiptera: Diaspididae) Hemiberlesia lataniae (Signoret) (Hemiptera: Diaspididae) Ceroplastes rusci (Linnaeus) (Homoptera: Coccidae) Τα κοκκοειδή H. lataniae και Ceroplastes rusci δεν αποτελούν σημαντικούς εχθρούς στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Περιλαμβάνονται στους οργανισμούς που πρέπει να παρακολουθούνται για αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της εμφάνισης προσβολών (φυτοϋγειονομικές υποχρεώσεις) όταν τα ακτινίδια προορίζονται για εξαγωγή στην Κίνα. Μέτρα φυτοϋγιεινής Το πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγκατάσταση του οπωρώνα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από προσβολή από κοκκοειδή έντομα Μέτρα μετά την εγκατάσταση της καλλιέργειας Η χρησιμοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από παθογόνα εξυπηρετεί στην αποφυγή δημιουργίας πληθυσμών εντόμων κατά την αρχική ανάπτυξη της φυτείας. Η ολοκληρωμένη διαχείριση βασίζεται στην καλή παρακολούθηση της παρουσίας και εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου. Η εφαρμογή ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας βασίζεται στην ύπαρξη

20 Παρακολούθηση εμφάνισης και διακύμανσης πληθυσμού πραγματοποιείται με φερομονικές παγίδες για τα ενήλικα και με κολλητικές ταινίες διπλής όψεως ( 10 εκ) σε λεπτά κλαδιά για την παρακολούθηση της εμφάνισης των ερπουσών προνυμφών. αξιόπιστων μεθόδων παρακολούθησης και ανίχνευσης πληθυσμών εντόμων. Οποιαδήποτε επέμβαση με εντομοκτόνα για να είναι επιτυχής πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν οι νεαρές προνύμφες 1 ης και 2 ης ηλικίας σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του εντόμου. Μετά τη δεύτερη ηλικία τα έντομα της βαμβακάδας σχηματίζουν ασπίδιο που τα προφυλάσσει από τα εντομοκτόνα. Όπως για τα περισσότερα κοκκοειδή η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται εναντίον των ερπουσών προνυμφών. Αν υπάρχει πυκνός πληθυσμός ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων ερπουσών την άνοιξη και ο δεύτερος 2 εβδομάδες αργότερα. Σε περιπτώσεις όχι πυκνών πληθυσμών ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται 7-10 μέρες μετά την εμφάνιση των ερπουσών. Ο ψεκασμός πρέπει να καλύπτει κάθε σημείο του δένδρου και προτείνεται να γίνεται μόνο στα δένδρα που έχουν προσβολή ώστε να διαφυλάσσονται οι φυσικοί εχθροί των εντόμων. Για την υποστήριξη της δράσης των

21 παρασιτοειδών και αρπακτικών συστήνεται η αποφυγή ψεκασμών όταν η προσβολή είναι ακόμη ήπια και των άσκοπων ψεκασμών. Βιολογική καταπολέμηση Για την αντιμετώπιση της προσβολής με βιολογική καταπολέμηση προτείνεται η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Encarsia (Prospaltella) berlesei, και των αρπακτικών Chilococus bipustulatus & Lindorus lophanthae. Η διάθεση των φυσικών εχθρών της βαμβακάδας δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη.

22 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Ευδεμίδα Lobesia botrana (Lepidoptera, Tortricidae) Η παρακολούθηση της παρουσίας και της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου L. botrana γίνεται με τη χρήση φερομονικών παγίδων. Ο αριθμός των παγίδων εξαρτάται από το μέγεθος του οπωρώνα και την κατανομή των καλλιεργειών στην περιοχή (μία παγίδα ανά 20 στρέμματα). Η σύλληψη ατόμων ευδεμίδας σε φερομονική παγίδα δεν συνεπάγεται και προσβολή καρπών από προνύμφες. Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προσβολής υπάρχει σε οπωρώνες που γειτνιάζουν με αμπελώνες. Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν αποτελεί σημαντικό εχθρό στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Περιλαμβάνεται στους οργανισμούς που πρέπει να παρακολουθούνται για αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της εμφάνισης προσβολών (φυτοϋγειονομικές υποχρεώσεις) όταν τα ακτινίδια προορίζονται για εξαγωγή στην Κίνα και Ν. Αφρική. Όταν διαπιστώνονται συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες θα πρέπει να διενεργείται μακροσκοπικός έλεγχος για την

23 παρουσία προσβολών σε καρπούς. Το μέγεθος προσβολής αναμένεται να είναι μηδαμινό ή πολύ μικρό και σε τοπικό επίπεδο. Συνιστάται να καταστρέφονται οι προσβελημένοι καρποί και να γίνεται εφαρμογή εγκεκριμένου εντομοκτόνου στο σημείο της προσβολής.

24 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Θρίπες Thrips fuscipennis Haliday, Τα συμπτώματα που προκαλούνται από προσβολές ατόμων του θρίπα T. fuscipennis είναι παρόμοια με τα γενικότερα συμπτώματα προσβολής θριπών εξαιτίας της τροφικής δραστηριότητας. Προσβάλλουν κυρίως τα άνθη όπου προκαλούν μεταχρωματισμούς και παραμόρφωση. Κατάλληλες περίοδοι μακροσκοπικών ελέγχων για διαπίστωση ύπαρξης ύποπτων συμπτωμάτων ή εντόμων είναι Καθ όλη τη βλαστική περίοδο της καλλιέργειας έως και τη συγκομιδή. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος παρακολούθησης της παρουσίας του θρίπα, είναι η χρήση κολλητικών παγίδων χρώματος μπλε. Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν αποτελεί σημαντικό εχθρό στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Περιλαμβάνεται στους οργανισμούς που πρέπει να παρακολουθούνται για αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της εμφάνισης προσβολών (φυτοϋγειονομικές υποχρεώσεις) όταν τα ακτινίδια προορίζονται για εξαγωγή στην Ν. Αφρική. Επειδή τα άτομα που παγιδεύονται στις μπλε κολλητικές παγίδες δεν ανήκουν αποκλειστικά στο είδος T. fuscipennis, η αναγνώρισή τους μπορεί να γίνει στο εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό.

25 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Μετκάλφα Metcalfa pruinosa (Say) (Homoptera: Flatidae) Βιολογική καταπολέμηση Φυσικός εχθρός του M. pruinosa είναι το παρασιτοειδές Neodryinus typhlocybae (Ashmead) (Hymenoptera: Dryidae). Πρόκειται για εξειδικευμένο μονοφάγο παρασιτοειδές με υψηλή παρασιτική ικανότητα. Το N. typhlocybae προσβάλει τα νεαρά στάδια του M. Pruinosa Το μετκάλφα είναι ένα νέο εισαγόμενο είδος και η μόνη αειφόρος μέθοδος αντιμετώπισής του είναι η εφαρμογή κλασικής βιολογικής καταπολέμησης με την εισαγωγή, εγκατάσταση και διαφύλαξη του φυσικού εχθρού του παρασιτοειδούς N. typhlocybae. Η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς αφορά ολοκληρωμένο πρόγραμμα κλασικής βιολογικής καταπολέμησης που έχει ως στόχο την εγκατάσταση του στην περιοχή και την επίτευξη αποτελεσματικού μακροχρόνιου ελέγχου του πληθυσμού του M. pruinosa από τη δράση του

26 παρασιτοειδούς. Μετά την εξαπόλυση θα πρέπει να αποφεύγονται ψεκασμοί στην περιφερειακή βλάστηση του οπωρώνα ώστε να διαφυλάσσονται οι πληθυσμοί του παρασιτοειδούς.

27 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Μύγα Μεσογείου Ceratitis capitata (Wiedemann) (Diptera, Tephritidae) Η παρακολούθηση της παρουσίας και της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου C. capitata γίνεται με τη χρήση τροφικών παγίδων τύπου McPhail και ελκυστικό τις ουσίες οξικό αμμώνιο και τριμεθυλαμίνη σε ειδικούς διανεμητές. Ο αριθμός των παγίδων εξαρτάται από το μέγεθος του οπωρώνα και την κατανομή των καλλιεργειών στην περιοχή (μία παγίδα ανά 5 στρέμματα). Η παγίδες τοποθετούνται στο σκιαζόμενο τμήμα της κόμης των πρέμνων και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 30 m μεταξύ τους. Οι παγίδες συλλαμβάνουν τόσο ενήλικα θηλυκά όσο και αρσενικά έντομα. Η ανάρτηση των παγίδων στους οπωρώνες γίνεται λίγο πριν έναρξη τις ωρίμανσης των καρπών και παραμένουν στους οπωρώνες μέχρι και το τέλος της συγκομιδής των καρπών. Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών. Περιλαμβάνεται στους οργανισμούς που πρέπει να παρακολουθούνται για αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της εμφάνισης προσβολών (φυτοϋγειονομικές υποχρεώσεις) όταν τα ακτινίδια προορίζονται για εξαγωγή στην Κίνα. Στα πρώτα στάδια της προσβολής τα συμπτώματα της προσβολής των καρπών από προνύμφες είναι δύσκολο να παρατηρηθούν εξωτερικά αφού το έντομο ωοτοκεί στη σάρκα των καρπών και η προνύμφη ολοκληρώνει την ανάπτυξή της στο εσωτερικό τους. Τα ακριβή συμπτώματα πάνω στους καρπούς από νύγματα ωοτοκίας του εντόμου δεν έχουν

28 Η σύλληψη ενηλίκων της μύγας της Μεσογείου στις παγίδες δεν συνεπάγεται και προσβολή καρπών από προνύμφες. Εφόσον συλλαμβάνονται άτομα στις παγίδες θα πρέπει να γίνεται συστηματική δειγματοληψία καρπών και έλεγχος για την παρουσία αβγών και προνυμφών του εντόμου στο εσωτερικό των καρπών. περιγραφή με σαφήνεια μιας και τα ακτινίδια δεν αποτελούν έναν από τους συνήθεις ξενιστές του εντόμου. Για τη διαπίστωση της παρουσίας προσβεβλημένων καρπών απαιτείται δειγματοληψία και προσεκτικός έλεγχος στο εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό, για τη διαπίστωση της παρουσίας αβγών και προνυμφών του εντόμου στο εσωτερικό τους.

29 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Ακάρεα Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τα όρια επέμβασης καθώς και για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου στην καλλιέργεια των ακτινιδίων

30 Περίοδος (Σε όλη την καλλιεργητική περίοδο) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Νηματώδεις (Meloidogyne sp, Rotylenchus sp) Στο φυτώριο: Πριν την εγκατάσταση της φυτείας: Σε εγκαταστημένη φυτεία:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ 1 Πίνακας Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ 1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ Πίνακας Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών 2 EL/04/B/F/PP-148258 Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η παροχή πληροφοριών για την βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 Μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ 1 Πίνακας Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΗΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΗΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΗΑΣ 1 Πίνακας Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Σελίδα 1 από 27 Εγκατάσταση του αμυγδαλεώνα ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 1 ΕΔΑΦΟΣ Κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Λάχανου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Μαρουλιού ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΡΕΒΙΘΙΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΡΕΒΙΘΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΡΕΒΙΘΙΩΝ 1 Το φυτό Το ρεβύθι (Cicer arietinum) Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤHN ΠΑΤΑΤΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤHN ΠΑΤΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤHN ΠΑΤΑΤΑ 1 Προετοιμασία εδάφους - Πριν τη φύτευση ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ 2 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κουνουπιδιού Μπρόκολου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Σπανακιού 1. Καλλιεργητικές Εργασίες 1.1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ) 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ Το κρεμμύδι (Allium cepa)

Διαβάστε περισσότερα

EL/2004/B/F/PP-148258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού

EL/2004/B/F/PP-148258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η εκμάθηση τρόπων βιολογικής καλλιέργειας αμπελιού. Ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚ ΑΝΑΠΤΥΞ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΦΥΤΙΚ ΠΑΡΑΓΩΓ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΤΑΙΑ ΦΥΤΙΚ ΠΑΡΑΓΩΓ ΟΔΗΓΙΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ 1 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕ ΦΡΟΝΤΙΔΕ Προετοιμασία εδάφους - πορείο ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια ελιάς 1 2 Περιεχόμενα 1. Οικολογικό περιβάλλον... 4 2. Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της Ελιάς...

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

3. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 3. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας από εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια πρέπει να επιτυγχάνεται µε την ελάχιστη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά και κυρίως,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ 2 Το φυτό Περιγραφή Εισαγωγή Στα πλαίσια της ορθής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες πεπονιάς και τρόποι αντιμετώπισης

Ασθένειες πεπονιάς και τρόποι αντιμετώπισης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Διαχείρισης Γεωργικών Οικοσυστημάτων Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ασθένειες πεπονιάς και τρόποι αντιμετώπισης Εισηγητής: Χρήστος Γκατζιλάκης Σπουδάστρια: Ζαχαρένια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 1 Σε όλη την καλλιεργητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΔΟΣΗ 2η - 2012 LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΔΟΣΗ 2η - 2012 LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ Το είναι αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΤΟΥ [] 1 Γενικά για την Καλλιέργεια Σίτου 1. Καλλιεργητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1 ΓΕΝΙΚΑ - Στη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα