Υπ. Καθηγητής: Παπουτσής Δημήτρης Ομάδα μαθητών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υπ. Καθηγητής: Παπουτσής Δημήτρης Ομάδα μαθητών"

Transcript

1 Υπ. Καθηγητής: Παπουτσής Δημήτρης Ομάδα μαθητών Γέροντα ΖΩΤΟΣ ΜΙΧΟΥ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ ΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΤΣΟΥ Νίτσας ΝΟΥΣΗ ΝΤΟΝΤΟΡΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΡΟΥΣΣΟΥ Σακκά ΣΙΟΝΤΗΣ ΣΙΣΚΑΣ ΣΚΑΡΠΟΣ ΣΚΕΠΕΤΑΡΗΣ ΣΥΓΚΟΥΝΑ ΤΣΟΛΗ ΤΣΟΛΗΣ Ειρήνη ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΙΜΩΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑ Κωνσταντίνος ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΑ Θεοδώρα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΑΝΑ ΦΩΤΙΟΣ Αυτοπροστασία.

2 Τι είναι αυτοπροστασία; Πριν πάμε κοντά σε κάποιον που έχει λιποθυμήσει πρέπει να ελέγξουμε ότι μπορούμε να πλησιάσουμε με ασφάλεια. Αυτό το κάνουμε για εμάς, οπότε ονομάζεται αυτοπροστασία. Έλεγχος αέρα. Συχνά οι πόρτες και τα παράθυρα δεν αφήνουν να περάσει αέρας προκαλώντας λιποθυμία. Άμα λοιπόν το δωμάτιο ήταν κλεισμένο πρέπει να αφήσετε τον αέρα να αλλάξει πριν μπείτε. Όταν αυτό γίνετε σε υπόγειο, τότε όπως μπαίνετε κρατάτε ένα κερί και εάν σβήσει τότε βγείτε αμέσως, γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο. Καλώδια. Πρέπει να ελέγξουμε επίσης μήπως φαίνεται κανένα σχισμένο καλώδιο. Άμα αγγίξουμε κάποιον που το ακουμπάει, τότε θα πάθουμε ηλεκτροπληξία. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο κάτω ελέγχουμε εάν βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο ή αν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο και αν υπάρχει καλώδιο κοντά του. Στην συνέχεια τον ρωτάμε αν είναι καλά κοντά στο αυτί του.

3 Αμέσως μετά το αυτί μας είναι κοντά στην μύτη του ώστε να ακούμε αν ανασαίνει και ταυτόχρονα τα μάτια μας κοιτάμε την κοιλιά του θύματος για να δούμε αν ανεβοκατεβαίνει. Αν όμως δεν ανασαίνει βάζουμε το χέρι μας στο μέτωπο του θύματος και το άλλο μας χέρι στο σαγόνι του και το σηκώνουμε προς τα πάνω. Θέση Ανάνηψης Η διαδικασία τοποθέτησης ενός θύματος στη θέση ανάνηψης είναι απλή και αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα: 1Αφού ελέγξετε την ασφάλεια του χώρου, σταθείτε στο πλάι του θύματος, από τη μεριά που εσείς επιθυμείτε και γονατίστε. Ελέγξτε τις τσέπες και το σώμα του θύματος για τυχόν σκληρά ή/και αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και αφαιρέστε τα (κλειδιά, γυαλιά, ζώνη κτλ). Ευθειάστε με ήπιες κινήσεις το σώμα του θύματος. 2Αφού σιγουρευτείτε ότι το θύμα αντιδράει (μιλάει, έχει ανοιχτά τα μάτια, κουνιέται) πάρτε το χέρι του θύματος που βρίσκεται στη μεριά σας και τοποθετήστε το σε ορθή γωνία με τον αγκώνα λυγισμένο και την παλάμη προς τα επάνω (θέση τροχονόμου).

4 3Με το χέρι σας το αντίστοιχο με τη μεριά που βρίσκεστε (το αριστερό χέρι αν βρίσκεστε στην αριστερή μεριά του θύματος) πάρτε το απέναντι χέρι του θύματος και τοποθετήστε το στο μάγουλο που βρίσκεται στη μεριά σας. 4Στη συνέχεια με το ελεύθερο χέρι σας, λυγίστε το απέναντι πόδι του θύματος, μέχρι το πόδι του να πατήσει στο έδαφος. Ασκείστε δύναμη στο γόνατο του θύματος που βρίσκεται υπερυψωμένο τραβώντας το προς τα εσάς και το θύμα θα γυρίσει στο πλάι με ευκολία.

5 5Μόλις γυρίσει το θύμα, βάλτε το πόδι του σε ορθή γωνία και κάντε ελαφρά υπερέκταση της κεφαλής του. Βάλτε το χέρι του κάτω από το μάγουλο. Αυτό εξυπηρετεί στο να φεύγουν οι εκκρίσεις του ασθενή από το στόμα του προς το έδαφος με τη βοήθεια της βαρύτητας και αποφεύγεται ο πνιγμός. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν αφήνουμε ένα θύμα σε θέση ανάνηψης, ούτε εφησυχάζουμε. Κάνουμε συχνές επαναξιολογήσεις μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.

6 Ραγίσματα ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ Το κάταγμα πίεσης (ράγισμα) είναι μια τριχοειδής σχισμή του οστού που αναπτύσσεται εξαιτίας επαναλαμβανόμενης και παρατεταμένης άσκησης βάρους στο σημείο αυτό.

7

8 ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ Τα κύρια είδη είναι: το εγκάρσιο, το σπειροειδές και το συντριπτικό ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 1. Ελέγξτε αν ο τραυματίας αναπνέει κανονικά. Αν είναι απαραίτητο, καλέστε το 166 και αρχίστε ασκήσεις ανάνηψης (εάν γνωρίζεται) ή περιορισμού της αιμορραγίας. 2. Κρατήστε τον τραυματία ακίνητο και ήρεμο.

9 3. Εξετάστε τον τραυματία προσεκτικά για ενδεχόμενα πρόσθετα τραύματα. 4. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν φθάσει γρήγορα η ιατρική βοήθεια, αφήστε το ιατρικό προσωπικό να αναλάβει τη φροντίδα του τραυματία. 5. Αν το οστό προεξέχει από το δέρμα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα για να προληφθεί τυχόν μόλυνση. Μην αναπνέετε πάνω από την πληγή και μην δοκιμάσετε να την ψηλαφίσετε. Αν είναι δυνατόν, ξεπλύνετε ελαφρά το τραύμα για να αφαιρέσετε τυχόν βρώμα (χώμα κλπ.), αλλά μην τρίψετε δυνατά ή ρίξετε πολύ υγρό πάνω του. Καλύψτε το με αποστειρωμένους επιδέσμους. 6. Αν χρειάζεται, ακινητοποιήστε το σπασμένο οστό με νάρθηκα ή αναρτήρα. Πρόχειροι νάρθηκες γίνονται με μια εφημερίδα τυλιγμένη ρολό ή ένα κομμάτι ξύλο. Ακινητοποιήστε την περιοχή πάνω και κάτω από το τραυματισμένο οστό. ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ

10 Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από νερό ή από φαγητό. Στα παιδιά πνιγμονή μπορεί να συμβεί από κάθε λογής ξένο σώμα.έχουν αναφερθεί πνιγμοί ακόμη και σε μπανιέρες. Εάν η απόφραξη του αεραγωγού είναι μερική, τότε το θύμα με το βήχα μπορεί να απομακρύνει το ξένο σώμα. Εάν η απόφραξη είναι πλήρης, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το θύμα συνήθως φέρνει τα χέρια του στο λαιμό και δεν μπορεί να μιλήσει, το χρώμα του δέρματος γίνεται μπλε και στη συνέχεια χάνει τις αισθήσεις του. Γενικά τα συμπτώματα και σημεία του θύματος πνιγμού είναι τα εξής: ωχρότητα ή κυάνωση, αίσθημα δυσφορίας που συνεχώς μεγαλώνει, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια σφυγμού, σταδιακή απώλεια συνείδησης, ανακοπή και θάνατος. Όταν πρόκειται για πνιγμό σε νερό έχουμε και υποθερμία. Αντιμετώπιση πνιγμονής Όταν πρόκειται για πνιγμό στο νερό, αρχικά ελέγχουμε την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία. Αν αυτά απουσιάζουν τότε εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ. Αν το θύμα αναπνέει, το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης και το ενθαρρύνουμε να αποβάλλει το νερό με το βήχα και με πλήξεις στην πλάτη. Παράλληλα το θερμαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την υποθερμία. Στα θύματα πνιγμού σε νερό, η ΚΑΡΠΑ συνεχίζεται μετά την αναθέρμανση του θύματος. Όταν πρόκειται για πνιγμονή από ξένο σώμα ο αλγόριθμος είναι ο εξής: Πλήξεις στην πλάτη: Εάν το θύμα είναι όρθιο ή καθιστό, στεκόμαστε στο πλάι και ελαφρώς πιο πίσω, στηρίζουμε το θώρακα με το ένα χέρι, γέρνοντας τον προς τα εμπρός, έτσι ώστε το ξένο σώμα να βγει προς τα έξω με τη δύναμη της βαρύτητας και δίνουμε 5 κτυπήματα στην πλάτη του μεταξύ των δύο ωμοπλατών. Εάν το θύμα είναι πεσμένο κάτω, γονατίζουμε και το φέρνουμε προς εμάς,υποστηρίζοντας το θώρακα του με το ισχίο μας, δίνουμε πέντε κτυπήματα στην πλάτη. Κοιλιακές Ωθήσεις: Για τις κοιλιακές ωθήσεις, εφαρμόζουμε το χειρισμό Heimlich. Εάν το θύμα είναι όρθιο ή καθιστό, στεκόμαστε από πίσω, τοποθετούμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση του και το γέρνουμε όσο το δυνατόν προς τα εμπρός. Κάνουμε το ένα χέρι γροθιά και το τοποθετούμε μεταξύ της ξιφοειδούς αποφύσεως του στέρνου και του ομφαλού. Φέρνουμε το άλλο χέρι από πάνω και τραβάμε δυνατά προς τα μέσα και άνω. Το ξένο σώμα πρέπει κανονικά να μετακινηθεί και να εκδιωχθεί προς τα έξω. Εάν το θύμα είναι πεσμένο, το γυρίζουμε σε ύπτια θέση. Γονατίζουμε δίπλα του και τοποθετούμε τη μία παλάμη μας μεταξύ ξιφοειδούς αποφύσεως του στέρνου και ομφαλού. Τοποθετούμε την άλλη παλάμη από επάνω και δίνουμε ώθηση πιέζοντας προς τα κάτω και προς το κεφάλι.

11 Αν μετά τον αλγόριθμο το ξένο σώμα δεν έχει βγει, τότε ελέγχουμε το στόμα μήπως είναι ορατό και μπορούμε πλέον να το απομακρύνουμε με το χέρι. Διαφορετικά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή. Εάν κάποια χρονική στιγμή το θύμα χάσει τις αισθήσεις του, τότε καταργείται ο μυϊκός τόνος και χαλαρώνουν οι μύες γύρω από το λάρυγγα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανή είσοδο αέρα στους πνεύμονες και πλέονεφαρμοζουμε τον αλγόριθμο της βασικής ΚΑΡΠΑ. Εγκαύματα Εγκαύματα πρώτου βαθμού Τι να κάνετε: Πλύνετε την περιοχή με κρύο νερό για τουλάχιστον πέντε λεπτά για να το ανακουφίσετε από το αίσθημα του καψίματος. Για να μειώσετε τον πόνο, τοποθετήστε πετσέτες βρεγμένες με κρύο νερό (ακόμα και μια παγοκύστη είναι επαρκής για ένα μικρό τραύμα, αλλά αποφύγετε να την τοποθετήσετε απευθείας πάνω στο δέρμα). Η ακεταμινοφίνη επίσης βοηθάει. Χρησιμοποιείστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα κατά προτίμηση με αλόη για να ηρεμήσει το δέρμα του. 1.

12 2. 3. Σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σοβαρό,δηλ. 2 ου και 3 ου βαθμού, πρέπει να δράσουμε διαφορετικά. Βασικός κανόνας εδώ είναι η επείγουσα κλήση εξειδικευμένης βοήθειας (166). Μέχρι την άφιξη της ομάδας που θα παράσχει εξειδικευμένη υποστήριξη στο θύμα, πρέπει εμείς να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα: Απαγορεύεται να αφαιρούμε καμένα ενδύματα που έχουν κολλήσει στο δέρμα. Ποτέ δε βυθίζουμε μεγάλα σοβαρά εγκαύματα σε κρύο νερό. Αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή shock (καταπληξία). Ελέγχουμε συχνά τα ζωτικά σημεία του θύματος. Εάν χρειάζεται προχωρούμε στην εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Επίσης ελέγχουμε τις σοβαρές αιμορραγίες που απειλούν τη ζωή του θύματος. Καλύπτουμε την εγκαυματική περιοχή με δροσερούς, υγρούς, αποστειρωμένους και αντικολλητικούς επιδέσμους.

13 Προσοχή!!! Ποτέ μη χρησιμοποιείτε πάγο σε ένα έγκαυμα! Μπορεί να προκληθεί κρυοπάγημα καταστρέφοντας ακόμη περισσότερο το δέρμα. Ποτέ μη σπάσετε τις φυσαλίδες! Μπορεί να μολυνθούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Οι λοιμώξεις είναι από τις πιο σημαντικές και δυνητικά σοβαρές επιπλοκές που συμβαίνουν κατά την οξεία φάση μετά το έγκαυμα. Ποτέ μην εφαρμόζετε οδοντόκρεμες, λάδια, κρέμες κλπ πάνω στο σημείο του εγκαύματος! Θυμηθείτε: Το νερό είναι το καλύτερο φάρμακο στις περισσότερες περιπτώσεις! ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ 1 ος τύπος: Επιφανειακό. Επιδερμίδα. 2 ος τύπος: α) Επιφανειακού μερικού πάχους. Επιφανειακές μερικού πάχους, β) Βαθύ μερικού πάχους. Βαθιά μερικού πάχους.

14 3 ος τύπος: πλήρους πάχους. Επεκτείνει σε βαθιά ( δικτυωτό ) χόριο. 4 ος τύπος: Επεκτείνει μέσω ολόκληρου του χορίου. 5 ος τύπος: Εκτείνεται διαμέσου ολόκληρου του δέρματος και σε υποκείμενες λίπος, των μυών και των οστών. ΡΙΝΟΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ 1. Καλύψτε την επιφάνεια της πληγής με χοντρό επίδεσμο από καθαρό πανί ή μια διπλωμένη γάζα.για να σταματήσει η αιμορραγία και να ελαττωθεί το πρήξιμο χρησιμοποιήστε πάγο η κρύο νερό στον επίδεσμο. 2. Πιέστε την πληγή επί 10 λεπτά χωρίς να χαλαρώσετε την πίεση. 3. Χωρίς να σταματήσετε να πιέζεται φροντίστε ώστε το τραυματισμένο μέρος να βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς του τραυματία για αυτό ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη θέση του τραυματία. 4.Όταν σταματήσει η αιμορραγία στερεώστε καλά τον επίδεσμο. Μην αφαιρείται τον επίδεσμο με απότομες κινήσεις αν έχει μουσκέψει με αίμα γιατί μπορεί να προκληθεί χειρότερη βλάβη στην πληγή και να ξεκινήσει η αιμορραγία. Προσθέστε και άλλους επιδέσμους. 5.Αντίθετα αν η αιμορραγία συνεχίζετε ίσως δεν πιέζετε αρκετά. Πιέστε λοιπόν περισσότερο. Ονομάζετε η απώλεια αίματος από την μύτη. Παρουσιάζετε συνήθως σε περίπτωση υψηλού πυρετού ή σε τραυματισμούς κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι ρινοαιμορραγίες είναι κυρίως ελαφριάς μορφής.προκαλούνται ακόμα από ερεθισμό που οφείλεται στο κρύο, σε έντονο ρούφηγμα ή φύσημα της μύτης. Ενώ ο τραυματίας θα κρατά το κεφάλι σκυμμένο καθαρίστε ελαφρά την περιοχή γύρω από την μύτη και το στόμα του με χλιαρό νερό. Δεν πρέπει να βουλώνετε την μύτη με ξένα σώματα. Όταν η αιμορραγία σταματήσει ο τραυματίας να αποφύγει την άσκηση για τουλάχιστον 4 ώρες και να μην φυσήξει την μύτη του.

15 Αν μετά από 30 περίπου λεπτά η αιμορραγία συνεχίζεται ζητάμε ιατρική βοήθεια Ποσα λίτρα έχει το ανθρώπινο σώμα Περίπου 5 λίτρα αίματος έχει στο σώμα ένας μέσος ενήλικος και αποτελεί περίπου το 7% τους βάρους του. Η καρδιά διοχετεύει στις αρτηρίες περίπου 7200 λίτρα τη μέρα, δηλαδή 2,6 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Το αίμα αποτελεί το 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος. Δηλαδή ένας άνθρωπος βάρους 70 κιλών (περίπου 70 λίτρα βάση όγκου) έχει 7 κιλά αίμα (+-7 λίτρα).οι γυναίκες έχουν περίπου 4,5 λίτρα αίματος στο σώμα τους, ενώ οι άνδρες 5,6 λίτρα. Πόσο αίμα μπορεί να χάσει κάνεις Ένας ενήλικας έχει πέντε περίπου λίτρα αίμα και αντέχει να χάσει μέχρι ένα μέρος του. Ένας αιμοδότης δίνει μισό λίτρο αίμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν όμως, π.χ., σε ένα ατύχημα, χάσει κανείς περισσότερο από ενάμισι λίτρο, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή του. Σε περίπτωση αιμορραγίας, κάντε τα εξής: 1.Εάν η εστία της αιμορραγίας δεν είναι εμφανής, αφαιρέστε τα ρούχα μέχρι να αποκαλυφθεί.

16 2. Εφαρμόστε άμεση πίεση στο σημείο της αιμορραγίας με αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό ύφασμα/πετσέτα εάν δεν υπάρχουν γάζες. Ασκείστε έμμεση πίεση στο σημείο (συνήθως πάνω από το σημείο που αιμορραγεί). 3. Καλέστε για βοήθεια και βοηθήστε τον τραυματία να καθίσει ή να ξαπλώσει (ανάλογα με την κατάστασή του).

17 ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να φοράτε πάντα γάντια, γιατί με το αίμα μπορούν να μεταδοθούν πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του AIDS και της ηπατίτιδας.

18 Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέλισσα; Το τσίμπημα της μέλισσας είναι τις περισσότερες φορές μία απλή εξωτερική ενόχληση που αντιμετωπίζεται συνήθως στο σπίτι δίχως να χρειάζεται να επισκεφθούμε γιατρό. Εάν, ωστόσο, είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή εάν σας έχουν τσιμπήσει πολλές φορές, μπορεί να εκδηλώσετε σοβαρή αντίδραση, η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία. Όταν δεν είστε αλλεργικοί και η αντίδραση εξαιτίας του τσιμπήματος είναι ήπιας μορφής τότε: - Αφαιρέστε το κεντρί άμεσα - Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό - Απλώστε κρύες κομπρέσες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο - Αποφύγετε το ξύσιμο στην περιοχή καθώς μπορεί να προκληθεί οίδημα και εν τέλει μία εκτεταμένη λοίμωξη Αν μας τσιμπήσει μελισσα ή σφήκα αλείφουμε το τσίμπημα με φενιστίλ.

19 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Σε κάθε σπίτι θα πρέπει να διατηρείται ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση των ασήμαντων, αλλά και μερικών σημαντικών ιατρικών περιστατικών. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείται ένα καθαρό, αδιάβροχο πλαστικό κουτί που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα. Θα πρέπει να φυλάσσεται σε ορατό σημείο και μακριά από μικρά παιδιά. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να γνωρίζουν, πού θα το βρουν και πώς θα χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό του σε περίπτωση ανάγκης. Οι φαρμακευτικές ουσίες θα πρέπει να αποθηκεύονται στο φαρμακείο σύμφωνα με τις αντίστοιχες οδηγίες, με ιδιαίτερη προσοχή για ουσίες που θα πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο. Οι ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά και φάρμακα που έχουν λήξει θα πρέπει να αντικαθίστανται. Αν έχετε μικρά

20 παιδιά χρησιμοποιήστε καπάκια ασφαλείας και κρατήστε το φαρμακείο μακριά από αυτά. Τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο σπιτιού: ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ: Φυσιολογικός ορός Οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) Οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) Ερυθρό βάμμα του ιωδίου (Betadine) ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Αντιβιοτικά σε σκόνη, αλοιφή ή σπρέι Βαμβάκι, γάζες,επίδεσμοι ελαστικοί και απλοί, συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστη) Φάρμακα για εγκαύματα Βαζελινούχες αντιβιοτικές γάζες που εναποτίθενται στην πάσχουσα περιοχή χωρίς επικόλληση ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Αντιισταμινικά σκευάσματα κατάλληλα σε περίπτωση αλλεργίας από διάφορες αιτίες, όπως δήγματα εντόμων, μεδουσών κ.ά. Αντιισταμινική αλοιφή Αμμωνία Αντιδιαρροϊκά φάρμακα Φυσιολογικός ορός Οφθαλμικά κολλύρια Κορτιζόνη ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Σαλικυλικό οξύ (π.χ. ασπιρίνη) Παρακεταμόλη (π.χ. Depon, Ponstan) Ισχυρότερα παυσίπονα (π.χ. Lonarid) Όταν μένουμε στην ύπαιθρο, είναι απαραίτητο να έχουμε αντιοφικό εμβόλιο, η χορήγηση του οποίου επιβάλλεται να γίνει από γνώστη υποδόριων ή ενδομυϊκών ενέσιμων σκευασμάτων. Κάθε φαρμακείο πρέπει επίσης να περιέχει: θερμόμετρο, λαβίδα, ψαλίδι, σύριγγες μιας χρήσεως, νάρθηκες, παραμάνες, γάντια μιας χρήσεως, φακό, σημειωματάριο και στυλό (σε περίπτωση που πρέπει να δοθούν οδηγίες από το τηλέφωνο και να κρατηθούν σημειώσεις). ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Πρέπει να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και να τα ανανεώνουμε εγκαίρως. Καλό είναι να μην πετάμε τη συσκευασία τους, στην οποία περιέχονται οι οδηγίες χρήσης που πρέπει να

21 συμβουλευόμαστε και να τα τοποθετούμε σε εμφανή σημεία στα οποία όμως να μην έχουν εύκολη πρόσβαση τα μικρά παιδιά. Μερικά από αυτά (π.χ. οφθαλμικά κολλύρια κ.ά.) μετά την πρώτη χρήση έχουν περιορισμένη διάρκεια, ημερών ή εβδομάδων. Κάποια είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, στην υγρασία και στην έκθεση στον ήλιο. Οινόπνευμα, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου: ιδανικά αντισηπτικά για την περιποίηση επιπόλαιων τραυμάτων. Το βαμβάκι, το οποίο έχει και άλλες χρήσεις, βεβαίως, είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι. Τραυμαπλάστ: βοηθά τις μικρές πληγές να επουλώνονται πιο εύκολα και προστατεύει από τις μολύνσεις. Βαμβάκι, γάζες και επίδεσμοι: για παν ενδεχόμενο. Παυσίπονα ή/και αντιπυρετικά: σε μορφή χαπιού ή αναβράζοντος δισκίου, ώστε να μην ενοχλούν το στομάχι. Οδοντικό νήμα: απαραίτητο για την προστασία μας από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Σπρέι: για μικροατυχήματα ή Rescue cream: για δερματικούς ερεθισμούς, αλλεργίες κ.λπ. Αιθέριο έλαιο λεβάντας: για πονοκέφαλο ή ημικρανία. Πρόπολη: για απολύμανση πληγών, για στοματικές πλύσεις και γαργάρες. Πώς συντηρούνται τα φάρμακα και πόσο καιρό μετά το άνοιγμα τους; Εξαρτάται από τη μορφή του φαρμάκου! Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται να τα συντηρούμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Οι αλοιφές και τα χάπια φυλάσσονται μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους, που αναγράφεται στη συσκευασία τους, όμως τα σιρόπια, αφού ανοιχτούν, συντηρούνται στο ψυγείο μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Ένα οικιακό φαρμακείο χρειάζεται: θερμόμετρο, ψαλίδι και γάντια μιας χρήσης. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ!!!

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2013 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2013 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2013 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Υπεύθυνος Καθηγητής:Σαχπατζίδης Χρήστος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ονόματα Μαθητών σελ. 3 ΚΑΡΠΑ.σελ..4-9 Κατάγματα.σελ.10-14

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Σχολικό έτος 2009-2010 Με το θέμα ασχολήθηκαν : Οι μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξης Η εκπαιδευτικός: Ακούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σκοπός τού να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, είναι: α) η διατήρηση του πάσχοντα στην ζωή, β) η μη χειροτέρευση της καταστάσεώς του και γ) η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωσή του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 2013 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΤΕΧΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΠΕΤΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή....σελ.5 Γενικές πληροφορίες Προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α (FIRST AID):ΜΑΧΑ ΕΛΕΑΝΘΗ ΜΕΛΙΣΣΟΥ ΑΜΑΛΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΙΝΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΜΟΝΑΝΤΕΡΟΥ ΟΛΓΑ ΜΑΝΩΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Πρώτες βοήθειες γνώση και δράση. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 04/02/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Πρώτη Βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ορισμός Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών Φαρμακείο Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. &.Ε. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ /ΝΣΗ.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΖΙΟΥΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ11 ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ02

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος συγγραφέα. Γεώργιος Πατούλης

Πρόλογος συγγραφέα. Γεώργιος Πατούλης Πρόλογος συγγραφέα Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει σε όλους μας το ένστικτο του ανθρωπισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη χορηγός Χαιρετισμός Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γεωργίου Πατούλη Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Εγχειρίδιο Α Βοηθειών Απαιτήσεις Αρχαρίου και Πρωτέα Προσκόπου, Χάλκινου, Αργυρού και Χρυσού Τρίφυλλου Λευκωσία, Φεβρουάριος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες βοήθειες για όλη την οικογένεια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρώτες βοήθειες για όλη την οικογένεια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 3 σελ. 4 σελ. 5 σελ. 6 σελ. 7 σελ. 9 σελ. 11 σελ. 12 σελ. 13 σελ. 14 σελ. 16 σελ. 17 σελ. 18 σελ. 20 σελ. 22 σελ. 24 σελ. 25 σελ. 28 σελ. 29 Ανακοπή καρδιάς Αναφυλακτικό σοκ Απόφραξη τραχείας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 19.23 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 28.31 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 31.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 19.23 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 28.31 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 31. Σελ2 3.9 10.18 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 19.23 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 24.27 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 28.31 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 31.34 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ Βασιλική Ρόκα- Σκαφιδάκη Πλωτάρχης (ΥΝ) ΠΝ

Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ Βασιλική Ρόκα- Σκαφιδάκη Πλωτάρχης (ΥΝ) ΠΝ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ Βασιλική Ρόκα- Σκαφιδάκη Πλωτάρχης (ΥΝ) ΠΝ ΝΝΑ, Γραφείο Εκπαίδευσης & Έρευνας Επιστημονικός Συνεργάτης Τμ. Νοσ/κης ΕΚΠΑ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ/ Τμ. Νοσ/κης Α Εκπαιδεύτρια ΙΕΚ Εισηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ω Ν ΣΤΑΝΤιΝΑ ΚΑΡ Α ΓΚΟ Υ Ν Η

Κ Ω Ν ΣΤΑΝΤιΝΑ ΚΑΡ Α ΓΚΟ Υ Ν Η Κ Ω Ν ΣΤΑΝΤιΝΑ ΚΑΡ Α ΓΚΟ Υ Ν Η ΤΟ αλφα ητά ρι των ΑΙ Βοηθειών ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Ξ ΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ n ΕΙ ΓΙΑ ησ npntei ΒΟΗθΕIΕΣ ΔJAνΛOI ΚΩΝΣΤΑΝΤιΝΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Το αλφαβητάρι των ΑΙ Βοηθειών Σκίτσα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βασικών Πρώτων Βοηθειών για Σπηλαιοεξερευνητές Εµµανουήλ Γ. Πρώιµος ιασώστης Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Αρχηγός Σώµατος Εθελοντών Σαµαρειτών ιασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ι. Σωτηριάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Γνωρίζουμε πλέον τι είναι σπήλαιο, πως έχει δημιουργηθεί, τις τεχνικές ανάβασης και κατάβασης, τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 4: Κοντός Γιώργος Λούκας Διονύσης Δήμος Γιώργος Μπισμπιγιάννης Νίκος Λυρίτσης Γιώργος. Καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα Καγκαρά Μαρίνα

ΟΜΑΔΑ 4: Κοντός Γιώργος Λούκας Διονύσης Δήμος Γιώργος Μπισμπιγιάννης Νίκος Λυρίτσης Γιώργος. Καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα Καγκαρά Μαρίνα ΟΜΑΔΑ 4: Κοντός Γιώργος Λούκας Διονύσης Δήμος Γιώργος Μπισμπιγιάννης Νίκος Λυρίτσης Γιώργος Καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα Καγκαρά Μαρίνα ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παροχή πρώτων βοηθειών είναι πεδίο δράσης για όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο «Πρώτες βοήθειες στοσς αθλητικούς Χώροσς» ηηρ Δέζποιναρ Κονηαξή διανέμεηαι ελεύθεπα ζε μοπθή ψηθιακού βιβλίος. με άδεια Creative Commons

Το βιβλίο «Πρώτες βοήθειες στοσς αθλητικούς Χώροσς» ηηρ Δέζποιναρ Κονηαξή διανέμεηαι ελεύθεπα ζε μοπθή ψηθιακού βιβλίος. με άδεια Creative Commons Το βιβλίο «Πρώτες βοήθειες στοσς αθλητικούς Χώροσς» ηηρ Δέζποιναρ Κονηαξή διανέμεηαι ελεύθεπα ζε μοπθή ψηθιακού βιβλίος με άδεια Creative Commons Η Δέσποινα Κονταξή γελλήζεθε ζηηο 22 Ινπιίνπ ηνπ 1978 ζηελ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Στόχος:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Στόχος: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Σε συνεργασία με τον Λειτουργό Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΝΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιατί είναι επάναγκες να μάθετε Πρώτες Βοήθειες Πώς ξέρω ότι θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιήσω τις πρώτες βοήθειες;

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες βοήθειες για τις καλοκαιρινές διακοπές

Πρώτες βοήθειες για τις καλοκαιρινές διακοπές Στο πλαίσιο του προγράµµατος Αγωγής Υ- γείας µε θέµα: «Εγώ και οι άλλοι σ έναν κόσµο που µοιραζόµαστε» ασχοληθήκαµε µε τις Πρώτες Βοήθειες. Εµείς οι µαθητές του ΣΤ 2 του 1ου ηµοτικού Σχολείου Νάξου δουλέψαµε

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα που θα αναπτυχθούν στην παρούσα διάλεξη: 1.Ζητήστε βοήθεια. 3.Κοιτάξτε αν κινδυνεύει το τραυµατισµένο άτοµο. 2.Ελέγξτε µήπως κινδυνεύετε εσείς

Θέµατα που θα αναπτυχθούν στην παρούσα διάλεξη: 1.Ζητήστε βοήθεια. 3.Κοιτάξτε αν κινδυνεύει το τραυµατισµένο άτοµο. 2.Ελέγξτε µήπως κινδυνεύετε εσείς ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ. 1 ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ. ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ: ΠPOEΔPIKO ΔIATAΓMA 16/1996 "Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Για να αντιμετωπίσετε ατυχήματα στο Σπίτι, την Εργασία και τις Διακοπές

Οδηγός Για να αντιμετωπίσετε ατυχήματα στο Σπίτι, την Εργασία και τις Διακοπές Οδηγός Για να αντιμετωπίσετε ατυχήματα στο Σπίτι, την Εργασία και τις Διακοπές 1 Τι είναι οι Πρώτες Βοήθειες Οι πρώτες βοήθειες στην πράξη ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Πρώτες βοήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα