Ακαδηµαϊκό έτος / Χειµερινό Εξάµηνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ακαδηµαϊκό έτος / Χειµερινό Εξάµηνο"

Transcript

1 Εισαγωγή στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Introduction to Modern Greek Literature Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Ρούσσου Μαίρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Σκοπός του µαθήµατος είναι η εξοικείωση των φοιτητών µε τα σηµαντικότερα κείµενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, από τις απαρχές µέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα. Στην εισαγωγή εξετάζονται οι νεότερες τάσεις για την αποσαφήνιση του όρου «λογοτεχνία», ενώ παράλληλα γίνεται σύντοµη επισκόπηση των επικρατέστερων απόψεων για τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στη συνέχεια εξετάζονται αποσπάσµατα πεζών και ποιητικών κειµένων από τον 12 ο µέχρι τον 19 ο αιώνα, µε έµφαση σε εκείνα τα έργα που θεωρούνται σταθµοί στην εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως για παράδειγµα ο Απόκοπος, τα Κυπριακά Ερωτικά ποιήµατα, τα κυριότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας της ακµής, κείµενα του Νεοελληνικού Διαφωτισµού, το έργο του Δ. Σολωµού, οι Ωδές του Α. Κάλβου.

2 Εισαγωγή στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Introduction to Modern Greek Literature Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Ρούσσου Μαίρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Σκοπός του µαθήµατος είναι η εξοικείωση των φοιτητών µε τα σηµαντικότερα κείµενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, από τις απαρχές µέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα. Στην εισαγωγή εξετάζονται οι νεότερες τάσεις για την αποσαφήνιση του όρου «λογοτεχνία», ενώ παράλληλα γίνεται σύντοµη επισκόπηση των επικρατέστερων απόψεων για τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στη συνέχεια εξετάζονται αποσπάσµατα πεζών και ποιητικών κειµένων από τον 12 ο µέχρι τον 19 ο αιώνα, µε έµφαση σε εκείνα τα έργα που θεωρούνται σταθµοί στην εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως για παράδειγµα ο Απόκοπος, τα Κυπριακά Ερωτικά ποιήµατα, τα κυριότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας της ακµής, κείµενα του Νεοελληνικού Διαφωτισµού, το έργο του Δ. Σολωµού, οι Ωδές του Α. Κάλβου.

3 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία Introduction to Byzantine Literature Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Hinterberger Martin, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Μέσα από µια γραµµατολογική επισκόπηση, το µάθηµα παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βυζαντινής λογοτεχνίας και την εξέλιξη της µεσαιωνικής ελληνικής γλώσσας προς τα νέα ελληνικά, εξοικειώνοντας τους φοιτητές µε τη χρήση των σχετικών βοηθηµάτων (λεξικά, γραµµατικές, εγχειρίδια κ.λπ.). Μελετώνται και µεταφράζονται ποικίλα αποσπάσµατα στο πρωτότυπο, ενώ διαβάζονται και ορισµένα κείµενα σε νεοελληνική απόδοση. Τα επιλεγµένα κείµενα καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα λογοτεχνικών ειδών και υφολογικών επιπέδων από τον 1ο µέχρι και τον 15ο αιώνα.

4 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία Introduction to Byzantine Literature Κωδικός µαθήµατος: BNE Μ.Α.Μ.: Κωνσταντίνου Σταυρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Μέσα από µια γραµµατολογική επισκόπηση, το µάθηµα παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βυζαντινής λογοτεχνίας και την εξέλιξη της µεσαιωνικής ελληνικής γλώσσας προς τα ελληνικά, εξοικειώνοντας του φοιτητές µε την χρήση των σχετικών βοηθηµάτων (λεξικά, γραµµατικές, εγχειρίδια κλπ.). Μελετώνται κα µεταφράζονται ποικίλα αποσπάσµατα στο πρωτότυπο, ενώ διαβάζονται και ορισµένα κείµενα σε νεοελληνική απόδοση. Τα επιλεγόµενα κείµενα καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα λογοτεχνικών ειδών και υφολογικών επίπεδων από τον 1ο µέχρι και τον 15ο αιώνα.

5 Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία Introduction to Modern Greek Literature Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Σαµουήλ Αλεξάνδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Σκοπός του µαθήµατος είναι να φέρει σε επαφή τους φοιτητές µε θεµελιακά θέµατα και περιοχές της φιλολογικής επιστήµης όπως η θεωρία, η κριτική, και η ιστορία της λογοτεχνίας, η συγκριτική γραµµατολογία, η νεοελληνική µετρική, και οι εκδόσεις νεοελληνικών κειµένων. Παράλληλα, οι φοιτητές εξοικειώνονται µε βασικά έργα αναφοράς, µεθόδους, εργαλεία και πηγές της νεοελληνικής φιλολογίας.

6 Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία Introduction to Modern Greek Literature Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Σαµουήλ Αλεξάνδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Σκοπός του µαθήµατος είναι να φέρει σε επαφή τους φοιτητές µε θεµελιακά θέµατα και περιοχές της φιλολογικής επιστήµης όπως η θεωρία, η κριτική, και η ιστορία της λογοτεχνίας, η συγκριτική γραµµατολογία, η νεοελληνική µετρική, και οι εκδόσεις νεοελληνικών κειµένων. Παράλληλα, οι φοιτητές εξοικειώνονται µε βασικά έργα αναφοράς, µεθόδους, εργαλεία και πηγές της νεοελληνικής φιλολογίας.

7 Συγγραφή Ακαδηµαϊκού Δοκιµίου Αcademic Writing Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Ρούσσου Μαίρη, Ειδικό Επιστηµονικό Προσωπικό Στόχος του µαθήµατος είναι: α) η εξοικείωση των φοιτητών µε τον επιστηµονικό λόγο (δοµή κειµένου, οργάνωση επιχειρηµάτων) β) η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της επιστηµονικής χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο του µαθήµατος θα αναλύονται διεξοδικά δοκίµια σηµαντικών συγγραφέων και οι φοιτητές θα εξασκούνται στη συγγραφή.

8 Συγγραφή Ακαδηµαϊκού Δοκιµίου Αcademic Writing Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ Μ.Α.Μ.: Παπαδάκη Ρένα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Στόχος του µαθήµατος είναι: α) η εξοικείωση των φοιτητών µε τον επιστηµονικό λόγο (δοµή κειµένου, οργάνωση επιχειρηµάτων) β) η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της επιστηµονικής χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο του µαθήµατος θα αναλύονται διεξοδικά δοκίµια σηµαντικών συγγραφέων και οι φοιτητές θα εξασκούνται στη συγγραφή.

9 Ιστορικοί της Άλωσης The Historians of the Fall of Constantinople Κωδικός µαθήµατος: BNE 207 Μ.Α.Μ.: Γιαννούλη Αντωνία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Το µάθηµα εστιάζει στο έργο τεσσάρων ιστορικών της άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Mαΐου 1453) και συγκεκριµένα του Λαονίκου Χαλκοκονδύλη, του Γεωργίου Σφραντζή, του Δούκα και του Kριτοβούλου από την Ίµβρο. Mετά από µία γενική εισαγωγή στην εποχή, την προσωπικότητα και το έργο των συγγραφέων, µελετώνται - βάσει αντιπροσωπευτικών αποσπασµάτων - το ιστορικό πλαίσιο, η οργάνωση της ύλης, η εστίαση των ενδιαφερόντων και η οπτική γωνία των συγγραφέων. H συγκριτική µελέτη και ο σχολιασµός των επιλεγµένων αποσπασµάτων οδηγούν στην επισήµανση οµοιοτήτων ή διαφορών στο χειρισµό του θέµατος και αποκαλύπτουν τα ιστοριογραφικά πρότυπα των τεσσάρων συγγραφέων και την αντίληψή τους για την ιστορία και τον τρόπο καταγραφής της.

10 Βυζαντινά «κάτοπτρα ηγεµόνος» Mirrors for Princes in Byzantium Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 215 Μ.Α.Μ.: Γιαννούλη Αντωνία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Στο µάθηµα εξετάζεται µια οµάδα λογοτεχνικών κειµένων, τα οποία είναι γνωστά ως «κάτοπτρα ηγεµόνος». Οι Βυζαντινοί λόγιοι απευθύνουν παραινέσεις στον νεαρό αυτοκράτορα, προβάλλοντας την αντίληψή τους για την ιδανική εικόνα του ηγεµόνα. Βάσει αντιπροσωπευτικών αποσπασµάτων, θα µελετηθούν οι αρετές που απαρτίζουν την εικόνα αυτή, η ρητορική παράδοση, η σχέση συγγραφέα-αποδέκτη και ο ιδεολογικός ρόλος των εν λόγω κειµένων στην κοινωνική, πολιτική και πνευµατική ζωή του Βυζαντίου.

11 Γραµµατεία, Λογοτεχνία και Γλώσσα ( ) Modern Greek Literature and Language ( ) Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 248 Μ.Α.Μ.: Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister Ίλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Ως Διαφωτισµός νοείται το φιλοσοφικό και πολιτικό κίνηµα που, µε αφετηρία τις θεαµατικές ανακαλύψεις της κοπερνίκειας αστρονοµίας και της νευτώνειας φυσικής, έστρεψε την ευρωπαϊκή σκέψη προς τη Φύση και τον Άνθρωπο και καθιέρωσε ως εργαλεία της τον ορθό λόγο, την παρατήρηση και το πείραµα. Το κίνηµα του Διαφωτισµού συνόδευσε τη µετάβαση από τις απολυταρχικές στις αστικές κοινωνίες και αναδεικνύοντας τον Άνθρωπο ως υποκείµενο, πιστεύοντας στις ικανότητές του, και διεκδικώντας τα δικαιώµατά του άνοιξε τον δρόµο προς την ευρωπαϊκή νεωτερικότητα. Ο Διαφωτισµός µπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο «παγκόσµιο» κίνηµα, αφού εντοπίζεται όχι µόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αµερική. Ως «Διαφωτισµός» νοείται παράλληλα και η ίδια η εποχή κατά την οποία εµφανίστηκε και κυριάρχησε το κίνηµα του Διαφωτισµού, δηλαδή τα χρόνια από το τέλος του 17ου µέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτός ο ενάµισης σχεδόν αιώνας, περικλείει µια µεγάλη σειρά από πνευµατικά και λογοτεχνικά φαινόµενα και ρεύµατα, τα οποία σχετίζονται όλα µε τον Διαφωτισµό ως κίνηµα, είτε επειδή εµπνεύστηκαν και τροφοδοτήθηκαν από αυτόν, είτε επειδή αναπτύχθηκαν αντιστικτικά προς εκείνον, είτε επειδή συµβίωσαν διαλεκτικά µαζί του. Ο Διαφωτισµός ως εποχή περικλείει έτσι τη στροφή προς το υποκείµενο και την ανακάλυψη µιας νέας ευαισθησίας, τη στροφή από τις αρχαίες στις εθνικές γλώσσες, την καθιέρωση του µυθιστορήµατος ως λογοτεχνικού είδους, την καλλιέργεια του δράµατος, την ανάπτυξη της όπερας και τη διάδοση της επιστολογραφίας και του τύπου, ενώ συγκεντρώνει µέσα στα χρονικά πλαίσιά του µία πληθώρα ενίοτε αντιφατικών µεταξύ τους καλλιτεχνικών και

12 λογοτεχνικών ρευµάτων: το Μπαρόκ, τον Ανακρεοντισµό, Κλασικισµό, τον Αισθαντισµό, το Ροκοκό, τον πρώιµο Ροµαντισµό. Το µάθηµα «Γραµµατεία, Λογοτεχνία και Γλώσσα, ( )» εξετάζει µέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Διαφωτισµού (ως κινήµατος και εποχής) µία επιµέρους έκφανσή του: τον νεοελληνικό Διαφωτισµό ( ). Το µάθηµα προσφέρει µία γνωστική εποπτεία των χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια (οικονοµικές και πολιτικές δοµές, κοινωνικές οµάδες, ιεραρχίες, νοοτροπίες, εκπαίδευση) και των χαρακτηριστικών του νεοελληνικού Διαφωτισµού ως κινήµατος (παράγοντες εµφάνισης, φάσεις, ιδέες και αιτήµατα, εκπρόσωποι, υποδοχή και πρόσληψη). Με βάση την παραπάνω εποπτεία το µάθηµα εµβαθύνει στα ακόλουθα ζητήµατα της νεοελληνικής γραµµατείας και λογοτεχνίας: α) δηµιουργία µιας λόγιας δηµοσιότητας και ανάπτυξη της επιστολογραφίας (Βούλγαρης, Κοραής) β) η εµφάνιση του ελληνικού περιοδικού τύπου (Ο Ταχυδρόµος της Βιέννης, Εφηµερίς, Ερµής ο Λόγιος, Μέλισσα, Ελληνικός Τηλέγραφος), γ) ο προβληµατισµός για τη νεοελληνική γλώσσα (Βούλγαρης, Μοισιόδακας, Καταρτζής, Βηλαράς, Κοραής, Περδικάρης), δ) η πορεία από την ανωνυµία στην επωνυµία της λογοτεχνικής δηµιουργίας, από την προφορικότητα στην εγγραµµατοσύνη (φαναριώτικη ποίηση, αυλική ποίηση-δαπόντες, επτανησιακή (προσολωµική) ποίηση, Χριστόπουλος, Βηλαράς, Σακελλάριος), ε) η ανάπτυξη της λογοτεχνικής µυθοπλαστικής πεζογραφίας (Ν. Μαυροκορδάτος, Ρήγας, Καρατζάς-Ψαλίδας), στ) το ενδιαφέρον για το θέατρο (θρησκευτικό δράµα, φαναριώτικες δραµατικές σάτιρες, Μεταστάσιο και Γκολντόνι), ζ) γραµµατεία και λογοτεχνία της Επανάστασης (Ρήγας, Κοραής, Ελληνική Νοµαρχία), η) η γυναικεία δηµιουργία (Μητιώ Σακελλαρίου, Ευανθία Καΐρη).

13 Μετα-αποικιακή Θεωρία & Λογοτεχνία Post-colonial Theory and Literature Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 295 Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Πουργούρης Μαρίνος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Το µάθηµα αποσκοπεί στην εξοικείωση του φοιτητή µε τη µετα-αποικιακή θεωρία και την εφαρµογή της, ως ερµηνευτικό εργαλείο, στη µελέτη λογοτεχνικών κειµένων. Πιο συγκεκριµένα, θα επιχειρήσουµε την αποσαφήνιση της σχέσης µεταξύ αποικιοκράτη και αποικιοκρατούµενου µέσα από το πρίσµα σηµαντικών σύγχρονων θεωριών όπως αυτές των Edward Said, Franz Fanon, Rey Chow, Gayatri Spivak, Homi Bhabha, Partha Chatterjee κ.α. Θα µελετήσουµε επίσης έννοιες που συνδέονται άµεσα µε την µετα-αποικιακή θεώρηση όπως ο εθνικισµός, η παγκοσµιοποίηση, η πολυπολιτισµικότητα, ο κοσµοπολιτισµός, ο οριενταλισµός, ο ιµπεριαλισµός, η νεοαποικιοκρατία κ.ο.κ. Τέλος θα εξετάσουµε λογοτεχνικά κείµενα τα οποία αφορούν στην περίπτωση της αποικιοκρατικής περιόδου στην Κύπρο όπως τα Πικρολέµονα του Lawrence Durrell, οι Κλειστές πόρτες του Κώστα Μόντη και το Εν µέρει Ελληνίζων του Μιλτιάδη Χατζόπουλου.

14 Η Ποίηση στα Τέλη του 19 ου αιώνα Poetry at the end of the 19th century Κωδικός µαθήµατος: BNE 332 Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Βουτουρής Παντελής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Στην ποίηση από το 1886 και εξής δεσπόζει ο Κ. Παλαµάς. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει ο άλλος µείζων ποιητής, συνοµήλικος περίπου του Παλαµά, ο Κ.Π. Καβάφης. Στο πλαίσιο του µαθήµατος θα εξεταστεί αφενός το πρώιµο έργο των δύο συγκεκριµένων ποιητών και αφετέρου παράλληλα ζητήµατα και επιµέρους κεφάλαια της πνευµατικής ζωής κατά την τελευταία δεκαετία του αιώνα: τα αισθητικά ρεύµατα (παρνασσισµός, συµβολισµός, αισθητισµός), τα περιοδικά Τέχνη και Διόνυσος, η εισβολή στην Ελλάδα του Φρειδερίκου Νίτσε, η «πρώτη µεταπαλαµική γενιά», κ.ά.

15 Υπερρεαλισµός Surrealism Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 365 Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Βουτουρής Παντελής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Αντικείµενο του µαθήµατος είναι το κίνηµα του Υπερρεαλισµού, το σηµαντικότερο µοντερνιστικό κίνηµα, το οποίο ξεκινά από τη Γαλλία στα 1924 µε τα Μανιφέστα του Αντρέ Μπρετόν και διαδίδεται σε όλο τον κόσµο. Στο πλαίσιο του µαθήµατος θα εξεταστεί η ιστορία του ευρωπαϊκού σουρρεαλισµού και θα γίνει αναφορά στις ιδέες του, στα έργα και στους εκπροσώπους του (στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, και στον κινηµατογράφο). Ακολούθως θα εξεταστεί η τύχη του σουρρεαλισµού στην Ελλάδα. Ειδικότερα θα γίνει αναφορά στο έργο των πρώτων, αλλά και των µεταπολεµικών σουρρεαλιστών δηλαδή αντιστοίχως των Α. Εµπειρίκου, Ν. Εγγονόπουλου, Ν. Κάλας, Οδ. Ελύτη και Μίλτου Σαχτούρη, Έκτορα Κακναβάτου.

16 Αγγλικός τίτλος: Εισαγωγή στην ποίηση και την ποιητική του Κ. Π. Καβάφη Introduction to Poetry and Poetics of C. P. Cavafy Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 368 Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Πιερής Μιχάλης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Το µάθηµα, και πέρα από τα γενικά εισαγωγικά (επί θεµάτων µεθοδολογίας, βιοεργογραφίας, βιβλιογραφίας και εκδοτικής πράξης), επικεντρώνεται σε ζητήµατα που αφορούν στη διαµόρφωση και την εξέλιξη της θεµατικής και της ποιητικής του Καβάφη στη βάση της εξέτασης ορισµένων κρίσιµων ζητηµάτων, όπως: 1. «Εν µέρει και εν µέρει»: Η διαλεκτική προοπτική. Μοντερνισµός, κοσµοπολιτισµός, διαπολιτισµικές προσµίξεις. Πορεία προς τη «σύνθεση». Zητήµατα οργανικής συνύπαρξης αντιθέτων στοιχείων σε επίπεδο γλωσσικής, κοινωνικής, ερωτικής, θρησκευτικής, πολιτικής και κοσµοθεωρητικής αντίληψης. Πολυπολιτισµός, διερωτικές σχέσεις: η έννοια του «κράµατος». Tο «τεχνητό», το «οραµατικό», το «πλασµατικό», το «µικτό», το «νόθο», versus στο «φυσικό», το «πραγµατικό», το «αληθινό», το «καθαρό», το «νόµιµο». Tο «κεντρικό», versus στο «περιφερειακό» το «εθνικό», versus στο «φυλετικό». 2. «Έρως και εξουσία»: Xρόνος, διάρκεια, ηλικία. Προς ίσες και ισότιµες σχέσεις (η ερωτική δικαιοσύνη ως µεταφορά της οικονοµικής και κοινωνικής δικαιοσύνης). Η πρόσληψη της ετερότητας. Tο θέµα του «άλλου», και οι διαµεσολαβηµένες επιθυµίες. H ποιητική τέχνη ως ειδική λειτουργία της µνήµης ή ως ηθικός κώδικας κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής συµπεριφοράς. 3. H ποιητική της κίνησης, των µεταβάσεων και του µεταιχµίου. 4. Η επενέργεια της καβαφικής ποίησης. Σύγχρονη ελληνική και διεθνής πρόσληψη: Forster, Eliot, Brecht, Yourcenar, Ungaretti, Auden, Brodsky, Σεφέρης, Εγγονόπουλος, Ρίτσος, Μόντης, Σινόπουλος, Αναγνωστάκης, Αλεξάνδρου, κ.ά.

17 Αφηγήσεις Θαυµάτων Miracle Narratives Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 404 Π.Μ.: 9 ΜΑΜ: Κωνσταντίνου Σταυρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Μια από τις σηµαντικότερες αγιολογικές αφηγήσεις που καλλιεργήθηκαν στο Bυζάντιο είναι το θαύµα, µια σχετικά σύντοµη ιστορία που αφηγείται τη θαυµατουργή πράξη ενός αγίου ή ενός ζεύγος αγίων. Mέσα στο πλαίσιο αυτού του σεµιναρίου θα εξετάσουµε διάφορες αφηγήσεις θαυµάτων, κυρίως µέσα από συλλογές που συντάχθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Θα µας απασχολήσουν κυρίως ειδολογικά και αφηγηµατολογικά ζητήµατα, καθώς επίσης και θέµατα όπως η αναπαράσταση του άρρωστου σώµατος, το γκροτέσκο και το φανταστικό.

18 Αγγλικός τίτλος: Νεοελληνική Γραµµατεία Modern Greek Literature: A Reader Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 435 Π.Μ.: 8 Μ.Α.Μ.: Αθανασοπούλου Αφροδίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Το µάθηµα προσφέρει µια εποπτική εικόνα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τις απαρχές της έως σήµερα. Η επισκόπηση γίνεται µέσα από την εκ του σύνεγγυς µελέτη ενός corpus κειµένων αναφοράς, ποιητικών και πεζογραφικών, ανά περιόδους και κινήµατα, µε στόχο οι επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες του Τµήµατος ΒΝΕΣ να κατέχουν µε γραµµατολογική επάρκεια το κύριο αντικείµενο των σπουδών τους στη Νεοελληνική Φιλολογία.

19 Αγγλικός τίτλος: Έµµετρα δράµατα του ελλ. Ροµαντισµού Greek Romantic epic-dramatic poems Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 442 Π.Μ.: 9 ΜΑΜ: Αθανασοπούλου Αφροδίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Στο σεµινάριο θα εξεταστούν έµµετρα ηρωικά δράµατα του ελληνικού ροµαντισµού, προερχόµενα τόσο από την Αθηναϊκή όσο και από την Επτανησιακή Σχολή. Πιο συγκεκριµένα θα εξεταστούν τα ακόλουθα αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της παραγωγής: Σολωµού Ελεύθεροι Πολιορκηµένοι, Μαρκορά Όρκος, Βαλαωρίτη Αθανάσης Διάκος, Παν. Σούτσου Ευθ. Βλαχάβας, Α.Ρ. Ραγκαβή Φροσύνη, Αχ. Παράσχου Επιορκία κ.ά. Η έµφαση θα δοθεί τόσο στη µορφή όσο και στο περιεχόµενο. Θα διερευνηθεί η δοµή, η γλώσσα, η στιχουργία, καθώς και τα ιστορικά συµφραζόµενα παραγωγής των έργων αυτών. Στόχος είναι να διερευνηθεί το είδος των «ροµαντικών δραµάτων» τόσο από την άποψη του αξιακού (ιδεολογικού) περιεχοµένου τους όσο και από αισθητική άποψη.

20 Βυζαντινός Αυτοβιογραφικός Λόγος Byzantine Autobiographical Discourse Κωδικός µαθήµατος: ΒΝΕ 525 Π.Μ.: 9 Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Hinterberger Martin, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Εξετάζονται οι διαφορετικοί τρόποι αυτοαναπαράστασης σε λογοτεχνικά και µη-λογοτεχνικά κείµενα. Οι τρόποι αυτοί συνδέονται στενά µε συγκεκριµένες βυζαντινές νοοτροπίες και τις δυνατότητες αντίληψης του Eαυτού. Για την κατανόηση του βυζαντινού αυτοβιογραφικού λόγου απαραίτητη είναι και η αναζήτηση των σηµερινών συµβάσεων στις οποίες υπόκειται η διαµόρφωση του αυτοειδώλου.

21 Κωδικός µαθήµατος: Εκδοτική θεωρία και πράξη των πρώιµων νεοελληνικών κειµένων Theory and practice of editing early modern Greek texts BNE 641 (Μεταπτυχιακό σεµινάριο) Π.Μ.: 13 ΜΑΜ: Παπαδάκη Ρένα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Τα κείµενα της πρώιµης νεοελληνικής λογοτεχνίας κατά κανόνα δε σώζονται σε αυτόγραφα των συγγραφέων ή σε εκδόσεις που έχουν επιµεληθεί οι ίδιοι. Οι χειρόγραφοι ή και έντυποι µάρτυρες της κειµενικής τους παράδοσης πολύ συχνά περιέχουν γραφές που οφείλονται σε ακούσιες ή εκούσιες επεµβάσεις των προσώπων που φρόντισαν για την αναπαραγωγή τους (κωδικογράφων, τυπογράφων, επιµελητών εκδόσεων κ.ά.). Για την αποκατάσταση ενός κειµένου, έτσι ώστε να συµφωνεί µε την αρχική βούληση του συγγραφέα του, ο σύγχρονος κριτικός εκδότης θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει τους κειµενικούς µάρτυρες και να εξετάσει τις σχέσεις µεταξύ τους. Θα µπορέσει έτσι να αναλύσει διεξοδικά την δοµή και τη γλώσσα του κειµένου αυτού, αλλά και το ύφος και την ποιητική του. Σκοπός του σεµιναρίου είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές µε τις µεθόδους που εφαρµόζονται για την κριτική αποκατάσταση των έργων της πρώιµης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα θα καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους στους βοηθητικούς κλάδους της κωδικολογίας, της παλαιογραφίας, της αναλυτικής βιβλιογραφίας και της βιβλιολογίας.

22 Η Αποικιοκρατική Σκέψη: Λογοτεχνία, Θεωρία, Ταξιδιωτικά Κείµενα The Colonial Mind: Literature, Theory, Travel Writing Κωδικός µαθήµατος: BNE 681 Π.Μ.: 13 Μ.Α.Μ.: Διδάσκων: Πουργούρης Μαρίνος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Το σεµινάριο εξετάζει την αποικιοκρατική σκέψη, όπως διαµορφώθηκε κυρίως κατά τον 19ο αιώνα, τόσο σε σχέση µε την Κύπρο, όσο και µε την Ελλάδα. Εστιάζει στις οριενταλιστικές / αποικιοκρατικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν πολλές φορές τη σχέση των δυτικών διανοουµένων µε τον ελληνικό χώρο, όπως διαµορφώθηκαν από τα µέσα του 19ου αιώνα µέχρι τα µέσα του 20ου. Σηµαντικό σταθµό σε αυτή την διαµόρφωση αποτελεί η κατοχή της Κύπρου από την Μεγάλη Βρετανία το Συνεπώς, θα εξεταστούν, µεταξύ άλλων, τα πρώτα χρόνια της αγγλοκρατίας µέσα από κείµενα τα οποία υποδεικνύουν το φαντασιακό αποικιοκρατικό υπόβαθρο, το οποίο περιγράφει την επαφή των Άγγλων µε την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Το πρώτο µέρος του σεµιναρίου εστιάζει στην κατανόηση του αποικιοκρατικού Λόγου και των µηχανισµών άσκησης εξουσίας µέσα από βασικά θεωρητικά κείµενα (Fanon, Foucault, Said, Young, Spivak κ.α.) και µε εκτενείς αναφορές σε κείµενα που αφορούν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Στο δεύτερο µέρος του σεµιναρίου, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν σε λογοτεχνικά ή ταξιδιωτικά κείµενα. Σηµαντικοί συγγραφείς που θα ενδέχεται να εξεταστούν στο σεµινάριο είναι οι εξής: Mark Twain, Virginia Woolf, Lawrence Durrell, Gerald Durrell, Patrick Leigh Fermor, Albert Camus, Edith Warton, Peter Paris, Δηµήτριος Βικέλας, Ροδής Ρούφος, Γιάννης Ρίτσος, Μιλτιάδης Χατζόπουλος, Κώστας Μόντης, Γιώργος Σεφέρης, κ.α.

23 Γλώσσα και Γλωσσολογία Language and Linguistics Κωδικός µαθήµατος: ΓΕΠ 077 Μ.Α.Μ.: Κατσογιάννου Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Το µάθηµα έχει στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν σφαιρική αντίληψη της γλώσσας και της επιστήµης που ασχολείται µε τη γλώσσα, να απαλλαγούν από διαδεδοµένες γλωσσικές προκαταλήψεις και να αναπτύξουν κριτική σκέψη απέναντι σε µία σειρά από ζητήµατα που σχετίζονται µε το γλωσσικό φαινόµενο στις σύγχρονες κοινωνίες. Σε πρώτο στάδιο, αναλύεται ο θεµελιώδης προβληµατισµός στον οποίο βασίζεται η ανάπτυξη της γλωσσολογίας. Ξεκινώντας από ορισµένα θεωρητικά ερωτήµατα, από ορισµένες θέσεις και απόψεις, οδηγούµαστε σε µία επιστηµονική προσέγγιση της «γλώσσας» και σχηµατίζουµε µία πρώτη εικόνα για το τι είναι και πώς γίνεται η εργασία του γλωσσολόγου τι είναι η γλωσσολογική ανάλυση, µε ποιες µεθόδους υλοποιείται και ποια είναι η χρησιµότητά της. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται ορισµένοι κλάδοι της γλωσσολογίας των οποίων το κοινό χαρακτηριστικό είναι η διεπιστηµονικότητα, η αλληλεπίδραση µε άλλες επιστήµες που στοχεύει σε σφαιρικότερη αντίληψη του αντικειµένου: η ψυχογλωσσολογία, η κοινωνιογλωσσολογία, η φιλοσοφία της γλώσσας, τεχνολογία της γλώσσας.

24 Εισαγωγή στη Νεοελληνική Γλώσσα Ι Introduction to Greek Language I Κωδικός µαθήµατος: ΓΕΠ Μ.Α.Μ.: Καρυολαίµου Μαριλένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Εισαγωγή, στόχοι του µαθήµατος. Χρονοδιάγραµµα και περιεχόµενα. Γλώσσα και γλωσσολογία. Σύντοµη επισκόπηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας. Ανάπτυξη της γλωσσολογίας. Η γλωσσολογία ως επιστηµονικός κλάδος. Η σύγχρονη γλωσσολογία. Το αντικείµενο της γλωσσολογίας. Λόγος, γλώσσα, οµιλία. H γλώσσα ως κώδικας επικοινωνίας. Το γενικό µοντέλο επικοινωνίας. Λειτουργίες της γλώσσας. Το γλωσσικό σηµείο. Το σηµειωτικό τρίγωνο. Αρχές της γλωσσολογίας και καθολικότητα των αρχών. α. Η προτεραιότητα του προφορικού λόγου β. Η περιγραφική προσέγγιση γ. Η διάκριση συγχρονίας και διαχρονίας δ. Η ισοτιµία των γλωσσών. Χαρακτηριστικά της γλώσσας. α. Συµβατικότητα β. Μεταβλητότητα γ. Διπλή άρθρωση (δυϊκότητα) δ. Οικονοµία και παραγωγικότητα. Γλωσσικά καθολικά. H γλώσσα ως σύστηµα σχέσεων. Συνταγµατικές και παραδειγµατικές σχέσεις. Προφορά, γραφή, ορθογραφία. Παραγωγή των φθόγγων. Τα όργανα της φώνησης. Aρθρωτική ικανότητα και φωνητική. Σύµφωνα, φωνήεντα, ηµίφωνα, δίφθογγοι. Τόπος και τρόπος άρθρωσης. Φωνητική και φωνολογία. Πολλαπλότητα του φθόγγου και ατοµικότητα (διακριτότητα) του φωνήµατος. Ελάχιστα ζεύγη αντίθεσης. Φυσική οντότητα και λειτουργικότητα.

25 Φωνολογική ανάλυση. Φωνήµατα και αλλόφωνα. Διακριτικά χαρακτηριστικά φωνηµάτων. Φωνολογικά φαινόµενα: ουδετεροποίηση, αφοµοίωση, ανοµοίωση. Υπερτµηµατικά ή υπερτεµαχιακά στοιχεία. Mορφολογία. Mορφή και µόρφηµα. Λέξη και µόρφηµα. Ελεύθερα και δεσµευµένα µορφήµατα. Μορφολογία. Λεξικά και γραµµατικά µορφήµατα. Γραµµατικοποίηση και λεξικοποίηση. Μηχανισµοί εµπλουτισµού του λεξιλογίου. Σύνθεση, παραγωγή, δανεισµός. Νεολογική δηµιουργία. Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα. Νεολογική δηµιουργία. Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα. Σύνταξη. Αντικείµενο της σύνταξης. Σύνταξη και σηµασιολογία. Συντακτικές αλλαγές. Γραµµατικές κατηγορίες, συντακτικές λειτουργίες. Συντακτική ανάλυση προτάσεων. Φραστικά συστατικά και κανόνες φραστικής δοµής. Πραγµατολογία. Συνιστώσες της επικοινωνίας, χρήση της γλώσσας και γλωσσική ποικιλότητα.

26 Εισαγωγή στη Νεοελληνική Γλώσσα Ι Introduction to Greek Language I Κωδικός µαθήµατος: ΓΕΠ Μ.Α.Μ.: Καρυολαίµου Μαριλένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Εισαγωγή, στόχοι του µαθήµατος. Χρονοδιάγραµµα και περιεχόµενα. Γλώσσα και γλωσσολογία. Σύντοµη επισκόπηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας. Ανάπτυξη της γλωσσολογίας. Η γλωσσολογία ως επιστηµονικός κλάδος. Η σύγχρονη γλωσσολογία. Το αντικείµενο της γλωσσολογίας. Λόγος, γλώσσα, οµιλία. H γλώσσα ως κώδικας επικοινωνίας. Το γενικό µοντέλο επικοινωνίας. Λειτουργίες της γλώσσας. Το γλωσσικό σηµείο. Το σηµειωτικό τρίγωνο. Αρχές της γλωσσολογίας και καθολικότητα των αρχών. α. Η προτεραιότητα του προφορικού λόγου β. Η περιγραφική προσέγγιση γ. Η διάκριση συγχρονίας και διαχρονίας δ. Η ισοτιµία των γλωσσών. Χαρακτηριστικά της γλώσσας. α. Συµβατικότητα β. Μεταβλητότητα γ. Διπλή άρθρωση (δυϊκότητα) δ. Οικονοµία και παραγωγικότητα. Γλωσσικά καθολικά. H γλώσσα ως σύστηµα σχέσεων. Συνταγµατικές και παραδειγµατικές σχέσεις. Προφορά, γραφή, ορθογραφία. Παραγωγή των φθόγγων. Τα όργανα της φώνησης. Aρθρωτική ικανότητα και φωνητική. Σύµφωνα, φωνήεντα, ηµίφωνα, δίφθογγοι. Τόπος και τρόπος άρθρωσης. Φωνητική και φωνολογία. Πολλαπλότητα του φθόγγου και ατοµικότητα (διακριτότητα) του φωνήµατος. Ελάχιστα ζεύγη αντίθεσης. Φυσική οντότητα και λειτουργικότητα.

27 Φωνολογική ανάλυση. Φωνήµατα και αλλόφωνα. Διακριτικά χαρακτηριστικά φωνηµάτων. Φωνολογικά φαινόµενα: ουδετεροποίηση, αφοµοίωση, ανοµοίωση. Υπερτµηµατικά ή υπερτεµαχιακά στοιχεία. Mορφολογία. Mορφή και µόρφηµα. Λέξη και µόρφηµα. Ελεύθερα και δεσµευµένα µορφήµατα. Μορφολογία. Λεξικά και γραµµατικά µορφήµατα. Γραµµατικοποίηση και λεξικοποίηση. Μηχανισµοί εµπλουτισµού του λεξιλογίου. Σύνθεση, παραγωγή, δανεισµός. Νεολογική δηµιουργία. Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα. Νεολογική δηµιουργία. Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα. Σύνταξη. Αντικείµενο της σύνταξης. Σύνταξη και σηµασιολογία. Συντακτικές αλλαγές. Γραµµατικές κατηγορίες, συντακτικές λειτουργίες. Συντακτική ανάλυση προτάσεων. Φραστικά συστατικά και κανόνες φραστικής δοµής. Πραγµατολογία. Συνιστώσες της επικοινωνίας, χρήση της γλώσσας και γλωσσική ποικιλότητα.

28 Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία Introduction to Theoretical Linguistics Κωδικός µαθήµατος: ΓΕΠ Μ.Α.Μ.: Κατσογιάννου Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ο στόχος του µαθήµατος είναι διττός. Αφενός γίνεται προσπάθεια εξοικείωσης µε τις βασικές θεωρητικές έννοιες και τις µεθοδολογικές αρχές της νεότερης γλωσσολογίας. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται οι διακρίσεις συγχρονίας-διαχρονίας, περιγραφής-ρύθµισης, λόγουγλώσσας-οµιλίας κλπ., εξηγείται η έννοια του γλωσσικού συστήµατος και επιχειρείται ο προσδιορισµός εννοιών όπως επικοινωνία, γλωσσική ικανότητα, γλωσσικά καθολικά κ.ά. Αφετέρου διδάσκεται η σύγχρονη θεώρηση των γλωσσικών φαινοµένων, που παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουµε βασικές γνώσεις σε σχέση µε την έννοια της γλώσσας, µε την ανάλυσή της και µε την περιγραφή των διαφόρων γλωσσών. Η διδασκαλία αυτή συνδέεται µε την παρουσίαση των επιπέδων ανάλυσης της γλώσσας: φωνολογία, µορφολογία, σύνταξη και σηµασιολογία. Σε σχέση µε καθένα από τα αντικείµενα αυτά δίνεται έµφαση στα παραδείγµατα από την νέα ελληνική γλώσσα. Το σύνολο των γνώσεων που παρέχει το µάθηµα στοχεύει στη συγκρότηση µιας θεωρητικής υποδοµής στην οποία µπορεί να βασιστεί η µελέτη και η διδασκαλία της γραµµατικής της ελληνικής γλώσσας. Ως αποτέλεσµα, αναµένεται η ανάπτυξη κριτικής σκέψης απέναντι σε συγκεκριµένα ζητήµατα γλωσσικής ανάλυσης, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται πιο άµεσοι και πρακτικοί στόχοι για παράδειγµα διευκολύνεται η εφαρµοσµένη δραστηριότητα της γλωσσικής διδασκαλίας.

29 Αγγλικός τίτλος: Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία Introduction to Theoretical Linguistics Κωδικός µαθήµατος: ΓΕΠ Μ.Α.Μ.: Αγγουράκη Γεωργία, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας To µάθηµα αρχίζει εξετάζοντας διαδεδοµένες αντιλήψεις, που αποδεικνύονται µύθοι, για την (ελληνική) γλώσσα. Οι αντιλήψεις αυτές αφορούν, µεταξύ άλλων, στη γλωσσική αλλαγή, στη σχέση αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, στα γλωσσικά λάθη. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται αξιώµατα της σύγχρονης γλωσσολογίας, όπως η ισότητα των γλωσσών, η προτεραιότητα του προφορικού λόγου και η γλωσσική σύµβαση. Στη συνέχεια εισάγονται βασικές διακρίσεις της νεότερης γλωσσολογίας, όπως η διάκριση συγχρονίας-διαχρονίας, περιγραφής-ρύθµισης, γλώσσας-οµιλίας. Εξετάζεται αν υπάρχουν καθολικά γλωσσικά χαρακτηριστικά και τι αποτελεί γνώση της γλώσσας. Δίνεται έµφαση στη µελέτη της γλώσσας ως συστήµατος. Εστιάζοντας στην περιγραφή και ερµηνεία του γλωσσικού υλικού, παρουσιάζονται οι τέσσερεις κλάδοι της Θεωρητικής Γλωσσολογίας, οι οποίοι αντιστοιχούν στα τέσσερα επίπεδα ανάλυσης της γλώσσας: Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη και Σηµασιολογία. Οι φοιτητές εξασκούνται στην επίλυση απλών προβληµάτων/ασκήσεων σε κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα.

30 Αγγλικός τίτλος: Συγκριτική Σύνταξη Comparative Syntax Κωδικός µαθήµατος: ΓΕΠ 245 Μ.Α.Μ.: Αγγουράκη Γεωργία, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ο στόχος του µαθήµατος είναι διττός. Πρώτον, να δείξουµε ότι και στο συντακτικό επίπεδο η γλώσσα είναι σύστηµα. Οι προτάσεις αποτελούνται από οντότητες, απλές ή σύνθετες, οι οποίες µπορούν να συνδυαστούν µε διαφορετικούς τρόπους για να παραγάγουν διαφορετικές σηµασίες/είδη προτάσεων. Δεύτερον, να εξετάσουµε τις συντακτικές οµοιότητες (δηλαδή τα λεγόµενα καθολικά χαρακτηριστικά των γλωσσών) και τις συντακτικές διαφορές ανάµεσα στις διάφορες γλώσσες/διαλέκτους. Οι οµοιότητες έχουν να κάνουν µε τα κοινά δοµικά υλικά των γλωσσών και τους κοινούς τρόπους συνδυασµού των δοµικών υλικών για την παραγωγή προτάσεων. Τα φαινόµενα που εξετάζονται περιλαµβάνουν το σύστηµα των χρόνων και τα είδη των προτάσεων. Οι διαφορές ανάµεσα στις γλώσσες/διαλέκτους δεν έχουν να κάνουν µε τις παραγόµενες σηµασίες, αφού όλες οι γλώσσες/διάλεκτοι εκφράζουν τις ίδιες σηµασίες, και δεν υπάρχουν υποδεέστερες γλώσσες/διάλεκτοι που να εκφράζουν λιγότερες σηµασίες. Οι διαφορές τους είναι επιφανειακές και έχουν να κάνουν µε το πώς σηµατοδοτούν τους τρόπους συνδυασµού των απλών ή σύνθετων οντοτήτων για το σχηµατισµό προτάσεων. Το µάθηµα περιγράφει τις διαφορές ανάµεσα στην Κοινή Νέα Ελληνική και την Κυπριακή διάλεκτο, ανάµεσα στα Ελληνικά και τα Τουρκικά, ανάµεσα στην Κοινή Τουρκική και την Κυπριακή Τουρκική, ανάµεσα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Μπορούµε να περιγράψουµε και διαφορές/οµοιότητες ανάµεσα στις παραπάνω γλώσσες/διαλέκτους και άλλες γλώσσες/διαλέκτους (π.χ. σλάβικες ή λατινογενείς γλώσσες), ανάλογα µε τα ενδιαφέροντα των φοιτητών. Οι φοιτητές ασκούνται στην ικανότητα να περιγράφουν µε επάρκεια διαφορετικές δοµές.

31

Τίτλος μαθήματος: Εισαγωγή στην νεοελληνική λογοτεχνία Κωδικός μαθήματος: ΒΝΕ 090 Π.Μ.: 5 ΜΑΜ: Διδάσκουσα: Ρούσου Μαίρη

Τίτλος μαθήματος: Εισαγωγή στην νεοελληνική λογοτεχνία Κωδικός μαθήματος: ΒΝΕ 090 Π.Μ.: 5 ΜΑΜ: Διδάσκουσα: Ρούσου Μαίρη Εισαγωγή στην νεοελληνική λογοτεχνία Κωδικός μαθήματος: ΒΝΕ 090 Π.Μ.: 5 ΜΑΜ: 10220 Ρούσου Μαίρη Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο. Εισαγωγή στην νεοελληνική λογοτεχνία. Ρούσσου Μαίρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ακαδημαϊκό έτος / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο. Εισαγωγή στην νεοελληνική λογοτεχνία. Ρούσσου Μαίρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εισαγωγή στην νεοελληνική λογοτεχνία Introduction to Modern Greek Literature Κωδικός μαθήματος: ΒΝΕ 090.1 ΜΑΜ: 10209 Ρούσσου Μαίρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

113 Φιλολογίας Ιωαννίνων

113 Φιλολογίας Ιωαννίνων 113 Φιλολογίας Ιωαννίνων Η Φιλοσοφική Σχολή ιδρύθηκε στα Ιωάννινα και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65 ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Β.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Α/Α Τίτλος Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία Α Εξάμηνο ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Κλασική ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία Ι 4. Εισαγωγή στη Βυζαντινή

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα. Δευτέρα 19/6/18. Τρίτη 12/6/18 Τρίτη 12/6/18 Τετάρτη 13/6/18. Παρασκευή 15/6/18 29/6/18

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα. Δευτέρα 19/6/18. Τρίτη 12/6/18 Τρίτη 12/6/18 Τετάρτη 13/6/18. Παρασκευή 15/6/18 29/6/18 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 12-15 Κ9 κ. Βασιλείου, Αρχαία Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Τμήματος Φιλολογίας. Φιλοσοφική Σχολή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Τμήματος Φιλολογίας. Φιλοσοφική Σχολή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Τμήματος Φιλολογίας Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΟΡΜΟΣ [111 ECTS] ΜΝΕΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΝΕΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ)

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018 2019 Α ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Α Εξάμηνο ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εισαγωγή στην Κλασική Κλασική Φιλολογία ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία Ι 3. 4. Εισαγωγή στη Βυζαντινή

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 22/1/18 Πέμπτη 25/1/18 Δευτέρα 29/1/18 Πέμπτη 1/2/18. Δευτέρα. 5/2/18 Πέμπτη 8/2/17

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 22/1/18 Πέμπτη 25/1/18 Δευτέρα 29/1/18 Πέμπτη 1/2/18. Δευτέρα. 5/2/18 Πέμπτη 8/2/17 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 9-12 ΠΑΜ 14, ΑΔ, Κ9

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ48 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος / ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο. Εισαγωγή στη Πολιτισμική Εικονολογία

Ακαδημαϊκό έτος / ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο. Εισαγωγή στη Πολιτισμική Εικονολογία Εισαγωγή στη Πολιτισμική Εικονολογία Κωδικός μαθήματος: BNE 027 ΜΑΜ: 11815 Αμπατζοπούλου Φραγκίσκη Η Ποίηση της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς Κωδικός μαθήματος: BNE 035 ΜΑΜ: 11841 Gaia Zaccagni Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

12-3 ΑΔ κ. Γεωργαντά, Ιστορία Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας: Αρχές 17 ος αι. 9-12 ΠΑΜ14 Κ. Αρχάκης, Γενική Γλωσσολογία Ι

12-3 ΑΔ κ. Γεωργαντά, Ιστορία Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας: Αρχές 17 ος αι. 9-12 ΠΑΜ14 Κ. Αρχάκης, Γενική Γλωσσολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 2014 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 9-12 ΠΑΜ 14, ΑΔ, K9

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕ0708 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 28/8/17 Δευτέρα 4/9/17 Τετάρτη 6/9/17 Τρίτη 12/9/17 Τετάρτη 13/9/16 Τρίτη 19/9/17

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 28/8/17 Δευτέρα 4/9/17 Τετάρτη 6/9/17 Τρίτη 12/9/17 Τετάρτη 13/9/16 Τρίτη 19/9/17 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 2017 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 9-12 ΑΔ, ΠΑΜ 14 κ. Γεωργιάδου, Αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

13Κ7: Εισαγωγή στην Ιστοριογραφία. Ηρόδοτος (Α Εξάμηνο) 13Κ31_15: Ηρόδοτος - Θουκυδίδης Ξενοφών (Δ Εξάμηνο)

13Κ7: Εισαγωγή στην Ιστοριογραφία. Ηρόδοτος (Α Εξάμηνο) 13Κ31_15: Ηρόδοτος - Θουκυδίδης Ξενοφών (Δ Εξάμηνο) 2014-2015 2015-2016 13Κ1: Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία - Επισκόπηση της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας (Α 13Κ2_12: Επισκόπηση της Λατινικής Λογοτεχνίας (με διδασκαλία πεζών κειμένων) (Α 13Κ1: Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Ιστορικό του Τμήματος Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε με το Π.Δ 365/1993(ΦΕΚ 156/13-9-1993 τεύχος Α') και άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ΠPOEΔPOΣ Παντελής Bουτουρής ANTIΠPOEΔPOΣ Mιχάλης Πιερής KAΘHΓHTEΣ Παναγιώτης Aγαπητός Παντελής Bουτουρής Mιχάλης Πιερής EΠIKOYPOI KAΘHΓHTEΣ Γεωργία Aγγουράκη Αφροδίτη

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα. Τρίτη. 6/6/17 Πέμπτη 8/6/17 21/6/17 22/6/17. Πέμπτη ΓΡΑΦ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ.

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα. Τρίτη. 6/6/17 Πέμπτη 8/6/17 21/6/17 22/6/17. Πέμπτη ΓΡΑΦ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 2017 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 9-12 ΠΑΜ14 κ. Αρχάκης, Γενική Γλωσσολογία

Διαβάστε περισσότερα

Όμηρος. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Επτανησιακή Σχολή

Όμηρος. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Επτανησιακή Σχολή Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 2019 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 12-15 Ο.Β. κ. Σύρκου, Αρχαία Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 23/1/17. 25/1/17 Παρασκευή 27/1/17 Τρίτη 31/1/17. Πέμπτη. 2/2/17 Τρίτη 7/2/17

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 23/1/17. 25/1/17 Παρασκευή 27/1/17 Τρίτη 31/1/17. Πέμπτη. 2/2/17 Τρίτη 7/2/17 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 2017 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 23/1/17 9-12 ΠΑΜ 14, ΑΔ, Κ9 κ. Γεωργιάδου,

Διαβάστε περισσότερα

109 Φιλολογίας Αθήνας

109 Φιλολογίας Αθήνας 109 Φιλολογίας Αθήνας Σκοπός Τα Τμήματα Φιλολογίας σκοπό έχουν να αναδεικνύουν επιστήμονες ικανούς να ερευνούν τον αρχαίο ελληνικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/16

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/16 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/16 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ O ελάχιστος χρόνος φοίτησης,

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών EGL Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γραμματική της Νέας Ελληνικής

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γραμματική της Νέας Ελληνικής ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥ6755 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Γραμματική της Νέας Ελληνικής ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. ιάρκεια Σπουδών. Σύνολο διδακτικών µονάδων ( Μ) Σύνολο Μαθηµάτων

Γενικά. ιάρκεια Σπουδών. Σύνολο διδακτικών µονάδων ( Μ) Σύνολο Μαθηµάτων Προσοχή: Το ακόλουθο πρόγραµµα σπουδών ισχύει για όσους έχουν εγγραφεί από το ακαδ. έτος 2004 έως και το 2010. Γενικά ύο είναι οι βασικοί επιστηµονικοί κλάδοι που διδάσκονται στο Τµήµα Γερµανικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

111 Φιλολογίας Θεσσαλονίκης

111 Φιλολογίας Θεσσαλονίκης 111 Φιλολογίας Θεσσαλονίκης Σκοπός Τα Τμήματα Φιλολογίας σκοπό έχουν να αναδεικνύουν επιστήμονες ικανούς να ερευνούν τον αρχαίο ελληνικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Χειμερινού Εξαμήνου, Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Χειμερινού Εξαμήνου, Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Ωρολόγιο Πρόγραμμα Χειμερινού Εξαμήνου, Ακαδημαϊκό έτος 2013-20 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 9.00 10.00 κ. Γεωργιάδου, Αρχαία Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543DL 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014-2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014-2015 09:00-12:00 12:00-15:00 Μεσαία Μεσαία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014-2015 ΔΕΥΤΕΡΑ, 08-06-2015 ΤΡΙΤΗ, 09-06-2015 ΤΕΤΑΡΤΗ, 10-06-2015 ΠΕΜΠΤΗ, 11-06-2015

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο

Ακαδημαϊκό έτος / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο Πεζογραφία του Μεσοπολέμου 1930-1940 Κωδικός μαθήματος: ΒΝΕ 044 ΜΑΜ: 13238 Ταχοπούλου Ολυμπία Ο Μεσοπόλεμος υπήρξε μια οριακή εποχή που σημαδεύτηκε από την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ -ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ -ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ -ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ Τα µαθήµατα της Νεοελληνικής και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σχετίζονται άµεσα και θεµελιωδώς µε τη γνώση, τη σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2016 2017 Α ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Α/Α Τίτλος Μαθήματος Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία Ι 3. 4. Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς του τεύχους

Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους [ 109 ] Ο Θανάσης Αγάθος είναι λέκτορας Νεο ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Ειδίκευση B «Γραμματισμός, αφήγηση και διδασκαλία της Ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης/ξένης» Στην ειδίκευση αυτή προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

α) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΖΩΝΗΣ

α) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΖΩΝΗΣ Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 Απόφαση 11 ης /14.6.2017 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ. α) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ Ακαδ. έτος 015-016 ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 7/6/16 ΤΡΙΤΗ Πλάτων (Υ) Μ. Μουζάλα 18-20 ΑΑ 15/6/16 ΤΕΤΑΡΤΗ Γνωσιοθεωρία - Μεταφυσική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕ0864 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΥΕ 45 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011-2012 09:00-12:00 12:00-15:00 Μεσαία 1ου ορόφου Μεσαία 1ου ορόφου ΔΕΥΤΕΡΑ, 03-09-2012 ΤΡΙΤΗ, 04-09-2012 ΤΕΤΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΟΡΜΑΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΟΡΜΑΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, 5 CFU 1. prof. Paola Maria Minucci (6 ιδακτικές ώρες): 1 CFU Α ΜΕΡΟΣ, 0,5 CFU (In data da stabilire) ιδακτική της νεοελληνικής ποίησης 1: Ανάλυση του κειµένου Β ΜΕΡΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΠΨ (ισχύει για τους εισαχθέντες φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΠΨ (ισχύει για τους εισαχθέντες φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΠΨ (ισχύει για τους εισαχθέντες φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011) A. Διάρθρωση Προγράμματος Μαθματα Φιλοσοφίας: 7 ( υποχρεωτικά + 2 επιλεγόμενα) Μαθματα Παιδαγωγικς: 8 ( υποχρεωτικά

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. Η ιστορία του Το Τµήµα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως µέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011-2012 09:00-12:00 12:00-15:00 Μεσαία 1ου ορόφου Μεσαία 1ου ορόφου ΔΕΥΤΕΡΑ, 03-09-2012 ΤΡΙΤΗ, 04-09-2012 ΤΕΤΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 2011-2012 Κομοτηνή Νοέμβριος 2013 1 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ / ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ Κωνσταντίνος Καβουλάκος ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (χειμ./εαρινό) Χειμερινό ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Ενότητα 5: Ελληνικός υπερρεαλισμός. Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Ενότητα 5: Ελληνικός υπερρεαλισμός. Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ Ενότητα 5: Ελληνικός υπερρεαλισμός Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί Ενότητας Βασικός σκοπός της πέμπτης διδακτικής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ Γενικές Πληροφορίες

ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ Γενικές Πληροφορίες ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ 2 0 1 3-2 0 1 4 Γενικές Πληροφορίες Για την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014-2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014-2015 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014-2015 Μεσαία ΔΕΥΤΕΡΑ, 19-01-2015 ΤΡΙΤΗ, 20-01-2015 ΤΕΤΑΡΤΗ, 21-01-2015 ΠΕΜΠΤΗ, 22-01-2016 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23-01-2015 13Κ14_11:

Διαβάστε περισσότερα

A ΛΥΚΕΙΟΥ : ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

A ΛΥΚΕΙΟΥ : ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 A ΛΥΚΕΙΟΥ : ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Ενότητες : 7,8, 14, 15, 16, 18, 19, 21, 24, 25, 26, 31, 32 και 37 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Από το βιβλίο ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Tεύχος Α του Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα εαρινού εξαμήνου

Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα εαρινού εξαμήνου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 04.09.2017 Δευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστήµη της Γερµανικής Φιλολογίας έχει ως αντικείµενο κυρίως την έρευνα και τη διδασκαλία της γερµανικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Η επιστήµη της Γερµανικής Φιλολογίας έχει ως αντικείµενο κυρίως την έρευνα και τη διδασκαλία της γερµανικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Προσοχή: Το ακόλουθο πρόγραµµα σπουδών ισχύει για όσους έχουν εγγραφεί ΕΩΣ το ακαδ. έτος 2004 Αντικείµενο της Γερµανικής Φιλολογίας Η επιστήµη της Γερµανικής Φιλολογίας έχει ως αντικείµενο κυρίως την έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα που προσφέρονται σε φοιτητές/τριες (με έτος εισαγωγής πριν από το ) που έχουν κατοχυρωμένες ΠΜ (ή ΔΜ με το παλιό σύστημα)

Μαθήματα που προσφέρονται σε φοιτητές/τριες (με έτος εισαγωγής πριν από το ) που έχουν κατοχυρωμένες ΠΜ (ή ΔΜ με το παλιό σύστημα) Μαθήματα που προσφέρονται σε φοιτητές/τριες (με έτος εισαγωγής πριν από το 2011-12) που έχουν κατοχυρωμένες 30-89 ΠΜ (ή 15-44 ΔΜ με το παλιό σύστημα) Γε-201 - Γερμανική Γλώσσα 2 Γε-401 - Γερμανική Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015*

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 ΤΡΙΤΗ 20/1 ΤΕΤΑΡΤΗ 21/1 ΠΕΜΠΤΗ 22/1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/1 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γενιά του 1880: Βιζυηνός- Παπαδιαμάντης Υ κ. Αποστολή / κ. Αθήνη ΠΑΜ14. Ιστορία της Νεοελληνικής. Λογοτεχνίας: 18 ος 20 ος αι.

Η Γενιά του 1880: Βιζυηνός- Παπαδιαμάντης Υ κ. Αποστολή / κ. Αθήνη ΠΑΜ14. Ιστορία της Νεοελληνικής. Λογοτεχνίας: 18 ος 20 ος αι. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εαρινού Εξαμήνου, Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 Β ΕΞΑΜΗΝΟ 9.00 10.00 Γενική Γλωσσολογία ΙΙ Υ

Διαβάστε περισσότερα

α) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

α) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 Απόφαση 9 ης /15.6.2016 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ. α) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος /ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο. «Πονηρά Θηλυκά» και Άγιες Γυναίκες στο Βυζάντιο

Ακαδημαϊκό έτος /ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο. «Πονηρά Θηλυκά» και Άγιες Γυναίκες στο Βυζάντιο «Πονηρά Θηλυκά» και Άγιες Γυναίκες στο Βυζάντιο Κωδικός μαθήματος: BNE 015 (Ε) ΜΑΜ: 12438 Κωνσταντίνου Σταυρούλα Το μάθημα είναι ελεύθερης επιλογής και προσφέρεται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες

Διαβάστε περισσότερα

[γála], [nisos], [cípos],[cení], [círos], [típos], [cerós], [ómos], [kalà], [cerí]

[γála], [nisos], [cípos],[cení], [círos], [típos], [cerós], [ómos], [kalà], [cerí] Οδηγίες για τις εξετάσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ (ΦΦΓ01) ιδάσκων: ιονύσης Γούτσος (Α-Λ) Στις γραπτές εξετάσεις θα περιλαµβάνονται 4 υποχρεωτικά θέµατα. Στο πρώτο θέµα θα ζητηθεί ο ορισµός βασικών γλωσσολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015 09:00-12:00 Μεσαία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015 ΔΕΥΤΕΡΑ, 31-08-2015 ΤΡΙΤΗ, 01-09-2015 ΤΕΤΑΡΤΗ, 02-09-2015 ΠΕΜΠΤΗ, 03-09-2015 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. (ισχύει για τους εισαγομένους από το ακαδημαϊκό έτος )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. (ισχύει για τους εισαγομένους από το ακαδημαϊκό έτος ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ισχύει για τους εισαγομένους από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020) ΕΞΑΜΗΝΟ ECTS ΕΞΑΜΗΝΟ ECTS Α 2 Β 1 1. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία ΙΙ 2. Λογική Ι. Γνωσιοθεωρία. Αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2019-2020 Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο με 30 ECTS

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Κωδικός μαθήματος: ΚΕΠ 302 Διδάσκων: Δημήτρης Θ. Ζάχος Πιστωτικές μονάδες: 10 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: Τετάρτη 6-9 αίθουσα 907 Εισαγωγικά Η επιτυχής συμμετοχή σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη Υποχρεωτικό 6 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό 6 Η Ιστορία και η Διδακτικής της Υποχρεωτικό 6

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Ε Κ Π Α

ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Ε Κ Π Α ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Ε Κ Π Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ... 2 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ... 15 Συνολικά αποτελέσματα του ακαδημαικού έτους

Διαβάστε περισσότερα

186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή)

186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή) 186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή) Σκοπός Το Τμήμα σύμφωνα με το ιδρυτικό του διάταγμα, έχει ως κύρια αποστολή «την καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση, με τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Φ.Π.Ψ. ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Ο ΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Φ.Π.Ψ. ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Φ.Π.Ψ. ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 201-2016 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ Φ.Π.Ψ. A. ιάρθρωση Προγράµµατος Μαθήµατα Φιλοσοφίας: 7 ( υποχρεωτικά + 2 επιλεγόµενα) Μαθήµατα Παιδαγωγικής: 8 ( υποχρεωτικά + επιλεγόµενα)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α 7/6/16 ΤΡΙΤΗ Πλάτων (Υ) Μ. Μουζάλα 18-20 ΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #4: Λειτουργικός και Κριτικός Γραμματισμός Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 18/1/2016 Δευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία Α. Μιχαλάκης 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Το ωρολόγιο πρόγραµµα ακολουθεί την απόφαση της Γ.Σ. του τµήµατος Φιλοσοφίας για το πρόγραµµα σπουδών. Για τα µαθήµατα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 18/1/2016 Δευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία Α. Μιχαλάκης 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2019-2020 Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο με 30 ECTS

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως μέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από το

Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως μέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από το Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως μέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από το 1984, ως Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ένα από

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 Βιογραφικό σημείωμα Η Κατερίνα Τικτοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Συνοπτικός) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018/19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ... 3 ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο

Ακαδημαϊκό έτος / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο Σταθμοί της αφήγησης στη Νεοελληνική Ποίηση Κωδικός μαθήματος: BNE 022 Π.Μ.: 5 ΜΑΜ: 12098 Διδάσκων: Πιερής Μιχάλης Επικοινωνίας Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Κωδικός μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στις έννοιες και τα εγχειρίδια της βυζαντινής φιλολογίας. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Mια πρώτη επαφή με τη Βυζαντινή Φιλολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΖΩΝΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΖΩΝΗΣ 1 Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 Συνελεύσεις 10 η /22-6-2018 ακαδ. έτους 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος /ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο

Ακαδημαϊκό έτος /ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο Νεοελληνική Ποίηση: 20ος αιώνας Κωδικός μαθήματος: BNE 023 ΜΑΜ: 12209 Ρούσσου Μαίρη Στο μάθημα θα μελετηθούν κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας του 20 ου αιώνα με κύριο άξονα την ποίηση. Θα δοθεί έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Π Ι Ν Α Κ Ε Σ Α Ν Τ Ι Σ Τ Ο Ι Χ Η Σ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. A ντιστοίχηση υποχρεωτικών μαθημάτων φιλοσοφίας ( Ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Πτυχιακών Σπουδών

Οδηγός Πτυχιακών Σπουδών Οδηγός Πτυχιακών Σπουδών 2011-2012 Τομέας Εκδόσεων και Εκδηλώσεων, 2011 ISSN 1986-3608 2 Περιεχόμενα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Προγράμματα Σπουδών Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 6 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

186 (ΑΕΙ)-Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών (Κομοτηνή)

186 (ΑΕΙ)-Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών (Κομοτηνή) 186 (ΑΕΙ)-Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών (Κομοτηνή) ΔΠΘ-(1) -(4 έτη) http://bscc.duth.gr/ Ιστορία Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών είναι ένα διεπιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2014-2015 Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) 27.08.2015 Πέµπτη Παιδαγωγικά Ι: Εισαγωγή στην παιδαγωγική επιστήµη Θ. Καραλής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Π Ι Ν Α Κ Ε Σ Α Ν Τ Ι Σ Τ Ο Ι Χ Η Σ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. A ντιστοίχηση υποχρεωτικών μαθημάτων φιλοσοφίας (Ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής Ενότητα 6: Η «μπαρόκ» ειρωνεία του Κ. Π. Καβάφη Κατερίνα Κωστίου Τμήμα Φιλολογίας ενότητα 6 Η «μπαρόκ» ειρωνεία του Κ.

Διαβάστε περισσότερα

! Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε on line δήλωση είναι να έχετε πάρει κωδικό από το κέντρο Υπολογιστών του Πανεπιστημίου.

! Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε on line δήλωση είναι να έχετε πάρει κωδικό από το κέντρο Υπολογιστών του Πανεπιστημίου. ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ 12-3-14 ΕΩΣ 25-3-14! Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε on line δήλωση είναι να έχετε πάρει κωδικό από το κέντρο Υπολογιστών του Πανεπιστημίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος )

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017) Α ΕΞΑΜΗΝΟ - Υποχρεωτικά Μαθήματα Κορμού 72 ΙΣΠ014 Ισπανική Γλώσσα ΙΙΙ 6 ECTS ΕΔΙΠ Κ. ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΌ ΚΟΡΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα