Η ανθρωπική αρχή. Τύχη ή αναγκαιότητα; Οι φυσικοί νόµοι και το φαινόµενο της ζωής στο σύµπαν. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ανθρωπική αρχή. Τύχη ή αναγκαιότητα; Οι φυσικοί νόµοι και το φαινόµενο της ζωής στο σύµπαν. www.cup.gr ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ"

Transcript

1 Η ανθρωπική αρχή Οι φυσικοί νόµοι και το φαινόµενο της ζωής στο σύµπαν Τύχη ή αναγκαιότητα; ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ Ίδρυµα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηράκλειο Κρήτης

2 Εισαγωγή: Τι είναι η ανθρωπική αρχή; ΜΕΡΟΣ Α Το χρονικό της ανάδυσης της ζωής στο σύµπαν: Οι πέντε µεγάλοι σταθµοί ΜΕΡΟΣ Β Τί µπορούσε «να πάει στραβά» και δεν πήγε: Πέντε πολύ πιθανά «ατυχήµατα» που δεν έγιναν! ΜΕΡΟΣ Γ Η µουσική του κόσµου Επίλογος

3 Εισαγωγή: Τί είναι η ανθρωπική αρχή; Ανθρωπική αρχή είναι η εµπειρική διαπίστωση ότι: Όλοι οι φυσικοί νόµοι (και όλες οι πλευρές της φυσικής πραγµατικότητας του σύµπαντος στο οποίο ζούµε) είναι βιολογικά αναγκαίοι: Κανείς δεν θα µπορούσε να λείπει χωρίς να καταρρεύσει η αλυσίδα των προϋποθέσεων που κάνουν το φαινόµενο της ζωής δυνατό. Και δεν είναι µόνον η γενική µορφή των φυσικών νόµων που είναι βιολογικά κατάλληλοι, αλλά και οι τιµές των θεµελιωδών φυσικών σταθερών οι οποίες υπεισέρχονται στη µαθηµατική τους διατύπωση: Μια ασήµαντη αλλαγή στις αριθµητικές τιµές αυτών των σταθερών θα αρκούσε επίσης για να καταστρέψει τη «βιολογική καταλληλότητα» του σύµπαντός µας. Δηλαδή, τη δυνατότητά του να δηµιουργήσει ζωή. Το φαινόµενο της ζωής φαίνεται να είναι το κατ εξοχήν κεντρικό φαινόµενο στο σύµπαν. Ένα φαινόµενο του οποίου η ύπαρξη προϋποθέτει τη συνέργεια όλων των φυσικών νόµων και όλων των πλευρών της φυσικής πραγµατικότητας. Είναι ως εάν όλο το σύµπαν να «συνωµότησε» για να είµαστε σήµερα εδώ!

4 ΜΕΡΟΣ Α Το «χρονικό» της ανάδυσης της ζωής στο σύµπαν Οι πέντε µεγάλοι σταθµοί

5 ΣΤΑΘΜΟΣ #1: ~3 λεπτά µ.µ.ε. Σχηµατισµός των πρώτων πυρήνων (Η αρχέγονη πυρηνοσύνθεση) Ένα 25% των πυρήνων έχουν καταφέρει να συντηχθούν σε ήλιο, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό σε δευτέριο. Το υπόλοιπο 75% παραµένει υπό µορφή υδρογόνου.

6 ΣΤΑΘΜΟΣ #2: ~ χρόνια µ.µ.ε. Σχηµατισµός ατόµων και των πρώτων γαλαξιακών συµπυκνωµάτων Η θερµοκρασία του σύµπαντος έχει πέσει αρκετά (~ 3000 Κ) ώστε να είναι δυνατός ο σχηµατισµός ουδέτερων ατόµων, ενώ αρχίζει επίσης και ο σχηµατισµός των πρώτων γαλαξιακών συµπυκνωµάτων (κόκκινες περιοχές στον χάρτη)

7 ΣΤΑΘΜΟΣ #3: ~ 1 δις χρόνια µ.µ.ε. Τα άστρα πρώτης γενεάς εκρήξεις supernova Σχηµατίζονται τα άστρα πρώτης γενεάς, όµως στους πλανήτες τους είναι ακόµη αδύνατη η δηµιουργία ζωής διότι απουσιάζουν τα βαρειά στοιχεία και ιδίως ο άνθρακας- που µόνο σ αυτά µπορεί να βασιστεί η χηµική πολυπλοκότητα της ζωής. Τα βαρύτερα στοιχεία σχηµατίζονται στο εσωτερικό αυτών των άστρων και αργότερα διασπείρονται στο διάστηµα µε εκρήξεις supernova. Χωρίς αυτές τις εκρήξεις, η εµφάνιση της ζωής στο σύµπαν θα ήταν αδύνατη. Η έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς είναι µία από τις πιο σηµαντικές στιγµές στην περιπέτεια της ζωής στο σύµπαν.

8 ΣΤΑΘΜΟΣ #4: ~ 8 δις χρόνια µ.µ.ε. Τα άστρα δεύτερης γενεάς Σχηµατίζονται τα άστρα δεύτερης γενεάς εµπλουτισµένα -όπως και οι πλανήτες τουςαπό βαρειά στοιχεία που σχηµατίστηκαν στο εσωτερικό των άστρων πρώτης γενεάς και διεσπάρησαν στο διάστηµα µε τις εκρήξεις supernova. Στους πλανήτες αυτών των άστρων είναι πλέον δυνατόν να αρχίσει η διαδικασία της χηµικής εξέλιξης σε ολοένα και πιο πολύπλοκες µορφές ύλης.

9 ΣΤΑΘΜΟΣ #5: ~ 9 δις χρόνια µ.µ.ε. Η χηµική εξέλιξη Η ανάδυση της έµβιας ύλης σε έναν βιολογικά κατάλληλο πλανήτη Στην αρχέγονη ατµόσφαιρα της γης (κάποιας «γης») -υπό τον διαρκή «βοµβαρδισµό» της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου- παράγονται τα βασικά χηµικά συστατικά της ζωής (νουκλεοτίδια και αµινοξέα) και συσσωρεύονται στον αρχέγονο ωκεανό. Ώσπου κάποτε µόνο σενάρια υπάρχουν γι αυτό- σχηµατίζονται τα πρώτα κύτταρα. Κι από εκεί και πέρα όλα είναι πλέον πιο εύκολα! Με κινητήρια δύναµη την εξελικτική διαδικασία, η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Για να φτάσει κάποτε ώς εµάς. Εκείνο το είδος που µπόρεσε να καταλάβει τον κόσµο και να γράψει την ιστορία του.

10 ΜΕΡΟΣ Β Τί µπορούσε «να πάει στραβά» και δεν πήγε Πέντε πολύ πιθανά «ατυχήµατα» που δεν έγιναν!

11 ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ #1 Η αρχέγονη πυρηνοσύνθεση να προχωρούσε πολύ πιο πέρα από το ήλιο Το οποίο πράγµατι θα συνέβαινε αν, µεταξύ άλλων, ο ρυθµός διαστολής του σύµπαντος ήταν λίγο βραδύτερος απ ό,τι ήταν ή οι πυρηνικές δυνάµεις ήταν λίγο ισχυρότερες απ ό,τι είναι, οπότε η αρχέγονη πυρηνοσύνθεση θα προχωρούσε ώς τα βαρύτερα στοιχεία, µε αποτέλεσµα να µην µείνει αρκετό πυρηνικό καύσιµο για τα άστρα που θα σχηµατίζονταν αργότερα. Τα οποία θα ζούσαν τότε πολύ λίγο, και η πιθανότητα δηµιουργίας ζωής στους πλανήτες τους θα ήταν απελπιστικά µικρή.

12 ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ #2 Να µην «έσπαγε» η οµοιόµορφη κατανοµή της κοσµικής ύλης και να µην σχηµατίζονταν τα πρωτογαλαξιακά συµπυκνώµατα Το οποίο θα συνέβαινε εάν ο ρυθµός διαστολής του σύµπαντος ήταν λίγο µεγαλύτερος απ ό,τι πράγµατι ήταν -ή η βαρυτική έλξη ήταν λίγο µικρότερη- οπότε η κοσµική διαστολή θα «ισοπέδωνε» τις τυχόν πρωτογαλαξιακές συµπυκνώσεις και δεν θα επέτρεπε να σχηµατισθούν γαλαξίες, άστρα και, τελικά, εµείς.

13 ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ #3 Να µην συνέβαιναν εκρήξεις supernova Οι οποίες σίγουρα δεν θα συνέβαιναν αν µεταξύ άλλων- δεν ίσχυαν οι σχετικιστικοί νόµοι που κάνουν αναπόφευκτη την βαρυτική κατάρρευση των µεγάλων άστρων. Τότε, τα άστρα πρώτης γενεάς θα «πέθαιναν ήσυχα» χωρίς µια φαντασµαγορική έκρηξη supernova παίρνοντας µαζί τους (στον τάφο!) όλα τα πολύτιµα βαρειά στοιχεία που είχαν σχηµατιστεί στο εσωτερικό τους. Εποµένως, τα άστρα δεύτερης γενεάς και, βεβαίως, οι πλανήτες τους δεν θα είχαν τότε βαρειά στοιχεία, και η πιθανότητα δηµιουργίας ζωής θα ήταν ξανά µηδενική.

14 ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ #4 Τα άστρα δεύτερης γενεάς να µην είχαν την βιολογικά απαιτούµενη µακροβιότητα Την οποία σίγουρα δεν θα είχαν αν δεν ίσχυε η κβαντική αρχή της αβεβαιότητας, η οποία υποχρεώνει τους πυρήνες (ακριβώς επειδή είναι νάνοι µεγέθους) να είναι γίγαντες ενέργειας. Οπότε, τα ενεργειακά αποθέµατα ενός άστρου που, βεβαίως, δουλεύει ως ένα θερµοπυρηνικό εργοστάσιο θα είναι ασύγκριτα µεγαλύτερα (περίπου 1 εκατοµµύριο φορές!) απ ό,τι θα ήταν αν η αστρική ύλη ήταν ένα κοινό χηµικό καύσιµο. Και χάρις σε αυτή την πηγή ενέργειας, τα άστρα µπορούν να ζήσουν µερικά δισεκατοµµύρια χρόνια, που φαίνεται να είναι ο αναγκαίος χρόνος πρώτα για την εµφάνιση της ζωής σ έναν πλανήτη και µετά για την ανάπτυξη και εξέλιξή της.

15 ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ #5 Να µην υπήρχαν οι χηµικές προϋποθέσεις της ζωής (Δηλαδή, είτε να µην υπήρχαν άτοµα και µόρια µε σταθερή και προβλέψιµη φυσικοχηµική συµπεριφορά είτε να µην υπήρχε ένα ειδικό άτοµο µε τη χηµική µοναδικότητα του άνθρακα) Το οποίο σίγουρα θα συνέβαινε αν τα άτοµα και τα µόρια δεν διέπονταν από τους νόµους της κβαντικής µηχανικής. Ένα καθαρά κλασικό σύµπαν θα ήταν σίγουρα ένα ν ε κ ρ ό σύµπαν.

16 Εποµένως; Εποµένως, φαίνεται ότι η βιολογική καταλληλότητα του σύµπαντος αυτή η περίεργη «ικανότητά» του να αποφεύγει τα «ατυχήµατα» και να οδηγείται προς ολοένα και ανώτερες µορφές υλικής οργάνωσης, µε αποκορύφωµα την ίδια τη ζωή- είναι µια εγγενής ιδιότητα των ίδιων των φυσικών νόµων που διέπουν την ύπαρξη και την εξέλιξή του. Ίσως η ανθρωπική αρχή να είναι εγγεγραµµένη στον πιο «σκληρό πυρήνα» των φυσικών νόµων.

17 Κι αν έχει νόηµα να ξεχωρίσουµε έναν από αυτούς, θα πρέπει να είναι τούτος: Δx Δp ћ/2 H αρχή της αβεβαιότητας Η θεµελιώδης αρχή του σύµπαντος (και ο µεγάλος άγνωστος της Λυκειακής µας Φυσικής)

18

19 ΜΕΡΟΣ Γ Η µουσική του κόσµου

20 Ας ξαναδούµε αυτή τη «φωτογραφία» την οποία όµως τώρα µπορούµε και να ακούσουµε! Μόλις ακούσατε την αρχαιότερη µουσική εκποµπή του κόσµου: Ακούσατε τη µεγάλη έκρηξη! ΠΗΓΗ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ:

21 Όµως, τί είναι στ αλήθεια αυτό που ακούσαµε; «Πολύ απλό, αγαπητέ Watson», είπε τότε ο Σέρλοκ Χολµς. Αφού πυκνώµατα και αραιώµατα σηµαίνει ήχος -έτσι δεν µάθαµε στο Λύκειο;- τότε αυτό που ακούσαµε δεν µπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά µια «ηχοποιηµένη» µορφή των διακυµάνσεων πυκνότητας που βλέπουµε στη φωτογραφία. Και οι οποίες, βέβαια, δεν µπορεί παρά να υπήρχαν και πριν από τον χρόνο που πάρθηκε η φωτογραφία δηλαδή µάλλον από την αρχή του σύµπαντος-και να µεγεθύνθηκαν καθώς το σύµπαν µεγάλωνε. Και σίγουρα, αυτός που «ηχοποίησε» την εικόνα και το παρελθόν της- θα συµπύκνωσε τα χρόνια σε µερικά δευτερόλεπτα, και θα ανέβασε και τις «οκτάβες» για να µπορούµε να ακούσουµε τον ήχο. «Είναι, πράγµατι, πολύ απλό, Watson», κατέληξε ο Σέρλοκ Χολµς ανάβοντας την πίπα του!

22 και έτσι ακριβώς είναι Μόνο που ο Σέρλοκ Χολµς δεν µπορούσε να ξέρει τότε ότι αυτές οι µυστήριες «αρχικές διακυµάνσεις πυκνότητας» -χωρίς τις οποίες ούτε αυτός ούτε εµείς θα ήµασταν σήµερα εδώ- δεν βρέθηκαν εκεί «κατά τύχη» - ή «εκ προµελέτης»- αλλά ως αποτέλεσµα της πιο θεµελιώδους απ όλες τις αρχές της Φυσικής: της αρχής της αβεβαιότητας. Η οποία δεν αφήνει ούτε τον ίδιο τον «κενό χώρο» να ηρεµήσει, αλλά τον κρατά σε κατάσταση διαρκούς αναβρασµού. Κάτι σαν το νερό που κοχλάζει. Αλλά αυτό είναι µια άλλη ιστορία!

23 Ας δούµε ακόµη µια φορά τη «φωτογραφία» και ας ακούσουµε πάλι τη µουσική της. Μια καθαρά «κβαντική µουσική», όπως γνωρίζουµε τώρα.

24 Το µουσικό αποτέλεσµα δεν ήταν βέβαια το καλύτερο δυνατό, αλλά ήταν η πρώτη προσπάθεια. Μια προσπάθεια κρίσιµης όµως σηµασίας, διότι χάρις σ αυτήν µπόρεσε να τεθεί σε κίνηση µια µακροχρόνια εξελικτική διαδικασία αυτοοργάνωσης της ύλης σε διαρκώς ανώτερες µορφές γαλαξίες, άστρα, πλανήτες, ζωντανοί οργανισµοί, κ.λπ. που οδήγησε τελικά στην εµφάνιση ενός «περίεργου είδους» του «µουσικού ανθρώπου» προικισµένου µε την εξαίσια ικανότητα να αφουγκράζεται τη «µουσική των σφαιρών» και να την κάνει τραγούδι. Να µια από τις πρώτες εικόνες αυτού του «περίεργου είδους»:

25 Ο «µουσικός άνθρωπος» (Ένα κρίσιµο στάδιο στην ανέλιξη του ανθρώπου) Ορειχάλκινο αγαλµατίδιο αρπιστή, από τα µέσα της Γεωµετρικής Περιόδου ( π.χ.). Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

26 ...και κάπως έτσι ύστερα από χιλιάδες χρόνια µπόρεσε να ακουστεί ένα κοµµάτι σαν κι αυτό Μότσαρτ: Μικρή νυκτερινή µουσική

27 Επίλογος Πέρα από εξηγήσεις και φιλοσοφικές αντιγνωµίες για το βαθύτερο νόηµα της ανθρωπικής αρχής, λίγοι θα διαφωνήσουν ότι η αρχή αυτή ως µια επιστηµονική αφήγηση της ιστορίας µας από τη µεγάλη έκρηξη έως σήµερα αποτελεί ένα επίτευγµα του πολιτισµού µας όχι κατώτερο από κανένα άλλο. Πάνω απ όλα διότι ξαναδίνει στο φαινόµενο της ζωής και την κορυφαία εκδήλωσή του, την ανθρώπινη ζωή κάτι από τη χαµένη ιερότητά του. Εκείνη την ιερότητα που µόνον οι µεγάλοι κοσµογονικοί µύθοι του ανθρώπινου παρελθόντος και οι µεγάλες θρησκείες είχαν καταφέρει να του δώσουν.

28 Όσοι πιστεύουν και όχι τελείως άδικα ότι η επιστήµη ξεµάγεψε τον κόσµο, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Ας αναγνωρίσουµε ότι αυτό το ανθρωπάκι ο κάτοικος τούτου του ταπεινού πλανήτη αν και αποδεδειγµένα ικανό για τα µέγιστα κακά, µπορεί όµως ταυτόχρονα να φτιάχνει µεγάλα παραµύθια. Να ανασυνθέτει την ιστορία του κόσµου και να την αφηγείται. Ο Weinberg στα Τρία πρώτα λεπτά το είπε καλύτερα από κάθε άλλον: «Η προσπάθεια να καταλάβουµε το σύµπαν είναι από τα λίγα πράγµατα που ανυψώνουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από το επίπεδο της φάρσας, δίνοντάς της κάτι από τη χάρη της τραγωδίας».

29 Το ίδιο πράγµα φαίνεται να λέει -µε τον δικό της τρόπο- και µια συνάδελφός σας η µαθήτρια Γυµνασίου Ειρήνη Σχοιναράκη από τον Νοµό Ηρακλείου-που όταν έλαβε µέρος στον διαγωνισµό ζωγραφικής µε θέµα «Ζωγράφισε έναν ερευνητή», στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκδήλωσης «Βραδιά Ερευνητή 2007» που οργάνωσε το Ίδρυµα Τεχνολογίας & Έρευνας, έδωσε την ακόλουθη ζωγραφιά:

30 Με την αθωότητα της νεανικής της µατιάς, η Ειρήνη Σχοιναράκη βλέπει στην παρατήρηση των άστρων την πιο θεµελιώδη εκδήλωση της έµφυτης ανθρώπινης ανάγκης να καταλάβουµε τον κόσµο.

31 Σ ένα διαφορετικό επίπεδο, η προσπάθεια να καταλάβουµε το σύµπαν αποτελεί έναν διαρκή «φόρο τιµής» στις πιο θεµελιώδεις αξίες της επιστήµης. 1. Την αξία της βασικής έρευνας Εκείνης που δεν εµπνέεται από άµεσους πρακτικούς σκοπούς, αλλά από τη θεµελιώδη ανθρώπινη ανάγκη να καταλάβουµε τον κόσµο: την «όρεξη του ειδέναι». 2. Την αξία της ανεξάρτητης σκέψης Τη σηµασία για την επιστήµη και την κοινωνία- του να υπάρχουν ανεξάρτητα µυαλά. Άνθρωποι που επιµένουν να σκέφτονται διαφορετικά και είναι διατεθειµένοι να πάρουν το ρίσκο µιας µοναχικής διαδροµής. Να βαδίσουν σε δρόµους απερπάτητους. κι αυτές ακριβώς οι αξίες θα χρειαστούν ακόµα περισσότερο τα συναρπαστικά χρόνια που έρχονται, όταν θα πρέπει να απαντηθούν τα µεγάλα ανοικτά ερωτήµατα. Να µερικά από αυτά:

32 Τα µεγάλα ανοικτά ερωτήµατα 1. Τι είδους σωµατίδια αποτελούν τη σκοτεινή ύλη; 2. Τι είδους «άγριο θηρίο» είναι η σκοτεινή ενέργεια; Θα δώσει κάποιες απαντήσεις σ αυτά το γιγάντιο πείραµα που αρχίζει σε µερικούς µήνες στον µεγάλο αδρονικό επιταχυντή της Γενεύης; Θα αποδειχθεί αληθές αυτό που διαισθάνονται πολλοί, ότι βρισκόµαστε στην αρχή µιας µεγάλης επιστηµονικής επανάστασης;

33 Αλλά η απάντηση σ αυτά τα ερωτήµατα είναι υπόθεση της δικής σας γενιάς. Και ίσως γίνει και προσωπική υπόθεση κάποιων από σας που δεν θα αρκεστούν στο να είναι απλοί θεατές, αλλά θα αποφασίσουν να συµµετάσχουν στη µεγάλη περιπέτεια. Κι αν είναι αρκετά τυχεροί και ταλαντούχοι-να ανέβουν πρώτοι σε µια µικρή ή µεγάλη κορυφή. Σ αυτούς, και σε όλους εσάς που θα επιλέξετε να ζήσετε τη δική σας περιπέτεια, οι παρακάτω στίχοι του Αµερικανού ποιητή Robert Frost µπορεί να σας φανούν «χρήσιµοι».

34 Όταν ο δρόµος στο δάσος χώριζε εγώ πήρα τον λιγότερο περπατηµένο. Κι αυτό έκανε όλη τη διαφορά. Robert Frost, The road not taken. Τ Ε Λ Ο Σ

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας Βρίσκομαι σήμερα σ αυτήν εδώ την τιμητική θέση, επειδή η Επιτροπή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας έκρινε ότι το ανορθόδοξο βιογραφικό μου

Διαβάστε περισσότερα

Εξωγήϊνοι πολιτισμοί και το ερώτημα του Fermi: Where are they? Πούν τους;

Εξωγήϊνοι πολιτισμοί και το ερώτημα του Fermi: Where are they? Πούν τους; Εξωγήϊνοι πολιτισμοί και το ερώτημα του Fermi: Where are they? Πούν τους; Η ύπαρξη εξωγήϊνων πολιτισμών είναι σίγουρα το πιο παληό και το πιο ανθεκτικό στο χρόνο από τα θέματα που απασχόλησαν την επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο; Μήπως ο Θεός έχει ανάγκη από διαφήµιση; Μήπως χρειάζεται τους ανθρώπους; Μήπως έχει ανάγκη από προπαγάνδα, όπως τα

Γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο; Μήπως ο Θεός έχει ανάγκη από διαφήµιση; Μήπως χρειάζεται τους ανθρώπους; Μήπως έχει ανάγκη από προπαγάνδα, όπως τα ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ; Το βιβλίο αποτελείται απο τα κεφάλαια ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι επιστηµονικές απαντήσεις στη " ΓΕΝΝΕΣΗ " ΤΟΥ Μωυσή. Τι λέει ο Stephen Hawking? ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Haeckel, Arrhenius, oι υλιστές φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ 49 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τηλέφωνα 210-2284300 210-2116901 2102116740 Fax:210-2284300 Email: mail@49lyk-athin.att.sch.gr ΑΧΑΡΝΩΝ 413-415 & ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ 19,11143 ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ( PROJECT)

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η Επιστήμη συμβατή με τον Χριστιανισμό;

Είναι η Επιστήμη συμβατή με τον Χριστιανισμό; Είναι η Επιστήμη συμβατή με τον Χριστιανισμό; Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον Ουρανόν και την Γην Γένεση a:1 Θέλω να ξέρω με ποιο τρόπο Ο Θεός δημιούργησε τον Κόσμο Albert Einstein Αλλά δεν υπήρχε κανείς εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ Γιώργος Γραμματικάκης Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ Δέκατη έβδομη έκδοση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ Ιδρυτική δωρεά Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1999 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές από τις προτεινόµενες απαντήσεις. 1. Το φαινόµενο µέγεθος ενός

Διαβάστε περισσότερα

Στα όρια της επιστήµης: Επιστηµονικά ερωτήµατα χωρίς επιστηµονικές απαντήσεις

Στα όρια της επιστήµης: Επιστηµονικά ερωτήµατα χωρίς επιστηµονικές απαντήσεις Οµιλία στο 10 ο ΕλλαδοΚυπριακό Χειρουργικό Συνέδριο, Λευκωσία, 18 Νοεµβρίου 2011, και στην εκδήλωση προς τιµή του καθηγητή Παναγιώτη Καραγιαννάκου, Ίδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέµαχος Χ. Μουσχοβίας. Πανεπιστήµιο Ιλλινόις στην Urbana-Champaign Τµήµατα Φυσικής και Αστρονοµίας

Τηλέµαχος Χ. Μουσχοβίας. Πανεπιστήµιο Ιλλινόις στην Urbana-Champaign Τµήµατα Φυσικής και Αστρονοµίας Γέννηση Αστεριών: Παιδιά της Βαρύτητας κaι του Μαγνητισµού 1. Εισαγωγή Τηλέµαχος Χ. Μουσχοβίας Πανεπιστήµιο Ιλλινόις στην Urbana-Champaign Τµήµατα Φυσικής και Αστρονοµίας Η ζωή των αστεριών έχει φάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος. Γεώργιος Κοντόπουλος

Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος. Γεώργιος Κοντόπουλος Η μελλοντική εξέλιξη του Σύμπαντος Γεώργιος Κοντόπουλος (Δείτε τη σχετική παρουσίαση αρχείο.powerpoint) Το θέμα του μέλλοντος του Σύμπαντος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τόσο τη Θεολογία όσο και την Αστρονομία.

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονικό του χρόνου (Stephen Hawking)

Το χρονικό του χρόνου (Stephen Hawking) 1 Λίγη ιστορία Στην αρχαιότητα ο Αριστοτέλης (340 π.χ.) υποστήριξε ότι η Γη ήταν στρογγυλή και όχι επίπεδη, ότι ήταν ακίνητη στο κέντρο του διαστήματος και ότι όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες και τα άστρα γύριζαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΣΥΜΠΑΝ. Λαυρεντιάδου Αναστασία, Κουργιαντάκη Βασιλική Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» anastasia_lav_94@hotmail.com/vkourgiantaki@gmail.

ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΣΥΜΠΑΝ. Λαυρεντιάδου Αναστασία, Κουργιαντάκη Βασιλική Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» anastasia_lav_94@hotmail.com/vkourgiantaki@gmail. ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΣΥΜΠΑΝ Λαυρεντιάδου Αναστασία, Κουργιαντάκη Βασιλική Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» anastasia_lav_94@hotmail.com/vkourgiantaki@gmail.com Επιβλέπων Καθηγητής: Χριστίδης Σπύρος Φυσικός, Εκπαιδευτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής

Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Iδρυτική δωρεά Παγκρητικής Eνώσεως Aμερικής Hρακλειο 2012 ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Ίδρυμα Tεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003 Τα Άστρα και η Εξέλιξή τους Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, Μάρτιος 2003 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 3. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 4. ΑΣΤΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002.

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. -Δε νομίζω ότι κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλώς κάνω τη δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ΧΑΛΚΙΔΑ 2012

ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ΧΑΛΚΙΔΑ 2012 . TO ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS o ΙΩΑΝΝΗΣ.Φ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑ 2012 1 Αφιερώνεται σε όσους σε αυτή τη χώρα επιμένουν να είναι εργάτες της επιστήμης. 2 Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Δρ. Κοντογιάννης Γιάννης έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ Δ Ο Μ Η Κ Α Ι ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ «Μπορεί και μακριά πολύ μέσα στων ουρανών τ' αποκαΐδια την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο... Άραγες

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση της πραγµατικότητος

Η φύση της πραγµατικότητος Η φύση της πραγµατικότητος Γ. Κοντόπουλος Προλεγόµενα Ακούσαµε προ ολίγου τα πεπραγµένα της Ακαδηµίας κατά το έτος 2011. Εγώ θα ήθελα µόνο να τονίσω ότι µία από τις σηµαντικότερες δραστηριότητες της Ακαδηµίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΟΥΑΝ ΦΑΛΟΥΝ ΦΑΤΖΙΕ

ΤΖΟΥΑΝ ΦΑΛΟΥΝ ΦΑΤΖΙΕ ΤΖΟΥΑΝ ΦΑΛΟΥΝ ΦΑΤΖΙΕ Εξηγώντας τον Νόµο του Τζούαν Φάλουν Από την αγγλική µετάφραση (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010) Λι Χονγκτζί Περιεχόµενα ιδάσκοντας τον Φα στο Πεκίνο στην τελετή δηµοσίευσης του Τζούαν Φάλουν...3 ιδάσκοντας

Διαβάστε περισσότερα

H KOMH THΣ BEPENIKHΣ

H KOMH THΣ BEPENIKHΣ Γιώργος Γραμματικάκης H KOMH THΣ BEPENIKHΣ ΝEA ΑNAΘEΩPHMENH EKΔOΣH E-BOOK Π ANEΠIΣTHMIAKEΣ E KΔOΣEIΣ K PHTHΣ Iδρυτική δωρεά Παγκρητικής Eνώσεως Aμερικής HPAKΛEIO 2011 ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ ΕKΔOΣEIΣ ΚPHTHΣ IΔPYMA

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένας µαθητής του Ντάφα

Τι είναι ένας µαθητής του Ντάφα 1 Τι είναι ένας µαθητής του Ντάφα ιδάσκοντας τον Φα στο Συνέδριο του Φα στη Νέα Υόρκη το 2011 Λι Χονγκτζί ~ 29 Αυγ 2011 (Ο άσκαλος µπαίνει στην αίθουσα, όλοι σηκώνονται και χειροκροτούν µε ενθουσιασµό.)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης.

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. 1 Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε μια αντίληψη για τη φύση των πραγμάτων βασισμένη στις αρχές που τέθηκαν από τον Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η μελέτη του Σύμπαντος, Μαρτυρεί την προέλευσή του (αφιερωμένο στους εραστές της λογικής, της κριτικής σκέψης και της επιστήμης)

Η μελέτη του Σύμπαντος, Μαρτυρεί την προέλευσή του (αφιερωμένο στους εραστές της λογικής, της κριτικής σκέψης και της επιστήμης) Η μελέτη του Σύμπαντος, Μαρτυρεί την προέλευσή του (αφιερωμένο στους εραστές της λογικής, της κριτικής σκέψης και της επιστήμης) Σ.Β.Κ. 1 1. Το Σύμπαν Δεν Είναι Αυθύπαρκτο και Αιώνιο, το Σύμπαν Έχει Αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρόταση οργανωμένης διδακτικής παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση της εικαστικής τέχνης

Μια πρόταση οργανωμένης διδακτικής παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση της εικαστικής τέχνης Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 3ο, 54-69, 2014 Μια πρόταση οργανωμένης διδακτικής παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση

Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση 1 Πρόλογος ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Μια ιστορική αναδρομή Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση Ο Νευτώνειος χρόνος Ο κλασσικός χωρόχρονος ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι απόψεις που θα εκθέσω σχετικά με το χώρο και το χρόνο πηγάζουν απ την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

το χρονικό του Χρόνου

το χρονικό του Χρόνου STEPHEN W. HAWKING Πανεπιστήμιο Cambridge το χρονικό του Χρόνου Από τη Μεγάλη έκρηξη ώς τις Μαύρες τρύπες Πρόλογος: Carl Sagan Εισαγωγή: Βασίλης Ξανθόπουλος κάτοπτρο Τίτλος πρωτοτύπου: A brief history

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Αθήνα 2014 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ... 2. ΤΥΠΟΙ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ... 3. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Albert Jacquard - Ο άνθρωπος και τα γονίδιά του

Albert Jacquard - Ο άνθρωπος και τα γονίδιά του Albert Jacquard - Ο άνθρωπος και τα γονίδιά του Εξετάζουμε τον κόσμο μέσω των αισθήσεών μας και ακόμη περισσότερο μέσω των εννοιών. Με τα μάτια μας παρατηρούμε στον ουρανό μια τεράστια φλεγόμενη σφαίρα,

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε προσευχή, κάθε σκέψη, κάθε δήλωση, κάθε συναίσθηµα, είναι όλα δηµιουργικά.

Κάθε προσευχή, κάθε σκέψη, κάθε δήλωση, κάθε συναίσθηµα, είναι όλα δηµιουργικά. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΒΙΒΛΙΟ 1 Του ΝEALE DONALD WALSH Περίπου σελίδα 31 «Ο Θεος» Καµιά προσευχή - και µια προσευχή δεν είναι τίποτε περισσότερο από µια ένθερµη δήλωση εκείνου που είναι έτσι και δεν µένει

Διαβάστε περισσότερα

4) κβαντομηχανικη-σχετικοτητα-ατομικη φυσικη Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΒΑΝΤΑ

4) κβαντομηχανικη-σχετικοτητα-ατομικη φυσικη Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΒΑΝΤΑ 4) κβαντομηχανικη-σχετικοτητα-ατομικη φυσικη Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΒΑΝΤΑ Μαξ Πλανκ (Max Karl Ernst Ludwig Planck, 1858-1947) Ο Μαξ Πλανκ έλαβε τη διδακτορική διατριβή του -πάνω στον δεύτερο νόμο της Θερμοδυναμικής-

Διαβάστε περισσότερα