Ε. M. Μιτέλλα, Γ. Ευσταθίου.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε. M. Μιτέλλα, Γ. Ευσταθίου."

Transcript

1 Περιγραφήατομικήςπερίπτωσηςενήλικης, ετεροφυλόφιλης γυναίκας, ιδ. υπαλλήλου με κύρια διάγνωση ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και δευτερεύουσα διάγνωση μείζων καταθλιπτική διαταραχή Ε. M. Μιτέλλα, Γ. Ευσταθίου

2 Γενικέςπληροφορίες-Αίτηµα Χρύσα, 34 ετών, άγαμη, ετεροφυλόφιλη, καταγόταν από την Αθήνα, διέμενε μόνη της εδώ και τέσσερα χρόνια. Ιδ. υπάλληλος σε πολυεθνική τα τελευταία δέκα έτη, ασχολούνταν με τον τομέα του Μάρκετινγκ και των πωλήσεων. Απόφοιτος πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού. Προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια-καλή οικονομική κατάσταση. «Να βελτιώσω τη διάθεσή μου». «Να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου για να αντέξω άδικη μεταχείριση των άλλων», «δεν υπάρχουν λάθη στη δική μου συμπεριφορά». «Να μάθω να βοηθάω τους άλλους να καταλαβαίνουν τα λάθη τους απέναντί μου».

3 Ιστορικόπαρούσαςδιαταραχής προσπάθειεςαντιµετώπισηςι Αιφνίδια έναρξη συµπτωµάτων έπειτα από: Οριστικοποίηση του χωρισµού µε τον επί δυόµιση έτη σύντροφό της και αποτυχία των προσπαθειών της για επανασύνδεση. Φίλοισυνέχιζαννακάνουνπαρέαµετον πρώηντηςπαράτις έντονες προσπάθειές της να σταµατήσουν.

4 Ιστορικόπαρούσαςδιαταραχής προσπάθειεςαντιµετώπισηςιι Όταν προσήλθε παρουσίαζε από τετραµήνου: Βάρος στο στήθος αίσθηµα θλίψης, κόπωση το µεγαλύτερο µέροςτηςηµέρας. Μειωµένη όρεξη για φαγητό. Προβλήµατα στον ύπνο µε δυσκολία στην έλευση και ενδιάµεσες αφυπνίσεις- έκανε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό της. Μειωµένη λήψη ευχαρίστησης από δραστηριότητες. εν επεδίωκε ναβγει απότοσπίτι. υσκολίαναµείνει µόνητης. υσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά παρατηρούσε τις δραστηριότητες του πρώην της µε άλλες γυναίκες.

5 Ιστορικόπαρούσαςδιαταραχής προσπάθειεςαντιµετώπισηςiii Για να αντιµετωπίσει το πρόβληµα: Απέφευγε τους φίλους. Όταν τελικά έβγαινε µαζί τους εµφανιζόταν θυµωµένηκαιαµίλητη-στόχοςνατοπαρατηρήσουνκαινατους τιµωρήσει. εν κοιµόταν µόνη της. Έψαχνε τρόπους να εκδικηθεί τον πρώην της. Παρακολουθούσε για ώρες καθηµερινά τις κινήσεις των φίλων της σταµέσακοινωνικήςδικτύωσηςγιαναδειαν βγήκανµετον πρώην της. Επίσκεψη σε οµοιοπαθητικό αγωγή µε µαγνήσιο και νάτριο για έναµήνα δενβελτιώθηκεηδιάθεσήτης. Περιστασιακήκατανάλωσηαλκοόλγιααγχόλυση(1 ποτήρι 1 µπουκάλι κρασί 1-2 φορές την εβδοµάδα).

6 Ιστορικόπαρούσαςδιαταραχής προσπάθειεςαντιµετώπισηςiv Πριν το πρόβληµα της διάθεσης: Απουσίαενδιαφερόντωνπέρααπότην εργασίατης-δεν ήξερετι θα τηνικανοποιούσενακάνειστηζωήτης-ήταν προςόλααδιάφορη, τα υποτιµούσε. Την ενοχλούσεπουεργασίατηςδεν βοηθούσετην κοινωνίανα προχωρήσει«όποιος εργάζεται στο µάρκετινγκ είναι ασήµαντος άνθρωπος». Μοναδικό ενδιαφέρον - φιλανθρωπικό έργο«µε τραβάει πολύ ο ανθρώπινος πόνος, θέλω να βοηθήσω, ξέρω ότι έχω ικανότητες να προσφέρω που άλλοι δεν έχουν, θέλω να είµαι σηµαντική να κάνω κάτι σηµαντικό». υσκολία να συνδεθεί στις ερωτικές της σχέσεις- ένιωθε πιεσµένη από τις εκδηλώσεις τρυφερότητας, «πρέπει να µε κυνηγήσει πολύ κάποιος για να µου τραβήξει το ενδιαφέρον». «Είναι λίγοι οι άντρες που είναι στοεπίπεδοµου».

7 Ψυχιατρικό& ιατρικό ιστορικό νοητικές λειτουργίες, λειτουργικότητα εν προέκυπταν στοιχεία από το ψυχιατρικό και ιατρικό ιστορικό Εικόνα: περιποιηµένη κατάλληλη για την ηλικία εµφάνισηεµφανώς κλαµένη και καταβεβληµένη Μησυστηµατικήκατανάλωσηαλκοόλ. Ιατρικό Ιστορικό- Ελεύθερη προβληµάτων Νοητικές λειτουργίες- υσκολία στη συγκέντρωση την ώρα εργασίας. Προσανατολισµένηωςπροςτοχώροκαι τοχρόνο.

8 ΑτοµικόιστορικόΙ Ευχάριστα παιδικά χρόνια. Προστατευτικός αδελφός. Στο νηπιαγωγείο, δηµοτικό- Μοντεσσοριανό σχολείο, στη τάξη της είχε µόνο άλλα δύο παιδιά, µονοπωλούσε το ενδιαφέρον της δασκάλας. ηµοτικό: ευχάριστη περίοδος- γονείς εκθείαζαν τις ικανότητές τηςπατέρας την αποκαλούσε«παιδί θαύµα». Στο Γυµνάσιο άλλαξε σχολείο- αντιµετώπισε δυσκολίες στην σχολική της επίδοση το πρώτο τρίµηνο λόγω του διαφορετικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Στο σπίτι «ξεχωριστό παιδί» στο σχολείο µέτρια µαθήτρια.

9 ΑτοµικόιστορικόΙΙ Κατέβαλεµεγάλοκόπογιαναγίνειµαθήτριαάνωτουµετρίου-παρέα µόνο µε συγκεκριµένες φίλες, απέφευγε τους υπόλοιπους συµµαθητές της«περίµεναναµεπλησιάσουν πρώτοι». Λύκειο: «πάτησακαλύτερασταπόδιαµου». Γ Λυκείου-πρώτητης σχέσηηοποίαδιήρκεσε3 έτη-ευχάριστεςαναµνήσεις-πρώτητης σεξουαλικήεπαφήµετάτοτέλοςτουσχολείου, εµπειρίααδιάφορη. εν είχεεξωσχολικέςδραστηριότητες. Τρείς στενούς φίλους από το σχολείο. Τρείς σχέσεις µονογαµικές, δεν ξεπερνούσαν τα δυόµισι µε τρία έτη.

10 ΑτοµικόιστορικόΙΙΙ Στο Πανεπιστήμιο οι σπουδές δεν της προκαλούσαν ενδιαφέρον. Μετά το Πανεπιστήμιο δουλεία σε εταιρεία. Σχέσεις με τους συναδέλφους μέτριες προς καλές. Εξαντλητικό ωράριο εργασίας δεν το θεωρούσε πρόβλημα. Υποτιμούσε τους ερωτικούς της συντρόφους, τους κατηγορούσε για αδυναμία όταν είχαν εκδηλώσεις τρυφερότητας, δεν ήταν υποστηρικτική. Θαύμαζε τους άντρες που δεν είχαν συναισθηματικές ανάγκες. Πίστευε πάντα πως έχει μεγαλύτερη ικανότητα από τους άλλους να αναγνωρίζει το δίκαιο και το άδικο και θεωρούσε πως δεν έκανε λάθη.

11 ΟικογενειακόιστορικόΙ Πατέρας της 74 ετών, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος. Καλοσυνάτος, δοτικός και γενναιόδωρος. Πάντα παρόν, χωρίς ενδιαφέροντα. Πολύ ευαίσθητος- περίοδοι που αποµονωνόταν και δεν µιλούσε πολύ. εν είχανµαζίποτέδραστηριότητες, δενανοίγοντανµεταξύτους. Συχνάαισθανότανότι έπρεπενατουφέρεται σανναείναιµωρό, ζητούσετην καθοδήγησητης.

12 ΟικογενειακόιστορικόΙΙ Μητέρα 63 ετών, φιλόλογος. Δραστήρια και ανεξάρτητη, κοινωνική με πολλά χόμπι, έκανε πάντα ό,τι αγαπούσε. Ανταγωνιστική και έντονη σχέση με τη Χρύσα, τσακώνονταν συχνά. Φιλούσε και αγκάλιαζε τη Χρύσα παρά τη θέλησή της για να καλύψει δικές της ανάγκες. Ενοχική: Στα πρώτα χρόνια ζωής της Χρύσας θεωρούσε πως δεν μπόρεσε να δώσει την αγάπη που χρειαζόταν- φοβόταν να μην αναπτύξει κάποια διαταραχή εξαιτίας αυτού. Της έδειχνε υπερβολικό ενδιαφέρον για να αναπληρώσει το κενό της απουσίας της.

13 ΟικογενειακόιστορικόΙΙΙ Αδελφός, 37 ετών, καλές σχέσεις, ζούσε στο εξωτερικό. Η Χρύσα προνομιακή μεταχείριση στην οικογένεια σε σχέση με τον αδελφό της. Σχέση γονέων: Αταίριαστοι χαρακτήρες, απόμακροι. «Τα παιδιά δεν κάνουν ποτέ λάθος μόνο οι γονείς». Μάλωναν μεταξύ τους δεν έθεταν όρια-η Χρύσα έπαιρνε όλες τις αποφάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση των γονιών στα ταλέντα και την ευφυΐα της Χρύσας. Γονείς κάλυπταν τις συναισθηματικές τους ανάγκες μέσα από την κόρη τους. Δεν άντεχαν να την βλέπουν λυπημένη και έτσι δεν την βοηθούσαν συναισθηματικά όταν βίωνε δυσάρεστα συναισθήματα. Της περνούσαν το μήνυμα«είσαι ανώτερη, οι άλλοι φταίνε για όλα».

14 ιάγνωσηι Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας με έναρξη στη πρώιμη ενήλικη ζωή και παρουσία σε ποικίλα πλαίσια. Μεγαλειώδης αίσθηση σημαντικότητας του εαυτού. Πίστευε πως είναι εξαιρετικός άνθρωπος που μπορεί να σχετισθεί μόνο με άλλους εξαιρετικούς ανθρώπους. Απαιτούσε να είναι πρώτη προτεραιότητα για τους άλλους, αίσθηση κατοχής ιδιαίτερων δικαιωμάτων. Συχνά έλλειψη ενσυναίσθησης. Υποτιμούσε τους άλλους και τα ενδιαφέροντά τους. Αλαζονικές και υπεροπτικές συμπεριφορές.

15 ιάγνωσηιι Στοιχεία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής σε έδαφος ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, με: Καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Έντονη ελάττωση της ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες. Κόπωση και απώλεια ενεργητικότητας σχεδόν καθημερινά. Αισθήματα αναξιότητας και ενοχής. Δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία για περισσότερο από4 μήνες. Τα συμπτώματα προκαλούσαν κλινικά σημαντική ενόχληση και έκπτωση της κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργικότητας.

16 ιάγνωσηιιι Ψυχομετρικά εργαλεία: ΒΑΙ: 32 έντονο άγχος, BDI: 35 μέσης βαρύτητας κατάθλιψη, CES-D: 52 Πιθανόν σοβαρή κατάθλιψη. ΣτοSCL 90, μεγέθυνση της συμπτωματολογικής ενόχλησης, [ΓΔΣ2.21 (Τ=77), ΣΘΣ 77(Τ=69), ΔΕΘΣ 2.58 (Τ=68)] υψηλή βαθμολογία στις κλίμακες του άγχους (75), του φοβικού άγχους (89), της κατάθλιψης (84), της ψυχαναγκαστικότητας (77), της σωματοποίησης (79), της διαπροσωπικής ευαισθησίας (67) και του ψυχωτισμού (62).

17 Κάθετη διερεύνηση Σχετικά δεδοµένα από παιδική ηλικία Καταθλιπτικός, αδύναμος πατέρας με έντονη ανάγκη για καθοδήγηση και φροντίδα. Ανταγωνιστική, υπερπροστατευτική, ενοχική μητέρα. Έμφαση των γονιών στα ταλέντα και την ευφυΐα της Χρύσας, απουσία ορίων. Την έμαθαν να συνυπάρχει με τους άλλους από μία θέση ανωτερότητας. Γονείς απόμακροι μεταξύ τους, κάλυπταν τις συναισθηματικές τους ανάγκες μέσα από την κόρη τους, δεν άντεχαν να την βλέπουν λυπημένη. Όταν βίωνε δυσάρεστα συναισθήματα της περνούσαν το μήνυμα«είσαι ανώτερη, οι άλλοι φταίνε για όλα», αντί να τη βοηθήσουν συναισθηματικά. Βασικές πεποιθήσεις Είμαι ξεχωριστή/ ανώτερη από τους άλλους, αξίζω ιδιαίτερη μεταχείριση, είμαι καλύτερος άνθρωπος στην ψυχή από ότι οι άλλοι, αξίζω να έχω οτιδήποτε θελήσω. Συντελεστικές πεποιθήσεις κανόνες Αν οι άλλοι δεν κάνουν ό,τι θέλω, δεν ενδιαφέρονται για εμένα-αν οι άλλοι δεν με έχουν πρώτη προτεραιότητα, θα μείνω μόνη μου-αν δεν είμαι ανώτερη από τους άλλους, δεν αξίζω- πρέπει να είμαι διαφορετική, ξεχωριστή- πρέπει να συμμορφώσω τους άλλους με τις ανάγκες μου. Αντισταθµιστικές συµπεριφορές στρατηγικές Υπεροπτική στάση με έντονη απαιτητικότητα, αναζήτηση προσοχής από τους άλλους, υποτίμηση, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά όταν οι άλλοι δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της, αποφυγή ανθρώπων και καταστάσεων που δεν την κάνουν να αισθάνεται ανώτερη.

18 Κατάσταση 1 Κοινοί φίλοι συνεχίζουν την παρέα με τον πρώην μόλις χωρίζουμε. Οριζόντια διερεύνηση Κατάσταση 2 Ο σύντροφος μου με χωρίζει. Κατάσταση 3 Ζητάωαπόφίληµουνα απαγορεύσει στον άντρα τηςτην παρέαµετον πρώην µου και αρνείται. Αυτόµατη σκέψη Με πρόδωσαν, δεν με σέβονται, τους έκλεψε από εμένα, είμαι πιο στενή τους φίλη από ότι εκείνος. Προσωπικό νόηµα Είμαι ξεχωριστή/ ανώτερη από τους άλλους. Αξίζω ιδιαίτερη μεταχείριση. Συναίσθηµα Απογοήτευση, Στεναχώρια, Θυμός Συµπεριφορά Τιμωρητική στάση, αποφυγή, επικριτικότητά Αυτόµατη σκέψη Με χώρισε ένας κατώτερος από εμένα, ποτέ δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του, είναι κακός άνθρωπος. Προσωπικό νόηµα Είμαι ξεχωριστή/ ανώτερη από τους άλλους Είμαι καλύτερος άνθρωπος στην ψυχή από ότι οι άλλοι. Συναίσθηµα Θυμός, Στεναχώρια, Μοναξιά, ντροπή Συµπεριφορά Τιμωρία, υποτίμηση, ζητώ από τους άλλους να μην του ξαναμιλήσουν. Αυτόµατη σκέψη Δεν είναι σωστή φίλη, δεν νοιάζεται για εμένα, δεν σέβεται τη φιλία μας, δεν εκτιμά όσα της έδωσα. Προσωπικό νόηµα Είμαι ξεχωριστή/ ανώτερη από τους άλλους. Αξίζω να έχω οτιδήποτε θελήσω. Συναίσθηµα Θυμός, απογοήτευση, στεναχώρια Συµπεριφορά Αποφυγή, δεν της μιλάω, ζητάω να μην κάνουν παρέα της, δείχνω αδιαφορία.

19 Χαρακτηριστικέςσυµπεριφορές Παρέα δέκα φίλων-συνάντηση σε από κοινού συμφωνημένο μέρος-απειλεί να μην έρθει αν δεν πάνε εκεί που θέλει για να δει αν έχει επιρροή πάνω τους. «κολακευμένη, σημαντική και δυνατή», «νιώθω ωραία όταν τους βλέπω να μου αποδεικνύουν πόσο σημαντική είμαι για αυτούς και κάνουν κάτι που δεν τους βολεύει για χάρη μου», «ένιωσα ότι μπορώ να τους κάνω ότι θέλω, ένιωσα δυνατή». Ήθελε να την καλούν πρώτη όταν πήγαιναν για καφέ αλλιώς θεωρούσε πως δεν ήταν η προτεραιότητά τους και δεν την σέβονταν. Αρνούνταν να πάει, κλεινόταν στο σπίτι και σταματούσε να απαντάει στα τηλέφωνα τους. Καλούσε φίλους για καφέ και μονοπωλούσε τη συζήτηση με τα παράπονά της για τη συμπεριφορά τους. Όταν μία φίλη δεν δέχτηκε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προσπάθησε να στρέψει την υπόλοιπη παρέα εναντίον της.

20 ΘεραπευτικόςσχεδιασµόςΙ Υπόθεση εργασίας Εστίαση στις βασικές πεποιθήσεις ανωτερότητας Κατάλογος προβληµάτων Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις όταν δημιουργούσαν απειλή στο αίσθημα ανωτερότητας της. Παθητικο-επιθετική συμπεριφορά. Καταθλιπτική συμπτωματολογία (Μειωμένη διάθεση, κόπωση, ελάττωση του ενδιαφέροντος, δυσκολία στη συγκέντρωση, σκέψεις αναξιότητας σε περιόδους απειλής των βασικών πεποιθήσεων ανωτερότητας). Ύπαρξη ισχυρού συστήματος ανελαστικών κανόνων σχετικά με το δίκαιο και το άδικο- έδινε προτεραιότητα στα δικά της μόνο συμφέροντα και ανάγκες αισθανόταν διαρκώς ότι αδικείται- δικαιωματικότητα.

21 ΘεραπευτικόςσχεδιασµόςΙΙ Θεραπευτικό πλάνο Προβλήµατα στη θεραπευτική σχέση Προσπαθούσε να μονοπωλήσει τη συζήτηση. Να κερδίσει την αναγνώριση της θεραπεύτριας. Απέφευγε να συζητήσει τα θέματα που είχαν να κάνουν με κάποια δική της ευθύνη για το τι της συνέβαινε. Είχε αρνητική στάση προς τη θεραπεία, θεωρούσε τα ημερολόγια«απλοϊκά». Δεν λειτουργούσε συνεργατικά. Νοοτροπία«εγώ πληρώνω, εγώ θα αποφασίσω τι θα κάνουμε». Θεωρούσε τη δική της άποψη αλάνθαστη και υποτιμούσε τη θεραπεύτρια όταν δεν συμφωνούσε. Δεν δεχόταν να δοκιμάσει νέες συμπεριφορές κάνοντας προβλέψεις πως δεν θα λειτουργήσουν.

22 ΘεραπευτικόςσχεδιασµόςΙΙΙ ιαµόρφωση αιτήµατος: Δεν είχε ξεκάθαρη ανάγκη για αλλαγή, κυρίως ζητούσε να αλλάξουν οι άλλοι. Δεν είχε επίγνωση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Προκειμένου να αυξηθεί η δέσμευση της Χρύσας στη θεραπεία και να διευκολυνθεί η αντικατάσταση των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων με περισσότερο λειτουργικές, η θεραπευτική αλλαγή χωρίστηκε σε υπο-στόχους που αντιστοιχούσαν στα τέσσερα επιθυμητά επίπεδα αλλαγής.

23 ΘεραπευτικόςσχεδιασµόςΙV Επίπεδα αλλαγής: Τέταρτο: Μείωση καταθλιπτικής συµπτωµατολογίας ευεργετικά αποτελέσµατα θεραπείας- ενίσχυση θεραπευτικής σχέσης. Συγκάλυψηόχι ανατροπή των δυσλειτουργικών πιστεύω. Άµεσα, πρακτικά ζητήµατα που επηρέαζαν τη διάθεση. Προσαρµογή συµπεριφοράς ώστε να επικοινωνεί καλύτερα µε τους«κατώτερους». Τρίτο: Να υπηρετήσει το δυσλειτουργικό σχήµα µε πιο προσαρµοστικούς τρόπους. Ως συνέχεια του φιλανθρωπικού έργου να µάθει να παρέχει βοήθεια και σε φίλους και ερωτικούς συντρόφους. εύτερο:μετασχηµατισµόςβασικώνπεποιθήσεωνανωτερότητας, στόχος η τροποποίηση και όχι η αντικατάσταση µε λειτουργικές. Π.χ. «Είµαι κάποιες φορές ανώτερη». Πρώτο: Αντικατάσταση δυσλειτουργικών πεποιθήσεων µε περισσότερο λειτουργικές«εν υπερτερώ σε σχέση µε τους άλλους, δεν δικαιούµαι ειδική µεταχείριση και µπορώ να αντέξω αυτό το γεγονός».

24 ΘεραπευτικόςσχεδιασµόςV Θεραπευτικοί στόχοι: Τέταρτο και τρίτο επίπεδο θεραπευτικής αλλαγής: 1. Να αντιληφθεί γιατί οι άλλοι δεν ακολουθούν τα πρότυπα του και του δίκαιου και του άδικου που έχει θέσει. 2. Να αναγνωρίσει τις συνέπειες της συμπεριφοράς της στη ζωή της όταν επιλέγει να τιμωρήσει ή να σωφρονίσει ανθρώπους που αδυνατούν να την καταλάβουν. 3. Να εκπαιδευτεί σε νέους τρόπους διαχείρισης της αδικίας όταν οι άλλοι δεν είναι αρκετά διορατικοί ώστε να καταλάβουν ότι την αδικούν. 4. Να ελέγξει την παθητικο-επιθετική της συμπεριφορά καθώς δεν της αξίζει να τιμωρεί και τον εαυτό της για τα λάθη των άλλων. 5. Να ακούει και εκείνη τα παράπονά φίλων της, ακόμη κι αν είναι άδικα, για να μην τους τονίζει τα ελαττώματά τους και τους κάνει να τη βλέπουν ανταγωνιστικά.

25 ΘεραπευτικόςσχεδιασµόςVI Θεραπευτικοί στόχοι: Δεύτερο και πρώτο επίπεδο θεραπευτικής αλλαγής: 1. Να αντιληφθεί πως προέκυψαν οι γνωσίες και οι συμπεριφορές με βάση το ιστορικό της. 2. Να αναγνωρίζει πότε έχει υπεροπτική στάση απέναντι στους άλλους και τις συνέπειές της. 3. Να μειώσει την επικριτικότητά της προς τους άλλους και να αναγνωρίζει το δικό της μερίδιο ευθύνης σε κάθε κατάσταση. 4. Να δείξει την ευάλωτη πλευρά της όταν θυμώνει προκειμένου να βοηθήσει τους άλλους να καταλάβουν τις πραγματικές της ανάγκες. 5. Όταν έχει τη διάθεση να τεστάρει τους άλλους να τους ρωτάει ευθέως χωρίς να τους υποβάλλει σε δοκιμασίες για να να πιστοποιήσει ότι την νοιάζονται. 6. Να προσπαθεί να μπαίνει στη θέση των άλλων προκειμένου να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά στη συμπεριφορά τους. 7. Να δώσει προσοχή και στις θετικές συμπεριφορές των άλλων.

26 ιευκολυντικοίκαιεπιβαρυντικοί γιατηθεραπείαπαράγοντες Θετικά και αρνητικά ατοµικά στοιχεία Πλήθος εμπειριών είχαν συντελέσει στην παγίωση των πυρηνικών της πεποιθήσεων, επέλεγε ανθρώπους υποτακτικούς στις σχέσεις της- επιβεβαίωνε τις πυρηνικές της πεποιθήσεις ανωτερότητας. Υψηλό κίνητρο για αλλαγή, καλό νοητικό δυναμικό, οι επιλογές φίλων που είχε κάνει (ήταν διατεθειμένοι να τη συγχωρήσουν), το μορφωτικό της επίπεδο, η νεαρή της ηλικία και η καλή της εμφάνιση. Εμπόδια δυσκολίες Η μητέρα σε ανταγωνισμό με την θεραπεύτρια. Δυσκολίες στην θεραπευτική σχέση.

27 Θεραπευτικέςπαρεµβάσεις καιτεχνικές Κάθετη (τεχνική του κάθετου τόξου) και οριζόντια γνωσιακή διερεύνησησυνήθεις τεχνικές αμφισβήτησης και τροποποίησης των δυσλειτουργικών σκέψεων(τήρηση προφορικού κυρίως ημερολογίου, γνωσιακά λάθη) Τεχνική της αναβίωσης των περιστατικών της παιδικής ηλικίας με νοερή εικόνα 1) των εμπειριών όπου οι γονείς της Χρύσας δεν μπορούσαν να αντέξουν τη θλίψη της και προσπαθούσαν να την αποφύγουν 2)των εμπειριών ειδικά μετά την αλλαγή του σχολείου, όπου η Χρύσα πιεζόταν να γίνει γρήγορα η καλύτερη μαθήτρια. Η τεχνική της άδειας καρέκλας- η θεραπευόμενη συνδιαλεγόταν με το υπεροπτικό κομμάτι του εαυτού της. Τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Εκπαίδευση στη διεκδικητική συμπεριφορά.

28 ΠορείατηςθεραπείαςI 1-2 η : λήψη ιστορικού 3 η : Ψυχοεκπαίδευση για τον τρόπο δημιουργίας και διατήρησης των δυσλειτουργικών σχημάτων, ψυχοεκπαίδευση στο μοντέλο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. 5 η : Συμφωνία για τους πρώτους θεραπευτικούς στόχους. 8 η : Αναγνώριση από τη Χρύσα ότι οι άλλοι μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τους κανόνες του δίκαιου και του άδικου με τον τρόπο που το κάνει εκείνη, χωρίς να το κάνουν επίτηδες η : Εκπαίδευση στη διεκδικητική συμπεριφορά. Δεξιότητες επικοινωνίας των αναγκών της με τους«κατώτερους». 12 η : Παύση της παθητικο επιθετικής αντίδρασης στα γεγονότα. 13 η : Πειραματισμός χρήσης νέων δεξιοτήτων με φίλους Θετικό αποτέλεσμα ενίσχυση θεραπευτικής σχέσης. Δεν έχει πλέον καταθλιπτική συμπτωματολογία.

29 ΠορείατηςθεραπείαςII 14 η : Αναγνώριση υπεροπτικής στάσης και ανάγκης οι άλλοι να την υπακούν. Φίλοι φεύγουν για διακοπές χωρίς να την καλέσουν Η Χρύσα θυμώνει, αλλά βρίσκει εναλλακτικές συμπεριφορές. 15 η : Συζήτηση με το υπεροπτικό κομμάτι μέσα στη θεραπεία. 16 η : Γνωσιακή διατύπωση του προβλήματος 17 η : Δεύτεροι θεραπευτικοί στόχοι Αναγνώριση ισότιμης σχέσης με την θεραπεύτρια. 20 η : Έκφραση θυμού απέναντι στους γονείς. Δεν εμπιστεύεται πλέον τη γνώμη της μητέρας της καθώς αντιλαμβάνεται ότι μεροληπτεί υπέρ της. 24 η : Η Χρύσα ζητά συγγνώμη για την συμπεριφορά της από δύο φίλες της. Μεγάλη βελτίωση στις φιλικές της σχέσεις. 25 η : Λύση σύγκρουσης με τον σύντροφο με φροντιστικό τρόπο και για τις ανάγκες του. Δεν αντιμετωπίζει υπεροπτικά την τρυφερότητά του, δέχεται πιο εύκολα τη σωματική εκδήλωση τρυφερότητας από εκείνον.

30 ΠορείατηςθεραπείαςIII 27 η : Αλλαγή θέσης στη δουλειά προκειμένου να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να καλύπτει τις ανάγκες της. 29 η : Έκφραση φόβων στο σύντροφό αντί για τιμωρητική, απόμακρη και επικριτική στάση Θετική αντίδραση συντρόφου Κάλυψη συναισθηματικών αναγκών. 33 η : Φόβος πως αν λήξει η θεραπεία θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. 36 η : Φόβος απόκτησης παιδιού με τον νέο της σύντροφο-φοβάται μήπως αισθανθεί πως το παιδί την πιέζει και του φερθεί άσχημα έκφραση συναισθηματικών αναγκών καθησυχάζεται και χρησιμοποιεί το παράδειγμα της νέας της σχέσης που την κάνει ευτυχισμένη ενώ αρχικά φοβόταν ότι θα την πίεζε. 39 η : Αναγνωρίζει την ανάγκη λήξης θεραπείας με την προϋπόθεση ότι μπορεί να επανέλθει στο μέλλον αν χρειαστεί βοήθεια.

31 ΈκβασηΙ 40 συνεδρίες ( αναμνηστική6 μήνες μετά τη λήξη) Συχνότητα: 1 συνεδρία ανά εβδοµάδα ιάρκεια: 15 µήνες Λήξη: Η απόφαση ήταν κοινή. Βελτίωση της διάθεσης. Διαχειρίστηκε τα προβλήματα στις διαπροσωπικές της σχέσεις που προκαλούνταν από την παθητικοεπιθετική της συμπεριφορά και την υπεροπτική της στάση απέναντι στους άλλους. Νοηματοδότησε την εγκατάλειψη που ένιωθε λόγω των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή της εξαιτίας της στάσης της. Ένιωθε πιο ασφαλής στις σχέσεις της μέσα από την αναγνώριση του δικού της μεριδίου ευθύνης στα γεγονότα. Χρησιμοποίησε τις δεξιότητες που έμαθε μέσα στη θεραπεία προκειμένου να δημιουργήσει και να διατηρήσει τη νέα της σχέση. Ετοιμαζόταν να χτίσει μια δική της οικογένεια με το νέο της σύντροφο. Έξι µήνες µετά: Εξακολουθούσε να εφαρμόζει όσα έμαθε στη θεραπεία. Σταθερή σχέση µε σύντροφο, δεν υπήρχαν προβλήµατα διάθεσης, καλή σχέση µε φίλους.

32 ΈκβασηΙΙ: Μετρήσεις BAI: 7 Ελάχιστα επίπεδα άγχους, BDI: 3 Απουσία κλινικής κατάθλιψης, CES-D: 10 Ήπια κατάθλιψη, SCL-90: ΓΔΣ0.36 (Τ= 43), ΣΘΣ32 (Τ=47), ΔΕΘΣ1.00 (Τ=39) Καμία κλίμακα τουscl-90 δεν υπερέβη το60. Τα ψυχομετρικά εργαλεία του άγχους και της κατάθλιψης φανέρωσαν τη βελτίωση της διάθεσης και γενικότερα της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας της Χρύσας μετά τη θεραπεία.

33 Ερωτήσεις?

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης συνταξιούχου ενήλικα άνδρα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης συνταξιούχου ενήλικα άνδρα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης συνταξιούχου ενήλικα άνδρα με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας Νοέμβριος 2017 Καμτσαδέλη Βασιλική, Επόπτης: Γ. Ευσταθίου Γενικέςπληροφορίες-αίτηµα Γιάννης, 55 ετών, έγγαµος,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης γυναίκας µε Υποχονδρίαση και Ιδεοψυχαναγκαστική ιαταραχή και στοιχεία Ιδεοψυχαναγκαστικής ιαταραχής Προσωπικότητας 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης ενήλικα µε ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης ενήλικα µε ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης ενήλικα µε ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας, 4-6 Μαρτίου 2016, Αθήνα Μ. Ανδρουλιδάκη, Γ. Ευσταθίου

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής:

Περίληψη Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Έντυπο Συµµόρφωσης προς το Υπόδειγµα Συγγραφής Μελέτης Περίπτωσης µε Κύρια ιάγνωση ιαταραχή Προσωπικότητας Σηµειώστε: Τίτλος Έναρξη µε "Περιγραφή ατοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ.

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Ευσταθίου Γνωσιακή συµπεριφοριστική θεραπεία Σειρά προτάσεων παρέµβασης

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Χαρτάλου, Ι. Μαλογιάννης

Σ. Χαρτάλου, Ι. Μαλογιάννης Περιγραφή Ατοµικής Περίπτωσης Μεσήλικης Γυναίκας µε Στοιχεία Οριακής και Παρανοειδούς ιαταραχής Προσωπικότητας και Υπερφαγική Συµπτω πτωµατολογία 12 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14-17 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες.

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες. Όταν οι γονείς χωρίζουν-οι συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά. Ο χωρισμός των δύο γονέων, θεωρείται ένα από τα πιο στρεσσογόνα συμβάντα για όλα τα μέλη που αποτελούν μια οικογένεια. Τα παιδιά βιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη (150 λέξεις) Ελληνικά (και Αγγλικά αν ζητείται) Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής:

Περίληψη (150 λέξεις) Ελληνικά (και Αγγλικά αν ζητείται) Αναφορά στην ηλικία του θεραπευόµενου. Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Θεραπευτής/τρια: Επόπτης/τρια: Εξωτερικός κριτής: Έντυπο Συµµόρφωσης προς το Υπόδειγµα Συγγραφής Μελέτης Περίπτωσης µε Κύρια ιάγνωση στον Άξονα Ι Σηµειώστε: Τίτλος Έναρξη µε "Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης..."

Διαβάστε περισσότερα

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών. Περίπτωση έφηβης 14 χρονών με έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις και εκδραματίσεις: Η σημασία της συνεργασίας με τους γονείς για την αποτελεσματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!!

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Η παραδοχή ενός πρώην νοσηλευτή της ΜΤΝ Κλεισαρχάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός Εργάζομαι. Ως επαγγελματίας και είμαι Ηθικά ευαίσθητος στην ευπάθεια του ασθενούς Βιώνω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg Η επικοινωνία δίχως βία είναι μια μέθοδος η οποία: Διευκολύνει την ροή της επικοινωνίας. Εστιάζει στην έκφραση, μέσω της ομιλίας, των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Για μαθητές Παράρτημα 1: συναισθήματα που βιώνεις στο σχολείο Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικές δηλώσεις με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 5. Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ή ΟΧΙ. ΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΝΑΕΙ Ή ΦΟΒΑΤΑΙ. ΛΑΘΟΣ & ΚΑΚΟΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ ΑΓΑΠΗ.

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ή ΟΧΙ. ΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΝΑΕΙ Ή ΦΟΒΑΤΑΙ. ΛΑΘΟΣ & ΚΑΚΟΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ ΑΓΑΠΗ. 73 ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΕΝΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ Ή ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Κονσουλίδου, Γ. Ευσταθίου

Ε. Κονσουλίδου, Γ. Ευσταθίου Παρουσίαση ατοµικής περίπτωσης οµοφυλόφιλου άντρα 29 ετών µε σωµατοδυσµορφική διαταραχή 12 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14-17 Μαΐου 2009, Βόλος Ε. Κονσουλίδου, Γ. Ευσταθίου Γενικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία (bullying)

Ενδοσχολική βία (bullying) Ενδοσχολική βία (bullying) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Πρατήλα Ψυχολόγος

Γεωργία Πρατήλα Ψυχολόγος Γεωργία Πρατήλα Ψυχολόγος Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» 10 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 2 ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων 2-5 Φεβρουαρίου Grand Hotel Palace - Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Χριστιάνα Μήτση Ψυχολόγος Μsc-Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η σύνθεση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν έναν άνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του Αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι Μην αρχίζεις την μουρμούρα και λογικά τώρα θα σκέφτεστε ότι το όνομα το πήραμε από το σήριαλ και έχετε δίκιο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω.

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω. Αντιμετωπίζοντας το στρες για μια χαρούμενη και δημιουργική ζωή Το στρες μπορεί από εχθρός μας να γίνει σύμμαχος Ένα ποσοστό άγχους είναι αναγκαίο στη ζωή μας γιατί μας βοηθάει να ενεργοποιηθούμε και να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;...

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;... Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17 Ευχαριστίες... 21 Το ξεκίνημα μιας σχέσης... 23 «Τι πρέπει να προσέχω στην αρχή μιας σχέσης, ώστε να ξέρω ότι θα ταιριάξουμε;»... 24 «Πόσο να περιμένω για να μου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, έχουμε έντονη σύγχυση σχετικά με τα συναισθήματά μας, νοιώθοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΚΟΥΝ ΟΜΩΣ; ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ICD- 10 DSM-IV) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΩΡΙΑ- ΤΕΧΝΙΚΕΣ «ΤΕΛΕΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ»

ΑΡΚΟΥΝ ΟΜΩΣ; ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ICD- 10 DSM-IV) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΩΡΙΑ- ΤΕΧΝΙΚΕΣ «ΤΕΛΕΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ» 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Θεραπειών 28-30 Νοέμβρη, Αθήνα Περίπτωση εφήβου 17 χρονών με αγοραφοβία: Η εμπλοκή του εκπαιδευτικού και οικογενειακού πλαισίου στη διατήρηση του προβλήματος και στην παρεμπόδιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΡΑΦΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΜΕ Ι ΕΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥΜΟΥΛΕΤΣΑ, MSc ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ 4ετής

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Συντήλα, MSc Κατερίνα Αγγελή, MSc, Phd ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ιωάννα Συντήλα, MSc Κατερίνα Αγγελή, MSc, Phd ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ιωάννα Συντήλα, MSc Κατερίνα Αγγελή, MSc, Phd ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Έφηβος(Κώστας)15 ετών(στην έναρξη)- Α Λυκείου Φυσικήοικογένεια 2 παιδιά Ζει στην ίδια πολυκατοικία με οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα - - Ενδυναμώνω Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχοελίου Αγίων Αναργύρων «Αδαμάντιος Κοραής» Σχ.έτος 2015 16 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Δακτυλίδης Σταμάτης

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 23 Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με τον κόσμο του βρέφους Το μωρό κλαίει 25

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 23 Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με τον κόσμο του βρέφους Το μωρό κλαίει 25 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 23 Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με τον κόσμο του βρέφους Το μωρό κλαίει 25 Τι θα πρέπει να γνωρίζετε 26 Τι μπορείτε να κάνετε 27 Το πρώτο χαμόγελο 27 Tι σημαίνει, πράγματι,

Διαβάστε περισσότερα

Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα

Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα O ορισμός της διεκδικητικ ής συμπεριφο&r ho;άς (assertiveness) είι το διεκδικεί κάποιος τα δικαιώματά του, χωρίς όμως παραβιάζει τα δικαιώματα του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΙΑΠΑΤΗ Δρ.Σχολικής Ψυχολογίας Παν/μιου Αθηνών Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής & Οικογενειακή Θεραπεύτρια ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΠ-Υ Ευρήματα μελετών (Ηannafin

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν χημικά και θυμικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες και οι γυναίκες να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο φύλων

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Γονείς Page 1 of 8 Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Αγαπητοί Γονείς, Πώς είναι το παιδί σας; Πως νιώθει; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα θέλαµε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ Λογικοθυμική προσέγγιση (Rational-Emotive Therapy) Αναπτύχθηκε από τον Albert Ellis τη δεκαετία του 1950. Πεποίθηση πως οι συναισθηματικές δυσκολίες οφείλονται σε λανθασμένες

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας

«Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας «Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας Γιατί τα παιδιά γίνονται επιθετικά; H νευροβιολογία δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας

Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας Το κρίσιμο ζήτημα της εμπιστευτικότητας και της τήρησης του απορρήτου στη θεραπεία εφήβων Ευτυχία Αργαλιά, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας Επόπτρια: Δρ

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18 Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 Τεχνικές κλινικής συνέντευξης Ι: Κλινικές δεξιότητες, λήψη ιστορικού, θεραπευτικός σχεδιασµός ( Α Έτος) Η λήψη ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Ευάγγελος Χ. Καραδήµας & Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι Τοµέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών Ένα οµαδικό παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Παρουσίαση στη ιηµερίδα του

Διαβάστε περισσότερα

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος «Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Τι είναι η βία; Γίνομαι βίαιος σημαίνει επιτίθεμαι στους άλλους. Σημαίνει προκαλώ πόνο με κινήσεις ή με λόγια. Όλοι γινόμαστε βίαιοι. Καμιά φορά ο θυμός

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Περιστατικού Ανθεκτικού στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Προκλήσεις και Ιδιαιτερότητες

Παρουσίαση Περιστατικού Ανθεκτικού στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Προκλήσεις και Ιδιαιτερότητες Παρουσίαση Περιστατικού Ανθεκτικού στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Προκλήσεις και Ιδιαιτερότητες Έλλη Κουβαράκη, Ντιάνα Χαρίλα Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς Γενικές πληροφορίες Εύη, 26

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Μυρτώ Λεμονούδη και Έλλη Κουβαράκη MSc Κλινική Ψυχολογία Παν/μίου Αθηνών -Ψυχοθεραπεύτριες Επόπτης: Γιώργος Ευσταθίου Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών-Ψυχοθεραπευτής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος Σχολικός εκφοβισμός Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας Πιτσίλκας Χρήστος Εκφοβισμός Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο βίαιες η επιθετικές πράξεις ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί η μία ομάδα παιδιών εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσµατα της οµαδικής Γνωσιακής/Συµπεριφοριστικής παρέµβασης στη διακοπή του καπνίσµατος µε και χωρίς τη χρήση bupropion

Τα αποτελέσµατα της οµαδικής Γνωσιακής/Συµπεριφοριστικής παρέµβασης στη διακοπή του καπνίσµατος µε και χωρίς τη χρήση bupropion Τα αποτελέσµατα της οµαδικής Γνωσιακής/Συµπεριφοριστικής παρέµβασης στη διακοπή του καπνίσµατος µε και χωρίς τη χρήση bupropion Αγγελή, Κ., Ευθυµίου, Κ., Χαρίλα,, Ν., Καλπάκογλου,, Θ., Βλάχου, Μ., & Καλαντζή

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική διαδικασία Γεώργιος Ευσταθίου, gefstath@psych.uoa.gr

Θεραπευτική διαδικασία Γεώργιος Ευσταθίου, gefstath@psych.uoa.gr ΣΤΑ ΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Θεραπευτική διαδικασία Γεώργιος Ευσταθίου, gefstath@psych.uoa.gr 1. Εισαγωγική φάση εδραίωση θεραπευτικής συµµαχίας 2. Γνωσιακή διερεύνηση 3. ιατύπωση περίπτωσης 4. Σχεδιασµός θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Is cognitive case formulation science or science fiction? Λεοντιάδου Αλεξάνδρα Επόπτης: Κώστας Ευθυµίου

Is cognitive case formulation science or science fiction? Λεοντιάδου Αλεξάνδρα Επόπτης: Κώστας Ευθυµίου Is cognitive case formulation science or science fiction? Λεοντιάδου Αλεξάνδρα Επόπτης: Κώστας Ευθυµίου Ορισµός Ένας προσωρινός χάρτης των προβληµάτων του ατόµου που περιγράφει την περιοχή των προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικά στοιχεία από τη λειτουργία του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς

Ερευνητικά στοιχεία από τη λειτουργία του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς Ερευνητικά στοιχεία από τη λειτουργία του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς Αργυρή Κοντορίνη - Μπενέκη Κατερίνα Αγγελή, Γεωργία Κακλαμάνη Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας σε συνεργασία με το διευθυντή του 1 ου δημοτικού κο Κασσέρη, υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια στην Τρίτη ηλικία:

Άνοια στην Τρίτη ηλικία: Άνοια στην Τρίτη ηλικία: οι επιπτώσεις της νόσουστηνκαθημερινότητα της οικογένειας και οι τρόποι παρέμβασης για μια λειτουργική επικοινωνία Γκαρίπη Χριστιάνα / Κλινική ψυχολόγος Τι είναι άνοια; Μία ετερογενής

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη Τάξη: Β, τμήματα: 3 ο & 4 ο Σχολικό έτος: 2011-12 Επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη Συνοδοί καθηγητές: Γιαννίρη Σμαρώ, Γκόντα Θεοδώρα και Μπακούρος Βασίλειος 1 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 Επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ 2012-2013 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ Το ερωτηματολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να μελετηθεί η αυτοεκτίμηση και ο αυτοέλεγχος που διαθέτουν οι νέοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑμεΑ q ΝΟΣΗΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο γονέων παιδιών με αναπηρία

Ερωτηματολόγιο γονέων παιδιών με αναπηρία Εισαγωγή Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη δημιουργίας θετικού οικογενειακού κλίματος σε οικογένειες με παιδιά με και ευνοϊκών συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα

Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συμπεριφορική θεραπεία ζεύγους συνδέεται με ορισμένες τεχνικές οι οποίες βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 75 παιδιά 43 αγόρια 32 κορίτσια Από την Α Γυμνασίου 22 : 12 κ./10 αγ. Από την Β Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Συνδιαλλακτική Ανάλυση (Transactional Analysis - T.A.)

Συνδιαλλακτική Ανάλυση (Transactional Analysis - T.A.) Συνδιαλλακτική Ανάλυση (Transactional Analysis - T.A.) "Οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη απ'άλλο τίποτα, παρά μόνον από άλλους ανθρώπους ικανούς να τους προσέξουν, πράγμα σπάνιο, πολύ δύσκολο, πρόκειται σχεδόν...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΙΚΙΑ: 28-53 ΦΥΛΟ AΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 6 26 ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΕΙ/ΑΕΙ 10 Δευτεροβάθμια 16 Δημοτικό 3 ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Αστική υποβαθμισμένη 2 Αστική αναβαθμισμένη 18 Ημιαστική

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης ενήλικα άνδρα µε Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική ιαταραχή Προσωπικότητας και Υποχονδρίαση 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14-17 Μαίου 2009, Βόλος Γιώργος Κιοστεράκης,

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ομάδας Η θεωρία

Δυναμική ομάδας Η θεωρία Δυναμική ομάδας Η θεωρία Η ψυχοδυναμική προσέγγιση του Lewin θεωρεί ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων σε μία ομάδα, έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία και συγκεκριμένα στις οικογενειακές σχέσεις και στην

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων Μαθητών με αναπηρία. Στέλλα Νάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας

Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων Μαθητών με αναπηρία. Στέλλα Νάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων Μαθητών με αναπηρία Στέλλα Νάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Γιατί Συμβουλευτική Ομάδα Γονέων; 28/6/2016 2 Γιατί Ομάδα Γονέων; Η συμμετοχή των

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα