Ηµπύρα. Heineken. Μανωλίνα Κονταξάκη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηµπύρα. Heineken. Μανωλίνα Κονταξάκη"

Transcript

1 Ηµπύρα Heineken Μανωλίνα Κονταξάκη Α.Μ

2 Ηιστορία της ξεκίνησε το εκέµβριο του 1863 σεένα απότα µεγαλύτερα και παλαιότερα ζυθοποιεία του Άµστερνταµ. Ο ιδιοκτήτης του, που ταξίδευε συχνά σεόλη την Ευρώπη ψάχνοντας για τις καλύτερες πρώτες ύλες, υιοθέτησε την τεχνική των Γερµανών ζυθοποιών και την ενσωµάτωσε στην υπέροχη αυτή µπύρα. Η Heineken κατάφερε να κυριαρχήσει στην ολλανδική αγορά δίνοντας έµφαση, για πρώτη φορά, στην επιτόπια κατανάλωση. Ηιστορία της τον 20ο αιώνα είναι εντυπωσιακή και συνεχίζει να διαγράφει την επιτυχηµένη πορεία της στη νέα χιλιετηρίδα.

3 Ηµπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες όπως είναι το κριθάρι, ηµαγιά,ολυκίσκος, τα δηµητριακά καιτο νερό διαθέτει πολλά ωφέλιµα συστατικά όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα µεταλλικά άλατα, τα ιχνοστοιχεία καιοι βιταµίνες (κυρίως του συµπλέγµατοςβ) αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 93% και είναι ένα δροσιστικό ποτό µε χαµηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα ποτά µε χαµηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπωςηµπύρα µπύρα, απορροφούνται πιο αργά απότο στοµάχι µε αποτέλεσµα καιη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίµα να είναι χαµηλή.

4 Ιστορικά Αναφορές για την παρασκευή µπίρας ξεκινούν από την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταµία, περίπου το 4000 π.χ. Σήµερα η βιοµηχανία µπύρας είναι πολύ ανεπτυγµένη περιλαµβάνοντας αρκετές και οικονοµικά ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες. Στους παλαιότερους χρόνους, ηµπίρα των ανατολικών λαών παρεσκευαζόταν από κριθάρι και σπανιότερα από άλλα δηµητριακά. Προσθήκη λυκίσκου (1000 π.χ) σηµαντική γιατη βελτίωση της γεύσης και γιατη συντήρηση. Οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως ήρθαν σε επαφή µετη µπίρα χάρη στους Αιγύπτιους και χρησιµοποιούσαν λυκίσκο στην παρασκευή της. Τη θεωρούσαν ποτό κατώτερης ποιότητας απότο κρασί. Ηλέξη µπίρα προέρχεται ιταλική ιταλική λέξη birra προέρχεται απότη λατινική -biber (ελλ. ποτό), που συνδέεται καιµε µετο λατινικό ρήµα -bibere (ελλ. πίνω). Ηλέξη ζύθος σχετίζεται µετο ρήµα -ζέω (δηλαδή βράζω).

5 Κατηγορίες Ale Χρήση του ζυµοµύκητα Saccharomyces cerevisiae. Στα ελληνικά αποκαλείται και αφροζύµωτη µπίρα ή µπίρα αφροζύµης, διότι η µαγιά κατά τη διάρκεια της ζύµωσης ανέρχεται στην επιφάνεια του µούστου. ζύµωση σε σχετικα υψηλές θερµοκρασίες C Η µεταζύµωση διαρκεί συνήθως µικρό χρονικό διάστηµα. Υποκατηγορία οι σταρένιες µπίρες ή Weiss. Lager ευρύτερα διαδεδοµένες και καταναλώνονται περισσότερο Χρήση του ζυµοµύκητα Saccharomyces carlsbergensis. Ηµαγιά τους, κατά τη ζύµωση, υφίσταται καθίζηση στο βυθό του µούστου για αυτό και αποκαλούνται στα ελληνικά βυθοζύµωτες ή µπίρες βυθοζύµης. ζύµωση σε χαµηλότερες θερµοκρασίες, συνήθως 6-12 C Η διαδικασία της µεταζύµωσης διαρκεί µερικούς µήνες. Γιατο λόγο αυτό, ητελικά παραγόµενη µπίρα φυλάσσεται σε αποθήκες, γεγονός που οδήγησε και στον όρο -lager που στα γερµανικά σηµαίνει - αποθήκη. Στις βυθοζύµωτες µπίρες ανήκει καιτο είδος Pils, διαφέρει ως προς την περιεκτικότητα σε λυκίσκο. Ως τρίτη κατηγορία φυσική ζύµωση - ζυµώνονται σε ανοιχτά δοχεία - ζυµοµύκητες του περιβάλλοντος και χωρίς προσθήκη µαγιάς. Οι µπίρες αυτές µοιάζουν περισσότερο µετο είδος Ale. Επιπλέον, προστίθενται και άλλα συστατικά όπως φρούτα ή χορταρικά και συνήθως χαρακτηρίζονται από πολύ ιδαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

6 Πωςπαρασκευάζεται Τέσσερα βασικά και απαραίτητα στάδια. Βυνοποίηση Βρασµός Ζύµωση Μεταζύµωση

7 Βυνοποίηση: µετατροπή του κριθαριού σε βύνη Το κριθάρι διαβρέχεται (2-5 µέρες) ),µουλιάζει, σε ζεστό νερό και στη συνέχεια αφήνεται για λίγες ηµέρες να βλαστήσει, ενεργοποίηση ενζύµων Ηβύνη (malt) που λαµβάνεται µετην εκβλάστηση υποβάλλεται σε ξήρανση και στη συνέχεια καβουρτίζεται. Η θερµοκρασία της ξήρανσης καθορίζει το χρώµα της µπύρας. Ανοιχτόχρωµη βύνη ξανθιές µπύρες Τ ξ < 85º C Σκούρο χρώµα βύνης σκουρόχρωµες µπύρες Τ ξ > 90º C Στο τελικό στάδιο της βυνοποίησης γίνεται κοσκίνισµα της ξηρής βύνης και αποµακρύνονται άλλα ανεπιθύµητα συστατικά. Η παραγόµενη βύνη αλέθεται, αναµειγνύεται µε αλεύρι και ζεστό νερότ 72º C Εκχύλιση του αµύλου και των υπόλοιπων διαλυτών συστατικών της βύνης. ιάσπαση αµύλου σε µαλτόζη και δεξτρίνες σπουδαία σηµασία γιατη γεύση της µπύρας Σακχαροποίηση, το αλεσµένο µείγµα µεταφέρεται, µε ειδικούς µηχανισµούς διήθησης και καθίζησης διαχωρίζονται ταµη διαλυτά συστατικά απότο επιθυµητό ζυθογλεύκος, δηλαδή το µούστο της µπίρας

8 Βρασµός: Το ζυθογλεύκος εµπλουτίζεται µε τον λυκίσκο και στη συνέχεια βράζεται για λίγες ώρες. Μετο βρασµό επιτυγχάνεται η αποστείρωση του ζυθογλεύκους καθώς και η εκχύλιση όλων των γευστικών, αρωµατικών και συντηρητικών συστατικών του λυκίσκου. ιαλύονται οι ρητίνες και µειώνεται ο όγκος του νερού ώστε να παραχθεί η επιθυµητή ισχύς αλκοολικής ζύµωσης.

9 Ζύµωση: οµούστος εµπλουτίζεται µετη µαγιά της µπίρας χηµικών αντιδράσεων σάκχαρα αιθυλική αιθυλική αλκοόλη της µπίρας καιτο διοξείδιο του άνθρακα ("ανθρακικό ανθρακικό"). δύο βασικά είδη ζυµοµυκήτων, οι αφροζύµες καιοι βυθοζύµες,,. Το παραγόµενο διοξείδιο του άνθρακα συλλέγεται και υφίσταται απόσµιση, συµπίεση και υγροποίηση και στη συνέχεια αποθήκευση στην ενανθράκωση της µπύρας. Η φρεσκοζυµωµένη µπύρα ακολουθεί ένα στάδιο ωρίµανσης (3-5 ηµέρες) παράπλευρα προιόντα δίνουν βαριές και όχι ευχάριστες οσµές στη µπύρα, αποικοδοµούνται από την ίδια τη µαγιά που έχει µείνει σε διασπορά µέσα στη δεξαµενή ζυµώσεως. Η ωριµασµένη µπύρα ψύχεται σε θερµοκρασία -1 µε -20C και αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαµενές.

10 Μεταζύµωση: Aφαιρείται το µεγαλύτερο µέρος της µαγιάς καιηµπίρα µεταφέρεται σε κλειστές δεξαµενές µεταζύµωσης, όπου το ποσοστό της µαγιάς που παρέµεινε, εξακολουθεί ναδρα δρα. Κατά τη µεταφορά της µπύρας προς τη δεξαµενή αποθήκευσης προστίθεται και κατάλληλη ουσία (PVPP), η οποία ενώ καθιζάνει απορροφά µέρος των πρωτεινών και πολυφαινολών προβλήµατα σταθερότητας µε αποτέλεσµα η συσκευασµένη µπύρα να παρουσιάζει θολώµατα. Ηµπύρα, που έχει ολοκληρώσει όλατα στάδια παραγωγής, φιλτράρεται σε ειδικά φίλτρα και µετατρέπεται από θολό στο γνωστό διαυγές υγρό. Κατά το φιλτράρισµα γίνεται και µία επιπλέον ενανθράκωση, µε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να φθάσει το προιόν τις τελικές προδιαγραφές του. Στο χρονικό διάστηµα της αποθήκευσης, ηµπύρα χάνει τα άγρια χαρακτηριστικά της και γίνεται µαλακή και ευχάριστη. Ηδιάρκεια αποθήκευσης είναι από 15 έως 45 ηµέρες, ανάλογα µετο είδος της µπύρας. Το τελικό στάδιο αποτελεί η εµφιάλωση της παραγόµενης µπύρας, όπου οδηγείται προς το τµήµα εµφιαλώσεως και συσκευασίας, όπου συσκευάζεται σε τρεις µορφές : φιάλη, αλουµινένιο κουτί και βαρέλι.

11 ιαδικασία παρασκεύης της µπύρας Heineken Water tank Barley tank διαβροχή κριθαριού, εκκίνηση βλαστικής ικανότητας Mill ξήρανση του κριθαριού, αποµάκρυνση σπόρων Mash copper ανάµιξη βύνης και νερού, σχηµατισµός πολτού Filter copper αποµάκρυνση ανεπιθύµητων ουσιών και καθαρισµός υγρού - σχηµατισµός ζύθου Wort copper προσθήκη λυκίσκου, βρασµός µίγµατος και αποµάκρυνση βακτηρίων -αρώµατα Whirlpool καθαρισµός υγρού Fermentation tank προσθήκη µαγιάς, εκκίνηση ζύµωσης, αλκοολική ζύµωση, έπειτα από 7 µέρες επίπεδο αλκοόλ 4,5% Lager tanks ωρίµανση µπύρας,, 4-64 εβδοµάδες επίπεδο αλκοόλ 5% παραγωγή CO 2 Filter tank αποµάκρυνση µαγιάς που έχει αποµείνει, βακτηρίων και δυσδιάλυτων πρωτεϊνών Kieselguhr: φυσική ουσία πυριτίου που χρησιµοποιείται Pasteurization εξουδετέρωση µικροοργανισµών που έχουν πιθανών αποµείνει

12 Τονερό το 90% της µπύρας αποτελείται από νερό συνίσταται από µεταλλικά στοιχεία οπότε συµβάλλει σε µεγάλο βαθµό στο τελικό γευστικό προφίλ µιας µπύρας. Το νερό που χρησιµοποιείται στη ζυθοποίηση συχνά αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα και στοιχείο διαφοροποίησης για µια µπύρα Τα νερά µε υψηλή ποσότητα θειικών και χλωριούχων αλάτων ασβεστίου, δηλαδή τα όξινα σκληρά νερά, είναι ιδανικά για την παραγωγή τωνπχ πχ. Pale Ales. Τα περισσότερα νερά της γης έχουν υψηλή περιεκτικότητα ανθρακικών αλάτων ασβεστίου. Αυτά τα νερά µπορούν να χρησιµοποιηθούν στις σκούρες µπύρες όπως αυτές του Μονάχου. Το νερό της περιοχής Dortmund στη Γερµανία έχει ισορροπηµένα επίπεδα ανθρακικά άλατα και χλωριούχα άλατα οπότε είναι ιδανικό για την παραγωγή µπύρας τύπου lager. Στη σύγχρονη ζυθοποίηση, ησύσταση του νερού ζυθοποίησης καθορίζεται µε επιστηµονικό τρόπο και προσαρµόζεται γιανα επιτρέπει τη παραγωγή πολλαπλών ποικιλιών µπύρας. Γενικά, ηεπεξεργασία νερού περιλαµβάνει τα εξής στάδια: µείωση ph, ρύθµιση µεταλλικών αλάτων, αποχλωρίωση, αφαίρεση άλλων ανεπιθύµητων συστατικών και αποστείρωση.

13 ΗΒύνηΚριθαριού Ηβύνη κριθαριού είναι το αποτέλεσµα της διεργασίας βυνοποίησης άµυλο απλούστερα διαλυτά ζάχαρα, µειώνονται οι σύνθετες πρωτεΐνες πρωτεΐνες µικρού µοριακού βάρους, αµινοξέα παράγονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της µαγιάς και των ενζύµων. Ηβύνη αποτελείται κυρίως από άµυλο 60-65%, 65%, υδατάνθρακες 7-10%, πρωτεινες 9-12%, καθώς και από µεταλλικά άλατα, βιταµίνες, πολυφαινόλες, κυτταρίνη και άλλους πολυσακχαρίτες. Η πρωτεϊνική σύνθεση του κριθαριού καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας της βύνης, ηοποία επηρεάζει τη γεύση, το άρωµα, το σώµα, καιτο χρώµα της µπύρας. Ανάλογα µετο τύπο της µπύρας, µπορούν να χρησιµοποιηθούν 1-8 ποικιλίες βύνης, και συνδυασµοί αυτών. Ηζυθοποιηση πραγµατοποιείται σε αναλογίες καιµε άλλα είδη δηµητριακών όπως σιτάρι, σίκαλη, καλαµπόκι, ρύζι, και βρώµη. Κάθε µπύρα αποκτά το δικό της χρώµα, κάτι που προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής της, για παράδειγµα το µαύρο χρώµα της µπύρας Guinness είναι αποτέλεσµα της καβουρδισµένης βύνης κριθαριού. Καιοι weiss µπύρες συνήθως ζυθοποιούνται µε βύνη σιταριού άρα είναι χλωµές.

14 ΟΛυκίσκος Χρησιµοποιείται σε σχετικά µικρές ποσότητες αλλά έχει τη δύναµη να επηρεάσει τη γεύση, το άρωµα, καιτο βαθµό πικράδας της µπύρας. Ολυκίσκος έχει και ρόλο αντιβακτηριδιακό. Περιέχει επίσης εκατοντάδες ουσίες, αλλά κυρίως ρητίνες, λυκισκέλαιο, και πολυφαινόλες, µερικές από τις οποίες λειτουργούν αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τη µπύρα από την οξείδωση. Επίσης, υπάρχουν πολλές µελέτες για αντικαρκινική δράση του λυκίσκου. Τα είδη του λυκίσκου (προέρχεται από ένα αναρριχητικό δικοτυλίδονο φυτό) είναι πολλά, αλλά µόνο ένα είδος χρησιµοποιείται στη ζυθοποίηση, ο «Humulus Lupulus». Το είδος αυτό έχει πολλές ποικιλίες που µπορούν να χωριστούν σε 2 µεγάλες οµάδες (1) αρωµατικός λυκίσκος που χρησιµοποιείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και (2) λυκίσκος που αποδίδει πικράδα και που χρησιµοποιείται πολύ στις ΗΠΑ. Απότο φυτό, χρησιµοποιούνται τα άνθη του θηλυκού φυτού για τους σκοπούς παραγωγής µπύρας. Σήµερα, ολυκίσκος καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Γερµανίας, των ΗΠΑ, της Τσεχίας (Βοηµία), και στο Ηνωµένο Βασίλειο.

15 Ηµαγιά Ηµαγιά ουσιαστικά έχει το ρόλο της µετατροπής των σακχάρων ζύµωσης σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Παράγονται και πλήθος άλλων υποπροϊόντων που καθορίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ηµαγιά αποτελείται από µονοκύτταρους µικροοργανισµούς µετην ικανότητα πολλαπλασιασµού, καιοι διάφοροι τύποι µαγιάς ανήκουν στο είδος «µύκητα». Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες και είδη µαγιάς, αλλάηµαγιά που συµµετέχει στη διεργασία της ζυθοποίησης κατατάσσεται σεδύο οµάδες (1) Μαγιά για Ales - αφροζύµες (top fermenting) Μετά τη ζύµωση, ηµαγιά ανεβαίνει στην επιφάνεια της µπύρας και (2) Μαγιά για Lager - βυθοζύµες (bottom fermenting) οι οποίες βυθίζονται στο πυθµένα του δοχείου. Ηµαγιά µπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτηµα της µπύρας, διότι υπάρχουν µπύρες των οποίων η µαγιά παραµένει η ίδια εδώ και 100 ήπερισσότερα χρόνια.

16 Τεχνικές ανάλυσης και προσδιορισµού των σηµαντικότερων συστατικών της µπύρας Υψηλής πίεσης υγρή χρωµατογραφία (HPLC) Υγρή χρωµατογραφία (LC) Micellar electrokinetic chromatography (MEKC) Ιοντική χρωµατογραφία

17 Προσδιορισµός των ουσιών που ευθύνονται για την πικρία της µπύρας Τα iso-α-οξέ οξέα ευθύνονται κατά 80% για την πικρή γεύση της µπύρας. σχηµατίζονται κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης (βρασµό) από τον ισοµερισµό τριών α-οξέων (άγευστα) που προέρχονται απότο λυκίσκο. Τα iso-α-οξέ οξέα έχουν δύο χειρόµορφα κέντρα, εποµένως έχουµε cis και trans isoµερή ως παράγωγα. humulone adhumulone cohumulone cis-isohumulone isohumulone cis-isoadhumulone isoadhumulone cis-isocohumulone isocohumulone trans-isohumulone trans -isoadhumulone trans isocohumulone

18 Υψηλής πίεσης υγρή χρωµατογραφία (HPLC)

19 Υψηλής πίεσης υγρή χρωµατογραφία (HPLC)

20 Υγρή χρωµατογραφία (LC) Τα iso-α-οξέ οξέα είναι πολύ ευαίσθητα στην οξειδωτική degradation. Η διαδικασία είναι ισχυρά ενισχυµένη από την παρουσία ιχνών από µέταλλα στο υλικό πακεταρίσµατος της κολώνας. Εποµένως συνίσταται η χρήση ειδικής αποσταγµένης στατικής φάσης Το πρόβληµα της παρουσίας των ιχνών των µετάλλων µπορεί να καλυφτεί µετην προσθήκη φωσφορικού οξέος και τετραακετονικής αιθυλενοδιαµίνης στην έκλουση καινα δώσει σωστά αποτελέσµατα Έχει δειχθεί ότιηφύση του µετάλλου της κολώνας καιοχρόνος ζωής της έχουν αρνητική επιρροή για την ανάλυση. Χρησιµοποιείται διαλύτης µεθανόλη και πολύ δύσκολα µπορούµε να διαχωρίσουµε τα µεγάλα cis και trans στερεοισοµερή Βελτιστοποίηση επιτυγχάνεται µε προσθήκη ακετονιτριλίου ως οργανικό τροποποιητής στο έκλουσµα καιµε µετην προσθήκη αλάτων µαγνησίου

21 Micellar electrokinetic chromatography (MEKC) micelle - an electrically charged particle built up from polymeric molecules or ions and occurring in certain colloidal electrolytic solutions like soaps and detergents Εισήχθη για πρώτη φορά το 1984, έχει γίνει ένα απότα σηµαντικότερα µέσα διαχωρισµού σε τριχοειδή ηλεκτροφόρηση (CE), λόγω της εφαρµογής της, γιατο διαχωρισµό των ουδέτερων ενώσεων, καθώς και φορτισµένων ενώσεων. Έχουµε πρόσφατα καταφέρει να διαχωρίσουµε τα 6 σηµαντικά ισο-α-οξέ οξέα από micellar electrokinetic χρωµατογραφία (MEKC). Το µέσο διαχωρισµού είναι ένας τριχοειδής από χαλαζία συνήθως µmid συµπληρωµένος µεένα επιφανειοδραστικό ρυθµιστικό διάλυµα που σχηµατίζει µικροφασική micellar. Ηαπουσία ιχνών µετάλλων στα υλικά πακεταρίσµατος κάνει αυτή τη τεχνική ιδιαίτερα χρήσιµη για την ανάλυση των α-οξέων του λυκίσκου και των iso-α-οξέω οξέων. Παρά τη βελτίωση στις δυνατότητες διαχωρισµού, η MEKC πάσχει από τους ίδιους περιορισµούς µετην LC, που προέρχονται από την έλλειψη των κατάλληλων ενώσεων αναφοράς για άµεση βαθµονόµηση.

22 Ιοντικήχρωµατογραφία Οι ενώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον γιατη βιοµηχανία µπίρας συµβάλλουν στη συνολική γεύση και πικρία των ποτών ανόργανα ιόντα πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και αλκοόλες παρακολουθούνται γιανα προσδιοριστεί η έκταση της ζύµωσης. Το τελικό προϊόν µπίρας µπορεί να αναλυθεί γιανα προσδιοριστεί η συγκέντρωση των προστιθέµενων συντηρητικών και χρωστικών, και επιπλέον γιανα εξασφαλιστεί η γνησιότητας κατασκευής. Η χρωµατογραφία ιόντος, χρησιµοποιώντας µε βάση πολυµερή ρητίνες, παρέχει ένα µέσο για την παρακολούθηση πολλών σηµαντικών ενώσεων κατά τη διαδικασία της ζυθοποιίας και του τελικού προϊόντος. υο τύποι ηλεκτροχηµικής ανίχνευσης που χρησιµοποιούνται είναι η παλµική αµπεροµετρία και η ανίχνευση µε αγωγιµότητα

23 Οι υδατάνθρακες και άλλες ενώσεις που περιέχουν ΟΗ µπορούν να ανιχνευτούν απότη µέτρηση του ρεύµατος στο ηλεκτρόδιο του χρυσού Οι υδατάνθρακες µετη µεγαλύτερη σηµασία στη βιοµηχανία της ζυθοποιίας είναι τα ζυµώσιµα σάκχαρα. Το σύµπλεγµα ζάχαρης, άµυλου και δεξτρινών τα οποία καταλύονται από ένζυµα γιανα παραχθεί οζύθος υψηλής ζύµωσης, δοµούνται από υποοµάδες της γλυκόζης. Μαλτόζη αποτελείται από δυο µόρια γλυκόζης, το απλούστερο σύµπλοκο σακχάρων

24 Οι µόνες δυο αλκοόλες που παρουσιάζονται σε υψηλά ποσοστά στη µπύρα είναι η αιθανόλη και ηγλυκερόλη Η γλυκερόλη είναι σηµαντικό συστατικό της µπύρας καθώς έχει επίδραση στη γεύση και είναι πιο γλυκό από την γλυκόζη. Η αιθανόλη και ηγλυκερόλη µπορούν να διαχωριστούν µε χρωµατογραφία αποµάκρυνσης ιόντος, µπορεί να ανιχνευθεί µε παλµική αµπεροµετρία.

25 Τα ανόργανα ανιόντα εισάγονται στην µπύρα απότο νερό που χρησιµοποιείται στη ζυθοποιία και έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στη γεύση της µπύρας Παρά την ηθεληµένη προσθήκη υψηλών επιπέδων ορισµένων ανιόντων όπως θειικό άλας, υπερβολικές ποσότητες θειικού και χλωριούχου µπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την γεύση της µπύρας. Επιπλέον, οι υψηλές συγκεντρώσεις άλλων ανιόντων, όπως το νιτρικό (εάν είναι µετατρέπεται σε νιτρώδες) µπορεί να βλάψει τη µαγιά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύµωσης

26 Τα ανόργανα κατιόντα εισάγονται στην µπύρα επίσης απότο νερό. Τα τέσσερα κατιόντα που υπάρχουν άφθονα στην µπύρα είναι το βενζοϊκό νάτριο,κάλιο κάλιο, ασβέστιο και µαγνήσιο. Ορισµένα επηρεάζουν το phτου γλεύκους, ενώ άλλα επηρεάζουν τη γεύση της µπύρας. Άλλα µέταλλα όπως ο µόλυβδος, οχαλκός, οψευδάργυρος και οι παρακολουθούνται επίσης να εξασφαλιστεί η απουσία τους αφού τα περισσότερα από αυτά είναι δηλητηριώδη.

27 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της µπύρας Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της µπύρας συνίστανται στα: 1. Εµφάνιση (χρώµα, διαύγεια, αφρός) 2. Χρώµα. Εξαρτάται από τον τύπο της µπύρας που παράγεται και ειδικότερα από την ποικιλία του κριθαριού, το νερό καιτη µέθοδο που χρησιµοποιείται τόσο στην βυνοποίηση, όσο και στην ζυθοποίηση. 3. ιαύγεια.ηµπύρα πρέπει να είναι διαυγής εκτός αν πρόκειται για ειδικό τύπο µπύρας, όπως οι επαναζύµωσης στη φιάλη, οπότε το θόλωµα είναι χαρακτηριστικό της γνώρισµα. 4. Αφρός.Οαφρός της µπύρας δηµιουργείται κυρίως απότο διοξείδιο του άνθρακα, τις µεσαίου µεγέθους πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες υψηλού µοριακού βάρους καιτα πικραντικά συστατικά. 5. Οσµή και Γεύση (άρωµα, σώµα ("γεµάτη γεύση"), πικράδα, ζωντάνια, επίγευση. Μετην οσµή και γεύση ανιχνεύονται τα διάφορα ελαττώµατα της µπύρας (off-flavours).

28 Ελαττώµατα 1. Οξείδωση. Η οξείδωση της µπύρας είναι η κύρια αιτία της ποιοτικής υποβάθµισης που αρχίζει µετά το τέλος της ζύµωσης καθώς χάνονται µετην αποµάκρυνση της µαγιάς οι προστατευτικές της ιδιότητες. Μετο πέρασµα του χρόνου, αναπτύσσονται στην µπύρα ανεπιθύµητες ουσίες που προϋπάρχουν σε µικρές αναλογίες. Ηµπύρα µετά από µικρό χρονικό διάστηµα (τέσσερις µήνεςήκαι περισσότερο) αποκτά γεύσηήοσµή δυσάρεστες για τον καταναλωτή. Πρέπει εποµένως ο χρόνος που µεσολαβεί από την συσκευασία µέχρι την κατανάλωση να είναι ο µικρότερος δυνατός. 2. Γεύση -οσµή φωτός. Περιγράφεται σαν γεύση πράσου και προέρχεται απότη φωτοχηµική αντίδραση ορισµένων συστατικών της µπύρας µετο φυσικό ή/και τεχνητό φως. 3. Θειώδης γεύση -οσµή. Αίσθηση του κλούβιου αυγού και προέρχεται από προβληµατική ζύµωση. 4. Μεταλλική γεύση -οσµή. Οφείλονται σε µεγάλη συγκέντρωση ιόντων σιδήρου. 5. Όξινη γεύση -οσµή. Αίσθηση ξινού λόγω προβληµατικής ζύµωσης από επιµολύνσεις. 6. Αίσθηση µούχλας. Κακές συνθήκες εµφιάλωσης (υπερπαστερίωση), µολύνσεις και προβληµατικά υλικά συσκευασίας. 7. Γεύση -οσµή µαγιάς. Λόγω αυτόλυσης µαγιάς κατά τη διάρκεια της ζύµωσης. 8. Γεύση δηµητριακών, βλαστηµένων σπόρων κριθαριού. Λόγω κακής προετοιµασίας ζυθογλεύκους 9. DMS.Γεύση -οσµή βρασµένου λάχανου, σέλινου, ντοµάτας, που οφείλεται στον τρόπο παραγωγής της βύνης και του ζυθογλεύκους.

29 Σύγχρονες βιοµηχανίες ζυθοποιίας υπάρχουν στην Ελλάδα απότα τέλη του 19ου αιώνα όταν Βαυαροί εφάρµοσαν και τους αυστηρούς νόµους ποιότητας µπίρας (Reinheitsgebot). Ηπρώτη ήταν η βιοµηχανία Φιξ του Γερµανού Κάρολος Φουχς (Karl Fuchs) που σήµερα δεν υπάρχει πιαως βιοµηχανία. Μετέπειτα ιδρύθηκαν η Λεβενµπρόι (Löwenbräu Hellas) και Χένιγκερ Ελλάς µε εγκαταστάσεις στην Αταλάντη και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία µετις ολλανδικές µάρκες Amstel και Heineken. Ηµπίρα Μύθος παράγεται από την "ΜπουτάρηςΑ.Ε."." καιηµπίρα "Βεργίνα" απότη Ζυθοποιία Θράκης.

30 Τα µυστικά της µπύρας Αποθήκευση. επειδή τοφως αλλοιώνει τη γεύση της, ότανηµπύρα βρίσκεται εκτός ψυγείου, πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό µέρος. Ψύξη. πριν τη σερβίρετε καλό είναι να αφήσετε την µπύρα για κάποιες ώρες στο ψυγείο, στους 7-9 C. Οι επαΐοντες της γεύσης τη βγάζουν και µισή ώρα πριν την κατανάλωση της απότο ψυγείο γιανα ανακτήσει τις γευστικές και αρωµατικές της ισορροπίες. Ποτήρι. Το ποτήρι της µπύρας πρέπει να είναι κρύο και στεγνό. Ποτέ µη χρησιµοποιείτε το ποτήρι που µόλις βγήκε απότο πλυντήριο πιάτων και βράζει ακόµη, ούτε όµως καιτο ποτήρι που βγήκε µόλις από την κατάψυξη. Σερβίρισµα. γεµίζετε σταδιακά το ποτήρι περιµένοντας τον αφρό να κατακάτσει. Για µπύρα χωρίς αφρό, πλαγιάστε εντελώς το ποτήρι, ώστε να πέφτει χωρίς πίεση. Εάντο µπουκάλι περιέχει ίζηµα, τότε έχετε δύο επιλογές: αν σταµατήσετε το σερβίρισµα πριν το ίζηµα αρχίσει να τρέχει στο ποτήρι τότεηµπύρα στο ποτήρι θα είναι διαυγής. Σε αντίθετη περίπτωση, οχαρακτήρας της µπύρας θα αλλάξει ριζικά µε την προσθήκη της µαγιάς. Πολλοί αποφεύγουν να πιουν καιτο ίζηµα, όµως αυτό είναι θαυµάσια πηγή βιταµίνης Β.

31 Βιβλιογραφία ; r.aspx Ion Chromatography: A Versatile Technique for the Analysis of BeerB The history and analytical chemistry of beer bitter acids Denis De Keukeleire*, Johan Vindevogel, Roman Sziics and Pat Sandra Ghent, Belgium HIGH-PERFOMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY OF BEER BITTER ACIDS C DEWAELE an M. VERZELE Laboratory of Organic Chemistery,, State University of Ghent Beers raw materials http ob=miamiimageurl&_imagekey MiamiImageURL&_imagekey=B782R-4B4YJ1Y-2R 7&_cdi=15117&_user=83470&_check=y&_orig y&_orig=search&_coverdate=12%2f03%2f2003&view= =12%2F03%2F2003&view=c&wchp =dglzvzz-zskwa&md5=109ab7707cc72e495fe c49b82&ie=_ zskwa&md5=109ab7707cc72e495fe c49b82&ie=_sdarticle

Ανεπιθύμητα αρώματα, κρυμμένα στο ποτήρι μιας μπύρας

Ανεπιθύμητα αρώματα, κρυμμένα στο ποτήρι μιας μπύρας 2017-5 η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Ανεπιθύμητα αρώματα, κρυμμένα στο ποτήρι μιας μπύρας ΚΡΙΘΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1111201400222 1. Στάδια Παραγωγής 2. Παρουσίαση off flavour 3. Γευσιγνωσία-Συζήτηση Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Η μπύρα συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη. Αναφορές για την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.χ.

Η μπύρα συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη. Αναφορές για την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.χ. Η μπύρα συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη. Αναφορές για την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.χ. Η Βιομηχανία παραγωγής μπύρας είναι σήμερα πολύ αναπτυγμένη περιλαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2017 C(2017) 403 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 251/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΑΡΧΕΣ & ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Συνδυασµός ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Προσφέρει τη δυνατότητα χρησιµοποίησης των ζωντανών οργανισµών για την παραγωγή χρήσιµων προϊόντων 1 Οι ζωντανοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 31 Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 Πολύ λίγοι υδρατμοί επιλογή σωστής θερμοκρασίας Οι θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το σιταρένιο ψωμί ψήνεται σε χαμηλότερες

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ : άρθρο 17. Αριθμός φακέλου που δίνεται από το κράτος μέλος: -

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ : άρθρο 17. Αριθμός φακέλου που δίνεται από το κράτος μέλος: - ΕΙ706/97/50730500.\νθΟ (ΡΚ) 13/φ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ : άρθρο 17 ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ (Χ) Αριθμός φακέλου που δίνεται από το κράτος μέλος: - 1. ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ: Τίτλος:Βυηά68ΐηϊηί$ΐ6ΠϋΓη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5845/17 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: AGRI 54 AGRIORG 10 WTO 20 OIV 2 Για τον Γενικό Γραμματέα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση των βιοχημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

» Η παραγωγή Ζύθου μπαίνει σε μια νέα διάσταση. Braumeister: Η επαναστατική συσκευή για πλήρως ελεγχόμενη παραγωγή ζυθογλεύκους

» Η παραγωγή Ζύθου μπαίνει σε μια νέα διάσταση. Braumeister: Η επαναστατική συσκευή για πλήρως ελεγχόμενη παραγωγή ζυθογλεύκους » Η παραγωγή Ζύθου μπαίνει σε μια νέα διάσταση Braumeister: Η επαναστατική συσκευή για πλήρως ελεγχόμενη παραγωγή ζυθογλεύκους 2015 2 3» Ξεδιπλώστε το ταλέντο και τη δημιουργικότητά σας! Με το Braumeister,

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα : Oίνος OΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ

Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα : Oίνος OΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα : Oίνος OΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΕΡΙΔΗΣ Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Τοπικά Παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κωνσταντίνος Ρίζος Γιάννης Ρουμπάνης Βιοτεχνολογία με την ευρεία έννοια είναι η χρήση ζωντανών

Διαβάστε περισσότερα

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ Παραπροϊόντα αλκοολικής ζύµωσης Τα παραπροϊόντα της αλκοολικής ζύµωσης είναι χηµικές ενώσεις που προέρχονται είτε από τον ίδιο το µηχανισµό της αλκοολικής ζύµωσης, είτε από το µεταβολισµό της ζύµης, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση των βιοχημικών διεργασιών που λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

(αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο)

(αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο) Η θερμικη επεξεργασία έχει επιζημια επίδρση στα θρεπτικα συστατικά. Στοχος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 8 η Δημητριακά ΙΙ (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση των βιοχημικών διεργασιών που λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Η μπίρα αντιστέκεται στην πτώση της αγοράς

Η μπίρα αντιστέκεται στην πτώση της αγοράς Η μπίρα αντιστέκεται στην πτώση της αγοράς Μια ανάλυση της IRΙ για την κατηγορία της μπίρας στο σύγχρονο λιανεμπόριο Σεπτέμβριος 2014 Εισαγωγή - Να την πιεις στο ποτήρι Η μπίρα, στην ελληνική ζύθος, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ιαχείριση Αποβλήτων

ΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ιαχείριση Αποβλήτων ΕΚΤΟ ΚΕΦΛΙΟ ιαχείριση ποβλήτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

Betamalt 25 FBD. Ένζυµα και βυνάλευρο βασικές πληροφορίες

Betamalt 25 FBD. Ένζυµα και βυνάλευρο βασικές πληροφορίες Betamalt 25 FBD Αµυλολυτικό φυτικό συµπύκνωµα για τη βελτίωση των αρτοποιητικών ιδιοτήτων των αλεύρων σίτου και σίκαλης και τη µείωση του Falling Number. Ένζυµα και βυνάλευρο βασικές πληροφορίες Σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορές «κρατούν» την κατανάλωση!

Προσφορές «κρατούν» την κατανάλωση! Προσφορές «κρατούν» την κατανάλωση! Ανάλυση της κατηγορίας μπίρας στο οργανωμένο λιανεμπόριο Ιούλιος 2015 Εισαγωγή Η μπίρα στην ελληνική αγορά, αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο αλκοολούχο ποτό. Κύρια συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΛΙΠΩΝ, ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ, ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΛΟΥ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ (άσκηση 10 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος:

Διαβάστε περισσότερα

Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HUMULUS LUPULUS) (γερμανικά HOPFEN και αγγλικά HOPS. Ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

1 Μηλογαλακτική Ζύµωση Ως µηλογαλακτική ζύµωση θεωρείται η µετατροπή του L-µηλικού οξέος προς L- γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα µε την επίδραση µικροοργανισµών. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσµα της

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό οξύ του σταφυλιού και των προϊόντων του. Πολύ λίγο διαδεδοµένο στη φύση. Πιο ισχυρό οργανικό οξύ, µε τη µεγαλύτερη σταθερά διάστασης è

Ειδικό οξύ του σταφυλιού και των προϊόντων του. Πολύ λίγο διαδεδοµένο στη φύση. Πιο ισχυρό οργανικό οξύ, µε τη µεγαλύτερη σταθερά διάστασης è ΤΡΥΓΙΚΟ ΟΞΥ Γενικά COOH-CHOH-CHOH-COOH Βρίσκεται σε συγκέντρωση από 1,0 µέχρι 5,5 g/l Ποικιλία αµπέλου Καιρικές συνθήκες Φύση και σύσταση εδάφους Αλκοολοµετρικό τίτλο του οίνου Ειδικό οξύ του σταφυλιού

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 5: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικοχημικές κατεργασίες - Βελτίωση πρώτης ύλης- Ρυθμίσεις (4/5), 1ΔΩ

Οινολογία Ι. Ενότητα 5: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικοχημικές κατεργασίες - Βελτίωση πρώτης ύλης- Ρυθμίσεις (4/5), 1ΔΩ Οινολογία Ι Ενότητα 5: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικοχημικές κατεργασίες - Βελτίωση πρώτης ύλης- Ρυθμίσεις (4/5), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης

Διαβάστε περισσότερα

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΜΑΓΓΑΝΙΚΟΥ ΚΑΛΙΟΥ

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΜΑΓΓΑΝΙΚΟΥ ΚΑΛΙΟΥ Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΥΠΕΡΜΑΓΓΑΝΙΚΟ ΚΑΛΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το υπερμαγγανικό κάλιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Δραστηριότητες

Ερευνητικές Δραστηριότητες Ερευνητικές Δραστηριότητες & Θεματικές Περιοχές Διπλωματικών Εργασιών Ομάδας Χημείας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Τομέας Χημικών Εφαρμογών, Χημικής Ανάλυσης & Χημείας Περιβάλλοντος Μέλη: Κουτίνας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Γενικά Οι οπτικές εντυπώσεις είναι οι πρώτες που σχηµατίζονται στον καταναλωτή και µας προκαταλαµβάνουν ευνοϊκά ή αρνητικά Χρώµα Άρωµα - Διαύγεια Απαλλαγή από θολώµατα ή ιζήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το κρεας, γίνεται και χρήση άλλων αλατων όπως νιτρικών και νιτρωδών.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ Κεφάλαιο 7: Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας 1. Η βιοτεχνολογία άρχισε να εφαρμόζεται α. μετά τη βιομηχανική επανάσταση (18ος αιώνας) β. μετά την ανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA από τους Watson και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Συμπύκνωση Τι είναι η συμπύκνωση Είναι η διαδικασία με την οποία απομακρύνουμε μέρος της υγρασίας του τροφίμου, αφήνοντας όμως αρκετή ώστε αυτό να παραμένει ρευστό (> 20-30%). Εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία.

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία. 7. Βιοτεχνολογία Εισαγωγή Τι είναι η Βιοτεχνολογία; Η Βιοτεχνολογία αποτελεί συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας. Ειδικότερα εφαρμόζει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί για τις βιολογικές λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΜΥΛΟΥ - ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (άσκηση 8 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Τα λίπη και έλαια αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η παρουσία των λιπαρών στις τροφές συντελεί στην αύξηση της ικανότητας κορεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :...ΤΜΗΜΑ :...Αρ:... Βαθμολογία εξεταστικού δοκιμίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Εισαγωγή Η μαγιά που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ψωμιού, αποτελείται από μικροοργανισμούς (ζυμομήκυτες, Saccharomyces

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΕΝ4.0-Α Έκδοση η / 05.05.06 ΣΧΟΛΗ: ΣΤΕΤΡΟΔ Απόφαση Συν. Τμήματος 6/8-0-07 ΤΜΗΜΑ: ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Χ.Ε. 07-08 Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. Σύντομη Περιγραφή Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων. Άσκηση 6 η Έλεγχος Νοθείας στο Μέλι

Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων. Άσκηση 6 η Έλεγχος Νοθείας στο Μέλι Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 6 η Έλεγχος Νοθείας στο Μέλι Μέλι ορισμός - κατηγορίες Μέλι είναι το σακχαρούχο προϊόν, που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών (ανθόμελο) ή από μελιτώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΡΟ Διαχείριση και Προστασία

ΝΕΡΟ Διαχείριση και Προστασία ΝΕΡΟ Διαχείριση και Προστασία Χρήση και επεξεργασία νερού σε Ζυθοποιείο Τρόποι εξοικονόμησης Κυριάκος Ιωάννου Διευθυντής Χημείου ΚΕΟ plc Παγκόσμια Ημέρα Νερού Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 Μουσείο Νερού -

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή της αιθανόλης μέσω της αλκοολικής ζύμωσης της γλυκόζης και οξείδωση της παραγόμενης αλκοόλης με CuO.

Παρασκευή της αιθανόλης μέσω της αλκοολικής ζύμωσης της γλυκόζης και οξείδωση της παραγόμενης αλκοόλης με CuO. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή της αιθανόλης μέσω της αλκοολικής ζύμωσης της γλυκόζης και οξείδωση της παραγόμενης αλκοόλης με CuO. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ 1.1 Τα οξέα ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα Ιδιότητες είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Ποιες χηµικές ενώσεις ονοµάζονται οξέα; Με ποιόν χηµικό τύπο παριστάνουµε γενικά τα οξέα; Οξέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης Οκτώβριος 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Σταθερότητα οίνων Η σταθερότητα των οίνων αφορά την κατάσταση των οίνων κατά τη διατήρησή του. Γενικά, οίνοι που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΗΣ Ο οίνος είναι αλκοολούχο ποτό που λαμβάνεται με ζύμωση χυμού σταφυλιών (γλεύκος, μούστος) Συστατικά Οίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τεχνολογία παρασκευής παγωτών Γενικά Πολύπλοκο προϊόν με πολλούς ορισμούς και ταξινομήσεις από χώρα σε χώρα Ελληνική νομοθεσία: Παγωτά ορίζονται τα προϊόντα που

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες Ενζυμική αμαύρωση Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα συμβαίνουν μια σειρά αντιδράσεων που μεταβάλουν το χρώμα της σάρκας τους σε σκούρο. Αυτές οι μεταβολές ονομάζονται ενζυμική αμαύρωση. Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της ζάχαρης

Η ιστορία της ζάχαρης ΖΑΧΑΡΗ Η ιστορία της ζάχαρης H λέξη ζάχαρη προέρχεται ετυμολογικά από την σανσκριτική λέξη śarkara, που αρχικά σήμαινε άμμος ή χαλίκι. Το αρχαίο ινδικό όνομά της γκάουρα προφανώς προήλθε από την ονομασία

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ

VIDEO Test ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΣΤ 1 ΜΙΓΜΑΤΑ ΜΙΓΜΑΤΑ Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά αντικείμενα, που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καθαρές ουσίες. Οι καθαρές ουσίες μπορεί να είναι χημικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με Αρ. Πρωτ. 150022/Δ2/15-9-2016) Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. 1.1 Γνωριμία με το εργαστήριο του Χημικού Από τον εργαστηριακό οδηγό να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική ΟΙΝΟΣ ΑΛΚΟΟΛΗ Με απόσταξη 200 ml οίνου συλλέγονται 133-150 ml αποστάγματος. Για την εξουδετέρωση της οξύτητας του οίνου, για να μη ληφθούν στο απόσταγμα πτητικά οξέα (οξικό, ανθρακικό και θειώδες), στα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή της μέλισσας

Διατροφή της μέλισσας Διατροφή της μέλισσας Υδατάνθρακες Είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας και μετατρέπονται σε γλυκογόνο ή λίπος Από το νέκταρ, τα μελιτώματα, το μέλι Πρωτεϊνες Απαραίτητες για να κατασκευαστούν οι ιστοί και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Edited by Jimlignos. 0 ph οξέος < 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Edited by Jimlignos. 0 ph οξέος < 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Να αναφέρετε το σύνολο εκείνων των ιδιοτήτων που ονοµάζονται όξινος χαρακτήρας. Ποιες ενώσεις λέγονται οξέα κατά Arrhenius; Απάντηση: Το σύνολο τον κοινών ιδιοτήτων των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της

Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της ΕΚΦΕ Εύβοιας Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της Απαραίτητα όργανα Προχοϊδα Σιφώνι Κωνική φιάλη Απαραίτητα υλικά 10 ml

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος Βιομηχανία μπισκότων Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος 2017-18 Μπισκότο Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη

Διαβάστε περισσότερα

LESAFFRE. Τα νέα της. Η ιστορία της μαγιάς. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω χρόνια..

LESAFFRE. Τα νέα της. Η ιστορία της μαγιάς. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω χρόνια.. Τα νέα της LESAFFRE Τεύχος 01 ΜΑΡΤΙΟΣ 16 Η ιστορία της μαγιάς Η ιστορία της πηγαίνει πίσω 5.000 χρόνια.. Η χρήση της μαγιάς δεν είναι πρόσφατη! Χωρίς να ξέρουν τον ρόλο ή την ύπαρξη της, οι άνθρωποι πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας» Το αγαπημένο ποτό των αρχαίων μας προγόνων. Ο σύντροφος στις χαρές και τις στενοχώριες μας.

«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας» Το αγαπημένο ποτό των αρχαίων μας προγόνων. Ο σύντροφος στις χαρές και τις στενοχώριες μας. «Οίνος, ο αγαθός δαίμονας» Το αγαπημένο ποτό των αρχαίων μας προγόνων. Ο σύντροφος στις χαρές και τις στενοχώριες μας. Μαρία Κορωνίδου Φαίδρα Μπάζε Χριστίνα Μωραΐτη Ειρήνη Ποιμενίδου Χρήστος Κοσμάς Για

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων µπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Χηµικά Βιολογικά. Πολλές από τις παραµέτρους που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές αλληλεξαρτώνται π.χ. η θερµοκρασία που

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Ζεμάτισμα Τροφίμων Παράγοντες αλλοίωσης τροφίμων Βιολογικοί παράγοντες Βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, έντομα, τρωκτικά κλπ Φυσικοί παράγοντες Θερμοκρασία, υγρασία, μηχανική καταπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Οι μικροοργανισμοί είναι αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας του κόσμου μας όσο και της κοινωνικής εξέλιξης του ανθρώπου Βιοτεχνολογία o Ο όρος Βιοτεχνολογία χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης.

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης. Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης Προσδιορισμοί Αλκοόλη Ολική οξύτητα Πτητική οξύτητα Ελεύθερος θειώδης ανυδρίτης

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη Δημητριακά Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών. Τα πιο σημαντικά δημητριακά είναι το σιτάρι ή σίτος, το ρύζι, το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο κόκκος

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση..

Τα φύλλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση.. Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα φυτά χρειάζονται ενέργεια για την ανάπτυξή τους. Την ενέργεια αυτή την παίρνουν από την τροφή τους, την οποία συνθέτουν τα ίδια. Τα φυτά από απλά μόρια, διοξείδιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...4 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ...4 1.1. Η μπύρα στην αρχαιότητα...4 1.2. Η μπύρα στον μεσαίωνα...6 1.3. Η μπύρα στη σύγχρονη εποχή...8 1.4. Η μπύρα στην Ελλάδα...9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...10

Διαβάστε περισσότερα

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.2. Η ενότητα Χρήσιμοι Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ

ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ Τα γλεύκη που προορίζονται για τη παραγωγή λευκών οίνων, πρέπει απαραίτητα να διαυγάσουν πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης, προκειμένου να αποκτήσουν και διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΙΑ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία Υλικά Διαλύματα - Χρωστικές

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις 2015. Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β

Γενικές εξετάσεις 2015. Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Φροντιστήρια δυαδικό 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Γενικές εξετάσεις 2015 Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «δυαδικό» Μπουρδούνη Κ. ΘΕΜΑ A

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα Εργασία Βιολογίας Β. Γιώργος Εισαγωγή Η ενεργεια εχει πολυ μεγαλη σημασια για εναν οργανισμο, γιατι για να κανει οτιδηποτε ενας οργανισμος ειναι απαραιτητη. Ειναι απαραιτητη ακομη και οταν δεν κανουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Χαριτωνίδης. Πρόλογος

Νίκος Χαριτωνίδης. Πρόλογος Πρόλογος Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν µια ξεχωριστή κατηγορία τροφίµων. Ο λόγος που ξεχωρίζουν είναι ότι τα προϊόντα αυτά είναι ζωντανά, δηλαδή αναπνέουν και µεταβολίζονται και µετά τη συγκοµιδή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ενέργεια υπάρχει παντού στο περιβάλλον και η παρουσία της γίνεται αισθητή με διαφόρους τρόπους.τα καιρικά φαινόμενα, οι κυτταρικές διεργασίες καθώς και όλες οι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Εισαγωγή Τα περισσότερα υλικά γύρω µας δεν είναι καθαρές ουσίες αλλά µείγµατα. Ο χρυσός και τα άλλα µέταλλα που παίρνουµε από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν.

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν. ΣΚΑΦΙΔΙ Το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ζυμάρι. Έπρεπε εκεί να ετοιμάσουν το αλεύρι, να αναπιαστεί το προζύμι και να γίνει ο ζυμωτός, δηλαδή το ζυμάρι. Μετά το τέλος του ζυμωτού η σκάφη πλενόταν και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση της Διαχείρισης Ποιότητας στο κλάδο της ελληνικής ζυθοποιίας

Η Επίδραση της Διαχείρισης Ποιότητας στο κλάδο της ελληνικής ζυθοποιίας ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πτυχιακή Εργασία Η Επίδραση της Διαχείρισης Ποιότητας στο κλάδο της ελληνικής ζυθοποιίας Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα