Ομάδες «αγαπάμε τη φύση» και «μαχητές της φύσης» 3 ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου τμήμα Α2 και Β1 σχολικό έτος για το πρόγραμμα eco -schools

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ομάδες «αγαπάμε τη φύση» και «μαχητές της φύσης» 3 ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου τμήμα Α2 και Β1 σχολικό έτος 2007-2008 για το πρόγραμμα eco -schools"

Transcript

1 Ομάδες «αγαπάμε τη φύση» και «μαχητές της φύσης» 3 ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου τμήμα Α2 και Β1 σχολικό έτος για το πρόγραμμα eco -schools Εισαγωγή Τα παιδιά της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης βρίσκονται σε μικρή ακόμα ηλικία. Αρκετά από αυτά έχουν οικογένειες που διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους και τα πετάνε σε μπλε κάδους. Αρκετά πάλι δεν ξέρουν τι θα πει ανακύκλωση. Μόλις μας ανακοινώσαμε (οι δασκάλες) ότι θα μάθουμε πολλά πράγματα για τα σκουπίδια και πως να τα ξανακάνουμε χρήσιμα δεχτήκανε με χαρά. Αρχίζει ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης και συνειδητοποίησης και έχουμε να μάθουμε πολλά, μαθητές, γονείς μας και οι δάσκαλοι! (Η εργασία είναι χωρισμένη σε δραστηριότητες. Κάθε δραστηριότητα απαιτούσε από μία ως αρκετές ώρες να υλοποιηθεί. Το χρονοδιάγραμμα είναι καταγεγραμμένο στο ημερολόγιο.) Στόχοι Βάλαμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τα «απορρίμματα» έχοντας κατά νου να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις για το περιβάλλον αλλά και τις παρακάτω επιθυμητές δεξιότητες: Να είναι ικανά να ερευνούν σε πηγές, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και το internet. Να εξοικειωθούν με το ειδικό λεξιλόγιο της περιβαλλοντικής αγωγής. Να βελτιώσουν τον προφορικό και γραπτό λόγο τους. Να εκφράσουν προφορικά και γραπτά τα συναισθήματά τους και να εξασκηθούν στον επικοινωνιακό και κατευθυντήριο λόγο (ανακοίνωση - παράκληση, προτροπή). Ψυχοκινητικές δεξιότητες: Η απόκτηση δεξιοτήτων: έρευνα στο φυσικό κόσμο, χειρισμός φωτογραφικής κάμερας και βιντεοκάμερας, η έρευνα στο πεδίο και η δράση για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης είναι βασικοί στόχοι. Μέσο επίτευξης στόχων Η περιβαλλοντική αγωγή αποτελεί σύμφωνα με την κρίση μας το ιδανικότερο μέσο επίτευξης των παραπάνω στόχων. Άνθρωπος και φύση είναι ένα, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την αλόγιστη δράση του ανθρώπου εις βάρος της φύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της, αλλά και την συναισθηματική διαταραχή του ανθρώπου. Έτσι, η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να γίνει το μέσο για την πολύπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη κάθε ατόμου.

2 Δραστηριότητα 1 Μόλις ακούσαμε την ιστορία για το ταξίδι του μπουκαλιού αρχίσαμε να λέμε τις δικές μας ιστορίες για μπουκάλια. Επειδή έπρεπε να διαλέξουμε μια ιστορία φιάξαμε ένα παραμύθι που ο καθένας έβαλε σ αυτό από δυο - τρία λογάκια. Η ιστορία της Ζαχαρούλας μας πήρε αρκετές ώρες αφού ζωγραφίσαμε και τις εικόνες. Θα τη βρείτε όχι εδώ, αλλά στα φύλλα εργασίας. Εκεί που καταλήξαμε όλοι είναι ότι: τα γυάλινα και τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Δραστηριότητα 2 (έρευνα : πόσα και τι σκουπίδια πετάμε;) Συζητήσαμε τα ερωτηματολόγια του βιβλίου eco schools για το τι σκουπίδια πετάμε (σελ ) στην τάξη αλλά επειδή δε θυμόμασταν ή δεν είχαμε προσέξει ως τώρα τι αγοράζουμε και τι πετάμε, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των γονιών μας. (δόθηκαν τα ερωτηματολόγια για να συμπληρωθούν σπίτι) Τα συμπεράσματά μας έχουν ως εξής: Κάθε οικογένεια καταναλώνει 7,5 κουτιά γάλα τη βδομάδα και 30 το μήνα.. (μέσος όρος από 28 παιδιά.) Μια λίστα από προϊόντα που αγοράστηκαν λόγω της εντυπωσιακής συσκευασίας και όχι επειδή τα είχαμε ανάγκη είναι: Μπισκότα δημητριακά παγωτό με παιχνίδι γιόκο τσόκο Χυμοί με πριγκίπισσα, με μπάτμαν χυμό τσίχλες Καραμέλες μολύβια Καοτόνικ με παιχνίδι Σοκολάτα γαριδάκια γιαούρτια Σαμπουάν DVD κουτί δημητριακών Στην ερώτηση αν προσέχουμε όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, να είναι η συσκευασία του φιλική προς το περιβάλλον 20 οικογένειες απάντησαν ναι και 8 όχι. Αφού ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα, ακολούθησε συζήτηση ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλα τα παιδιά να περιορίσουν τις «άχρηστες» αγορές και να προσέχουν να είναι μια συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον. 30 κουτιά το μήνα επί 28 που είμαστε, μας κάνουν 840 κουτιά! Δε θέλουμε να καταλήξουν στα σκουπίδια και να γεμίσουν τις χωματερές!

3 Για να μάθουμε πότε μια συσκευασία είναι «φιλική προς το περιβάλλον» βάλαμε γάντια και ψάξαμε στα σκουπίδια την τάξης και συλλέξαμε μερικά από την αυλή. Εντοπίσαμε και εξετάσαμε τα σήματα που υπάρχουν πάνω στις συσκευασίες. Πο πο σκουπίδια!!! Κάθε μέρα γεμίζει το καλάθι μας. Τι απ αυτά μορούμε να ανακυκλώσουμε για να σώσουμε τη φύση; Μπουκάλι από αναψυκτικό. Η μαθήτρια που το είχε το χρησιμοποιούσε και ως μπουκάλι για νερό. Τώρα ξέρει ότι αν δε το χρειαστεί πια: Το μπουκάλι αυτό ανακυκλώνεται Πρέπει να το πετάξει σε κάδο και όχι κάτω. Η εταιρεία συνεργάζεται με εργοστάσια που ανακυκλώνουν Κουτί από χυμό Αν και πρέπει να προτιμάμε το φρέσκο χυμό που Φιάχνει η μαμά μας, αυτό το κουτί θα το πετάξουμε σε ειδικό κάδο γιατί ανακυκλώνεται. Τύλιγμα τυρόπιτας. Αυτό κι αν ανακυκλώνεται! Δε χρειάζεται να δούμε τα ειδικά σήματα. Αν και συνήθως τα γράφει πάνω. Αφού τινάξουμε τα ψίχουλα στα παρτέρια του σχολείου, το πετάμε στον κάδο με τα χαρτιά.

4 Αλουμινόχαρτο Μαμάδες, όχι, ευχαριστούμε! Ας φυλάξετε το φαγητό μας σε χάρτινη συσκευασία ή ένα πλαστικό τάπερ που θα το χρησιμοποιούμε πολλές φορές Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται αλλά για το αλουμινόχαρτο δεν ξέρουμε. Είναι βλαβερό για το περιβάλλον. Δραστηριότητα 3 Βγαίνουμε και φωτογραφίζουμε τον κήπο του σχολείου. Θέλουμε δυο ωραες φωτογραφίες με λουλούδια για να τη βάλουμε στην αφίσα που θα φιάξουμε για το οικολογικό μας σχολείο. Την επόμενη ώρα ζωγραφίζουμε δεντράκια και ζωάκια που βλέπουμε στο σχολείο μας. Δραστηριότητα 4 Φωτογραφιζόμαστε για την αφίσα της ομάδας μας! Τα παιδιά της δευτέρας τάξης αποφάσισαν να γίνουν λουλούδια. Τα παιδάκια της πρώτης τάξης ήθελαν να είναι τα φυλλαράκια ενός δέντρου. Μετά, όλοι μαζί, μαζευτήκαμε πάνω από ένα θρανίο και ζωγραφίσαμε.

5 Δραστηριότητα 4 Εμείς και τα σκουπίδια (επειδή δεν ξέρουμε τα κιλά ακόμα μετράμε σε σακούλες) Η τάξη μας γεμίζει μία σακούλα σκουπίδια τη μέρα. Η έρευνα που κάναμε ο καθένας στα σπίτια του έδειξε ότι η κάθε οικογένεια βγάζει 1,5 σακούλες τη μέρα και 11 την εβδομάδα. Τα 10 κυριότερα σκουπίδια που κάνουμε στα σπίτια μας είναι: Πλαστικές συσκευασίες και κουτιά από τρόφιμα Πλαστικές συσκευασίες από απορρυπαντικά - σαμπουάν Κουτιά από γάλατα Χαρτιά υγείας Χαλασμένο φαγητό αποφάγια Εφημερίδες περιοδικά Κουτιά από κονσέρβες Παλιά παιχνίδια Ζωγραφίσαμε τη λίστα στον πίνακα (επειδή δε διαβάζουμε ακόμα) και χωρίσαμε σε κατηγορίες ποιά ανακυκλώνωντα και ποιά όχι. Καταλήξαμε ότι: -Το φαγητό μπορούμε να το πετάξουμε στα ζώα ή να το κάνουμε λίπασμα (θα το κάνουμε και στο σχολείο αργότερα) -Όλα τα παραπάνω ανακυκλωνονται εκτός από τα χαρτιά υγείας! Πολλοί από μας άρχισαν να παρατηρούν τα σήματα της ανακύκλωσης σε πολλές από τις παραπάνω συσκευασίες. -Τα παιχνίδια δεν έχουν τα σήματα. Όσα δε χρειαζόμαστε συμφωνήσαμε να τα συγκεντρώσουμε και να τα δίνουμε σε άλλα παιδάκια που δεν έχουν. Όσα παιχνίδια έχουν σπάσει, αφού είναι πλαστικά, θα τα πετάξουμε σε κάδους ανακύκλωσης και δε θα αφήσουμε να μολύνουν το περιβάλλον. Σκουπιδομετρητής!! - παιχνίδι για τον έλεγχο και τη μείωση των απορριμμάτων Φτιάξαμε ένα πίνακα σε χαρτί του μέτρου για να δούμε ποιός πετάει τα περισσότερα και ποιός τα λιγότερα σκουπίδια. Όποιος έριχνε σκουπίδι θα έβαζε και ένα σταυρό στο όνομά του. Οποιος έχει τους λιγότερους σταυρούς θα κέρδιζε δώρο!

6 Δραστηριότητα 6 (Συζήτηση όσον αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες) Συζητήσαμε για την υπερβολική συσκευασία που πρέπει να αποφεύγουμε και που δεν έχει πολλές φορές σχέση με το ποιοτικό περιεχόμενο. Επειδή δεν ξέρουμε να διαβάζουμε ακόμα ούτε Ελληνικά αλλά ούτε και αγγλικά (made in..) συζητήσαμε απλά ότι πολλά προϊόντα ξένα είναι πιο φθηνά αλλά εμείς θα αγοράζουμε ελληνικά γιατί είναι πιο ποιοτικά. Δραστηριότητα 7 Φτιάχνουμε γλάστρες από άχρηστα πλαστικά κουτιά. Τα ζωγραφίζουμε όπως θέλουμε και βάζουμε μέσα σπόρους ή κλαδάκια. Δραστηριότητα 8 Χριστουγεννιάτικη κατασκευή από επαναχρησιμοποίηση υλικών. - Κομμάτια φελιζόλ που είχαμε για πέταμα - κουκουνάρια -κεριά -παλιές κορδέλες -χρυσόσκονες,κόλα

7 Δραστηριότητα 9 Επίσκεψη στο ΚΠΕ Λαυρίου. Εκεί μάθαμε παίζοντας περισσότερα πράγματα για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Δραστηριότητα 10 Βλέπουμε εικόνες από ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού (από το βιβλίο οι περιπέτειες του αναπλαγυαλούχα ) και μαθαίνουμε πως ανακυκλώνεται το χαρτί στα εργοστάσια. Δραστηριότητα 11 Βλέπουμε φωτογραφίες ευαισθητοποίησης από σκουπιδότοπους, σκουπίδια πεταμένα στο δάσος και χωματερές (βιβλίο Αναπλαγυαλούχας) και τις σχολιάζουμε.

8 Δραστηριότητα 12 Φέρνουν τα παιδιά άχρηστες συσκευασίες από το σπίτι τους και παίζουμε σούπερ μάρκετ. Ζωγραφίζουμε ψεύτικα ευρώ και κάνουμε τις συναλλαγές μας! (Το παιχνίδι αυτό το προτείνει και το βιβλίο μαθηματικών της πρώτης τάξης). Δραστηριότητα 13 Χειροτεχνία: κατασκευάζουμε μολυβοθήκες από επαναχρησιμοποίηση υλικών. (ρολά από χαρτιά υγείας, κορδέλες, κουμπιά, κόλα) Δραστηριότητα 14 Παιχνίδι με κάρτες, ποια άχρηστα πράγματα μπορούμε να ανακυκλώσουμε; (από το βιβλίο οι περιπέτειες του αναπλαγυαλούχα ) Κάθε κάρτα έχει και από ένα γρίφο που τα παιδιά έπρεπε να λύσουν.

9 Γρίφοι : Ότι φρέσκο το τυλίγω δεν αντέχω στη φωτιά τα όνειρά σου ταξιδεύω κι αν με παίξεις σου μαντεύω. Χαρτί Σου τυλίγω, σου σκεπάζω σε δροσίζω, σε ποτίζω κι άμα θες φαΐ σου ψήνω και στα γρήγορα στο δίνω. αλουμίνιο- αλουμινόχαρτο Αν μ αφήσεις θα κυλήσω δε μπορώ να σταματήσω κι έχω μέσα μου κλεισμένη την ενέργεια της γης. Μπαταρία Και σκληρό και μαλακό και αντέχω στον καιρό. είμαι φίλος σου πιστός, μα της φύσης είμαι εχθρός. πλαστικό Είμαστε στρογγυλά κι όπου γύρω σου κοιτάξεις θα μας βλέπεις να κυλάμε. Ελαστικά (ρόδες τροχοφόρων) Σου ζεσταίνω σου παγώνω και συχνά σε διασκεδάζω μα σαν τύχει και χαλάσω αχ τι έχω να περάσω. Οικιακές συσκευές Πρώτα ήμουν του κουτιού Σκληρά γκρίζα πεταμένα κι έτρεχα μες τη χαρά μου παντού γύρω θα τα βρεις. οικοδομικά υλικά μα περάσανε τα χρόνια κι έγινα του πεταμού. αυτοκίνητο Σου ανάβω μια φωτιά Χρωματάκι έχω χρυσό πριν προλάβεις να σκεφτείς και παντού κυκλοφορώ και τα μάτια σου ανοίγω μ αν τυχόν και με πατήσεις για να δούμε θα με βρεις ; γυαλί είναι βέβαιο θα γλιστρήσεις. Ορυκτέλαια Δραστηριότητα 15 Παιχνίδι σωστό ή λάθος; Κάρτες παιχνιδιού:

10 Δραστηριότητα 16 Παρακολουθούμε το cd μια μέρα στη ζωή του Γιαννάκη του ΚΠΕ Έδεσσας και παίζουμε όλοι με τη σειρά τα παιχνίδια του. Δραστηριότητα 17 Συμμετείχαμε στον διαγωνισμό ζωγραφικής για την ανακύκλωση μπαταρίας της εταιρείας ΑΦΗΣ. Ζωγραφίζουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να μειώσει τις μπαταρίες που καταναλώνει και να ανακυκλώσει τις άχρηστες μπαταρίες του. Δραστηριότητα 18

11 Φτιάχνουμε μάσκες για τις αποκριές από χαρτοπολτό. Οι γονείς φέρνοντας άχρηστες εφημερίδες από το σπίτι. μας βοηθούν Δραστηριότητα 19 Φτιάχνουμε κούκλες από χαρτοπολτό Παραγωγή χαρτοπολτού Δραστηριότητα 20

12 Τώρα που γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την ανακύκλωση συνεργαζόμαστε με την Δευτέρα τάξη και φτιάχνουμε τον «οικοκώδικά» μας. Αυτός ο «οικοκώδικας» έχει σχέση με τη μείωση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Τυπώνουμε οι δασκάλες τον «οικοκώδικα» που φτιάξαμε σε συνεργασία με τα παιδιά και τον κολλάμε στην είσοδο του σχολείου για να τον βλέπουν όλοι. Αποφεύγουμε να παράγουμε σκουπίδια. Όσες συσκευασίες δεν μπορούν να επιστραφούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν, να τις δίνουμε για ανακύκλωση, εάν ανακυκλώνονται. Προτιμάμε τις συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Ανακυκλώνουμε τις παλιές μας μπαταρίες. εν αγοράζουμε πολλές μικρές συσκευασίες αλλά μια μεγάλη με πολύ προϊόν μέσα. Αποφεύγουμε τα προϊόντα που έχουν υπερβολική συσκευασία. εν παίρνουμε από τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ αλλά χρησιμοποιούμε μια τσάντα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για τις αγορές μας. Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης που τόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως τα πλαστικά κυπελάκια ή πιάτα ή φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης κλπ. Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνα συστατικά τα οποία προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Αλλάζουμε τις παλιές μας λάμπες φωτισμού με λάμπες μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και χαμηλών ενεργειακών αναγκών.

13 Δραστηριότητα 21 Φτιάχνουμε καραβάκια από πλαστικά μπουκάλια, φελλούς και καπάκια. Δραστηριότητα 22 Φτιάχνουμε λαμπάδες Πασχαλιάτικες από άχρηστα παιχνιδάκια και παλιές κορδέλες. Δραστηριότητα 23 Μιλήσαμε με την κοπέλα του κυλικείου, συζητήσαμε μαζί της για τα σκουπίδια που κάνουμε και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε. Τέλος, τοποθέτησε και στο κυλικείο σακούλες ανακύκλωσης με συνθήματα για να βλέπουν όλα τα παιδιά.

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου:

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: Συμπληρώνω ερωτηματολόγιο και συλλέγω χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι

Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι Μάθημα: Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη / Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Δασκάλα: Χριστιάνα Νικολάου Α τάξη. Αλγαράιπε Ράφι Γρηγορίου Δαμιανός Iliev Nikolay Ivanov Δημητρίου Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε Ανακύκλωση συσκευασιών στη Γερμανία Με βάση νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1991: Οι συσκευασίες των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας (Το τηλεπαιχνίδι που αφορά την ανακύκλωση. Το κείμενο είναι γραμμένο από μαθητές και δάσκαλο και περιλαμβάνει 11 ρόλους. Ακούγεται μουσική σχετική με την ανακύκλωση.) Α.: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Ανακύκλωση Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Επαναχρησιμοποιημένα υλικά μεταμόρφώθηκαν σε όμορφα διακοσμητικά και χριστουγενιάτικα στολίδια με όπλο τη φαντασία. Γυάλινα βαζάκια μετατράπηκαν σε φωτεινά κηροπήγια

Διαβάστε περισσότερα

1ο τεύχος, Απρίλιος 2018

1ο τεύχος, Απρίλιος 2018 1ο τεύχος, Απρίλιος 2018 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου Οι μαθητές της Δ τάξης παίρνουν συνέντευξη από τον δήμαρχο της Θάσου, κ. Χατζηεμμανουήλ. (σελ. 3) Παίζουμε και μαθαίνουμε!!! (σελ. 7) Οι δύο φίλοι και

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης Γενικό Θέμα: Απορρίμματα Σχολική χρονιά: 2011 2012 ΣΤΟΧΟΙ: Συνειδητοποίηση 1. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

«Εμείς και τα απορρίμματα»

«Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» είναι ο τίτλος ερωτηματολογίου που ετοίμασαν παιδιά της Στ τάξης, στα πλαίσια της οικολογικής δράσης του σχολείου μας, και που δόθηκε σε όλες τις οικογένειές

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βιωματικό εργαστήριο : «Το τρίπτυχο Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω μέσα από καθημερινές πρακτικές» Σχεδιασμός-συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) Α Στάδιο Διερεύνηση πρότερων εμπειριών και γνώσεων Διαμόρφωση θέματος Καταιγισμός ιδεών (brainstorming) Διαμόρφωση θέματος Ερευνητικά ερωτήματα Β Στάδιο Αναζήτηση και συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία

Η ανακύκλωση στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Η ανακύκλωση στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Σύσταση Απορριμμάτων 3 Το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2006 Μια πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ και 30 μεγάλων επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης.

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών Άγιος Στέφανος,Τ.Κ.25200. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου 1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου Μάθημα: Ερευνητική εργασία-project Θέμα: «Ανακύκλωση και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά» Καθηγητής: Λιάπης Λάμπρος Τμήμα: Α3 Τί είναι η ανακύκλωση; Ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ομάδα

Περιβαλλοντική ομάδα ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ανακυκλώνω τα σκουπίδια... καθαρίζω και αγαπώ τη γη. Σχολικό έτος 2006-07 Υπεύθυνη: Μακρίδου Μαρία Περιβαλλοντική ομάδα 1. ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 39 η εβδομάδα 28/5/2018 1/6/2018 Θέμα: «Περιβάλλον Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω - Ανακύκλωση»

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 39 η εβδομάδα 28/5/2018 1/6/2018 Θέμα: «Περιβάλλον Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω - Ανακύκλωση» Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 39 η εβδομάδα 28/5/2018 1/6/2018 Θέμα: «Περιβάλλον Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω - Ανακύκλωση» Αφορμή Ερέθισμα Τα παιδιά παρατηρούν σκουπίδια στο δρόμο έξω από το σχολείο, στην

Διαβάστε περισσότερα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα (όλοι οι μαθητές είναι 15 χρονών) Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές Νομικού Χριστίνα Αειφορία Η αειφορία είναι μια πολύπλοκη έννοια που συγκροτείται από την αλληλόδραση των πεδίων της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Νηπιαγωγείο Σβορώνου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο φίλος μου το δάσος» Σχολική χρονιά: 2008-09 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αναστασιάδης Χρήστος Βούλγαρης Νίκος Δημοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα»

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» «Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» Συμμετέχοντες: οι μαθητές του α2 Γυμνασίου Συντονίστριες: Αλεξάνδρα Χιώτη Γεωργία Κολοβελώνη Συμμετείχαν οι μαθητές του α2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αμπλά Μαρία Συνεργαζόμενοι: Δανέλλη Όλγα, Παπαγεωργίου Αλέξης, Παύλου Μαριάνθη Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και Το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και Το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας Συμμετέχουμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας Ξαναδίνουμε χρησιμότητα στα απορρίμματα Εργαστήρια για παιδιά με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών 20 έως 24 Φεβρουαρίου 2012 Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο και ανακύκλωση τηγανελαίων

Σχολείο και ανακύκλωση τηγανελαίων ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ Σχολείο και ανακύκλωση τηγανελαίων Μια εκπαιδευτική πρόταση του Γιώργος Υφαντής, Χρυσούλα Αθανασίου Τοπικό Δίκτυο «Τηγανέλαια: όλοι συλλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε:

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Παραθέτουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της κ ας Αθανασιάδου Δέσποινας Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τα παιχνίδια

Έρευνα για τα παιχνίδια Έρευνα για τα παιχνίδια Στο πλαίσιο της ενότητας «Παιχνίδια», θελήσαμε να μάθουμε τα αγαπημένα παιχνίδια των μαθητών του σχολείου μας. Για το λόγο αυτό, σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα για να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ «Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, βιβλιοθήκες μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν,

Διαβάστε περισσότερα

Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ 2017 Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης wwf.gr/food Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης 11 δραστηριότητες για μαθητές 5-11 ετών Κείμενα: Νάνσυ Κουταβά, Ελένη Σβορώνου, Μαρίνα Συμβουλίδου Εικονογράφηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:...

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:... ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γραπτή Έκφραση Όνομα:...................... Επώνυμο:................................................. Γραπτή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2 ο 2/θ Νηπιαγωγείο Αιγινίου Τμήμα 1 ο Κλασικό Αριθμός νηπίων προνηπίων: 14 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάτι νέο θα γενούμε όταν θα ανακυκλωθούμε «Δεν πετώ τίποτα που μπορεί να ανακυκλωθεί» Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 39 η εβδομάδα 29/5/2017 2/6/2017 Θέμα: «Περιβάλλον Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω - Ανακύκλωση»

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 39 η εβδομάδα 29/5/2017 2/6/2017 Θέμα: «Περιβάλλον Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω - Ανακύκλωση» Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 39 η εβδομάδα 29/5/2017 2/6/2017 Θέμα: «Περιβάλλον Προστατεύω τον κόσμο όπου ζω - Ανακύκλωση» Αφορμή Ερέθισμα Τα παιδιά παρατηρούν σκουπίδια στο δρόμο έξω από το σχολείο, στην

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική αγωγή. Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης. Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού

Φυσική αγωγή. Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης. Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού ETWINNING INTERNATIONAL YEAR OF CHEMISTRY ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΙΣΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ - Β ΜΕΡΟΣ Φυσική αγωγή Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!»

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ελένη Τεχλικίδου Msc, PhDc Φυσικής Αγωγής, ΠΕ 11 Σοφία Τσακνάκη Msc, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ 18.17 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Φοιτήτριες: Μαρία Τσακίρη, Βασιλική Γιαννακίδου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) 1 η ΜΕΡΑ Την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Αχιλλέας Γκούγκος Μηχανικός ΕΕΑΑ Hμερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων Φεβρουάριος 2014 ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ Ιστορικό Οκτ. 1992: 1993 2001: Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύουµε έναν καλύτερο κόσµο για τα παιδιά µας

Μαγειρεύουµε έναν καλύτερο κόσµο για τα παιδιά µας Η συνταγή για έναν καλύτερο κόσµο για τα παιδιά εκάλογος για γονείς 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Να ακολουθείς το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής για σένα και τα παιδιά. Να επιλέγεις τοπικά και εποχιακά είδη.

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος!

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Είμαι ο Στέφανος! Γεια σας φίλοι και φίλες μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ΠΟΚΕΜΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Μειώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μιας χρήσης π.χ. πλαστικά πιάτα, ποτήρια κ.ο.κ. Για τα ψώνια μας έχουμε μαζί μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υγγραφή άρθρου Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά μεταποιούνται σε "ντιζαϊνάτες" κατασκευές!!! Ση δημοσιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Το νερό πηγή ζωής ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ Προφορική έκφραση Γραπτή έκφραση ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Σύνθεση κειμένων ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Οίκος + Λόγος Η μελέτη του φυσικού οίκου Η επιστήμη που μελετά τη σχέση oργανισμών με το περιβάλλον Ernst Hekel ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι μας, τα σκουπίδια» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ Η φύση και ο άνθρωπος. Οι φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ενότητα: Περιβάλλον (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: B1, B2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

49 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών

49 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών 49 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Θέμα : Μέθοδοι μέτρησης ποσού φυτοφαρμάκων σε λαχανικά, φρούτα, προβλήματα που δημιουργούνται στον άνθρωπο και τρόποι περιορισμού των προβλημάτων Ειδικό Θέμα : Οι επιπτώσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙ: Ο Στάθης Λιδωρίκης χημικός μηχανικός 1. Ο Άνθρωπος και το Φυσικό Περιβάλλον Ο πλανήτης είναι ο χώρος που ζουν και αναπαράγονται αμέτρητα είδη οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα των παιδιών: Αγόρα Αναστάσης, Αναστασοβίτη Ιωάννα, Ελευθερίου Χρυσάνθη, Κιούπης Γιώργος, Κόλας Δημήτρης, Κουστέρης Νικόλας, Λάγιος

Η ομάδα των παιδιών: Αγόρα Αναστάσης, Αναστασοβίτη Ιωάννα, Ελευθερίου Χρυσάνθη, Κιούπης Γιώργος, Κόλας Δημήτρης, Κουστέρης Νικόλας, Λάγιος Η ομάδα των παιδιών: Αγόρα Αναστάσης, Αναστασοβίτη Ιωάννα, Ελευθερίου Χρυσάνθη, Κιούπης Γιώργος, Κόλας Δημήτρης, Κουστέρης Νικόλας, Λάγιος Γιάννης, Λαμπόβα Ιωάννα, Λουμάνι Νάνσι, Μερκάϊ Ερμελίντα, Μιχαλάκη

Διαβάστε περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 2012 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα