Εργαστήριο του δημόσιου βίου (οι άρχοντες)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργαστήριο του δημόσιου βίου (οι άρχοντες)"

Transcript

1 Εργαστήριο του δημόσιου βίου (οι άρχοντες) Η Βέροια, πόλη με διαχρονική ιστορική παρουσία, σε στρατηγική γεωγραφική θέση χερσαίων και υδάτινων δρόμων, διατηρεί σε αδρές γραμμές την έκταση και την πολεοδομική οργάνωση των υστερορωμαϊκών χρόνων έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Κτισμένη σε μία φυσικά οχυρή θέση στους πρόποδες του Βερμίου με εποπτεία τη μεγάλη προς νότο πεδιάδα, αποτέλεσε καθ όλη τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής αντικείμενο διεκδίκησης και πεδίο εισβολών και συγκρούσεων. Ο οχυρωματικός της περίβολος περιέβαλε την πόλη από τη νοτιοδυτική, τη νότια, την ανατολική και τη βόρεια πλευρά της, ενώ στη δυτική πλευρά πρόσθετο στοιχείο άμυνας αποτελούσε και η παρεμβολή του ποταμού Τριπόταμου. Η κύρια κατασκευαστική φάση του ανάγεται στην ύστερη αρχαιότητα, ενώ οι σημαντικότερες ανακατασκευές και επιδιορθώσεις του τοποθετούνται μετά τις επιδρομές των γερμανικών φύλλων στα τέλη του 3 ου αι., τη βουλγαρική κατάκτηση του και τη σερβική κατοχή στα μέσα του 14 ου αι.

2 Η μόνη, μη σωζόμενη σήμερα, προσθήκη στο υφιστάμενο περίγραμμα του 3 ου αι. είναι το εγκάρσιο εσωτερικό τείχος με διπλές επάλξεις προς αμφότερες τις πλευρές του, που επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί από το Στέφανο Δουσάν κατά τη διάρκεια της σύντομης σερβικής κατοχής στο 14 ο αι. και δημιουργούσε τρεις εναλλακτικούς τομείς άμυνας, όπου η κατάληψη του ενός δεν απέκλειε την υπεράσπιση της πόλης από τους άλλους δύο. Ο περίβολος ενισχύεται κατά διαστήματα με τετράγωνους, τριγωνικούς και ημικυκλικούς αμυντικούς πύργους, ενώ τρεις κύριες πύλες η Βασιλική (βόρεια), η Οψψικιανή (νότια) και η Ευιαστική ή πύλη της Άννας (δυτικά) εξασφάλιζαν την επικοινωνία της Βέροιας με τις άλλες πόλεις της αυτοκρατορίας.

3 Στο πιο ψηλό σημείο του υψιπέδου δεσπόζει ο πύργος που σώζεται ως τις μέρες μας στην πλατεία Ωρολογίου, την πιθανή θέση της βυζαντινής ακροπόλεως. Είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος, δεν δένεται με τα σκέλη του τείχους και το πάχος των τοίχων του είναι μεγαλύτερης αντοχής από τους υπόλοιπους πύργους. Ο πύργος της ακρόπολης, όπως σωζόταν στις αρχές του 2 ου αι. Ο πύργος της ακρόπολης όπως σώζεται σήμερα.

4 Τα τείχη της Βέροιας είναι χτισμένα από πώρινους δόμους και μαρμάρινο οικοδομικό υλικό από αρχαιότερα μνημεία. Σε σημεία τοποθετούνται μεταξύ των δόμων πλίνθοι, σε επάλληλες στρώσεις στους κάθετους αρμούς και σε μια σειρά στους οριζόντιους. Άποψη του βόρειου τμήματος της οχύρωσης, όπου διακρίνεται το μαρμάρινο οικοδομικό υλικό από αρχαιότερα μνημεία.

5 Στα μεσοβυζαντινά χρόνια εμφανίζονται τα πήλινα εφυαλωμένα επιτραπέζια σκεύη, ως επί το πλείστον, πινάκια και κούπες. Η πρακτική της εφυάλωσης, της επένδυσης του εσωτερικού των επιτραπέζιων αγγείων με ένα λεπτό στρώμα υάλωσης οξειδίου του μολύβδου καθιστούσε αδιάβροχο το πορώδες σώμα του κεραμικού. Πέρα όμως από αυτό το πρακτικό χαρακτηριστικό, η εφυάλωση εξελίχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα της διακόσμησης και της αισθητικής εμφάνισης των επιτραπέζιων σκευών. Εφυαλωμένες κούπες με εγχάρακτες διακοσμήσεις γεωμετρικών μοτίβων και πτηνών. 14 ος και 15 ος αι. αντίστοιχα.

6 Τα εφυαλωμένα επιτραπέζια σκεύη της έκθεσης είναι από κόκκινο πηλό. Στην επιφάνεια τους απλώνεται ένα λευκό επίχρισμα, πάνω στο οποίο χαράσσεται ο διάκοσμος με θέματα από το ζωικό (λιοντάρια, πουλιά) και φυτικό κόσμο, ανθρώπινες μορφές και γεωμετρικά μοτίβα. Στη συνέχεια η επιφάνεια επενδύεται με την εφυάλωση και εμπλουτίζεται χρωματικά με την επίθεση πρόσθετων μεταλλικών οξειδίων χαλκού και σιδήρου που έδιναν πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Στα μεσοβυζαντινά χρόνια τα σχήματα και η μορφή των εφυαλωμένων επιτραπέζιων σκευών εξυπηρετούν τις ανάγκες παράθεσης των φαγητών στο τραπέζι και έχουν το μέγεθος σκευών για κοινή και όχι ατομική χρήση. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο αλλάζουν και γίνονται μικρότερα και πιο βαθιά, πράγμα που υποδεικνύει αλλαγή του διαιτολογίου με πιο υδαρή φαγητά και πολύ πιθανόν ατομική χρήση. Απεικόνιση δείπνού. Άγιον Όρος, καθολικό μονής Βατοπεδίου.

7 Κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, η υιοθέτηση της πρακτικής της εφυάλωσης αναβαθμίζει την ποιότητα του πήλινου επιτραπέζιου σκεύους και του δίνει τη δυνατότητα να μιμηθεί τη διακόσμηση των μεταλλικών σκευών. Η παραγωγή των εφυαλωμένων επιτραπέζιων σκευών γίνεται περισσότερο μαζική από το 13 ο αι. με τη χρήση τριποδίσκων, πήλινων εξαρτημάτων με τρία στελέχη που εφαρμόζονταν στους πυθμένες των αγγείων και επέτρεπαν έτσι το ψήσιμο τους σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς να έρχονται τα αγγεία σ επαφή μεταξύ τους και να προκαλούνται βλάβες στη διακόσμηση. Σχεδιαστική απεικόνιση του στοιβάγματος των εφυαλωμένων αγγείων στο καμίνι μέσω τριποδίσκων.

8 Οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες και η λειτουργία πολλών τοπικών εργαστηρίων ως αποτέλεσμα της μαζικής παραγωγής των υστεροβυζαντινών χρόνων επέφερε τη μείωση της αγοραστικής αξίας των εφυαλωμένων σκευών κάνοντας προσιτή την απόκτηση και κατοχή τους από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Εργαστήρια παραγωγής εφυαλωμένων αγγείων υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη, τη Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, και στα μεταβυζαντινά χρόνια και στη Βέροια.

9 Ημιτελή αγγεία και απορρίματα του εργαστηρίου παραγωγής εφυαλωμένων αγγείων της Βέροιας. Στη Βέροια στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Αγίου Παταπίου, εντοπίστηκαν σαθρά ερείπια που πιθανώς ανήκουν σε κεραμικό κλίβανο. Από το εσωτερικό και τη γύρω περιοχή του συγκεντρώθηκε πλήθος τριποδίσκων και σωροί από παραμορφωμένα καμένα και κολλημένα μεταξύ τους κεραμικά. Μεγάλο μέρος από αυτά έφερε εγχάρακτο διάκοσμο, χωρίς όμως το επενδυτικό στρώμα της εφυάλωσης, ένδειξη πως πρόκειται για ημιτελή αγγεία, απορρίμματα κεραμικού εργαστηρίου, που η διαδικασία κατασκευής τους σταμάτησε μετά ή κατά το πρώτο ψήσιμο. Βρέθηκαν ακόμη κωνικά πήλινα κατασκευάσματα που αποτελούσαν εξοπλισμό του καμινιού και βοηθούσαν στο στοίβαγμα των εφυαλωμένων αγγείων μέσα στο καμίνι.

10 Το εργαστήριο της Βέροιας παρήγαγε συνήθως ημισφαιρόμορφες κούπες μικρού και μεγάλου μεγέθους με χαμηλή δακτυλιόσχημη βάση, και κανάτια με μία κάθετη λαβή. Τα αγγεία καλύπτονταν με άσπρο επίχρισμα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική επιφάνεια. Κοσμούνται με ελισσόμενη γραμμή που αγκαλιάζει το σώμα των αγγείων ή διαγράφει είδος ροδάκων, και με το γραμμικό θέμα του άβακα με σπείρες στα τετράγωνα. Κούπα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην εκκλησία της Κυριώτισσας και μπορεί να συσχετιστεί με το εργαστήριο της Βέροιας, έχει πιο περίτεχνο διάκοσμο με σειρά χαριτωμένων πουλιών γύρω στα τοιχώματα. Έντονο καφεκίτρινο και πράσινο χρώμα εμπλουτίζει το διάκοσμο. Η παραγωγή του εργαστηρίου χρονολογείται στο 15 ο - 16 ο αι. Επιγραφή σε χάλκινο δίσκο με χρονολογία 1712 αναφέρει ότι η Παναγία η Κυριώτισσα, στην ίδια ευρύτερη περιοχή με τον Άγιο Πατάπιο, βρισκόταν «στους Τζουκαλάδες τον μαχαλά». Η πληροφορία αυτή πρέπει να απηχεί συνέχεια της λειτουργίας εργαστηρίων στην περιοχή. Εφυαλωμένη κούπα του εργαστηρίου παραγωγής εφυαλωμένης κεραμικής της Βέροιας.

11 Εργαστήριο της βυζαντινής οικίας (οι αρχιτέκτονες - ψηφωτές) Ο κόσμος της βυζαντινής οικίας: Η αστική οικία της πρωτοβυζαντινής εποχής οργανώνεται γύρω από μία κεντρική αυλή. Διέθετε έναν μεγάλο χώρο υποδοχής για επίσημες εκδηλώσεις και συμπόσια, το τρικλίνιο, που είχε τη μορφή ορθογώνιου αψιδωτού δωματίου στεγασμένου με ξύλινη στέγη σε άμεση συχνά σχέση με το μαγειρείο, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτιά της διατάσσονταν επίσης γύρω από την κεντρική αυλή. Οι εσωτερικοί χώροι της διακοσμούνταν με ιδιαίτερη φροντίδα και πολυτέλεια, οι τοίχοι με περίτεχνες τοιχογραφίες ή ορθομαρμαρώσεις, τα δάπεδα με μαρμάρινες πλάκες και ψηφιδωτά. Αξονομετρικό σχέδιο αναπαράστασης πολυτεμούςοικίας στην Απολλωνία της Λιβύης. Αξονομετρικό σχέδιο αναπαράστασης οικίας στη βιβλιοθήκη του Πανταίνου στην Αθήνα.

12 Χάλκινα πολύφωτα, τα πολυκάνδηλα, από πολλές γυάλινες κανδήλες προσαρμοσμένες σε χάλκινο δίσκο, όπως τα σημερινά φωτιστικά, υφάσματα στα ανάκλιντρα και κομψά ασημένια σκεύη έκαναν ακόμη πιο άνετη και όμορφη τη ζωή μέσα στο σπίτι. Στα μεσοβυζαντινά χρόνια τα σπίτια είναι ισόγεια, χαμαίγαια ή κατώγαια και δίπατα με ισόγειο και δύο επιπλέον ορόφους. Είναι κτισμένα με λίθους και πλίνθους και στεγάζονται με ξύλινη κεραμοσκεπή. Στο ισόγειο διέθεταν συνήθως εργαστήρια, μαγαζιά, μαγειρεία ή χώρους για το σταβλισμό ζώων, στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνταν ο επίσημος χώρος του σπιτιού, ενώ φούρνοι και αποθήκες στις παρακείμενες αυλές εξυπηρετούσαν βοηθητικά τους ιδιοκτήτες. Παράσταση ισόγειας οικίας με κήπο από αποτοιχισμένη τοιχογραφία του κατεδαφισμένου ναού της αγίας Φωτίδας στη Βέροια.

13 Ψηφιδωτά δάπεδα: Η επένδυση των δαπέδων στον αρχαίο και βυζαντινό κόσμο παρουσιάζει μία ποικιλία όσον αφορά τη χρήση των υλικών. Οι πλουσιότερες και ακριβότερες επενδύσεις γινόταν με μαρμάρινες πλάκες. Ιδιαίτερα αγαπητός όμως ήταν και ο τρόπος επένδυσης τους με μικρά πολύχρωμα κομμάτια κυβικού σχήματος, τις ψηφίδες, από μάρμαρο, φυσική πέτρα, κεραμικό ή γυαλί. Με τα υλικά αυτά οι τεχνίτες των ψηφιδωτών, οι μουσειωτές, μουσειάριοι, ψηφωτές, ψηφοθέτες, ή κεντητές, μπορούσαν να αποδώσουν πλήθος συνθέσεων με θέματα μυθολογικές παραστάσεις, αλληγορίες και γεωμετρικά μοτίβα. Οι μουσειάριοι εργαζόταν σε ομάδες και αναλάμβαναν έργα σε διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας. Ήταν εφοδιασμένοι με συλλογές από δείγματα διακοσμητικών θεμάτων, τα τετράδια, από τα οποία οι παραγγελιοδότες των έργων μπορούσαν να επιλέγουν τα θέματα της αρεσκείας τους. Χάρη στις συλλογές των τετραδίων, που κυκλοφορούσαν και ανταλλάσσονταν μεταξύ των τεχνιτών υπήρχε ένα κοινό θεματολόγιο που συναντάται σε όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας. Θεσσαλονίκη, οικία στην οδό Λαπηθών. Ψηφιδωτό δάπεδο και εντοίχια διακόσμηση με τοιχογραφίες που μιμούνται ορθομαρμάρωση.

14 Ψηφιδωτό δάπεδο παλαιοχριστιανικής οικίας από το Πανόραμα Βεροίας. 3 ος αι. Το ψηφιδωτά δάπεδα της παλαιοχριστιανικής οικίας από το Πανόραμα της Βέροιας (3 ος αι.) ανήκουν στην κατηγορία του «χονδρού ψηφιδωτού» από ακανόνιστα λίθινα ή μαρμάρινα κομμάτια, και του ψηφιδωτού που είναι κατασκευασμένο με την τεχνική της ορθογωνικά κομμένης ψηφίδας (opus tesselatum).

15 Εργαστήριο της βυζαντινής κουζίνας (οι βυζαντινοί οικοδεσπότες) Βυζαντινά επιτραπέζια σκεύη. Τα επιτραπέζια σκεύη της πρωτοβυζαντινής περιόδου έχουν στην πλειονότητά τους τη μορφή ρηχού πινακίου ή αβαθούς κούπας και το μέγεθός τους είναι αρχικά μεγάλο, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι χρησίμευαν για την παράθεση ως επί το πλείστον στεγνού και όχι ιδιαίτερα υδαρούς φαγητού. Οι μικρές και βαθιές κούπες που βρίσκονται στις ανασκαφές σχήμα συγγενικό με αυτό του σκύφου πρέπει να χρησίμευαν για πόση νερού ή κρασιού. Όλα αυτά τα σκεύη είναι στην πλειονότητά τους πήλινα και πολύ λιγότερα είναι τα μεταλλικά και τα γυάλινα. Στα μεσοβυζαντινά χρόνια καθιερώνεται η πρακτική της επένδυσης των πήλινων αγγείων με υάλωμα και εμφανίζοντα, τα σαλτσάρια, αυτοθερμαινόμενα σκεύη, προορισμένα να κρατούν ζεστές τις σάλτσες στο τραπέζι.

16 Στα μεσοβυζαντινά χρόνια εμφανίζονται τα πήλινα εφυαλωμένα επιτραπέζια σκεύη, ως επί το πλείστον, πινάκια και κούπες. Η πρακτική της εφυάλωσης, της επένδυσης του εσωτερικού των επιτραπέζιων αγγείων με ένα λεπτό στρώμα υάλωσης οξειδίου του μολύβδου καθιστούσε αδιάβροχο το πορώδες σώμα του κεραμικού. Πέρα όμως από αυτό το πρακτικό χαρακτηριστικό, η εφυάλωση εξελίχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα της διακόσμησης και της αισθητικής εμφάνισης των επιτραπέζιων σκευών. Τα εφυαλωμένα επιτραπέζια σκεύη της έκθεσης είναι από κόκκινο πηλό. Στην επιφάνεια τους απλώνεται ένα λευκό επίχρισμα, πάνω στο οποίο χαράσσεται ο διάκοσμος με θέματα από το ζωικό (λιοντάρια, πουλιά) και φυτικό κόσμο, ανθρώπινες μορφές και γεωμετρικά μοτίβα. Στη συνέχεια η επιφάνεια επενδύεται με την εφυάλωση και εμπλουτίζεται χρωματικά με την επίθεση πρόσθετων μεταλλικών οξειδίων χαλκού και σιδήρου που έδιναν πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

17 Απεικόνιση επιραπέζιω σκευών. Τοιχογραφία, Κύπρος, ναός Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι, 14 ος αι. Τα εφυαλωμένα μεσοβυζαντινά σκεύη αποτελούσαν παραγωγή μεγάλων οργανωμένων εργαστηρίων, τα προϊόντα των οποίων έφταναν στους τόπους προορισμού τους διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Στις αρχές του 13 ου αι. τα εφυαλωμένα σκεύη γίνονται περισσότερα, ενώ το μέγεθός τους μικραίνει και από άποψη μορφής γίνονται πιο βαθιά. Το βαθύ σχήμα των αγγείων της υστεροβυζαντινής περιόδου οδηγεί στην άποψη πως χρησίμευαν ως σκεύη για υδαρή φαγητά, ενώ το μικρό τους μέγεθος υποδεικνύει ατομική χρήση. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με μία διαφοροποίηση στο διαιτολόγιο των βυζαντινών υπό την επίδραση του δυτικού διαιτολογίου και των οικονομικών συνθηκών που ανάγκασαν τον πληθυσμό να στραφεί σε φθηνότερο διαιτολόγιο με ζωμούς και σούπες.

18 Η μαζική παραγωγή των εφυαλωμένων επιτραπέζιων σκευών του 13 ου αι. επιτυγχάνεται με τη χρήση τριποδίσκων, πήλινων εξαρτημάτων με τρία στελέχη που εφαρμόζονταν στους πυθμένες των αγγείων και επέτρεπαν έτσι το ψήσιμο τους σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς να έρχονται τα αγγεία σ επαφή μεταξύ τους και να προκαλούνται βλάβες στη διακόσμηση. Εργαστήρια παραγωγής εφυαλωμένων αγγείων υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη, τη Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, και στα μεταβυζαντινά χρόνια και στη Βέροια.

19 Τι έτρωγαν οι βυζαντινοί; Κατ αρχήν δημητριακά, και κυρίως ψωμί, που ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Υπήρχαν διάφορες ποικιλίες ψωμιού, από διάφορα είδη σταριού, ακριβότερα και φρέσκα (προφούρνια και αφρατήσιν) ή μέτριας ποιότητας (άρτος ξηρός) για τους φτωχότερους. Βασικά τρόφιμα της καθημερινής κατανάλωσης εκτός από το ψωμί ήταν οι ελιές, το ελαιόλαδο και το τυρί.

20 Οι βυζαντινοί έψηναν κρέας και ψάρια στην ψηστιέρα, και στα κάρβουνα. Έτρωγαν αρνί, γίδα, χοιρινό, λαγό, κουνέλι και διάφορα πουλερικά. Όσα δεν μπορούσαν να διατηρήσουν αμέσως μετά τη σφαγή του ζώου τα πάστωναν. Τα ψάρια ήταν μεγάλα και ακριβά, όπως η συναγρίδα, το κεφαλόπουλο, το λαβράκι και φθηνά μικρά, όπως οι τσίροι και το σκουμπρί. Λαχανικά όπως πράσα, λάχανα, και σπαράγγια και όσπρια, όπως τα κουκιά, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβύθια. όμως είχαν πολύ μεγάλη σημασία και ήταν αυτά που χαρακτήριζαν τη βυζαντινή κουζίνα, τα σπαράγγια, και από τα όσπρια, τα κουκιά, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβύθια. Για επιδόρπια ήταν τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τα φρούτα, το μέλι, και διάφορα γλυκά με καρύδια και κυδώνια. Τα πιο διαδεδομένα ποτά ήταν το νερό και το κρασί, και δεν έλειπαν τα αφεψήματα και τα σιρόπια, όπως το τσάι του βουνού και οι χυμοί των φρούτων. Ψάρι στη σχάρα. Μετέωρα, καθολικό μονής Βαρλαάμ, 16 ος αι. Λεπτομέρεια τοιχογραφίας.

21

22

23 Στρώστε το βυζαντινό τραπέζι. Διαλέξτε από τα αγγεία της αίθουσας αυτά που σας αρέσουν περισσότερο και τοποθετείστε τα στο βυζαντινό γιορτινό τραπέζι (μπορείτε και να το ζωγραφίσετε).

24 Άνοιξη του 297 μ.χ. Λίγο έξω από τα τείχη της Βέροιας, σε μία όμορφη τοποθεσία με θέα, ένα πολύβουο πλήθος από οικοδόμους, λιθοξόους και ψηφοθέτες εργάζεται πυρετωδώς για να κτιστεί μία πολυτελής έπαυλη με επίσημο χώρο υποδοχής, δωμάτια, κουζίνες και αποθήκες. Συμπληρώστε τα ψηφιδωτά δάπεδα και την εσωτερική διακόσμηση των τοίχων, προτείνετε στους ιδιοκτήτες μία διαρρύθμιση και εξοπλίστε τα με τα απαραίτητα σκεύη.

«Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο»

«Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο» ΗΧΗΤΙΚΗ - ΑΠΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ή ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ ΕΝΤΥΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΛΙΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου Βασιλική Λάμπρου

ΝΤΟΛΙΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου Βασιλική Λάμπρου ΝΤΟΛΙΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου Βασιλική Λάμπρου ΑΘΗΝΑ 2008 ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠ/ΣΕΙΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΒ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα τηλ. 26650 29177, 26650 29178 e-mail: lbepka@culture.gr Γενική Επιμέλεια Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

6. AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

6. AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 6. AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 6.1 Εισαγωγή Η μελέτη ανάπτυξης χωροταξικού σχεδίου για το δήμο του Μαρκόπουλου καθιστά απαραίτητη την εκπόνηση αναφοράς ιστορικού και αρχαιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή

Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή Βιβλίο για το δάσκαλο Χορηγός: ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ Κείμενα - επιμέλεια Γενική επιμέλεια Φωτογραφίες Copyright Έκδοση Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Β Τετράµηνο Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση Οµάδα Εργασίας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΣΤΑΣ Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΗ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Εικ. 1-2. Αρχαίος Φάγρης. Ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας και πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο (4ος αι. π.χ.). ΚΑΒΑΛΑ Πέρνη Στη θέση «Τούμπα»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ THE ARCHITECTURAL PHYSIOGNOMY OF MYSTRAS GREECE ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤ. ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ ΓΑΛΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ Α.Μ.: 34109 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2013-2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1 Περιεχόμενα Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ... 3 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ... 3 ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 4 ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ... 4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ... 4 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ... 4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ(1881)...

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να μάθετε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας...

Ελάτε να μάθετε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας... BUILDING YESTERDAY - BUILDING TOMORROW Ελάτε να μάθετε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας... Διοργανωτές AUTILOS N + WWW.NAUTILOSSAR.ORG Χορηγοί Υποστηρικτές BUILDING YESTERDAY - BUILDING TOMORROW Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ. Δρ Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη Διευθύντρια ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ. Δρ Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη Διευθύντρια ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ Δρ Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη Διευθύντρια ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Η Πέλλα, πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων για τρεις περίπου αιώνες, ένας από τους σημαντικότερους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ:

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ: ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΕΓ Π. ΤΕΙ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Από τη δημιουργία της, τον Ιούνιο του 2006, η 23η ΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω σωστικές ανασκαφές:

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Από τη δημιουργία της, τον Ιούνιο του 2006, η 23η ΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω σωστικές ανασκαφές: 23η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Από τη δημιουργία της, τον Ιούνιο του 2006, η 23η ΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω σωστικές ανασκαφές: ΕΥΒΟΙΑ Χαλκίδα Οδός Ωρίωνος 10, οικόπεδο Χρ. Δημαρέλου-Δεληβοριά

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχιτεκτονική των οικισμών

Η Αρχιτεκτονική των οικισμών Η Αρχιτεκτονική των οικισμών Ιωάννης Ασλάνης, Δρ. Προϊστορικής Αρχαολογίας, ΚΕΡΑ Η εσωτερική οργάνωση των οικισμών με τον τρόπο διάταξης των σπιτιών και των άλλων κτισμάτων και η τεχνική κατασκευής τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ Η ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΉΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΙΣ ΤΣΑΡΤΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Αγία Τριάδα Λιγορτύνου Η ανασκαφή του ερειπωμένου δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού της Αγίας

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Αγία Τριάδα Λιγορτύνου Η ανασκαφή του ερειπωμένου δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού της Αγίας 13η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Αγία Τριάδα Λιγορτύνου Η ανασκαφή του ερειπωμένου δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού της Αγίας Τριάδας Λιγορτύνου πραγματοποιήθηκε το 2008. Αποκαλύφθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Μινωικός - Μυκηναϊκός Κόσµος Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Η Κρήτη, ένα νησί που εκτείνεται σε µήκος περίπου 260 χλµ. και µέγιστο πλάτος µόλις 60 χλµ., βρίσκεται σε προνοµιακή γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Υστεροβυζαντινή Θεσσαλονίκη

Υστεροβυζαντινή Θεσσαλονίκη 1 Χαράλαμπος Μπακιρτζής Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ. Διάλεξη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (30 Απριλίου 2006). Η διάλεξη βασίζεται στο άρθρο του Χ. Μπακιρτζή The Urban Continuity and Size of Late Byzantine

Διαβάστε περισσότερα

Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ

Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ JOHN McK. CAMP II Έγχρωμες φωτογραφίες CRAIG A. MAUZY Μετάφραση ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αθήνα Packard Humanities Institute

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορίνθου και η συµβολή του στην πολιτισµική ανάπτυξη της περιοχής»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορίνθου και η συµβολή του στην πολιτισµική ανάπτυξη της περιοχής» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο πολιτιστικός πλούτος της Κορίνθου και η συµβολή του στην πολιτισµική ανάπτυξη της περιοχής» Κανελλοπούλου Αλεξάνδρα Αριθµός Μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΓΕΦΥΡΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΤΣΟΥΡΔΙΟΥ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΟΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ «ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ» ένα εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιλήψεις ανακοινώσεων

Περιλήψεις ανακοινώσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ KAI ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικές Διαδρομές στην Π.Ε. Καρδίτσας

Αρχαιολογικές Διαδρομές στην Π.Ε. Καρδίτσας Αρχαιολογικές Διαδρομές στην Π.Ε. Καρδίτσας Η ιδέα των αρχαιολογικών διαδρομών προέκυψε μετά από πρόταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας να γίνει μία παρουσίαση των Μνημείων και των Αρχαιοτήτων της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. οικίες, νέα σπίτια κτίστηκαν στη συνοικία των παλατιών αλλά και έξω από τα τείχη, στη συνοικία των Κρεββατάδων.

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. οικίες, νέα σπίτια κτίστηκαν στη συνοικία των παλατιών αλλά και έξω από τα τείχη, στη συνοικία των Κρεββατάδων. Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ Το 1464 κατέπλευσε στον Μοριά ενετική αρµάδα µε επικεφαλής τον Σιγισµούνδο Μαλατέστα. Οι Ενετοί κυρίευσαν την πόλη, όχι όµως και το κάστρο της, στο οποίο κλείστηκαν οι Τούρκοι. Αποχωρώντας

Διαβάστε περισσότερα