Καρκίνος του Μαστού: Μπορείς να τον Προλάβεις! Ενηµερώσου Τώρα!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καρκίνος του Μαστού: Μπορείς να τον Προλάβεις! Ενηµερώσου Τώρα!"

Transcript

1 Καρκίνος του Μαστού: Μπορείς να τον Προλάβεις! Ενηµερώσου Τώρα! ΑΘΗΝΑ 2008

2 Επιµέλεια Εντύπου: Μανώλης Φουνδουλάκης, Έφη Σίµου ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΟΙ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Τίρυνθος 2, Άνω Πατήσια Τηλ.: , Fax: Η ενέργεια ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ εντάσσεται στο Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελµατική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Οι Ενέργειες συγχρηµατοδοτούνται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο»

3 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο 1 Πρόληψη + έγκαιρη διάγνωση=θεραπεία Ο καρκίνος του µαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και εµφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Περίπου 1 στις 40 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και 1 στις 30 γυναίκες 60 ετών µπορεί να εµφανίσουν καρκίνο του µαστού. Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε µαστογραφία έχουν έως και 28% πιθανότητα να νικήσουν τον καρκίνο του µαστού. Η καλύτερη και αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση του καρκίνου του µαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση του. Ενηµερώσου τώρα για το πώς µπορείς να προστατευτείς!! Λίγα λεπτά για την πρόληψη είναι το καλύτερο δώρο που µπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

4 2 Κατανοώντας τον Καρκίνο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο καρκίνος έχει την απαρχή του στα κύτταρα, τις δοµικές µονάδες των ιστών. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αυξάνονται και διαχωρίζονται για να σχηµατιστούν νέα κύτταρα. Όταν τα κύτταρα µεγαλώνουν, πεθαίνουν και νέα κύτταρα τα αντικαθιστούν. Μερικές φορές, αυτή η καθιερωµένη διαδικασία παρουσιάζει προβλήµατα. Νέα κύτταρα σχηµατίζονται παρόλο που το σώµα µας δεν τα χρειάζεται, ενώ παλιά γερασµένα κύτταρα, που κανονικά θα πέθαιναν, τελικά δεν πεθαίνουν. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα µπορούν να σχηµατίσουν µια µάζα ιστού, η οποία λέγεται νεοπλασία ή όγκος. Οι όγκοι µπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκίνος: Σπανίως είναι επικίνδυνοι. Όταν αφαιρεθούν, συνήθως, δεν αναπτύσσονται ξανά. Τα κύτταρα από τους καλοήθεις όγκους δεν µεταδίδονται σε άλλα µέρη του σώµατος ή στους ιστούς που τους περιβάλλουν. Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκίνος: Οι κακοήθεις όγκοι µπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη ζωή µας. Οι κακοήθεις όγκοι συχνά µπορούν να αφαιρεθούν, αλλά µερικές φορές είναι πιθανό να επανακάµψουν. Τα κύτταρα από τους κακοήθεις όγκους µπορούν να εισχωρήσουν και να καταστρέψουν τους γειτονικούς ιστούς και τα όργανα. Τα κύτταρα από τους κακοήθεις όγκους µπορούν να µεταδοθούν σε άλλα σηµεία του σώµατος. Τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον πρωταρχικό όγκο, εισάγονται στο κυκλοφοριακό ή το λεµφικό σύστηµα και µέσω αυτών µεταδίδονται στο υπόλοιπο σώµα µας. Όταν τα προερχόµενα από το µαστό

5 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται, συχνά τα βρίσκουµε στους λεµφαδένες, που είναι κοντά στο µαστό. Επίσης, ο καρκίνος του µαστού µπορεί να εξαπλωθεί στα οστά, στο συκώτι, στους πνεύµονες και στον εγκέφαλο. Τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν σε άλλα όργανα και σχηµατίζουν νέους όγκους, που καταστρέφουν αυτά τα όργανα. Η διάδοση του καρκίνου σε άλλα σηµεία του σώµατος λέγεται µετάσταση. Κινδυνεύω; 3 Ο καρκίνος του µαστού, είναι το αποτέλεσµα µιας σύνθετης αλληλεπίδρασης µεταξύ των γονιδίων µας, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος. Εντούτοις, πολύ λίγα είναι γνωστά για τις ακριβείς αιτίες πρόκλησης του. Με την πρόοδο της επιστήµης, µαθαίνουµε περισσότερα για τους παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον καρκίνο του µαστού δηλαδή ποιοι παράγοντες ή καταστάσεις µπορούν να αυξήσουν ή να µειώσουν την πιθανότητα εµφάνισης του. Για τις περισσότερες γυναίκες, η γήρανση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του µαστού και καθώς µια γυναίκα µεγαλώνει, παράλληλα αυξάνεται και η πιθανότητα να εµφανίσει την ασθένεια. Όµως, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, που µπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου του µαστού. Πλήθος επιστηµονικών ερευνών έχει δείξει µε σαφήνεια την ύπαρξη κάποιων παραγόντων κινδύνου, που συνδέονται άµεσα µε τον καρκίνο του µαστού, όµως η παρουσία ή απουσία ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι µια γυναίκα θα νοσήσει από την ασθένεια. Για παράδειγµα, κάποιοι παράγοντες που µπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου του µαστού είναι: Η χρόνια έκθεση σε οιστρογόνα ως αποτέλεσµα ιδιαίτερων βιολογικών ή παθολογικών αιτιών: Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12, έχουν αυξηµένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του µαστού.

6 4 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Οι γυναίκες που είχαν εµµηνόπαυση µετά από την ηλικία των 55, έχουν επίσης αυξηµένο κίνδυνο να αναπτύξουν την παραπάνω νόσο. Όσο πιο µεγάλη είναι µια γυναίκα όταν τεκνοποιεί για πρώτη φορά, τόσο µεγαλώνει η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του µαστού. Οι γυναίκες, που ποτέ δεν έκαναν παιδιά ανήκουν επίσης στην ίδια κατηγορία. Οι γυναίκες που έκαναν παρατεταµένη εµµηνοπαυσιακή ορµονική θεραπεία µε οιστρογόνα και προγεστερόνη έχουν αυξηµένη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του µαστού. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του µαστού αυξάνεται για µια γυναίκα αν η µητέρα της, η αδερφή είχαν καρκίνο του µαστού. Ο κίνδυνος είναι µεγαλύτερος, αν το συγγενικό µέλος ανέπτυξε την ασθένεια πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η ύπαρξη άλλων συγγενών µε καρκίνο του µαστού (είτε στην οικογένεια του πατέρα ή της µητέρας της ) µπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Η υπερβολική αύξηση βάρους και η παχυσαρκία µετά από την εµµηνόπαυση. Η κατανάλωση οινοπνευµατωδών ποτών. Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του µαστού: Μια γυναίκα που είχε παλαιότερα αναπτύξει καρκίνο του µαστού, έχει αυξηµένο κίνδυνο να νοσήσει ξανά από τη συγκεκριµένη ασθένεια. Κάποιοι γνωστοί παράγοντες που µπορούν να µειώσουν την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου του µαστού είναι: Ο θηλασµός για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η σωµατική άσκηση. Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου βρίσκονται υπό µελέτη για το αν ευθύνονται για την εµφάνιση καρκίνου µαστού. Οι ερευνητές µελετούν την επίδραση της δίαιτας, της σωµατικής δραστηριότητας και της κληρονοµικότητας στην ανάπτυξη του καρκίνου του µαστού. Επίσης, µελετούν αν συγκεκριµένες ουσίες στο περιβάλλον µπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου του µαστού. Όλες οι γυναίκες είναι σηµαντικό να γνωρίζουν αυτού του είδους τους κινδύνους και να τους αποφεύγουν, όσο αυτό είναι δυνατό. Αλλά είναι επίσης σηµαντικό να γνωρίζουν ότι οι περισσότερες γυναίκες που ανήκουν σε οµάδες

7 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο υψηλού κινδύνου (παχύσαρκες, ηλικιωµένες, κ.τ.λ) για την εµφάνιση καρκίνου του µαστού, τελικά δεν αναπτύσσουν την ασθένεια. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες µε καρκίνο του µαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Στην πραγµατικότητα, πέραν του γήρατος, οι περισσότερες γυναίκες µε καρκίνο του µαστού δεν µπορούν να ταξινοµηθούν µε σαφήνεια σε κάποια καθορισµένη οµάδα κινδύνου. Αν θεωρείτε ότι ανήκετε σε οµάδα υψηλού κινδύνου, τότε πρέπει να συµβουλευτείτε το γιατρό σας. Κατόπιν, αυτός µπορεί να προτείνει τρόπους περιορισµού του κινδύνου και να προγραµµατίσει µια σειρά από εξετάσεις. Αν σας προτείνει µαστογραφία, µη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού στο κέντρο µας, η εξέταση είναι ωρεάν. Βάλε την αυτοεξέταση στο πρόγραµµα φροντίδας σου 5 Ο ι περισσότεροι όγκοι στο µαστό εντοπίζονται από γυναίκες, οι οποίες αναφέρουν ασυνήθιστες αλλαγές στο µαστό. Γι αυτό το λόγο, είναι σηµαντικό να κάνετε κάθε µήνα αυτοεξέταση στο στήθος σας, ώστε να το ελέγχετε για πιθανές αλλαγές. Πρέπει να θυµάστε ότι πιθανές αλλαγές µπορεί να οφείλονται στην ηλικία, στον εµµηνορροϊκό σας κύκλο, στην εγκυµοσύνη, στην εµµηνόπαυση ή στη λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορµονών. Σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι φυσιολογικό το στήθος σας να φαίνεται ότι έχει κάπως ακανόνιστο σχήµα ή να µοιάζει µε άµορφη µάζα. Επίσης, είναι συνηθισµένο ο µαστός σας να είναι πρησµένος αµέσως µετά ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Θα πρέπει να είστε αρκετά εξοικειωµένη µε την ανατοµία του µαστού σας, να γνωρίζετε τη φυσιολογική του µορφή, ώστε να αναφέρετε πιθανές ασυνήθιστες αλλαγές όσο πιο σύντοµα γίνεται. Αν διαγνωστεί καρκίνος, η άµεση θεραπεία προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα για ένα επιτυχηµένο αποτέλεσµα.

8 6 Αγγίξτε το στήθος σας. Αναζητήστε κάτι ασυνήθιστο. Εξοικειωθείτε µε την εµφάνιση και την υφή του στήθους σας, έτσι ώστε να µπορείτε να παρατηρείτε ενδεχόµενες αλλαγές. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, όπου νιώθετε άνετα, στο µπάνιο, όταν ντύνεστε, καθιστή ή όρθια. Αν βρείτε κάτι ασυνήθιστό ή αν ανησυχείτε, τότε πρέπει να µιλήσετε σε ένα ιατρό. Ποια είναι τα συµπτώµατα που πρέπει να έχω υπόψη µου; Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο ι αλλαγές που πρέπει να ελέγξουµε περιλαµβάνουν: 1. Μέγεθος ή σχήµα, για παράδειγµα ο ένας µαστός µπορεί να φαίνεται µεγαλύτερος από τον άλλο. 2. Η υφή του δέρµατος, για παράδειγµα «ζαρώµατα», «λακκάκια». 3. Η εµφάνιση ή η κατεύθυνση της ρώγας για παράδειγµα µια ρώγα µπορεί να τείνει να αναστραφεί προς το εσωτερικό του µαστού. 4. Η εκροή αιµατώδους υγρού από τη ρώγα. 5. Η ύπαρξη εξανθήµατος ή κρούστας πάνω στη ρώγα ή στην περιοχή γύρω από αυτήν. 6. Πρήξιµο ή εξόγκωµα στο στήθος ή στη µασχάλη. 7. Περιοχή µε πρήξιµο ή ασυνήθιστη πύκνωση του ιστού του µαστού, που δεν υποχωρεί µε το τέλος της περιόδου. 8. Πόνος σε µέρος του στήθους ή της µασχάλης που δεν σχετίζεται µε την περίοδο. Ο πρώιµος καρκίνος του µαστού συνήθως δεν προκαλεί πόνο, παρόλα αυτά µια γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό της για τον πόνο στο στήθος ή για άλλα συµπτώµατα, τα οποία εµµένουν. Πολύ συχνά, αυτά τα συµπτώµατα δεν οφείλονται σε καρκίνο, αλλά µπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη άλλου είδους παθογένειας. Γι αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό, ώστε να εξασφαλιστεί η πρώιµη διάγνωση και η αντίστοιχη θεραπεία.

9 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση µαστού; 7 Μια φορά το µήνα, δώστε στον εαυτό σας λίγα λεπτά, βάλτε την αυτοεξέταση του µαστού στο πρόγραµµα οµορφιάς σας, για να νιώθετε σίγουρη και ασφαλής. Η πιο κατάλληλη µέρα για αυτοεξέταση είναι η 8η µέρα του κύκλου σας. Αν έχετε εµµηνόπαυση, διαλέξτε εσείς µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία που θα θυµάστε εύκολα. Ξαπλωµένη Ξαπλώστε ανάσκελα, βάλτε ένα µαξιλάρι κάτω από τον δεξί σας ώµο και τοποθετήστε το δεξί σας χέρι κάτω από το κεφάλι. Χρησιµοποιώντας τα ακροδάκτυλά σας, ψηλαφίστε το στήθος σας µε απαλές κυκλικές κινήσεις µε κατεύθυνση από τη µασχάλη προς την κλείδα και από το κάτω µέρος του στήθους προς τη θηλή. Πιέστε τη θηλή για να δείτε αν βγάζει υγρό. Στη συνέχεια, χρησιµοποιώντας το αριστερό χέρι για το δεξί στήθος, επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Στο Μπάνιο Αλείψτε µε σαπούνι το αριστερό σας στήθος. Με την ίδια κυκλική τεχνική όπως όταν είστε ξαπλωµένη, εξετάστε το στήθος σας διασχίζοντας από πάνω µέχρι κάτω, καλύπτοντας όλη την περιοχή από τη µασχάλη ως τη µέση του θώρακα και από την κλείδα ως κάτω από το στήθος. Ελέγξτε τη θηλή για υγρό. Επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο στήθος. Στον καθρέπτη Σταθείτε µπροστά στον καθρέπτη µε τα χέρια σας στους γοφούς. Εξετάστε το στήθος σας και ελέγξτε για αλλαγές στο χρώµα, το µέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερµίδα. Επαναλάβετε µε τα χέρια σηκωµένα ψηλά. Κάνε και µια τρίτη φορά τον έλεγχο µε τα χέρια σας στους γοφούς και τους ώµους κατεβασµένους.

10 8 Και µην ξεχνάτε Εκτός από τη µηνιαία αυτοεξέταση να κάνετε το ετήσιο έλεγχο και τη µαστογραφία που θα σου προγραµµατίζει ο γιατρός σας. Να θυµάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναµεί µε θεραπεία. Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Είναι όλα τα Ογκίδια Καρκίνος; Εννέα από τα δέκα ογκίδια δεν είναι καρκίνος. Ένα µη καρκινικό ογκίδιο µπορεί να είναι µια κύστη που περιέχει υγρό ή ένα ινοαδένωµα (υπερπλασία ινώδους ιστού), που µπορεί εύκολα να θεραπευτεί. Όµως, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αµέσως µόλις παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο. Εάν έχετε βρει ένα ογκίδιο ή έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην εµφάνιση του στήθους σας, πηγαίνετε σε έναν ιατρό. Οι µαστοί σας θα εξεταστούν και θα σας γίνουν πολλές ερωτήσεις σχετιζόµενες µε την υγεία σας. Πρέπει να αναµένετε ο ιατρός σας να σας εξηγήσει λεπτοµερώς τις εξετάσεις, στις οποίες θα υποβληθείτε. Μη διστάσετε να υποβάλλετε όλες τις απορίες σας στον ιατρό, ακόµα και αυτές που ίσως ακουστούν «ανόητες».

11 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Η Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού Σώζει 9 Μ ε τον προσυµπτωµατικό έλεγχο, η γυναίκα υποβάλλεται σε εξετάσεις για τον καρκίνο του µαστού, πριν η ίδια παρουσιάσει κάποια συµπτώµατα. Η προσυµπτωµατική εξέταση µαστού είναι η πιο αποτελεσµατική µέθοδος έρευνας για πρώιµα σηµάδια καρκίνου του µαστού, τα οποία είναι πολύ µικρά για να εντοπισθούν µε την ψηλάφηση, γεγονός που σηµαίνει ότι υπάρχουν αυξηµένες πιθανότητες ίασης και αποφυγής πλήρους µαστεκτοµής. Όσο πιο νωρίς βρεθεί ο παθολογικός ιστός, τόσο πιο πολύ απλή και λιγότερο επίπονη θα είναι η θεραπεία. Κατά συνέπεια, η πρώιµη διάγνωση σώζει ζωές, και µπορούµε να πούµε ότι η πρόληψη ισοδυναµεί µε ίαση. Είναι σηµαντικό να θυµάστε ότι ο ιατρός σας δεν θεωρεί απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του µαστού, αν σας υποδείξει να κάνετε µαστογραφία. Ο προσυµπτωµατικός έλεγχος γίνεται όταν δεν έχετε συµπτώµατα καρκίνου. Έγκυρες επιστηµονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο προσυµπτωµατικός έλεγχος µε µαστογραφία κάθε µήνες µειώνει σηµαντικά τα αριθµό θανάτων από καρκίνο του µαστού. Οι επιστηµονικές ενδείξεις είναι πολύ ισχυρές για γυναίκες ηλικίας ετών, την ηλικιακή οµάδα που συνήθως συµπεριλαµβάνεται στους προσυµπτωµατικούς ελέγχους αυτού του είδους. Οι µελέτες αυτές δείχνουν ότι όσο µεγαλύτερος είναι ηλικιακά ο γυναικείος πληθυσµός που υποβάλλεται σε µαστογραφία, τόσο αυξάνονται και τα οφέλη για την υγεία και κατ επέκταση για την επιβίωση του.

12 10 Τι είναι το Πρόγραµµα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού; Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Σ το πρόγραµµα πρόληψης του καρκίνου του µαστού που πραγµατοποιείται στο κέντρο µας καλούµε όλες τις γυναίκες που είναι ετών για προληπτικό έλεγχο. Το πρόγραµµα ελέγχει για καρκίνο του µαστού µε τη µέθοδο της µαστογραφίας πριν εµφανιστούν τα σηµάδια, επαναλαµβάνεται κάθε ένα ή δύο χρόνια και προσφέρεται ΩΡΕΑΝ! Η εξέταση γίνεται σε έναν ειδικά διαµορφωµένο χώρο, στο «Κέντρο Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού», που στηρίζει ο «Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκοµείου οι Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2, Άνω Πατήσια. Κάνοντας την Εξέταση στο Κέντρο Κ ατά την επίσκεψή σας στο Κέντρο Πρόληψης θα χρειαστεί να φορέσετε ρούχα ντε-πιες (συνδυασµό δύο κοµµατιών) έτσι ώστε να µπορείτε εύκολα να βγάλετε τη µπλούζα σας. Μια γυναίκα υγειονοµικός υπάλληλος θα τοποθετήσει το µαστό σας µεταξύ δύο πλαστικών πλακών στο µηχάνηµα µαστογραφίας. Αυτό µπορεί να σας φανεί άβολο για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά βοηθά να ληφθεί καθαρή εικόνα, γεγονός πολύ σηµαντικό, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της διάγνωσης. Η προσυµπτωµατική εξέταση µαστού διαρκεί µόνο λίγα λεπτά και ολόκληρη η επίσκεψη διαρκεί 30 λεπτά. Μια προσυµπτωµατική εξέταση µαστού είναι γενικά ασφαλής για γυναίκες µε εµφυτεύµατα µαστού. Είναι σηµαντικό να αναφέρετε στο υγειονοµικό προσωπικό του κέντρου ότι έχετε εµφυτεύµατα µαστού πριν γίνει η προσυµπτωµατική εξέταση του µαστού σας.

13 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Στη συνέχεια η µαστογραφία ελέγχεται από δύο γιατρούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η εγκυρότητα της διάγνωσης. Οι καλοσχηµατισµένοι καρκίνοι του µαστού φαίνονται, δίχως αµφιβολία, σε µια µαστογραφία. υστυχώς, πάντοτε θα υπάρχει και η εξαίρεση, που διαφεύγει ή είναι δύσκολο να φανεί, λόγω της µορφολογίας των µαστών. Καµία ιατρική εξέταση δεν είναι τέλεια, αλλά το προσωπικό του προγράµµατος καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να εντοπίσει όσους περισσότερους καρκίνους είναι εφικτό. Στον καρκίνο που βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο, ίσως και να µην έχει σχηµατιστεί ακόµα όγκος, αλλά συνήθως εντοπίζονται σχηµατισµοί στη µαστογραφία που συνιστούν την παρουσία καρκίνου του µαστού. Κατά την διάγνωση µπορεί να ακούσετε τον ιατρό να µιλάει για αποτιτανώσεις. Οι αποτιτανώσεις είναι µικρές περιοχές ασβεστίου µέσα στον ιστό του µαστού. Μερικές φορές το ασβέστιο σχηµατίζει κηλίδες και «σχέδια» στη µαστογραφία, που µπορούν να υποδείξουν εµφάνιση καρκίνου. Αλλά επίσης, µπορεί να υπάρχουν αποτιτανώσεις εξαιτίας µη καρκινικών αλλαγών στο µαστό. Η ικανότητα και η εµπειρία των τεχνολόγων και των ιατρών, τους βοηθά να ξεχωρίσουν τα «σχέδια» που διαφέρουν και να αποφασίσουν ποιο µπορεί να είναι καρκίνος. Κάποια είδη καρκίνων δεν αφήνουν σαφείς ενδείξεις στη µαστογραφία. Έτσι, αν βρείτε κάποιο ύποπτο ογκίδιο στο στήθος σας, θα πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό σας, ακόµα και αν πρόσφατα κάνατε µαστογραφία. Τα αποτελέσµατα των εξετάσεων θα σας αποσταλούν ταχυδροµικώς, ενώ περίπου ανά έτος θα σας αποσταλθεί µια επιστολή υπενθύµισης του ραντεβού σας για µαστογραφία Μετά τη µαστογραφία λίγες γυναίκες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο κέντρο πρόληψης και να κάνουν µερικές περαιτέρω εξετάσεις, επειδή η µαστογραφία έδειξε ασαφή ευρήµατα, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν. Αυτές οι εξετάσεις είναι δωρεάν. Όταν έρθετε στο κέντρο παρακαλούµε να νιώσετε ελεύθερες να κάνετε όποιες ερωτήσεις θέλετε σχετικά µε την εξέταση. 11

14 12 Αν σας ξανακαλέσουν µη Φοβηθείτε Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π αρ όλο που η µαστογραφία είναι, µέχρι στιγµής, η πιο αξιόπιστη µέθοδος διάγνωσης, υπάρχουν φορές που δεν είναι επαρκής. Γι αυτό το λόγο σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, µε τη χρήση υπερήχων, ώστε η εικόνα του µαστού να είναι όσο πιο λεπτοµερής γίνεται. Μερικές γυναίκες καλούνται για επανεξέταση γιατί η απεικόνιση δείχνει ότι απαιτούνται περισσότερες λήψεις. Σκεφτείτε όµως ότι ένα πρόγραµµα Προσυµπτωµατικού Ελέγχου µπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο νωρίς και έτσι να σας σώσει από πολύ µεγαλύτερη αναστάτωση εσάς και την οικογένειά σας. Πολλές είναι οι γυναίκες που θεωρούν ότι ο τακτικός έλεγχος στους µαστούς τους, µπορεί να µειώσει το άγχος και την αγωνία που νιώθουν για την κατάσταση της υγείας τους. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι η συµµετοχή σε ένα πρόγραµµα πρόληψης µπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους. Ένα µικρό ποσοστό άγχους και αναστάτωσης, µέχρι να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, είναι δικαιολογηµένο, λόγω των οφελών που υπόσχεται για την υγεία σας. Μπορεί να χάσετε πολλά οφέλη για την υγεία σας αν δεν προλάβετε έγκαιρα τη νόσο. Μην χάσετε τα οφέλη που προσφέρει η µαστογραφία!

15 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Πώς γίνεται η διάγνωση για Καρκίνο του Μαστού; 13 Σ ε περίπτωση που ανιχνευθεί καρκίνος ο ιατρός σας θα σας παραπέµψει σε νοσοκοµείο για περαιτέρω εξετάσεις. Η επίσκεψη στο νοσοκοµείο δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του µαστού. Όµως, πρέπει να το επισκεφτείτε έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κλινικές εξετάσεις. Συνήθως γίνεται ένας συνδυασµός εξετάσεων, ο οποίος είναι γνωστός ως «Τριπλή Εκτίµηση». Η τριπλή εκτίµηση αποτελείται από µια φυσική εξέταση, η οποία πραγµατοποιείται από έναν ιατρό-παθολόγο που εξειδικεύεται στον καρκίνο του µαστού, µια µαστογραφία ή εξέταση υπερήχων και µια βιοψία. Η µαστογραφία είναι µια εικόνα του µαστού, η οποία γίνεται µε τη βοήθεια ακτινών Χ. Οι µαστογραφίες µπορούν να δείξουν έναν όγκο στο στήθος, ο οποίος δεν γίνεται να ανιχνευτεί µε τη φυσική εξέταση. Επίσης, µπορούν να δείξουν µια συστάδα µικρών κηλίδων ασβεστίου. Αυτές οι κηλίδες ονοµάζονται αποτιτανώσεις. Αυτοί οι όγκοι ή κηλίδες µπορεί να είναι από καρκίνο, προκαρκινικά κύτταρα ή άλλες καταστάσεις. Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι παρόντα µη φυσιολογικά κύτταρα. Εάν ανιχνευτεί κάτι µη φυσιολογικό στη µαστογραφία, µπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες εξετάσεις µε ακτίνες Χ, επίσης µπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία. Οι µαστογραφίες (όπως και οι συνηθισµένες ακτινογραφίες) χρησιµοποιούν πολύ µικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στην υγεία σας από τη µαστογραφία είναι πάρα πολύ µικρός, αλλά η συνεχής έκθεση σε ακτίνες Χ µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα. Τα οφέλη όµως ξεπερνούν σε σπουδαιότητα τους κινδύνους. Μία συσκευή υπερήχων εκπέµπει ηχητικά κύµατα, που οι άνθρωποι δεν µπορούν να ακούσουν. Αυτά τα κύµατα αναπαράγονται στους ιστούς και ένας υπολογιστής χρησιµοποιεί την ηχώ για να δηµιουργήσει µια εικόνα. Ο ιατρός

16 14 σας µπορεί να δει σε µια οθόνη αυτές τις εικόνες. Οι εικόνες µπορούν να δείξουν αν ένας όγκος είναι συµπαγής ή γεµάτος µε υγρό. Μια κύστη είναι ένας θύλακας γεµάτος µε υγρό. Οι κύστες δεν είναι καρκίνος. Αλλά µια συµπαγής µάζα µπορεί να είναι καρκίνος. Μετά από την εξέταση, ο ιατρός σας µπορεί να αποθηκεύσει τις εικόνες σε βίντεο ή να τις εκτυπώσει. Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Η βιοψία είναι µια διαδικασία, όπου αφαιρείται δείγµα κυττάρων ή ιστού από το µαστό, ώστε να εξεταστούν στο µικροσκόπιο για ενδείξεις της ασθένειας και καλύτερη γνωµάτευση. Συνήθως, αυτές οι εξετάσεις πραγµατοποιούνται άµεσα στα ιατρικά κέντρα και είναι πιθανό να έχετε τα αποτελέσµατα την ίδια ηµέρα. Είναι πιθανό να επηρεαστεί η ψυχολογική σας διάθεση στο νοσοκοµείο, αλλά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Γι` αυτό µπορείτε να συνοδεύεστε από κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο ή ένα καλό σας φίλο. Μετά και την ολοκλήρωση των διαγνωστικών εξετάσεων, θα πάρετε τα αποτελέσµατα σας από την κλινική όπου κάνατε τις εξετάσεις. Θυµηθείτε, εννέα από τα δέκα ογκίδια στο στήθος ή στη µασχάλη δεν πρόκειται να είναι καρκίνος και αν τελικά συµβαίνει αυτό, ο ιατρός θα είναι σε θέση να σας το επιβεβαιώσει και να σας ενηµερώσει αν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Αν όµως η διάγνωση είναι θετική για καρκίνο του µαστού, ο ιατρός σας θα συζητήσει µαζί σας τις επιλογές, που έχετε για θεραπεία της νόσου.

17 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Πώς Θεραπεύεται ο Καρκίνος του Μαστού; υ πάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας του καρκίνου του µαστού. Η θεραπεία σχεδιάζεται εξατοµικευµένα για κάθε γυναίκα, έτσι διαφορετικές γυναίκες µπορούν να λάβουν ποικίλες θεραπείες. Χειρουργική Επέµβαση: Αν διαγνωστεί καρκίνος, συνήθως ακολουθεί εγχείρηση για την αφαίρεση µέρους ή του συνόλου του µαστού. Σε πολλές γυναίκες, απλώς είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί µόνο το ογκίδιο και ο ιστός που το περιβάλλει (χειρουργική εξαίρεση κακοήθους όγκου και ελάχιστης ποσότητας περιβάλλοντος ιστού). Όµως, σε κάποιες γυναίκες θα γίνει η υπόδειξη να αφαιρεθεί ολόκληρος ο µαστός (µαστεκτοµή). Εσείς και ο χειρούργος θα κληθείτε να λάβετε κάποιες αποφάσεις και οι απόψεις σας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Είναι δύσκολο να αφοµοιώσετε όλη την πληροφορία αµέσως, γι αυτό ίσως να βοηθούσε αν παίρνατε µαζί σας στη συζήτηση ένα φίλο ή συνοδό ή αν προετοιµάζατε µια λίστα µε ερωτήσεις. Αν δεν έχετε κάποιον να σας συνοδεύσει, ζητήστε από την κλινική κάποιον που θα µπορούσε να καθίσει µαζί σας, όπως κάποια εξειδικευµένη, στον καρκίνο του µαστού, νοσηλεύτρια. Αν η εγχείριση αφαιρέσει το σύνολο ή µεγάλο µέρος του µαστού, τότε ίσως να είναι πιθανή η ανάπλαση του (δηµιουργία ενός νέου µαστού), την ίδια χρονική περίοδο ή µεταγενέστερα. Η Ακτινοθεραπεία χρησιµοποιεί ισχυρές ακτίνες Χ για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Είναι µια τοπική θεραπεία, γεγονός που σηµαίνει ότι εξολοθρεύει µόνο τα καρκινικά κύτταρα της συγκεκριµένης περιοχής, όπου κατευθύνεται. Αυτή είναι συνήθως ο πάσχων µαστός ή η περιοχή από την οποία έχει αφαιρεθεί ο µαστός και µερικές φορές επίσης, περιοχές των λεµφαδένων στη µασχάλη και πάνω από το τραχηλικό οστό. Ο συνδυασµός χειρουργικής, συντηρητικής του µαστού επέµβασης, η οποία ακολουθείται από ραδιοθεραπεία, έχει επιτρέψει σε πολλές γυναίκες µε καρκίνο του µαστού, να αποφύγουν την οριστική µαστεκτοµή. Η ακτινοθεραπεία συνίσταται συνήθως 15

18 16 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο πριν και µετά από την επέµβαση. Σπανίως χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη θεραπεία, το πιο σύνηθες είναι να συνδυάζεται µε άλλες µεθόδους. Φαρµακευτική θεραπεία. Μια µεγάλη ποικιλία φαρµάκων χρησιµοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του µαστού. Οι φαρµακευτικές θεραπείες είναι «συστηµατικές», που σηµαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώµα. Τα φάρµακα επιδρούν σε όλο το σώµα µέσω του κυκλοφορικού συστήµατος και µπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη τους. Τα φάρµακα µπορεί να είναι αποτελεσµατικά κατά του αρχικού όγκου στο στήθος ή ικανά να σταµατήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άλλα µέρη του σώµατος. Τα δύο κύρια είδη φαρµάκων, που χρησιµοποιούνται, είναι η χηµειοθεραπεία και η ορµονική θεραπεία, ενώ έχουν αναπτυχθεί και νεότερα είδη θεραπειών. Η χηµειοθεραπεία είναι η χρήση αντικαρκινικών φαρµάκων που βλάπτουν τα καρκινικά κύτταρα µε τέτοιο τρόπο, ώστε να εµποδίζεται η κυτταρική διαίρεση και εποµένως και η ανάπτυξη τους. Είναι επίσης γνωστά και ως κυτταροτοξικά φάρµακα. Η χηµειοθεραπεία µπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των φυσιολογικών κυττάρων. Αυτό µπορεί να προκαλέσει συγκεκριµένες παρενέργειες, οι οποίες είναι προσωρινές, επειδή οι υγιείς ιστοί συνήθως επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση µε τη λήξη της θεραπείας. Υπάρχουν πολλά είδη χηµειοθεραπείας που χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση του καρκίνου του µαστού. ύο ή τρία διαφορετικά φάρµακα χρησιµοποιούνται γενικά µαζί. Τα είδη των φαρµάκων, ο τρόπος χορήγησης και η διάρκεια της θεραπείας είναι γνωστά ως χηµειοθεραπευτική αγωγή. Ένας ιατρός ή µία νοσηλεύτρια θα σας εξηγήσει τη θεραπευτική δράση και τις παρενέργειες µιας συγκεκριµένης αγωγής. Οι ορµόνες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στο σώµα µας και επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριµένων οργάνων ή συστηµάτων οργάνων. Σε πολλές γυναίκες, η ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο µαστό επηρεάζεται από την ύπαρξη των γυναικείων ορµονών, όπως τα οιστρογόνα. Η ανάπτυξη καρκίνου µπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόµα και να σταµατήσει µε τη διακοπή της επίδρασης µιας συγκεκριµένης ορµόνης. Η ορµονική θεραπεία

19 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο συνήθως συνταγογραφείται για πολλούς µήνες ή χρόνια. Ο ακριβής χρόνος χορήγησης ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά συνήθως είναι µεταξύ δύο και πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από ιατρό σχετικής ειδικότητας. Παράλληλα µε τις παραπάνω θεραπείες, πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί και εναλλακτικές µορφές τους, µε πιο γνωστές αυτές που επικεντρώνονται στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες και βλάβες στα υγιή κύτταρα. ηλαδή, αντίθετα µε τη χηµειοθεραπεία που επηρεάζει και τους υγιείς ιστούς, οι νέες θεραπείες έχουν µικρότερη πιθανότητα να τους πλήξουν, διότι επικεντρώνουν τη δράση τους, όσο το δυνατό, στα καρκινικά κύτταρα. Κατά συνέπεια, οι παρενέργειες περιορίζονται, ως ένα βαθµό και η ποιότητα ζωής της ασθενούς βελτιώνεται. 17 Αποκαθιστώντας Αισθητικά το Μαστό Κ άποιες γυναίκες που πρόκειται να κάνουν µαστεκτοµή, κατόπιν αποφασίζουν να κάνουν ανάπλαση στήθους. Άλλες αποφασίζουν να χρησιµοποιήσουν προσθετικά µέλη και κάποιες άλλες δεν προβαίνουν σε καµία ενέργεια. Όλες αυτές οι επιλογές έχουν πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα. Αυτό που είναι σωστό για µια γυναίκα, ίσως να είναι λάθος για κάποια άλλη. Αυτό που είναι σηµαντικό είναι ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του µαστού, έχει επιλογές. Τέτοιου είδους επιλογές είναι κρίσιµο να υπάρχουν, καθώς σχετίζονται µε την αισθητική αποκατάσταση του σώµατος, µετά από µία σοβαρή χειρουργική επέµβαση, γεγονός πολύ σηµαντικό για κάθε γυναίκα. Η ανάπλαση του στήθους µπορεί να γίνει στον ίδιο χρόνο µε τη µαστεκτοµή ή αργότερα. Εάν σκέπτεστε να κάνετε ανάπλαση, τότε πρέπει να µιλήσετε µε

20 18 έναν πλαστικό χειρούργο πριν γίνει η µαστεκτοµή, ακόµα και αν την προγραµµατίζετε για αργότερα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναπλάσετε το στήθος σας. Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να χρησιµοποιήσουν εµφυτεύµατα. Τα εµφυτεύµατα µπορεί να είναι σιλικονούχα ή αλατούχα. Η ασφάλεια των εµφυτευµάτων σιλικόνης βρίσκεται για πολλά χρόνια υπό µελέτη από επίσηµους οργανισµούς, αρµόδιους για τη δηµόσια υγεία. Μπορείτε να συζητήσετε µε τον ιατρό, που σας παρακολουθεί, αν τα εµφυτεύµατα σιλικόνης είναι τελικά µια καλή επιλογή για την περίπτωση σας. Επιπλέον, η ανάπλαση µπορεί να γίνει µε ιστό από κάποιο άλλο µέρος του σώµατος σας. έρµα, µύες και λίπος µπορούν να αφαιρεθούν από την πλάτη, την κοιλιά ή τους γλουτούς και κατόπιν ο πλαστικός χειρούργος θα χρησιµοποιήσει αυτόν τον ιστό για να σχηµατίσει ένα µαστό. Ποιο είδος ανάπλασης είναι το καλύτερο για την περίπτωση σας, εξαρτάται από την ηλικία, τον τύπο του σώµατος σας και το είδος του χειρουργείου που κάνατε. Ένας πλαστικός χειρούργος µπορεί να σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη από κάθε είδος ανάπλασης. Παρεµβάσεις που Βελτιώνουν την Ποιότητας της Ζωής Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π ολλές γυναίκες µε καρκίνο του µαστού θεωρούν τις συµπληρωµατικές θεραπείες απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ίασης της ασθενείας τους. Οι συµπληρωµατικές θεραπείες περιλαµβάνουν χαλαρωτικές τεχνικές, µασάζ, βελονισµό και αρωµατοθεραπεία, οι οποίες χρησιµοποιούνται παράλληλα µε τις συµβατικές θεραπείες. εν προσφέρονται µε σκοπό να θεραπεύσουν την ασθένεια, αν και µερικές φορές µπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Συχνά χρησιµοποιούνται για να ανακουφίσουν από τον πόνο (ψυχικό, σωµατικό), που προέρχεται από τις παρενέργειες της συµβατικής θεραπείας. Οι συµπληρωµατικές θεραπείες

21 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο συνήθως προσφέρονται από ιατρούς, εξειδικευµένα κέντρα για τον καρκίνο, επαγγελµατίες θεραπευτές και µερικές φορές µπορεί να είναι διαθέσιµες σε πολλές κλινικές µαστού και γενικά νοσοκοµεία. Αν κάνετε θεραπεία για καρκίνο του µαστού, είναι σηµαντικό να συµβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας, πριν ξεκινήσετε κάποια συµπληρωµατική θεραπεία, ιδιαίτερα αν αυτή περιπλέκεται µε τη συµβατική θεραπεία. Μπορεί ο Καρκίνος να Επανέλθει; 19 Το σώµα µας έχει δυο συστήµατα µεταφοράς ουσιών: το κυκλοφορικό και το λεµφικό σύστηµα. Το λεµφικό σύστηµα συνήθως βοηθάει το σώµα να καταπολεµήσει οποιαδήποτε µόλυνση και αποτελείται από µια σειρά αδένων και αιµοφόρων αγγείων. Τα κύτταρα του καρκίνου του µαστού µπορούν να διαχωριστούν από τον αρχικό όγκο, να µετακινηθούν µέσω του περιβάλλοντα ιστού και τελικά να µεταφερθούν µέσω του κυκλοφορικού και του λεµφικού συστήµατος σε άλλα σηµεία του σώµατος. Τα καρκινικά κύτταρα από το µαστό µπορούν να µεταφερθούν στους λεµφαδένες, που βρίσκονται στη µασχάλη και αυτό µπορεί να αποτελέσει µια ένδειξη του πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος. Μπορεί κάποια κύτταρα από τους λεµφαδένες να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό µπορεί να επιτρέψει στους ιατρούς να διαπιστώσουν αν ο καρκίνος έχει προσβάλλει τους λεµφαδένες και να καθορίσουν το µέγεθος και την έκταση του. Τα καρκινικά κύτταρα µπορεί επίσης να µεταφερθούν, όπως είπαµε, µέσω του κυκλοφορικού συστήµατος, σε άλλα µέρη του σώµατος. Εκεί µπορεί να σχηµατίσουν νέους όγκους, οι οποίοι αποκαλούνται µεταστάσεις ή «δευτερεύοντες καρκίνοι». Ο νέος όγκος έχει το ίδιο είδος καρκινικών

22 20 κυττάρων µε τον αρχικό όγκο. Για παράδειγµα, αν ο καρκίνος του µαστού µεταδοθεί στα οστά, τα καρκινικά κύτταρα που θα συναντήσουµε εκεί θα είναι στην πραγµατικότητα καρκινικά κύτταρα του µαστού. Αυτή η ασθένεια είναι µεταστατικός καρκίνος του µαστού, όχι των οστών. Γι αυτό το λόγο, αντιµετωπίζεται ως καρκίνος του µαστού και όχι των οστών. Οι γιατροί αποκαλούν το νέο όγκο «αποµακρυσµένο» ή µεταστατικό. Αν ο καρκίνος του µαστού κάνει µετάσταση, η θεραπεία είναι δυνατόν να ελέγξει τη δευτερεύουσα νεοπλασία, µερικές φορές για πολλά χρόνια. Υγιεινή ιατροφή! Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Είναι σηµαντικό για τις γυναίκες µε καρκίνο του µαστού να προσέχουν τον εαυτό τους. Το να προσέχετε τον εαυτό σας περιλαµβάνει να διατρέφεστε σωστά και να παραµένετε όσο πιο ενεργή και δραστήρια µπορείτε. Χρειάζεστε το σωστό ποσό θερµίδων για να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να συντηρήσετε τις δυνάµεις σας. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια. Μερικές φορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή αµέσως µετά από τη θεραπεία, ίσως να µην έχετε όρεξη. Μπορεί να µη νιώθετε άνετα ή να είστε κουρασµένη. Μπορεί να βρείτε ότι τα φαγητά δεν είναι πλέον τόσο εύγευστα, ως συνήθως. Επιπλέον, οι παρενέργειες της θεραπείας (όπως η περιορισµένη όρεξη, το αίσθηµα ναυτίας, οι εµετοί ή οι πόνοι στο στόµα) µπορεί να σας δυσκολέψουν να διατρέφεστε σωστά. Ο ιατρός σας, ο διαιτολόγος ή άλλος επαγγελµατίας υγείας µπορούν να σας προτείνουν τρόπους να διαχειριστείτε αυτά τα προβλήµατα. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν παραµένουν δραστήριες. Το περπάτηµα, η κολύµβηση, γενικά ο αθλητισµός και άλλες

23 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο δραστηριότητες µπορούν να σας κάνουν να νιώσετε δυνατή και να αυξήσετε την ενέργεια σας. Η άσκηση µπορεί να µειώσει τη ναυτία και τον πόνο και να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο οµαλή διαχείριση της θεραπείας. Μπορεί επίσης να µειώσει το στρες. Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα και αν επιλέξετε, συµβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Επίσης, αν η δραστηριότητα που τελικά επιλέξατε, σας προκαλεί πόνο ή άλλα προβλήµατα, ενηµερώστε το θεράποντα ιατρό σας. 21 Αφεθείτε στη Φροντίδα των άλλων Η είδηση ότι έχετε καρκίνο του µαστού µπορεί να αλλάξει τη ζωή σας και τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας. Αυτές τις αλλαγές µπορεί να είναι δύσκολο να τις διαχειριστείτε. Είναι φυσιολογικό για εσάς, την οικογένεια σας και τους φίλους σας να έχετε πολλά διαφορετικά και µερικές φορές µπερδεµένα συναισθήµατα. Μπορεί να ανησυχήσετε για τη φροντίδα της οικογένεια σας, τη διατήρηση της εργασίας σας και των καθηµερινών σας ενασχολήσεων. Οι ανησυχίες για τις θεραπείες και τη διαχείριση των παρενεργειών, τη νοσηλεία και τα οικονοµικά έξοδα, µπορεί να απασχολήσουν πολλές γυναίκες. Οι ιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και άλλα µέλη του προσωπικού υγείας µπορούν να παράσχουν απαντήσεις για τη θεραπεία, την εργασία ή άλλες δραστηριότητες. Κάποιες συναντήσεις µε έναν κοινωνικό λειτουργό, ένα σύµβουλο ή έναν ψυχολόγο υγείας µπορούν να βοηθήσουν αν θέλετε να µιλήσετε για τα συναισθήµατα και τις ανησυχίες σας. Συχνά, ένας κοινωνικός λειτουργός µπορεί να προτείνει πόρους για οικονοµική βοήθεια, µετακίνηση, βοήθεια στο σπίτι του ασθενούς, αν αυτό είναι απαραίτητο ή συναισθηµατική υποστήριξη.

24 22 Οι φίλοι και οι συγγενείς µπορεί να είναι πολύ υποστηρικτικοί. Επίσης, µπορεί να βρείτε ότι γενικά βοηθάει να συζητάτε για τον καρκίνο µε άλλους ασθενείς που ήδη έχουν υποφέρει από τη συγκεκριµένη νόσο. Οι γυναίκες µε καρκίνο του µαστού, συχνά σχηµατίζουν οµάδες αυτογνωσίας και αλληλοϋποστήριξης για να µοιραστούν από κοινού την εµπειρία τους µε τον καρκίνο, την πορεία της θεραπείας τους και τα αποτελέσµατα της. Είναι σηµαντικό, βέβαια, να λάβουµε υπόψη ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Κάποιοι τρόποι που χρησιµοποιεί µια γυναίκα για να αντιµετωπίσει τον καρκίνο ίσως να µην είναι και οι πλέον κατάλληλοι για µια άλλη γυναίκα. Ίσως να πρέπει να ρωτήσετε τον ιατρό, που σας παρακολουθεί, αν έχετε κάποια απορία για µια πληροφορία που λάβατε από µια άλλη γυναίκα µε καρκίνο. Εκτός από την οικογένεια και το φιλικό περίγυρο, µια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε πλήρη ή µερική µαστεκτοµή, µπορεί να αναζητήσει περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη και µέριµνα στο πλαίσιο κάποιων αναγνωρισµένων κέντρων και εθελοντικών οργανώσεων όπως είναι και οι παρακάτω: Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών µε Καρκίνο Μαστού «Άλµα Ζωής» Αριστοτέλους 79-81, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα, Ελλάδα Τηλ.: , (Τηλεφωνική Γραµµή Στήριξης, ευτέρα- Παρασκευή, 10:00-18:00)Fax: , Στο πλαίσιο λειτουργίας του συλλόγου παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη από έµπειρους επαγγελµατίες ψυχικής υγείας και οργανώνονται οµάδες αλληλοβοήθειας από καταρτισµένες γυναίκες που είχαν την εµπειρία της νόσου και επιθυµούν να τη µοιραστούν. Επίσης πραγµατοποιείται ενηµέρωση για όλες τις νέες επιστηµονικές εξελίξεις, αναφορικά µε την ασθένεια, σε γυναίκες µε καρκίνο του µαστού και παρέχεται πληροφοριακό υλικό αναφορικά µε την αξία της πρόληψης. «ΑΓΑΠΑΝ», Ανακουφιστική Συµπονετική Παρηγορητική Αγωγή, Τηλ , Ρηγίλλης 14, ΑΘΗΝΑ Στο σύλλογο παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη ασθενών, ενώ γίνεται προσπάθεια καθιέρωσης προγραµµάτων Hospital Care, όπου θα παρέχεται Νοσηλευτική βοήθεια σε όσους βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

25 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Τηλ , , Α.Τσόχα 18-20, ΑΘήνα Στην παραπάνω Εταιρεία διενεργούνται τα εξής προγράµµατα: Ατοµική ψυχολογική υποστήριξη ασθενών. Συµβουλευτική Οικογένειας. Οµάδες υποστήριξης ασθενών. Οµάδες οικογένειας-συνοδών. Προγράµµατα πρόληψης για έγκαιρη διάγνωση. Αποθεραπεία και αποκατάσταση (2 κέντρα αποθεραπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Τηλ , Α.Τσόχα 18-20, ΑΘήνα Στο κέντρο παρέχεται εξειδικευµένη υποστήριξη στραµµένη περισσότερο στην ψυχοκοινωνική φροντίδα του / της Καρκινοπαθούς:Ψυχολογική υποστήριξη. Συµβουλευτική (ατοµική, παιδιών, ζεύγους, οικογένειας). Ψυχιατρική Παρακολούθηση. Ατοµική Ψυχοθεραπεία. Μουσικοθεραπεία. Παρέµβαση στο σπίτι ή στο νοσοκοµείο αν κριθεί απαραίτητο. Οµάδες υποστήριξης. Οµάδες Ψυχοθεραπείας. Θεραπευτικές µεθόδους έκφρασης. Τεχνικές Χαλάρωσης. 23 Ο Αγώνας κατά του Καρκίνου συνεχίζεται... Η µετέπειτα φροντίδα µετά από τη θεραπεία για τον καρκίνο του µαστού είναι πάρα πολύ σηµαντική. Η ανάνηψη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η ανάνηψη σας εξαρτάται από τη θεραπεία σας, από το αν έχει εξαπλωθεί η ασθένεια και άλλους παράγοντες. Ακόµα και όταν ο καρκίνος φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως ή καταστραφεί, η ασθένεια καµία φορά επανακάµπτει επειδή τα καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν εντοπιστεί, παραµένουν κάπου στο σώµα µετά από τη

26 24 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο θεραπεία. Ο γιατρός σας θα καταγράψει τη διαδικασία ανάνηψης σας και θα ελέγξει για πιθανή επανεµφάνιση του καρκίνου. Πρέπει άµεσα να αναφέρετε στο γιατρό οποιεσδήποτε αλλαγές στη θεραπευµένη περιοχή ή στον άλλο µαστό. Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε ιατρικά προβλήµατα αντιµετωπίζετε, όπως πόνος, απώλεια όρεξης ή βάρους, αλλαγές στον εµµηνορροϊκό κύκλο, ασυνήθιστη κολπική αιµορραγία ή θαµπή όραση. Επίσης, µιλήστε στο γιατρό σας για πονοκεφάλους, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή πονόλαιµο, πόνους στην πλάτη ή προβλήµατα πέψης που φαίνονται ασυνήθιστα ή επιµένουν. Αυτά τα προβλήµατα µπορεί να εµφανιστούν µήνες ή και χρόνια µετά από τη θεραπεία. Μπορεί να είναι ενδείξεις ότι ο καρκίνος, έχει επανέλθει, αλλά µπορεί επίσης να είναι σηµάδια άλλων ιατρικών προβληµάτων. Οι επαναληπτικοί έλεγχοι συνήθως περιλαµβάνουν τους µαστούς, το στήθος, το λαιµό και τις περιοχές κάτω από τη µασχάλη. Καθώς είναι πιθανό να εµφανιστεί ξανά ο καρκίνος, είναι σηµαντικό να κάνετε τακτικά µαστογραφίες για τον έλεγχο της περιοχής, που χειρουργήθηκε, αλλά και στον µαστό που έµεινε ανέπαφος. Πιθανόν δεν χρειάζεται µαστογραφία σε ένα µαστό στον οποίο έγινε ανάπλαση ή αν κάνατε µαστεκτοµή χωρίς ανάπλαση. Ο γιατρός σας µπορεί να ζητήσει τη διενέργεια άλλων απεικονιστικών εξετάσεων ή εργαστηριακών ελέγχων. Είναι σηµαντικό να µοιράζεστε µε το γιατρό τις ανησυχίες σας, έτσι ώστε τα προβλήµατα να µπορούν να διαγνωστούν νωρίς και εποµένως να έχουν µεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και µάλιστα σε πολύ συντοµότερο διάστηµα.

27 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο

28 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Επιστημονική Επιμέλεια: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών για τον καρκίνο του μαστού Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

BREAST SCREENING The Facts

BREAST SCREENING The Facts BREAST SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση µαστού; Η εξέταση µαστού (µαστογραφία) είναι µια ακτινογραφία των µαστών. Η εξέταση µαστού µπορεί να ανιχνεύσει όγκους

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Οι Ελληνίδες φαίνεται να ανησυχούν αρκετά για το ενδεχόµενο να νοσήσουν οι ίδιες, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006 Χρήστος Μαρκόπουλος Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών /ντης Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού - Στατιστικά στοιχεία Στη χώρα µας,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού σε γυναίκες µεταξύ 50 και 69 ετών

Πρόγραµµα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού σε γυναίκες µεταξύ 50 και 69 ετών Πρόγραµµα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού σε γυναίκες µεταξύ 50 και 69 ετών Με την προσωπική πρόσκληση συµµετοχής σας στο πρόγραµµα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Η αυτοεξέταση μαστών είναι η πρώτη ασπίδα που έχει η γυναίκα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία συστήνει στις γυναίκες να κάνουν κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω λέμφωμα; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω λέμφωμα; Πώς θα το καταλάβω; Πώς θα το καταλάβω; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Μήπως έχω λέμφωμα; Η έγκαιρη διάγνωση, σώζει ζωές Ο οδηγός αυτός έχει γραφτεί για να σας εφοδιάσει με πληροφορίες και συμβουλές, ώστε να αξιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Όπως συμβαίνει με κάθε ετησίως ανανεούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι και το ασφαλιστήριο υγείας είναι σχεδιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Αντωνίου Χαρά Διευθύντρια Β Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ??? Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού? Ποια αίτια τον προκαλούν?

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του 1 Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι με μεγάλη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ; ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Η συχνότητά του αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας και το

Διαβάστε περισσότερα

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία Ιουνιος 2012 - Τευχος 03-04 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη Αφιέρωμα διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; Οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς µε διαγνωσµένο καρκίνο του προστάτη: 1. Στενή παρακολούθηση 2. Ριζική προστατεκτοµή 3. Ακτινοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS)

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) 12 ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. Ιανουάριος 2009 Τροποποιήθηκε από φυλλάδια που εκδόθηκαν από τα νοσοκοµεία Guy s και St Thomas στο Λονδίνο,

Διαβάστε περισσότερα

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία Σας παρακαλούµε να µας πείτε πόσο συµφωνείτε ή διαφωνείτε µε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά µε ασθένειες, όπως ο καρκίνος µαστού σηµειώνοντας ένα a στο αντίστοιχο κουτάκι. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

CERVICAL SCREENING The Facts

CERVICAL SCREENING The Facts CERVICAL SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση τραχήλου; Η εξέταση τραχήλου δεν είναι εξέταση διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου. Είναι µια εξέταση που ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΜΑ : ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΜΑ : ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΜΑ : ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Ομάδα Ζ8 ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ : ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΥΡΟΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου!

Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου! Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου! Η πρόληψη σώζει ζωές. Δηλαδή η συνέπειά σου απέναντί στον εαυτό σου. Και πως μεταφράζεται αυτό;

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνευτική μαστογραφία

Ανιχνευτική μαστογραφία ια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα του Κεμπέκ για την Ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΤΡΕΑΛ Γραμμή πληροφοριών: 514 528-2424 Ανιχνευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Τίτλος Μελέτης: Ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και προκαρκινικές αλλοιώσεις /καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Τι είναι το FoundationOne ; Το FoundationOne είναι μια εξέταση που ανιχνεύει γενωμικές μεταβολές (π.χ. μεταλλάξεις) που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI)

Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) 1. Τι είναι η Μαγνητική Τοµογραφία; Η Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) είναι µια προηγµένη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Ιστοπαθολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού.

Έκθεση Ιστοπαθολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο οδηγός σας αναφορικά µε την Έκθεση Ιστοπαθολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού. Κάθε φορά που αφαιρείται ιστός από το σώµα µας για να ελεγχθεί ως προς την ύπαρξη καρκίνου, συντάσσεται µια έκθεση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης.

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Αν είστε 55-70 ετών ελάτε και εσείς για ΔΩΡΕΑΝ προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο παχέος εντέρου, από 1-31 Μαρτίου σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ.

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ. 1 Γενικά Ο καρκίνος προκαλείται από αλλαγές στα υλικά του σώματος μας που ονομάζονται «γονίδια». Πρόκειται για τις μονάδες πληροφοριών σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Τα γονίδια υπαγορεύουν στπν οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μέρα Νταλαντύσε Αχµέτι Φλούτουρα

Μέρα Νταλαντύσε Αχµέτι Φλούτουρα Μέρα Νταλαντύσε Αχµέτι Φλούτουρα πολυσύνθετο εξελισσόµενο θέµα Τέλη 90 ο ιό ήταν θανατηφόρο Σύνδροµο επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS) 1998 πρώτε αποτελεσµατικέ θεραπείε Χρόνιο νόσηµα Ο φορέα συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος!

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος! Διαταραχές ύπνου και Αυτισµός Ελένη Λούκουτου Λογοθεραπεύτρια ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται στον προστάτη αφύσικα κύτταρα. Αυτά τα αφύσικα κύτταρα μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζετε για το αίμα σας

Γνωρίζετε για το αίμα σας Σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος σας εξέτασε και διέγνωσε την πάθησή σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή νοσηλευτή σας για ο,τιδήποτε που τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτηµα για όλους µας. Η σεξουαλική συµπεριφορά και η στάση απέναντι σε αυτή διαφέρει σηµαντικά από άτοµο σε άτοµο και διαµορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (SCREENING) ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (SCREENING) ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Πληροφορίες σχετικά με τον ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (SCREENING) ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού για γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών 1 ΠΕΡΊ ΤΊΝΟΣ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ? Με την πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δώρα Πετρακοπούλου ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι η διαδικασία δημιουργίας καινούργιου μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει;

Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει; Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη ΧΑΠ; Αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ 8 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Μία παρακώλυση της ροής του αίµατος οφείλεται συχνά σε στένωση και µπορεί να σταµατήσει τη ροή του αίµατος µερικώς ή τελείως. Κάθε µία από

Διαβάστε περισσότερα

21. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

21. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ 21. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος της γυναίκας. Η επίπτωση παγκόσμια είναι περίπου 89 περιστατικά/100.000 γυναίκες ενώ αναφέρονται 800.000 νέα περιστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Πως να προλάβετε τον ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ με ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ Χορηγία Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία με ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Κείμενο: Κέντρο ακράτειας Västra Götaland Φωτογραφίες: Kajsa Lundberg Σχεδιασμός: Svensk Information Σας είναι δύσκολο να ελέγξετε την ουροδόχο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού

Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού Το Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού ετοιμάστηκε από το *National Breast Cancer Centre* (Εθνικό Κέντρο Καρκίνου του Μαστού): Level

Διαβάστε περισσότερα

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών.

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών. Όλες μαζί οι μορφές καρκίνου αποτελούν, παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες αποτελεί την πρώτη αιτία

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Γ κύκλος μαθημάτων. Ημερομηνίες μαθημάτων

Γ κύκλος μαθημάτων. Ημερομηνίες μαθημάτων Γ κύκλος μαθημάτων Ημερομηνίες μαθημάτων 1 ο Μάθημα: 30 31 Μαρτίου 2012 2 ο Μάθημα: 11 12 Μαΐου 2012 3 ο Μάθημα: 28, 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2012 4 ο Μάθημα: 23, 24 & 25 Νοεμβρίου 2012 Γραμματεία Σεμιναρίων

Διαβάστε περισσότερα

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμένοντας Υγιής. Προληπτικές Υπηρεσίες Medicare

Παραμένοντας Υγιής. Προληπτικές Υπηρεσίες Medicare Παραμένοντας Υγιής Προληπτικές Υπηρεσίες Medicare Ένας εύκολος και σημαντικός τρόπος για να παραμένουμε υγιείς είναι να κάνουμε πρόληψη και να λαμβάνουμε υπηρεσίες για έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας.

Διαβάστε περισσότερα

Τι ονομάζουμε προστάτη και πoιός ο ρόλος του.

Τι ονομάζουμε προστάτη και πoιός ο ρόλος του. : Τι ονομάζουμε προστάτη και πoιός ο ρόλος του. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών, περιλαμβανομένων και των ανδρών, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr

Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr Αυτό το φυλλάδιο είναι μέρος του «Προγράμματος Ενημέρωσης για την Ψωρίαση», το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες για την πάθηση. Το φυλλάδιο κάνει μία εισαγωγή στην ψωρίαση και στις θεραπείες

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της PRAC σχετικά με την PSUR για το ζολεδρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ορισμός. Συμπτώματα. Αίτια

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ορισμός. Συμπτώματα. Αίτια Ορισμός Συμπτώματα Αίτια Παράγοντες κινδύνου Επιπλοκές Προετοιμασία για το ραντεβού Εξετάσεις και διάγνωση Θεραπεία Αντιμετώπιση και υποστήριξη Πρόληψη Ορισμός ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Ο καρκίνος του προστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 1 Η απεικόνιση βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Επιβλέπουσα Α.ΤΕΙ.Θ Ε. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Μέλη Επιτροπής Λαβδανίτη Μαρία Μινασίδου Ευγενία Αλεξιάδη Αθηνά Γεωργάκη Ελένη Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας.

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Ζούμε σε μια πολύ απαιτητική εποχή, και ως γυναίκες αναλαμβάνουμε καθημερινά ολοένα και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

H «φάτνη» του... Νότου. Μαιευτήριο Ρέα. Ο Πέτρος Δούκας μιλάει για την παραμπομπή του. Aqua Pilates, η νέα τάση LIFESTYLE ΥΓΕΙΑ GOSSIP ΣΠΙΤΙ

H «φάτνη» του... Νότου. Μαιευτήριο Ρέα. Ο Πέτρος Δούκας μιλάει για την παραμπομπή του. Aqua Pilates, η νέα τάση LIFESTYLE ΥΓΕΙΑ GOSSIP ΣΠΙΤΙ OPIS_EXOF_Layout 1 12/3/10 3:43 PM Page 1 w w w. a t t i c a p r e s s. g r ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 / ΤΕΥΧΟΣ 007 Μ Η Ν Ι Α Ι Ο Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Ο Π Ο Ι Κ Ι Λ Η Σ ΥΛ Η Σ Ο Πέτρος Δούκας μιλάει για την παραμπομπή

Διαβάστε περισσότερα

Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη

Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη Τηλεφωνικό Κέντρο 210 69 66 000 Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ

Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ Κουτρούµπα Ι, Χαϊδόπουλος Δ, Θωµάκος Ν, Σωτηροπούλου Μ, Καθοπούλης Ν, Βλάχος

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΟΝΙ ΙΟ Χ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΟΝΙ ΙΟ Χ ΜΥΪΚΗ ΥΣΤΡΟΦΙΑ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE Τι είναι η µυϊκή δυστροφία (Μ ) τύπου Duchenne; Υπάρχουν πολλοί τύποι Μ και όλοι προκαλούνται από ελαττώµατα στα γονίδια (οι κληρονοµικές µονάδες που µεταβιβάζουν οι γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας Β Μέρος Κατάθλιψη Αξιολόγηση Χρήση ψυχομετρικών εργαλείων Ερωτήσειςγια: Συναίσθημα Ύπνο Ενδιαφέροντα Ενοχή Ενέργεια Συγκέντρωση Όρεξη Ψυχοκοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: ΠΠ 1 Οι άνθρωποι με συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) θα πρέπει να έχουν έγκαιρη πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης Βασίλης Πουλάκης MD, PhD, FEBU Aν. Kαθηγητής Iατρικής Σχολής Παν/µίου Φρανκφούρτης, Γερµανίας Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan Νοσοκοµείο

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Χριστιάνα Μήτση Ψυχολόγος Μsc-Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

κληρονοµικότητα Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες

κληρονοµικότητα Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες 12 Φυλοσύνδετη στο Χ Ή την τοπική σας κλινική γενετικής διάγνωσης: κληρονοµικότητα Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής Πανεπιστήµιο Αθηνών Νοσοκοµείο Παίδων " Αγία Σοφία" Αθήνα Τηλ: +210 7795553 http://iatriki-genetiki.med.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο καρκίνος του νεφρού;

Τι είναι ο καρκίνος του νεφρού; Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου

Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου Πηγή: Be Strong (http://www.bestrong.org.gr/el/living_with_cancer/psychoemotional/emotional/feelin gsaftertreatment/) Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου Ο καρκίνος είναι µία εµπειρία που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΥΠ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος

Πρόλογος. Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόλογος ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Η πρόληψη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την Υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic).

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic). Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία γρίπης (flu pandemic). Η πανδημία γρίπης μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα σε πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου. Οι συζητήσεις για μια πανδημία γρίπης έχουν απασχολήσει

Διαβάστε περισσότερα

Το Κέντρο βρίσκεται στη Λευκωσία, πλησίον του Μακάρειου Νοσοκοµείου, στη Λεωφόρο Ακροπόλεως 32, στο Στρόβολο.

Το Κέντρο βρίσκεται στη Λευκωσία, πλησίον του Μακάρειου Νοσοκοµείου, στη Λεωφόρο Ακροπόλεως 32, στο Στρόβολο. Εισαγωγή Το ενηµερωτικό αυτό βιβλιάριο θα είναι χρήσιµο σ εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάρετε την θεραπεία σας ως εσωτερικός ασθενής. Περιλαµβάνει πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝ Α Π Λ Η Ρ Ω Τ Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ϊ Σ ΤΑΜ Ε Ν Η ΟΥ Ρ ΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ- Ο Γ ΚΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ Τ Μ Η Μ ΑΤΟ Σ ΑΝ Θ «Θ Ε ΑΓ Ε Ν Ε Ι Ο» ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Βασική

Διαβάστε περισσότερα

5ος Αγώνας Greece Race for the Cure 29 Σεπτεμβρίου 2013! Χορηγός εθελοντών. Οδηγίες εθελοντών

5ος Αγώνας Greece Race for the Cure 29 Σεπτεμβρίου 2013! Χορηγός εθελοντών. Οδηγίες εθελοντών 5ος Αγώνας Greece Race for the Cure 29 Σεπτεμβρίου 2013! Χορηγός εθελοντών Οδηγίες εθελοντών Στόχοι του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ψυχοκοινωνική Στήριξη γυναικών με Καρκίνο Μαστού

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστική Χειρουργική

Πλαστική Χειρουργική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Πλαστική Χειρουργική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc25 Μιχαήλου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ.(ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ/ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ) ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Τρόποι θετικής προσαρμογής Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος Επιστ. Συνεργάτης Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς» Σκοπός Ομιλίας Να παρουσιάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα της πλαστικής αποκατάστασης;

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα της πλαστικής αποκατάστασης; Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών µε καρκίνο µαστού Άλµα Ζωής Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα της πλαστικής αποκατάστασης; Αυτά και άλλα ερωτήµατα απαντώνται από τον ηµήτρη Μαστοράκο,

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα; Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Albert Salomon, Γερμανός χειρουργός, 1913 Ακτινογράφησε 3000 μαστούς από μαστεκτομή και συσχέτισε ακτινολογικά, κλινικά και παθολογοανατομικά

Albert Salomon, Γερμανός χειρουργός, 1913 Ακτινογράφησε 3000 μαστούς από μαστεκτομή και συσχέτισε ακτινολογικά, κλινικά και παθολογοανατομικά Albert Salomon, Γερμανός χειρουργός, 1913 Ακτινογράφησε 3000 μαστούς από μαστεκτομή και συσχέτισε ακτινολογικά, κλινικά και παθολογοανατομικά ευρήματα. Stafford Warren, 1930, επί ασθενών, (στερεοσκοπική

Διαβάστε περισσότερα