Amplifier (ενισχυτής) Ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο ενισχύει οποιοδήποτε σήμα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Amplifier (ενισχυτής) Ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο ενισχύει οποιοδήποτε σήμα."

Transcript

1 0/12 V Σήμα, που οδηγεί αντίστοιχο διακόπτη και επιτρέπει στο δέκτη να συντονίζεται με διαφορετικά LNB, που είναι εστιασμένα σε δύο διαφορετικούς δορυφόρους, όταν πρόκειται για σύστημα διπλής τροφοδοσίας. 13/18 V Οι δύο διαφορετικές πολώσεις των δορυφορικών σημάτων, διαχειρίζονται από το LNB, μέσω ενός σήματος, που ονομάζεται διακόπτης 13/18 V. Όταν ο δέκτης στέλνει τάση 13 V στο LNB, τότε «ζητάει» σήμα με κάθετη πόλωση, ενώ αν στέλνει 18 V, με οριζόντια 22 khz Παλμός ενεργοποίησης των ταλαντωτών ενός LNB. Όταν στέλνεται σήμα 22 KHz, ενεργοποιείται ο ταλαντωτής των MHz, ενώ όταν δεν στέλνεται, ενεργοποιείται ο ταλαντωτής των 9750 MΗz Actuator To μοτέρ και το σύστημα οδήγησης ενός κινητού κατόπτρου. AES ( Advanced Encryption System) Προηγμένοι μαθηματικοί αλγόριθμοι κρυπτογράφησης συστημάτων All CAM Συνώνυμο του UCAS Amplifier (ενισχυτής) Ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο ενισχύει οποιοδήποτε σήμα. Antenna (κεραία) Συσκευή εκπομπής ή λήψης ραδιοκυμάτων. Ανάλογα με τη χρήση της, η κεραία μπορεί να είναι ένα απλό σύρμα (ηλεκτρικό δίπολο), πλέγμα, κ.λπ., για επίγεια λήψη ή σύστημα κάτοπτρου- LNB για δορυφορική λήψη ATSC Αμερικανικό πρότυπο ψηφιακής τηλεόρασης και βασικός ανταγωνιστής του ευρωπαϊκού DVB (βλ. λέξη). To ASTC μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το ψηφιακό αντίστοιχο του NTSC. Automatic Gain Control ( AGC ) Ένα κύκλωμα, το οποίο ελέγχει αυτόματα την ενίσχυση, με τέτοιο τρόπο, ώστε το σήμα εξόδου να παραμένει σταθερό, παρά τις μεταβολές του σήματος εισόδου. AV Link Σύστημα πομπού-δέκτη, για ασύρματη μετάδοση Audio Video σημάτων. Azimuth (αζιμούθιο) Αζιμούθιο ονομάζεται η γωνία στρέψης του κατόπτρου, γύρω από τον κάθετο άξονά του. Εξ ορισμού, ο Βοράς έχει αζιμούθιο 0 μοίρες, η Ανατολή 90, ο Νότος 180 και η Δύση 270. Ο υπολογισμός του αζιμουθίου προκύπτει από τη μαθηματική σχέση, όπου Α είναι το αζιμούθιο, G = S - N ( S : τροχιακή θέση δορυφόρου σε μοίρες, Ν: γεωγραφικό μήκος του τόπου σε μοίρες) και L το γεωγραφικό πλάτος του τόπου, σε μοίρες. Οι μαθηματικές συναρτήσεις arctan, tan, sin συμβολίζουν το τόξο εφαπτομένης, την εφαπτομένη και το ημίτονο, αντίστοιχα.

2 ΒER ( Bit Error Rate ) Το BER ( Bit Error Rate ) είναι ο λόγος των σφαλμάτων προς το συνολικό αριθμό των bit, αλλά εκφράζει επίσης και το μέτρο της επάρκειας ενός FEC συστήματος. Είναι σημαντικό το πόσο αλλάζει το BER, πριν και μετά το FEC. Αν για παράδειγμα μετρήσουμε το BER πριν το FEC και βρούμε μια τυπική τιμή γύρω στο 10-2, που σημαίνει 1 σφάλμα ανά 100 bits, η μέτρηση αυτή μειώνεται δραματικά μετά το FEC σε 10-4, που σημαίνει 1 σφάλμα ανά bits. Το BER μπορεί ακόμα να ορισθεί και με τον όρο της πιθανότητας σφάλματος POE ( Propability of error ). Bit Rate Η ταχύτητα μιας ψηφιακής μετάδοσης, μετρημένη σε bits ανά δευτερόλεπτο. Το μέτρο συμπίεσης ενός ψηφιακού σήματος, μετρημένο σε bits ανά δευτερόλεπτο. Blind Search (τυφλή αναζήτηση) Τρόπος ανίχνευσης δορυφορικών συχνοτήτων, με βήμα 1-5 GHz και πολλαπλά Symbol Rates CAS (Conditional Access Systems) Τα συστήματα κρυπτογράφησης, που χρησιμοποιεί η δορυφορική TV. C Band (μπάντα C ) Η περιοχή συχνοτήτων μεταξύ από 3,4 έως 4,2 G Η z, που χρησιμοποιείται για δορυφορικές μεταδόσεις. Στην πραγματικότητα, η μπάντα εκτείνεται μέχρι τα 8 G Η z, με τις συχνότητες 5,925 έως 6,425 GHz να χρησιμεύουν για uplink CAM ( Conditional Access Module) Συσκευή PCMCIA για πρόσβαση υπό συνθήκες σε κρυπτογραφημένα τηλεοπτικά προγράμματα. Κάθε σύστημα κρυπτογράφησης έχει το δικό του CAM, το οποίο, για να αποκρυπτογραφήσει χρειάζεται και την έξυπνη κάρτα του παροχέα. Τέτοια CAMs για παράδειγμα, είναι το Irdeto, το Viaccess, το Conax κ.λπ. Κυκλοφορούν όμως στην αγορά και CAMs, που συνεργάζονται με κάρτες περισσοτέρων συστημάτων. Αυτά ονομάζονται UCAS ή ALL CAMs. Συνήθως έχουν στο λειτουργικό τους και emulator, για παράνομη αποκρυπτογράφηση χωρίς κάρτα. CBR ( Constant Bit rate ) Σταθερός αριθμός bits ανά δευτερόλεπτο, σε μια μετάδοση ή μια συμπίεση. Carrier to Noise Ratio ( C / N ) Ο λόγος της ισχύος της φέρουσας ενός ραδιοσήματος, προς την ισχύ θορύβου, εκφρασμένη σε db. Αυτή η παράμετρος συνδέεται άμεσα με τις G / T και S / N και όσο υψηλότερη είναι σε ένα βίντεο σήμα, τόσο καλύτερη είναι η λήψη. Cassegrain Antenna Είδος κατόπτρου δορυφορικής κεραίας. Τα κάτοπτρα αυτού του τύπου βασίζονται στη θεωρία της διπλής ανάκλασης. Η κλασική θεωρία της διπλής ανάκλασης, παρουσιάστηκε από τον N. Cassegrain και χρησιμοποιεί ένα υποανακλαστήρα σχήματος υπερβολής, που συγκεντρώνει την πρωταρχική εστίαση, από το βασικό παραβολικό ανακλαστήρα (κάτοπτρο). CATV (Community Access Television) Καλωδιακή τηλεόραση.

3 Channel Editor Πρόγραμμα υπολογιστή, για την ταξινόμηση και την οργάνωση των καναλιών δορυφορικού δέκτη. Επικοινωνεί με το δέκτη, μέσω της σειριακής RS -232 Circular Polarization (κυκλική πόλωση) Τύπος πόλωσης δορυφορικών σημάτων, που χρησιμοποιείται κυρίως στην μπάντα C. Οι κυκλικές πολώσεις μπορεί να είναι δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες. Για τη λήψη σημάτων πολωμένων με κυκλική πόλωση, χρειάζεται ειδικό LNB. Clarke Orbit (τροχιά Clarke )H κυκλική τροχιά, σε απόσταση km, πάνω από τον Ισημερινό, που εκτελούν όλοι οι γεωστατικοί δορυφόροι. Η θεωρία αυτής της τροχιάς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke, στο περιοδικό Wireless World, το Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε αυτήν την τροχιά, εμφανίζονται ακίνητοι σε σχέση με την επιφάνεια της Γης. Coaxial (ομοαξονικό) Τύπος καλωδίου, που χρησιμοποιείται σε καθόδους κεραιών. Τύπος βύσματος εξόδου, που χρησιμοποιεί ομοαξονικό καλώδιο Codepage (κωδικοσελίδα) Είναι ένας αριθμός, που υποδεικνύει τη γλώσσα του λειτουργικού, σε συστήματα υπολογιστών. Στα δορυφορικά, απαντάται σε ορισμένα προγράμματα δημιουργίας υποτίτλων ή μετατροπής υποτίτλων. Codec Λέξη, η οποία παράγεται από το πρώτο συνθετικό το λέξεων Co der / dec oder και υποδηλώνει το σύστημα κωδικοποίησης- αποκωδικοποίησης, οποιουδήποτε σήματος. COFDM ( Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing ) Το COFDM είναι ένα πρότυπο διαμόρφωσης ψηφιακών σημάτων μετάδοσης για ήχο ( DAB ) και επίγεια ( terrestrial ) ψηφιακή τηλεόραση ( DVB - T ). Combiner (Μίκτης) Ηλεκτρονική διάταξη, που χρησιμοποιείται για μίξη διαφορετικών σημάτων. Αποτελείται από δύο εισόδους MHz και ΜΗ z και δίνει μια έξοδο από M Η z, όταν πρόκειται για μίξη τηλεοπτικών και δορυφορικών σημάτων Commom Interface (κοινή διεπαφή) Θύρα PCMCIA, με την οποία είναι εφοδιασμένοι πολλοί δέκτες και χρησιμεύει για την είσοδ o CAMs, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αναπαραγωγή κρυπτογραφημένων πακέτων. Composite Είσοδος/έξοδος βίντεο σήματος, που χρησιμοποιεί ένα καλώδιο (ένα σήμα) για τη μεταφορά και των τριών πληροφοριών εικόνας (φωτεινότητας και δύο χρωμοδιαφορών). Αποτελεί τη χειρότερη δυνατή μεταφορά βίντεο σήματος Component Είσοδος/έξοδος βίντεο σήματος, που χρησιμοποιεί τρία ανεξάρτητα καλώδια (τρία σήματα) για τη μεταφορά των τριών πληροφοριών εικόνας

4 (φωτεινότητας και δύο χρωμοδιαφορών). Αποτελεί την καλύτερη δυνατή μεταφορά βίντεο σήματος. D 2- MAC Αναλογικό σύστημα μετάδοσης, που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τα σκανδιναβικά πακέτα. Σήμερα τείνει προς κατάργηση. dbw Ο λόγος ισχύος ενός σήματος, σε στάθμη αναφοράς 1 Watt, εκφρασμένη σε decibels. Decoder Ηλεκτρονικό σύστημα, που αποκωδικοποιεί ένα κωδικοποιημένο ψηφιακό σήμα. Ένα παράδειγμα decoder είναι ο αποκωδικοποιητής MPEG ( MPEG decoder). Ειδικά σε δορυφορικούς δέκτες, η σημασία μπορεί να επεκτείνεται και στην αποκωδικοποίηση scrambled συστημάτων. Declination ( απόκλιση) H γωνία της οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου, με το γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, ονομάζεται μαγνητική απόκλιση ( Declination ) και είναι η κύρια αιτία σφάλματος σε υπολογισμούς με πυξίδα. Demodulator (αποδιαμορφωτής) Ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο κάνει την αποδιαμόρφωση του σήματος από τη φέρουσα. DiSEqC Το DiSEqC είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας, ανάμεσα στους δορυφορικούς δέκτες και στον περιφερειακό δορυφορικό εξοπλισμό. Το σύστημα δημιουργήθηκε από την Eutelsat, με σκοπό να αυξηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του περιφερειακού εξοπλισμού, μέσω του κοινού ομοαξονικού καλωδίου, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του δορυφορικού σήματος, από το LNB προς το δορυφορικό δέκτη. Το πρωτόκολλο ξεκίνησε με την έκδοση 1.0, που αποτελεί την απλούστερη μορφή και επιτρέπει λειτουργία διακόπτη ( switch ), ανάμεσα σε 4 LNBs. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε σήμα από τέσσερις διαφορετικούς δορυφόρους, με άμεση επιλογή και μετάβαση στο συγκεκριμένο LNB της προτίμησής μας, μόνο με εντολές από το δέκτη. Στην πραγματικότητα, εκείνο που εμείς επιλέγουμε, είναι απλά το κανάλι και το DiSEqC αναλαμβάνει μέσω των αποθηκευμένων πληροφοριών του καναλιού, να επιλέξει το LNB, που στοχεύει το συγκεκριμένο δορυφόρο και να μας φέρει μόνο αυτό το σήμα στο δέκτη. Η έκδοση DiSEqC 1.1 επέτρεψε την κλιμακωτή επέκταση του πρωτοκόλλου 1.0 τέσσερις φορές, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδυάσουμε 4 ανεξάρτητους διακόπτες DiSEqC σε έναν κοινό και να δεχθούμε σήμα από 16 διαφορετικά LNBs. Οι δύο πρώτες εκδόσεις του DiSEqC αφορούσαν μόνο λειτουργία switching (μετάβασης) σε διαφορετικά LNBs, η έκδοση 1.2 όμως, πρόσθεσε τη δυνατότητα χρήσης μοτέρ για κίνηση μικρών αλουμινένιων πιάτων (μέχρι 1.2 m ) χωρίς actuator, με τάση, που δίνεται από το δέκτη και με τη χρήση των εντολών του πρωτοκόλλου. Όλες οι υποεκδόσεις του DiSEqC (1.0, 1.1, 1.2) που περιγράψαμε παραπάνω, υποστηρίζονται από την πιο πρόσφατη έκδοση 2.0, με τη διαφορά ότι η έκδοση αυτή είναι αμφίδρομη. Έτσι, κάθε φορά που αποστέλλεται εντολή από το δέκτη ( master ) προς τα περιφερειακά ( slaves ), αυτά στέλνουν στη συνέχεια, απάντηση προς το δέκτη.

5 Dolby Digital Πρότυπο ψηφιακού ήχου, από την εταιρεία Dolby Laboratories. Το Dolby Digital κωδικοποιεί 5.1 κανάλια ψηφιακού ήχου (Left, Right, Center, Left Surround, Right Surround, και Base). Το Dolby Digital χρησιμοποιείται σε ταινίες, σε DVD, σε High Definition Television ( HDTV ), αλλά και σε κάποιες SD δορυφορικές μεταδόσεις. Το Dolby Digital είναι επίσης γνωστό σαν AC -3 ( Audio Compression 3). Downlink Σήμα, που αποστέλλεται από το δορυφόρο, για όλους τους τύπους επίγειας λήψης. DTH (Direct to Home) Πρόκειται για εγκαταστάσεις ατομικής λήψης. DTV ( Digital Television ) Ψηφιακή τηλεόραση. DVB DVB είναι τα αρχικά των λέξεων Digital Video Broadcast και αποτελεί το πρότυπο, πάνω στο οποίο είναι βασισμένη όλη η ψηφιακή τηλεόραση της Ευρώπης. Το DVB project δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 1993 από την EBU ( European Broadcast Union ), σε μια προσπάθεια να καθορίσει τα πρότυπα της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης. Το DVB project έχει δημιουργήσει πολλά διαφορετικά πρότυπα, που δημοσιεύονται στ o ETSI ( European Telecommunications Standards Institute ) και αφορούν διαφορετικού τύπου μεταδόσεις. Τα κυριότερα από αυτά, είναι: DVB - S ( Satellite ): Καθορίζει τα πρότυπα της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης από δορυφόρο. DVB - C ( Cable ): Περιγράφει τα πρότυπα της καλωδιακής τηλεόρασης. DVB - T ( Terrestrial ): Καθορίζει τα πρότυπα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. DVB - CI ( Common Interface ): Περιγράφει ό,τι αφορά την κοινή διεπαφή, για «πρόσβαση υπό συνθήκες» ( Conditional access ). DVB - SI ( Service Information ): Περιγράφει τα πρότυπα μετάδοσης πρόσθετων πληροφοριών. DVI (Digital Visual Interface) Ψηφιακό πρότυπο, που δημιουργήθηκε από την Digital Display Working Group ( DDWG ), για μετατροπή αναλογικών βίντεο σημάτων σε ψηφιακά, ώστε να είναι συμβατά με ψηφιακά μόνιτορ. Τα δεδομένα, μεταφέρονται, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο TMDS ( Transition M inimized D ifferential S ignaling ). Το πρότυπο υποστηρίζει έναν τύπο βύσματος, που θα συνεργάζεται με τις νέες ψηφιακές, αλλά και τις παλιότερες VGA διασυνδέσεις. Το DVI χειρίζεται bandwidths μέχρι 160 MHz και γι αυτό υποστηρίζει UXGA και HDTV σήματα. ECM ( Entitlement Control Message ) Το «κλειδί κωδικοποίησης» ( scrambler *** ), που ονομάζεται και «control word» (λέξη ελέγχου), αποστέλλεται σε κρυπτογραφημένη μορφή, σε ένα πακέτο δεδομένων, που ονομάζεται ECM ( Entitlement Control Message )

6 EIRP ( Effective Isotropic Radiated Power ) Αυτός ο όρος περιγράφει την ενεργή, ισοτροπικά ακτινοβολούμενη ισχύ και θα το συναντήσουμε στα ιχνοδιαγράμματα λήψης των δορυφόρων. Με τον όρο ισοτροπική μετάδοση, εννοούμε στη Φυσική, μια σημειακή πηγή, που ακτινοβολεί με την ίδια ισχύ προς όλες τις κατευθύνσεις. Η τιμή του EIRP εκφράζεται σε dbw και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέγεθος κατόπτρου, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη. Elevation (ανύψωση) Ανύψωση ονομάζεται η γωνία, που ορίζεται από τη διεύθυνση στόχευσης του κατόπτρου και το οριζόντιο επίπεδο του τόπου λήψης. Ο υπολογισμός της ανύψωσης προκύπτει από τη μαθηματική σχέση: όπου Ε είναι η ανύψωση, G = S - N ( S : τροχιακή θέση δορυφόρου σε μοίρες, Ν: γεωγραφικό μήκος του τόπου σε μοίρες) και L το γεωγραφικό πλάτος του τόπου σε μοίρες. Οι μαθηματικές συναρτήσεις arctan και cos, συμβολίζουν το τόξο εφαπτομένης και το συνημίτονο, αντίστοιχα Emulator (προσομοιωτής) Παράνομο σύστημα αποκρυπτογράφησης κρυπτογραφημένων σημάτων, που χρησιμοποιούν διάφοροι δέκτες και CAMs. Ο emulator είναι συνήθως ένα software, το οποίο ενσωματώνεται στο λειτουργικό της συσκευής. Encryption (κρυπτογράφηση) Πρακτική, που ακολουθούν οι παροχείς δορυφορικών υπηρεσιών, για την προστασία του σήματός τους. Τα συστήματα κρυπτογράφησης διαφέρουν ανά παροχέα (δείτε και scrambling ) EMM ( Entitlement Management Message ) Το σύστημα Conditional Access του δέκτη, θα αποκρυπτογραφήσει τη λέξη ελέγχου, μόνο αν πάρει την εξουσιοδότηση να το κάνει. Η εξουσιοδότηση στο δέκτη αποστέλλεται σε ένα πακέτο δεδομένων, που ονομάζεται EMM ( Entitlement Management Message). EPG (Electronic Program Guide) Ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων. Υπηρεσία, που εκπέμπεται από πολλούς δορυφορικούς παροχείς, υποστηρίζεται από τους περισσότερους δέκτες και παρουσιάζει ηλεκτρονικά επί της οθόνης, το πρόγραμμα ενός καναλιού σε βάθος χρόνου, μέχρι και μίας εβδομάδας. Πολλές φορές εκπέμπονται και λεπτομέρειες, που αφορούν τα προγράμματα, όπως περιλήψεις και συντελεστές ταινιών κ.λπ. Favourites (Αγαπημένα) Δυνατότητα ταξινόμησης των καναλιών σε λίστες, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Ταξινόμηση σε λίστες αγαπημένων, παρέχουν τα μενού όλων των δεκτών και ο αριθμός τους εξαρτάται από τον κάθε δέκτη. F connector Συνδετήρας τύπου F, που χρησιμοποιείται για να συνδέσει το καλώδιο με το LNB και το δορυφορικό δέκτη. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνδέσεις, που απαιτεί ο εξοπλισμός της δορυφορικής TV. F / D O λόγος της εστιακής απόστασης ενός κατόπτρου, προς τη διάμετρό του. Η τιμή του F / D υποδηλώνει πόσο «βαθύ» ή «ρηχό» είναι ένα κάτοπτρο. Όσο υψηλότερη

7 είναι η τιμή, τόσο πιο «ρηχό» είναι το κάτοπτρο. FEC ( Forward Error Correction ) To FEC ( Forward Error Correction ) είναι μια διαδικασία, με την οποία, σε ένα ψηφιακό σήμα προς μετάδοση, προστίθεται μια πρόσθετη πληροφορία, γνωστή σαν check bits. Ο δέκτης αναλύει την πληροφορία των check bits, για να εντοπίσει και να διορθώσει τα σφάλματα. Μια ομάδα από bits ονομάζεται στην ψηφιακή γλώσσα «word» (λέξη). Όλα τα συστήματα διόρθωσης λαθών προσθέτουν συγκεκριμένα «γράμματα» υπό μορφή bits σε αυτή την ψηφιακή «λέξη», δίνοντάς της έτσι συγκεκριμένη δομή. Αν η δομή αυτή δεν ανιχνευθεί κατά τη λήψη, σημαίνει ότι υπάρχουν σφάλματα, τα οποία διορθώνονται μέσω αλγορίθμων διόρθωσης, ώστε να επαναφέρουν τη «λέξη» στη σωστή δομή της. Η πληροφορία ελέγχου, στη συνέχεια απομακρύνεται και τα δεδομένα που παραμένουν, μετατρέπονται στην ωφέλιμη πληροφορία ήχου, εικόνας ή δεδομένων. Feed Εκπομπή βίντεο σήματος από κάποιο κέντρο. Συνήθως, Feeds ονομάζονται μη προγραμματισμένες δορυφορικές μεταδόσεις, που γίνονται για δοκιμή κάποιου συστήματος. Επειδή αρκετές φορές στα feeds εκπέμπονται αξιόλογα προγράμματα, έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη από χομπίστες, που ονομάζονται κυνηγοί των feeds ( Feed Hunters ). Feedhorn (κυματοδηγός)μηχανικό σύστημα, το οποίο συλλέγει την ανακλώμενη δέσμη από ένα κάτοπτρο και την οδηγεί στα ενδότερα του LNB. Στα περισσότερα LNBs, είναι ενσωματωμένο στο σώμα του LNB. O πιο συνήθης κυματοδηγός σήμερα, είναι τύπου scalar (κλιμακωτός), ο οποίος αποτελείται από τρία-τέσσερα ομόκεντρα δαχτυλίδια, που οδηγούν το σήμα στο στόμιο του κυματοδηγού. Η κλιμακωτή αυτή κατασκευή διαχειρίζεται τις διαφορετικές πολώσεις και μειώνει σημαντικά το ποσοστό ανάκλασης του σήματος, από τον κυματοδηγό, πίσω στο κάτοπτρο. Το σύστημα, είναι το μηχανικό ανάλογο ενός μετασχηματιστή εξομοίωσης της αντίστασης σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, για τη μέγιστη μεταφορά ενέργειας. Firmware (λειτουργικό)το λειτουργικό σύστημα οποιασδήποτε ψηφιακής συσκευής. Focal Length (Εστιακή απόσταση) Η απόσταση του κυρίας εστίας (σημείο εστίασης), από το κέντρο ενός κατόπτρου Focal Point (Κύρια εστία) Το σημείο εστίασης όλων των ανακλωμένων σημάτων, από ένα κάτοπτρο. Εκεί συνήθως τοποθετείται το LNB Footprint (ιχνοδιάγραμμα) Ένας χάρτης, ο οποίος δείχνει τις καμπύλες EIRP, που αφορούν την περιοχή κάλυψης ενός δορυφόρου. FTA ( Free To Air)Όρος, ο οποίος υποδηλώνει τις μη κρυπτογραφημένες (ελεύθερες) τηλεοπτικές υπηρεσίες, που εκπέμπονται από ένα δορυφόρο και λαμβάνονται από οποιονδήποτε δέκτη. Gain (απολαβή) Το μέτρο της ενίσχυσης οποιουδήποτε σήματος, εκφρασμένο σε db.

8 Geostationary (Γεωστατική) Γεωστατική τροχιά είναι μια γεωσύγχρονη τροχιά, η οποία γίνεται κυκλικά, μόνο πάνω από τον Ισημερινό και αυτή είναι η τροχιά που περιγράφει την κίνηση των δορυφόρων. Geosynchronous (Γεωσύγχρονη) Γεωσύγχρονη ονομάζεται οποιαδήποτε τροχιά δορυφόρου, που έχει την ίδια περίοδο με την τροχιά της Γης. Η γεωσύγχρονη τροχιά μπορεί να είναι ελλειπτική και να γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο, πάνω από την επιφάνεια της Γης. Gregorian Antenna (Γρηγοριανός ανακλαστήρας)κάτοπτρα, που βασίζονται στη θεωρία διπλής ανάκλασης και θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπο-κατηγορία των κατόπτρων Cassegrain. Η διαφορά είναι ότι ο Γρηγοριανός ( Gregorian ) ανακλαστήρας, χρησιμοποιεί ελλειψοειδή υπο-ανακλαστήρα και σχεδιασμό πρωτογενούς ανάκλασης, τύπου offset. H.264/ MPEG -4 Σύστημα συμπίεσης βίντεο υψηλής ποιότητας ( High Quality Video streaming ). Πρόκειται για έναν codec, που είναι προϊόν συνεργασίας της ομάδας VCEG με την ομάδα MPEG. Ο codec θα αποτελέσει το μέλλον της μετάδοσης ψηφιακών τηλεοπτικών σημάτων υψηλής ανάλυσης. H-H Mount Μηχανισμός οδήγησης κινητού κατόπτρου, που επιτρέπει κίνηση στον οριζόντιο άξονα. Hash TablesΟι πίνακες Hash είναι οι βασικοί μαθηματικοί πίνακες, πάνω στους οποίους βασίζεται η θεωρία κρυπτογράφησης. Χρησιμοποιούνται στους μαθηματικούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης των συστημάτων scrambling. HDTV (High Definition TV)Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Πρόκειται για εκπομπή τηλεοπτικής εικόνας σε υψηλή ανάλυση και αποτελεί το μέλλον της μετάδοσης δορυφορικών σημάτων. Προς το παρόν, η HDTV έχει υιοθετήσει δύο διαφορετικούς τύπους συμπίεσης α) MPEG -2 και β) H.264/ MPEG -4. Φαίνεται, όμως, ότι το δεύτερο πρότυπο θα επικρατήσει. Headend Ηλεκτρονικές Modular διατάξεις ελέγχου, που συνήθως περιλαμβάνουν δέκτες, προενισχυτές, μετατροπείς συχνοτήτων, αποδιαμορφωτές και άλλες σχετικές συσκευές, που χρησιμοποιούνται για φιλτράρισμα, μετατροπή και μοίρασμα τηλεοπτικών σημάτων. Hertz ( Hz ) Μονάδα μέτρησης της συχνότητας. 1 Hz =1κύκλος/ sec. Πολλαπλάσια του Hz είναι το khz, MHz και GHz. 1 khz =1.000 Hz, 1 MHz = Hz, 1 GHz = Hz IEEE 1394 Πρωτόκολλο επικοινωνίας ψηφιακών συσκευών με υπολογιστή. Χρησιμοποιείται κυρίως για μεταφορά βίντεο, αν και μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες εφαρμογές (δίκτυα, HDD κ.λπ.). Αναφέρεται επίσης με τα ονόματα firewire και

9 ilink. IF ( Intermediate Frequency )Ενδιάμεση συχνότητα. Στη δορυφορική TV περιγράφει την περιοχή συχνοτήτων από 950 έως 2150 M Η z, στην οποία υποβιβάζεται το δορυφορικό σήμα, για να σταλεί στο δέκτη. Για να υποβιβάσει τη συχνότητα το LNB, έχει τοπικό ταλαντωτή ( local oscillator ), ο οποίος μετατρέπει (απλή αφαίρεση συχνότητας σήματος, μείον τη συχνότητα του ταλαντωτή μέσω ενός μίκτη), το σήμα σε συχνότητες 950 έως 2150 Mhz, που μπορούν να διαχειριστούν άνετα από το υπόλοιπο σύστημα δορυφορικής λήψης (καλώδια, δέκτη). Inclination (μαγνητική έγκλιση)η γωνία που σχηματίζει η μαγνητική πυξίδα, με το επίπεδο του ορίζοντα, ονομάζεται μαγνητική έγκλιση ( inclination ) Interactive services ( Αμφίδρομες υπηρεσίες ) Αμφίδρομες multimedia υπηρεσίες. Στη δορυφορική πραγματικότητα, αφορούν λήψη πληροφοριών, αγορές μέσω του δορυφορικού δέκτη, πρόσβαση σε PPV κανάλια, αλλά και παιχνίδια. Interlaced / Non - Interlaced (Πλεκτή/ Μη πλεκτή σάρωση)το αναλογικό σήμα PAL απαρτίζεται από 25 καρέ το δευτερόλεπτο (30 το NTSC ). Αυτά τα καρέ χωρίζονται σε δύο πεδία, ένα που αποτελείται από τις περιττές γραμμές σάρωσης και ένα από τις άρτιες. Όταν η τηλεόραση προβάλλει ένα αναλογικό σήμα, προβάλλει πρώτα τις μονές γραμμές και μετά τις ζυγές. Κάθε ζεύγος απαρτίζει ένα καρέ και προβάλλονται 50 τέτοια πεδία (συχνότητα του ρεύματος) κάθε δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι τα ζητούμενα 25 καρέ. Ένα τέτοιο βίντεο σήμα ονομάζεται Interlaced (πλεκτό). To μόνιτορ του υπολογιστή, όμως, χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο σάρωσης, που ονομάζεται " progressive scan " και προβάλλει όλο το καρέ μαζί, 25 φορές το δευτερόλεπτο, χωρίς να το χωρίζει σε πεδία. Ένα τέτοιο βίντεο σήμα ονομάζεται Non - Interlaced. IRD Ολοκληρωμένο σύστημα λήψης και αποκωδικοποίησης μιας εκπομπής ήχου, βίντεο και δεδομένων. Ka Band Η περιοχή συχνοτήτων μεταξύ 18 και 31 GHz. Kbps ( Kilobits per second ) Είναι μια ψηφιακή μετάδοση ή συμπίεση, με ρυθμό 1000 bits το δευτερόλεπτο. Ku Band Περιοχή συχνοτήτων μεταξύ 10,7 έως 17 GHz. H συχνότητα εκπομπής δορυφορικών σημάτων στην Ku Band, εκτείνεται από 10,7 έως 12,75 GΗz Lattitude (Γεωγραφικό πλάτος L )Γεωγραφικό πλάτος ονομάζεται η γωνία (βόρεια ή νότια), που σχηματίζει ένας τόπος με τον ισημερινό. Level Meter (πεδιόμετρο)όργανο μέτρησης της στάθμης δορυφορικών σημάτων. LNB To LNB είναι το βασικό σύστημα λήψης μιας δορυφορικής κεραίας. Τοποθετείται

10 στο σημείο εστίασης του κατόπτρου και έχει ενσωματωμένο κυματοδηγό, για να οδηγεί το σήμα. Το LNB είναι ένας συνδυασμός LNA ( Low Noise amplifier ) και ενός Block Down Converter, για τη μετατροπή της συχνότητας λήψης σε συχνότητα IF. Ένας βασικός τύπος LNB είναι το Universal. H Ku μπάντα χωρίζεται σε δύο υποπεριοχές 10,7-11,7 G Η z (χαμηλή μπάντα) και 11,7-12,75 G Η z (υψηλή μπάντα), που κανονικά χρειάζονται διαφορετικό LNB για τη λήψη τους. Το πρόβλημα, είναι πρόβλημα τοπικού ταλαντωτή, ο οποίος δεν μπορεί να διαχειριστεί και τις δύο μπάντες ταυτόχρονα. Το Universal LNB έχει δύο ταλαντωτές, έναν στη συχνότητα M Η z και έναν στη συχνότητα M Η z και έτσι διαχειρίζεται όλα τα σήματα. Υπάρχουν σήμερα στην αγορά LNBs, με περισσότερες εξόδους. που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές ανάγκες: Single Universal LNB : Διαθέτει μία Universal έξοδο, καλύπτοντας πλήρως όλη την μπάντα Ku. Universal Twin LNB : Είναι ένα LNB με δύο ισοδύναμες Universal εξόδους. Το σήμα κάθε μιας από τις δύο εξόδους, καλύπτει πλήρως την μπάντα Ku και τις δύο πολώσεις ( H, V ). Το LNB μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τροφοδοσία δύο δεκτών ή για ένα δέκτη και δορυφορικό Internet. Universal Quad LNB : Είναι η τετραπλή εκδοχή του Twin, με τέσσερις ισοδύναμες εξόδους δηλαδή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τροφοδοσία τεσσάρων δεκτών. Universal Quattro LNB : Κάθε έξοδος του Quattro, δίνει μία μόνο πόλωση και ένα τμήμα της μπάντας Ku. Universal Octo LNB : Είναι η οκταπλή εκδοχή του Twin, με οκτώ ισοδύναμες εξόδους δηλαδή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τροφοδοσία οκτώ δεκτών. Εκτός των Universal LNBs, υπάρχουν ακόμα απλά LNBs με έναν ταλαντωτή, που διαχειρίζονται μόνο τη χαμηλή μπάντα και κυκλοφορούν σε τύπους Single, Twin και Dual. Η διαφορά του Twin από το Dual, είναι ότι το Twin έχει δύο ισοδύναμες εξόδους, ενώ το Dual μία με κάθετη πόλωση και μία με οριζόντια. Τέλος, υπάρχουν τα Monoblock LNBs, τα C - Band LNBs και τα LNBs κυκλικής πόλωσης. Τα Monoblock LNBs είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά LNBs, με ενσωματωμένο DiSEqC 1.0 για τη λήψη δύο κοντινών δορυφόρων (μέχρι 6 μοίρες). Κυκλοφορούν σε τύπους Single, Twin και Quad. Τα C - Band LNBs έχουν ειδικό ταλαντωτή για την C - band. Τα LNBs κυκλικής πόλωσης, διαχειρίζονται αριστερόστροφες ή δεξιόστροφες πολώσεις. Local Oscilator (Τοπικός ταλαντωτής) Ο τοπικός ταλαντωτής του LNB. Longtitude (Γεωγραφικό μήκος Ν) Γεωγραφικό μήκος ενός τόπου, ονομάζεται η γωνία (ανατολικά η δυτικά) που σχηματίζει ένας τόπος με τον πρώτο μεσημβρινό, ο οποίος έχει οριστεί από το έτος 1884, να είναι το Γκρήνουιτς Loopthrough Τύπος συνδεσμολογίας, με την οποία μπορούμε να συνδέσουμε δύο δορυφορικούς δέκτες σε μία κάθοδο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ένας εκ των δύο,

11 να έχει εκτός από IF είσοδο και IF έξοδο. Συνδέουμε την κάθοδο στην IF είσοδο του πρώτου δέκτη και εν συνεχεία συνδέουμε την IF έξοδό του με την IF είσοδο του δεύτερου δέκτη. Χρειάζεται προσοχή, οι δύο δέκτες να μην είναι σε ταυτόχρονη λειτουργία, γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του LNB. Master Antenna Television ( MATV ) Ένα σύστημα κεραίας, που εξυπηρετεί διαφορετικά συστήματα λήψης σε ένα διαμέρισμα ή ένα ξενοδοχείο. Modulation (διαμόρφωση) Η διαδικασία με την οποία επιδρούμε στο πλάτος, τη συχνότητα ή τη φάση μιας φέρουσας, για να μεταφέρουμε ασύρματα ένα ηλεκτρικό σήμα. Modulator (διαμορφωτής) Συσκευή, η οποία διαμορφώνει τη φέρουσα. Οι διαμορφωτές βρίσκονται σε συστήματα broadcast, καθώς και σε CATV ή MATV, για να επανεκπέμψουν το σήμα σε ένα επιθυμητό VHF ή UHF channel. MPEG ( Moving Pictures Experts Group ) Το κυριότερο πρότυπο συμπίεσης σημάτων βίντεο, που οφείλει το όνομά του, στην ομάδα που το δημιούργησε. Απαντάται σε διαφορετικές μορφές, που διαφέρουν ως προς το bitrate και την ανάλυση. MPEG -1 Χρησιμοποιείται στο Internet και σε VCD. MPEG -2 Χρησιμοποιείται σε DVD, SVCD, ψηφιακή τηλεόραση, κάμερες, HDTV (εγκαταλείπεται σταδιακά). MPEG -4 Χρησιμοποιείται στο Internet, σε DivX και σε κάμερες. H.264/ MPEG -4 Χρησιμοποιείται σε HDTV (ψηφιακή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας), κάμερες, Video Over IP, Internet, δικτυακές εφαρμογές. Multicast Το Multicast είναι μια υπηρεσία broadcast, που δίνει δυνατότητα εκπομπής σήματος σε πολλαπλούς χρήστες μιας ομάδας κατ' επιλογή και όχι αναγκαία σε όλους τους χρήστες της ομάδας. MCPC (Multi Channel Per Carrier)Πολλά κανάλια, σε μία φέρουσα. Πρόκειται για τον τρόπο μετάδοσης, που χρησιμοποιεί η ψηφιακή τηλεόραση και επιτρέπει από την ίδια συχνότητα να μεταδίδονται πολλά κανάλια (μπουκέτα ή πακέτα καναλιών). Multiswitch (πολυδιακόπτης)συσκευή, που συνδυάζει και μοιράζει τηλεοπτικά και δορυφορικά σήματα, σε μια εγκατάσταση SMATV, σε πολλούς χρήστες. Multiplexing Τεχνική, με την οποία, πολλά διαφορετικά σήματα βίντεο ήχου και δεδομένων, πολυπλέκονται σε ένα μόνο σήμα. NIT ( Network Information Table)Είναι ένας πίνακας πληροφοριών, που εκπέμπεται με το δορυφορικό σήμα και περιλαμβάνει τις συχνότητες και τα υπόλοιπα στοιχεία ( SR, FEC ) των καναλιών ενός παροχέα. Οι δέκτες που υποστηρίζουν την υπηρεσία, αναβαθμίζουν μέσω του NIT τη βάση δεδομένων τους και δεν χάνουν έτσι τα νέα κανάλια.

12 Noise Factor ( συντελεστής θορύβου)ο «θερμικός» θόρυβος, ο οποίος οφείλεται στη θερμότητα που αναπτύσσεται από την τυχαία κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων στους αγωγούς Noise Figure (NF) Το Noise Figure είναι η λογαριθμική έκφραση του Noise Factor και εκφράζει σε db το αποτέλεσμα του συντελεστή θορύβου. Η σχέση που μας δίνει το Noise Figure είναι NF =10 log ( S / Nin / S / Nout ) db. Είναι δηλαδή, ο λόγος, του λόγου σήματος προς θόρυβο εισόδου, προς το λόγο σήματος προς θόρυβο εξόδου, εκφρασμένου σε db. Συνήθως, το NF είναι και ο πλέον ζητούμενος παράγοντας σε ένα LNB και ο καταναλωτής ζητάει LNB με το χαμηλότερο δυνατό δείκτη NF. NTSC - National Television Standards Committee Πρότυπο της αναλογικής αμερικανικής τηλεόρασης, που υιοθετήθηκε και από πολλές Νοτιοαμερικάνικες χώρες και από την Ιαπωνία. Αποτελείται από 525 γραμμές βίντεο με 3,58 MHz υποφέρουσα χρώματος και προβολή 30 καρέ το δευτερόλεπτο, σε συχνότητα 60 OSD ( On Screen Display) Ο όρος OSD αναφέρεται σε όλες τις υπηρεσίες μενού μιας συσκευής, οι οποίες προβάλλονται επί της οθόνης. OTA ( Over The Air) O όρος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει δέκτες, που έχουν δυνατότητα αναβάθμισης λειτουργικού, με σήμα, που εκπέμπεται από το δορυφόρο. Offset Το κυρίαρχο κάτοπτρο σήμερα στη δορυφορική λήψη, είναι το κάτοπτρο offse t. Η κατασκευή του στηρίζεται στη χρήση ενός μικρότερου μέρους της ίδιας παραβολικής καμπύλης, με τα Prime Focus, αλλά η διαφοροποίηση είναι ότι τα offse t έχουν ένα μεγάλο άξονα στη διεύθυνση Βορρά/ Νότου και ένα μικρότερο στη διεύθυνση Ανατολής/ Δύσης. Με το σχεδιασμό αυτό, ο κυματοδηγός δεν τοποθετείται πλέον στο κέντρο εμπρός από τον ανακλαστήρα, αλλά στο κάτω μέρος του κατόπτρου. Στην πραγματικότητα, το σύστημα feedhorn -στήριξης, βρίσκεται πάλι στο κέντρο, αν επεκτείνουμε νοητά το κάτοπτρο σε όλο το μέγεθος της παραβολικής καμπύλης. To κέρδος στο σχεδιασμό offse t, είναι αφενός ότι το σύστημα στήριξης του κυματοδηγού δεν «σκιάζει» το κάτοπτρο και αφετέρου ότι το LNB είναι περισσότερο στραμμένο προς τον «κρύο» ουρανό, παρά προς τη «ζεστή» γη, με αποτέλεσμα να λιγοστεύει κατά πολύ ο παρασιτικός θόρυβος (οι έννοιες «κρύος ουρανός», «ζεστή γη» υποδηλώνουν την ενεργή δράση τους σε επανεκπεμπόμενη λόγω albedo ακτινοβολία θορύβου). PAL - Phase Alternation by Line Ευρωπαϊκό πρότυπο βίντεο, με φορμά εικόνας 4:3, 625 γραμμές σάρωσης, 25 καρέ το δευτερόλεπτο στα 50 Hz και 4 M Η z βίντεο bandwidth. Το PAL βασίζεται στο πρότυπο YUV. Parabolic Antenna Όλα (ή σχεδόν όλα) τα δορυφορικά κάτοπτρα, περιέχουν ένα τμήμα παραβολικής καμπύλης στην ανακλαστική τους επιφάνεια. Η παραβολική καμπύλη έχει την ιδιότητα να ανακλά όλες τις ακτίνες που φθάνουν στον άξονα του ανακλαστήρα συμμετρικά και να τις εστιάζουν σε ένα σημείο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο κεντρικό τμήμα της ανακλαστικής επιφάνειας. Η ικανότητα της παραβολικής κεραίας να ενισχύει τα σήματα, εξαρτάται πρωταρχικά από την ακρίβεια της

13 παραβολικής καμπύλης της. PES ( Packet Elementary Streams ) Μικρά ψηφιακά πακέτα, στα οποία χωρίζεται όλη η πληροφορία εικόνας και ήχου. Πολλά PES μαζί, πολυπλέκονται και απαρτίζουν ένα TS ( transport stream ). PID Είναι μια 13- bit τιμή, που αποδίδεται σε κάθε PES και αποτελεί την ταυτότητά του. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να αναγνωριστούν από το δέκτη τα PIDs που μεταφέρουν την ίδια πληροφορία, είτε αυτή είναι βίντεο, ήχος ή δεδομένα ( data ). PIG (Picture in Graphic) Λειτουργία συσκευών εικόνας (επομένως και δορυφορικών δεκτών), κατά την οποία εμφανίζεται η εικόνα ενός καναλιού σε μικρό παράθυρο, κατά την πλοήγηση στα μενού. PIP (Picture in Picture) Λειτουργία συσκευών εικόνας (επομένως και δορυφορικών δεκτών), κατά την οποία εμφανίζεται η εικόνα ενός καναλιού σε μικρό παράθυρο, ενώ παρακολουθούμε άλλο κανάλι. Προϋπόθεση για αυτήν τη λειτουργία, είναι η ύπαρξη διπλού tuner. Planar Arrays Εναλλακτική λύση δορυφορικής κεραίας. Αυτές οι επίπεδες κεραίες δεν στηρίζονται στις βασικές αρχές, που χρησιμοποιούν όλα τα παραβολικά κάτοπτρα. Άντ' αυτού, ένα πλέγμα από μικροσκοπικά στοιχεία, είναι εμφυτευμένο στην εσωτερική επιφάνεια της κεραίας. Αυτά τα στοιχεία έχουν σχήμα και μέγεθος τέτοιο, που συντονίζονται με την εισερχόμενη μικροκυματική ακτινοβολία. Ένας ιστός από γραμμές-κυματοδηγούς, χρησιμοποιείται για να συνδέσει τις ταλαντώσεις όλων των στοιχείων με τέτοιο τρόπο, ώστε όλες να βρίσκονται σε φάση και εν συνεχεία, οδηγούνται στο κέντρο του Array (στην προκειμένη περίπτωση ιστού), ο οποίος είναι απευθείας συνδεδεμένος με το LNB. Polarization (πόλωση) Στη Φυσική, πόλωση ονομάζεται η διαδικασία, με την οποία ένα κύμα αναγκάζεται να ταλαντώνεται μόνο σε ένα επίπεδο. Στις δορυφορικές μεταδόσεις, συναντάμε δύο τύπους πολώσεων, τη γραμμική με οριζόντια ή κάθετη πόλωση και την κυκλική με δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη πόλωση. Polar rotor Μηχανισμός, που περιστρέφει το LNB, ώστε να διορθώνει την απόκλισή του, σε συστήματα κινητών κατόπτρων. Positioner Συσκευή, η οποία αφενός στέλνει ρεύμα στο μοτέρ ενός κινητού κατόπτρου, ώστε να αρχίσει η κίνηση και αφετέρου αποθηκεύει τις διαφορετικές θέσεις του κατόπτρου, που αφορούν τη στόχευση των δορυφόρων. Το Positioner, στη συνέχεια, οδηγεί το κάτοπτρο στις προρυθμισμένες θέσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού. Polar Mount Μηχανισμός οδήγησης κινητού κατόπτρου, που επιτρέπει ρύθμιση αζιμουθίου και ανύψωσης, με περιστροφή γύρω από ένα μόνο άξονα.

14 PPV ( Pay Per View) Υπηρεσία δορυφορικών παροχέων, με την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση (επί πληρωμή) σε συγκεκριμένα προγράμματα (ταινίες, αθλητικά γεγονότα κ.λπ.). Προς το παρόν, η υπηρεσία χρησιμοποιείται μόνο σαν πρόσθετη στην εκάστοτη συνδρομή, αλλά υπάρχει μελλοντική πρόβλεψη για λειτουργία της, ανεξάρτητα μηνιαίας συνδρομής (π.χ. Neotion - ABSAT ). Prime Focus Τα παραβολικά κάτοπτρα, με σημείο εστίασης ακριβώς στο κέντρο, εμπρός από τον ανακλαστήρα, ονομάζονται κάτοπτρα Prime Focus. Τα κάτοπτρα Prime Focus, αν και είναι εύκολα σε κατασκευή και εγκατάσταση, εμπεριέχουν δύο βασικά μειονεκτήματα. Ο κυματοδηγός (feedhorn) και το σύστημα στήριξής τους «σκιάζουν» μέρος της ανακλαστικής επιφάνειας και, επιπρόσθετα, η γωνία τοποθέτησης του συστήματος είναι τέτοια, που «συλλαμβάνει» και εκπεμπόμενο ή ανακλώμενο θόρυβο από το έδαφος. PVR (Personal Video Recorder) Δορυφορικός δέκτης με σκληρό δίσκο, για την εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων. QPSK - Quadrature Phase Shift Keying Σύστημα διαμόρφωσης δορυφορικού σήματος. Το QPSK (Quadrature Phase Shift Keying) είναι ένας αλγόριθμος διαμόρφωσης φάσης. Η διαμόρφωση φάσης είναι μια παραλλαγή της διαμόρφωσης συχνότητας, όπου η φάση της φέρουσας διαμορφώνεται με bits ψηφιακής πληροφορίας, που δημιουργούν διαφορά φάσης. Tο " PSK " στα αρχικά QPSK αναφέρεται στη χρήση του Phased Shift Keying. Το Phased Shift Keying είναι μια μορφή διαμόρφωσης φάσης, που διεκπεραιώνεται με τη χρήση ενός διακριτού αριθμού καταστάσεων. Ο αριθμός αυτός για το QPSK είναι 4. Αν ο αριθμός γίνει δύο, έχουμε την BPSK ( Binary Phased Shift Keying ), ενώ με 8, έχουμε το 8 PSK. Tο " Quad " στο QPSK υποδεικνύει τις τέσσερις φάσεις της φέρουσας, που είναι: 45, 135, 225 και 315 μοίρες. Επειδή το QPSK έχει 4 πιθανές φάσεις, μπορεί να κωδικοποιήσει 2 bits / symbol. QAM (quadrature amplitude modulation) Είναι μια μέθοδος διαμόρφωσης, με την οποία συνδυάζονται δύο σήματα με διαμόρφωση πλάτους ( AM), σε ένα μοναδικό σήμα. Με αυτόν τον τρόπο, διπλασιάζεται το ενεργό bandwidth Receiver (Δέκτης) Έννοια, που γενικότερα σημαίνει δέκτης, ενώ στη δορυφορική TV, χρησιμοποιείται για να δηλώσει το δορυφορικό δέκτη. Resolution ( ανάλυση) Η ανάλυση μιας ψηφιακής εικόνας, που εκφράζεται με το γινόμενο των pixels οριζόντιου άξονα, επί τον κάθετο άξονα. Για παράδειγμα, η ανάλυση του DVD είναι 720 x 576. RGB Χρωματικό μοντέλο βίντεο σήματος, που βασίζεται στα τρία βασικά χρώματα, κόκκινο ( Red ), πράσινο ( Green ) και μπλε ( Blue ).

15 Remote control ( Τηλεχειριστήριο ) To γνωστό σε όλους μας τηλεχειριστήριο. RF ( Radio Frequency) Πρόκειται για το φάσμα, που χρησιμοποιούν σήμερα όλες οι επικοινωνίες. Στους δορυφορικούς δέκτες συναντάμε την RF είσοδο για σύνδεση της επίγειας τηλεοπτικής κεραίας και την RF έξοδο, για έξοδο δορυφορικού σήματος στην μπάντα της επίγειας τηλεόρασης. RS -232 Σειριακή θύρα σύνδεσης υπολογιστή, με περιφερειακές συσκευές. Χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του λειτουργικού ( firmware ) του δέκτη, καθώς και για την επεξεργασία της λίστας καναλιών μέσω υπολογιστή. Η σύνδεση στον υπολογιστή, γίνεται συνήθως με σειριακό καλώδιο μηδενικού μόντεμ ( Null Modem Cable ). S-Video Είσοδος/έξοδος βίντεο σήματος, που χρησιμοποιεί δύο καλώδια (δύο σήματα) για τη μεταφορά και των τριών πληροφοριών εικόνας (ένα για τη φωτεινότητα και ένα για τις δύο χρωμοδιαφορές). Αποτελεί μια ενδιάμεσης ποιότητας λύση, για μεταφορά βίντεο σήματος. Scrambling H κρυπτογράφηση ενός δορυφορικού σήματος. Το κρυπτογραφημένο σήμα, θεωρητικά, μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί μόνο με την έξυπνη κάρτα του παροχέα. SCART Tρόπος σύνδεσης συσκευών ήχου και εικόνας. Στην πραγματικότητα, το SCART δεν είναι τύπος σύνδεσης, αλλά ένα πολυκαλώδιο, που μεταφέρει πολλούς διαφορετικούς τύπους συνδέσεων ( Component, S - Video, Composite, Audio κ.λπ.). SECAM Γαλλικό χρωματικό τηλεοπτικό σύστημα αναλογικής τηλεόρασης. Το Secam λειτουργεί με 625 γραμμές, 25 καρέ το δευτερόλεπτο στα 50 Hz, αλλά παρόλο που έχει τις ίδιες φαινομενικά προδιαγραφές, είναι ασύμβατο με το βασικό ευρωπαϊκό πρότυπο PAL. Signal to Noise Ratio ( S / N ) Ο λόγος σήματος προς θόρυβο, οποιουδήποτε σήματος. Αφορά το λόγο ισχύος του ωφέλιμου σήματος, προς την ισχύ θορύβου εκπεφρασμένη σε db. Single - Channel - Per - Carrier ( SCPC ) Ένα κανάλι, ανά φέρουσα. Πρόκειται για κανάλια χαμηλού symbol rate, που για να κατέβουν στο δέκτη, απαιτείται πολλές φορές αναζήτηση με εισαγωγή των PIDs. Skew Η γωνιακή περιστροφή του LNB, για καλύτερη λήψη των διαφορετικά πολωμένων σημάτων (οριζόντια ή κάθετα). Smart Card («έξυπνη κάρτα») Κάρτα αποκωδικοποίησης κρυπτογραφημένων προγραμμάτων. Η «έξυπνη κάρτα», αποτελείται από έναν επεξεργαστή και τη μνήμη. Ο επεξεργαστής περιέχει ένα πρόγραμμα ( software ), το οποίο επικοινωνεί με το CAM και

16 αναζητεί τα δεδομένα που χρειάζεται (*******, πίνακες κ.λπ.) στη μνήμη της κάρτας. Η μνήμη της κάρτας αναβαθμίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με νέα *******, τα οποία αποστέλλονται με σήμα από το δορυφόρο. Smart Card Reader Υποδοχή για την ανάγνωση «έξυπνης κάρτας», που υπάρχει σε αρκετούς δέκτες. Κανονικά, ο Smart Card Reader αναγνωρίζει μόνο την έξυπνη κάρτα ενός συστήματος κρυπτογράφησης, αλλά κυκλοφορούν και δέκτες με UCAS Smart Card Readers, για αποκρυπτογράφηση καρτών περισσότερων συστημάτων. SMATV (Satellite Master Antenna Television system) Ένα κεντρικό σύστημα, που αποτελείται από μία δορυφορική κεραία και εξυπηρετεί περισσότερους του ενός χρήστες, σε ένα διαμέρισμα ή ξενοδοχείο. SPDIF ( Sony Philips Digital Inteface) Ψηφιακό πρότυπο ήχου, το οποίο αναπτύχθηκε από τη συνεργασία των εταιρειών Sony και Philips. Splitter Μια παθητική διάταξη, που διανέμει ένα τηλεοπτικό σήμα σε μία ή περισσότερες διαδρομές. Subtitles Οι υπότιτλοι μιας ταινίας. Σε ορισμένους δορυφορικούς δέκτες, είναι δυνατή η προβολή υποτίτλων, που δημιουργήθηκαν με κάποιο πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Switch Διακόπτης, ο οποίος επιτρέπει κάθε φορά να περνάει το σήμα από ένα μόνο LNB, σε μια συνδεσμολογία κεραίας, με πολλαπλά LNBs. Symbol Rate Η φέρουσα ενός ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, αποτελείται από παλμούς, που απαρτίζουν ένα συνεχές σήμα. Κάθε παλμός είναι και ένα Symbol. Κάθε Symbol παριστάνει τον αριθμό των μεταδιδόμενων bits. Ανάλογα με τη διαμόρφωση, τα bits κάθε Symbol μπορεί να είναι 1 ή 2 ή 3 κ.λπ. Αυτός ο αριθμός των bits / symbol, δημιουργεί μια νέα παράμετρο, που ονομάζεται συντελεστής διαμόρφωσης ( modulation factor ), συμβολίζεται με m και έχει τιμές για BPSK =1, για QPSK =2, για 8 PSK =3 κ.λπ. Αυτό που τελικά μεταδίδει ο παροχέας, είναι τα Symbols - και έτσι δημιουργείται ο ρυθμός μετάδοσης των Symbols, που είναι το Symbol Rate ( SR ) και μετριέται σε syms / sec. H σχέση Symbol Rate και Bitrate ( BR ) δίνεται από τη μαθηματική σχέση: SR = Β R / ( m x CRv x CRrs ), όπου m είναι ο συντελεστής διαμόρφωσης (για QPSK =2), CRv είναι το Viterbi forward error correction ( FEC ), δηλαδή 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8 και CRrs είναι το Reed Solom ο n forward error correction ( FEC ), με τιμή 188/204. Tap off Διατάξεις, που διαχωρίζουν το σήμα από μία κοινή κάθοδο σε περισσότερα. Πλεονεκτούν των spitters, στο γεγονός, ότι αφενός μπορούν να συνδεθούν διαδοχικά μεταξύ τους, αφετέρου στο ότι έχουν χαμηλές απώλειες διέλευσης. TELETEXT (Τηλεκείμενο) Υπηρεσία τηλεκειμένου, που μεταδίδεται από δορυφορικά και επίγεια κανάλια και περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες. Ενίοτε, στα δορυφορικά

17 σήματα χρησιμοποιείται και για την αποστολή υποτίτλων για υποτιτλισμό ταινιών. Transponder Οι δορυφόροι εκπέμπουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σήμα από πομπούς, οι οποίοι ονομάζονται transponders (αναμεταδότες). Αρχικά, οι transponders είχαν σχεδιαστεί για να μεταδίδουν ένα αναλογικό κανάλι ο καθένας, αλλά σήμερα, με την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης και την τεχνολογία της πολύπλεξης ( multiplexing ), μπορούν να μεταδίδονται από τον ίδιο transponder περισσότερα από ένα σήματα (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και data ). Torroidal antenna Η κεραία TOROIDAL είναι σχεδιασμένη να ανακλά τα σήματα δύο φορές, ανάμεσα σε έναν ανακλαστήρα και σε έναν υπο-ανακλαστήρα ( sub - reflector ), δημιουργώντας αντί για σημείο εστίασης, μια γραμμή εστίασης, η οποία επιτρέπει τη μέγιστη κατανομή σημάτων σε πολλαπλά LNBs. Η κεραία διπλής ανάκλασης TOROIDAL, μοιάζει με το Γρηγοριανό ανακλαστήρα σαν σχήμα, οι βασικές όμως εξισώσεις διαφέρουν. Βασική διαφορά επίσης είναι ότι δεν υπάρχει παραβολική επιφάνεια. Το σύστημα έχει κυρτό-κοίλο υπο-ανακλαστήρα. Ο υπο-ανακλαστήρας είναι κυρτός στη μία του επιφάνεια και κοίλος στις ορθογώνιες επιφάνειες. Το πραγματικό σχήμα του, καθορίζεται με βάση μαθηματικές εξισώσεις, οι οποίες σαν στόχο έχουν να δημιουργήσουν μία επιφάνεια, που θα εστιάζει μέγιστη, αλλά και ισόποση κατανομή σήματος, σε πολλαπλά σημεία. Transport Stream (TS) Είναι ένα σήμα, το οποίο απαρτίζεται από πολλά μικρά πολυπλεγμένα ψηφιακά πακέτα, που ονομάζονται PES ( Packet Elementary Streams ). Στην ουσία, είναι το τελικό σήμα, το οποίο λαμβάνει ο δορυφορικός δέκτης, από οποιαδήποτε δορυφορική εκπομπή Tuner Η βασική μονάδα συντονισμού και λήψης οποιουδήποτε δορυφορικού δέκτη. (Ουσιαστικά, οποιαδήποτε συσκευής λήψης). Η ευαισθησία του tuner είναι πολλές φορές καθοριστική για τον αριθμό των καναλιών, που μπορεί να κατεβάσει ένας δέκτης. UCAS ( Universal Conditional Access System) Όρος, που αναφέρεται σε CAMs, που συνεργάζονται με έξυπνες κάρτες περισσοτέρων του ενός συστημάτων κρυπτογράφησης. Συνήθως, τα UCAS έχουν στο λειτουργικό τους και emulator, για παράνομη αποκρυπτογράφηση χωρίς κάρτα. Unicast Επικοινωνία, που γίνεται σε ένα δίκτυο και αφορά έναν αποστολέα και ένα μόνο δέκτη. Uplink Ο επίγειος σταθμός, που χρησιμοποιείται για μετάδοση σημάτων προς ένα δορυφόρο και η αποστολή ενός σήματος προς το δορυφόρο. USALS To USALS είναι ένα σύστημα υπολογισμού τροχιακής θέσης, που επιτρέπει τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης ενός δορυφόρου σε τροχιά, με προσέγγιση 0.1 μοίρες. Το USALS είναι ένα πρόγραμμα και όχι πρωτόκολλο επικοινωνίας, εναλλακτικό

18 του DiSEqC. Στην πραγματικότητα, σε συνεργασία με το DiSEqC 1.2 χρησιμοποιεί την εντολή «Πήγαινε στη γωνιακή θέση xx» και αυτή είναι και η μόνη DiSEqC εντολή που χρειάζεται. Το USALS υπολογίζει τη θέση κάθε «ορατού» δορυφόρου, με βάση το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του τόπου εγκατάστασης και αποφασίζει την κατεύθυνση της περιστροφής. Έχει κατοχυρωθεί σαν πατέντα από την ιταλική εταιρία Stab. Παρόλα αυτά, μπορείτε να το βρείτε και σε δέκτες, που δεν έχουν πληρώσει τα δικαιώματα, ως DiSEqC 1.3. USB Πρωτόκολλο επικοινωνίας ψηφιακών συσκευών με υπολογιστή. Στη δορυφορική πραγματικότητα, συναντάμε κάποιους δέκτες με θύρα USB, που χρησιμοποιείται είτε για αναβάθμιση είτε για μεταφορά δεδομένων, από και προς το δίσκο του δέκτη (μόνο για PVR ). VBR ( Variable Bit rate ) Μεταβλητός αριθμός bits ανά δευτερόλεπτο, σε μια μετάδοση ή μια συμπίεση. Το VBR δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγαλύτερες συμπιέσεις, σε σχέση με το CBR, αφού χρησιμοποιεί κάθε φορά τον επαρκή αριθμό bits, που χρειάζεται για τη συμπίεση. Ο αριθμός των bits ελαχιστοποιείται σε περιπτώσεις βίντεο με λίγη κίνηση, ενώ αυξάνεται σε περιπτώσεις σκηνών δράσης. VOD ( Video on Demand) Γενικός όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για ευρύ φάσμα τεχνολογιών, με κοινό στόχο τη δυνατότητα επιλογής βίντεο, από κάποιον κεντρικό server. Στα δορυφορικά, η υπηρεσία προς το παρόν, δεν παρέχεται, αλλά υπάρχει η υπηρεσία NVOD (Near Video on Demand), κατά την οποία, πολλά κανάλια εκπέμπουν με διαφορά μισής ώρας την ίδια ταινία, ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να την παρακολουθήσει σχεδόν τη στιγμή που θέλει. Επειδή η υπηρεσία αυτή απαιτεί συνήθως έξτρα χρέωση για την δορυφορική TV, είναι συνώνυμη με την PPV. VCEG (Video Coding Expert Group) Επιστημονική ομάδα, που δημιούργησε τον H.264 codec, o οποίος, σε συνεργασία με τον MPEG -4 Codec της MPEG, χρησιμοποιείται στην HDTV. VFD (Vacuum Fluorescence Display) Οθόνες δορυφορικών δεκτών, που η γραμματοσειρά μετακινείται Υ CbCr Στην ψηφιακή λογική, το σήμα YPbPr (βλ λέξη) συμβολίζεται σαν Υ CbCr, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα ψηφιοποιημένο YPbPr. YPbPr Χρωματικό πρότυπο βίντεο, που αποτελεί βελτίωση του YUV (βλ λέξη) και στηρίζεται στο σήμα φωτεινότητας και σε δύο σήματα χρωμοδιαφορών, που δίνονται από τις σχέσεις: Pr = (E R - E Y ) Pb = 0,564 (E Β - E Y )

19 YUV Χρωματικό πρότυπο βίντεο, το οποίο βασίζεται σε σήμα φωτεινότητας και σε δύο σήματα χρωμοδιαφορων που δίνονται από τις σχέσεις: Eu = (E R - E Y ) Ev = 0,877 (E Β - E Y ) Το πρώτο χρωματικό πρότυπο χρωμοδιαφορών, στηριζόταν στις απλές διαφορές ( E R - E Y ) και ( E Β - E Y ), χωρίς τους συντελεστές εξισορρόπησης. Το σύστημα αυτό, όμως, παρουσίασε προβλήματα ισορροπίας στη φωτεινότητα. Χρώματα δηλαδή υψηλής συχνότητας, όπως το κίτρινο, έδειχναν πολύ φωτεινά, σε αντίθεση με χρώματα χαμηλής συχνότητας, όπως το μπλε, που έδειχναν πολύ σκοτεινά. Έτσι, προτάθηκε το ισορροπημένο πρότυπο YUV, το οποίο δεν χρησιμοποιεί όλη τη χρωμοδιαφορά, αλλά κάποιο ποσοστό της, για να ισορροπήσει τα χρώματα στο ανθρώπινο μάτι.

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 4 Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση Δορυφορική τηλεόραση: Η εκπομπή και λήψη του τηλεοπτικού σήματος από επίγειους σταθμούς μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Τι συσχετίζεται με τον ήχο

Τι συσχετίζεται με τον ήχο ΗΧΟΣ Τι συσχετίζεται με τον ήχο Υλικό Κάρτα ήχου Προενυσχιτής Equalizer Ενισχυτής Ηχεία Χώρος Ανθρώπινη ακοή Ψυχοακουστικά φαινόμενα Ηχητική πληροφορία Σημείο αναφοράς 20 μpa Εύρος συχνοτήτων Δειγματοληψία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EDCAST ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ NOVA

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EDCAST ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ NOVA ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EDCAST ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ NOVA 1 1.1 Εισαγωγή Για να λάβετε τα δεδομένα του Υπ.Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορική κατευθυντική εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων (DBS) Κυριάκος Πανίτσας Διπλ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας

Δορυφορική κατευθυντική εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων (DBS) Κυριάκος Πανίτσας Διπλ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Δορυφορική κατευθυντική εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων (DBS) Κυριάκος Πανίτσας Διπλ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας 1 Μέρος πρώτο:ορισμοί DBS : Η υπηρεσία αυτή προσφέρει την δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 5 Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση Επίγεια τηλεόραση: Η ασύρματη εκπομπή και λήψη του τηλεοπτικού σήματος αποκλειστικά από επίγειους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 06-1

Βίντεο. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 06-1 Βίντεο Εισαγωγή Χαρακτηριστικά του βίντεο Απόσταση θέασης Μετάδοση τηλεοπτικού σήματος Συμβατικά τηλεοπτικά συστήματα Ψηφιακό βίντεο Εναλλακτικά μορφότυπα Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας Κινούμενες εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EDCAST ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EDCAST ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EDCAST ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ. Εισαγωγή Σταδιακά σταματούν οι αναλογικές μεταδόσεις των ιδιωτικών και κρατικών καναλιών της χώρας και οι

Διαβάστε περισσότερα

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Κατάρτιση και Πιστοποίηση σε βασικές εξιότητες και Κατάρτιση σε Προηγµένες εξιότητες στη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Εργαζόµενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 006 Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Τεχνολογία Ι, Πρακτικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο 802.11 AC Συμβουλές και Λύσεις Υλοποίησης Ασύρματων Δικτύων στο RouterOS v6 MUM 2015 GREECE. Ελευθέριος Λιοδάκης

Εισαγωγή στο 802.11 AC Συμβουλές και Λύσεις Υλοποίησης Ασύρματων Δικτύων στο RouterOS v6 MUM 2015 GREECE. Ελευθέριος Λιοδάκης Εισαγωγή στο 802.11 AC Συμβουλές και Λύσεις Υλοποίησης Ασύρματων Δικτύων στο RouterOS v6 MUM 2015 GREECE Ελευθέριος Λιοδάκης Σχετικά με εμένα! Λιοδάκης Ελευθέριος D&C ELECTRONICS MikroTik Certified Consultant

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Εύχρηστο σύστημα οικιακού κινηματογράφου DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο μέσω σύνδεσης USB

Εύχρηστο σύστημα οικιακού κινηματογράφου DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο μέσω σύνδεσης USB Εύχρηστο σύστημα οικιακού κινηματογράφου DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο μέσω σύνδεσης USB www.sony-europe.com 1 Χαρακτηριστικά Αφεθείτε στη μαγεία του ήχου surround 5,1 καναλιών που σας

Διαβάστε περισσότερα

June - July 2010 Retail Pricelist

June - July 2010 Retail Pricelist June - July 2010 Retail Pricelist DIGITAL SATELLITE RECEIVERS DigiCorder HD S2X Plus Digital receiver first class, with embedded hard drive 160 GB, for non stop TV pleasure. Price: 485 * Twin Tuner * 2

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 Σύντοµος οδηγός για να ξεκινήσετε αµέσως, να παρακολουθείτε ψηφιακή τηλεόραση Περιλαµβάνει: Σύνδεση µε την τηλεόραση, Εκκίνηση για πρώτη φορά & Αναζήτηση καναλιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧ.Η/Υ ΕΜΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧ.Η/Υ ΕΜΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧ.Η/Υ ΕΜΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» h>p://www.medianetlab.gr Μέρος του προγράμματος «Ψηφιακές Επικοινωνίες» του Ι.Π&Τ. Κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο και τερματισμός των αναλογικών Μεταδόσεων. Μαρκέλλος Ποταμίτης Λειτουργός Τεχν. Θεμάτων ΓΕΡΗΕΤ

Ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο και τερματισμός των αναλογικών Μεταδόσεων. Μαρκέλλος Ποταμίτης Λειτουργός Τεχν. Θεμάτων ΓΕΡΗΕΤ Ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο και τερματισμός των αναλογικών Μεταδόσεων Μαρκέλλος Ποταμίτης Λειτουργός Τεχν. Θεμάτων ΓΕΡΗΕΤ Περιεχόμενα Τι αλλάζει στην Τηλεόραση; Πλεονεκτήματα ΨΤ Τι παραμένει το ίδιο κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ILLUSION F1S FREE TO AIR

ILLUSION F1S FREE TO AIR ILLUSION F1S FREE TO AIR ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010 Κατάλογος Λιανικής

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010 Κατάλογος Λιανικής Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010 Κατάλογος Λιανικής ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΙ ΔΕΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ TIMH Multi Channel A/V Receiver. Πολυκάναλοι Ενισχυτές Home Cinema

ΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ TIMH Multi Channel A/V Receiver. Πολυκάναλοι Ενισχυτές Home Cinema Multi Channel A/V Receiver GFR-700 HD 1/3/2015 GFR-700 GFA-7807 GFA-7805 GFA-7707 7.1 Channel DSP Processing, Ενσωματωμένο Up-Scaler από Analog Video σε HDMi digital - Ανάλυση Video μέχρι 1080i και 1080p

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Γενικές πληροφορίες

ΑΤΤΙΚΗ. Γενικές πληροφορίες ΑΤΤΙΚΗ Γενικές πληροφορίες Την 1 η Αυγούστου 2014, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό, την κεντρική και νότια Εύβοια, αλλά και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς το switch-off της αναλογικής TV επηρεάζει τα ξενοδοχεία

Πώς το switch-off της αναλογικής TV επηρεάζει τα ξενοδοχεία του Θανάση Κυριακόπουλου Πώς το switch-off της αναλογικής TV επηρεάζει τα ξενοδοχεία Λύσεις και προτάσεις για μονάδες με ψηφιακές τηλεοράσεις Είδαμε στο προηγούμενο άρθρο όλες τις εναλλακτικές επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Γεώργιος Γιαννόπουλος, ΠΕ19 ggiannop (at) sch.gr σελ. 71-80 - http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Εισαγωγή: Μέσο Μετάδοσης Είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΥΠΕΠΘ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψτε την πραγματική αξία με κομψό σχεδιασμό και απόδοση Full HD

Ανακαλύψτε την πραγματική αξία με κομψό σχεδιασμό και απόδοση Full HD KDL40BX420 Ανακαλύψτε την πραγματική αξία με κομψό σχεδιασμό και απόδοση Full HD www.sonyeurope.com 1 KDL40BX420 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Παρεχόμενα αξεσουάρ Τηλεχειριστήριο Μπαταρίες Καλώδιο τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 6 Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές Είναι η διαδικασία της μετάβασης από την (υπάρχουσα) επίγεια αναλογική στην επίγεια ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

INNOVATOR S51337 ΗΧΕΙΑ HOME THEATER 5.1 SURROUND ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

INNOVATOR S51337 ΗΧΕΙΑ HOME THEATER 5.1 SURROUND ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ INNOVATOR S51337 ΗΧΕΙΑ HOME THEATER 5.1 SURROUND ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ευχαριστούμε για την επιλογή του συστήματος Home Theater Innovator S51337. Το σύστημα αυτό συνδέεται με το PC, DVD Player, CD/MP3,

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή εξέλιξη των αναλογικών συστημάτων σε υψηλής ευκρίνειας

Η σταδιακή εξέλιξη των αναλογικών συστημάτων σε υψηλής ευκρίνειας Η σταδιακή εξέλιξη των αναλογικών συστημάτων σε υψηλής ευκρίνειας Τα υψηλής ευκρίνειας αναλογικά συστήματα παρουσιάζουν μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από 540TVL - 600TVL, σε 600TVL - 650TVL,

Διαβάστε περισσότερα

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html )

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) Γενικά Για πολλά χρόνια, τα χάλκινα καλώδια (συνεστραµµένα ζεύγη - twisted pairs)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

Νέα επαγγελµατικά πακέτα MPEG4 για ξενοδοχεία & αναµεταδότες

Νέα επαγγελµατικά πακέτα MPEG4 για ξενοδοχεία & αναµεταδότες εκέµβριος 2011 για ξενοδοχεία & αναµεταδότες 21 επαγγελµατικά πακέτα για ξενοδοχεία µε τηλεοράσεις αναλογικές 20 επαγγελµατικά πακέτα για ξενοδοχεία µε τηλεοράσεις MPEG4 7 επαγγελµατικά πακέτα για ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Εργαστήριο Επεξεργασίας Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών Μέρος Α: Τηλεπικοινωνιακά Θέματα: Τεχνικές Ψηφιακής Διαμόρφωσης και Μετάδοσης Tο γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Νέα επαγγελµατικά πακέτα MPEG4 για ξενοδοχεία & αναµεταδότες

Νέα επαγγελµατικά πακέτα MPEG4 για ξενοδοχεία & αναµεταδότες εκέµβριος 2011 για ξενοδοχεία & αναµεταδότες 21 επαγγελµατικά πακέτα για ξενοδοχεία µε τηλεοράσεις αναλογικές 20 επαγγελµατικά πακέτα για ξενοδοχεία µε τηλεοράσεις MPEG4 7 επαγγελµατικά πακέτα για ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Κατάρτιση και Πιστοποίηση σε βασικές εξιότητες και Κατάρτιση σε Προηγµένες εξιότητες στη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Εργαζόµενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή. Σύγχρονες τάσεις στις τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες αιχμής, ΤΕΕ, Αθήνα, 10 Ιαν., 2006 2

Ιστορική Αναδρομή. Σύγχρονες τάσεις στις τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες αιχμής, ΤΕΕ, Αθήνα, 10 Ιαν., 2006 2 Σύγχρονες τεχνικές μετάδοσης σημάτων video & audio Ιστορική Αναδρομή Αναλογική Τηλεόραση Συστήματα PAL, SECAM, NTSC Εύρος Ζώνης Σήματος 6MHz, Καναλιού 8MHz Μετάδοση μέσω ασυρματικών ζεύξεων μέσω ΟΕ και

Διαβάστε περισσότερα

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac dlan 1200+ WiFi ac 2 dlan 1200+ WiFi ac Υφιστάμενη κατάσταση Οι φορητές συσκευές όλο πληθαίνουν καθημερινά. Όλο και περισσότεροι χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ταχεία ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων (xdsl,

Διαβάστε περισσότερα

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε άλλες περιφερειακές συσκευές και κάρτες επέκτασης Να εντοπίζουμε τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ ΕΚΤΗΣ HD ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΝΑΛΙΑ DVB-S2 HD FTA Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ ΕΚΤΗΣ HD ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΝΑΛΙΑ DVB-S2 HD FTA Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ ΕΚΤΗΣ HD ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΝΑΛΙΑ HD700S DVB-S2 HD FTA Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. Προφυλάξεις Ασφάλειας Προς αποφυγή πρόκλησης ηλεκτροπληξίας ή βλάβης στο δέκτη, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν

Διαβάστε περισσότερα

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1 Ήχος Χαρακτηριστικά του ήχου Ψηφιοποίηση με μετασχηματισμό Ψηφιοποίηση με δειγματοληψία Κβαντοποίηση δειγμάτων Παλμοκωδική διαμόρφωση Συμβολική αναπαράσταση μουσικής Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕ ΙΟΜΕΤΡΟ TRIMAX SM 800

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕ ΙΟΜΕΤΡΟ TRIMAX SM 800 TRIMAX METERS www.antoniadis.com.gr ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕ ΙΟΜΕΤΡΟ TRIMAX SM 800 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ www.trimaxmeters.com Παρακαλούµε διαβάστε το εγχειρίδιο αυτό προσεκτικά πριν χρησιµοποιήσετε το πεδιόµετρο για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη αναμετάδοση εικόνας και ήχου 2,4GHz AWV-322

Ασύρματη αναμετάδοση εικόνας και ήχου 2,4GHz AWV-322 Ασύρματη αναμετάδοση εικόνας και ήχου 2,4GHz AWV-322 Στη συσκευασία περιλαμβάνονται : (1) Ασύρματος πομπός 2,4GHz (2) Ασύρματος δέκτης 2,4GHz (3) 2 Καλωδιώσεις A/V (εικόνας-ήχου) (4) 2 Τροφοδοτικά για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βίντεο (Video) Εισαγωγή. Βιβλιογραφία. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 5, [link]

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βίντεο (Video) Εισαγωγή. Βιβλιογραφία. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 5, [link] Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Βίντεο (Video) Εισαγωγή Βίντεο και πολυµεσικές εφαρµογές Αναπαράσταση Βίντεο Πρότυπα αναλογικού βίντεο Ψηφιακό βίντεο Πρότυπα ελεγκτών αναπαράστασης ψηφιακού βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MARMITEK GIGAVIEW 346 Για την αποφυγή βραχυκυκλωμάτων, αυτό το προϊόν πρέπει να xρησιμοποιείται μόνο σε εσωτερικό και ξηρό χώρο. Μην εκθέτετε τα εξαρτήματα σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι δίκτυο πρόσβασης. Δίκτυα Πρόσβασης. Υπηρεσία πρόσβασης. Τί είναι δίκτυο πρόσβασης (συν.)

Τί είναι δίκτυο πρόσβασης. Δίκτυα Πρόσβασης. Υπηρεσία πρόσβασης. Τί είναι δίκτυο πρόσβασης (συν.) Δίκτυα Πρόσβασης Τί είναι δίκτυο πρόσβασης Αποτελεί το τελευταίο τμήμα του δικτύου Ενώνει τον τελικό χρήστη με τα σημεία απόληξης του βασικού δικτύου Χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες Υπηρεσία πρόσβασης:

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Βίντεο. ΕΣ 200: ημιουργία Περιεχομένου ΙΙ. Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία. Περιεχόμενα. Βιβλιογραφία. Βασικές έννοιες

Ψηφιακό Βίντεο. ΕΣ 200: ημιουργία Περιεχομένου ΙΙ. Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία. Περιεχόμενα. Βιβλιογραφία. Βασικές έννοιες ΕΣΔ 200: Δημιουργία Περιεχομένου ΙΙ Ψηφιακό Βίντεο Περιεχόμενα Βασικές έννοιες Ψηφιακό βίντεο Πρότυπα ψηφιακού βίντεο Αποθήκευση ψηφιακού βίντεο Μετάδοση ψηφιακού βίντεο Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βίντεο και Πολυµεσικές Εφαρµογές. Βιβλιογραφία. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 5, [link]

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βίντεο και Πολυµεσικές Εφαρµογές. Βιβλιογραφία. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 5, [link] Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Βίντεο και Πολυµεσικές Εφαρµογές Περιορισµοί Από υπολογιστή σε τηλεόραση Επεξεργασία στον υπολογιστή Φορµά (format) εγγραφής και αποθήκευσης βίντεο Βασικές αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Γρήγορος Οδηγός Εγκατάστασης DIGITAL VIDEO RECORDER (DVR) 4 ΚΑΝΑΛΙΩΝ. V1.10 a11633rd4e08 2007/12/07

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Γρήγορος Οδηγός Εγκατάστασης DIGITAL VIDEO RECORDER (DVR) 4 ΚΑΝΑΛΙΩΝ. V1.10 a11633rd4e08 2007/12/07 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Γρήγορος Οδηγός Εγκατάστασης DIGITAL VIDEO RECORDER (DVR) 4 ΚΑΝΑΛΙΩΝ V1.10 a11633rd4e08 2007/12/07 A. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ VIDEO MODE Triplex ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΚΟΝΑΣ NTSC PAL ΑΝΑΛΥΣΗ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 3: Διαλείψεις

Εργαστήριο 3: Διαλείψεις Εργαστήριο 3: Διαλείψεις Διάλειψη (fading) είναι η παραμόρφωση ενός διαμορφωμένου σήματος λόγω της μετάδοσης του σε ασύρματο περιβάλλον. Η προσομοίωση μίας τέτοιας μετάδοσης γίνεται με την μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Solutions For Communications 1

Solutions For Communications 1 Solutions For Communications 1 Η εταιρία µας Η AMF Electronics δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1978 στον τοµέα της εµπορίας και τεχνικής υποστήριξης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Εκποµπή δεδοµένων (IP Datacasting) στην επίγεια και φορητή ψηφιακή τηλεόραση (DVB-T/ DVB-H)

Εκποµπή δεδοµένων (IP Datacasting) στην επίγεια και φορητή ψηφιακή τηλεόραση (DVB-T/ DVB-H) Εκποµπή δεδοµένων (IP Datacasting) στην επίγεια και φορητή ψηφιακή τηλεόραση (DVB-T/ DVB-H) ρ. Γεώργιος Γαρδίκης Εργαστήριο Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιών Ινστ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. " ηµόκριτος"

Διαβάστε περισσότερα

info@lemco.gr / www.lemco.gr

info@lemco.gr / www.lemco.gr a n a l o g a n d d i g i t a l T V s o l u t i o n s H e l l e n i c q u a l i t y p r o d u c t s info@lemco.gr / www.lemco.gr Πομπός ψηφιακής τηλεόρασης DTM-2U (0,5-2W) και DTM-5U (0,5-5W) Ο DTM-2U,

Διαβάστε περισσότερα

...απόλαυση High Definition παντού!

...απόλαυση High Definition παντού! HDMI Modulator single DVB-T...απόλαυση High Definition παντού! Οδηγίες Χρήσης HDMI to DVB T Modulator Οδηγίες Χρήσης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1. ΟΠΙΣΘΙΑ ΟΨΗ 3 2. ΣΥΝΔΕΣΗ 4 3. ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΨΗ 4 4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 5 4.1

Διαβάστε περισσότερα

Promax TV Explorer II+ Τελευταίας Τεχνολογίας Καθολικός Αναλυτής Σήματος

Promax TV Explorer II+ Τελευταίας Τεχνολογίας Καθολικός Αναλυτής Σήματος TEST REPORT Δορυφορικός Μετρητής και Αναλυτής Promax TV Explorer II+ Τελευταίας Τεχνολογίας Καθολικός Αναλυτής Σήματος 06-07/2008 PROMAX TV EXPLORER II+ Η Promax στα καλύτερά της! Απαραίτητο για τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ CUBE IP ΚΑΜΕΡΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ IR 10m, PoE, PIR, 3D DNR, DWDR

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ CUBE IP ΚΑΜΕΡΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ IR 10m, PoE, PIR, 3D DNR, DWDR ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ CUBE IP ΚΑΜΕΡΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ IR 10m, PoE, PIR, 3D DNR, DWDR Μοντέλα ΙCΝ-11P1-NW2.8 (1-megapixel) ΙCΝ-11P1-NW2.8-W (ασύρματη 1-megapixel) ΙCΝ-31P1-NW2.8 (2-megapixel) ΙCΝ-31P1-NW2.8-W (ασύρματη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 10 Μετάδοση και Αποδιαμόρφωση Ραδιοφωνικών Σημάτων Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ. από το

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ. από το ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ από το Καλώδια Για να δείτε και να ακούσετε τη διαφορά... Eπίχρυσες επαφές 24Κ που εγγυώνται υψηλής ποιότητας σήμα και μετάδοσή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Ενότητα Γ ρ. Ε. Μάγκος Φυσικά Μέσα Μετάδοσης bit: Ηλεκτροµαγνητικό κύµα που µεταδίδεται σε ένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πριν την χρήση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πριν την χρήση 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ [1] ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ...3 [2] ΠΡΟΣΟΨΗ...3 [3] ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ...3 [4] ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ...4 [5] ΣΥΝ ΕΣΕΙΣ...5 [6] ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ...6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ...6 - Power On/Off...6 - Κατάσταση Standby...6 ΚΥΡΙΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεχειριστήριο. Βασικές λειτουργίες. Μπάρα Πληροφοριών. Edivision. Λειτουργίες βασικού μενού Πρόγραμμα

Τηλεχειριστήριο. Βασικές λειτουργίες. Μπάρα Πληροφοριών. Edivision. Λειτουργίες βασικού μενού Πρόγραμμα Εγχειρίδιο Χρήσης Τηλεχειριστήριο Βασικές λειτουργίες Μπάρα Πληροφοριών Edivision Λειτουργίες βασικού μενού Πρόγραμμα Πως θα μετακινήσετε ένα κανάλι Πως θα κλειδώσετε ένα κανάλι Πως θα ξεκλειδώσετε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Gap Fillers DVB-T και SFN:

Gap Fillers DVB-T και SFN: ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ GAP FILLERS Του Θανάση Κυριακόπουλου Gap Fillers Αναμεταδότες Επίγειας Ψηφιακής TV Gap Fillers DVB-T και SFN: πότε είναι απαραίτητο Όπως είδαμε στα προηγούμενα άρθρα, η χρήση μεταλλακτών

Διαβάστε περισσότερα

VENEX 3602HD / 3329E/ 5119

VENEX 3602HD / 3329E/ 5119 VENEX 3602HD / 3329E/ 5119 Ασφάλεια CAUTION: ΤΟ σύμβολο κεραυνός, μέσα σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο, είναι η προειδοποίηση του χρήστη για "επικίνδυνη τάση» και για την πρόληψη από τον Για να μειώσετε τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Το Alan 48 Plus Multi αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ώς σταθμός αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σύνδεση µε τηλεόραση και βίντεο µε χρήση HDMI. Σύνδεση σε ψηφιακό ενισχυτή

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σύνδεση µε τηλεόραση και βίντεο µε χρήση HDMI. Σύνδεση σε ψηφιακό ενισχυτή ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Κύρια Χαρακτηριστικά Γνωρίσµατα Για την ασφάλειά σας. Αποσυσκευασία.. Γενική Λειτουργία. Τηλεχειριστήριο.. Πίσω Όψη ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σύνδεση µε τηλεόραση και βίντεο µε χρήση SCART Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Υπάρχουσες εφαρμογές:

VIDEO ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Υπάρχουσες εφαρμογές: VIDEO ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Υπάρχουσες εφαρμογές: Αναπαραγωγή αποθηκευμένου οπτικοακουστικού υλικού (εκπαιδευτικές/ψυχαγωγικές π.χ. video on demand) Οπτικοακουστική επικοινωνία πραγματικού χρόνου (ένας-προς-έναν

Διαβάστε περισσότερα

avantage Εγχειρίδιο Χρήσης

avantage Εγχειρίδιο Χρήσης avantage Εγχειρίδιο Χρήσης Ελληνικά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έκδοση: 1.80) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...3 Βασικές ιδιότητες...3 Πληροφορίες ασφαλείας...4 Άνοιγμα Συσκευασίας...5 Γενικές Πληροφορίες...5 Τηλεχειριστήριο...6

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας NSZ-GS7. Network Media Player. Οι εικόνες επί της οθόνης, οι λειτουργίες και οι προδιαγραφές μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Ξεκινώντας NSZ-GS7. Network Media Player. Οι εικόνες επί της οθόνης, οι λειτουργίες και οι προδιαγραφές μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Ξεκινώντας EL Network Media Player NSZ-GS7 Οι εικόνες επί της οθόνης, οι λειτουργίες και οι προδιαγραφές μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Ξεκινώντας: ON/STANDBY Ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τη συσκευή

Διαβάστε περισσότερα

STANDBY Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

STANDBY Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ OK STANDBY Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 2 3 4 5 6 7 8 Υπηρεσία OTE TV µέσω ορυφόρου... 3 ΤηλεχειριστΗριο... 4 ΑποκωδικοποιητΗς... 8 ΕνεργοποΙηση ΥπηρεσΙας... 10 4.1 ΣΥνδεση του παρελκόµενου εξοπλισµού µε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης HyperMedia Center. Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο Χρήσης HyperMedia Center. Περιεχόμενα Εγχειρίδιο Χρήσης HyperMedia Center Περιεχόμενα V1.5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...2 ΈΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ...2 ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ...3 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (TV)...4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΗΓΗΣ...4 ΛΙΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ...4 ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...5 SOURCE

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4288 /11.08.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4288 /11.08.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4288 /11.08.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ EPSON

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ EPSON ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ EPSON ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΖΩΝΤΑΝΕΨΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ Τα αγαπημένα σας παιχνίδια είναι πιο εντυπωσιακά όταν προβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη σχεδιοκίνηση (animation)

Εισαγωγή στη σχεδιοκίνηση (animation) Εισαγωγή στη σχεδιοκίνηση (animation) Σχεδιοκίνηση (animation) είναι η ταχεία εναλλαγή εικόνων-σχεδίων ώστε να δίνεται η αίσθηση πραγματοποίησης συμβάντων σε πραγματικό χρόνο. Μέσω του animation προστίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βασικές λειτουργίες. Τηλεχειριστήριο. Μπάρα Πληροφοριών. Edivision. Λοιπές Λειτουργίες

Περιεχόμενα. Βασικές λειτουργίες. Τηλεχειριστήριο. Μπάρα Πληροφοριών. Edivision. Λοιπές Λειτουργίες Εγχειρίδιο Χρήσης Περιεχόμενα Τηλεχειριστήριο Βασικές λειτουργίες Μπάρα Πληροφοριών Edivision Λοιπές Λειτουργίες Πως θα μεταβείτε στη λίστα προγραμμάτων Πως θα ρυθμίσετε τη λειτουργία Sleep Timer (Χρονοδιακόπτης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ TELEVES

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ TELEVES ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ TELEVES Ημερομηνία 23-10-2013 Κατηγορία Κωδικός λογιστηρίου Προϊόν Τιμή Internet Τιμή Καταστήματος Προτ. Λιανική τιμή με Φ.Π.Α. 12-36-0002 7321 ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΙΑΚΟΠΤΗ 12v 1.6A

Διαβάστε περισσότερα

Κάμερες CCTV Ευαισθησία Ανάλυση Αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού (BLC, Back Light Control) Ισορρόπηση χρώματος Συντελεστής Gamma

Κάμερες CCTV Ευαισθησία Ανάλυση Αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού (BLC, Back Light Control) Ισορρόπηση χρώματος Συντελεστής Gamma Κάμερες CCTV Ευαισθησία Η ευαισθησία μιας κάμερας CCD, είναι η μέτρηση της απόδοσής της σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δηλώνουν τη στάθμη ευαισθησίας των καμερών τους, ως μια

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Η συνολική ποιότητα της σύνδεσης µέσω ραδιοσυχνοτήτων εξαρτάται από την 9000 απολαβή της κεραίας του

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μαθιός ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.

Γιώργος Μαθιός ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. Γιατί για μια ακόμη φορά είμαστε μια χώρα ιδιαίτερων αναγκών και τι κάνουμε για αυτό Γιώργος Μαθιός ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. Τι είναι η «Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση» Μια ακόμη «ψηφιακή» πλατφόρμα?

Διαβάστε περισσότερα

AWV35X TX + AWV 32 X RX

AWV35X TX + AWV 32 X RX Ασύρµατο Σετ: εκποµπής - λήψης σηµάτων AV & σηµάτων τηλεχειρισµού (Περιοχή λειτουργίας 2.4GHz) AWV35X TX + AWV 32 X RX Οδηγίες χρήσης 1.Σηµαντικές οδηγίες για την ασφαλή χρήση της συσκευής* ΠΡΟΣΟΧΗ: Για

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan

Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan Η εφαρμογή ψηφιοποίησης των ληξιαρχικών πράξεων RollMan (RollManager) δημιουργήθηκε από την εταιρία ειδικά για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Δήμους. Από

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο TVGo DVB-T02PRO

Ελληνικά. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο TVGo DVB-T02PRO Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο TVGo DVB-T02PRO Ελληνικά 1.1 Εισαγωγή Το TVGo DVB-T02PRO μπορεί να μετατρέψει τον φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή σας σε μία προσωπική ψηφιακή τηλεόραση και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 Εργαστήριο 6 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 1. Στόχος Στόχος της παρούσης εργαστηριακής συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική επιβεβαίωση στα συστήματα ασφαλείας.

Οπτική επιβεβαίωση στα συστήματα ασφαλείας. Οπτική επιβεβαίωση στα συστήματα ασφαλείας. Paradox Insight Βασική ιδέα Ένας πίνακας για: Σύστημα ασφαλείας Σύστημα πρόσβασης Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης Ενοποίηση με home automation Μία ολοκληρωμένη λύση

Διαβάστε περισσότερα