Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συντρόφισσες και Σύντροφοι"

Transcript

1 1 Συντρόφισσες και Σύντροφοι Η εκδήλωση αυτή που είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις γιορτασμού των 100 χρόνων του τιμημένου κόμματος μας, είναι αφιερωμένη στην πολιτική προσφυγιά και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς μιας και από την περιοχή των Γρεβενών προέρχεται μεγάλος αριθμός των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οι οποίοι πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς το 1949 αλλά και νωρίτερα. Δυστυχώς δεν είναι καταγεγραμμένος ο ακριβής αριθμός αυτών που πέρασαν στην πολιτική προσφυγιά, από την περιοχή μας, από τον Ζιάκα έφυγαν 107 και επαναπατρίστηκαν 350, από την περιοχή της Δεσκάτης περίπου 80, 70 παιδιά από το Καρπερό, γνωρίζουμε ότι επαναπατρίστηκαν περίπου και από αυτό το βήμα θα παρακαλούσαμε όσους έχουν στοιχεία να μας τα δώσουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει χωριό ή πόλη του νομού που να μην έιχε έστω και έναν πολιτικό πρόσφυγα. Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ιδιαίτερη. Αναφέρεται σε ένα ειδικό, ηρωικό, τραγικό, αλλά ταυτόχρονα και μεγαλειώδες μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και του Κόμματός μας. Η πολιτική προσφυγιά υπήρξε το αποτέλεσμα του οργανωμένου και συντεταγμένου περάσματος των μαχητών και των μαχητριών του στις Λαϊκές Δημοκρατίες, το οποίο ακύρωσε στην πράξη τους σχεδιασμούς του αστικού στρατού και των ιμπεριαλιστών συμμάχων του για εξόντωσή τους. Η μελέτη της ιστορικής διαδρομής των πολιτικών προσφύγων - της ιστορίας του Κόμματος στην πολιτική προσφυγιά, μας δίνει γνώση για την ιστορία του επαναστατικού κινήματος, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον αιώνα που πέρασε. Η πολιτική προσφυγιά ήταν η αναγκαστική επιλογή για τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που με ψηλά το κεφάλι και δυνατό αγωνιστικό φρόνημα φιλοξενήθηκαν στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στη Σοβιετική Ένωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

2 2 Με βάση τα στοιχεία της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, οι πολιτικοί πρόσφυγες το 1950 αριθμούσαν σχεδόν Ανάμεσά τους παιδιά, τα οποία πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να σωθούν από την πείνα, τους βομβαρδισμούς από τις βόμβες ναπάλμ του Τρούμαν και τα "αναμορφωτήρια" της βασίλισσας Φρειδερίκης. Κάποια από αυτά τα παιδιά, αδιάψευστοι μάρτυρες της φροντίδας του σοσιαλιστικού συστήματος για το παιδί, είναι σήμερα ανάμεσά μας. Αποτελούν το ισχυρό παράδειγμα που κουρελιάζει την αστική προπαγάνδα πως δήθεν η σωτηρία τους ήταν παιδομάζωμα προκειμένου να γίνουν γενίτσαροι ενάντια στην πατρίδα. Μαζί με τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τα παιδιά τους, στην πολιτική προσφυγιά πέρασαν χιλιάδες ηλικιωμένοι, ανήμποροι, άμαχοι κάτοικοι, χωριά ολόκληρα τα οποία είχαν στηρίξει τη δράση του. Για να σωθούν από την εκδικητική μανία του αστικού στρατού και της κρατικής καταστολής. Οι δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές πολιτικοί πρόσφυγες, υπήρξαν σπλάχνο από τα σπλάχνα του ΚΚΕ και του αγώνα που ενέπνευσε και καθοδήγησε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, τον αγώνα του ΔΣΕ. Πολλοί απ αυτούς είχαν πρωτοστατήσει στην ένοπλη πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και νωρίτερα στο εργατικό κίνημα, στην πάλη για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και για την ιστορική της αποστολή για μια λεύτερη και σοσιαλιστική Ελλάδα. Όλους αυτούς θέλουμε να τιμήσουμε σήμερα. Ιδιαίτερα όσους δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού στις τρεις περίπου δεκαετίες ήταν χιλιάδες αυτοί οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μακριά μας. Αλλά και όσες και όσους δεν υποχώρησαν και επαναπατρίστηκαν μετά από πολύχρονο αγώνα, γνωρίζοντας ότι η επιστροφή στην πατρίδα σήμαινε νέα σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους στην καπιταλιστική Ελλάδα.

3 3 Φίλες και Φίλοι Συντρόφισσες και Σύντροφοι Οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες έζησαν από πρώτο χέρι το σοσιαλισμό, υπερασπίστηκαν τη νέα σοσιαλιστική οικοδόμηση με τη δουλειά τους στην παραγωγή, με το κομμουνιστικό τους ατσάλωμα παρά τις αντιξοότητες. Ρίχτηκαν σε μια νέα ειρηνική μάχη, έκαναν μεγάλη προσπάθεια και πέτυχαν σε λίγο διάστημα να μάθουν τη γλώσσα της χώρας φιλοξενίας τους, κατέκτησαν τα κάστρα της επιστήμης, της τεχνικής ειδίκευσης. Υπήρξαν πρωτοπόροι για να ισχυροποιηθεί και να αναπτυχθεί η σοσιαλιστική παραγωγή στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα. Αναδείχτηκαν σε πρωτοπόρους και καινοτόμους εργαζόμενους της σοσιαλιστικής παραγωγής. Στην περίπτωση των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων έλαμψε ο διεθνισμός, η διεθνιστική βοήθεια και προσφορά τους. Οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες, ταυτόχρονα, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της διεθνιστικής προσφοράς των χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, οι οποίες με την απλόχερη βοήθειά τους -ιδιαίτερα στα παιδιά- απέδειξαν το ανώτερο ανθρωπιστικό περιεχόμενο του σοσιαλισμού. Και για να μπορέσει κανείς να κατανοήσει το μέγεθος αυτής της προσφοράς φτάνει να σκεφτεί πως αυτές οι χώρες ήταν βαριά χτυπημένες από τις καταστροφές του Β Παγκοσμίου Πολέμου, από τη ναζιστική κατοχή. Παρόλα αυτά διέθεσαν ό,τι καλύτερο είχαν, ειδικά για τα παιδιά: Κτίρια, εκπαιδευτικό και ιατρικό προσωπικό, υποδομές και μέσα, για την υγιεινή τους διατροφή και διαβίωση. Αυτό είναι το μεγαλείο ενός ανώτερου κοινωνικού συστήματος, του σοσιαλισμού, που μπόρεσε όχι μόνο να υποδεχτεί αλλά και άμεσα να καλύψει τις ανάγκες των πολιτικών προσφύγων σε υγεία, παιδεία, εργασία.

4 4 Στα υλικά της 3ης Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το 1950 στη Ρουμανία αποτυπώνεται η επαναστατική αισιοδοξία, η τιτάνια και καρποφόρα προσπάθεια προσαρμογής των πολιτικών προσφύγων στις συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης - στην ειρηνική ζωή. Βέβαια για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες οι πολιτικοί πρόσφυγες στηρίχτηκαν ολόπλευρα, όχι μόνο για να μάθουν τη γλώσσα, για να καταρτιστούν τεχνικά αλλά και για να προσαρμοστούν σε πρωτόγνωρες εμπειρίες όπως ήταν για τις μητέρες η ανατροφή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Οι σοβιετικοί εργαζόμενοι στήριξαν τους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες γιατί ήταν διαπαιδαγωγημένοι με τα ιδανικά της αλληλεγγύης, του διεθνισμού. Οι ίδιοι είχαν βιώσει πρωτόγνωρες δυσκολίες με το Β' Παγκόσμιο πόλεμο και είχαν μάθει να τις αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία. Αλλά και οι συνθήκες της σοσιαλιστικής παραγωγής, καλλιεργούσαν τη συλλογικότητα, την ευγενική άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό, συνέβαλαν ώστε να υπάρχει αντίστοιχη συνείδηση. Η πορεία στην τεχνική και επιστημονική κατάρτιση των πολιτικών προσφύγων είναι χαρακτηριστική. Το 1974, στο σύνολο των εργαζόμενων πολιτικών προσφύγων, ποσοστό 10,32% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, πολλοί και με ανώτερες ακόμα σπουδές και ερευνητικές διακρίσεις. 13,5% διπλωματούχοι μέσων τεχνικών σχολών και το 35,36% διπλωματούχοι επαγγελματικών σχολών. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που ήταν ακόμα εν ενεργεία φοιτητές - σπουδαστές το Επίσης, στη δεκαετία του 1970 εκμηδενίστηκε το ποσοστό των ανειδίκευτων εργατών μεταξύ των προσφύγων.

5 5 Στα Γρεβενά επέστρεψαν 21 γιατροί, 54 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 54 απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης. Οι χώρες υποδοχής φρόντισαν ήδη από τα πρώτα χρόνια για τη συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων πολιτικών προσφύγων καθώς και των αναπήρων. Εδω για συντάξεις Δηλαδή με μόνο το κριτήριο της φροντίδας προς τον άνθρωπο - χωρίς άλλη προϋπόθεση διασφαλίστηκε ανθρώπινη ζωή σε περίπου τραυματίες αλλά και ηλικιωμένους που πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς. Πριν ακόμα από την άφιξη των πρώτων ελληνόπουλων στις χώρες υποδοχής, συγκροτήθηκαν παιδικοί σταθμοί στελεχωμένοι με γιατρούς, μάγειρες και άλλο κατάλληλο προσωπικό. Συγκροτήθηκαν σχολεία με εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα ελληνικά. Και τόσα άλλα Φίλες και Φίλοι Συντρόφισσες και Σύντροφοι Με την ευκαιρία και της σημερινής εκδήλωσης θέλουμε να απευθυνθούμε ιδιαίτερα στους απογόνους των πολιτικών προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς, να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τις θέσεις μας. Να μελετήσουν τα συμπεράσματα του ΚΚΕ για τις αιτίες που οδήγησαν στις ανατροπές, στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι και όσες έζησαν, γνώρισαν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην εργασία, στην παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό. Έζησαν όμως και την υποχώρηση με τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Ξέρουν πως ο κόσμος, μετά το 1991, δεν έγινε καλύτερος, αντιθέτως η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η βαρβαρότητα έγινε ακόμα πιο έντονη σε βάρος των εργαζομένων όλου του κόσμου.

6 6 Ξέρουν πως ο σοσιαλισμός, η πιο μεγάλη μέχρι τότε κατάκτηση της ανθρωπότητας, είναι ένα σύστημα που έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την άνοδο του γενικού επιπέδου της ευημερίας για όλους. Και σε όσους ρωτούν, θέλουν να μάθουν "γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός", τους απαντάμε: Επειδή σταδιακά το ΚΚΣΕ και η σοβιετική εξουσία, μπροστά σε δυσκολίες, υιοθέτησαν επιλογές, όπως ήταν η προώθηση της πολιτικής της αγοράς, παρμένη από τους νόμους του καπιταλισμού. Έτσι αποδυναμώθηκε η κοινωνική ιδιοκτησία, ο Κεντρικός Σχεδιασμός, ο εργατικός έλεγχος, ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της παραγωγής, χάθηκε η προωθητική δύναμη ανάπτυξης σοσιαλισμού. Απεμπολήθηκε ο χαρακτήρας της εξουσίας ως δικτατορίας του προλεταριάτου με το λεγόμενο παλλαϊκό κράτος, όπως και η ταξική πάλη που συνεχίζεται μέχρι τον κομμουνισμό. Φίλες και Φίλοι Συντρόφισσες και Σύντροφοι Καλούμε όσους και όσες έζησαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, όχι μόνο να γνωρίσουν τα σύγχρονα συμπεράσματα του ΚΚΕ για τις αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών αλλά και να μελετήσουν τα πολύτιμα διδάγματά του Κόμματος για την ιστορία του στην πολιτική προσφυγιά και γενικότερα. Γιατί στην πολιτική προσφυγιά πέρασε και το ίδιο το Κόμμα. Η Κεντρική του Επιτροπή, το Πολιτικό Γραφείο, στις τρεις περίπου δεκαετίες που το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου από το ελληνικό αστικό κράτος. Η έδρα της ΚΕ φιλοξενήθηκε στη Ρουμανία και μετά το 1968 στην Ουγγαρία. Στην πολιτική προσφυγιά λειτούργησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός "Ελεύθερη Ελλάδα" και μετά το 1956 "η Φωνή της Αλήθειας" που εξέπεμπε παράνομα στην Ελλάδα για να ενημερώνει τους κομμουνιστές και τον ελληνικό λαό.

7 7 Και στην περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς, το Κόμμα μας έγραψε επίσης σελίδες πρωτοπόρας δράσης και αυτοθυσίας, όπως είναι αυτές των εκατοντάδων παράνομων αποστολών στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της δράσης του Κόμματος. Μια από αυτές ήταν και η αποστολή του Νίκου Μπελογιάννη. Η δράση του ΚΚΕ στηρίχτηκε από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης καθώς και από τα αντίστοιχα κράτη. Οι εξελίξεις όμως στις χώρες αυτές, με πρώτη την ίδια τη Σοβιετική Ένωση, επηρέασαν τη ζωή των πολιτικών προσφύγων, την ιδεολογική διαπάλη καθώς και την πολιτική του Κόμματός μας. Για παράδειγμα, η δεξιά οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΣΕ με τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου το 1956, επέφερε την παρέμβαση του ΚΚΣΕ και της επιτροπής των 6 ΚΚ στο ΚΚΕ. Η παρέμβαση των 6 ΚΚ των χωρών φιλοξενίας των πολιτικών προσφύγων επέφερε δεξιά οπορτουνιστική στροφή και στο Κόμμα, η οποία δύο χρόνια αργότερα πήρε και οργανωτικό χαρακτήρα, αφού οδήγησε στη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων και τη διάχυση των κομμουνιστών στην ΕΔΑ. Η 6η Ολομέλεια του 1956 οδήγησε σε μεγάλη κρίση στο ΚΚΕ, οδήγησε στη διαγραφή χιλιάδων κομματικών μελών στις οργανώσεις της Τασκένδης, όπου ζούσε και ο κύριος όγκος των πολιτικών προσφύγων. Οι επιπτώσεις της ήττας και της προσφυγοποίησης έφερναν φαινόμενα γκρίνιας, προστριβών, συνεχούς αναζήτησης για τα αίτια της ήττας. Σε αυτό το έδαφος δυνάμωσαν και συμβιβαστικές οπορτουνιστικές απόψεις σε σχέση με την πολιτική γραμμή του Κόμματος, με τη στρατηγική του πριν το Παρά τη δεξιά στροφή που επήλθε στα χρόνια μετά την 6η Ολομέλεια του 1956 το Κόμμα μας υπερασπίστηκε στοιχειώδεις επαναστατικές αρχές, άνοιξε μέτωπο στον ευρωκομμουνισμό, δεν μετατράπηκε σε κόμμα ευρωκομμουνιστικό, άνοιξε ιδεολογικό μέτωπο μαζί του.

8 8 Όλη η περίοδος της πολιτικής προσφυγιάς των χιλιάδων μαχητών του ΔΣΕ, των χιλιάδων κομμουνιστών και του ίδιου του Κόμματος εκείνη την περίοδο είναι ιδιαίτερα διδακτική. Φίλες και Φίλοι Συντρόφισσες και Σύντροφοι Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό των αγωνιστών, που αναγκαστικά πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, συνδέονταν με τον αγώνα για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων - των φυλακισμένων αγωνιστών που αρκετοί κρατούνταν για σχεδόν 20 χρόνια. Η πάλη για τον έντιμο επαναπατρισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς δηλώσεις μεταμέλειας, χωρίς πολιτική υποχώρηση, τηρήθηκε συλλογικά από την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων. Από τη μεριά του το ελληνικό αστικό κράτος τήρησε αδιάλλακτη στάση απέναντι στους πολιτικούς πρόσφυγες με περιόδους χαλάρωσης αλλά και έντασης των φραγμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφαιρέθηκε ακόμα και η ελληνική ιθαγένεια από χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες. Σε χιλιάδες πρόσφυγες δεν επιτράπηκε ούτε η τουριστική επίσκεψη στην Ελλάδα. Δεν επιτρεπόταν ούτε η ταφή στην πατρίδα. Κάθε περίοδος στη δράση του Κόμματος έχει τις δικές της πρωτόγνωρες δυσκολίες και νέα κάθε φορά καθήκοντα. Αμέσως μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, το ΚΚΕ βρέθηκε με ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του στην πολιτική προσφυγιά. Ένα άλλο βρισκόταν στην Ελλάδα σε συνθήκες βαριάς παρανομίας.

9 9 Η επικοινωνία ανάμεσα σε αυτά τα δύο τμήματα, η καθοδήγηση δηλαδή του Κόμματος και του κινήματος γινόταν μέσω ασυρμάτων και πάνω απ όλα με τις παράνομες αποστολές στελεχών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ηρωική σελίδα από τη δράση του Κόμματος. Κι ένα τρίτο τμήμα των δυνάμεων του Κόμματος, δηλαδή χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, βρισκόταν στις φυλακές και τις εξορίες με τις εκτελέσεις κρατουμένων αγωνιστών να συνεχίζονται. Σε αυτές τις συνθήκες η πιεστική ανάγκη για νόμιμη δράση του Κόμματος, για τη σωτηρία της ζωής χιλιάδων κρατουμένων, για την απελευθέρωσή τους, οδήγησε στην επεξεργασία -ήδη από το μιας θέσης που έφερνε λανθασμένα σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη πραγματοποίησης μιας λεγόμενης εθνικής δημοκρατικής κυβέρνησης που θα έκανε πράξη την ελεύθερη λειτουργία του ίδιου του Κόμματος, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων. Όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις το Κόμμα παρέμεινε εκτός νόμου από όλες τις αστικές κυβερνήσεις είτε αυτές ήταν "δεξιές" είτε "κεντρώες". Αποδείχτηκε, δηλαδή, ότι είναι άλλο ζήτημα η πάλη για ελευθερίες και δικαιώματα, που ασφαλώς έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και μάλιστα με κινήσεις που να εκθέτουν τις αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης και εντελώς άλλο ζήτημα η προγραμματική, στρατηγική στόχευση για μια κυβέρνηση, στο έδαφος του καπιταλισμού, η οποία θα έκανε πράξη τον εκδημοκρατισμό, τη γενική αμνηστία, τον επαναπατρισμό και κάποια άλλα και πολύ περισσότερο θα άνοιγε και το δρόμο για το σοσιαλισμό. Αυτός ο κυβερνητικός στόχος πέρα από ανεδαφικός, υπέσκαπτε την προσπάθεια χάραξης επαναστατικής στρατηγικής από το ΚΚΕ. Εδώ πρέπει να πούμε πως από όλη την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς του Κόμματος, εξάγονται συμπεράσματα και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Με βασικό εκείνο, πως δεν είναι ζήτημα τυπικών κανόνων στις σχέσεις ανάμεσα στα κόμματα ή γενικά η αρχή το ένα να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά του άλλου εκφράζοντας ανάλογη γνώμη ή κριτική, αλλά το περιεχόμενο της όποιας διεθνούς

10 10 παρέμβασης, εάν ενισχύει την υπόθεση για την οποία παλεύουμε, την επαναστατική στρατηγική ή την αποδυναμώνει. Ανάλογη πείρα πλέον έχει κατακτήσει το ΚΚΕ και στο σήμερα. Είναι και αυτό ένα μικρό δείγμα των σύνθετων συνθηκών και της πίεσης από τα ίδια τα πράγματα που ασκείται στην προσπάθεια του ΚΚΕ να χαράσσει γραμμή σε όλες τις συνθήκες. Να κρίνει επιστημονικά - ταξικά την κατάσταση που κάθε φορά διαμορφώνεται. Τα συμπεράσματα από όλη αυτή την περίοδο, από την μελέτη της πείρας όλου του 20ού αιώνα, έδωσαν στο Κόμμα μας τα εφόδια για να διαμορφώσει στέρεα πεποίθηση για το σε ποια κυβέρνηση, σε ποια εξουσία θα δώσει το παρόν, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, όπως επίσης και την άρνησή του να συμμετάσχει ή να δώσει στήριξη σε οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, εγκλωβισμού και παράδοσης στην πράξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος στον αντίπαλο. Συμπεράσματα που μας βοήθησαν στη διαμόρφωση σύγχρονου επαναστατικού προγράμματος και χάραξης ανάλογης γραμμής πάλης στο κίνημα, που μας οδήγησαν σε επιβεβαίωση των προβλέψεών μας, την προετοιμασία του εργατικού-λαϊκού παράγοντα. Έτσι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, τα τελευταία χρόνια, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αστικής σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες, τις μικροαστικές οπορτουνιστικές αυταπάτες, κάθε είδους αστικές και οπορτουνιστικές πιέσεις. Κατορθώσαμε να κρατηθεί ζωντανό το όραμα, ο στόχος, να βάζουμε πλέον τις βάσεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, να προωθείται η αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική κοινωνική συμμαχία, να δυναμώνει το ΚΚΕ, ως δύναμη κοινωνικής ανατροπής, κόμμα ικανό να ηγηθεί αυτής της πάλης, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα ποια θα ήταν η θέση του ΚΚΕ, αν είχε υποχωρήσει στην πίεση για συμμετοχή, στήριξη ή απλά ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δίνει "γη και ύδωρ" στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους και στην

11 11 ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου που με την κυβερνητική βούλα αμφισβητεί ακόμα και το δικαίωμα τις απεργίας, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Έτσι, λοιπόν, γι' αυτό ισχυριζόμαστε ότι έχει πολλαπλή σημασία η γνώση της ιστορίας, η εξαγωγή συμπερασμάτων, που μας κάνουν συλλογικά πιο ικανούς στην πάλη σήμερα. Συντρόφισσες και σύντροφοι Τελικά ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων ήρθε ως αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων και έγινε πράξη μετά την ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος το 1974, με την πτώση της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλά και πάλι τίποτα δεν χαρίστηκε. Χρειάστηκε μια ολόκληρη περίοδος πάλης από τους πολιτικούς πρόσφυγες, πάλη στην οποία πρωτοστάτησε το ΚΚΕ. Και αφορούσε τον ελεύθερο επαναπατρισμό στην πράξη. Το να αρθούν όλα τα νομικά εμπόδια, αλλά και να στηριχτεί ουσιαστικά η ζωή των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, να δοθούν συντάξεις στους ηλικιωμένους. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες. Τιμάμε όλους και όλες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, εκτελέστηκαν. Όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν. Όσους και όσες βρέθηκαν στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά. Τα παιδιά και τα εγγόνια όλων αυτών που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την αξιοπρέπεια, τη ζωή και το καλύτερο πανανθρώπινο μέλλον. Για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

12 12 Ζήτω τα 100 χρόνια του ηρωικού μας Κόμματος».

εργατική τάξη, η νεολαία. Είναι μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της κοινωνικής

εργατική τάξη, η νεολαία. Είναι μάχη που θα δυναμώσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της συγκρότησης της κοινωνικής ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗ «Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό. Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017 Η Κεντρική Επιτροπή καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς και φίλους να δώσουν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας Μήνυμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας «Μπροστά στην 8η Μάρτη, η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες του λαού στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, έχοντας τη σκέψη της στο δρόμο που άνοιξε για την ισοτιμία

Διαβάστε περισσότερα

Προβάλλει το ερώτημα: Τι μπορεί να γίνει σ αυτές τις συνθήκες; Τι πρέπει να κάνει ο λαός μας, οι άλλοι λαοί;

Προβάλλει το ερώτημα: Τι μπορεί να γίνει σ αυτές τις συνθήκες; Τι πρέπει να κάνει ο λαός μας, οι άλλοι λαοί; Με τη σημερινή εκδήλωση, όπως και με τις εκατοντάδες άλλες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, τιμάμε τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την ένοπλη πάλη του λαού μας που με το όπλο στο χέρι και με

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, βρισκόμαστε και σήμερα, εδώ, στο προσφυγικό Ωραιόκαστρο, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, βρισκόμαστε και σήμερα, εδώ, στο προσφυγικό Ωραιόκαστρο, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 19.9.2016 Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, βρισκόμαστε και σήμερα, εδώ, στο προσφυγικό Ωραιόκαστρο, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία αλληλεγγύης που ακολουθεί, στέλνοντας το μήνυμα της ταξικής

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης

Λεωνιδας ΚυρΚος. Η δυναμική της ανανέωσης Λεωνιδας ΚυρΚος Η δυναμική της ανανέωσης Τα BIBΛIA TOY ΤΖον Λε Καρε ςtiς EKδOςEIς KAςTANIωTH * Κι ο κλήρος έπεσε στον ςμάιλι, μυθιστόρημα, 2008 ο εντιμότατος μαθητής, μυθιστόρημα, 2009 οι άνθρωποι του

Διαβάστε περισσότερα

Παίρνουμε όλοι μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕ VODAFONE στις 14,15 και 16 Μαρτίου Ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ

Παίρνουμε όλοι μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕ VODAFONE στις 14,15 και 16 Μαρτίου Ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ Παίρνουμε όλοι μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕ VODAFONE στις 14,15 και 16 Μαρτίου 2017 Ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ Για ένα σωματείο που θα είναι οργανωτής στον αγώνα απέναντι σε εργοδοσία,

Διαβάστε περισσότερα

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου

Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου Η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που επιχειρείται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γενικότερα, από την αστική τάξη, τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ.: Πάτρα 21/4/2018 ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλ.: Πάτρα 21/4/2018 ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 2613 610210 Πάτρα 21/4/2018 E mail: dimospatras@gmail.com ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ «Αγαπητές φίλες και φίλοι, 51 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, ο καλύτερος τρόπος για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Εκατό χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η Οχτωβριανή Επανάσταση, που ενέπνευσε την εργατική τάξη και τους λαούς σ όλο τον κόσμο εγκαινιάζοντας μια ολόκληρη εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΚΝΕ Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΚΝΕ Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 Συντρόφισσες-συν/φοι, φίλες-φίλοι Η φετινή φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ και του κόμματός μας είναι συνδεδεμένη με μια πολύ σημαντική επέτειο : αυτήν της συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ -1- ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΙΝ (18/01/2009) ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΤΙΤΛΟ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Όταν δεν πρόκειται για απάτη, η «ελεύθερη πρόσβαση» είναι μια ρεφορμιστική στην ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Η λαϊκή άνοιξη του και οι αιτίες της ήττας.

Η λαϊκή άνοιξη του και οι αιτίες της ήττας. Η λαϊκή άνοιξη του 2010-2012 και οι αιτίες της ήττας. Παρέμβαση της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας στο επιστημονικό 3ήμερο του ΜΑΧOΜΕ που πραγματοποιήθηκε 12-13- 14 Γενάρη στην Αθήνα Το θέμα της

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Οι Ομοσπονδίες και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη του 2013.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη του 2013. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρόν Καταστατικό ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απρίλη του 2013. Διαμορφώθηκε από την τροποποίηση και συμπλήρωση του Καταστατικού που εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει

1) Σχετικά με την έννοια του ιμπεριαλισμού: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτήν την έννοια, όπως την έχει Επιστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σχετικά με το σχέδιο Τελικής Ανακοίνωσης Αθήνα 26/10/2013 - Προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας - Κοινοποίηση στα ΚΚ του SOLIDNET Αγαπητοί σύντροφοι, Το κόμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Με τη σημερινή μας εκδήλωση τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, τους

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Με τη σημερινή μας εκδήλωση τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, τους ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Με τη σημερινή μας εκδήλωση τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και άλλους αγωνιστές που

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες

Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στο σημαντικό διεθνιστικό χρέος που εκπλήρωσαν τα κράτη της

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Όταν συζητούσαμε για την οργάνωση της

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Όταν συζητούσαμε για την οργάνωση της Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Όταν συζητούσαμε για την οργάνωση της επίσκεψής σας στις Βρυξέλλες, γνωρίζαμε ότι το ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, πιστό στο ραντεβού του, ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι του απ άκρη σ άκρη, σε όλη την Ελλάδα. Από τον Έβρο μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Κοκοβλής (Μικρά Ασία 1920 Χανιά 2012) Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή ( ρακώνα Κυδωνίας )

Νίκος Κοκοβλής (Μικρά Ασία 1920 Χανιά 2012) Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή ( ρακώνα Κυδωνίας ) Νίκος Κοκοβλής (Μικρά Ασία 1920 Χανιά 2012) Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή ( ρακώνα Κυδωνίας 1927 -) Αρχείο της περιόδου 1954-1999 Μέγεθος αρχείου 2 κουτιά ελεύθερη πρόσβαση ωρεά των ιδίων, 9/2003 & 9/2004

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΣΤΙΣ 30/7/2016

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΣΤΙΣ 30/7/2016 1 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΣΤΙΣ 30/7/2016 Σ/φισσες και σ/φοι, φίλες και φίλοι, Υλοποιούμε σήμερα μία δέσμευσή μας. Τιμάμε ως ΚΚΕ το ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ Ζαλόγγου. Τιμάμε τους νεκρούς

Διαβάστε περισσότερα

KKE Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση Βαλκανικών ΚΚ στην Θεσσαλονίκη Γιώργος Μαρίνος

KKE Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση Βαλκανικών ΚΚ στην Θεσσαλονίκη Γιώργος Μαρίνος Η δύναμη των κομμουνιστών βρίσκεται στη διαμόρφωση επαναστατικής στρατηγικής - «Αγαπητοί σύντροφοι, Η σημασία της φετινής Συνάντησης απορρέει από τις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, την ολομέτωπη επίθεση

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Εργατική Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να φτωχοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη

Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη Συντρόφισσες και σύντροφοι Είμαστε εδώ και δηλώνουμε περήφανοι για τους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα, για την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, για τον Δεκέμβρη του 1944. Τιμάμε τους κομμουνιστές

Διαβάστε περισσότερα

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών »

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών » Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016 Συμμετοχή της Δ τάξης του Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF με τίτλο «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016»

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο Φεστιβάλ ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας Αγώνας γνώση τόλμη αντοχή, «Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία!!!

Ομιλία στο Φεστιβάλ ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας Αγώνας γνώση τόλμη αντοχή, «Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία!!! Ομιλία στο Φεστιβάλ ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας 2016 Αγώνας γνώση τόλμη αντοχή, «Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία!!! Με αυτό το σύνθημα ξεκινά και φέτος το του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, σε Πανεπιστήμια

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κουτσούμπας: Ο 21ος αιώνας θα φέρει την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Δ. Κουτσούμπας: Ο 21ος αιώνας θα φέρει την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ) Published on 902.gr (http://www.902.gr) Αρχική > Δ. Κουτσούμπας: Ο 21ος αιώνας θα φέρει την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ές ΜΑΧΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ 27/7/2015 & ΩΡΑ 20:30 στο λιμάνι της πόλης

Ές ΜΑΧΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ 27/7/2015 & ΩΡΑ 20:30 στο λιμάνι της πόλης Ές ΜΑΧΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ 27/7/2015 & ΩΡΑ 20:30 στο λιμάνι της πόλης Φίλες & φίλοι, συναγωνιστές/ιες, απόγονοι των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, συντρόφισσες/οι Η φετινή πολιτική εκδήλωση μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (2015) «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή Δελτίο Τύπου Αθήνα, 30 Ιουνίου 2008 Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή Κυρίες και Κύριοι, Eίναι μεγάλη μου χαρά που παρίσταμαι στις εργασίες της συνεδρίασης του

Διαβάστε περισσότερα

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον 1 Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς 2017 Το ΠΑΜΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Με συνέπεια για 20 χρόνια έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την κοινή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 10:30 Σελίδα 2 από 8 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 12/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 α. Φεντερασιόν:

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκης/Αρχείου Χαρίλαος Φλωράκης, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, συντρόφισσες και σύντροφοι σας

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκης/Αρχείου Χαρίλαος Φλωράκης, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, συντρόφισσες και σύντροφοι σας Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκης/Αρχείου Χαρίλαος Φλωράκης, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, συντρόφισσες και σύντροφοι σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση. Καλωσορίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΜΕ: η κότα και τ αβγό Όσο λιγότερο οργανωμένη δημοκρατικά είναι μια κοινωνία, τόσο ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1.α Το Νοέμβριο του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη του Νεϊγύ.πριν από την υπογραφή της συνθήκης) σελ 140 σχ.βιβλ. Β. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

145 Leof.Irakliou Gr.-14231-Athens-Tel:(+30) 210 2592111-Fax: 210 2592298, http://inter.kke.gr, e-mail: cpg.kke@gmail.com, cpg@int.kke.

145 Leof.Irakliou Gr.-14231-Athens-Tel:(+30) 210 2592111-Fax: 210 2592298, http://inter.kke.gr, e-mail: cpg.kke@gmail.com, cpg@int.kke. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ COMMUNIST PARTY OF GREECE ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ CENTRAL COMMITTEE 145 Leof.Irakliou Gr.-14231-Athens-Tel:(+30) 210 2592111-Fax: 210 2592298, http://inter.kke.gr, e-mail: cpg.kke@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ (UITBB)

14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ (UITBB) 14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ (UITBB) ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΟΥΛΑ Από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ 1/9/2017

Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ 1/9/2017 Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσου Tσιαπλέ, στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΕΚΝΛ 1/9/2017 Η 1 η Σεπτέμβρη, έχει καθιερωθεί με απόφαση της ΠΣΟ, ως παγκόσμια ημέρα πάλης των συνδικάτων ενάντια

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Τιμάμε φέτος τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μέσα από πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πόλεις, σε χωριά, σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ: (ΞΗΡΟΛΑΚΑΣ ΚΑΡΥΑΣ) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1942

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ: (ΞΗΡΟΛΑΚΑΣ ΚΑΡΥΑΣ) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1942 1 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 1 ΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ (ΞΗΡΟΛΑΚΑΣ ΚΑΡΥΑΣ) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1942 Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι, Σας καλωσορίζουμε και φέτος

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 18 Μάρτη διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας

Σάββατο 18 Μάρτη διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας Σάββατο 18 Μάρτη διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας Συλλαλητήριο 15:00 Ομόνοια Ένα χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ Τουρκίας, τα σύνορα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΑΙΑ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Για την καταστολή και τις αλλαγές στη δοµή του φο... 1 of 3 2/1/2015 11:03 πµ

ΝΕΟΛΑΙΑ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Για την καταστολή και τις αλλαγές στη δοµή του φο... 1 of 3 2/1/2015 11:03 πµ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Για την καταστολή και τις αλλαγές στη δοµή του φο... http://www.rizospastis.gr/storyplain.do?id=8255062&action=print 1 of 3 2/1/2015 11:03 πµ Κυριακή 28 εκέµβρη 2014 Σελίδα 19 Τ ΝΕΟΛΑΙΑ Για

Διαβάστε περισσότερα

χρεωκοπημένες πολιτικές τους...

χρεωκοπημένες πολιτικές τους... μπροστά στις χρεωκοπημένες πολιτικές τους... Οι φοιτητικές εκλογές φέτος διεξάγονται σε ένα ανατρεπτικό κλίμα. Τόσο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και η συντριβή του δικομματισμού, όσο και οι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων 1 Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝοπούλων ξεκινά για ακόμα μια χρονιά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στα Τοπικά μας Κινήματα σε όλη την Κύπρο. Στα κινήματα ΕΔΟΝοπούλων συμμετέχουν παιδιά, αγόρια και κορίτσια

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Τον Δεκέμβρη του 2015 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (60 στους 135, οι 28 στην

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικά Αποτελέσματα Νομού Ημαθίας

Συγκεντρωτικά Αποτελέσματα Νομού Ημαθίας Νομού Ημαθίας σε από τα Εκλογικά τμήματα, ποσοστό0%...0,%,% 0. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Ν.Δ.).0,0% ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).000,% ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Κ.Κ.Ε.).,0% ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

Θάνατος Στάλιν και διαδοχή αυτού

Θάνατος Στάλιν και διαδοχή αυτού Αποσταλινοποίηση Θάνατος Στάλιν και διαδοχή αυτού 9:50 μ.μ. 5ης Μαρτίου 1953 επέρχεται θάνατος Ιωσήφ Βησσαριώνοβιτς Τζουγκασβίλι, του επονομαζόμενου Στάλιν, ο οποίος έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του ΕΚΝΛ, στην αντιπολεμική εκδήλωση 1/9/15

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του ΕΚΝΛ, στην αντιπολεμική εκδήλωση 1/9/15 Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, Προέδρου του ΕΚΝΛ, στην αντιπολεμική εκδήλωση 1/9/15 Αγαπητοί συνάδελφοι-συναδέλφισσες Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΝΛ, σας καλωσορίζω στην αποψινή αντιπολεμική εκδήλωσή μας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά της Συρίας! ΤΡΙΤΗ 17/4/2018 ΑΘΗΝΑ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 7 μ.μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στις 7 μ.μ. Οι Ιμπεριαλιστές Τη Γη Ξαναμοιράζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση του Χρήστου Βαφειάδη στην εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, εκ μέρους του ΕΚΚΕ

Τοποθέτηση του Χρήστου Βαφειάδη στην εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, εκ μέρους του ΕΚΚΕ Τοποθέτηση του Χρήστου Βαφειάδη στην εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, εκ μέρους του ΕΚΚΕ Συντρόφισσες και σύντροφοι, Οι συζητήσεις για τον κομμουνιστικό φορέα και η αναγκαιότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν.

Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. Εισήγηση 21 θέσεων του Λένιν. 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org Ιδρυτική Διακήρυξη 1. 2. 3. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Η απελευθέρωση των γυναικών είναι συνδεδεμένη με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Η απελευθέρωση των γυναικών είναι συνδεδεμένη με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ) Published on 902.gr (http://www.902.gr) Αρχική > Η απελευθέρωση των γυναικών είναι συνδεδεμένη με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ) ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ Η απελευθέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ «Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε όλους και όλες στη σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΟΥΣΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΟΥΣΑ 26.6.2016 Αγαπητοί συναγωνιστές και σύντροφοι, Μαχητές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, Απόγονοι των μαχητών. Εκ μέρους του ΚΚΕ σας απευθύνουμε θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας Ικμπάλ Μασί (1982 1995) Ένα παιδί ήρωας Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΚΜΠΑΛ Ο Ικμπάλ Μασίχ, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Καλαμπάκας έγινε η Απεργιακή συγκέντωση από την Επιτροπή Εργαζομένων Καλαμπάκας.

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Καλαμπάκας έγινε η Απεργιακή συγκέντωση από την Επιτροπή Εργαζομένων Καλαμπάκας. Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Καλαμπάκας έγινε η Απεργιακή συγκέντωση από την Επιτροπή Εργαζομένων Καλαμπάκας. Κεντρικός Ομιλιτής ήταν ο κ. Λεωνίδας Κεραμίδας ενώ πριν μίλησαν από την Ομάδα Γυναικών Καλαμπάκας

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

Μηλιούλης Στυλιανός ( ) [Ψηφιακό αρχείο] Αρχείο της περιόδου Μέγεθος αρχείου 9 φάκελοι ελεύθερη πρόσβαση

Μηλιούλης Στυλιανός ( ) [Ψηφιακό αρχείο] Αρχείο της περιόδου Μέγεθος αρχείου 9 φάκελοι ελεύθερη πρόσβαση Μηλιούλης Στυλιανός (1926-2014) [Ψηφιακό αρχείο] Αρχείο της περιόδου 1944-1993 Μέγεθος αρχείου 9 φάκελοι ελεύθερη πρόσβαση Δωρεά Δημοσθένη Μηλιούλη, 10/10/2017 Βιογραφικό σημείωμα Κωδικός αναγνώρισης GR-ASKI

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα.

Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. 1 4/11/2016 Σύσκεψη φορέων του λαϊκού κινήματος Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

«Ενωμένη Αριστερά - ΚΚ Ισπανίας. Προς την Αλέκα Παπαρήγα. Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ. Μαδρίτη, 25η Νοέμβρη. Αγαπητή συντρόφισσα,

«Ενωμένη Αριστερά - ΚΚ Ισπανίας. Προς την Αλέκα Παπαρήγα. Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ. Μαδρίτη, 25η Νοέμβρη. Αγαπητή συντρόφισσα, Η επιστολή του ΚΚ Ισπανίας «Ενωμένη Αριστερά - ΚΚ Ισπανίας Προς την Αλέκα Παπαρήγα Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Μαδρίτη, 25η Νοέμβρη Αγαπητή συντρόφισσα, Διαβάσαμε με ανησυχία στην εφημερίδα σας, τον "Ριζοσπάστη",

Διαβάστε περισσότερα

Συντρόφισσες & σύντροφοι, Φίλες & φίλοι,

Συντρόφισσες & σύντροφοι, Φίλες & φίλοι, 1 Συντρόφισσες & σύντροφοι, Φίλες & φίλοι, Στις μέρες που απομένουν πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, έτσι ώστε να βγει πιο ενισχυμένο σε όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Ξεκινώντας θα μου επιτρέψετε να πω ότι η σημερινή πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ έχει για μένα ένα ιδιαίτερο βάρος και μια βαρύνουσα σημειολογία, ακριβώς όπως και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 6-7 ΙΟΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Forthnet - Netmed

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 6-7 ΙΟΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Forthnet - Netmed Ταξική Ενότητα Εργαζομένων Forthnet - Netmed ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 6-7 ΙΟΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ Πέμπτη 6/6 /2013, 11:00-19:00 Γραφεία ΟΓΕ, Πλ.Ατταλείας,

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι

Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι Συμπληρώθηκαν φέτος 25 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Β. Ι. Λένιν

Β. Ι. Λένιν http://hallofpeople.com/gr/bio/lenin.php Β. Ι. Λένιν Νοέμβρης του 1900 από «Άπαντα BI Λένιν», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Σοσιαλδημοκρατία είναι η συνένωση του εργατικού κινήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τη φετινή χρονιά 2018-2019, ο Σύλλογος διδασκόντων του 2 ου ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να τιμήσει το ηρωικό «ΟΧΙ» του λαού μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013)

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013) ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013) (Ανεπίσημη μετάφραση) Πίστευα και πιστεύω, ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας. Θεσσαλονίκη 9 10/ 12/2016. Ομιλία της ΕΕΔΥΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ.

7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας. Θεσσαλονίκη 9 10/ 12/2016. Ομιλία της ΕΕΔΥΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ. 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας Θεσσαλονίκη 9 10/ 12/2016 Ομιλία της ΕΕΔΥΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ. της ΕΕΔΥΕ Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το Σάββατο 8 Απρίλη Διεθνιστική εκδήλωση της ΚΝΕ για το Προσφυγικό

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το Σάββατο 8 Απρίλη Διεθνιστική εκδήλωση της ΚΝΕ για το Προσφυγικό Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το Σάββατο 8 Απρίλη Διεθνιστική εκδήλωση της ΚΝΕ για το Προσφυγικό Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Προχωράμε μπροστά, πιο δυνατοί, οπλισμένοι με γνώση-τόλμηαντοχή,

Διαβάστε περισσότερα

CHIN ΡΑΔΙΟ. Dr. Love. Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας. Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη

CHIN ΡΑΔΙΟ. Dr. Love. Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας. Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη CHIN ΡΑΔΙΟ Dr. Love Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη Ο Dr. LOVE ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CHIN 1993 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ κ. ΣΠΥΡΟ-ΠΗΤΕΡ ΓΟΥΔΑ Tο

Διαβάστε περισσότερα

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 1. ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο της πολιτικής, εκλογικής και κινηματικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία 1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας χειροτέρευσε το διάστημα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα (πολύ και λίγο 55.7%), και

Διαβάστε περισσότερα

Η σύντομη ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νίκου Ζαχαριάδη Σταύρος Τζίμας

Η σύντομη ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νίκου Ζαχαριάδη Σταύρος Τζίμας Η σύντομη ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νίκου Ζαχαριάδη Σταύρος Τζίμας Η ενδεκάδα του ΚΚΕ στην Πολωνία με το «εθνόσημο» στην μπλούζα, που δημιουργήθηκε στο Ζγκόρτζελετς το 1950 με εντολή Ζαχαριάδη.

Διαβάστε περισσότερα

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Published on 902.gr (http://www.902.gr) Αρχική > Δημήτρης Κουτσούμπας: Συνεχίζουμε δυναμικά, με πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού (VIDEO - ΦΩΤΟ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 98 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:

Διαβάστε περισσότερα

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Ήδη έχουν ειπωθεί αρκετά. Τη δύσκολη κατάσταση που περνάει ο λαός την γνωρίζουμε όλοι. Ξεθεμελιώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις για τις οποίες έχει χυθεί πολύ αίμα. Για μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γραμματεία Λάρισας

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γραμματεία Λάρισας Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γραμματεία Λάρισας Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Συνάδελφοι, Νομίζω ότι η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία, Λάρισα 12/12/14. Φίλες και φίλοι, Σ/φοι και σ/φισσες,

Ομιλία, Λάρισα 12/12/14. Φίλες και φίλοι, Σ/φοι και σ/φισσες, Ομιλία, Λάρισα 12/12/14 Φίλες και φίλοι, Σ/φοι και σ/φισσες, Η Οργάνωση μας βαδίζει με αισιοδοξία στο 11 ο Συνέδριο της, έχοντας προηγηθεί μια πλούσια διαδικασία τους περασμένους μήνες. Από την πρώτη στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74 ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Φθινόπωρο 2010 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 Αντιπροσωπεία της

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον Ισημερινό

Η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον Ισημερινό Η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον Ισημερινό «Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, Ευχαριστούμε το ΚΚ Ισημερινού που φιλοξενεί την 16η Διεθνή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Να δώσουμε τη μάχη τις λίγες ημέρες που έμειναν, ώστε ο λαός να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα και να στηρίξει τα ψηφοδέλτια

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

1. Η χώρα οδηγείται στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες.

1. Η χώρα οδηγείται στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2015 Προς τα Μέλη και τους Φίλους του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Αγαπητές Φίλες, αγαπητοί Φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, 1. Η χώρα οδηγείται στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. Η ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα