ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΜΑΓΕΥΣΗΣ Χ. ΜΑΡΗΣ Σ. ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΜΑΓΕΥΣΗΣ Χ. ΜΑΡΗΣ Σ. ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΜΑΓΕΥΣΗΣ Χ. ΜΑΡΗΣ Σ. ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ

2 Η εργασία της εκμάγευσης Η εκμάγευση είναι η εργασία λήψης αποτυπώματος (αρνητικού - καλουπιού) από ένα πρωτότυπο έργο. Με βάση αυτό το πρώτο αποτύπωμα δημιουργείται το πρώτο πιστό αντίγραφο (θετικό, εκμαγείο) που λέγεται μοντέλο. Το μοντέλο αποτελεί το υπόδειγμα βάσει του οποίου γίνεται ένα καλούπι για πιο μαζική αναπαραγωγή αντιγράφων. Ένα εκμαγείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει πλήρως το πρωτότυπο, όταν πρόκειται για σκοπούς μελέτης ή έρευνας. Κι αυτό γιατί ένα γύψινο εκμαγείο λόγω της ευπάθειας του υλικού μπορεί να έχει υποστεί μικρές φθορές, αλλοιώσεις ή θραύσεις, ή να έχει χάσει ένα μέρος της «πληροφορίας» κατά τη διάρκεια της χύτευσης του. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια απώλεια αναντικατάστατων πληροφοριών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εργασία της εκμάγευσης θα πρέπει να διέπεται από μια καλά καθορισμένη και διατυπωμένη δεοντολογία.

3 Αποτυπώματα σφραγίδων και νομισμάτων λαμβάνονται κυρίως για την μελέτη της νομισματοκοπίας και της σφραγυδογλυφίας. Ειδικά οι σφραγιδόλιθοι εκτίθενται πάντα με το αποτύπωμά τους και συχνά συνοδεύονται και από ένα αντίγραφό τους σε γύψο ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση του ανάγλυφου έργου χωρίς την παρεμβολή του χρώματος και της υφής του υλικού κατασκευής τους Μινωικός Σφραγιδόλιθος με το αποτύπωμα του 14 ος αι. π.χ.

4 Οι βασικές αρχές που διέπουν την εργασία της εκμάγευσης Οι βασικές αρχές που διέπουν την εργασία της εκμάγευσης είναι η μέγιστη δυνατή ποιότητα αποτύπωσης και η αποφυγή οποιασδήποτε αλλοίωσης ή φθοράς του πρωτότυπου έργου. Προστασία του πρωτότυπου: Οι εργασίες της εκμάγευσης δεν θα πρέπει να προκαλέσουν την παραμικρή αλλοίωση ή φθορά στο πρωτότυπο έργο. Αυτό αποτελεί την κύρια προτεραιότητα σε όλα τα στάδια της εργασίας της εκμάγευσης, από τη στερέωση του αντικειμένου, την λήψη του αποτυπώματος μέχρι τον καθαρισμό του πρωτότυπου μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Ο εκμαγέας οφείλει να επιστρέψει το πρωτότυπο αντικείμενο μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς στην ίδια κατάσταση, όπως ακριβώς το παρέλαβε.

5 Οι βασικές αρχές που διέπουν την εργασία της εκμάγευσης Ποιότητα εργασίας: Η δεύτερη προτεραιότητα στην εκμάγευση ενός αρχαιολογικού αντικειμένου θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στην ακρίβεια της γεωμετρίας, στη σωστή μορφή του γύψινου αντιγράφου και στην υφή της επιφάνειας σε σχέση με το πρωτότυπο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα γύψινο αντίγραφο έχει χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό τεκμήριο σε κλίμακα 1:1, για έργα που είτε έχουν χαθεί ή έχουν αλλοιωθεί σοβαρά είτε λόγω της έκθεσής τους σε εξωτερικό περιβάλλον ή λόγω κακών επεμβάσεων συντήρησης- αποκατάστασης, ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Για τους παραπάνω λόγους η ποιότητα της εργασίας θα πρέπει να είναι τέτοια που να δίνεται σημασία ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Το ίδιο ισχύει και για αντίγραφα των οποίων ο σκοπός είναι μουσειογραφικός (μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες έκθεσης σε μουσείο ή να πωληθούν στο πωλητήριο με σκοπό την ενίσχυση των πόρων του).

6 Πάντα προσπαθούμε να σβήσουμε εντελώς τα ίχνη στις περιοχές των ενώσεων (ραφές), δυο ή περισσοτέρων επιμέρους τμημάτων που συνθέτουν το γύψινο αντίγραφο, έτσι ώστε να καθίσταται απρόσκοπτη η απόλαυση του αντιγράφου. Αυτό επιτρέπεται μόνο αν η απαλοιφή των ιχνών στα σημεία των ενώσεων δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στη μορφή του γλυπτού, έστω και στο ελάχιστο. Σε περιπτώσεις γύψινων αντιγράφων που απαρτίζονται από δυο ή περισσότερα επιμέρους τμήματα και αυτά δεν εφαρμόζουν με ακρίβεια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά ή μετατόπιση των επιπέδων, είναι προτιμότερη η δημιουργία ενός νέου αντιγράφου αντί της αισθητικής αποκατάστασης των προβληματικών ενώσεων, μιας και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλλοιώσεις της φόρμας τους (αφαίρεση και πρόσθεση υλικού στο αντίγραφο). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται αλλοιώσεις και τροποποιήσεις στη γεωμετρία και στην υφή του αντιγράφου σε σχέση με το πρωτότυπο.

7 Ο εκμαγέας πρέπει πάντα να δίνει έμφαση στο πρωτότυπο σε σχέση με το αποτύπωμα (το καλούπι). Όταν η κατάσταση διατήρησης του πρωτότυπου αντικειμένου απαιτεί μια τεχνική αντιγραφής που να μειώνει ή να εξαλείφει τον κίνδυνο θραύσης, ή άλλης αλλοίωσης της επιφάνειας του, η τεχνική αυτή θα πρέπει να προτιμηθεί, ακόμη και αν είναι λιγότερο ακριβής αναφορικά με την ποιότητα αποτύπωσης σε σχέση με άλλες τεχνικές που μπορούν να δώσουν πιο ποιοτικό αποτέλεσμα αποτύπωσης αλλά ενέχουν κίνδυνο για το ακεραιότητα του τμήματος που πρόκειται να αντιγραφεί. Η ίδια λογική ακολουθείται κι όταν θέλουμε να στερεώσουμε κάποια επιφάνεια που πρόκειται να πάρουμε το αποτύπωμά της. Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιφάνειες των γλυπτών που θέλουμε να αντιγράψουμε απαιτούν κάποιου είδους στερέωση πριν ληφθεί το αποτύπωμα τους. Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή η προτεραιότητά είναι η μη αλλοίωση- φθορά του πρωτότυπου, πρέπει πάντα να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες στην επιφάνεια (π.χ. στερέωση) ασχέτως αν αυτές θα οδηγήσουν σε αποτύπωση με λιγότερη λεπτομέρεια σε σχέση με μια εκμάγευση που θα γινόταν σε μια μη στερεωμένη επιφάνεια. Τα υλικά για τη στερέωση της επιφάνειας θα πρέπει να είναι αντιστρεπτά. Η στερέωση λοιπόν της επιφάνειας, θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή που απαιτείται για να επιτραπεί η ασφαλής εκμάγευση.

8 Το πρώτο μέλημα ενός εκμαγέα είναι η εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης του πρωτότυπου έργου. Η εκτίμηση αυτή απαιτεί πολύ καλή γνώση του υλικού του πρωτοτύπου και των ιδιοτήτων του, της πιθανής παθολογίας και των φθορών του, της τεχνολογίας κατασκευής του αλλά και μεγάλη εμπειρία από πλευράς του εκτιμητή- εκμαγέα. Η γνώση και η εμπειρία είναι οι δυο παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μια ασφαλή εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης ενός πρωτότυπου έργου, αν χρειάζεται στερέωση ή όχι, κι αν χρειάζεται ποιά είναι η βέλτιστη τεχνική για την ασφάλεια του πρωτότυπου. Οι ιδιαίτερες λοιπόν ανάγκες κάθε πρωτότυπου έργου θα πρέπει να εκτιμηθούν πριν την εκμάγευση, έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος θραύσης, φθοράς ή αλλοίωσης του κατά τη διαδικασία της εκμάγευσης. Εάν το πρωτότυπο αντικείμενο είναι σε καλή κατάσταση η στερέωση της επιφάνειας μπορεί να είναι ελάχιστη πράγμα που θα οδηγήσει σε πολύ καλή ποιότητα αποτύπωσης. Για να εκτιμήσουμε τη σημασία των στερεωτικών που θα μπουν στην επιφάνεια θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις προδιαγραφές των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη του αποτυπώματος.

9 Λάστιχα σιλικόνης Οι σιλικόνες RTV που χρησιμοποιούνται για την λήψη αποτυπωμάτων έχουν ως χαρακτηριστικά τους το σχετικά σύντομο χρόνο σκλήρυνσης (περίπου 24 ώρες) και τη μεγάλη ελαστικότητα - ευκαμψία, χαρακτηριστικά που μειώνουν σημαντικό τον κίνδυνο θραύσης του πρωτότυπου αντικειμένου κατά τη διαδικασία αποκόλλησης του αποτυπώματος. Υπάρχουν και άλλες σιλικόνες που δεν είναι τόσο ελαστικές και εύκαμπτες και σκληραίνουν σε περισσότερο χρόνο. Η χρήση τους δίνει πολύ καλύτερη ποιότητα αποτύπωσης σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο θραύσης στο πρωτότυπο. Εναπόκειται λοιπόν στην κρίση του εκμαγέα να κάνει την βέλτιστη επιλογή των υλικών και της τεχνικής που θα χρησιμοποιήσει επιδιώκοντας την εξάλειψη κάθε πιθανού κινδύνου θραύσης του αντικειμένου και του ποιοτικού αποτελέσματος της εργασίας που του έχει ανατεθεί.

10 Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το πρωτότυπο έργο μπορεί να χρειαστεί να υποστεί κάποιου είδους αισθητική αποκατάσταση πριν την εκμάγευση, όπως στις περιπτώσεις που το πρωτότυπο έχει κάποιες βαθιές ρωγμές και αν μείνει ως έχει, η σιλικόνη θα εισχωρήσει σε αυτές, δημιουργώντας πρόβλημα. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις θα πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές, να είναι αντιστρέψιμες να μπορούν δηλαδή να αφαιρεθούν μετά την εκμάγευση αφήνοντας το πρωτότυπο στην πρότερη κατάστασή του, χωρίς την παραμικρή αλλοίωση. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να μη δημιουργούν πρόβλημα στο πρωτότυπο και να είναι αντιστρεπτά. Ο εκμαγέας οφείλει να καθιστά τις όποιες επεμβάσεις αισθητικής αποκατάστασης έχει κάνει στο πρωτότυπο, απολύτως ορατές και αναγνωρίσιμες στο εκμαγείο, και βέβαια να μην προσπαθήσει να εξαπατήσει δημιουργώντας πάνω στο αντίγραφο κάποιο τμήμα που δεν υπάρχει στο πρωτότυπο. Η αναγνωρισιμότητα των επεμβάσεων στο αντίγραφο μπορεί να επιτευχθεί με χρωματικά μέσα. Έτσι μια κοιλότητα που έχει κλείσει μερικώς, όπως ένα στόμα ή μια βαθιά ρωγμή, θα πρέπει να αποδωθεί με άλλη χρωματικό τόνο σε σχέση με το υπόλοιπο εκμαγείο, για να γίνεται εύκολα αντιληπτή.

11 Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε εκμάγευση, όπως η σιλικόνη και ο καταλύτης της ή κάποιο μονωτικό υλικό, επιλέγονται κάθε φορά με γνώμονα το αντικείμενο και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας κανόνας που να ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις. Το ίδιο το πρωτότυπο έργο μας οδηγεί στην επιλογή των υλικών και της μεθόδου εκμάγευσης. Ένας έμπειρος εκμαγέας μπορεί να αποφασίσει να μη χρησιμοποιήσει κάποιο υλικό σε μια εκμάγευση επειδή η χρήση του μπορεί να ενέχει κίνδυνο για το πρωτότυπο έργο. Παλαιότερα έχει χρησιμοποιηθεί βαζελίνη ή άλλες λιπαρές ουσίες στην επιφάνεια πρωτότυπων έργων για να μπορεί να ξεκολλήσει εύκολα η σιλικόνη από το πρωτότυπο. Η χρήση της βαζελίνης ή άλλων λιπαρών ουσιών είναι εντελώς προβληματική καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν εντελώς από το πρωτότυπο και εισχωρούν στην επιφάνεια, ειδικά αν αυτή είναι πορώδης με τη χρήση διαλυτών που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνσή τους. Σήμερα για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούνται πολυβινυλικές αλκοόλες οι οποίες δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια του πρωτότυπου, εμποδίζουν την απευθείας επαφή της σιλικόνης με το πρωτότυπο, βοηθούν στην αποκόλληση του καλουπιού και αφαιρούνται εύκολα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας.

12 Στις περιπτώσεις που θέλουμε να πάρουμε αποτύπωμα από ένα πρωτότυπο με την τεχνική του σπαστού καλουπιού, στην επιφάνεια εφαρμόζεται ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο από κασσίτερο που έχει πάχος κάποια μικρά (πολύ λεπτότερο από το αλουμινόχαρτο). Το φύλλο του κασσιτέρου χτυπιέται στην επιφάνεια με ένα πινέλο έτσι ώστε να έχει απόλυτη εφαρμογή και στη συνέχεια εφαρμόζεται πάνω στο φύλλο κασσιτέρου ρευστός γύψος. Είναι πάντα πιθανό να προκύψουν αντιξοότητες και δυσκολίες στην πορεία μιας εκμάγευσης, αλλά ένας έμπειρος εκμαγέας οφείλει να έχει μελετήσει πολύ καλά το αντικείμενο που πρόκειται να εκμαγεύσει και να έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στάδια της δουλειάς του, με βασικό μέλημα τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ή κινδύνων και την αποφυγή τους μέσω των κατάλληλων επιλογών πριν την εκτέλεση της εργασίας. Σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί αυτοσχεδιαστικά ούτε ξεκινά τη δουλειά χωρίς να προηγηθεί λεπτομερής σχεδιασμός.

13 Διαφορετικοί τύποι καλουπιών και πιστότητα Ο όρος «πιστότητα» αφορά στη γεωμετρική ακρίβεια και στην απόδοση της υφής της επιφάνειας που έχει ένα εκμαγείο σε σχέση με το πρωτότυπο. Στις περιπτώσεις αντιγράφων με πατίνα, ο όρος πιστότητα αφορά και στην απομίμηση της αίσθησης του υλικού κατασκευής του πρωτότυπου (μάρμαρο, μπρούτζος, κ.α.) καθώς και των φθορών και του χρώματος που αυτό μπορεί να εμφανίζει (σαν αποτέλεσμα της δράσης παραγόντων φθοράς ή του χρόνου- παλαίωσης) με χρωματικά μέσα. Η συνηθέστερη μέθοδος εκτίμησης της πιστότητας ενός αντιγράφου συνίσταται στην αντιπαραβολή του αντιγράφου με το πρωτότυπο και στη λεπτομερή εξέτασή του με παράλληλη λήψη συγκεκριμένων μετρήσεων ακριβείας και στο πρωτότυπο και στο αντίγραφο. Εναλλακτικά μπορεί να σαρωθεί και το πρωτότυπο και το αντίγραφο με ένα σαρωτή 3D και να συγκριθούν τα ψηφιακά τους αποτυπώματα.

14 Για να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο είναι προηγουμένως απαραίτητη η λήψη αποτυπώματος από το πρωτότυπο έργο. Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία ονομάζεται εκμάγευση και είναι τόσο παλιά όσο η ίδια κλασική γλυπτική. Το αποτέλεσμα της εκμάγευσης είναι ένα καλούπι, ένα αρνητικό, από το οποίο ένα ή περισσότερα αντίγραφα μπορούν να παραχθούν μέσω χύτευσης. Η πιστότητα ενός αντιγράφου έχει άμεση σχέση με την τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να ληφθεί το αρνητικό από το πρωτότυπο αλλά και από τις γνώσεις και την εμπειρία του ατόμου που θα κάνει την εκμάγευση και την παραγωγή του αντιγράφου από το αρνητικό. Έτσι δυο γύψινα αντίγραφα που έχουν παραχθεί από καλούπια που έχουν προκύψει με διαφορετικές τεχνικές ή υλικά, μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με το πρωτότυπο. Η χρήση καλουπιών σιλικόνης έχει καταστήσει δυνατή τόσο την απλοποίηση της εργασίας της εκμάγευσης από ένα γλυπτό όσο και τη βελτίωση της ποιότητας δηλαδή της αποτύπωσης των λεπτομερειών και της υφής της επιφάνειας σε πρωτοφανή βαθμό. Αλλά υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα γύψινων εκμαγείων από το 19ο αιώνα ή και νωρίτερα, που είναι της υψηλότατης ποιότητας και πιστότητας και δημιουργήθηκαν από τεχνίτες μεγάλης δεξιοτεχνίας που χρησιμοποίησαν γύψινα σπαστά καλούπια

15 Είδη καλουπιών: Γύψινο «σπαστό» καλούπι Το «σπαστό» καλούπι ( στα Ιταλικά: forma buona) είναι το υποδειγματικό καλούπι από τεχνική άποψη. Οι βασικές αρχές της εκμάγευσης στηρίζονται σε αυτή την τεχνική. Κάποιο αντιστρεπτό υλικό που θα επιτρέψει την εύκολη αφαίρεση του καλουπιού τοποθετείται απευθείας στην επιφάνεια του γλυπτού. Στη συνέχεια τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια του γλυπτού ένα στρώμα γύψου έτσι ώστε αυτό να μπορεί (αφού στερεοποιηθεί) να αφαιρεθεί χωρίς να εμποδίζεται από τη φόρμα του γλυπτού. Ο αριθμός των γύψινων τεμαχίων (στα Ιταλικά: tasselli) και το σχήμα ή οι διαστάσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με το σχήμα και τη φόρμα του ανάγλυφου. Πάνω από όλα τα γύψινα κομμάτια δημιουργείται ένα κάλυμμα από γύψο, το οποίο ονομάζεται εσάρπα ή μητρικό καλούπι (επειδή αγκαλιάζει τα υποκείμενα κομμάτια). Μέσα στην εσάρπα τοποθετούνται όλα τα γύψινα κομμάτια. Η εσάρπα μπορεί να φέρει και το αποτύπωμα κάποιας ή κάποιων περιοχών της αυθεντικής επιφάνειας για τις οποίες δεν έχει ληφθεί αποτύπωμα σε επιμέρους γύψινα κομμάτια (tasselli). Αυτό το είδος καλουπιού χρησιμοποιείται σχετικά σπάνια στις μέρες μας.

16 Στην περίπτωση ενός γύψινου αντιγράφου που έχει προκύψει από γύψινο σπαστό καλούπι, ο μεγάλος αριθμός τεμαχίων που συνθέτουν το σπαστό καλούπι μπορεί να επηρεάσει την πιστότητα του αντιγράφου, λόγω του πλήθους των χαρακτηριστικών γραμμών που δημιουργούνται στην επιφάνεια του αντιγράφου στις περιοχές συναρμογής τους (ραφές). Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ύπαρξη και ο αριθμός επιμέρους τμημάτων του γλυπτού που για πρακτικούς λόγους κατασκευάζονται ξεχωριστά και προσαρμόζονται στη συνέχεια στο αντίγραφο, όπως, χέρια, κεφάλι, μέρος της ενδυμασίας, κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται συχνά προβλήματα στην τοποθέτησή τους στην ακριβή τους θέση σε σχέση με το πρωτότυπο καθώς και στις επιφάνειες συναρμογής. Κατά τη φάση που ο γύψος στερεοποιείται εκλύεται θερμότητα (εξώθερμη αντίδραση) και παρατηρείται μια πολύ μικρή αύξηση του όγκου του της τάξης περίπου του 0,2%, μεταβολή η οποία θεωρείται μικρή αν αναλογιστεί κανείς τη διαφοροποίηση κατά 4 χιλιοστά σε ένα γλυπτό 2 μέτρων. Ο γύψος είναι το κατεξοχήν κατάλληλο υλικό για την παραγωγή εκμαγείων γλυπτών εξαιτίας της ευκολίας στη χρήση του, της πλαστικότητάς του, της διαθεσιμότητάς του, της λεπτής κοκκομετρίας που έχει σαν αποτέλεσμα την ικανότητα αναπαραγωγής λεπτομερειών, της μηχανικής του αντοχής (13 N/mm2), του μικρού βάρους του, του χαμηλού κόστους του και τέλος της ικανότητάς του να αποδίδει τα φώτα και τη σκιά.

17 Σπαστό καλούπι με πήλινα τμήματα Μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη Ρώμη μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, κατά την οποία το σπαστό καλούπι δεν αποτελούνταν από γύψινα κομμάτια αλλά από κομμάτια πηλού (Vaxcan Museums, Capitoline Museum, French Academy, κλπ.). Η επιλογή του πηλού αντί του γύψου θεωρήθηκε πιο ασφαλής για τις μαρμάρινες επιφάνειες των πρωτότυπων έργων και καθιστούσε την αντιγραφή πιο εύκολη. Χωρίς αμφιβολία η χρήση του πηλού οδηγούσε στη δημιουργία αντιγράφων με μικρότερη πιστότητα λόγω της χαμηλότερης ποιότητας του αποτυπώματος στον πηλό καθώς και λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης του πηλού κατά το στέγνωμα (λόγω της απώλειας του νερού που περιέχει). Το σπαστό καλούπι από πηλό δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί παρά για τη δημιουργία ενός και μόνο γύψινου αντιγράφου. Ωστόσο επειδή η εργασία της δημιουργίας του καλουπιού ήταν κοπιαστική, δαπανηρή και χρονοβόρα οι τεχνίτες που την αναλάμβαναν πολύ συχνά έμπαιναν στον πειρασμό να κατασκευάσουν κι ένα δεύτερο αντίγραφο η πιστότητα του οποίου ήταν αναπόφευκτα πολύ χειρότερη από αυτή του πρώτου αντιγράφου.

18 Τα γύψινα εκμαγεία της στήλης του Τραϊανού που δημιουργήθηκαν το 1863 σε δυο αντίτυπα από τους Ιταλούς τεχνίτες Alessandro και Leopoldo Malpieri για λογαριασμό του Ναπολέοντα του Γ, έγιναν με τη χρήση σπαστού καλουπιού από πηλό. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι όλες οι ατέλειες που οφείλονται σε μικρές παραμορφώσεις, σε φυσαλίδες αέρα αλλά και στις ενώσεις μεταξύ των επιμέρους κομματιών αφέθηκαν ανέπαφες όπως είχαν για να περιοριστεί το ενδεχόμενο απώλειας της πιστότητας που θα προέκυπτε από μια αυθαίρετη διαδικασία φινιρίσματος της επιφάνειας (ρετούς).

19 Λεπτομέρεια από γύψινο εκμαγείο της στήλη του Τραϊανού, Ρώμη.

20 Λεπτομέρεια από γύψινο εκμαγείο που αναπαριστά το Γίγαντα Αλκυονέα, από την ζωοφόρο του ναού του Διός από το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Είναι ορατά τα ίχνη από τις ενώσεις των επιμέρους τμημάτων του σπαστού καλουπιού- ραφές. Allard Pierson Museum, Amsterdam.

21 Κατά τη δημιουργία ενός γύψινου αντιγράφου από σπαστό καλούπι, ένδειξη της εξαιρετικής ποιότητας της εργασίας αποτελούσαν οι πολύ λεπτές- σχεδόν ανεπαίσθητες ραφές που εμφάνιζε στην επιφάνειά του. Για την αποφυγή κάθε κινδύνου παραμόρφωσης του αντιγράφου επιλέγονταν τα πιο κατάλληλα υλικά. Έτσι, για την ενίσχυση των αντιγράφων, ειδικά αυτών με μεγάλο μέγεθος, προτιμούσαν τη χρήση καλαμιών εσωτερικά αντί για κομμάτια ξύλου μιας και το ξύλο υπόκειται σε αλλαγές στις διαστάσεις του στις μεταβολές της υγρασίας {συστολές διαστολές} με συνέπεια την αποκόλληση από το γύψο. Ομοίως, αποφεύγονταν η χρήση σιδήρου γιατί ο σίδηρος υπόκειται σε οξειδώσεις που συνεπάγονται αύξηση του όγκου και αντίστοιχες μηχανικές καταπονήσεις- θραύσεις στο γύψο. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι όλες οι ατέλειες που οφείλονται σε μικρές παραμορφώσεις, σε φυσαλίδες αέρα αλλά και στις ενώσεις μεταξύ των επιμέρους κομματιών αφέθηκαν ανέπαφες όπως είχαν για να περιοριστεί το ενδεχόμενο απώλειας της πιστότητας που θα προέκυπτε από μια αυθαίρετη διαδικασία φινιρίσματος της επιφάνειας (ρετούς).

22 Το καλούπι ζελατίνης είναι ένας τύπος καλουπιού που βασίζεται στη χρήση ενός μείγματος κόλλας από ζωικά μέρη όπως κόκκαλα, χόνδρους, δέρμα, και συνδετικό ιστό ( ζελατίνη). Η κόλλα αυτή η οποία όταν θερμανθεί μπορεί να δουλευτεί σαν υγρό καουτσούκ, εφαρμόζεται στην επιφάνεια του πρωτότυπου. Όταν κρυώσει και στερεοποιηθεί φέρει το αποτύπωμα της επιφάνειας του πρωτότυπου. Αυτό το είδος καλουπιού που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά το 19ο αιώνα στην Ιταλία (ιδιαίτερα στη Γυψοθήκη της Φλωρεντίας), δεν χρησιμοποιείται πλέον λόγω της ευρείας χρήσης των καλουπιών σιλικόνης. Τα καλούπια ζελατίνης ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για την αντιγραφή μικρών αντικειμένων και αναγλύφων. Ένα σημαντικό μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι με πάροδο του χρόνου η ζελατίνη εμφανίζει παραμορφώσεις και συρρικνώνεται.

23 Καλούπι σιλικόνης Το καλούπι σιλικόνης, είναι αυτό που έχει υπερισχύσει και χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας. Το λάστιχο είτε χυτεύεται, είτε εφαρμόζεται με πινέλο και σπάτουλα και πλάθεται. Το πρωτότυπο έργο προστατεύεται από κάποιο υλικό που λειτουργεί σαν παράγοντας που διευκολύνει την αποκόλληση της σιλικόνης και είναι αντιστρεπτό (μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από την επιφάνεια του πρωτότυπου). Στη συνέχεια η σιλικόνη εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια και παίρνει το αποτύπωμά της. Πάνω από το στρώμα της σιλικόνης δημιουργείται όπως και στην περίπτωση του σπαστού καλουπιού μια γύψινη εσάρπα. Το καλούπι σιλικόνης εμφανίζει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως η εξαιρετική ποιότητα αποτύπωσης, η δυνατότητα παραγωγής μεγάλου αριθμού αντιτύπων, ο μειωμένος αριθμός ραφών σε σχέση με το σπαστό καλούπι. Το βασικό μειονέκτημα της σιλικόνης είναι ότι εμφανίζει μια μικρή συρρίκνωση όταν στερεοποιείται της τάξης του 0,4%, αλλά υφίσταται και περαιτέρω συρρίκνωση και παραμορφώσεις με την πάροδο του χρόνου, λόγω της αλλοίωσης- αποδόμησης των πλαστικοποιητών που περιέχει. Οι αλλοιώσεις αυτές επέρχονται πιο γρήγορα όταν το περιβάλλον στο οποίο είναι αποθηκευμένα τα καλούπια σιλικόνης δεν είναι ελεγχόμενο και παρατηρούνται ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας ή ηλιακού φωτός. Τα γύψινα αντίγραφα που προκύπτουν από τέτοια καλούπια παρουσιάζουν μειωμένη πιστότητα.

24 Εκμαγείο με λάστιχο σιλικόνης h p:// ps %3A%2F %2Fclassconnecxon.s3.amazonaws.com %2F864%2Fflashcards%2F %2Fjpg %2Flost_wax- model_of_apple_in_plaster- 141E07070A45CF6 DE37.jpg&imgrefurl=h ps%3a%2f %2Fwww.studyblue.com%2Fnotes%2Fnote %2Fn%2Fancient- greece- vocabulary %2Fdeck %2F &h=1516&w=1516&tbnid=qvqwR _XiRWirNM %3A&zoom=1&docid=fcM_iosW8EU4GM&ei= 2nayVMTxKJLvaN_EgpgI&tbm=isch&client=saf ari&ved=0cb0qmygamaa&iact=rc&uact=3&d ur=1449&page=1&start=0&ndsp=7

25 Ένα γύψινο εκμαγείο που προέρχεται από καλούπι σιλικόνης και μπορεί να φαίνεται ότι διαθέτει μεγάλη πιστότητα, στην πράξη μπορεί να έχει υποστεί εκτεταμένες επεμβάσεις βελτίωσης- ρετούς από τον τεχνίτη οι οποίες όμως δεν μπορούν να είναι εύκολα αντιληπτές. Η στάση που υιοθετούσαν οι τεχνίτες του παρελθόντος να αφήνουν δηλαδή τόσο τις ραφές όσο και τα όποια ίχνη από το καλούπι ανέγγιχτα αντανακλούσε μια στάση σεβασμού και διαφάνειας απέναντι στο πρωτότυπο και στο κοινό. Η αρχή της ελάχιστης δυνατής επέμβασης- επεξεργασίας ενός αντιγράφου οφείλει να χαρακτηρίζει και την εργασία των σημερινών τεχνιτών στο μεγαλύτερο βαθμό. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η γνώση, η τεχνική ικανότητα, η δεξιοτεχνία και η εμπειρία του εκμαγέα είναι θεμελιώδους σημασίας. Όλα αυτά είναι απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σωστή σύλληψη και τον ακριβή σχεδιασμό του καλουπιού προκειμένου να δημιουργηθεί ένα γύψινο εκμαγείο μεγάλης πιστότητας αλλά και για να παραμείνει το πρωτότυπο έργο ανεπηρέαστο και να μην εκτεθεί σε κίνδυνο.

26 Στις μέρες μας συχνά λαμβάνονται αποτυπώματα με σιλικόνη από αυθεντικά έργα από άτομα που είναι ερασιτέχνες και δε διαθέτουν ούτε την απαραίτητη εμπειρία ούτε τις απαιτούμενες τεχνικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα τα αντίγραφα που προκύπτουν από αυτά τα καλούπια σιλικόνης να μην έχουν ούτε την πιστότητα ούτε την ακρίβεια αντιγράφων που έχουν παραχθεί κατά το 19ο αιώνα ή και ακόμη νωρίτερα μέσω πιο «αρχαϊκών» τεχνικών αλλά με μεγάλη μαεστρία και σφαιρική γνώση του αντικειμένου. Καλό είναι να τονιστεί και η ιδιαίτερη σπουδή και ευαισθησία που δινόταν ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό ότι τα παραγόμενα αντίγραφα ήταν όσο το δυνατόν πιο πιστά σε σχέση με τα πρωτότυπα και οι όποιες ατέλειές τους ήταν όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες σε έκταση. Πρακτικά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποφεύγονταν από τους τεχνίτες που κατασκεύαζαν αντίγραφα όποια ενέργεια θα μπορούσε να αποσκοπεί στη βελτίωση του αποτελέσματος που προέκυπτε από τη χύτευση. Έτσι όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και οι ραφές που οφείλονταν στις ενώσεις των επιμέρους τμημάτων του σπαστού καλουπιού έμεναν ανέγγιχτες ως είχαν.

27 Αντίγραφα σε μπρούτζο Οι περιπτώσεις αντιγράφων σε μπρούτζο θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά, καθώς στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται η τεχνική χύτευσης με τη μέθοδο του χαμένου κεριού η οποία συνεπάγεται ένα ακόμη στάδιο μετά τη δημιουργία του καλουπιού (σπαστού ή σιλικόνης), τη χύτευση σε αυτό ενός αντιγράφου από κερί και τη μετέπειτα δημιουργία ενός πυρίμαχου καλουπιού που καλύπτει το κέρινο αντίγραφο. Η δημιουργία ενός αντιγράφου σε μπρούτζο συνεπάγεται μια μεταβολή στον όγκο του λόγω συρρίκνωσης (κατά προσέγγιση 3%) η οποία είναι εμφανής σε σχέση με το πρωτότυπο και το γύψινο αντίγραφό του. Το παραγόμενο μπρούτζινο αντίγραφο υφίσταται στο χυτήριο απαραίτητα αισθητική αποκατάσταση στις ραφές του και στα σημεία ένωσης επιμέρους τμημάτων καθώς και πατίνα. Στην περίπτωση λοιπόν των μπρούτζινων αντιγράφων είναι σκόπιμο να μην αναφερόμαστε σε πιστά αντίγραφα αλλά απλώς σε αντίγραφα σε μπρούτζο

28 Η τεχνική του χαμένου κεριού Η χύτευση σε καλούπια χρησιμοποιούταν για την κατασκευή απλών αντικειμένων. Τα πιο πολύπλοκα αντικείμενα κατασκευάζονταν με την τεχνική του χαμένου κεριού. Υπήρχαν δύο είδη τεχνικών: η άμεση και η έμμεση μέθοδος του χαμένου κεριού h p://

29 1) Άμεση μέθοδος του χαμένου κεριού Η άμεση μέθοδος του χαμένου κεριού χρησιμοποιούταν για την κατασκευή είτε συμπαγών είτε κούφιων αντικειμένων. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται και σήμερα. 1.α) Κατασκευή συμπαγών μεταλλικών αντικειμένων Μικρά μεταλλικά συμπαγή αντικείμενα π.χ. αγαλματίδια, μπορούν να κατασκευαστούν με την απλή μέθοδο του χαμένου κεριού. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή ο τεχνίτης ακολουθεί τα ακόλουθα στάδια. Πρώτα σχηματίζει το αντικείμενο (π.χ. ένα ειδώλιο) σε μια μάζα κεριού. Στη συνέχεια το καλύπτει, αρχικά με στρώματα αραιωμένου πηλού, για να διατηρηθούν οι λεπτομέρειες, και ύστερα με χοντρόκοκκο πυρίμαχο πηλό. Ψήνει το καλούπι με αποτέλεσμα αφενός να σκληρύνει ο πηλός και αφετέρου να λιώσει το κερί. Στη θέση του κεριού έχει δημιουργηθεί ένα κενό, στο οποίο ο τεχνίτης χύνει το λιωμένο μέταλλο. Όταν κρυώσει και στερεοποιηθεί το μέταλλο, ο τεχνίτης σπάζει τον πηλό και ελευθερώνει το μεταλλικό αντικείμενο.

30 Κατασκευή συμπαγών μεταλλικών αντικειμένων

31 1.β) Κατασκευή κούφιων αντικειμένων Με τη μέθοδο που προαναφέρθηκε κατασκευάζονταν μικρά συμπαγή αντικείμενα. Τα μεγαλύτερα αντικείμενα, μεγέθους πάνω από 25 εκ., έπρεπε να είναι κούφια εσωτερικά. Για την κατασκευή τους ακολουθούσαν την ακόλουθη διαδικασία: Αρχικά, φτιάχνουμε ένα πυρήνα από πυρίμαχο πηλό, δίνοντάς του το σχήμα που θέλουμε να έχει το τελικό προϊόν. Καλύπτουμε τον πήλινο πυρήνα με στρώμα ζεστού μαλακού κεριού πάνω στο οποίο πλάθουμε όλες τις λεπτομέρειες. Πάνω στο πρόπλασμα αυτό στερεώνονται μεγάλα μπρούντζινα καρφιά που εξέχουν αρκετά από το σώμα του. Στη συνέχεια δημιουργούμε με κερί μια σειρά από σωλήνες και τις στερεώνουμε στο πρόπλασμα. Αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως αγωγοί για τη χύτευση του μετάλλου αλλά και ως αγωγοί εξαερισμού, για την απομάκρυνση των ατμών και των αερίων. Με πηλό, αραιό αρχικά και χοντρόκοκκο μετά, καλύπτουμε το πρόπλασμα. Έτσι το πρόπλασμα αποκτά ένα εξωτερικό πήλινο κάλυμμα. Τώρα το καλούπι είναι έτοιμο και αφήνεται να στεγνώσει. Μετά το στέγνωμα το καλούπι ψήνεται μεθοδικά, ώστε να λιώσει το κερί και να δημιουργηθεί κενός χώρος για τη χύτευση. Όταν κρυώσει το καλούπι χυτεύεται εντός του το λιωμένο μέταλλο και μένει να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Τέλος, σπάμε το καλούπι και αφαιρούμε το χυτό αντικείμενο.

32 h p://

33 2) Έμμεση μέθοδος του χαμένου κεριού Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μερικών από τα διασημότερα αγάλματα της αρχαιότητας. Παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι τόσο ο αρχικός πυρήνας όσο και τα καλούπια δεν καταστρέφονται, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για τη χύτευση άλλων αντικειμένων. Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι τα κομμάτια ενός αγάλματος χυτεύονταν ξεχωριστά και μετά έπρεπε αναγκαστικά να ενωθούν. Κατά τη μέθοδο αυτή ο τεχνίτης σχηματίζει ένα πρόπλασμα από υλικό της προτίμησής του (π.χ. πηλό, ξύλο κ.λπ.). Στη συνέχεια γύρω από αυτό το πρόπλασμα κατασκευάζει γύψινα καλούπια. Όταν θεωρήσει ότι είναι έτοιμα, τα αφαιρεί και καλύπτει την εσωτερική επιφάνειά τους με στρώμα μαλακού κεριού. Όταν στερεοποιηθεί το κερί, γεμίζει τον εσωτερικό κενό χώρο με πυρίμαχο πηλό. Όταν αυτός στεγνώσει, αφαιρεί τα πήλινα καλούπια. Εκείνο που απομένει πια είναι ο πήλινος πυρήνας που περιβάλλεται από το κέρινο πρόπλασμα. Τότε ο τεχνίτης, αφού εξαφανίσει τυχόν ατέλειες στην επιφάνεια του προπλάσματος, δημιουργεί γύρω από αυτό τους αγωγούς από όπου θα χυτευθεί το μέταλλο και θα εξαχθούν τα διάφορα αέρια. Τέλος, καλύπτει το πρόπλασμα με στρώματα λεπτόκοκκου και στη συνέχεια χοντρόκοκκου πηλού και προχωρεί στη χύτευση.

34 h p://

35 h p://

36 h p://

37 h p://

38 h p://

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό ΧΥΤΕΥΣΗ 199 10.6 ΧΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 10.6.1 Χύτευση σε μόνιμο καλούπι Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό που θα χυτευθεί, από χυτοσίδηρο, χάλυβα, μπρούντζο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Τα μέταλλα τα βρίσκουμε παντού γύρω μας Χρησιμοποιήθηκαν όμως και στην τέχνη ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑ 1 Τι είναι τα μέταλλα και τα κράματα; Ποιες οι φυσικές τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΗΡΑ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Στάδια συντήρησης τοιχογραφιών Κάθε προσπάθεια να αναχαιτισθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών 1 Επιτυχημένο προϊόν: Αποδίδει καλά. Καλή αξία σε σχέση με το κόστος. Προσφέρει ευχαρίστηση στον χρήστη. ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΧΥΤΕΥΣΗ. 2.2 Τύποι καλουπιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΧΥΤΕΥΣΗ. 2.2 Τύποι καλουπιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΧΥΤΕΥΣΗ Χύτευση καλείται η έκχυση λειωμένου μετάλλου σε τύπους (καλούπια) καταλλήλου σχήματος. Η χύτευση αν και εμφανίστηκε στους προϊστορικούς χρόνους αποτελεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ.-ΦΟΙΒΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λάστιχο Σιλικόνης: Οι νέες εξελίξεις στην κατασκευή καλουπιών 1/7

Λάστιχο Σιλικόνης: Οι νέες εξελίξεις στην κατασκευή καλουπιών 1/7 Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για τη βιομηχανία www.mercouris.gr Λάστιχο Σιλικόνης: Οι νέες εξελίξεις στην κατασκευή καλουπιών Λόγω της μοναδικής χημικής σύστασης της σιλικόνης, το λάστιχο σιλικόνης που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 2: Βασικές Κατασκευαστικές Τεχνολογίες Ι. Γιαννατσής Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιώς Διαδικασίες Κατασκευής Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Χύτευση σε άμμο

Χύτευση σε άμμο 190 ΜΗΧΑΝΟΥΡΠΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΠΑ 11 (ΚΑΤΕΡrΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ) 10.5 ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 10.5.1 Χύτευση σε άμμο Η χύτευση σε άμμο είναι η παραδοσιακή μέθοδος χύτευσης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Ερώτημα : Πώς συνέβαλαν τα μέταλλα στην εξέλιξη του πολιτισμού: 1 η Ομάδα:Κανέλλου Χ., Σταυρογιαννοπούλου Α., Νικηταϊδης Ν., Μάρκου Ν.

Ερευνητικό Ερώτημα : Πώς συνέβαλαν τα μέταλλα στην εξέλιξη του πολιτισμού: 1 η Ομάδα:Κανέλλου Χ., Σταυρογιαννοπούλου Α., Νικηταϊδης Ν., Μάρκου Ν. Ερευνητικό Ερώτημα : Πώς συνέβαλαν τα μέταλλα στην εξέλιξη του πολιτισμού: 1 η Ομάδα:Κανέλλου Χ., Σταυρογιαννοπούλου Α., Νικηταϊδης Ν., Μάρκου Ν. 2 η Ομάδα:Καρύδης Γ., Λουκάς Κ., Παύλου Κ., Κεχαγίας Κ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

www.mercouris.gr Γιατί οι Σιλικόνες είναι κατάλληλες για την αντιγραφή αντικειµένων; Χαρακτηριστικά των Σιλικόνων Dow Corning

www.mercouris.gr Γιατί οι Σιλικόνες είναι κατάλληλες για την αντιγραφή αντικειµένων; Χαρακτηριστικά των Σιλικόνων Dow Corning Λάστιχα Σιλικόνης της Dow Corning για Καλούπια Γιατί οι Σιλικόνες είναι κατάλληλες για την αντιγραφή αντικειµένων; υνατότητα να ρέουν, γεµίζουν κάθε γωνία και λεπτοµέρεια. Ελάχιστη συρρίκνωση µεγάλη ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης. Ελέγχος και προκαταρκτική επεξεργασία του υποστρώματος. Έλεγχος

Οδηγίες εγκατάστασης. Ελέγχος και προκαταρκτική επεξεργασία του υποστρώματος. Έλεγχος Οδηγίες εγκατάστασης Ελέγχος και προκαταρκτική επεξεργασία του υποστρώματος Έλεγχος Όταν ελέγχετε το υπόστρωμα, δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω σημεία και, στη συνέχεια, υποβάλλετε το υπόστρωμα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Εισαγωγή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Το γαλβανικό κελί (γαλβανική διάβρωση) είναι μια ηλεκτροχημική αντίδραση οξείδωσης-αναγωγής (redox), η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ-ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Τα χείλη είναι ένα μέρος του προσώπου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητική του. Κατέχει κεντρικό ρόλο στην εικόνα του προσώπου κι είναι σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/11

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/11 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/11 ΘΕΜΑ Α Α1. Ποια είναι τα είδη των κυψελών των εκτυπωτικών κυλίνδρων της βαθυτυπίας; Μονάδες 6 Τα είδη των εκτυπωτικών κυλίνδρων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ Πορώδες αερίων Πορώδες που προέρχεται από αέρια διαλυμένα στο υγρό τα οποία εκροφώνται κατά τη στερεοποίηση λόγω μικρής διαλύτότητας. Κυρίως υδρογόνο είναι το αέριο

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ.

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. 1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. Ο σίδηρος πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στη χημικά καθαρή του μορφή. Συνήθως είναι αναμεμειγμένος με άλλα στοιχεία, όπως άνθρακα μαγγάνιο, νικέλιο, χρώμιο, πυρίτιο, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.).

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.). ΔΙΕΛΑΣΗ Κατά τη διέλαση (extrusion) το τεμάχιο συμπιέζεται μέσω ενός εμβόλου μέσα σε μεταλλικό θάλαμο, στο άλλο άκρο του οποίου ευρίσκεται κατάλληλα διαμορφωμένη μήτρα, και αναγκάζεται να εξέλθει από το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Καθ. Θ. Σκουλίδης, Χηµικός Μηχανικός ρ. Κ. Κουζέλη, Χηµικός, Ινστιτούτο Λίθου ρ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ

ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ 8 B ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ 1.1 Γενικά Η χύτευση είναι μία από τις πιο παλιές μεθόδους διαμόρφωσης που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Στη χύτευση, λιωμένο μέταλλο χύνεται σε ένα καλούπι (βλέπε σχήμα 1.1),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ Έγινε λήψη αρχικών αποτυπωμάτων; Επιλέχθηκε το σωστό σε μέγεθος δισκάριο; Το αποτύπωμα τοποθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κώστας Κιτσάκης Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ MSc Διασφάλιση ποιότητας Επιστημονικός Συνεργάτης Στάδιο Σχεδιομελέτης Πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΑΥΤΟΚΌΛΛΗΤΩΝ PLOTTER

ΟΔΗΓΊΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΑΥΤΟΚΌΛΛΗΤΩΝ PLOTTER ΟΔΗΓΊΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΑΥΤΟΚΌΛΛΗΤΩΝ Βασικές παρατηρήσεις. Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την εφαρμογή αυτοκόλλητων μεμβρανών επιγραφοποιίας. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητες μεμβράνες για

Διαβάστε περισσότερα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα 2014 2015 Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Εισαγωγή Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) είναι η διαδικασία με την οποία ο τρισδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

// AESTHETICS G-DECO. Silk-Screen Printing

// AESTHETICS G-DECO. Silk-Screen Printing GDECO SilkScreen Printing GR SilkScreen Printing Το γυαλί, χάρη στις ιδιότητές του, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως διακοσμητικό υλικό, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με χρώμα για να επιτύχει ένα εικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Στερεά. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Στερεά. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Στερεά Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 7. Στερεά Η επιβεβαίωση ότι τα στερεά σώματα αποτελούνται από μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ 19 Γ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι βασικότερες κατεργασίες με αφαίρεση υλικού και οι εργαλειομηχανές στις οποίες γίνονται οι αντίστοιχες κατεργασίες, είναι : Κατεργασία Τόρνευση Φραιζάρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση - Αποκατάσταση Επίπλων και Ξύλινων κατασκευών Δραστηριότητες Εργαστηρίου Δρ. Τσίποτας Δημήτριος

Συντήρηση - Αποκατάσταση Επίπλων και Ξύλινων κατασκευών Δραστηριότητες Εργαστηρίου Δρ. Τσίποτας Δημήτριος Ημερίδα, 23-5-2013 Αποθήκες Καρδιτσομαγούλας Ένα σύγχρονο «Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης» γεννιέται Συντήρηση - Αποκατάσταση Επίπλων και Ξύλινων κατασκευών Δραστηριότητες Εργαστηρίου Δρ. Τσίποτας Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ 1. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Όλες οι σοκολάτες γενικά είναι πολύ ευαίσθητες

Διαβάστε περισσότερα

Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι Κατάλογος Βλαβών σε Στρωτήρες Προεντεταμένου Σκυροδέματος Σελίδα 1

Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι Κατάλογος Βλαβών σε Στρωτήρες Προεντεταμένου Σκυροδέματος Σελίδα 1 Κατάλογος Βλαβών σε Στρωτήρες Προεντεταμένου Σκυροδέματος Σελίδα 1 Περιεχόμενα 1. Γενικά 2. Ορισμοί 3. Κριτήρια εκτίμησης / κατηγορίες βλαβών 4. Είδη και εκτίμηση βλαβών 4.1 Ρωγμές 4.1.1 Διαμήκεις ρωγμές

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές ιδιότητες οδοντικών υλικών

Φυσικές ιδιότητες οδοντικών υλικών Φυσικές ιδιότητες οδοντικών υλικών Η γνώση των µηχανικών ιδιοτήτων των υλικών είναι ουσιώδης για την επιλογή ενδεδειγµένης χρήσης και την µακρόχρονη λειτουργικότητά τους. Στη στοµατική κοιλότητα διαµορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Το διδακτικό αντικείμενο Η επίδραση της παροχής θερμότητας στα διάφορα υλικά μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για τη βιοµηχανία www.mercouris.gr ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟ ΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πείρα περίπου τριάντα ετών στην χρήση των συστηµάτων ΡΗΤΙΝΗ / ΣΚΛΗΡΥΝΤΗΣ για την κατασκευή Μοδέλων

Διαβάστε περισσότερα

Klasse4. Dreibettmasse

Klasse4. Dreibettmasse Klasse4 Dreibettmasse Το Πυρόχωµα Dreibettmasseτης εταιρειάς Klasse 4 αναπτύχθηκε για να επιτευχθεί µια στενή εφαρµογή και λείες επιφάνειες στα χυτά. Ο παράγοντας της διαστολής είναι άµεσα ελεγχόµενος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΑΘΗΝΑ 2012 ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΕΚΠΟΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 03 ΔΟΚΙΜΕΣ(TEST) ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Διδάσκων Δρ Κατσιρόπουλος Χρήστος Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών 2014-15 1 Καταστροφικές μέθοδοι 1. Τεχνική διάλυσης της μήτρας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ Α. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΣΤΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Α.1. Ποια οικογένεια υλικών αφορά η μορφοποίησή τους με διαμόρφωση; Χρησιμοποιώντας ένα τυπικό διάγραμμα εφελκυσμού, αναφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή Ι. Γιαννατσής Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Βασικές κατασκευαστικές (manufacturing) μέθοδοι/τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability)

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Η συνεκτικότητα είναι η φυσική ιδιότητα του σκυροδέματος που καθορίζει τη συνοχή του νωπού μίγματος και των επί μέρους υλικών, και σχετίζεται έμμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-II

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-II Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-II Άρης Αβδελάς Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης B. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

φοράς ένθεσης μετά την κατασκευή του τελικού εκμαγείου. Τα κέρινα ομοιώματα των πρωτευουσών στεφανών χυτεύονται από κράμα χρωμίου κοβαλτίου 6, 7, 8

φοράς ένθεσης μετά την κατασκευή του τελικού εκμαγείου. Τα κέρινα ομοιώματα των πρωτευουσών στεφανών χυτεύονται από κράμα χρωμίου κοβαλτίου 6, 7, 8 17. Κατασκευή συνδυασμένης τηλεσκοπικής μ.ο. με πρωτεύουσες από κράμα χρωμίου-κοβαλτίου και δευτερεύουσες και σκελετό μ.ο. σε ένα τεμάχιο από το ίδιο κράμα Σύνοψη Εδώ γίνεται αναφορά στα εργαστηριακά στάδια

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπόστρωμα Συνεκτικότητα και πρόσφυση, αποσπάσεις Εικ.41, 42

6.2 Υπόστρωμα Συνεκτικότητα και πρόσφυση, αποσπάσεις Εικ.41, 42 διαφόρων κατευθύνσεων και ανοιγμάτων στις ενώσεις των τοίχων αλλά και περιμετρικά στην τοιχοποιία. Μία άλλη αιτία της αποδιοργάνωσης της τοιχοποιίας, είναι η εξασθένιση του υλικού της ξυλοδεσιάς που είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Δ.Π.Μ.Σ. Τεχνοοικονομικά Συστήματα Επιλογή κατάλληλου υλικού καθαρισμού

Διαβάστε περισσότερα

[ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;]

[ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε ΜΑΙΟΣ 2013 [ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;] [] Του Μηχ. Μηχανικού Αγγέλου Αλέξανδρου Η σωστή ακτίνα καμπυλότητας ανά υλικό παίζει καίριο ρόλο στην βέλτιστη ποιότητα μίας καμπύλης ή κούρμπας

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ;

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ; Τι είναι τα εμφυτεύματα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία; Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών

Epoxy Aqua Paint. Epoxy Aqua Primer. Ειδικά Χρώματα. Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Ειδικά Χρώματα Epoxy Aqua Paint Εποξειδικό χρώμα νερού 2 συστατικών Εποξειδικό τελικό χρώμα νερού δύο συστατικών, εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, κατάλληλο για την προστασία τσιμεντένιων, μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) θέματα. 2) Απαντήστε σε όλα τα θέματα. 3) Επιτρέπεται η χρήση μόνο μη

Διαβάστε περισσότερα

Γύψος: Ιδιότητες και χρήση του στην εκμάγεση. 1. Γύψος

Γύψος: Ιδιότητες και χρήση του στην εκμάγεση. 1. Γύψος Γύψος: Ιδιότητες και χρήση του στην εκμάγεση Παναγιωτοπούλου Αργυρώ, Στεφανία Χλουβεράκη 1. Γύψος 1.1. Φυσικές και χημικές ιδιότητες Η γύψος είναι ένα ορυκτό που αποτελείται από ασβέστιο, θείο και οξυγόνο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τα σημαντικότερα στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου είναι η παρατήρηση, η υπόθεση, το πείραμα, η γενίκευση και η πρόβλεψη νέων φαινομένων. Για να μελετήσουμε πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙZΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΑΠΕΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Μέγεθος & Χρώμα Τα ανακυκλωμένα δάπεδα ασφαλείας, όπως και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά, δεν είναι πανομοιότυπα,

Διαβάστε περισσότερα

51 εικόνες για μικρά παιδιά Η ΜΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 1

51 εικόνες για μικρά παιδιά Η ΜΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 1 51 εικόνες για μικρά παιδιά Η ΜΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Επ. καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 1 2015-16 Κατά την αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 07 Εφελκυσμός Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ Θεόδωρος Λούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011 1 Μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Συγκολλήσεις

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Συγκολλήσεις Συγκολλήσεις Σχήμα 1 Η σύνδεση υλικών σε μια κατασκευή μπορεί να γίνει με συγκόλληση, ήλωση, κοχλίωση, κόλληση. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η σύνδεση δύο εξαρτημάτων και με τις τρείς μεθόδους και γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Σαπούνι Θεωρητικό μέρος Το σαπούνι είναι ένα ουδέτερο μίγμα (άλας) λιπαρών οξέων, κυρίως του παλμιτικού, του στεατικού και του ελαϊκού με νάτριο ή κάλιο (βάσεις). Το άλας αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΔΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ 4 5 6 7 3 2 1 1. ΠΛΑΚΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ 1. Τεχνολογικά χαρακτηριστικά ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ Βασικοί συντελεστές της κοπής (Σχ. 1) Κατεργαζόμενο τεμάχιο (ΤΕ) Κοπτικό εργαλείο (ΚΕ) Απόβλιττο (το αφαιρούμενο υλικό) Το ΚΕ κινείται σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 Εξάμηνο: 8 ο (εικ.1) Νίκη της ΣαμοθράκηςParis, Musée du Louvre Φθορά:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η ΥΛΗ Μεταμορφωμένα πετρώματα 3 ΠΙΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Το μάρμαρο της Πάρου Η Αφροδίτη της Μήλου Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιατί μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά των υλικών απέναντι στο νερό; 1. Προστασία των κτηριακών κατασκευών από το νερό της βροχής 2. Προστασία των κτηριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Προµήθεια κάδων απορριµµάτων έως 770 λιτ πλαστικών. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 44.962,65 ΚΑΕ 2016: 20.7135.02 ποσού 45.000,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΕΡΓΟ: Προµήθεια κάδων απορριµµάτων έως 770 λιτ πλαστικών. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 44.962,65 ΚΑΕ 2016: 20.7135.02 ποσού 45.000,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με τη µελέτη αυτή προβλέπεται η προµήθεια πλαστικών κάδων απορριµµάτων χωρητικότητας 240 λίτρων και 770 λίτρων πλαστικών για τις ανάγκες του ήµου Κοµοτηνής. Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών

1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών 16 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών 3-1. Τι ονομάζουμε ιδιότητες των υλικών; Είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του υλικού, που τα προσδιορίζουμε για να το ξεχωρίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

Μη Καταστροφικός Έλεγχος

Μη Καταστροφικός Έλεγχος Μη Καταστροφικός Έλεγχος Μέθοδος Διεισδυτικών Υγρών 1 Διδάσκων: Καθηγητής Θεοδουλίδης Θεόδωρος Επιμέλεια Παρουσιάσεων: Κουσίδης Σάββας Γενικά χαρακτηριστικά της μεθόδου Αποτελεί την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 4 Ενίσχυση Δομικών Στοιχείων με σύνθετα υλικά Σύνθετα υλικά από ινοπλισμένα πολυμερή Fiber

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά υλικά αρχιτεκτονικών μορφών

Δομικά υλικά αρχιτεκτονικών μορφών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Δομικά υλικά αρχιτεκτονικών μορφών 1. Ιστορική αναδρομή στην τεχνολογία παρασκευής - χρήσης του υλικού στην αρχαιολογία και τέχνη (4 ώρες θεωρία) 2. Αναγνώριση - διάγνωση τεχνικών κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ. Τα μοντέρνα Χυτήρια αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά τμήματα:

ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ. Τα μοντέρνα Χυτήρια αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά τμήματα: 131 ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ύλης της ενότητας αυτής ο μαθητής θα πρέπει να: 1. Ορίζει την έννοια χύτευση. 2. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα της διαμόρφωσης μεταλλικών υλικών με τις

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8.46: Δίκτυο αεραγωγών παραδείγματος.

Σχήμα 8.46: Δίκτυο αεραγωγών παραδείγματος. Παράδειγμα 8.8 Διαστασιολόγηση και υπολογισμός δικτύου αεραγωγών με τη μέθοδο της σταθερής ταχύτητας Να υπολογιστούν οι διατομές των αεραγωγών και η συνολική πτώση πίεσης στους κλάδους του δικτύου αεραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΠΟ - ΕΣΜΑ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Σ.ΤΡΙΑΝΤΗΣ - Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κ.ΖΑΜΠΑΣ - Γ.ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΗΣ - Γ.

ΥΠΠΟ - ΕΣΜΑ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Σ.ΤΡΙΑΝΤΗΣ - Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κ.ΖΑΜΠΑΣ - Γ.ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΗΣ - Γ. ΥΠΠΟ - ΕΣΜΑ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Σ.ΤΡΙΑΝΤΗΣ - Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κ.ΖΑΜΠΑΣ - Γ.ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΗΣ - Γ.ΜΑΤΟΥΛΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: 18/03 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 24.985,00 (χωρίς Φ.Π.Α. 24%) ΕΚΤΕΛΕΣΗ: - ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΣΙΚΑΣΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές πληροφορίες

Πρακτικές πληροφορίες Γενικές πληροφορίες Οι χρωματιστές μεμβράνες της Orafol για εφαρμογή σε οχήματα είναι υψηλής ποιότητας αυτοκόλλητα, τα οποία κατασκευάζονται από την Orafol για την διακόσμηση/αλλαγή χρώματος ενός οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Construction. Συστήματα Συγκόλλησης SikaBond για Ανθεκτικές Συγκολλήσεις Υψηλής Αισθητικής

Construction. Συστήματα Συγκόλλησης SikaBond για Ανθεκτικές Συγκολλήσεις Υψηλής Αισθητικής Construction Συστήματα Συγκόλλησης SikaBond για Ανθεκτικές Συγκολλήσεις Υψηλής Αισθητικής Τέλεια Ξύλινα Δάπεδα, μασίφ ή βιομηχανικά επεξεργασμένα Βιώστε την αίσθηση των Ξύλινων Δαπέδων Ιδιωτικές κατοικίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ : Blade ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΟ : Blade ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟ : Blade ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά και να φυλαχθούν για μελλοντική χρήση. Δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ Άσκηση ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ.. Γενικά.2. Συσκευή αντοχής στον παγετό.. Πειραματική διαδικασία.4. Διαβροχή με διάλυμα NaSO 4.. ΓΕΝΙΚΑ Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας προκαλούν εναλλασσόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Ταξινόμηση Κεραμικών ανάλογα με τις εφαρμογές τους: Ύαλοι Δομικά προϊόντα από πηλούς Λευκόχρωμα κεραμικά σκεύη Πυρίμαχα Κεραμικά εκτριβής Κονιάματα Προηγμένα κεραμικά

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα και αριθμοί

Γράμματα και αριθμοί 5 Γράμματα και αριθμοί 5.1 Γενικά Στα τεχνικά σχέδια χρησιμοποιούμε γράμματα και αριθμούς, όταν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως να χαρακτηρίσουμε χώρους ή υλικά, να δείξουμε την πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρασκευή κονιάματος ή σκυροδέματος με καθορισμένες ιδιότητες και αντοχές : Ανάμιξη των συστατικών με απαιτούμενη ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά.

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά. Κινησιοθεραπεία Ιδιότητες Υλικών 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανθρώπινο σώμα Παθητικά στοιχεία Οστά Αρθρ. χόνδροι Πολύπλοκη κατασκευή Σύνδεσμοι τένοντες Ανομοιογενή βιολογικά υλικά Ενεργητικά στοιχεία Μύες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΦΡΕΝΩΝ TEXTAR Γκάμα προϊόντων

ΔΙΣΚΟΙ ΦΡΕΝΩΝ TEXTAR Γκάμα προϊόντων ΔΙΣΚΟΙ ΦΡΕΝΩΝ TEXTAR Γκάμα προϊόντων www.textar.com ΕΞΥΠΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Mελετημένοι μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια Θερμογέφυρα Κατευθύνει τη μεταφορά θερμότητας στο θάλαμο αερισμού του δίσκου, αυξάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ανάγλυφου χάρτη

Κατασκευή ανάγλυφου χάρτη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΙ «Πρόσβαση για όλους» Διαναπηρικά Διαθεματικά Σεμινάρια Θέμα εργασίας: Κατασκευή ανάγλυφου χάρτη Επιμέλεια: Χατζή Ελευθερία Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012 παντέχνου πυρός σέλας: λαμπερές ιστορίες φωτιάς. Χρήστος Ν. Κλείτσας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012 παντέχνου πυρός σέλας: λαμπερές ιστορίες φωτιάς. Χρήστος Ν. Κλείτσας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η συντήρηση στην υπηρεσία της τέχνης

Η συντήρηση στην υπηρεσία της τέχνης Η συντήρηση στην υπηρεσία της τέχνης και η τέχνη στην υπηρεσία της συντήρησης 1 Η συντήρηση στην υπηρεσία της τέχνης & η τέχνη στην υπηρεσία της συντήρησης Σησαμάκης Νίκος Η συντήρηση στην υπηρεσία της

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 1 ο. Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων

Πείραμα 1 ο. Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων Πείραμα 1 ο Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων Εισαγωγή Η μέτρηση της υγρασίας των τροφίμων είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους παρακάτω λόγους: Απαιτήσεις νομοθεσίας: υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης

Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Το διδακτικό αντικείμενο Τήξη ονομάζουμε τη μετάβαση ενός υλικού από τη στερεά στην υγρή φάση και πήξη την αντίστροφη μετάβαση από την υγρή στη στερεά κατάσταση. Στη

Διαβάστε περισσότερα