Λέξεις κλειδιά: σαπωνοποίηση, πείραμα, διαθεµατικότητα, διερευνητική µάθηση, ADDIE, STE(A)M, σχολική επιχειρηματικότητα, οικολογική συνείδηση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λέξεις κλειδιά: σαπωνοποίηση, πείραμα, διαθεµατικότητα, διερευνητική µάθηση, ADDIE, STE(A)M, σχολική επιχειρηματικότητα, οικολογική συνείδηση."

Transcript

1 «Καίμε λάδια» και δεν τα πετάμε Μετατρέπουμε τηγανέλαια σε αρωματικά σαπούνια, STE(Α)M άροντας!!! (Δίνουμε νόημα στην ανακύκλωση. Κάνουμε τα άχρηστα, χρήσιμα!) Περίληψη Το προτεινόμενο διδακτικό σενάριο απευθύνεται, κυρίως, σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου (Δ, Ε & Στ), αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί -προσαρμοσμένο ανάλογα- και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Είναι διάρκειας 6 διδακτικών δίωρων, υλοποιείται με βάση το διδακτικό μοντέλο ADDIE και χωρίζεται σε δύο μέρη: α) Στην παραγωγή αρωματικών σαπουνιών (με τη χρήση τηγανέλαιων που συγκέντρωσαν οι μαθητές-τριες στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζουμε στο σχολείο μας τα τελευταία χρόνια) σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων και το πρόγραμμα "Herbarium" του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με σαφή προσανατολισμό στη «διδασκαλία μέσω STE(A)M» µέσα από δραστηριότητες διερευνητικής µάθησης, ακολουθώντας μια διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση, με ενεργή συμμετοχή των μαθητών που διευκολύνει τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και τελικά την εξέλιξη των μαθητών στον γνωστικό, τον ψυχοκινητικό και τον συναισθηματικό τομέα. β) Στη διάθεση των παραχθέντων σαπουνιών στην τοπική κοινωνία μέσα από μια πρωτόλεια επαφή των μαθητών-τριών με τη σχολική/μαθητική επιχειρηματικότητα και στόχο τη συγκέντρωση ποσού που θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά ταυτόχρονα και την ενημέρωση των κατοίκων για τη σημασία της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων και την παρότρυνσή τους να εφαρμόσουν διευρυμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων των νοικοκυριών της περιοχής, σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοσοφία του «Ανοιχτού Σχολείου» και πλήρη αρμονία με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. (στόχος Έως το 2030, βελτίωση της ποιότητας του νερού, μέσω της μείωσης της ρύπανσης, της εξάλειψης των απορρίψεων, της ελαχιστοποίησης της απελευθέρωσης επικίνδυνων χημικών και υλικών, της μείωσης, κατά το ήμισυ, του ποσοστού των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, καθώς και της σημαντικής αύξησης της ανακύκλωσης και της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.) [συνημμένο_0] Λέξεις κλειδιά: σαπωνοποίηση, πείραμα, διαθεµατικότητα, διερευνητική µάθηση, ADDIE, STE(A)M, σχολική επιχειρηματικότητα, οικολογική συνείδηση. Εισαγωγή Στις μέρες μας, η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους το πιο επίπονο και δύσκολο κομμάτι ώστε να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η μετάδοση αλλά κυρίως η κατανόηση της νέας γνώσης και η σύνδεσή της με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και την αγορά εργασίας.

2 Οι σύγχρονες θεωρίες μάθησης, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές μεθόδους, δεν αντιμετωπίζουν τον εκπαιδευόμενο ως έναν απλό «καταναλωτή» έτοιμων γνώσεων που του παρέχονται από τον εκπαιδευτή, αλλά τον εμπλέκουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και τον καθιστούν ερευνητή και παραγωγό της γνώσης. Ο όρος "εκπαίδευση STEM" αναφέρεται στη διδασκαλία και τη μάθηση με ενεργή συμμετοχή των μαθητών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (Science, Technology, Engineering and Mathematics), ενώ εσχάτως έχει προστεθεί και ο τομέας της τέχνης/αrt STE(A)M. Η δημιουργική εμπλοκή στην ανακάλυψη της λύσης είναι ο καλύτερος τρόπος απορρόφησης της γνώσης. Γι αυτόν τον λόγο γίνεται προσπάθεια ένταξης των επιστημών αυτών στην εκπαίδευση από τις πρώτες σχολικές τάξεις. Με το STE(A)M επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίζει η επίλυση αυθεντικών προβλημάτων και η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση. Το STE(A)M παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική, την τεχνολογία αλλά και τις τέχνες μέσα από μια Διεπιστημονική Προσέγγιση της γνώσης. Το προτεινόμενο σενάριο είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της προσέγγισης STE(A)M στην εκπαίδευση. Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Μοντέλο ADDIE Το ADDIE είναι ένα πλαίσιο Διδακτικού Σχεδιασμού που χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα στον τομέα του Social Marketing αλλά βρίσκει εφαρμογή και στην εκπαίδευση ή και συνδυαστικά (σύμφωνα με το «Μοντέλο Συστημικού Διδακτικού Σχεδιασμού» που προτείνουν οι Μοσχοπούλου και Φύκαρης, 2014). Το όνομά του είναι ένα αρκτικόλεξο των πέντε φάσεων υλοποίησής του (Zehra & Edward, Davis, 2013): Analysis (Ανάλυση) Design (Σχεδιασμός) Development (Ανάπτυξη) Implementation (Εκτέλεση) Evaluation (Εκτίμηση/Αξιολόγηση) Ως «Διδακτικός Σχεδιασμός» καθορίζεται, κατά τον Carr-Chellman (2011, σ.54), «η διαδικασία ή μια σειρά προτεινόμενων βημάτων που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην προσπάθειά τους να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να αξιολογήσουν τη διδασκαλία τους». Μπορεί, με άλλα λόγια, να συμβάλει στην αξιοποίηση οποιουδήποτε διαθέσιμου μέσου στον εκπαιδευτικό, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να επιτύχουν συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο εκπαιδευτικός εστιάζει στις ανάγκες και στις δυνατότητες των μαθητών. (Μοσχοπούλου, Φύκαρης, 2014)

3 Ο «διδακτικός σχεδιασμός» αποτελεί μια συστηματική και στοχαστική διαδικασία, στην οποία λαμβάνονται υπόψη βασικές αρχές, αξιώματα, θεωρητικές παραδοχές και επιστημονικά δεδομένα της διδασκαλίας και μάθησης. Βασίζεται στη θεωρία του εποικοδομισμού, όπως υποστηρίζεται τόσο από τον Piaget, όσο και από τον Vygotsky, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχη την έννοια της «αλληλεπίδρασης». Χαρακτηρίζεται από ευελιξία και «ανοικτότητα» (openness), αξιοποιεί τον διάλογο και τη συνεργασία, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να επαναπροσδιορίσει, να προσαρμόσει, να αναδιαμορφώσει ή να βελτιστοποιήσει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και τις γενικότερες διδακτικές απαιτήσεις. Δεν ενδιαφέρει η γνώση καθαυτή αλλά η διαδικασία αυτοπραγμάτωσης και «διανοητικής ενηλικίωσης» του μαθητή. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η οντότητα και η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού (Φύκαρης, 2015). ANALYSIS (ανάλυση) DESIGN (σχεδιασμός) DEVELOPMENT (ανάπτυξη) IMPLEMENTATION (εκτέλεση) EVALUATION (εκτίμηση / αξιολόγηση) Η φάση της «Ανάλυσης» (ANALYSIS) αποσαφηνίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τα εκπαιδευτικά προβλήματα και τους εκπαιδευτικούς στόχους και προσδιορίζει το μαθησιακό περιβάλλον και τις υπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητες των μαθητών. Η «Ανάλυση Υπάρχουσας Κατάστασης» (Kotler & Lee, 2008), συνιστά την ευκαιρία οργάνωσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των σχετικών μεταβλητών. Οι μεταβλητές της διδακτικής πράξης διακρίνονται σε παραμέτρους μικροπεριβάλλοντος και μακροπεριβάλλοντος. Στο Μικροπεριβάλλον περιέχονται: το Σχολικό Εγχειρίδιο, το Αναλυτικό Πρόγραμμα σε συνδυασμό με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και το Βιβλίο του Δασκάλου, το μαθησιακό περιβάλλον της τάξης και ο εκπαιδευτικός ενώ οι μεταβλητές του μακροπεριβάλλοντος εντοπίζονται εκτός της τάξης εστιάζοντας στο κοινωνικό- πολιτισμικό περιβάλλον, στο πολιτικο- νομικό περιβάλλον, στο οικονομικό περιβάλλον, στο τεχνολογικό

4 περιβάλλον, στο περιβαλλοντικό περιβάλλον και στο οικογενειακό περιβάλλον. («Μοντέλο Συστημικού Διδακτικού Σχεδιασμού» Μοσχοπούλου, Φύκαρης, 2014) Η φάση του «Σχεδιασμού» (DESIGN) ασχολείται με τους σκοπούς μάθησης, την εκτίμηση, τα εργαλεία, τις ασκήσεις, το περιεχόμενο, την ανάλυση του αντικειμένου του θέματος, το σχεδιασμό του μαθήματος και την επιλογή της εκπαιδευτικής στρατηγικής και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν. Συγκεκριμενοποιείται η διδακτική ενότητα και ακολουθεί ο ακριβής προσδιορισμός της διδακτικής μεθοδολογίας, των διδακτικών τεχνικών, των διδακτικών ενεργειών και των μαθητικών δραστηριοτήτων προώθησης της επιχειρούμενης προσπάθειας. Δεν παραλείπεται η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της διδασκαλίας, ο προσδιορισμός όσων εποπτικών μέσων θα έχουν αναδειχθεί ως απαραίτητα για την πραγματοποίηση της διδακτικής πράξης και η εκτίμηση του πιθανού ψυχολογικού, πνευματικού και χρονικού κόστους. Είναι, μάλιστα, μια ευκαιρία κατανομής του διδακτικού χρόνου στο προκαθορισμένο διάστημα. Στο τέλος ορίζεται ο τρόπος αξιολόγησης του βαθμού επίτευξης των στόχων εκ μέρους των μαθητών. (Μοσχοπούλου, Φύκαρης, 2014) Το στάδιο της «Ανάπτυξης» (DEVELOPMENT) απευθύνεται στην προετοιμασία των εποπτικών μέσων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, την ανάπτυξη περιεχομένου και την παραγωγή του κατάλληλου εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού. Η «Εφαρμογή» (IMPLEMENTATION) είναι η πραγματοποίηση όσων αποφάσεων έχουν ήδη ληφθεί στο στάδιο του «Σχεδιασμού». Η «Αξιολόγηση» (EVALUATION) είναι το τελευταίο στάδιο του διδακτικού Μοντέλου ADDIE. Η αξιολόγηση αποτελείται από 2 φάσεις: τη Διαμορφωτική αξιολόγηση (Formative evaluation) η οποία λαμβάνει χώρα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και την Αθροιστική ή τελική αξιολόγηση (Summative evaluation) η οποία αποτελεί στοχευμένη δράση μετά το τέλος του κύκλου ανάπτυξης και εφαρμογής.

5 Φάση 1 (Ανάλυση) Στόχοι εκπαιδευτικής διαδικασίας και αξιολόγηση υπόβαθρου των εκπαιδευόμενων [Στη φάση της Ανάλυσης διευκρινίζεται το διδακτικό πρόβλημα, οι διδακτικοί στόχοι και σκοποί, και περιγράφεται το μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης αναγνωρίζονται τα χαρακτηριστικά των μαθητευόμενων, η προϋπάρχουσα γνώση τους και οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει. (Βασιλείου, blogs.sch.gr/billbas/ )] Θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό και γνωστικό υπόβαθρο των εκπαιδευόμενων έγκειται στα πλαίσια του επιπέδου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα των τάξεων Δ, Ε & Στ. Η πρόταση αφορά στην παραγωγή αρωματικών σαπουνιών με χρήση τηγανέλαιων και άπτεται της ύλης των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών του Νέου Σχολείου. Εφαρμόστηκε στο Ε 1 του 7/θ Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου (5 κορίτσια & 8 αγόρια). Διδακτικοί στόχοι: οι μαθητές να είναι ικανοί: να διακρίνουν τα διαλύματα από τα μίγματα, να διακρίνουν τις έννοιες: απόβαρο καθαρό βάρος μεικτό βάρος, να κατανοήσουν τις έννοιες: μάζα βάρος όγκος, αλκαλικότητα και ph, να υπολογίζουν αναλογίες υλικών και ποσοστά, να υπολογίζουν εμβαδόν επιφάνειας, να κάνουν πράξεις και να χωρίζουν επιφάνεια σε ίσα μέρη, να συμπληρώνουν πίνακες, να χειρίζονται ψηφιακό θερμόμετρο, ψηφιακή ζυγαριά, ηλεκτρικό αναδευτήρα, ph μετρικές ταινίες, να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τεχνολογίας Excel, Power Point,Ζωγραφική, CmapTools, να εργάζονται σε ομάδες, να καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσης σε ολομέλεια και να το παρουσιάζουν στην τάξη, να κατανοήσουν την πειραματική διαδικασία και να την εφαρμόσουν στην πράξη παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, ακολουθώντας τα στάδια που προτείνονται στον Δεκάλογο του καλού Πειραματιστή (Φυσικά Ε Δημοτικού, σελ ) να περιγράφουν, να σχεδιάζουν και να εκτελούν απλά πειράματα, να υπολογίζουν κόστη ζημίες και κέρδη, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν ένα στοιχειώδες επιχειρηματικό πλάνο, να δομούν, να αναπτύσσουν, να υποστηρίζουν και να αξιολογούν τις προτάσεις τους, να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη και να την εφαρμόσουν στη ζωή τους. να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να γίνουν ενεργοί πολίτες Η στοχοθεσία έχει προσδιοριστεί με βάση την Αναθεωρημένη Ταξινομία των Στόχων του Bloom, λαμβάνοντας υπόψη πως η ταξινομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τμήμα μιας ολιστικής προσέγγισης μάθησης και ανάπτυξης, παρά ως ένα γραμμικό πρότυπο.

6 Ο Benjamin Bloom (1956) προσδιόρισε τρεις περιοχές διδακτικών στόχων: Γνωστική Περιοχή: διανοητικές δεξιότητες Συναισθηματική Περιοχή: ανάπτυξη μέσω συναισθημάτων ή συγκινησιακών περιοχών Ψυχοκινητική Περιοχή: χειρωνακτικές ή φυσικές δεξιότητες Οι στόχοι της εκπαιδευτικής διαδικασίας διακρίνονται στους τομείς: γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, ενώ θα πρέπει να είναι SMART: Specific Ακριβείς / Measurable Μετρήσιμοι / Acceptable - Αποδεκτοί / Realistic - Ρεαλιστικοί / Extending - Επεκτάσιμοι / Rewarding Ανταποδοτικοί. Στον γνωστικό τομέα στοχεύουμε, οι μαθητές να: Εμβαθύνουν σε έννοιες και όρους ήδη γνωστούς Διατυπώνουν σωστά έννοιες και όρους της Φυσικής Εξηγούν και να ερμηνεύουν φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την αποκτηθείσα γνώση και να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους στηριγμένοι σε νόμους της Φυσικής Επαληθεύουν την ισχύ των νόμων της Φυσικής μέσα από πειραματικές διαδικασίες Συσχετίζουν τη θεωρία με την πράξη Προβλέπουν την εξέλιξη ενός πειράματος ή ενός φυσικού φαινομένου Η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών αφορά στη(ν): Κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων (problem solving), τη διαδικασία της ανάλυσης και της σύνθεσης και την εύρεση εναλλακτικών λύσεων Συνεργατικότητα / Συλλογικότητα Ερευνητική διαδικασία και χρήση ψηφιακών εργαλείων Εξαγωγή συμπερασμάτων από την πειραματική διαδικασία Ανάπτυξη της δεξιότητας αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης Επίσης, επιθυμούμε να παρακινήσουμε τους μαθητές να: Πειραματίζονται Εφαρμόζουν τη γνώση στην πειραματική διαδικασία Ανακαλύπτουν γνώση μέσα από τα πειράματα και τις προσωπικές τους εμπειρίες Συνεργάζονται στα πλαίσια εργασιών Αναπτύσσουν συνεργατικές δεξιότητες Στον ψυχοκινητικό τομέα στοχεύουμε οι μαθητές να: Συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες Συζητούν Συνεργάζονται Οργανώνουν την εξέλιξη μιας ομαδικής δραστηριότητας Παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους

7 Στον συναισθηματικό τομέα οι μαθητές επιδιώκουμε: Να αποδέχονται επαρκώς τεκμηριωμένες απόψεις Να αμφισβητούν ή να απορρίπτουν απόψεις μη τεκμηριωμένες Να αντιπαραβάλλουν τις απόψεις τους μ αυτές των συμμαθητών τους ή ακόμα και του εκπαιδευτικού τους και να υπερασπίζονται τις απόψεις τους με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα Να αποδέχονται το λάθος και να το αξιοποιούν μαθαίνοντας μέσα απ αυτό Να απολαμβάνουν και να χαίρονται τη διαδικασία συμμετοχής και συνδημιουργίας Φάση 2 (Σχεδιασμός) Θεωρίες μάθησης και τρόπος εφαρμογής τους υλικά και διαδικασίες [Στη φάση Σχεδιασμού σχεδιάζονται οι ρόλοι, τα εργαλεία αξιολόγησης, οι ασκήσεις, το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιηθεί για να πετύχει τους μαθησιακούς στόχους, η ροή των δραστηριοτήτων και η επιλογή των μέσων, με τρόπο συστηματικό (οργανωμένο με βάση συγκεκριμένες στρατηγικές) και λεπτομερή.] Για την υλοποίηση του σεναρίου εφαρμόζεται η θεωρία της διερευνητικής-ανακαλυπτικής μάθησης. Η διερευνητική μάθηση (inquiry-based learning) στηρίζεται κυρίως στις αναζητήσεις, απορίες και ερωτήσεις των µαθητών παρά στην παρουσίαση της διδακτέας ύλης από τον εκπαιδευτικό. Στόχος της διερευνητικής μάθησης είναι η μετατόπιση του βάρους της διδασκαλίας στη διδακτική διαδικασία με διερευνητικές μεθόδους ώστε ο μαθητής να εμπλακεί προσωπικά στη γνωστική διαδικασία και «να μάθει πώς να μαθαίνει μόνος του». Σε ένα µάθηµα µε διερευνητική-ανακαλυπτική κατεύθυνση ο εκπαιδευτικός (στην ιδανική περίπτωση οι ίδιοι οι µαθητές) διαπιστώνει ένα πρόβληµα που αποτελεί και την αφόρμηση ώστε η τάξη να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα (στην περίπτωσή μας αφόρμηση ήταν η πληροφορία πως: «ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός σπιτιού για 14 χρόνια!»), διατυπώνει τον προβληµατισµό του (γιατί άραγε να συµβαίνει αυτό;), προσπαθεί να γίνει ο προβληµατισµός του κοινός προβληµατισµός όλης της τάξης, και στη συνέχεια όλοι µαζί αναζητούν τη λύση στο πρόβληµα (τι μπορεί να γίνει για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;). Έτσι οδηγούμαστε στην απόφαση να μετατρέψουμε τα άχρηστα τηγανόλαδα σε χρήσιμα, αρωματικά σαπούνια και να προστατέψουμε με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιείται το πείραμα ως επιστημονική μέθοδος. Οι μαθητές εργάζονται με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών και οδηγούνται σε διαθεματική και διεπιστημονική εξακτίνωση του θέματος, δηλαδή σε «διαδικασία επιλογής και καταγραφής των παραμέτρων που θα μελετηθούν» (Ματσαγγούρας, 2003). Η καταγραφή αυτή παίρνει τη μορφή «αραχνογράμματος». Αξιοποιείται η εργασία σε ομάδες και η εργασία σε ολομέλεια. Αρχικά, οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε ομάδες των 4-5 παιδιών (εδώ έχουμε δύο ομάδες, μία των 6 και μία των 7 ατόμων), ανομοιογενείς ως προς το φύλο και τις ικανότητες και εναλλάσσονται στους ρόλους τους. Οι ομάδες στη συνέχεια παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στην ολομέλεια, δηλ. στο σύνολο της τάξης. Ως διδακτικές τεχνικές αξιοποιούνται ο εννοιολογικός χάρτης και το σχέδιο δράσης. Ιδιαίτερα τονίζεται η χρήση τεχνολογικών εργαλείων πληροφορικής.

8 Σε κάθε στάδιο εκτελείται διαμορφωτική αξιολόγηση για ανατροφοδότηση και επανακαθορισμό της διαδικασίας και στη λήξη υπάρχει τελική αξιολόγηση του έργου. Ο Boud (1995) υποστηρίζει ότι η κάθε αξιολόγηση περιλαμβάνει δύο αλληλένδετες δράσεις: 1. Τη γνώση και κατανόηση των στόχων και των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κριθεί η επίτευξη των στόχων για κάθε έργο 2. Την ικανότητα να κάνει κρίσεις για το αν το έργο πληροί τα κριτήρια ή όχι Φάση 3 (Ανάπτυξη) Προετοιμασία εποπτικών μέσων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού υλικά και διαδικασίες [Στη φάση της Ανάπτυξης δημιουργείται και συγκεντρώνεται το διδακτικό περιεχόμενο που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη φάση. Εφαρμόζονται τεχνολογικά μέσα υποστήριξης της διδασκαλίας και γίνεται δοκιμή της λειτουργίας τους, ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση και τροποποιήσεις πριν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία.] Επειδή η διαδικασία παρασκευής σαπουνιών με ψυχρή μέθοδο, η οποία επιλέχτηκε, ενέχει αρκετούς κινδύνους, προτιμήθηκε για την ασφάλεια των μαθητών, η μέθοδος της πειραματικής επίδειξης με επιμέρους και κατά περίπτωση συμμετοχή τους. Η συμμετοχή των μαθητών στην προετοιμασία αλλά και στα μετέπειτα στάδια ήταν συνεχής, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του STE(Α)M. Με τη διδασκαλία STE(Α)M δημιουργούνται οι κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες, ώστε η μάθηση να γίνεται παιχνίδι και δημιουργία και οι μαθητές να αποκτούν ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας κοινωνίας πολύπλοκης και εξαρτημένης από τις επιστήμες και την τεχνολογία. Να γίνουν, δηλαδή, «επιστημονικά εγγράμματοι» πολίτες. Αποτέλεσμα όλης της εκπαίδευσης STE(Α)M είναι οι μαθητές όχι μόνο να επιτυγχάνουν υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά να αποκτούν και μια υπεύθυνη και θετική στάση ζωής. Σ αυτό βοήθησε η εξοικείωσή τους με το συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, μιας και συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με προσανατολισμό στο STEM με τίτλο: «Από το Σταυράκι στο Κίτι μέσω STEM (προσεγγίζοντας τη γνώση με τη μέθοδο STEM)». Τα περισσότερα από τα υλικά που είναι απαραίτητα υπάρχουν στο σχολείο. Τα υπόλοιπα διέθεσε ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ιωαννίνων κος Νίκος Κολιός, ο οποίος και πραγματοποίησε το θεωρητικό αλλά και πρακτικό μέρος του project: «παρασκευή αρωματικών σαπουνιών από τηγανέλαια». Φάση 4 (Εφαρμογή) [Στη φάση της Εφαρμογής υλοποιείται η διδακτική παρέμβαση όπως έχει σχεδιαστεί] Α μέρος (4 δίωρα/8 διδακτικές ώρες) 1 η ώρα Οι μαθητές ενημερώνονται πως: «ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός σπιτιού για 14 χρόνια»!

9 Η εντυπωσιακή αυτή πληροφορία είναι η αφορμή για να τεθεί το ερώτημα: «Τι κάνουμε μετά τη χρήση του το λάδι που χρησιμοποιούμε για το τηγάνισμα;» και αφορά ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Οι απαντήσεις, προφανώς, είναι πολύ αόριστες και συγκεχυμένες. Έτσι αποφασίζεται να διεξαχθεί μια σύντομη έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των μαθητών. Δημιουργείται ένα απλό ερωτηματολόγιο/φύλλο εργασίας το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να φέρουν την επόμενη μέρα. [συνημμένο_1] 2 η ώρα Τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με το μη χρήσιμο λάδι συγκεντρώνονται και μετά από μια σύντομη ανάλυση διαπιστώνεται πως η πλειοψηφία πιστεύει ότι αφού προέρχεται από "βρώσιμο" φυτικό λάδι (ελιάς ή σπορέλαιο) είναι "αγνό" προϊόν και επομένως δεν μολύνει, δηλαδή δεν αποτελεί "ρύπο" κι έτσι το χρησιμοποιημένο λάδι απορρίπτεται στην αποχέτευση ή στους κάδους των σκουπιδιών. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών και τη διαδικασία του αραχνογράμματος προχωρούν και με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού- στη διαπίστωση πως «θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα άχρηστα τηγανέλαια που χρησιμοποίησαν στο σπίτι τους και να παρασκευάσουν με αυτά χρήσιμα (αρωματικά) σαπούνια» και δημιουργούν και σχετική αφίσα. [συνημμένο_2] Οι απόψεις και οι προβληματισμοί των μαθητών καταγράφονται σε ημιδομημένο Εννοιολογικό Χάρτη που δημιουργείται με το εργαλείο Cmap Tools ( cmaptools/). Ο χάρτης αυτός συμπληρώνεται σε όλη την πορεία εξέλιξης του σεναρίου μέχρι και το τελικό στάδιο της Αξιολόγησης. (Εναλλακτικά ο χάρτης ιδεών μπορεί να δημιουργηθεί σε χαρτί του μέτρου, στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης, και να συμπληρώνεται ή να τροποποιείται κατάλληλα). [συνημμένο_3] Στο πλαίσιο της εφαρμογής της «αντίστροφης τάξης»* δίνεται στους μαθητές για να μελετήσουν στο σπίτι τους έντυπο υλικό σχετικά με την ανακύκλωση τηγανέλαιων και τους ζητείται να πραγματοποιήσουν έρευνα στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: ώστε να καταγράψουν τα υλικά που χρειάζονται καθώς και τη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο. Επίσης μπορούν να παρακολουθήσουν και το βίντεο με τίτλο: «Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι - ψυχρή μέθοδος» στη διεύθυνση: και το βίντεο: «Υγρό σαπούνι από χρησιμοποιημένα λάδια» στη διεύθυνση: και να εντοπίσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις παρασκευής σαπουνιού * Η αντίστροφη τάξη (flipped classroom) αποτελεί ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο το οποίο ξεφεύγει από την παραδοσιακή μορφή της διδασκαλίας που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Η βασική διαφορά ανάμεσα στην αντίστροφη τάξη και στην παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας είναι ότι μεταφερόμαστε από την παράδοση του μαθήματος με διάλεξη

10 (lecture) στην δραστηριότητα (activity) και με το ρόλο του εκπαιδευτικού να αλλάζει από διδάσκων (lecturer instructor) σε καθοδηγητή και μέντορα (mentor) των μαθητών για να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους (homework). 3 η ώρα Οι ομάδες παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή πλάκας σαπουνιού καθώς και τη διαδικασία που απαιτείται και καταλήγουν στη συνταγή που θα εφαρμοστεί. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα μέτρα προφύλαξης και στα εργαλεία που θα χρειαστούν. Επίσης οι ομάδες, έπειτα από σύντομη συζήτηση, καταγράφουν σε γενικές γραμμές πώς φαντάζονται ότι θα εξελιχθεί το πρόγραμμα και τι αναμένουν απ αυτό, ώστε να το διασταυρώσουν στη λήξη του. Στους μαθητές δίδεται ημιδομημένο φύλλο εργασίας στο Excel [συνημμένο_4] στο οποίο συμπληρώνουν τα υλικά και τις αντίστοιχες ποσότητες της συνταγής, ενώ δημιουργούν και τα σχετικά διαγράμματα (Technology). Γίνεται συζήτηση για τις αναλογίες και τα ανάλογα ποσά και ζητείται από τους μαθητές να υπολογίσουν τα υλικά (νερό, καυστική σόδα, αρωματικά έλαια, φυσικές χρωστικές ουσίες) που θα χρειαστούν για μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού (Maths). Κάθε ομάδα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της και γίνεται μια σύντομη συζήτηση και ανατροφοδοτική αξιολόγηση της ως τώρα πορείας του project. Στη συνέχεια οι ομάδες καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσης σε ολομέλεια και καταγράφουν τα υλικά που θα χρειαστούν, τις αντίστοιχες ποσότητες, τα απαραίτητα εργαλεία, τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τον χώρο διεξαγωγής της διαδικασίας. (Εngineering) [συνημμένο_5] Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια σύνθετη και λίαν επικίνδυνη διαδικασία και για τον λόγο αυτό ζητείται η βοήθεια των ειδικών του ΕΚΦΕ Ιωαννίνων. 4 η, 5 η & 6 η ώρες Οι μαθητές έχουν ήδη συγκεντρώσει τηγανέλαια που έφεραν από το σπίτι τους και συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του πειράματος ακολουθώντας το σχέδιο εργασίας που έχουν καταρτίσει και κάνουν τις αναγκαίες υποθέσεις τις οποίες θα επαληθεύσουν στη συνέχεια. Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του υπεύθυνου από το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων ξεχωρίζουν τα είδη λαδιού και κρατούν μόνο το ελαιόλαδο, το οποίο φιλτράρουν με τη μέθοδο της διήθησης. (Εngineering) Ζυγίζουν τα υλικά με τη χρήση ψηφιακής ζυγαριάς (Technology) και εφαρμόζουν την προϋπάρχουσα γνώση σχετικά τις έννοιες απόβαρο, καθαρό και μεικτό βάρος. (Maths) Αποσαφηνίζουν βιωματικά και επιστημονικά τις έννοιες μάζα βάρος όγκος (Science) και κρατούν σημειώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έχοντας και ως σημείο αναφοράς τον "Δεκάλογο του Καλού Πειραματιστή". [συνημμένο_6]

11 Έπειτα από μια σύντομη θεωρητική εισήγηση, ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κος Νίκος Κολιός εκτελεί τη διαδικασία με πειραματική επίδειξη εξηγώντας λεπτομερώς όλα τα στάδια υλοποίησης. Το σαπούνι που παρασκευάζεται τοποθετείται σε μεγάλα ορθογώνια καλούπια αφού πρώτα μετρηθεί το ph με τις ειδικές ταινίες μέτρησης και διαπιστωθεί πως βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο, ενώ παίρνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται. Οι μαθητές παρατηρούν και καταγράφουν τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στη φυσική κατάσταση και στα φυσικά χαρακτηριστικά του υλικού το οποίο αρχίζει να στερεοποιείται. Μετά από λεπτά το μείγμα έχει σχεδόν πήξει. Γίνεται αναφορά στις φυσικές καταστάσεις των σωμάτων καθώς και στις μετατροπές τους, τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης και στις καταστάσεις της ύλης. Παράλληλα, αξιοποιούνται και συμπληρώνονται τα σχετικά φύλλα εργασίας. [συνημμένο_6α] Το σαπούνι αποθηκεύεται σε ασφαλές μέρος και επισημαίνεται η καυστικότητα που αυτό έχει. Το σαπούνι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν «ωριμάσει» και περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, επειδή είναι πολύ καυστικό και άρα επικίνδυνο. 7 η & 8 η ώρες Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται με τον τεμαχισμό του σαπουνιού (που βρίσκεται στις ορθογώνιες φόρμες) και τη διαίρεσή του σε ισομεγέθη κομμάτια. Αξιοποιούνται οι έννοιες: μήκος, πλάτος, ύψος, εμβαδόν και όγκος και οι μαθητές χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγουν με μετρήσεις για να υπολογίσουν τον αριθμό των σαπουνιών που θα παραχθούν. Τέλος, τεμαχίζονται τα σαπούνια που αποθηκεύονται σε ασφαλές μέρος μέχρι να καταστούν κατάλληλα για χρήση. Προσοχή!!! Τα σαπούνια μας δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση. Τα αφήνουμε σε ένα ασφαλές και καλά αεριζόμενο σημείο. Πιθανόν να υπάρχει έντονη μυρωδιά τις πρώτες μέρες. Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε τα σαπούνια να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 2 έως 3 μήνες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το pη του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο τους αφρό. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο και ασφαλές γίνεται για το δέρμα. Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και στη συνέχεια αξιολόγηση της μέχρι τώρα διαδικασίας, εξάγονται συμπεράσματα και γίνονται προτάσεις.

12 Β μέρος (2 δίωρα / 4 διδακτικές ώρες) Μετά το τέλος του Α μέρους και αφού έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα τρίμηνο από τη διαδικασία της σαπωνοποίησης περνάμε στο Β μέρος όπου τίθεται το ερώτημα: «τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα σαπούνια που φτιάξαμε;» (Προφανώς το ερώτημα αυτό έχει τεθεί και στα πρώτα στάδια του project σε θεωρητικό επίπεδο και τώρα επανέρχεται σε επίπεδο πρακτικό). 9 η & 10 η ώρες Η ολομέλεια της τάξης συζητά και, αφού κατατεθούν διάφορες προτάσεις, καταλήγει στην απόφαση τα σαπούνια που έχουν παραχθεί να συσκευαστούν και να πωληθούν. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στόχος είναι να έρθουν οι μαθητές/-τριες σε μια πρωτόλεια επαφή με την επιχειρηματικότητα και να γνωρίσουν ακροθιγώς τα βασικά στάδιά της. Οι ομάδες πληροφορούνται για το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ενημερώνονται στα βασικά σημεία γύρω από την επιχειρηματικότητα από τον εκπαιδευτικό της τάξης. Στη συνέχεια καταγράφουν, συμπληρώνοντας on line σε ένα διάγραμμα ( τα στάδια της διαδικασίας (συσκευασία, ετικετοποίηση, προμήθεια απαραίτητων υλικών, κοστολόγηση, προβολή/διαφήμιση, διάθεση). Στο τέλος ετοιμάζουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα ακολουθήσουν και στο τέλος θα αξιολογήσουν. [συνημμένο_7] 11 η & 12 η ώρες Οι μαθητές, σε συνεργασία και με τον εκπαιδευτικό της τάξης και τους εκπαιδευτικούς των καλλιτεχνικών, των ξένων γλωσσών και της Πληροφορικής, ετοιμάζουν ετικέτες για τα προϊόντα τους και αφίσες/πόστερ με τα οποία θα τα διαφημίσουν/προβάλλουν. Παράλληλα ξεκινούν μια καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα και τα οφέλη από την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων λαδιών. Αξιοποιήθηκαν τα σχετικά κεφάλαια από τα μαθήματα της Γλώσσας( ενότητα 1, ο φίλος μας το περιβάλλον / ενότητα 15, ΜΜΕ & διαφημίσεις), των Αγγλικών (unit 5 Ready for Action / Environmental projects) και των Εικαστικών (το περιβάλλον, σελ ) ώστε οι δράσεις να εναρμονιστούν με την ύλη και το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων της τάξης ενώ δίδεται και η διάσταση της τέχνης/art ως απαραίτητο στοιχείο του STEM και μετεξέλιξή του σε STEAM. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Μουσικής και της Γυμναστικής οι μαθητές/- τριες ετοιμάζουν τραγουδάκια για να τα χρησιμοποιήσουν ως σποτάκια διαφήμισης τα οποία δραματοποιούν προσθέτοντας χορογραφίες. Τέλος, δημιουργούν παιχνίδια ( διώξε τα μικρόβια, πρόσεξε μην σου πέσει το σαπούνι, κυνηγητό σε ζευγάρια) που παίζουν στην αυλή του σχολείου. [συνημμένο_8] [διαφημιστικό σποτάκι]

13 Σημείωση: Επειδή στην πορεία προέκυψαν κάποια ζητήματα (νομικής & φορολογικής φύσης), αποφασίστηκε τα σαπούνια να μην πωληθούν τελικά αλλά να διατεθούν δωρεάν στην τοπική κοινωνία ως μέρος μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την κοινωνική σημασία και τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων λαδιών. Τα χρήματα που προσφέρθηκαν από τους συμπολίτες μας με μορφή οικονομικής ενίσχυσης, διατέθηκαν στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Επέκταση 1. Ως αφόρμηση προβάλλεται το βίντεο σε μορφή animation με τίτλο «Τηγανοκίνηση - Το ημερολόγιο μιας μαθήτριας!», το οποίο χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ανακύκλωση τηγανέλαιων. Επίσης δίνεται στους μαθητές το φυλλάδιο, σε ηλεκτρονική μορφή, για την ανακύκλωση του λαδιού: Ζητείται από τους μαθητές να προτείνουν τρόπους ανακύκλωσης και αξιοποίησης των τηγανέλαιων που αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος. Έπειτα από συζήτηση, εξάγεται το συμπέρασμα πως η μετατροπή των τηγανέλαιων σε βιοντήζελ αποτελεί την προσφορότερη και αποδοτικότερη μέθοδο ανακύκλωσης, με μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη, που συμβαδίζει με το πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης. Αποφασίζεται από τους μαθητές στο πλαίσιο της ενεργού πολιτειότητας και μέσα από το πρόγραμμα «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» στο οποίο συμμετέχουν, να ετοιμάσουν και να στείλουν μια επιστολή στον δήμαρχο Ιωαννιτών και στο δημοτικό συμβούλιο προτείνοντας να ξεκινήσει ο δήμος μας ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων και να παράξει βιοκαύσιμα που θα τα αξιοποιήσει για τη θέρμανση των σχολείων. [συνημμένο_9] 2. Οι μαθητές, έχοντας πλέον τη σχετική εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις και θέλοντας να αξιοποιήσουν τα αρωματικά φυτά που έχουν φυτέψει στα παρτέρια της αυλής του σχολείου και στον σχολικό κήπο, πρότειναν για την επόμενη σχολική χρονιά να ασχοληθούν με το τρίπτυχο: Απόσταξη - Εκχύλιση Κηραλοιφές. 3. Γνωρίζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» εκδήλωσαν για την επόμενη σχολική χρονιά την επιθυμία να δραματοποιήσουν και να παρουσιάσουν τη διαδικασία σαπωνοποίησης με τηγανέλαια που υλοποίησαν την τρέχουσα σχολική χρονιά σε μια προσπάθεια να παντρέψουν την Επιστήμη και την Τέχνη με έναν ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο. 4. Η τοπική κοινωνία, έπειτα από την ενημέρωση που έκαναν οι μαθητές, σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίθηκε ενώ διαπιστώθηκαν προβλήματα ως προς την υλοποίηση της δράσης ανακύκλωσης. Για τον λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με την ενορία Σταυρακίου και δρομολογήσαμε την κατασκευή ολοκληρωμένης γωνιάς ανακύκλωσης που θα περιλαμβάνει και την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων λαδιών. [συνημμένο_10], [συνημμένο_10α]

14 Φάση 5 (Αξιολόγηση) [Στη φάση της Αξιολόγησης αποτιμάται διαμορφωτικά (κατά τη διάρκεια της διαδικασίας) και αθροιστικά (στο τέλος της διαδικασίας) η επίτευξη των αρχικών διδακτικών στόχων και η επιτυχία της όλης διαδικασίας και γίνονται προτάσεις για βελτίωση και αναθεώρηση ορισμένων στοιχείων.] Το πείραμα της σαπωνοποίησης προσεγγίστηκε με εγκάρσια δια-επιστημονικότητα βασισμένο στις αρχές του STEAM και συνδυάστηκε με τα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιούνται από την τάξη. [συνημμένο_11], [συνημμένο_11α], [συνημμένο_11β] Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής οι μαθητές είδαν και συζήτησαν πάνω σε εκπαιδευτικά βίντεο. Ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες βάρος, απόβαρο, αναλογία, τήξη, πήξη, μείγματα, διαλύματα, ρη, αλκαλικότητα, καθώς και με τις διαδικασίες του ζυγίσματος, της μέτρησης θερμοκρασίας, της ανάδευσης, της ομογενοποίησης. Τις έννοιες αυτές επεξεργάστηκαν ανάλογα με το γνωστικό τους επίπεδο. Επίσης, χρησιμοποίησαν όργανα και εργαλεία (ψηφιακό θερμόμετρο, ψηφιακή ζυγαριά, ηλεκτρικό αναδευτήρα), συμπλήρωσαν πίνακες με αριθμητικά δεδομένα και έλυσαν προβλήματα αναλογίας. Μέσω του διαθεματικού αυτού σχεδίου εργασίας οι μαθητές αντιμετωπίζουν τη γνώση μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο συμμετέχοντας ενεργά στη μάθηση και αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογίες πληροφορικής στην εκπαίδευση. Κατά την υλοποίηση ενός προγράμματος η αξιολόγηση θεωρείται αναγκαία, διότι μέσω αυτής αφενός εκτιμάται η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής πρακτικής, και αφετέρου, επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. [συνημμένο_12] Στο συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο ακολουθείται η διαμορφωτική αξιολόγηση για διαμορφωτικό και όχι συγκριτικό σκοπό. Γιατί αυτοαξιολόγηση; Μέσω αυτής ο μαθητής: Καθίσταται υπεύθυνος για τη μάθησή του Είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα επόμενα βήματα στη μαθησιακή διαδικασία Αισθάνεται ασφαλής να κάνει λάθη Αυξάνει την αυτοεκτίμησή του και γίνεται πιο θετικός Συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μάθησης Γίνεται πιο ανεξάρτητος Αναπτύσσει εσωτερικά κίνητρα/ θέτει πιο υψηλούς στόχους για τον εαυτό του Σύμφωνα με αυτή τη μορφή αξιολόγησης το project αξιολογείται καθ όλη τη διάρκειά του. Κύριος στόχος της διαμορφωτικής αξιολόγησης είναι «να εντοπίζω τα λάθη μου και να τα διορθώνω, να εντοπίζω πού χρειάζομαι βοήθεια την οποία αναζητώ και λαμβάνω» ώστε να βοηθηθούν μαθητής και εκπαιδευτικός στο να οργανώσουν το είδος της μάθησης που οδηγεί το μαθητή σε επαρκή κατοχή του θέματος αλλά και τον εκπαιδευτικό να προσαρμόσει ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει τους μαθητές του. Έχει, βασικά, πληροφοριακό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον έλεγχο της πορείας του μαθητή προς την επίτευξη συγκεκριμένου εκπαιδευτικού στόχου. Από τον έλεγχο αυτό προκύπτουν οι απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την τροποποίηση του προγράμματος ή των μεθόδων διδασκαλίας. Η επίδοση του μαθητή δεν βαθμολογείται, υπάρχει μόνο

15 ένδειξη για επαρκή ή ανεπαρκή επίτευξη του στόχου. Επίσης πραγματοποιείται αξιολόγηση της διαδικασίας (με φύλλο αξιολόγησης) και δίνεται η δυνατότητα στον μαθητή να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του σχετικά με το πώς εξελίχθηκε το πρόγραμμα και αν ήταν αντάξιο των προσδοκιών του. [συνημμένο_13] Επίσης μπορεί να κάνει προτάσεις και να θέσει τη θεματολογία για επόμενα προγράμματα. [συνημμένο_13α] Τέλος αξιολογείται ο τρόπος εργασίας και το επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας της ομάδας [συνημμένο_14], ενώ κάθε μέλος της, κάνει την αυτοαξιολόγησή του συμπληρώνοντας σχετικό φυλλάδιο. [συνημμένο_14α] Συµπεράσµατα: Παρουσιάστηκε ένα σενάριο διαθεµατικότητας µε διεπιστημονικό τρόπο και έµφαση στη σύνδεση εννοιών και πρακτικών από τα πεδία των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηµατικών και της Τεχνολογίας µέσα από ένα ρεαλιστικό πρόβληµα που αφορά στην παγκόσµια κοινότητα. Με τις δραστηριότητες που αναφέραµε αναλυτικά, προσπαθήσαµε να αξιοποιήσουμε τη μέθοδο STEAM όπου: η Επιστήμη (Science) ενθαρρύνει τα παιδιά να στοχάζονται και να περιεργάζονται τον κόσμο γύρω τους με άξονα την περιέργεια που είναι η κινητήριος δύναμη της δημιουργίας. η Τεχνολογία (Technology) ενισχύει την κριτική σκέψη και τον διαφορετικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων, οξύνει την παρατηρητικότητα, προωθεί την ανάπτυξη της τεχνολογικής γνώσης και την ενίσχυση της σχολικής επίδοσης. η Μηχανική (Engineering) με σχέδια, κατασκευές και εφευρέσεις που για να υλοποιηθούν χρειάζονται τεχνική & γνώσεις σε μια διαδικασία «δημιουργικού χτισίματος» βοηθάει το παιδί να ενστερνιστεί την άποψη πως: «αν μπορείς να το φανταστείς, τότε μπορείς και να το φτιάξεις!». η τέχνη (Art) που με τις πολλές μορφές και εκφάνσεις της, συνδέει στέρεα και δημιουργικά όλα τα επίπεδα της γνώσης και αποτελεί επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές να εμπλακούν ενεργά και να εκφραστούν δημιουργικά. τα Μαθηματικά (Mathematics) όπου η δημιουργική εμπλοκή στην ανακάλυψη της λύσης είναι ο καλύτερος τρόπος απορρόφησης της γνώσης και βρίσκει εφαρμογή & πράξη σε πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. καταδεικνύοντας πως (πολύ συχνά) άστοχα ταυτίζεται το STEM με τη ρομποτική που αποτελεί μία μόνο πλευρά του. Κοινή παραδοχή για όλες τις οµάδες µαθητών ήταν ότι η ανακαλυπτική/διερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και η διαθεµατική αντιµετώπιση του ζητήματος με σύνδεση των Φυσικών Επιστηµών και των Μαθηµατικών µε την καθηµερινότητα µέσω της Τεχνολογίας, τους ενεργοποίησε περισσότερο, ενώ η ενεργός εµπλοκή τους στη διδακτική διαδικασία είχε ως αποτέλεσµα να µαθαίνουν ευκολότερα και µε πιο «διασκεδαστικό» και «παιγνιώδη» τρόπο. Διατηρούμε έτσι ζωντανή τη διάθεσή τους για ανακάλυψη και δημιουργία, εστιάζοντας στην κριτική σκέψη και εργαζόμαστε αναδεικνύοντας τις ειδικές δεξιότητες των μαθητών.

16 Θεωρούµε ότι διδασκαλίες αυτής της µορφής ενεργοποιούν τους µαθητές να χρησιµοποιήσουν τις γνώσεις τους για να επιλύσουν ένα πρόβληµα, να συνδιαλέγονται µε τα µέλη της οµάδας εξηγώντας στους άλλους τις σκέψεις τους, να µιλούν για µαθηµατικές έννοιες και φαινόµενα, να αναστοχάζονται πάνω στη διαδικασία και τα αποτελέσµατα και να διαπιστώνουν συνδέσεις ανάµεσα στα µαθήµατα του αναλυτικού προγράµµατος, της καθηµερινότητας και γενικότερων προβληµάτων που αφορούν στην ανθρωπότητα ολόκληρη και να μετεξελίσσονται σε ενεργοί πολίτες και πολίτες του κόσμου. Τέλος, σηµαντική ήταν για τους εκπαιδευτικούς η εµπειρία της διαθεµατικής προσέγγισης του θέµατος και η ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος και ομαδικού κλίματος για την επαγγελµατική τους βελτίωση. Συνεργαστήκαμε με: ΕΚΦΕ Ιωαννίνων Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δήμος Ιωαννιτών Ενορία Σταυρακίου Ιωαννίνων ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ & ΔΡΩ Νηπιαγωγείο & Γυμνάσιο Σταυρακίου Γονείς των μαθητών Αναφορές: Ανακαλυπτική-διερευνητική µέθοδος διδασκαλίας, µία σύντοµη παρουσίαση, [Χρήστος Γκοτζαρίδης Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ4] Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός - Xρήση του μοντέλου ADDIE, 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο- Διδακτική της Πληροφορικής, [Κανάκη Καλλιόπη, Ορφανάκης Βασίλειος, Στρατάκη Άννα] «Μοντέλο Συστημικού Διδακτικού Σχεδιασμού»: Μια διαφοροποιημένη διδακτική δυνατότητα με αξιοποίηση δεδομένων social marketing, [Μοσχοπούλου Αικατερίνη, Φύκαρης Ιωάννης] Φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι: Σενάριο διδασκαλίας σχεδιασμένο με τις αρχές STEM - Πρακτικά 9th CIE2017, [Α. Τσίγκου, Ε. Ντούμα] Αυτοαξιολόγηση του μαθητή: Βήματα και στρατηγικές για αποτελεσματική εφαρμογή [Μαργαρίτα Χριστοφορίδου] el.wikipedia.org

17 Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Χριστόφορος Πουλίζος (ΠΕ 70) Ελένη Αγγέλη (ΠΕ 70) Βασίλειος Παπαδόπουλος (ΠΕ 19) Ευθαλία Μπόζιου (ΠΕ 06) Ευδοξία Αδάμου (ΠΕ 11) Μαλαματένια Λίζου (ΠΕ 16.01) Κωνσταντίνα Πορίκη (ΠΕ 07) Ευχαριστίες: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους τους: Ευδοξία Σακελλαροπούλου (σχολική σύμβουλο 5 ης εκπ/κής περ. Ιωαννίνων) Νικόλαο Κολιό (τέως υπεύθυνο για την ΠΕ στο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων) Βασίλειο Ράπτη (τέως διευθυντή του 7/θ Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου) Ορέστη Τζίμα (εκπαιδευτικό πληροφορικής, ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ιωαννίνων)

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ»

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» Νικόλαος Μπαλκίζας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του σχεδίου μαθήματος είναι να μάθουν όλοι οι μαθητές της τάξης τις έννοιες της ισοδυναμίας των κλασμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) (ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) Κωδ. ΠΑΔ 03a ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Ο / Η ΕΠΟΠΤΗΣ / ΤΡΙΑ Ονοματεπώνυμο: Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Επώνυμο: Όνομα:

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Ακολούθως αναπτύσσονται ορισμένα διευκρινιστικά σχόλια για το Σχέδιο Μαθήματος. Αφετηρία για τον ακόλουθο σχολιασμό υπήρξαν οι σχετικές υποδείξεις που μας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Α) Διάταξη χώρου (γενικά): Β) Διάταξη χώρου (ως προς τις ΦΕ): Γ) Δυναμικό τάξης (αριθμός μαθητών, φύλο μαθητών, προνήπια-νήπια, κλπ): Δ) Διάρκεια διδασκαλίας: Ε) Ήταν προϊδεασμένοι οι μαθητές για το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο:

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Χώρος υλοποίησης: ΕΚΦΕ Φωκίδας Υπεύθυνος: Μπεμπή Ευαγγελία Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Τίτλος: Ο Σωκράτης και η εποχή του Συγγραφέας: Καλλιόπη Στυλιανή Κοντιζά Γνωστικό Αντικείμενο: Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων Τάξη: Γ Γυμνασίου Κείμενο: Κεφάλαιο 3 ο : Σωκράτης και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. Αρχές και πρακτικές Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. «Βίωμα» Η έννοια του βιώματος συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο. Βίωμα είναι η προσωπική εμπειρία που συγκινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης»

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Για το Δημοτικό Σχολείο Hewlett-Packard ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας Εισαγωγή: Στα πλαίσια του νέου Αναλυτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 25 Απριλίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον)

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ με τη βοήθεια του λογισμικού Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) Φυσική Β Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Νοέμβριος 2013 0 ΤΙΤΛΟΣ ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία (Project)

Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητικές Εργασίες (Project) Τι είναι ερευνητική εργασία Σκοπός της ερευνητικής εργασίας Εκπαιδευτική Αξία Προϋποθέσεις επιτυχίας του project Ρόλος του μαθητή Ρόλος του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΠΠΣ. ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΔΕΠΠΣ. ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΠΠΣ ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών ΔΕΠΠΣ Φ.Ε.Κ., 303/13-03-03, τεύχος Β Φ.Ε.Κ., 304/13-03-03, τεύχος Β Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην σύνταξη των ΔΕΠΠΣ Γενικότερες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 12 ο. Διδακτικά σενάρια

Μάθημα 12 ο. Διδακτικά σενάρια Μάθημα 12 ο Διδακτικά σενάρια 1 Τι είναι το διδακτικό σενάριο; 2 Διδακτικό σενάριο είναι η δομημένη, πλήρης και λεπτομερειακή περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται σε μια διδασκαλία η οποία: εστιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η όξινη βροχή. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η όξινη βροχή. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η όξινη βροχή Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού ηλικίας 9-12 ετών (Δ, Ε,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης Ομάδα Εργασίας Έλενα Ελληνιάδου Ζωή Κλεφτάκη Νικόλαος Μπαλκίζας Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι: Σενάριο διδασκαλίας σχεδιασμένο με τις αρχές STEM

Φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι: Σενάριο διδασκαλίας σχεδιασμένο με τις αρχές STEM Φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι: Σενάριο διδασκαλίας σχεδιασμένο με τις αρχές STEM Α. Τσίγκου 1, Ε. Ντούμα 2 1 Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής aletsig@gmail.com 2 Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση Διδασκαλίας στη βάση του Δυναμικού Μοντέλου Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας. Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 28 Νοεμβρίου 2013

Παρακολούθηση Διδασκαλίας στη βάση του Δυναμικού Μοντέλου Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας. Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 28 Νοεμβρίου 2013 Παρακολούθηση Διδασκαλίας στη βάση του Δυναμικού Μοντέλου Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 28 Νοεμβρίου 2013 Σκοπός τη σημερινής παρουσίασης: αναγνώριση της παρατήρησης ως πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ/ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Αφήστε το γόνο να γίνει γονιός» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Γνωστικό/- ά αντικείμενο/- α της Διδακτικής Πρακτικής: 1. Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Εξισώσεις α βαθμού. Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΟΦΙΑ ΣΜΠΡΙΝΗ

Εξισώσεις α βαθμού. Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΟΦΙΑ ΣΜΠΡΙΝΗ Εξισώσεις α βαθμού. Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΟΦΙΑ ΣΜΠΡΙΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα Διδακτικά Σενάρια Σενάρια Ως διδακτικό σενάριο θεωρείται η περιγραφή μιας διδασκαλίας- παρέμβασης με εστιασμένο γνωστικό αντικείμενο, συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, διδακτικές αρχές και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 7 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel.

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Έντυπο Α Φύλλα εργασίας Μαθητή Διαμαντής Κώστας Τερζίδης Σωτήρης 31/1/2008 Φύλλο εργασίας 1. Ομάδα: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τι ισχύει για τους εισακτέους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Σύμφωνα με το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Φυσικές Επιστήμες Θεματικό εύρος το οποίο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Έμφαση στην ποιότητα, στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Β Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Ο μαθητής σε μια σύγχρονη τάξη μαθηματικών: Δεν αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης μαθηματικών πληροφοριών, αλλά κατασκευάζει δυναμικά τη μαθηματική γνώση μέσα από κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αγωγοί και µονωτές» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2008 Ερευνητικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος 70 Ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας ( Νομού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής ομάδας 2 ώρες Υλοποίηση δράσεων από υπο-ομάδες για συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918)

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) «Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) Κάθε οργανωμένη μαθησιακή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία

Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία Κωνσταντίνα Πηλείδου Σχολική Σύμβουλος 10 ης ΕΠ ΕΑΕ Σταυρούπολη 05/09/2017 https://pileidou.wordpress.com/

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση στρατηγικών διδασκαλίας ανάλογα με το περιεχόμενο στα μαθήματα των φυσικών επιστημών

Διαφοροποίηση στρατηγικών διδασκαλίας ανάλογα με το περιεχόμενο στα μαθήματα των φυσικών επιστημών Διαφοροποίηση στρατηγικών διδασκαλίας ανάλογα με το περιεχόμενο στα μαθήματα των φυσικών επιστημών Κων/νος Στεφανίδης Σχολικός Σύμβουλος Πειραιά kstef2001@yahoo.gr Νικόλαος Στεφανίδης Φοιτητής ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Μαθηματικά Δ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 415 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ Μεταφετζής Γιώργος Δάσκαλος, 1ο ΔΣ Βόλου gmetafetz@in.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ: ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ: ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟ Β: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ: ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Τίτλος σεναρίου Μεταγραφή του γενετικού υλικού 1.2 Δημιουργός σεναρίου Δασκαλάκη Αικατερίνη, ΠΕ04.04

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αναπνευστικό σύστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Συντονίστρια ΠΕ/ΕΑΑ, ΠΙ aravella@cytanet.com.cy zachariou.a@cyearn.pi.ac.cy Ημερίδα: Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές)

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Ενδεικτικές τεχνικές διδασκαλίας: 1. Εισήγηση ή διάλεξη ή Μονολογική Παρουσίαση 2. Συζήτηση ή διάλογος 3. Ερωταποκρίσεις 4. Χιονοστιβάδα 5. Καταιγισμός Ιδεών 6. Επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα

Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα Δότσος Παύλος, Σπανουδάκη Αργυρώ dotsos_1@hotmail.com, argspan25@yahoo.gr Καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CARDET. Γέφυρα Ζωής. Ενότητα για το Σχεδιασμό και Τεχνολογία. Σεπτέμβριος, 2014

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CARDET. Γέφυρα Ζωής. Ενότητα για το Σχεδιασμό και Τεχνολογία. Σεπτέμβριος, 2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CARDET Γέφυρα Ζωής Ενότητα για το Σχεδιασμό και Τεχνολογία Σεπτέμβριος, 2014 Η Ενότητα «Γέφυρα Ζωής» απευθύνεται σε μαθητές της Α -Β Γυμνασίου. Η ενότητα ασχολείται με την κατασκευή μιας

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ενότητα 10: Η μάθηση στην προσχολική ηλικία: αξιολόγηση Διδάσκων: Μανωλίτσης Γεώργιος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ερωτήσεις.. Πώς το παραδοσιακό διδακτικό πλαίσιο διαμορφώνει το αξιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχείαδιδακτικής. Στόχοι μαθήματος φύλλα εργασίας ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Γεωργάτου Μάνια ΣχολικήΣύμβουλοςΠΕ04

Στοιχείαδιδακτικής. Στόχοι μαθήματος φύλλα εργασίας ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Γεωργάτου Μάνια ΣχολικήΣύμβουλοςΠΕ04 Στοιχείαδιδακτικής Στόχοι μαθήματος φύλλα εργασίας ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γεωργάτου Μάνια ΣχολικήΣύμβουλοςΠΕ04 Βασικά χαρακτηριστικά ενός μαθήματος: Να έχει συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους. Ερώτηση: Τιδιδάσκω;

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα

Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα Στην Γ τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα Το βιβλίο δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Προηγµένες Μαθησιακές Τεχνολογίες ιαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση

Προηγµένες Μαθησιακές Τεχνολογίες ιαδικτύου και Εκπαίδευση από Απόσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π Α Ι Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Τ Μ Η Μ Α Η Μ Ο Τ Ι Κ Η Σ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Σ Η Σ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Τ Η Ν Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Σ Η Ι ΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Προηγµένες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Μέθοδος Project Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Σε ισχύ το ΑΠΣ του 1990 (ΥΠΕΠΘ Δ/νση Φυσικής Αγωγής, Αθήνα 1990) Οι μαθητές επιλέγουν ένα άθλημα ή μια κινητική δραστηριότητα της αρεσκείας τους,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 1: Εισαγωγικά

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 1: Εισαγωγικά Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πρακτική Άσκηση Ενότητα 1: Εισαγωγικά Αν. Καθηγήτρια: Σοφία Αυγητίδου E-mail: saugitidoy@uowm.gr Μέντορες: Βάσω Αλεξίου, Λίζα Θεοδωρίδου, Αγάπη Κοσκοσίδου Παιδαγωγικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαρία Καραβελάκη-Καπλάνη, M.Sc. INTE*LEARN Αγν.Στρατιώτη 46 176 73 Καλλιθέα τηλ. 95 91 853, fax. 95 72 098 E-mail: intelrn@prometheus.hol.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2003).

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2003). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2003). Δ.Ε.Π.Π.Σ. : Οργανωμένο σύστημα εργασίας, το οποίο σκιαγραφεί τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά, τις διαδικασίες με τις οποίες επιτυγχάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Μανώλης Πατσαδάκης

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Μανώλης Πατσαδάκης ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Μανώλης Πατσαδάκης Γιατί Αξιολόγηση των Μαθητών; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Υποστηρίζει την επίτευξη των γενικών εκπ/κών στόχων της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ίδρυση και εξέλιξη

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ίδρυση και εξέλιξη Ευρωπαϊκή Ένωση: Ίδρυση και εξέλιξη Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΡΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

6.5 Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων και δραστηριοτήτων ανά γνωστικό αντικείμενο

6.5 Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων και δραστηριοτήτων ανά γνωστικό αντικείμενο 6.5 Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων και δραστηριοτήτων ανά γνωστικό αντικείμενο Το εκπαιδευτικό σενάριο Η χρήση των Τ.Π.Ε. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται με οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα