Περιεχόμενα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα"

Transcript

1

2 Περιεχόμενα 1/ ΣΧΕΣΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 2/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ - ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ - ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ - ΓΕΥΣΕΙΣ - ΗΧΟΙ - ΟΣΜΕΣ - ΟΡΑΣΕΙΣ - ΥΦΕΣ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΣ ΝΟΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ - ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΤΩΡΑ - ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ - ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ - ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ - Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ Ε.Τ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΜΙΑ ΙΔΕΑ - ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ ΚΛΙΜΑΚΑ - ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΠΛΑΤΕΙΕΣ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΔΡΟΜΩΝ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ - GRAFFITI - ΑΦΙΣΕΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ PERFORMANCE -ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΌ ΤΟΥ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΕ 5/ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6/ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

3 1/ ΣΧΕΣΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Το εμπορικό τρίγωνο βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας και ενώνει Σημαντικά κομμάτια της πόλης Πιο συγκεκριμένα έχει επικοινωνία με τα Εξάρχεια, το Ψυρρή, τον Κεραμεικό, την Πλάκα και το Κολωνάκι. H κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τα δικά της θετικά και αρνητικά. Όλες συναντώνται στο κέντρο της πόλης. Πέρα από την επικοινωνία με περιοχές που ευνοούνται λόγω φυσικής τοποθεσίας το κέντρο έχει επικοινωνία από τα λεωφορεία με περιοχές όπως η Αργυρούπολη, τα Άνω Πετράλωνα, η Μεταμόρφωση, η Κηφισιά, η Γλυφάδα, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, ο Υμηττός, το Αεροδρόμιο κ.λπ.

4 1/ ΣΧΕΣΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Εκτός αυτού το υπόγειο δίκτυο Συγκοινωνιών άλλαξε την σχέση του κέντρου με την υπόλοιπη Αττική Καθώς τόσο η γραμμή 1 όσο η γραμμή 2 και 3 του Μετρό εξυπηρετούν περίπου επιβάτες την ημέρα. Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ομόνοια και Μοναστηράκι είναι από τους πιο σημαντικούς και δραστήριους σταθμούς του μετρό, φέρνοντας στο εμπορικό τρίγωνο ανθρώπους από όλη την Αττική. [ Ανθούπολη Ελληνικό, Κηφισιά Πειραιάς Αεροδρόμιο Αγία Μαρίνα ]

5 2/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ Στις 23 Ιουνίου του 1834 σταμάτησε η εφαρμογή του σχεδίου Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Διετάχθει ο Βάϊλερ να συντάξει ακριβής τοπογραφικό χάρτη. Ο Λουδοβίκος έστειλε στην Ελλάδα τον Λέοντα Φόν Κλέντσε με εντολή να επιληφθεί το ζήτημα. Ο Κλέντσε αφού κατατοπίσθηκε πρόχειρα στην πόλη, τράπηκε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την προηγούμενη λύση. Άλλαξε όλη την ρυμοτομία της περιοχής. Τέλη Νοέμβρη του 1835 ο βασιλιάς Λουδοβίκος συνοδευόμενος από τον αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Γκαίρτνερ, ήρθε στην Αθήνα για να δώσει λύση στο ζήτημα της τοποθέτησης των Ανακτόρων. Ο Γκαίρτνερ απέρριψε την λύση του Κλέντσε μόλις κατατοπίσθηκε στη τοπογραφία. Τοποθετεί τα Ανάκτορα στην προέκταση της οδού Ερμού, εκεί όπου όντως χτίστηκαν τελικά Τον Μάϊο του 1832, δόθηκε εντολή στους δύο αρχιτέκτονες (Κλεάνθη και Σάουμπερτ)να μελετήσουν το σχέδιο για την Νέα Αθήνα έχοντες υπόψη την δόξα και το κάλλος των Αρχαίων. Ο Κλέντσε έκρινε υπερβολική την έκταση του σχεδίου Το χειρότερο από όλα ήταν ο διωγμός που ξεκίνησε εναντίον των βυζαντινών μνημείων. Ενεκρίθει το σχέδιο των προτάσεων του Κλέντσε τον Σεπτέμβριο του Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα.

6 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ Η πλατεία Όθωνος μετονομάζεται σε πλατεία Ομονοίας Λόγω του εορτασμού της συμφιλίωσης των δύο αντικρουόμενων πολιτικών παρατάξεων [Πεδινών και Ορεινών] που πραγματοποιήθηκε εκεί Απελευθέρωση της Αθήνας. Εκκένωση από τα γερμανικά στρατεύματα Επίσημη λήψη της κατοχικής περιόδου Ο Όθωνας αναγκάζεται να παραχωρήσει το Σύνταγμα λόγω της επανάστασης της 3 ης Σεπτεμβρίου. Δίνεται το όνομα Πλατεία Συντάγματος. Άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν καθημερινά με πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Το φθινόπωρο του 1922 όλοι οι δημόσιοι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά είχαν «καταληφθεί» από πρόσφυγες. Κεντρικές πλατείες και δρόμοι, δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα, ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, αποθήκες και υπόστεγα «στέγαζαν» χιλιάδες ανθρώπους.

7 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ Πεζοδρόμηση της Οδού Ερμού Ανοικοδόμηση και Αντιπαροχή. Έντονη επέκταση της πρωτεύουσας, μεγάλη ανέγερση πολυκατοικιών. Η πόλη αρχίζει να αποκτά ασφυκτικό χαρακτήρα. Εγκαίνια Αττικού Μετρό. Μια νέα πραγματικότητα στις μετακινήσεις των Αθηναίων.

8 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Στο χρονικό διάστημα των 55 χρόνων [ ] η πόλη των Αθηνών σχεδόν δεκαπλασιάζεται. Η άφιξη των προσφύγων το 1922 λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής έθεσε νέα ζητούμενα στο θέμα της κατοικίας αφού περίπου άτομα εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες. Η κοινωνική γεωγραφία της χώρας άλλαξε άμεσα. Η Ελλάδα του 1940 ήταν μια «άλλη χώρα» σε σχέση με αυτή του Ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο η βιομηχανία στην πρωτεύουσα φαίνεται να ακμάζει. Συγκεκριμένα εγκαθίσταται στην Αθήνα το μεγαλύτερο ποσοστό της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας: το 1940 της αντιστοιχεί το 57% του συνολικού αριθμού μεταποιητικών καταστημάτων και το 62% των εργατών ενώ ο πληθυσμός της αντιστοιχεί στο 15,3%. Έτσι, στην Αθήνα αυξάνουν οι θέσεις εργασίας και οι προοπτικές άσκησης παραγωγικών ή κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. Η μετανάστευση προς την Αθήνα προβάλλει ως δυνατότητα απασχόλησης και κοινωνικής ανόδου.

9 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

10 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

11 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

12 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

13 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

14 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

15 2/ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

16 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

17 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

18 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

19 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

20 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

21 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

22 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

23 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

24 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Η γεωμετρία του τριγώνου Ο διπλανός χάρτης αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια κατανόησης των ορίων και την γεωμετρικότητας του Εμπορικού Τριγώνου. Τα γεωμετρικά άκρα αποτελούνται από τις πλατείες Συντάγματος, Ομονοίας και Μοναστηρακίου. Αντιληφθήκαμε κάθε μια από τις πλατείες σαν μια ξεχωριστή γεωμετρική οντότητα. Το σχήμα της Ομόνοιας είναι κυκλικό και σε συνδυασμό με τους δρόμους - ποτάμια που το περιβάλουν γίνεται σκληρό στον επισκέπτη. Το Σύνταγμα είναι ένα ορθογώνιο για εμάς, που σε κάθε ακμή του βρίσκεις καλέσματα για να εισέλθεις στην πλατεία. Το σχήμα της πλατείας Μοναστηρακίου είναι πολυγωνικό, και με πιο απαλά όρια που χάνονται μέσα στο κτισμένο περιβάλλον. Παρόλο που είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, θεωρούμε ότι είναι η πιο «πετυχημένη» και με τον όρο αυτό εννοούμε ότι αποτελεί ζωντανό κομμάτι της πόλης και όχι ένα απλό πέρασμα. Τα άκρα αυτά συνδέονται με έξι κύριους άξονες που δημιουργούν δύο τρίγωνα, το εξωτερικό τρίγωνο Αθηνάς Πανεπιστημίου Μητροπόλεως και ένα μικρότερο εσωτερικά Αιόλου Σταδίου Ερμού. Οι εσωτερικοί δρόμοι των τριγώνων αυτών είναι κατά βάση δαιδαλώδεις και δεν ακολουθούν την ίδια λογική χάραξης. Πέρα από αυτά σαν γραμμές απεικονίζουμε επίσης σημαντικούς σε κίνηση δρόμους όπως η Περικλέους, η Κολοκοτρώνη και η Ευρυπίδου ενώ σαν σημεία απεικονίζονται οι άνθρωποι στους δρόμους που Τους «ανήκουν». Στο σημείο αυτό θα θέλαμε επίσης να πούμε πως στην χρήση κάθε πλατείας καθοριστικό ρόλο παίζουν οι σταθμοί Μετρό και το αν ενσωματώνονται σε αυτήν ή την αφήνουν «στην απέξω» όπως στην περίπτωση της Ομόνοιας.

25 3/ ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ / ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Ημέρα Νύχτα Τι γίνεται όταν τα μαγαζιά κλείνουν; [ + βίντεο ] Κάτι που μας απασχόλησε ιδιαίτερα είναι η αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής όταν τα μαγαζιά κλείνουν, και κυρίως την νύχτα. Δεν θα ήταν υπερβολή κανείς να πει ότι πρόκειται για άλλο τόπο αφού οι διαφορές στην πυκνότητα αλλά και στην επιλογή χώρων συγκέντρωσης είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Οδός Ερμού, η Οδός Αθηνάς και ακόμα περισσότερο η Βαρβάκειος Αγορά οι οποίες την νύχτα εμφανίζουν το ήσυχο πρόσωπο τους. Η Ερμού πλέον προτιμάται μόνο για ήρεμη βόλτα, ενώ στη Βαρβάκειο Αγορά δεν συναντάς σχεδόν ποτέ άνθρωπο. Ταυτόχρονα η οδός Κολοκοτρώνη, η πλατεία Μοναστηρακίου και η πλατεία Συντάγματος φαίνεται να πρωταγωνιστούν την νύχτα αφού στην πρώτη συγκεντρώνονται τα περισσότερα μαγαζιά διασκέδασης ενώ οι δύο πλατείες λειτουργούν σαν κόμβοι για τις μετακινήσεις των ανθρώπων. Σε αντίθεση η πλατεία Ομονοίας δεν έχει την Ίδια δύναμη την νύχτα, γεγονός που πιστεύουμε ότι οφείλεται στην αντίληψη και στον φόβο που νιώθουν οι άνθρωποι για την περιοχή αυτή. Ο φόβος φαίνεται να είναι οδηγητήριο συναίσθημα την νύχτα, αφού παρατηρήσαμε πως δρόμοι, πιο στενοί, με λιγότερο φως, συνάντησης χρηστών ουσιών και καταφύγια αστέγων δεν προτιμώνται από της πλειονότητα.

26 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

27 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

28 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

29 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ / ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

30 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

31 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

32 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Εμπόδια και Παραβίαση της «κίτρινης» διαδρομής

33 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

34 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ Κατάσταση Κτηρίων Στον διπλανό χάρτη παρουσιάζεται αχνά η κατάσταση των κτισμάτων της περιοχής που στην πλειοψηφία είναι μέτρια προς καλή. Αυτό είναι λογικό αφού η περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου είναι μια «ζωντανή» περιοχή, με καθημερινή λειτουργία. Ταυτόχρονα η παρουσία ερειπίων [κόκκινες βούλες] Είναι ιδιαίτερα αισθητή γεγονός που δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, και την αδυναμία του Κράτους να αξιοποιήσει κτήρια αρχιτεκτονικής αξίας αλλά κακής κατάστασης. Το δίκτυο σύνδεσης τους αναλύεται στην επόμενη διαφάνεια. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κτίσματα κατά μήκος εμπορικών δρόμων όπως η Ερμού ή η αρχή της Σταδίου, καθώς και τα κτήρια γύρω από το Σύνταγμα βρίσκονται σε καλή Κατάσταση δημιουργώντας την αντίστοιχη «βιτρίνα». ΕΡΕΙΠΙΟ

35 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΙΣΟΓΕΙΟ ΟΡΟΦΟΙ Χρήσεις γης Το μεγαλύτερο μέρος του Εμπορικού Τριγώνου αποτελείται από καταστήματα υπερτοπικού αλλά και τοπικού εμπορίου, βιοτεχνίες, εργαστήρια και χώρους αναψυχής. Το εμπόριο και οι βιοτεχνίες υπήρχαν «πάντα» στο τρίγωνο, αφού εκεί ξεκίνησε και η πρώτη αγορά της Αθήνας. Ακόμη και σήμερα άνθρωποι από όλη την Αττική έρχονται στο Ε.Τ για την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων όπως υφάσματα. Τα πρώτα καφενεία σιγά σιγά έδωσαν πάτημα για να ανοίξουν και άλλα ενώ η προνομιακή γεωγραφική θέση του τριγώνου ήταν ένας ακόμα λόγος για την δημιουργία κι 'άλλων χώρων αναψυχής, τουριστικών ή μη. Παρατηρούμε πως δεν υπάρχον κτήρια υπό ανέγερση ενώ τα κτήρια χωρίς χρήση δεν παίρνουν απαρατήρητα. Τόσο οι οικονομικές συνθήκες όσο και η ήδη υπάρχουσα πυκνή δόμηση του κέντρου ευθύνονται για αυτό. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή στην χρήση από το ισόγειο στους ορόφους η οποία συναντάται σχεδόν παντού. Το ισόγειο δίνεται σχεδόν πάντα για τις κύριες εμπορικές χρήσεις, για πιο άμεση σχέση με τον άνθρωπο-πελάτη ενώ στους ορόφους βρίσκουμε πιο συχνά γραφεία, εργαστήρια, και κάποιες φορές και κατοικίες.

36 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ Ε.Τ. Η κατοικία στο Ε.Τ. Κάτι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η έλλειψη κατοικίας στην περιοχή του Ε.Τ. Σημειώνοντας πάνω στον χάρτη χρήσεων ορόφου, [ στου ισόγειου δεν υπάρχουν πάνω από 4 καταγεγραμμένες κατοικίες] παρατηρήσαμε πως όντως ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός, αν σκεφτούμε κιόλας πως μια κουκίδα μπορεί να ανταποκρίνεται μόνο σε 1-2 κατοικίες. Το 1985 οι κάτοικοι του Ε.Τ ήταν μόλις 120 ενώ το 2007 μόνο 170. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο στο Τρίγωνο εργάζονταν άτομα. Συνειδητοποιούμε λοιπόν πως η κατοικίας δεν ήταν ποτέ κομμάτι του Τριγώνου και πως Παρ 'όλους τους προγραμματισμούς του κράτους δεν κατάφερε να γίνει. Τέλος, όπως διαπιστώσαμε από τα διαγράμματα κίνησης ημέρας νύχτας όταν τα μαγαζιά κλείνουν, ο τόπος ερημώνει. Η παρουσία της κατοικίας στο Τρίγωνο θα άλλαζε την πραγματικότητα αυτή. Κρίνουμε λοιπόν ότι Είναι απαραίτητη για τη αναζωογόνηση της περιοχής.

37 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Έπαναχρήσεις γης Μια ιδέα Στον διπλανό χάρτη παρουσιάζονται τα ερείπια και τα κτήρια που βρίσκονται σε κακή κατάσταση στην περιοχή. Συνδυαστικά με τους χάρτες χρήσεων ισογείου και ορόφων συμπεραίνουμε πως τα περισσότερα από αυτά πρόκειται όντως για κτήρια χωρίς χρήση. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν με τι λειτουργίες θα μπορούσαν να γεμίσουν αυτά τα κτήρια και τι θα σήμαινε αυτό για τον κοινωνικό ιστό. Λειτουργίες όπως κινηματογράφος, θέατρο, καλλιτεχνικά εργαστήρια ανοιχτά προς το κοινό λείπουν από την περιοχή του Τριγώνου. Χώροι διαβάσματος, συζητήσης και συνδιαλλαγής χωρίς εμπορικό χαρακτήρα απουσιάζουν επίσης. Ταυτόχρονα η ανάγκη για χώρους αλληλεγγύης στις μέρες μας είναι μεγάλη. Ένα τέτοιο δίκτυο δημόσιων χώρων θα έδινε αναπνοή στον ασφυκτικό ρυθμό του κέντρου περιορίζοντας την κρίση σε οικονομική και όχι ηθική. Ερείπια Κακή κατάσταση

38 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

39 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / Αριθμός ορόφων Κλίμακα Περπατώντας στην πόλη, κινούμαστε ανάμεσα σε κτήρια. Αυτά, με τις διαστάσεις και τους όγκους τους υλοποιούν τα κενά και τα πλήρη, μας κρύβουν πράγματα ή μας αφήνουν να τα δούμε, διαμορφώνουν τις διαδρομές στις οποίες κινούμαστε, το δημόσιο χώρο και καθορίζουν την ποιότητα και την ποσότητα φωτός που φτάνει σε μας. Είναι λοιπόν χρήσιμη μια μελέτη των υψών των κτηρίων προκειμένου να προσδιοριστούν κάποια από τα παραπάνω. Στο εμπορικό τρίγωνο η κατανομή των υψών δε φαίνεται να έχει γίνει με κάποια συγκεκριμένη λογική. Απ ότι παρατηρούμε η μεγάλη πλειοψηφία των κτηρίων αποτελούνται από τέσσερεις και πάνω ορόφους, αμέσως μικρότερα σε αριθμό είναι τα τριώροφα κτήρια, τα διώροφα και τέλος τα ισόγεια κτήρια είναι ελάχιστα. Αν λάβουμε υπ όψη και τα, σε γενικές γραμμές, μικρά πλάτη δρόμων καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι της Αθήνας με αυξημένη και πυκνή δόμηση. Κατά κύριο λόγο τα πιο ογκώδη κτήρια βρίσκονται γύρω από τις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοτζιά και Κλαθμώνος, πάνω στην οδό Σταδίου και στο πρώτο τμήμα - ξεκινώντας από την Ομόνοια - των οδών Αιόλου και Αθηνάς. Οι διαστάσεις των δρόμων και η τοποθέτηση τους είναι τέτοια που το μέγεθος τους δε φαίνεται δυσανάλογο του χώρου και δε μας ξενίζει. Αυτά τα κτήρια είναι ως επί το πλείστών τράπεζες, πολυκαταστήματα ή σπανιότερα ξενοδοχεία. Όταν όμως τα ίδια ύψη υπάρχουν σε δρόμους όπως οι Ρόμβης και Λέκκα αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος να είναι κάπως σκοτεινός και ασφυκτικός. Συχνό είναι το φαινόμενο επίσης χαμηλά κτίσματα να είναι σφηνωμένα ανάμεσα σε άλλα πολύ ψηλότερα. Τα χαμηλότερα είναι τις περισσότερες φορές προγενέστερα, ίσως νεοκλασικά. Ευτυχώς πλησιάζοντας προς την πλατεία Μοναστηρακίου και συνεπώς προς την Ακρόπολη τα ύψη είναι πιο χαμηλά με αποτέλεσμα να φαίνεται ο λόφος και κάποια νεοκλασικά της Πλάκας. Κάποια γενικότερα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από το χάρτη των υψών είναι: 1.τα ύψη είναι τέτοια που το βλέμμα βρίσκει δύσκολα διέξοδο όταν ο περιπατητής δε είναι σε πλάτωμα, δεν μπορεί εύκολα να έχει θέες και να προσανατολιστεί με το βλέμμα αν δεν βρίσκεται σε κάποιον από τους μεγάλους άξονες 2.ο δημόσιος χώρος σε πολλές περιπτώσεις είναι σκιασμένος από τα κτήρια και ο ήλιος δε φτάνει μέχρι τον δρόμο 3.τα παλιότερα κτήρια είναι τα χαμηλότερα και τα μεταγενέστερα υψώνονται επιβλητικά δίπλα τους 4.πολλές φορές το ύψος των κτηρίων δεν είναι ανάλογο του πλάτους τους ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ ΚΛΙΜΑΚΑ

40 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ Υπάρχει μια ποικιλομορφία όσον αφορά τους τρόπους κατασκευής που μαρτυρά και τις εποχές τις οποίες έχει διανύσει η περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία των κτηρίων είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν συγκεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή αλλά απλώνονται σ' όλη την έκταση του τριγώνου. Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται από το 1950 μέχρι το 1985 και είναι κτήρια τις αντιπαροχής. Αρκετά χρονολογούνται μεταξύ 1920 και 1950 και είναι προϊόντα του μοντερνισμού. Πολύ λιγότερα είναι τα σχετικά σύγχρονα μας κτήρια από το 1985 και έπειτα. Το δεύτερο πιο συχνό είδος κατασκευής είναι τα λιθόκτιστα ή πλινθόκτιστα, απ' τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Πολλά είναι συγκεντρωμένα γύρω από τις οδούς Σταδίου, Αιόλου, Καραγιώργη Σερβίας και Κολοκοτρώνη, καθώς και στην περιοχή κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου. Τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν πριν το 1920 και είναι νεοκλασικά. Λογικά παλιότερα ήταν κατοικίες. Υπάρχουν και αρκετές σύμμεικτες κατασκευές, τον οποίων το δομικό υλικό μπορεί να αλλάζει από όροφο σε όροφο ή να έχουν γίνει προσθήκες στον υπάρχοντα σκελετό. Πολύ λιγότερα, έως ανύπαρκτα, είναι τα κτίσματα από μέταλλο ή ξύλο. Αυτά χρονολογούνται κυρίως από 1950 έως 1985.

41 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

42 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΔΡΟΜΩΝ Θα συγκρίνουμε δύο χαρακτηριστικούς δρόμους τον Ε.Τ, την Οδό Κολοκοτρώνη και την Οδό Αθηνάς ως προς τα παρακάτω χαρακτηριστικά. Οδός Κολοκοτρώνη - Πλάτος πεζοδρομίου: 1 μέτρο - Πλάτος δρόμου: 3,2 μέτρα - Ύψη κτηρίων: 10 έως 25 μέτρα - Φύτευση: αραιή - Παρουσία ανθρώπων: έντονη - Παρουσία οχημάτων: μέτρια - Παράνομη στάθμευση: έντονή - Στοές: Πολλές - Άμεση ακτινοβολία: ελάχιστη - Ασφυκτικό κλίμα: πολύ έντονο - Ταχύτητα κίνησης ανθρώπων: μέτρια - Εμπόδια από μαγαζιά: λίγα - Σφαιρική αντίληψη του χώρου: καθόλου - Προσανατολισμός: όχι

43 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΔΡΟΜΩΝ Οδός Αθηνάς - Πλάτος πεζοδρομίου: 5 μέτρα - Πλάτος δρόμου: 9 μέτρα - Ύψη κτηρίων: 10 έως 30 μέτρα - Φύτευση: πυκνή - Παρουσία ανθρώπων: έντονη - Παρουσία οχημάτων: έντονη - Παράνομη στάθμευση: έντονη - Στοές: Πολλές - Άμεση ακτινοβολία: μέτρια - Ασφυκτικό κλίμα: μέτριο - Ταχύτητα κίνησης ανθρώπων: μεγάλη - Εμπόδια από μαγαζιά: πολλά - Σφαιρική αντίληψη του χώρου: μέτρια-καλή - Προσανατολισμός: ναι λόγω φυγής στην Ακρόπολη

44 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ / GRAFFITI

45 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ / GRAFFITI

46 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ / ΑΦΙΣΕΣ

47 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ / ΜΟΥΣΙΚΗ - PERFORMANCE

48 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΌ ΤΟΥ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΕ

49 4/ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΥ ΤΩΡΑ / ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΌ ΤΟΥ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΕ

50 5/ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παραπάνω διερεύνηση αφορούν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της περιοχής. Ως πρώτο πλεονέκτημα του τριγώνου αναφέρουμε την τοποθεσία του. Είναι εύκολα προσβάσιμο από τις περισσότερες περιοχές της Αθήνας λόγω τις επικοινωνίας με τους σταθμούς του μετρό και πολλές γραμμές λεωφορείων. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η μεγάλη ποικιλία που χαρακτηρίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Τα καταστήματα υπερτοπικού εμπορίου είναι πολυάριθμα και απ όλη την Αθήνα συρρέουν άνθρωποι για να αγοράσουν από ρούχα, μέχρι υφάσματα και πόμολα. Σ αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι υπάρχουν πιάτσες (Ευρυπίδου μπαχαρικά/αλλαντικά, Πραξιτέλους φωτιστικά, Καλαμιώτου υφάσματα, Βίσης χρωματοπωλεία/είδη καγκελαρίας).όλα είναι σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και εύκολα προσβάσιμα. Δεν είναι όμως μόνο τα καταστήματα ο λόγος για να έρθει κάποιος στο τρίγωνο. Η αναψυχή είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο του χαρακτήρα του που δίνει ζωή σε όλη την περιοχή και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του εσωτερικού του είναι πεζοδρομημένο πράγμα που διευκολύνει την κυκλοφορία των πεζών αλλά και την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων. Ακόμα ένα θετικό της πεζοδρόμησης είναι η απουσία οχημάτων από πολλούς δρόμους και συνεπώς την ανακούφιση της ατμόσφαιρας που είναι γενικά ασφυκτική. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και γοητευτική πλευρά της περιοχής είναι η χρονική διαστρωμάτωση. Περπατώντας κάποιος μπορεί να διακρίνει δείγματα αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα, το βυζάντιο, το μοντέρνο κίνημα αλλά και τα ενδιάμεσα στάδια. Ακόμη, το εμπορικό τρίγωνο είναι πολυπολιτισμικό και αφομοιώνει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χάρτης των γεύσεων). Έχει επίσης εν μέρει πολιτιστική ζωή (π.χ. Μπάγκειον στην Ομόνοια) και κάποια δείγματα τέχνης. Τα προβλήματα του τριγώνου αφορούν κυρίως το δημόσιο χώρο και κάποια κοινωνικά φαινόμενα. Ο δημόσιος χώρος έχει πολλές ελλείψεις τόσο στον εξοπλισμό ( π.χ έλλειψη στάσεων για τους πεζούς, λίγοι κάδοι απορριμάτων) όσο και στον σχεδιασμό ( λίγα πλατώματα και χώροι πράσινου, στενά πεζοδρόμια, ελλειπείς υποδομές για ΑΜΕΑ και ανύπαρκτες για ποδήλατα, δεν υπάρχουν παιδικές χαρές και πολλές πλατείες δεν φιλοξενούν εύκολα ζωή). Επίσης καταπατάται συστηματικά άπό τα Ι.Χ. αλλά και από τα τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν σ αυτόν οι χώροι εστίασης. Επιπλέον γενικά έχει γίνει κακή συντήρηση του δημόσιου εξοπλισμού και πολλών κτισμάτων με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία η εικόνα να είναι από αδιάφορη έως δυσάρεστη. Ένα πρόβλημα της περιοχής, είναι ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχει ερήμωση, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, και όσον αφορά τις χρήσεις γης το εμπόριο και η αναψυχή έχουν επικρατήσει δραματικά στην κουλτούρα και τον πολιτισμό. Στην ερήμωση κάποιων περιοχών συμβάλλει και η έλλειψη κατοικίας. Λόγω κρίσης πολλά καταστήματα έχουν κλείσει και δεν έχουν επαναχρησιμοποιηθέι. Τέλος, όσον αφορά τα κοινωνικά υπάρχουν αρκετοί άστεγοι τόσο σε εμφανή σημεία (Αθηνάς) όσο και σε πιο αθέατα, και επαίτες. Δεν υπάρχει γι αυτούς κάποια πρόβλεψη ή καταφύγιο. Το Εμπορικό Τρίγωνο είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Κρύβει μεγάλη ιστορία πίσω του,αποτελώντας τον πυρήνα ανάπτυξης της πόλης των Αθηνών. Είναι γεμάτο με μορφολογικές αντιθέσεις.οι οποίες φέρουν μέσα τους την ζωή που έχει περάσει από εκεί δημιουργώντας περίεργες εικόνες προς τον περπατητή. Αρκετή από την ομορφιά του κρύβεται μέσα σε αυτές τις αντιθέσεις οι οποίες όμως δεν πρέπει να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη του. Με το τέλος αυτής της εργασίας θα λέγαμε ότι πολλά ερωτήματα λύθηκαν, περισσότερα όμως είναι αυτά που γεννήθηκαν.

51 6/ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΤΑ ΕΠΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν.ΚΑΡΥΔΗΣ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Δ.ΚΑΡΥΔΗΣ Ν.ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ Μ.ΜΑΡΚΟΥ Ε.ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ - ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ, ΜΠΙΡΗΣ Η.ΚΩΣΤΑΣ - ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΝΝΑ-ΑΝΘΗ ΓΚΟΥΝΤΡΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική Φυσικό περιβάλλον του Πειραιά Λιμάνια ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Λιμάνι Πειραιά Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι) Τουριστικά καταλύματα Ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ «Περιβάλλον και σχεδιασμός του χώρου» 3 ο εξάμηνο Ακαδ. Έτος 2011-2012 Φοιτήτριες: Διονυσοπούλου Μαριάννα Μαραβέλη Παρασκευή Παπαχριστοπούλου Έλλη

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδµία 1. - Αναλυτική προσέγγιση του αστικού χώρου. 5ο Εξάµηνο Κράνος Ηλίας Σαζός Χρίστος Barbara Baszkowska

Πολεοδµία 1. - Αναλυτική προσέγγιση του αστικού χώρου. 5ο Εξάµηνο Κράνος Ηλίας Σαζός Χρίστος Barbara Baszkowska Πολεοδµία 1 - Αναλυτική προσέγγιση του αστικού χώρου 5ο Εξάµηνο Κράνος Ηλίας Σαζός Χρίστος Barbara Baszkowska 2005-2006 Άγιος Σώστης κύτταρο της πόλης Η πόλη αναπτύσσεται στην πορεία του χρόνου γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

1805 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο)

1805 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο) 1805 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο) 1810 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο) 1821 (περίπου) Σχέδιο της εποχής 1825 Αθηναίοι μπροστά από τον Παρθενώνα 1835 Πανοραμική άποψη 1837 Άποψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΕΛΕΝΗ ar15631, ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ar15543 ΔΙΔΑΣΚ: ΒΑΣΙΛΑΡΑ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΕΛΕΝΗ ar15631, ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ar15543 ΔΙΔΑΣΚ: ΒΑΣΙΛΑΡΑ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΕΛΕΝΗ ar15631, ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ar15543 ΔΙΔΑΣΚ: ΒΑΣΙΛΑΡΑ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά Στοιχεία Σχέση με την ευρύτερη περιοχή /4 Αντιλυπτικοί χάρτες /5 Χρονογραμμή /6 Από το χθες στο

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομία Ι: Αναλυτική Προσέγγιση του Αστικού Χώρου ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ακαδημαϊκό έτος ο εξάμηνο

Πολεοδομία Ι: Αναλυτική Προσέγγιση του Αστικού Χώρου ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ακαδημαϊκό έτος ο εξάμηνο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολεοδομία Ι: Αναλυτική Προσέγγιση του Αστικού Χώρου Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 5 ο εξάμηνο ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Διδάσκοντες: Κ. Σερράος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ...σελ.3 1.1. Γενικά Στοιχεία Περιοχής Μελέτης...σελ.3 2. ΓΕΝΙΚΑ...σελ.4 2.1 Αντικείμενο μελέτης...σελ.4 2.2 Υφιστάμενη κατάσταση..σελ.4 2.3

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΧΩΡΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ 1: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΧΩΡΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ 1: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΧΩΡΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ 1: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ:ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΚΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Rethink Athens: μια στρατηγική για την κυκλοφορία και τον δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας

Rethink Athens: μια στρατηγική για την κυκλοφορία και τον δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας Rethink Athens: μια στρατηγική για την κυκλοφορία και τον δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας Η ανασυγκρότηση του κέντρου με άξονα την Πανεπιστημίου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικών παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία Στάδιο Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου Παραλία Λιµανάκι Σφαγείων Καρνάγιο Το Περιγιάλι όπως είναι σήμερα. Η γραμμή περιγράφει τη περιοχή που διαμορφώνεται σε μια νέα, πρότυπη πόλη στα ανατολικά της Καβάλας. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000 χρόνια νεότητας ΛΑΡΙΣΑ 1900 ΛΑΡΙΣΑ 1940-1945 ΛΑΡΙΣΑ 1910 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1950

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000 χρόνια νεότητας ΛΑΡΙΣΑ 1900 ΛΑΡΙΣΑ 1940-1945 ΛΑΡΙΣΑ 1910 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1950 Πολεοδομική Ανασυγκρότηση Αναβάθμιση του κέντρου της Λάρισας 2009 ΛΑΡΙΣΑ 1900 ΛΑΡΙΣΑ 1910 ΛΑΡΙΣΑ 1940-1945 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1950 1 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1956 ΛΑΡΙΣΑ 1960 ΛΑΡΙΣΑ 1970 ΛΑΡΙΣΑ 1980 Η ΟΔΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Θέµα Περιβάλλοντος 8ου 8 ο εαρινό εξάµηνο ακαδηµαϊκό έτος ΘΕΜΑ:

Ειδικό Θέµα Περιβάλλοντος 8ου 8 ο εαρινό εξάµηνο ακαδηµαϊκό έτος ΘΕΜΑ: Ειδικό Θέµα Περιβάλλοντος 8ου 8 ο εαρινό εξάµηνο ακαδηµαϊκό έτος 2004-2005 ΘΕΜΑ: Πρόταση αναβάθµισης της πλατείας του Αγιού Γεωργίου, επί της οδού Πειραιώς ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ : ΠΕΤΡΑΤΟΥ ΜΑΝΤΩ, ΡΑΜΠΟΤΑ ΜΑΡΙΑ 1 Η

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ενότητα 3: Σχέδια πόλεως για την Αθήναπρωτεύουσα Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. www.urbanexperts.gr id:1118791 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. Άνω Ιλίσια Αθήνα- Κέντρο 600 Περιγραφή Α) ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ (2ΟΣ ), 55 ΤΜ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΩΣ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

http://www.giseducation.gr/webapp4 Πολιτιστικές Διαδρομές στην Αθήνα

http://www.giseducation.gr/webapp4 Πολιτιστικές Διαδρομές στην Αθήνα http://www.giseducation.gr/webapp4 Πολιτιστικές Διαδρομές στην Αθήνα Ομάδα εργασίας: Αντωνίου Μαρία, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Βάμβουκα Γεωργία, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Κροκίδη Ειρήνη, Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΑΔΙΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΔΙΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Ερευνα της Property E.Π.E..E. για την Ενωση Ιδιοκτητών Ελλάδος Μάιος 2007 Απόθεμα και Κατανομή Κτιρίων 30.624 κτίρια της Αττικής έχουν κυρίως επαγγελματική χρήση (γραφεία-καταστήματα).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ I. Γεώργιζα Αγγελική (ar15034) Καραγιαννοπούλου Αλίκη (ar15019) Ζαχαριάκη Άννα Ελευθερία (ar16938)

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ I. Γεώργιζα Αγγελική (ar15034) Καραγιαννοπούλου Αλίκη (ar15019) Ζαχαριάκη Άννα Ελευθερία (ar16938) ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ I Γεώργιζα Αγγελική (ar15034) Καραγιαννοπούλου Αλίκη (ar15019) Ζαχαριάκη Άννα Ελευθερία (ar16938) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ιστορική εξέλιξη 4-7 Πολεοδομική εξέλιξη 8 Ισχύον νομοθετικό πλαίσιο 9

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ι : Γ.ΠΟΛΥΖΟΣ,.ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, Θ.ΒΛΑΣΤΟΣ ΣΠΟΥ : ΤΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ, 2003-2004

ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ι : Γ.ΠΟΛΥΖΟΣ,.ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, Θ.ΒΛΑΣΤΟΣ ΣΠΟΥ : ΤΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ, 2003-2004 ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ι : Γ.ΠΟΛΥΖΟΣ,.ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, Θ.ΒΛΑΣΤΟΣ ΣΠΟΥ : ΤΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ, 2003-2004 H περιοχή µελέτης ορίζεται από την πλατεία Οµόνοιας και Καραϊσκάκη και από τις οδούς:

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ TOMEAΣ ΙΙΙ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 3 ο ΕΤΟΣ 2018-2019, 5 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ Πέμπτη 10:30-14:30 & 16:00-20:00 YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ V ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Α.Ε.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Α.Ε. ΕΜΠ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ» Εισήγηση : Ντόρα Γαλάνη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΑΧΑ Α.Ε. «Το εγχείρημα της ανάπλασης της Αθήνας και της αναβάθμισης του

Διαβάστε περισσότερα

Τ.1.2. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Τ.1.2. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ» 1 1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ Συνολική άποψη της πλατείας Σολωμού από ψηλά Απόψεις της πλατείας Σολωμού

Διαβάστε περισσότερα

Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική,

Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική, Σχεδιασμός περιοχών κατοικίας* Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική, Τζιραλή Αννα-Μαρία με Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Περοβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου

Περοβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Περοβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Β'3 Εισαγωγή Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες συνιστώσες

Διαβάστε περισσότερα

Ermis Media. Επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας σε λεωφορεία (πίσω μέρος) αλλά και στο αττικό μετρό (panels και ειδικές κατασκευές ).

Ermis Media. Επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας σε λεωφορεία (πίσω μέρος) αλλά και στο αττικό μετρό (panels και ειδικές κατασκευές ). Ermis Media Η έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τις 10 σελίδες (μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων). Για τις απαντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέγεθος γραμματοσειράς 10 ή και μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ε.Παπαδηµητρίου Γ.Γιαννής Ι.Γκόλιας ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 5ο ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΗΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΗΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Αναστασία Δένδια Λυδία Μπόουεν α.μ. 04107001 α.μ. 04107660 6 ο εξάμηνο Κα. Σ. Αυγερινού Κολόνια ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ NAFPLIO A. THE HISTORIC CHARACTER OF THE CITY B. PROPOSALS FOR PROTECTION AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT THE OLD CITY - VIEW FROM THE

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείμενο: Χαλκίδα Στόχος: μελέτη του θαλάσσιου μετώπου Μέθοδοι επεξεργασίας: βιβλιογραφία-διαδίκτυο αεροφωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιχειρηματικές Διαδρομές»: Το ΙΝΕΜΥ προτείνει 6 βόλτες στις αγορές της Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιχειρηματικές Διαδρομές»: Το ΙΝΕΜΥ προτείνει 6 βόλτες στις αγορές της Αθήνας Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιχειρηματικές Διαδρομές»: Το ΙΝΕΜΥ προτείνει 6 βόλτες στις αγορές της Αθήνας Το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) είναι το επίσημο επιστημονικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΟΥ κ. Καριώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αμέσως μετά από ένα σεισμό Εκκένωση στεγασμένων χώρων Μετακίνηση πληθυσμού Χώρος καταφυγής Ατομική ενέργεια Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. Γιατί έχει ποικιλία πληροφοριών στις οποίες μπορούμε να κάνουμε έρευνα.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. Γιατί έχει ποικιλία πληροφοριών στις οποίες μπορούμε να κάνουμε έρευνα. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος Γιατί έχει ποικιλία πληροφοριών στις οποίες μπορούμε να κάνουμε έρευνα. Να γνωρίζουμε την προσφορά της γέφυρας στην καθημερινή μας ζωή. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ & Υ Π Ε Χ Ω Ε ΠΟΥΡΓΕΙΟ ΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟ Σ ΡΟΤΑΞΙΑΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΡΓΩΝ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ «8 ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας» Γιώργος Γιαννής Πρόεδρος.Σ. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. 24 Οκτωβρίου 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝ ΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝ ΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝ ΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Σχολικό βιβλίο σελ. 54 «Στο εξωτερικό εμπόριο θετικά στοιχεία» και ως χωροχρονικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ-ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΙΛΛΥΡΑΣ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ-ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΙΛΛΥΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΕΡΓΟ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ- ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΙΛΛΥΡΑΣ Αρ. Μελέτης : 64/2015 (ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : Κ.Α. : 15.7322.09 CPV : 45112700-2

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΟΜΑΔΑ 1: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΚΟΥΝΤΑ ΣΟΝΙΑ-ΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΥΠΟΟΜΑΔΑ 1: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΚΟΥΝΤΑ ΣΟΝΙΑ-ΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑ 1: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΚΟΥΝΤΑ ΣΟΝΙΑ-ΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Η ονομαζόμενη «Φούσκα» αφορά ένα μεταβλητό χώρο εκδηλώσεων στην εσωτερική αυλή του μουσείου τέχνης, Hirshhorn Museum στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους 1 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, από το 1828

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αστική "πλατφόρμα" Πλατεία Κοινόχρηστες λειτουργίες Δημοτικό Parking

Αστική πλατφόρμα Πλατεία Κοινόχρηστες λειτουργίες Δημοτικό Parking Αστική "πλατφόρμα" Πλατεία Κοινόχρηστες λειτουργίες Δημοτικό Parking ΠΤ-ΑΜ 2007 ΒΑΛ Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

Το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Η σημερινή κατάσταση και οι προτεραιότητες και πολιτικές του Δήμου

Το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Η σημερινή κατάσταση και οι προτεραιότητες και πολιτικές του Δήμου Το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Η σημερινή κατάσταση και οι προτεραιότητες και πολιτικές του Δήμου Διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων Τμήμα Μελετών ΕΜΠ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 4.11.2016

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑ 1900

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑ 1900 Πολεοδομική Ανασυγκρότηση Αναβάθμιση του κέντρου της Λάρισας 2012 Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000 χρόνια νεότητας ΛΑΡΙΣΑ 1900 Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000 χρόνια νεότητας ΛΑΡΙΣΑ 1910 Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Α ΙΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Α ΙΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Α ΙΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Μάιος 2007 ΑΠΟΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ Άνω των 30.000 κτιρίων στο σύνολο της Αττικής έχουν τουλάχιστον κύρια χρήση καταστήµατα ή γραφεία. Εξ αυτών τα 23.777 έχουν αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ 010025 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η περιοχή μελέτης αντιμετωπίζεται με βάση την τοπογραφία της: το έδαφος και το κλίμα, με την ευρύτερη έννοια, κατευθύνουν τη μελέτη. Τοίχοι και τοιχία αντιστήριξης χαράσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ & ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Στάσεις Λεωφορείων Στάσεις κατά μήκος της γραμμής Στάσεις στα σημεία συμβολής δύο ή περισσοτέρων λεωφορειακών γραμμών (πιθανά σημεία μετεπιβίβασης).

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών Εγκατάσταση τους σε υποβαθμισμένες περιοχές Προβληματισμός : Πως μπορεί ο αρχιτέκτων

Σημερινές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών Εγκατάσταση τους σε υποβαθμισμένες περιοχές Προβληματισμός : Πως μπορεί ο αρχιτέκτων ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ-ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ Σημερινές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών Εγκατάσταση τους σε υποβαθμισμένες περιοχές Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Στα όρια του χτισμένου.

Στα όρια του χτισμένου. Πολυτεχνείο Κρήτης - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΜΥΡΤΩ ΤΕΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Στα όρια του χτισμένου. Διαμόρφωση δημόσιου χώρου στην περιοχή Φρούριο Φιρκά - προμαχώνας San Salvatore Επιβλέπων καθηγητής Νίκος Σκουτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός Συνθετικές αρχές Το προτεινόμενο συγκρότημα κατοικιών στην Καρδία αποτελεί έναν πυρήνα που έχει άμεση επικοινωνία με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί ως υποδοχή κινήσεων, ως ένας οργανισμός που απορροφά

Διαβάστε περισσότερα

27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013) Με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και την άμεση απόκριση σε συμβάντα στο κύριο οδικό δίκτυο του Νομού Αττικής, εγκαταστάθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Γ. Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Π. Παπαντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. που αφορά την περίοδο. των Ενδιάμεσων Εκπτώσεων Νοεμβρίου Τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε

Έρευνα. που αφορά την περίοδο. των Ενδιάμεσων Εκπτώσεων Νοεμβρίου Τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε Έρευνα που αφορά την περίοδο των Ενδιάμεσων Εκπτώσεων Νοεμβρίου 2018 Το ερωτηματολόγιο είχε ως στόχο : Τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο των Ενδιάμεσων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ MH ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Συνεδρίαση : 13η Αριθμός απόφασης: 156/2013 ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης σχετικά με την διερεύνηση χωροθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Μπες στο κλίµα κι εσύ!

Μπες στο κλίµα κι εσύ! Μπες στο κλίµα κι εσύ! Έργα - Παρεµβάσεις Οι προτάσεις της µελέτης είναι: Νέες φυτεύσεις Νέος ενιαίος αστικός φωτισµός µε συνδυασµό φωτιστικών επί ιστού και κρεµαστών φωτιστικών στους στενούς δρόµους Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΟ: ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΤΑΔΙΟ: ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. ΑΘΗΝΑ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ 29, Τ.Κ. 10683, ΤΗΛ: +30 210 8822447, FAX: +30 210 8822601, e-mail: anaplasi@tee.gr ΕΡΓΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 23 ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ο φίλος μας ο κύριος Τροχονόμος Γεια σας παιδιά! Είμαι ο κύριος Τροχονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

φοιτήτρια: βιργινία μαλάμη επιβλέπουσα διδάσκουσα: πανίτα καραμανέα

φοιτήτρια: βιργινία μαλάμη επιβλέπουσα διδάσκουσα: πανίτα καραμανέα φοιτήτρια: βιργινία μαλάμη επιβλέπουσα διδάσκουσα: πανίτα καραμανέα Κεντρικός σταθμός Μέσων Μαζικής μεταφοράς στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αναπροσδιορισμός των τοπικών και υπερτοπικών σχέσεων μετακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! προσεκτικά. Μετρό. «Άλιμος», το δήμ ν. όλων των. 45 περίπου λεπτά. Το παραπάνω. του έργου ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑ 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! προσεκτικά. Μετρό. «Άλιμος», το δήμ ν. όλων των. 45 περίπου λεπτά. Το παραπάνω. του έργου ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑ 1 Ι ΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟ ΙΩΝΝ ΠΑΙ ΕΙΑ» ΓΡΑΠΤΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩ ΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΤΑΞΗ ΒΑΘΜΙ Α ΡΟ ΟΣ 20 ΜΑΪΟΥ 2012 ιάβασε προσεκτικά τις ερωτήσεις και προσπάθησε να απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ BΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ BΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ BΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π) ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1951 ΕΔΡΑ: Πειραιάς, Μέγαρο ΕΒΕΠ, Λουδοβίκου 1, Γραφεία Αθηνών: Αμερικής 10, T.K. 106 71 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210-3392567, Fax: 210-3631720 e-

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος 1. Πού πρέπει να πάς; a. Αν θέλεις να αγοράσεις φρούτα; b. Αν θέλεις να στείλεις ένα γράμμα; c. Αν θέλεις να αγοράσεις μια εφημερίδα; d. Αν θέλεις να αγοράσεις ψωμί; e. Αν πρέπει να αγοράσεις φάρμακα;

Διαβάστε περισσότερα

στον αστικό ιστό Το παράδειγμα του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής» ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ, Τζ. ΚΟΣΜΑΚΗ, Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Αθήνα, Μάρτιος 2009

στον αστικό ιστό Το παράδειγμα του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής» ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ, Τζ. ΚΟΣΜΑΚΗ, Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Αθήνα, Μάρτιος 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΠΜΣ: Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου Κατεύθυνση: Πολεοδομία Χωροταξία Μάθημα:Περιβαλλοντικές συνιστώσες του σχεδιασμού και της οικιστικής

Διαβάστε περισσότερα

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ - 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1105,58 τ.μ. που βρίσκεται στο Ο.Τ. 10 και επί της οδών Δημητρίου Πολιορκητού και Κρουσόβου περιοχή Θρακομακεδόνων του σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Πετρίδου Βαρβάρα Υπ. Π.Ε. Δ.Δ.Ε Β Αθήνας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Στα πεζοδρόμια συναντιόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. ΓΟΥΝΑΡΗ 5 & ΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥ 22-24, Πειραιάς

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. ΓΟΥΝΑΡΗ 5 & ΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥ 22-24, Πειραιάς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗ 5 & ΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥ 22-24, Πειραιάς Όψη από οδό Γούναρη Όψη από οδό Αριστείδου ΓΟΥΝΑΡΗ 5 & ΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥ 22-24, Πειραιάς ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κτίριο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Στο Δήμο Κοζάνης η έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού για 99 χρόνια

Στο Δήμο Κοζάνης η έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού για 99 χρόνια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Πλατεία Νίκης 1-2ος όροφος TK-50100 Τηλ. (Εσωτερικό) : +30 2461 3 50305 E-mail: mme@kozanh.gr Προς ενημέρωση συντακτών Κοζάνη, 4 Μαΐου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΤΣΑΜΑΔΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΤΣΑΜΑΔΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΤΣΑΜΑΔΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΤΣΑΜΑΔΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΤΣΑΜΑΔΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, ΠΕΙΡΑΙΑ Όψη του κτιρίου από την οδό

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης αφού πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

Στο μάθημα των μαθηματικών οι μαθητές κλήθηκαν:

Στο μάθημα των μαθηματικών οι μαθητές κλήθηκαν: Στο μάθημα των μαθηματικών οι μαθητές κλήθηκαν: (α) να δημιουργήσουν σχέδια με γενικό θέμα «οδική ασφάλεια» (β) να βρούνε ποιήματα, τραγούδια και λαϊκές ρήσεις σχετικά με τα μέσα μεταφοράς (γ) να απαντήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ηλιούπολη 12 Μαρτίου 2012 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10 ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης Μυκόνου 34, Ηλιούπολη Οριοθετείται από: Aριστερά από την οδό Πάφου, δεξιά από την οδό Αιγίνης και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου»

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ : 37 / 2017 ΤΙΤΛΟΣ: «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου» ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος - Θέατρο

Κινηματογράφος - Θέατρο Η Πάτρα ως πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας διαθέτει μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών, εκ των οποίων κάποιες αριθμούν πολλά χρόνια ιστορίας και πολιτιστικής προσφοράς στους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. γ) ενθουσιασμό (ως προς τον τρόπο παρουσίασης των ηθοποιών)

Ερευνητική Εργασία. γ) ενθουσιασμό (ως προς τον τρόπο παρουσίασης των ηθοποιών) 11 ο ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Α4 Ερευνητική Εργασία 1. Κριτήρια επιλογής θέματος α) ενδιαφέρον (ως προς το σενάριο) β) σκέψη (με τον τρόπο που σκέφτεται ο σκηνοθέτης) γ) ενθουσιασμό (ως προς

Διαβάστε περισσότερα

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς VPRC VPRC Δ.1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ VPRC- - Εμπιστευτικό Proastiakos.net 17993 // Δ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η VPRC, με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Το αστικό πράσινο και τα μνημεία του Πειραιά Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου

Το αστικό πράσινο και τα μνημεία του Πειραιά Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου Το αστικό πράσινο και τα μνημεία του Πειραιά Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου Νίκος Μπελαβίλας Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ Ιανουάριος 2013 1. Πειραιάς Ελεύθεροι χώροι και πράσινο Σε

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Φωλιές η φύση κατοικίες οι άνθρωποι!

Φωλιές η φύση κατοικίες οι άνθρωποι! Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά γύρω μας, θα δούμε με πόση σοφία, χάρη και ομορφιά είναι όλα φτιαγμένα. Το κάθε έμψυχο και άψυχο δημιούργημα της φύσης αποτελεί ένα έργο τέχνης. Όλα γύρω θυμίζουν πίνακες,

Διαβάστε περισσότερα

THE JEWISH MUSEUM BERLIN

THE JEWISH MUSEUM BERLIN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤ0ΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ THE JEWISH MUSEUM BERLIN ΈΝΑ FILM ΤΩΝ: STAN NEUMANN KAI RICHARD COPANS

Διαβάστε περισσότερα