ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ"

Transcript

1 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Η έννοια του σεναρίου πηγάζει από τον κινηματογράφο. Σενάριο είναι η ανάπτυξη μιας αρχικής ιδέας για την υπόθεση μιας ταινίας σε ένα οπτικοαουστικό κείμενο. Στην πραγματικότητα δηλαδή το σενάριο περιγράφει με ακρίβεια όχι μόνο ό,τι βλέπουμε και ακούμε σε μια ταινία αλλά μερικές φορές (στην περίπτωση ενός αναλυτικού σεναρίου) τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουμε τα αποτελέσματα αυτά (πλάνα, θέση κάμερας κλπ.) Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να περιγραφεί και το σενάριο μιας οπτικοακουστικής ιστορίας στα πολυμέσα. Αυτό που στην ουσία διαφέρει είναι τα μέσα. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Η ιστορία, κάθε ιστορία, περιέχει κάποια βασικά στοιχεία, απαραίτητα για να είναι κατανοητή και ενδιαφέρουσα. Σχηματικά θα μπορούσαμε να παραστήσουμε την ιστορία και τα στοιχεία της με τον παρακάτω πίνακα: ΧΡΟΝΟΣ (πότε;) ΤΟΠΟΣ (πού;) ΘΕΜΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΛΥΣΗ (Γιατί;) (Τι;) (Πώς;) ΠΡΟΣΩΠΑ (ποιος/ποιοι;) Για τη συγγραφή λοιπόν ενός σεναρίου πρωτίστως πρέπει να σκεφτούμε ένα θέμα, τον πυρήνα της ιστορίας σε βασικές γραμμές. Πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε: μια κωμική, μια σοβαρή ιστορία, μια ιστορία που να διδάσκει κλπ. Αφού σκεφτούμε το βασικό θέμα της ιστορίας θα πρέπει να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα την παραστήσουμε με τα οπτικοαουστικά μέσα που διαθέτουμε.

2 Η ιστορία θα πρέπει να είναι κατανοητή και ενδιαφέρουσα. Για να γίνει κατανοητή, θα πρέπει ο θεατής να αντιλαμβάνεται σχετικά εύκολα τον τόπο, χρόνο και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην ιστορία, τα κίνητρά τους και το χαρακτήρα τους (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο σεναριογράφος δεν μπορεί να αφήσει κάποια σκοτεινά ή ασαφή σημεία, προκειμένου να εντείνει το ενδιαφέρον, ή και την αγωνία του θεατή). Για να είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία θα πρέπει να περιέχει συγκρούσεις, απρόσμενες εξελίξεις και να δίνει εύλογη λύση (ή θα μπορούσε να αφήνει ανοιχτή την έκβαση, αφήνοντας το θεατή να φανταστεί τη λύση). ΤΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ 1 Ο τόπος, ο χρόνος, τα πρόσωπα είναι δυνατό να παρουσιάζονται από έναν αφηγητή, ή ένα κείμενο, αυτός όμως είναι ο πιο απλό τρόπος. Υπάρχουν όμως και άλλοι πιο «έντεχνοι» τρόποι: είναι δυνατό, τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν από την εξέλιξη της ιστορίας όπως π.χ. στην αρχή της τραγωδίας του Σοφοκλή Αντιγόνη (στ. 1-19), που όλοι γνωρίζουμε: ΑΝΤΙΓΟΝΗ Ω αγαπημένη αυταδερφή μου Ισμήνη, ξέρεις ποιο τάχ' απ' τα κακά, που ο Οιδίπους μας άφησε κληρονομιά να μένει που ο Δίας να μην το στειλε στις δυο μας που είμαστε ακόμα στη ζωή ; Γιατί κανένα πόνο και καμιά κατάρα, καμιά ντροπή κι ούτε καμιά ατιμία δεν είδα εγώ να λείψει απ' τις δικές σου κι απ' τις δικές μου συφορές. Και τώρα τι 'ναι αυτή πάλι η προσταγή, που λένε πως ότι και διαλάλησε στη χώρα και σ όλους τους πολίτες ο άρχοντάς μας ; Ξέρεις κι άκουσες τίποτα ; ή δεν έχεις είδηση πάρει πως κακό ετοιμάζουν για τους αγαπημένους μας οι εχθροί μας ; ΙΣΜΗΝΗ Για μένα κανείς λόγος, Αντιγόνη, μήτε καλός μήτε κακός δεν ήρθε για φίλους μας, απ' όταν σε μια μέρα χάσαμε οι δυο τους δυο τους αδερφούς μας, που πέσανε απ' το χέρι ο ένας του άλλου κι αφού του Αργους σκορπίστηκε και πάει τη νύχτ' αυτή ο στρατός, εγώ, δεν ξέρω τίποτα παραπάνω, είτε αν είμαι πιο ευτυχισμένη, ή πιο συφοριασμένη. ΑΝΤΙΓΟΝΗ Ήμουνα βέβαιη και γι αυτό ίσα ίσα σ έφερα εδώ έξω απ της αυλής τις πύλες για να τα ακούσεις μόνη. Τα πρόσωπα αποκαλύπτονται αβίαστα από τις προσφωνήσεις (Αντιγόνη - Ισμήνη). Ο τόπος αλλά και ο χρόνος επίσης προκύπτουν από το διάλογο των πρωταγωνιστών (τη νύχτ' αυτή - έξω απ της αυλής τις πύλες). Επίσης παρουσιάζεται η προϊστορία του έργου (αναφορά στον Οιδίποδα στον αλληλοαφανισμό των αδελφώνστην εκστρατεία και την αποχώρηση του αργίτικου στρατού) Πέρα όμως από αυτά παρουσιάζεται και το γεγονός που θέτει σε κίνηση την ιστορία (η διαταγή του Κρέοντα, για την οποία η Αντιγόνη θα αναφερθεί αναλυτικότερα παρακάτω) Βέβαια στις οπτικοαουστικές παραγωγές των πολυμέσων είναι πιο εύκολη η έμμεση παρουσίαση των στοιχείων αυτών, π.χ. είναι δυνατό για να δείξουμε ότι η ιστορία μας 1 Θα χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα από έργα που είναι γνωστά σε όλους τους μαθητές (π.χ. την Αντιγόνη του Σοφοκλή και την Οδύσσεια του Ομήρου).

3 διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουμε μια εικόνα της πόλης με το χαρακτηριστικό της μνημείο, το Λευκό Πύργο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα πρόσωπα και στη διαγραφή των χαρακτήρων τους. Θα πρέπει οι λόγοι τους και οι ενέργειές τους να ταιριάζουν με την ηλικία τους, την κοινωνική τους θέση, το χαρακτήρα τους, όπως έχει διαγραφεί μέχρι εκείνη τη στιγμή (να είναι δηλ. το «ήθος» τους «ομαλόν», όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του) και να είναι ή να γίνονται στην εξέλιξη της ιστορία- φανερά τα κίνητρά τους. Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι μία δυσαρμονία λόγων/έργων με ηλικία/θέση/χαρακτήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να επιτευχθούν κωμικά αποτελέσματα. Η αλλαγή στον τρόπο δράσεως και στο λόγο των ηρώων θα πρέπει να εξηγούνται επαρκώς. Η ΙΣΤΟΡΙΑ Σε μια ιστορία το βασικό στοιχείο πέρα από όσα αναφέραμε είναι η δράση, η εξέλιξη. Για να υπάρξει όμως δράση θα πρέπει τα δρώντα πρόσωπα να επιδιώκουν κάτι και στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίζουν εμπόδια, δυσκολίες που θα πρέπει να υπερνικήσουν. ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Τα μέρη μιας ιστορίας είναι χοντρικά τρία: η εισαγωγή, το κυρίως μέρος, η λύση. Στην εισαγωγή παρουσιάζονται τα βασικά πρόσωπα, ο τόπος, χρόνος και το θέμα. Αν ξαναδούμε το απόσπασμα που παραθέσαμε από την Αντιγόνη θα παρατηρήσουμε ότι παρουσιάζονται ακριβώς αυτά τα στοιχεία: τα πρόσωπα (Αντιγόνη, Ισμήνη, Κρέοντας), τόπος και χρόνος και το γεγονός που θα οδηγήσει στη δράση την ηρωίδα (η διαταγή του Κρέοντα για απαγόρευση της ταφής του Πολυνείκη). Στο κυρίως μέρος παρουσιάζεται η προσπάθεια του ήρωα να πετύχει το στόχο του και τα εμπόδια που συναντά. Στην Αντιγόνη η ομώνυμη ηρωίδα παραβαίνει τη διαταγή του βασιλιά Κρέοντα, θάβει τον αδελφό της, όμως συλλαμβάνεται και συγκρούεται με το βασιλιά, που την καταδικάζει σε θάνατο. Οι προσπάθειες να μεταπειστεί ο Κρέοντας αποτυγχάνουν. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος έχουμε τη λύση: ο ήρωας έχει πετύχει το στόχο του, άρα το τέλος είναι ευτυχές (happy end) μπορεί όμως να έχει αποτύχει. Είναι πιθανός και ο συνδυασμός αυτών των δύο: ο ήρωας δηλαδή να έχει πετύχει το σκοπό του, όμως στην προσπάθειά του να έχει θυσιάσει άλλα πολύτιμα πράγματα, ίσως και την ίδια του τη ζωή. Έτσι στην Αντιγόνη η ηρωίδα πεθαίνει, αφού έχει θάψει τον αδελφό της και μολονότι φαίνεται ότι ηττήθηκε στη διαμάχη της με τον Κρέοντα, στην πραγματικότητα είναι ηθικά η νικήτρια. Βέβαια αυτή η δομή παρουσιάζει μία γραμμική εξέλιξη της ιστορίας, τα γεγονότα δηλαδή παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο στον άξονα του χρόνου (ab ovo 2 ) είναι όμως δυνατό στο σενάριο να αρχίζουμε από ένα σημείο στο μέσο (χρονικά) της ιστορίας μας (in medias res 3 ) ή ακόμη και στο τέλος της και με διάφορους τρόπους (π.χ. στον κινηματογράφο έχουμε τα flashback 4 ) να παρουσιάζουμε τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί (π.χ. η Οδύσσεια παρουσιάζει τις 2 Λατινικά= από το αυγό, δηλ. από την αρχή. 3 Λατινικά= στη μέση των πραγμάτων. 4 Αναδρομές. Π.χ. ένας γέρος αναπολεί τα γεγονότα που έζησε στη νιότη του.

4 περιπέτειες του Οδυσσέα επί δέκα χρόνια, από τότε που καταλήφθηκε η Τροία μέχρι τη στιγμή που επιστρέφει στην πατρίδα του Ιθάκη και ανακτά τη γυναίκα του και τη βασιλεία. Όμως ο Όμηρος αρχίζει την ιστορία του το δέκατο έτος, όταν ο Οδυσσέας βρίσκεται στο νησί της Καλυψώς. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν τα διηγείται ο ίδιος ο Οδυσσέας, όταν φτάνει στο νησί των Φαιάκων.) Το σενάριό μας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μας. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν κάποιες τεχνικές 5, όπως είναι: Η κλιμάκωση: παρουσιάζουμε τη ιστορία μας σκαλί-σκαλί, κλιμακωτά, εντείνοντας την προσδοκία και ενδεχομένως την αγωνία του θεατή. Π.χ. σε μία αστυνομική ιστορία, όπου π.χ. ο πρωταγωνιστής είναι ο ντετέκτιβ που ερευνά ένα έγκλημα, δεν φτάνει κατ ευθείαν στη λύση του προβλήματος αλλά σταδιακά, οδηγούμενος από το ένα στοιχείο στο άλλο. Η επιβράδυνση: με την τεχνική αυτή εντείνουμε την προσδοκία και την αγωνία του θεατή. Στην αστυνομική ιστορία που αναφέραμε, όταν ο ντετέκτιβ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίλυση του προβλήματος, συμβαίνει κάτι που καθυστερεί την έρευνά του ή την στρέφει σε άλλη κατεύθυνση. Η περιπέτεια (με την έννοια που έχει στην Ποιητική του Αριστοτέλη), δηλαδή η εξέλιξη των πραγμάτων στο αντίθετο από αυτό που επιδιώκει ένας από τους ήρωες. Η μεταστροφή: η μετάπτωση από την κατάσταση ευτυχίας στη δυστυχία ή και αντίστροφα. Η (τραγική) ειρωνεία: (τραγική) ειρωνεία έχουμε όταν ένας ήρωας αγνοεί πράγματα που γνωρίζει κάποιος άλλος ήρωας ή ο θεατής. Η σύγκρουση. Οι συγκρούσεις αποτελούν βασικό στοιχείο οποιασδήποτε ενδιαφέρουσας ιστορίας. Οι συγκρούσεις μπορεί να είναι προσώπων, που οφείλονται στις διαφορετικές επιδιώξεις ή στις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες των ηρώων (εξωτερικές συγκρούσεις). Στην Αντιγόνη έχουμε σύγκρουση της ομώνυμης ηρωίδας με τον Κρέοντα, διότι οι δύο αυτοί ήρωες επιδιώκουν αντίθετα πράγματα: ο Κρέοντας επιθυμεί να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ενώ η Αντιγόνη να ταφεί. Στην ίδια όμως τραγωδία υπάρχουν και άλλες συγκρούσεις π.χ. η Αντιγόνη συγκρούεται με την αδελφή της Ισμήνη η σύγκρουση όμως εδώ οφείλεται στη διαφορά του χαρακτήρα: η Αντιγόνη, παρορμητική και ατρόμητη, η Ισμήνη περίφοβη και υποταγμένη στην εξουσία. Υπάρχουν και συγκρούσεις που διαδραματίζονται στην ψυχή ενός ήρωα (εσωτερικές συγκρούσεις): στην τραγωδία Ιφιγένεια στην Αυλίδα ο στόλος των Ελλήνων βρίσκεται καθηλωμένος στο λιμάνι λόγω της άπνοιας που έχει προκαλέσει η θεά Άρτεμη, που ζητά από τον Αγαμέμνονα να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποπλεύσει ο στόλος. Ο Αγαμέμνονας ταλαντεύεται ανάμεσα στο καθήκον του ως αρχιστρατήγου των Ελλήνων και το πατρικό του φίλτρο. Οι εσωτερικές αυτές συγκρούσεις αναδεικνύουν τους ήρωες ως πρόσωπα τραγικά. 5 Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία αναλύονται στην Ποιητική του Αριστοτέλη.

5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕΝΑΡΙΩΝ Σε γενικές γραμμές τα σενάρια διακρίνονται σε τρία είδη: 1. Σενάρια θέματος: το σενάριο στηρίζεται σε αιώνια θέματα που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως είναι η αγάπη, η φιλοδοξία, η φιλοπατρία, η απληστία κλπ. 2. Σενάρια χαρακτήρων: τα σενάρια αυτά στηρίζονται στην παρουσίαση χαρακτηριστικών τύπων. Π.χ. ο Φάουστ του Γκαίτε μπορεί να θεωρηθεί σενάριο χαρακτήρος, αφού το έργο περιστρέφεται γύρω από το χαρακτήρα του Φάουστ, που ανικανοποίητος και επιθυμώντας την τέλεια γνώση και ευτυχία δέχεται να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο, για να πετύχει το στόχο του. 3. Σενάρια κατάστασης: εδώ κυριαρχεί μια κατάσταση (πόλεμος, φυσική καταστροφή), όπου δρουν τα πρόσωπα. Εννοείται ότι η κατηγοριοποίηση αυτή είναι σχηματική. Είναι δυνατό ένα έργο να εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες, π.χ. η Αντιγόνη μπορεί να θεωρηθεί έργο (σενάριο) θέματος (θέματα: η αδελφική αγάπη, η υπακοή στους άγραφους νόμους) αλλά και χαρακτήρων (η Αντιγόνη: η ατρόμητη ηρωίδα που θυσιάζει και τη ζωή της ακόμη, πιστή στις ιδέες της ο Κρέοντας: ο αυταρχικός, εγωιστής ηγεμόνας). ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΝΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. Σκεφτόμαστε το θέμα. 2. Ορίζουμε τόπο και χρόνο που θα διαδραματίζεται η ιστορία μας. 3. Σκιαγραφούμε τον ήρωα/ τους ήρωες και τα δευτερεύοντα πρόσωπα. Χαρακτήραςκίνητρα τρόποι αντίδρασης 4. Αναπτύσσουμε την ιστορία μας, παρουσιάζοντας τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες. 5. Φροντίζουμε η ιστορία μας να είναι ενδιαφέρουσα, εφαρμόζοντας κάποιες από τις τεχνικές που αναφέραμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Συγκούνα)

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Συγκούνα) ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Συγκούνα) Ιστοσελίδα για αρχαία θέατρα: http://www.culture.gr (Μνημεία-Θεματικός Κατάλογος-Αρχαία Εποχή-Θέατρα+Ωδεία) Φωτοτυπία με υπόθεση «Ελένης»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ - Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Από την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης

ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ - Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Από την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ - Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Από την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης Ευριπίδη Ελένη Γ Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 64-86) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

2 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ

2 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ 2 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ Σ ο φ ο κ λ ή, Α ν τ ι γ ό ν η 3 4 Α λ έ ξ α ν δ π ο ρ Γ. Α λ ε ξ α ν δ π ί δ η ρ Αλέξανδρος Γ. Αλεξανδρίδης, «οφοκλή, Αντιγόνη. Ερμηνευτικά σχόλια, Β Λυκείου»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το σκηνοθετικό σχέδιο σε αντιπαραβολή με την κινηματογραφική του υλοποίηση: το παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2 η σκηνή: στίχοι 659-840 α. στίχοι 659-772

Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2 η σκηνή: στίχοι 659-840 α. στίχοι 659-772 Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2 η σκηνή: στίχοι 659-840 α. στίχοι 659-772 1.α. Η μονομερής αναγνώριση διακόπτεται από μια απρόσμενη άφιξη: Η Ελένη βρίσκεται σε απόγνωση τόσα χρόνια περίμενε το Μενέλαο κι αυτός την αρνείται

Διαβάστε περισσότερα

«Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου»: σημειωτική προσέγγιση με το μοντέλο του Greimas

«Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου»: σημειωτική προσέγγιση με το μοντέλο του Greimas 1 «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου»: σημειωτική προσέγγιση με το μοντέλο του Greimas Ειρήνη Ξανθοπούλου (Φιλόλογος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μύθου Ήρωας

Περιεχόμενο του μύθου Ήρωας ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Ορισμός Ό,τι είναι και στη γραμματική το ουσιαστικό, δηλ, μιλάει για ένα πρόσωπο που, μέσα σε ένα καθορισμένο χώρο δρα ή υφίσταται καταστάσεις. Ιστορία ειπωμένη με εικόνες. Άρα, το σενάριο οπτικοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΔΡΑΣΗ 15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Απρίλιος 2007 Αρχές Συμβουλευτικής 1. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ (στ.155-331) Η ΟΜΗ. 3) στ. 223-304 Η είδηση περί της ταφής του Πολυνείκη

ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ (στ.155-331) Η ΟΜΗ. 3) στ. 223-304 Η είδηση περί της ταφής του Πολυνείκη ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ (στ.155-331) Η ΟΜΗ 1) στ.155-161 Μετάβαση από την πάροδο στο 1 ο επεισόδιο Αναγγελία του Κρέοντα. ικαιολόγηση της παρουσίας του Χορού στο παλάτι. 2) στ.162-222 Το

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΑΦΗΓΗΣΗΣ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΑΦΗΓΗΣΗΣ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΑΦΗΓΗΣΗΣ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΓΟΔΟΝΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ. 200926 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 1 Η παρούσα Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

H Ελευθερία να Είσαι ο Εαυτός Σου. Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

H Ελευθερία να Είσαι ο Εαυτός Σου. Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ H Ελευθερία να Είσαι ο Εαυτός Σου Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ H Ελευθερία να Είσαι ο Εαυτός Σου Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ www.holisticharmony.com (English) www.holisticharmony.com/greek (Ελληνικά) 2009 Αφιερώνω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ/ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ IB LANGUAGE AND LITERATURE H/SL

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ/ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ IB LANGUAGE AND LITERATURE H/SL ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ/ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ IB LANGUAGE AND LITERATURE H/SL ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ (πρώτη παράγραφος) 1. Το απόσπασμα από το μυθιστόρημα/ από το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΑΣΠΑΙΤΕ) ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) Θέμα Εργασίας ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε. Μεταπτυχιακό Τμήμα. Κατεύθυνση: Εκπαίδευση και Κοινωνικός Αποκλεισμός

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε. Μεταπτυχιακό Τμήμα. Κατεύθυνση: Εκπαίδευση και Κοινωνικός Αποκλεισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Μεταπτυχιακό Τμήμα Κατεύθυνση: Εκπαίδευση και Κοινωνικός Αποκλεισμός Διπλωματική εργασία με τίτλο: «Μητέρες Μετανάστριες, τα Παιδιά τους και το Ελληνικό Σχολείο»

Διαβάστε περισσότερα

Microworlds Pro Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Σ Η ΜΕΙΩΣΕΙ Σ Σ Τ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ. 1 Ο Γ υ μ ν ά σ ι ο Χ α λ κ ί δ α ς

Microworlds Pro Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Σ Η ΜΕΙΩΣΕΙ Σ Σ Τ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ. 1 Ο Γ υ μ ν ά σ ι ο Χ α λ κ ί δ α ς Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Σ Η ΜΕΙΩΣΕΙ Σ Σ Τ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ Microworlds Pro 1 Ο Γ υ μ ν ά σ ι ο Χ α λ κ ί δ α ς Σ χ ο λ ι κ ό έ τ ο ς 2 0 1 5-2 0 1 6 Ε π ι μ έ λ ε ι α : Δ η μ ή τ ρ η ς

Διαβάστε περισσότερα

Η Πολεμική Ιδεολογία των Ελλήνων της Κλασικής Εποχής

Η Πολεμική Ιδεολογία των Ελλήνων της Κλασικής Εποχής Η Πολεμική Ιδεολογία των Ελλήνων της Κλασικής Εποχής ΚΕΙΜΕΝΟ: Ευγένιος Αρ. Γιαρένης, Στρατιωτικός Δικαστής, Υπ. Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για το σύγχρονο Έλληνα η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ; ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ; ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα Βήματα της Γνώσης είναι ένα πρόγραμμα μελέτης ενός έτους και διαιρείται σε 365 βήματα ή μαθήματα που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνουν στους μαθητές την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ επιµέλεια Μαρία Ρεβελάκη ΤΡΩΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Α) Τα πριν την εκστρατεία

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ επιµέλεια Μαρία Ρεβελάκη ΤΡΩΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Α) Τα πριν την εκστρατεία ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ (από το πρόγραµµα της θεατρικής οµάδας Γυµν-Λυκ Καλλιµασιάς Χίου 2004 για τη παράσταση «Το µέγα δέος ο άνθρωπος γεννά» επιµέλεια Μαρία Ρεβελάκη Οι υποθέσεις των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. Διαχείριση Χρόνου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. Διαχείριση Χρόνου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Χρόνου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία : «Το παραμύθι και η παιδαγωγική του αξιοποίηση»

Εργασία : «Το παραμύθι και η παιδαγωγική του αξιοποίηση» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : κ. ΤΖΑΝΗ Εργασία : «Το παραμύθι και

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ηθικό αυτόματο;

Μπορεί να υπάρχει ηθικό αυτόματο; 314 Μπορεί να υπάρχει ηθικό αυτόματο; Φίλιππος Β. Καργόπουλος Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Περίληψη Στη μεταηθική αυτή εργασία κάνω χρήση ενός πειράματος σκέψης που αφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Καπούτση Σύρμω, Φιλόλογος

Καπούτση Σύρμω, Φιλόλογος Ευριπίδη, Ελένη (412 π.χ.), Επεισόδιο Β, 1 η Σκηνή (588-658): Χορός Ελένη Μενέλαος - [ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ (στ. 576-587] Η επιστροφή του χορού και της Ελένης Ο Χορός πληροφορείται από τη Θεονόη ότι ο Μενέλαος ζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

H παραδοσιακή Eλένη. H Ευριπίδεια Ελένη

H παραδοσιακή Eλένη. H Ευριπίδεια Ελένη H παραδοσιακή Eλένη Η µυθολογία γενικά προβάλλει την Ελένη σαν ένα πρότυπο οµορφιάς που στάθηκε αίτιο ενός δεκαετούς πολέµου και οδήγησε στον αφανισµό εκατοντάδων ανδρών και µεγάλων ηρώων. Στον Όµηρο η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Εργασία στο μάθημα ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Τα πολιτεύματα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη Πολιτεία - Πολιτικά

Τα πολιτεύματα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη Πολιτεία - Πολιτικά ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τα πολιτεύματα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη Πολιτεία - Πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ ε υ θ έ ρ ι ο ς Μ ο υ τ σ ά ν α ς Π α ι δ ί α τ ρ ο ς Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων

Ε λ ε υ θ έ ρ ι ο ς Μ ο υ τ σ ά ν α ς Π α ι δ ί α τ ρ ο ς Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων Ε λ ε υ θ έ ρ ι ο ς Μ ο υ τ σ ά ν α ς Π α ι δ ί α τ ρ ο ς Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων Φιλολογική επιμέλεια Ζωή Κατσιαμπούρα Παλαμάς 2012 Στον Στέλιο και την Κατερίνα,

Διαβάστε περισσότερα