ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ! ΚΥΜΑΤΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ! ΚΥΜΑΤΙΚΗ"

Transcript

1 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ! ΚΥΜΑΤΙΚΗ 1. Η ENNOIA ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ Κωνσταντίνος Ευταξίας, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής Ε.Κ.Π.Α

2 Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΤΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ MPOΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ!

3 Προσδοκία αυτής της σειράς των διαλέξεων είναι να υποδείξει έναν οδηγό μελέτης για την προσέγγιση των κυματικών φαινομένων. Η πρώτη διάλεξη προσπαθεί να προσεγγίσει την έννοια του ΚΥΜΑΤΟΣ.

4 Θα προσπαθήσουμε η μικρή διαδρομή μας να είναι εννοιολογικά μια ΑΥΤΟ-ΟΜΟΙΑ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ της μεγάλης πορείας που ακολούθησε η Φυσική. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Φυσική για την χαρτογράφηση άγνωστων περιοχών:

5 THN ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ» Richard Feynman

6 TON ΕΡΩΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ Τι ευτυχία που συναντήθηκαμε με το παράδοξο! Τώρα υπάρχει ελπίδα ότι θα προχωρήσουμε μπροστά. Niels Bohr

7 ΤΗ ΜΗ ΑΠΟΡΙΨΗ ΤΗΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Όποια ιδέα δεν ακουγεται από την αρχή εξωφρενική είναι καταδικασμένη.

8 THN ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΕΒΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΣΟΦΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΑΠΟ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ» Β. Russel

9 THN ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ «Έχουμε ευθύνη να διδάξουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμφιβολία θα πάψει να προκαλεί φόβο, αλλά να είναι καλοδεχούμενη και αντικείμενο συζήτησης» Richard Feynman

10 TH ΦΑΝΤΑΣΙΑ

11 Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΤΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΑΜΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ.

12 Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΑΝ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.

13 Κύματα λοιπόν! Η φυσική είναι πλημμυρισμένη από κύματα! Κύματα διαδίδονται σε όλες τις καταστάσεις της ύλης. Κύματα διαδίδονται ακόμη και στο κενό.

14 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ; Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και χωρίς πρόωρους ορισμούς!

15 1. ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ σε πράγματα που καταλαβαίνουμε αλλά και σε πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε! Ένας από τους στόχους μας πρέπει να είναι να αυξήσουμε την ικανότητά μας να διακρίνουμε μεταξύ αυτών που ονοματίζουμε ποια καταλαβαίνουμε και ποια δεν καταλαβαίνουμε. 2. ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ!

16

17 1 Διαβάζουμε συχνά ότι διακρίνουμε τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα σε ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ και σε ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΑΦΗΣ. Αισθησιακές έννοιες, όπως επαφή, δεν έχουν νόημα στη Φυσική. Οι δυνάμεις είναι αλληλεπιδράσεις και αυτές γίνονται πάντα από μακριά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΑΦΗΣ! Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ!

18 2 Διαβάζουμε συχνά προτάσεις σαν τις ακόλουθες: H χημική ενέργεια που είναι αποταμιευμένη σε μια μπαταρία μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Το δυναμό ενός ποδηλάτου μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Ποιός είναι ο ορισμός της ηλεκτρικής ενέργειας;

19 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ; Ορίζεται ότι είναι το αίτιο που προκαλεί μεταβολή στην κινητική κατάσταση των σωμάτων ή τα παραμορφώνει! Κάτι δεν πάει καλά! Δεν μιλάμε για το τι είναι αλλά για τα αποτελέσματα του είναι! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ; Με την ίδια λογική του ορισμού της δύναμης, ΗΜ κύμα είναι το αίτιο που όταν πέφτει στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο τα κάνει να παίζουν! Είναι το αίτιο που όταν πέσει στο μάτι μου βλέπω!

20 ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ!

21 ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΜΗ; Έχετε κατανοήσει γιατί έγινε η διδασκαλία τους; Γιατί δεν ρωτήσατε; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ; Γιατί δεν ρωτήσατε; Πως είναι δυνατο να κατανοηθεί κάτι χωρίς την κανόηση γιατί ορίστηκε;

22 ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΥΠΟΨΙΑ! ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΥ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΕΜΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ. t 0 F t dt c F r r d ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

23 ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ. ΘΑ ΤΟΝ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.

24 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ; ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Δεν θα υπήρχε ίσως δυσκολία ορισμού εάν περιορίζαμε την έννοια του κύματος στον μακρόκοσμο και στην κλασσική φυσική. Στον ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ η έννοια του κύματος περιέχει ως μέρος της εσωτερικής της δομής διαισθητικά και εμπειρικά χαρακτηριστικά που βοηθούν τη διατύπωση ορισμού.

25 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ; NAI!

26 1 ον ΥΠΑΡΞΗ ΕΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΠΡΟΣΦEΡΕΙ ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ) 2 ον ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ (THΣ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΛΗΣ.

27 Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ σε αναγνώριση αυτής της κοινής εννοιολογικής μήτρας που επωάζει όλα τα κύματα στον μακρόκοσμο. Σε όλα τα κύματα διακρίνουμε την ύπαρξη των δύο κοινών αυτών χαρακτηριστικών: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΑΓΧΥΝΟΜΕΝΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΠΟΛΟ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

28 ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ Φ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ Φ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. Πρέπει να γνωρίζουμε την εξίσωση του κύματος: Φ (x, y, z, t) όπου Φ (x, y, z, tπριν απο τη διαταραχή) = Φ0 =const.

29 ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; Η κατακόρυφη απομάκρυνση Η (x, y, t) του νερού σε κάθε σημείο (x, y) της επιφάνειας της λίμνης κάθε χρονική στιγμή t προσφέρει μια κατάλληλη περιγραφή της διαταραχής. Πριν απο τη διαταραχή είναι Η(x, y, tπριν απο τη διαταραχή) = 0

30 ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; Πρίν από την εκπομπή του ηχείου, η πίεση ήταν σε όλα τα σημεία σταθερή, ίση με την ατμοσφαιρικη Pατμ. Μετά την εκπομπή, έχουμε σημεία όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη της Pατμ. Το φυσικό μέγεθος ΔP(x, y, z, t) = P(x, y, z, t) Pατμ είναι ένα κάτάλληλο μέγεθος για την περιγραφή της διαταραχής που έχει προκληθεί.

31 TΙ ΘΕΛΟΥΜΕ AΠΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ; ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ! ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΑΚΡΙΒΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

32 ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ-ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ Φ (x, y, z, t) (ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΥΜΑΤΟΣ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΞΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΙΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ!

33 ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΦΙΚΤΗ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ; Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ! Η διαίσθηση μας λέει ότι δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τη σχέση Η (x, y, t) που θα δίνει τη κατακόρυφη απομάκρυνση κάθε σημείου της θάλασσας κάθε χρονική στιγμή στην περίπτωση διάδοσης του βίαιου κύματος που απεικονίζει η εικόνα.

34 ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΦΙΚΤΗ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ; Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ! ΟΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ!

35 ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΦΙΚΤΗ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ; Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ! Αν σκάσει μια βόμβα, η διαίσθηση μας λέει ότι δεν θα μπορέσουμε να διατυπώσουμε τη σχέση ΔP(x, y, z, t) = P(x, y, z, t) Pατμ που περιγράφει τη διάδοση της διαταραχής, του ηχητικού κύματος. ΟΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ!

36 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΦΙΚΤΗ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΗΠΙΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ Φ(x, y, z, t); ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ!

37 ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΙΩΝ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ! «ΑΝ ΔΕΝ ΘΗΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Η ΦΥΣΗ OMΩΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΜΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

38 ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΜΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΠΟΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΙΕΣ «ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ» ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ. ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ! ΤΟΤΕ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΞΑ! ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΑ!

39 ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ; ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΙΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ.

40 EΛΠIZOYME ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ (ΠΡΟΤΥΠΑ) ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ή Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ.

41 ΗΠΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ. TI EINAI ΟΜΩΣ ΗΠΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; Aν κάτι δεν μπορεί να περιγραφεί με μαθηματικούς όρους δεν υπάρχει.

42 ΗΠΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΣΟΦΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ TI EINAI ΗΠΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; Μια διαταραχή λογίζεται ως ήπια όταν: 1 ον Μπορούμε να διακρίνουμε ΙΣΟΦΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, S, που συνιστούν γεωμετρικό τόπο σημείων του χώρου, όπου το φυσικό μέγεθος, Φ, Ο που περιγράφει τη διαταραχή Ι έχει την ίδια τιμή μια δεδομένη χρονική στιγμή t. Φs (x, y, z, t) = const.

43 ΗΠΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΣΟΦΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ TI EINAI ΗΠΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; 2 ον Μπορούμε να ορίσουμε «ΤΑΧΥΤΗΤΑ» διάδοσης των νοητών ισοφασικών επιφανειών, TH «ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ» υφ, διάδοσης του κύματος. υφ ΟΙ ΙΣΟΦΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ Ο Ι διαδίδονται με τη φασική ταχύτητα.

44 υφ Η δυνατότητα διάκρισης ισοφασικών επιφάνειών και ορισμού της ταχύτητας διάδοσής τους είναι αυτή που καθιστά όχι μόνο ΔΥΝΑΤΗ αλλά και ΕΠΩΦΕΛΗ τη γνώση της διαταραχής Φ (x, y, z, t) σε κάθε σημείο του χώρου κάθε χρονική στιγμή. Έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα Η διάκριση ισοφασικών επιφανειών: ΟΜΑΔΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΔΟΣΗΣ...

45 υφ Εάν η διαταραχή ήταν διαφορετική από σημείο σε σημείο, τότε και αν ακόμη ήταν δυνατή η γνώση της Φ (x, y, z, t), δεν θα ήταν δυνατή η συγκράτηση στο μυαλό μας μιας «εικόνας» που συνεχώς μεταβάλλεται με το χρόνο σε άπειρα σημεία. Η ύπαρξη ισοφασικών επιφανειών ΟΜΑΔΟΠΟΙΕΙ τα άπειρα σημεία του χώρου ενώ η ύπαρξη και φασικής ταχύτητας κάνει δυνατή την εύρεση και κατανόηση της Φ (x, y, z, t).!

46 ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΜΑΣ! Στη φυσική δεν επιδιώκουμε πολλές φορές το ιδανικό! Το ιδανικό στη γνώση της κατάστασης του αερίου θα ήταν να γνωρίζουμε την ταχύτητα κάθε μορίου κάθε χρονική στιγμή! ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ αυτή τη γνώση, θα ήταν άχρηστη ακόμη και αν μπορούσαμε να την κατακτήσουμε!

47 Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ!

48 ΟΙ ΙΣΟΦΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ! Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΙΑ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ», Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΑΝΥΣΜΑ.

49 Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΝΟΗΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΝΟΗΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΣΟΦΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ. EΤΣΙ, Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΗ!

50 Μία ράβδος κινείται, παραμένουσα παράλληλη προς εαυτήν, σχηματίζοντας γωνία θ με την επιφάνεια λίμνης. Η ταχύτητα της είναι 0.5c, όπου c η ταχύτητα του φωτός. Το σημείο Α τομής της ράβδου με την επιφάνεια της λίμνης μπορεί να κινείται ανάλογα με το πια είναι η γωνία θ με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός.

51 AB t t t 0.5c A A t t t U θ B t+δt +υ U θ 0.5c ΤΟ ΝΟΗΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Α ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ θ! ΠΕΙΡΑΖΕΙ; At A A At+Δt x Μπορούμε να φανταστούμε διευθετήσεις όπου νοητά σημεία κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός στο κενό.

52 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η πηγή ακτίνας laser στρέφεται με μεγάλη ω. Το σημείο, που τέμνει η ακτίνα την επιφάνεια A νοητής σφαίρας A μεγάλης ακτίνας R, κινείται με ταχύτητα υ = ω R που μπορεί να υπερβαίνει την c για μεγάλες τιμές ω και R.

53 ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ; Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ Η ΟΡΜΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙΣ «ΓΕΦΥΡΕΣ»

54 ΓΙΑΤΙ Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΕΤΣΙ; ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΝΙΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΚΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ!

55 ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΚΥΜΑ; y x, t t kx Ένα αρμονικό κύμα συχνότητας ν είναι περιοδικό με περίοδο Τ = 1/ v. Μια συνάρτηση είναι περιοδική αν είναι f(t) = f(t+τ) για ΚΑΘΕ t. To αρμονικό κύμα έχει συνεπώς άπειρη χρονική διάρκεια και απλώνεται σε απειρη χωρική έκταση! Τα αρμονικά κύματα είναι μαθηματικές οντότητες. Στη φυσική πραγματικότητα δεν υπάρχουν αρμονικά κύματα!

56 Δt Στη φυσική πραγματικότητα τα κύματα έχουν πεπερασμένη χρονική διάρκεια και ο κυματοσυρμός κατά τη διάδοσή του καλύπτει περιορισμένη χωρική έκταση. Μπορούν να έχουν τοπική περιορισμένη χρονικά «αρμονική» εμφάνιση, και τότε όμως δεν είναι αρμονικά, δεν είναι περιοδικά, δεν χαρακτηρίζονται από μια συχνότητα! Δt

57 ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΚYΜΑΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ; OYTOΠIA ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ FOURIER ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

58 ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ FOURIER.

59 ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ «OYTOΠIKA» ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ; ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΩΣ ΕΠΑΛΛΗΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΠΕΙΡΩΝ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ FOURIER ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ. ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ! Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ!

60 KAΘΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΩΣ ΕΠΑΛΛΗΛΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. AΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ! =

61 ΤΟ ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΚΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ! Α ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ! Α Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΛΑΣΙΚΗ! Δt 1 t Δν Κύρια συμβολή από τα αρμονικά κύματα που έχουν συχνότητα γειτονική της

62 ROGER PENROSE THE LARGE THE SMALL AND THE HUMAN MIND Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

63 ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ! Αν και η φασική ταχύτητα είναι μια μαθηματική και όχι φυσική οντότητα διαμορφώνεται ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ απο δύο φυσικές παραμέτρους του μέσου διάδοσης από δύο πραγματικές παραμέτρους του ίδιου εννοιολογικού υποβάθρου. Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί Ηράκλειτος ΝΑΙ! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΟΜΩΤΕΙ!

64 1. Απο μια παράμετρο ελαστικότητας που απεικονίζει πόσο ισχυρές είναι οι δυνάμεις που επαναφέρουν γρήγορα το διαταραγμένο σύστημα στη θέση ισορροπίας του. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ! 2. Απο μια παράμετρο αδράνειας. που απεικονίζει πόσο εύστροφο είναι το σύστημα στη γρήγορη επάνοδό του στην αδιατάρακτη κατάσταση.

65 Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΜΑΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ;

66 ό ά Σε μια ελαστική χορδή που έχει γραμμική πυκνότητα μάζας μ (AΔΡΑΝΕΙΑ) και τείνεται με δύναμη Τ (ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ) η φασική ταχύτητα διάδοσης μιας εγκάρσιας διαταραχής είναι: Σε μια στερεά ράβδο που έχει γραμμική πυκνότητα ρ (AΔΡΑΝΕΙΑ) και μέτρο ελαστικότητας Υ (ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ) η φασική ταχύτητα διάδοσης μιας διαμήκους διαταραχής είναι:

67 1 C L Η ΤΕΝΤΩΜΕΝΗ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΔΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ L, C EINAI ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ (μ, L) ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (T, 1/C). Τ, μ ό ά

68 ό ά Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα. Οδυσσέας Ελύτης

69 Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΕΙΝΑΙ: c 1 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: c ό ά

70 Το «κενό» είναι «τίποτα»; Υπάρχουν δημιουργικές διαδικασίες στο κενό; Το «κενό» δεν είναι τίποτα! ό ά 1 1 c c C L

71 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.

72 AΣ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ. ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ. Πρέπει να γνωρίζουμε την εξίσωση του κύματος: Φ (x, y, z, t) όπου Φ (x, y, z, tπριν απο τη διαταραχή) = Φ0 =const

73 ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΟ Φ(x, y, z, t) περιγράφει ένα ΚΥΜΑ; Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΥ ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ!

74 υφ Η ΦΑΣΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ! Η ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ-ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Φ (x, y, z, t) ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΚΥΜΑ! ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ; Η Φ (x, y, z, t) πρέπει να έχει σε πεπλεγμένη μορφή τις x, y, z και t στο όρισμά της.

75 Σύμφωνα με τα προηγούμενα, η σχέση Η (x, y, t) = (3x2y) (3t), όπου H η κατακόρυφη απομάκρυνση του νερού στη θέση (x, y) τη στιγμή t, μπορεί να περιγράφει το κύμα που διαδίδεται στην επιφάνεια της λίμνης; ΟΧΙ! ΓΙΑΤΙ; Yπάρχουν αρκετά φυσικά επιχειρήματα γι αυτό! Διατυπώστε μερικά απο αυτά.

76 y, y t=0 H KYMATIKH EΞΙΣΩΣΗ o, o y, y o υt x o x y, y y, x, x y x, x ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΤΙ H ΔΙΑΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΑΡΣΙΟΥ ΠΑΛΜΟΥ ΣΕ ΧΟΡΔΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ y(x,t) = y(x-υt) H διαταραχή y (x,t) διαμορφώνεται από το όρισμα: (x-υt)

77 Η y(x,t) = A ημ(ωt-kx) μπορεί να περιγράφει τη διάδοση ένός κύματος; ΝΑΙ! ΓΙΑΤΙ;

78 AΣ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: TI EINAI KYMA; ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ. Υπάρχει όμως και ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ!

79 Η καθημερινή μας εμπειρία και η διαίσθησή μας δεν διαμορφώνουν μυστήριο, ασάφεια, «παραδοξότητα» όταν αναφέρεται στις έννοιες του σωματιδίου και του κύματος ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ. ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ;

80 ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΑΚΡΩΣ ΜΗ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ - ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΧΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΑΣΑΦΕΙΑ, «ΕΞΩΦΡΕΝΕΙΑ» ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΑΣΑΦΕΙΑ, «ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΑ» ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ; Μ Ι Κ Ρ Ο Κ Ο Σ Μ Ο Σ

81 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΑΣΑΦΕΙΑ, «ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΑ» ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ; ΝΑΙ!

82 Η «φυσική πραγματικότητα» όπως τη διαμορφώνουν οι αισθήσεις μας και οι καθημερινές μας εμπειρίες αντιλαμβάνεται τα ΣΩΜΑΤΑ και τα ΚΥΜΑΤΑ σαν ξεχωριστές συνιστώσες της πραγματικότητας. Η κλασσική φυσική προσεγγίζει τη φύση με όρους «ΚΑΘΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ» «ΚΑΘΑΡΑ ΚΥΜΑΤΑ» ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΑΦΗ ΟΡΙΑ ΣΑΦΕΙΣ ΤΡΟΧΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΚΥΜΑ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ. Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.

83 Στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ δεν υπάρχουν ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΥΜΑΤΑ όπως στον μακρόκοσμο!

84 ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ! Σ Όταν ένα ΣΩΜΑ πέφτει στην επιφάνεια μιας λίμνης ένα ΚΥΜΑ αρχίζει να εκπορεύεται. Έχουν κάτι κοινό! Το σώμα που πέφτει και το κύμα που διαδίδεται μεταφέρουν ενέργεια και ορμή! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ;

85 Η Πολιτεία του Πλάτωνα περιλαμβάνει την Αλληγορία του σπηλαίου.. Άνθρωποι από παιδιά είναι αλυσοδεμένοι στον τοίχο μιας σπηλιάς. Έτσι μπορούν να διακρίνουν μόνο τις σκιές των αντικειμένων που περνούν έξω απο τον τοιχο και έχουν ύψος μεγαλύτερο απ αυτόν. Ταυτίζουν την πραγματικότητα με τις σκιές. Αν αυτοί που μεταφέρουν τα αντικείμενα μιλούν, οι αλυσοδεμένοι νομίζουν ότι μιλούν οι σκιές! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ; ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

86 Η φυσική πραγματικότητα, όπως αυτή την προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας στον μακρόκοσμο, έχει τις ρίζες της στο μικρόκοσμο των ατόμων και των μορίων, των ηλεκτρονίων και των πυρήνων. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΚΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ! ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ!

87 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ; Είναι το αίτιο που προκαλεί... ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΔΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΙΚΟΣΜΟΥ. Τα αποτελέσματα στον μακρόκοσμο, η παραμόρφωση, η αλλαγή της κινητικής κατάστασης είναι ΣΚΙΕΣ διεργασιών που συμβαίνουν στον μικρόκοσμο και δεν βλέπουμε.

88 Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ. ETΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

89 Τι ειναι φορτίο; Α Β Px Mediating Particle Field Quantum A particle of Field

90

91 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ; ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ; ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ! Στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ δεν υπάρχουν ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΥΜΑΤΑ!! όπως στον μακρόκοσμο.

92 ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ TΑ ΣΩΜΑΤΙΑ συμπεριφερονται ως να έχουν κυματικές ιδιότητες. ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ συμπεριφέρονται ως να συνίστανται από δέσμη σωματιδίων. ΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΚΥΜΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΩΣ ΔΕΣΜΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ! ΔΥΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟΥ-ΚΥΜΑΤΟΣ

93 ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ! Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ είναι η θεωρία του ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ. ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ; Vlatko Vedral, LIVING IN A QUANTUM WORLD Scientific American, June 2011

94 Θεωρούμε το ΦΩΣ ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα, γιατί κάτω από κατάλληλες περιστάσεις, αυτό υπακούει στα χαρακτηριστικα κυματικά φαινόμενα της συμβολής, της περίθλασης και της πόλωσης ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΟΓΡΑΜΜΑ

95 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ; Κάτω από κατάλληλες περιστάσεις ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ COMPTON ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ συμπεριφέρεται σαν δέσμη από σωματίδια -φωτόνιαπου έχουν ενέργεια και ορμή Ε = hν p = h / λ

96 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ; Παρά τη σωματιδιακή φύση που εμφανίζει το ΦΩΣ η κβαντική θεωρία χρειάζεται τη συχνότητα και το μήκος κύματος για την περιγραφή της ενέργειας και της ορμής των φωτονίων του. Τι είναι όμως αυτό που πάλεται; Η ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ.

97 ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ: ΚΑΙ στον ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ενός αντικειμένου με εμπόδια εξαρτάται απο τη σύγκριση της διάστασης του σώματος με τη διάσταση του εμποδίου. Αν πατήσει κάποιος τη σχάρα με το αθλητικό παπούτσι δεν καταλαβαίνει ότι στο δρόμο του έχει παρεμβληθει μια σχάρα. Αν όμως την πατήσει κάποια με λεπτο τακούνι. θα το καταλάβει, ίσως επώδυνα!

98 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΜΑ; ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ: d Αν η βάρκα πέσει σε «κυματισμό» με μήκος κύματος d μικρότερο από το μήκος της βάρκας ο βαρκάρης θα θεωρήσει ότι έπεσε σε ένα «σώμα».. Αν η βάρκα πέσει σε κυματισμό με μήκος κύματος μεγαλύτερο από το μήκος της θα αρχιζει να ανεβοκατεβένει. Ο βαρκάρης θεωρεί ότι έπεσε σε διαταραχή-κύμα.

99 AΣ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: TI EINAI KYMA; ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΥΙΣΜΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΙΜΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ.

100 ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ: ΠΩΣ ΡΩΤΑΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑ; TO ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ.

101 ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ EARTH ΤΟ (ΑRΤ)! ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟΥ ΕΑΝ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ; H ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ;

102 Το πουλί δεν κελαηδάει επειδή έχει μια απάντηση... Maya Angelou

103 ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ! Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ!

104 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ. Ο τύπος που δίνει τη χωρητικότητα πυκνωτή είναι λάθος!

105 Ας αναφερθούμε στη προσπάθεια της εύρεσης του τύπου που δίνει την χωρητικότητα πυκνωτή. Η προσπάθεια εδράζεται στην εφαρμογή του τύπου-ορισμού C = Q / U Για τον υπολογισμό υποθέτουμε την αποκατάσταση στο χώρο ενός πεδίου που είναι ΟΜΟΓΕΝΕΣ μεταξύ των οπλισμών του πυκνωτή και ΜΗΔΕΝΙΚΟ έξω απο τον πυκνωτή. Βρίσκουμε ότι: C S d Ένα τέτοιο πεδίο είναι ανέφικτο με όρους φυσικής. ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΒΙΛΟ. Το έργο υπό την επίδραση των δυνάμεων του πεδίου στη κλειστή διαδρομή που υποδεικνύεται είναι διάφορο του μηδενός. Συνεπώς, το πεδίο αυτό δεν εχει δυναμικό! Ο τύπος λοιπόν C S d ισχύει για ένα ΠΡΟΤΥΠΟ διευθέτισης πεδίου που αντιβαίνει τους νόμους της φυσικής!

106 O ΤΥΠΟΣ C S d ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ! Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΜΑ Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ! ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

107 Το ηλεκτρόνιο στην έξοδό του απο τον πυκνωτή έχει κινητική ενέργεια μεγαλύτερη απο εκείνη που είχε κατά την είσοδό του. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ! ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΜΑ Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ! ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! Δεν υπάρχει παραβίαση! ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΚΝΩΤΗ ΕΙΝΑΙ Το ηλεκτρόνιο πήρε ενέργεια απο την ενέργεια του πυκνωτή. 2 Q E 2 C ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

108 ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ TYΠΟΙ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑΔΟΧΩΝ. ΕΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ... (ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ) ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ... (ΤΥΠΟΣ) ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ

109

Το πλάτος της ταλάντωσης του σημείου Σ, μετά τη συμβολή των δυο. α. 0 β. Α γ. 2Α δ. Μονάδες 5

Το πλάτος της ταλάντωσης του σημείου Σ, μετά τη συμβολή των δυο. α. 0 β. Α γ. 2Α δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04-01-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ-ΠΟΥΛΗ Κ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Θέμα 1 ο ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Στα ερωτήματα 1 5 του πρώτου θέματος, να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα της απάντησης που θεωρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων Περιεχόµενα Κεφαλαίου 15 Χαρακτηριστικά των Κυµάτων Είδη κυµάτων: Διαµήκη και Εγκάρσια Μεταφορά ενέργειας µε κύµατα Μαθηµατική Περιγραφή της Διάδοσης κυµάτων Η Εξίσωση του Κύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική µηχανική. Τύχη ή αναγκαιότητα. Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης

Κβαντική µηχανική. Τύχη ή αναγκαιότητα. Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης Κβαντική µηχανική Τύχη ή αναγκαιότητα Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης Ηφυσικήστόγύρισµα του αιώνα «Όλοι οι θεµελιώδεις νόµοι και δεδοµένα της φυσικής επιστήµης έχουν ήδη ανακαλυφθεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 5.4 Η ταχύτητα υ διάδοσης του κύματος, η περίοδός του Τ και το μήκος κύματος λ, συνδέονται με τη σχέση:

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 5.4 Η ταχύτητα υ διάδοσης του κύματος, η περίοδός του Τ και το μήκος κύματος λ, συνδέονται με τη σχέση: Αρμονικό κύμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 51 Κατά τη διάδοση ενός κύματος σε ένα ελαστικό μέσο: α μεταφέρεται ύλη, β μεταφέρεται ενέργεια και ύλη, γ όλα τα σημεία του ελαστικού μέσου έχουν την ίδια φάση την ίδια χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τα δύο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 ΚίνησηΚυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 15 ΚίνησηΚυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 15 ΚίνησηΚυµάτων ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 15 Χαρακτηριστικά Κυµατικής Είδη κυµάτων: ιαµήκη και Εγκάρσια Μεταφορά ενέργειας µε κύµατα Μαθηµατική Περιγραφή της ιάδοσης κυµάτων ΗΕξίσωσητουΚύµατος Κανόνας

Διαβάστε περισσότερα

γ. είναι η απόσταση που διανύει το κύμα σε χρόνο T, όπου Τ η περίοδος του κύματος.

γ. είναι η απόσταση που διανύει το κύμα σε χρόνο T, όπου Τ η περίοδος του κύματος. ΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΥΜΑΤΑ Ερωτήσεις ποαπής επιογής Οδηγία: Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ποαπής επιογής αρκεί να γράψετε στο φύο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δεξιά από αυτόν το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. B κύματος. Γνωρίζουμε ότι το σημείο Α έχει μικρότερη φάση από το x x σημείο Β. Συνεπώς το σημείο Γ του

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. B κύματος. Γνωρίζουμε ότι το σημείο Α έχει μικρότερη φάση από το x x σημείο Β. Συνεπώς το σημείο Γ του ΑΡΧΗ ης ΣΕΛΙΔΑΣ Προτεινόμενο Τελικό Διαγώνισμα Στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυσης Γ Λυκείου Διάρκεια: 3ώρες ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ µ α τ α 0 0 5 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΘΕΜΑ 1 o Για τις ερωτήσεις 1 4, να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

2o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

2o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέμα 1 ο Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2008 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑÏΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz 1 Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz Σκοποί της τέταρτης διάλεξης: 25.10.2011 Να κατανοηθούν οι αρχές με τις οποίες ο Albert Einstein θεμελίωσε την ειδική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

α. n 1 > n 2 β. n 2 > n 1. γ. n 1 = n 2 δ. n 2 = 2n 1. β. 2u cm. http://www.epil.gr

α. n 1 > n 2 β. n 2 > n 1. γ. n 1 = n 2 δ. n 2 = 2n 1. β. 2u cm. http://www.epil.gr ΘΕΜΑ 1ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕTΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2012. Α5) α) Σωστό β) Σωστό γ) Λάθος δ) Λάθος ε) Σωστό.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2012. Α5) α) Σωστό β) Σωστό γ) Λάθος δ) Λάθος ε) Σωστό. ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 0 Α) γ Α) β Α)γ Α4) γ Α5) α) Σωστό β) Σωστό γ) Λάθος δ) Λάθος ε) Σωστό ΘΕΜΑ Β n a n ( ύ) a n (), ( ύ ) n

Διαβάστε περισσότερα

Είδη κυµάτων. Ηλεκτροµαγνητικά κύµατα. Σε κάποιο φυσικό µέσο προκαλείται µια διαταραχή. Το κύµα είναι η διάδοση της διαταραχής µέσα στο µέσο.

Είδη κυµάτων. Ηλεκτροµαγνητικά κύµατα. Σε κάποιο φυσικό µέσο προκαλείται µια διαταραχή. Το κύµα είναι η διάδοση της διαταραχής µέσα στο µέσο. Κεφάλαιο T2 Κύµατα Είδη κυµάτων Παραδείγµατα Ένα βότσαλο πέφτει στην επιφάνεια του νερού. Κυκλικά κύµατα ξεκινούν από το σηµείο που έπεσε το βότσαλο και αποµακρύνονται από αυτό. Ένα σώµα που επιπλέει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r

r r r r r r r r r r r ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (ΚΥΜΑΤΑ) ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ 5

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (ΚΥΜΑΤΑ) ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ 5 ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (ΚΥΜΑΤΑ) ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ 5 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς

Διαβάστε περισσότερα

Θ έ μ α τ α γ ι α Ε π α ν ά λ η ψ η Φ υ σ ι κ ή Κ α τ ε ύ θ υ ν σ η ς Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Θ έ μ α τ α γ ι α Ε π α ν ά λ η ψ η Φ υ σ ι κ ή Κ α τ ε ύ θ υ ν σ η ς Γ Λ υ κ ε ί ο υ Θ έ μ α τ α γ ι α Ε π α ν ά λ η ψ η Φ υ σ ι κ ή Κ α τ ε ύ θ υ ν σ η ς Γ Λ υ κ ε ί ο υ Αφού επαναληφθεί το τυπολόγιο, να γίνει επανάληψη στα εξής: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ερωτήσεις: (Από σελ. 7 και μετά)

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1 Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Θέμα 1 Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Θέμα 1 Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Αν σε ένα ελεύθερο σώμα που είναι αρχικά ακίνητο ασκηθεί δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 2ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 2ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ 1 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) Α) Για κάθε μία

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα Θέµα 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

NTÙÍÉÏÓ ÃÊÏÕÔÓÉÁÓ - ÖÕÓÉÊÏÓ www.geocities.com/gutsi1 -- www.gutsias.gr

NTÙÍÉÏÓ ÃÊÏÕÔÓÉÁÓ - ÖÕÓÉÊÏÓ www.geocities.com/gutsi1 -- www.gutsias.gr Έστω µάζα m. Στη µάζα κάποια στιγµή ασκούνται δυο δυνάµεις. ( Βλ. σχήµα:) Ποιά η διεύθυνση και ποιά η φορά κίνησης της µάζας; F 1 F γ m F 2 ιατυπώστε αρχή επαλληλίας. M την της Ποιό φαινόµενο ονοµάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÓÕÃ ÑÏÍÏ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÓÕÃ ÑÏÍÏ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β ΜΑΪΟΥ 03 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 007 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ZHTHMA Στις ερωτήσεις έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα!

Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα! ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΕΛΛΗΣ Μαθήματα Οπτικής 3. Πόλωση Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα! Αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας ή ανιχνεύουμε με αισθητήρες είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν φως με συγκεκριμένο χρώμα -είδος,

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Συμβολή και στάσιμα κύματα.

2.2. Συμβολή και στάσιμα κύματα. 2.2. Συμβολή και στάσιμα κύματα. 2.2.1. Συμβολή και μέγιστο πλάτος Σε δύο σημεία μιας ευθείας ε βρίσκονται δύο σύγχρονες πηγές κυμάτων Ο 1 και Ο 2 οι οποίες παράγουν κύματα με πλάτος Α=2cm και μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1.

Διαβάστε περισσότερα

Κύμα ονομάζουμε τη διάδοση μιας διαταραχής από σημείο σε σημείο του χώρου με ορισμένη ταχύτητα.

Κύμα ονομάζουμε τη διάδοση μιας διαταραχής από σημείο σε σημείο του χώρου με ορισμένη ταχύτητα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ Τι ονομάζουμε κύμα; Κύμα ονομάζουμε τη διάδοση μιας διαταραχής από σημείο σε σημείο του χώρου με ορισμένη ταχύτητα. Η διαταραχή μπορεί να είναι α. Η ταάντωση των μορίων του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 14 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Παρασκευή, 13 Ιουνίου 14 8:

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Α2. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Μονάδες 5. Α2. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑÏΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ 2005 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΗΣ ΘΕΤΙΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΗΣ ΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΕΙΟΥ Θέμα ο. ύλινδρος περιστρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του με γωνιακή ταχύτητα ω. Αν ο συγκεκριμένος κύλινδρος περιστρεφόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

δ) µειώνεται το µήκος κύµατός της (Μονάδες 5)

δ) µειώνεται το µήκος κύµατός της (Μονάδες 5) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 011-01 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/1/11 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 4 ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 3o ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2005 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 7/6/2005 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2005 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 7/6/2005 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2005 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 7/6/2005 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 0. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 0. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Επαναληπτικό διαγώνισµα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ λυκείου 009 ΘΕΜΑ 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σώµα

Διαβάστε περισσότερα

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ Α Τόγκας - ΑΜ333: Ειδική Θεωρία Σχετικότητας Σχετικιστική μάζα 5 Σχετικιστική μάζα Όπως έχουμε διαπιστώσει στην ειδική θεωρία της Σχετικότητας οι μετρήσεις των χωρικών και χρονικών αποστάσεων εξαρτώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 05 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς.

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. Μ2 Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. 1 Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί στη μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας σε ένα τόπο. Αυτή η μέτρηση επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Φυσική Γ Λυκείου (Θετικής & Τεχνολογικής κατεύθυνσης)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Φυσική Γ Λυκείου (Θετικής & Τεχνολογικής κατεύθυνσης) Θέµα 1 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Φυσική Γ Λυκείου (Θετικής & Τεχνολογικής κατεύθυνσης) 1.1 Πολλαπλής επιλογής A. Ελαστική ονοµάζεται η κρούση στην οποία: α. οι ταχύτητες των σωµάτων πριν και µετά την κρούση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 015 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ A Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 6 Απριλίου 015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επαναληπτικό στη Φυσική 1. Θέµα 1 ο

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επαναληπτικό στη Φυσική 1. Θέµα 1 ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επαναληπτικό στη Φυσική 1 Θέµα 1 ο 1. Το διάγραµµα του διπλανού σχήµατος παριστάνει τη χρονική µεταβολή της αποµάκρυνσης ενός σώµατος που εκτελεί απλή αρµονική ταλάντωση. Ποια από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Α ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ηµεροµηνία: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ A ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΚΥΜΑΤΑ Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασµένες; α Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει µήκη κύµατος µεγαλύτερα από

Διαβάστε περισσότερα

Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα

Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα ΦΥΣ 131 - Διαλ.38 1 Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα Τα ηχητικά κύματα χρειάζονται ένα μέσο για να μεταδοθούν π.χ. αέρας Δεν υπάρχει ήχος στο κενό Ηχητικές συχνότητες 20Ηz 20ΚΗz Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (14)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (14) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (14) Θέμα 1 ο Α. Σε ιδανικό κύκλωμα ηλεκτρικών ταλαντώσεων LC σε κάποια χρονική στιγμή που το ρεύμα στο κύκλωμα είναι ίσο με το μισό της μέγιστης τιμής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30 ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30 Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Δεύτερη Φάση) Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: Το δοκίμιο αποτελείται από έξι (6) σελίδες και έξι (6) θέματα. Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Α ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 05 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ A ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ ο ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΪΟΥ 200 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ () Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Τρέχοντα Κύματα. Ομάδα Δ.

2.1 Τρέχοντα Κύματα. Ομάδα Δ. 2.1 Τρέχοντα Κύματα. Ομάδα Δ. 2.1.41. Κάποια ερωτήματα πάνω σε μια κυματομορφή. Α d B Γ d Δ t 0 E Ένα εγκάρσιο αρμονικό κύμα, πλάτους 0,2m, διαδίδεται κατά μήκος ενός ελαστικού γραμμικού μέσου, από αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη Ιουνίου 9 11. 14. ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (4ΩΡΟ) 1 1 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ (32 π) Οι μαθητές και μαθήτριες να: 1.1 Ελαστικότητα. 1.1.1 Υπολογίζουν την ελαστική δυναμική ενέργεια. 1. Η ελαστική δυναμική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 03-01-11 ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΙΡΑ Α ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Μην ξεχνάµε την διαπεραστική µατιά του Λυγκέα.

Μην ξεχνάµε την διαπεραστική µατιά του Λυγκέα. Η φύση του φωτός Το ρήµα οράω ορώ ( βλέπω ) είναι ενεργητικής φωνής. Η όραση θεωρείτο ενεργητική λειτουργία. Το µάτι δηλαδή εκπέµπει φωτεινές ακτίνες( ρίχνει µια µατιά ) οι οποίες σαρώνουν τα αντικείµενα

Διαβάστε περισσότερα

t 1 t 2 t 3 t 4 δ. Η κινητική ενέργεια του σώματος τη χρονική στιγμή t 1, ισούται με τη δυναμική ενέργεια της ταλάντωσης τη χρονική στιγμή t 2.

t 1 t 2 t 3 t 4 δ. Η κινητική ενέργεια του σώματος τη χρονική στιγμή t 1, ισούται με τη δυναμική ενέργεια της ταλάντωσης τη χρονική στιγμή t 2. Τάξη Μάθημα : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ : Φυσική Εξεταστέα Ύλη : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΑΙ 2 Καθηγητής : ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ημερομηνία : 11-11 -2012 ΘΕΜΑ 1ο 1) Η ταχύτητα ενός σώματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση μεταβάλλεται,

Διαβάστε περισσότερα

Tι είναι η κβαντική Φυσική

Tι είναι η κβαντική Φυσική Tι είναι η κβαντική Φυσική Η κβαντική Θεωρία είναι η μεγαλύτερη πνευματική δημιουργία του ανθρώπου αλλά συγχρόνως και η πιο παράξενη θεωρία η οποία αντιβαίνει σε πολλά από τη καθημερινή μας εμπειρία. Στη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2002 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ): ΦΥΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Τρέχοντα Κύµατα. Οµάδα.

2.1 Τρέχοντα Κύµατα. Οµάδα. 2.1 Τρέχοντα Κύµατα. Οµάδα. 2.1.41. Κάποια ερωτήµατα πάνω σε µια κυµατοµορφή. Ένα εγκάρσιο αρµονικό κύµα, πλάτους 0,2m, διαδίδεται κατά µήκος ενός ελαστικού γραµµικού µέσου, από αριστερά προς τα δεξιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5 1.3 β. Μονάδες 5 1.4 Μονάδες 5

Μονάδες 5 1.3 β. Μονάδες 5 1.4 Μονάδες 5 ΘΕΜΑ 1 ο ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) Για τις ημιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός ενός επίπεδου απλού αρμονικού κύματος από τις ταλαντώσεις σημείων του

Προσδιορισμός ενός επίπεδου απλού αρμονικού κύματος από τις ταλαντώσεις σημείων του A A N A B P Y T A ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΛΑ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ 9 5 0 Προσδιορισμός ενός επίπεδου απλού αρμονικού κύματος από τις ταλαντώσεις σημείων του Περιεχόμενα Εισαγωγή και παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας»

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Εισαγωγή Επιστημονική μέθοδος Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Διατύπωση αξιωματική της αιτίας μια κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γνωρίζουμε όσα νομίζουμε πως γνωρίζουμε;

Πώς γνωρίζουμε όσα νομίζουμε πως γνωρίζουμε; Περιεχόμενα Πρόλογος της ελληνικής έκδοσης...11 Προλεγόμενα. Προς τι μια βιογραφία;...17 1. Πώς γνωρίζουμε όσα νομίζουμε πως γνωρίζουμε;...23 2. Yπάρχει μια Θεωρία των Πάντων;...57 3. Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν;...85

Διαβάστε περισσότερα

Q=Ne. Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου. Q ολ(πριν) = Q ολ(μετά) Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.

Q=Ne. Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου. Q ολ(πριν) = Q ολ(μετά) Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno. Web page: www.ma8eno.gr e-mail: vrentzou@ma8eno.gr Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.gr Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου Κβάντωση ηλεκτρικού φορτίου ( q ) Q=Ne Ολικό

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν, το βαρυτικό πεδίο κάθε μάζας δημιουργεί μια καμπύλωση στον χώρο (μάλιστα στον χωροχρόνο),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο ΑΡΧΗ 1ΗΣΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές ιδέες των µαθητών

Εναλλακτικές ιδέες των µαθητών Εναλλακτικές ιδέες των µαθητών Αντωνίου Αντώνης, Φυσικός antoniou@sch.gr, http://users.att.sch.gr/antoniou Απόδοση στα ελληνικά της µελέτης του Richard P. Olenick, καθηγητή Φυσικής του University of Dallas.

Διαβάστε περισσότερα

1.4. Σύνθεση Ταλαντώσεων. Ομάδα Β

1.4. Σύνθεση Ταλαντώσεων. Ομάδα Β 1.4. Σύνθεση Ταλαντώσεων. Ομάδα Β 1.4.1. Σύνθεση ταλαντώσεων ίδιας συχνότητας Ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις της ίδιας διεύθυνσης, γύρω από την ίδια θέση ισορροπίας με εξισώσεις: y 1 =0,2

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Συζευγμένα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία τα οποία κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και παρουσιάζουν τυπική κυματική συμπεριφορά Αν τα φορτία ταλαντώνονται περιοδικά οι διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 03-01-11 ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΙΡΑ Α ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης

Μοριακή Φασματοσκοπία I. Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης Μοριακή Φασματοσκοπία I Παραδόσεις μαθήματος Θ. Λαζαρίδης 2 Τι μελετά η μοριακή φασματοσκοπία; Η μοριακή φασματοσκοπία μελετά την αλληλεπίδραση των μορίων με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Από τη μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 03-0 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΛΥΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/0/03 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Αρµονικό κύµα διαδίδεται σε ένα εθύγραµµο ελαστικό µέσο. Όλα τα σηµεία το µέσο διάδοσης, πο ταλαντώνονται λόγω της διέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Στα θέματα 1 4 να σημειώσετε στο τετράδιό σας ποιες από τις προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες.

Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Στα θέματα 1 4 να σημειώσετε στο τετράδιό σας ποιες από τις προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες. Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης Θέμα ο Στα θέματα 4 να σημειώσετε στο τετράδιό σας ποιες από τις προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες. ) Στο σχήμα φαίνεται το στιγμιότυπο ενός τρέχοντος αρμονικού κύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να ράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το ράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία τη συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Χαρακτηριστικά μεγέθη περιοδικών φαινομένων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Χαρακτηριστικά μεγέθη περιοδικών φαινομένων ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Χαρακτηριστικά μεγέθη περιοδικών φαινομένων Περίοδος Τ (s) Τ = N t Συχνότητα f (Hz) f = t N Σχέση περιόδου και συχνότητας Τ = f T Γωνιακή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης. Προτεινόμενα Θέματα

Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης. Προτεινόμενα Θέματα Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Προτεινόμενα Θέματα Θέμα ο Ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση πλάτους Α. Η φάση της ταλάντωσης μεταβάλλεται με το χρόνο όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα : φ(rad) 2π π 6

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΘΕΜΑΤΑ ΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 04 ΦΥΣΙΗ ΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα.

Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα. Α2 Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα. 1 Σκοπός Στο πείραμα αυτό θα μελετηθεί η συμπεριφορά των στάσιμων ηχητικών κυμάτων σε σωλήνα με αισθητοποίηση του φαινομένου του ηχητικού συντονισμού. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα