Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση"

Transcript

1 Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση Το έργο LIFE10 ENV/GR/622 συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ Επιμέλεια φυλλαδίου: Δήμος Παραλιμνίου & Envitech LTD Μάρτιος 2013

2

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εργαλείο για την πρόληψη αποβλήτων 2. Στερεά απόβλητα 3. Χάραξη στρατηγικής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων 3.1. Πρόληψη αποβλήτων 3.2. Επαναχρησιμοποίηση 3.3. Κομποστοποίηση 3.4. Διάθεση αποβλήτων 4. Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης αποβλήτων 5. Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης των αποβλήτων 6. Παιχνίδια

4

5 1. Εργαλείο για την πρόληψη αποβλήτων Το έργο με τίτλο WASP Tool- Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση» ξεκίνησε την 1 η Οκτωβρίου 2011 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του Στόχος του είναι να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επιλογή της καταλληλότερης στρατηγικής για την πρόληψη αποβλήτων και να αναπτύξει εκστρατείες ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αναγκαιότητα μείωσης των αποβλήτων. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εφαρμόζεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ανάδοχοι φορείς στην Κύπρο είναι ο Δήμος Παραλιμνίου και η εταιρεία ENVITECH Ltd, ενώ στην Ελλάδα είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (συντονιστής), η Διαδημοτική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.), ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και η Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.ΠΕ.Μ.). Δράσεις του έργου αποσκοπούν στην: 1. Ανάπτυξη ενός εργαλείου λήψης αποφάσεων για τα μέτρα πρόληψης αποβλήτων (Εργαλείο WASP). 2. Εφαρμογή του Εργαλείου WASP σε τρεις διαχειριστικές αρχές αποβλήτων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 3. Εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των τεσσάρων καταλληλότερων δράσεων πρόληψης αποβλήτων (δύο εκ των οποίων θα είναι η οικιακή κομποστοποίηση και η μείωση των τροφικών υπολειμμάτων) σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες τοπικές αρχές. 4. Επικοινωνία και διάδοση του Εργαλείου WASP και των αποτελεσμάτων του έργου.

6 2. Στερεά Απόβλητα Τι είναι απόβλητο; Απόβλητο είναι κάθε ουσία ή αντικείμενο το οποίο ο ιδιοκτήτης του απορρίπτει ή υποχρεούται να απορρίπτει σύμφωνα με την υπάρχον εθνική νομοθεσίας. Ποιες είναι οι κατηγορίες αστικών στερεών απόβλητων; Οικιακά απόβλητα (χαρτόκουτα και άλλα χαρτιά, γυάλινα μπουκάλια, βάζα, πλαστικά μπουκάλια, μεμβράνες, αλουμινένια τενεκεδάκια ποτών και κονσέρβες σε μεταλλικές συσκευασίες). Κατάλοιπα κάθε φύσης, όπως σκουπίσματα και χαρτιά που τοποθετούνται μέσα στις πλαστικές σακούλες. Απόβλητα από εμπορικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνίες και κτίρια γραφείων που τοποθετούνται σε σακούλες ή κάδους. Κοπριές, προϊόντα από καθαρισμούς δρόμων και δημοσίων χώρων, που συγκεντρώνονται σε μεγάλα δοχεία. Κατάλοιπα από χώρους εκθέσεων αγορές και εορτές που συγκεντρώνονται επίσης σε μεγάλα δοχεία. Απόβλητα από σχολεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία που συγκεντρώνονται σε ειδικούς χώρους. Ογκώδη αντικείμενα πχ. έπιπλα και στρώματα. Τι προκαλούν τα σκουπίδια; Ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών. Εξάντληση των πρώτων υλών. Κλιματικές αλλαγές. Ξέρεις ότι Στην Ευρώπη κάθε ένα λεπτό γεμίζουν 3500 κάλαθοι σκουπιδιών. Αν μπορούσες να ζυγίσεις τα σκουπίδια που παράγεις σε ένα χρόνο θα ανακάλυπτες πως ζυγίζουν δέκα φορές το βάρος σου.

7 3. Χάραξη στρατηγικής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων Μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του πολίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη χάραξη Στρατηγικής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Οι κύριες άξονες της στρατηγικής ενσωματώθηκαν στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα (98/2008/ΕΕ). Ιεράρχηση των προτεραιοτήτων διαχείρισης των αποβλήτων: 1. Πρόληψη 2. Μείωση 3. Επαναχρησιμοποίηση 4. Ανακύκλωση 5. Ανάκτηση ενέργειας, οδηγώντας τα υπόλοιπα στην ταφή.

8 3.1 Πρόληψη αποβλήτων Πρόληψη σημαίνει: «τα μέτρα που λαμβάνονται πριν μία ουσία, υλικό ή προϊόν καταστεί απόβλητο» και τα οποία αποσκοπούν: Στην μείωση την ποσότητας των αποβλήτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή της παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των παραγόμενων αποβλήτων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Στα κράτη μέλη παράγονται 2 δισ. τόνοι αποβλήτων ετησίως, ποσότητα που αφενός περιλαμβάνει και ιδιαιτέρως επικίνδυνα απόβλητα, αφετέρου αυξάνεται συνεχώς. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη της δημιουργίας των αποβλήτων και η επανεισαγωγή τους στον κύκλο των προϊόντων μέσω της ανακύκλωσης των συστατικών τους στοιχείων, στις περιπτώσεις που υπάρχουν λύσεις οικολογικά και οικονομικά βιώσιμες. 3.2 Επαναχρησιμοποίηση Με την επαναχρησιμοποίηση μπορούμε να: Μειώσουμε τα σκουπίδια χρησιμοποιώντας τα διάφορα υλικά περισσότερες από μια φορά, αντί να τα πετούμε ή να τα ανακυκλώνουμε. Αφού τα χρησιμοποιήσουμε αρκετές φορές, μπορούμε μετά να τα στείλουμε για ανακύκλωση. Συμβουλές για επαναχρησιμοποίηση προϊόντων: Χρησιμοποιήστε παλιούς φακέλους. Γράψτε στο πίσω μέρος της κόλλας. Ξαναγεμίστε τις άδειες μπουκάλες νερού. Αγοράστε σαμπουάν και σαπούνι σε συσκευασίες που μπορούν να ξαναγεμισθούν. Μην τυλίγετε το σάντουίτς σας με αλουμινόχαρτο, αλλά να το βάζετε σε ένα πλαστικό δοχείο.

9 3.3 Κομποστοποίηση Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση; Κομποστοποίηση ή λιπασματοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κτλ.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα (κομπόστ ή φυτόχωμα) το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Ποια τα οφέλη της κομποστοποίησης; Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης αποβλήτων. Προστασία του περιβάλλοντος αφού ελαττώνεται κατά πολύ ο όγκος των οικιακών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές. Ένα νοικοκυριό παράγοντας κομπόστ καλής ποιότητας στην κατοικία του βελτιώνει την ποιότητα του χώματος του κήπου του ή των φυτών του. Εξοικονόμηση χρημάτων αφού με τη χρησιμοποίηση του κομπόστ δεν χρειάζεται η αγορά συνθετικών λιπασμάτων. Ξέρεις ότι... Το ετήσιο οικονομικό όφελος μιας τετραμελούς οικογένειας που κάνει οικιακή κομποστοποίηση εκτιμάται το λιγότερο σε 100. Ακόμη και εάν πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος του κάδου μπορεί να αποσβέσει αυτό το κόστος σε περίπου ένα χρόνο και εν συνεχεία να έχει και οικονομικό όφελος.

10 Ποια υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κομποστοποίηση; Φυτικά υπολείμματα όπως (κλαδέματα, φύλλα, αγριόχορτα, γρασίδι κ.λ.π.). Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λ.π.). Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο). Στάχτη από ακατέργαστο ξύλο π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο). Υπολείμματα καφέ και τσαγιού. Οργανικά λιπάσματα: κοπριές από πουλιά και φυτοφάγα ζώα. Πριονίδια από ακατέργαστο ξύλο (δηλ. χωρίς χημικές ουσίες). Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες). Αποφεύγονται: ωμό κρέας, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, μαγειρεμένα φαγητά, λιπαρές τροφές και λάδια, διότι προκαλούν προβλήματα δυσοσμίας και προσελκύουν ζώα και ποντίκια. Τι χρειαζόμαστε για την οικιακή κομποστοποίηση; Ένα ειδικό κάδος κομποστοποίησης. Λίγο χώμα κήπου. Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, κάποιο μακρύ ξύλο για ανακάτεμα).

11 Οδηγίες Κομποστοποίησης Βρίσκουμε ένα χώρο στον κήπο μας ένα τετραγωνικό μέτρο περίπου και σκάβουμε σε βάθος 50 εκατοστών, όπου τοποθετούμε τον κάδο κομποστοποίησης. Στη βάση του κάδου τοποθετούμε μερικά κλαδιά μαζί με φύλλα από τον κήπο μας και στη συνέχεια τα οργανικά υλικά. Τα υλικά τα τοποθετούμε σε στρώσεις όπως η τούρτα ρίχνοντας λίγο χώμα μεταξύ των στρωμάτων. Καθώς οι μικροοργανισμοί του εδάφους λαμβάνουν δράση αποικοδομώντας τα οργανικά υλικά η θερμοκρασία αυξάνεται. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο. Εάν το μίγμα είναι πολύ στεγνό καταβρέχουμε με λίγο νερό, ενώ εάν είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ καλά με μεγαλύτερη συχνότητα και τοποθετούμε περισσότερα στεγνά υλικά. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 4 περίπου μήνες, έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει ωραία σαν βρεγμένο φυτόχωμα και είναι αφράτο. Μπορεί να υπάρχουν μέσα του μικρά κομμάτια φύλλων, κλαράκια ή άλλα υλικά. Αν όμως αυτά είναι μεγάλα τότε μάλλον δεν είναι ακόμα ώριμο. Το κομπόστ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας, ως εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό.

12 3.4 Διάθεση αποβλήτων Τελική επιλογή η διάθεση Η μεθοδολογία ελέγχου της αποδοχής ή μη αποβλήτων σε χώρους διάθεσης, βασίζεται στη θέσπιση κατάλληλου καταλόγου. Ο κατάλογος μπορεί να περιλαμβάνει τα είδη των αποβλήτων που μπορούν να διατεθούν ή/και τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα απόβλητα για να είναι δυνατή η τελική τους διάθεση. Η πρόληψη αποβλήτων βοηθά στην μείωση του κόστους μεταφοράς και διάθεσης των αποβλήτων στη χωματερή του Δήμου Παραλιμνίου. Περιοχές με αυξημένες ποσότητες αποβλήτων Χωματερή Δήμου Παραλιμνίου

13 4. Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης αποβλήτων Στα ψώνια: Αγοράζετε μόνο ότι χρειάζεστε. Κρατάτε μαζί σας μία πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας. Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε, οι γυάλινες συσκευασίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες. Μειώστε τα απορρίμματα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία. Στο σπίτι: Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας, αντί να τις καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Χρησιμοποιείστε συνταγές φαγητών με υλικά που περισσεύουν στην κουζίνα. Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Επιδιορθώστε ό,τι επιδιορθώνεται αντί να το πετάς και αν αγοράζεις καινούριο. Κομποστοποιείστε τα υπολείμματα των φρούτων και των λαχανικών. Στο σχολείο: Δανειστείτε ή ενοικιάστε βιβλία αντί να τα αγοράσετε. Ανταλλάξτε επαναχρησιμοποιημένα παιχνίδια ίδιας αξίας χωρίς χρήματα. Χρησιμοποίηση μικρών ψυγείων νερού από τους μαθητές, αντί πλαστικά μπουκάλια νερού. Προωθήστε το web-learning για ενημέρωση.

14 5. Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης των αποβλήτων (17-24 Νοεμβρίου) Με την οικονομική στήριξη του προγράμματος LIFE, πραγματοποιείται η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων». Σύμφωνα με το θεσμό αυτό, μία συγκεκριμένη εβδομάδα του έτους, δήμοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες από όλο τον κόσμο διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τη μείωση των αποβλήτων. Δράσεις: 1. Παζαράκι με στόχο τη μείωση αποβλήτων: -Ανταλλαγή επαναχρησιμοποιημένων παιχνιδιών. -Ανταλλαγή επαναχρησιμοποιημένων βιβλίων. -Προσφορά ρουχισμού για φιλανθρωπικό σκοπό. 2. Επίσκεψη και ενημέρωση στα σχολεία για χρήση κάδου κομποστοποίησης και παραγωγής κομπόστου. 3. Παρουσίαση συνταγών μαγειρικής με υλικά που περισσεύουν στην κουζίνα. Ξέρεις ότι Οι μαθητές στην Κύπρο, σε μια καλοκαιρινή μέρα αγοράζουν τουλάχιστο 1 πλαστική μπουκάλα παγωμένο νερό την ημέρα. Σε ένα σχολείο με 500 μαθητές αυτό σημαίνει πάνω από 500 πλαστικά μπουκάλια πετάγονται κάθε μέρα. Στο εξωτερικό συνηθίζεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι γονείς να φέρνουν στο σχολείο σχολικά είδη, βιβλία, στολές, ρούχα και άλλα πράγματα που δεν χρειάζονται για ανταλλαγή ή για να τα πάρουν άλλοι.

15 6. Παιχνίδια 1) Βρες αν είναι σωστή ή λάθος η πρόταση 1. Τα σκουπίδια αποτελούν εστία ρύπανσης. 2. Όλα τα σκουπίδια είναι άχρηστα. 3. Κάθε σπίτι μπορεί να κάνει κομποστοστοποίση. 4. Η κομποστοποίηση απαιτεί ακριβό εξοπλισμό. 5. Τα κλαδιά των δέντρων μπορούν να κομποστοποιηθούν. 6. Από την κομποστοποίηση παράγεται λίπασμα. 7. Τα τσόφλια αβγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κομποστοποίηση. 8. Με την κοµποστοποίηση δεν παράγω κάτι χρήσιμο. 9. Κομποστοποίηση μπορούν να κάνουν μόνο οι δημοτικές αρχές. 10. Το κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κομποστοποίηση.

16 2) Σταυρόλεξο με λέξεις κάθετα, οριζόντια και διαγώνια Η Ρ Φ Γ Η Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η Κ Α Δ Ο Σ Α Λ Α Μ Π Τ Η Ρ Ε Σ Π Λ Α Σ Τ Ι Κ Ο Π Ι Π Υ Ε Π Α Ν Α Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ο Μ Ν Κ Σ Χ Ε Ξ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Σ Η Τ Α Ρ Μ Ε Ο Τ Α Ξ Μ Π Α Τ Α Ρ Ι Ε Σ Τ Ρ Ε Π Ρ Α Ρ Μ Γ Ρ Υ Π Α Ν Σ Η Χ Ε Τ Β Σ Χ Α Ο Ι Τ Γ Π Υ Τ Ι Ο Τ Ρ Ι Υ Ο Ε Α Ξ Υ Ν Ν Ρ Μ Α Ε Ο Α Ι Σ Κ Α Σ Π Ψ Β Ρ Λ Τ Κ Ζ Α Ρ Μ Π Ι Ο Κ Ι Ε Χ Α Α Μ Ο Λ Υ Ν Σ Η Ι Α Ξ Α Τ Ι Κ Ο Λ Φ Σ Κ Ι Ν Μ Ο Α Σ Δ Ι Μ Τ Π Σ Ο Χ Φ Υ Η Η Υ Σ Κ Ο Υ Π Ι Δ Ι Α Μ Α Ε Σ Π Ω Γ Π Λ Μ Σ Α Υ Ζ Χ Α Π Α Τ Ρ Α Λ Ρ Θ Ο Μ Η Ι Κ Ε Κ Σ Τ Σ Ψ Σ Ο Σ Γ Η Τ Ο Ι Η Ι Α Κ Δ Ο Ρ Ε Δ Τ Ρ Κ Δ Θ Α Α Η Ο Υ Ο Β Η Τ Λ Ο Θ Ι Υ Φ Ρ Τ Η Ε Τ Φ Σ Υ Φ Μ Δ Ν Σ Ε Χ Τ Υ Δ Α Η Ε Υ Θ Ι Υ Α Δ Ρ Ο Ι Ι Χ Η Ρ Ψ Ο Η Ε Σ Ξ Σ Π Κ Ο Δ Ε Τ Τ Ρ Ν Κ Ζ Α Η Α Π Ν Σ Ι Ι Ψ Ο Λ Π Χ Α Σ Α Α Ι Α Α Ρ Τ Τ Ο Θ Χ Ε Ε Υ Ι Π Χ Ψ Τ Α Ρ Β Ο Φ Ρ Γ Ψ Τ Σ Ρ Τ Σ Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος WASMAN, το οποίο προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία και τη διάδοση ορθών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Σκοπός του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Δημοτών της Περιφέρειας Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Νερό: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης, μέχρι το 2025,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 1 ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΦΕΛΕΣΚΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΗΒ 99064 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

[Εκπαιδευτικό Πακέτο για µαθητές]

[Εκπαιδευτικό Πακέτο για µαθητές] Παίζοντας µε τα Απορρίµµατα!! [Εκπαιδευτικό Πακέτο για µαθητές] Περιεχόµενα Σωστό- Λάθος... 3 Σταυρόλεξα... 4 Ακροστιχίδα... 6 Ναι/ Όχι... 7 Λαβύρινθοι... 8 Α. Βάλτε το αλουµινένιο κουτάκι στον κάδο ανακύκλωσης...

Διαβάστε περισσότερα

ISSN 0356-5526 Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 November 2013 ISSUE 8 VOL. 75. Χρονικά

ISSN 0356-5526 Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 November 2013 ISSUE 8 VOL. 75. Χρονικά ISSN 0356-5526 Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 November 2013 ISSUE 8 VOL. 75 Χημικά ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 1η Εκδοση 1936 Χρονικά CHEMICA CHRONICA General Edition Association of Greek Chemists

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-9963-0-9165-2

ISBN: 978-9963-0-9165-2 1 Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης: Αραβέλλα Ζαχαρίου, Κώστας Καδής και Σάκης Θεοδοσίου Συγγραφή εκπαιδευτικών προτάσεων: Γεωργία Δημητρίου και Γιώργος Σαββίδης Σχεδιασμός υλικού: Appios Communication Ltd

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - Τροιζήνας - Μεθάνων Πρόγραμμα Πρόγραμμα Π.Ε. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Π.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντικείμενο και στόχοι του έργου Περιοχή εφαρμογής Μεθοδολογία Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Ενέργεια: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Η χρήση της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Κ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των oργανικών οικιακών αποβλήτων/ Οφέλη, Εφαρμογές στη χώρα μας και σε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Ο οδηγός έχει συγγραφεί από τους Nia Owen, Sarahjane Widdowson, Lucy Shields Εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ Σχολικό έτος 2013-2014 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας Αειφορία!... Σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας έτσι ώστε να παραταθεί η ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας.

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΔΣΝΑ για τα διοργάνωση του συνεδρίου και να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

εξοικονομήστε χρήματα Διαχωρισμός απορριμμάτων στο Fürth Griechisch Stadt Fürth Abfallwirtschaft Σεπτέμβριος 2013 Ρούχα και υποδήματα Χαρτί

εξοικονομήστε χρήματα Διαχωρισμός απορριμμάτων στο Fürth Griechisch Stadt Fürth Abfallwirtschaft Σεπτέμβριος 2013 Ρούχα και υποδήματα Χαρτί ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ Griechisch Διαχωρισμός απορριμμάτων στο Fürth Κίτρινος Κάδος Ρούχα και υποδήματα Χαρτί Ογκώδη απορρίμματα Βιολογικά απορρίμματα Ηλεκτρονικά απόβλητα Ειδικά απορρίμματα Υπόλοιπα απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011. Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011. Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011 Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! 2 Γιάννης Κυρίτσης Chief Operating Officer Greece & Albania Στην ΑΒ Βασιλόπουλος πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι εταιρείες υποχρεούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΘΗΝΑ 2006 Σκοπός Στην ενότητα αυτή γίνεται μια ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 1 2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ... 2 2.1 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

για τη µελέτη. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας Α. Λαζαρίδη Α. Μαυρόπουλος Σ. Μοιρασγεντής Ν. Σελλάς

για τη µελέτη. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας Α. Λαζαρίδη Α. Μαυρόπουλος Σ. Μοιρασγεντής Ν. Σελλάς Σχέδιο Τελικής Έκθεσης Προς το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη µελέτη Εκτίµηση των Γενικευµένων Επιπτώσεων και Κόστους ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων

Ημερίδα: Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ημερίδα: Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Παρουσίαση Υφιστάμενης Κατάστασης, Προτεραιοτήτων και Μέτρων του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα