Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ"

Transcript

1 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Μ.Β. Λαυρεντιάδου, πρώην επιστημονική σύμβουλος Δημάρχου Δ. Νίκαιας Ν.Α. Αθανασοπούλου, πρώην ειδική σύμβουλος κτηματολογίου Δ. Νίκαιας

2 Δ Η Μ Ο Σ Ν Ι Κ Α Ι Α Σ ή Κ Ο Κ ΚΙ Ν Ι Α Μέχρι το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 η περιοχή δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Έως τα τέλη του 19ου αιώνα δεν καλλιεργούνταν ούτε κατοικούνταν(χάρτης Kaupert, κλίμακας 1: έτους 1881). Υπάρχουν ελάχιστα τεμάχια γης με κατοικίες στο νότιο τμήμα της σημερινής Λεωφόρου Θηβών (που αφορά την Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά) και λίγες καλλιέργειες δένδρων πιο βόρεια κοντά στο παλιό(γ ) Νεκροταφείο. Η δυτική απόληξη της περιοχής περικλείεται από δύο λόφους, το σημερινό λόφο του Σελεπίτσαρι και τον Καραβά με εμφανές από τότε το πέρασμα της Λεωφόρου Π. Ράλλη που καταλήγει στο Κερατσίνι, καθόλου ανεπτυγμένο την εποχή εκείνη και με το τοπογραφικό ανάγλυφο τόσο στην Κοκκινιά όσο και στο Κερατσίνι να διαφέρει πλέον σημαντικά. Εξαίρεση αποτελεί το Σελεπίτσαρι που καταλήφθηκε από το Ολυμπιακό ακίνητο, σε αντίθεση με όσα πρόβλεπε η μελέτη του ΟΡΣΑ του 1993 για την αποκατάσταση του λατομείου το οποίο έπαψε να λειτουργεί τη δεκαετία του Ανατολικά της σημερινής Λεωφόρου Θηβών υπήρχαν πυκνές καλλιέργειες (ελαιώνες) ενώ μετά το Κτήμα Δηλαβέρη προς τις παρυφές του Καραβά πρόβαλλε ένα χωριό και στη συνέχεια η πόλη του Πειραιά που εκτείνονταν από το κεντρικό λιμάνι μέχρι το σημερινό λιμάνι της Ζέας ανατολικότερα.

3 Η οργανωμένη δραστηριότητα για τη δημιουργία του χτισμένου οικιστικού περιβάλλοντος εφορμάει κυρίως από το φόβο λαϊκών αντιδράσεων και εξεγέρσεων η καταστροφή είναι τεράστια. Οι ξεριζωμένοι συγκροτούν ένα νέο προλεταριάτο με ανεπτυγμένη ταξική συνείδηση και γρήγορα αναπτύσσεται πνεύμα αγωνιστικής αλληλεγγύης, κοινής παράδοσης, κοινής δράσης, αίσθηση γειτονιάς με την οποία διαπαιδαγωγείται βαθιά ο Κοκκινιώτικος λαός. Γυναίκες και άντρες δεν χρησιμοποιούν τη δύναμη τους για την επίλυση των ατομικών τους προβλημάτων ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον ή ανταγωνιζόμενοι το παρελθόν (η ελπίδα πως θα επιστρέψουν στην πατρίδα έχει οριστικά χαθεί) και δεν κεφαλοποιούν σε βάρος μιας άλλης ομάδας εργαζομένων, αλλά θα λέγαμε πως «αγωνίζονται συλλογικά για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ζωής όλων των εργαζομένων, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, αρνούμενοι τη δράση που έχει τοπικιστικό χαρακτήρα».

4 Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 η οικονομία της Ελλάδας περνάει σε μία φάση περιορισμένου εκσυγχρονισμού που βασίζεται στα φτηνά εργατικά χέρια. Ο ηθελημένος απομονωτισμός των νέων συνοικιών μακριά από την ήδη κτισμένη περιοχή των Αθηνών ακολουθήθηκε από τη σταδιακή μετατροπή τους σε εργατικούς οικισμούς, μία πορεία αντίστροφη αυτής της περιόδου εκβιομηχάνισης της Ευρώπης. Οι ιδιαίτερες δεξιότητες των Μικρασιατών αποτέλεσαν επιπλέον κίνητρο για την ίδρυση νέων βιομηχανιών στη δεκαετία του 1920 στην περιοχή της Κοκκινιάς. Στην παραγωγή εκτός από τους άντρες που απασχολούνται στα γύρω εργοστάσια μπαίνουν και οι γυναίκες. Το 1926 στην Κοκκινιά υπάρχουν οκτώ εργοστάσια ταπητουργείας, δύο εργοστάσια κιουταχείας, ένα εργοστάσιο καρφοβελόνων, δύο εργοστάσια κιβωτίων, εργοστάσια ζαχαρωτών, κουφετών, στεφάνων, κερι ών όπου δίνεται δουλειά σε περίπου οικογένειες με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτά να αποτελείται από γυναίκες (Προσφυγικό ημερολόγιο, 1926). Η περιοχή έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης που διαρκεί έως τη δεκαετία του1980.

5 Εκτιμάται ότι η αποβιομηχάνιση που ξεκίνησε στα μέσα του 1970 έχει σαν αποτέλεσμα όσο η πραγματική αξία των παλιότερων κτισμάτων πέφτει οι ιδιοκτήτες των κατοικιών να αναζητούν λύσεις υποκατάστασης της απώλειας - από τη διαδικασία αυτή επωφελούνται κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες και εν γένει ο τομέας των κατασκευών που ανθεί, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και καλλιεργούνται μικροπολιτικές και πελατειακές σχέσεις σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού. Διαδοχικές εντάξεις στο σχέδιο πόλης (Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Νίκαιας , σελ. 18.)

6 Η πόλη δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κεντρική κρατική πολιτική της «πολικατικοποιήσης» και αντιπαροχής που εφαρμόσθηκε από τατέλητης δεκαετίας του 1960και μετάσε ολόκληρη τηχώραμε συγκεκριμένες λύσεις για το ζήτημα της στέγασης, αντιμετωπίζοντας την κατοικία σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Στην ουσία έχουμε σταδιακή έξοδο της νέας γενιάς και εξαφάνιση της ιστορίας τους για την πόλη(οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν, η ασφάλεια και η δυνατότητα παιχνιδιού παύει, η γειτονιά σβήνει).«οι ποιότητες όμως, σε μία πόλη εξασφαλίζονται"με υπομονή, επιμονή" και με σεβασμό στην ιστορία της και στην ιστορία των κατοίκων της». Η πολεοδομική ανάπτυξη οδηγεί σε υποβάθμιση του δημόσιου χώρου έναντι του ιδιωτικού και του ελεύθερου έναντι του δομημένου, σε μία σχέση ανταγωνιστική που την καθορίζουν οι νόμοι της εμπορευματοποιήσης που ρυθμίζουν τις αξίες γης με τεράστια κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τα έργα «εκσυγχρονισμού» και την επίλυση του προβλήματος «στενότητας κατοικίας» (που, ενδεικτικά, στις προσφυγικές «πολυκατοικίες» του Αη Γιώργη και Αη Νικόλα που έχουν παραμείνει επιτείνεται παρόλο που το μέγεθος της κατοικίας δεν αλλάζει ). Κύριες κατοικούµενες κανονικές κατοικίες / Περίοδος κατασκευής 70000, , , , , , ,00 0,00 Πηγή: ΕΣΥΕ, απογραφή 2000 Κύριες κατοικούµενες κανονικές κατοικίες

7 Ο Αλί είναι από το Δυρράχιο και νοικιάζει με άλλους τρεις συμπατριώτες του το ίδιο δωμάτιο. «Οι περισσότεροι εδώ είναι Αλβανοί, λείπουν τώρα σε δουλειές, εδώ κι εκεί. Εγώ σταμάτησα χθες. Σήμερα δεν έχει μεροκάματα» λέει. «Υπάρχουν και πολλοί Ρώσοι, Πακιστανοί και Ρωσοπόντιοι. Εδώ μπορούμε να πληρώσουμε το νοίκι. Το μοιράζουμε...». Αλλά οι κάτοικοί τους λένε πως και να μπορούσαν, αν είχαν τα χρήματα για ένα καλύτερο σπίτι, δεν θα ήθελαν να τα εγκαταλείψουν Η μάνα μου πέθανε το '37, δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ εδώ. Τα αγαπάμε τα προσφυγικά μας, δεν θέλουμε να τα χάσουμε. Μακάρι να τα έφτιαχναν χωρίς να τα γκρεμίσουν». Η κυρία Δήμητρα μόνο φαίνεται να είναι περισσότερο εξοικειωμένη με την ιδέα των αλλοδαπών γειτόνων της.«μένουν εδώ γιατί το νοίκι είναι φθηνό. Τριάντα χιλιάρικα. Πολλές φορές, όταν φεύγουν, αφήνουν νερά και φώτα απλήρωτα. Οι μόνοι είναι; Γενικά είναι άνθρωποι που τρέχουν."τώρα που θα φύγεις, κυρα-δήμητρα, το σπίτι θα σ' το φυλάμε εμείς, μην ανησυχείς" μου λένεταπαιδιάπουμένουναπόκάτωότανφεύγωτοκαλοκαίρι». Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τους αξιωματικούς του Τμήματος Νίκαιας, στην εποπτεία των οποίων ανήκει η περιοχή. «Δεν έχουμε σημαντικά κρούσματα στα προσφυγικά και κάποιες κλοπές, που γίνονται κατά διαστήματα, δεν είναι από όσους μένουν εδώ. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει παρέμβαση για την αναβάθμιση της περιοχής, θα μεταβληθεί αργά ή γρήγορα σε γκέτο». Ήδη στα εγκαταλειμμένα διαμερίσματα, που έχουν μεταβληθεί σε χαλάσματα, δίπλα ακριβώς στα κατοικημένα, μαζεύονται χρήστες ναρκωτικών. Πάντως οι περισσότερες κλήσεις που δέχεται το Τμήμα για τα προσφυγικά, όπως παρατηρούν οι αστυνομικοί, αφορούν «αιφνίδιους θανάτους ηλικιωμένων από παθολογικά αίτια ή ατυχήματα, συνήθως όταν οι σόμπες υγραερίου, που ζεσταίνουν τα φτωχικά τους δωμάτια, εκρήγνυνται από κακή συντήρηση...». (ΤΟΒΗΜΑ, )

8 Προσφυγική «πολυκατοικία» στην Π. Τσαλδάρη, πάνω από τον Αη Νικόλα το 2010

9 Μερικά μεγέθη για την οικιστική ανάπτυξη Στις αστικές περιοχές της Νομαρχίας Πειραιά οι κενές κατοικίες (παλιές και νέες) ανέρχονται το 2011 σε ποσοστό 20,78% επί του συνόλου των κανονικών κατοικιών, μέγεθος που παρακολουθεί τον αντίστοιχο μέσο όρο για την χώρα. Άξιο προσοχής είναι πως μόνο το 68,94% των κυρίως κατοικούμενων κανονικών κατοικιών είναι ιδιόκτητες. Ο πρώην Δήμος Νίκαιας, καλύπτει ποσοστό 13,57% επί του συνόλου των κτηρίων σε αστικές περιοχές της νομαρχίας Πειραιά για το έτος 2000, δηλαδή κτήρια. Οι πολυπληθέστεροι χώροι πρασίνου μέσα στην πόλη της Νίκαιας αφορούν τα εσωτερικά τμήματα των προσφυγικών οικοδομικών τετραγώνων που χρησιμοποιούνταν ως περάσματα και κοινά πλυσταριά. Η παρουσία μέχρι σήμερα των μικρών αυτών κοινόχρηστων χώρων με τους κεντρικούς διαδρόμους (σε πολύ μικρότερο βαθμό με σοκάκια διότι πολλά έχουν κλείσει) οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποκτήθηκαν με τη πολιτική της εισφοράς σε γη και χρήμα ή με μετέπειτα απαλλοτριώσεις, όταν οι αξίες γης μεγαλώνουν λόγω αύξησης των συντελεστών δόμησης και σχετικών παραγόντων, καθιστώντας αυτές απαγορευτικές για το Δήμο, αλλά με το σύστημα της οργανωμένης αποκατάστασης. Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία (ερωτηματολόγιο 2010) ο Δήμος προβαίνει σε απαλλοτριώσεις μόλις 1 φορά στα 6 χρόνια ή και περισσότερα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

10 Αυτά τα τμήματα του αστικού ιστού της πόλης έχουν διατηρήσει χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου και είναι άξια μελέτης, προστασίας και αξιοποίησης ειδικά για την ανάδειξη της «σχέσης ανάμεσα στους ιδιωτικούς και στους δημόσιους αλλά και στους ενδιάμεσους ασαφείς χώρους». Αποτελούν ένα εναλλακτικό παράδειγμα πολιτικής κατοίκησης, που αντιμετωπίζει τον κοινόχρηστο χώρο ως επέκταση του ιδιωτικού Στην πιλοτική περιοχή των Κιλικιανών οι γειτονιές αριθμούσαν περισσότερα από 150 άτομα αρχικά και σήμερα 90 με 100, λόγω αφενός των εγκαταλειμμένων οικημάτων και ερειπίων στις παρυφές των πολυπληθέστερων οικοπέδων και αφετέρου της ανάγκης για περισσότερο χώρο ανά άτομο. Οι επεκτάσεις των κτηρίων μορφολογικά αποδεικνύουν πως το τ.μ. «πληρώνεται» από άποψη ποιότητας ζωής πανάκριβα: η σχέση δομημένη και αδόμητου χώρου και στις 3 διαστάσεις χειροτερεύει πολύ δυσανάλογα. Η σπατάλη χώρου (χωρίς να επιλύεται το ζήτημα «στενότητας κατοικίας» σε επίπεδο Ο.Τ.) είναι πρόδηλη και εμφανίζεται με τη μορφή ιού...(β.λ. ανάλυση της Κυριακίδου, 2005, σε διάφορες κλίμακες και διαστάσεις), η ογκοπλασία είναι άναρχη (έξω από τον άνθρωπο) σαν να συναγωνίζεται το παλιό το καινούργιο και το ανάποδο, δηλαδή αυθαίρετη. Τα90με100άτομαθαμπορούσανναστεγαστούνστοίδιοΟ.Τ.μεήπιεςπαρεμβάσειςπ.χ. συνενώσεις με διατήρηση του κελύφους, με σεβασμό στο άτομο, την ιστορία του, τις ανάγκες του; Πόσα άτομα θα μπορούσαν να στεγαστούν με βάση αυτό το κριτήριο και άλλα συμπληρωματικά; Τι άλλα σενάρια υπάρχουν;

11 Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Ε Σ της προσφυγικής αποκατάστασης

12 Ο.Τ. Τύπος Α Μακρόστενα οικοδομικά τετράγωνα 50 επί 15μ και 30 επί 10μ με παράλληλες συστοιχίες κατοικιών. Οι μονάδες κατοικίας που συναντιούνται εδώ είναι μόνο χωρίς αποχωρητήριο. Αυτά τα Ο.Τ. θεωρούνται τα πρώτα που κατοικούνται με χρονολογική σειρά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κοινόχρηστο χώρο ανάμεσα στους στίχους των κατοικιών για την τοποθέτηση κοινών αποχωρητηρίων. Τελικά λόγω της εσπευσμένης ανέγερσης τους οι κοινόχρηστοι χώροι συρρικνώθηκαν και οι χώροι υγιεινής των οικοδομικών τετραγώνων παραλείφθηκαν. Αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα αναφέρονται ως αδικημένα λόγω της έλλειψης επαρκών κοινόχρηστων χώρων. Μηχαηλίδης, Επαμ. Σίμος, "Η γέννηση της Κοκκινιάς, απ' όσα έζησα και θυμάμαι". Έκδοση του συγγραφέα, 1993, σελ. 31)(Κυριακίδου, 2005, σελ. 6) Ο.Τ. Τύπος Β Ο.Τ. 45 επί 50μ. -60μ. που διασχίζονται από μία μεγάλη πάροδο πλάτους 5 6μ έως 7μ. Στο εσωτερικό υπάρχει υπαίθριος χώρος που αρχικά φιλοξενούσε τους γενικούς χώρους υγιεινής και κοινόχρηστα πλυντήρια.

13 Ο.Τ. Τύπος Γ O.T. 50 επί 70μ με δύο παρόδους κάθετες ή παράλληλες μεταξύ τους πλάτους 5-7 μέτρων. Για όσα αφορούν τον κοινόχρηστο χώρο και τα είδη των κατοικιών είναι κοινά με την κατηγορία Β. Ο.Τ. Τύπος Δ Τα Ο.Τ. των"γερμανικών" 50 επί 35μ. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο ήταν χωρισμένο σε 20 ιδιοκτησίες και περιείχε 10 προκατασκευασμένες ξύλινες μονάδες 8 επί 9,5 μ. Χώρος δημόσιας χρήσης δεν περιλαμβάνεται στο Ο.Τ..(Κυριακίδου, 2005, σελ. 6) Ο.Τ. Τύπος Ε Τα οικοδομικά τετράγωνα που δημιουργούνται από πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος (προάυλειο του Γενικού Κρατικού). Τα κτήρια έχουν πλέον κατεδαφιστεί. Ο.Τ. Τύπος Ζ Χώρος από παραχωρημένα οικόπεδα. Ο κοινόχρηστος χώρος απουσιάζει. Η σχέση κτισμένου και κενού χώρου ορίστηκε από τις οικοδομικές διατάξεις της εποχής.

14 Διώροφο (Τύπος Α) Τύποι κατοικιών Για 2 οικογένειες ανά όροφο(τύπος Α1) Για 4 οικογένειες στο ισόγειο και 1 στον όροφο (Τύπος Α2) Διώροφες κεραμοσκεπείς κατασκευές. Το ισόγειο διαιρείται σε τέσσερις μονάδες κατοικίας (λιθόκτιστες) ενώ αντίθετα ο όροφος είναι μία μονάδα κατοικίας (ωμοπλινθόκτιστο). Κάθε κατοικία περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο, ένα βοηθητικό (κουζίνα) και WV. Για τον όροφο υπάρχει εξωτερική σκάλα πρόσβασης.(κυριακίδου, 2005, σελ. 5) Πολυκατοικία συγκρότημα με 16 ή 12 ή 8 μονάδες κατοικίας (Τύπος Α3). Διώροφες οικίες με πολλαπλά διαμερίσματα και εισόδους. Οι κατασκευές είναι κεραμοσκεπείς με δάπεδα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα διαμερίσματα του ορόφου εξυπηρετούνται με εξωτερικό ξύλινο διάδρομο σε πρόβολο και εξωτερικές χιαστί σκάλες. Αυτές οι αρχιτεκτονικές μορφές διαφοροποιούν τη Νίκαια από άλλους προσφυγικούς οικισμούς καθώς δεν συναντούνται αλλού στην πρωτεύουσα (Κυριακίδου, Φωτεινή, 2005, σελ. 5).

15 Πρόκειται για τους συνήθεις τύπους της ΕΑΠ και του ΤΠΠ, δηλαδή επιμήκη διώροφα κτήρια των 4 ή 8 διαμερισμάτων (ανά όροφο), τοιχοποιία από λιθοδομή ή μεγάλους οπτόπλινθους, κουφώματα γερμανικού τύπου, αρχικά κιγκλιδώματα ξύλινα με τετράγωνα πλαίσια και χιαστί κάγκελα, (σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί από σιδηρά νεοκλαστικής μορφολογίας (πιθανόν υλικά κατεδαφίσεων του «Μεσοπολέμου). Διασώζεται μεγάλος αριθμός των αρχικών κατοικιών και πολλές είναι αρκετά καλά συντηρημένες. Λόγω της καλής κατασκευής της τοιχοποιίας δεν υπάρχουν εμφανή στατικά προβλήματα οι φθορές εντοπίζονται στα κουφώματα, τα επιχρίσματα και τις στέγες, πιθανόςν εσωτερικά στις εγκαταστάσεις να υπάρχουν προβλήματα αν δεν έχουν γίνει επισκευές. Άλλα έχουν συντηρηθεί με σωστό τρόπο, άλλα με νεώτερα ή μη αρμόζοντα στοιχεία (αλουμίνιο, επιχρίσματα νέου τύπου, αλλαγή στέγης κ.α.) και άλλα έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες. Πρόταση: Αξιόλογο προστασίας συγκρότημα ή δείγμα, όροι προστασίας ή όροι ιδιωτικής παρέμβασης, απαιτούμενη κρατική μέριμνα ή κρατική πολιτική. Άμεση ενέργεια διάσωσης όλου του σωζώμενου τμήματος ή τουλάχιστον των νησίδων που έχουν τα περισσότερα σωζόμενα κτήρια, όμως και άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλη την περιοχή για την καθολική προστασία της και διαφύλαξη του ανθρώπινου μέτρου της(παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης, 2006, σελ. 102)

16

17 Μονώροφο (Τύπος Β) Αυτοστέγαση (Τύπος Β1). Πέρα από τις περιοχές οργανωμένης εγκατάστασης εγκαταστάθηκαν με αυτοστέγαση είτε σε παραχωρηθέντα οικόπεδα είτε σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις επίσης πάρα πολλοί πρόσφυγες. Οι περιοχές αυτές εντοπίζονται τόσο μέσα όσο και έξω από τα όρια των οργανωμένων περιοχών και κυρίως νότια μετά τα "αρμένικα" μέσα στα όρια του σημερινού Δήμου Πειραιά. Συνήθως πρόκειται για μονόροφοφες κατοικίες με τετρακλινή στέγη σε πολύ μικρά οικόπεδα. Από τα σωζώμενα κτίσματα, πρόκειται για τοιχοποιίες από λιθοδομή ή οπτοπλινθοδομή από μεγάλους οπτόπλινθους, ξύλινη τετράρριχτη στέγη, γαλλικά ή γερμανικά κουφώματα(παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης, 2005, σελ. 110). Οργανωμένη κατασκευή (Τύπος Β2). Χωρίς αποχωρητήριο σε συγκρότημα των 6 ή των 8 (Τύπος Β2.1): Στενόμακρες κατασκευές, μονώροφες, με δίριχτη κεραμοσκεπή. Κάθε κατασκευή διαιρείται σε έξι ή οκτώ μονάδες κατοίκησης, μέσου εμβαδού 25 τ.μ.. Υποδιαιρείται σε δύο δωμάτια ίσου εμβαδού. Αποχωρητήριο δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό σε κανένα οίκημα.(κυριακίδου, 2005, σελ. 5)

18 Οργανωμένη κατασκευή (Τύπος Β2) συνέχεια Με αποχωρητήριο σε συγκρότημα των 4 μονάδων (Τύπος Β2.2): Μονώροφες κεραμοσκεπείς κατακευές σε συγκρότημα τεσσάρων μονάδων κατοικίας με ωμόπλινθους. Η διαίρεση των ιδιοκτησιών γίνεται εγκάρσια προς το δρόμο. Αποτελούνται από έναν κύριο χώρο, κουζίνα και WC. (Κυριακίδου, 2005, σελ. 5)

19 Οργανωμένη κατασκευή (Τύπος Β2) συνέχεια Γερμανικά (Τύπος Β2.3) : Ξύλινα οικήματα μερικής προκατασκευής, ένας τύπος λυόμενων, τα λεγόμενα "Γερμανικά" (η ονομασία Γερμανικά οφείλεται στην ειδική χρηματοδότησδη της αγοράς των λυομένων απ πο την Γερμανία τις οικονομικές "επανορθώσεις" που έκανε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο). Οι ξύλινες μονάδες είναι 8 επί 9,5 μέτρα. Κάθε μονάδα διαιρείται σε δύο μονάδες κατοικίας. Κάθε μονάδα κατοικίας αποτελείται από δύο δωμάτια, μία κουζίνα και ένα μικρό WC. (Κυριακίδου, 2005, σελ. 6) Η περιοχή κάτω από την οδό Ανωγείων και την ημικυκλική πλατεία Δημοκρατίας (Κρήνη), μέχρι την οδό Φιλαδέλφειας και από 28ης Οκτωβρίου (Μ. Ασίας) και Ατταλείας, ονομαζόμενη και «Κρήνη» λεγόταν Γερμανικά από την εγκατάσταση προσφύγων σε γερμανικούς ξύλινους οικίσκους που προέρχονταν από τις γερμανικές επανορθώσεις. Το ίδιο τοπωνύμιο υπάρχει και στο Περιστέρι, τον Ταύρο και αλλού και έχει την ίδια προέλευση (Παπαδοπούλου, Σαρηγιάννης, 2006,σελ )

20 Το 1927, με το δεύτερο διεθνές δάνειο, η ΕΑΠ συνέχισε το έργο της: διενεργήθηκε νέα τοπογράφηση σε ακάλυπτη έκταση που εκτεινόταν ακόμα πιο βόρεια, εκεί όπου βρισκόταν τότε το νεκροταφείο. Στην περιοχή αυτή, η οποία ήταν γνωστή ως Γερμανικά, ανεγέρθηκαν ομοιόμορφες προκατασκευασμένες κατοικίες από φύλλα αμιάντου. Τα σπίτια αυτά ήταν το τελευταίο έργο της ΕΑΠ στην Κοκκινιά και δόθηκαν το Δεκέμβριο του 1927 σε πρόσφυγες που ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας ή στεγάζονταν επί πέντε χρόνια στις αποθήκες και τα υπόγεια των εργοστασίων του Πειραιά (Hirshon, 2004). Σύμφωνα με την Λεοντίδου (1989) η δόμηση συνεχίστηκε έως και τη δεκαετία του '50)

21 Νέα Κοκκινιά: Περιοχή 214 οικοδομικών τετραγώνων Οδοί: Κονδύλη, Καισαρείας, Αταλείας, Φιλαδελφείας, Δελμησού, Φρυγίας, Τζαβέλα, Κονδύλληκαι τμήματος μεταξύ των οδών Κονδύλλη, Λαμψάκου, Γαννοχωριών, Αβύδου, Εθν. Αντιστάσεως, Μπελογιάννη, Κονδύλη. Η περιοχή απαλλοτριώθηκε με απόφαση του 1923 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3/ τ.β. Η αστική αποκατάσταση έγινε με πρόγραμμα οργανωμένης δόμησης. Τα οριστικά παραχωρητήρια εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνήθως δίνεται η πλήρης κυριότητα του οικοπέδου και της κατοικίας που ανεγέρθηκε με δαπάνη δημοσίου και παραχωρείται με αντίτιμο.

22 Τα πέντε πιλοτικά οικοδομικά τετράγωνα είναι της περιόδου , βρίσκονται μεταξύ των οδών Κύπρου, Ηλιουπόλεως, Αμυραδάκηκαι Αμερικανίδων Κυριών. Είναι γνωστά ως Κιλικιανά. Συνδέουν τρία σχολεία της περιοχής και γειτνιάζουν με το Χώρο Μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Τα εσωτερικά περάσματα ορίζουν έναν εναλλακτικό περίπατο σε θέσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων και ιστορικής μνήμης.

23 Πλατεία Μάντρα Μπλόκου Σχολείο Σχολείο Το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθηκε το 1985 από το Υπουργείο Πολιτισμού και ανακαινίσθηκε σκηνογραφικά το 2006 από το Δήμο Νίκαιας. Δίπλα στην Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς βρίσκεται η πλατεία της Οσίας Ξένης (πλατεία 17 ης Αυγούστου 1944) όπου κεντρική θέση κατέχει το άγαλμα του Ζογγολόπουλου που αποτελούσε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες το έμβλημα του Δήμου. Το άγαλμα αυτό είναι ένα σύμβολο αγώνα όχι μόνο για το λαό της Νίκαιας, αλλά για το λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Σοκάκι Ο.Τ. 68, Κύπρου 51

36 ΟΤ 68, Κύπρου προς Ηλιουπόλεως

37 Διάδρομος τελείως κλεισμένος. ΟΤ 69, οδός Ηλιουπόλεως

38 ΟΤ 69, Αμυραδάκη προς Καρακουλουξή

39 ΟΤ 69, Κεντρικός διάδρομος από Καρακουλουξή

40 ΟΤ 69, σοκάκι ανοιχτό στην Κιλικίας

41 ΟΤ 69, Σοκάκι μερικώς κλειστό στην Κιλικίας

42 ΟΤ 57, κεντρικός διάδρομος από Καρακουλουξή

43 ΟΤ 57, Σοκάκι κλειστό από Αμυραδάκη

44 ΟΤ 57, Σοκάκι από Αμυραδάκι ανοιχτό

45 ΟΤ 57

46 ΟΤ 57, Σοκάκι Αμυραδάκι προς Εφέσσου

47 ΟΤ 57

48 ΟΤ 57

49 ΟΤ 55

50 Σύμφωνα με την αρχική διανομή τα οικοδομικά τετράγωνα έχουν: Τυπικήδιάσταση59μΧ45μ(2.655τ.μ.) Αφορούν 182 οικόπεδα τυπικών διαστάσεων 4,20μ Χ 14μ (58 τ.μ.), 4,5 Χ 13,5μ, αλλά και πολύ μικρότερων έως 4,60μ Χ 3,60μ και ισάριθμα κτήρια. Η μικρότερη προβλεπόμενη επιφάνεια οικοπέδου ήταν 15,5 τ.μ., η συνήθης 63-64τ.μ.ενώημεγαλύτερη 197τ.μ.(εμφανίζεται μόνοστοο.τ.69). Τα οικόπεδα επιφάνειας 15,5 τ.μ. χωροθετούνται στις γωνίες των Ο.Τ. και στη συμβολή των κεντρικών διαδρομών με τους περιμετρικούς δρόμους η επιφάνεια τους καλύπτoνταν από ένα μονόροφο. Τα υπόλοιπα οικόπεδα είχαν προαύλια επιφάνειας 31τ.μ.(δηλαδή μισό οικόπεδο) που εκτείνονταν προς το εσωτερικό των τετραγώνων. Στα κεντρικά οικόπεδα παράλληλα στις εγκάρσιες διαδρομές τα κτήρια ήταν τραβηγμένα κατά 1μ. μέσα από το πεζοδρόμιο. Εδώ ενδέχεται να αποκαλύπτεται μία πρόθεση για ομοιομορφία στο δρόμο με επιρροές από ξένα πρότυπα, όπως π.χ, με την φύτευση ενός ίδιου δένδρου και ύπαρξη πρασιάς που ίσχυε σε ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά σύνολα εργατικών κατοικιών του 19 ου αιώνα, όπως για παράδειγμα στον οικισμό Cite Jouffroy Renault στο Clichy-la-Garenne(β.λ. παρουσίαση οικισμού στο Βρυχέα, 2003).

51 Η μέση επιφάνεια κάθε οικοδομικού τετραγώνου είναι τ.μ. και ο κοινόχρηστος χώρος 661 τ.μ.. Ο κοινόχρηστος χώρος που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο είναι συγκριτικά πολύ μεγάλος, 7,3 τ.μ. για το 1991 και 6,9 τ.μ. για το Αν αφαιρεθεί ο χώρος των εγκάρσιων διαδρομών που λειτουργεί ως καθαρά δημόσιος, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 3,9 τ.μ. και 3,7 τ.μ. αντίστοιχα, παραμένοντας ιδιαίτερα υψηλά, ενδεικτικά πάνω από τα πολεοδομικά σταθερότυπα και πολύ πάνω από την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στο Λεκανοπέδιο που διαμορφώνεται στα 2,5 τ.μ., με αντίστοιχο ποσοστό στον Πειραιά μόλις το 1τ.μ./κάτοικο (πηγή Υπερνομαρχία Πειραιά στο

52 Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Α Δ Ι Α Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Ο Υ Μ Ε Τ Α Σ Χ Η Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ο. Τ. Ο διαχρονικός μετασχηματισμός των τετραγώνων εμπεριέχει ως τύπους αλλαγών: προσκυρώσεις κοινόχρηστων χώρων, συνενώσεις οικοπέδων, αύξηση του συντελεστή δόμησης, αύξηση της κάλυψης, προσθήκες στα υφιστάμενα κτήρια οριζόντια και κάθετες επεκτάσεις, ανέγερση εξ ολοκλήρου νέων κτηρίων

53 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Οι κοινόχρηστοι χώροι από άποψη επιφάνειας παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτοι, με εξαίρεση τα σοκάκια που στην πλειοψηφία τους έχουν κλείσει, είτε μερικά (δεν καταλήγουν στην «πλατεία» του Ο.Τ., τον χώρο των παλιών πλυντηρίων) είτε συνολικά. Οι προσκυρώσεις από τον κοινόχρηστο χώρο αφορούν επεκτάσεις των οικοπέδων μέχρι 3μ προς τα πλυσταριά, και 1.5 μ στα σοκάκια για οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε αυτά. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πρόνοιας (πίνακας χρονολογίας του 1971 / προσκυρώσεις των ετών 1969 και 1970) οι συνολικές προσκυρωθείσες επιφάνειες κοινόχρηστων σε ιδιωτικούς χώρους ανά Ο.Τ. ήταν μεταξύ 110 και 180τ.μ..

54

55 Ο.Τ. 69

56

57

58 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Στη θέση των κοινών πλυντηρίων στο εσωτερικό σύντομα κτίστηκαν μικρές αυθαίρετες κατοικίες για νέους πρόσφυγες. Μετά τον Πόλεμο, κατεδαφίστηκαν όλα και ο χώρος παρέμεινε κοινόχρηστος για τους κατοίκους(παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης, 2006, σελ. 102). Η παρουσία του αυτοκινήτου με τις επεκτάσεις κτηρίων είχε σαν συνέπεια η λειτουργία του ημιδημόσιου χώρου να παραληφθεί από τον εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο αντίστοιχων τετραγώνων και όχι από τους περιμετρικούς δρόμους και πεζοδρόμια με συνέπεια τον «απομονωτισμό» τους, την ενδυνάμωση της αυτονομίας καθενός, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του, έτσι ώστε ο ξένος να αισθάνεται αρχικά ως εισβολέας. Οι κάτοικοι θεωρούν ως δεδομένο το «αποκλειστικό» δικαίωμα» της χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και συγχρόνως την «αποκλειστική» ευθύνη συντήρησης του (Κυριακίδου, Φωτεινή, 2005, σελ. 14) Στη συντήρηση περιλαμβάνεται η καθαριότητα, η φροντίδα των φυτών, ο χρωματισμός των παρτεριών, η διευθέτηση των απορροών κ.α. Λόγω μη απόδοσης των πόρων από το κράτος οι συντηρήσεις του Δήμου εξαντλούνται σε βάψιμο των παρτεριών (π.χ. το Πάσχα), χωρίς ουσιαστικές επεμβάσεις στη διευθέτηση των ομβρίων και το πράσινο, πέραν της διασφάλισης νερού σε δεξαμενές για την άρδευση κάτι που σήμερα έχει επίσης περιοριστεί. Ανάλογα, οι ουσιαστικές αναπλάσεις, που ξεπερνούν τις συντηρήσεις των πεζοδρομίων και των τσιμεντόδρομων, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρόλο που ολόκληρη η περιοχή είχε σχεδιαστεί σε απλό ιπποδάμειο σύστημα ο προσανατολισμός για τον περιπατητή είναι δύσκολος, η αναγνώριση της τυπολογίας των κτηρίων και της ιστορίας δεν υποβοηθείται ενώ δεν υπάρχει εμφανής οργάνωση του κοινόχρηστου χώρου που δεν θα επιτείνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι είναι απρόσκλητος όταν περνάει μέσα από κάποιο τετράγωνο.

59 ΟΙΚΟΠΕΔΑ,ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες 2 παραχωρητήρια μπορεί να δίνονταν στο ίδιο άτομο αποδίδοντας τελική επιφάνεια οικοπέδου μετά τη συνένωση ~64 τ.μ.. Κάποιες συνενώσεις έγιναν και στη συνέχεια με απ ευθείας αγορές γειτονικών οικοπέδων. Δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν στοιχεία στο υποθηκοφυλακείο ώστε να εκτιμηθούν οι χρονολογίες από τις επί τόπου επισκέψεις προκύπτει πως έγιναν για να αξιοποιηθούν οι συντελεστές. Οι καλύψεις υπολογίσθηκε σήμερα πως έχουν διαμορφωθεί στα ακόλουθα μεγέθη: 22 οικόπεδα με κάλυψη < 70%, 26 οικόπεδα με κάλυψη μεταξύ 70% και 90% και 114 οικόπεδα με κάλυψη > 90%(ποσοστό ~73%). Τέλος, από τα 29 οικόπεδα της αρχικής διανομής επιφάνειας 15,5τ.μ. σήμερα απομένουν 14 15, κυρίως με εγκαταλελειμμένα κτήρια ή ερείπια που πλησιάζουν τους αρχικούς τύπους.

60

61 ΚΤΗΡΙΑ Το Δεκέμβρη του 2000 τα εναπομείναντα κτήρια προ του 1919 έχουν ποσοστό 0,46%, ποσοστό 12,59% τα κτήρια της χρονικής περιόδου 1919 έως 1945, 19,13% της περιόδου 1946 έως ,66% της περιόδου 1961 έως 1970, 21,53% της περιόδου 1971 έως 1980, 7,40% της περιόδου 1981 έως 1985, ποσοστό 10,14% από το 1986 και μετά ενώ κατά το έτος της απογραφής 1,76% των κτηρίων ήταν υπό κατασκευή. Τα ύψη των κτιρίων το 2000, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ, έχουν διαμορφωθεί στα εξής ποσοστά: 38,36% μόνο ισόγειο, 32,19% 1 όροφος,24,66%2όροφοι,4,79%3έως5όροφοι και σήμερα στα εξής:

62 ΟΤ 69 1 όροφος (ισόγειο) = 8 2 όροφοι = 8 3 όροφοι = 3 4 όροφοι = 1 5 όροφοι = 1 ΣΥΝΟΛΟ = 21 ΟΤ 68 1 όροφος (ισόγειο) = 6 2 όροφοι = 6 3 όροφοι = 12 4 όροφοι = 4 5 όροφοι = 0 ΣΥΝΟΛΟ = 28 ΟΤ 57 1 όροφος (ισόγειο) = 15 2 όροφοι = 6 3 όροφοι = 7 4 όροφοι = 3 5 όροφοι = 0 ΣΥΝΟΛΟ = 32 ΟΤ 56 1 όροφος (ισόγειο) = 10 2 όροφοι = 9 3 όροφοι = 9 4 όροφοι = 2 5 όροφοι = 1 ΣΥΝΟΛΟ = 31 ΟΤ 48 ΟΤ 48 1 όροφος (ισόγειο) = 10 2 όροφοι = 8 3 όροφοι = 8 4 όροφοι = 3 5 όροφοι = 0 ΣΥΝΟΛΟ = 35

63 Η κατοίκηση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την προσθήκη κτισμάτων σύμμεικτης κατασκευής. Οι προσθήκες αυτές έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν την αρχική μορφολογία των κτηρίων και τον εν γένει χαρακτήρα του δομημένου περιβάλλοντος (π.χ. αναλογία δομημένου/αδόμητου, ανοικτού/κλειστού, κ.λ.π.). Την μεγαλύτερη έκρηξη στη διαφοροποίηση των υψών παρουσιάζουν τα κτίσματα που κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ανεγέρθηκαν καινούργιες κατοικίες με αποτέλεσμα η υψομετρική διαφοροποίηση τους από παλαιότερα κτίσματα να είναι πρόδηλη(κυριακίδου, σελ. 17). Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία «κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας της ολομέλειας του Ν.Σ. Κράτους, σε περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των συνεχόμενων ακινήτων που αποκτήθηκαν με διαφορετικά συμβόλαια ζητάει, όπως έχει δικαίωμα, τη δόμηση των ακινήτων του αυτών ως ενιαίου οικοπέδου, δηλαδή ζητήσει την έκδοση οικοδομικής άδειας και προβεί σύμφωνα με την άδεια αυτή σε ανοικοδόμηση με βάση τη συνολική επιφάνεια των συνεχόμενων ακινήτων, όσον αφορά τους όρους δόμησης (ποσοστό κάλυψης, συντελεστής δόμησης κ.λ.π.), επέρχεται συνένωση (ενοποιήση) των ακινήτων αυτών, τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν πλέον ενιαίο κατα την έννοια των προαναφερόμενων Γ.Ο.Κ. (και του Γ.ΟΚ. 1955) οικόπεδο» (Ανάλυση Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Τόμος Η-2. Αρτιότητες Κατατμήσεις, Ανδρέας Σ. Ρωμιαλίδης, Έκδοση Δ Αθήνα 2006, σελ. 94).

64 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 395/68, ΦΕΚ 95/Α/ οι συντελεστές αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα και στη Νίκαια εφαρμόζονται οι 3 όροφοι με προσαύξηση 30%. Στη συνέχεια, βάσει του ΓΟΚ του 1973, η κάλυψη στην περιοχή μελέτης διαμορφώνεται σε 0,7 έως 0,8. Οι όροφοι δεν μπορούν να ξεπερνούν τους σε εσοχή. Ο συντελεστής δόμησης γίνεται 2,6 για όλο το κέντρο της Νίκαιας. Το μέγιστο ύψος είναι άνω των 12μ. με πριμοδότηση 1μ. σε περιπτώσεις ισόγειων καταστημάτων. Με τον ΓΟΚ του 1985 εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του υμιυπαίθριου χώρου ο οποίος μπορεί να φτάνει σε ποσοστό 20% επί της δομημένης επιφάνειας - εμφανίζεται το φαινόμενο της κατασκευής ενός επιπλέον δωματίου (ημιυπαίθριος χώρος που στη συνέχεια κλεινόταν). Το 2009 ο Σ.Δ. πέφτει στο 15% της δομημένης επιφάνειας. Το 1990 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας αποφασίζει να αυξηθεί η κάλυψη στα προσφυγικά οικοδομικά τετράγωνα του «κέντρου» (δεν περιλαμβάνονται τα Γερμανικά κ.α.) σε 100% για βάθος οικοπέδου μέχρι 17μ., πέραν αυτού του βάθους το οικόπεδο μένει ακάλυπτο. Με την ίδια απόφαση, το ύψος καθορίζεται από ένα ιδεατό στερεό βάσει του οποίου πέραν των 7μ καθ ύψος το κτίριο αναπτύσσεται σε εσοχή υπό γωνία 45 ο προς την πίσω πλευρά του οικοπέδου, όπως αυτή προσδιορίζεται ανάλογα με το αν το οικόπεδο εφάπτεται ή όχι σε σοκάκι. Εν γένει ταύψηδενξεπερνούντους3ορόφουςκαισεσπάνιεςπεριπτώσεις τους4.

65 Αύξηση του Σ.Δ.: Μέθοδος που περιγράφεται στο ΦΕΚ 251/ Εικονίζεται κτήριο στο 48ο Ο.Τ. δίπλα σε σοκάκι, κτήρια στο Ο.Τ. 56 που αναπτύσσονται με ανάλογο τρόπο. Η διάταξη του 1990καταργείται μετά την 170/2000 απόφασητου ΣτΕ που συνεδρίασε το 1996 για να εκδικάσει υπόθεση με την οποία ζητείται από ιδιώτες να ακυρωθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας και το ΦΕΚ, κατά το μέρος αυτού που αφορά το ΟΤ 206, διότι μέρος του κοινόχρηστου χώρου παραπλεύρως της οικοδομής τους μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο. Τα κτήρια συνεχίζουν να αλλάζουν μέχρι σήμερα υπό αυτό το καθεστώς. Κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει ατομικό αίτημα τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου για το οικόπεδο στο οποίο αφορά η αλλαγή. Πέραν όλων των άλλων η πρακτική αυτή απαξιώνει το ρόλο της πολεοδομίας και την ουσιαστική συμμετοχή των μηχανικών στο σχεδιασμό που αφορά το τοπικό και το ειδικό.

66 ΚΑΤΟΙΚΟΙ Το 2001, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ, σε κάθε τετράγωνο της περιοχής μελέτης κατοικούν κατά μέσο όρο 96 άτομα (πραγματικός πληθυσμός) με αυξητική τάση 4,3% μεταξύ των ετών 1991 και Ο μέσος αριθμός κατοίκων ανά κτήριο για το ίδιο έτος είναι 4 άτομα ή 1,52 νοικοκυριά. Τα κτήρια αφορούν 233 κανονικές κατοικίες με 2,5 άτομα ανά κατοικία κατά μέσο όρο. ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΤ 69 3 µαγαζιά, τα 2 σε γωνίες µε Χαµηλά κτήρια ΟΤ 68 7 µαγαζιά, τα 3 σε γωνίες µε 2 σε 4όροφα και 1 σε ισόγειο κτήριο ΟΤ 57 3 µαγαζιά, το 1 σε γωνία µε 4όροφο ΟΤ 56 8 µαγαζιά, το 1 σε γωνία µε 3 όροφο ΟΤ 48 5 µαγαζιά, τα 3 σε γωνία (2 σε 3όροφο, 1 σε ισόγειο) ΣΥΝΟΛΟ 24 µαγαζιά (~460 κάτοικοι) Τουριστικό γραφείο, χαρτοπωλείο, Προ-προ, τα περισσότερα κλειστά

67 Η π α ρ έ μ β α σ η τ ο υ Δ ή μ ο υ γ ι α τ ο ν κ ο ι ν ό χ ρ η σ τ ο χ ώ ρ ο Η μελέτη εκπονήθηκε με στόχο να εφαρμοσθεί πιλοτικά ώστε να αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος και η παρέμβαση να αποτελέσει αφορμή για την μελέτη και δημιουργία μεγαλύτερων διαδρομών μέσα στην πόλη που συνδέουν και αναδεικνύουν τις κοινωνικές λειτουργίες και προστατεύουν τις πιο ιδιωτικές σε επίπεδο σπιτιού και γειτονιάς. Στην αρχιτεκτονική λύση προτείνεται ο διαχωρισμός του δημόσιου χώρου σε τρεις ζώνες, η καθεμιά από τις οποίες θα δέχεται συγκεκριμένες κοινωνικές λειτουργίες, χωρίς όμως να τις διαχωρίζει. Η μορφολογία του εδάφους στα 5 τετράγωνα δημιουργεί μια έντονη κλίση προς τις κοινωνικές λειτουργίες που αξιοποιείται για τον προσανατολισμό μέσω της δαπεδόστρωσης και του φωτισμού. Χαμηλοί κύβοι-εμπόδια πορτοκαλί χρώματος στις εισόδους εμποδίζουν τη διέλευση του αυτοκινήτου. Η αρχιτεκτονική µελέτη και µελέτη φωτισµού εκπονήθηκε από την οµάδα των: Ελένη Ακρίτα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναστάσιος Βασιλειάδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ουρανία Μέρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κάτια Χάγιου, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

68 Π ρ ο γ ρ α μ μα τ ι σ μ ό ς & Ο ι κ ο ν ο μ ι κ έ ς π α ρ ά μ ε τ ρ ο ι Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης για τους κοινόχρηστους χώρους των πέντε οικοδομικών τετραγώνων ήταν το 2010 ~ ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου αναμένονταν να γίνει με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ«πάγωσε» και το έργο δεν εκτελέστηκε. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 το έργο εμφανίζεται μονάχα ως τίτλος (προβλέπονται ευρώ από ίδιους πόρους). Το εν λόγω έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»και θα χρηματοδοτείτο από αυτό. Η ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας ήταν η 3/8/2010 ενώ σύμφωνα με τις υπ αριθμ. 1245/ και1247/ αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Προγράμματος θα συνεχιστούν μόνο τα έργα που η ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας είναι προγενέστερη της 25/6/2010. Συνεπώς το έργο είναι πλέον εκτός χρηματοδοτούμενου προγράμματος. ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ 11 η της

69

70 Ύστερα από επιτόπου παρατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και από συζήτηση με τους κατοίκους, τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα είναι τα εξής: Ζητήματα καθαριότητας, λόγω απεριποίητης βλάστησης και παρτεριών Λιμνάζοντα όμβρια ύδατα λόγω κακής απορροής και ανωμαλιών στην διαμόρφωση της υφιστάνενης πλακόστρωσης. Οικειοποιήσεις του δημόσιου χώρου με διάφορους τρόπους. Ζητήματα ασφάλειας, γιατί οι χώροι αυτοί έχουν πολλά προβληματικά σημεία, σκοτεινά και απόμερα, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απεριποίητης βλάστησης και του κακού φωτισμού.

71 Ζώνη Α:«Ιδιωτική ζώνη» Είναι η ζώνη που δημιουργείται σε άμεση επαφή με τα κατώφλια των κατοικιών και η οποία ανήκει περισσότερο στους κατοίκους. Έχει πλάτος 2,5 εώς 3μ περίπου. Οι κάτοικοι δείχνουν ότι έχουν ανάγκη την ιδιωτικότητα και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να την προστατέψουν. Οι διαβαθμίσεις αυτές, παλιότερα που η κοινωνική συνοχή ήταν πιο έντονη στις γειτονιές, εμφανίζονταν στο χώρο και στη διαμόρφωσή του. Οι χώροι κοντά στις ιδιοκτησίες ήταν στην ευθύνη των κατοίκων συλλογικά. Για το λόγο αυτό, στα όρια της ζώνης αυτής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαμόρφωση για να δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατοίκους να τη διαμορφώσουν οι ίδιοι, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια μέσα όμως σε κάποια συνθετικά όρια. Στην περιοχή αυτή θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο ιδιωτικές λειτουργίες: τοποθέτηση γλαστρών, ιδιωτικών καθισμάτων, άπλωμα της μπουγάδας κλπ. Ο διαχωρισμός της συγκεκριμένης ζώνης από τις υπόλοιπες γίνεται μέσω της αλλαγής χρώματος του υλικού δαπεδόστρωσης. Δηλαδή, χρησιμοιείται κυβόλιθος 10Χ10εκ χρώματος κεραμιδί.

72 Ζώνη Β:«Δημόσια ζώνη» Ως δημόσια ζώνη ορίζεται ο κεντρικός άξονας που διασχίζει τα ο.τ.. αποτελεί ουσιαστικά ένα εσωτερικό δίκτυο διαδρομών. Στόχος της σύνθεσης ήταν να τονιστεί και να χρησιμοποιείται από ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων. Θα είναι ουσιαστικά το πέρασμα που θα χρησιμοποιείται από όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο ήσυχη και ευχάριστη διαδρομή με τα πόδια είτε με το ποδήλατο. Το υλικά που επιλέγονται για την δημόσια ζώνη είναι το χτενιστό μπετόν. Οι αρμοί δημιουργούνται από μία λεπτή ζώνη σκυροδέματος πάχους 10εκ. Στους αρμούς τοποθετούνται με απόσταση μεταξύ τους και σε διάφορα μεγέθη (0.10, 0.30, 1.00 και 1.50μ), χρωματιστά κομμάτια μάρμαρο. Η διάσπαρτη τοποθέτηση μαρμάρου σε ένα χυτό υλικό δημιουργεί την αίσθηση μονοπατιού. Επιπλέον το χυτό υλικό επίλεγεται για να έρχεται σε αντίθεση με τον αυστηρό κάναβο της πλακόστρωσης του υπόλοιπου χώρου. Οι αρμοί του χυτού δαπέδου με τα μάρμαρα, όταν συναντιούνται με τον κυβόλιθο, προεκτείνται συνδέοντας και τις τρείς ζώνες.

73 Ζώνη Γ:«Ενδιάμεση ζώνη» Την ενδιάμεση ζώνη αποτελούν οι χώροι ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζώνη. Οι χώροι αυτοί περιέχουν την βασική φύτευση, τα παρτέρια και τα καθιστικά. Είναι τα σημεία στάσης από την κεντρική διαδρομή. Στόχος είναι να χρησιμοποιείται από περαστικούς αλλά και από κατοίκους. Το υλικό του δαπέδου που επιλέγεται είναι κυβόλιθος 10χ10εκ χρώματος ώχρα. Διαχωρίζεται από τη δημόσια ζώνη με μια ζώνη τσιμέντου πάχους 10εκ. Βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της ενδιάμσης ζώνης είναι τα παρτέρια με τα ενσωματωμένα καθιστικά. Όπως προαναφέρθηκε ένας από τους βασικούς στόχους της μελέτης ήταν η καθαριότητα των χώρων παρέμβασης. Ένα μέσο επίτευξης αυτού του στόχου ήταν ο περιορισμός των υπάρχοντων παρτεριών, διότι η πυκνή βλάστηση και η μεγάλη ποσότητα χώματος, που σε πολλές περιπτώσεις έφτανε δίπλα στις εισόδους των σπιτιών, δημιουργεί έντονο πρόβλημα στους κατοίκους. Επιπλέον, με τον περιορισμό των παρτεριώνδίνεταιμιανέαπνοή στοχώρο,οοποίοςσουδίνειτηναίσθησηότιπλέον είναι πιο μεγάλος. Τα νέα παρτέρια τοποθετούνται κυρίως εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα δέντρα. Τα βασικά τους στοιχεία είναι τα εξής: Ένα τμήμα με φαρδύ στηθαίο πάχους 45εκ για να χρησιμοποιείται και ως κάθισμα. Ένα χαμηλότερο τμήμα με πιο λεπτό στηθαίο Ένα χαμηλό πεζούλι ύψους 10εκ και πλάτους 50εκ, το οποίο τοποθετείται σε άμεση επαφή με την ιδιωτική ζώνη και είναι ένας προτεινόμενος χώρος για τοποθέτηση γλαστρών από τους ίδιους τους κατοίκους. Το παγκάκι είναι προέκταση του στηθαίου και αποτελείται από ξύλο. Διατάσσεται με τέτοιο τρόπο στο χώρο έτσι ώστε να δημιουργεί αγκαλιές που αυξάνουν την κοινωνικότητα.

74

75

76 1ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

77 Καρακουλουξή - Εφέσσου Αμυραδάκη - Κιλικίας

78 Καρακουλουξή - Εφέσσου

79 Αμυραδάκη - Κιλικίας

80 2ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

81 Καρακουλουξή - Ηλιουπόλεως Αμυραδάκη - Κιλικίας

82 3ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

83 Ηλιουπόλεως - Καρακουλουξή Κιλικίας - Κύπρου

84 4ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

85 Καρακουλουξή - Εφέσσου Κιλικίας - Κύπρου

86 5ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

87

88 Εφέσσου Αμερικανίδων Κυριών Κιλικίας - Κύπρου

89 Διαδρομή στο εσωτερικό των ΟΤ, κάθετα στην Κιλικίας και Κύπρου με είσοδο από Αμερικανίδων Κυριών (Νότο προς Βορρά)

90 Διαδρομή στο εσωτερικό των ΟΤ, κάθετα στην Αμυραδάκη και Κιλικίας με είσοδο από Αμερικανίδων Κυριών (Νότο προς Βορρά)

91 ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Στην περιοχή παρέμβασης παρατηρείται οι ελεύθεροι χώροι να καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητα των κατοίκων. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να έχει θέση σε χώρους ελεύθερους που προορίζονται για πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά, μαθητές, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό αφαιρούνται οποιεσδήποτε διαμορφώσεις διευκόλυνσης εισόδου των αυτοκινήτων, ενώ στις εισόδους των κοινόχρηστων χώρων τοποθετούνται κύβοι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η συγκεκριμένη λύση αποκλύει την τοποθέτηση εξοπλισμού που είναι εύκολο να αφαιρεθεί. ΦΩΤΙΣΜΟΣ Το ζήτημα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους κατοίκους και για τους χρήστες των εσωτερικών αυλών. Η σωστή φωτοτεχνική μελέτη ενισχύει αυτό το αίσθημα και ταυτόχρονα αποτελεί αρχιτεκτονικό μέσο που βελτιώνει το δημόσιο χώρο. Τοποθετούνται δύο ψηλά φωτιστικά ύψους 4μ στις ενδιάμεσες ζώνες, ένα σε κάθε τμήμα. Το ύψος του φωτιστικού και το είδος του φωτισμού πληρούν όλες τις προδιαγραφές για άνετο και σωστό φωτισμό σε τέτοιου είδους χώρους. Κατά μήκος της διαδρομής τοποθετούνται χαμηλά φωτιστικά- bollards, σε θέση όμως που να μην διακόπτουν την πορεία. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Α.Μ.Ε.Α. Δόθηκε έμφαση κατά το σχεδιασμό της λύσης να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις για την σωστή και άνετη κυκλοφορία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό διαμορφώθηκαν ράμπες κλίσης 5% όπου υπήρχαν ανισοσταθμίες.

92 ΠΡΑΣΙΝΟ- ΦΥΤΕΥΣΗ Η υφιστάμενη βλάστηση είναι πολύ πυκνή και απεριποιήτη. Οι συνθετικές επιλογές βασίστηκαν στον περιορισμό της έκτασης των παρτεριών έτσι ώστε να ανοίξει και να καθαρίσει ο χώρος, χωρίς να μειωθεί καθόλου το πράσινο. Τα υπάρχοντα δέντρα καταγράφηκαν και διατηρήθηκαν όλα. Κάποια δέντρα που αφαιρούνται απο ένα οικοδομικό τετράγωνο, μεταφυτεύονται σε άλλα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν πιο αραιή βλάστηση. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους θάμνους που θεωρούνται σημαντικοί. Παράλληλα με τη φύτευση που διατηρείται προστίθονται και νέα δέντρα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, καθώς και θαμνοειδή φυτά. Τα δέντρα που επιλέγονται είναι λεμονιές, ροδιές και κουτσουπιές. Είναι και τα τρία εποχιακά δέντρα και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που επιλέχθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό στη φύτευση του δημόσιου χώρου να μπορούμε να διακρίνουμε την εναλλαγή των εποχών. Επίσης, οι λεμονιές και οι ροδιές είναι δέντρα καρποφόρα και ταιριάζουν πολύ αυτά τα είδους δέντρα στις γειτονιές. Υφιστάµενη φύτεση Κουτσουπιά Ροδιά Λεμονιά Δεντρολίβανο- Καλλιστμονας

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ. Μ.Β. Λαυρεντιάδου και Ν.Α.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ. Μ.Β. Λαυρεντιάδου και Ν.Α. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Μ.Β. Λαυρεντιάδου και Ν.Α. Αθανασοπούλου Διδάσκουσα Ανοικτού Πανεπιστημίου. Email: marie.lavrentiadou@wanadoo.fr

Διαβάστε περισσότερα

Η εγκατάσταση των προσφύγων του '22 στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Η σημερινή κατάσταση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Δυνατότητες προστασίας.

Η εγκατάσταση των προσφύγων του '22 στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Η σημερινή κατάσταση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Δυνατότητες προστασίας. Η εγκατάσταση των προσφύγων του '22 στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Η σημερινή κατάσταση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Δυνατότητες προστασίας. Ελίζα Παπαδοπούλου, MSc πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Νέες Πολιτείες ΙΙΙ : Λαχανόκηποι Μενεμένης Στα ενδιάμεσα όρια της πόλης Στην περιοχή Λαχανόκηποι, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μενεμένης, εντοπίστηκε ένας τρίτος, εντελώς νέος για τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη Έργο : ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ Διεύθυνση : ΟΔΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ & ΝΕΑΣ ΜΑΔΥΤΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους 1 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, από το 1828

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ 1 ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ ΘΕΜΑ : ΣΧΕΤ : Πολεοδομική μελέτη περιοχής Bοσπόρου Γνωμοδότηση ΣΧΟΠ (πράξη 222 /συνεδρία 19 η / 01. 06. 99) Α. Ο Δήμος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των αντικρουόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Αρ. πρωτ. 1395/2-5-2017 - Το τεχνικό αντικείμενο αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται για την συντήρηση-ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων, την ανέγερση νέων σύγχρονων

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ.

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ. Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β Αρ. Πρωτ.: οικ. 7646 ΘΕΜΑ: Εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

majestic insight in living

majestic insight in living Ψυχικό Πρεσβεία ή Ιδιωτική Κατοικία ή Συγκρότημα Κατοικιών (Υπό κατασκευή) Κτίσμα 1800 μ2 σε οικόπεδο 1300μ2 Μοναδική θέση στην καλύτερη περιοχή του Ψυχικού Κορυφαία Αρχιτεκτονική Σχεδίαση από τον Αλέξανδρο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή 77.5 7 5.0 85. 0 85. 0 ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΟΝΕΡΙ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΜΗΤΡΑ ΦΥΓΚΑ 814973 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ι ΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Α. Αστικός σχεδιασµός: 1. Οργάνωση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ 6/7/12 AAO13/12 BM13/08 6/7/12 ΑΑΟ14/12 Β349/79 6/7/12 ΑΑΟ15/12 ΒΜ91/95 6/7/12 ΑΑΟ17/12 Β363/62 Ενσωμάτωση εγκριμένης βεράντας στην κύρια χρήση του διαμερίσματος στον 3 ον όροφο (ρετιρέ) Μετατροπή μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΙΣ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006 07 9ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ 9: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΟΜΑ Α 2 ΠΕΡΙΟΧΗ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ Πινακίδα 01: Xωροταξικό σχέδιο και διαγράμματα πρότασης κλ. 1:1000 Πινακίδα 02: Κάτοψη περιοχής τζαμιού κλ. 1:200 και σχέδια αστικού εξοπλισμού κλ. 1:100

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413

ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Διεύθυνση:Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πληρ.: κ. Π. Λινάρδος Τηλ.: 210 5537 309 Fax: 210 5537 279 Email: Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413

Διαβάστε περισσότερα

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία Στάδιο Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου Παραλία Λιµανάκι Σφαγείων Καρνάγιο Το Περιγιάλι όπως είναι σήμερα. Η γραμμή περιγράφει τη περιοχή που διαμορφώνεται σε μια νέα, πρότυπη πόλη στα ανατολικά της Καβάλας. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ (Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ (Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ (Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ) ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 364.643,41

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δημοτικό κοιμητήριο της Βάρης βρίσκεται στη θέση «Ασύρματος» της Δημοτικής Ενότητας Βάρης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Α.Υ.)

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Α.Υ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Α.Υ.) ΛΑΡΙΣΑ 7 / 12 / 2017 ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ Ο

Διαβάστε περισσότερα

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο 1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου που διατρέχει και συνδέει τον οικισμό από το βουνό

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική,

Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική, Σχεδιασμός περιοχών κατοικίας* Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική, Τζιραλή Αννα-Μαρία με Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧ ΟΛΗ Α Ρ Χ ΙΤ Ε Κ Τ Ο Ν ΩΝ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ ΩΝ Τ Ο Μ Ε Α Σ Ι Ι Ι Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α - Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Κ Α Ι Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Φ.Ε.Κ. Το αρχικό κείμενο με τις διατάξεις όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ. οι οποίες έχουν τροποποιηθεί μεταγενέστερα. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός Συνθετικές αρχές Το προτεινόμενο συγκρότημα κατοικιών στην Καρδία αποτελεί έναν πυρήνα που έχει άμεση επικοινωνία με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί ως υποδοχή κινήσεων, ως ένας οργανισμός που απορροφά

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών Προϋπολογισµός:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 2013 ΣΥΝΟΛΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α' Συνεχιζόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ' Αποχέτευση - Ομβρια 289.496,86 76.00 3.896.666,63 10 42.214,00 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σκοπό την επαρκή στέγαση των ακαδημαϊκών μονάδων της Πολυτεχνικής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ «Το φαινόμενο της αστικοποίησης στο Δήμο Ζωγράφου»

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ «Το φαινόμενο της αστικοποίησης στο Δήμο Ζωγράφου» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Μ.Σ. «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ» ΜΑΘΗΜΑ: «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας» Ευσταθοπούλου Αγγελική (ΑΜ) Παπαβασιλείου Βασιλική (ΑΜ) Επίβλεψη Τσουκάτου Στέλλα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας» Ευσταθοπούλου Αγγελική (ΑΜ) Παπαβασιλείου Βασιλική (ΑΜ) Επίβλεψη Τσουκάτου Στέλλα ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας» Ευσταθοπούλου Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 ΑΚΑΔΗΜΑÏΚΟ ΕΤΟΣ: 2010/2011 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Β.ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,Κ.ΣΕΡΡΑΟΣ, Δ.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Μ/Σ) ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε. Επισκοπής Προϋπολογισµός: 145.000.00 ΕΥΡΩ Χρηµατοδότηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου»

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ : 37 / 2017 ΤΙΤΛΟΣ: «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου» ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου συνέταξε μελέτη με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες κτιρίου πλατείας

Διαβάστε περισσότερα

Αποφ-5219/04 (ΦΕΚ-114/Δ/17-2-04)

Αποφ-5219/04 (ΦΕΚ-114/Δ/17-2-04) Αποφ-5219/04 (ΦΕΚ-114/Δ/17-2-04) Καθορισμός εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης άδειας δόμησης απαιτείται Έγκριση Εργασιών - Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας

Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας ΟΣΑΑ Ορεστιάδας 2007-2013 Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας Δήμος Ορεστιάδας Σκοπός Η ανάπλαση, χωρική και κοινωνική ανασυγκρότηση, βιώσιμη οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση στοχευμένου θύλακα

Διαβάστε περισσότερα

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Εισηγητής : Χριστόφορος Παντουβάκης 1 Σύντομη παρουσίαση άρθρων ΝΟΚ ΑΡΘΡΑ 1-6: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (τι-πως-ποιος): αναφέρεται στους σκοπούς, στους ορισμούς, πότε απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ...σελ.3 1.1. Γενικά Στοιχεία Περιοχής Μελέτης...σελ.3 2. ΓΕΝΙΚΑ...σελ.4 2.1 Αντικείμενο μελέτης...σελ.4 2.2 Υφιστάμενη κατάσταση..σελ.4 2.3

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προστασία του Εδάφους με Βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εδάφους

Διαχείριση και Προστασία του Εδάφους με Βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εδάφους Διαχείριση και Προστασία του Εδάφους με Βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εδάφους Στεγανοποίηση Εδάφους σε υπό Αστικοποίηση Περιοχές Δρ. Άνθιμος Σπυρίδης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc., Ph.D. Πλ. Ιπποδρομίου

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

NOISIS Σύμβουλοι Επιχειρησιακής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Α.Ε.

NOISIS Σύμβουλοι Επιχειρησιακής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Α.Ε. Α. Γενικά Στοιχεία Περιφέρεια: Νομός: ΟΤΑ: Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού Τίτλος Έργου: Αξιοποίηση του κτιρίου Μύλοι Μελισσάρη και της δημοτικής ακίνητης περιουσίας με Σύμπραξη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΑ _ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ / ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΕΣ : ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ _ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΟΥ ΑΛΕΚΑ «...Οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1151 23 Ιανουαρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 83 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 3465/80/12-12-2017 Σύσταση αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών οικισμού Άνω

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής)

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΕΞΟΦΥΛΛΟ 2 Βικελαία Βιβλιοθήκη Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΓΕΝΙΚΑ Η λειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1908 που έγινε δεκτή η δωρεά Βικέλα. Στην αρχή στεγαζόταν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Μυτιλήνη, 15/09/2015 Α.Π. : οικ Προς: ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ T.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Μυτιλήνη, 15/09/2015 Α.Π. : οικ Προς: ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ T. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. Βόλος Αρ. Πρωτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. Βόλος Αρ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Βόλος Αρ. Πρωτ.: ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σας διαβιβάζω το υπ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 06827

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 06827 ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 06827 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ Πινακίδα 1 Γενικό χωροταξικό, ανάλυση κεντρικής ιδέας, όψεις δρόμου Πινακίδα 2 Κάτοψη Πλατείας, όψεις δρόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«γεωγραφικές δυναμικές και σύγχρονοι μετασχηματισμοί του ελληνικού χώρου» σ. αυγερινού- κολώνια, ε. κλαμπατσέα, ε.χανιώτου ακαδημαϊκό έτος

«γεωγραφικές δυναμικές και σύγχρονοι μετασχηματισμοί του ελληνικού χώρου» σ. αυγερινού- κολώνια, ε. κλαμπατσέα, ε.χανιώτου ακαδημαϊκό έτος «γεωγραφικές δυναμικές και σύγχρονοι μετασχηματισμοί του ελληνικού χώρου» σ. αυγερινού- κολώνια, ε. κλαμπατσέα, ε.χανιώτου ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 «ηοργανωμένηδόμησηστοελληνικόαστικότοπίο» φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ρ Η Τ Η Σ Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ηράκλειο 2011 1 Η Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Στέγη - Προσιτή Κατοικία

Κοινωνική Στέγη - Προσιτή Κατοικία Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ [ΝΟΜΟΙ 90 ΤΟΥ 1972, 56 ΤΟΥ 1982, 7 ΤΟΥ 1990, 28 ΤΟΥ 1991, 9(Ι) ΤΟΥ 1992, 55(Ι) ΤΟΥ 1993, 72(Ι) ΤΟΥ 1998, 59(Ι) ΚΑΙ 142(Ι) ΤΟΥ 1999, 241(Ι) ΤΟΥ 2002, 29(Ι) ΤΟΥ 2005,

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) 18 χρόνια εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 15 Χρόνια Εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΟΚ 1955 ΓΟΚ 1973 ΓΟΚ 1985 Τροποποίηση ΓΟΚ 1985 (Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Θ. ΑΡΙΔΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές. ΤΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Φιορέτζηδες Ημιορεινό χωριό του οποίου το όνομα προέρχεται από μία οικογένεια η οποία εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο μέρος. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξω Λακωνίων, του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Η πρώτη συνεδρία της Πολεοδομικής Επιτροπής, προεδρία κ. Ευγένιου Χαμπουλλά, έγινε στις 6/2/2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 92 συνεδριάσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει

Διαβάστε περισσότερα

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης.

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ-ΚΛΗΡΙ ΟΥ ο Αστικός Αναδασμός η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. 1 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπος βιοκλιματικός σχεδιασμός στην Ελευσίνα

Πρότυπος βιοκλιματικός σχεδιασμός στην Ελευσίνα ΠΕΔΑ ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚA PORTALS ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΕΔΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΔΙΑΦΟΡΑ Home / Ποδήλατο / Πρότυπος βιοκλιματικός σχεδιασμός στην Ελευσίνα Πρότυπος βιοκλιματικός σχεδιασμός στην Ελευσίνα 20 Σεπ 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Πετρίδου Βαρβάρα Υπ. Π.Ε. Δ.Δ.Ε Β Αθήνας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Στα πεζοδρόμια συναντιόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011)

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) 1) Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν.3843/2010

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ 1 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ Η Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου είναι ένα από μια σειρά έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών Εγκατάσταση τους σε υποβαθμισμένες περιοχές Προβληματισμός : Πως μπορεί ο αρχιτέκτων

Σημερινές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών Εγκατάσταση τους σε υποβαθμισμένες περιοχές Προβληματισμός : Πως μπορεί ο αρχιτέκτων ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ-ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ Σημερινές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών Εγκατάσταση τους σε υποβαθμισμένες περιοχές Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Στολίδου Ρ., Κεχρινιώτη Μ., Ψυχογιός Δ. & Ψυχογιός Σ. Αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Εργο: «Διαπλάτυνση πεζοδρομίων & βελτίωση φωτισμού στην οδό Πριάμου κ.λ.π» Κ.Α

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Εργο: «Διαπλάτυνση πεζοδρομίων & βελτίωση φωτισμού στην οδό Πριάμου κ.λ.π» Κ.Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Εργο: «Διαπλάτυνση πεζοδρομίων & βελτίωση φωτισμού στην οδό Πριάμου κ.λ.π» Κ.Α. 30.7323.34 Η μελέτη προβλέπει διαμόρφωση της οδού Πριάμου με αύξηση των πεζοδρομίων για την απρόσκοπτη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕ. Εξάμηνο. Χειμερινό. Διδάσκων Πατλάκης

ΑΣΚΗΣΕ. Εξάμηνο. Χειμερινό. Διδάσκων Πατλάκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομικό Οδικό Έργο

Πολεοδομικό Οδικό Έργο Πολεοδομικό Οδικό Έργο ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ / ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΣΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟ Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27.09.2017, για επανασχεδιασμό της οδού ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ Κύριος συνδετικός

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στο Σκροπονέρι Ν. Ευβοίας

Ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στο Σκροπονέρι Ν. Ευβοίας Ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στο Σκροπονέρι Ν. Ευβοίας 101513 Παράγοντες σχεδιασμού Φυσικό τοπίο / πράσινο Ομοιογενές και συνεκτικό σύνολο Ισοτιμία χρηστών Βιοκλιματικός σχεδιασμός Αξιοποίηση στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. Γενικά 1.1. Τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυθαίρετα. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΣ Α ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ

ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΣ Α ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ήμου Αχαρνών (σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου του Ν. 2508/97) καθορίζονται: α) οι περιοχές ειδικής προστασίας που δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν (Ζώνη Προστασίας Κηφισού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2017 Η παρουσίαση αφορά Έργα που δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Προγραμματική Περίοδο 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 71817 31 Δεκεμβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 6096 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 4758/102/18.12.2018 Τροποποίηση της υπ αριθμ. 08/01-04-2011 (Θέμα 14ο)

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Θέµα Περιβάλλοντος 8ου 8 ο εαρινό εξάµηνο ακαδηµαϊκό έτος ΘΕΜΑ:

Ειδικό Θέµα Περιβάλλοντος 8ου 8 ο εαρινό εξάµηνο ακαδηµαϊκό έτος ΘΕΜΑ: Ειδικό Θέµα Περιβάλλοντος 8ου 8 ο εαρινό εξάµηνο ακαδηµαϊκό έτος 2004-2005 ΘΕΜΑ: Πρόταση αναβάθµισης της πλατείας του Αγιού Γεωργίου, επί της οδού Πειραιώς ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ : ΠΕΤΡΑΤΟΥ ΜΑΝΤΩ, ΡΑΜΠΟΤΑ ΜΑΡΙΑ 1 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2018». ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΕΡΓΟ: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2018». ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58 Κ ΕΞ : 30.7332.04 CPV: 45215222-9 ΕΡΓΟ: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. 1. Αντικείμενο της μελέτης 1/6

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. 1. Αντικείμενο της μελέτης 1/6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ: ΣΕΡΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΕΡΓΟ: Αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Σερρών έτους 2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡ/ΣΜΟΣ: 119.000,00 Αριθμ. Μελέτης 45/2016 ΧΡΗΜ/ΣΗ: ΣΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα