Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ"

Transcript

1 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Μ.Β. Λαυρεντιάδου, πρώην επιστημονική σύμβουλος Δημάρχου Δ. Νίκαιας Ν.Α. Αθανασοπούλου, πρώην ειδική σύμβουλος κτηματολογίου Δ. Νίκαιας

2 Δ Η Μ Ο Σ Ν Ι Κ Α Ι Α Σ ή Κ Ο Κ ΚΙ Ν Ι Α Μέχρι το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 η περιοχή δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Έως τα τέλη του 19ου αιώνα δεν καλλιεργούνταν ούτε κατοικούνταν(χάρτης Kaupert, κλίμακας 1: έτους 1881). Υπάρχουν ελάχιστα τεμάχια γης με κατοικίες στο νότιο τμήμα της σημερινής Λεωφόρου Θηβών (που αφορά την Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά) και λίγες καλλιέργειες δένδρων πιο βόρεια κοντά στο παλιό(γ ) Νεκροταφείο. Η δυτική απόληξη της περιοχής περικλείεται από δύο λόφους, το σημερινό λόφο του Σελεπίτσαρι και τον Καραβά με εμφανές από τότε το πέρασμα της Λεωφόρου Π. Ράλλη που καταλήγει στο Κερατσίνι, καθόλου ανεπτυγμένο την εποχή εκείνη και με το τοπογραφικό ανάγλυφο τόσο στην Κοκκινιά όσο και στο Κερατσίνι να διαφέρει πλέον σημαντικά. Εξαίρεση αποτελεί το Σελεπίτσαρι που καταλήφθηκε από το Ολυμπιακό ακίνητο, σε αντίθεση με όσα πρόβλεπε η μελέτη του ΟΡΣΑ του 1993 για την αποκατάσταση του λατομείου το οποίο έπαψε να λειτουργεί τη δεκαετία του Ανατολικά της σημερινής Λεωφόρου Θηβών υπήρχαν πυκνές καλλιέργειες (ελαιώνες) ενώ μετά το Κτήμα Δηλαβέρη προς τις παρυφές του Καραβά πρόβαλλε ένα χωριό και στη συνέχεια η πόλη του Πειραιά που εκτείνονταν από το κεντρικό λιμάνι μέχρι το σημερινό λιμάνι της Ζέας ανατολικότερα.

3 Η οργανωμένη δραστηριότητα για τη δημιουργία του χτισμένου οικιστικού περιβάλλοντος εφορμάει κυρίως από το φόβο λαϊκών αντιδράσεων και εξεγέρσεων η καταστροφή είναι τεράστια. Οι ξεριζωμένοι συγκροτούν ένα νέο προλεταριάτο με ανεπτυγμένη ταξική συνείδηση και γρήγορα αναπτύσσεται πνεύμα αγωνιστικής αλληλεγγύης, κοινής παράδοσης, κοινής δράσης, αίσθηση γειτονιάς με την οποία διαπαιδαγωγείται βαθιά ο Κοκκινιώτικος λαός. Γυναίκες και άντρες δεν χρησιμοποιούν τη δύναμη τους για την επίλυση των ατομικών τους προβλημάτων ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον ή ανταγωνιζόμενοι το παρελθόν (η ελπίδα πως θα επιστρέψουν στην πατρίδα έχει οριστικά χαθεί) και δεν κεφαλοποιούν σε βάρος μιας άλλης ομάδας εργαζομένων, αλλά θα λέγαμε πως «αγωνίζονται συλλογικά για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ζωής όλων των εργαζομένων, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, αρνούμενοι τη δράση που έχει τοπικιστικό χαρακτήρα».

4 Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 η οικονομία της Ελλάδας περνάει σε μία φάση περιορισμένου εκσυγχρονισμού που βασίζεται στα φτηνά εργατικά χέρια. Ο ηθελημένος απομονωτισμός των νέων συνοικιών μακριά από την ήδη κτισμένη περιοχή των Αθηνών ακολουθήθηκε από τη σταδιακή μετατροπή τους σε εργατικούς οικισμούς, μία πορεία αντίστροφη αυτής της περιόδου εκβιομηχάνισης της Ευρώπης. Οι ιδιαίτερες δεξιότητες των Μικρασιατών αποτέλεσαν επιπλέον κίνητρο για την ίδρυση νέων βιομηχανιών στη δεκαετία του 1920 στην περιοχή της Κοκκινιάς. Στην παραγωγή εκτός από τους άντρες που απασχολούνται στα γύρω εργοστάσια μπαίνουν και οι γυναίκες. Το 1926 στην Κοκκινιά υπάρχουν οκτώ εργοστάσια ταπητουργείας, δύο εργοστάσια κιουταχείας, ένα εργοστάσιο καρφοβελόνων, δύο εργοστάσια κιβωτίων, εργοστάσια ζαχαρωτών, κουφετών, στεφάνων, κερι ών όπου δίνεται δουλειά σε περίπου οικογένειες με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτά να αποτελείται από γυναίκες (Προσφυγικό ημερολόγιο, 1926). Η περιοχή έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης που διαρκεί έως τη δεκαετία του1980.

5 Εκτιμάται ότι η αποβιομηχάνιση που ξεκίνησε στα μέσα του 1970 έχει σαν αποτέλεσμα όσο η πραγματική αξία των παλιότερων κτισμάτων πέφτει οι ιδιοκτήτες των κατοικιών να αναζητούν λύσεις υποκατάστασης της απώλειας - από τη διαδικασία αυτή επωφελούνται κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες και εν γένει ο τομέας των κατασκευών που ανθεί, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και καλλιεργούνται μικροπολιτικές και πελατειακές σχέσεις σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού. Διαδοχικές εντάξεις στο σχέδιο πόλης (Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Νίκαιας , σελ. 18.)

6 Η πόλη δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κεντρική κρατική πολιτική της «πολικατικοποιήσης» και αντιπαροχής που εφαρμόσθηκε από τατέλητης δεκαετίας του 1960και μετάσε ολόκληρη τηχώραμε συγκεκριμένες λύσεις για το ζήτημα της στέγασης, αντιμετωπίζοντας την κατοικία σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Στην ουσία έχουμε σταδιακή έξοδο της νέας γενιάς και εξαφάνιση της ιστορίας τους για την πόλη(οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν, η ασφάλεια και η δυνατότητα παιχνιδιού παύει, η γειτονιά σβήνει).«οι ποιότητες όμως, σε μία πόλη εξασφαλίζονται"με υπομονή, επιμονή" και με σεβασμό στην ιστορία της και στην ιστορία των κατοίκων της». Η πολεοδομική ανάπτυξη οδηγεί σε υποβάθμιση του δημόσιου χώρου έναντι του ιδιωτικού και του ελεύθερου έναντι του δομημένου, σε μία σχέση ανταγωνιστική που την καθορίζουν οι νόμοι της εμπορευματοποιήσης που ρυθμίζουν τις αξίες γης με τεράστια κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τα έργα «εκσυγχρονισμού» και την επίλυση του προβλήματος «στενότητας κατοικίας» (που, ενδεικτικά, στις προσφυγικές «πολυκατοικίες» του Αη Γιώργη και Αη Νικόλα που έχουν παραμείνει επιτείνεται παρόλο που το μέγεθος της κατοικίας δεν αλλάζει ). Κύριες κατοικούµενες κανονικές κατοικίες / Περίοδος κατασκευής 70000, , , , , , ,00 0,00 Πηγή: ΕΣΥΕ, απογραφή 2000 Κύριες κατοικούµενες κανονικές κατοικίες

7 Ο Αλί είναι από το Δυρράχιο και νοικιάζει με άλλους τρεις συμπατριώτες του το ίδιο δωμάτιο. «Οι περισσότεροι εδώ είναι Αλβανοί, λείπουν τώρα σε δουλειές, εδώ κι εκεί. Εγώ σταμάτησα χθες. Σήμερα δεν έχει μεροκάματα» λέει. «Υπάρχουν και πολλοί Ρώσοι, Πακιστανοί και Ρωσοπόντιοι. Εδώ μπορούμε να πληρώσουμε το νοίκι. Το μοιράζουμε...». Αλλά οι κάτοικοί τους λένε πως και να μπορούσαν, αν είχαν τα χρήματα για ένα καλύτερο σπίτι, δεν θα ήθελαν να τα εγκαταλείψουν Η μάνα μου πέθανε το '37, δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ εδώ. Τα αγαπάμε τα προσφυγικά μας, δεν θέλουμε να τα χάσουμε. Μακάρι να τα έφτιαχναν χωρίς να τα γκρεμίσουν». Η κυρία Δήμητρα μόνο φαίνεται να είναι περισσότερο εξοικειωμένη με την ιδέα των αλλοδαπών γειτόνων της.«μένουν εδώ γιατί το νοίκι είναι φθηνό. Τριάντα χιλιάρικα. Πολλές φορές, όταν φεύγουν, αφήνουν νερά και φώτα απλήρωτα. Οι μόνοι είναι; Γενικά είναι άνθρωποι που τρέχουν."τώρα που θα φύγεις, κυρα-δήμητρα, το σπίτι θα σ' το φυλάμε εμείς, μην ανησυχείς" μου λένεταπαιδιάπουμένουναπόκάτωότανφεύγωτοκαλοκαίρι». Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τους αξιωματικούς του Τμήματος Νίκαιας, στην εποπτεία των οποίων ανήκει η περιοχή. «Δεν έχουμε σημαντικά κρούσματα στα προσφυγικά και κάποιες κλοπές, που γίνονται κατά διαστήματα, δεν είναι από όσους μένουν εδώ. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει παρέμβαση για την αναβάθμιση της περιοχής, θα μεταβληθεί αργά ή γρήγορα σε γκέτο». Ήδη στα εγκαταλειμμένα διαμερίσματα, που έχουν μεταβληθεί σε χαλάσματα, δίπλα ακριβώς στα κατοικημένα, μαζεύονται χρήστες ναρκωτικών. Πάντως οι περισσότερες κλήσεις που δέχεται το Τμήμα για τα προσφυγικά, όπως παρατηρούν οι αστυνομικοί, αφορούν «αιφνίδιους θανάτους ηλικιωμένων από παθολογικά αίτια ή ατυχήματα, συνήθως όταν οι σόμπες υγραερίου, που ζεσταίνουν τα φτωχικά τους δωμάτια, εκρήγνυνται από κακή συντήρηση...». (ΤΟΒΗΜΑ, )

8 Προσφυγική «πολυκατοικία» στην Π. Τσαλδάρη, πάνω από τον Αη Νικόλα το 2010

9 Μερικά μεγέθη για την οικιστική ανάπτυξη Στις αστικές περιοχές της Νομαρχίας Πειραιά οι κενές κατοικίες (παλιές και νέες) ανέρχονται το 2011 σε ποσοστό 20,78% επί του συνόλου των κανονικών κατοικιών, μέγεθος που παρακολουθεί τον αντίστοιχο μέσο όρο για την χώρα. Άξιο προσοχής είναι πως μόνο το 68,94% των κυρίως κατοικούμενων κανονικών κατοικιών είναι ιδιόκτητες. Ο πρώην Δήμος Νίκαιας, καλύπτει ποσοστό 13,57% επί του συνόλου των κτηρίων σε αστικές περιοχές της νομαρχίας Πειραιά για το έτος 2000, δηλαδή κτήρια. Οι πολυπληθέστεροι χώροι πρασίνου μέσα στην πόλη της Νίκαιας αφορούν τα εσωτερικά τμήματα των προσφυγικών οικοδομικών τετραγώνων που χρησιμοποιούνταν ως περάσματα και κοινά πλυσταριά. Η παρουσία μέχρι σήμερα των μικρών αυτών κοινόχρηστων χώρων με τους κεντρικούς διαδρόμους (σε πολύ μικρότερο βαθμό με σοκάκια διότι πολλά έχουν κλείσει) οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποκτήθηκαν με τη πολιτική της εισφοράς σε γη και χρήμα ή με μετέπειτα απαλλοτριώσεις, όταν οι αξίες γης μεγαλώνουν λόγω αύξησης των συντελεστών δόμησης και σχετικών παραγόντων, καθιστώντας αυτές απαγορευτικές για το Δήμο, αλλά με το σύστημα της οργανωμένης αποκατάστασης. Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία (ερωτηματολόγιο 2010) ο Δήμος προβαίνει σε απαλλοτριώσεις μόλις 1 φορά στα 6 χρόνια ή και περισσότερα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

10 Αυτά τα τμήματα του αστικού ιστού της πόλης έχουν διατηρήσει χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου και είναι άξια μελέτης, προστασίας και αξιοποίησης ειδικά για την ανάδειξη της «σχέσης ανάμεσα στους ιδιωτικούς και στους δημόσιους αλλά και στους ενδιάμεσους ασαφείς χώρους». Αποτελούν ένα εναλλακτικό παράδειγμα πολιτικής κατοίκησης, που αντιμετωπίζει τον κοινόχρηστο χώρο ως επέκταση του ιδιωτικού Στην πιλοτική περιοχή των Κιλικιανών οι γειτονιές αριθμούσαν περισσότερα από 150 άτομα αρχικά και σήμερα 90 με 100, λόγω αφενός των εγκαταλειμμένων οικημάτων και ερειπίων στις παρυφές των πολυπληθέστερων οικοπέδων και αφετέρου της ανάγκης για περισσότερο χώρο ανά άτομο. Οι επεκτάσεις των κτηρίων μορφολογικά αποδεικνύουν πως το τ.μ. «πληρώνεται» από άποψη ποιότητας ζωής πανάκριβα: η σχέση δομημένη και αδόμητου χώρου και στις 3 διαστάσεις χειροτερεύει πολύ δυσανάλογα. Η σπατάλη χώρου (χωρίς να επιλύεται το ζήτημα «στενότητας κατοικίας» σε επίπεδο Ο.Τ.) είναι πρόδηλη και εμφανίζεται με τη μορφή ιού...(β.λ. ανάλυση της Κυριακίδου, 2005, σε διάφορες κλίμακες και διαστάσεις), η ογκοπλασία είναι άναρχη (έξω από τον άνθρωπο) σαν να συναγωνίζεται το παλιό το καινούργιο και το ανάποδο, δηλαδή αυθαίρετη. Τα90με100άτομαθαμπορούσανναστεγαστούνστοίδιοΟ.Τ.μεήπιεςπαρεμβάσειςπ.χ. συνενώσεις με διατήρηση του κελύφους, με σεβασμό στο άτομο, την ιστορία του, τις ανάγκες του; Πόσα άτομα θα μπορούσαν να στεγαστούν με βάση αυτό το κριτήριο και άλλα συμπληρωματικά; Τι άλλα σενάρια υπάρχουν;

11 Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Ε Σ της προσφυγικής αποκατάστασης

12 Ο.Τ. Τύπος Α Μακρόστενα οικοδομικά τετράγωνα 50 επί 15μ και 30 επί 10μ με παράλληλες συστοιχίες κατοικιών. Οι μονάδες κατοικίας που συναντιούνται εδώ είναι μόνο χωρίς αποχωρητήριο. Αυτά τα Ο.Τ. θεωρούνται τα πρώτα που κατοικούνται με χρονολογική σειρά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κοινόχρηστο χώρο ανάμεσα στους στίχους των κατοικιών για την τοποθέτηση κοινών αποχωρητηρίων. Τελικά λόγω της εσπευσμένης ανέγερσης τους οι κοινόχρηστοι χώροι συρρικνώθηκαν και οι χώροι υγιεινής των οικοδομικών τετραγώνων παραλείφθηκαν. Αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα αναφέρονται ως αδικημένα λόγω της έλλειψης επαρκών κοινόχρηστων χώρων. Μηχαηλίδης, Επαμ. Σίμος, "Η γέννηση της Κοκκινιάς, απ' όσα έζησα και θυμάμαι". Έκδοση του συγγραφέα, 1993, σελ. 31)(Κυριακίδου, 2005, σελ. 6) Ο.Τ. Τύπος Β Ο.Τ. 45 επί 50μ. -60μ. που διασχίζονται από μία μεγάλη πάροδο πλάτους 5 6μ έως 7μ. Στο εσωτερικό υπάρχει υπαίθριος χώρος που αρχικά φιλοξενούσε τους γενικούς χώρους υγιεινής και κοινόχρηστα πλυντήρια.

13 Ο.Τ. Τύπος Γ O.T. 50 επί 70μ με δύο παρόδους κάθετες ή παράλληλες μεταξύ τους πλάτους 5-7 μέτρων. Για όσα αφορούν τον κοινόχρηστο χώρο και τα είδη των κατοικιών είναι κοινά με την κατηγορία Β. Ο.Τ. Τύπος Δ Τα Ο.Τ. των"γερμανικών" 50 επί 35μ. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο ήταν χωρισμένο σε 20 ιδιοκτησίες και περιείχε 10 προκατασκευασμένες ξύλινες μονάδες 8 επί 9,5 μ. Χώρος δημόσιας χρήσης δεν περιλαμβάνεται στο Ο.Τ..(Κυριακίδου, 2005, σελ. 6) Ο.Τ. Τύπος Ε Τα οικοδομικά τετράγωνα που δημιουργούνται από πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος (προάυλειο του Γενικού Κρατικού). Τα κτήρια έχουν πλέον κατεδαφιστεί. Ο.Τ. Τύπος Ζ Χώρος από παραχωρημένα οικόπεδα. Ο κοινόχρηστος χώρος απουσιάζει. Η σχέση κτισμένου και κενού χώρου ορίστηκε από τις οικοδομικές διατάξεις της εποχής.

14 Διώροφο (Τύπος Α) Τύποι κατοικιών Για 2 οικογένειες ανά όροφο(τύπος Α1) Για 4 οικογένειες στο ισόγειο και 1 στον όροφο (Τύπος Α2) Διώροφες κεραμοσκεπείς κατασκευές. Το ισόγειο διαιρείται σε τέσσερις μονάδες κατοικίας (λιθόκτιστες) ενώ αντίθετα ο όροφος είναι μία μονάδα κατοικίας (ωμοπλινθόκτιστο). Κάθε κατοικία περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο, ένα βοηθητικό (κουζίνα) και WV. Για τον όροφο υπάρχει εξωτερική σκάλα πρόσβασης.(κυριακίδου, 2005, σελ. 5) Πολυκατοικία συγκρότημα με 16 ή 12 ή 8 μονάδες κατοικίας (Τύπος Α3). Διώροφες οικίες με πολλαπλά διαμερίσματα και εισόδους. Οι κατασκευές είναι κεραμοσκεπείς με δάπεδα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα διαμερίσματα του ορόφου εξυπηρετούνται με εξωτερικό ξύλινο διάδρομο σε πρόβολο και εξωτερικές χιαστί σκάλες. Αυτές οι αρχιτεκτονικές μορφές διαφοροποιούν τη Νίκαια από άλλους προσφυγικούς οικισμούς καθώς δεν συναντούνται αλλού στην πρωτεύουσα (Κυριακίδου, Φωτεινή, 2005, σελ. 5).

15 Πρόκειται για τους συνήθεις τύπους της ΕΑΠ και του ΤΠΠ, δηλαδή επιμήκη διώροφα κτήρια των 4 ή 8 διαμερισμάτων (ανά όροφο), τοιχοποιία από λιθοδομή ή μεγάλους οπτόπλινθους, κουφώματα γερμανικού τύπου, αρχικά κιγκλιδώματα ξύλινα με τετράγωνα πλαίσια και χιαστί κάγκελα, (σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί από σιδηρά νεοκλαστικής μορφολογίας (πιθανόν υλικά κατεδαφίσεων του «Μεσοπολέμου). Διασώζεται μεγάλος αριθμός των αρχικών κατοικιών και πολλές είναι αρκετά καλά συντηρημένες. Λόγω της καλής κατασκευής της τοιχοποιίας δεν υπάρχουν εμφανή στατικά προβλήματα οι φθορές εντοπίζονται στα κουφώματα, τα επιχρίσματα και τις στέγες, πιθανόςν εσωτερικά στις εγκαταστάσεις να υπάρχουν προβλήματα αν δεν έχουν γίνει επισκευές. Άλλα έχουν συντηρηθεί με σωστό τρόπο, άλλα με νεώτερα ή μη αρμόζοντα στοιχεία (αλουμίνιο, επιχρίσματα νέου τύπου, αλλαγή στέγης κ.α.) και άλλα έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες. Πρόταση: Αξιόλογο προστασίας συγκρότημα ή δείγμα, όροι προστασίας ή όροι ιδιωτικής παρέμβασης, απαιτούμενη κρατική μέριμνα ή κρατική πολιτική. Άμεση ενέργεια διάσωσης όλου του σωζώμενου τμήματος ή τουλάχιστον των νησίδων που έχουν τα περισσότερα σωζόμενα κτήρια, όμως και άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλη την περιοχή για την καθολική προστασία της και διαφύλαξη του ανθρώπινου μέτρου της(παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης, 2006, σελ. 102)

16

17 Μονώροφο (Τύπος Β) Αυτοστέγαση (Τύπος Β1). Πέρα από τις περιοχές οργανωμένης εγκατάστασης εγκαταστάθηκαν με αυτοστέγαση είτε σε παραχωρηθέντα οικόπεδα είτε σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις επίσης πάρα πολλοί πρόσφυγες. Οι περιοχές αυτές εντοπίζονται τόσο μέσα όσο και έξω από τα όρια των οργανωμένων περιοχών και κυρίως νότια μετά τα "αρμένικα" μέσα στα όρια του σημερινού Δήμου Πειραιά. Συνήθως πρόκειται για μονόροφοφες κατοικίες με τετρακλινή στέγη σε πολύ μικρά οικόπεδα. Από τα σωζώμενα κτίσματα, πρόκειται για τοιχοποιίες από λιθοδομή ή οπτοπλινθοδομή από μεγάλους οπτόπλινθους, ξύλινη τετράρριχτη στέγη, γαλλικά ή γερμανικά κουφώματα(παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης, 2005, σελ. 110). Οργανωμένη κατασκευή (Τύπος Β2). Χωρίς αποχωρητήριο σε συγκρότημα των 6 ή των 8 (Τύπος Β2.1): Στενόμακρες κατασκευές, μονώροφες, με δίριχτη κεραμοσκεπή. Κάθε κατασκευή διαιρείται σε έξι ή οκτώ μονάδες κατοίκησης, μέσου εμβαδού 25 τ.μ.. Υποδιαιρείται σε δύο δωμάτια ίσου εμβαδού. Αποχωρητήριο δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό σε κανένα οίκημα.(κυριακίδου, 2005, σελ. 5)

18 Οργανωμένη κατασκευή (Τύπος Β2) συνέχεια Με αποχωρητήριο σε συγκρότημα των 4 μονάδων (Τύπος Β2.2): Μονώροφες κεραμοσκεπείς κατακευές σε συγκρότημα τεσσάρων μονάδων κατοικίας με ωμόπλινθους. Η διαίρεση των ιδιοκτησιών γίνεται εγκάρσια προς το δρόμο. Αποτελούνται από έναν κύριο χώρο, κουζίνα και WC. (Κυριακίδου, 2005, σελ. 5)

19 Οργανωμένη κατασκευή (Τύπος Β2) συνέχεια Γερμανικά (Τύπος Β2.3) : Ξύλινα οικήματα μερικής προκατασκευής, ένας τύπος λυόμενων, τα λεγόμενα "Γερμανικά" (η ονομασία Γερμανικά οφείλεται στην ειδική χρηματοδότησδη της αγοράς των λυομένων απ πο την Γερμανία τις οικονομικές "επανορθώσεις" που έκανε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο). Οι ξύλινες μονάδες είναι 8 επί 9,5 μέτρα. Κάθε μονάδα διαιρείται σε δύο μονάδες κατοικίας. Κάθε μονάδα κατοικίας αποτελείται από δύο δωμάτια, μία κουζίνα και ένα μικρό WC. (Κυριακίδου, 2005, σελ. 6) Η περιοχή κάτω από την οδό Ανωγείων και την ημικυκλική πλατεία Δημοκρατίας (Κρήνη), μέχρι την οδό Φιλαδέλφειας και από 28ης Οκτωβρίου (Μ. Ασίας) και Ατταλείας, ονομαζόμενη και «Κρήνη» λεγόταν Γερμανικά από την εγκατάσταση προσφύγων σε γερμανικούς ξύλινους οικίσκους που προέρχονταν από τις γερμανικές επανορθώσεις. Το ίδιο τοπωνύμιο υπάρχει και στο Περιστέρι, τον Ταύρο και αλλού και έχει την ίδια προέλευση (Παπαδοπούλου, Σαρηγιάννης, 2006,σελ )

20 Το 1927, με το δεύτερο διεθνές δάνειο, η ΕΑΠ συνέχισε το έργο της: διενεργήθηκε νέα τοπογράφηση σε ακάλυπτη έκταση που εκτεινόταν ακόμα πιο βόρεια, εκεί όπου βρισκόταν τότε το νεκροταφείο. Στην περιοχή αυτή, η οποία ήταν γνωστή ως Γερμανικά, ανεγέρθηκαν ομοιόμορφες προκατασκευασμένες κατοικίες από φύλλα αμιάντου. Τα σπίτια αυτά ήταν το τελευταίο έργο της ΕΑΠ στην Κοκκινιά και δόθηκαν το Δεκέμβριο του 1927 σε πρόσφυγες που ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας ή στεγάζονταν επί πέντε χρόνια στις αποθήκες και τα υπόγεια των εργοστασίων του Πειραιά (Hirshon, 2004). Σύμφωνα με την Λεοντίδου (1989) η δόμηση συνεχίστηκε έως και τη δεκαετία του '50)

21 Νέα Κοκκινιά: Περιοχή 214 οικοδομικών τετραγώνων Οδοί: Κονδύλη, Καισαρείας, Αταλείας, Φιλαδελφείας, Δελμησού, Φρυγίας, Τζαβέλα, Κονδύλληκαι τμήματος μεταξύ των οδών Κονδύλλη, Λαμψάκου, Γαννοχωριών, Αβύδου, Εθν. Αντιστάσεως, Μπελογιάννη, Κονδύλη. Η περιοχή απαλλοτριώθηκε με απόφαση του 1923 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3/ τ.β. Η αστική αποκατάσταση έγινε με πρόγραμμα οργανωμένης δόμησης. Τα οριστικά παραχωρητήρια εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνήθως δίνεται η πλήρης κυριότητα του οικοπέδου και της κατοικίας που ανεγέρθηκε με δαπάνη δημοσίου και παραχωρείται με αντίτιμο.

22 Τα πέντε πιλοτικά οικοδομικά τετράγωνα είναι της περιόδου , βρίσκονται μεταξύ των οδών Κύπρου, Ηλιουπόλεως, Αμυραδάκηκαι Αμερικανίδων Κυριών. Είναι γνωστά ως Κιλικιανά. Συνδέουν τρία σχολεία της περιοχής και γειτνιάζουν με το Χώρο Μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Τα εσωτερικά περάσματα ορίζουν έναν εναλλακτικό περίπατο σε θέσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων και ιστορικής μνήμης.

23 Πλατεία Μάντρα Μπλόκου Σχολείο Σχολείο Το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθηκε το 1985 από το Υπουργείο Πολιτισμού και ανακαινίσθηκε σκηνογραφικά το 2006 από το Δήμο Νίκαιας. Δίπλα στην Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς βρίσκεται η πλατεία της Οσίας Ξένης (πλατεία 17 ης Αυγούστου 1944) όπου κεντρική θέση κατέχει το άγαλμα του Ζογγολόπουλου που αποτελούσε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες το έμβλημα του Δήμου. Το άγαλμα αυτό είναι ένα σύμβολο αγώνα όχι μόνο για το λαό της Νίκαιας, αλλά για το λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Σοκάκι Ο.Τ. 68, Κύπρου 51

36 ΟΤ 68, Κύπρου προς Ηλιουπόλεως

37 Διάδρομος τελείως κλεισμένος. ΟΤ 69, οδός Ηλιουπόλεως

38 ΟΤ 69, Αμυραδάκη προς Καρακουλουξή

39 ΟΤ 69, Κεντρικός διάδρομος από Καρακουλουξή

40 ΟΤ 69, σοκάκι ανοιχτό στην Κιλικίας

41 ΟΤ 69, Σοκάκι μερικώς κλειστό στην Κιλικίας

42 ΟΤ 57, κεντρικός διάδρομος από Καρακουλουξή

43 ΟΤ 57, Σοκάκι κλειστό από Αμυραδάκη

44 ΟΤ 57, Σοκάκι από Αμυραδάκι ανοιχτό

45 ΟΤ 57

46 ΟΤ 57, Σοκάκι Αμυραδάκι προς Εφέσσου

47 ΟΤ 57

48 ΟΤ 57

49 ΟΤ 55

50 Σύμφωνα με την αρχική διανομή τα οικοδομικά τετράγωνα έχουν: Τυπικήδιάσταση59μΧ45μ(2.655τ.μ.) Αφορούν 182 οικόπεδα τυπικών διαστάσεων 4,20μ Χ 14μ (58 τ.μ.), 4,5 Χ 13,5μ, αλλά και πολύ μικρότερων έως 4,60μ Χ 3,60μ και ισάριθμα κτήρια. Η μικρότερη προβλεπόμενη επιφάνεια οικοπέδου ήταν 15,5 τ.μ., η συνήθης 63-64τ.μ.ενώημεγαλύτερη 197τ.μ.(εμφανίζεται μόνοστοο.τ.69). Τα οικόπεδα επιφάνειας 15,5 τ.μ. χωροθετούνται στις γωνίες των Ο.Τ. και στη συμβολή των κεντρικών διαδρομών με τους περιμετρικούς δρόμους η επιφάνεια τους καλύπτoνταν από ένα μονόροφο. Τα υπόλοιπα οικόπεδα είχαν προαύλια επιφάνειας 31τ.μ.(δηλαδή μισό οικόπεδο) που εκτείνονταν προς το εσωτερικό των τετραγώνων. Στα κεντρικά οικόπεδα παράλληλα στις εγκάρσιες διαδρομές τα κτήρια ήταν τραβηγμένα κατά 1μ. μέσα από το πεζοδρόμιο. Εδώ ενδέχεται να αποκαλύπτεται μία πρόθεση για ομοιομορφία στο δρόμο με επιρροές από ξένα πρότυπα, όπως π.χ, με την φύτευση ενός ίδιου δένδρου και ύπαρξη πρασιάς που ίσχυε σε ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά σύνολα εργατικών κατοικιών του 19 ου αιώνα, όπως για παράδειγμα στον οικισμό Cite Jouffroy Renault στο Clichy-la-Garenne(β.λ. παρουσίαση οικισμού στο Βρυχέα, 2003).

51 Η μέση επιφάνεια κάθε οικοδομικού τετραγώνου είναι τ.μ. και ο κοινόχρηστος χώρος 661 τ.μ.. Ο κοινόχρηστος χώρος που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο είναι συγκριτικά πολύ μεγάλος, 7,3 τ.μ. για το 1991 και 6,9 τ.μ. για το Αν αφαιρεθεί ο χώρος των εγκάρσιων διαδρομών που λειτουργεί ως καθαρά δημόσιος, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 3,9 τ.μ. και 3,7 τ.μ. αντίστοιχα, παραμένοντας ιδιαίτερα υψηλά, ενδεικτικά πάνω από τα πολεοδομικά σταθερότυπα και πολύ πάνω από την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στο Λεκανοπέδιο που διαμορφώνεται στα 2,5 τ.μ., με αντίστοιχο ποσοστό στον Πειραιά μόλις το 1τ.μ./κάτοικο (πηγή Υπερνομαρχία Πειραιά στο

52 Τ Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Α Δ Ι Α Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Ο Υ Μ Ε Τ Α Σ Χ Η Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ο. Τ. Ο διαχρονικός μετασχηματισμός των τετραγώνων εμπεριέχει ως τύπους αλλαγών: προσκυρώσεις κοινόχρηστων χώρων, συνενώσεις οικοπέδων, αύξηση του συντελεστή δόμησης, αύξηση της κάλυψης, προσθήκες στα υφιστάμενα κτήρια οριζόντια και κάθετες επεκτάσεις, ανέγερση εξ ολοκλήρου νέων κτηρίων

53 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Οι κοινόχρηστοι χώροι από άποψη επιφάνειας παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτοι, με εξαίρεση τα σοκάκια που στην πλειοψηφία τους έχουν κλείσει, είτε μερικά (δεν καταλήγουν στην «πλατεία» του Ο.Τ., τον χώρο των παλιών πλυντηρίων) είτε συνολικά. Οι προσκυρώσεις από τον κοινόχρηστο χώρο αφορούν επεκτάσεις των οικοπέδων μέχρι 3μ προς τα πλυσταριά, και 1.5 μ στα σοκάκια για οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε αυτά. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πρόνοιας (πίνακας χρονολογίας του 1971 / προσκυρώσεις των ετών 1969 και 1970) οι συνολικές προσκυρωθείσες επιφάνειες κοινόχρηστων σε ιδιωτικούς χώρους ανά Ο.Τ. ήταν μεταξύ 110 και 180τ.μ..

54

55 Ο.Τ. 69

56

57

58 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Στη θέση των κοινών πλυντηρίων στο εσωτερικό σύντομα κτίστηκαν μικρές αυθαίρετες κατοικίες για νέους πρόσφυγες. Μετά τον Πόλεμο, κατεδαφίστηκαν όλα και ο χώρος παρέμεινε κοινόχρηστος για τους κατοίκους(παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης, 2006, σελ. 102). Η παρουσία του αυτοκινήτου με τις επεκτάσεις κτηρίων είχε σαν συνέπεια η λειτουργία του ημιδημόσιου χώρου να παραληφθεί από τον εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο αντίστοιχων τετραγώνων και όχι από τους περιμετρικούς δρόμους και πεζοδρόμια με συνέπεια τον «απομονωτισμό» τους, την ενδυνάμωση της αυτονομίας καθενός, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του, έτσι ώστε ο ξένος να αισθάνεται αρχικά ως εισβολέας. Οι κάτοικοι θεωρούν ως δεδομένο το «αποκλειστικό» δικαίωμα» της χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και συγχρόνως την «αποκλειστική» ευθύνη συντήρησης του (Κυριακίδου, Φωτεινή, 2005, σελ. 14) Στη συντήρηση περιλαμβάνεται η καθαριότητα, η φροντίδα των φυτών, ο χρωματισμός των παρτεριών, η διευθέτηση των απορροών κ.α. Λόγω μη απόδοσης των πόρων από το κράτος οι συντηρήσεις του Δήμου εξαντλούνται σε βάψιμο των παρτεριών (π.χ. το Πάσχα), χωρίς ουσιαστικές επεμβάσεις στη διευθέτηση των ομβρίων και το πράσινο, πέραν της διασφάλισης νερού σε δεξαμενές για την άρδευση κάτι που σήμερα έχει επίσης περιοριστεί. Ανάλογα, οι ουσιαστικές αναπλάσεις, που ξεπερνούν τις συντηρήσεις των πεζοδρομίων και των τσιμεντόδρομων, είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρόλο που ολόκληρη η περιοχή είχε σχεδιαστεί σε απλό ιπποδάμειο σύστημα ο προσανατολισμός για τον περιπατητή είναι δύσκολος, η αναγνώριση της τυπολογίας των κτηρίων και της ιστορίας δεν υποβοηθείται ενώ δεν υπάρχει εμφανής οργάνωση του κοινόχρηστου χώρου που δεν θα επιτείνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι είναι απρόσκλητος όταν περνάει μέσα από κάποιο τετράγωνο.

59 ΟΙΚΟΠΕΔΑ,ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες 2 παραχωρητήρια μπορεί να δίνονταν στο ίδιο άτομο αποδίδοντας τελική επιφάνεια οικοπέδου μετά τη συνένωση ~64 τ.μ.. Κάποιες συνενώσεις έγιναν και στη συνέχεια με απ ευθείας αγορές γειτονικών οικοπέδων. Δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν στοιχεία στο υποθηκοφυλακείο ώστε να εκτιμηθούν οι χρονολογίες από τις επί τόπου επισκέψεις προκύπτει πως έγιναν για να αξιοποιηθούν οι συντελεστές. Οι καλύψεις υπολογίσθηκε σήμερα πως έχουν διαμορφωθεί στα ακόλουθα μεγέθη: 22 οικόπεδα με κάλυψη < 70%, 26 οικόπεδα με κάλυψη μεταξύ 70% και 90% και 114 οικόπεδα με κάλυψη > 90%(ποσοστό ~73%). Τέλος, από τα 29 οικόπεδα της αρχικής διανομής επιφάνειας 15,5τ.μ. σήμερα απομένουν 14 15, κυρίως με εγκαταλελειμμένα κτήρια ή ερείπια που πλησιάζουν τους αρχικούς τύπους.

60

61 ΚΤΗΡΙΑ Το Δεκέμβρη του 2000 τα εναπομείναντα κτήρια προ του 1919 έχουν ποσοστό 0,46%, ποσοστό 12,59% τα κτήρια της χρονικής περιόδου 1919 έως 1945, 19,13% της περιόδου 1946 έως ,66% της περιόδου 1961 έως 1970, 21,53% της περιόδου 1971 έως 1980, 7,40% της περιόδου 1981 έως 1985, ποσοστό 10,14% από το 1986 και μετά ενώ κατά το έτος της απογραφής 1,76% των κτηρίων ήταν υπό κατασκευή. Τα ύψη των κτιρίων το 2000, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ, έχουν διαμορφωθεί στα εξής ποσοστά: 38,36% μόνο ισόγειο, 32,19% 1 όροφος,24,66%2όροφοι,4,79%3έως5όροφοι και σήμερα στα εξής:

62 ΟΤ 69 1 όροφος (ισόγειο) = 8 2 όροφοι = 8 3 όροφοι = 3 4 όροφοι = 1 5 όροφοι = 1 ΣΥΝΟΛΟ = 21 ΟΤ 68 1 όροφος (ισόγειο) = 6 2 όροφοι = 6 3 όροφοι = 12 4 όροφοι = 4 5 όροφοι = 0 ΣΥΝΟΛΟ = 28 ΟΤ 57 1 όροφος (ισόγειο) = 15 2 όροφοι = 6 3 όροφοι = 7 4 όροφοι = 3 5 όροφοι = 0 ΣΥΝΟΛΟ = 32 ΟΤ 56 1 όροφος (ισόγειο) = 10 2 όροφοι = 9 3 όροφοι = 9 4 όροφοι = 2 5 όροφοι = 1 ΣΥΝΟΛΟ = 31 ΟΤ 48 ΟΤ 48 1 όροφος (ισόγειο) = 10 2 όροφοι = 8 3 όροφοι = 8 4 όροφοι = 3 5 όροφοι = 0 ΣΥΝΟΛΟ = 35

63 Η κατοίκηση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την προσθήκη κτισμάτων σύμμεικτης κατασκευής. Οι προσθήκες αυτές έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν την αρχική μορφολογία των κτηρίων και τον εν γένει χαρακτήρα του δομημένου περιβάλλοντος (π.χ. αναλογία δομημένου/αδόμητου, ανοικτού/κλειστού, κ.λ.π.). Την μεγαλύτερη έκρηξη στη διαφοροποίηση των υψών παρουσιάζουν τα κτίσματα που κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ανεγέρθηκαν καινούργιες κατοικίες με αποτέλεσμα η υψομετρική διαφοροποίηση τους από παλαιότερα κτίσματα να είναι πρόδηλη(κυριακίδου, σελ. 17). Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία «κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας της ολομέλειας του Ν.Σ. Κράτους, σε περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των συνεχόμενων ακινήτων που αποκτήθηκαν με διαφορετικά συμβόλαια ζητάει, όπως έχει δικαίωμα, τη δόμηση των ακινήτων του αυτών ως ενιαίου οικοπέδου, δηλαδή ζητήσει την έκδοση οικοδομικής άδειας και προβεί σύμφωνα με την άδεια αυτή σε ανοικοδόμηση με βάση τη συνολική επιφάνεια των συνεχόμενων ακινήτων, όσον αφορά τους όρους δόμησης (ποσοστό κάλυψης, συντελεστής δόμησης κ.λ.π.), επέρχεται συνένωση (ενοποιήση) των ακινήτων αυτών, τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν πλέον ενιαίο κατα την έννοια των προαναφερόμενων Γ.Ο.Κ. (και του Γ.ΟΚ. 1955) οικόπεδο» (Ανάλυση Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Τόμος Η-2. Αρτιότητες Κατατμήσεις, Ανδρέας Σ. Ρωμιαλίδης, Έκδοση Δ Αθήνα 2006, σελ. 94).

64 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 395/68, ΦΕΚ 95/Α/ οι συντελεστές αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα και στη Νίκαια εφαρμόζονται οι 3 όροφοι με προσαύξηση 30%. Στη συνέχεια, βάσει του ΓΟΚ του 1973, η κάλυψη στην περιοχή μελέτης διαμορφώνεται σε 0,7 έως 0,8. Οι όροφοι δεν μπορούν να ξεπερνούν τους σε εσοχή. Ο συντελεστής δόμησης γίνεται 2,6 για όλο το κέντρο της Νίκαιας. Το μέγιστο ύψος είναι άνω των 12μ. με πριμοδότηση 1μ. σε περιπτώσεις ισόγειων καταστημάτων. Με τον ΓΟΚ του 1985 εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του υμιυπαίθριου χώρου ο οποίος μπορεί να φτάνει σε ποσοστό 20% επί της δομημένης επιφάνειας - εμφανίζεται το φαινόμενο της κατασκευής ενός επιπλέον δωματίου (ημιυπαίθριος χώρος που στη συνέχεια κλεινόταν). Το 2009 ο Σ.Δ. πέφτει στο 15% της δομημένης επιφάνειας. Το 1990 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας αποφασίζει να αυξηθεί η κάλυψη στα προσφυγικά οικοδομικά τετράγωνα του «κέντρου» (δεν περιλαμβάνονται τα Γερμανικά κ.α.) σε 100% για βάθος οικοπέδου μέχρι 17μ., πέραν αυτού του βάθους το οικόπεδο μένει ακάλυπτο. Με την ίδια απόφαση, το ύψος καθορίζεται από ένα ιδεατό στερεό βάσει του οποίου πέραν των 7μ καθ ύψος το κτίριο αναπτύσσεται σε εσοχή υπό γωνία 45 ο προς την πίσω πλευρά του οικοπέδου, όπως αυτή προσδιορίζεται ανάλογα με το αν το οικόπεδο εφάπτεται ή όχι σε σοκάκι. Εν γένει ταύψηδενξεπερνούντους3ορόφουςκαισεσπάνιεςπεριπτώσεις τους4.

65 Αύξηση του Σ.Δ.: Μέθοδος που περιγράφεται στο ΦΕΚ 251/ Εικονίζεται κτήριο στο 48ο Ο.Τ. δίπλα σε σοκάκι, κτήρια στο Ο.Τ. 56 που αναπτύσσονται με ανάλογο τρόπο. Η διάταξη του 1990καταργείται μετά την 170/2000 απόφασητου ΣτΕ που συνεδρίασε το 1996 για να εκδικάσει υπόθεση με την οποία ζητείται από ιδιώτες να ακυρωθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας και το ΦΕΚ, κατά το μέρος αυτού που αφορά το ΟΤ 206, διότι μέρος του κοινόχρηστου χώρου παραπλεύρως της οικοδομής τους μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο. Τα κτήρια συνεχίζουν να αλλάζουν μέχρι σήμερα υπό αυτό το καθεστώς. Κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει ατομικό αίτημα τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου για το οικόπεδο στο οποίο αφορά η αλλαγή. Πέραν όλων των άλλων η πρακτική αυτή απαξιώνει το ρόλο της πολεοδομίας και την ουσιαστική συμμετοχή των μηχανικών στο σχεδιασμό που αφορά το τοπικό και το ειδικό.

66 ΚΑΤΟΙΚΟΙ Το 2001, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ, σε κάθε τετράγωνο της περιοχής μελέτης κατοικούν κατά μέσο όρο 96 άτομα (πραγματικός πληθυσμός) με αυξητική τάση 4,3% μεταξύ των ετών 1991 και Ο μέσος αριθμός κατοίκων ανά κτήριο για το ίδιο έτος είναι 4 άτομα ή 1,52 νοικοκυριά. Τα κτήρια αφορούν 233 κανονικές κατοικίες με 2,5 άτομα ανά κατοικία κατά μέσο όρο. ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΤ 69 3 µαγαζιά, τα 2 σε γωνίες µε Χαµηλά κτήρια ΟΤ 68 7 µαγαζιά, τα 3 σε γωνίες µε 2 σε 4όροφα και 1 σε ισόγειο κτήριο ΟΤ 57 3 µαγαζιά, το 1 σε γωνία µε 4όροφο ΟΤ 56 8 µαγαζιά, το 1 σε γωνία µε 3 όροφο ΟΤ 48 5 µαγαζιά, τα 3 σε γωνία (2 σε 3όροφο, 1 σε ισόγειο) ΣΥΝΟΛΟ 24 µαγαζιά (~460 κάτοικοι) Τουριστικό γραφείο, χαρτοπωλείο, Προ-προ, τα περισσότερα κλειστά

67 Η π α ρ έ μ β α σ η τ ο υ Δ ή μ ο υ γ ι α τ ο ν κ ο ι ν ό χ ρ η σ τ ο χ ώ ρ ο Η μελέτη εκπονήθηκε με στόχο να εφαρμοσθεί πιλοτικά ώστε να αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος και η παρέμβαση να αποτελέσει αφορμή για την μελέτη και δημιουργία μεγαλύτερων διαδρομών μέσα στην πόλη που συνδέουν και αναδεικνύουν τις κοινωνικές λειτουργίες και προστατεύουν τις πιο ιδιωτικές σε επίπεδο σπιτιού και γειτονιάς. Στην αρχιτεκτονική λύση προτείνεται ο διαχωρισμός του δημόσιου χώρου σε τρεις ζώνες, η καθεμιά από τις οποίες θα δέχεται συγκεκριμένες κοινωνικές λειτουργίες, χωρίς όμως να τις διαχωρίζει. Η μορφολογία του εδάφους στα 5 τετράγωνα δημιουργεί μια έντονη κλίση προς τις κοινωνικές λειτουργίες που αξιοποιείται για τον προσανατολισμό μέσω της δαπεδόστρωσης και του φωτισμού. Χαμηλοί κύβοι-εμπόδια πορτοκαλί χρώματος στις εισόδους εμποδίζουν τη διέλευση του αυτοκινήτου. Η αρχιτεκτονική µελέτη και µελέτη φωτισµού εκπονήθηκε από την οµάδα των: Ελένη Ακρίτα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναστάσιος Βασιλειάδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ουρανία Μέρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κάτια Χάγιου, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

68 Π ρ ο γ ρ α μ μα τ ι σ μ ό ς & Ο ι κ ο ν ο μ ι κ έ ς π α ρ ά μ ε τ ρ ο ι Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης για τους κοινόχρηστους χώρους των πέντε οικοδομικών τετραγώνων ήταν το 2010 ~ ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου αναμένονταν να γίνει με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ«πάγωσε» και το έργο δεν εκτελέστηκε. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 το έργο εμφανίζεται μονάχα ως τίτλος (προβλέπονται ευρώ από ίδιους πόρους). Το εν λόγω έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»και θα χρηματοδοτείτο από αυτό. Η ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας ήταν η 3/8/2010 ενώ σύμφωνα με τις υπ αριθμ. 1245/ και1247/ αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Προγράμματος θα συνεχιστούν μόνο τα έργα που η ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας είναι προγενέστερη της 25/6/2010. Συνεπώς το έργο είναι πλέον εκτός χρηματοδοτούμενου προγράμματος. ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ 11 η της

69

70 Ύστερα από επιτόπου παρατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και από συζήτηση με τους κατοίκους, τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα είναι τα εξής: Ζητήματα καθαριότητας, λόγω απεριποίητης βλάστησης και παρτεριών Λιμνάζοντα όμβρια ύδατα λόγω κακής απορροής και ανωμαλιών στην διαμόρφωση της υφιστάνενης πλακόστρωσης. Οικειοποιήσεις του δημόσιου χώρου με διάφορους τρόπους. Ζητήματα ασφάλειας, γιατί οι χώροι αυτοί έχουν πολλά προβληματικά σημεία, σκοτεινά και απόμερα, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απεριποίητης βλάστησης και του κακού φωτισμού.

71 Ζώνη Α:«Ιδιωτική ζώνη» Είναι η ζώνη που δημιουργείται σε άμεση επαφή με τα κατώφλια των κατοικιών και η οποία ανήκει περισσότερο στους κατοίκους. Έχει πλάτος 2,5 εώς 3μ περίπου. Οι κάτοικοι δείχνουν ότι έχουν ανάγκη την ιδιωτικότητα και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να την προστατέψουν. Οι διαβαθμίσεις αυτές, παλιότερα που η κοινωνική συνοχή ήταν πιο έντονη στις γειτονιές, εμφανίζονταν στο χώρο και στη διαμόρφωσή του. Οι χώροι κοντά στις ιδιοκτησίες ήταν στην ευθύνη των κατοίκων συλλογικά. Για το λόγο αυτό, στα όρια της ζώνης αυτής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαμόρφωση για να δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατοίκους να τη διαμορφώσουν οι ίδιοι, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια μέσα όμως σε κάποια συνθετικά όρια. Στην περιοχή αυτή θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο ιδιωτικές λειτουργίες: τοποθέτηση γλαστρών, ιδιωτικών καθισμάτων, άπλωμα της μπουγάδας κλπ. Ο διαχωρισμός της συγκεκριμένης ζώνης από τις υπόλοιπες γίνεται μέσω της αλλαγής χρώματος του υλικού δαπεδόστρωσης. Δηλαδή, χρησιμοιείται κυβόλιθος 10Χ10εκ χρώματος κεραμιδί.

72 Ζώνη Β:«Δημόσια ζώνη» Ως δημόσια ζώνη ορίζεται ο κεντρικός άξονας που διασχίζει τα ο.τ.. αποτελεί ουσιαστικά ένα εσωτερικό δίκτυο διαδρομών. Στόχος της σύνθεσης ήταν να τονιστεί και να χρησιμοποιείται από ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων. Θα είναι ουσιαστικά το πέρασμα που θα χρησιμοποιείται από όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο ήσυχη και ευχάριστη διαδρομή με τα πόδια είτε με το ποδήλατο. Το υλικά που επιλέγονται για την δημόσια ζώνη είναι το χτενιστό μπετόν. Οι αρμοί δημιουργούνται από μία λεπτή ζώνη σκυροδέματος πάχους 10εκ. Στους αρμούς τοποθετούνται με απόσταση μεταξύ τους και σε διάφορα μεγέθη (0.10, 0.30, 1.00 και 1.50μ), χρωματιστά κομμάτια μάρμαρο. Η διάσπαρτη τοποθέτηση μαρμάρου σε ένα χυτό υλικό δημιουργεί την αίσθηση μονοπατιού. Επιπλέον το χυτό υλικό επίλεγεται για να έρχεται σε αντίθεση με τον αυστηρό κάναβο της πλακόστρωσης του υπόλοιπου χώρου. Οι αρμοί του χυτού δαπέδου με τα μάρμαρα, όταν συναντιούνται με τον κυβόλιθο, προεκτείνται συνδέοντας και τις τρείς ζώνες.

73 Ζώνη Γ:«Ενδιάμεση ζώνη» Την ενδιάμεση ζώνη αποτελούν οι χώροι ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζώνη. Οι χώροι αυτοί περιέχουν την βασική φύτευση, τα παρτέρια και τα καθιστικά. Είναι τα σημεία στάσης από την κεντρική διαδρομή. Στόχος είναι να χρησιμοποιείται από περαστικούς αλλά και από κατοίκους. Το υλικό του δαπέδου που επιλέγεται είναι κυβόλιθος 10χ10εκ χρώματος ώχρα. Διαχωρίζεται από τη δημόσια ζώνη με μια ζώνη τσιμέντου πάχους 10εκ. Βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της ενδιάμσης ζώνης είναι τα παρτέρια με τα ενσωματωμένα καθιστικά. Όπως προαναφέρθηκε ένας από τους βασικούς στόχους της μελέτης ήταν η καθαριότητα των χώρων παρέμβασης. Ένα μέσο επίτευξης αυτού του στόχου ήταν ο περιορισμός των υπάρχοντων παρτεριών, διότι η πυκνή βλάστηση και η μεγάλη ποσότητα χώματος, που σε πολλές περιπτώσεις έφτανε δίπλα στις εισόδους των σπιτιών, δημιουργεί έντονο πρόβλημα στους κατοίκους. Επιπλέον, με τον περιορισμό των παρτεριώνδίνεταιμιανέαπνοή στοχώρο,οοποίοςσουδίνειτηναίσθησηότιπλέον είναι πιο μεγάλος. Τα νέα παρτέρια τοποθετούνται κυρίως εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα δέντρα. Τα βασικά τους στοιχεία είναι τα εξής: Ένα τμήμα με φαρδύ στηθαίο πάχους 45εκ για να χρησιμοποιείται και ως κάθισμα. Ένα χαμηλότερο τμήμα με πιο λεπτό στηθαίο Ένα χαμηλό πεζούλι ύψους 10εκ και πλάτους 50εκ, το οποίο τοποθετείται σε άμεση επαφή με την ιδιωτική ζώνη και είναι ένας προτεινόμενος χώρος για τοποθέτηση γλαστρών από τους ίδιους τους κατοίκους. Το παγκάκι είναι προέκταση του στηθαίου και αποτελείται από ξύλο. Διατάσσεται με τέτοιο τρόπο στο χώρο έτσι ώστε να δημιουργεί αγκαλιές που αυξάνουν την κοινωνικότητα.

74

75

76 1ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

77 Καρακουλουξή - Εφέσσου Αμυραδάκη - Κιλικίας

78 Καρακουλουξή - Εφέσσου

79 Αμυραδάκη - Κιλικίας

80 2ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

81 Καρακουλουξή - Ηλιουπόλεως Αμυραδάκη - Κιλικίας

82 3ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

83 Ηλιουπόλεως - Καρακουλουξή Κιλικίας - Κύπρου

84 4ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

85 Καρακουλουξή - Εφέσσου Κιλικίας - Κύπρου

86 5ο Οικοδoμικό Τετράγωνο

87

88 Εφέσσου Αμερικανίδων Κυριών Κιλικίας - Κύπρου

89 Διαδρομή στο εσωτερικό των ΟΤ, κάθετα στην Κιλικίας και Κύπρου με είσοδο από Αμερικανίδων Κυριών (Νότο προς Βορρά)

90 Διαδρομή στο εσωτερικό των ΟΤ, κάθετα στην Αμυραδάκη και Κιλικίας με είσοδο από Αμερικανίδων Κυριών (Νότο προς Βορρά)

91 ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Στην περιοχή παρέμβασης παρατηρείται οι ελεύθεροι χώροι να καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητα των κατοίκων. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να έχει θέση σε χώρους ελεύθερους που προορίζονται για πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά, μαθητές, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό αφαιρούνται οποιεσδήποτε διαμορφώσεις διευκόλυνσης εισόδου των αυτοκινήτων, ενώ στις εισόδους των κοινόχρηστων χώρων τοποθετούνται κύβοι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η συγκεκριμένη λύση αποκλύει την τοποθέτηση εξοπλισμού που είναι εύκολο να αφαιρεθεί. ΦΩΤΙΣΜΟΣ Το ζήτημα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους κατοίκους και για τους χρήστες των εσωτερικών αυλών. Η σωστή φωτοτεχνική μελέτη ενισχύει αυτό το αίσθημα και ταυτόχρονα αποτελεί αρχιτεκτονικό μέσο που βελτιώνει το δημόσιο χώρο. Τοποθετούνται δύο ψηλά φωτιστικά ύψους 4μ στις ενδιάμεσες ζώνες, ένα σε κάθε τμήμα. Το ύψος του φωτιστικού και το είδος του φωτισμού πληρούν όλες τις προδιαγραφές για άνετο και σωστό φωτισμό σε τέτοιου είδους χώρους. Κατά μήκος της διαδρομής τοποθετούνται χαμηλά φωτιστικά- bollards, σε θέση όμως που να μην διακόπτουν την πορεία. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Α.Μ.Ε.Α. Δόθηκε έμφαση κατά το σχεδιασμό της λύσης να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις για την σωστή και άνετη κυκλοφορία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό διαμορφώθηκαν ράμπες κλίσης 5% όπου υπήρχαν ανισοσταθμίες.

92 ΠΡΑΣΙΝΟ- ΦΥΤΕΥΣΗ Η υφιστάμενη βλάστηση είναι πολύ πυκνή και απεριποιήτη. Οι συνθετικές επιλογές βασίστηκαν στον περιορισμό της έκτασης των παρτεριών έτσι ώστε να ανοίξει και να καθαρίσει ο χώρος, χωρίς να μειωθεί καθόλου το πράσινο. Τα υπάρχοντα δέντρα καταγράφηκαν και διατηρήθηκαν όλα. Κάποια δέντρα που αφαιρούνται απο ένα οικοδομικό τετράγωνο, μεταφυτεύονται σε άλλα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν πιο αραιή βλάστηση. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους θάμνους που θεωρούνται σημαντικοί. Παράλληλα με τη φύτευση που διατηρείται προστίθονται και νέα δέντρα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, καθώς και θαμνοειδή φυτά. Τα δέντρα που επιλέγονται είναι λεμονιές, ροδιές και κουτσουπιές. Είναι και τα τρία εποχιακά δέντρα και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που επιλέχθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό στη φύτευση του δημόσιου χώρου να μπορούμε να διακρίνουμε την εναλλαγή των εποχών. Επίσης, οι λεμονιές και οι ροδιές είναι δέντρα καρποφόρα και ταιριάζουν πολύ αυτά τα είδους δέντρα στις γειτονιές. Υφιστάµενη φύτεση Κουτσουπιά Ροδιά Λεμονιά Δεντρολίβανο- Καλλιστμονας

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ. Μ.Β. Λαυρεντιάδου και Ν.Α.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ. Μ.Β. Λαυρεντιάδου και Ν.Α. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Μ.Β. Λαυρεντιάδου και Ν.Α. Αθανασοπούλου Διδάσκουσα Ανοικτού Πανεπιστημίου. Email: marie.lavrentiadou@wanadoo.fr

Διαβάστε περισσότερα

Η εγκατάσταση των προσφύγων του '22 στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Η σημερινή κατάσταση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Δυνατότητες προστασίας.

Η εγκατάσταση των προσφύγων του '22 στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Η σημερινή κατάσταση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Δυνατότητες προστασίας. Η εγκατάσταση των προσφύγων του '22 στο Λεκανοπέδιο Αθηνών. Η σημερινή κατάσταση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Δυνατότητες προστασίας. Ελίζα Παπαδοπούλου, MSc πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Νέες Πολιτείες ΙΙΙ : Λαχανόκηποι Μενεμένης Στα ενδιάμεσα όρια της πόλης Στην περιοχή Λαχανόκηποι, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μενεμένης, εντοπίστηκε ένας τρίτος, εντελώς νέος για τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα στο κτίριο ΙΙ δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη Έργο : ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ Διεύθυνση : ΟΔΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ & ΝΕΑΣ ΜΑΔΥΤΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ.

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ. Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β Αρ. Πρωτ.: οικ. 7646 ΘΕΜΑ: Εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

majestic insight in living

majestic insight in living Ψυχικό Πρεσβεία ή Ιδιωτική Κατοικία ή Συγκρότημα Κατοικιών (Υπό κατασκευή) Κτίσμα 1800 μ2 σε οικόπεδο 1300μ2 Μοναδική θέση στην καλύτερη περιοχή του Ψυχικού Κορυφαία Αρχιτεκτονική Σχεδίαση από τον Αλέξανδρο

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ 6/7/12 AAO13/12 BM13/08 6/7/12 ΑΑΟ14/12 Β349/79 6/7/12 ΑΑΟ15/12 ΒΜ91/95 6/7/12 ΑΑΟ17/12 Β363/62 Ενσωμάτωση εγκριμένης βεράντας στην κύρια χρήση του διαμερίσματος στον 3 ον όροφο (ρετιρέ) Μετατροπή μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ 1 ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ ΘΕΜΑ : ΣΧΕΤ : Πολεοδομική μελέτη περιοχής Bοσπόρου Γνωμοδότηση ΣΧΟΠ (πράξη 222 /συνεδρία 19 η / 01. 06. 99) Α. Ο Δήμος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των αντικρουόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ Πινακίδα 01: Xωροταξικό σχέδιο και διαγράμματα πρότασης κλ. 1:1000 Πινακίδα 02: Κάτοψη περιοχής τζαμιού κλ. 1:200 και σχέδια αστικού εξοπλισμού κλ. 1:100

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών Προϋπολογισµός:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413

ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Διεύθυνση:Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πληρ.: κ. Π. Λινάρδος Τηλ.: 210 5537 309 Fax: 210 5537 279 Email: Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΙΣ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006 07 9ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ 9: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΟΜΑ Α 2 ΠΕΡΙΟΧΗ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 2013 ΣΥΝΟΛΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α' Συνεχιζόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ' Αποχέτευση - Ομβρια 289.496,86 76.00 3.896.666,63 10 42.214,00 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Εισηγητής : Χριστόφορος Παντουβάκης 1 Σύντομη παρουσίαση άρθρων ΝΟΚ ΑΡΘΡΑ 1-6: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (τι-πως-ποιος): αναφέρεται στους σκοπούς, στους ορισμούς, πότε απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Αποφ-5219/04 (ΦΕΚ-114/Δ/17-2-04)

Αποφ-5219/04 (ΦΕΚ-114/Δ/17-2-04) Αποφ-5219/04 (ΦΕΚ-114/Δ/17-2-04) Καθορισμός εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης άδειας δόμησης απαιτείται Έγκριση Εργασιών - Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου συνέταξε μελέτη με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες κτιρίου πλατείας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε. Επισκοπής Προϋπολογισµός: 145.000.00 ΕΥΡΩ Χρηµατοδότηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. Βόλος Αρ. Πρωτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. Βόλος Αρ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Βόλος Αρ. Πρωτ.: ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σας διαβιβάζω το υπ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ρ Η Τ Η Σ Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ηράκλειο 2011 1 Η Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προστασία του Εδάφους με Βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εδάφους

Διαχείριση και Προστασία του Εδάφους με Βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εδάφους Διαχείριση και Προστασία του Εδάφους με Βάση την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εδάφους Στεγανοποίηση Εδάφους σε υπό Αστικοποίηση Περιοχές Δρ. Άνθιμος Σπυρίδης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc., Ph.D. Πλ. Ιπποδρομίου

Διαβάστε περισσότερα

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011)

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) 1) Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν.3843/2010

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν 1 Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν Έλενα Κωνσταντινίδου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Σας καλοσωρίζουμε στο μάθημα της «Αρχιτεκτονικής ανάλυσης παραδοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

NOISIS Σύμβουλοι Επιχειρησιακής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Α.Ε.

NOISIS Σύμβουλοι Επιχειρησιακής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Α.Ε. Α. Γενικά Στοιχεία Περιφέρεια: Νομός: ΟΤΑ: Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού Τίτλος Έργου: Αξιοποίηση του κτιρίου Μύλοι Μελισσάρη και της δημοτικής ακίνητης περιουσίας με Σύμπραξη

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) 18 χρόνια εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 15 Χρόνια Εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΟΚ 1955 ΓΟΚ 1973 ΓΟΚ 1985 Τροποποίηση ΓΟΚ 1985 (Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Η πρώτη συνεδρία της Πολεοδομικής Επιτροπής, προεδρία κ. Ευγένιου Χαμπουλλά, έγινε στις 6/2/2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 92 συνεδριάσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει

Διαβάστε περισσότερα

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία Στάδιο Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου Παραλία Λιµανάκι Σφαγείων Καρνάγιο Το Περιγιάλι όπως είναι σήμερα. Η γραμμή περιγράφει τη περιοχή που διαμορφώνεται σε μια νέα, πρότυπη πόλη στα ανατολικά της Καβάλας. Η

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 ΑΚΑΔΗΜΑÏΚΟ ΕΤΟΣ: 2010/2011 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Β.ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,Κ.ΣΕΡΡΑΟΣ, Δ.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Μ/Σ) ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ Περιγραφή των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων. Η εισαγωγή του θεσμού των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων (ΜΤΑ) στη Κύπρο κρίθηκε σκόπιμη ως ένα δυνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΣ Α ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ

ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΣ Α ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ήμου Αχαρνών (σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου του Ν. 2508/97) καθορίζονται: α) οι περιοχές ειδικής προστασίας που δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν (Ζώνη Προστασίας Κηφισού

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης.

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ-ΚΛΗΡΙ ΟΥ ο Αστικός Αναδασμός η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. 1 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. Γενικά 1.1. Τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυθαίρετα. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 3 & ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Θ. ΑΡΙΔΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ: Αντιπλημμυρική Προστασία Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 3.9.2010 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ο Δήμος Αγρινίου προετοιμάζει στρατηγική ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης. Βιώσιμη στρατηγική για αστική ανάπτυξη παύει πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Μυτιλήνη, 15/09/2015 Α.Π. : οικ Προς: ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ T.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Μυτιλήνη, 15/09/2015 Α.Π. : οικ Προς: ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ T. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση

ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΚΠΕ Δραπετσώνας 25, 26-01-13 Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Πετρίδου Βαρβάρα Υπ. Π.Ε. Δ.Δ.Ε Β Αθήνας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Πεζοδρόμια στην πόλη μας Στα πεζοδρόμια συναντιόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Η δήλωση αυτή γίνεται δυνάµει των προνοιών της εγκυκλίου του Υπουργού Εσωτερικών µε αρ. 1/2008, ηµεροµηνίας 10 Ιανουαρίου 2008. 1. Γενικά στοιχεία αίτησης: Το έντυπο αυτοελέγχου κατατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ. Περίληψη. Ε.Θ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠ.ΚΑΘ. :Τ. ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥ.

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ. Περίληψη. Ε.Θ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠ.ΚΑΘ. :Τ. ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥ. ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ Περίληψη Ε.Θ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ 7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠ.ΚΑΘ. :Τ. ΚΟΣΜΑΚΗ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥ. : ΖΙΟΥΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 1 Το νερό, ως βασικό στοιχείο της ζωής, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές.

Ερείπια μινωικού οικισμού μαρτυρούν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Έξω Λακωνίων σε παλαιότερες εποχές. ΤΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Βλάχηδες. Πεδινό χωριό με όνομα οικογενειακό Βυζαντινής ή Βενετσιάνικης προέλευσης. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξω Λακωνίων, του Δήμου Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται 7,5 χιλ δυτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Πτυχιακή Εργασία: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

AΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

AΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟ: AΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Για την σύνταξη της μελέτης Aνάπλασης τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας συνεργάστηκαν: ΑΠΕΡΓΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής)

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΕΞΟΦΥΛΛΟ 2 Βικελαία Βιβλιοθήκη Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΓΕΝΙΚΑ Η λειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1908 που έγινε δεκτή η δωρεά Βικέλα. Στην αρχή στεγαζόταν στην

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομία σε περιβάλλον κρίσης. και με ποια εργαλεία; Σεμινάριο ΣΥΠΟΚ /ΕΤΕΚ. Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας

Πολεοδομία σε περιβάλλον κρίσης. και με ποια εργαλεία; Σεμινάριο ΣΥΠΟΚ /ΕΤΕΚ. Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας Σεμινάριο ΣΥΠΟΚ /ΕΤΕΚ Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας Πολεοδομία σε περιβάλλον κρίσης Τι μπορεί να προσφέρει Τι πρέπει να προσφέρει Τι πρέπει να επιτύχει και με ποια εργαλεία; Γλαύκος Κωνσταντινίδης Πολεοδόμος

Διαβάστε περισσότερα

στον αστικό ιστό Το παράδειγμα του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής» ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ, Τζ. ΚΟΣΜΑΚΗ, Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Αθήνα, Μάρτιος 2009

στον αστικό ιστό Το παράδειγμα του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής» ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ, Τζ. ΚΟΣΜΑΚΗ, Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Αθήνα, Μάρτιος 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΠΜΣ: Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου Κατεύθυνση: Πολεοδομία Χωροταξία Μάθημα:Περιβαλλοντικές συνιστώσες του σχεδιασμού και της οικιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τµήµα Προγραµµατισµού και Μελετών

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τµήµα Προγραµµατισµού και Μελετών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τµήµα Προγραµµατισµού και Μελετών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το πρακτικό της αριθ. 2/2013 συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του ήµου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το πρακτικό της αριθ. 2/2013 συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του ήµου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Ηµεροµηνία:29/5/2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ- ΧΑΛΚΗ ΟΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Ταχ. /νση: Αχαρνών 464 & Αγ. Αναργύρων Νέα Χαλκηδόνα, ΤΚ 14343 Πληροφ. : Τηλ. : 210 25 89 917

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΙΙΒΕΜ-Β8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΔΑ: 4ΙΙΒΕΜ-Β8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΚΟΣ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

5o ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

5o ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 5o ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ Τα προβλήματα που εκτίθενται δεν είναι σημερινά. Έχουν τεθεί επανειλημμένα εδώ και δύο δεκαετίες από τους κατοίκους της περιοχής, με υπογραφές

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Στολίδου Ρ., Κεχρινιώτη Μ., Ψυχογιός Δ. & Ψυχογιός Σ. Αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Εργοδότης : ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Εργο : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤO ΔΗΜΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Τοποθεσία : Δήμος Αγ. Δημητρίου Αττικής Οδός Τηλεμάχου αρ. 39 & Ναπολέοντος αρ. 34 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΊΝΑΙ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΊΝΑΙ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΊΝΑΙ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΔΙΑΛΙΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΛΕΩΠΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΛΑΙ ΛΕΝΤΙΩΝ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Εισήγηση : Δημήτριος Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος "Από τον Ν.Δ. 17-7-23

Διαβάστε περισσότερα

'1 ο(\. ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ. ΣΠΟΥΔΆΣΤΡΙΑ : ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : θεοφανοπουλοσ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997 ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΝΠΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓ ΑΣΙΑ

'1 ο(\. ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ. ΣΠΟΥΔΆΣΤΡΙΑ : ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : θεοφανοπουλοσ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997 ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΝΠΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓ ΑΣΙΑ 16 '1 ο(\. Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΝΠΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓ ΑΣΙΑ ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ ΣΠΟΥΔΆΣΤΡΙΑ : ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : θεοφανοπουλοσ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997 ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ Στην παραλιακή, ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑ 20: Υπηρεσίες Καθαριότητος και Ηλεκτροφωτισμού

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑ 20: Υπηρεσίες Καθαριότητος και Ηλεκτροφωτισμού ΝΕΑ ΕΡΓΑ 2016 ΚΑ 20: Υπηρεσίες Καθαριότητος και Ηλεκτροφωτισμού 1 Αντικατάσταση φωτισμού (κολωνάκια και ιστοί φωτισμού) σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου 100,000.00 20-7332.001 2 Αντικατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ

- 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ - 94 - TEXNIKH ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1105,58 τ.μ. που βρίσκεται στο Ο.Τ. 10 και επί της οδών Δημητρίου Πολιορκητού και Κρουσόβου περιοχή Θρακομακεδόνων του σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ 2012 ΣΥΝΟΛΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012 Συνεχιζόµενα Οικοδοµικά Οδοποιία Αποχέτευση ΣΥΝΟΛΟ Αθροισµα : Η-Μ 397.176,52 12.10 4.178.117,20 10 78.781,83 20 4.654.075,55

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: της 25-4-89 Τροποποίηση του από 24.4.1985 Π. /τος «Τρόπος καθορισµού ορίων οικισµών της χώρας µέχρι 2.000 κατοίκους κατηγορίες αυτών και καθορισµός όρων και περιορισµών δόµησης τους»

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή γειτονιά οδού Ελληνικής Δημοκρατίας στην Καβάλα

Παραδοσιακή γειτονιά οδού Ελληνικής Δημοκρατίας στην Καβάλα 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΒΑΛΑ 01-07/10/2012 Παραδοσιακή γειτονιά οδού Ελληνικής Δημοκρατίας στην Καβάλα Σαπφώ Αγγελούδη- Ζαρκάδα Δρ. Αρχιτέκτων Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Οι Καβαλιώτες

Διαβάστε περισσότερα

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 -

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4.1 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι και το πρώην σχολείο του Αγίου Σώστη είναι ένα πέτρινο κτίριο µε κεραµοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Tο κτίριο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012 ΣΥΝΟΛΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ 8.311.136,00 3.465.001,00 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 1.949.624,00 1.949.624,00 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 10.260.760,00

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΟΥΡΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΑΧΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010

ΤΣΟΥΡΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΑΧΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010 ΤΣΟΥΡΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΑΧΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010 Ανθηδών: είναι το μέρος που δίδει άνθη. Κατά τον Παυσανία πήρε το όνομα της από τον βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικός Σχεδιασµός & Αρχιτεκτονική. Τάκης ούµας Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Χωρικός Σχεδιασµός & Αρχιτεκτονική. Τάκης ούµας Αρχιτέκτονας Μηχανικός Χωρικός Σχεδιασµός & Αρχιτεκτονική Τάκης ούµας Αρχιτέκτονας Μηχανικός Νοµοθετικές Ρυθµίσεις Ν.947/79 Ν.1337/83 οριοθέτηση του αστικού ιστού µε παράλληλη ένταξη πυκνοδοµηµένων περιοχών αυθαιρέτων σε Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ»

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

PEARLS OF CRETE HOLIDAY RESIDENCES ΟΙΚΟΠΕΔΟ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

PEARLS OF CRETE HOLIDAY RESIDENCES ΟΙΚΟΠΕΔΟ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ PEARLS OF CRETE HOLIDAY RESIDENCES ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 1 Το οικόπεδο 1 είναι 935,12m 2 και αποτελείται από μία πολυκατοικία με υπόγειο, ισόγειο και ένα όροφο. Το σύνολο των διαμερισμάτων της είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ / ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ / ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ / ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ 18.7.2014 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ www.e-publicrealestate.gr ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στα όρια του χτισμένου.

Στα όρια του χτισμένου. Πολυτεχνείο Κρήτης - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΜΥΡΤΩ ΤΕΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Στα όρια του χτισμένου. Διαμόρφωση δημόσιου χώρου στην περιοχή Φρούριο Φιρκά - προμαχώνας San Salvatore Επιβλέπων καθηγητής Νίκος Σκουτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 32: Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων

Άρθρο 32: Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων Άρθρο 32: Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων 1. Ως φορολογητέα αξία των ακινήτων ή των εμπράγματων σε αυτά δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων ορίζεται το γινόμενο που προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (MANAGEMENT) ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Μ.Τ.Π.Υ. ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ Ο ΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ 10» ΤΕΥΧΟΣ ΙΙΙ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 27352/31-05-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15η Τακτική Συνεδρίαση Οικονομική Επιτροπής ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ την 26-05-2011

Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 27352/31-05-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15η Τακτική Συνεδρίαση Οικονομική Επιτροπής ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ την 26-05-2011 Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 27352/31-05-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15η Τακτική Συνεδρίαση Οικονομική Επιτροπής ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ την 26-05-2011 Η Οικονομική Επιτροπή Ιλίου συνήλθε στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΟΣ 831. 1982 1982) 1923. 1985 1993-2003 (1993-2003) 200% >20% > 20% Δ

ΕΚΤΟΣ 831. 1982 1982) 1923. 1985 1993-2003 (1993-2003) 200% >20% > 20% Δ 824. Σε διώροφη οικοδομή με υπόγειο, με αυθαιρεσίες σε όλους τους ορόφους έχει πραγματοποιηθεί σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών. Οι δύο ιδιοκτήτες επιθυμούν να ενταχθούν με μία αίτηση, ο έλεγχος για τα μεγέθη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ / ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ / ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ Βασικές Παράμετροι του σχεδιαστικού πλαισίου η ικανοποίηση / εξυπηρέτηση των σημερινών χρηστών του χώρου η διαφύλαξη /ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του χώρου η αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Η πόλη ως καταλύτης για ένα αειφόρο πρότυπο ανάπτυξης Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Διαπιστώσεις Πού ζούμε ; Ο χάρτης αναπαριστά τη συγκέντρωση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ 86882 ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ 2 διαγραμμα 1 1. Εισαγωγή Ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του λόφου της Φάμπρικας και η σπηλιές που έχουν διαμορφωθεί

Διαβάστε περισσότερα

3. Οροι όµησης ιαταξη Κατασκευής στο οικόπεδο

3. Οροι όµησης ιαταξη Κατασκευής στο οικόπεδο 1. Περιγραφή έργου Πρόκειται για την ανέγερση διώροφης κατοικίας 57.92 τ.µ. σε οικόπεδο έκτασης 75 τ.µ. στην περιοχή Μαυροβούνι στο Γιαλό της Σύµης. Η νέα αυτη κατοικία διαθέτει εξώστη και ηµιυπαίθριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 715 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Φύλλου 62 13 Φεβρουαρίου 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Χαρακτηρισμός ως μνημείων των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Τ.Π.Σ.Ε.) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Τ.Π.Σ.Ε.) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Τ.Π.Σ.Ε.) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Οι αρμοδιότητες του Τμήματος προκύπτουν είτε από άμεση εκχώρηση, είτε έμμεσα από αρμοδιότητες της

Διαβάστε περισσότερα