ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. Interview Αλέξανδρος Τομπάζης. Διαγωνισμός υδραυλικών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. Interview Αλέξανδρος Τομπάζης. Διαγωνισμός υδραυλικών"

Transcript

1 E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 Interview Αλέξανδρος Τομπάζης Διαγωνισμός υδραυλικών Υδραυλικό πλήγμα Χαλκός & Διατροφή

2 editorial Παράδοση και τεχνολογία Με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στα προβλήματα του πλανήτη μας, είναι καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας επιλέγοντας υλικά που ακολουθούν τις διεθνείς προδιαγραφές και κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία θα ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε κατασκευή μας με τρόπο ολοκληρωμένο, απλό και ταυτόχρονα ουσιαστικό. Νίκος Βεργόπουλος Η απαίτηση για συνεχή και αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβάλλεται όχι μόνο από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από την ίδια τη συνείδησή μας. Παράδοση και τεχνολογία, δύο στοιχεία που πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά, όπως αναφέρει ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, πρωτοπόρος του βιοκλιματικού/οικολογικού σχεδιασμού στη χώρα μας, στη συνέντευξή του που φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος. Η σύμπραξη των δύο στοιχείων οδηγεί σε νέους δρόμους επίλυσης των περιβαλλοντικών θεμάτων ή, καλύτερα, προσφέρει μια θετική λύση για τον τρόπο που η ευαισθησία μας μπορεί να γίνει πράξη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι πλέον η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλικών φιλικών προς το περιβάλλον δεν αποτελεί μόνο πρόκληση της νέας εποχής, αλλά και αδήριτη ανάγκη, χωρίς πολλά περιθώρια επιλογής. Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. Χαλκός Μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του Ε.Ι.Α.Χ. Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών, Κτίριο Γ Ισόγειο, Αθήνα Τηλ.: Fax: Στα πλαίσια αυτής της πραγματικότητας, ο χαλκός αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ένα από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, διαθέτοντας τεχνολογική υπεροχή και παράδοση αιώνων. Ιδιοκτησία: Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού Εκδότης: Νίκος Βεργόπουλος Εκδοτικός Σύμβουλος & Επιμέλεια Έκδοσης: Action Global Communications Hellas

3 χαλκός & τεχνολογία Υδραυλικό πλήγμα: Οι βλαπτικές συνέπειες στα δίκτυα ύδρευσης και πώς αντιμετωπίζονται Πολλά δίκτυα ύδρευσης με θερμομικτικές βάνες στην τελική κατανάλωση, παρουσιάζουν προβλήματα στην στεγανότητα των σωληνώσεων και διαρροές ύστερα από κάποια περίοδο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν οι τοίχοι μέσα από τους οποίους περνάνε οι σωληνώσεις και από τις διαρροές να έχουμε άσκοπη κατανάλωση και διάβρωση των δομικών στοιχείων της κτιριακής εγκατάστασης. Έτσι πολλές φορές χρειάζεται επισκευή του υδραυλικού δικτύου και επέμβαση στα δομικά στοιχεία του κτιρίου, με αποτέλεσμα μεγάλο κόστος και φασαρία. Το μυστικό για αυτά τα προβλήματα, δεν είναι ορατό, αλλά μπορούμε να το ακούσουμε κατά το κλείσιμο της βρύσης. Κλείνοντας απότομα την βρύση, συνήθως ακούμε έναν μεταλλικό θόρυβο σαν στιγμιαία έκρηξη, μέσα από τις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης της κατοικίας μας. Αυτός ο θόρυβος αντιπροσωπεύει το φαινόμενο του «υδραυλικού πλήγματος», του αδυσώπητου εχθρού των δικτύων ύδρευσης. Το υδραυλικό πλήγμα δημιουργείται όταν διακόπτουμε απότομα την ροή του νερού μέσα σε έναν αγωγό (π.χ. με μία σφαιρική βάνα). Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο ρευστό, η ενέργεια ροής που κατείχε κατά την διάρκεια της ομαλής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης (πριν από την απότομη διακοπή της παροχής), μετατρέπεται σε μια διαταραχή εναλλαγής της στατικής πίεσης στα εσωτερικά τοιχώματα της σωλήνωσης κατά το ανάντι της αρχικής ροής, η οποία παλινδρομεί μέχρι να μετατραπεί σε θερμότητα. Αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, συνήθως εντός μερικών δευτερολέπτων. Οι στατικές πιέσεις που αναπτύσσονται ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε θέση του αγωγού είναι πολύ μεγάλες, αντιστρόφως ανάλογες με τον χρόνο που απαιτείται για το κλείσιμο της βαλβίδας και μπορούν να φτάσουν έως και 8 φορές (800%) την τιμή της πίεσης λειτουργίας του δικτύου. Επειδή οι σωληνώσεις των δικτύων ύδρευσης δεν έχουν ελαστικά τοιχώματα για να διασταλούν κατάλληλα και να απορροφήσουν το πλήγμα, η στατική πίεση αυτή που αναπτύσσεται στα εσωτερικά τοιχώματα των σωληνώσεων του δικτύου, είναι ικανή να προκαλέσει ζημιά σε οποιοδήποτε σημείο των σωληνώσεων του δικτύου και συνήθως προσβάλλει τις συνδέσεις των σωληνώσεων, που είναι και τα πιο τρωτά σημεία της εγκατάστασης και εκεί εμφανίζονται οι περισσότερες διαρροές. Μεγάλη υδραυλική καταπόνηση, δέχονται και οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο (Θερμοσίφωνες, λέβητες, βρύσες κτλ.).

4 Πώς αντιμετωπίζεται το υδραυλικό πλήγμα; χαλκός & τεχνολογία Το υδραυλικό πλήγμα, απασχολεί ήδη τους μηχανικούς μελετητές υδραυλικών εγκαταστάσεων παγκοσμίως και έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις για την καθιέρωση αντιπληγματικών εξαρτημάτων, στις μελέτες ύδρευσης δικτύων και σε οικιακές εφαρμογές. Ο κανονισμός PDI 201 του Ινστιτούτου Υδραυλικών και Αποχέτευσης Αμερικής ο οποίος είναι αποδεκτός από την Διεθνή Ένωση Μηχανικών, καθορίζει ότι σε δίκτυα ύδρευσης στα οποία η πληγματική πίεση ξεπερνά τα 10bar, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τα απαραίτητα αντιπληγματικά εξαρτήματα. H SIOUX CHIEF INC. Αμερικής, με μεγάλη τεχνογνωσία και ειδίκευση στην καταπολέμηση του υδραυλικού πλήγματος, κατασκευάζει και διαθέτει στην παγκόσμια αγορά μια πλήρη σειρά αξιόπιστων αντιπληγματικών εξαρτημάτων γνωστά ως RESTER. Με την εγκατάσταση ενός κατάλληλου μεγέθους αντιπληγματικού εξαρτήματος RESTER στην κατάλληλη θέση της υδραυλικής εγκατάστασης, το δίκτυο προστατεύεται ισοβίως από το υδραυλικό πλήγμα. (εικ. 1) Το αντιπληγματικό εξάρτημα, είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος χάλκινος σωληνοθάλαμος ο οποίος περιέχει ένα στρώμα αέρα και ένα απόλυτα στεγανό διπλό έμβολο, που διαχωρίζει πλήρως το στρώμα αυτό από το νερό (εικ. 1). Το εξάρτημα εκμεταλλεύεται πλήρως το γεγονός ότι ο αέρας είναι συμπιεστός και απορροφά την ενέργεια του υδραυλικού πλήγματος. Καθώς το έμβολο υποχωρεί προς την κορυφή του αεριοθάλαμου, συμπιέζοντας τον αέρα δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν μεγάλες στατικές πιέσεις στα τοιχώματα των σωληνώσεων (εικ. 2). Η ενέργεια του υδραυλικού πλήγματος που απορροφήθηκε από την κίνηση του εμβόλου και τη συμπίεση η οποία προκάλεσε την συμπίεση του αέρα του αεριοθαλάμου, είναι αυτή που επαναφέρει το έμβολο (εικ. 2)

5 χαλκός & τεχνολογία στην αρχική του θέση και ο αεριοθάλαμος αποσυμπιέζεται (εικ. 3). Έτσι, με την απορρόφηση του υδραυλικού πλήγματος, προστατεύονται οι σωληνώσεις του δικτύου και οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Τα εξαρτήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες έως και 121 C και είναι δοκιμασμένα σε πίεση αντοχής 207bar. Είναι ειδικά σχεδιασμένα, για να αντιμετωπίζουν υδραυλικά πλήγματα άνω των 10 bar (ενεργοποιείται η λειτουργία τους όταν παρουσιάζεται πληγματική πίεση στο δίκτυο άνω των 10 bar) και είναι δοκιμασμένα για πίεση ασφαλούς λειτουργίας έως και 25bar. (εικ. 3) A. MINI RESTER Β. HYDRA RESTER Γ. MEGA RESTER (εικ. Α-Β-Γ) Υπάρχουν στο εμπόριο τυποποιημένα εξαρτήματα για σωληνώσεις από ½ έως 6 (εικ. Α-Β-Γ) Πηγή: Περιοδικό Ο Υδραυλικός τεύχος 1419, Δεκέμβριος Λεπτομέρειες για την μελέτη επιλογής του κατάλληλου μεγέθους αντιπληγματικών εξαρτημάτων, για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καθώς και επιλογής της θέσης τοποθέτησης σε δίκτυο, θα βρείτε στο επόμενο ηλεκτρονικό τεύχος του Μαΐου.

6 Αλέξανδρος Τομπάζης Χαλκός: Διαχρονικότητα και αισθητική αξία ο κόσμος του χαλκού «Με την καρδιά στον ουρανό και τα πόδια στη γη», αλλά και με σεβασμό στον τόπο, το κλίμα και το περιβάλλον: αυτές είναι ορισμένες από τις αξίες που πρέπει να διαθέτει κάθε δημιουργός σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη. Με αφορμή την πρόσφατη διάλεξή του με θέμα «Από τη θεωρία στην πράξη, από την πράξη στη θεωρία - Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για την αρχιτεκτονική και τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες το 1939, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου και δίδαξε ως επιμελητής από το 1963 έως το Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός του Κ. Α. Δοξιάδη από το 1964 έως το 1966, ενώ από το 1963 διατηρεί δικό του γραφείο στην Αθήνα, όπου ανέπτυξε έντονη μελετητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία και η πρώτη πετρελαϊκή κρίση τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας αρχικά και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας αργότερα. Έχει αναλάβει το σχεδιασμό δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έχει τιμηθεί με βραβεία σε περισσότερους από 110 πανελλήνιους, διεθνείς ή διαγωνισμούς με πρόσκληση. Το 1991 εξελέγη επίτιμο μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και το 2006 επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Eurosolar (1994), με το βραβείο Habitat II και με το χρυσό μετάλλιο Παθητικής Ηλιακής Αρχιτεκτονικής στο 4ο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ντένβερ, Η.Π.Α. Σε πρόσφατη διάλεξή σας χαρακτηρίσατε την αρχιτεκτονική ως μια μεγάλη περιπέτεια. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προκλήσεις της νέας εποχής; Είναι πολλές οι προκλήσεις σήμερα, το περιβάλλον και το οικολογικό μέλλον του πλανήτη μας, η ανάπτυξη του τρίτου κόσμου, τα προβλήματα των μεγάλων πόλεων και άλλα πολλά. Πιστεύω για όλους μας ότι η πρόκληση είναι να μπορούμε να βάλουμε ο καθένας στον τομέα του το μικρό του πετραδάκι.

7 Είσοδος του Ναού Αγίας Τριάδας, στο ιερό προσκύνημα της Φάτιμα στην Πορτογαλία Για να είναι ένα κτήριο «ζωντανός οργανισμός» ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές του; Ένα κτήριο που έχει τις ιδιότητες ενός ζωντανού οργανισμού είναι ένα κτήριο που έχει σχεδιαστεί με το κλίμα ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό του, με γνώση και ενδιαφέρον για τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δηλαδή τον ηλιασμό, τη σωστή σκίαση, το φυσικό αερισμό, το φυσικό φωτισμό, τα υλικά κ.λπ. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του χαλκού στη σύγχρονη δόμηση; Είναι ένα υλικό που έχει υπάρξει από πολλά χρόνια και είναι απαραίτητο και σήμερα. Σημασία έχει και εδώ η εξόρυξή του και η παραγωγή να γίνεται κατά τον πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. ο κόσμος του χαλκού σύγχρονο έργο ακολουθεί την παράδοση των σημαντικών έργων του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Η πύλη αποτελείται από τέσσερα χωριστά φύλλα ύψους περίπου έξι μέτρων και βάρους το καθένα 3,2 τόνων. Παράδοση και τεχνολογία - αντιπαράθεση ή συνέχεια; Συνύπαρξη! Είναι γνωστό ότι έχετε ασχοληθεί με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Πιστεύετε ότι η χώρα μας είναι πίσω σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης; Εφαρμογή βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορεί και πρέπει να γίνεται παντού στον πλανήτη, όποιο και αν είναι το κλίμα του κάθε τόπου. Απλώς κάθε κλίμα απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Έτσι ήταν άλλωστε τα πράγματα και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική που ήταν σε γενικές γραμμές πιο οικο-λογική, όπου με περιορισμένα μέσα έπρεπε να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα. Η σχετική υστέρηση της χώρας μας στον τομέα αυτόν, οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε μια γενικότερη έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ίσως στο γεγονός ότι λανθασμένα, πολλοί πιστεύουν ότι οι βιοκλιματικές εφαρμογές είναι ακριβότερες. Είναι, όπως σε τόσα θέματα, ζήτημα παιδείας και ενημέρωσης και ταυτόχρονα θέσπισης υποχρεωτικών ελάχιστων κανόνων (standards) από την πολιτεία. Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που επιλέξατε χαλκό στην πόρτα εισόδου του προσκυνήματος Fatima του ναού Αγίας Τριάδος στην Πορτογαλία; Είσοδος του Ναού Αγίας Τριάδας, στο ιερό προσκύνημα της Φάτιμα στην Πορτογαλία Ο χαλκός επιλέχθηκε για τη διαχρονικότητά του και σαν ένα υλικό που θα έδινε μια ιδιαίτερη αισθητική αξία στις 13 εισόδους της εκκλησίας. Οι δώδεκα πλαϊνές είσοδοι έχουν κατασκευασθεί με επένδυση φύλλου χαλκού και εγχάρακτα γράμματα, το καθένα με το όνομα ενός εκ των 12 Αποστόλων. Για την κεντρική και σημαντικότερη πύλη προτιμήθηκε επένδυση με χαλκό που προκύπτει από χυτήριο και είναι έργο του γνωστού Πορτογάλου καλλιτέχνη Pedro Calapez που αναπαριστά την Αγία Τριάδα με σύννεφα και ένα περιστέρι. Ενώ είναι ένα απόλυτα

8 ο κόσμος του χαλκού ο χαλκός αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο διατροφής για την καλή ανάπτυξη του οργανισμού Εκτός από τις πολλές και διαφορετικές εφαρμογές του στη σύγχρονη δόμηση, ο χαλκός αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο διατροφής για την καλή ανάπτυξη του οργανισμού: απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο χαλκός συμβάλλει στην ισορροπία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην υγεία των οστών. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ορισμένες σοβαρές ασθένειες ενώ σε υπερβολικές ποσότητες είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Τα θαλασσινά αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή χαλκού Τα άτομα άνω των 19 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 0,9 milligram την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν πρέπει να παίρνουν περισσότερο (1 mg και 1,3 mg αντίστοιχα). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην υπερβαίνουμε ημερησίως τα 10 mg. Βασικές πηγές του πολύτιμου για την υγεία χαλκού είναι τα φυλλώδη λαχανικά, το κακάο, το μαύρο πιπέρι και η ζύμη. Τα θαλασσινά αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή χαλκού μαζί με τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και το κρέας (συκώτι και νεφρά). Παρακάτω ακολουθεί ένας κατάλογος με τροφές και την περιεκτικότητά τους σε χαλκό. Τροφές Περιεκτικότητα σε χαλκό 6 στρείδια 3,7 mg 1/4 κούπας αμύγδαλα 0,4 mg 1/4 κούπας κάσιους 0,76 mg 1 μεγάλη βραστή πατάτα 0,33 mg 1 κούπα βρώμη 0,12 mg 1/2 κούπα καστανό ρύζι 0,08 mg 1 κούπα χυμό δαμάσκηνου 0,15 mg 1 κουταλάκι κακάο 0,19 mg 1 κούπα λάχανο 0,19 mg 1 κουταλάκι πιπέρι 0,07 mg

9 ο κόσμος του χαλκού Χαλκός εναντίον μικροβίων Σε ποιες επιφάνειες επιβιώνουν λιγότερο τα ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια και βακτήρια; Στο χαλκό ή στο ανοξείδωτο μέταλλο; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει έρευνα στις Η.Π.Α. Σε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια Αμερικάνους αναπτύσσονται λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε νοσοκομεία και οι από αυτούς πεθαίνουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης. Σε βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι, τα ανθεκτικά μικρόβια επιβίωσαν για τρεις ημέρες στο ανοξείδωτο χάλυβα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη από μικρόβια στον καθαρό χαλκό μετά από 90 λεπτά. Νέα έρευνα προσπαθεί να αξιολογήσει τα παραπάνω αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, με μία δοκιμή που θα περιλαμβάνει ελέγχους για τρία μικρόβια και βακτήρια. Τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο Memorial Sloan- Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, το ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και το ιατρικό κέντρο βετεράνων. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, μετά τις αρχικές μετρήσεις στα δωμάτια, τμήμα των επιφανειών θα αντικατασταθεί με χαλκό για να υπολογιστεί εάν η αλλαγή αυτή έχει αποτέλεσμα. Όπως συμπληρώνει ο Dr. Kent Sepkowitz, ερευνητής του Sloan-Kettering «ο χαλκός είναι ακριβός, το ίδιο όμως και οι ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις». Πηγή: Η ισχύς εν τη ενώσει Καθώς οι υπολογιστές γίνονται ολοένα πολύπλοκοι, η ανάγκη περισσότερων συνδέσεων μεταξύ κυκλωμάτων αυξάνεται. Ταυτόχρονα τα ενσωματωμένα κυκλώματα γίνονται πιο πολύπλοκα και η βελτίωση της απόδοσης τους απαιτεί ποιοτικότερες συνδέσεις, που να μπορούν να λειτουργούν σε μεγαλύτερες συχνότητες με λιγότερες απώλειες. Η βελτίωση της ποιότητας διασύνδεσης των κυκλωμάτων θα αυξήσει την ποσότητα και την ταχύτητα της πληροφορίας που αποστέλλεται από έναν υπολογιστή, πιστεύει ο Paul Kohl, καθηγητής στο Georgia Tech School, συμπληρώνοντας ότι «τα κυκλώματα και τα ολοκληρωμένα συστήματα έχουν ίνες χαλκού στο εσωτερικό τους, θεωρούμε λοιπόν καλό η συνένωσή τους να γίνεται επίσης από χαλκό». Με τη χρηματοδότηση του Semiconductor Research Corporation (SRC), ο κ. Kohl και η ομάδα του ανέπτυξαν μια μέθοδο κατασκευής συνδέσεων μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών κυκλωμάτων ενός υπολογιστή από χαλκό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο χαλκός είναι περισσότερο αγώγιμος και δημιουργεί δυνατότερους δεσμούς μεταξύ δύο τμημάτων. Οι ερευνητές συνεργάζονται με τις εταιρείες Texas Instruments, Intel και Applied Materials προκειμένου να δοκιμάσουν την τεχνολογία που ανέπτυξαν. Πηγή:

10 ο κόσμος του χαλκού Το Ε.Ι.Α.Χ εκπαιδεύει τους αυριανούς υδραυλικούς Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ), στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του προγράμματος, με χορηγούς την Ελληνική βιομηχανία Χαλκού (Χαλκόρ Α.Ε.) και την Γερμανική εταιρία εργαλείων Rotenberger, ξεκίνησε πιλοτικά την καθιέρωση διαγωνισμού για τους μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον τομέα των θερμο-υδραυλικών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στην αρχή της σχολική χρονιάς 2008 στην Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλο αριθμό συμμετοχής. Στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2008, μέσα από μία ξεχωριστή ημερίδα, οι τρεις καλύτεροι μαθητές που επιλέχθηκαν με κριτήριο την απόδοσή τους από την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ι.Α.Χ. θα βραβευθούν, απονέμοντας σε αυτούς και στους καθηγητές τους αντίστοιχα βραβεία. Με την θεσμοθέτηση αυτού του διαγωνισμού, δίνεται στους μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ευκαιρία να έχουν μία εμπειρία στον τομέα της αυριανής επαγγελματικής τους καριέρας, ερχόμενοι μέσω του ειδικά διαμορφωμένου χώρου, σε επαφή με τις συνθήκες και δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αύριο. 10

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ. Βασικές αρχές, παραδείγματα εφαρμογών και προτάσεις Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΗΛΙΑΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ. Βασικές αρχές, παραδείγματα εφαρμογών και προτάσεις Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Βασικές αρχές, παραδείγματα εφαρμογών και προτάσεις Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2 ΗΛΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΡΑΝΙΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΡΑΝΙΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 01 ΤΕΥΧΟΣ 0 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Στο Ινστιτούτο από το

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 21

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 21 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Μελετώντας το Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Κ Η

Β Ι Ο Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Κ Η Β Ι Ο Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Κ Η Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η ΚΕΙΜΕΝΟ: Τχης (ΜΧ) Θεόδωρος Στέφου Οι κατοικίες αντιπροσωπεύουν το 73% των ελληνικών κτιρίων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Οικοδομική Υπηρεσία. Από

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Τ ΙΚ Ο ΙΔΡΥ Μ Α Κ Α ΒΑ Λ Α Σ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011 Τυπωμένο σε 0% ανακυκλωμένο χαρτί Travel PLC Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων Μάρτιος 0 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Υπεύθυνη Ηγεσία είναι μια από τις τέσσερεις κύριες βασικές αξίες της TUI Travel PLC. Εάν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Μεταπτυχιακή εργασία: «Σχεδιασμός, ανάπτυξη και υλοποίηση αυτοματισμών για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον;

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ομάδα Εργασίας: Γ. Αλέξανδρος, Δ. Λαμπρινή, Κ. Χαραλαμπία, Κ. Θεόδωρος, Κ. Ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 οικο νομία ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΕΡΙΟΥ ΚΊΝΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΟΙΚΟνομία - ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΚΟΕ (Δεκαεξασέλιδο ένθετο): Υπεύθυνος έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 26

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 26 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 26 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Παρέχοντας στους εκπαιδευόμενους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΑΡΤΕΜΗ ΣΠΑΝΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!!

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Η σπατάλη ενέργειας γίνεται με τις διάφορες δραστηριότητες που ασχολούμαστε καθημερινά στο σπίτι. Οι ξεχασμένες μπρίζες σε κατάσταση ON, οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟτύπος. Φθηνές λύσεις. χωρίς αιθαλοµίχλη ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΟΙΚΟτύπος. Φθηνές λύσεις. χωρίς αιθαλοµίχλη ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΟΙΚΟτύπος ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Φθηνές λύσεις ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ χωρίς αιθαλοµίχλη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ» Ποιες παρεµβάσεις ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διπλωματική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή Δεβετζή. Με στόχο την κορυφή Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Ναυπάκτου. Βιολογικός καθαρισμός Ναυπάκτου

Πηγή Δεβετζή. Με στόχο την κορυφή Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Ναυπάκτου. Βιολογικός καθαρισμός Ναυπάκτου ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ IOYΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 07 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Συνέντευξη Πηγή Δεβετζή Οι νέοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον. Με στόχο την κορυφή

Διαβάστε περισσότερα

SWOT για τον ελληνικό χώρο»

SWOT για τον ελληνικό χώρο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. «ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος: «Οικονομική Προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Διαχείριση» «Πόλεις και Πράσινες Στέγες: Μία Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Η ολοκληρωμένη πρόταση αξίας της AQUAPOL

Η ολοκληρωμένη πρόταση αξίας της AQUAPOL Η ολοκληρωμένη πρόταση αξίας της AQUAPOL KAINOTOMIA ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΑΦΥΓΡΑΝΣΗΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 47.000 ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα Γη. ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ με απλά λόγια

Μια νέα Γη. ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ με απλά λόγια ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.Γ. ΤΕΥΧΟΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Chicago Magic Bus Μια νέα Γη Kepler 22b ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ με απλά λόγια Συνέντευξη Δημήτρης Νανόπουλος Dum spiro spero [ WELCOME PAGE ] EDITORIAL Με

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια 2 Περιεχόμενα Ο Οδηγός 5 Ο οδηγός περιέχει 6 Τηλεφωνικό Κέντρο 8 Ιστοσελίδα ENFORCE 9 Δίκτυο Ενεργειακών Επιθεωρητών 11 Το Δίκτυο 11 Μέθοδος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση Επιδόσεων Επιχειρήσεων & Οργανισμών

Βελτίωση Επιδόσεων Επιχειρήσεων & Οργανισμών Βελτίωση Επιδόσεων Επιχειρήσεων & Οργανισμών Διδάσκων Κ. Η. Ευαγγελινός Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης: Αξιοποίηση του Project Management για την Εφαρμογή του EMAS στο Λόφο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ --- ΤΜΗΜΑ : Β3β. 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΑΞΗ --- ΤΜΗΜΑ : Β3β. 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ --- ΤΜΗΜΑ : Β3β ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γενική Διευθύντρια : ΜΑΡΚΟΥΛΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ Δ/ντρια Προσωπικού : ΜΟΥΚΑ ΜΕΛΙΝΑ Δ/ντρια Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα